فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 75، زمستان 1399)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 75، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی احمدی بالادهی صفحات 11-30

    ارتقای هویت‌یابی سازمانی، یکی از دغدغه‌های اساسی اندیشمندان رفتار سازمانی به‌شمار می‌آید؛ بنابراین پژوهش کنونی با هدف نقش رهبری تحول‌آفرین در ارتقای هویت سازمانی انجام شده است. این پژوهش از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نظر هدف، پژوهشی توصیفی از نوع پیمایشی است. در این پژوهش از روش کتابخانه‌ای و میدانی و ابزار فیش‌برداری استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان مازندران می‌باشد که با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، تعداد 223 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌های پژوهش از پرسش‌نامه رهبری تحول‌آفرین باس وآولیو (2000) و پرسش‌نامه استاندارد هویت سازمانی چنی و همکاران (1983) استفاده شد. روایی پرسش‌نامه‌ها به‌وسیله استادان اهل فن تایید شد و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 84/0 و 92/0 به‌دست آمد. برای تحلیل داده‌ها از آزمون آماری کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن با استفاده از نرم‌افزار SPSS استفاده شده است. یافته‌ها نشان می‌دهد که رهبری تحول‌آفرین بر هویت سازمانی در سطح ناجا تاثیر دارد. مولفه‌های آن به استثنای نفوذ آرمانی و ترغیب ذهنی بر هویت سازمانی در سطح ناجا اثر مثبت و معناداری دارند. همچنین ارزیابی فرضیه پنجم براساس آزمون فریدمن نشان می‌دهد که ملاحظات فردی با ضریب 70/2 در اولویت نخست قرار دارد، درنتیجه بیشترین اثر را بر هویت سازمانی دارد و در ادامه انگیزش الهام‌بخش با ضریب 64/2 در اولویت بعدی و ترغیب ذهنی با ضریب 07/2 در رتبه آخر قرار دارد؛ بنابراین ترغیب ذهنی، کمترین اثر بر هویت سازمانی در ناجا دارد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، هویت سازمانی، فرماندهی انتظامی استان مازندران
  • باربد شعبانی نژاد کیسمی*، سنجر سلاجقه، علیرضا منظری توکلی، محمدجلال کمالی صفحات 31-48

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر اشتراک‌گذاری دانش فردی بر رابطه ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی و پیامد‌های آن در شرکت‌های دانش‌بنیان شهر تهران می باشد. جامعه آماری تحقیق مدیران عالی و معاونین شرکت‌های دانش‌بنیان در شهر تهران می باشد. روش نمونه‌گیری به‌کاررفته تصادفی ساده است و تعداد 388 پرسشنامه صحیح مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. این مطالعه از لحاظ هدف، کاربردی و روش پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی است. پایایی پرسشنامه‌های استاندارد با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و روایی سازه مورد تایید قرار گرفته است. برای بررسی فرضیات تحقیق، از آزمون معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ارتباط مثبت و معناداری میان ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی با پیامد‌های فردی و سازمانی وجود دارد. همچنین اثر میانجی اشتراک‌گذاری دانش فردی در رابطه ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی و پیامدهای فردی و نیز رابطه ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی و پیامدهای سازمانی در شرکت‌های دانش‌بنیان مورد تایید واقع شده است. در انتها نیز با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاداتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش فردی، ارزیابی عملکرد، پیامد فردی، پیامد سازمانی، شرکت دانش بنیان
  • رقیه ائمه دوست کهنه سری، محمد عطایی*، حبیب الله طاهرپور کلانتری صفحات 71-95

    در پژوهش حاضر عوامل موثر بر کیفیت زندگی کاری در سازمان دولتی از منظر خبرگان شناسایی، بررسی و وضعیت مطلوب و موجود آن ها با استفاده از تحلیل اهمیت و عملکرد ارزیابی گردید. پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش توصیفی- اکتشافی با استفاده ازفن دلفی انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات این پژوهش، دو پرسشنامه مشتمل بر 23 متغیر براساس ادبیات نظری حوزه کیفیت زندگی کاری بوده است. جامعه آماری پژوهش 15 نفر از خبرگان نظری و تجربی حوزه مدیریت منابع انسانی هستند که به روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شده اند. وضعیت مطلوب عوامل بر اساس نظر خبرگان و مقیاس لیکرت درجه بندی گردید و درجه اهمیت آن ها با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون تعیین گردید. همچنین از آزمون آماری T به منظور بررسی وضعیت موجود متغیرهای مذکور و عملکرد آن ها استفاده شد. علاوه بر این، با استفاده از ماتریس تحلیل اهمیت- عملکرد، دو بعد مطلوب و موجود مشخصه های مذکور در کنار یکدیگر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است .براساس نتایج، متغیرهای " ماهیت شغل، شرایط کاری..." هم از بعد اهمیت و هم از بعد عملکرد در وضعیت مناسبی قرار داشته و "پرورش استعداد، حمایت مدیران،..." علیرغم درجه اهمیت بالا در وضعیت مناسبی قرار ندارند و نیازمند توجه و تمرکز هستند. در مقابل، متغیرهایی مانند شفافیت نقش، تعارض سازمانی... باوجود درجه اهمیت پایین از منظر خبرگان، بیش از اندازه در سازمان مورد توجه واقع شده اند و می بایست نگاه به آن ها متعادل گردد.

    کلیدواژگان: اهمیت و عملکرد، کیفیت زندگی کاری، سازمان دولتی، آنتروپی شانون، دلفی
  • حسین فلسفی نژاد، حسن دهقان دهنوی*، شهناز نایب زاده صفحات 75-96
    زمینه و هدف

    هوش سازمانی به عنوان یکی از متغیرهای مهم در حوزه منابع انسانی به شمار می‌رود که بیش از پیش مورد توجه صاحب نظران قرار گرفته است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی پارادایمی هوش سازمانی در شرک بیمه البرز بود.

    روش‌شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع کیفی و با راهبرد نظریه‌ زمینه‌ای و از نظر هدف نیز پژوهشی کاربردی بود. مشارکت‌کنندگان 15 نفر خبره آشنا با هوش سازمانی بودند که با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه‌های عمیق نیمه ساختاریافته بود و مصاحبه‌ها تا 16 مورد به اشباع نظری رسید. روایی کیفی داده‌ها، با استفاده ازنظرت 5 استاد و خبره صورت گرفت و به‌منظور سنجش پایایی نیز از شاخص کاپا استفاده شد (81/0=K). برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش کدگذاری سه‌گانه باز، محوری و انتخابی استفاده شد.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد «فناوری»، «منابع» و «نوآوری‌‌های سازمانی» به‌عنوان شرایط علی؛ «فرهنگ» و «ساختار سازمانی» به‌عنوان شرایط زمینه‌ای؛ «عوامل کلان»، «عوامل مدیریتی» به‌عنوان شرایط مداخله‌گر؛ «فرایند و استراتژی سازمان»، «ارتباطات برون‌سازمانی» و «دانش سازمانی» به‌عنوان راهبردها و «مشارکت سازمانی» و «عملکرد سازمان» به‌عنوان پیامدهای هوش سازمانی در شرکت بیمه البرز هستند. همچنین مقوله مرکزی پژوهش، توسعه هوش سازمانی انتخاب شد که ازنظر جامعیت و انتزاعی بودن سایر مقولات را در خود جای می‌دهد. 

    نتیجه‌ گیری:

    با توجه به مدل پیشنهادی حاضر، نتایج این پژوهش می‌تواند در جهت ارتقای اهداف سازمانی و رضایت ذینفعان مختلف شرکت بیمه البرز موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، هوش سازمانی، مدل پارادایمی
  • زهرا روزبه *، شیوا مداحیان، سید رضا اکرمیان صفحات 97-123

    رهبری کوانتومی متاثر از پارادایم کوانتومی دارای ویژگی‌هایی منحصر به فرد می‌باشد که می‌تواند در شرایط مبهم و نامطمین و به سرعت در حال تغییر امروزی جوابگوی نیازهای رهبران و سازمان‌ها به ویژه سازمان‌های دولتی در جهت کسب اهداف و تعالی سازمانی باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی نظریه رهبری کوانتومی در سازمان‌های دولتی است. در این مقاله سعی شده است با مطالعه مقالات موجود، به بررسی نظریه رهبری کوانتومی به عنوان رویکردی نوین در رهبری سازمان‌های دولتی پرداخته شود، بدین منظور با استفاده از روش کتابخانه‌ای برای جمع بندی نظام مند نتایج تحقیقات پیشین، کلیه منابع در دسترس با استفاده از کلمات کلیدی مناسب در این مقاله مروری آورده شده است. مباحث جمع آوری شده در قالب 4 مقوله ماهیت نظریه کوانتومی‌، چرایی رهبری کوانتومی (عوامل پیدایی رهبری کوانتومی)‌، ماهیت و ویژگی‌های رهبری کوانتومی و نحوه اثرگذاری در سازمان مورد بررسی قرار گرفت. امروزه رهبران و سازمان‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که اگر بخواهند در دنیای متغیر و در حال تحول امروزی بقا داشته باشند و پیشرفت نمایند باید دیدگاه مکانیکی که محیط را ساده و ایستا می‌داند را کنار گذاشته و دیدگاه کوانتوم را جایگزین آن نمایند،لذا رهبران سازمانی باید مهارت‌های جدیدی را در خود پرورش دهند که از آن‌ها تحت عنوان مهارت‌های کوانتومی یاد می‌شود‌، این مهارت‌ها سازمان‌ها را در جهت افزایش توانایی مدیران در اداره افراد درسازما‌ن‌ها، حل تعارضات، افزایش بهره‌وری‌، خلاقیت و نو‌آوری، چابکی، تعالی سازمانی، یادگیری سازمانی و... که همگی از علایم رهبری کوانتومی است یاری داده و زمینه موفقیت، توسعه سازمانی و در نهایت بقای آن‌ها را در جهان پیچیده و به سرعت در حال تغییر امروزی را فراهم می‌آورد.

    کلیدواژگان: پارادایم کوانتومی، رهبری کوانتومی، مهارت کوانتومی، سازمان
  • مهدی سرابی* صفحات 125-139

    سازمان‌های ارایه دهنده خدمات می‌کوشند تا با اجرای استانداردهای پذیرفته شده به سطح بالای کیفیت خدمات دست یابند. در هر نوع سازمانی، استاندارهای مختلفی، هم در سطح ملی و هم جهانی، به کار گرفته می‌شوند؛ و در طول فرایندی پیچیده، از برنامه‌ریزی تا دستیابی به کیفیت مورد نظر، هدف اصلی سازمان‌ها بیشینه‌سازی سود و یا تعداد مراجعه‌کنندگان راضی از دریافت خدمات است. سازمان پلیس در جمهوری صربستان نیز، از طریق واحدهای سازمانی از جمله کلانتری‌ها، کوشیده است به بالاترین سطح امنیت شهروندان دست یابد. مدیریت کیفیت در امور پلیسی و همچنین امور اداری سازمان‌های پلیس می‌تواند ابزاری سودمند در بهبود فرایند کاری باشد. در عمل مشاهده می‌شود که اولویت در کلانتری‌های کشور جمهوری صربستان کسب نتایج کمی بوده است و به ارزیابی کیفی نتایج توجه کافی نمی‌شود. براساس نتایج بدست آمده از مطالعه حاضر، بکارگیری مفهوم مدیریت کیفیت در کلانتری‌های کشور صربستان می‌تواند از چند جنبه به بهبود فرایندهای کاری کمک کند که از جمله آنها بهره‌وری و کارایی بیشتر و افزایش درصد رضایت شهروندان از نحوه ارایه خدمات کارکنان کلانتری‌ها است. همچنین، در این مطالعه امکان اجرای استانداردهای «سازمان بین‌المللی استاندارد » در حوزه برقراری امنیت مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کیفیت، مدیریت کیفیت، استاندارد، کلانتری
|
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi Pages 11-30

    Promoting organizational identity is one of the main concerns of organizational behavior thinkers; according to this This research has been conducted with the aim of the role of transformational leadership in promoting organizational identity. The present research is applied in terms of type of use and descriptive in terms of research purpose. The statistical population of the study included the staff of the Disciplinary Command of Mazandaran Province. 223 people were selected as a sample by simple random sampling. In this study, the library and field methods and filing tools and the Transformational Leadership Questionnaire of Bass and Olio (2000), Cheney et al. (1983)'s organizational identity were used to collect data. The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors and its reliability was obtained using Cronbach's alpha formula for the Transformational Leadership Questionnaire of 0.84 and the Organizational Identity Questionnaire of 0.92, respectively. Data were analyzed using correlation coefficient, regression and Friedman test using SPSS software. Findings show that transformational leadership has an effect on organizational identity at the NAJA level. Its components, except for ideal influence and mental persuasion, have a positive and significant effect on organizational identity at the NAJA level.

    Keywords: Transformational Leadership, Organizational Identity, disciplinary command of Mazandaran province
  • barbod shabani nezhad kisomi, sanjar salajegheh, alireza manzari, Mohammad jalalkamali Pages 31-48

    The purpose of this study is to Exploring the Mediating role of Knowledge Sharing in Evaluating the Performance of Knowledge Employees and Its individual and organizational consequences in Knowledge-Based Companies in Tehran. This study was applicable in terms of purpose and research method was descriptive-correlational. The statistical population was senior managers and deputies of knowledge-based companies in Tehran. By simple random sampling method, 400 people were selected as the sample with a return rate of 388 people. The research tool was a researcher-made questionnaire. To test the research hypotheses, structural equation tests and partial least squares method have been used. The results of this study showed that there is a positive and significant relationship between evaluating the performance of knowledge staff with individual outputs and organizational outputs. Also, the mediating role of knowledge sharing on the relationship between performance appraisal of knowledge employees and individual outputs as well as the relationship between performance appraisal of knowledge staff and organizational outputs has been confirmed. When there is a knowledge sharing in an organization, performance appraisal, although it increases organizational outcomes, further leads to improved individual outcomes.

    Keywords: Knowledge Sharing, Performance evaluation, Individual outcome, Organizational outcome
  • Mohammad Ataie*, Habibollah Taherpour Kalantari Pages 71-95

    In the present study, the factors affecting the quality of working life in the government organization were identified from the perspective of experts, examined and their desired and current status was evaluated using significance and performance analysis. The research is applied and has been done in a descriptive-exploratory method using Delphi fan. The data collection tool of this research was two questionnaires consisting of 23 variables based on the theoretical literature in the field of quality of working life. The statistical population of the study is 15 theoretical and experimental experts in the field of human resource management who have been selected by judgmental sampling. The optimal status of the factors was graded based on the opinion of experts and the Likert scale and their degree of importance was determined using Shannon entropy technique. Also, t-test was used to evaluate the current status of these variables and their performance. In addition, using the importance-performance analysis matrix, the two desirable and existing dimensions of the mentioned characteristics have been analyzed together. Based on the results, the variables "job nature, working conditions...," is in a good position both in terms of importance and performance, and "talent development, managerial support..." despite the degree High importance is not in the right position and needs attention and focus. In contrast, variables such as role transparency, organizational conflict....despite their low importance from the perspective of experts, have received too much attention in the organization and should be viewed in a balanced.

    Keywords: Importance performance, Quality of Work Life, government agency, Shannon entropy Delphi
  • Hossein Falsafinezhad, hasan Dehghan Dehnavi, Shanaz Nayebzadeh Pages 75-96
    Background and Aim

    Organizational intelligence is considered as one of the important variables in the field of human resources that has been increasingly considered by experts. Accordingly, the purpose of this study was to present a paradigm model of organizational intelligence in Alborz Insurance Company.

    Methodology

    This was a qualitative study and was carried out by data-based approach. It also aimed to be a practical research as its goal. The participants were 15 specialists, familiar with organizational intelligence and insurance and were selected using targeted sampling method. Semi-organized deep interviews were employed for the study and up to 16 of them yielded in theoretical saturation. Qualitative validity of the data was verified under supervision of 5 specialists and professors and to assess the reliability Kapa index (K=0.81) was used. In order to analyze the data, three coding methods of Open, Axial and Selective by the software Maxqda18 were employed.

    Findings

    As causative condition, "Technology", "Resources" and "Organizational innovations"; "Culture" and "Organizational structure" as contextual condition; "Large-Scale factors", "Managemental factors" as intruding condition; "Process and organization strategy", "Extra-organizational" and "Organization knowledge" as strategies and "organizational cooperation" and "organization performance" were considered as consequences of organizational intelligence in Alborz insurance co. And also, organizational intelligence development, that includes other matters in the sense of inclusiveness and abstractness, was selected as central research matter.

    Conclusion

    Considering the present proposed pattern, the results of the study can be of interest for promotion of organizational goals and satisfaction of different beneficiaries of Alborz insurance co.

    Keywords: human capital, Organizational Intelligence, Paradigmatical model
  • zahra roozbeh*, shiva madahian, syyedreza Akramian Pages 97-123

    Quantum leadership influenced by the quantum paradigm has unique characteristics that can meet the needs of leaders and organizations, especially government agencies in order to achieve organizational goals and excellence in today's ambiguous and uncertain and rapidly changing conditions. The purpose of this study is to investigate the theory of quantum leadership in government organizations. In this article, we have tried to study the theory of quantum leadership as a new approach in the leadership of government organizations by studying the existing articles. For this purpose, using the library method to systematically summarize the results of previous research, all available resources using Appropriate keywords are given in this review article. The collected topics were examined in the form of 4 categories: the nature of quantum theory, why quantum leadership (factors in the emergence of quantum leadership), the nature and characteristics of quantum leadership and how to influence the organization. Today, leaders and organizations have come to the conclusion that if they want to survive and thrive in today's changing and evolving world, they must abandon the mechanical view that makes the environment simple and static and replace it with the quantum view, so organizational leaders must Develop new skills, known as quantum skills, that enable organizations to increase the ability of managers to manage people in organizations, resolve conflicts, increase productivity, creativity and innovation, organizational agility, and organizational excellence. .. which are all signs of quantum leadership and provide the basis for their success, organizational development, and ultimately their survival in today's complex and rapidly changing world.

    Keywords: Quantum paradigm, quantum leadership, quantum skills, organization
  • Mehdi Sarabi * Pages 125-139

    Quality or quality management is an organizational segment in connection with emphasis placed on the goal of achieving higher productivity of different organi- zational systems. Organizations, both productive and serviceable, strive to achieve a higher level of quality in their business by implementing accepted standards. Besides, each business area recognizes the different standards that need to be applied, both at national and global level. During a complex process, from designing needed quality in order to have usable quality, the main goal to achieve is maximizing profit or to max- imize number of satisfied users of services. The police organization in the Republic of Serbia, through its organizational units including police stations, aims at achieving the highest level of citizen security. Implementation of the concept of quality and quality management during police and other affairs within the police stations would serve as a useful tool for improving the work process. The practice shows that priority at the police stations in the Republic of Serbia is given to quantitative work results, without significant application of a qualitative approach. Adapted application of the quality management concept in the police stations in the Republic of Serbia would contribute to improving the working process from several aspects, such as greater efficiency and effectiveness, as well as a percentage increase in the satisfaction of citizens by the op- eration of employees in police stations. The implementation method would also imply the implementation of some of the applicable ISO standards in the field of security.

    Keywords: quality, quality management, police station, standard