فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 99 (خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/21
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عبدالواحد نرماشیری، جواد حاتمی*، رضا خسروآبادی، احمد سهرابی صفحات 317-326
    زمینه

    کنترل شناختی که به معنای توانایی کنترل رفتارها یا پاسخ های نامناسب است و یکی از مولفه های اصلی کارکرد اجرایی است، در افراد دارای باورهای فرا طبیعی دچار نقص است، بنابراین این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا تحریک آنودال tDCS ناحیه rDLPFC بر عملکرد کنترل شناختی افراد دارای باورهای فراطبیعی موثر است یا خیر؟

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه (tDCS) بر بهبود توانایی کنترل شناختی و بازداری در افراد دارای باورهای فرا طبیعی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع طرح شبه آزمایشی پس آزمون با گروه گواه بود که جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران در سال 1398 بودند که ازاین بین 38 نفر از طریق نمونه گیری در دسترس و با استفاده از مقیاس تجدیدنظرشده باورهای فراطبیعی توبیسیک (2004) که میزان باورهای فراطبیعی در افراد را می سنجد، غربالگری شدند و آنهایی که نمرات بالاتر از میانگین داشتند به طور تصادفی در گروه ها (آزمایش و شم) گمارش شدند. گروه آزمایش (19 نفر) تحریک آند بر روی ناحیه F4 و همچنین تحریک کاتد در ناحیه FP1 (یک جلسه 10 دقیقه ای تحریک الکتریکی مستقیم فرا جمجمه ای 2 میلی آمپر) دریافت کردند و گروه شم (19 نفر) تحریک ساختگی دریافت کردند. آزمودنی ها در موقعیت تحریک آند و شرایط شبه تحریک از طریق آزمون برو / نرو که برای سنجش کنترل شناختی و بازداری است، مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین میانگین نمرات مربوط به خطای ارتکاب (6/621  =1،36f، 0/01 p=) و سرعت واکنش (5/468 =1،36f، 0/02 p=) در گروه های rDLPFC و شم تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که برای آزمودنی های گروه rDLPFC خطای ارتکاب و سرعت واکنش نسبت به گروه شم، به طور معناداری کمتر می باشد.

    نتیجه گیری: 

    تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه بر روی rDLPFC افراد دارای باورهای فراطبیعی، می تواند در عملکرد مربوط به کنترل شناختی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی فراجمجه ای مغز، کنترل شناختی، باورهای فراطبیعی
  • فرنوش اوقانی اصفهانی، معصومه اسمعیلی*، حسین سلیمی بجستانی، عبدالله معتمدی، محمد عسگری صفحات 327-340
    زمینه

    مطالعات متعددی پیرامون سالمندان انجام شده است. اما پژوهشی که به شناسایی ابعاد استعلای سالمندی در زنان سالمند پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تجارب زیسته زنان سالمند ایرانی از ابعاد استعلای سالمندی بود.

    روش

    پژوهش از نوع مطالعات کیفی با روش پدیدارشناسی بود. جامعه آماری تمامی سالمندان بالای 60 سال شهر تهران در سال 1398 بود. نمونه گیری به روش هدفمند و حجم نمونه پس از اشباع نظری 6 نفر بود. ابزارهای پژوهش حاضر عبارت بود از: مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته. تحلیل داده ها با استفاده از روش کلایزی انجام شد.

    یافته ها

    60 مضمون فرعی و 15 مضمون اصلی استخراج گردید که در نهایت منجر به شناسایی 4 بعد یا مولفه مفهوم استعلای سالمندی شد. ابعاد استعلای سالمندی حاصل از این پژوهش عبارتند از: بعد تعالی ارتباطی، بعد تعالی خود، بعد تعالی جهان بینی و بعد موزونیت تجارب.

    نتیجه گیری

    مفهوم استعلای سالمندی و ابعاد آن در جامعه ایرانی با مفهوم استعلای سالمندی و ابعاد آن در سایر جوامع تفاوت دارد و زنان سالمند ایرانی که به استعلای سالمندی رسیده اند، به ویژگی های رشد یافته ای اشاره می کنند که با آنچه در نظریه های سالمندی تحت عنوان خودشکوفایی یا استعلای سالمندی مطرح شده است، تفاوت هایی دارد. از جمله این ابعاد متفاوت می توان به موزونیت داشتن تجارب و تعالی در جهان بینی اشاره کرد. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند زمینه نظریه پردازی بومی در حوزه سالمندشناسی روانی اجتماعی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: استعلای سالمندی، تعالی خود، موزونیت تجارب، تعالی ارتباطی، تعالی جهان بینی
  • ریحانه فیروزی خجسته فر، کریم عسگری*، مهرداد کلانتری، فیروزه رئیسی، زهرا شاهواری صفحات 341-352
    زمینه

    مطالعات متعددی به تاثیر درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی پرداخته اند. اما پیرامون مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و رفتار فزون کنشی جنسی بیماران مبتلا به اعتیاد جنسی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و رفتار فزون کنشی جنسی بیماران مبتلا به اعتیاد جنسی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش، مردان بالای 18 سال مبتلا به اعتیاد جنسی ساکن شهر تهران در سال 1398 بودند. تعداد 30 بیمار به روش گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (10 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش حاضر عبارتند از: جلسات درمان شناختی رفتاری (مکانتی، 2014)، جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (کراسبی، 2011)، پرسشنامه افسردگی بک (بک و همکاران، 1961) و پرسشنامه فزون کنشی جنسی (رید و همکاران، 2011). تحلیل داده ها با روش های تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه گیری مکرر، تحلیل واریانس چند متغیری، آزمون بونفرونی و آزمون توکی انجام شد.

    یافته ها

    درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش افسردگی و فزون کنشی جنسی این بیماران تاثیر داشتند (0/05 >P). بین دو روش درمانی تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    بیمارانی که در جلسات درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند علایم افسردگی و فزون کنشی جنسی کمتری داشتند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی، فزون کنشی جنسی، اعتیاد جنسی
  • سمانه محمدی شمیرانی، اسماعیل سعدی پور*، فریبرز درتاج، صغری ابراهیمی قوام، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 353-364
    زمینه

    بروز پرخاشگری در کودکانی که در مراکز بهزیستی زندگی می کنند، یک مشکل شایع است که نیاز به مداخلات موثر جهت درمان و پیشگیری دارد. پیرامون مداخلات جهت کاهش پرخاشگری کودکان پژوهش هایی انجام شده است، اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی آموزش تاب آوری مبتنی بر بازی بر پرخاشگری پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تاب آوری مبتنی بر بازی بر پرخاشگری کودکان تحت سرپرستی سازمان بهزیستی بود.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کودکان 7-5 سال تحت سرپرستی بهزیستی استان تهران در سال 1398 بود. نمونه 30 نفر از کودکانی بودند که به شیوه در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه پرخاشگری کودکان پیش دبستانی واحدی و همکاران (1387) و پرسشنامه تاب آوری کودک و نوجوان انگار و لیبنبرگ (2009) و بسته آموزش تاب آوری مبتنی بر بازی (محمدی شمیرانی،1398) بود. برای کودکان گروه آزمایش، بسته آموزشی تاب آوری طی 14 جلسه و هر جلسه به مدت یک ساعت اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تاب آوری مبتنی بر بازی به طور معناداری موجب کاهش پرخاشگری و مولفه های آن (کلامی، جسمانی، کنشی و پرخاشگری کل) به استثنای مولفه پرخاشگری رابطه ای در شرکت کنندگان گروه آزمایش شد (0/01 <p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که بسته آموزش تاب آوری مبتنی بر بازی می   تواند به عنوان یک مداخله موثر جهت کاهش پرخاشگری کودکان مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، آموزش تاب آوری مبتنی بر بازی، کودکان تحت سرپرستی بهزیستی
  • فاطمه مختاری، حمیدرضا حاتمی، حسن احدی*، غلامرضا صرامی فروشانی صفحات 365-378
    زمینه

    جراحی زیبایی بینی از جمله متداول ترین و پرطرفدارترین اعمال جراحی در جهان به ویژه ایران است. مولفه های روانشناختی در تقاضای عمل جراحی زیبایی و همچنین در پیش آگهی و رضایت پس از عمل نقش موثری دارد. روان شناسی جراحی زیبایی آن طور که باید مورد توجه و مطالعه واقع نشده و عمده مطالعات نیز به بررسی گزارش های بالینی یا متغیرهای محدودی مانند رضایت فردی از عمل جراحی مربوط هستند که نیاز به پژوهش در این زمینه را برجسته می سازد.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی عمل جراحی زیبایی بینی بر دو مولفه مهم روانشناختی شامل رواندرستی روانشناختی وکیفیت زندگی انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش کاربردی و از نوع شبه آزمایشی است. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه های رواندرستی روانشناختی (ریف، 1989) و کیفیت زندگی (نجات، 1387) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی متقاضیان عمل جراحی زیبایی بینی سال 96 کلینیک های خصوصی زیبایی شهر تهران بود که از میان آنها 20 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس و 20 نفر نیز از افراد غیرمتقاضی به عنوان گروه گواه انتخاب شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره و آزمون t نشان داد که عمل جراحی بینی بر رواندرستی روانشناختی و مولفه های آن شامل پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد فردی تاثیری ندارد. همچنین کیفیت زندگی و مولفه های آن شامل جسمانی، روانشناختی، روابط اجتماعی و محیطی در گروه آزمایش پس از جراحی زیبایی بینی به طور معناداری تغییر نکرد.

    نتیجه گیری:

     ممکن است عمل جراحی در واقعیت با انتظارهای متقاضیان مطابقت نداشته باشد و در نتیجه تاثیری بر رواندرستی روانشناختی و کیفیت زندگی ندارد. در نتیجه بررسی روانشناختی افراد متقاضی پیش از عمل جراحی زیبایی بینی در ارتباط با مولفه های رواندرستی روانشناختی و کیفیت زندگی می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: رواندرستی روانشناختی، کیفیت زندگی، جراحی زیبایی
  • امیرحسین یزدانی، محمود نجفی*، علی اکبر امین بیدختی، محمدعلی محمدی فر، اسحاق رحیمیان بوگر صفحات 379-390
    زمینه

    نیروی انسانی از مهم ترین سرمایه  های سازمان ها بوده که برخورداری آنها از انگیزش و رضایت شغلی می تواند یاریگر سازمان  ها در رسیدن به اهدافشان باشد. برای ارتقاء سطح این متغیرها در نیروی انسانی مطالعات بسیاری انجام شده، ولی در این میان به نقش هوش سازمانی، به عنوان عامل اثرگذار بر این متغیرها کمتر توجه شده است.

    هدف

    این پ‍ژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزش هوش سازمانی بر رضایت شغلی و انگیزش شغلی در کارکنان ستادی یکی از صنایع وزارت دفاع انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی به شیوه پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه، بود. بدین منظور از بین کارکنان ستادی یکی از صنایع وزارت دفاع با روش نمونه گیری در دسترس 32 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و گواه (16 نفر) قرار گرفتند. بسته محقق ساخته آموزش هوش سازمانی طی 11 جلسه دو ساعته برای گروه آزمایش اجرا شد. در طول این مدت گروه گواه نیز هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. هر دو گروه مقیاس رضایت شغلی اسپکتور (1985) و مقیاس انگیزه شغلی درونی و بیرونی ترمبلای و همکاران (2009) را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار Spss-19 تحلیل شد.

    یافته  ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه در مولفه تنظیم درون فکنی شده (از مولفه های انگیزش شغلی) و مولفه های ارتقای شغلی و ماهیت کار (از مولفه های رضایت شغلی) تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین نمرات گروه آزمایش در این مولفه ها در مرحله پس آزمون از گروه گواه بیشتر بود (0/001 ≥p).

    نتیجه گیری

    رضایت و انگیزش شغلی از جمله عواملی است که بر افزایش بهره وری سازمان ها و عملکرد مطلوب کارکنان تاثیر دارد، بنابراین انجام اقداماتی برای افزایش سطوح این متغیرها در کارکنان ضروری است.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، رضایت شغلی، انگیزش شغلی، کارکنان
  • محمد مهدی شیرزادی، آرزو بداقی*، حمزه میرزایی، نادیا بابادی عکاشه صفحات 391-404
    زمینه

    مطالعات بسیاری به بررسی رابطه توانش های خودتعیین گری با رفتارهای هنجارگریزی تحصیلی و درگیری تحصیلی پرداخته اند. اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی آموزش توانش های خودتعیین گری بر هنجار گریزی تحصیلی و درگیری تحصیلی پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش توانش های خودتعیین گری بر رفتارهای هنجارگریز تحصیلی و درگیری تحصیلی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر بروجن در سال تحصیلی 98-1397 بود. 43 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. مداخله آموزش توانش های خودتعیین گری (فیلد و هافمن، 1994) در 10 جلسه 60 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه هنجارگریزی تحصیلی (کلارک، باربوسا - لیکر، گیل و نوین، 2015) و پرسشنامه درگیری تحصیلی (ریو، 2013) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، آموزش توانش های خود تعیین گری به طور معناداری منجر به کاهش هنجارگریزی تحصیلی و افزایش درگیری تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر بروجن شده است (0/001 =p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر آموزش توانش های خودتعیین گری می تواند به منظور کاهش رفتارهای هنجارگریز و افزایش درگیری تحصیلی در محیط های آموزشی مورد استفاده قرار گیرد. به لحاظ کاربردی، می توان آموزش توانش های خودتعیین گری را در برنامه درسی مد نظر قرار داد و محتوای کتاب های درسی را بر اساس گام های انگیزشی توانش های خودتعیین گری تدوین نمود.

    کلیدواژگان: توانش های خودتعیین گری، درگیری تحصیلی، دانش آموزان، هنجارگریزی تحصیلی
  • اسداللهخدیوی، راحله مددی نیا، تیمور حضرتیان* صفحات 405-412
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی هوش هیجانی و عملکرد تحصیلی پرداخته اند. اما پیرامون بررسی رابطه بین هوش هیجانی و عملکرد تحصیلی دانشجویان تحصیلات تکمیلی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هوش هیجانی و عملکرد تحصیلی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده پزشکی تبریز به تعداد 380  نفر در سال 1397 بودند. 191 نفر از دانشجویان (149 نفر دانشجوی کارشناسی ارشد و 42 نفر دانشجوی دکتری) با روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی شرینگ (1996) و معدل بعنوان عملکرد تحصیلی بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد.

    یافته ها

    مقدار همبستگی چندگانه بین هوش هیجانی و مولفه های آن با عملکرد تحصیلی 0/74 می باشد و ضریب تعیین 54/0 به دست آمد که نشان می دهد 54 درصد از تغییرات عملکرد تحصیلی توسط هوش هیجانی و مولفه های آن قابل تبیین است.

    نتیجه گیری

    بین هوش هیجانی و عملکرد تحصیلی دانشجویان و بین مولفه های هوش هیجانی با عملکرد تحصیلی رابطه مستقیم وجود داشت.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان، تحصیلات تکمیلی
  • مهسا نیک خواه، فریده یوسفی* صفحات 413-426
    زمینه

    نوجوانان بیشتر وقت روزانه خود را در مدرسه می گذرانند. ازاین رو، مدارس احتمالا می توانند بر ارضای نیازهای اساسی روانشناختی آنها و نیز بر رفتارهای مرتبط با ارضای نیازها تاثیر داشته باشند. پژوهش ها اثربخشی ارضای نیازهای اساسی روانشناختی بر ارتقاء بهزیستی را مورد تایید قرار داده اند اما مسئله این پژوهش این است که آیا راهبردهای تنظیم شناختی هیجان می تواند در رابطه بین ارضای نیازهای اساسی روانشناختی در مدرسه و بهزیستی هیجانی نقش واسطه ای ایفا کند؟

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ارضای نیازهای اساسی روانشناختی در مدرسه و بهزیستی هیجانی دانش آموزان با نقش واسطه گری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بود.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر شیراز در سال تحصیلی 98-1397 بود. شرکت کنندگان 487 نفر (252 دختر و 235 پسر) دانش آموز بودند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به تکمیل مقیاس ارضای نیازهای اساسی روانشناختی دانش آموزان نوجوان (تیان، هان و هیوبنر، 2014)، پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006) و مقیاس بهزیستی هیجانی (کی یز و مگیار- مویه، 2003) پرداختند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ارضای نیاز به شایستگی و نیاز به ارتباط در مدرسه به طور مثبت و معنی دار و نیاز به خودپیروی به طور منفی و معنی دار تنظیم شناختی هیجان را پیش بینی می کنند و راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان نیز متغیر پیش بین معنی دار بهزیستی هیجانی بود. همچنین نقش واسطه گری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین ارضای نیازهای اساسی روانشناختی در مدرسه و بهزیستی هیجانی دانش آموزان مورد تایید قرار گرفت (0/05 >p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت ارضای نیازهای اساسی روانشناختی دانش آموزان در مدرسه و مهارت آنها در استفاده از راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان، موجبات ارتقاء بهزیستی هیجانی آنها را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: بهزیستی هیجانی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، نیازهای اساسی روانشناختی
  • احمد نیری، رحمت الله نورانی پور*، شکوه نوابی نژاد صفحات 427-438
    زمینه

    مطالعات نشان داده اند که گروه درمانی روان نمایشگری شناختی رفتاری بر بهبود مشکلات هیجانی و ارتباطی موثرند، اما پژوهشی که به تاثیر آن بر مشکلات بین فردی و دشواری تنظیم هیجان در زنان مطلقه پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی گروه درمانی روان نمایشگری شناختی رفتاری بر کاهش مشکلات بین فردی و دشواری تنظیم هیجان در زنان مطلقه بود.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری، تمام زنان مطلقه ای که در سال 1397 به مراکز مشاوره خصوصی تحت نظارت بهزیستی شهر مشهد (84 مرکز) مراجعه کرده بودند را شامل می شد. تعداد 24 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه های مشکلات بین فردی (IIP-60) و دشواری تنظیم هیجان (DERS) بود. گروه آزمایش، گروه درمانی روان نمایشگری شناختی رفتاری (تردول، 2016) را در 16 جلسه 120 دقیقه ای دریافت کردند. تحلیل داده ها با بهره گیری از تحلیل کواریانس چندمتغیره، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی توسط نرم افزار SPSS20 انجام شد. 

    یافته ها

    گروه درمانی روان نمایشگری شناختی رفتاری بر کاهش مشکلات بین فردی و دشواری تنظیم هیجان در زنان مطلقه تاثیر معنادار داشت (0/05 <p). این نتیجه در مرحله پیگیری هم پایدار بود.

    نتیجه گیری

    گروه درمانی روان نمایشگری شناختی رفتاری می تواند مشکلات بین فردی و دشواری تنظیم هیجان در زنان مطلقه را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: گروه درمانگری روان نمایشگری شناختی رفتاری، مشکلات بین فردی، دشواری تنظیم هیجان، زنان مطلقه
  • گیتا منعمیان، مژگان مردانی راد*، افسانه قنبری پناه، عبدالله امیدی صفحات 439-452
    زمینه

    مطالعات مداخله ای مختلفی با هدف ارتقاء شاخص های سلامت روان زنان مطلقه سرپرست خانوار انجام شده است، اما پژوهشی که به مقایسه اثربخشی درمان شناختی - وجودی و درمان متمرکز بر شفقت بر بهزیستی روانشناختی زنان مطلقه سرپرست خانوار پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی - وجودی و درمان متمرکز بر شفقت به شیوه گروهی بر بهزیستی روانشناختی زنان مطلقه سرپرست خانوار انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه انجام شد. جامعه پژوهش متشکل از تمامی زنان مطلقه سرپرست خانوار کمیته امداد امام خمینی (ره) منطقه 19 شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه این مطالعه 36 زن بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (هر گروه 12 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) بود. برای گروه آزمایشی اول، درمان شناختی وجودی (کیسان، 2004، 2009) و برای گروه آزمایشی دوم درمان متمرکز بر شفقت (گیلبرت، 2009، 2014) در 8 جلسه 120 دقیقه ای برگزار گردید، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تعقیبی بونفرونی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که درمان شناختی - وجودی و درمان متمرکز بر شفقت باعث افزایش بهزیستی روانشناختی و مولفه های آن (پذیرش خود، رابطه مثبت با دیگران، خودمختاری، زندگی هدفمند، رشد شخصی، تسلط بر محیط) در پایان مداخلات و دوره پیگیری شده بودند. همچنین درمان شناختی - وجودی در مقایسه با درمان متمرکز بر شفقت اثربخشی بیشتری در افزایش بهزیستی روانشناختی و مولفه های آن داشت (0/01 >p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده توصیه می گردد روانشناسان و مشاوران از این دو رویکرد درمانی جهت کاهش مشکلات روانشناختی زنان سرپرست خانوار استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی - وجودی، درمان متمرکز بر شفقت، بهزیستی روانشناختی، سرپرست خانوار، زنان
  • سید مرتضی موسوی، افسانه خواجوند خوشلی*، جوانشیر اسدی، حسن عبدالله زاده صفحات 453-460
    زمینه

    در پژوهش های مختلفی اثربخشی درمان متمرکز برشفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد درکاهش مشکلات روانشناختی مبتلایان به بیماری های مزمن بررسی شده است، اما پژوهشی که به مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی در زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی در زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک بود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش شبه آزمایشی بود و از طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه استفاده گردید. جامعه این پژوهش متشکل از بیماران زن مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژی بیمارستان امام خمینی (ره) و کلینیک طوبی شهر ساری در نیمه اول سال 1398 بودند که تعداد آنها 156 نفر بود. از میان این جامعه آماری، نمونه ای به حجم 60 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و باگمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) بود. گروه آزمایشی اول درمان متمرکز بر شفقت (گیلبرت، 2010؛2014) و گروه آزمایشی دوم، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هایس، استروسال و ویلسون، 2016) را در 8 جلسه 120 دقیقه ای دریافت نمودند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که درمان متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش تحمل پریشانی و مولفه های آن (تحمل، جذب، ارزیابی، تنظیم) در پایان مداخلات و دوره پیگیری شده بودند. همچنین درمان متمرکز بر شفقت در مقایسه با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد اثربخشی بیشتری در افزایش تحمل پریشانی و مولفه های آن داشت (0/01 >p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در افزایش تحمل پریشانی زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک تایید نمود.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی، زنان، لوپوس اریتماتوز سیستمیک
  • بهمن نریمانی، حسین مهرداد*، راضیه جلیلی صفحات 471-484
    زمینه

    از مهم ترین عوامل تعالی یا تباهی هر سازمانی، کیفیت عملکرد مدیران مدارس است. بهبود عملکرد و توسعه کیفی مدیران مدارس ابتدایی موجب افزایش کارایی و اثربخشی و ایجاد تغییر و تحول در نظام آموزشی است. هر چند مطالعاتی پیرامون بهبود عملکرد مدیران مدارس در ایران انجام گرفته است، اما مطالعه کیفی که به بهبود عملکرد مدیران مدارس ابتدایی بپردازد، مغفول مانده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف طراحی و آزمون مدل بهبود عملکرد مدیران مدارس ابتدایی استان کرمانشاه انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر با یک طرح آمیخته با هر دو رویکرد کیفی و کمی در سال تحصیلی 99-1398 انجام شد. در رویکرد کیفی از روش نظریه ای زمینه ای استفاده شد. در این راستا با استفاده از رویکرد هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری تلاش شد تا با استفاده از فن مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته، ادراک و تجربه 15 نفر (از اعضای هییت علمی دانشگاه ها و مدیران کل و معاونین شاغل در آموزش و پرورش استان کرمانشاه) به صورت ملاک محور مورد بررسی عمیق قرار گیرد. ابزار پژوهش بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. در بخش کمی داده های لازم با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر داده های کیفی ساخته و در بین 228 نفر از مدیران مدارس ابتدایی استان کرمانشاه به اجرا در آمد. برای تحلیل داده ها، در بخش کیفی از روش کدگذاری سیستماتیک و در بخش کمی از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل عاملی تاییدی) با استفاده از نرم افزار Smart pls استفاده شد.

    یافته ها

    پس از پیاده سازی مصاحبه ها و تحلیل عمیق داده ها، 283 نشانگر، 15 ملاک و 4 عامل اصلی که شامل چهار بعد «توسعه رهبری»، «بهبود ساختار»، «برنامه ریزی عملکرد»، «خود توسعه ای» مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج تحلیل عامل تاییدی، 54 گویه را برای پرسشنامه بهبود عملکرد مدیران در چهار عامل تایید کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن بود که مدل مستخرج از پژوهش حاضر با وجود اعتبار مناسب می تواند جهت بهبود عملکرد مدیران مدارس ابتدایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بهبود عملکرد، مدارس ابتدایی، مدیران مدارس
|
  • Abdolvahed Narmashiri, Javsd Hatami*, Reza Khosrowabadi, Ahmad Sohrabi Pages 317-326
    Background

    Cognitive control, which means the ability to control inappropriate behaviors or responses, and it is one of the main components of executive function that is impaired in paranormal believers. Therefore, this study seeks to determine whether the anodal stimulation of tDCS in the rDLPFC region is effective on the cognitive control function in paranormal believers or not?

    Aims

    The aim of this study was to improve the ability of cognitive control and inhibition through transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) in paranormal believers.

    Method

    The present study was a quasi-experimental post-test design with a control group(sham). The statistical population of this study was the students of the Faculty of Psychology and Educational Sciences of the University of Tehran in 2019, of which 38 people were available through sampling and using the revised paranormal beliefs scale (Tobacyk,2004), which measures the sevirity of paranormal beliefs in individuals, Were screened and those with above-average scores were randomly assigned to the groups (experimental and sham). The Anodal Stimulation experimental Group received in the F4 region as well as the Cathodal Stimulus in the FP1 region (2-MA in 10-minute), and the Sham group received a fictitious stimulus. Participants were assessed in the anode stimulation position and quasi-stimulation conditions through the Go/No-Go test, which is used to measure inhibition.

    Results

    The results showed that a significant difference between the mean scores related to the inhibitory error (p= 0/01) and the reaction time (p= 0/01) in the experimental and sham groups. Thus, the inhibitory error and reaction time of rDLPFC group are significantly less than the sham group.

    Conclusions

    The transcranial Direct Current Stimulation on rDLPFC of paranormal believers can improve cognitive control.

    Keywords: Transcranial direct current stimulation, cognitive control, paranormal beliefs
  • Farnoosh Oghani Esfahani, Masoumeh Esmaeily*, Hosein Salimi Bajestani, Abdollah Motamedi, Mohamad Asgari Pages 327-340
    Background

    Numerous studies have been performed on the elderly. But research that has identified the dimensions of aging transcendence in older women has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the lived experiences of elderly Iranian women from the dimensions of aging transcendence. 

    Method

    The research was a qualitative study with phenomenological method. The statistical population was all the elderly over 60 years old in Tehran in 1398.. Targeted sampling and sample size after theoretical saturation was 6 people.. The tools of the present study were: in-depth and semi-structured interviews. Data analysis was performed using Colaizzi method.

    Results

    60 sub-themes and 15 main themes were extracted, which eventually led to the identification of 4 dimensions or components of the concept of aging. The dimensions of the aging of this research are: the dimension of communication excellence, the dimension of self excellence, the dimension of worldview excellence and the dimension of experience balance.

    Conclusions

    The concept of aging and its dimensions in Iranian society is different from the concept of aging and its dimensions in other societies and Iranian elderly women who have reached old age, refer to the developed characteristics that with What has been proposed in theories of aging as self-fulfillment or the transcendence of old age is different. These different dimensions include the balance of experience and excellence in worldview. The results of this study can provide the basis for indigenous theorizing in the field of psychosocial aging

    Keywords: Aging, self-excellence, experience balance, communication excellence, worldview excellence
  • Reihaneh Firoozikhojastehfar, Karim Asgari*, Mehrdad Kalantari, Firoozeh Raisi, Zahra Shahvari Pages 341-352
    Background

    Numerous studies have addressed the impact of cognitive-behavioral therapy and treatment based on acceptance and commitment to depression. However, there is a research gap between comparing the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and treatment based on acceptance and commitment to depression and increased sexual activity behavior of patients with sexual addiction.

    Aims

    The aim of the present study is to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and acceptance-based therapy. Depression and hyperactive sexual behavior of patients with sexual addiction.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest-follow-up design with a control group The statistical population of this study was men over 18 years of age with sexual addiction living in Tehran in 2019. Thirty patients were selected as a sample by snowball method and were randomly assigned to two experimental groups and one control group (10 patients). The tools of the present study are: Behavioral Cognitive Therapy Sessions (Location, 2014), Acceptance and Commitment Therapy Sessions (Crossbow, 2011), Beck Depression Questionnaire (Beck et al., 1961) and Sexual Increase Sexual Questionnaire (Reid et al., 2011). ). Data analysis was performed by mixed variance analysis methods with repeated measurement, multivariate analysis of variance, Bonfroni test and Toki test.

    Results

    Cognitive-behavioral therapy and treatment based on acceptance and commitment were effective in reducing depression and increased sexual activity in these patients (P< 0/05). there was no significant difference between the two treatment methods.

    Conclusions

    Patients who participated in cognitive-behavioral and acceptance therapy sessions based on acceptance and commitment had fewer depressive symptoms and increased sexual activity

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, acceptance, commitment therapy, depression, hyperactivity, sexual addiction
  • Samaneh Mohammadi Shemirani, Esmaeil Saadipour*, Fariborz Dortaj, Soghra Ebrahimi Qavam, MohammadReza Falsafinejad Pages 353-364
    Background

    the emergence of aggression in children living in Welfare Centers is a prevalent problem that requires effective interventions for treatment and prevention. Researches have been conducted on interventions to reduce aggression in children, but the type of research that examines the effectiveness of Play-Based Resilience Training on aggression has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of Play-Based Resilience Training on aggression in children under the supervision of the Welfare Organization.

    Method

    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design, and a control group. The statistical population included children aged 5-7 years under the supervision of the Tehran Welfare Organization in 2019. The sample consisted of 30 children who were selected by the convenient sampling method and randomly assigned to the study and control groups (15 individuals in each group). The research tools included the Preschooler Aggression Questionnaires of Vahedi et al. (2008), and the Child and Youth Resilience Measure of Ungar and Liebenberg (2009), and the Play-Based Resilience Training Package (Mohammadi Shemirani, 2019). For the children in the study group, the resilience training package was implemented in 14 sessions, and each session lasted for one hour. The data analysis was conducted by using the Multivariate Analysis of Covariance.

    Results

    The results showed that Play-Based Resilience Training significantly reduced aggression and its components (verbal, physical, active, and total aggression) except for the component of relational aggression in the study group participants (p< 0/01).

    Conclusions

    according to the findings of the present study, it can be concluded that the Play-Based Resilience Training Package can be used as an efficient intervention to reduce aggression in children

    Keywords: Aggression, play-based resilience training, children under the supervision of the welfare organization
  • Fatemeh Mokhtari, Hamidreza Hatami, Hassan Ahadi*, Gholamreza Sarami Foroushani Pages 365-378
    Background

    Cosmetic nose surgery is one of the most popular surgeries around the world, especially in Iran. Psychological elements paly some effective roles on applications for cosmetic surgery and also on the applicantschr('39') precognition and satisfaction with surgery. The psychology of cosmetic surgery has not been studied as it should be, and most of studies have focused on clinical reports or limited variables such as personal satisfaction with surgery, which highlights the need for research in this area.

    Aims

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of cosmetic nose surgery on two important psychological elements: psychological well-being, and quality of life. 

    Method

    This is an applied and quasi-experimental research. Measuring tools are the questionnaires of Ryffchr('39')s (1989) psychological well-being and quality of life (Nejat, 2008). Statistical population included all the applicants of cosmetic nose surgery at the private cosmetic clinics in Tehran in 2017, from whom 20 individuals were selected by convenience sampling and 20 individuals were selected from non-applicants as the control group.

    Results

    The results of multivariable covariance analysis and t-test showed that nose surgery did not affect individualschr('39') psychological well-being and its elements including self-acceptance, positive relationships with others, autonomy, mastery of the environment, purposeful life, and individual growth. Moreover, quality of life and its elements, namely physical, psychological, environmental and social relations in the experimental group after cosmetic nose surgery didn’t change significantly.

    Conclusions

    Maybe, cosmetic surgery actually doesn’t meet applicants’ expectations, and accordingly it has no effect on psychological well-being and quality of life. Therefore, psychological evaluation of applicants before cosmetic surgery in terms of psychological well-being and quality of life can be useful.

    Keywords: Psychological well-being, quality of life, cosmetic surgery
  • AmirHosein Yazdani, Mahmood Najafi*, AliAkbar Aminbaidokhti, MohammadAli Mohammadyfar, Issac Rahimian Boogar Pages 379-390
    Background

    Manpower is one of the most important assets of organizations that their motivation and job satisfaction can help organizations achieve their goals. Many studies have been done to improve the level of these variables in human resources, but in the meantime, less attention has been paid to the role of organizational intelligence as a factor affecting these variables.

    Aims

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of organizational intelligence training program on job satisfaction and job motivation in one of the headquarters of industries of the Ministry of Defense employees.

    Method

    The present study was a Quasi -experimental study with pre-test, post-test with control group. For this purpose, 32 staff were selected by available sampling method from the staff of one of the Ministry of Defense industries and were randomly divided into experimental (n=16) and control (n=16) groups. The researcher-made package of organizational intelligence training was administered to the experimental group during 11 two-hour sessions. During this time the control group also received no training. Both groups completed the Spector Job Satisfaction Scale (1985) and Tremblay and et al. Internal and External Job Motivation Scale (2009) in the pre-test and post-test stages. data were analyzed by Spss-19 software.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis showed that there are significant differences between two experimental and control groups in the interjected regulation component (one of the job motivation components) and the job promotion components and the task identity (from job satisfaction components) and the mean scores of the experimental group in these components in the post-test stage were higher than the control group (p< 0/001).

    Conclusions

    Job satisfaction and motivation are some of the factors that influence the increase of organizational productivity and optimal performance of employees, Therefore, it is necessary to take measures to increase the levels of these variables in the staff.

    Keywords: Organizational intelligence, job satisfaction, job motivation, employees
  • MohammadMahdi Shirzadi, Arezoo Bodaghi*, Hamze Mirzaei, Nadia Babadi Akashe Pages 391-404
    Background

    In many studies, the association of self-determination skills with academic incivility behaviors and academic engagement has been assessed. However, neither has investigated the effectiveness of self-determination skills training on academic incivility behaviors and academic engagement.

    Aims

    The current research was conducted to determine the effectiveness of self-determination skills training on academic incivility behaviors and academic engagement.

    Method

    A pre-test/post-test control group design was performed in this quasi-experimental study. The population consisted of all-male junior high school students in the city of Borujen in the year 2018-2019, of whom 43 subjects were selected through a random cluster sampling and randomly divided into experimental and control groups. The participants were then given the intervention program of self-determination skill training (Field & Hoffman, 1994) for ten 60-minute sessions. The research tools included Clark et al (2015) the academic incivility questionnaire and the Reeve academic engagement questionnaire (2013). Data analysis was performed using a multivariate analysis of covariance.

    Results

    It was observed that the self-determination skill training significantly decreased academic incivility and increased academic engagement of the junior high school students (p= 0/001).

    Conclusions

    Such finding suggest that implication of self-determination skill training in educational settings can positively influence the academic engagement and academic incivility. As practically possible, curriculums should include self-determination skills training and textbooks should contain motivational steps of self-determination skills

    Keywords: Academic engagement, academic incivility, self-determination skills training, students
  • Asadollah Khadivi, Raheleh Madadinia, Teimour Hazratian* Pages 405-412
    Background

    Numerous studies have examined emotional intelligence and academic performance. But there is a research gap in examining the relationship between emotional intelligence and academic performance of graduate students.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and academic performance of graduate students of Tabriz University of Medical Sciences.

    Method

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population of all graduate students of Tabriz Medical School was 380 in 2018. 191 students (149 postgraduate students and 42 doctoral students) were selected by proportional stratified sampling method. The research instruments were Schering (1996) standard emotional intelligence questionnaire and grade point average as academic performance. Data analysis was performed using multiple regression analysis.

    Results

    The value of multiple correlation between emotional intelligence and its components with academic performance was 0.74 and the coefficient of determination was 0.54, which shows that 54% of changes in academic performance by emotional intelligence and components. Its features can be explained.

    Conclusions

    There was a direct relationship between emotional intelligence and studentschr('39') academic performance and between the components of emotional intelligence and academic performance.

    Keywords: Emotional intelligence, academic performance, students, graduate education
  • Mahsa Nikkhah, Farideh Yousefi* Pages 413-426
    Background

    Adolescents spend most of their daytime in school. Thus, schools can likely influence adolescents’ basic psychological needs and their behaviors related to need satisfaction. Researchs has confirmed the effectiveness of basic psychological needs on the promotion of well-being, but the question of this research is whether the strategies of cognitive emotion regulation can affect the relationship between basic psychological needs in school and emotional well-being?

    Aims

    The aim of this study was to investigate the relationship between psychological basic needs satisfaction at school and students’ emotional well-being with the mediating role of cognitive emotion regulation.

    Method

    This study was a correlational study. The statistical population of this study included all second grade high school students from Shiraz city in the academic year 1397-98. Participants were 487 students (252 girls and 235 boys) selected through the random cluster sampling method. They completed adolescent students’ basic psychological needs at school scale (Tian et al., 2014), emotional well-being scale (Keyes & Magyar-Moe, 2003), and cognitive emotion regulation questionnaire (Garnefski & Kraiij, 2006).

    Results

    The findings using structural equation modeling showed that satisfaction of need for competence and need for relatedness could positively, and the need for autonomy could negatively and statistically significant predict cognitive emotion regulation, and cognitive emotion regulation was a significant predictor of emotional well-being. Moreover, the mediation role of cognitive emotion regulation in the relationship between psychological basic needs satisfaction at school and students’ emotional well-being was confirmed.

    Conclusions

    According to the research findings, it can be concluded that satisfaction of the basic psychological needs of students at school and use of adaptive cognitive emotion regulation strategies can improve their emotional well-being.

    Keywords: Cognitive emotion regulation, emotional well-being, psychological basic needs
  • Ahmad Nayeri, Rahmatollah Nooranipour*, Shokouh Navabinejad Pages 427-438
    Background

    Studies have shown that cognitive behavioral psycholdarama group therapy is effective on improving emotional and relational problems but a study which addresses the impact of this therpay on interpersonal problems and difficulty in emotion regulation in divorced women has been neglected.

    Aims

    the purpose of the current study was to examine the effectiveness of cognitive behavioral psycholdarama group therapy (CBPGT) on reducing interpersonal problems and difficulty in emotion regulation in divorced women.

    Method

    This research is quasi-experimental with pre-test, post-test and a control group. The statistical population includes all divorced women who had referred to private counseling and psychological centers (84 centers) under the supervision of the General Department of Welfare in Mashhad in 2018. Among them, 24 people were selected by convenience sampling method and were randomly located into two experimental and control groups. Research tools were 60-item Interpersonal Problem Questionnaire (HP-60) and difficulty in Emotion Regulation Scale (DERS). Experimental group received sixteen 120-min of cognitive behavioral psycholdarama group therapy sessions (Treadwell, 2016). Data analysis was performed using multivariate covariance, variance analysis with repeated measurements and Ben Foroni post hoc test with the SPSS20 software.

    Results

    Cognitive behavioral psycholdarama group therapy has significant effect on reducing interpersonal problems and difficulty in emotion regulation in divorced women (p< 0/05). This result was also consistent in the follow-up.

    Conclusions

    Cognitive behavioral psycholdarama group therapy can reduce interpersonal problems and difficulty in emotion regulation in divorced women.

    Keywords: Cognitive behavioral psycholdarama group therapy, interpersonal problems, difficulty in emotion regulation, divorced women
  • Gita Monemiyan, Mojgan Mardanirad*, Afsaneh Ghanbari Panah, Abdollah Omidi Pages 439-452
    Background

    Various interventional studies have been conducted by the aim of improving mental health among divorced female heads of household, but no research has been conducted with the aim of comparing the effectiveness of cognitive-existential therapy and compassion-focused therapy on psychological wellbeing of divorced female heads of household.

    Aims

    The present research was conducted by the aim of comparing the effectiveness of cognitive-existential therapy and compassion-focused therapy on psychological wellbeing of divorced female heads of household.

    Method

    The current study was conducted by semi-experimental method in which a pretest-posttest-follow up with control group design was used. The research population included all divorced women who were heads of household who were members of the Imam Khomeini Relief Foundation in the 19th district of Tehran, Iran. The study sample included 36 women who were selected by purposeful sampling method and, then, were assigned into two experiment groups and one control group (12 individuals per group) through random assignment method. The research tool was Ryff’s Psychological Wellbeing Scale (1989). For the first experiment group, the cognitive-existential therapy (Kissane, 2004, 2009), and for the second experiment group, the compassion focused therapy (Gilbert, 2009, 2014) were delivered in groups and in eight 120-minute sessions, but the control group received no intervention. The variance analysis test with repeated measures and the Bonferroni ad hoc test were used to analyze the data.

    Results

    The results indicated that the cognitive-existential therapy and the compassion-focused therapy led to improvements in psychological wellbeing and all its components (acceptance of self, positive relations with others, self-autonomy, purposeful life, personal growth, environmental mastery) at the end of the intervention stage and in the follow-up stage. Moreover, the cognitive-existential therapy showed greater effectiveness on increasing psychological wellbeing and its components (p< 0/01) compared to the compassion-focused therapy.

    Conclusions

    According to the obtained results, psychologists and counselors are recommended to employ these two therapeutic approaches for reducing psychological problems among divorced women who are heads of household.

    Keywords: Cognitive-existential therapy, compassion-focused therapy, psychological well-being, head of household, women
  • Seyed Morteza Mousavi, Afsaneh Khajevand Khoshli*, Javanshir Asadi, Hasan Abdollahzadeh Pages 453-460
    Background

    In different studies, the effectiveness of compassion-focused therapy and acceptance and commitment therapy on reducing psychological problems of patients with chronic disease has been investigated, but no research has compared the effectiveness of compassion-focused therapy and acceptance and commitment therapy on distress tolerance in women with Systemic lupus Erythematosus (SLE).

    Aims

    The present research was aimed to compare the effectiveness of compassion-focused therapy and acceptance and commitment therapy on distress tolerance in women with SLE.

    Method

    The current study was a semi-experimental research in which a pretest-posttest with control group design was used. The research population included all the women with SLE referring to the Rheumatology Clinic of Imam Khomeini Hospital and Tooba Clinic in Sari city, Iran, in the first half of 2019 who were156 individuals. Among this statistical population, a sample of 60 subjects were selected by purposeful sampling method who were assigned into two experiment groups and one control group by random assignment method. The research tool was Distress Tolerance Scale of Simons and Gaher (2005). The first experiment group received the compassion-focused therapy (Gilbert, 2010) and the second experiment group received the acceptance and commitment therapy (Hayes, Strosahl and Wilson, 2016) both in eight 120-minute sessions. For analyzing the data, the variance analysis with repeated measures and the Bonferroni ad hoc test were used.

    Results

    Results indicated that compassion-focused therapy and acceptance and commitment therapy led to increase in distress tolerance and its components (tolerance, Absorption, Appraisal and regulation) at the end of the interventions and the follow-up stage. Also, compassion-focused therapy was more effective on increasing distress tolerance and its components than acceptance and commitment therapy (p< 0/01).

    Conclusions

    The results of the present study confirmed the effectiveness of compassion-focused therapy and acceptance and commitment therapy on increasing distress tolerance among with SLE.

    Keywords: Compassion-focused therapy, acceptance, commitment therapy, distress tolerance, women, systemic lupus erythematosus
  • Bahman Narimani, Hossein Mehrdad*, Razieh Jalili Pages 471-484
    Background

    One of the most important factors for the excellence or ruin of any organization is the quality of performance of school principals. Improving the performance and quality development of primary school principals increases efficiency and effectiveness and creates change in the education system. Studies have been done to improve the performance of school principals, but a qualitative study that improves the performance of primary school principals has been neglected.

    Aims

    This study The aim was to design and test a model to improve the performance of primary school principals in Kermanshah province.

    Method

    The present study was conducted with a mixed design with both qualitative and quantitative approaches in the academic year 2019-2020. In the qualitative approach, the underlying theoretical method was used. In this regard, using a purposeful approach and applying the theoretical saturation criterion, an attempt was made to use the semi-structured in-depth interview technique, perception and experience of 15 people (university faculty members and general managers and deputies working in education in Kermanshah province) as a case study. In-depth review. The research tool was the qualitative part of semi-structured interviews. In the quantitative part, the necessary data were made using a researcher-made questionnaire based on qualitative data and were administered among 228 primary school principals in Kermanshah province. For data analysis, systematic coding method was used in the qualitative part and descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (confirmatory factor analysis) were used in the quantitative part using Smart pls software. 

    Results

    After conducting the interviews and in-depth data analysis, 283 indicators, 15 criteria and 4 main factors including four dimensions of "leadership development", "structure improvement", "performance planning" and "self-development" were identified. The results of confirmatory factor analysis confirmed 54 items for the managerschr('39') performance improvement questionnaire in four factors.

    Conclusions

    The results showed that the model extracted from the present study, despite the appropriate validity, can be used to improve the performance of primary school principals.

    Keywords: performance improvement, elementary schools, school principals