فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 63، تابستان 1400)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 63، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • شهرزاد دائی، احمدرضا درستی مطلق*، ابوالقاسم جزایری صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    التهاب نقش مهمی در ایجاد بسیاری از بیماری های مزمن از جمله وضعیت عملکرد شناختی ایفا می کند. التهابات عصبی در مغز می تواند منجر به کاهش عملکرد شناختی در سالمندی شود. رژیم غذایی از جمله عوامل تاثیرگذار بر التهاب است. نمایه تجربی التهابی رژیم غذایی (EDII) ابزار جدیدی است که با ایجاد نمره تجربی بر اساس گروه های غذایی پتانسیل التهابی کلی رژیم غذایی را ارزیابی می کند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط EDII  با وضعیت عملکرد شناختی در سالمندان می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی روی 173 شرکت کننده سالمند (60+ سال) و باسواد (حداقل پایان مقطع ابتدایی)، مراجعه کننده به خانه سلامت واقع در سراهای محله پنجگانه شهر تهران در سال 1398 انجام شد. پرسشنامه عمومی، بسامد خوراک و معاینه مختصر شناختی با روش مصاحبه تکمیل شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss  انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه ارتباط EDII و رده بندی های این شاخص، با وضعیت عملکرد شناختی مورد بررسی قرار گرفت، اما در هیچ یک از رده ها ارتباط آماری معنی داری با وضعیت عملکرد شناختی دیده نشد، از طرفی بین جنسیت، تحصیلات فرد، تحصیلات همسر، مصرف مکمل ویتامین  D(ماهیانه)، اندازه دور کمر و، وضعیت اقتصادی با وضعیت عملکرد شناختی ارتباط معنی داری دیده شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر ارتباط آماری معنی داری بین نمایه تجربی التهابی رژیم غذایی با وضعیت عملکرد شناختی در سالمندان بالای 60 سال دیده نشد.

    کلیدواژگان: الگو غذایی، نمایه تجربی التهابی رژیم غذایی، عملکرد شناختی، سالمندی
  • مینا اسماعیلی، مرتضی عبداللهی، زهرا عبداللهی، فروزان صالحی، مرجان عجمی، آناهیتا هوشیارراد* صفحات 13-23
    سابقه و هدف

    مصرف مقادیر زیاد اسیدهای چرب اشباع و ترانس موجب افزایش خطر بیماری های قلبی- عروقی و برخی از انواع سرطان ها می شود. حذف روغن های نیمه هیدروژنه (PHVOs) حاوی اسیدهای چرب ترانس (TFAs) از رژیم غذایی به عنوان یکی از موثرترین مداخلات بهداشتی در این زمینه پیشنهاد شده است. این مطالعه، با هدف بررسی اثرات سیاست گذاری کاهش میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن خانوار و افزایش دریافت اسیدهای چرب غیراشباع از طریق ورود محصولات جدید به بازار مصرف و تعیین میزان دریافت آنها در خانوارهای شهری استان های آذربایجان غربی، فارس، خوزستان، لرستان، سمنان و خراسان جنوبی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی-توصیفی، بر روی خانوارهای شهری در مراکز شش استان صورت گرفت. گردآوری اطلاعات از اول اردیبهشت ماه تا پایان تیرماه سال 1393 با استفاده از روش مصاحبه تلفنی انجام شد. اطلاعات در مورد انواع چربی و روغن های مورد استفاده برای پخت و پز و نیز الگوی معمول خرید، مقدار خرید آنها  با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. همچنین، پروفایل اسیدهای چرب انواع روغن و چربی های مصرفی نیز تعیین و اندازه گیری شد.

    یافته ها

    روغن های غالب مصرفی در شش استان عبارتند از: روغن نیمه هیدروژنه/خانوار، مایع و مخصوص سرخ کردن. این روغن ها بیش از 70% از کل روغن دریافتی را تشکیل می دادند. میانگین کل دریافت انواع روغن و چربی های در استان ها به ترتیب کاهشی عبارت است از: آذربایجان غربی، خوزستان، لرستان، خراسان جنوبی، سمنان و فارس. دامنه دریافت اسیدهای چرب ترانس از 32/0 در فارس تا 67/0 گرم/نفر/روز در آذربایجان غربی متفاوت است. میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن نیمه هیدروژنه/خانوار در مقایسه با دهه گذشته 95% کاهش یافته و سهم مصرف  روغن خانوار حدود 45% کمتر شده است.

    نتیجه گیری

    سیاست گذاری های موثر، فرمولاسیون های جدید روغن ها، کاهش ترانس در روغن خانوار تغییرات مثبتی را در این حوزه ایجاد کرده که منجر به بهبود الگوی کیفی روغن های مصرفی خانوارها شده است.

    کلیدواژگان: روغن و چربی های خوراکی، روغن نیمه هیدروژنه (Partially hydrogenated oils)، خانوار، اسیدهای چرب ترانس، اسیدهای چرب اشباع، الگوی مصرف چربی خانوار
  • فاطمه عیوضی، پروین میرمیران*، مرتضی عبداللهی، ریحانه راسخ مقام، نسرین برومندنیا، غزاله اسلامیان، آرزو حقیقیان رودسری، عادل احمدی گل، مرجان عجمی* صفحات 25-32
    سابقه و هدف

    تنوع غذایی یکی از شاخص های کفایت مواد مغذی دریافتی است و با رشد کودکان در ارتباط است. این مطالعه برای اولین بار در ایران به بررسی ارتباط امتیاز تنوع غذایی DDS (dietary diversity score) مادر به عنوان مهم ترین فرد اثرگذار بر الگوی غذایی خانوار و به خصوص کودکان با شاخص های تن سنجی و امتیاز تنوع غذایی کودکان پیش دبستانی پرداخته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 236  کودک به همراه مادرانشان شرکت کردند. وزن ، قد و تنوع غذایی مادر و کودک به ترتیب توسط پرسشنامه یادآمدخوراک و پرسشنامه تنوع غذایی ارزیابی شد. امتیاز تنوع غذایی کودکان و مادران طبق پروتکل سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل (FAO) به سه دسته  خوب، متوسط و ضعیف تقسیم شد. خانوارها نیز بر اساس وضعیت اقتصادی - اجتماعی در سه گروه (پایین، متوسط، بالا) طبقه بندی شدند.

    یافته ها 

    این پژوهش نشان داد قد برای سن (034/0=p) وزن برای سن (013/0=p) و وزن برای قد (03/0=p) کودک با DDS مادر ارتباط معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    هرچه امتیاز تنوع غذایی مادران بهتر باشد احتمال اینکه کودکانی با وزن برای قد، وزن برای سن و قد برای سن طبیعی تر داشته باشد، نسبت به مادرانی که امتیاز تنوع غذایی ضعیف دارند، بیشتر است.

    کلیدواژگان: امتیاز تنوع غذایی، شاخص های تن سنجی، وضعیت تغذیه ای، کودکان پیش دبستانی، وضعیت - اقتصادی اجتماعی
  • زینب ترک، نسرین امیدوار*، مرضیه دهقانی، اعظم دوست محمدیان صفحات 33-43
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای کتب درسی مقطع ابتدایی در ایران، از نظر میزان پرداختن به مولفه های سواد غذا و تغذیه انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا بر جامعه آماری شامل کلیه کتاب های درسی دوره ابتدایی (پایه اول تا ششم) در سال تحصیلی99-1398 به صورت سر شماری انجام شد. ابزار پژوهش چک لیستی شامل مقوله های سواد غذا و تغذیه، در حیطه های شناخی، مهارتی، ارزشی - نگرشی و زیرمولفه های آنها بود. روایی ابزار با مراجعه به ادبیات علمی مربوطه و نظر متخصصان تغذیه و برنامه ریزی درسی تایید شد. پایایی ابزار پژوهش بر اساس درصد توافق بین دو کدگذار (بالای 70 درصد) بر اساس روش هولستی برابر با 29/85، مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها 

    فراوانی مقوله های سواد غذا و تغذیه در متن، تصویر و پرسش های کتاب های درسی مقطع ابتدایی، شامل 664 واحد تحلیل بود که از این تعداد، حیطه شناختی با 609 واحد تحلیل (92 %)T بیشترین فراوانی را داشت. پس از آن، حیطه مهارتی با 52 واحد تحلیل (8%) کمترین فراوانی را داشت و به حیطه ارزشی- نگرشی با 3 واحد تحلیل (0%) اساسا توجهی نشده بود. مهارت های سواد رسانه، تحلیل برچسب تغذیه ای و مهارت های تعاملی و تحلیلی، همچنین مقوله های ارزشی مانند گرایش ها و ارزش های تغذیه ای و رعایت مسایل فرهنگی و اجتماعی مرتبط با غذا از مهم ترین مولفه های سواد غذا و تغذیه بودند که در کتب درسی مدارس مغفول مانده بودند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که به مقوله های مهارتی و مقوله های ارزشی- نگرشی سواد غذا و تغذیه در کتاب های درسی مقطع ابتدایی بطور موثر و کاربردی پرداخته نشده است و محتوای موجود از نظر مطابقت با مولفه های اصلی سواد غذا و تغذیه و نیازهای دانش آموزان نیاز به بازنگری دارد.

    کلیدواژگان: سواد غذا و تغذیه، تحلیل محتوا، کتاب های درسی، دانش آموز، مقطع ابتدایی
  • سعید زارع بیدکی، جلال الدین میرزای رزاز، آرزو حقیقیان رودسری* صفحات 45-56
    سابقه و هدف

    در حال حاضر افزایش جمعیت در دنیا میزان مصرف، عرضه و تقاضای غذا را بالا برده است. در این زمینه، تولید و به کارگیری گیاهان تراریخته یکی از دستاوردها می باشد. هدف از این مطالعه تبیین برداشت و درک ذهنی مصرف کنندگان نسبت به محصولات تراریخته است.

    مواد و روش ها

    مطالعه با نمونه گیری دارای حداکثر تنوع انجام و با رسیدن به اشباع داده، جذب مشارکت کنندگان به اتمام رسید. تعداد 30 نفر بزرگسالان 20 تا70 ساله ساکن شهر تهران با استفاده از مصاحبه عمیق فردی و تعداد 15 نفر نیز از طریق بحث گروهی وارد مطالعه شدند. آنالیز اطلاعات به دست آمده از شرکت کنندگان با روش آنالیز محتوا و با رویکرد جهت مند و استفاده از نرم افزار  MAXQDA10 انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که میزان اطلاع افراد از محصولات تراریخته نسبتا کم و محدود است. منابع اطلاعات آنها بیشتر اینترنت و تلویزیون و مهمترین انواع محصولات شناخته شده تراریخته از نظر آنها شامل روغن، میوه ها و ذرت، برنج و سویا بودند. از نظر شرکت کنندگان، عدم شناسایی صحیح و تبلیغات اغراق آمیز، نواقص اطلاع رسانی در مورد این محصولات هستند و تعبیر آنها از غذای تراریخته محصولاتی هستند که با دستکاری کردن ژن ها، ایجاد تغییرات هورمونی، پیوند زدن و تغییر ساختار مولکولی تولید می شوند و در مقایسه با محصولات عادی، مزه و طعم و ظاهر متفاوتی دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه اهمیت موضوع اطلاع رسانی در شکل گیری نگرش ها و درک ذهنی افراد به این مهم پی می بریم که در بخش اطلاع رسانی، کاستی هایی وجود دارد. استفاده صحیح از توانایی غیر قابل انکار رسانه های جمعی به ویژه تلویزیون و برچسب گذاری های واضح و بدون پیچیدگی از عواملی است که می تواند به این اطلاع رسانی کمک کند.

    کلیدواژگان: اصلاح ژنتیک، گیاهان تراریخته، درک ذهنی، مصرف کنندگان، مطالعه کیفی
  • کبری مشکینی، محمدرضا افشارمقدم، جلیل خندقی* صفحات 57-67
    سابقه و هدف

    کنترل کیفیت و ایمنی مواد غذایی از بخش های مهم سلامت یک جامعه می باشد و در این بین، ارزیابی تقلب در محصولات غذایی در سال های اخیر موضوعی اساسی بوده است. خامه فرآورده ی حاوی چربی شیر و یکی از گران ترین و پر مصرف ترین چربی های خوراکی است که اغلب هدف تقلب به صورت اختلاط چربی های گیاهی مختلف با چربی طبیعی شیر قرار می گیرد. یکی از راه های کشف این نوع تقلب پایش استرول های گیاهی در این محصول لبنی است.

    مواد و روش ها

    در این کار پژوهشی از تلفیق روش استخراج مایع-مایع همگن با روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج فیتواسترول های استیگمااسترول، براسیکااسترول، کمپسترول و بتا-سیتسترول از نمونه های خامه حیوانی و آنالیز آن ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعله ای استفاده شد. برای رسیدن به کارایی استخراج بالا، اثر فاکتورهای مختلف در هر یک از مراحل استخراج شامل نوع و حجم حلال استخراج کننده، حجم عامل جداکننده، سرعت و مدت زمان سانتریفوژ در مرحله استخراج مایع-مایع هموژن و نوع و حجم حلال استخراج کننده و اثر نمک زنی در مرحله میکرواستخراج مایع-مایع پخشی بررسی و بهینه شدند.

    یافته ها

    روش مذکور به طور موفقیت آمیزی بر روی نمونه های خامه انجام گرفت به طوری که حد تشخیص و حد اندازه گیری این روش به ترتیب 1/2-92/0 و 4/6-1/2 نانوگرم در گرم به دست آمد. روش پیشنهادی از دقت بالایی برخوردار بود به طوریکه درصد انحراف استاندارد نسبی در یک روز و در بین روزها کمتر از 8/8 گزارش شد. همچنین نتایج نشان داد مجموع فیتواسترول ها در 21 نمونه (70 درصد) بیش از 3 درصد و مغایر با موازین موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش ثابت کرد که روش پیشنهادی ساده و قابل اعتماد بوده و دارای زمان آنالیز کوتاه می باشد و توانایی بالایی در استخراج و اندازه گیری استرول های گیاهی از نمونه های خامه حیوانی دارد.

    کلیدواژگان: خامه، فیتواسترول، کروماتوگرافی گازی، استخراج مایع-مایع همگن، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی
  • سمیرا نوروزی، محسن قدس روحانی*، حسن رشیدی صفحات 69-78
    سابقه و هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی اثر هیدروکلویید دانه بالنگو بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی و حسی ماست تازه کم چرب و ارزیابی این ویژگی ها در دوره نگهداری بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، اثر مقادیر مختلف صمغ دانه بالنگو (0 تا 1/0 درصد) و چربی (0 تا 2 درصد) بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی (آب اندازی، Ph و ویسکوزیته) و نیز ویژ گی های حسی (طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی) ماست تازه کم چرب بررسی شد. سپس ویژگی های ماست تولیدی،در دوره نگهداری در فاصله زمانی 1، 7 و 14 روز پس از تولید مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها 

    با افزایش صمغ دانه بالنگو، آب اندازی و pH نمونه ها به طور معنی داری (01/0>p) کاهش یافت. افزایش چربی نیز منجر به کاهش آب اندازی و افزایش ویسکوزیته نمونه ها شد (01/0>p). همچنین افزایش صمغ دانه بالنگو منجر به افزایش امتیاز طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی گردید (01/0>p) در حالی که چربی اثر معنی داری بر ویژگی های حسی نمونه ها نداشت.با توجه به نتایج به دست آمده، نقطه بهینه ی متغیرهای تولید برای دست یافتن به ماست تازه کم چرب که حتی الامکان کمترین میزان آب اندازی، بیشترین میزان ویسکوزیته همچنین بیشترین مجموع امتیاز طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی را دارا باشد، صمغ بالنگو1/0 درصد و چربی 25/1 درصد می باشد. چنین محصولی دارای ویسکوزیته 49/1169 پاسکال ثانیه، آب اندازی 75/36 درصد، امتیاز طعم 91/4، امتیاز بافت 90/4، امتیاز رنگ 96/4، امتیاز پذیرش کلی 99/4 و عدد مطلوبیت 1/90 درصد بود.نتایج نشان داد که بعد از 14 روز، آب اندازی و ویسکوزیته افزایش در حالی که pH کاهش یافت (01/0>p). از سوی دیگر ویژگی های حسی در روز هفتم تفاوت معنی داری با روز اول نشان نداد اما در روز چهاردهم تفاوت معنی داری نسبت به روز اول دارا بود(01/0>p)؛ اما تفاوت ها در حدی بود که امتیاز نمونه در تمام ویژگی های حسی ها باز هم بالاتر از 4 (از 5) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که صمغ دانه بالنگو می تواند به عنوان جایگزین مناسب چربی در ماست تازه کم چرب مورد استفاده قرار گیرد و ماست حاصل می تواند به مدت 14 روز به خوبی نگهداری شود، به گونه ای که نمره ارزیابی حسی برای تمام ویژگی ها در پایان این مدت به مقدار قابل توجهی بالاتر از حد میانگین باشد.

    کلیدواژگان: ماست کم چرب، صمغ دانه بالنگو، ویژگی های فیزیکی شیمیایی، ویژگی های حسی، بهینه یابی
  • الناز میلانی، فخری شهیدی*، الهام انصاری فر، محمد خلیلیان موحد، فریده صالحی پور صفحات 79-88
    سابقه و هدف

    به کارگیری پسماندهایی مانند دانه های صیفی جات موجب ورود مجدد این منابع ارزشمند به چرخه ی غذایی، ارتقاء ارزش تغذیه ای و تولید فراورده فراسودمند در صنعت غذا می گردد. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر متغیرهای ترکیب خوراک و سرعت چرخش مارپیچ بر ویژگی های فیزیکوشیمیای و حسی غلات صبحانه اکسترود شده بر پایه ی بلغور ذرت و آرد گندم غنی شده با دانه خربزه و به دست آوردن شرایط بهینه مناسب می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، از روش سطح پاسخ جهت بررسی اثر متغیرهای فرمولاسیون شامل؛ آرد دانه خربزه (10-20 درصد)، میزان رطوبت (12-20 درصد) و سرعت مارپیچ (180-120 دوربردقیقه) بر پاسخ های نسبت انبساط، دانسیته توده ای، سختی بافت، شاخص جذب آب، شاخص حلالیت در آب و پذیرش حسی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها 

    افزایش دانه خربزه به مخلوط بلغور ذرت و آرد گندم باعث افزایش دانسیته ی توده ای و سختی بافت و نیز کاهش نسبت انبساط و شاخص جذب آب در فراورده گردید. شرایط بهینه فرایند اکسترون با استفاده از روش سطح پاسخ، 1/10 درصد دانه خربزه، 18 درصد رطوبت خوراک و سرعت چرخش مارپیچ 39/172 دور بر دقیقه تخمین زده شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از آرد کامل دانه خربزه در فرمولاسیون غلات صبحانه، می تواند به عنوان یک ماده غذایی کاربردی با مواد مغذی و مزایای سلامتی برخودار باشد. محصول نهایی از ویژگی های حسی مطلوب و پذیرش مناسب مصرف کننده برخوردار بود.

    کلیدواژگان: اکستروژن، غلات صبحانه، بهینه سازی، دانه خربزه
  • فاطمه احمدی، محمد حجت الاسلامی*، حسین کیانی، هومان مولوی صفحات 89-97
    سابقه و هدف

    آفلاتوکسینM1 به عنوان یکی از خطرناک ترین مایکوتوکسین ها از مهم ترین آلوده کننده های شیر است. تاکنون روش های مختلفی برای شناسایی آفلاتوکسین در شیر معرفی شده که شامل کروماتوگرافی، الایزا و رنگ سنجی هستند. با توجه به حساسیت بالای روش های بر پایه حسگرهای الکتروشیمیایی هدف مطالعه حاضر ساخت یک زیست حسگر ولتامتریک دقیق و حساس جهت شناسایی سریع آفلاتوکسینM1 است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر یک زیست حسگر مبتنی بر الکترود مداد گرافیتی اصلاح شده با نانو ذرات مغناطیسی و نانو ذرات طلا در ترکیب با روش HPLC برای شناسایی آفلاتوکسین M1 ساخته شد. رفتار الکتروشیمیایی زیست حسگر در مراحل مختلف ساخت شامل تثبیت نانو ذرات مغناطیسی، نانو ذرات طلا، تثبیت آپتامر و آنالیت به کمک تکنیک های ولتامتری چرخه ای و طیف سنجی امپدانس الکتروشیمیایی بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با تثبیت نانو ذرات، پیک جریان و مقاومت انتقال بار به ترتیب افزایش و کاهش می یابند درحالی که با تثبیت آپتامر و آنالیت، پیک جریان کاهش و مقاومت انتقال بار در مقایسه با الکترود اصلاح نشده افزایش می یابند. ارزیابی مشخصه های عملکردی حاکی از تکرارپذیری (6/4%) و تکثیر پذیری مطلوب (8/8%) و همچنین پایداری مناسب (14روز) زیست حسگر داشت. حد تشخیص زیست حسگر (ng/L40) و محدوده درصد ریکاوری برای زیست حسگر و روشHPLC به 6/89-5/93 و 105-102 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    زیست حسگر پیشنهادی حد تشخیص پایین تر از سطح مجاز مشخص شده توسط استاندارد ملی ایران برای شیر (100نانوگرم بر لیتر) را ارایه داد. آنالیز نمونه های شیر حاوی آفلاتوکسین M1 با استفاده از زیست حسگر نیز محدوده درصد ریکاوری نزدیک در مقایسه با روش HPLC را نشان داد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، HPLC، زیست حسگر الکتروشیمیایی، نانو ذرات طلا، نانو ذرات مغناطیسی
  • مرضیه آقابابایی، حمیدرضا کاظمینی*، محمدحسن شاهوی صفحات 99-109
    سابقه و هدف

    بیماری های با منشاء غذا همواره مهم ترین دغدغه های بشر بوده و مطالعه حاضر به منظور بررسی روشی برای کاهش این خطرات انجام شده است. هدف از این مطالعه بررسی ترکیب شیمیایی اسانس های آویشن شیرازی و کاکوتی و کاربرد آن در پوشش پایه نانوامولسیون کیتوزان جهت کنترل رشد باکتری آیروموناس هیدروفیلا تلقیح شده در فیله ماهی تازه سالمون طی یک دوره 12 روزه نگهداری شده در دمای سرد (1±4 درجه سانتی گراد) و همچنین بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس و نانوامولسیون اسانس های آویشن شیرازی و کاکوتی علیه باکتری مورد مطالعه به روش میکرودایلوشن جهت تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) بود.

    مواد و روش ها

    ترکیب شیمیایی اسانس با روش کروماتوگرافی گازی تعیین و تیمارها در شش گروه؛ فاقد پوشش (کنترل)، کیتوزان، نانو امولسیون کیتوزان، نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس آویشن شیرازی 5/0درصد، نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس کاکوتی5/0درصد و تیمار نانوامولسیون کیتوزان حاوی ترکیب اسانس های آویشن شیرازیوکاکوتی تقسیم شدند، سپس نمونه ها جهت شمارش باکتری در روزهای صفر، 1، 2، 4، 8، 12 به یخچال منتقل شدند.

    یافته ها 

    کارواکرول 36/44%، تیمول 14/30% و گاماترپینن 31/8% به عنوان مهم ترین ترکیبات شیمیایی اسانس آویشن شیرازی و پولگون 19/48% به عنوان مهم ترین ترکیب شیمایی اسانس کاکوتی شناسایی شده و میانگین لگاریتم تعداد باکتری شمارش شده در دوره 12 روزه بین گروه ها اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0>p). مطالعه حاضر نشان داد که بیشترین اثر مهارکنندگی روی باکتری مربوط به گروه نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس های آویشن شیرازی و کاکوتی در مقایسه با گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد، پوشش های خوراکی نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس های آویشن شیرازی و کاکوتی به طور موثری توانایی مهار رشد باکتری بیماری زا آیروموناس هیدروفیلا در نمونه های گوشت ماهی سالموندر دمای سرد را دارند و استفاده از آن ها در صنعت غذا می تواند مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، کیتوزان، اسانس، آئروموناس هیدروفیلا، غذاهای دریایی
  • بهروز علیزاده بهبهانی*، محمد نوشاد، حسین جوینده صفحات 111-120
    سابقه و هدف

    باکتری های جنس لاکتوباسیلوس به طور گسترده ای در طبیعت و به خصوص فراورده های لبنی وجود دارند. این میکروارگانیسم ها در طول فرایند تخمیر، ترکیباتی مختلفی مانند اسیدهای آلی و باکتریوسین تولید می کنند که دارای فعالیت ضدمیکروبی می باشند. هدف از این پژوهش جداسازی، شناسایی و تعیین فعالیت ضدمیکروبی باکتریوسین تولیدی توسط سویه های ایزوله شده لاکتوباسیلوس از ماست محلی شهرستان بهبهان بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش جدایه های لاکتوباسیل ماست محلی شهرستان بهبهان توسط روش آنالیز ژن 16S rRNA شناسایی و سپس اثر ضدمیکروبی باکتریوسین تولیدی علیه 5 سویه باکتری شاخص غذازاد به روش های انتشار در آگار به کمک چاهک و دیسک مورد بررسی قرار گرفت. اثر آنزیم های پروتیولیتیک، حرارت و pH بر فعالیت و پایداری باکتریوسین سویه های لاکتوباسیوس نیز بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از روش چاهک و دیسک نشان داد که بیشترین اثر مهارکنندگی روی باکتری های شیگلا دیسانتری، استافیلوکوکوس اوریوس، سودوموناس آیروژینوزا ، میکروکوکوس لوتیوس و لیستریا مونوسیتوژنز به ترتیب مربوط به جدایه های لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازیی و لاکتوباسیلوس بوشنری بود. جدایه میکروکوس لوتیوس حساس ترین و سودوموناس آیروژینوزا مقاوم ترین باکتری بیماری زا در برابر اثر ترکیبات باکتریوسینی بودند. ترکیبات ضد میکروبی تولید شده توسط آنزیم های پروتیولیتیک غیر فعال شدند اگر چه در برابر حرات و pH پایداری خود را حفظ کردند.

    نتیجه گیری

    باکتریوسین تولید شده توسط لاکتوباسیل های بومی، قادر به مهار طیف وسیعی از میکروارگانیسم های شاخص غذازاد موجود در مواد غذایی می باشند و می توانند به عنوان نگهدارنده های زیستی سالم و بی خطر استفاده شود.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس، محصولات لبنی سنتی، باکتریوسین، فعالیت ضدمیکروبی
  • حسین عراقی، سمیه رستگار*، بهجت تاج الدین، محمد جوان نیکخواه، محمدعلی عسکری سرچشمه صفحات 121-130
    سابقه و هدف

    کاهش بار میکروبی آریل انار و حفظ قدرت آنتی‌اکسیدانی می‌تواند منجر به ارتقا سطح سلامت و افزایش قدرت ایمنی بدن شود. از این رو هدف از این پژوهش، تاثیر فیلم پلی‌اتیلنی حاوی کیتوزان و کارواکرول بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی و بار میکروبی آریل انار نگهداری شده در دمای 7± 1 درجه سلسیوس است.

    مواد و روش‌ها

    محتوای آنتوسیانین، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و تعداد پرگنه‌های قارچ و باکتری آریل میوه انار بسته‌بندی شده با فیلم پلی‌اتیلنی حاوی سه غلظت کارواکرول (0، 1 و 2 درصد) و سه غلظت کیتوزان (0، 1 و 2 درصد) طی 16 روز انبارداری در دمای 1± 7 درجه سلسیوس و به فاصله هر 4 روز اندازه‌گیری شدند.

    یافته‌ها‌

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که غلظت‌های مختلف کیتوزان و کارواکرول تاثیر معنی‌داری بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی و بار میکروبی آریل‌های انار داشتند. فیلم های حاوی کیتوزان سبب حفظ معنی دار محتوی آنتوسیانین در مقابل کنترل شد. بعد از 16 روز انبارداری فیلم‌های حاوی 1 درصد کارواکرول و 2 درصد کیتوزان تاثیر معنی‌دار در سطح 1 درصد بر پرگنه‌های قارچ و آلودگی باکتریایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی داشتند.

    نتیجه گیری

    استفاده از فیلم های حاوی کارواکرول و کیتوزان بدلیل کاهش بار میکروبی می‌تواند در صنعت بسته بندی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کارواکرول، فیلم پلی اتیلنی، آریل انار، پرگنه های قارچ و باکتری
  • زهرا السادات حاجی سیدتقیانقوی، حمید پورشریفی*، فرحناز مسچی، حمیدرضا حسن آبادی، منصور رضایی صفحات 131-140
    سابقه و هدف

     نرخ شیوع نسبتا بالای اختلال پرخوری و پیامدهای منفی آن، مانند کاهش کیفیت زندگی و اختلال در عملکرد فردی و اجتماعی موجب شده است این اختلال و پیشگیری از آن به یک مسئله مهم در نظام سلامت کشورهای مختلف از جمله ایران تبدیل شود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تجارب آسیب زای دوران کودکی در پیش بینی اختلال پرخوری با میانجی گری طرحواره های ناسازگار اولیه بود.

    مواد و روش‌ها:

     با استفاده از روش پژوهش همبستگی، از میان جامعه آماری زنان و مردان 23 تا 65 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در شهر تهران و کاربران اینترنتی این مراکز و رسانه‌های اجتماعی مرتبط، تعداد 409 نفر، به عنوان نمونه در دسترس، به ابزار های پژوهش شامل مقیاس پرخوری گورمالی و همکاران (1982)، پرسشنامه طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (1994) و چک لیست تجارب آسیب زای دوران کودکی (1999) پاسخ دادند. تجریه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار های تحلیل آماری SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 24 و با استفاده از مدل یابی معادله ساختاری انجام شد.

    یافته‌ها‌:

     نتایج نشان داد که تجارب آسیب زای اولیه با اندازه اثر 19/0 به صورت مستقیم و با اندازه اثر 23/0 به واسطه طرحواره های ناسازگار اولیه بر اختلال پرخوری اثر معنی‌داری (01/0>p) دارد.

    نتیجه گیری

     توجه به اقدامات پیشگیرانه از تجارب آسیب زای دوران کودکی و همچنین استفاده از مداخلات آموزشی و روان درمانی می‌تواند منجر به کاهش میزان اختلال پرخوری و آثار منفی آن شود.

    کلیدواژگان: تجارب آسیب زای دوران کودکی، اختلال پرخوری، طرحواره ناسازگار اولیه
|
  • Sh Daei, A.R Dorosty Motlagh*, A Djazayery Pages 1-12
    Background and Objectives

    Inflammation plays important roles in development of several chronic diseases, including cognitive functions. Neuritis in the brain can lead to decreased cognitive function in elderly people. Diet is one of the factors affecting inflammation. The empirical dietary inflammatory index is a novel tool that assesses the overall inflammatory potential of diets by generating experimental scores based on the food groups. The aim of this study was to investigate relationships between the empirical dietary inflammatory index and the cognitive function status in elderly people of Tehran, Iran.

     Materials & Methods

    This cross-sectional study was carried out on 173 literate (at least the end of primary school) elderly participants (60+ years), referring to the health centers of retirement houses in five districts of Tehran, 2019. General questionnaire, food frequency and mini-mental state examination were completed using interviews. Data analysis was carried out using SPSS Software.

    Results

    In this study, relationships between the empirical dietary inflammatory index and the classifications of this index was assessed using the statuses of cognitive function. However, no statistically significant relationships were seen between these categories and the statuses of cognitive function. Vitamin D supplementation (monthly), waist circumference and economic status were significantly associated to cognitive function (p < 0.05).

    Conclusion

    In the present study, no statistically significant relationships were reported between the experimental inflammatory index of diets and cognitive function statuses of elderly people aged 60 years or older.

    Keywords: Dietary pattern, Empirical dietary inflammatory index, Cognitive function, Aging
  • M Esmaeili, M Abdollahi, Z Abdollahi, F Salehi, M Ajami, A Houshiarrad* Pages 13-23
    Background and Objectives

    High intakes of saturated and trans fatty acids can increase risks of cardiovascular diseases and cancers. Therefore, removal of partially-hydrogenated vegetable oils containing trans fatty acids has been suggested as one of the most effective health interventions. The aim of the current study was to investigate the policy effects of decreasing trans fatty acids in partially-hydrogenated vegetable oils as well as increasing intakes of unsaturated fatty acids through the introduction of novel products into the market and assessing the averages intake of saturated and trans fatty acids by households of capital cities in West Azerbaijan, Fars, Khuzestan, Lorestan, Semnan and South Khorasan Provinces.

     Materials & Methods

    This cross-sectional descriptive study was carried out on households in capitals of six provinces. Data were collected from the begging of May to the end of July 2014 using telephone interviews. Information on the types of fats and oils used for cooking as well as the purchase pattern and their quantities were collected using questionnaires. Fatty acid profiles of the consumed fats and oils were investigated as well.

    Results

    The commonly consumed oils in the provinces included partially-hydrogenated vegetable oils, blended oils and frying oils. These oils included more than 70% of the total oil intakes. Furthermore, the average intakes of oils and fats per capita in the provinces were ordinarily West Azerbaijan, Khuzestan, Lorestan, South Khorasan and Fars. Intakes of trans fatty acids ranged from 0.32 in Fars to 0.67 g/person/day in West Azerbaijan. Results of this study showed that quantity of the trans fatty acids in partially-hydrogenated vegetable oils  has decreased by 95%, compared to that in previous decade. Moreover, consumption of partially-hydrogenated vegetable oils by households has decreased by 45%, compared to that in the last decade.

    Conclusion

    Effective policies, reformulations of oils and decreasing of trans fatty acids in partially-hydrogenated vegetable oils have included positive and effective changes, which have led to improve quality of fats and oils consumed by the households.

    Keywords: Edible fats, oils, Partially hydrogenated vegetable oils, Trans fatty acids, Saturated fatty acids, Household fat consumption
  • Fatemeh Eyvazi, P Mirmiran*, M Abdollahi, R Rasekhmagham, N Borumandnia, Gh Eslamian, A Haghighian Roudsari, A Ahmadigol, M Ajami * Pages 25-32
    Background and Objectives

    Dietary diversity score is a nutrient intake adequacy index associated with the child growth. As mothers make the most important decisions affecting dietary patterns for their families and children, this study investigated possible relationships between the dietary diversity scores of children and mothers and the anthropometric statuses of preschool children for the first time in Iran.

     Materials & Methods

    In total, 236 children and their mothers participated in this cross-sectional study. Data about mothers and children weight, height and dietary diversity scores were collected using food recall questionnaires and dietary diversity questionnaires, respectively. Then, mothers and children were categorized into good, medium and weak dietary diversity score groups based on the protocols by the United Nation Food and Agricultural Organization. Furthermore, households were categorized into three major groups (low, middle and high) based on their socioeconomic statuses.

    Results

    This study showed that child weight-for-age (p = 0.013) and weight-for-height (p = 0.03) included significant relationships with the mothers dietary diversity scores.

    Conclusion

    The better the mothers dietary diversity scores were, the more likely they were to have children with normal weight for height, weight for age and height for age values, compared to mothers with low dietary diversity scores.

    Keywords: Dietary diversity score, Anthropometric indicators, Nutritional status, Preschool children, Socioeconomic status
  • Z Tork, N Omidvar*, M Dehghani, A Doustmohammadian Pages 33-43
    Background and Objectives

    The aim of this study was to analyze contents of Grades 1–6 textbooks in Iran, regarding food and nutrition literacy domains and their components.

     Materials & Methods

    This study included content analysis of primary school textbooks (Grades 1–6) in 2019–2020 academic year. Analysis included all pages of 41 books of primary schools (4878 pages). Data collection was carried out using checklists comprised of three principal domains of food and nutrition literacy, including cognitive, skill and value-attitude as well as their components. The research tool reliability was assessed based on the agreement rate between the two coders, using Holsti method. The reliability assessment was 85.29%.

    Results

    Of all the food and nutrition literacy components in the books, 92% were related to the cognitive domain whereas 8% belonged to the skill domain of food and nutrition literacy. The value-attitude domain, including nutritional tendency, nutritional health values and cultural and social issues related to foods were mostly missing. Critical factors of food and nutrition literacy in primary school curriculum included media literacy, skills linked to food label analysis, and interactive and critical food and nutrition skills.

    Conclusion

    In conclusion, revision of the textbook contents and curriculums is necessary to ensure that they provide acceptable levels of food and nutrition-linked skills, promoting positive attitudes of healthy eating.

    Keywords: Food, nutrition literacy, Content analysis, Textbooks, Primary school, Student
  • S Zare Bidaki, J Mirzay Razaz, A Haghighian Roudsari* Pages 45-56
    Background and Objectives

    Currently, increases in population of the world increase supply and food demands. Production of transgenic plants is one of the relative achievements. The aim of this study was to describe the consumer perceptions towards transgenic products.

     Materials & Methods

    The study was carried out by sampling with the maximum diversity and participants enrolled until data saturation. Thirty adults aged 20–70 years living in Tehran were recruited in the study using in-depth interviews and 15 people were included in the study through focus group discussion. Data were analyzed using directed content analysis and MAXQDA Software (Version 10).

    Results

    Findings showed that people awareness on transgenic products was relatively low and limited. The sources of information mostly included the Internet and television and the most important types of transgenic products were oils, fruits, corn, rice and soy. Based on the participant views, lack of exact determination criteria and exaggerated advertisements were the shortcomings of information on these products. Based on the consumer interpretation, transgenic foods were products manipulated by hormonal changes and molecular structure grafts, which included various tastes and appearances, compared to normal products.

    Conclusion

    Based on the importance of information in shaping people attitudes and perceptions, lack of proper information to publicity was revealed in this study. Proper use of the undeniable ability of mass media, especially television, is one of the factors that can contribute to this information. Another factor that can help this information includes clear labeling.

    Keywords: Genetic modification, Transgenic plants, Perception, Consumer, Qualitative study
  • K Meshkini, M.R Afsharmogaddam, J Khandaghi* Pages 57-67
    Background and Objectives

    Food quality and safety control is an important part of the public health assessment of food adulteration has been a key issue in recent years. Cream is a product containing milk fat and is one of the most expensive and widely consumed edible fats, which is often targeted for cheating by mixing various vegetable oils with natural milk fats. A way to detect this type of fraud is to assess phytosterols in this dairy product.

     Materials & Methods

    In this study, homogeneous liquid-liquid extraction method combined with dispersive liquid-liquid microextraction method was used for the extraction of stigmasterol, brassicaestrol, compesterol and β-sitestrol from animal cream samples. Samples were analyzed using gas chromatography-flame ionization detection method. To achieve high efficiency, effects of various factors in each extraction step, including type and volume of the extraction solvent, volume of the separating agent, speed and duration of centrifugation in the homogeneous liquid-liquid extraction step were investigated and optimized. Moreover, type and volume of the extraction solvent and salting effects in the dispersive liquid-liquid microextraction step were investigated and optimized as well.

    Results

    The suggested method was successfully carried on on cream samples. Limit of detection and limit of quantification of the method were in ranges of 0.92–2.1 and 2.1–6.4 ng/g, respectively. Method included a proper precision with relative standard deviation of less than ≤ 8.8 for intra and inter-day precisions. Results showed that the total phytosterol content in 21 samples (70%) was more than 3%, contrary to the legal limits by the Institute of Standards and Industrial Research of Iran.

    Conclusion

    Results of this study have verified that the suggested method is simple and reliable, including short analysis time and high ability to extract and measure phytosterols from animal cream samples.

    Keywords: Cream, Phytosterol, Gas chromatography, HLLE, DLLME
  • S Nowrouzi, M Ghods Rohani*, H Rashidi Pages 69-78
    Background and Objectives

    The aims of this study were to investigate effects of balangu seed gum on physicochemical and sensory characteristics of low-fat fresh yogurt and monitor these characteristics during the storage.

    Materials & Methods

    In this study, effects of balangu seed gum quantity (0–0.1%) and fat content (0 to 2%) on physiochemical and sensory characteristics of the fresh low-fat yoghurt were studied. The low-fat yoghurt was stored for 14 days and then investigated on Days 1, 7 and 14 for physiochemical and sensory characteristics.

    Results

    Results showed that increases in balangu gum content decreased syneresis and pH of the samples significantly (p< 0.01). Increase in fat content led to a decreases in syneresis and increases in viscosity of the samples (p< 0.01). Furthermore, results showed that increases in balango gum content increased the taste, texture, color and overall acceptance scores (p< 0.01) while fat did not include significant effects on sensory characteristics of the samples. Based on the results, the optimum point for low-fat yoghurt production with minimum syneresis, maximum viscosity and highest taste, texture, color and total acceptance includes balangu gum content of 0.1% and fat content of 1.25%. This product includes viscosity of 1169.49 (Pascal second), syneresis of 36.75, taste score of 4.91, texture score of 4.90, color score of 4.96, total acceptance score of 4.99 and desirability index of 90.1%. Results of physiochemical characteristics after 14 days showed increases in syneresis and viscosity and decreases in pH level (p < 0.01). Sensory specifications did not significantly vary between Days 1 and 7; however, differences were significant on Day 14, compared to Day 1 (p<0.01). Despite these differences, samples included acceptable scores and were appropriate for consumption.

    Conclusion

    Results of this study have shown that balangu seed gum can be used as an appropriate alternative of fats in fresh low-fat yogurts. Moreover, these yogurts can be stored for up to 14 days.

    Keywords: Low-fat yoghurt, Balangu seed gum, Physicochemical characteristics, Sensory characteristics, Optimization
  • E Milani, F Shahidi*, E Ansarifar, M Khalilian, F Salehi Pages 79-88
    Background and Objectives

    Use of wastes such as seeds of summer crops leads to re-enter these valuable sources into the food cycle. Therefore, it causes enhancement of the nutritional values and production of functional foods in food industries. The aim of this study was assessment of the effects of feed composition variables and screw speed on physicochemical and sensory characteristics of breakfast cereals based on cornmeal and wheat flour enriched with melon seeds to achieve optimal results.

     Materials & Methods

    In this study, response surface methodology was used to estimate effects of formulation variables, including melon seed flour (10–20%), moisture content (12–20%) and screw speed (120–180 rpm) on expansion ratio, bulk density, hardness, water absorption index, water solubility index and sensory acceptance.

    Results

    Results showed that increases in melon seed in mixtures of cornmeal and wheat flour increased density and hardness of the extruded snacks while the expansion ratio and water absorption decreased. The optimum conditions for the production of snacks included 10.1% melon seeds, 18% moisture content and 172.39 RPM screw speed.

    Conclusion

    In Conclusion, breakfast cereals with whole melon seed flour can be suggested as functional foods with nutritional and health benefits. The final product includes desired sensory characteristics and consumer acceptability.

    Keywords: Extrusion, Snacks, Optimization, Melon seeds
  • F Ahmadi, M Hojatoleslami*, H Kiani, H Molavi Pages 89-97
    Background and Objectives

    Aflatoxin M1 is one the most important mycotoxin contaminants of milks. Various methods have been described to detect aflatoxins in milks, including chromatography, enzyme-linked immunosorbent assay and colorimetry. Regarding high sensitivity of electrochemical sensor based methods, the aim of the present study was to fabricate an accurate sensitive voltametric biosensor for the rapid detection of aflatoxin M1.

     Materials & Methods

    In the present study, a biosensor based on magnetic and gold nanoparticles modified with pencil graphite electrodes was combined with high-performance liquid chromatography to identify aflatoxin M1. Electrochemical behaviors of the biosensor were investigated at various stages of fabrication, including immobilization of magnetic nanoparticles, gold nanoparticles, aptamers and analytics using cyclic voltammetry and electrochemical impedance spectroscopy techniques.

    Results

    Results showed that the current peak and charge transfer resistance respectively increased and decreased as the nanoparticles were immobilized, while the current peak and charge transfer resistance increased, compared to the unmodified electrode with the aptamer and analytics immobilization. Assessment of the functional characteristics revealed that the biosensor desirable repeatability (4.6%), reproducibility (8.8%) and acceptable stability (14 days). The biosensor limit of detection was 40 ng/l and the recovery proportion range was reported 93.5–89.6 and 102–105 for biosensor and high-performance liquid chromatography, respectively.

    Conclusion

    The suggested biosensor presented a limit of detection lower than that of Iranian national standard for milk (100 ng/l). Analysis of aflatoxin M1 contaminated milk samples using the biosensor showed a recovery proportion range close to that of high-performance liquid chromatography.

    Keywords: Aflatoxin M1, high-performance liquid chromatography, Electrochemical biosensors, Gold nanoparticles, Magnetic nanoparticles
  • M Aghababaei, H.R Kazemeini*, M.H Shahavi Pages 99-109
    Background and Objectives

    Foodborne diseases have been the most important human health risks and the present study was carried out to investigate how to decrease these risks. The objectives of this paper were to investigate chemical compositions of Zataria multiflora Boiss and Ziziphora clinopodioides essential oils in chitosan nanoemulsion coating on growth of Aeromonas hydrophila inoculated in salmon fillets within 12 days of storage at cold temperatures (4 °C ±1) and antibacterial activity of the essential oils (emulsion and nanoemulsion) against highlighted bacteria using minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration methods.

     Materials & Methods

    Chemical composition of the essential oil was assessed using gas chromatography and the treatments were divided into six major groups of no cover (control), chitosan, chitosan nanoemulsion, chitosan nanoemulsion containing 0.5% Zataria multiflora Boiss, chitosan nanoemulsion containing 0.5% Ziziphora clinopodioides and chitosan nanoemulsion containing Zataria multiflora Boiss and Ziziphora clinopodioides. Samples were stored in refrigerator for bacterial counting on Days 0, 1, 2, 4, 8 and 12.

    Results

    Carvacrol (44.36%), thymol (30.14%) and γ-terpinene (8.31%) were identified as the most important compounds in chemical composition of Zataria multiflora Boiss essential oil. The most important compound in chemical composition of Ziziphora clinopodioides essential oil was pulegone (48.19%). The mean logarithm of the bacterial number within 12 days showed significant differences between the groups (p < 0.05). The present study showed that the highest inhibitory effects on the bacteria were in treated samples with chitosan nanoemulsion containing Zataria multiflora Boiss and Ziziphora clinopodioides essential oils, compared to control group.

    Conclusion

    Results of this study have shown that nanoemulsion of chitosan edible coating is effectively capable of inhibiting growth of Aeromonas hydrophila in salmon fillets at cold temperatures. Furthermore, the nanoemultion can be used in food industries.

    Keywords: Nanotechnology, Chitosan, Essential oil, Aeromonas hydrophila, Seafood
  • B Alizadeh Behbahani*, M Noshad, H Jooyandeh Pages 111-120
    Background and Objectives

    Lactobacillus spp. are widely distributed in environment as well as dairy products. During the fermentation process, these microorganisms produce various compounds such as organic acids and bacteriocins with antimicrobial activities. The aims of this study were to isolate and identify lactobacilli from local yogurts of Behbahan, Iran, and assessment of antimicrobial activity of the bacteriocins produced by these lactobacilli.

     Materials & Methods

    In this study, the lactobacilli isolates were identified using 16S rRNA gene analysis. Antimicrobial effects of the bacteriocins were studied against five pathogenic bacteria using well diffusion and disk diffusion methods. Effects of proteolytic enzymes, heat and pH on these compounds were investigated as well.

    Results

    Results of the well diffusion and disk diffusion methods showed that the most inhibitory effects on Shigella dysenteriae, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Micrococcus luteus and Listeria innocua belonged to Lactobacillus plantarum, Lactobacillus  acidophilus, Lactobacillus casei and Lactobacillus buchneri respectively. Micrococcus luteus was the most susceptible and Pseudomonas aeruginosa was the most resistant pathogens to effects of the bactericidal compounds. Antimicrobial compounds were inactivated by the proteolytic enzymes; however, the compounds preserved their resistance to heat and pH.

    Conclusion

    Bacteriocins produced by native lactobacilli are able to inhibit activity of various pathogenic microorganisms in foods and can be used as safe, harmless biological preservatives.

    Keywords: Lactobacillus, Traditional dairy products, Bacteriocin, Antimicrobial activity
  • Araghi H, Rastegar S*, Tajeddin B, Askari Sarcheshmeh M.A, Javan-nikkhah M Pages 121-130
    Background and Objectives

    : Decreases in microbial loads of pomegranate arils and their antioxidant activity can lead to cardiovascular deceases as well as increases in the body immune system. Therefore, the objective of this study was to investigate effects of films containing chitosan and carvacrol on antioxidant activity and microbial load of pomegranate arils stored at 7 °C ±1. Materials &

    Methods

    Anthocyanin content, antioxidant activity, microbial load and fungal colonies of the pomegranate aril packaging using films of carvacrol (0, 1 and 2%) and chitosan (0, 1 and 2%) were investigated every four days through 16 days of cold storage at 7 °C ±1.

    Results

    The ANOVA results showed that various concentrations of carvacrol and chitosan caused significant differences in antioxidant activity and microbial load of pomegranate arils. Films containing chitosan significantly preserved the anthocyanin content, compared to the control. Film containing chitosan (2%) and carvacrol (1%) included significant effects on antioxidant activity and fungal colonies after 16 days of storage at 7 °C ±1.

    Conclusion

    Films containing carvacrol and chitosan can be used in packaging industries due to the decreases in microbial loads.

    Keywords: Carvacrol, Polyethylene film, Pomegranate aryl, Fungal, bacterial colonies
  • Z. Haji Seyed Taghiataghavi, Hamid Poursharifi *, F .Meschi, H.R. Hassanabadi, M. Rezaei Pages 131-140
    Background and Objectives

     The relatively high prevalence of binge eating disorder and its negative effects such as decreased quality of life and impaired individual and social functions have made this disorder an important issue in health systems of various countries, including Iran. The aim of this study was to investigate roles of traumatic childhood experiences in predicting binge eating disorder mediated by early maladaptive schemas.

     Materials & Methods

     The present study was a correlational study. Statistical population of the study included men and women aged 23–65 years, who referred to health centers in Tehran as well as Internet users of these centers and their associated social media, 2019–2020. Totally, 409 people were selected using convenience sampling method. Bing eating scale, Yang's early maladaptive schemas questionnaire and childhood traumatic experiences checklist were used to collect data. Data analysis was carried out using SPSS Statistical Analysis Software v.25, AMOS Software v.24 and structural equation analysis.

    Results

     Results showed that primary traumatic experiences with direct effect size of 0.19 and effect size of 0.23 due to early maladaptive schemas included significant effects on binge eating disorder (p < 0.01).

    Conclusion

     Results of this study demonstrated that prevention of traumatic childhood experiences and use of educational and therapeutic interventions based on schema therapy can decrease the rate of binge eating disorder and its negative effects.

    Keywords: Childhood traumatic experiences, Binge eating disorder, Early maladaptive schema