فهرست مطالب

پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی - سال دهم شماره 1 (بهار 1400)

فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
سال دهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریسا جعفریان اصل، راضیه نیازمند*، مسلم جهانی صفحات 1-10

    تقطیرات مرحله بوگیری، محصول فرعی و یکی از ضایعات مهم صنایع روغن های خوراکی می باشد که دارای ماهیت پیچیده ای بوده و منبعی باارزش اقتصادی بالا از ترکیبات زیست فعال و مغذی شامل فیتواسترول ها، توکوفرول ها و اسکوآلن می باشد. در این مطالعه، به جای استفاده از پیش تیمار مشتق سازی و صابونی کردن نمونه (با استفاده از حلال های سمی و کار آزمایشگاهی طولانی) که در مطالعه های پژوهشی پیشین به صورت متداول استفاده شده است، از روش تیمار فراصوت و پس از آن سانتریفیوژکردن و جمع آوری مایع رویی جهت تزریق مستقیم به دستگاه کروماتوگراف گازی-طیف سنج جرمی (GC-MS) استفاده شد. بهینه سازی برنامه دمایی به منظور جداسازی اجزاء مختلف تقطیرات شامل توکوفرول، استرول و اسکوآلن انجام شد. براساس نتایج به دست آمده فراوان ترین ترکیبات در تقطیرات روغن سویا، فیتواسترول ها بودند (24/3-22/5 درصد)، این در حالی است که غلظت اسکوآلن و توکوفرول به ترتیب 6-5/9 و 11/24-10 درصد بود. مقدار اسیدهای چرب آزاد تقطیرات روغن سویا بالا و به میزان 62/46درصد اندازه گیری شد. همچنین تری گلیسریدها اصلی ترین گلیسریدهای تقطیرات بودند (1/4 درصد). مطالعه حاضر نشان داد که بخش غیرقابل صابونی شونده تقطیرات بوگیری به دلیل داشتن مقادیر قابل توجه ترکیبات زیست فعال، می ‎تواند پس از تخلیص در صنایع مختلف غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرول، توکوفرول، روغن سویا، کروماتوگرافی گازی
  • سمانه علامتیان، محبت محبی*، مهدی وریدی، مهدی مومن نژاد صفحات 11-28

    در این پژوهش تاثیر غلظت کلرید سدیم و مدت زمان تیمار اسمزی بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی قطعه های گوشت با تیمار پوشش دهی کتیرا و ثعلب بررسی شد. با هدف افزایش انتقال رطوبت و کاهش جذب مواد جامد، تیمار اسمزی قطعه های گوشت شترمرغ (20×30×30 میلی متر) با غلظت های 5، 15 و 27 درصد طی 24 ساعت با تیمارهای پوشش دهی کتیرا در سطوح 0/25، 0/5 و 1 درصد و ثعلب در سطوح 1، 2 و 3 درصد انجام شد. افت یا جذب رطوبت و جذب مواد جامد به طور چشمگیری تحت تاثیر غلظت محلول اسمزی و غلظت پوشش طی تیمار اسمزی بود (0/05>p). در غلظت 5 و 27 درصد به‎ ترتیب، مقدار جذب رطوبت و افت رطوبت در نمونه ‎های تیمارشده نسبت به نمونه کنترل بیشتر بود (0/05>p)، که ممکن است به دلیل ساختار آب دوست کتیرا یا ثعلب و بازدارندگی کم آنها در برابر انتقال رطوبت است. تیمار ثعلب 2 درصد با ممانعت از ورود بیش ازحد مواد حل شونده، بهترین نمونه با جذب مواد جامد کمتر بود. تیمار پوشش دهی بر محتوای رطوبت، ظرفیت نگهداری آب، فعالیت آبی و شاخص کارایی قطعه های گوشت طی فرایند اسمزی نیز تاثیر چشمگیری داشت (0/05>p). شاخص کارایی نمونه های گوشت پوشش داده شده در بیشتر تیمارها در غلظت 5 و 15 درصد و در تمامی تیمارها در غلظت 27 درصد از نمونه کنترل بیشتر بود. تیمار ثعلب 2 درصد در پایان اسمز بیشترین شاخص کارایی را داشت. به عبارتی تیمار پوشش دهی می تواند جذب مواد جامد را طی تیمار اسمزی کنترل کند، درحالی که انتقال رطوبت را نیز تسهیل می کند

    کلیدواژگان: پوشش دهی، تیمار اسمزی، ثعلب، شترمرغ، کتیرا
  • بی بی مرضیه رضوی زاده*، مصطفی شهیدی نوقابی، سمیرا یگانه زاد، سحر هاشمی صفحات 29-42

    در این پژوهش بهینه ‎یابی فرمولاسیون شکلات غنی ‎شده با روغن چیا به ‎عنوان منبع امگا-3، ویتامین D3 و کلسیم به روش سطح پاسخ مطالعه گردید. براین ‎اساس مقادیر متفاوت کلسیم (60، 95 و 130 میلی ‎گرم)، ویتامین D3 (0/75 ،0/5 و 1 میکروگرم) و روغن چیا (1، 3 و 5 میلی گرم) در 20 فرمولاسیون به شکلات افزوده شدند و سپس ویژگی های حسی شکلات های غنی شده توسط ارزیابان سنجیده شدند. براساس آنالیز سطح پاسخ، 24 نمونه بهینه پیشنهاد شد که در تمام آنها مقدار روغن چیا در حد کمینه دامنه (1 میلی گرم) و کلسیم در حد بیشینه آن (130 میلی‎ گرم) قرار داشت. لذا از میان آنها سه فرمول با مقادیر متفاوت ویتامین D3 (0/5 ،0/75 و 1 میکروگرم) انتخاب شدند و آزمون‎ های ارزیابی حسی، بافت‎ سنجی، رنگ‎ سنجی، رفتار گرمایی، تعیین رطوبت، فعالیت آبی و عدد پراکسید روی این نمونه ها در ابتدای تولید و پس از 3 ماه نگهداری انجام شدند. ارزیابی های حسی نشان داد که شاخص های طعم، بافت و پذیرش کلی شکلات ‎های غنی ‎شده نسبت به شاهد کاهش معنی ‎دار داشتند (0/05>p). شاخص سفیدی و فعالیت آبی به ‎ترتیب نسبت به نمونه شاهد افزایش و کاهش معنی‎ دار نشان دادند؛ درحالی ‎که سفتی و عدد پراکسید تیمارها نسبت به شاهد تغییرات معنی ‎داری نداشتند. دمای شروع ذوب شکلات غنی سازی ‎شده نسبت به شاهد کاهش یافت اما نقطه ذوب تقریبا یکسانی داشتند. براساس ‎این یافته ‎ها به ‎نظرمی ‎رسد کاهش پذیرش کلی شکلات ‎های غنی ‎شده به واسطه عطروطعم روغن چیا حاوی امگا-3 باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، غنی سازی، فراسودمند
  • حسن رشیدی*، مرتضی کاشانی نژاد، مرضیه بلندی، سمانه غفاری صفحات 43-58

    در این تحقیق اثر نوع استارتر (پروبیوتیکی و غیرپروبیوتیکی)، شیر (58 تا 80 درصد)، خامه (1 تا 33 درصد)، پودر آب ‎پنیر (3 تا 7 درصد) و کنسانتره پروتیینی شیر (6 تا 12 درصد) بر اسیدیته، pH، ویسکوزیته و ویژگی ‎های حسی (امتیاز طعم و مزه، امتیاز رنگ، امتیاز بافت و پذیرش کلی) ماست چکیده با استفاده از طرح آزمایشی مخلوط موردارزیابی قرار گرفتند و سپس تیمارهای تولید با استفاده از خوشه ‎بندی دو مرحله ‎ای، خوشه بندی ‎شده و موردتحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که اثرات خطی تیمارهای مخلوط (شیر، خامه، پودر آب ‎پنیر و کنسانتره پروتیینی) بر تمامی پاسخ‎ های موردبررسی نمونه‎ ها معنی دار بودند، به ‎طوری ‎که افزایش شیر و خامه منجربه افزایش pH، ویسکوزیته، امتیاز بافت، رنگ، طعم و مزه و پذیرش کلی و کاهش اسیدیته نمونه‎ ‏ها شدند. افزایش پودر آب‎ پنیر و کنسانتره پروتیینی شیر نیز منجربه ‎افزایش اسیدیته و کاهش pH، ویسکوزیته، امتیاز بافت، رنگ و پذیرش کلی نمونه ‎ها گردید. همچنین اگرچه اثر متقابل نوع استارتر-پودر آب ‎پنیر بر ویسکوزیته و امتیاز طعم نمونه ها معنی ‎دار بود ولی اثر خطی نوع استارتر هیچ‎گونه اثر معنی ‏داری بر پاسخ‏ های موردبررسی نمونه ها نداشت. خوشه بندی دو مرحله ‎ای داده‎ ها نیز تیمارهای این پژوهش را به دو خوشه مجزا تقسیم کرد و نشان داد که پودر آب‎ پنیر و کنسانتره پروتیینی شیر به عنوان جایگزین های چربی نتوانستند افت ویژگی های ناشی از کاهش چربی را به‎ طورکلی جبران کنند.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، خوشه بندی دو مرحله ای، طرح آزمایشی مخلوط، کنسانتره پروتئین شیر، ماست چکیده
  • نجمه خادمی پور، انوشه شریفان*، حسین باخدا صفحات 59-70

    امروزه یافتن آنتی اکسیدان های طبیعی با منشا گیاهی مورد استقبال محققین قرار گرفته است. گیاه دارویی انزروت متعلق به خانواده بقولات است. در این پژوهش تلاش‎ شده است که تاثیر دو روش استخراج سیال فوق ‎بحرانی و خیساندن با حلال متانول بر ترکیبات موثر عصاره صمغ بررسی و ضمن ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره، همبستگی بین ترکیبات فنول و فعالیت آنتی اکسیدانی نیز ارزیابی شود. نتایج این پژوهش نشان داد که ترکیبات فنول و فلاونویید کل عصاره استخراج ‎شده به روش سیال فوق ‎بحرانی افزایش غیرمعنی داری را نسبت به عصاره های حاصل از خیساندن داشته است (0/05<P)، بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی با روش های، 2.2-دی‏ فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH)، 2-2- آزینو-بیس3-اتیل بنزوتیازلوین-6-سولفونیک اسید (ABST)، کاپراک (CUPRUC)، فسفومولیبدنم (PMB) و ظرفیت کاهش یون آهن (FRAP) در عصاره حاصل از استخراج با سیال فوق ‎بحرانی مشاهده شد که این افزایش تنها برای DPPH، در مقایسه با خیساندن، تفاوت معنی دار نشان داده است (0/05≥P)، نتایج آزمون همبستگی نیز نشان داد که ضرایب برآوردشده بین فعالیت های آنتی اکسیدانی و محتوای فنولی عصاره صمغ انزروت به روش سیال فوق ‏بحرانی در سطح 95 درصد معنی دار بوده است. با‎توجه ‎به یافته های این پژوهش، صمغ انزروت حاوی ترکیبات فنول و فعالیت آنتی اکسیدانی قابل ‎توجهی بوده است و استفاده از سیال فوق بحرانی در فشار 100 بار، دمای 35 درجه سانتی گراد و 30 دقیقه زمان، درمقایسه با روش خیساندن، علی ‎رغم وجود ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی ‎اکسیدانی تفاوت معنی داری نشان نداده است که با‎توجه ‎به هزینه بالای این روش، استفاده از روش خیساندن برای استخراج عصاره صمغ انزروت پیشنهاد می ‎شود.

    کلیدواژگان: استخراج با سیال فوق بحرانی، انزروت، بررسی همبستگی ترکیبات فنولی با فعالیت آنتی اکسیدانی
  • مریم منظری توکلی، صمد نژادابراهیمی*، حسن رضادوست، محمدحسین میرجلیلی صفحات 71-82

    آب انار منبع طبیعی شناخته ‎شده برای آنتوسیانین ‎های طبیعی ازجمله مشتقات گلیکوزیدی دلفینیدین، سیانیدین و پلارگونیدین می باشد. استفاده از رزین ها در صنایع مختلف از سابقه زیادی برخوردار است. در این مطالعه، از رزین‎ های پلیمری جذبی برای غنی ‎سازی آنتوسیانین ‎های آب انار استفاده شد. رنگدانه ‎های آنتوسیانینی موجود در آب انار به کمک رزین SEPLITE®LXA10 جداسازی و غنی سازی گردید. مقدار آنتوسیانین کل در آب انار طبیعی حدود 20 درصد یا کمتر است که بعد از مرحله غنی‎ سازی مقدار آن به 90 درصد افزایش یافت. درنهایت پودر آنتوسیانین به روش خشک‎ کن پاششی با بازده 89/6 درصد به ‎دست ‎آمد. مقدار آنتوسیانین کل حاصل از پودر به‎ دست ‎آمده در نمونه ‎های پودر غنی ‏شده و آب انار به ‏ترتیب 89/6 و 21 درصد بود. روش غنی ‎سازی ارایه ‎شده برای آنتوسیانین ‎ها توسط رزین ‎های پلیمری باعث حذف مواد جانبی غیرضروری و افزایش کیفیت و شدت رنگ طبیعی آن می ‎شود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) ثبت‎ شده مربوط به پودر آنتوسیانین غنی ‎شده، توزیع ذرات یکنواخت و با ساختار کروی را نشان می ‎دهد که در مقایسه با پودر به دست ‎آمده از آب انار کیفیت بهتری داشتند. اندازه ذرات به ‎دست ‎آمده بین 1 تا 6 میکرومتر و با ساختار کروی بود. باتوجه به بالابودن قیمت آنتوسیانین و کاربرد فراوان آن در صنایع غذایی و واردات زیاد آن به کشور نتایج این تحقیق می‎ تواند درجهت رفع نیاز صنایع غذایی، دارویی و آرایشی به آنتوسیانین غنی‎ شده موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، خشک کن پاششی، رزین های جذبی، میوه انار
  • فرخ فرخ پور، لاله رومیانی*، سروش زرین آبادی صفحات 83-94

    هدف از این پژوهش استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) برای طراحی آزمایش و بهینه سازی فرایند خشک شدن فیله کپور معمولی (Cyprinus carpio) با استفاده از اشعه مادون قرمز بود. قدرت تابش اشعه مادون قرمز 83، 104 و 125 وات و توان لامپ 250 وات و فاصله آن از فیله ماهی 5 سانتی متر بود. قطعه های فیله ماهی در فواصل زمانی 60، 120 و 180 دقیقه با ترازوی دیجیتال با دقت 0/01 گرم وزن شدند. قدرت تابش (A) و زمان تابش (B) در کاهش مقدار رطوبت موثر بودند و اثر درجه دوم قدرت تابش و زمان تابش به طور معنی داری نسبت به اثر خطی آنها در کاهش مقدار رطوبت موثرتر عمل نمودند. در روند تغییرات سرعت خشک شدن اثر تداخلی قدرت تابش و زمان تابش نشان دهنده همبستگی این دو متغیر در بهینه کردن سرعت خشک شدن بود. هرچند قدرت تابش در مقایسه با زمان تابش نقش مهم تری داشت. میزان خشک شدن فیله ها در زمان تابش پایین تر و قدرت تابش بالاتر، افزایش یافت. به طوری که در حداقل زمان تابش (60 دقیقه) تحت قدرت بالای تابش سرعت خشک شدن فیله ها بهبود یافت. نفوذپذیری موثر رطوبت در قدرت تابش پایین و زمان کم کاهش یافت. براساس مدل های طراحی مرکب مرکزی، تیمار 2 با قدرت اشعه 125 وات و زمان 60 دقیقه (رطوبت 1/32 گرم آب بر گرم وزن نمونه، سرعت خشک شدن 0/022 گرم آب بر گرم وزن نمونه در دقیقه و نفوذپذیری موثر رطوبت 1/25846E-007 مترمربع بر ثانیه) سبب بهبود ماندگاری فیله ماهی شد.

    کلیدواژگان: اشعه مادون قرمز، خشک کردن، روش سطح پاسخ، فیله ماهی
  • سمیرا اسلامی زاد، فرزاد کبارفرد*، نیما نادری، حسن یزدان پناه صفحات 95-106

    نان قوت غالب مردم ایران و بسیاری از کشورهاست. آکریل آمید و بنزو(آ)پیرن به عنوان آلاینده های مهم نان به ترتیب جزء سرطان زاهای گروه 2A و گروه 1 طبقه بندی شده اند. ازاین رو، باتوجه به مصرف بالای نان در کشورمان و اثرات سرطان زایی این سموم، عوامل موثر بر تشکیل این ترکیبات در فرایند پخت نان بررسی شد. در این مطالعه آکریل آمید و بنزو(آ)پیرن موجود در 126 نمونه نان سنگک سنتی، نان سنگک نیمه صنعتی و نان صنعتی (نان همبرگر) جمع آوری شده از شهرهای تهران و شیراز تعیین مقدار گردید، سپس تاثیر عوامل مختلف روی میزان آلودگی نان به این دو ترکیب و همچنین ارتباط بین میزان بنزو(آ)پیرن و آکریل آمید موجود در نان بررسی شد. نتایج نشان دادند اختلاف معنی داری در میزان آکریل آمید انواع نان های بررسی شده، وجود داشت (0/001>P). همچنین اختلاف معنی داری نیز بین میزان بنزو(آ)پیرن موجود در نان های سنگک سنتی و نان های صنعتی مشاهده شد (0/05>P). ازطرف دیگر بین دمای پخت و میزان بنزو(آ)پیرن موجود در نان های سنگک نیمه صنعتی شیراز رابطه معنی دار آماری وجود داشت (0/05>P). همچنین ارتباط خطی معنی داری بین غلظت های آکریل آمید و بنزو(آ)پیرن در نمونه های نان سنگک سنتی تهران مشاهده شد. بررسی نتایج این مطالعه نشان داد کاهش میزان درجه حرارت و استفاده از روش پخت مناسب می توانند فاکتورهای مهمی جهت پیشگیری از تولید آکریل آمید و بنزو(آ)پیرن در نمونه های نان باشند.

    کلیدواژگان: ایران، آکریل آمید، بنزو(آ)پیرن، نان سنتی، نان صنعتی
|
  • Parisa Jafarian Asl, Razieh Niazmand *, Moslem Jahani Pages 1-10

    Deodorizer distillate is regarded as a waste material of the edible oil industries. It has intricate nature that consists of a valuable source of bioactive and nutritive compounds including phytosterols, tocopherols and squalene that are valuable economically. In this study instead of using sample pretreatments like saponification and derivatization, (using toxic solvents and tedious labor work) which are commonly utilized in previously published papers/manuscrpits, we used ultrasonic extraction of soybean deodorizer distillated with methanol, then centrifugation and the supernatant was directly injected into the GC-MS system. Optimization of the temperature profile of the oven was done to get a baseline separation of the different distillate components including, tocopherols, sterols, squalene. According to the results the most abundant compound in soybean distillate sample was phytosterols (22.5-24.3%). While concentration ranges for squalene and tocopherol were 5.9-6% and 10-11.24%, respectively. High amount of free fatty acids (62.46%) was detected and triacylglycerol was the main glycerides of distillate. The main glycerides of soybean distillate was triglycerides (1.4%). The present study exposed that the un-saponifiable fraction of deodorizer distillate could be employed after purification in drug, food and cosmetic industry because of its considerable amount of bioactive compounds.

    Keywords: Gas Chromatography, Soybean oil, Sterol, Tocopherol
  • Samaneh Alamatian, Mohebbat Mohebbi *, Mehdi Varidi, Mehdi Momen-Nezhad Pages 11-28

    In this study, the effect of sodium chloride concentration and duration of osmotic treatment on physicochemical characteristics of meat pieces with treatment of tragacanth gum and salep gum was investigated. In order to increase the moisture transfer and decrease the solid gain, osmotic treatment of ostrich meat pieces (30×30×20 mm) was performed with concentrations of 5, 15 and 27% in 24 h with coating treatment of tragacanth at levels of 0.25, 0.5 and 1% and salep at 1, 2 and 3% levels. The water gain/loss and solid gain were significantly affected by osmotic and coating concentrations during the osmotic treatment (p < /em><0.05). At a concentration of 5% water gain and at a concentration of 27% water loss, the coated samples were more than the control sample (p < /em><0.05). This might be due to the polysaccharide structure and hydrophilic nature of tragacanth and salep that show a slight resistance to moisture because of their polar structure. 2% salep had the most ability of preventing the excessive entrance of solutes. The coating treatment had a significant effect on moisture content, WHC, water activity and performance index of ostrich meat pieces during the osmotic treatment (p < /em><0.05). The performance index of coated meat samples was higher in most of the samplesat 5 and 15% concentrations and in all treatments at 27% concentration, compared to controls. At the end of osmosis, 2% salep gum treatment obtained the highest performance index. In other words, the coating treatment can control solid gain during the osmosis process while also facilitating moisture transfer.

    Keywords: coating, osmotic treatment, Ostrich, salep, Tragacanth
  • Bibi Marzieh Razavizadeh *, Mostafa Shahidi Noghabi, Samira Yeganehzad, Sahar Hashemi Pages 29-42

    In the present research, the optimization of formulation of fortified chocolate using Chia seed Oil as source of Omega-3, vitamin D3 and calcium was investigated by surface response method.Different amounts of calcium (60, 95 and 130 mg), vitamin D3 (0.5, 0.75 and 1 μg) and Chia Oil (1, 3 and 5 mg) were added to the chocolate in the 20 formulations designed by Design Expert software and the sensory properties of the fortified chocolates were then tested by the evaluators. Based on the analysis of response surface method, 24 optimized samples were proposed by the software, all of which contained Omega-3 in the minimum range (1 mg) and calcium in the maximum range (130 mg) and three formulas were selected that they differed only in the amounts of vitamin D3 (0.5, 0.75 and 1 μg). Texture and thermal analysis, colorimetery, moisture, water activity and peroxide value tests were performed on these samples at first and 3 months later. Evaluation of sensory properties showed that the taste, texture and overall acceptance parameters of fortified chocolates were reduced compared to control (p <0.05). The whiteness index and water activity compared to the control were increased and decreased, respectively. However, the hardness and the peroxide values of the treatments were not changed significantly with respect to the control. The start temperature of melting of the fortified chocolate decreased compared to the control, while their melting points were the same. Due to taste and flavor of Omega-3, the overall acceptability of the fortified chocolates seems to decrease.

    Keywords: Fortification, Functional, Sensory Evaluation
  • Hassan Rashidi *, Morteza Kashaninejad, Marzieh Bolandy, Samane Ghaffary Pages 43-58

    In this study, the effect of starter type (probiotic and non-probiotic), milk (58 to 80%), cream (1 to 33%), whey powder (3 to 7%) and milk protein concentrate (6 to 12%) on acidity, pH, viscosity and sensory properties (flavor, color, texture and overall acceptance) of yogurt were evaluated using mixture design and then treatments were clustered and analyzed using two-stage clustering. The results showed that the linear effects of treatments (milk, cream, whey powder and protein concentrate) on all responses of the samples were significant, so increasing milk cream led to an increase in pH, viscosity, texture, color and flavor and overall acceptance and decreased acidity of the samples. Increasing whey powder and milk protein concentrate also led to increasing acidity and decreasing pH, viscosity, texture, color and overall acceptance of the samples. The linear effect of the starter type had no significant effect on the responses of the samples. Two-stage data clustering also divided the treatments of this study into two separate clusters and showed that whey powder and milk protein concentrate are not suitable substitutes for fat.

    Keywords: Concentrated yoghurt, Milk protein concentrate, Mixture design, probiotics, Two-stage clustering
  • Najmeh Khademi Pour, Anoushe Sharifan *, Hosein Bakhoda Pages 59-70

    According to consumers trend for using natural conservator compounds, the efforts for finding new herbal resources replaced with synthetic antioxidant has increased. Anzarut is a medicinal plant with Astragalus fasciculifolius Boiss and belongs to the Astragalus genus and Fabaceae family. This research aimed to study the effect of two methods of extraction (supercritical fluid and maceration by methanol as solvent) on impressive composition in Astragalus fasciculifolius Boiss, also examining antioxidant activities and finding correlation coefficient between phenol and flavonoid content and capacity of antioxidant. The result showed phenol and flavonoid content in gum extract by supercritical fluid was more than extracts by maceration, and this difference was significant (P>0.05). Most of the antioxidant activity in all methods include 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), 2,2 Azino-bis (3-ethylbenzothiazloine-6-sulfonic acid) (ABST), Cupric ion reducing activity (CUPRAC), Phospho molybdenum (PMB), ferric ion reduction capacity (FRAP) was observed in gum extract by supercritical fluid, but only the increase in the DPPH method was found significant. Correlation findings that resulted  in coefficients were significant (P≤0.05), and there was a good relation between antioxidant capacity and phenolic compounds. Citing our findings, using supercritical fluid at 100Mp, 35 °C, and 30 min did not significantly affect antioxidant activity compared with maceration. According to the high cost of extraction by supercritical fluid, this method must be optimized.

    Keywords: Astragalus fasciculifolius Boiss, correlation coefficient between phenolic content, capacity of antioxidant, Supercritical fluid
  • Maryam Manzari Tavakoli, Samad Nejad Ebrahimi *, Hassan Rezadoost, Mohammad Hossein Mirjalili Pages 71-82

    Pomegranate juice is a known natural source of anthocyanins, including the glycosidic derivatives of delphinidin, cyanidin, and pelargonidin. The use of resins in various industries has a long history and, in this study, resin was used to enrich anthocyanins in pomegranate juice. The anthocyanin pigment in pomegranate juice was isolated and purified by SEPLITE®LXA10 resin, and finally, the anthocyanin powder was obtained by spray drying with high quality and efficiency. The purity of enriched anthocyanins is above 90%, while the amount of pigment in pomegranate itself is 20% or less. The yield of the powder obtained from enriched anthocyanin was 89.6% and pomegranate juice was 21%. The proposed method led to enrichment of anthocyanins by resins and removal of unnecessary additives and increases the quality and intensity of natural dye obtained. Scanning electron microscopy (SEM) images of anthocyanin-enriched powder showed a uniform, spherical structure of particles that were of better quality than pomegranate juice powder. Particle sizes were between 1 and 6 μm with a spherical structure. Due to the high cost of anthocyanins, its use in the food industry and high imports into the country, we obtained a relatively pure anthocyanin pigment. Purification of anthocyanins from pomegranate juice is an economical method for producing natural red pigment and its uses in the cosmetics, health and food industries.

    Keywords: absorption resins, Anthocyanin, pomegranate fruit, Spray dryer
  • Farokh Farokhpour, Laleh Roomiani *, Sorosh Zarinabadi Pages 83-94

    The aim of this study was to use the Response Surface Method (RSM) model to design, test and optimize the drying process of fillets of common carp (Cyprinus carpio) using infrared radiation. The power of infrared radiation was 83, 104 and 125 watts and the power of the IR-lamp was 250 watts and its distance from the fish fillet was 5 cm. Pieces of fish fillets were weighed at intervals of 60, 120 and 180 min with a digital scale with an accuracy of 0.01 g. Radiation power (A) and irradiation time (B) were effective in reducing the amount of moisture and the effect of quadratic radiation power and irradiation time were significantly more effective in comparison with their linear effect in reducing the amount of moisture. However, the power of radiation played a more important role compared to the time of radiation. The drying rate of the fillets increased with lower irradiation time and higher irradiation power, so that the drying speed of the fillets improved in the minimum irradiation time (60 min) under high irradiation power. Effective moisture permeability was reduced at low irradiance and low radiation time. Based on central composite design models, treatment 2 with 125 watt power and time of 60 min (moisture of 1.32 g of water/g of sample weight, drying speed of 0.022 g water/g sample weight per minute and effective moisture permeability 1.25846E-007 m2/s) improved the shelf life of fish fillets.

    Keywords: Drying, Fish Fillet, Infrared Radiation, response surface method
  • Samira Eslamizad, Farzad Kobarfard *, Nima Naderi, Hassan Yazdanpanah Pages 95-106

    Bread as staple of the Iranian may be contaminated by a variety of contaminants such as benzo(a)pyrene and acrylamide. Acrylamide and benzo(a)pyrene are classified as group 2A and group 1 carcinogens, respectively. Therefore, due to the high consumption of bread in our country and the carcinogenic effects of these toxic substances, the effective factors on the formation of these compounds in the process of bread baking were investigated. In this study benzo(a)pyrene and acrylamide were determined in 126 samples of traditional Sangak bread, semi-industrial Sangak bread and industrial bread collected from Tehran and Shiraz cities in IR Iran, then the effect of various parameters on bread contamination with acrylamide and benzo(a)pyrene as well as the relationship between the amount of benzo(a)pyrene and acrylamide in bread were investigated. The results showed that there was a significant difference between the concentration of acrylamide in the different types of bread examined (P<0.001) and between the concentration of benzo(a)pyrene in traditional Sangak breads and industrial breads (P<0.05). On the other hand, there is a significant correlation between temperature and the concentration of benzo(a)pyrene in Shiraz semi-industrial Sangak breads (P<0.05). Also, a significant linear correlation was observed between acrylamide and benzo(a)pyrene concentrations in Tehran traditional Sangak bread samples. This study showed that, reducing the temperature and using the proper baking method could be important factors in reducing acrylamide and benzo(a)pyrene fromation in bread samples.

    Keywords: Acrylamide, benzo(a)pyrene, Industrial bread, Iran, Traditional bread