فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1400)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا خواجه نایینی، محمدطاهر احمدی شادمهری*، احمد صباحی، علی چشمی صفحات 1-24

    این پژوهش در پی اثبات این ادعا، که وجود برخی باورها در رهبران و نخبگان جامعه بر تشکیل نهادهای کارآمد و تغییرات نهادی تاثیر دارد، به جمع بندی نظرات نورث و اقتصاددانان شناختی دیگری پرداخته است. ابتدا با بحث پیرامون دو گروه «کارآفرینان ایدیولوژیک» و «کارآفرینان اقتصادی و سیاسی» درباره تاثیر یک فرد در تغییرات نهادی بحث شده و در گام بعدی به بحث در زمینه باورهایی که در یک فرد، این توانایی را ایجاد می کند، تا بتواند در یک یا چندین نهاد، تغییر ایجاد نماید، پرداخته شده است. در این زمینه، نورث تنها به کلیاتی از ویژگی های چنین باورهایی اشاره نموده است؛ لذا با بررسی نظرات سایر اقتصاددانانی که به پژوهش و نظریه پردازی درباره باورهای این افراد پرداخته اند، باور خودکارآمدی به عنوان باوری موثر در رهبران و نخبگانی که می توانند تغییرات نهادی مثبت ایجاد نمایند شناخته شده است. در نهایت با روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی، و بر اساس متن مصاحبه با افرادی که صاحب نظران آن ها را به عنوان افراد موثر بر تشکیل نهادهای اقتصادی موفق معرفی نموده اند، بین تاثیر ایشان بر نهادهای اقتصادی و باورخودکارآمدی آن ها ارتباط مثبت مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد نهادی، اقتصاد شناختی، کارآفرین ایدئولوژیک، باور خودکارآمدی
  • صادق رضایی، محسن مهرآرا* صفحات 25-54

    این مطالعه با استفاده از رویکرد جدیدی به بررسی روند پویای معاملات ناشی از عدم تقارن اطلاعات و اختلاف تفاسیر معامله گران پرداخته است. به این منظور، احتمال روزانه معاملات مبتنی بر اطلاعات خصوصی (PIN) و شوک متقارن سفارش (PSOS) برای 32 نماد از 11 صنعت بورسی طی 1394 تا 1397 تخمین زده شد. PIN بعنوان شاخصی برای ریسک اطلاعات نامتقارن و PSOS شاخصی برای شدت اختلاف تفاسیر و ناهمگنی معامله گران در بازار است که تغییرات و شدت آنها نقش مهمی در شکل گیری قیمت و نقدشوندگی سهام دارند. نتایج نشان داد که حداقل و حداکثر مقدار شاخص های PIN و PSOS در مقایسه با متوسط سالانه و چهارساله خودشان، فاصله قابل توجهی دارند. این موضوع بیانگر تغییرات قابل توجه ریسک اطلاعاتی در طول زمان و لزوم استفاده از الگوهای پویا برای بررسی آن است. همچنین، اغلب نمادهایی که ارزش بازاری بالاتری داشته اند، ریسک اطلاعات نامتقارن و اختلاف تفاسیر در اطلاعات عمومی کمتری را در مقایسه با سایر نمادها تجربه کرده اند. به طور کلی می توان گفت که شدت عدم تقارن اطلاعات و شوک های ناشی از اختلاف تفاسیر معامله گران در بورس تهران بیشتر از سایر بورس های توسعه یافته است. تکانه ارزی سال 1397 نیز به طور محسوس به تشدید اختلاف تفاسیر معامله گران در صنایع پتروشیمی و فلزی منجر شده است.

    کلیدواژگان: معامله گران مطلع، شوک متقارن سفارش، الگوهای ریزساختار بازار، مارکف پنهان
  • نازیلا محرم جودی، محمد مهدی برقی اسگویی*، رضا رنج پور صفحات 55-88

    بانک ها در نظام پرداخت ها، سیاست پولی، کاهش هزینه معاملات، مدیریت و کنترل ریسک و نیز در فرایند گذار اقتصاد به یک اقتصاد بازار نقش بسیار مهمی ایفا می کنند. با توجه به اهمیت بانک ها در اقتصاد، توجه به عملکرد آنها و بهبود بازدهی آنها بسیار ضروری می باشد.. یکی از عواملی که بازدهی بانک ها را تحت تاثیر قرار می دهد، تصمیمات مربوط به متنوع سازی خدمات و فعالیت های بانک است. متنوع سازی خدمات بانکی از یک طرف منافعی به همراه دارد و از طرف دیگر هزینه هایی را ایجاد می نماید. لذا بررسی تاثیر متنوع سازی بر بازدهی بانک بسیار حایز اهمیت می باشد. در مقاله حاضر به منظور بررسی صرفه های ناشی از تنوع در تسهیلات بانکی بر معیار بازدهی بانک، تابع هزینه غیرخطی مربوط به بانک های منتخب ایران و نیز صرفه های شبه تنوع در تسهیلات بانکی در قالب چهار سناریو مختلف -که شامل تمرکز بانک بر وام مشارکت مدنی، تمرکز بر وام مضاربه، تمرکز بر وام جعاله و تمرکز بر سایر تسهیلات بانکی می باشد - طی دوره زمانی 1384 تا 1395 مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین با استفاده از الگوی رگرسیونی سانسور شده (الگوی توبیت) تاثیر صرفه های شبه تنوع در تسهیلات روی معیار بازدهی بانک ارزیابی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد در سناریوهای مختلف، صرفه های شبه تنوع در تسهیلات بانکی تاثیر متفاوتی بر معیار بازدهی بانک دارند. در صورتی که بانک ها بر تسهیلات مبتنی بر مشارکت مدنی، مضاربه و سایر تسهیلات تمرکز داشته باشند، متنوع سازی منجر به افزایش بازدهی بانک ها می شود. در حالی که اگر تمرکز بانک ها بر وام جعاله باشد، متنوع سازی تسهیلات بانکی، بازدهی را کاهش خواهد داد.

    کلیدواژگان: صرفه های شبه تنوع در تسهیلات، معیار بازدهی بانک، رگرسیون توبیت
  • سولماز صادق پور، حسن حیدری*، سید جمال الدین محسنی زنوزی صفحات 89-114

    در تحقیق حاضر هدف بررسی اثر شوک های پولی و مالی بر بخش واقعی اقتصاد ایران تحت دو سناریوی متفاوت است. برای این منظور، در چارچوب مدل تعادل عمومی تصادفی پویا DSGE بعد از بهینه یابی و استخراج شروط مرتبه اول، شکل خطی- لگاریتمی معادلات به دست آمده و مدل شبیه سازی شده است. نتایج، حاکی از آن بوده که نوسانات متغیرها تحت هر دو سناریوی شبیه سازی شده، با مبانی تیوریک اقتصاد تطابق داشته که این نشان دهنده دقت بالای مدل در برازش اقتصاد ایران است. همچنین توابع عکس العمل آنی متغیرهای شبیه سازی شده مدل نشان می دهند که فرض برقرای بحث رعایت منابع و مصارف قرض الحسنه بانکی در سناریوی اول، باعث کاهش قابل توجه دامنه نوسانات اقتصادی (چرخه های تجاری) شده و تحت این سناریو اقتصاد بعد از مواجه شدن با شوک های برونزا، سریع تر به تعادل بازگشته است. موضوعی که هدف نهایی هر نظام اقتصادی است چرا که در تعادل ماندن اقتصاد یعنی دست یابی به رشد و توسعه پایدار.

    کلیدواژگان: منابع و مصارف قرض الحسنه بانکی، شوک پولی، شوک مالی، مدل تعادل عمومی تصادفی پویا
  • سید صالح اکبر موسوی، بهزاد سلمانی*، جعفر حقیقت، حسین اصغرپور صفحات 115-144

    یکی از موضوعاتی که در خصوص بحران ها مطرح می شود، تعیین تاریخ وقوع آنهاست. اگر تاریخ وقوع بحران ها مشخص شود، می توان با اتخاذ سیاست های مناسب، مشکلات آتی ناشی از بروز آنها را کاهش داد. بحران های بانکی نیز به عنوان یک از انواع بحران های مالی از این قاعده مستثی نیستند. از این رو، در پژوهش حاضر با محاسبه شاخص فشار بازار پول اصلاح شده برای کشورهای با درآمد متوسط پایین و درآمد متوسط بالا در طی بازه زمانی 2019-1980، تاریخ های بحران بانکی تعیین شد. در ادامه، تاریخ های بدست آمده با تاریخ های مطالعه لیون والنسیا (2020) از طریق محاسبه ضریب تطابق Kappa مقایسه شد. نتایج این مقایسه، بیانگر میزان تطابق حدود 10 درصدی برای کشورهای با درآمد متوسط پایین و حدود 30 درصدی برای کشورهای با درآمد متوسط بالا بین تاریخ های بحرانی مطالعه حاضر و مطالعه لیون و والنسیا (2020) است. همچنین بررسی وضعیت تورم و رشد GDP حقیقی برای کشورهای مورد مطالعه نشان داد که تورم یک شاخص پیشرو مناسب برای شناسایی زودهنگام بحران بانکی است. کاهش رشد GDP حقیقی در سال های بعد از بحران نیز به عنوان یکی از مشکلات بحران های بانکی معرفی شد.

    کلیدواژگان: بحران بانکی، تاریخ گذاری بحران ها، شاخص فشار بازار پول
  • منیره رفعت* صفحات 145-164

    تیوری های یکپارچگی اقتصادی معمولا بر وابستگی متقابل کشورها در تجارت تاکید دارند. با این حال با توجه به وابستگی کشورهای در حال توسعه به روابط اقتصادی با دیگر مناطق، بررسی سیستم جهانی تجارت به عنوان یک شبکه پیچیده تجاری ضروری به نظر می رسد. این مساله بخصوص در مورد ایران و در دوران تحریم های بین المللی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تحلیل شبکه قادر به نشان دادن موقعیت و جایگاه کشورها در شبکه بین المللی تجارت (WTN) است. این مقاله از شاخص های وزن دار تحلیل شبکه نظیر گره درجه، گره شدت و شاخص های روابط تجاری مرتبه بالاتر در تعاملات بین المللی نظیر شاخص خوشه بندی و مرکزیت برای بررسی الگوی تجاری ایران و شرکای عمده آن در آسیای غربی استفاده می کند. نتایج این مطالعه نشان داد از سال 2010 تا 2019 کشورهای منتخب غرب آسیا، افزایش بیشتری در تعداد شرکای تجاری و حجم تجارت انجام شده، داشته اند. براساس شاخص مرکزیت مشخص شد که در بین کشورهای مورد مطالعه تنها کشور امارات در تمامی سال ها در هسته شبکه تجارت جهانی قرار گرفته است، کویت در حاشیه سوم و سایر کشورها و ایران بیرون از حاشیه شبکه تجارت جهانی جای گرفته اند.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه، شبکه تجارت جهانی، ساختار تجاری
  • سمیرا حبیبی، نرگس حاجی ملا درویش*، حسین راغفر صفحات 165-184

    پژوهشحاضر با استفاده از یک پرسشنامه ابداعی به بررسی اثر فقر ذهنی بر عملکرد نیروی انسانی در یک نمونه ی ایرانی می پردازد. شواهد اقتصاد رفتاری نشان می دهد که فقر ذهنی به معنی کاهش ظرفیت شناختی در اثر دغدغه های مالی و کمبود به صورت کلی بر عملکرد افراد تاثیر می گذارد. پرسشنامه ابداعی که در دو زمان ابتدا و انتهای یک ماه در میان افراد یکسانی توزیع و تکمیل شده است، امکان ایجاد برون زای فقر ذهنی از طریق زمان را فراهم کرده است. فرض شده است که افراد حقوق بگیر در انتهای ماه بواسطه مصرف اکثر درآمد، با احتمال بیشتری دچار فقر ذهنی می شوند.بنابراین انتظار می رود که این افراد در انتهای ماه عملکرد شناختی ضعیف تری داشته باشند. داده های مربوط به عملکرد افراد در آزمونآی کیو، آزمون شناختی فردریک و سوالات ریاضی ساده از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. پرسشنامه در میان 161 نفر از کارمندان دولتی منتخب در دو نوبت؛ اول ماه بعد از دریافت حقوق و آخر ماه قبل از دریافت حقوق، توزیع شده است.یافته ها حاکی از آن است که رابطه منفی و معناداری بین فقر ذهنی و عملکرد نیروی کار وجود دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، عملکرد نیروی کار، فقر ذهنی
  • عطا جلال پور، سید یحیی ابطحی*، جلیل توتونچی، محمد علی دهقان تفتی صفحات 185-214

    در مطالعه حاضر به تحلیل غیرخطی از رابطه متغیرهای کلان اقتصادی و سیاست پولی با مدل هزینه فهرست بهای بال و منکیو در اقتصاد ایران با بکارگیری روش خودرگرسیون برداری با ضرایب متغیر در زمان (TVP-VAR) بر اساس فراوانی داده های فصلی طی بازه زمانی 1397-1368 پرداخته می شود. مطابق با نتایج تخمین؛ مشخص گردید که همبستگی غیرخطی بین متغیرهای کلان اقتصادی از قبیل نرخ تورم، قیمت نفت و تولید ناخالص داخلی با شاخص سیاست پولی وجود داشته است. نتایج بیانگر آن است که تاثیر تکانه های قیمت نفت بر تولید ناخالص داخلی مثبت است، که دلیل آن را می توان به افزایش کالاهای سرمایه ای به دلیل افزایش درآمدهای نفتی مرتبط دانست که باعث افزایش تولید در کوتاه مدت شده است. تاثیر تکانه قیمت نفت بر تورم با توجه به تابع عکس العمل تا دوره سوم دارای اثر منفی است که دلیل آن را می توان افزایش واردات کالاها به دلیل افزایش درآمدهای نفتی دانست که از دوره سوم به بعد اثر این تکانه از بین می رود. تاثیر تکانه های پولی بر تولید ناخالص داخلی را نیز می توان در دوره کوتاه مدت مثبت دانست، ولی همان طور که از تابع عکس العمل مربوطه برمی آید، در بلندمدت تاثیری بر تولید ندارد، همچنین تاثیر تکانه پولی بر تورم مثبت است، بنابراین فرض رابطه پولی تورم رد نمی شود.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، شکاف تولید، تورم، قیمت نفت، خودرگرسیون برداری با ضرایب متغیر در زمان (TVP-VAR)
  • حامد عباسی نامی* صفحات 215-240

    مطابق با مدل های رشد درون زا، کارآفرینی نقش کلیدی در تعیین پویایی های رشد اقتصادی و سطح رفاه کشورها ایفا می کند. زیرا براساس این مدل ها، سرمایه های انسانی و سرریز فن آوری بر رشد اقتصادی تاثیر می گذارند. براین اساس مقاله حاضر تلاش می کند تا به صورت تجربی نشان دهد که چگونه کارآفرین با تنظیم خوداشتغالی با سطح تحصیلات خود بر رشد اقتصادی ناثیر خواهد گذاشت.  به منظور مطالعه این اثر ، به تبعیت از تیوری های رشد درون زا و مطالعات بارو (2003) ضمن بکار بردن فرم لگاریتمی تابع تولید کاب داگلاس و داده های خوداشتغالی بانک جهانی به عنوان متغیر کارآفرینی کشورهای عضو منطقه اقتصادی منا طی دوره زمانی 2018-1991، مدل پانل برآورد شده است. نتایج رگرسیون اثرات ثابت نشان می دهد سطح کارآفرینی تعدیل شده سرمایه انسانی که شامل متغیر حاصل ضرب خوداشتغالی و میانگین سال های تحصیل می باشد، اثر مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی در کشورهای مورد مطالعه دارد. اشتغال دارای اثر منفی بوده و بیکاری افراد را وادار به خوداشتغالی می نماید، بنابراین سیاست های مشوق کارآفرینی و حمایت از فن آوری های نوین از طریق افزایش سطح تحصیلات کارآفرینان بر رشد اقتصادی کشورهای مورد مطالعه توسط تاثیر مثبت خواهند گذاشت.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، رشد اقتصادی، داده های پانل
  • مهدی هادیان*، حسن درگاهی صفحات 241-272

    هدف این پژوهش بررسی آثار افزایش مخارج جاری و عمرانی دولت بر تولید و تورم در اقتصاد ایران با در نظر گرفتن شقوق تامین مالی هر یک از این مخارج است. برای دستیابی به این هدف، یک الگوی تعادل عمومی پویایی تصادفی با لحاظ واقعیت‏های اقتصادی ایران طراحی و سپس مقادیر ورودی مدل بر اساس داده های فصلی طی دوره 1397-1369 تعیین و مدل حل شده است. بررسی پویایی های مدل بیانگر آن است که تکانه افزایش مخارج مصرفی باعث بروز تورم و کاهش تولید می‏شود اما هر چه سهم انتشار اوراق مشارکت در تامین مالی این مخارج افزایش یابد از شدت رکود تورمی آن کاسته می شود. همچنین، تکانه افزایش مخارج عمرانی دولت، علاوه بر افزایش تورم، به رونق تولید نیز کمک می کند، اما هر چه سهم استقراض از منابع بانک مرکزی برای تامین این مخارج افزایش یابد، فشارهای تورمی افزایش یافته و افزایش تولید نیز کمتر و کمتر خواهد شد. در مجموع نتایج موید آن است که در مقایسه با تکانه مخارج مصرفی دولت، مخارج عمرانی دولت دارای آثار تورمی کمتر، توام با رشد تولید است. همچنین افزایش سهم انتشار اوراق در تامین مالی مخارج دولت، سبب کاهش نوسانات تورم و بهبود شرایط تولید و یا به عبارت دیگر منجر به رشد غیرتورمی بخش حقیقی اقتصاد خواهد شد.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، تولید، تورم، کسری بودجه
|
  • Reza Khaje Naeeni, Mohamad Taher Ahmadi Sadmehri *, Ahmad Sabahi, Ali Cheshmi Pages 1-24

    This study summarizes the views of North and other cognitive economists in order to prove the claim that the existence of certain beliefs in the leaders and elites of society has an impact on the formation of efficient institutions and institutional change. First, by discussing the two groups of "ideological entrepreneurs" and "economic and political entrepreneurs", the impact of the individual on institutional change is discussed, and the next step is to discuss the beliefs that create this ability in an individual, so that in one or Several institutions, make changes, have been addressed. In this context, North mentions only generalities of the characteristics of such beliefs; therefore, by examining the opinions of other economists who have researched and theorized about the beliefs of these people, the belief in self-efficacy has been recognized as an effective belief in leaders and elites who can bring about positive institutional change. Finally, by the method of inductive qualitative content analysis, and based on the text of interviews with people who have been introduced by experts as effective people in the formation of successful economic institutions, a positive relationship has been observed between their impact on economic institutions and their self-efficacy

    Keywords: Institutional economics, Ideological entrepreneurs, Self-efficacy
  • Sadeq Rezaei, Mohsen Mehrara * Pages 25-54

    This paper aiming to accurately estimate the dynamic measures of trades stemming from information asymmetry and diverse opinions among investors. For this purpose, we estimated the daily measures of probability of informed trading (PIN) and symmetric-order flow shock (PSOS) 32 Tehran Stock Exchange (TSE) stocks belonging to 11 industries of TSE during the period from 2015 to 2018. PIN is an indicator of asymmetric information risk and PSOS indicating diverse opinions among investors whose variations and intensity play an important role in price formation and stock liquidity. Results indicate that the minimum and maximum values of PIN and PSOS indices are significantly different from their annual and four-year average. Accordingly, information risk varies remarkably along time and there is a substantial need to use dynamic models to study this risk. In most stocks that have higher market value experience less risks of asymmetric information and diverse opinions shocks than other stocks. Entirely, it appears that the average and the maximum of information risk and diverse opinions shocks at TSE are higher than in developed markets. Also, exchange rate shock in 2018 in Iran considerably increased diverse opinions on petrochemical and metal industries.

    Keywords: Informed Trading, Symmetric Order Shock, Microstructure Model, Hidden markov model
  • Nazila Moharam Joudi, Mohammad Mehdi Barghi Osqoie *, Reza Ranjpour Pages 55-88

    Banks play a very important role in the payment system, monetary policy, transaction cost reduction, risk management, as well as in the process of transition to a market economy. Given the importance of banks in the economy, it is essential to pay attention to their performance and improve their returns. One of the factors that affects the return of the banks is the decisions related to the diversification of the bank's services and activities. Diversifying banking services brings benefits on the one hand and costs on the other. Therefore, it is very important to study the effects of diversification on bank’s return. In this paper, in order to investigate the economies of diversification of bank loans on bank's return criterion, the nonlinear cost function related to selected Iranian banks and quasi-diversification economies of bank loans in the form of four different scenarios - including bank focus On civil partnership loans, Mudaraba loans, Jualah loans and other bank loans- it has been studied during the period 2006-2017. Also, using the censored regression model (Tobit model), the impact of quasi-diversification economies of loans on the bank's return criterion has been evaluated. The results show that in different scenarios, quasi-diversification economies in bank loans have a different effect on the bank's rate of return. If banks focus on loans based on civil participation, Mudaraba and other loans, diversification will increase the return of the banks. On the other hand, if the banks focus on Jualah loans, diversifying bank loans will reduce return.

    Keywords: Quasi-diversification in loans, bank return criteria, Tobit Regression
  • Solmaz Sadeghpour, Hassan Heidari *, Seyyed Jamaledin Mohseni Zonouzi Pages 89-114

    In the present study, the aim is to investigate the effect of monetary and financial shocks on the real sector of Iran's economy under two different scenarios. For this purpose, in the framework of DSGE model, after optimizing and extracting the conditions of the first order, the linear-logarithmic shape of the equations has been obtained and the model has been simulated. The results indicate that the fluctuations of the variables under both simulated scenarios are consistent with the theoretical foundations of the economy, which shows the high accuracy of the model in fitting the Iranian economy. On the other hand, the instantaneous reaction functions of the variables show that the assumption of discussing the observance of bank resources and expenditures in the first scenario has significantly reduced the range of economic fluctuations (business cycles) and under this scenario the economy after facing shock. The outsiders are back in balance faster.

    Keywords: Resources, expenditure of gharz-al-hasanah, financial shocks, Monetary shocks, DSGE model
  • Seyyed Saleh Akbar Mousavi, Behzad Salmani *, Jafar Haghighat, Hossein Asgharpour Pages 115-144

    One of the issues raised about crises is dating them. If the date of crises are determined, future problems can be reduced by adopting appropriate policies. Banking crises are not an exception to this rule as one types of financial crises. Hence, in the present study, the dates of the banking crisis were determined by calculating the modified money market pressure index for low middle-income and high middle-income countries over the period of 1980-2019. Then, obtained dates were compared with dates of Laeven and Valencia (2020) by calculating the Kappa coefficient. The results of this comparison show a matching of about 10 percent for low middle-income countries and about 30 percent for high middle-income countries between crisis dates of the present study and the study of Laeven and Valencia (2020). Also, the investigation of inflation and real GDP growth for the studied countries showed that inflation is a suitable leading indicator for early warning of banking crisis. The decline in real GDP growth in the post-crisis years was also cited as one of the problems of the banking crisis.

    Keywords: Banking Crisis, Dating Crises, Money Market Pressure Index
  • Monireh Rafat * Pages 145-164

    Economic integration theories usually emphasize the interdependence of countries in the trade. However, due to the dependence of developing countries on economic relations with other regions, review the WTN system as a complex network seem necessary.Network analysis can show the status of countries in the international trade network.This paper exploits recently-developed indicators based on network analysis to investigatethe pattern of international trade pattern followed by Iran and its western Asian partner.The results of this study showed that west Asian countries, have had a greater increase in the number (and volume), of trade partners. Based on the centrality, it was found that only Emirates has been at the core of global trade network. Kuwait is in the inner-periphery and other countries andIran have also taken place outside of the global trade network.

    Keywords: Networking analysis, global trade network, trade structure
  • Samira Habibi, Narges Hajimoladarvish *, Hossein Raghfar Pages 165-184

    This study uses an innovative questionnaire to investigate the effect of mental poverty on the performance of human resources in an Iranian sample. Evidence from behavioural economics shows that mental poverty defined as reduced cognitive capacity due to scarcity and financial worries affect individuals’ performance. The innovative questionnaire that has been distributed and completed among the same people at the beginning and end of a given month has made it possible to exogenously impose mental poverty through time. It is assumed that workers are more likely to suffer from mental poverty at the end of the month when most of their income is consumed. Therefore, they are expected to have lower cognitive performance at the end of a given month. Data on individuals' performance in IQ tests, Frederick cognitive test and simple math questions is collected through the questionnaire. The questionnaire is distributed among 161 selected government employees in two rounds; once at the beginning of a given month and once at the end of the same month. The findings indicate that there is a negative and significant relation between mental poverty and labour performance in IQ tests.

    Keywords: Behavioural economic, Labour performance, Mental poverty
  • Ata Jalalpour, Seyyed Yahya Abtahi *, Jalil Totonchi, Mohamad Ali Dehghantafti Pages 185-214

    In the present study, a nonlinear analysis of the relationship between macroeconomic variables and monetary policy with the Menu Cost and Mankiw Model in the Iranian economy using the time-regression vector variable coefficient (TVP-VAR) based on the frequency of quarterly data during the period 1368- 1397 was paid. According to the estimation results; it was found that there was a non-linear correlation between macroeconomic variables such as inflation, oil prices and GDP with the monetary policy index. The results show that the impact of oil price shocks on GDP is positive, which can be attributed to the increase in capital goods due to increased oil revenues, which has led to an increase in production in the short run. The effect of oil price shock on inflation has a negative effect on the third period due to the reaction function, which can be attributed to the increase in imports of goods due to increased oil revenues, which disappears from the third period onwards. The effect of monetary shocks on GDP can also be considered positive in a very short period of time, but as the corresponding reaction function shows, it has no effect on production in the long run. The effect of monetary shocks on inflation is also positive, so the assumption of inflation monetary relationship is not rejected.

    Keywords: Monetary Policy, Production gap, Inflation, Oil Price, Self-regression vector with variable coefficients over time (TVP-VAR)
  • Hamed Abasi Nami * Pages 215-240

    According to endogenous growth models, entrepreneurship plays a key role in determining the dynamics of economic growth and the level of welfare of countries. More specifically, these models notes that human capital and technological spillover will lead to economic growth. The aim of this paper is to examines the effect of entrepreneurial activity on economic in MENA countries. Following endogenous growth model and Barrow studies (2003), I use the logarithmic form of Cobb Douglas production function and self-employment data of the World Bank as an entrepreneurial variable of MENA countries in the time period 2018-1991.  The results of fixed effects panel regression show that the adjusted level of entrepreneurship of human capital, which includes the variable of product of self-employment and average years of education has a positive and significant effect on economic growth. Employment also has a negative effect and forces people to be self-employed, Thus the economic growth will lead to policies to encourage entrepreneurship and support new technologies by increasing the level of education of entrepreneurs.

    Keywords: Entrepreneurship, Economic growth, Panel Data
  • Mehdi Hadian *, Hassan Dargahi Pages 241-272

    The purpose of this study is to investigate the effects of increasing government current and development expenditures on output and inflation in the Iranian economy, taking into account the financing of each of these expenditures. To achieve this goal, a DSGE model was designed and calibrated based on seasonal data over the period 1990-2018. Examining the dynamics of the model shows that the increase in current expenditures causes inflation and decreases production, but as the share of bonds in financing these expenditures increases, the severity of its inflationary recession decreases. Moreover, an increase in development expenditures generate inflation and boost production, but as the share of borrowing from central bank increases, inflationary pressures will increase and production will decrease.. Overall, the results confirm that, compared to the government consumption spending, government development expenditures have lower inflationary effects, along with production growth. Also, increasing the share of bonds in financing government spending will reduce fluctuations in inflation and improve production conditions, or in other words, will lead to non-inflationary growth in the real sector of the economy.

    Keywords: fiscal policy, Economic growth, Inflation, DSGE