فهرست مطالب

دستاوردهای روانشناختی - سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1400)

مجله دستاورد های روانشناختی
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید گودرزی، حسین سماواتیان*، ابوالقاسم نوری صفحات 1-24

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین تناسب های پنج گانه (تناسب فرد محیط) و استرس شغلی و نقش تعدیل کننده ویژگی های شخصیتی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه کارکنان شرکت پلی اکریل ایران (800 نفر) در سال 1397 تشکیل می دادند. حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم (260 نفر) برآورد گردید. ابزارهای سنجش شامل؛ پرسشنامه های تناسب فرد- شغل(PJF) فرد- سازمان(POF)، تناسب فرد- حرفه(PVF) و فرد- گروه (PGF)، تناسب فرد- کار راهه (PCF)، استرس شغلی (JS) و پرسشنامه ی ویژگی های شخصیتی (NEO) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل یابی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار آماری PLS smart, استفاده شد. یافته ها نشان داد که: رابطه بین تناسب های فرد -گروه و استرس شغلی وتناسب های پنج گانه و استرس شغلی معنادار است و مولفه شخصیتی تجربه پذیری رابطه بین تناسب های پنج گانه و استرس شغلی را به صورت معنادار تعدیل می کند. در این پژوهش از بین تناسب های پنج گانه و ویژگی های شخصیتی ، تناسب فرد- گروه و مولفه ی شخصیتی تجربه پذیری نقش اساسی در کاهش استرس داشتند. پیشنهاد می شود که مدیریت شرکت از الگوی ساختاری جهت کاهش استرس شغلی کارکنان خود بهره بگیرد.

    کلیدواژگان: : تناسب های پنج گانه، ویژگی های شخصیتی، استرس شغلی
  • شیوا عدلخواه، سالار فرامرزی*، اصغر آقایی صفحات 25-48

    ضعف در مهارت های ارتباطی و سازگاری اجتماعی از مشکلات ثانویه نقص توجه/ بیش فعالی است که توجه به این مشکلات برای بهبود زندگی اجتماعی کودکان مبتلا حایز اهمیت است؛این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان ارتباطی والد-کودک و درمان تعامل والد-کودک بر مهارت های ارتباطی و سازگاری اجتماعی کودکان مبتلا به نقص توجه/ بیش فعالی 6 تا 12 سال، به روش نیمه تجربی با طرح تک آزمودنی انجام شد. در این پژوهش12 بار اندازه گیری (4 بار به عنوان خط پایه، 4 بار طی درمان و 4 بار در مرحله ی پیگیری) به عمل آمد. از مادران دارای کودک 6 تا 12 سال مبتلا به به نقص توجه/بیش فعالی شهر اصفهان به همراه کودکانشان، 6 مادر-کودک (12 نفر) شیوه هدفمند انتخاب و تصادفا در دو گروه درمان ارتباطی والد-کودک و درمان تعاملی والد-کودک جایگزین شدند. سپس 11 جلسه درمان ارتباطی والد-کودک برای گروه اول و 12 جلسه درمان تعامل والد-کودک برای گروه دوم اجرا شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مهارت های ارتباطی جرابک (2004) و مقیاس سازگاری اجتماعی واینلند (1935) بود. نتایج نشان داد درمان ارتباطی والد-کودک و درمان تعامل والد-کودک بر مهارت های ارتباطی کودکان مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی تاثیر داشته اند (05/0>p)؛ لیکن تنها درمان ارتباطی والد-کودک بر سازگاری اجتماعی کودکان مبتلا به نقص توجه/ بیش فعالی تاثیرات پایدار داشته است. بنابراین درمان ارتباطی والد-کودک نسبت به درمان تعامل والد-کودک نقش موثرتری در بهبود مهارت های ارتباطی و سازگاری اجتماعی کودکان مبتلا به نقص توجه/ بیش فعالی ایفا کند.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، سازگاری اجتماعی، درمان تعامل والد-کودک، درمان ارتباطی والد-کودک
  • زهرا قاسمی، ایلناز سجادیان*، محمدعلی نادی، شهاب الدین ذوفقاری صفحات 49-68

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته درمانی مثبت نگر ایرانی- اسلامی بر بهزیستی روان شناختی و پریشانی روان شناختی دانش آموزان دختر متوسطه دوم انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 دانش آموز د دانش آموزان دختر متوسطه دوم با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (15 دانش آموز در گروه آزمایش و 15 دانش آموز در گروه گواه). گروه آزمایش بسته درمانی مثبت نگر ایرانی- اسلامی را طی سه ماه در 11 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس خودسنجی التزام عملی به اعتقادات اسلامی (نویدی، 1376)؛ پرسشنامه بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) و پرسشنامه پریشانی روان شناختی (کسلر و همکاران، 2003) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بسته درمانی مثبت نگر ایرانی- اسلامی بر بهزیستی روان شناختی و پریشانی روان شناختی دانش آموزان دختر متوسطه دوم تاثیر معناداری داشته است(p <0/001). بدین صورت که این بسته روان شناختی توانسته منجر به بهبود بهزیستی روان شناختی و کاهش پریشانی روان شناختی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شود.

    کلیدواژگان: بسته درمانی مثبت نگر ایرانی- اسلامی، بهزیستی روان شناختی، پریشانی روان شناختی، دانش آموزان
  • ایمان حکیمی* صفحات 69-90

    انسان ها به واسطه کار معنای وجودی خویش را می یابند و از این جهت کار می تواند بنیان و کانون زندگی بشر قلمداد شود. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی این موضوع بود که چگونه شخصیت پویا و معنویت فردی و سازمانی پرستاران می تواند سبب بهبود ادراک معناداری کار و تعلق شغلی حاصل از آن شود. طرح این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر کلیه پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1398 می باشد که از بین آنها 270 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب گردید. از پرسشنامه های معنویت فردی و سازمانی، شخصیت پویا، معناداری کار و تعلق شغلی برای گردآوردی داده استفاده شد. پس از اطمینان از پایایی و روایی ابزار پژوهش، تحلیل داده ها با نرم افزار Lisrel 8.8 و با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که هر چند معنویت فردی، تجارب پرستاران را از معناداری کارشان افزایش نمی دهد؛ اما این سازه همراه با متغیرهای معنویت سازمانی و شخصیت پویا می توانند به عنوان پیشایندهای تعلق شغلی مد نظر قرار گیرند. در نهایت، شواهد حاکی از تایید نقش میانجی گری نسبی معناداری کار در ارتباط بین این سازه های سه گانه با تعلق شغلی در جامعه مورد مطالعه بود.

    کلیدواژگان: شخصیت پویا، معنویت فردی، معنویت سازمانی، معنای کار، تعلق شغلی
  • محسن دوستکام، سپیده پورحیدری*، فائزه کریمی صدر، سید ابوالفضل حسینی صفحات 91-110

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای بر سوگیری تعبیر چهره و ترس از ارزیابی ‏منفی در دانشجویان دارای خصیصه پارانویید انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه ‏کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی شهر کاشمر در سال ‏‏1398 که بر‎ ‎اساس‎ ‎پرسشنامه‎ ‎بالینی چندمحوری میلون -3 و ملاکهای ‏DSM-5‎‏ دارای خصیصه پارانویید‎ ‎تشخیص داده شده اند، ‏تشکیل دادند (بر اساس آمار به دست آمده از این مرکز 60 نفر). از این تعداد، 20 دانشجو دارای خصیصه پارانویید به روش ‏نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 20 نفر). گروه آزمایش 16 ‏جلسه درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای چورپیتا را دریافت کردند. ابزار پژوهش پرسشنامه چندمحوری بالینی؛ سوگیری ‏تعبیر چهره های مبهم و مقیاس ترس از ارزیابی منفی بود که قبل و بعد از مداخله توسط هر دو گروه تکمیل گردید. داده-‏های جمع آوری شده توسط نرم افزار ‏SPSS-22‎‏ و آمار استنباطی تحلیل کواریانس تحلیل شد. نتایج تحلیل کواریانس نشان‎ ‎داد ‏با حذف اثر نمره های پیش آزمون سوگیری تعبیر چهره و ترس از ارزیابی منفی به عنوان متغیر همپراش اثر اصلی درمان ‏شناختی رفتاری واحد پردازه ای بر سوگیری تعبیر چهره و ترس از ارزیابی منفی در پس آزمون معنی دار است(05/0 ‏P <‎‏). لذا ‏می توان از درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای به عنوان یک روش موثر برای کاهش سوگیری تعبیر و ترس از ارزیابی منفی ‏افراد دارای خصیصه پارانویید بهره گرفت. ‏

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای، سوگیری تعبیر چهره، ترس از ارزیابی منفی، پارانویید
  • قاسم آهی*، یوسف ارفع رحیمیان صفحات 111-132

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه فعالیت گرایی هیپومانیا، ضعف روحیه و هیجانات منفی مختل کننده مبتنی بر فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا-2 در اضطراب، افسردگی و انگیزش جنسی مبتلایان به اختلالات جنسی انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن را کلیه افراد مبتلا به اختلال جنسی که برای درمان مشکلات جنسی به مراکز مشاوره ای و کلینیک های درمانی شهر مشهد مراجعه کرده و دارای پرونده بودند، تشکیل داد. تعداد اعضای نمونه در این پژوهش 336 نفر در نظر گرفته شد. برای انتخاب نمونه روش نمونه گیری در دسترس بکار رفت. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه شخصیت چندوجهی مینه سوتا-2 فرم بازسازی شده و پرسشنامه چندوجهی مشکلات جنسی (خرده مقیاس اضطراب، افسردگی و انگیزش جنسی) انجام شد. برای بررسی فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به کمک نرم افزار SPSS-22 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین فعالیت گرایی هیپومانیا، ضعف روحیه و هیجانات منفی مختل کننده با اضطراب و افسردگی جنسی همبستگی مثبت و معنی دار و با انگیزش جنسی رابطه منفی و معنی دار وجود داشت . به علاوه مشخص شد فعالیت گرایی هیپومانیا، ضعف روحیه و هیجانات منفی مختل کننده 22 درصد واریانس اضطراب جنسی را تبیین کردند. همچنین 23 درصد واریانس افسردگی جنسی از طریق فعالیت گرایی هیپومانیا و ضعف روحیه تبیین شد. به علاوه فعالیت گرایی هیپومانیا و ضعف روحیه روی هم 14 درصد واریانس انگیزش جنسی را تبیین کردند. یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده نقش فعالیت گرایی هیپومانیا، ضعف روحیه و هیجانات منفی مختل کننده در اضطراب، افسردگی و انگیزش جنسی مبتلایان به اختلالات عملکرد جنسی بود.

    کلیدواژگان: فعالیت گرایی هیپومانیا، ضعف روحیه، هیجانات منفی مختل کننده، اضطراب، افسردگی و انگیزش جنسی
  • سمیرا گایینی، شهرزاد سراوانی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 133-152

    هدف این پژوهش، پیش بینی طرحواره ناسازگار خودانضباطی ناکافی بر اساس انگیزه پیشرفت، معنای زندگی و دشواری تنظیم هیجانی در دانشجویان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم بود که نمونه ای متشکل از 368 نفر از آن ها به روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های طرحواره یانگ و همکاران، انگیزه پیشرفت هرمنس، معنای زندگی استیگر و همکاران، و دشواری تنظیم هیجانی گراتز و رومر جمع آوری شد و با روش رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. یافته ها رابطه منفی و معنی داری بین انگیزه پیشرفت و دو زیر مقیاس وجود معنا و جستجو برای یافتن معنا در زندگی با طرحواره ناسازگار خودانضباطی ناکافی را نشان دادند (p <0.05). همچنین زیرمقیاس های عدم پذیرش پاسخ های هیجانی، دشواری در انجام رفتار هدفمند، دشواری در کنترل تکانه، فقدان آگاهی هیجانی و دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجانی، رابطه مثبت و معنی داری با طرحواره خودانضباطی ناکافی دارند (p <0.05). یافته ها به طور کلی بیانگر آن است که وجود انگیزه ضعیف پیشرفت، نبود معنای شایسته در زندگی و دشواری داشتن در تنظیم هیجانات می تواند باعث تداوم طرحواره ناسازگار خودانضباطی ناکافی در افراد گردد.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، خود انضباطی ناکافی، انگیزه پیشرفت، معنای زندگی، تنظیم هیجان
  • بلقیس بیت مشعل، نسرین ارشدی *، علیرضا حیدری، پرویز عسکری صفحات 153-176

    هدف پژوهش حاضر طراحی و آزمودن الگویی از برخی پیامدهای فرسودگی شغلی (سلامت عمومی، رضایت از زندگی، انگیزش شغلی، قصد ترک شغل و عملکرد شغلی) بود. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه این پژوهش شامل 225 نفر از کارکنان شرکت نفت و گاز کارون بودند که به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه‌های فرسودگی شغلی مسلچ (1982)، سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979)، رضایت از زندگی داینر و همکاران (1985)، انگیزش شغلی رایت (2004)، قصد ترک شغل کامن و همکاران (1979) و عملکرد شغلی پاترسون (1922) جهت جمع‌آوری داده‌ها مورد استفاده قرار گرفتند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم‌افزارهای AMOS-22 و SPSS-22 انجام گرفت. جهت آزمون اثرهای واسطه‌ای در الگوی پیشنهادی نیز از روش بوت‌استراپ استفاده شد. یافته‌ها نشان‌دهنده برازش مطلوب الگوی نهایی با داده‌ها بودند. نتایج همچنین حاکی از معنی‌داری تمامی مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم در الگوی پیشنهادی بودند. به این معنا که، فرسودگی شغلی اثر مستقیم و غیرمستقیم معنی‌دار از طریق سلامت عمومی، رضایت از زندگی، انگیزش شغلی و قصد ترک شغل، بر عملکرد شغلی داشت. در مجموع، نتایج این پژوهش بیانگر نقش تعیین‌کننده فرسودگی شغلی، سلامت عمومی، رضایت از زندگی، انگیزش شغلی و قصد ترک شغل بر عملکرد شغلی است.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، سلامت عمومی، رضایت از زندگی، انگیزش شغلی، قصد ترک شغل
  • زهرا حسین پناه، کبری کاظمیان مقدم* صفحات 177-196

    هدف پژوهش حاضر، آزمون الگوی رابطه علی هوش فرهنگی و سرزندگی تحصیلی با یادگیری خود راهبر از طریق میانجیگری اهمال کاری تحصیلی دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول بودند که از بین آنها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نمونه ای 354 نفری انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران (2001)، سرزندگی تحصیلی دهقانی زاده و حسین چاری (1391)، اهمال کاری تحصیلی سولومون و راتبلوم (1984) و هوش فرهنگی آنگ و همکاران (2004) استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از تحلیل مسیر انجام گرفت. نتایج نشان داد که در کل نمونه، تمامی ضرایب مسیر بین متغیرها از لحاظ آماری معنی دار بودند. به علاوه مسیرهای مستقیم هوش فرهنگی، سرزندگی تحصیلی و اهمال کاری تحصیلی به یادگیری خود راهبر از لحاظ آماری معنی دار بودند. هم چنین مسیرهای مستقیم هوش فرهنگی و سرزندگی تحصیلی به اهمال کاری تحصیلی نیز معنی دار بودند. از سوی دیگر، نتایج نشان داد رابطه غیرمستقیم هوش فرهنگی و سرزندگی تحصیلی با یادگیری خودراهبر از طریق اهمال کاری تحصیلی معنی دار بودند. در مجموع، نتایج پژوهش نشان داد که به نظر می رسد یادگیری خودراهبر پدیده ای است که از عوامل بسیاری از جمله هوش فرهنگی، سرزندگی تحصیلی و اهمال کاری تحصیلی تاثیر می پذیرد.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، سرزندگی تحصیلی، یادگیری خود راهبر، اهمال کاری تحصیلی
  • موسی جاودان* صفحات 197-214

    هدف این پژوهش طراحی و تدوین الگوی تقویت روحیه و فرهنگ کارآفرینی در دانش آموزان دوره اول و دوم متوسطه بود. به این منظور تعداد 424 نفر (223 پسر و 201 دختر) از دانش آموزان دوره اول و دوم که در سال تحصیلی 97-1396 در یکی از مدارس متوسطه شهر بندرعباس مشغول به تحصیل بودند، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. روش پژوهش حاضر، همبستگی و از نوع تحلیل مسیر می باشد. داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه های جو روانی-اجتماعی کلاس (C.E.Q.)؛ مقیاس جو عاطفی خانواده (A.F.C.)؛ مقیاس شخصیت فکری ((I.P.S.؛ مقیاس احساس شایستگی (SCS)؛ پرسشنامه خلاقیت رند سیپ (R.C.Q.)؛ پرسشنامه سخت کوشی (H.S.)؛ انگیزه پیشرفت (A.M.T.) و روحیه کارآفرینی (E.M.Q.) جمع آوری شده اند. ارزیابی الگوی پیشنهادی نشان داد که مدل پیشنهادی معادلات ساختاری روابط علی بین متغیرهای یاد شده از برازش قابل قبولی برخوردار هستند و همه مسیرهای یاد شده بجز شخصیت فکری منعطف، منفعل، منتقد، به احساس شایستگی و احساس شایستگی به سخت کوشی و روحیه کارآفرینی در سطح 0001p </ معنی دار بودند. به طور کلی، نتایج نشان داد که جو روانی-اجتماعی کلاس، جو عاطفی خانواده، شخصیت فکری مستبد، از طریق احساس شایستگی با روحیه کارآفرینی رابطه معنی دار دارد. پیشنهاد می شود برای تقویت روحیه و فرهنگ کارآفرینی دانش آموزان محیط غنی (در خانه، مدرسه و اجتماع) فراهم گردد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، انگیزه پیشرفت، سخت کوشی، شخصیت فکری، جو روانی-اجتماعی
  • رضا سپهوند، محسن عارف نژاد، فریبرز فتحی چگنی*، مهدیه سپهوند صفحات 215-240

    هدف این پژوهش بررسی رابطه شخصیت پیش نگر و بهزیستی روانشناختی با میانجیگری تعالی یابی شغلی در پرستاران بیمارستان شهید رحیمی خرم آباد بود. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نوع تحقیق، رابطه ای و از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش تعداد 456 نفر از پرستاران بیمارستان شهید رحیمی شهر خرم آباد بودند، که بر اساس جدول مورگان از این میان نمونه ای به تعداد 205 نفر به روش تصادفی طبقه ای از میان آنها انتخاب گردید. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه شخصیت پیش نگر (بتمن و کرنت، 1993)، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی (ریف و کیس، 1995) و پرسشنامه تعالی یابی شغلی (تایمز و همکاران، 2012) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارAmos استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده ی آن است که شخصیت پیش نگر به صورت مستقیم با بهزیستی روانشناختی و تعالی یابی شغلی رابطه مثبت و معنی داری دارد، همچنین نتایج نشان دهنده این بود که تعالی یابی شغلی رابطه بین شخصیت پیش نگر و بهزیستی روانشناختی را میانجی گری می کند (p <0/05).

    کلیدواژگان: شخصیت پیش نگر، بهزیستی روانشناختی، تعالی یابی شغلی
  • داود حاج خدادادی، عذرا اعتمادی *، محمدرضا عابدی، رضوان سادات جزایری صفحات 241-262

    یکی از دغدغه‌های خانواده‌های دارای فرزند نوجوان، مشارکت پدر در فرزندپروری است. به همین دلیل شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن دارای اهمیت است. این پژوهش با هدف پیش‌بینی مشارکت پدر از طریق سازگاری زوجی، کیفیت رابطه مادر- نوجوان و سطح تحصیلات پدر انجام شد. روش پژوهش، همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه این پژوهش شامل کلیه خانواده‌های دارای نوجوان پسر 13 تا 15 ناحیه4 (آموزش و پرورش) شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 بودند. روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چندمرحله ای بود. سیصد و شش تن (102 خانواده، شامل نوجوان به همراه والدین) به پرسشنامه-های والدگری آلاباما (مشارکت پدر)، سازگاری زوجی و پرسشنامه کیفیت رابطه والد - فرزندی پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر و بوسیله نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها نشان دادند که مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است و تمامی ضرایب مسیر مستقیم معنی‌دار شدند. همچنین در مدل مسیر حاضر، کیفیت رابطه مادر– نوجوان نقش واسطه‌ای را برعهده دارد. در مجموع می‌توان گفت متغیرهای موجود در مدل، بویژه سازگاری زوجی و کیفیت رابطه والد – نوجوان می‌توانند مشارکت پدر را به خوبی تبیین نمایند. نتایج پژوهش حاضر موید نقش برجسته تعاملات خانوادگی در دخیل شدن و مشارکت پدر در امر فرزندپروری بود و یافته‌ها می‌تواند یاری‌رسان متخصصان در زمینه ارتقای سلامت و انسجام خانواده باشند.

    کلیدواژگان: مشارکت پدر، رابطه مادر -نوجوان، سازگاری زوجی، تحصیلات پدر
|
  • Saeed Goodarzi, Hosein Samavatiyan *, Aboolghasem Noouri Pages 1-24

    This research was carried out with the aim of determining the relationships between the five–fits with job stress and considering moderating role of personality. The design was descriptive and correlational. The statiscally population was included all employees of PolyAcril Company of Iran (800 persons) in 2018. The sample size was (260) estimated by random sampling to the class proportional to the sample size applying. The measurement instruments consisted of person-Job fit (PGF), person-organozition fit (POF), Person-vocation fit (PEF) person-group fit (PGF), person-career fit (PCF), Job stress (JS) and big five personality questionnaire (BFPQ). Data were analyzed with the use of descriptive and Structure Equation Modeling (SEM) using PLS smart software. Results revealed that there is a significant relationships between the person – group fit and stress, five fits and job stress. also five fits and job with moderating role of component personality openness. In this research From among the five fits and personality characteistics, the person- group fit and the component personality openness played a key role at reducting stress. It is recommended that company management reduce stress of their staff play by applay the structural model.

    Keywords: five fits, Personality Characteristic, job stress
  • Shiva Adlkhah, Salar Faramarzi *, Asghar Aghaei Pages 25-48

    AbstractWeak communication skills and social adjustment are secondary problems of children with ADHD, and paying attention to these problems is important for improving the social life of these children. The aim of this study was to compared the effectiveness of parent-child communication package and parent-child interaction therapy on communication and social adjustment skills of children with ADHD in a quasi-experimental design with a single-subject design. In this study, 12 measurements (4 times as baseline, 4 times during treatment and 4 times as follow-up) were performed. Of the mothers of 6 to 12 years old children with ADHD in Isfahan along with their children, 6 mothers (n=12) were selected by purposive sampling and were randomly assigned into two groups of parent-child communication and parent-child interactive therapy. Then, 11 sessions of parent-child communication package for the first group and 12 sessions of parent-child interaction therapy for the second group were administered. The research tools were the Jerabec (2004) communication skills questionnaire and the Vineland Social Adaptation Scale (1935). The results showed that parent-child communication package and parent-child interaction therapy affected the communication skills of children with ADHD, but the effects of these treatments were reduced in the follow-up period. Also, only the parent-child communication package had a lasting effect on the social adjustment of children with ADHD. Therefore, the parent-child communication package plays a more effective role in improving the communication and social adjustment skills of children with ADHD than the parent-child interaction therapy.

    Keywords: Communication Skills, social adjustment, parent-child interaction therapy, Parent-child communication therapy
  • Zahra Ghasemi, Ilnaz Sajadian *, Mohammadali Nadi, Shahab Addin Zofaghari Pages 49-68

    Introduction Enjoying mental health can improve the students’ educational performance as one of the basic factors in their success. Therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of Iranian Islamic positive treatment on the psychological wellbeing and psychological distress on secondary high school female students. Method It was a quasi-experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up stage. The statistical population of the present study included secondary high school female students in academic year 2018-19. 30 secondary high school female students were selected through non-random purposive sampling method and replaced into experimental and control groups (15 students in the experimental group and 15 students in the control group). The experimental group received Iranian Islamic positive treatment in eleven seventy-five-minute sessions during three months. However, the control group was waiting to receive the intervention and did not receive this treatment during the research process. The applied questionnaires in this study included the scale of self-examination of practical obligation to Islamic beliefs (Navidi, 1997), psychological wellbeing questionnaire (Ryff, 1989), psychological distress questionnaire (Kesler, 2003). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA via SPSS23 software. Result The results showed that Iranian Islamic positive treatment has significantly influenced the psychological wellbeing and psychological distress of secondary high school female students (p < 0.001) in a way that this psychological package was able to lead to the improvement of psychological wellbeing and decrease of psychological distress in secondary high school female students.

    Keywords: Iranian Islamic positive treatment, psychological wellbeing, students
  • حکیمی Hakimi * Pages 69-90

    Humans can find personal significance through work, and so work can be considered as the foundation and center of human life. Therefore, the purpose of the present study was to investigate how the proactive personality and personal and organizational spirituality of nurses can improve the perception of meaningful work and job engagement. The method of this research was descriptive-correlational type. The statistical population of the study consisted of all nurses working in Rafsanjan University of Medical Sciences in 2019, which 270 of them were selected by cluster random sampling. Questionnaires of individual and organizational spirituality, proactive personality, meaning of work and job engagement were used to collect data. After confirming reliability and validity of research tool, data were analyzed using Lisrel 8.8 software and by structural equation modeling approach. Findings indicate that although individual spirituality does not enhance nurses' experiences of meaningful work, this construct, together with variables of organizational spirituality and proactive personality, can be considered as antecedents of job engagement. Finally, the evidence confirms the relative mediating role of meaning of work in the relationship between these three constructs with job engagement in the study population.

    Keywords: Personal spirituality, organizational spirituality, Meaning of Work, job engagement
  • Mohsen Doustkam, Sepideh Pour Heydari *, Faezeh Karimi Sadr, ABOLFAZL HOSSEINI Pages 91-110

    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of Modular Cognitive-‎Behavioral Therapy on facial expression bias and fear of negative evaluation in paranoid ‎students. The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test with control group.‎‏ ‏The research community was composed of all students referring to the counseling center of kashmar University of Medical Sciences in the year 2017-16, who were diagnosed according to ‎Multidimensional Clinical Questionnaire-3 and DSM-‎‏5‏‎ criteria with paranoid attribution disorder ‎‎(According to statistics obtained from the center 60 people)‎‏.‏‎ Of these, 20 students with paranoid ‎characteristics were selected through purposeful sampling and were randomly assigned to ‎experimental and control groups. The experimental group received 16 sessions of Modular ‎Cognitive-Behavioral Therapy (HRT), Chuppita and did not receive interventional ‎control.Multidimensional Clinical Questionnaire and Objective Fear Scale , were completed ‎before and after the intervention by both groups. The collected data were analyzed by SPSS-22 ‎software and inferential statistics of covariance analysis. The results of analysis of covariance ‎showed that by eliminating the effect of pre-test scores on facial expression bias and fear of ‎negative evaluation as a scattering variable, the main effect of Modular cognitive-behavioral ‎therapy on facial expression bias and fear of negative evaluation in post-test is significant ‎‎(P‎‏>‏‎0/05). Therefore, Modular cognitive behavioral therapy can be used as an effective method to ‎reduce interpretation bias and fear of negative evaluation of people with paranoid traits.‎

    Keywords: : Cognitive-behavioral therapy, Process unit, Facial expression bias, Fear of negative evaluation, paranoid
  • Ghasem Ahi *, Yosef Arfae Rahimian Pages 111-132

    The purpose of this study was to investigate the relationship of Hypomanic Activation, Demoralization and Dysfunctional Negative Emotions Based on the Minnesota multiphasic personality inventory-2-restructured form (MMPI-2RF) in anxiety, depression and sexual motivation of people with sexual dysfunction. This descriptive correlational study was performed on all persons with sexual dysfunction who referred to counseling centers and medical clinics in Mashhad for treatment of sexual problems. The sample included 336 individuals. An available sampling method was used to select the sample. Data were collected using the Minnesota multiphasic personality inventory-2-restructured form (MMPI-2RF) and the multidimensional sexual problems questionnaire (subscale of anxiety, depression and sexual motivation). Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used to investigate the research hypotheses using SPSS-22 software. Findings showed that there was a significant positive correlation between hypomanic activation, demoralization and dysfunctional negative emotions with anxiety and sexual depression and a negative significant relationship with sexual motivation (p < 0.01). In addition, it was found that hypomanic activation, demoralization and dysfunctional negative emotions explained 22% of the variance in sexual anxiety (R Square= 0.22). It was also found that 23% of the variance in sexual depression is explained by hypomanic activation and demoralization. Hypomanic activation and demoralization also account for 14% of the variance in sexual motivation. The findings of the present study indicate the role of hypomanic activation, demoralization and dysfunctional negative emotions in anxiety, depression and sexual motivation in patients with sexual dysfunction.

    Keywords: hypomanic activation, demoralization, dysfunctional negative emotions, Anxiety, depression, sexual motivation
  • Samira Gaeeni, Shahrzad Saravani *, Majid Zargham Hajebi Pages 133-152

    The aim of this study was to predict insufficient self-discipline maladaptive schema based on achievement motivation, the meaning in life, and difficulties in emotion regulation in students. The Method of present research was descriptive-correlation. The statistical population included students studying at the Islamic Azad University of Qom, of which 368 individuals were selected as the sample by random cluster sampling. Data were collected using Young, Klosko, & Weishaar (2001) Schema questionnaire, Hermans (1970) Achievement Motivation questionnaire, Steger, Frazier, Oishi, & Kaler (2006) Meaning in Life questionnaire, Gratz & Roemer (2004) Difficulties in Emotion Regulation Scale, and then were analyzed using multiple Regression and Pearson correlation coefficient. The results indicated a negative and significant relationship between achievement motivation, and existence of meaning and search for meaning in life subscales with insufficient self-discipline maladaptive schema (P <0.05). Also, rejection of emotional responses, difficulty in performing targeted behavior, difficulty in controlling impulse, lack of emotional awareness and limited access to emotion regulation strategies subscales had a positive and significant relationship with insufficient self-discipline maladaptive schema (p <0.05). Findings generally suggested that poor motivation to Achievement, lack of proper meaning in life, and having difficulty in regulating emotions can cause insufficient self-discipline maladaptive schema to persist in individuals.

    Keywords: Early maladaptive schema, Insufficient self-discipline, achievement motivation, Meaning in life, emotion regulation
  • Belghis Beit Mashal, Nasrin Arshadi *, Alireza Heidari, Parviz Asgari Pages 153-176
    Introduction

    Job burnout has adverse effects on employees’ work motivation and job performance. For that reason, the aim of this study was designing and testing a model of some consequences (general health, life satisfaction, work motivation, turnover intention, and job performance) of job burnout.

    Method

    The research method is descriptive-correlational type. The statistical population of the study included all employees of Karun Oil and Gas Company in 2018. From this population, 303 employees were selected by simple random sampling method. Evaluation of the proposed model was done by structural equation modeling (SEM), using AMOS-22 and SPSS-22 softwares. Bootstrap method was also used for testing the indirect relationships. In this study, Maslach’s Job Burnout (1982), Goldberg and Hiller’s General Health (1979), Diener’s et al. Life Satisfaction (1985), Wright’s Work Motivation (2004), Coman’s et al. Turnover Intention (1979), and Paterson’s Job Performance (1922) questionnaires were used for data collection. In the present research, the reliability of emotional exhaustion, general health, life satisfaction, work motivation, turnover intention, and job performance questionnaires, by Cronbach's alpha coefficients were 0.83, 0.73, 0.85, 0.63, 0.88, and 0.96, respectively.

    Results

    The results showed that the paths from job burnout to general health, life satisfaction, work motivation, turnover intention, job performance, from general health to job performance, from life satisfaction to job performance, from work motivation to job performance, from turnover intention to job performance were statistically significant. The results also confirmed the indirect effects of job burnout through general health, life satisfaction, work motivation and turnover intention on job performance.

    Conclusion

    Based on the results, the managers are recommended to pay attention to consequences of employees’ job burnout. Furthermore, regarding the direct positive effect of public health on job performance, it is suggested that organizations incorporate public health surveys into their programs as well as designing programs to measure and enhance the general health of employees.

    Keywords: job burnout, general health, life satisfaction, work motivation, turnover intention, job performance
  • Zahra Hossinpanah, Kobra Kazemianmoghadam * Pages 177-196

    The purpose of this study was to test the causal relationship between cultural intelligence and academic vitality with self-directed learning through mediating academic procrastination in female students of Islamic Azad University of Dezful. The research method was descriptive and correlational. The statistical population consisted of all female students of Islamic Azad University of Dezful, among whom 354 were selected by stratified random sampling. Fisher et al. (2001), Dehgani Zadeh and Hossein Chari (2012), Solomon & Rathblum academic procrastination (1984), and Ang et al.'s cultural intelligence (2004) were used to measure research variables. The proposed model was evaluated using path analysis. The results showed that in the whole sample, all path coefficients between variables were statistically significant. In addition, the direct paths of cultural intelligence, academic vitality, and academic procrastination to self-directed learning were statistically significant. Also, the direct paths of cultural intelligence and academic vitality to academic procrastination were also significant. On the other hand, the results showed that the indirect relationship between cultural intelligence and academic vitality with self-directed learning through academic procrastination was significant. Overall, the results showed that self-directed learning seems to be a phenomenon that is influenced by many factors such as cultural intelligence, academic vitality and academic procrastination.

    Keywords: Cultural Intelligence, Academic Vitality, Self-Directed Learning, academic procrastination
  • Moosa Javdan * Pages 197-214

    This article focuses on designing and elaborates a model for strengthening the mentality and culture of entrepreneurship in first and second grade high school students. To this end, 424 (223 males and 201 females) from the first and second year students who were studying in Bandar Abbas high school were selected by cluster random sampling method in the academic year of 2017-18. The study method is correlation and path analysis. Data were collected through Psycho-Social Class Atmosphere Questionnaire (CAQ), Family Affective Affluence Scale (FAAC), Intellectual Personality Scale (IPS), Competence Scale (CS), Rand-Sip Creativity Questionnaire (RCQ), Achievement Modeling Questionnaire (AMT) and Entrepreneurial Moral Questionnaire (EMQ) have been gathered. The proposed model evaluation showed that the proposed model of structural equation for the causal relationships between these variables is of an acceptable fit and that all of these pathways except for the flexible, passive, critical personality, the sense of competence and sense of competence to hard working and entrepreneurial moral at the level of P ≤ 0.0001. Overall, the results showed that the psychosocial climate of the class, the family affective atmosphere, the authoritarian personality, has a signifacant relationship through the sense of competence with the entrepreneurial moral It is proposed to provide students with the enriching environment and culture (at home, school and community).

    Keywords: Entrepreneurship, achievement motivation, . hardiness. intellectual personality, school climate
  • Reza Sepahvand, Mohsen Arefnezhad, Fariborz Fathi Chgni *, Mahdieh Sepahvand Pages 215-240

    The purpose of this study is to investigate the relationship between proactive personality and psychological well-being in nurses of Shahid Rahimi hospital in Khorramabad, when the job crafting has been considered as a mediating role. The statistical population of the study was 456 nurses of Shahid Rahimi hospital in Khorramabad city. According to the Morgan table, a sample size of 205 was selected by stratified random sampling. In order to measure the variables of the research, the (Bateman, and Crant’s, 1993) Proactive personality Questionnaire, (Ryff and Keyes’s, 1995), Psychological well-Being Questionnaire and the (Tims et al’s, 2012) Job crafting Questionnaire were used. For data analysis, structural equations modeling and Amos software have been used. The results of the research show that proactive personality has a positive and significant relationship with psychological well-being and job crafting directly, also The results showed that job crafting mediates the relationship between proactive personality and employee psychological well-Being.

    Keywords: Proactive personality, psychological well-being, Job crafting
  • davoud hajkhodadadi, Ozra Etemadi *, Mohammad Reza Abedi, rezvan jazayeri Pages 241-262

    One of the concerns of families with adolescents is the father involvement in parenting. It is important to examine the factors that are related to this concept. The aim of this study was to predict the father involvement through marital adjustment, mother-adolescent relationship quality and Father's level of education. The research method was correlational with path analysis. The study population included all families with adolescent-boys aged 13 to 15 in the city of Isfahan in 2018. The samples were selected using multi-stage cluster random sampling method. Three hundred and six people (102 families, including adolescents with parents) were administered the Alabama Parenting Questionnaire, Dyadic Adjustment Scale (DAS), and Parent-Child Relationship Scale (PCRS). Data were analyzed using Multiple Regression and Path analysis by SPSS and AMOS. The findings showed that the proposed model has a good-fit and all path coefficients were significant. Also, in the current path model, the mother-adolescent relationship quality plays a mediating role. In general, the Predictable variables in the model, especially the marital adjustment and the parent-adolescent relationship quality, can explain the father involvement. The results of the present study confirmed the prominent role of family interactions in the involvement and participation of fathers in parenting, and the findings could help experts in promoting family health and cohesion.

    Keywords: Father involvement, Mother-adolescent Relationship, Marital Adjustment, Father's Level of Education