فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1383)

نشریه مطالعات ملی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1383)

  • 256 صفحه، بهای روی جلد: 1,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 4
  • مقالات
  • احمد منصورنژاد صفحه 9

    نوشتار حاضر، نگاه دکتر سید جواد طباطبایی درباره هویت ایرانی را به تامل گذاشته است. در مدخل بحث، پس از طرح مساله هویت ایران شهری ما در تعامل با اسلام مورد بررسی قرار گرفته است. از نگاه او، هم ورود اعراب به ایران باعث دو قرن سکوت تفکر ایرانی شده و هم در ادامه اندیشه ایران شهری با زبان فارسی و عربی، از سوی عرفا، فلاسفه متکلمین و سیاست نامه نویس های ایرانی تداوم یافته، و بر تفکر اسلامی تاثیر جدی گذاشته است.در قسمت های بعد، تعامل هویت ایرانی با هویت اسلامی و تعامل هویت ایرانی با غرب، مورد بررسی قرار گرفته است. دکتر طباطبایی، ریشه آسیب پذیری هویت موجود ما را در مقایسه با فرهنگ و تمدن غرب در دورن می جوید و معتقد است که برای نقد سنت خودی می توان – و باید - از مفاهیم، مقولات و نظریه های متفکران غربی بهره گرفت، زیرا به جهت متصلب شدن سنت و هویت خودی، امکان طرح پرسش از آن، با مفاهیم و مقولات خودی امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: ایران شهر، هویت ملی، تجدد، سنت، تاسیس، انحطاط
  • محمد مروار صفحه 31

    هویت ایرانی از مباحث مورد توجه روشنفکران ایرانی در سده اخیر بوده است. رضا داوری اردکانی در زمره روشنفکرانی است که با نگرشی فلسفی و البته نوع هایدگری آن در مقوله هویت ایرانی و نسبت آن با دیگر هویت ها و مسایلی که پیش روی آن است به تامل پرداخته است. این مقاله، نگرش داوری را درباره هویت، هویت ایرانی، اجزا و مولفه های آن را در آثار او مورد بحث قرار می دهد.

    کلیدواژگان: داوری، هویت ملی، جهانی شدن، غرب زدگی، ملی گرایی
  • رضا خلیلی صفحه 55

    پرسش عقب ماندگی از مهم ترین مسایلی است که فکر و ذهن اغلب اندیشمندان ایران معاصر را به خود مشغول داشته و پاسخ های متفاوتی نیز برای آن ارایه شده است. در مقاله حاضر، پاسخ آل احمد به این پرسش مورد بررسی قرار گرفته است. به اعتقاد نگارنده، می توان آل احمد را - به دلیل شرایط اجتماعی و تاریخی خاص زندگی اش - در زمره قایلین به راه حل میانه نوسازی (و توسعه) و وابستگی (و عقب ماندگی) تلقی کرد. هر چند از نظر او غرب زدگی علت اصلی عقب ماندگی است، اما بیش از آن که این پدیده نتیجه شرایط بیرونی باشد، حاصل عوامل درونی است. از نظر وی، عقب ماندگی نتیجه غرب زدگی، ناکار آمدی روشنفکری، بی تفاوتی روحانیت و رویارویی آن ها به عنوان مهم ترین عناصر تحول اجتماعی در ایران بوده است و بازگشت به خویشتن (هویت خودی)، اصلاح روشنفکری، به صحنه آمدن روحانیت و پیوندهای میان روشنفکری و روحانیت، بهترین پاسخ برای این پرسش است.

    کلیدواژگان: غرب زدگی، بازگشت به خویشتن، روشنفکری، روحانیت، پرسش عقب ماندگی، آل احمد
  • اسماعیل معظم پور صفحه 87

    حسین کاظم زاده ایرانشهر در زمره روشنفکران ناسیونالیست عصر رضا شاه است که در آثار خود به تامل در باب ملیت، ترقی، تجدد و دین و نسبت این مفاهیم با یکدیگر پرداخته است. مفهوم اصلی اندیشه ایرانشهر ملیت است. او ملیت را مبنای هویت ایرانی و یگانه وسیله ترقی و پیشرفت ایران می داند. ایرانشهر، سیاست، دین، زبان و اخلاق را ارکان ملیت می داند و با تاکید بر همسانی های ظاهری تشیع و آیین زرتشت می کوشد دین را لباس ملیت بپوشاند و تشیع را اسلام ایرانی معرفی نماید. تلاش ایرانشهر برای پی ریزی یک هویت ایرانی ناب بر مبنای ملیت، موجب شده است که او از تاثیر عمیق اسلام و غرب بر هویت ایرانی غفلت نماید. این مقاله با تشریح افکار ایرانشهر در مورد هویت ایرانی به نقد و ارزیابی مفاهیم بنیادین اندیشه او می پردازد.

    کلیدواژگان: ملیت، دین، ایرانیت، هویت ایرانی، بحران هویت، روح ملی، اتحاد اسلام
  • حسین گودرزی صفحه 111

    مقاله با تمرکز روی مفهوم هویت و ارایه تعریف و تبیین عناصر و ابعاد هویت ملی به عنوان یکی از اشکال هویت جمعی، نسبت تعلق خاطر و دلبستگی به مولفه های هویت ملی را به عنوان بازتاب فرایند جامعه پذیری فرد نسبت به ابعاد فرهنگی، مادی و زیستی و روانی و اجتماعی قلمداد کرده است و بر این اساس، تعلق خاطر حسین پژمان بختیاری شاعر و نویسنده معاصر به عناصر هویت (ملی) ایرانی از خلال تحلیل محتوای مجموعه شعر کویر اندیشه ایشان بررسی شده است. این بررسی نشان می دهد که پژمان در غالب ابعاد هویتی جامعه اش با دلبستگی خاص قلم زده و در فراز و نشیب های تاریخی حیاتش هم چون انقلاب مشروطه جنگ های جهانی اول و دوم، نهضت ملی شدن نفت و عرق ملی خود را در قالب چکامه های بلند سروده و منتشر ساخته است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، علقه های ملی و میهنی، انقلاب مشروطه، نهضت ملی شدن نفت، غایله ی آذربایجان، حزب توده
  • ایران شناسی
  • تقی آزاد ارمکی، احمد غیاثوند صفحه 135

    شروع تحولات فرهنگی - اجتماعی در طی دهه های اخیر در ایران، نشان از تغییر اساسی در ساختار نظام ارزشی جامعه دارد. شناسایی این وضعیت در مناطق مختلف کشور بر حسب سطوح ارزش های متفاوت هدف اساسی این مقاله می باشد.در این راستا با در نظر گرفتن 10 استان کشور در قالب پنج منطقه فرهنگی - اجتماعی سعی شده است که وضعیت ابعاد ارزشی جامعه (ارزش های دینی، خانوادگی، سیاسی، اجتماعی، جنسیتی و جهانی) در این مناطق مورد مطالعه قرار گیرد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که این تحولات به ترتیب از ارزش های دینی، سیاسی، جنسیتی و جهانی شروع می شود و به تدریج ارزش های اجتماعی و خانوادگی را تحت تاثیر قرار می دهد به گونه ای که در مجموع می توان بیان داشت در منطقه «یک» وضعیت هنجارها در قالب مدرن شدن یا سنتی ماندن و نیز جدا شدن از بافت نظام ارزشی سنتی نوعی آنومی هنجاری را پدید آورده است. در مناطق «سه» و «چهار» هنجارها و ارزش های اجتماعی جهت گیری مشخص ندارند و این امر افراد را با «ابهام هنجاری» مواجه کرده است. در مناطق«دو» و«پنج» تا حدودی هنجارها و ارزش های اجتماعی نوعی «نظام هنجاری» سنتی و پایداری را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: نظام ارزشی، جهت گیری دینی، اعتماد اجتماعی، ابهام هنجاری، نظام هنجاری، آنومی هنجاری، ارزش های مادی و فرامادی
  • معرفی و نقد کتاب
  • فلسفه سید حسین نصر
    سید حسین نصر، قدیر نصری صفحه 163
  • اسلام، دموکراسی و مدرنیسم دینی در ایران (1953-2000) از بازرگان تا سروش
    فروغ جهان بخش، عبدالامیر نبوی صفحه 189
  • مشکله هویت ایرانیان امروز
    فرهنگ رجایی، علی اکبر کمالی صفحه 201
  • میزد گرد
  • غلامحسین ابراهیمی دینانی، غلامرضا اعوانی، نورالله قیصری صفحه 213

    هویت ملی پدیده ای مربوط به دوران جدید است در تحلیل و تبیین چگونگی و علل پیدایش هویت به معنای عام و هویت ملی به معنای خاص کلمه به عوامل مختلفی برمی خوریم که از بارزترین آنان می توان تاریخ نگاران، نخبگان و روشنفکران را به عنوان معماری هویت برشمرد. روشنفکران طیف وسیعی از افراد با گرایش های علمی و فکری متفاوت هستند. حکما و فلاسفه نیز از این جهت که در تولید خرد و اندیشه ورزی نقش دارند، در این طیف قرار می گیرند. حکما و فلاسفه از طریق طرح سوالاتی درباره ی ماهیت و هستی و کنه پدیده های عالم وجود، انسان ها را به تفکر، تدبر و اندیشه وامی دارند.

|
  • Editorial
    Ahmad Rezaii Page 4
  • Mohammad Mansournejhad Page 9

    This work looks into Dr. Seyyed Javad Tabataba’ee’s view of Iranian identity. At the outset and after setting the grounds for discussion, the identity of the city-state of Iran and its interactions with Islam are investigated. From his perspective, the Arab invasion of Iran led to two centuries of reticence of thoughts which due to Iranian identity and its mingling with Persian and Arabic languages presented in the writings of Iranian mystics, philosophers and Siasat Nameh (Book of Political Admonitions) left an important influence on Islamic thoughts. In the next parts of the writing, the interaction between Iranian and Islamic identity and the interaction between Iranian and western identities are examined. Dr. Tabataba ee seeks to prove that the roots of the vulnerability of our Iranian identity are mainly from within. Thus, he emphasizes that to criticize our tradition we can - and must- make use of the writings and ideas of western thinkers. This work looks into Dr. Seyyed Javad Tabataba’ee’s view of Iranian identity. At the outset and after setting the grounds for discussion, the identity of the city-state of Iran and its interactions with Islam are investigated. From his perspective, the Arab invasion of Iran led to two centuries of reticence of thoughts which due to Iranian identity and its mingling with Persian and Arabic languages presented in the writings of Iranian mystics, philosophers and Siasat Nameh (Book of Political Admonitions) left an important influence on Islamic thoughts. In the next parts of the writing, the interaction between Iranian and Islamic identity and the interaction between Iranian and western identities are examined. Dr. Tabataba ee seeks to prove that the roots of the vulnerability of our Iranian identity are mainly from within. Thus, he emphasizes that to criticize our tradition we can - and must- make use of the writings and ideas of western thinkers.

    Keywords: City-state of Iran, National identity, Modernity, Tradition, Foundation
  • Mohammad Morvar Page 31

    Iranian identity has remained to be one of the key concepts among Iranian thinkers of recent century. Reza Davari Ardakani is among some of the Iranian thinkers who through a philosophical and Heidegerian approach tried to compare and contrast Iranian identity and its relations with other identities. The current writing tries to discuss Davari s view of identity, Iranian identity and its parts in his works.

    Keywords: National identity, Globalization, Westernization, Nationalism
  • Reza Khalili Page 55

    Backwardness of Iran has been an intriguing question which preoccupied many contemporary Iranian intellectuals. This preoccupation drew different responses. In the current work, Jalal Al Ahmad s answer to this is examined. To the author of this writing, Al Ahmad , due to the socio-cultural context of his lifetime, should be considered as an advocate of a moderate alternative in modernization (development) and dependency (backwardness). Even though he perceives that Westernization is the chief culprit in the backwardness of the country, the internal conditions are more to blame than the external ones. According to Al Ahmad, backwardness is the outcome of westernization, inefficiency of Iranian intellectuals, and indifference of the clergy. Eventually he reiterates that the best way to address this predicament is rediscovering our self (national identity), reforming intellectualism, and bringing the clergy to the forefront and redefining the relations between intellectuals and the clergy.

    Keywords: Westernization, Rediscovering one s self, Intellectualism, Clergy, Question of backwardness
  • Esmaeel Moazzampour Page 87

    Hossein Kazemzadeh Iranshahr is one of the nationalist thinkers of Reza Shah period. In his works, he reflected on and compared the concepts of nationality, progress, modernism, and religion. He considers nationality as the foundation of Iranian identity and as the only means of progress and development. He believes that politics, religion, language, and ethics are the bases of nationality and by stressing the apparent similarities between Shi ism and Zoroastrianism tries to put a nationality garment on religion. Through this, he attempts to introduce Shi ism as Iranian Islam. In his effort to constitute an Iranian identity based on nationalism, he ignores the tremendous impact of Islam and the west on Iranian identity. The present work tries to examine Iranshahr s thoughts on Iranian identity. It also tries to criticize the fundamental concepts of his thoughts.

    Keywords: Nationality, Religion, Iranianism, Iranian identity, Identity crisis, National spirit, Islamic unity
  • Hossein Goodarzi Page 111

    This article tries to determine the concept of identity and give definitions of the elements of national identity. It also attempts to demonstrate that national identity is a form of collective identity which can reflect an individual s social acceptability toward cultural, material, biological, psychological, and social concepts. This paper endeavors to reflect on the views of Pejman Bakhtiari, a contemporary poet and writer, on the elements of national identity on the basis of his Kavir collection of poems. The current research also shows that Pejman , in the predicaments of his lifetime, things like the Constitutional Revolution, the First and the Second World Wars, Nationalization of Oil Industry Mavement, etc. showed his patriotism through his long poems.

    Keywords: National identity National, patriotic relations Constitutional Revolution, the Nationalization of Oil Industry Mavement, Azerbaijan conflict, Toodeh Party
  • Taghi Azad Armaki, Ahmad Ghiasvand Page 135

    The start of socio-cultural changes in Iran in recent decades is an indication of a fundamental change in the value system structure of Iranian society. Identifying this condition in different parts of the country on the basis of various levels of values is the main goal of this work. To do this, 10 provinces of the country were divided into 5 socio-cultural areas; then it was tried to examine the value dimensions of society, namely the religious, family, political, social, gender and global values. The results demonstrate that these changes begin, respectively, with religious, political, gender, and global values and gradually influence social and family values. Thus it can be said that in area (1) the duty of the norms in remaining modern or traditional and also breaking free from the context of traditional value system created a kind of normative anomie. In areas (3) and (4), the norms and social values do not take a certain direction; this led people to normative ambiguity. The norms and social values in areas (2) and (5), show a kind of permanent and traditional normative system.

    Keywords: Value system, Religious direction, Social trust, Normative anomie, Normative ambiguity, Normative system, Material, metaphysical values
  • The Philosophy of seyyed Hossein Nasr
    Seyyed Hossein Nasr, Ghadir Nasri Page 163
  • Islam, Democracy and Religious Modernism in Iran
    Forough Jahanakhash, Seyed Abdolamir Nabavi Page 189
  • The Peroblematioque of Contemporary Iranian Identity
    Farhang Rajaee, Aliakbar Kamali Page 201
  • GholamHossein Ebrahimi Dinani, GholamReza Aavani, Nurollah Gheisari Page 213