فهرست مطالب

نامه انجمن جمعیت شناسی ایران - پیاپی 29 (بهار و تابستان 1399)

نشریه نامه انجمن جمعیت شناسی ایران
پیاپی 29 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اشکان شباک*، حامد لروند، علی رحیمی صفحات 7-31

    یکی از مسایلی که سازمان های تولیدکننده آمار رسمی در انتشار برخی داده ها با آن مواجهه اند، محرمانگی داده های فردی است. این مسئله باعث شده که ریز داده های مورد نیاز به راحتی در اختیار عموم قرار نگیرند. یکی از راه های حل این مسئله شبیه سازی جمعیت به روش همگذاشتی است که در این مقاله کاربرد آن بررسی می شود. داده های مورد استفاده، داده های طرح نیروی کار مرکز آمار ایران فصل تابستان 1397 می باشد. در این مطالعه، ابتدا ریز داده های جمعیت نیروی کار در سطح ملی به تفکیک استان ها تولید می شود و سپس با استفاده از براورد کارایی نسبی مجانبی، دقت برآوردهای حاصل از نمونه گرفته شده از جمعیت واقعی و جمعیت شبیه سازی شده با هم مقایسه می شوند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ضمن تولید ریز داده های جمعیت نیروی کار در سطح ملی به تفکیک استان ها، دقت برآوردهای حاصل از ریزداده های جمعیت شبیه سازی شده پیشنهادی، بیشتر از برآوردهای حاصل از نمونه گرفته شده از جمعیت واقعی است. همچنین در این مقاله نشان داده می شود که از جمعیت شبیه سازی شده در برآورد پارامترهای نواحی کوچک و جوامعی که حجم نمونه کافی نیست نیز می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی جمعیت، روش همگذاشتی، میزان بیکاری، براورد کارایی نسبی مجانبی، برآورد نواحی کوچک
  • زینب کاوه فیروز*، فاطمه جواهری، محمدرضا نبی زاده صفحات 33-60

    پژوهش حاضر با هدف  مطالعه رابطه سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی در بین سالمندان ساکن منازل و آسایشگاه های شهر تهران انجام گرفته است. برای  این هدف، از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه استفاده شده  و تعداد 384 نفر از سالمندان ساکن منازل و آسایشگاه های شهر تهران به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و مورد  مطالعه قرار گرفتند. یافته های پژوهش گویای آن است که کیفیت زندگی سالمندان مورد بررسی ساکن منازل در سطحی بالاتر از کیفیت زندگی سالمندان ساکن آسایشگاه می باشد. همچنین بین نوع سکونت سالمندان و سرمایه اجتماعی نیز رابطه معنی داری مشاهده شد و سالمندان ساکن منازل در مقابل سالمندان ساکن آسایشگاه ها از سرمایه اجتماعی بالاتر و کیفیت زندگی بهتری برخوردارند. همچنین نتایج تحقیق نشان داد بین سرمایه اجتماعی و ابعاد تشکیل دهنده آن (اعتماد اجتماعی، حمایت اجتماعی و مشارکت اجتماعی) با کیفیت زندگی سالمندان رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل  چند متغیره نشان داد، با کنترل تمام متغیرها، نوع سکونت همچنان تاثیر قوی و معناداری بر کیفیت زندگی هر دو گروه سالمندان دارد. هر چند شدت این اثرگذاری برای سالمندان ساکن منزل بیشتر از سالمندان ساکن آسایشگاه ها است. متغیرهای مشارکت اجتماعی، نوع سکونت، اعتماد اجتماعی و حمایت اجتماعی به ترتیب بیشترین تاثیر را در کیفیت زندگی سالمندان  دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی، سالمندان منازل، سالمندان آسایشگاه، شهر تهران
  • محمد میرزایی، رسول صادقی، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، حبیب الله صادقی* صفحات 61-94

    در چند دهه گذشته آلودگی هوا به عنوان یک مشکل اساسی، سلامتی افراد را تحت تاثیر قرار داده است. آلودگی هوا از مهم ترین مشکلات زیست محیطی کلان شهرهای ایران به خصوص شهر اهواز است. هدف از مقاله پیش رو بررسی تاثیر آلودگی هوا بر اختلال در سلامتی برمبنای تحلیل ثانویه داده های زیست محیطی و بیمارستانی در شهر اهواز در طول سال 1395 است. نتایج نشان داد که شاخص های آلودگی هوا و اختلال در سلامتی، به لحاظ زمانی، در فصل زمستان بیشتر است. بیشترین دلایل مراجعه به بیمارستان به ترتیب بیماری های قلبی و عروقی، سرطان، گوارش، تنفسی، پوستی و عفونی بوده است. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد که 85 درصد تغییرات اختلال در سلامتی شهر اهواز ناشی از تاثیرات 10 آلاینده مورد بررسی است. در این میان، آلاینده های ذرات معلق کوچکتر از 5/2 میکرون، ذرات معلق کوچکتر از  10 میکرون، مونوکسیدکربن، و نیتریک اکسید به ترتیب بیش ترین اثرات را بر اختلال در سلامتی گذاشته اند. علاوه بر این، نتایج نشان داد سن و جنس نیز به شدت با اختلال در سلامتی ناشی از آلودگی هوا همبستگی دارند. بدین ترتیب، کاهش اختلال در سلامتی نیازمند سیاست گذاری و اجرای برنامه های موثر در جهت کاهش آلاینده ها  است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، اختلال در سلامتی، آلاینده های هوا، شاخص کیفیت هوا، محیط زیست، شهر اهواز
  • مهیار محبی میمندی، محمد ساسانی پور* صفحات 95-120

    این پژوهش تلاشی است در جهت گسترش کاربرد تکنیک استانداردسازی میزان مرگ ومیر به روش مستقیم به نحوی که علاوه بر استاندارد کردن میزان های خام مرگ ومیر، میزان های ویژه سنی برای زمان نیز استاندارد شود. میزان های مرگ ومیر ویژه سن بر حسب کل علل و علل اصلی مرگ در کشور در دو مقطع 1385 و 1394، بر اساس داده های ثبتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی محاسبه شده است. یافته های مبتنی بر میزان استانداردشده ویژه سن - دوره سال 1394 نشان می دهد که اثر تغییرات ساختار سنی بر میزان های ویژه سن کل مرگ ومیر و علل اصلی مرگ به ویژه در سنین میانسالی و سالمندی در دوره مورد بررسی عمدتا افزایشی بوده است. تنها استثنا در این مورد مرگ ومیر ناشی از حوادث غیرعمدی درسنین 15 تا 24 سال بود که تغییر ساختار سنی تاثیر کاهشی بر این میزان ها در سال 1394 داشت. با درنظر گرفتن ادامه فرایند تغییر ساختار سنی به سمت سنین بالاتر، لازم است در سیاست گذاری ها پتانسیل اثر ساختار سنی بر مرگ ومیر لحاظ شود و به موانع آن برای کاهش میزان های مرگ ومیر توجه شود.

    کلیدواژگان: مرگ ومیر، ساختار سنی، میزان های ویژه سن، استانداردسازی، علل مرگ
  • محمدحسین شریف زادگان*، امیر فتحی فرزانه صفحات 121-150

    الگوهای پخشایش جمعیتی در بازه های زمانی گوناگون، جلوه های متنوعی از مراحل پیچیده دگرگونی های اجتماعی- فضایی در مناطق سرزمین است. این پژوهش با هدف بررسی الگوهای فضایی ناشی از پخشایش جمعیت در استان ها و شهرستان های کشور در بازه زمانی 1390 تا 1395 سعی دارد تا پیامدهای اجتماعی- فضایی این الگوها را در ارتباط با دگرگونی فرایندهای شهرنشینی و شهری شدن مناطق کشور کاوش نماید. پژوهش حاضر، در دو سطح توصیفی- تحلیلی با استفاده از داده های سرشماری نفوس و مسکن و کاربست تکنیک های ترکیبی در تحلیل یافته ها بر اساس دستورهای Hot Spot  و Cold Spot (مبتنی بر ضرایب موران و آنتروپی) در GIS تدوین شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که شهرستان های قرار گرفته در مرکز کشور دارای مهاجرت پذیری بالایی بوده و شهرستان های واقع در مناطق شرقی و غربی کشور در دوره زمانی مهاجرت فرستی قرار دارند. این امر نشان دهنده کاهش فعالیت در بخش کشاورزی در مناطق حاصلخیز و افزایش الگوی اشتغال در بخش خدمات و صنعت در مرکز کشور است. از طرفی این روند باعث تضعیف انسجام و توازن فضایی در مناطق سرزمین شده است. آن چه مشخص است، الگوی پخشایش جمعیت در مناطق سرزمین مغایر با اصول و چارچوب بهینه آمایشی است.

    کلیدواژگان: پخشایش جمعیتی، فرایند شهری شدن، الگوهای فضایی، مهاجرپذیری، فرستی، انسجام سرزمین
  • یاشار ذکی*، سید عباس احمدی، محمدجلال عباسی شوازی، زهرا ادیب نیا صفحات 151-178

    بیکاری از لحاظ اجتماعی و سیاسی ظرفیت بحران آفرینی بالایی دارد و می تواند مقبولیت و حتی مشروعیت حکومت ها را زیر سوال ببرد. پاسخ حکومتها به بیکاری، ایجاد فرصت های آموزشی است تا ورود نیروی جدید به بازار کار را به تعویق بیندازند که در ایران باعث افزایش بیکاری تحصیل کردگان شده است. تفاوت فضایی در نرخ بیکاری و سهم بیکاران تحصیل کرده در کشور، تبعیض فضایی مزمن و تسلط الگوی مرکز- پیرامون و انطباق این الگو بر محل زیست گروه های قومی، نگرانی های سیاسی و احتمال اوج گرفتن ناآرامی را در کشور افزایش می دهد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و آماری با تاکید بر کشف الگوهای فضایی بیکاری به طور عام و بیکاری تحصیل کردگان به طور خاص با استفاده از روش های تحلیل فضایی آماره موران و آماره Getis-Ord Gi* در پی پاسخ به این سوالات است که الگوهای فضایی بیکاری در ایران چگونه است و دارای چه اثراتی بر جغرافیای سیاسی کشور است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد الگوهای فضایی بیکاری با بیکاری تحصیل کردگان متفاوت است و پایداری این الگوها طی زمان باعث تقویت فرایندهای ناموزون مهاجرت و توسعه شده و برداشت مردم از آن را سیاسی ساخته است و تداوم این وضعیت از دیدگاه جغرافیای سیاسی، چالش بزرگی برای حاکمیت و دولتمردان است.

    کلیدواژگان: بیکاری، بیکاری تحصیل کردگان، تحلیل فضایی، GIS، حاکمیت، امنیت ملی، مشروعیت و مقبولیت
  • جواد حدادی نسب*، حسین محمودیان صفحات 179-210

    الگوی کلی مهاجرت در کشورهای در حال توسعه، مهاجرت از مناطق کمتر توسعه یافته به مناطق توسعه یافته تر است. چنین مهاجرتی عمدتا در پاسخ به نابرابری های بین مناطق، در جهت ارتقاء کیفیت زندگی، انجام می گیرد. این مطالعه در پاسخ به این سوال است که آیا مهاجرت تغییری در کیفیت زندگی، در مقایسه با مبدا، ایجاد می کند؟ جامعه آماری پژوهش، سرپرستان خانواده های مهاجر کوهدشتی ساکن در شهر قدس تهران و سرپرستان خانواده های غیر مهاجر همتای آن ها ساکن در شهرستان کوهدشت را در بر گرفته است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه بدست آمده است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 400 خانوار (200 نفر مهاجر و 200 نفر غیرمهاجر) انتخاب شدند. جهت بررسی فرضیات تحقیق از آزمون های آماری T، آزمون کی دو و رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که خانواده های مهاجر در مجموع از کیفیت زندگی نسبتا مطلوب تری نسبت به همتایان غیرمهاجر خود برخوردار بوده اند. افراد دارای تحصیلات کمتر و غیرشاغل، کیفیت زندگی بالاتری را گزارش کرده اند. نابرابری در امکانات اقتصادی و اجتماعی دو منطقه و تفاوت در ویژگی های اقتصادی و اجتماعی مهاجران و غیرمهاجران تبیین کننده اصلی این تفاوت می باشند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مهاجر، غیر مهاجر، کوهدشت، شهر قدس
  • محمدجلال عباسی شوازی، حجیه بی بی رازقی نصرآباد*، میمنت حسینی چاووشی صفحات 211-238

    یکی از تبیین های اساسی باروری پایین اجتناب از خطر و کاهش بی اطمینانی می باشد. این مطالعه در چارچوب نظریه اجتناب از خطر و انتخاب عقلانی تاثیر امنیت بر قصد فرزندآوری زنان را آزمون می کند. بدین منظور از بخشی از داده های طرح تحولات باروری در ایران و از اطلاعات 417 زن همسردار 49-15 ساله در شهر تهران استفاده شده است. نتایج نشان می دهد 53 درصد از زنان قصد فرزندآوری دارند و میانگین تعداد فرزندان قصد شده 07/2 است. زنانی که خود و یا همسران شان در سنین پایین تری هستند، زنان با تحصیلات دانشگاهی، زنان بدون فرزند یا تک فرزند و زنانی که تجربه حاملگی در دو سال گذشته نداشته اند، بیشتر قصد فرزندآوری دارند.  قصد باروری همچنین با امنیت اقتصادی و نگرانی از آسیب های اجتماعی مرتبط است. با کاهش نگرانی از آسیب های اجتماعی و افزایش امنیت اقتصادی، قصد فرزندآوری افزایش می یابد. بر اساس نتایج تحلیل چند متغیره، تاثیر ابعاد مختلف امنیت (عینی و ذهنی) در مقایسه با متغیر سن زنان و تعداد فرزندان اندک است، لیکن با توجه به قصد فرزندآوری در زنان تک فرزند و بدون فرزند و ایده آل باروری بیش از دو فرزند در جامعه انتظار می رود با اقدامات موثر در جهت کاهش مشکلات اقتصادی در سطح کلان و خانواده و کاهش آسیب های اجتماعی، شرایط فرزندآوری در کشور تسهیل و شکاف بین باروری ایده آل و واقعی کمتر شود.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، باروری، امنیت اقتصادی عینی، قصد، زنان، شهر تهران
  • امیر عرفانی*، رویا جهانبخش، عبدالحسین کلانتری صفحات 239-264

    پیشگیری از تداوم باروری زیرسطح جایگزین و پیامدهای آن نیازمند شناخت علل نخواستن فرزند است. با الهام از نظریه گذار دوم جمعیتی و مفهوم "رابطه ناب" گیدنز، این پژوهش رابطه میان فردگرایی و نیات باروری را بررسی می کند. بدین منظور، پیمایشی طراحی و در نمونه ای بالغ بر 375 زوج در شرف ازدواج ساکن شهر تهران در سال 1395 اجرا شد. از کل پاسخگویان،87 درصد قصد داشتن فرزند بعد از ازدواج را داشتند، 39 درصد هیچ یا یک فرزند را ایده آل می دانستند، و 54 درصد قصد به تاخیر انداختن فرزندآوری برای سه سال و یا بیشتر را داشتند. تحلیل رگرسیون لاجستیک نشان داد، افرادی که فارغ از انگیزه های خانوادگی و اجتماعی وارد رابطه زناشویی می شوند، تمایل کمتری به داشتن فرزند، و قصد داشتن کمتر از دو فرزند و به تاخیر انداختن فرزندآوری برای سه سال و یا بیشتر دارند. همچنین، افرادی که با آزادی بیشتر مستقلا همسر خود را برگزیدند، بیشتر تمایل به داشتن هیچ یا یک فرزند داشتند. روابط برابرانه تر بین زوجین با تمایل به فاصله گذاری طولانی تر فرزندآوری رابطه داشت. یافته ها حاکی است که فردگرایی مبنای مهم نیت باروری پایین زوجین جوان است، که ضروری است در تدوین و اصلاح سیاست های جمعیتی مقابله با باروری پایین در کشور مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فردگرایی، رابطه ناب، نیات باروری، گذار دوم جمعیتی، خانواده
  • یعقوب فروتن*، حمیدرضا بیژنی صفحات 265-291

    در این تحقیق، الگوها و تعیین کننده های مرتبط با "تک فرزندی" را مورد مطالعه قرار داده ایم که به عنوان یکی از عمده ترین جنبه های فرآیند موسوم به "تغییر شکل ویژگی های جمعیت شناختی" در جوامع معاصر محسوب می شود. پژوهش های اندکی در ایران بر موضوع تک فرزندی متمرکز شده اند که آنها نیز عمدتا به تک فرزندی در چارچوب پدیده کم فرزندی پرداخته اند. تحقیق حاضر، نه تنها جزو معدود تحقیقاتی است که موضوع تک فرزندی را کانون توجه قرار داده، بلکه در زمره نخستین تحقیقاتی است که به طور همزمان هر دو بعد  "باروری تحقق یافته" معطوف به متاهلین  "دارای 1 فرزند" و بعد "باروری مطلوب" معطوف به متاهلین "خواهان 1 فرزند"  را مطالعه می کند. نمونه تحقیق حاضر را 2557 نفر مردان و زنان ازدواج کرده 30 ساله به بالا در نقاط شهری و روستایی شهرستان های منتخب ایران تشکیل می دهند. مطابق یافته ها، نه تنها الگوی تک فرزندی چندان مورد اقبال عمومی و پذیرفتنی نیست، بلکه نسبت متاهلین "خواهان 1 فرزند" به میزان نیمی از نسبت متاهلینی است که "دارای 1 فرزند" هستند. نتایج نشان می دهد در جامعه معاصر ما، تک فرزندی نه به عنوان یک الگوی موردانتظار و خواسته ذهنی افراد و خانواده ها، بلکه عمدتا متاثر از تعیین کننده های خارج از ذهنیت و خواست آنان و تحت تاثیر شرایط اقتصادی اجتماعی است. برهمین اساس، اجرای برنامه ریزی های مناسب و سیاستگذاری های کلان در زمینه برطرف کردن دغدغه ها و دشواری های فرزندآوری به ویژه در عرصه فرصت های شغلی و اقتصادی به منظور محقق کردن پتانسیل های امیدوارکننده حدجایگزینی باروری در بین افراد و خانواده ها ضروری و اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: تک فرزندی، نگرش های جمعیت شناختی، شکاف نسلی، نگرش جنسیتی، دینداری، ایران
  • مهدخت کیائی*، حسین سلطان زاده، حورا معتمد امینی صفحات 293-329

    خانواده ی گسترده در خانه های سنتی ایران، با زندگی چندخانواده ی خویشاوند درکنار یکدیگر بود. اقتدار که به منزله ی قابلیت تاثیر بردیگران برای انجام خواسته های فرد تصمیم گیرنده است، بر ساختارهای فعالیتی و فضایی خانه های این خانواده های گسترده تاثیر می گذاشت. هدف پژوهش، شناسایی ساختارهای فعالیتی و فضایی خانه های اعیانی دوره قاجار می باشد که مبتنی بر روابط خویشاوندی و اقتدار اعضای خانواده شکل گرفته است. بنابراین سوال اصلی این ست که روابط خویشاوندی و اقتدار اعضای خانواده چه اثراتی بر ساختارهای فعالیتی و فضایی خانه های سنتی داشته است؟روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی، تفسیری-تاریخی و پدیدارشناسانه می باشند؛ بدین ترتیب که با روش توصیفی- تحلیلی روابط خویشاوندی در عمارت های قاجاری و عوامل موثر بر ایجاد اقتدار در نظام خانواده ی سنتی ایرانی بررسی و سپس با روش تفسیری-تاریخی از میان منابع  موجود، به تبیین مصادیق این الگوها در نظام های فعالیتی و فضایی خانه های سنتی پرداخته شده است. مصاحبه های عمیقی نیز با اعضای خاندان امینی قزوین انجام پذیرفته که با روش پدیدارشناسانه، تاثیرات روابط خویشاوندی و اقتدار میان اعضا بر نظام های فعالیتی و فضای خانه ی امینی تدقیق شده است. نتایج نشان می دهند برخلاف تصور رایج نظام مردسری، زنان از اقتدار قابل توجهی در اندرونی برخودار بوده اند؛ و اقتدار در میان زنان به شکل سلسله مراتب بوده که نظام فضایی خانه نیز براساس همین ویژگی ساماندهی می شده است. همچنین نظام فضایی خانه، تامین کننده ی انواع حریم فعالیت های دسته جمعی خانواده های خویشاوند بوده است.

    کلیدواژگان: خانواده ی گسترده، اقتدار، ساختارهای فعالیتی و فضایی، عمارت امینی قزوین
  • حسین ناصری صومعه*، علیرضا هژبری نوبری، سحر بختیاری صفحات 331-360

    مطالعه جمعیت سکونتگاه های باستانی، امکان بازسازی مکانسیم های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع گذشته را فراهم کرده و افق های جدیدی از زندگی جوامع پیشین را به منصه ظهور می گذارد. پژوهش حاضر بر روی شهرستان ورزقان صورت گرفته که به لحاظ پژوهش های قوم باستان شناسی دارای ظرفیت های بسیاری است و لیکن تاکنون پژوهشی با هدف برآورد جمعیت در این منطقه صورت نگرفته است. پژوهش حاضر سعی دارد با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و رهیافت قوم باستان شناسی، بین الگوهای جمعیت پذیری استقرارهای امروزی شهرستان ورزقان و سکونتگاه های عصر مفرغ جهت تخمین جمعیت ارتباط منطقی ایجاد نماید. یعنی با انجام مطالعات میدانی، تخمین وسعت و جمعیت روستاها و اتراق های (اوباهای) عشایری و مقایسه با وسعت استقرارهای باستانی عصرمفرغ، جمعیت تقریبی آنها محاسبه گردد تا در نهایت بتوان به درک روشنی از تغییرات جمعیتی شهرستان ورزقان دست پیدا کند. بر این اساس تراکم جمعیتی شهرستان ورزقان 42 نفر در هکتار برآورد گردیده و تراکم جمعیتی استقرارهای عصر مفرغ به این صورت تقریب می گردد که در عصر مفرغ قدیم با مساحتی بالغ بر 8/3 هکتار، جمعیتی در حدود 160 نفر؛ عصر مفرغ میانی با مساحتی بالغ بر 7/12 هکتار، جمعیتی در حدود 533 نفر و عصر مفرغ جدید با مساحت 53/75 هکتار، جمعیت 3172 نفر در منطقه حضور و اسکان داشته اند.

    کلیدواژگان: شمال غرب ایران، شهرستان ورزقان، جمعیت شناسی، مطالعات قوم باستان شناسی، استقرارهای عصر مفرغ
|
  • Ashkan Shabbak *, Hamed Lorvand, Ali Rahimi Pages 7-31

    One of the issues that statistical organizations face in disseminating micro data is confidentiality, which has made the data not easily available to the public.One way to solve this problem is Synthetic simulation. In this article we proposed a simulated method, which is called synthetic, generates data with high similarity to the original population while maintaining confidentiality. Thus, estimated parameters are more accurate. The labor force survey (LFS) is one of the important surveys of statistical center of Iran, which provides valuable information about Iran’s LFS situation, specially unemployment rate.In this article, an attempt is made to investigate the application of the synthetic method for simulation target population, using results of the Iran’s LFS, summer 2018, for whole 31 country provinces. Moreover, due to compare the accuracy of Horowitz-Thompson estimates from the simulated population and real population, we have used the asymptotic relative efficiency estimate, which shows that estimation from the synthetic population is more efficient than the estimation obtained from sample of original population. This paper also shows that the proposed method can be used to estimate the parameters of small areas and where the sample size is not sufficient.

    Keywords: population simulation, Synthetic Method, Unemployment Rate, Estimated Asymptotic Relative Efficiency, small area estimation
  • Zeinab Kavehfirouz *, Fateme Javaheri, Mohammad Reza Nabizadeh Pages 33-60

    This study aims to investigate the relationship between the social capital and the quality of life among the elderly living at homes and those living at sanatoriums in Tehran. To achieve this aim, the survey method and the questionnaire tool were used to select and study 384 elderly people in Tehran. The findings show that the quality of life of the elderly living at homes is better than those staying in nursing institutions. There is also a significant association between the type of housing of the elderly and their social capital; those living at homes have higher social capital and a better quality of life than those living at sanatoriums. The results also show that there are significant associations between social capital and its constituent dimensions and the quality of life of the elderly. The results of multivariate analysis showed that after controlling for all  the variables, the type of housing still has a strong and significant impact on the quality of life of both elderly groups. However, this effect is stronger for the elderly living at homes than those staying in nursing homes. The variables of social participation, type of housing, social trust and social support have the greatest impact on the quality of life of the elderly, respectively

    Keywords: Quality of Life, Social Capital, Elderly, Sanatorium, Tehran
  • Mohammad Mirzaie, Rasoul Sadeghi, Neematollah Jafarzadeh Haghighifard, Habib Allah Sadeghi * Pages 61-94

    One of the issues that have threatened human health during the past few decades is air pollution. Air pollution is one of the most important environmental challenges of metropolises in Iran, especially in Ahvaz city. The article aims to explore the effects of air pollution on morbidity using the secondary analysis of environmental and hospital data in Ahvaz city during 2016. The results showed higher values for indices of air pollution and morbidity in winter. Most hospital visits were due to cardiovascular disease, cancer, gastrointestinal, respiratory, skin, and infectious diseases, respectively. The results of multivariate analysis showed that 85 percent of health morbidity in Ahwaz city was explained by ten types of pollutants; PM2.5, PM10, carbon monoxide, and nitrous oxide pollutants had, respectively, the largest effects on morbidity. In addition, the results showed that age and gender were also strongly correlated with morbidity related to the air pollution. In conclusion, reducing morbidity requires policy-making and effective programs to reduce pollutants.

    Keywords: Air pollution, Morbidity, Air quality index, environment, Ahvaz city
  • Mahyar Mohebi-Meymandi, Mohammad Sasanipour * Pages 95-120

    This study is an attempt to extend the application of the direct standardization method of mortality rates, so that in addition to standardizing crude death rates, age-specific rates are also standardized based of time. Using the Ministry of Health and Medical Education registry data, age-specific mortality rates are calculated based on the all and main causes of death in 2006 and 2015 at the national level. The findings of standardized age-specific rates for the year 2015 indicate that the effect of age structure changes on age-specific mortality rates for all and the main causes of death, especially in middle and older ages, has been largely increasing. The only exception in this case was deaths from unintentional accidents at ages 15 to 24, with the age structure changes displaying a declining effect. Given the continuing process of age structure change toward older ages, it is important to consider the potential impact of age structure on mortality in policy-making and its barriers to reducing mortality rates.

    Keywords: Mortality, Age structure, Age specific rates, standardization, causes of death
  • Mohamadhosein Sharifzadegan *, Amir Fathi Farzaneh Pages 121-150

    The patterns of demographic distribution in different time periods are various manifestations of complex stages of socio-spatial transformations in regions of a territory. The aim of this study is to investigate the spatial patterns resulting from population distribution in the provinces and counties of Iran between 2011 and 2016. This enables us to explore the socio-spatial consequences of these patterns in relation to transformation of urbanization processes and urbanization rates of regions. The present study has been compiled in two descriptive-analytical levels using population and housing census data and using combined techniques in analyzing findings based on Hot Spot and Cold Spot commands (based on Moran and Entropy coefficients) in GIS software. The research findings show that the counties located in the center of the country have high rates of in migration and those that located in the eastern and western regions of the country are in the periods of out migration. This indicates a reduction in the agricultural sector activities in fertile areas and a promotion in the employment patterns in the service and industry sectors in the center of the country. This trend has weakened both the cohesion and spatial balance in the territory. It is obvious that the pattern of population distribution in the regions of the country is contrary to the principles and optimal framework of territory spatial planning.

    Keywords: Demographic Distribution, urbanization process, spatial patterns, In, Out Migration, territory cohesion
  • Yashar Zaki *, Seyed Abbas Ahmadi, Mohammad Jalal Abbasi-Shavazi, Zahra Adibnia Pages 151-178

    Unemployment has a high potential for creating crises socially and politically, and thus it can call into question the state’s acceptability and legitimacy. The state’s response to unemployment is to delay the entrance of the new labor force into the job market by providing educational opportunities, which has led to an increase in unemployment among educated people in Iran. An spatial difference in unemployment and share of unemployed educated people in the country, a chronic spatial discrimination and domination of the core-periphery pattern and its adaption on the habitat of ethnic groups increase political concerns and the chance of rising unrests in Iran. This article uses descriptive-analytical and statistical methods with an emphasis on the discovery of spatial patterns of unemployment in general and unemployment of educated people in particular. The paper applies the methods of spatial analysis of Moran and Getis – Ord Gi * statistics to address the question on unemployment patterns in Iran and their effect on the country's political geography. The results show that the spatial patterns of unemployment are different from those related to the unemployment of educated people, and the sustainability of these patterns over time has strengthened the uneven processes of migration and development leading to the people's perceiving these as political. The continuation of this situation from a political geography perspective is a major challenge for the state and government.

    Keywords: Unemployment, Unemployment of educated, Spatial analysis, GIS, Governance, National Security, Legitimacy, acceptability
  • Javad Hadadinasab *, Hossein Mahmoudian Pages 179-210

    Migration from less developed to more developed areas is the general pattern of migration in developing countries. Such migration is mainly done to increase the quality of life as a response to inter-regional inequalities. This study tries to answer the question of whether the migration affects the quality of life. The target population includes the heads of migrant families from Kouhdasht county living in Shahr-e-Ghods and their counterparts in the the country. The required information was obtained through a questionnaire using the survey method. Using the random sampling method, 400 households (200 migrants and 200 non-migrants) were selected. In order to test the research hypotheses, statistical techniques of t-test, chi-square and multivariate regression were applied. The results show that migrant families, on the whole, have a relatively better quality of life than their non-migrant counterparts. Those with less education and unemployed individuals have reported a higher quality of life. Inequality in the social and economic amenities between the two regions and differences in the social and economic characteristics of migrants and non-migrants are the main explanatory factors.

    Keywords: Quality of Life, Migrant, Non-Migrant, Kouhdasht, Shahr-e-Ghods
  • Mohammad Jalal Abbasi-Shavazi, Hajiieh Bibi Razeghi-Nasrabad *, Meimanat Hosseini-Chavoshi Pages 211-238

    One of the main explanations for low fertility is risk aversion and uncertainty reduction. This study examines the effect of security on fertility intention in the framework of risk aversion and rational choice theory. To this end, a sub-sample of data from the “2017 Iran Fertility Transition Survey” was used. The sample comprised of 417 ever married women aged 15-49 in Tehran city.  The results show that 53% of women intend to have more children and the average number of intended children is 2.07. Younger wives and husbands, women with a university degree, childless and single- child women, and women with no pregnancy experience in the past two years are more likely than their counterparts to intend to have more children. Fertility intention is also related with economic security and concerns about social harms. The intention rises with decreasing concerns about social harm and increasing economic security. In the multivariate analysis, these two dimensions of security have little effect on fertility intention as compared to age and the number of children. However, given the intention of childless and single-child women to have more children as well as the existing ideal fertility of more than two children in the society, effective measures in reducing economic problems and social harms would facilitate childbearing conditions and narrow the gap between ideal and actual fertility in the country.

    Keywords: feeling of security, Fertility, Objective Economic Security, Intention, Women, Tehran city
  • Amir Erfani *, Roya Jahanbakhsh, Abdolhosein Kalantari Pages 239-264

    To prevent the enduring below-replacement fertility and its consequences requires our understanding of the determinants of wanting no (more) children. Inspired by the Second Demographic Transition theory and Giddens’ concept of “pure relationship”, this study examined the link between individualism and fertility intentions. To do so, a self-administered survey was designed and administered on a sample of 375 prospective grooms and brides, residing in the city of Tehran (Iran) in 2016. Of the total respondents, 87% intended to have children after marriage, 39% reported no or one child as an ideal number of children to have, 54% intended to postpone childbearing by three or more years. Binary logistic regression analysis showed that individuals entering a marital relationship not on the basis of familial and social motivations, were less likely to intend to have children and more likely to report less than two children as an ideal number, and to postpone childbearing for three or more years. Moreover, individuals who selected their spouse independently and more freely were more likely to report zero or one child as an ideal number. A more equitable spousal relationship was associated with the intention to postpone childbearing for a longer period. The results suggest that individualism is an important basis of low fertility intentions among young couples, which needs to be considered seriously by policy makers when designing or tailoring the population policies addressing low fertility in the country.

    Keywords: individualism, pure relationship, Fertility Intentions, Second Demographic Transition, Family
  • Yaghoob Foroutan *, Hamid-Reza Bijani Pages 265-291

    This research paper focuses on the key issue of one-child parenthood and examines its main patterns and determinants from a demographic perspective. The issue of one-child parenthood is identified as one of the most important components of the so-called process of “the transformation of demographic characteristics”. The literature review clearly indicates that while the general themes of fertility and childbearing have received a large body of studies in more recent years, it lacks substantially studies with specific focus on one-child parenthood. The present study not only contributes filling this research gap, but also is amongst the first studies focusing simultaneously on both sides of one-child parenthood: having one-child, wanting one-child. The results of this paper are based on a survey that includes 2557 married males and females aged 30 years and older residing in the selected rural and urban areas of Iran. The research results presented and discussed in this paper have shown that not only one-child parenthood is insignificantly accepted, but also the proportion of respondents ‘wanting one-child’ is almost half of the proportion of those ‘having one-child’. In sum, the conclusion of these research findings is that the one-child parenthood is overwhelmingly driven by socio-economic determinants rather than individual choices, suggesting the fundamental role of governmental policies targeted largely towards socio-economic and occupational provisions in order to enable individuals to go beyond the one-child parenthood.

    Keywords: one-child parenthood, demographic attitudes, Generational gap, gender attitude, religiosity, Iran
  • Mahdokht Kiaee *, Hossein Soltanzadeh, Hoora Motamedamini Pages 293-329

    Extended family were formed by several related families living together in traditional Iranian houses. Authority, defined as the ability to influence others to fulfill the wishes of the decision-maker, affected the activity and spatial structures of the homes of these extended families. The aim of this research is to identify the activity and spatial structures of the aristocratic houses of the Qajar era, formed based on kinship relations and the authority of family members. Therefore, the main question of is what the effects of kinship and authority of family members are on the functional and spatial structures of traditional houses. The research method is descriptive-analytical, interpretive-historical and phenomenological; Thus, by descriptive-analytical method, kinship relations in mansions in Qajar era and the factors affecting the establishment of authority in the traditional Iranian family system have been studied. The examples of these patterns in the activity and spatial systems of traditional houses are explained. [In-depth interviews were conducted with members of the Amini family in Qazvin, which examined the effects of kinship and authority among members on Amini's activity and spatial systems using the phenomenological method. The results show that contrary to the common perception of the masculine system, women had considerable authority within the inner space; And the authority among women was hierarchical, upon which the spatial system of the house was organized. Also, the spacial system of the house provided various forms of privacy for the collective activities of relatives.

    Keywords: Extended Family, Authority, Activity, Spatial Structures, Amini Qazvin mansion
  • Hossein Naseri Someeh *, Alireza Hejebri Nobari, Sahar Bakhtiari Pages 331-360

    The study of the population of ancient settlements provides the possibility of reconstructing the political, economic, social and cultural mechanisms of past societies and shows a new perspective on the life of previous societies. The present study was conducted on the county of Varzeqan, which has significant capacities in terms of ethno-archaeological research. However, so far no research has been conducted to estimate the population in this area. The present study uses a descriptive-analytical method and an ethno-archaeological approach to estimate the population by establishing a logical connection between the population attraction models of modern settlements of Varzeqan and the Bronze Age sites. That is, calculating the approximate population by conducting field studies, estimating the extent and the population of ​​villages and nomadic settlements, and comparing the extent of ​​Bronze Age sites. This way, a clear understanding of the demographic changes in Varzeqan County can be achieved. Accordingly, the population density of Varzeqan county is estimated to be 42 people per hectare and the population density of Bronze Age settlements is estimated as follows: in the early Bronze Age, with an area of more than 3.8 hectares, a population of about 160 people; in the middle Bronze Age with an area of 12.7 hectares, a population of about 533 people; and in the late Bronze Age with an area of 75.53 hectares, a population of 3172 people were present and settled in this region.

    Keywords: northwestern Iran, Varzaqan County, demography, Ethno-archaeological Studies, Bronze Age Sites