فهرست مطالب

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 38 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 25
|
  • افشین احمدی لویه، هاشم نیکومرام*، بهمن بنی مهد صفحات 1-16
    در پژوهش حاضر برای نخستین بار به تعیین تاثیر حق انتخاب حسابرس بر اجتناب مالیاتی بر اساس نظریه انتخاب گلاسر پرداخته شده است. یافته های حاصل از بررسی های تجربی انجام شده با استفاده از رگرسیون OLS بر روی نمونه ای متشکل از 173 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1387 الی 1396 (1730 سال - شرکت) نشان می دهد که اجتناب مالیاتی شرکتهای دارای حق انتخاب حسابرس بطور معناداری بیشتر از شرکتهای فاقد حق انتخاب حسابرس می باشد. بطور کلی نتایج بدست آمده در پژوهش حاضر نشان می دهد که شرکتهای دارای حق انتخاب حسابرس در انتخاب حسابرس خود به منافع خود از جمله اجتناب مالیاتی توجه می کنند و حسابرسان نیز به دلیل اینکه با مسئله انتخاب مجدد در حسابرسی های بعدی همراه هستند، کوشش می کنند تا از طریق همکاری با این شرکتها در زمینه اجتناب مالیاتی رضایت آنها را جلب نمایند و در نهابت این جریان موجب می شود تا اجتناب مالیاتی برای شرکتهای دارای حق انتخاب حسابرس بیشتر از شرکتهای فاقد حق انتخاب حسابرس باشد.
    کلیدواژگان: نظریه انتخاب، مالیات، اجتناب مالیاتی، حق انتخاب حسابرس
  • جواد مرادی، محمدحسین فتحه* صفحات 17-44

    ارزیابی عملکرد و پاسخگویی مدیریت نیازمند بهایابی مبتنی بر عملکرد و بهای تمام شده دقیق و موجز می باشد. در همین راستا، هدف از انجام این تحقیق ارایه روشی نوین جهت بهایابی مبتنی بر عملکرد با توجه به چرخه های عملکردی دانشگاهی، در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی می باشد. این تحقیق یک مطالعه موردی در دانشگاه شیراز برای سال مالی 1396 و ترم اول و دوم سال تحصیلی 96-97 است. رویکرد مورد استفاده در این تحقیق رویکرد استقرایی در اجرای مدل و مبتنی بر یک رویکرد ترکیبی (سیستمی) در طراحی مدل بهایابی مبتنی بر عملکرد می باشد. برای شناسایی و احصای محرک های مربوط به فعالیت ها (برای واحدهای عملیاتی و پشتیبانی) از مشاهده و مصاحبه استفاده شده است. بهای تمام شده کلیه مراکز مسئولیت در دانشگاه شیراز با رویکرد جدید در یازده گام اجرایی (منطبق با ویژگی های محیطی دانشگاه های ایران) تعیین گردیده و با اعمال محرک های خروجی محور (واقعی) بهای عملکرد و هزینه ظرفیت پس از تعیین نسبت های ظرفیت و کارایی محاسبه گردید. در نهایت در این مقاله بهای عملکرد، بهای تمام شده و هزینه ظرفیت به صورت دقیق و سیستمی محاسبه شده است که می تواند مبنایی مناسب برای ارزیابی عملکرد واحد های سازمانی و مدیران سازمان و همچنین پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد باشد.

    کلیدواژگان: بهایابی مبتنی بر عملکرد، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، بهایابی مبتنی بر فعالیت زمان گرا، حسابداری مصرف منابع، دانشگاه شیراز
  • محمد نمازی، بهنام کرمشاهی* صفحات 45-66
    هدف این پژوهش طراحی الگو و تعیین نقش واسطه ای فنهای حسابداری مدیریت بر رابطه بین کنشگران سازمانی و عملکرد مالی شرکتهای تولیدی است. در این پژوهش از فن مدل معادلات ساختاری استفاده شده است تا الگوی ارایه شده مورد آزمون قرار گیرد. اطلاعات مورد نیاز پژوهش به وسیله پرسشنامه از مدیران سطوح میانی و سطوح بالای 194شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1398 جمع آوری شده است و برای تحلیل داده ها از نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. به منظور بررسی نقش میانجی فنهای حسابداری مدیریت در رابطه کنشگران سازمانی و عملکرد مالی از آزمون سوبل استفاده شد. نتایج نشان داد، بین متغیرهای کنشگران سازمانی و متغیر عملکرد مالی، رابطه مثبت و نسبتا قوی (38%) وجود دارد و استراتژی سازمانی با 76/0، ساختار سازمانی با 75/0 و نوآوری با 69/0، به ترتیب بیشترین رابطه را با عملکرد مالی دارند و بیشترین تاثیر مربوط به کنشگر انسانی عدم تمرکز و کمترین تاثیر مربوط به کنشگر غیر انسانی کارآفرینی است. تقریبا 44 درصد از اثر کل کنشگران سازمانی بر عملکرد مالی از طریق غیر مستقیم توسط متغیر میانجی فنهای حسابداری مدیریت تبیین میشود. همچنین فنهای حسابداری مدیریت تاثیر قوی مثبتی (83/0) بر عملکرد مالی شرکتها دارند. به گونه کلی، حسابداری مدیریت با ارایه اطلاعات با چشم انداز گسترده، دارای جهت گیری آینده است و منجر به پویا شدن توانایی مدیران و ایجاد مزیت رقابتی میشود. بنابراین، تعامل کنشگران سازمانی و استفاده تعاملی و تشخیصی از فنهای حسابداری مدیریت بر روی عملکرد سازمان تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: کنشگران سازمانی، فنهای حسابداری مدیریت، عملکرد مالی، معادلات ساختاری
  • فاطمه عزلتی، یدالله نوری فرد*، قدرت الله امام وردی، زهره حاجیها صفحات 67-86

    یکی از الزامات رشد و توسعه اقتصادی، دسترسی همه ذینفعان به اطلاعات شفاف است. شرکت هایی که گزارشگری مالی شفاف و قابل قبولی ندارند، با ریسک اعتبار مواجه شده و اطمینان سهامداران را از دست می دهند. کیفیت افشای اطلاعات حسابداری، از عوامل موثر در تعیین کیفیت حسابرسی، مورد توجه گروه کثیری از عموم و استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری می باشد. این در حالی است که حتی با افزایش الزامات افشای اجباری، شرکت ها باز هم به فراهم کردن اطلاعات داوطلبانه ادامه می دهند. به این ترتیب، انگیزه چنین رفتارهایی توجه زیادی را به خود معطوف ساخته است که باعث جذاب شدن موضوع افشای داوطلبانه شده است. در مطالعه حاضر تلاش شد تا با تلفیق تیوری های علامت دهی و مشروعیت در مقوله افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی، نقش آفرینی این اطلاعات در قالب یک چارچوب و چند مدل رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از داده های 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی ده ساله 1388 تا 1397 استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد که افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی موجب کاهش هزینه های نمایندگی، ریسک پیش رو، هزینه حقوق صاحبان سهام و هزینه بدهی و موجب تقویت نقدشوندگی سهام شرکت و ارزش بازار شرکت می گردند.

    کلیدواژگان: اطلاعات غیرمالی، افشای داوطلبانه، تئوری علامت دهی، تئوری مشروعیت
  • لیلا ستاره، حمیدرضا وکیلی فرد*، رمضانعلی رویایی صفحات 87-96

    هویت حرفه ای، متغیر با اهمیتی در شکل گیری و رعایت اخلاق حرفه ای است. هدف این پژوهش، بررسی سطح هویت حرفه ای حسابرسان مستقل و ارتباط آن با بی طرفی حسابرس بر اساس نظریه ی هویت اجتماعی است. روش پژوهش برای جمع آوری مبانی نظری، کتابخانه ای و برای جمع آوری داده های پژوهش، پیمایشی از نوع پرسش نامه ای می باشد. نمونه ی آماری پژوهش حاضر، شامل 218 نفر از حسابرسان شاغل در حرفه ی حسابرسی است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شده اند. برای آزمون فرضیه ها، از رگرسیون چند متغیره، استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهد هویت حرفه ای، رابطه ای معنی دار و مثبت با بی طرفی حسابرس دارد. هم چنین، نتایج این پژوهش نشان می دهد با افزایش رتبه ی شغلی حسابرس، بی طرفی نیز، کاهش می یابد. در نهایت، شواهد بر این نکته تاکید دارد که برای توسعه ی اخلاق حرفه ای، ابتدا باید هویت حرفه ای رشته ی حسابرسی در جامعه، شکل گیرد تا اخلاق حرفه ای توسعه پیدا کند. این مهم، با تشکیل جوامع حرفه ای و رقابت در میان موسسات حسابرسی، امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، هویت حرفه ای، بی طرفی حسابرس و اخلاق حرفه ای
  • فاطمه نصوری، محمدرضا وطن پرست*، مهدی مشکی صفحات 97-113

    پژوهش حاضر به دنبال ارایه مدلی در راستای بنیان های اخلاقی آموزش حسابداری و تمایل سهامداران مبتنی بر مدل کنفوسیوس است. این پژوهش در زمره پژوهش های ترکیبی در دو مرحله کیفی و کمی اجرا گردید. جامعه آماری مرحله کمی تحقیق دانشجویان مقطع ارشد و دکتری رشته حسابداری، مدیریت مالی و اقتصاد دانشگاه های دولتی و آزاد استان تهران، مازندران و گیلان که سهامدار نیز می باشند، در نظر گرفته می شود، حداقل تعداد آن ها 300 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده و حجم نمونه مناسب از جدول مورگان حدود 169 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شد اما در حدود 300 پرسشنامه توزیع گردید که در کل 250 پرسشنامه گردآوری شد. به طور کلی برای تجزیه و تحلیل مشاهدات از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. نتایج نشان داد با بررسی مدل پژوهش می توان بیان کرد مهارت های اخلاقی بر چشم انداز ارزش سهامداران، بنیان های اخلاقی فردی بر چشم انداز ارزش سهامداران و بنیان های اخلاقی الزام آور بر چشم انداز ارزش سهامداران تاثیر ندارند؛ اما سایر روابط بین ابعاد برقرار است.

    کلیدواژگان: اخلاق، رفتار اخلاقی، بنیان های اخلاقی، اصول کنفوسیوس، چشم انداز ارزش سهامداران
  • شاهرخ بزرگمهریان، نرگس یزدانیان* صفحات 115-127

     رشد و توسعه رویکردهای روانشناسی مثبت در حیطه های مدیریت منابع انسانی، کامیابی فراخود را به عنوان یک مبنای نوین مفهومی در روانشناسی حرف و مشاغل به وجود آورده است و باعث گردیده تا تمایل در به کارگیری دانش و مهارت در انجام وظایف شغلی برحسب انتظارات شغلی در آن حرفه افزایش یابد و این موضوع می تواند به توسعه کارکردهای اخلاق گرایانه نیز منجر گردد. براین اساس هدف این پژوهش بررسی تاثیر کامیابی فراخود بر توسعه ارزش های اخلاقی حسابرسان می باشد. جامعه هدف این پژوهش حسابرسان عضو سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی بود که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب و در بازه زمانی 6 ماه مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه های استاندارد بود و برای برازش و آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد اثر کامیابی فراخود بر فضیلت اخلاقی و وظیفه شناسی اخلاقی به عنوان دو بعد ارزش های اخلاقی حسابرسان تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: کلید واژه کامیابی فراخود، ارزش های اخلاقی، حرفه حسابرسی
  • محمد صالحی فر* صفحات 129-143
    هدف این مقاله بررسی ابعاد راهبری شرکتی از دریچه پارادایم های نظریه اجتماعی به عنوان یکی از نظریات علم جامعه شناسی با استفاده از مبانی چهار پارادایم کارکردگرایی، تفسیرگرایی، انسانگرایی بنیادی و ساختارگرایی بنیادی در بانکهای اسلامی و بانکهای مرسوم جهانی است. یافته های پژوهش نشان میدهند که براساس پارادایم کارکردگرایی، تمامی مدلهای راهبری شرکتی به دنبال کاهش مساله نمایندگی هستند، اما مدل راهبری شرکتی اسلامی علاوه بر کاهش مساله نمایندگی دارای یک نظام راهبری چند بعدی است که مولفه های دینی نقش مهمی را ایفا میکنند. وجود هیات شریعت (شورای فقهی) یک ویژگی متمایز بین بانکهای اسلامی و بانکهای غربی قلمداد میگردد. براساس پارادایم تفسیرگرایی، راهبری شرکتی در بانکهای اسلامی یک ساخت اجتماعی است که برمبنای تعهدات اجتماعی و هنجارهای اخلاقی بنا میشود و اساس آن مبتنی بر چهارچوبی اخلاق مدارانه است. مطابق با دیدگاه انسانگرایی بنیادی، اساس راهبری شرکتی اسلامی مبتنی بر اصل مشورت دربین تمامی ذینفعان بانک است وطبق پارادایم ساختارگرایی بنیادی، راهبری شرکتی دارای پایگاهی اجتماعی است. میتوان گفت که هیچ مدل واحدی برای راهبری شرکتی دردنیا وجود ندارد که بتواند نیاز تمامی نهادها را برطرف سازد. هرجامعه ای ساختار اجتماعی و فرهنگی مخصوص به خود را دارد و اصول راهبری شرکتی درهربستری مبتنی بر پیش زمینه های موجود درآن جامعه شکل میگیرد.
    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، نظریه اجتماعی، بانک اسلامی، بانک مرسوم، پارادایم
  • علیرضا زند، علی نجفی مقدم* صفحات 145-158

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های رفتار حسابرس مبتنی بر سرمایه اجتماعی انجام شده است. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی می باشد که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان حسابرسی متخصص شامل شرکاء موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، مدیران سازمان حسابرسی بودند که با استفاده از رویکرد نمونه گیری ساده در مجموع تعداد بیست نفر به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. در این پژوهش برای شناسایی مولفه ها، پس از مطالعه ادبیات پژوهش های مرتبط و مصاحبه با خبرگان حسابرسی، از روش غربالگری دلفی فازی و سپس مدل سازی ساختاری تفسیری ISM  استفاده شده است. بر اساس نتایج پژوهش عوامل مدیریت سازمان، اصول و ضوابط حرفه ای، سرمایه انسانی، عوامل شناختی، ملاحظات استراتژیک، محیط سازمانی، سرمایه اجتماعی به عنوان مولفه های رفتار حسابرس شناسایی شدند. با توجه به نتایج آزمون های انجام شده می توان نتیجه گرفت؛ که مولفه های مورد اجماع خبرگان حسابرسی بر اساس مولفه های سرمایه اجتماعی، قابلیت ارایه مدل رفتارحسابرس را دارند.

    کلیدواژگان: رفتار حسابرس، سرمایه های اجتماعی، روش کیفی، دلفی فازی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • احمد فیضی زاده* صفحات 159-166

    ابن مطالعه به دنبال تاکید بر اهمیت شواهد حسابرسی، ویژگی‌های کیفیتی آنها و قضاوت‌های حرفه‌ای به کار رفته برای اندازه‌گیری و ارزیابی آنها به منظور بیان نظر حسابرسی نهایی آنها است. نه فرمول ریاضیاتی وجود دارد، نه مدلی خاص برای ارزیابی کیفیت شواهد حسابرسی. کیفیت آنها به قضاوت‌های حرفه‌ای متمرکز بر استانداردهای فنی حسابرسی، مراجعه حسابداری و درعین‌حال به اخلاق حسابرس بستگی دارد. این یکی از دلایلی است که حسابرس مالی یکی از لبه-های پژوهش اقتصادی است، و اعتبار بیانیه‌های مالی را برجسته می‌کند. این مطالعه منبع داده‌های اولیه و ثانویه را به کار می‌گیرد. یافته‌های تجربی نتایج رگرسیون لاجستیک دوتایی نشان داد که کفایت شواهد حسابرسی منفی اما ناچیز است و اعتبار شواهد حسابرسی دارای نشانه ضریب مثبت است.و اعتبار شواهد حسابرسی دارای نشانه ضریب مثبت، اما ناچیز است. ارزش کم Mcfadden Rsquared نشان داد که فرضیه‌های صفر رد می‌شوند و فرضیه‌های جایگزین پذیرفته می-شوند. این مطالعه نشان داد که فعالیت‌های تجربی بیشتری باید در این زمینه انجام شود.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، اندازه موسسه حسابرسی، تخصص حسابرس در صنعت، تداوم انتخاب حسابرس، خدمات غیرحسابرسی
  • غلامرضا سلیمانی امیری، زهرا زارع آهن پنجه، فاطمه دانشیار* صفحات 167-181
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شاخص های سرمایه فکری و عدم تقارن اطلاعاتی بر بازده سهام رشدی و ارزشی به صورت تجربی بوده است. سرمایه فکری با استفاده از سه معیار سرمایه انسانی، کارایی سرمایه ساختاری و کارایی سرمایه بهره وری مورد سنجش قرار گرفته است و تفکیک سهام به رشدی و ارزشی با استفاده از نسبت pe و نرخ رشد دارایی ها انجام شده است. همچنین، اندازه شرکت، نسبت اهرمی به عنوان متغیرهای کنترلی، وارد الگوی پژوهش شدند. نمونه پژوهش، مشتمل بر 78 شرکت‏ در بازه زمانی سال‏های 1390 الی 1396 است. نتایج به دست‏ آمده با استفاده از رگرسیون داده های ترکیبی حاکی از آن است که از بین شاخص های سرمایه فکری، شاخص سرمایه انسانی تاثیر مثبت و معنادار، کارایی ساختاری تاثیر منفی و معنادار و کارایی بهره وری تاثیر منفی و معناداری با بازده پرتفوی سهام رشدی براساس pe داشته اند همچنین نسبت سرمایه انسانی تاثیر منفی و معنادار، کارایی ساختاری تاثیر مثبت و معنادار و کارایی سرمایه بهره وری تاثیر منفی و معنادار با بازده پرتفوی ارزشی بر اساس نسبت pe داشته اند. آزمون فرضیه دوم هم نشان داد که سرمایه انسانی و کارایی سرمایه بهره وری در هر دو پرتفوی رشدی و ارزشی سهام بر اساس رشد دارایی ها تاثیر منفی و معناداری بر بازده سهام داشته اند اما کارایی ساختاری تاثیری بی معنی در هر دو پرتفوی رشدی و ارزشی بر بازده سهام داشته است عدم تقارن اطلاعاتی در هر دو پرتفوی رشدی و ارزشی بر اساس نسبت pe و رشد دارایی ها تاثیر مثبت و معناداری بر بازده داشته است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، عدم تقارن اطلاعاتی، سهام رشدی، سهام ارزشی
  • غلامرضا بیگلرخانی، قدرت الله طالب نیا* صفحات 183-203
    پیچیدگی یکی از مهمترین موضوعات گزارشگری مالی است. پیچیدگی ناشی از مشکلات ذاتی در استفاده از اصول پذیرفته شده حسابداری و ترسیم فعالیت های اقتصادی یک شرکت برای شناخت و اندازه گیری عناصر صورت های مالی با استفاده از قواعد حسابداری است. از سوی دیگر امروزه یکی از موضوعات مهم و حساس در شرکت ها، بحث مسئولیت اجتماعی شرکت ها می باشد و افراد بیشتر تمایل دارند در شرکت هایی سرمایه گذاری نمایند که گزارشگری مسئولیت اجتماعی را ارایه دهند. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط گزارشگری مالی با مسئولیت اجتماعی شرکت ها و مدیریت سود در آنها می باشد. این پژوهش طی یک بررسی 10 ساله از سال 1388 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین پیچیدگی گزارشگری مالی و مسئولیت اجتماعی رابطه ی معکوس و معناداری برقرار است و هرچقدر گزارشگری مسئولیت اجتماعی کاهش یابد پیچیدگی گزارشگری مالی افزایش می یابد. همچنین در بین شاخص های مدیریت سود دریافتیم که با افزایش برنامه های آموزشی برای اعضای حرفه یا صنعت و نسبت داررایی های ثایت به کل دارایی ها، پیچیدگی گزارشگری مالی کاهش می یابد اما افزایش تعداد اعضای هییت مدیره با پیچیدگی گزارشگری مالی رابطه عکس دارد و همچنین نسبت هزینه تبلیغات و بازاریابی به فروش ارتباط معناداری با پیچیدگی گزارشگری مالی ندارد. همچنین بین مدیریت سود و پیچیدگی گزارشگری مالی نیز رابطه ی مستقیم و معنی دار برقرار است. و افزایش مدیریت سود موجب افزارش پیچیدگی گزارشگری مالی خواهد شد.
    کلیدواژگان: پیچیدگی گزارشگری مالی، مسئولیت اجتماعی، مدیریت سود
  • فاطمه صراف، علی صالحی*، ساسان مهرانی صفحات 205-222
    انتخاب مودی بر اساس معیار ریسک و برنامه ریزی حسابرسی، نیازمند شناسایی سطح ریسک هر مودی است و شناسایی ریسک هر مودی نیز مستلزم شناسایی عوامل موثر بر ریسک می باشد. در سازمان امور مالیاتی ایران، مدل کامل و جامعی جهت انتخاب مودیان بر پایه ارزیابی سطح ریسک و انتخاب مودی جهت حسابرسی وجود ندارد. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش انجام تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی می باشد زیرا علاوه بر توصیف وضع موجود به کشف روابط هریک از متغیرهای تحقیق با استفاده از آزمون رگرسیون خطی می پردازد به علاوه ازاین جهت که نتایج مورد انتظار آن را می توان در تبیین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به کار برد از نوع کاربردی می باشد. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق نرم افزار ره آورد نوین، سایت کدال و سایت بورس اوراق بهادار می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های این تحقیق از نرم افزار EViews نسخه 10 استفاده شده است. در این پژوهش برای تعیین نمونه آماری، از روش حذف سیستماتیک استفاده شده است و در نهایت نمونه ای شامل78 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از تحلیل رگرسیون استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد، پیش بینی فرار مالیاتی شرکت ها با استفاده از نسبت های مالی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: حسابرسی مالیاتی، ریسک مودیان، نظام مالیاتی
  • رحمت مشغولی چافی، محمود صمدی لرگانی*، عبدالصمد خلعتبری لیماکی صفحات 223-239
    واکاوی نظرات دانشمندان در حوزه اخلاق عمومی نشان داد که رفتار اخلاقی در حسابداری چیزی فراتر از کاربرد مفهوم عمومی رفتار اخلاقی نبوده ماهیت اصلی آن، از نظریه های عمومی اخلاق برگرفته شده است. در این راستا، کشورهای مختلف تلاش کرده اند تا با تدوین آیین اخلاق حرفه ای در حوزه حسابداری بتوانند مسیر درستی را پیش روی حسابداران قرار دهند، هرچند که این تلاش ها غالبا نتایج مثبتی نداشته و اغلب شاهد تخلفات آن ها در بخش های مختلف بوده ایم. هدف تحقیق حاضر ارایه الگوی تصمیم گیری اخلاقی یکپارچه در جامعه حسابداران رسمی با بهره گیری از نظریه داده بنیاد است. برای این منظور، ابتدا با مطالعه ادبیات تحقیق، سوالات مصاحبه نیمه ساختاریافته طراحی و 30 نفر از اساتید دانشگاهی و کارشناسان حسابداری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. سپس، مدل تحقیق با استفاده از نظریه داده بنیاد و نرم افزار MAXQDA 2020 از طریق فرآیند کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) انجام گرفت و الگوی تصمیم گیری اخلاقی یکپارچه برای حسابداران رسمی طراحی شد. در پایان، معیارهای در نظر گرفته شده برای تصمیم گیری اخلاقی با توجه به مدل اشتراوس و کوربین و در قالب بخش هایی از قبیل شرایط علی، مقوله اصلی، شرایط مداخله گر، عوامل زمینه ای، راهبردها و پیامدها ارایه گردید.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، حسابداران رسمی، نظریه داده بنیاد، نرم افزار مکس کیودای
  • فیروز امینی خوئی، بهاره بنی طالبی دهکردی* صفحات 241-253

    شناخت ویژگی های شخصیتی یادگیرندگان، و توجه به تفاوتهای فردی آنها در زمینه علایق، نگرشها، خصوصیات شناختی، عاطفی و.. ، در دانشگاه ها از وظایف مهم استادان و متخصصان تعلیم و تربیت می باشد لذا هدف کلی این پژوهش بررسی ارتباط بین تیپ های شخصیتی با سبک یادگیری دانشجویان رشته حسابداری با استفاده از نظریه سبک یادگیری دیوید کلب است . جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان رشته حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد در کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی،کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی به تعداد 1000 نفر در سال تحصیلی 95-94 و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران ،165 نفر است.نتایج پژوهش نشان داد بین 4 تیپ شخصیتی همگرا ، واگرا ، جذب کننده و انطباق دهنده با 4 سبک یادگیری نوع تجربه عینی ، نوع مشاهده تعاملی ،نوع مفهوم سازی و نوع آزمایشگری فعال دانشجویان رشته حسابداری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، سبک یادگیری، نظریه یادگیری دیوید کلب
  • عباس غفاری قاضیانی، سینا خردیار*، محمدرضا پورعلی، محمود صمدی صفحات 255-267

    کنترل های داخلی ، فرآیندی جهت حصول اطمینان در خصوص دستیابی به هدف هایی چون اثربخشی ،کارایی عملیاتی ، قابلیت اتکای گزارشگری و تطابق فعالیت سازمان با قوانین کاربردی و الزام نهادهای قانون گذار است. عدم کارایی عملیاتی و کیفیت گزارشگری مالی به عنوان پیامدهای منفی ناشی از ضعف کنترل های داخلی می باشد که احتمال می رود این پیامدها ناشی از معیارهای کنترلی شاخص کیفی حسابداری باشد. از این رو هدف پژوهش ، ارایه الگوی ضعف کنترل های داخلی براساس معیارهای کنترلی شاخص کیفی حسابداری است. برای دستیابی به هدف پژوهش ، داده های 87 شرکت نمونه، در بازه زمانی7 ساله از 1391 تا 1397 جمع آوری شد و به شیوه تحلیل توصیفی - همبستگی با اجرای آزمون رگرسیون لاجیت تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین افشاء مولفه های ریسک و ضعف کنترل های داخلی رابطه معناداری وجود دارد. بین ساختار حاکمیت شرکتی(استقلال هیات مدیره ، مالکیت نهادی) و ضعف کنترل های داخلی رابطه معناداری وجود ندارد. بین ریسک عملیاتی و ضعف کنترل های داخلی رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ضعف کنترل های داخلی، ساختار حاکمیت شرکتی، ریسک عملیاتی
  • کرامت جعفری، کیهان آزادی هیر*، مهدی فدائی صفحات 269-284
    شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی همواره از چالش های مطالعاتی محققان حوزه حسابرسی بوده و غالبا عوامل درونی تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی مورد پژوهش قرار گرفته است اما تاکنون الگویی برای شناسایی و موزون کردن عوامل درونی و بیرونی تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی با بهره گیری از روش دلفی و تکنیک فازی انجام نشده است. عوامل درونی شامل ورودی ها، فرآیندها و خروجی ها و عوامل بیرونی هم شامل مولفه های اقتصادی، فرهنگی و قوانین و مقررات تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی است. در این تحقیق 66 عامل تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی را بر اساس روش دلفی احصاء گردید که طی مراحل مختلف 13 عامل از این عوامل را که به اذعان خبرگان حرفه از سطح تاثیرگذاری کمتری برخوردار بودند، کنار گذاشته شد و در نهایت 53 عامل، به عنوان عوامل اصلی شناخته شدند. در این پژوهش بر اساس عدد فازی قطعی شده، 10 عامل که وزن بیشتری از منظر تاثیرگذاری بر کیفیت حسابرسی داشتند، شناسایی گردید. مطابق یافته های این پژوهش، دو عامل «صلاحیت علمی و فنی حسابرسان» و «سطح حمایت حاکمیت از حرفه حسابرسی» بیشترین تاثیر را بر کیفیت حسابرسی داشته اند. سایر عوامل به ترتیب «استقلال و بی طرفی، تخصص سرپرست تیم حسابرسی در صنعت صاحبکار، ریسک دعاوی حقوقی، هوش هیجانی، سطح شفافیت اقتصادی در جامعه، فرهنگ پاسخ خواهی و رتبه بندی موسسات حسابرسی توسط نهادهای نظارتی» مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، سطح حمایت حاکمیت از حرفه حسابرسی، هوش هیجانی حسابرس، شفافیت اقتصادی، فرهنگ پاسخ خواهی
  • میترا آفتاب آذری*، رضا رسولی صفحات 285-300

    فرهنگ محرک باور و انتظاراتی است که شکل دهنده رفتارند.رفتار ها محرک عادات اند و این عادات هستند که آینده را خلق می کنند. راهبردها بسیار مهم اند اما این فرهنگ است که تعیین کننده موفقیت راهبردها است غفلت از بعدحیاتی پنهان سازمان موجب اضمحلال سازمان خواهد شدزیرا فرهنگ ریشه، هویت و شخصیت منحصر به فرد سازمان است به همین دلیل برای مدیریت مخاطرات فرهنگی که فقدان آن نوعی بحران محسوب می شود فرهنگ سازمان باید حسابرسی شده و پیوسته مورد پایش محیطی و تحلیل روندها قرار گیرد. اما شواهد نشانگر این ,واقعیت است که فرهنگ بیشترین عنصر نادیده گرفته شده در سازمان ها است.هدف این پژوهش طراحی مدل عملیاتی حسابرسی فرهنگی برای ایجاد فرهنگ سازمانی سالم و قوی است.این پژوهش در دو بخش تهیه شده است.در بخش اول با بررسی ادبیات تحقیق و با ابزار پرسشنامه و استفاده از نظر خبرگان 5 مولفه موثر بر ایجاد فرهنگ سالم و قوی شناسایی ومدل آن از طریق تحلیل عاملی و PLS مورد تایید قرار گرفت. در بخش دوم مراحل عملیاتی شدن حسابرسی فرهنگ سازمان در 9 گام تبیین شده است ؛ براساس نتایج این تحقیق مشخص شد با فعال سازی قابلیت های فرهنگی ، استقرار خطوط دفاعی و استفاده ازمهارت و کنترل های نرم و سخت در فرآیندهای عملیاتی،نظارتی و کنترل ، ضمن ارتقاء سطح هوشمندی و آمادگی سازمان در شناسایی و پیشگیری مخاطرات، بستر لازم برای ایجاد فرهنگ سالم و قوی و نهادینه شدن مولفه های آن (اعتماد ، جو اخلاقی راس سازمان، همسویی، اشتراک مفاهیم و ارزشمندی کارکنان) فراهم نمود.

    کلیدواژگان: حسابرسی فرهنگی، قابلیت های فرهنگی، فرهنگ سالم و قوی، خطوط دفاعی، مهارت های نرم و سخت
  • ایرج خوش خلق، حمیدرضا وکیلی فرد* صفحات 301-314
    هدف از این پژوهش بررسی اثر ابعاد سیاسی و اخلاقی رفتارهای مدیریت بر سطح افشای ریسک در گزارشگری مالی سالانه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش، برای بررسی ابعاد سیاسی و اخلاقی رفتارهای مدیریت از پنج شاخص (رفتارهای خوش بینانه مدیران، رفتار کوته بینانه مدیران، رفتار نمایندگی مدیر، مدیریت سود و هزینه سیاسی ناشی از رفتار مدیریت) استفاده شده است. برای این منظور فرضیه‎هایی تدوین و اطلاعات مربوط به شرکت های عضو بورس اوراق بهادار برای دوره زمانی بین سال های 1388 تا 1397 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش با توجه به شرایط در نظر گرفته به منظور انتخاب نمونه، شامل 140 شرکت که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شد. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت بررسی و آزمون شد. نتایج نشان داد در میان ابعاد سیاسی و اخلاقی رفتارهای مدیریتی، رفتارهای خوش بینانه مدیران، رفتار نمایندگی مدیر، مدیریت سود و هزینه سیاسی ناشی از رفتار مدیریت با کاهش شفافیت محیط گزارشگری سبب کاهش افشای ریسک در گزارشگری مالی سالانه می شود. از سوی دیگر، نتایج موید آن است که رفتار کوته بینانه مدیران اثر معناداری بر سطح افشای ریسک در گزارشگری مالی سالانه ندارد.
    کلیدواژگان: سطح افشای ریسک در گزارشگری مالی سالانه، کیفیت افشا، شفافیت شرکتی و ابعاد سیاسی و اخلاقی رفتارهای مدیریت
  • ابوالفضل کزازی، محمدتقی تقوی فرد، اسفندیار جهانگرد، رضا واعظی، مهرداد مهرکام* صفحات 315-326

    مالیات ها به عنوان مهم ترین منبع مالی برای تامین درآمدهای عمومی و یکی از موثرترین ابزارهای سیاست های مالی دولت به شمار می روند. اصلاح ساختار قوانین مالیاتی به عنوان اساسی ترین بخش سیاست های مالیاتی جایگاه مهمی در مجموعه سیاستهای مالی دولت دارد.با توجه به اینکه در نیمه دوم سال 1387 سیاست مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یکی از روش های اصلاح ساختار مالیاتی کشور جایگزین سیاست مالیاتی موسوم به تجمیع عوارض کالا و خدمات (مالیات غیرمستقیم) شده است و اهمیت تغییر در سیاست های مالیاتی کشور در این تحقیق با استفاده از شاخص های سهم درآمدهای مالیاتی در پوشش هزینه های دولت نسبت درآمدهای مالیاتی در تولید ناخالص داخلی و سهم درآمدهای مالیاتی در کل درآمدهای عمومی دولت به مقایسه کارایی این دو سیاست مالیاتی با رویکرد فازی پرداخته ایم. یافته های تحقیق نشان می دهد که کارایی سیاست تجمیع عوارض در طی سال های 1380 الی1387 ،0.531 در سال 1382 بیشترین مقدار و در سال 1387کمترین مقدار کارایی 0.495 می باشد. کارایی سیستم ارزش افزوده با متوسط 0.52525 از سیستم تجمیع عوارض با متوسط 0.5135 بالا تر و سیر صعودی داشته است. در نتیجه می توان با توجه با یافته های تحقیق نتیجه گرفت که سیاست مالیاتی ارزش افزوده کاراتر از سیاست مالیاتی موسوم به تجمیع عوارض کالا و خدمات می باشد.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، مالیات موسوم به تجمیع عوارض، اصلاحات مالیاتی، منطق فازی، کارایی مالیاتی
  • سعید کریمی، محمدحامد خان محمدی*، محبوبه جعفری صفحات 345-360

    با توجه به اهمیت مالیات و درآمد های مالیاتی در توسعه اقتصادی کشور و تحقق اهداف کلان اقتصادی، طراحی مدلی جهت تمکین مالیاتی شرکت ها در نظام مالیاتی ایران امری اجتناب ناپذیر و حایز اهمیت می باشد. با توجه به ضرورت موضوع، هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی جهت تمکین مالیاتی اشخاص حقوقی بر اساس تیوری زمینه ای در نظام مالیاتی ایران می باشد. بدین منظور با 25 نفر از خبرگان مالیاتی شامل (معاون امور مالیاتی ، روسای امور و گروه مالیاتی و حسابرسان ارشد مالیاتی) مصاحبه به عمل آمد و با استفاده از روش پژوهش تیوری زمینه ای، مدلی شامل شرایط علی، راهبرد ها، شرایط بستر، شرایط مداخله گر و پیامد ها در خصوص تمکین مالیاتی شرکتی در نظام مالیاتی ایران ارایه شد. توسعه و تسهیل نمودن روابط بین مودیان مالیاتی و سازمان امور مالیاتی با استفاده از ابزار های نرم افزاری و شناسایی عوامل موثر برتمکین مالیاتی شامل فرهنگی، اقتصادی و غیراقتصادی شرکتی از دستاورد های این پژوهش است که کمک به افزایش تمکین مالیاتی شرکتی می کند.

    کلیدواژگان: تمکین مالیاتی اشخاص حقوقی، تئوری زمینه ای، شرایط علی، شرایط مداخله گر، شرایط بستر و پیامدها
  • طاهر ابراهیم زاده، نوروز نورالله زاده*، نگار خسروی پور صفحات 361-379

    هدف این پژوهش بررسی اثرات مشترک هویت اجتماعی و فشارهای نهادی بر کیفیت حسابرسی می باشد. جامعه آماری این پژوهش بنابر جداسازی هویتی شامل حسابرسان موسسات حسابرسی ایرانی همکار با موسسات خارجی و حسابرسان موسسات حسابرسی رتبه الف معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار و حسابرسان موسسات حسابرسی غیر همکار با موسسات خارجی و حسابرسان سایر موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی فعال در ایران در سال 1398 می باشد. پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و شیوه جمع آوری داده ها توصیفی و پیمایشی و از نوع کیفی می باشد. اطلاعات لازم برای تحقیق، از طریق مطالعه مبانی نظری و پرسشنامه محقق ساخته با حجم 309 نفر (با استفاده از فرمول کوکران) و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای بدست آمده است. تجزیه و تحلیل مدل مفهومی و آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای مدل سازی معادلات ساختاری AMOS ، PLS و SPSS انجام گرفته استنتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که فشارهای تقلیدی و هنجاری بر کیفیت حسابرسی هر دو گروه هویتی تاثیر مثبت (با شدت متفاوت، بسته به گروه هویتی) و فشارهای اجباری نیز بر هر دو گروه تاثیر منفی (با شدت متفاوت، بسته به گروه هویتی) داشته است. این نتایج نشان می دهد که تلاش موسسات حسابرسی در انجام اعمالی متناسب با پایگاهشان و کسب مشروعیت، باعث می شود که حسابرسان متناسب با هویت اجتماعی خود به این فشارها واکنش ها و پاسخ های متفاوتی دهند که می تواند نتیجه کیفیت حسابرسی آنها را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: فشارهای نهادی، هویت اجتماعی، مشروعیت، کیفیت حسابرسی
  • فاطمه آزره، محمدرضا پورعلی*، زهرا دیانتی دیلمی، محمود صمدی لرگانی صفحات 381-396
    رفتارشهروندی سازمانی، مورد توجه محققین حسابداری و مدیریت بوده است. تحقیق های اخیر نشان داده اند که رفتار شهروندی سازمانی منشا روان شناسی و جامعه شناسی داشته است. هدف این مقاله بررسی مطالعه ویژگی تاریک شخصیت بر رفتار شهروندی سازمانی با نقش تعدیل گری جو مدیریت مشارکت بالا می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. ابزارهای پژوهش، پرسش نامه استاندارد بوده و برای اندازه گیری رفتار شهروندی سازمانی (لی وآلن ،2000) و پرسش نامه (جان و بستر، 2010) برای اندازه گیری تاریک شخصیت و پرسش نامه جو مدیریت مشارکت بالا (اسمیت، 2016) افراد می باشد. جامعه آماری کلیه حسابداران رسمی شاغل در موسسه های حسابرسی بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین شده که تعداد آن 334 نفر بوده است. برای تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی انجام شده است.یافته های پژوهش نشان داد که ماکیاولیسم، نارسیسم و رفتارضداجتماعی تاثیر منفی بررفتار شهروندی سازمانی دارد و جو مدیریت مشارکت بالا در یک سازمان نمی تواند رابطه بین ماکیاولیسم وخودشیفتگی را تعدیل نماید، در صورتی که جومدیریت بامشارکت بالا می تواند رابطه بین رفتار ضد اجتماعی را تعدیل کند.
    کلیدواژگان: ویژگی تاریک شخصیت، رفتار شهروندی سازمانی، مدیریت مشارکت بالا
  • بهرام شیری، علی اسماعیل زاده * صفحات 409-425

    سیستم حسابرسی یکی از خرده نظامهای فعال در نظام پاسخگویی است که نقش مهمی در ارزیابی پاسخگویی نهادهای بخش عمومی ایفا می کند. حسابرسی عملیاتی به عنوان بخشی از سیستم حسابرسی جامع که از شیوه های نوین برای ارزیابی کارایی، اثربخشی و صرفه اقتصادی منابع مالی عمومی و عملیاتی دستگاه های اجرایی استفاده میکند؛ در ارزیابی انواع و سطوحی از مسئولیت پاسخگویی به ایفای نقش میپردازد. هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدلی برای کیفیت حسابرسی عملیاتی در بخش عمومی ایران، با توجه به ویژگی‌های محیطی و شرایط حاکم بر کشور می‌باشد. در این رابطه با توجه به رویکرد اکتشافی تحقیق و بهره‌گیری از رهیافت کیفی، از روش نظریه‌پردازی زمینه‌بنیان استفاده شده است. به این منظور در سال 1398 با اخذ نظرات 26 نفر از خبرگان با تخصص حسابرسی عملیاتی که در این حوزه دارای تجربه اجرایی هستند از طریق مصاحبه‌های عمیق، به بررسی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی عملیاتی پرداخته شد و در انتها "مدل یکپارچه کیفیت حسابرسی عملیاتی در ایران"، شامل شرایط علی، عوامل مداخله‌گر و بستر و همچنین راهبردهای دستیابی به کیفیت حسابرسی عملیاتی و پیامدهای آنها ارایه گردیده است. در این تحقیق، کیفیت حسابرسی عملیاتی با استفاده از رویکرد سیستمی و با نگرش به تمام اجزای سیستم حاکم در نظام بخش عمومی ایران بررسی شده است. داده‌های پژوهش به کمک روش‌های کدگذاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقوله‌های اصلی و خردمقوله‌ها(مفاهیم) استخراج گردید. به کمک رویکرد سیستمی که شامل ورودیها، فرایند، خروجیها، نتایج و عوامل زمینه ای است،

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی عملیاتی، بخش عمومی ایران، نظریه پردازی زمینه بنیان
  • رادمان ملیحی شجاع، زهرا لشگری *، نگار خسروی پور صفحات 427-438

    درک فرآیند حسابداری مشتری وسیستم های کنترل داخلی او مستلزم قضاوت حرفه ای درزمینه ی برنامه ریزی حسابرسی وتوسعه یک رویکرد موثر با هدف کسب اطمینان از کاهش مجموع خطر حسابرسی به یک سطح قابل قبول است. عدم کارایی عملیاتی و کیفیت گزارشگری مالی به عنوان پیامدهای منفی ناشی از ضعف کنترل های داخلی می باشد که احتمال می رود این پیامدها ناشی از نوع تیپ شخصیتی مدیران باشد. هدف این پژوهش ارایه الگوی تاثیر ضعف کنترل های داخلی برخطر حسابرسی باتاکید برنقش تعدیل کنندگی تیپ های شخصیتی است. بدین منظور از معیارهای انحراف از استانداردها وقوانین، ضعف کنترل های داخلی وابعاد پنج گانه شخصیت نیو بهره برده شد. این پژوهش با 87 شرکت نمونه و در بازه زمانی 6 ساله 1396-1391 شامل 522 سال- شرکت به شیوه توصیفی- همبستگی با اجرای الگوی رگرسیون چند متغیره وپرسشنامه استاندارد شخصیت نیو انجام شد. سپس با طرح سوالات بصورت زوجی و تحلیل سلسله مراتبی(AHP) اهمیت معیارهای خطر حسابرسی تعیین گردید. یافته های پژوهش حاکی است که بین ضعف های کنترل داخلی و خطر حسابرسی رابطه معناداری وجود ندارد.ازبین ابعاد شخصیتی نیو تنها برونگرایی ووجدانی بودن بر رابطه ضعف کنترل های داخلی وخطر حسابرسی رابطه مثبت ومعناداری دارد.سایر ابعاد شخصیتی همچون روان رنجوری، پذیرا بودن وسازگاری رابطه معناداری با آن ندارند.

    کلیدواژگان: خطرحسابرسی، تیپ های شخصیتی مدیران، ضعف کنترل های داخلی
|
  • Afshin Ahmadi Louyeh, Hashem Nikoomaram *, Bahman Banimahd Pages 1-16
    In the present research, for the first time, the effect of the auditor's choice of tax avoidance on the basis of Glaser's choice theory has been discussed. The findings of the empirical studies carried out using OLS regression on a sample of 173 active companies in the Tehran Stock Exchange during the period from 2008 to 2019 (1730 year-firm) indicates that the tax avoidance of companies with the right to choose The auditor is significantly more than the companies that do not have the right to choose the auditor. In general, the results of this study show that companies with the right to choose the auditor in their choice of auditor take into account their own interests, including tax avoidance, and auditors are also trying to address the issue of re-election in subsequent audits. In order to obtain satisfaction through cooperation with these companies in the field of tax evasion, and in the absence of this flow, tax avoidance for companies with the right to choose an auditor is more than companies that do not have the right to select an auditor.
    Keywords: Choice theory, Tax, Tax Avoidance, Auditor's Choice
  • Javad Moradi, MohammadHosein Fatheh * Pages 17-44

    Performance appraisal and management accountability require Performance Based Costing and accurate cost. In this regard, the purpose of this study is to present a new method for performance based costing according to academic performance cycles in universities and higher education institutions. This study is a case study at Shiraz University for fiscal year 2018 and first and second semester of academic year 2017-18. The approach used in this research is an inductive approach to model implementation based on a hybrid (systematic) approach to designing a Performance Based Costing model. Observation and interviewing were used to identify and quantify activity-related stimuli (for operational and support units). The cost of all responsibility centers in Shiraz University has been determined by a new approach in eleven steps of implementation (in accordance with the environmental characteristics of Iranian universities) and by applying output-driven (real) drivers, performance cost and capacity cost after determining the capacity and efficiency ratios were calculated. Finally, in this paper, performance cost, cost, and cost of capacity are accurately and systematically calculated which can be a good basis for evaluating the performance of organizational units and organization managers as well as implementing performance-based budgeting.

    Keywords: performance-based budgeting, Activity-based costing, Time-Driven ABC, Resource Consumption Accounting, Shiraz University
  • Mohammad Namazi, Behnam Karamshahi * Pages 45-66
    The purpose of this study is to design a model and determine the mediating role of management accounting techniques on the relationship between organizational actors and financial performance of manufacturing companies. In this study, the structural equation modeling technique was used to test the proposed model. The required information was gathered by a questionnaire from middle and upper level managers of 194 manufacturing companies listed in Tehran Stock Exchange in 1398 and Smart PLS software was used for data analysis. The famous Sobel test was used to investigate the mediating role of management accounting techniques in relation to organizational actors and financial performance. The results showed that there is a positive and relatively strong relationship (38%) between organizational actors and financial performance variables and organizational strategy with 0.76, organizational structure with 0.75 and innovation with 0.69, respectively. They have the most financial impact and the least impact is related to decentralized human activity and the least impact is related to inhumane entrepreneurship. Approximately 44% of the total effect of organizational actors on financial performance is indirectly explained by the mediating variable of management accounting techniques. Also, management accounting techniques have a positive (0.83) positive effect on corporate financial performance. In general, management accounting has a future orientation, leading to the dynamic of managers' ability and the creation of competitive advantage. Therefore, the interaction of organizational actors and the interactive and diagnostic use of management accounting techniques have a positive impact on organizational performance
    Keywords: Organizational actors, management accounting techniques, financial performance, structural equations
  • Fatemeh Ozlati, Yadollah Noori Fard *, Ghodratoallah Emam Verdi, Zohreh Hajiha Pages 67-86

    One of the requirements of economic growth and development is access to transparent information for all stakeholders. Companies that do not have transparent and credible financial reporting are exposed to credit risk and lose the confidence of shareholders. The quality of disclosure of accounting information is an important factor in determining the audit quality by a large group of public and users of accounting information. However, even with increasing mandatory disclosure requirements, companies continue to provide voluntary information. As such, the motivation for such behavior has attracted a great deal of attention, which has made the subject of voluntary disclosure attractive. In the present study, we attempted by integrating theories of marking and legitimacy in voluntary disclosure of non-financial information, the role of this information and audit quality in a framework and multiple regression models was examined. For this purpose, the data of 102 companies listed in Tehran Stock Exchange during the ten-year period from 1388 to 1397 were used. The results showed that voluntary disclosure of non-financial information and audit quality reduce agency costs, risk aversion, cost of equity and cost of debt and enhance stock liquidity and firm market value.

    Keywords: Non-financial Information, Voluntary Disclosure, Audit quality, Marking Theory, Legitimacy Theory
  • Leila Setareh, Hamidreza Vakili Fard *, RamazanAli Royaee Pages 87-96

    Professional identity is an essential variable in the formation and awareness of professional ethics. This study aimed to investigate the level of the professional identity of independent auditors and its relationship with auditor's objectivity based on social identity theory. The librarian research method was selected for collecting theoretical foundations, and a questionnaire was used to obtain survey research data. The present study's statistical sample includes 218 auditors working in the audit profession who were selected using a simple random sampling method. Multivariate regression was used to test the hypotheses. The test results of the hypotheses reveal that professional identity has a significant and positive relationship with auditor's objectivity. The results of this study show that with increasing the auditor's job rank, objectivity decreases. The evidence eventually emphasizes that in order to develop professional ethics, the professional identity of the audit field must first be formed in society to develop professional ethics. It is possible through the development of professional communities and competition among audit firms.

    Keywords: Social identity, Professional Identity, Auditor's objectivity, and professional ethics
  • Fatemeh Nasoury, MohammadReza Vatan Parast *, Mehdi Meshki Miavaghi Pages 97-113

    The present study seeks to provide a model for the ethical foundations of accounting training and the willingness of shareholders based on the Confucius model. This research was conducted as a combination of qualitative and quantitative research. The statistical population of the small stage of research of master's and doctoral students in accounting, financial management and economics of public and free universities in Tehran, Mazandaran and Gilan provinces, who are also shareholders, is considered to be at least 300 people. Simple random sampling and the appropriate sample size of Morgan's table of about 169 people were considered as statistical samples, but about 300 questionnaires were distributed and a total of 250 questionnaires were collected. In general, Smart-PLS software was used to analyze the observations. The results showed that by examining the research model, it can be stated that ethical skills do not affect the shareholder value perspective, individual moral foundations do not affect shareholder value perspective and binding ethical bases do not affect shareholder value perspective. But there are other relationships between the dimensions

    Keywords: Ethics, Moral Behavior, Moral Foundations, Confucius Principles, Stock Value Perspective
  • Shahrokh Bozorgmehrian, Narges Yazdanian * Pages 115-127

    The growth and development of positive psychology approaches in the areas of human resource management has created a successful conceptual basis in the psychology of business and jobs and has led to a tendency to apply knowledge and skills to job expectations in line with job expectations. That profession will grow, and this can also lead to the development of ethical practices. The Purpose of this research is the effect of Self-fulfilling Prophecy on Developing Auditors' Ethical Values. The target population of this study was auditors of auditing organizations and private sector audit firms that were selected through random sampling and evaluated over a period of 6 months. The research instrument was standard questionnaires and partial least squares analysis (PLS) was used to test and test the research hypotheses. The results of this study showed that the effect of Self-fulfilling Prophecy on ethical virtue and ethical conscientiousness as two dimensions of auditors' ethical values has a positive and significant effect.

    Keywords: Keywords Self-fulfilling Prophecy, Auditors' Ethical Values, Audit Profession
  • Mohammad Salehifar * Pages 129-143
    The aim of this paper is to evaluate the corporate governance dimensions through the social theory perspective, as one of theories in sociology science, by application of four fundamental paradigms including functionalist, interpretive, radical humanist, and radical structuralism in Islamic and conventional banks. Findings show that according to the interpretive paradigm, all of corporate governance models seek to reduce agency problem, however, Islamic corporate governance model has a multi-level system additional to the agency problem reduction which religious elements play an important role. Shariah committee existence is a distinguishing feature between Islamic and conventional banks. Based on the interpretive paradigm, corporate governance in Islamic banks is a social construct which is established based on social commitments and ethical frameworks. According to the radical humanist paradigm, Islamic corporate governance is founded on consulting among all bank stakeholders. Finally, according to radical structuralism paradigm, corporate governance has its own base in the society. We can say there is no unified and unique model for corporate governance in the world to satisfy the requirements of all organizations. Each society has its own social and cultural structures and corporate governance principles are formed based on default contexts in that society.
    Keywords: Corporate Governance, Social Theory, Islamic Bank, Conventional Bank, Paradigm
  • Alireza Zand, Ali Najafi Mooghadam * Pages 145-158

    The aim of this study was to identify the components of auditor behavior based on social capital. This research is a qualitative research that has been done using a foundation-based data theory approach. The statistical population of this study included specialized auditing experts, including partners of trusted auditing firms of Tehran Stock Exchange and Securities Organization, managers of the audit organization, who were selected as participants in the study using a simple sampling approach. In this study, to identify the components, after studying the relevant research literature and interviewing the audit experts, the fuzzy Delphi screening method and then the interpretive structural modeling (ISM) have been used. Based on the results of the research, organizational management factors, professional principles and criteria, human capital, cognitive factors, strategic considerations, organizational environment, and social capital were identified as components of auditor behavior. Based on the results of the tests, it can be concluded that the components agreed upon by the audit experts, based on the components of social capital, have the ability to provide a model of auditor behavior.

    Keywords: Auditor Behavior, Social Capital, Qualitative Method, Fuzzy Delphi, Interpretive Structural Modeling
  • Ahmad Feizizadeh * Pages 159-166

    This study seeks to emphasize the importance of audit evidences, their quality characteristics and the professional judgment used to measure and to evaluate them in order to express their final audit opinion. There is no mathematical formula, neither a specific model in order to evaluate the quality of audit evidences. Their quality depends upon the professional judgment concerning the audit technical standards, the accounting references and nevertheless upon the auditor"s ethics. This is one of the reasons for which the financial audit is one of the edges of economical research, highlighting the credibility of financial statements. This study employ primary and secondary source of data. Questionnaires were administered to obtain information about audit evidence and auditor report was obtained through the secondary source. The empirical findings from the binary logistic regression result revealed that sufficiency of audit evidence had a negative but insignificant and reliability of audit evidence had a positive coefficient sign but insignificant. The low value of the Mcfadden Rsquared indicated that the null hypotheses were rejected and acceptance of the alternative hypotheses. The study suggested that further empirical work should be conducted in this area.

    Keywords: Audit quality, the size of the audit institute, Auditor's expertise in the industry, Continuation of auditor selection, non-audit services
  • Gholamreza Soleimani Amiri, Zahra Zareahanpanjeh, Fatemeh Daneshyar * Pages 167-181
    The purpose of this study was to investigate the effect of intellectual capital indices and information asymmetry on growth and value stock returns empirically. Intellectual capital has been measured using the three criteria of human capital, structural capital efficiency and productivity capital efficiency And dividing stocks into growth and value is done using the pe ratio and asset growth rate. Also, firm size, leverage ratio as control variables were included in the research pattern. The sample of the study consists of 78 companies in the period 2012-2018. The results obtained by using regression data indicate that among intellectual capital indices, human capital index has a positive and significant effect, structural efficiency has a negative and significant effect, and productivity efficiency has a negative and significant effect with grown Portfolio returns based on the pe ratio.. Also, the ratio of human capital had a significant negative impact, the structural efficiency had a positive and significant effect, and the productivity of productivity had a significant negative impact on the value portfolio return based on the pe ratio. The second hypothesis test also showed that human capital and productivity capital productivity in both growth and value portfolios based on asset growth had a negative and significant effect on stock returns But structural efficiency has had a meaningful effect on both growth and value portfolios on stock returns. Information asymmetry in both growth and value portfolios based on pe ratio and asset growth had a positive and significant effect on returns
    Keywords: : Intellectual Capital, information asymmetry, Growth Shares, Value Shares
  • Gholamreza Biglarkhani, Ghodratallah Talebnia * Pages 183-203
    Complexity is one of the most important topics in financial reporting. The complexity arises from the inherent difficulties in applying accepted accounting principles and charting a company's economic activities to identify and measure elements of financial statements using accounting rules. On the other hand, one of the most important and sensitive issues in companies today is the issue of corporate social responsibility, and people are more inclined to invest in companies that provide social responsibility reporting. The purpose of this study is to investigate the relationship between financial reporting and corporate social responsibility and profit management in them. This research has been reviewed during a 10-year study from 2009 to 2019. The results of this study show that there is an inverse and significant relationship between the complexity of financial reporting and social responsibility and the less the reporting of social responsibility, the complexity of financial reporting increases. Among earnings management indicators, we also found that with increasing training programs for members of the profession or industry and the ratio of fixed assets to total assets, the complexity of financial reporting decreases, but increasing the number of board members is inversely related to the complexity of financial reporting. The ratio of advertising and marketing costs to sales has no significant relationship with the complexity of financial reporting. There is also a direct and significant relationship between earnings management and the complexity of financial reporting. And increasing profit management will complicate financial reporting software
    Keywords: Financial Reporting Complexity, Social responsibility, Earnings Managemen
  • Fatemeh Sarraf, Ali Salehi *, Sasan Mehrani Pages 205-222
    Choosing a taxpayer based on risk criteria and audit planning requires identifying the level of risk of each taxpayer and identifying the risk of each taxpayer requires identifying the factors affecting the risk. In the Tax Affairs Organization of Iran, there is no complete and comprehensive model for selecting taxpayers based on risk assessment and selecting taxpayers for auditing. This research is a correlational description in terms of applied purpose and in terms of research method, because in addition to describing the current situation, it explores the relationships of each of the research variables using linear regression test, in addition to the expected results. It can be used to explain the companies listed on the Tehran Stock Exchange. Data collection tools in this research are Rahavard Novin software, Kadal site and stock exchange site. EViews software version 10 was used to analyze the data of this research. In this study, to determine the statistical sample, the method of systematic elimination has been used and finally a sample of 78 companies listed on the Tehran Stock Exchange was examined. Regression analysis was used to test the research hypotheses. The results of this study showed that it is possible to predict tax evasion of companies using financial ratios.
    Keywords: tax audit, taxpayer risk, Tax system
  • Rahmat Mashghouli Chafi, Mahmood Samadi Largani *, Abdossamad Khalatbari Limaki Pages 223-239
    An analysis of scientists’ view of public ethics showed that ethical behavior in accounting is nothing more than the application of the general concept of ethical behavior. Its main nature is derived from general theories of ethics. In this regard, different countries have tried to establish a professional ethics in the field of accounting to be able to put the right path before accountants, although these efforts often do not have positive results and we have often seen violations in various sectors. The purpose of this study is to provide an integrated ethical decision making model in the community of certified public accountants using grounded theory. For this purpose, first of all, by studying the research literature, semi-structured interview questions were designed and 30 university professors and accounting experts were selected by purposive sampling method. Then, the research model was performed using data grounded and MAXQDA 2020 software through the coding process (open, axial and selective) and an integrated ethical decision model was designed for certified public accountants. Finally, the criteria for ethical decision making according to Strauss and Corbin model were presented in the form of sections such as causal conditions, main category, intervening conditions, contextual factors, strategies and consequences.
    Keywords: Ethical decision making, certified public accountants, grounded theory, MAXQDA software
  • Firooz Amin Khoie, Bahareh Banitalebi Dehkordi * Pages 241-253

     Understanding the characteristics of learners , and their attention to individual differences in interests , attitudes , characteristics of cognitive , emotional , etc . in the universities of the important tasks of teachers and educators is .The purpose of this study was to investigate the relationship between personality types and learning style accounting students using learning style theory is David Kolb . The target population included all accounting students at all levels of school Branch of Islamic Azad University BA , MA and PhD in 1000 in the 95 -94 school year. A sample using Cochran formula , 165 people . The results showed that the four personality types convergent, divergent, assimilating and adapting the learning experience with 4 styles objective , the type of interactive viewing , type of conceptualization and active experimentation accounting student at Islamic Azad University Branch positive and significant relationship has it .

  • Abbas Ghaffarighaziani, Sina Kheradyar *, MohamadReza Pourali, Mahmood Samadi Pages 255-267

    Internal controls are a process to ensure that objectives such as effectiveness, operational efficiency, reporting reliability and compliance of the organization's activities with applicable laws and the requirements of the legislature are achieved. Operational inefficiency and quality of financial reporting are as negative consequences due to the weakness of internal controls, which are likely to be due to the control criteria of the quality index of accounting information. Therefore, the purpose of this study is to provide a model of weak internal controls based on the control criteria of the quality index of accounting information. To achieve the research goal, data of 87 sample companies were collected over a period of 7 years from 2012 to 2018 and were analyzed by descriptive-correlation analysis with logit regression test. The results showed that there is a significant relationship between disclosure of risk components and weakness of internal controls. There is no significant relationship between corporate governance structure (board independence, institutional ownership) and weak internal controls. There is no significant relationship between operational risk and weak internal controls.

    Keywords: Internal Control Weakness, Corporate Governance Structure, operational risk
  • Keramat Jafari, Keyhan Azadi Hir *, Mehdi Fadaei Pages 269-284
    Identification the factors affecting audit quality has always been one of the study challenges of audit researchers and often the internal factors affecting audit quality have been studied, but so far a model for identifying and balancing internal and external factors affecting audit quality using Delphi method and fuzzy technique have not been performed. Internal factors include inputs, processes, and outputs. External factors also include economic, cultural, and regulatory components that affect audit quality. In this study, 66 factors affecting the quality of auditing were counted based on the Delphi method. During different stages, 13 factors were excluded from these factors, which according to professional experts were less effective, and finally 53 factors, as the main factors were identified. In this study, based on the determined fuzzy number, 10 factors that had more weight in terms of affecting the audit quality were identified. According to the findings of this study, two factors, "scientific and technical competence of auditors" and "level of government support for the auditing profession" have had the greatest impact on the quality of auditing. Other factors are "independence and impartiality, expertise of the head of the audit team in the client industry, legal risk, emotional intelligence, level of economic transparency in society, culture of accountability and ranking of auditing firms by regulatory bodies". They affect the quality of the audit.
    Keywords: Audit quality, Level of Governance Support of the Auditing Profession, Auditor's Emotional Intelligence, Economic Transparency, Accountability Culture
  • Mitra Aftab Azari *, Reza Rasouli Pages 285-300

    Culture drives beliefs and expectations that in turn shape behavior. Behaviors lead habits and it is habits that create the future. Strategies are very important, but it is the culture that determines the success of strategies.Neglecting the hidden dimensions of the organization will lead to the collapse of the organization because the culture is the root, identity and unique personality of the organization for this reason, to manage cultural risks that are considered a kind of crisis, the culture of the organization must be constantly monitored and analyzed. But there is a lot of evidence that culture is the most overlooked element in organizations.The goal of this research is to design an operational model of the cultural audit to create a healthy and strong organizational culture.This research has been prepared in two parts.In the first part, 5 components affecting the creation of healthy and strong culture has been identified by comprehensive research literature and use of questionnaire and the experts opinions.Then model confirmed through factor analysis and PLS method. In the second part, the implementation steps of the organization's culture audit are explained and outlined in 9 steps;Based on the results of this study, it was found that activating cultural capabilities, establishing defensive lines and use of soft and hard controls and skills in operational, regulatory and control processes,improve the level of intelligence and readiness of the organization to identify risks and implement preventive measures and it creates a healthy and strong culture and institutionalizes the components that affect it.

    Keywords: Cultural Audit, Cultural capability, Healthy, Strong Culture, Defense Lines, Soft, Hard Skills
  • Iraj Khoshkholg, Hamidreza Vakilifard * Pages 301-314
    The purpose of this study is to investigate the effect of political and moral dimensions of management behaviors on the level of risk disclosure in annual financial reporting in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this study, five indicators (managers 'optimistic behaviors, managers' short-sighted behavior, manager's agency behavior, profit management and political cost due to management behavior) have been used to examine the political and moral dimensions of management behaviors. For this purpose, hypotheses were compiled and information related to companies listed on the stock exchange for the period between 1388 to 1397 was reviewed and analyzed. The statistical population of the study, according to the conditions for selecting the sample, included 140 companies that were selected by systematic deletion method. The research regression model was investigated and tested using panel data method with fixed effects approach. The results showed that among the political and ethical dimensions of managerial behavior, optimistic behavior of managers, managerial agency behavior, profit management and political cost resulting from management behavior by reducing the transparency of the reporting environment reduces risk disclosure in annual financial reporting. On the other hand, the results confirm that managers' short-sighted behavior does not have a significant effect on the level of risk disclosure in annual financial reporting.
    Keywords: The level of risk disclosure in annual financial reporting, the quality of disclosure, Corporate Transparency, and the political, ethical dimensions of management behavior
  • Abolfazl Kazazi, MohammadTaghi Taghavifard, Esfandiar Jahangard, Reza Vaezi, Mehrdad Mehrkam * Pages 315-326

    Taxes, especially complications, are the main source of funding for public revenue and one of the most effective tools for government fiscal policy. Reforming the structure of Tax laws as the most essential part of Tax policies has a substantial place in the set of government fiscal policies. Considering that VAT policy as one of the methods of reforming the country's Tax structure instead of Tax of the services' and goods' collection in 2008 year and the importance of altering in the country's Tax policies in this study using the indicators of Tax revenue share in covering government expenditures, the ratio of Tax revenues in GDP and the share of Tax revenues in total public revenues to compare the efficiency of this We have addressed two Tax policies with a fuzzy approach. The research findings show that the efficiency of toll collection policy during the years 2001 until 2008, the highest value is 0.531 in 2003 and in 2008 the lowest efficiency is 0.495. The efficiency of the value-added system with an average of 0.52525 was higher than the toll collection system with an average of 0.5135 and an upward trend. As a result, it can be concluded from the research findings that the value-added Tax policy is more effective than the Tax policy called Tax of the services' and goods' collection.

    Keywords: Fuzzy Logic, Tax efficiency, Tax Reforms, Value added tax
  • Saeed Karimi, MohammadHamed Khan Mohammadi *, Mahboobeh Jafari Pages 345-360

     Given the importance of taxes and tax revenues in the economic development of the country and the realization of macroeconomic goals, designing a model for tax compliance of companies in the Iranian tax system is inevitable and important. Due to the necessity of the subject, the purpose of this study is to provide a model for tax compliance of legal entities based on the underlying theory in the Iranian tax system. For this purpose, 25 tax experts were interviewed (Deputy Minister of Taxation, Heads of Tax Affairs and Department and Senior Tax Auditors) and using the method of grounded theory research, a model including causal conditions, strategies, bed conditions, conditions Intervener and implications for corporate tax compliance in the Iranian tax system were presented. Developing and facilitating the relationship between taxpayers and the tax administration by using software tools and identifying the factors affecting corporate tax compliance, including cultural, economic and non-economic corporate, is one of the achievements of this study that helps increase corporate tax compliance.

    Keywords: Tax compliance of legal entities, Grounded Theory, Causal Conditions, Intervening Conditions, context conditions, consequences
  • Taher Ebrahimzadeh, Nowrouz Nourollahzadeh *, Negar Khosravi Pour Pages 361-379

    The purpose of this study is to examine the joint effects of social identity and institutional pressures on audit quality. The statistical population of this study included (auditors of Iranian audit firm’s colleague with foreign firms And auditors of trusted audit firms- Grade A - of the Stock Exchange) and (auditors of non- colleague audit firms with foreign agencies and auditors of other auditing firm’s member of the Iranian Society of Certified Accountants in 2019. The research is applied in terms of purpose and it is descriptive and qualitative in terms of data collection. The research data were obtained through the study of theoretical foundations and a researcher-made questionnaire with a sample size of 309 (using Cochran formula) by cluster random sampling. A 70-item questionnaire with high content validity, structure and reliability was used to obtain the research data. Conceptual model analysis and testing of research hypotheses were performed using AMOS, PLS and SPSS structural equation modeling software. Hypotheses test results showed that Mimetic and normative pressures had a positive effect (with varying intensity depending on the identity group) on both audit groups, and Coercive pressures had a negative effect (with different intensity) on both groups. These results suggest that audit firms' efforts to perform activities that are appropriate to their Social base and Gain legitimacy, causes auditors to respond to these pressures in accordance with their social identities, which may affect their audit quality.

    Keywords: Institutional Pressures, social identity, legitimacy, Audit quality
  • Fatemeh Azare, Mohamadreza Pourali *, Zahra Dianati, Mahmood Samadi Largani Pages 381-396
    Organizational citizenship behavior (OCB) has been considered by accounting and management researchers. Recent research shows that psychology and sociology are the origins of organizational citizenship behavior. The purpose of this paper was to investigate the effect of dark personality traits on organizational citizenship behavior with the moderating role of high involvement management climate. The present study is an applied research. The research tools were standard questionnaires to measure organizational citizenship behavior (Lee and Allen, 2000, Webster, 2010) and to measure dark personality and high involvement management climate (Smith, 2016). The statistical population included all certified public accountants working in audit firms and the sample size was determined by Cochran's formula, which was 334 people. Partial least squares structural equation modeling was used to analyze the data. The findings showed that Machiavellianism, narcissism and antisocial behavior have a negative effect on organizational citizenship behavior, and high involvement management climate in an organization cannot moderate the relationship between Machiavellianism and narcissism, while it can moderate antisocial behavior.
    Keywords: Dark Personality Traits, organizational citizenship behavior (OCB), High Involvement Management
  • Bahram Shiri, Ali Esmaelzadeh Moghari * Pages 409-425

    The audit system is one of the active subsystems in the accountability system that plays an important role in assessing the accountability of public sector bodies. Operational Audit As part of a comprehensive audit system that uses innovative ways to evaluate the efficiency, effectiveness and cost-effectiveness of public and operational financial resources, it plays a role in evaluating the types and levels of accountability. The purpose of the present study is to present a model for the quality of operational audit in the public sector of Iran, considering the environmental characteristics and the prevailing conditions in the country. In this regard, according to the exploratory approach of research and utilization of qualitative approach, grounded theory method has been used. To this end, through in-depth interviews with 26 experts with operational audit expertise who have had extensive experience in the field, we examined the factors affecting the quality of operational auditing and finally the "Integrated Model of Operational Audit Quality in Iran", including Causal conditions, confounding factors and context, as well as strategies for achieving operational audit quality and their consequences are presented. In this research, the quality of operational auditing has been investigated using a systematic approach and with a view to all the components of the governing system in the Iranian public sector system.

    Keywords: quality of operational audit, Iranian Public Sector, Grounded Theory
  • Radman malihi shoja, Zahra Lashgari*, Negar Khosravipour Pages 427-438

    Understanding the client accounting process and its internal control systems requires professional judgment in planning the audit and developing an effective approach designed to ensure that the overall audit risk is reduced to an acceptable level. The operational inefficiency and quality of financial reporting are negative consequences of the weakness of internal controls, which are likely to be due to the type of managers' personality type. The purpose of this study is to Presenting the Pattern of Impact of the weakness of internal controls on Audit Risk with Emphasis on the Moderating Role of Personality Types.. Criteria for deviation from standards and laws, weak internal controls, and the neo-five-point personality were used. The study was conducted with 87 sample companies over a 6-year period from 2012 to 2017, including 522 years. The importance of audit risk criteria was then determined by paired questions and hierarchical analysis (AHP). The findings of the study indicate that there is no significant relationship between weaknesses of internal control and audit risk. Among neo-personality dimensions, only extraversion and conscientiousness have positive and significant relationship with weakness of internal controls and audit risk. They have no significant relationship with it.

    Keywords: Audit risk, weakness of internal controls, Personality types of Managers