فهرست مطالب

نشریه نقد و نظریه ادبی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد احمدی شیخلر* صفحات 5-33

    توصیف شناسی، دانشی است که به بررسی چیستی توصیف می پرازد، ادبیات را از منظر توصیف می بیند؛ می کوشد که گونه های مختلف توصیف را برپایه متون ادبی کشف کند و با ایجاد چهارچوبی جامع و ساختارمند، دستگاهی را ارایه نماید که بتوان انواع متن را از دیدگاه توصیف شناسی نقد کرد. پژوهش پیش رو قصد دارد که براساس نظریه توصیف شناسی و با تکیه بر نمونه هایی از نفثه المصدور شهاب الدین محمد خرندزی زیدری نسوی، ضمن تعریف دوباره به گونه شناسی آن بپردازد. گونه شناسی به عنوان یک مدل یا الگوی بوطیقایی به عرضه یک چهارچوب مفهومی و نظری می پردازد؛ در عین حال به عنوان یک ابزار انتقادی، کاربردی کاوشگرانه دارد و امکان تحلیل ادبی را از یک متن فراهم می آورد. در این راستا، نفثه المصدور از ظرفیت کافی به عنوان بستری برای تکمیل این نظریه برخوردار است؛ زیرا دارای تنوع چشم‏گیر و مطلوبی است و نگاه ویژه ای به توصیف و کاربرد آن در متن داشته‏است. نگارنده بر آن است که بسیاری از زیبایی ها و ویژگی های متن ادبی از خلال بررسی شگردها و شیوه ها و ریزه کاری های کاربرد توصیف امکان پذیر است. این پژوهش، تحلیلی توصیف شناسانه از متن نیست بلکه مقدمه ای بر این کار است و دستگاهی را معرفی می نماید که بتوان پژوهش های توصیف شناسانه را با استفاده از آن صورت داد.

    کلیدواژگان: توصیف شناسی، انواع توصیف، گونه شناسی توصیف، ادبیات فارسی، نفثه المصدور
  • فرزاد بالو* صفحات 35-56

    تردیدی نیست که رویکردهای مختلف هرمنوتیکی به مثابه یک نظریه مقبولیت عام یافته اند. اما  آیا هرمنوتیک می تواند گامی فراسوی نظریه بگذارد و در عرصه نقد ادبی هم به کار آید؟ شلایرماخر، موسس هرمنوتیک مولف محور، در عالم نظر بر آن است که در مقام تحقق، هرمنوتیک مقدم بر نقد است و نقد پس از هرمنوتیک می آید. التزام شلایرماخر به روش تاویل دستوری و تاویل فنی در عمل، میان هرمنوتیک مولف محور و نقد پیوند برقرار می کند. هرش نیز، با تفکیک میان دو نوع نقد، معتقد است پیوند وثیقی میان هرمنوتیک مولف محور و نقد درونی  وجود دارد. علاوه بر آن، معیارهای چهارگانه هرش برای اثبات محتمل بودن یک تفسیر، به ارزش گذاری تفسیر معتبر از نامعتبر منجر می شود. اما از نظر صاحب نظران، هرمنوتیک فلسفی درآمدوشدی میان نظریه و نقد قرار دارد. ما برآنیم با توجه به دو معیاری که گادامر برای درستی تفسیر برمی شمرد، یعنی پیش داشت کمال یافتگی و فاصله زمانی، هرمنوتیک فلسفی تا مقام نقد بر کشیده می شود. در این میان، هرمنوتیسین های ادبی با  تاکید بر روش در خوانش متن، وارد قلمرو نقد می شوند.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک مولف محور، هرمنوتیک فلسفی، هرمنوتیک ادبی، نقد ادبی
  • علی تسلیمی* صفحات 57-73

    افسانه گردانی ریشه در افسانه گرایی رمانتیست ها در اواخر سده هجدهم میلادی دارد. در واقع رمانتیک ها بودند که افسانه گرایی را که گونه ای از بازنویسی و بازآفرینی افسانه ها بود، آغاز کردند. اما سمبولیست ها در ارایه افسانه گرایی و حتی افسانه گردانی جدی تر عمل کردند. میان افسانه گرایی و افسانه گردانی تفاوتی بنیادی به چشم می خورد؛ بازآفرینی افسانه و افسانه گرایی توجهی آشکار به افسانه داشت، درحالی که افسانه گردانی به دگردیسی بینامتنی و مبهم افسانه می نگریست که گاهی خواننده نمی توانست رد پایش را در افسانه بجوید. در ایران نیما یوشیج نخستین شاعری است که افسانه گردانی را آن هم با طرز کار ویژه خود در شعر آزاد به کار برد. هدف این مقاله معرفی روایت افسانه ای در لایه های درونی شعر نیمایی است و از نتایج آن ورود زنانگی و سرپیچی از زبان سرسخت مردانه است. این مقاله به بررسی ساختار شعر آزاد نیما بویژه شعر «برف» از دیدگاه افسانه گردانی می پردازد.

    کلیدواژگان: شعر آزاد نیمایی، افسانه گردانی، افسانه گرایی، ابهام، برف
  • محدثه جزائی، سید محمدعلی تقوی*، سید حسین اطهری، مهدی نجف زاده صفحات 75-96

    «تاریخ مفهومی» نظریه و روشی به نسبت جدید است که متاثر از سنت فلسفه قاره ای و تاریخ گرایی نوین می باشد. این نظریه و روش با نقد تاریخ گرایی سنتی برای «مفهوم» جایگاه و نقش ویژه ای قایل بوده و بر آن است که با مطالعه، خلق، تحول و تطور مفاهیم می توان به بازنمایی منازعات ایدیولوژیک در یک ساختار سیاسی پرداخت. تاریخ مفهومی ازآنجاکه به سرگذشت تاریخ می پردازد، تاریخی، و به این سبب که منازعات گفتمانی را میان نیروهای دخیل در رقابت های سیاسی آشکار می کند، به سیاست مرتبط می شود. در این نوشتار، تلاش می شود تا به جایگاه و نقش این نظریه در فلسفه قاره ای با تاکید بر آرای راینهارت کوزلک، نامدارترین پژوهشگر این حوزه پرداخته  شود. کوزلک در پروژه فکری خود با عنوان تاریخ مفاهیم، به چیستی مفهوم، تمایز آن با کلمه و چگونگی تاثیرگذاری مفاهیم بر رخدادهای سیاسی پرداخته است. او بر این باور است بدون مفاهیم، جامعه و همچنین عرصه های سیاسی کنش، موجودیت نخواهند داشت و معتقد است هر مفهوم در نظام اندیشگانی دارای پاد-مفاهیمی است که با غلبه بر آنها می تواند واجد معنایی خاص باشد و حضور خود در عرصه مفهومی اندیشه سیاسی را تثبیت کند. براساس این ایده، جهان پر است از جفت هایی که در جبهه مخالف هم قرار دارند و هر مفهومی با استناد و تعریف مفهوم مخالفش تعریف می شود. بر همین مبنا کوزلک پاد-مفاهیم را در مقابل مفاهیم قرار می دهد و از وجود میدان های معنایی سخن می گوید که می تواند تلاش نیروها و گروه های سیاسی برای غلبه گفتمانی خاص را توجیه و تبیین نماید. تاریخ مفهومی به عنوان روش نیز می کوشد تا به کشف معنای مفاهیم در پس لایه های انباشته شده در طی زمان نایل آید.

    کلیدواژگان: تاریخ مفهومی، مفهوم، پاد-مفهوم راینهارت کوزلک، تاریخ گرایی نوین
  • عاطفه جمالی*، الهام جمشیدی صفحات 97-124

    نقد فمینیستی، بخشی از گفتمان فمینیستی است که در پی تجدید نظر در معیارهای نقد و ایجاد سنتی زنانه در ادبیات است. بررسی نقدهای فمینیستی نشریات تخصصی، نقش مهمی در شناسایی مسیر این گرایش در ادبیات کودک و نوجوان و تبیین نقاط قوت و ضعف نقد و نظریه فمینیستی در آرای منتقدان دارد. در این مقاله، در ضمن پژوهشی کیفی و با روش توصیفی و تحلیل محتوای قیاسی استقرایی، مقالاتی که در فاصله سال های 1376تا 1393در کتاب ماه کودک و نوجوان با رویکرد فمینیستی نقد شده اند، بررسی می شود و تلاش می شود نمایی از وضعیت نقدهای فمینیستی در این نشریه به تصویر کشیده شود.    در مجموع از میان 1073مقاله، 27 مقاله با این رویکرد نقد شده اند. زمان، به لحاظ کمی و کیفی، بر نقدها تاثیرگذار بوده است. منقدان زن پرکارترند. پرکاربردترین مولفه های فمینیستی برگرفته از گرایش های لیبرال و تا حدی رادیکال هستند. گرایش به نقد انگلیسی- آمریکایی بیش از دیگر گرایش ها است. پرتکرار ترین مضمون، نقد مردسالاری و جنبه های آن است. برگزیدن عنوان و مقدمه مناسب برای بحث، توجه به نام و تصویر روی جلد اثر، دسته بندی موضوعی و درنهایت نتیجه گیری همسو با اهداف و ارایه پیشنهاد به مخاطبان و نویسندگان آثار خلاقه از نقاط قوت نقدها است. بی توجهی به نظریه های نقد فمینیستی ادبیات کودک، عدم استناد به رویکرد های فمینیستی در تحلیل آثار، عدم ارجاع به متن خلاقه برای تایید مباحث نظری، سود نجستن از منابع دست اول و پرداختن به موضوعات نامرتبط با موضوع اصلی از عمده ترین اشکالاتی است که در مقالات دیده می شود.

    کلیدواژگان: نقد فمینیستی، ادبیات کودک و نوجوان، نشریات تخصصی، کتاب ماه کودک و نوجوان
  • مریم حیدری* صفحات 125-156

    در بازنویسی های مصور از شاهنامه برای کودکان، سبک های متفاوتی از تصویرگری ملاحظه می گردد. این سبک ها که طیف گسترده ای را در برمی گیرند، با بهره گیری از نشانه های بصری، به تقویت یا گاه تضعیف مفاهیم زبانی پرداخته اند. یکی از کارکردهای نشانه های دیداری در روایات، شخصیت پردازی یا شناساندن هویت قهرمانان است. این علامات به خواننده کمک می کنند تا شخصیت داستان را با توجه به ویژگی هایی که متن و گاه برون متن از وی یاد کرده اند، بشناسد. نشانه ها شامل قراین متنی، ابزار، مرکب، پوشش، رنگ، حالات چهره، اندازه شخصیت، محل قرارگیری او در صحنه، و سایر نشانه های مرتبط با وی هستند. در این مقاله علایم هویت شناسانه در تصویرگری های شاهنامه برای کودکان با توجه به نظام نشانه شناسی پیرس طبقه بندی و تحلیل می گردند. سه گانه پیرس (شمایل، نمایه، نماد) میزان فاصله دال از مدلول را می نمایاند. نشانه های شمایلی دارای بیشترین حد مشابهت با مدلول هستند و نشانه های نمادین دارای کمترین. نشانه های نمایه ای در میانه قرار می گیرند. از رهگذر این بررسی، به اهمیت تصویر به عنوان امری روشنگر در افزایش درک شناختی کودکان پی می بریم و درمی یابیم این نشانه ها در عین این که موتیف هایی برای بازشناسی شخصیت های داستان هستند، بازتاب ویژگی های اجتماعی و فرهنگی نیز به شمار می آیند و تصویرگران همواره مخاطب کودک و پندارهای فرهنگی و تجربه های پیش آموخته او در درک تصویر را اساس تصویرگری متون قرار نداده اند؛ بلکه پسند عمومی و سبک فردی را لحاظ کرده اند. از میان سه سبک بررسی شده (واقع گرا، انتزاعی، و نگارگرانه) سبک واقع گرا دارای بیشترین، و سبک نگارگرانه دارای کمترین نشانه های شمایلی و نمایه ای جهت شناسایی هویت شخصیت های داستان هستند.

    کلیدواژگان: تصویرگری، شاهنامه، بازنویسی برای کودکان، نشانه شناسی، پیرس
  • امیر سلطان محمدی* صفحات 157-180

    گونه شناسی با اینکه در غرب از مباحث مهم نقد و نظریه ادبیات است، در گستره ادبیات فارسی و مجامع نقد یا کمتر به انواع پرداخته شده است یا بیشتر این نوع مباحث بازتاب ترجمه ای دارند. از این رو اگر پژوهنده ای در مباحث انواع به دقت بکاود با معضل های بزرگ و بی پاسخی روبرو خواهدشد؛ معضلاتی چون عدم خلوص گونه ها، بحث وجه در گونه ها، نگنجیدن زیرگونه ها ذیل یک گونه خاص و اختلاط و آمیزش گونه ها، زیرگونه ها و ریز گونه ها. علت معضلات این چنینی تعایش (همزیستی) و تنازعی (ستیز) است که گونه ها به انحاء گوناگون برای بقا در حیات ادبیات دارند. گونه ها به علل گوناگون موجودیت می یابند. آنها برای بقا گاه زیرگونه هایی از ژن خود را در دل خود هویت می بخشند، گاه خود در دل گونه ای غالب به عنوان گونه ای مغلوب زیست می کنند و گاه با گونه های دیگر خویشاوندی و هم نشینی می کنند. زیرگونه ها نیز بعد از زاده شدن چنین راهی پیش می گیرند، آنها گاه در ازدواج یا امتزاج با گونه ها یا زیرگونه ها باعث زایش گونه ها و زیرگونه های جدید می شوند. زیرگونه ها نیز برای بقای خود تلاشی چنین دارند. گاه برخی گونه ها و زیرگونه ها می میرند و گاه ممکن است بعد از مرگ در شرایطی دیگر حشر یابند. بی توجهی به این نوع از روابط گونه ها آن هم به شکل متمرکز بر ادبیات بومی باعث لاینحل بودن برخی از مشکلات در بحث گونه هاست.

    کلیدواژگان: بقای گونه ها، زایش گونه ها و زیرگونه ها، خرده گونه ها، رستاخیزگونه ها
  • بهروز سلطانی*، احمد رضی، علیرضا نیکویی صفحات 181-202

    چالش نظریه هراسی و نظریه باوری پس از دو دهه، نزد برخی وارد گفتمانی شده است که می توان از آن با نام «گفتمان انتفادی» مطالعات تطبیقی بوطیقای فارسی یاد کرد. این گفتمان، مطالعات تطبیقی ادبیات های نامتجانس فارسی و غرب را به چالش می کشد و می کوشد با نفی ماهوی و مبنایی این قسم پژوهش ها، موجودیت و ماهیت آنها را انکار کند. برخی از غربی ها به دیگر ادبیات ها به عنوان یک نیروی محرکه می نگرند که می تواند شکاف نظریه ادبی معاصر را پرکند. شرقی ها نیز این پژوهش ها را فرصتی برای کسب هویت ادبی نظری ازدست رفته و برگشت به گفتمان ادبی جهانی می دانند. هرچند گفتمان انتفادی به شیوه ای نامعتدل درصدد نفی پژوهش های تطبیقی نظری است ولی با این حال موارد موجهی نیز طرح می کند که توجه به آنها برای انجام چنین پژوهش هایی بایسته است و ضرورت تبیین یک دستورالعمل ویژه برای دیالوگ نظریه های ادبی نامتجانس را نشان می دهد. همسو با این هدف این پژوهش با رویکرد توصیفی انتقادی، اصول اساسی دیالوگ نظریه های نامتجانس شآن کینگ را نقد و بسط می دهد. آنچه ایشان به عنوان چهار اصل اساسی دیالوگ استقلال گفتمان، برابری گفتمان، ایضاح دوجانبه و اصل جست وجوی نقاط اشتراک با حفظ تمایز و مکمل های دوجانبه ناهمگونی میان نظریه های ادبی نامتجانس وضع می کند، دستورالعملی کاربردی است که بوطیقای تطبیقی را می تواند وارد مرحله تازه ای از دیالوگ سازد.

    کلیدواژگان: نظریه ادبی، بوطیقای تطبیقی، دیالوگ نظریه های نامتجانس
  • سمیرا شفیعی*، حمیدرضا شعیری صفحات 203-230

    هر ساختار روایی متشکل از کنش هایی است. این کنش ها، پیوند با ارزش هایی را در دستور کار خود قرار می دهند. حال، در رساله الطیرهای فارسی و عربی، کنش ها چطور می توانند مولد ارزش ها باشند؛ به نظر می رسد در رساله الطیرها، ارزش های متفاوت تحت تاثیر کنش ها، خلق و با ساختار روایی این آثار منطبق شده اند. بررسی هایی که با روش توصیفی _ تحلیلی، ابزار کتابخانه ای، و رویکرد ساختارگرایی (نظریه نمود نحوی تودوروف) و نشانه - معناشناسی (نظام ارزش) انجام گرفت حاکی است کنشگران قبل از ورود به موقعیت نامتعادل، به عقد قرارداد می پردازند؛ سپس وارد توانش1 و کسب ارزش های مجازی می شوند. در مرحله بعد، کنش صورت می گیرد. بعد از کنش، وارد توانش2 و کسب ارزش های پتانسیل می شوند؛ سپس وارد مکانی می شوند که هم تنش عاطفی به همراه دارد و هم می تواند نیروی ایجادکننده موقعیت متعادل تازه و باعث دستیابی به ارزش اتیک شود. در مرحله بعد، کنشگران وارد موقعیت متعادل تازه و کسب ارزش اتیک می شوند. در نهایت، وصال طیران به ابژه یا انفصال از آن بدین گونه است: اتصال به ابژه، نابودی و انفصال همیشگی از ابژه، اتصال مشروط به ابژه، اتصال/ انفصال نامشخص، تبدیل سوژه ها به ابژه. بر این اساس، دستورپایه رساله الطیرها عبارتند از: سفر - مناظره/ موعظه/ إنذار - خبرجستن و واصل شدن.

    کلیدواژگان: رساله الطیرها، ساختار روایی، نظام ارزش
  • سید رحیم موسوی نیا*، مهسا دهاقانی، کریم لویمی مطلق صفحات 231-276

    هدف تحقیق حاضر بررسی و تحلیل مفهوم روان زخم و پیامدهای آن از منظر اسلاوی ژیژک است. ژیژک معتقد است که روان زخم ناشی از ورود نابهنگام امر واقع به امر نمادین است و در ساختار کنش به تعویق افتاده معنا می یابد. افراد مختلف واکنش های متفاوتی نسبت به روان زخم نشان می دهند. به زعم لاکاپرا واکنش ها به روان زخم در دو دسته کلی قرار می گیرند؛ برون ریزی و درونی سازی. فرایند برون ریزی با نشانه های ترومایی از جمله اختلال های انگیختگی، تحمیل یا محدودیت همراه است. ولی در فرایند درونی سازی سوژه با فقدان ناشی از رویداد آسیب زا کنار می آید و به سوگواری می پردازد. در پیوستار واکنش های گوناگون به روان زخم، ژیژک مدعی است که روان زخم در نهایت به تولد یک سوژه جدید موسوم به سوژه پسا ترومایی می انجامد. بارزترین پیامد تجربه یک رویداد آسیب زا این است که بحران بیرونی به تجربه یک بحران درونی منجر می شود، چراکه روان زخم ماهیتی پس نگر دارد و کارکرد موفقیت آمیز زنجیره دلالت را تضعیف می کند. روان زخم به صورت یک اختلال و همراه با نشانه هایی نمایان می شود که هویت سوژه را تحت تاثیر قرار می دهد و او را رها نمی کند.

    کلیدواژگان: روان زخم، نشانه ها، پیامدها، ژیژک
  • امید همدانی* صفحات 251-276

    داروینیسم ادبی یا نقد تکاملی چشم اندازی متاخر در مطالعات ادبی است که با بهره گیری از دستاوردهای روان شناسی تکاملی، علوم تجربی و شناختی، تبیینی طبیعت انگارانه از پدیدارهای ادبی به دست می دهد. در این مقاله کوشیده ام هم مبانی معرفتی داروینیسم ادبی و تقابل آن با «نظریه» یا نظریه ادبی/ فرهنگی را روشن کنم و هم بر بنیاد مطالعات داروینی تبیینی از روایت خیالی و جهان شمولی آن به دست دهم. من در این مقاله منظری داروینی و ضد برساخت گرایانه را دنبال کرده ام و با ارجاع به اندیشه های برایان بوید، جوزف کرول، جاناتان گاتشال و استیون پینکر بر جنبه شناختی روایت خیالی تکیه و تاکید کرده ام. بر این بنیاد، این اندیشه را صورت بندی و موجه داشته ام که روایت خیالی با آفریدن جهانی ممکن و دارای پیوندی هایی استوار با جهان واقعی ما، امکان تجربه غیرمستقیم و کم هزینه واقعیت و نیز فهم انواع چالش های زیستی - اجتماعی را که ما در مقام انسان خردمند با آن مواجهیم، فراهم می کند. به این ترتیب، روایت های خیالی موفق در فراسوی ابعاد ژانری و ساختاری از اهمیتی شناختی برخوردارند و ایجاد و فهم آنها در جهانی بین الاذهانی برای حیوان ادبیات پرداز، مزیتی زیستی و یک سازگاری به شمار می رود.

    کلیدواژگان: داروینیسم ادبی، روایت خیالی، کارکرد شناختی ادبیات، سازگاری، تبیین طبیعت انگارانه
  • پارسا یعقوبی جنبه سرایی*، مرجان کامیاب صفحات 277-298

    بنا به رخدادهای اجتماعی- فرهنگی ایران پس از مشروطیت، شکل های فراخوانی سوژه های انسانی و وجوه برساخت هویتی آنان تغییرکرده؛ این امر بر برساخت سوژه های داستانی اثر گذاشت. یکی از این موارد شکل متمایز فراخوانی جنسیتی سوژه های زن است که در همان داستان های آغازین ادبیات معاصر فارسی بویژه در داستان های صادق هدایت دیده می شود. در این نوشتار با نگاهی برساخت گرایانه، خطاب و فراخوانی جنسیتی سوژه ها در داستان های صادق هدایت طبقه بندی و تفسیر شده است. برای تبیین سطح کلان بحث، به نظریه آلتوسر و برای تحلیل دلالت های متنی به آرای گافمن، براون و لوینسون استناد شده است. نتیجه نشان می دهد که برساخت موقعیت/ وضعیت هر یک از سوژه های داستانی حاصل سه سطح  فراخوانی تنانه، کنش محور و متعلقات محور است که بر زبان راویان یا سوژه های داستانی جاری شده و همین خطاب ها سبب وجهه مثبت یا منفی سوژه ها شده است. البته در خطاب و فراخوانی تنانه، اگرچه توصیف بدن ها به شکل ابژکتیو و عینی صورت گرفته است، به هنگام ارزیابی و قضاوت درباب همان بدن ها، معیار وجهه بخشی، ذهنی- ذوقی و مبتنی بر معیارهای زیبایی شناختی کلاسیک است. برعکس سطح مذکور، بنا به غلبه نگاه ریالیستی بر متن ها، در فراخوانی های کنش و متعلقات محور، مناسبات طبقاتی و شکل های سلیقه و مصرف سوژه های موضوع فراخوانی، ملاک انواع وجهه بخشی است. بر همین اساس اگرچه کلیت برساخت جنسیتی سوژه های زن داستان های هدایت همسو با فردیت گرایی جهان معاصر بر مناسبات شخصی و تاریخی سوژه ها استوار است، ملاک های وجهه بخشی در آن، به صورت مرزی و توامان بر مبنای انواعی از معیار های معرفتی- زیبایی شناختی کلاسیک و معاصر سامان یافته است.

    کلیدواژگان: خطاب و فراخوانی، سوژه و جنسیت، وجهه، صادق هدایت
|
  • Ahmad Ahmadisheikhlar * Pages 5-33

    Descriptology is the knowledge that examines what is descriptive, looks at literature from a descriptive perspective, tries to discover different types of descriptions based on literary texts, and provides a device that can critically critique text types by creating a comprehensive and structured framework. The present study intends to base its description on its typology based on Descriptology theory and based on examples from Nafsat ol-masdoor. As a primitive model or paradigm, typology transcends a conceptual and theoretical framework, while being a critical tool, it has exploratory application and enables the literary analysis of a text. In this regard, Nafsat ol-Masudar has the capacity to serve as a basis for the completion of this theory, as it has a remarkable variety of views and has a particular view of its description and application in the text. The author argues that many of the beauties and characteristics of literary text are possible through the examination of the techniques, methods, and details of the description used. This is not a descriptological analytic research of the text but an introduction to it and introduces a device that can be used for descriptological research.

    Keywords: Descriptology, Types of Description, Typology of Description, Persian literature, Nafsat ol-Masador
  • Farzad Baloo * Pages 35-56

    There is no doubt that different hermeneutical approaches have become accepted as a general theory,.But can hermeneutics be a step beyond the theory and enter the critique? In author-centered hermeneutics, Schleiermacher is theoretically believed , as it is realized, hermeneutics is preceded by critique, and criticism comes after hermeneutics Schleiermacher's commitment to gramatical interpretation and psycological interpretation, establishes between the author-centered hermeneutics and the critique. Hirsch, by distinguishing between two types of criticisms, believes there is a link between the authoritative hermeneutics and the inner critique. In addition, Hirsch's quadruple criteria for proving the probability of an interpretation result in the valuation of valid interpretations of the invalid. But from the point of view of the critics, philosophical hermeneutics is in come and go between theory and critique The author believes  the two criteria Gadamer specifies for correct interpretation  that is "fore- conception of completeness  and distance, Philosophical hermeneutics is pulled to the point of critique In the meantime, literary hermeneutics, with emphasis on the method of reading the text, enter the realm of criticism.

    Keywords: author-centered hermeneutics, Philosophical Hermeneutics, Literary Hermeneutics, Literary Criticism
  • Ali Taslimy * Pages 57-73

    The Legend-turning is originated from Legendism of romantists in the late eighteenth century. It had been prescription of the romantists to begin the legendism which was a kind of rewriting and recreating the legend. But symbolists were more endeavoured so as to show the Legendism and even the Legend- turning. There was a basic difference between the Legend- turning and recreating the legend; whereas the recreating legend and the Legendism had been openly concerned with legend, the Legend- turning was interested in ambiguous and intertextual transformation of legend that sometimes reader couldn't trace it to legend. Nima Yushij in Iran, was the first poet that used the Legend-turning and his singular operation at that in free verse. The aim of the article is to introduce a legendary narrative in the inner layers of Nima's poem and one of its consequences is to enter femininity and to disobey rigid masculine language. The article investigates the structure of Nima's free verse specifically the poem of "Snow" based on Legend- turning theory.

    Keywords: Legend- turning, Legendism, ambiguity, nimaian free verse, Snow
  • Mohadeseh Jazaei, Seyyed Mohammad Taghavi *, Seyyed Hoosein Athari, Mehdi Najafzadeh Pages 75-96

    "Conceptual history" is a relatively new theory and method that is influenced by the tradition of continental philosophy and new historicism. This theory and method, with its critique of traditional historicalism, emphasis on the "concept" and through the study of creation, the evolution and conception of concepts, one can represent ideological conflicts in a political structure. In this essay, after defining conceptual history, it attempts to address the role and role of this theory in continental philosophy by emphasizing the views of Reinhart Koselleck, the most renowned researcher in the field. In his seminal project, The conceptual history, Koselleck explores the concept, its differentiation with the word, and how concepts influence political events. He believes that without concepts, society as well as the political arena of action will not exist, and he believes that every concept in the system of thought has anti-concepts that can overcome it by having a specific meaning . On this basis, Koselleck puts anti-concepts against concepts and speaks of semantic battel that can justify and explain the efforts of political forces and groups to overcome a particular discourse. Conceptual history as a method is also attempted to discover the meaning behind the accumulated layers of time, among the points discussed in this paper. Since this paper aims to introduce the theory and method of conceptual history, the method used is described and can be useful for researchers in humanities.

    Keywords: Conceptual history, concept, Reinhart Koselleck, new histrosism, ideological battel
  • Atefeh Jamali *, Elham Jamshidi Pages 97-124

    Feminist literary criticism seeks to revision classical criteria of criticism and literature history, and create feminine tradition in literature. Studying feministic criticisms in  specialized  journals can play important role in clarifying the motion path of this criticism tendency in children and adolescent’s  literature. In this study, by using a descriptive and qualitative method and a deductive-inductive content analysis method, the articles that have been criticized with a feminist approach between 1997 to 2014 in Children &Young adult Quarterly Book Review, are examined to give an overview of the status of feminist criticism among published criticisms.  The results show that out of 1073 articles, 27 articles were criticized with this approach. Time has influenced criticism quantitatively and qualitatively. Female critics are more prolific. The most widely used feminist components are derived from liberal and somewhat radical tendencies. Critic’s tendency to English-American literary criticism is more than other tendencies. Choosing the right title and introduction to the discussion, paying attention to the name and picture on the cover and presenting a feminist critique, thematic categorization, concluding in line with the objectives and presenting suggestion to the audience and authors of creative works are the strength points of the journal's feminist criticism. Disregard for feminist criticism theories, especially feminist criticism of children's literature, lacking reference to feminist approaches in the analysis of works, lack of reference to the creative text, to support theoretical discussions, using secondhand feminist sources, Addressing issues  unrelated to the main topic, are  the main drawbacks of essays.

    Keywords: Feminist Criticism, Children &Young adult Literature, Specialized Publications, Children &Young adult Quarterly Book Review
  • Maryam Heydari * Pages 125-156

    Different styles of illustrations can be found in rewriting illustrated of the Shahnameh. These styles cover a wide range from realistic to abstract. They have used visual cues to reinforce or sometimes weaken linguistic concepts. One of the functions of visual cues in narrations is to characterize or identify the heroes. In this paper, the aforementioned ontological symptoms are classified and analyzed according to Peirce's semiotic system. The Pierce trilogy (Icon, Index, Symbol) shows the amount of distance between the signifier and the signify. Iconic symbols have the highest degree of similarity to signifier, and symbolic signs have the least.The index marks are in the middle. Through this study, we understand the importance of imagery as an enlightening factor in enhancing children's cognitive understanding. We also find that these signs, while being motifs for recognizing the characters in the story, also reflect social and cultural characteristics, and the illustrators have not always based the child's audience on cultural imagery and his or her pre-learned experiences of image perception. Rather, they have taken into account the general preference and individual style. Of the three styles examined (realistic, abstract, and miniature), realistic style has the most, and miniature style has the least iconic signs and indexical to identify the characters in the story. Symbolic signs are seen in almost the same proportion in all three styles. In terms of the relationship between text and image, there is generally an increasing relationship.

    Keywords: ‘Illustration’, ‘Shahnameh’, ‘Iconology’, ‘Identity signs’, ‘Rewriting for children’, ‘Semiotics’, ‘Pierce’
  • Amir Soltanmohamadi * Pages 157-180

    The study of genres is one of the important subjects in the field of literary critique and theories, which gained importance again in contemporary literature following the upswing of critique field. The advancement of discussions related to literary genres also faced challenges. The genres came in to existence for different reasons. For example they sometimes form sub-genres of the same type inside themselves or form them independently; they may also live inside the dominant genre as a recessive genre, associate with other (genres) or form kinship relationships. Coming in to existence, Sub -genres also pass the same way. By mixing genres and sub-genres,they sometimes generate genres and small genres in different manners . The small genres also put the same effort for their survival. In such a situation, some subgenres and small genres fade and sometimes they may revive (so-called resurrect) in other situations. These relationships and the progress of genres from the beginning to the end-which can be called struggle for survival in genres-can, solve problems like the ingenuousness of genres, the impossibility of including subgenres under a specific genre and the mixture of genres, subgenres and small genres.

    Keywords: struggle for survival, generation of genres, subgenres, small genres, the resurrection of genres
  • Samira Shafiee *, Hamidreza Shairi Pages 203-230

    Each narrative structure includes some actions. These actions use many valuable links. Now, how in persian & Arabic Risalat Al-Teyrs, these actions can create value. It seems that in Risalat Al-Teyrs, different values are created under the influence of different actions & are compatible with the narrative structure. Investigations using descriptive-analytical, libertarian tool & constructivism approaches (the theory of syntactic representation by Todorov) & semiotic (the system of value) show that actors makes contract before entering the unbalanced position. Then the actors enters the potency 1 & obtains the virtual values. In the next step, action happens. After action, actors enters potency 2 & obtains potential values. Then the actors enters a place that has emotional tension & can be the force to create new balanced position & leads to new ethic value. In the next step, actors enter a new position of balanced position & obtain new ethic value.  Finally,  birds reach the object or separate from it in the following way: connection with object, eternal destruction & disunion from the object, conditional connection with the object, unknow union or disunion & turning subject in to the object. According to this, basic structure in Risalat Al-Teyrs is as follows: Journey_negotiation/ sermon/ preach_ searching for information & union.

    Keywords: Risalat Al-Teyrs, narrative structure, system of value
  • Sayyed Rahim Moosavinia *, Mahsa Dehaghani, Kareem Lowaymi Mutlaq Pages 231-276

    This study aims to investigate and analyse the consequences of trauma through the lens of Slavoj Žižek. He believes that the unexpected intrusion of Real into the symbolic order is called trauma, which gains meaning only in retrospect. Different subjects respond differently to a trauma. According to Lacapra the usual responses of subjects to trauma are "acting out" and "working through". The process of acting out contains traumatic symptoms including arousal, intrusion and constriction. But by working through the subject tries to come to terms with the traumatic experience and the related loss through mourning. Slavoj Žižek contends that the continuum of various reactions to trauma ends with the birth of a new subject known as the post-traumatic subject. The prominent consequence of indirect experience of a traumatic event is that an external crisis leads to an internal crisis, since trauma operates retroactively and attenuates the successful functioning of signification. Therefore, trauma becomes a disorder which entails traumatic symptoms that affect the identity and meaning.

    Keywords: Trauma, Symptoms, Consequences, Žižek
  • Omid Hamedani * Pages 251-276

    Literary Darwinism is a recent approach in literary studies that makes extensive use of evolutionary psychology and cognitive science to explain and make sense of literary phenomena. In this paper, I have done two interrelated things: 1. I have given a brief account of literary Darwinism and its epistemological foundations which puts it in direct opposition to the current constructivist paradigm of literary theory or simply “theory” and 2. I have given a Darwinian account of fictional narrative. To do the latter, I have adopted an anti-constructivist stance and have appealed to the ideas of Brian Boyd, Joseph Carroll, Jonathan Gottschall and Steven Pinker to explain the cognitive aspect of fictional narrative. I have gone so far as to formulate the idea that the fictional narrative constructs a possible world and a model of reality significantly analogous to the world we are living in, in a way that makes it possible for us homo sapiens to understand the biological and social challenges that lie ahead of us and experience them vicariously and almost uncostly. The successful fictional narratives thus, beyond their structural and genre dimensions, have a cognitive significance and making sense of them in an inter-subjective world is an adaptation for the the literary animal which in turn explains their functionality and universality.

    Keywords: literary Darwinism, fictional narrative, cognitive function of literature, Adaptation, naturalistic explanation
  • Parsa Yaghoobi Janbeh Saraei *, Marjan Kamyab Pages 277-298

    Due to the post-Reformation socio-cultural events in Iran, forms of the Interpellation of humane subjects and the origin of their identity formation have changed, and this has consequently affected the construction of story subjects. Unique Interpellation of female subjects in the early stories of Persian literature, especially in those of Hedayat's, could be cited as a great example of this phenomenon. Employing a constructivist viewpoint, the present paper seeks to interpret and classify the gender-based addressing and Interpellation of subjects in Hedayat's stories. In doing so, Althusser's theory has been referred to for macro discussions, and for more micro analyses of textual signs, Goffman, Brown and Lewinson's theories have been used. The results show that the construction of location-situation of each fictional subject is in fact resulted in three layers of bodily, reaction-oriented and belonging-oriented interpellation which have been expressed by narrators and fictional subjects and have accordingly created positive or negative faces for the subjects. Although bodies have been objectively described in bodily Interpellation, the final assessment of the same bodies, as the main criterion of face-formation, is basically done by mental factors, on the basis of classical aesthetics. On the contrary, due to the dominance of realism on texts, in reaction-oriented and belongings-oriented layers of interpellation, class relations, forms of consumption, and taste of subjects are among the main criteria for face-formation. Though the gender-based construction of female subjects in Hedayat's stories, in line with the attested individuality in the contemporary world, is mainly based on personal and historical relations of subjects, its face-forming criteria have been formulated on the basis of a variety of epistemic and aesthetical factors.

    Keywords: Sadeq Hedayat, Interpellation, Addressing, Subject, gender, face