فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 98 (اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محسن شکوهی یکتا*، نگین معتمدیگانه، آمنه شاکری صفحات 161-170
    زمینه

    رانندگی امری مهم و جدایی ناپذیر در انجام کار، فعالیت های اقتصادی و زندگی اجتماعی است. افزایش سطح شادکامی و ارتقاء خودکارآمدی رانندگان ازجمله عواملی است که با آموزش مهارت های روانی - اجتماعی قابل حصول است. در کشورهای مختلف توجه ویژه ای به سلامت روان رانندگان می شود و برنامه های متعددی در این زمینه طراحی و اجرا می گردد. به هر حال، در ایران به این مهم توجه نشده است. با توجه به بالا بودن آمار تصادفات ناشی از مشکلات روانشناختی رانندگان در ایران نیاز است که توجه به صحت و سلامت شغلی رانندگان در مرکز توجه ارایه کنندگان خدمات سلامت روان قرار گیرد.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر بسته آموزشی مهارت های روانی - اجتماعی بر شادکامی و خودکارآمدی عمومی رانندگان بود.

    روش

    روش این پژوهش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون تک گروهی بود. جامعه آماری شامل رانندگان شرکت واحد اتوبوس رانی مناطق 1 تا 22 شهر تهران بود که از میان آنها 101 نفر از رانندگان به صورت گروه نمونه در دسترس انتخاب شده و آموزش های موردنظر را در زمینه بسته آموزشی توانش های روانی - اجتماعی در تابستان 1395 در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی دریافت کردند. این پروژه از سال 1390 آغاز شده و در فازهای مخلتف بر روی رانندگانی که متقاضی استخدام در شرکت واحد بودند اجرا گردیده است. برای ارزیابی اثربخشی برنامه آموزشی از دو مقیاس شادکامی مونش (کوزما، استون و استونز، 2000) و مقیاس خودکارآمدی عمومی (شوارتز و جروسلم، 1995) استفاده شد. در این کارگاه ها که طی 9 جلسه 80 دقیقه ای برگزار شد، رانندگان در زمینه های مدیریت خشم، رانندگی انتقام جویانه، ارتباط موثر و مدیریت تنیدگی آموزش دیدند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل اندازه گیری های مکرر و t وابسته تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده از آزمون تحلیل اندازه گیری های مکرر برای بررسی شادکامی نشان می دهد تفاوت بین میانگین ها در خرده آزمون تجربه مثبت در پیش آزمون (10/49= M) و پس آزمون (1/29= M) در سطح 0/05 <p معنادار است. نتایج حاصل از تحلیل آزمون t وابسته بر روی داده های حاصل از پرسشنامه ارزیابی خودکارآمدی عمومی نشان می دهد که اگرچه در میانگین نمرات پیش آزمون (31/81= M) و پس آزمون (32/64= M) تفاوت وجود دارد، بااین حال این تفاوت از نظر آماری معنادار نیست (0/05 >p).

    نتیجه گیری

    شرکت در کارگاه توانش های روانی - اجتماعی اثر مثبتی بر عملکرد شرکت کنندگان در زمینه ی افزایش تجربه مثبت داشته است. بااین وجود تحلیل یافته ها، تفاوت معناداری را درزمینه ی افزایش احساس مثبت و خودکارآمدی عمومی و کاهش احساس و تجربه منفی نشان نمی دهد. یافته های حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که بسته آموزشی توانش های روانی - اجتماعی می تواند مداخله ای موثر در بهبود سلامت روان رانندگان باشد.

    کلیدواژگان: آموزش توانش های روانی - اجتماعی، سلامت روان، شادکامی، رانندگان شرکت واحد اتوبوسرانی
  • نوشین بصیری، حبیب هادیان فرد*، چنگیز رحیمی، عبدالعزیز افلاک سیر صفحات 171-184
    زمینه

    اختلال کمبود توجه / بیش فعالی یک اختلال عصبی تحولی مربوط به دوران کودکی است که می تواند تا دوران بزرگسالی نیز ادامه یابد؛ اما اکثر پژوهش ها به بررسی انواع درمان ها در دوره کودکی پرداخته اند و اهمیت این اختلال در بزرگسالی نادیده گرفته شده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تحریک الکتریکی فراقشری مغز بر بهبود علایم هیجانی و شناختی بزرگسالان مبتلا به اختلال ADHD انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به اختلال ADHD در شهر اصفهان بودند که به یکی از مراکز بزرگ مجهز به درمان های نوروتراپی مراجعه نموده بودند (120 نفر). نمونه شامل 40 نفر از این افراد بودند (2 گروه 20 نفری). جلسات مداخله شامل 15 جلسه با پروتکل درمانی تحریک نقاط جلویی سر شامل F3 و F4 بود. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس خود گزارش دهی اختلال کمبود توجه / بیش فعالی بزرگسالان (2003)، آزمون استروپ (1935)، آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین (1984)، آزمون برج لندن (1982)، آزمون عملکرد مداوم (1956)، مقیاس مشکلات در تنظیم هیجان (2004) و آزمون تکانشگری آیزنک (1977) بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تحریک الکتریکی فراقشری مغز به طور معناداری بر اکثر مولفه های بررسی شده در این پژوهش موثر بود (0/005 p<). تنها در میانگین مولفه فزون کنشی پس از دریافت تحریک الکتریکی فراقشری مغزی بین دو گروه تفاوت معناداری ملاحظه نشد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که تحریک الکتریکی فراقشری مغزی می تواند به عنوان درمان واحد و یا در کنار درمان های روانشناختی دیگر برای درمان اختلال ADHD مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، تحریک الکتریکی فراقشری مغز، مشکلات هیجانی، مشکلات شناختی
  • داود حاج خدادادی، عذرا اعتمادی*، محمدرضا عابدی، رضوان سادات جزایری صفحات 185-198
    زمینه

    مطالعات متعددی پیرامون فرزندپروری و کیفیت رابطه والد - فرزندی انجام شده است، اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی برنامه فرزندپروری مثبت بر والدگری موثر و کیفیت رابطه والد - فرزندی در مادران دارای نوجوان پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه فرزندپروری مثبت بر والدگری موثر و کیفیت رابطه والد - فرزندی در مادران دارای نوجوان پسر انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل مادران دارای دانش آموز سیزده تا پانزده سال در شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 بود. 16 آزمودنی با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (8 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش حاضر عبارتند از: پرسشنامه والدگری موثر آلاباما (1991)، پرسشنامه کیفیت روابط والد - فرزندی (1983) و برنامه فرزندپروری مثبت (لارزره و همکاران، 2016). تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها

    برنامه فرزند پروری مثبت بر والدگری موثر و کیفیت رابطه والد - فرزندی تاثیر معنادار داشت (0/001 <p).

    نتیجه گیری

    میزان والدگری موثر و کیفیت رابطه والد - فرزندی در مادرانی که در برنامه فرزندپروری مثبت شرکت داشتند افزایش یافت.

    کلیدواژگان: والدگری موثر، برنامه فرزندپروری مثبت، نوجوان، کیفیت رابطه والد - فرزندی
  • رقیه عبدالرحیم پور*، تورج هاشمی نصرت آباد، ساناز پورهدایتی، منیژه ملکی صفحات 199-208
    زمینه

    مطالعات زیادی به نقص همدلی در کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه / فزون کنشی اشاره کرده اند، اما مساله اصلی این است که آیا بین ابعاد همدلی کودکان مبتلا به اختلال کندگامی شناختی (که از نظر مشکلات توجه با اختلال کمبود توجه / فزون کنشی شباهت هایی دارد به همین دلیل افراد مبتلا به اشتباه برچسب کمبود توجه / فزون کنشی می خورند) با کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه / فزون کنشی تفاوت وجود دارد؟

    هدف

    مقایسه ابعاد همدلی درکودکان مبتلا به کمبود توجه / فزون کنشی و کودکان مبتلا به کندگامی شناختی بود.

    روش

    پژوهش توصیفی از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کودکان پسر دوره ابتدایی (7 تا 12 ساله) شهر تبریز در سال تحصیلی 98-99 بود، که تعداد 100 پسر (50 نفر مبتلا به کمبود توجه / فزون کنشی و 50 نفر مبتلا به کندگامی شناختی) به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و با استفاده از مقیاس درجه بندی SNAP-IV (سوانسون، نولان و پلهام، 1980) و مقیاس SCT (پنی، واچبوچ، کلین، کورکوم و اسکیس، 2009) به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور سنجش همدلی از مقیاس همدلی شناختی و عاطفی کودکان (دادس و همکاران، 2008) استفاده گردید. نتایج با روش تحلیل واریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS20 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، بین کودکان مبتلا به کمبود توجه / فزون کنشی و کندگامی شناختی از نظر همدلی تفاوت معناداری وجود دارد (15/10 F= ، 0/05 >(p.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که کودکان مبتلا به کندگامی شناختی در همدلی شناختی و عاطفی نسبت به کودکان مبتلا به کمبود توجه / فزون کنشی عملکرد ضعیف تری دارند.

    کلیدواژگان: همدلی شناختی، همدلی عاطفی، کمبود توجه، فزون کنشی، کندگامی شناختی
  • عبدالباسط محمودپور*، ابوالفضل امینیان، محمد نوذری، ابراهیم نعیمی صفحات 209-218
    زمینه

    تعارض های زناشویی تاثیر عمیق منفی بر روابط زوجین و پیرو آن بر بافت و روابط خانوادگی می گذارد. اگرچه پژوهش های متعددی بر روی تعارض زناشویی انجام شده است اما پژوهشی که به بررسی نقش اجتناب شناختی و ابرازگری هیجانی در پیش بینی تعارض زناشویی بپردازد مورد غفلت واقع شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اجتناب شناختی و ابرازگری هیجانی در پیش بینی تعارض زناشویی انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان متاهل مراجعه کننده به سرای محله های منطقه 1، 2 و 3 شهر تهران در تابستان سال 1398 بود که 324 نفر از آنان به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس تعارض زناشویی ثنایی ذاکر و براتی (1387)، مقیاس اجتناب شناختی سکستون و داگاس (2008) و مقیاس ابرازگری هیجانی کینگ و امونز (1990) استفاده شد. برای تحلیل یافته ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اجتناب شناختی و ابرازگری هیجانی با تعارضات زناشویی همبستگی معنی دار دارند و 64 درصد از واریانس تعارضات زناشویی را پیش بینی می کنند (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، لزوم توجه به آگاهی بخشی به افراد در رابطه اجتناب شناختی و ابرازگری هیجانی ضرورت می یابد. از نتایج این پژوهش می توان در راستای تدوین و اجرای برنامه های آموزشی و درمانی به منظور کاهش سطح تعارضات زناشویی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، ابرازگری هیجانی، تعارض زناشویی، زنان
  • فروغ طاهرسلطانی، فرهاد جمهری*، فریبرز باقری صفحات 219-232
    زمینه

    در خصوص ارتباط میان پیشرفت و مسئولیت پذیر با ادراک شایستگی، تاب آوری و نوجویی پژوهش های اندکی وجود داشته و ماهیت این روابط دقیقا مشخص نیست. به عبارتی دیگر، هنوز مشخص نیست که آیا پیشرفت و مسئولیت پذیری متاثر از ویژگی های شخصیتی نوجویی، ادراک شایستگی و تاب آوری می باشد.

    هدف

    تحقیق حاضر بررسی نیاز به پیشرفت و مسئولیت پذیری براساس ادراک شایستگی، تاب آوری و نوجویی در دانشجویان صورت گرفت. 

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و از نظر روش از نوع پژوهش های همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 987 نفر دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد گچساران و نمونه پژوهش شامل 350 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. و داده های بدست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری تحقیق شامل پرسش نامه انگیزه پیشرفت هرمنس (1977)، پرسشنامه سنجش مسئولیت پذیری کالیفرنیا (1987)، مقیاس ادراک شایستگی هارتر (1985)، مقیاس تاب آوری کانر - دیویدسون (2003) و پرسشنامه سرشت و منش کلونینگر (1994) بود.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر نشان داد که؛ ادراک شایستگی و تاب آوری و نوجویی با متغیر نیاز به پیشرفت رابطه مستقیم و معنی داری دارند. هم چنین، ادراک شایستگی، نوجویی و تاب آوری با متغیر مسوولیت پذیری رابطه مستقیم و معنی داری دارند. ادراک شایستگی و نوجویی، می تواند میزان نیاز به پیشرفت تحصیلی را به طور معنی داری در سطح (0/001<p) پیش بینی کند. تاب آوری نمی تواند میزان نیاز به پیشرفت تحصیلی را به طور معنی داری پیش بینی کند. ادراک شایستگی و تاب آوری نمی تواند میزان مسئولیت پذیری را پیش بینی کند و نوجویی می تواند میزان مسئولیت پذیری را به طور معنی داری در سطح (0/001 <p) پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    می توان گفت ادراک شایستگی و نوجویی به عنوان جزیی از ویژگی های شخصیت قدرت پیش بینی کنندگی عادت ها، رفتارها و یا عملکرد افراد را در شرایط متفاوت دارند.

    کلیدواژگان: پیشرفت، مسئولیت پذیری، ادراک شایستگی، تاب آوری، نوجویی
  • فاطمه جعفری، علی اکبر ارجمندنیا*، رضا رستمی صفحات 233-246
    زمینه

    دانش آموزان با ناتوانی نوشتن دارای نواقصی در حافظه فعال و توجه و بازداری پاسخ هستند، ولی به درمان نواقص این کودکان توجه چندانی نشده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر برنامه توان بخشی عصب - روانشناختی بر حافظه فعال و بازداری پاسخ دانش آموزان با ناتوانی یادگیری نوشتن انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه های سوم و چهارم مدارس منطقه 16 شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بودند که از میان آنها تعداد 26 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و با توجه به ملاک های ورود و خروج به مطالعه، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (13 نفر) و گروه گواه (13 نفر) گمارش شدند. گروه آزمایش طی 2 ماه، هر هفته 3 جلسه 30 تا 45 دقیقه ای، به صورت انفرادی در برنامه مداخله ای ساند اسمارت (2007) شرکت کردند؛ گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از آزمون هوش کودکان (وکسلر، 1991)، آزمون اختلال نوشتن (فلاح چای، 1374)، آزمون حافظه فعال برای کودکان (حاف بک) (پیکرینگ و گدرکول، 2001) و آزمون بررسی یکپارچگی عملکرد دیداری - شنیداری (سندفورد و ترنر، 1994)، استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا)، استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون آزمودنی های گروه های آزمایش و گواه در متغیرهای حافظه فعال و بازداری پاسخ، تفاوت معناداری وجود داشت (0/001 >p).

    نتیجه گیری

    در مجموع، می توان گفت که برنامه توان بخشی عصب - روانشناختی بر افزایش حافظه فعال و بازداری پاسخ دانش آموزان با ناتوانی یادگیری نوشتن موثر بود.

    کلیدواژگان: توان بخشی عصب - روانشناختی، حافظه فعال، بازداری پاسخ، ناتوانی یادگیری نوشتن
  • حسام سرواحد*، کیومرث فرحبخش، محمد عسگری صفحات 247-258
    زمینه

    حوادث هوایی رخ داده ناشی از ناآمادگی خلبانان در پرواز بیانگر ضعف موجود در زمینه ارزیابی این آمادگی توسط شرکت ها و سازمان های هواپیمایی در سطح جهان می باشد. این امر سبب شده که در سال های اخیر روان شناسان به صورت تخصصی به انجام پژوهش های کمی و کیفی در این زمینه مشغول شوند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر در ارزیابی آمادگی شغلی خلبانان مسافربری برای پرواز بود.

    روش

    این پژوهش براساس رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام شد. جامعه مورد مطالعه، کلیه خلبانان یک شرکت هواپیمایی در شهر تهران در سال 1398 بودند که طی نمونه گیری هدفمند و در راستای کسب اشباع نظری در پاسخ به سوالات مصاحبه، مجموعا با 10 نفر از آنها مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. نهایتا داده های بدست آمده، طبقه بندی شدند و کدگذاری انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل یافته های موجود منجر به شناسایی 3 عامل اصلی موثر در ارزیابی آمادگی شغلی خلبانان مسافربری گردید که شامل نشانه های مبین ناآمادگی پرواز خلبانان مسافربری، عوامل موثر بر نحوه ارزیابی آمادگی پرواز خلبانان مسافربری و نشانه های مبین نارضایتی شغلی خلبانان مسافربری می باشند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد عواملی همچون تفاوت های فردی بر چگونگی ارزیابی پیش از پرواز خلبانان موثر است؛ همچنین آنچنان که از نتایج پیداست نگرش قهری شرکت های هواپیمایی در رابطه با مسایل روانشناختی خلبانان می بایست تغییر یابد.

    کلیدواژگان: آمادگی شغلی، ارزیابی خلبانان مسافربری، شرکت های هواپیمایی
  • محمود حکیم نیا*، زهره رافضی صفحات 259-268
    زمینه

    تشخیص درست به ویژه در اختلالات شخصیت برای گزینش مناسب ترین روش مداخله همواره چالش برانگیز است با این حال همخوانی بین روش های تشخیصی بر پایه خودگزارش دهی درمانجویان با روش های مبتنی بر ارزیابی متخصصان بالینی رضایت بخش نیست.

    هدف

    هدف این پژوهش بررسی همخوانی روش تشخیصی بر پایه ارزیابی متخصص بالینی و روش مبتنی بر خودگزارش دهی درمانجو، برای گزینش مناسب ترین شیوه تشخیص گذاری بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه موردی بالینی بود. داده ها با استفاده از ابزارهای مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID-II؛ فرست و همکاران، 1994)، پرسشنامه میلون-3 (میلون، 1994) و مصاحبه بدون ساخت از یک درمانجوی مرد 30 ساله بدست آمد و مورد تجزیه و تحلیل تبیینی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد در مصاحبه بالینی ساختاریافته درمانجو واجد تشخیص اختلال شخصیت مرزی است و در پرسشنامه میلون-3 با وجود قابلیت اعتماد نیمرخ، برافراشتگی در مقیاس مرزی وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    همخوانی بایسته بین دو روش مبتنی بر ارزیابی متخصص بالینی و روش برپایه خودگزارش دهی در این مطالعه موردی دیده نشد. به طور کلی نتایج این پژوهش بیانگر این بود که استفاده از آزمون های شناخته شده و قابل اطمینان همواره نتایج قابل اعتمادی به دنبال نخواهد داشت و ترکیب چند خاستگاه ارزیابی در تشخیص گذاری شایسته تر و سودمندتر است و به نتایج قابل اطمینان تری می انجامد.

    کلیدواژگان: تشخیص، اختلال شخصیت مرزی، پرسشنامه میلون-3، مصاحبه بالینی ساختاریافته
  • زهرا مهدوی نجم آبادی، پروین کدیور*، علی اکبر ارجمندنیا، کامبیز پوشنه صفحات 269-282
    زمینه

    مطالعه عوامل مرتبط با پردازش دیداری فضایی چارچوب مناسبی برای بررسی رابطه و تعامل هیجانات و شناخت، که وجه بارز تحقیقات علوم شناختی است قلمداد می گردد. هدف این پژوهش نقش واسطه ای حافظه فعال و اضطراب ریاضی در پیش بینی پردازش دیداری فضایی بر اساس خودکارآمدی ریاضی و خلاقیت دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی بود.

    روش

    پژوهش حاضر همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 و نمونه آماری شامل 477 دانش آموز دختر پایه پنجم بود که بر اساس تعداد متغیر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های خلاقیت غیرکلامی تورنس فرم الف (1972)، مقیاس اضطراب ریاضی پلاک و پلاکر (1982)، آزمون حافظه فعال برای کودکان (2006) خودکارآمدی ریاضی لیو، کویرالا و می (2009) و تست پردازش دیداری فضایی بینه (2003) را تکمیل کردند. به منظور تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده در این مدل، 0/86 واریانس متغیر پردازش دیداری - فضایی تبیین گشت. متغیر خودکارآمدی ریاضی تنها به صورت غیرمستقیم با میانجی گری متغیرهای حافظه فعال بر پردازش دیداری فضایی و با میانجی گری اضطراب ریاضی با پردازش دیداری فضایی رابطه مثبت نشان داد. همچنین متغیر حافظه فعال نیز به صورت مستقیم با خلاقیت رابطه مثبت نمایش داد. خلاقیت تنها از طریق متغیر حافظه فعال بر پردازش دیداری تاثیرگذار است. خودکارآمدی ریاضی و خلاقیت با پردازش دیداری فضایی با میانجی گری حافظه فعال دانش آموزان دختر رابطه مثبت دارد (0/154 <p). خودکارآمدی ریاضی و خلاقیت با پردازش دیداری فضایی با میانجی گری اضطراب ریاضی دانش آموزان دختر رابطه ندارد (0/001 >p).

    نتیجه گیری

    بر اساس خودکارآمدی ریاضی، می توان متغیر پردازش دیداری فضایی را تبیین نمود.

    کلیدواژگان: خلاقیت، اضطراب ریاضی، پردازش دیداری فضایی، حافظه فعال، خودکارآمدی ریاضی
  • اسماء تفرجی، فریده یوسفی* صفحات 283-294
    زمینه

    نشاط ذهنی به صورت داشتن انرژی بدنی و ذهنی تعریف می شود. افراد با هوش هیجانی بالاتر، دارای شادی، سرزندگی و کارآمدی بیشتری هستند. اما سوال اصلی پژوهش حاضر این است که آیا خوددلسوزی در این رابطه نقش واسطه ای ایفا می کند؟

    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه هوش هیجانی با نشاط ذهنی با واسطه گری خوددلسوزی در میان دانشجویان کارشناسی دانشگاه شیراز بود.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود. از جامعه آماری دانشجویان کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 98-1397 تعداد 298 نفر (149 زن و 149 مرد) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب گردیدند و سه پرسشنامه نشاط ذهنی حالتی (ریان و فردریک، 1997)، خوددلسوزی (نف، 2003) و هوش هیجانی (پترایدز و فارنهام، 2001) را تکمیل کردند.. تحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت. یافته ها: مدل پژوهش برازش مناسبی با داده ها داشت و هوش هیجانی اثر مستقیم بر خوددلسوزی (0/05 p˂، 0/41 =β) و همچنین نشاط ذهنی (0/01 p˂، 0/29 =β) دانشجویان داشت. اثر غیرمستقیم هوش هیجانی بر نشاط ذهنی دانشجویان با واسطه گری خوددلسوزی نیز معنی دار بود (01/0 p˂، 21/0 =β). بدین ترتیب می توان گفت که هوش هیجانی می تواند هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم و از طریق خوددلسوزی بر نشاط ذهنی دانشجویان تاثیر بگذارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که با تقویت هوش هیجانی می توان موجبات ارتقای خوددلسوزی دانشجویان و در نتیجه نشاط ذهنی آنها را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: خوددلسوزی، دانشجویان، نشاط ذهنی، هوش هیجانی
  • محمد مهدی شیرزادی، شبنم بیاتی*، آرزو بداقی، نادیا بابادی عکاشه صفحات 295-304
    زمینه

    برنامه آموزش فلسفه، طیف وسیعی از توانش ها و توانایی های فردی و اجتماعی را در دانش آموزان بهبود می بخشد، اما در بررسی اثربخشی آموزش این نوع برنامه بر هنجارگریزی و درگیری تحصیلی دانش آموزان شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش فلسفه برای کودکان بر هنجارگریزی تحصیلی و درگیری تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر بروجن انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود، که از میان دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر بروجن در سال تحصیلی 1398، 40 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. مداخله آموزش فلسفه برای کودکان (کم، 1385) در 10 جلسه 60 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه هنجارگریزی تحصیلی (کلارک، لیکر، گیل و گوین، 2015) و پرسشنامه درگیری تحصیلی (ریو، 2013) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش فلسفه برای کودکان به طور معناداری منجر به کاهش هنجارگریزی و افزایش درگیری تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر بروجن شده است (0/001 >p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر آموزش فلسفه برای کودکان می  تواند به منظور کاهش رفتارهای هنجارگریزی و افزایش درگیری تحصیلی در محیط های آموزشی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش فلسفه برای کودکان، درگیری تحصیلی، هنجارگریزی تحصیلی
  • عاطفه مبلیان، محمدمسعود دیاریان*، زهرا یوسفی صفحات 305-316
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی کیفیت رابطه زناشویی و ویژگی های شخصیتی، نیازهای گلاسر و پذیرش خویشتن پرداخته اند. اما پژوهش پیرامون نقش میانجی پذیرش خویشتن در رابطه ویژگی های شخصیتی و نیازهای گلاسر با کیفیت رابطه زناشویی مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی پذیرش خویشتن در رابطه ویژگی های شخصیتی و نیازهای گلاسر با کیفیت رابطه زناشویی در بین زوج های شهر اصفهان بود.

    روش

    این پژوهش از نوع همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل زوج های 20 تا 50 ساله شهر اصفهان در سال 1396 بودند که حداقل دو سال از ازدواج آنها گذشته بود. نمونه آماری شامل 280 زوج بود که به صورت در دسترس از مناطق مختلف شهری انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه پنج عامل شخصیت نیو (کاستا و مک کری، 1992)، پرسشنامه کیفیت ابعاد رابطه (فلیچر، سیمپسون و توماس، 2000)، پرسشنامه نیازهای اساسی (صاحبی، 1380) و پرسشنامه پذیرش خویشتن (چمبرلین و هاگا، 2001). داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های مدل ساختاری و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که ویژگی های شخصیتی (توافق پذیری، تجربه گرایی و وجدان گرایی) و نیازهای گلاسر (عشق و تعلق خاطر) با کیفیت رابطه زناشویی رابطه مثبت و معنادار و ویژگی های شخصیتی (روان رنجوری) و نیازهای گلاسر (قدرت و تفریح) رابطه منفی و معنادار دارند (0/05 >p). نتایج ارزیابی شاخص های برازش نشان داد که مدل نهایی پژوهش به صورت قابل قبولی با داده های جمع آوری شده برازش دارد و مدل مفهومی پژوهش تایید می شود (0/05 >p). متغیرهای مذکور پس از تحلیل عامل تاییدی وارد مدل سازی معادلات ساختاری شدند و سایر متغیرها از مدل حذف شدند. نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که ویژگی های شخصیتی و نیازهای گلاسر به واسطه پذیرش خویشتن بر کیفیت رابطه زناشویی تاثیر معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نیز بیانگر این بود که پذیرش خویشتن نقش واسطه معنادار اثرات متغیرهای ویژگی های شخصیت و نیازهای گلاسر برکیفیت رابطه زناشویی است.

    کلیدواژگان: کیفیت رابطه زناشویی، ویژگی های شخصیتی، نیازهای گلاسر، پذیرش خویشتن
|
  • Mohsen Shokoohi Yekta*, Negin Motamed Yeganeh, Ameneh Shakeri Pages 161-170
    Background

    Driving is an important and inseparable part of work, economic activities, and social life. Increasing the level of happiness and improving driverschr('39') self-efficacy are the factors that can be achieved by educating psychosocial skills training. In different countries, special attention is paid to the mental health of drivers and several programs are designed and implemented in this field. However, this issue has not been addressed in Iran. Due to the high number of accidents caused by the psychological problems of drivers in Iran, attention to the health and occupational health of drivers needs to be the focus of mental health service providers.

    Aims

    The purpose of the present study was to investigate the efficacy of psychosocial skills training package on driverschr('39') happiness and general self-efficacy.

    Method

    This study utilized a quasi-experimental research method with a one-group pretest-posttest design. The statistical population included all drivers of Tehran Bus Company, from which 101 drivers were randomly selected and received the desired training in psychosocial skills training in 1395 at Khajeh Nasir Toosi University. In these workshops which took place in nine sessions, eighty minutes each, the drivers were trained in the areas of anger management, revenge driving, effective communication, and stress management. This project started in 1390 and in several phases administered on drivers applying for bus driving company in Tehran. To evaluate the effectiveness of the training program, the Munsh Scale of Happiness (Kozma, Stone & Stones, 2000) and General Self-efficacy Scale (Schwarzer & Jerusalem, 1995) were used. Data were analyzed using repeated measure analysis.

    Results

    Findings from the repeated measure analysis for evaluating happiness show that there is a significant difference (P< 0/05) in the mean scores of positive experience between the pre-test (M= 10/49) and the post-test (M= 11/29) scores (P= 0/02). Even though the results of the paired sample t-test on the general self-efficacy questionnaire show a difference between the mean scores of pre-test (M= 31/81) and post-test (M= 32/64), this difference is not statistically significant (P> 0/05).

    Conclusions

    Participating in a psychosocial skills workshop has had a positive effect on participantschr('39') performance like increasing positive experience. However, the data analysis failed to show statistically significant differences in terms of increasing positive emotion and general self-efficacy and also decreasing negative feelings and experience. The findings of the present study showed that the psychosocial skills training package can be an effective intervention in improving the mental health of drivers.

    Keywords: Psychosocial skill training, mental health, happiness, drivers of the bus company
  • Nooshin Basiri, Habib Hadianfard*, Changiz Rahimi, Abdolaziz Aflakseir Pages 171-184
    Background

    This disorder is a neurodevelopmental disorder related to childhood that can be extended to adolescence and adulthood; but most of the studies were conducted with the concentration of different therapies in childhood and the importance of this disorder in adulthood is ignored.

    Aims

    the aim of this study was to investigate the effect of tDCS on improving the emotional and cognitive symptoms of adults ADHD.

    Method

    This study was an experimental study with pre-test and post-test. The statistical population included all people with ADHD in Isfahan who referred to one of the major centers equipped with neurotherapy (120 people). The sample also included 40 of these individuals (2 groups, 20 people) who met the research criteria. The intervention sessions consisted of 15 sessions with the treatment protocol of F3 and F4. Participants completed the Adult ADHD self-report scale (2003), STROOP test (1935), Wisconsin sorting cart test (1984), tower of London test (1982), continues performance test (1956), difficulty in emotion regulation scale (2004) and Eysenck Impulsivity Questionnaire (1977). After conducting the research process, covariance method was used for data analysis by SPSS21 software.

    Results

    The results showed that tDCS experimental group significantly improved the scores of emotion regulation, impulsivity, Stroop scores, tower of London, Wisconsin, attention and concentration, and the component of inattention in ADHD scale due to the independent variable(p< 0/005). No significant difference was observed in the hyperactivity component.

    Conclusions

    it can be concluded that tDCS can be use as a single treatment or also a complementary therapy along other treatment for ADHD patients

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, transcranial current direct stimulation, emotional difficulties, cognitive difficulties
  • Davoud Hajkhodadadi, Ozra Etemadi*, MohammadReza Abedi, Rezvan Sadat Jazayeri Pages 185-198
    Background

     umerous studies have been conducted on parenting and the quality of parent-child relationships, but research that neglects the effectiveness of a positive parenting program on effective parenting and the quality of parent-child relationships in mothers with adolescent has been neglected.

    Aims

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of the positive parenting program (Triple-P) on the effective parenting and quality of -parent-adolescent relationship in mothers with adolescents.

    Method

    The research was semi-experimental with pre-test, post-test and follow-up with the control group. The population consisted of mothers with 13-15 aged adolescents in the years 2018 in Isfahan city. 16 subjects were randomly selected as a sample and randomly divided into experimental and control groups (8 subjects). The present research instruments are Alabamachr('39')s effective parenting questionnaire (1991), the parent-child relationship quality questionnaire (1983). And a positive parenting program (Larzer et al., 2016). Data analysis was performed by repeated analysis of variance.

    Results

    Positive parenting program had a significant effect on effective parenting and the quality of parent-child relationship (P< 0/001).

    Conclusions

    Mothers who participated in the positive parenting program had an effective rate of parenting and the quality of the parent-child relationship increased.

    Keywords: Effective parenting, positive parenting program, adolescent, quality of parent-child relationship
  • Roghaye Abdolrahimpour*, Touraj Hashemi Nosratabad, Sanaz Pourhedayati, Manizhe Maleki Pages 199-208
    Background

    Many studies have reported impaired empathy in children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder. But the main issue(question) is whether Between Dimensions of empathy of children with sluggish cognitive Tempo (which are similar in terms of attention problems to attention deficit hyperactivity disorder, For this reason, Children with sluggish cognitive Tempo are mistakenly labeled attention deficit hyperactivity disorder) there is difference with children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Aims

    Comparison of Dimensions of Empathy in children with Attention Deficit/ hyperactivity disorder and Sluggish Cognitive Tempo.

    Method

    The research was descriptive and causal-comparative. The statistical population included Elementary school boys (7 to 12 years old) in Tabriz in the 2019 academic year, of which 100 boys (50 with attention deficit hyperactivity disorder and 50 with sluggish cognitive Tempo) as a sample by multistage cluster sampling model and They were selected using the SNAP-IV rating scale (Swanson, Nolan and Pelham, 1980) and the SCT scale (Penny, Watchbach, Klein, Curcum and Skis, 2009). In order to measure empathy, childrenchr('39')s cognitive and emotional empathy scale (Dads et al., 2008) was used. The results were analyzed by multivariate analysis of variance in SPSS20 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between children with attention deficit hyperactivity disorder and children with sluggish cognitive Tempo (F=15/10, P<0/05).

    Conclusions

    It can be concluded that children with sluggish cognitive Tempo have poorer(weaker) performance in cognitive and emotional empathy than children with attention deficit hyperactivity disorder

    Keywords: Cognitive empathy, emotional empathy, attention deficit, hyperactivity, sluggish cognitive tempo
  • Abdolbaset Mahmoudpour*, Abolfazl Aminian, Mohamad Nowzari, Ebrahim Naeimi Pages 209-218
    Background

    Marital conflicts have a profoundly negative effect on the couplechr('39')s relationships and, consequently, on the context and family relationships. Therefore, the present study seeks to answer the question of whether cognitive avoidance and emotional expression are able to predict marital conflict?

    Aims

    The aim of this study was to investigate the role of cognitive avoidance and emotional expression in predicting marital conflict.

    Method

    The method of this research was descriptive-correlational. The research population included all women in Tehran in July, August and September of 2019, and 324 women referred to the neighborhoods located in 1, 2 and 3 areas were selected as the sample by the convenience sampling method. In order to collect the data, the marital conflict scale of Sanaee Zaker and Barati (2008), the cognitive avoidance scale of Sexton and Dugas (2008) and the emotional expression scale of King and Emmons (1990) were used. Pearson correlation test and multiple linear regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    The findings showed cognitive avoidance and emotional expression are significantly correlated with marital conflict (P< 0/05) and predict 64% of the variance of marital conflicts (P< 0/05).

    Conclusions

    According to the findings of this study, it is necessary to pay attention to informing people about cognitive avoidance and emotional expression. The findings of this study can be used in order to develop and implement educational and treatment programs in order to reduce the level of marital conflicts.

    Keywords: Cognitive avoidance, emotional expression, marital conflict, women
  • Forogh Tahersoltani, Farhad Jomehri*, Fariborz Bagheri Pages 219-232
    Background

    There has been little research on the relationship between achievement and responsibility with perceptions of competence, resilience and innovation, and the nature of these relationships is unclear. In other words, it is not yet clear whether progress and responsibility are influenced by the personality traits of innovation, competence perception, and resilience.

    Aims

    The present study investigated the need for progress and responsibility based on studentschr('39') perceptions of competence, resilience and innovation.

    Method

    The present study is applied and in terms of method is a correlational research. The statistical population of this study included 987 male and female students of Islamic Azad University, Gachsaran Branch and the sample consisted of 350 people who were selected by random cluster sampling. The obtained data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis. Research tools included the Hermans Progress Motivation Questionnaire (1977), the California Accountability Scale (1987), the Harter Competence Perception Scale (1985), the Conner-Davidson Resilience Scale (2003), and the Cloninger (1994) Nature and Character Questionnaire.

    Results

    The results of Pearson correlation coefficient and path analysis showed that; Perceptions of competence and resilience and innovation with the variable need to develop a direct and significant relationship. Also, perception of competence, innovation and resilience have a direct and significant relationship with the variable of responsibility. Perception of competence and innovation can significantly predict the need for academic achievement at the level (p< 0/001). Resilience can not significantly predict the need for academic achievement. Perception of competence and resilience can not predict the level of responsibility and innovation can predict the level of responsibility significantly at the level (p< 0/001).

    Conclusions

    It can be said that the perception of competence and innovation as part of personality traits have the power to predict the habits, behaviors or performance of people in different situations.

    Keywords: Progress, responsibility, perception of competence, resilience, innovation
  • Fatemeh Jafari, AliAkbar Arjmandnia*, Reza Rostami Pages 233-246
    Background

    Students with dysgraphia are characterized by defects in working memory, attention and response inhibition, but the attempts made for curing them are far from adequate.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effect of neuropsychological rehabilitation program on working memory and response inhibition of students with dysgraphia.

    Method

    The present research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The population of the study consisted of all4th and 5th grade male students in the district 16 of Tehran during the academic year of 2019-2020. 26 students were selected through multi-stage cluster sampling with the inclusion and exclusion criteria, and were then randomly assigned to experimental group (13 members) and control group (13 members). The experimental group members individually participated in SOUND SMART (2007) intervention programs (three 30 - 45 minute sessions per week) for two months.The control group was placed on the waitlist. Intelligence Scale for Children (Wechsler, 1991), Writing Disorder Test (Fallahchay, 1995), Working Memory Test Battery for Children (Pickering & Gathercole, 2001) and The Integrated Visual and Auditory Test (Sandford & Turner, 1994) were used for data collection. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results suggested that when the effect of pretest is controlled, a significant difference can be observed between the mean post-test scores of experimental and control groups in terms of working memory and response inhibition (p< 0/001).

    Conclusions

    Therefore, it can be argued that the neuropsychological rehabilitation program were effective contributed to enhancement of working memory and response inhibition in Students with dysgraphia.

    Keywords: Neuropsychological rehabilitation, working memory, response inhibition, dysgraphia
  • Hessam Sarvahed*, Kiumars Farahbakhsh, Mohammad Asgari Pages 247-258
    Background

    Air accidents caused by pilotschr('39') unpreparedness in flight indicate a weakness in the assessment of this readiness by airlines and aviation organizations around the world. This has led psychologists to conduct specialized quantitative and qualitative research in recent years.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the factors affecting the job readiness evaluation of passenger pilots for flight.

    Method

    This study was performed based on qualitative approach and thematic analysis method. The study population was all pilots of an airline in Tehran in 1398, during a purposive sampling and in order to obtain theoretical saturation in response to interview questions, a total of 10 semi-structured interviews were conducted with them. Finally, the data were classified and coded.

    Results

    The analysis of the available findings led to the identification of 3 main factors influencing the job readiness evaluation of passenger pilots, which included the signs indicating the flight unpreparedness of the passenger pilots, the factors affecting the evaluation of the flight readiness of the passenger pilots and the signs indicating the job dissatisfaction of the passenger pilots.

    Conclusions

    This study showed that factors such as individual differences affect how pilots are evaluated before flying; Also, as can be seen from the results, the coercive attitude of the airlines regarding the psychological issues of the pilots must be changed

    Keywords: Job readiness, passenger pilot assessment, airlines
  • Mahmoud Hakimnia*, Zohreh Rafezi Pages 259-268
    Background

    Accurate diagnosis especially in personality disorders has been always challenging to select the most appropriate intervention method. However, the consistency between diagnostic methods based on patientchr('39')s self-report and methods based on the evaluation of clinicians is not satisfactory.

    Aims

    The present study aimed to investigate the consistency of diagnostic method based on clinicianchr('39')s evaluation and the method based on the patientchr('39')s self-report to select the most appropriate diagnostic method.

    Method

    The present study was a clinical case study. The data were obtained from a 30-year-old male client using Structured Clinical Interview (SCID-II; First et al., 1994), Millon Clinical Multiaxial Inventory-III (MCMI-III; Millon, 1994), and unstructured interview assessment tools, and were explanatorily analyzed.

    Results

    According to the results, the client was diagnosed with borderline personality disorder to the SCID-II, and despite the profile validity, there was found no elevation at the borderline scale of the MCMI-III.

    Conclusions

    No appropriate consistency was found between the method based on the evaluation of clinician and self-report-based method in this case study. In general, the results of the present study indicated that known and valid tests will not always lead to reliable results and the combination of several sources of evaluation is more appropriate and effective and result in more reliable results

    Keywords: Diagnosis, borderline personality disorder, Millon clinical multiaxial inventory-III, structured clinical interview
  • Zahra Mahdavi Najmabadi, Parvin Kadivar*, AliAkbar Arjmandnia, Kambiz Poushaneh Pages 269-282
    Background

    The study of factors related to spatial visual processing is considered as a suitable framework for examining the relationship and interaction of emotions and cognition, which is a prominent feature of cognitive science research.

    Aims

    The aim of this study was to mediate the role of working memory and mathematical anxiety in predicting spatial visual processing based on mathematical self-efficacy and creativity of female elementary school students.

    Method

    The present study was a correlational analysis of the path. The statistical population of all female students in Tehran in the academic year 1397-98 and the statistical sample consisted of 477 fifth grade students who were selected based on the number of variables by cluster random sampling. Participants were Torrance Form A (1972) Non-Verbal Creativity Questionnaire, Plaque and Placer Mathematical Anxiety Scale (1982), Active Memory Test for Children (2006), Liu, Coeralla, and May Mathematical Self-Efficacy (2009), and Binet Spatial Visual Processing Test (2003). ) Completed. Pearson correlation and path analysis were used to analyze the data.

    Results

    Based on the results obtained in this model, 0.86 variance of visual-spatial processing variable was explained. Mathematical self-efficacy variable only indirectly mediated by working memory variables on spatial visual processing and mediated by mathematical anxiety with spatial visual processing showed a positive relationship. Also, the working memory variable directly showed a positive relationship with creativity. Creativity affects visual processing only through the variable of active memory. Mathematical self-efficacy and creativity have a positive relationship with spatial visual processing mediated by working memory of female students (p <0.154). Mathematical self-efficacy and creativity are not related to spatial visual processing mediated by female studentschr('39') mathematical anxiety (p< 0/001).

    Conclusions

    Based on mathematical self-efficacy, the spatial visual processing variable can be explained.

    Keywords: Creativity, math anxiety, visual spatial processing, working memory, math self-efficacy
  • Asma Tafarojei, Farideh Yousefi* Pages 283-294
    Background

    Subjective vitality is defined as having adequate physical and mental energy. People with higher emotional intelligence, are happier, livelier, and more functional. But the main question of the present study is whether the self-compassion plays a mediating role in this regard?

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and subjective vitality with mediation of self-compassion among undergraduate students of Shiraz University.

    Method

    This research was a correlational study. From the statistical population of undergraduate students of Shiraz University in academic year 1397-98, 298 students (149 women and 149 men) were selected using multi-stage cluster sampling method, and they completed three questionnaires of subjective vitality (Ryan & Frederick, 1997), self-compassion (Neff, 2003), and emotional intelligence (Petridse & Furnham, 2001). Data analysis was performed using structural equation modeling method.

    Results

    Research model had a proper fitness with the research data, and emotional intelligence had a direct effect on studentschr('39') self-compassion ( =β0/41, p˂ 0/05), and subjective vitality ( =β0/29, p˂ 0/01). The indirect effect of emotional intelligence on studentschr('39') subjective vitality was also statistically significant through mediation of self-compassion (=β 0/21, p˂ 0/01). Thus, it can be said that emotional intelligence can affect studentschr('39') subjective vitality both directly and indirectly through mediation of self-compassion.

    Conclusions

    Based on the obtained results, it can be concluded that promoting emotional intelligence can enhance studentschr('39') self-compassion and as a result, provided their subjective vitality.

    Keywords: Self-compassion, university students, subjective vitality, emotional intelligence
  • Mohammadmehdi Shirzadi, Shabnam Bayati*, Arezoo Bodaghi, Nadeya Babadi Akasheh Pages 295-304
    Background

    Philosophy programs can improve a broad range of students’ individual and social competencies.

    Aims

    The current research was conducted to determine the effectiveness of philosophy for children program on academic incivility and academic engagement of sixth-graders in elementary schools in Borujen, a city in Chaharmahal and Bakhtiari province of Iran.

    Method

    A pre-test/post-test control group design was performed in this quasi-experimental study. The population consisted of all male sixth-graders in elementary schools in Borujen city, of whom 40 subjects were selected through a random cluster sampling and randomly divided into experimental and control groups. The participants were then given the intervention program of philosophy for children (Cam, 2001) for ten 60-minute sessions. The research tools included Clark et al (2015) the academic incivility questionnaire and the Reeve academic engagement questionnaire (2013). Data analysis was performed using a multivariate analysis of covariance.

    Results

    It was observed that the philosophy for children program significantly decreased academic incivility and increased academic engagement of the sixth graders (p< 0/001).

    Conclusions

    Such finding suggest that implication of philosophy for children program in educational settings can positively influence the academic engagement and academic incivility

    Keywords: Philosophy for children, academic engagement, academic incivility
  • Atefeh Moblian, Mohammadmasood Dayarian*, Zahra Usefi Pages 305-316
    Background

    Numerous studies have examined the causes of marital relationship quality. However, research on the development of structural model for predicting marital satisfaction based on personality factors and Glasserchr('39')s needs regulation strategies has been neglected through the mediation of self-acceptance in couples.

    Aims

    The purpose of this study was to examine the mediating role of self-acceptance in relation personality factors and Glasserchr('39')s needs regulation with marital satisfaction.

    Method

    The sample consisted of 615 available couples who were randomly selected by cluster sampling in different urban areas. statistical population were available couples from 20 to 50 years old in Isfahan. Collected data associated with the NEO-Five Factor Inventory (NEO-FFI)(Costa and McCrae,1992), Glasserchr('39')s Needs Questionnaire (Sahebi, 1380), Self Acceptance Questionnaire (Chamberlain and Haaga, 2001).) and the Perceived Relationship Quality Components (PRQC) (Fletcher, Simpson and Thomas,2000) were used and data were analyzed by Pearson correlation test and structural equation analysis using SPSS software version 25 and Amos 24.

    Results

    Pearson correlation results showed structural equation model of marital relationship quality based on personality factors, Glasserchr('39')s basic needs and self-acceptance had acceptable goodness of parameters. According to results regression analysis showed that all variables had the power to predict the quality of the marital relationship.

    Conclusions

    Regarding these results, it can be said that changes in the predictive variables in this research are associated with changes in the quality of marital relationship.Findings indicated that self-acceptance plays a significant mediating role in the effects of personality factors and Glasserchr('39')s needs on marital satisfaction

    Keywords: Personality factors, glasser's basic needs, self-acceptance, quality of marital relationshion