فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 146، خرداد 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 146، خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضائیان* صفحات 257-258

    همکاری (Collaboration) در پژوهش های علوم سلامت، جزء ضروری برای به موفقیت رسیدن چنین پژوهش هایی است. قبلا در یکی از سخنان سردبیری مجله دانشگاه به مقالاتی اشاره کردیم که ممکن است تعداد نویسندگان آن ها تا هزار نفر هم بالا رفته چرا که بر اساس شبکه وسیعی از همکاری های بین المللی به انجام رسیده و چاپ شده اند [1]. راتکوف Rutkove در فصل سیزدهم از کتاب خود، همکاری را به موقعیتی اطلاق می کند که دو همتا (Peer) برای انجام یک پژوهش، با هم دیگر مشارکت می نمایند. بنابراین، رابطه بین استاد و دانشجو و یا دستیار پژوهش با پژوهشگر ارشد، در قالب تعریف چنین همکاریی نمی گنجد. راتکوف معتقد است بر اساس این تعریف، سه نوع همکاری به شرح زیر قابل رخ دادن است. نخست، همکاری شما در موضوع پژوهشی مورد علاقه تان با یک نفر همکار هم رشته از دانشگاه و یا محل خدمت خودتان. دوم، همکاری شما در موضوع پژوهشی مورد علاقه تان با یک نفر همکار هم رشته از سایر دانشگاه ها. سوم، همکاری شما با یک نفر همکار غیر هم رشته پیرامون یک موضوع پژوهشی خاص [2]. راتکوف هم چنین، اعلام می دارد که اگر چه هر سه نوع همکاری بسیار ضروری است، اما همکاری نوع سوم است که می تواند نتایج شگرفی را از خود بر جای بگذارد. برای مثال، وی به همکاری خودش به عنوان یک محقق علوم سلامت با برخی از اساتید انستیتو تکنولوژی ماساچوست The Massachusetts Institute of Technology (MIT) اشاره می کند و این که چگونه تفاوت در بین دیدگاه ها و روش های دانشمندان یک انستیتو تکنولوژی با دانشمندان علوم سلامت، می تواند به دستاوردهای علمی مهمی بینجامد [2]. راقم این سطور نیز در این سخن سردبیری، به ضرورت انجام همکاری در پژوهش های علوم سلامت به ویژه همکاری هایی که از مرزهای یک کشور فراتر رفته و دانشمندان از کشورهای مختلف و با تخصص های مختلف را گرد هم می آورد، تاکید می نماید. از آنجایی که مشکلات مربوط به سلامت چند بعدی بوده و نیازمند بررسی های همه جانبه از دیدگاه های مختلف و فرهنگ های مختلف می باشد، از همین رو، همکاری های بین المللی می تواند پاسخ هایی دقیق تر به مشکلات سلامت جامعه را ارایه نماید [3]. برای نمونه، به منظور بررسی علمی تاثیرات عالمگیری کووید-19 بر روی رفتارهای خودکشی، گروهی با عنوان همکاری پژوهشی بین المللی پیشگیری از خودکشی کوید-19 International COVID- 19 Suicide Prevention Research Collaboration (ICSPRC) تشکیل شده است. این گروه بین المللی از دانشمندان جهان، تا کنون نتایج همکاری های خود را در دو نشریه معتبر به چاپ رسانیده که مورد استقبال گسترده سایر محققین علوم سلامت قرار گرفته است [5-4].

    کلیدواژگان: همکاری
  • سعید پیش بین، رضا وزیری نژاد، پروین خلیلی، حسن احمدی نیا، محسن اعرابی، عبدالکریم احمدی، محسن رضائیان* صفحات 259-276
    زمینه و هدف

    خودکشی یکی از بزرگ ترین مشکلات پزشکی و اجتماعی جهان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اپیدمیولوژی جغرافیایی خودکشی در شهرستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران طی سال های 95-1391 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه اکولوژیک، اطلاعات با استفاده از چک لیست گزارش ماهانه برنامه پیش گیری از خودکشی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران جمع آوری گردید. همبستگی مکانی گروه های سنی-جنسی خودکشی با استفاده از شاخص آماری Moran’s index(I) محاسبه گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و  آزمون مجذورکای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تعداد 376 مورد (67/1 درصد) خودکشی کامل و 22089 مورد (33/98 درصد) اقدام به خودکشی گزارش شده بود. از مجموع افرادی که خودکشی کردند، 5/68 درصد (15389 نفر) شهری و 5/31 درصد (7076 نفر) روستایی بودند. بیش ترین تعداد اقدام به خودکشی، از شهرستان آمل 3549 مورد (07/16 درصد) و بیش ترین تعداد خودکشی کامل از شهرستان ساری 65 مورد (29/17 درصد) گزارش شده بود. در موارد خودکشی کامل، بیش ترین روش خودکشی در شهرستان ساری و آمل استفاده از قرص برنج و در شهرستان گلوگاه و نوشهر حلق آویز بوده است و در موارد اقدام به خودکشی نیز در شهرستان قایمشهر و آمل استفاده از داروهای اعصاب و روان بیش ترین گزارش شده بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به الگوی جغرافیای، تعداد خودکشی (کامل و اقدام) در اکثر گروه های سنی و جنسی در شهرهای پرجمعیت بیش تر مشاهده شده بود. استفاده از روش مصرف قرص برنج در خودکشی کامل و روش های خشن و کشنده در برخی از مناطق استان بالا بود.

    کلیدواژگان: خودکشی کامل، اقدام، اپیدمیولوژی، مازندران، جغرافیایی
  • حبیب عبدی، لطفعلی بلبلی*، رقیه افرونده، معرفت سیاهکوهیان، مژده خواجه لندی صفحات 277-296
    زمینه و هدف

    سیگار عملکرد قلب، ریه و سطوح ویتامین D را تحت تاثیر قرار می دهد و کاهش سطوح ویتامین D، تغییرپذیری ضربان قلب (HRV Heart rate variability;) و افت عملکرد ریوی باعث بروز بیماری های قلبی-عروقی می گردد. به این ترتیب هدف از تحقیق حاضر تعیین تاثیر شش هفته تمرین اینتروال شدید بر سطوح سرمی ویتامین D، HRV و عملکرد ریوی مردان سیگاری بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 20 نفر از مردان سیگاری کم تحرک به صورت داوطلبانه شرکت نمودند و به طور تصادفی به در دو گروه تمرین (10 نفر) و شاهد (10 نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین در برنامه تمرین اینتروال شدید به مدت شش هفته شرکت کردند وگروه شاهد فعالیت ورزشی نداشتند. نمونه های خونی، HRV و عملکرد ریوی به وسیله دستگاه اسپیرومتری 48 ساعت قبل از شروع پروتکل تمرینی و 48 ساعت پس از اتمام تمرین گرفته شد. از آزمون آماری t زوجی و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره به ترتیب برای بررسی تغییرات درون گروهی و بین گروهی متغیرها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در مقادیر HRV و عملکرد ریوی و مقادیر امواج با فرکانس پایین به امواج با فرکانس بالا در گروه تمرین نسبت به پیش آزمون و هم چنین نسبت به گروه شاهد افزایش معنی دار داشته اند (05/0>P). اما برای مقادیر سطوح سرمی ویتامین D تغییرات دورن گروهی و بین گروهی مشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه ‏گیری: 

    می توان نتیجه گرفت که شش هفته تمرین اینتروال شدید احتمالا منجر به بهبودی عملکرد دستگاه عصبی اتونوم قلبی و عملکرد ریوی در مردان سیگاری می شود.

    کلیدواژگان: ضربان قلب، عملکرد ریوی، تمرین اینتروال شدید، مردان سیگاری، ویتامین D
  • سروش گلستانی فر، زهرا دشت بزرگی* صفحات 297-312
    زمینه و هدف

    بیماران افسرده با مشکلاتی در زمینه امید به زندگی و سلامت روان شناختی مواجه هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین و مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی بر امید به زندگی و سلامت روان شناختی در بیماران افسرده غیربستری سالمند انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران افسرده غیربستری سالمند مراجعه کننده به مراکز و کلینیک های خدمات روان شناختی شهر اهواز در فصل بهار سال 1399 بودند. تعداد 75 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در سه گروه مساوی جایگزین شدند. گروه های آزمایش به تفکیک 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزارهای پژوهش مقیاس های افسردگی سالمندان Yasavage و Sheikh، امید به زندگی Snyder و همکاران و سلامت روان شناختی Najarian و Davodi بودند. داده ها با آزمون های مجذور کای، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی Bonferroni تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که گروه ها از نظر جنسیت، سن و سطح تحصیلات تفاوت معنی داری نداشتند (05/0<P). همچنین، هر دو روش درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی در مقایسه با گروه کنترل باعث بهبود معنی دار امید به زندگی و سلامت روان شناختی شدند (001/0>P)، اما بین دو روش در بهبود متغیرها تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از هر دو روش درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه بهبود امید به زندگی و سلامت روان شناختی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، بهزیستی درمانی، افسردگی، درمان پذیرش و تعهد، سالمند، سلامت روان شناختی
  • عفت شهرآبادی، حمید بخشی علی آباد، معصومه میرانی رودباری، وحید میرزایی* صفحات 313-324
    زمینه و هدف

    مهارکننده های پمپ پروتون نقش مهمی در پایدار کردن لخته ایجاد شده ناشی از خون ریزی گوارشی فوقانی دارند. لذا این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه اثربخشی حداقل و حداکثر دوز پنتوپرازول در درمان بیماران دچار زخم پپتیک هموراژیک، مراجعه کننده به بیمارستان علی بن ابی طالب (ع) رفسنجان انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 96-1395 در بیمارستان علی بن ابی طالب (ع) رفسنجان بر روی 104 بیمار مبتلا به خون ریزی گوارشی فوقانی انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند: به گروه A، دوز بالای پنتوپرازول (80 میلی گرم) و به گروه B، دوز پایین (40 میلی گرم) تجویز شد. جهت همسان سازی جنسیت و سن در دو گروه مقایسه شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون t مستقل، آزمون مجذور کای و یا آزمون دقیق فیشر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار سن بیماران در گروهA ، 79/22±96/52 سال و در گروه B، 18/23±51/52 سال بود (921/0=P). تفاوت معنی داری بین جنس در دو گروه مذکور مشاهده نگردید (823/0=P). دوز پنتوپرازول، با میزان مرگ ومیر، خون ریزی مجدد، روزهای بستری، افت هموگلوبین، نیاز به جراحی ارتباط معنی داری نداشت.(05/0<P).

    نتیجه گیری: 

    در این مطالعه، اثر بخشی دوز بالای پنتوپرازول در مقایسه با دوز پایین آن در پیامدهای بالینی شامل میزان مرگ ومیر، نیاز به عمل جراحی، خون ریزی مجدد، تعداد روزهای بستری و میزان افت هموگلوبین در هر دو گروه بیماران تفاوتی ندارد. لذا، جهت سلامتی بیماران در دوز دریافتی بهینه، بررسی های بالینی با حجم نمونه بیش تر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پنتوپرازول، زخم معده هموراژیک، خون ریزی گوارشی فوقانی، زخم پپتیک
  • مریم کریمی فرد*، سکینه چاهخویی، فرهاد ابراهیمی نژاد، احمدرضا صیادی، امیر رهنما، محمدرضا شفیع پور، نجمه طالبی زاده صفحات 325-338
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت پایش ید در پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید، مطالعه حاضر با هدف تعیین کمبود ید و گواتر بالینی در دانش آموزان 12-7 ساله شهر رفسنجان در سال 98-1397 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     جامعه آماری در این مطالعه توصیفی مقطعی شامل کلیه دانش آموزان 12-7 ساله تحت پوشش مدیریت آموزش و پرورش شهر رفسنجان در سال 1397 بود. از تعداد 21218 دانش آموز ساکن شهر، به شیوه تصادفی خوشه ای دو مرحله ای 1203 نفر)601 نفر پسر و 602 نفر دختر) انتخاب شدند. پس از کسب رضایت آگاهانه از والدین، دانش آموزان توسط دستیار داخلی مورد معاینه بالینی قرار گرفتند. در این مطالعه، وجود و شدت گواتر بر اساس تقسیم بندی سازمان بهداشت جهانی بررسی شد. در ادامه، 10 سی سی از نمونه ادرار صبحگاهی 10 درصد از کل دانش آموزان جهت اندازه گیری میزان ید ادرار با روش هضم اسیدی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار سن و ید ادرار افراد شرکت کننده به ترتیب در مطالعه71/1 ± 48/9 سال و 52/80±33/183 میکروگرم بر دسی لیتر بود. میزان فراوانی گواتر در جامعه، 1/87 درصد فاقد گواتر، 7/9 درصد (117 نفر) گواتر درجه یک و 2/3 درصد (39 نفر) دارای گواتر درجه دو بودند. شیوع گواتر بر حسب سن و جنس تفاوت معنی دار نداشت.

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد که برنامه مبارزه با کمبود ید و مصرف نمک یددار سبب کاهش قابل توجهی در شیوع و شدت گواتر و کفایت ید دریافتی با توجه به افزایش مشخص در میزان ید دفعی ادرار در شهر رفسنجان شده است.

    کلیدواژگان: ید، گواتر، دانش آموزان، رفسنجان
  • پویا ایرانپور*، مهدی قادریان جهرمی صفحات 339-352

    ظهور بیماری کووید-19 ناشی از عفونت با کرونا ویروس جدید به سرعت منجر به اعلام پاندمی شد. با این که بیماری پس از طی فاز های مختلف کلینیکی غالبا بهبود می یابد، با ابتلاء به این بیماری، عوارض متعدد کوتاه مدت یا بلندمدت ارگان های مختلف بدن نیز گزارش شده است. درگیری ریه به عنوان علت اصلی مرگ و میر معرفی شده است. عوارضی چون فیبروز ریه، عفونت های ثانویه باکتریایی یا قارچی، درگیری قلبی (میوکاردیت و پریکاردیت) و عوارض عروقی نظیر آمبولی شریان ریوی مکررا گزارش شده است. روش های مختلف تصویربرداری به خصوص سی تی اسکن قفسه سینه، نه تنها نقش مهمی در تشخیص اولیه بیماری دارند بلکه در طی روند درمان و به منظور پیگیری، تشخیص و درمان عوارض احتمالی ثانویه کاربرد فراوان دارند. در این مطالعه مروری برخی از مهم ترین تظاهرات ریوی و قلبی-عروقی ناشی از کووید-19 مورد بحث قرار گرفته و الگو های رادیولوژیک شایع مرتبط با آن ها بررسی شده است. آشنایی با یافته های شایع تصویربرداری در مبتلایان و خصوصا تظاهرات رادیولوژیک عوارض ناشی از عفونت اولیه، جهت انجام به موقع اقدامات درمانی مناسب و پیشگیری یا کاهش میزان مرگ و میر در مبتلایان، اهمیت اساسی دارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، رادیولوژی، عوارض ریوی، عوارض قلب و عروقی
  • بیتا بیجاری، زهرا سروش*، سعیده کاظمی، فاطمه شخص امامپور، علی عباسی صفحات 353-364
    زمینه و هدف

    واکسیناسیون فصلی آنفلوانزا در پرسنل بهداشتی درمانی توصیه می شود. این مطالعه با هدف تعیین پوشش واکسن آنفلوانزا و عوامل مرتبط با آن در پرسنل بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی، پرسشنامه محقق ساخته شامل مشخصات دموگرافیک، استفاده از واکسن آنفلوانزا، آگاهی و نگرش و دلایل احتمالی استفاده و یا عدم استفاده از واکسن، برای 233 نفر از پرسنل بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند تکمیل گردید. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون های آماری chi-square و Mann- whitney U تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها: 

    8/8 درصد سابقه استفاده سالیانه از واکسن و 5/48 درصد سابقه حداقل یک بار استفاده از واکسن آنفلوانزا را داشتند. میانگین نمره آگاهی و نگرش در خصوص واکسیناسیون آنفلوانزا 90/1±5/5 از حداکثر نمره 9 بود.

    نتیجه گیری: 

    پوشش واکسیناسیون آنفلوانزا در پرسنل بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند پایین می باشد و نیاز به آموزش بیش تر برای افزایش آگاهی پرسنل وجود دارد.

    کلیدواژگان: آنفلوانزا، واکسیناسیون، پرسنل بهداشتی و درمانی
  • محمد مبینی لطف آباد، عبدالمجید فدایی* صفحات 365-368

    سردبیر محترم کیفیت و عدم دسترسی به آب به عنوان یک چالش اساسی در سراسر جهان و ایران در حال ظهور است و نیاز فزآینده ای به پایش کیفیت آب در طیف وسیعی از منابع شامل، آب آشامیدنی، فاضلاب شهری و صنعتی تا آب های محیطی(رودخانه ها، دریاچه ها، آب های زیرزمینی و اقیانوس ها) وجود دارد [1]. موضوعات موجود در مورد کیفیت آب پیچیده است و شامل طیف گسترده ای از آلاینده های شیمیایی و بیولوژیکی و نو ظهور است که بسیار نگران کننده هستند [2]. فعالیت های پایش می تواند به درک، حفاظت و بهبود زیستگاه های آبی و تجزیه و تحلیل داده های کیفیت آب جهت کمی کردن تغییرات محیطی و توسعه بهترین شیوه های مدیریتی برای تصمیمات آگاهانه، کمک کند. بنابراین، شبکه پایش کیفیت آب (water quality monitoring network:WQMN) عنصر اصلی یا کلیدی برای مدیریت و حفاظت از اکوسیستم آبی است [3]. پایش متداول و سنتی کیفیت آب شامل نمونه برداری در محل و انتقال نمونه ها به آزمایشگاه و آزمایش تعیین خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آب است [2]. سیستم های پایش کیفی آب سنتی به علت قابلیت تغییرپذیری بالای مکانی-زمانی پارامترهای فیزیکوشیمیایی یا میکروبی آب، دارای محدودیت های زیادی هستند. علاوه بر این، چندین عامل خطا وجود دارد که می توانند بر رویکرد پایش دستی آب بصورت سنتی تاثیر بگذارند. این خطاها شامل: خطاهای انسانی، خطای مربوط به تجهیزات آزمایشگاهی و سایر خطاها می باشد [5-4]. مدیریت مدرن آب به شناسایی مطمین تر (صحت بالا) و سریع تر آلاینده ها نیاز دارد تا پاسخ به موقع و بجا دهد. پایش در زمان واقعی (Real-time monitoring) می تواند پاسخ یا واکنش سریع به نگرانی های مربوط به کیفیت آب را که ناشی از آلودگی منابع طبیعی یا عمدی است، فراهم کند و بیش ترین حفاظت از سلامت عمومی را میسر سازد. در حالت ایده آل، همه پایش کیفیت آب باید به صورت Real-time انجام شود، تا بتوان دقیق ترین و صحیح ترین قضاوت در خصوص کیفیت آب را ارایه داد [2]. برای ارزیابی تغییرات کیفی آب، شناسایی روندها (trends) و تعیین وضعیت کیفیت آب و اکوسیستم آبی، شناسایی آلودگی های نوظهور و آلاینده ها و دستیابی سریع جهت غربالگری (screening) آب برای مواد سمی و عوامل بیماری زا می توان از اطلاعات Real-time استفاده کرد. کاربرد مهم دیگر آن، پایش و بهینه سازی فرآیندهای تصفیه آب و فاضلاب برای اطمینان از انطباق با استانداردهای کیفی آب است [3-2]. سیستم های هوشمند پایش کیفی آب با استفاده از حسگرهای (Sensors) می توانند پارامترهای کیفی آب شامل: pH، اکسیژن محلول (Dissolved Oxygen; DO)، دما، پتانسیل اکسیداسیون-احیاء (Oxidation Reduction Potential; ORP)، BOD، EC، TDS و کدورت بصورت Real time و مداوم اندازه گیری کنند که برای تشخیص سریع آلودگی ها و ایجاد پاسخ سریع به آلودگی ها اهمیت حیاتی دارند. سیستم های هوشمند پایش کیفی آب براساس شبکه حسگر بی سیم (Wireless Sensor Network; WSN) و (Internet of Things; IOT) کار می کنند و می توانند داده های کیفیت آب به صورت Real time و پیوسته از راه دور انتقال و پردازش کنند و محدودیت های مربوط به پایش کیفیت آب را به صورت متداول و سنتی را ندارند. IOT به اشیا و تجهیزات محیط پیرامون مان که به شبکه اینترنت متصل شده و توسط اپلیکیشن های موجود در تلفن های هوشمند و تبلت قابل کنترل و مدیریت هستند، گفته می شود. IoT به طور کلی شامل یک کنترل کننده، سنسور و یک برنامه (Application) برای نمایش داده می باشد. سنسورها دستگاه های متصل به کنترل کننده هستند که برای ثبت مقادیر مانند مقدار PH، هدایت الکتریکی، اکسیژن، شوری و غیره استفاده می شوند. حسگرها مقدار محاسبه شده را جمع می کنند و آن را به کنترل کننده منتقل می کنند. کنترل کننده یک کامپیوتر با اندازه کوچک، با قابلیت اتصال به شبکه و اجرای برنامه ها است. آن می تواند برای دریافت مقادیر از سنسورها برنامه ریزی شود و مقادیر را برای ذخیره سازی و تجزیه و تحلیل به اینترنت منتقل کند. یک برنامه اساسا برنامه ای است که در اینترنت برای دریافت مقادیر از کنترل کننده دسته بندی شده است و در نمایش گر کاربر نمایش داده می شود [6]. شبکه های WSN شامل گره های حسگر(sensor nodes) خودکار، خودپیکربندی و  ایستگاه پایه گره ها (یا مستغرق) است که قادر به اندازه گیری برخی پدیده فیزیکی و انتقال اطلاعات به دست آمده به یک دفتر مرکزی هستند. گره های حسگر در محل های نمونه گیری مختلف پیکره آبی، مستقر می شوند. ارتباط از راه دور بین گره های حسگر و دفتر مرکزی، با استفاده از یک فرستنده رادیویی کم مصرف به منظور به حداکثر رساندن طول عمر گره های حسگر انجام می شود. داده های جمع آوری شده توسط گره های حسگر از طریق دروازه ای به ابر یا پایگاه داده با استفاده از یک شبکه ارتباطی ارسال می شود. داده های سنجش شده از این حسگرها در یک پورتال وب در زمان واقعی در دسترس قرار می گیرند و ذینفعان را قادر می سازد تا در فرآیندهای مدیریت کیفیت آب به طور موثر مداخله کنند [7]. با توجه به محدودیت منابع آب شیرین در کشور، ضرورت دارد که مسیولین و تصمیم سازان مرتبط با مدیریت منابع آب استفاده حداکثری از سیستم های هوشمند پایش کیفی آب جهت پایش و کنترل منابع آب در دستور کار خود قرار دهند تا از آلودگی منابع آب به فاضلاب های شهری، صنعتی و کشاورزی یا شیرابه زباله جلوگیری یا به حداقل برسد تا از صرف هزینه های هنگفت برای تصفیه و سالم سازی آب خودداری شود. به قول سعدی:« علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد دریغ سود ندارد چو رفت کار از دست به روزگار سلامت سلاح جنگ بساز وگرنه سیل چو بگرفت، سد نشاید بست»

    کلیدواژگان: شبکه پایش کیفیت آب
|
  • M. Rezaeian* Pages 257-258
  • S. Pishbin, R. Vaziri Nejad, P. Khalili, H. Ahmadinia, M. Arabi, A.K. Ahmadi, M. Rezaian* Pages 259-276
    Background and Objectives

    Suicide is one of the biggest medical and social problems in the world. The aim of this study was to investigate the geographical epidemiology of suicide (completed- attempted) in the townships covered by Mazandaran University of Medical Sciences during the years 2012 - 2016.

    Materials and Methods

    In this ecological study, information was collected using the checklist of the monthly report of the suicide prevention program in the hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences. Spatial correlation of suicide age-sex groups was calculated using Moranchr('39')s index (I). Data were analyzed using descriptive statistics and Chi-square test.

    Results

    376 cases (1.67%) had completed suicides and 22089 cases (98.33%) had suicide attempts. Of the total number of people who committed suicide, 68.5% (15389 cases) were urban and 31.5% (7076 cases) were rural. The highest number of suicide attempts was reported from Amol city 3549 cases (16.07%) and the highest number of completed suicides was reported from Sari city 65 cases (17.29%). In cases of completed suicide, the most common method of suicide in Sari and Amol counties was the use of rice pills and in the cities of Gulogah and Nowshahr was hanging. In cases of suicide attempts, the use of psychiatric drugs was the most reported in Ghaemshahr and Amol counties.

    Conclusion

    According to the geographical pattern, the number of suicides (completeed and attempted) was higher in most age and sex groups in densely populated cities. The use of rice pill consumption method in completed suicide and violent and lethal methods was high in some areas of the province.

    Keywords: Completed suicide, Attempt, Epidemiology, Mazandaran, Geographical
  • H. Abdi, L. Bolboli*, R. Afroundeh, M. Siahkohian, M. Khajehlandi Pages 277-296
    Background and Objectives

    Smoking affects heart function, lung function and vitamin D levels, and decrease in serum levels of vitamin D, heart rate variability (HRV) and drop in pulmonary function cause cardiovascular disease. So, the aim of the present study was to investigate the effect of one course of intense interval training on serum levels of vitamin D, HRV and lung function in male smokers.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study 20 sedentary male voluntarily participated. They were randomly divided into experimental (n=10) and control (n=10) groups. The experimental group participated in an intense interval training program for six weeks and control group did no exercise training. HRV and pulmonary function were assessed by spirometry device and serum levels of vitamin D 48 hours before the first session and 48 hours after the end of last session training. Collected data were analyzed by paired t-test and Multivariate analysis of covariance for within group and between group comparisons, respectively.

    Results

    The results showed a significant increase in HRV values and pulmonary function and low frequency waves to high frequency waves in the training group compared to the pretest and also compared to the control group (p<0.05). But no significant difference was observed in serum levels of vitamin D both in within group and between group comparisons (p<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that six weeks of intense interval training, improves function of the autonomic nervous system and pulmonary function in male smokers.

    Keywords: Heart rate, Pulmonary function, Intense interval training, Male smokers, Vitamin D
  • S. Golestanifar, Z. Dashtbozorgi* Pages 297-312
    Background and Objectives

    Depressed patients face problems in field of life expectancy and psychological health. Therefore, the present research aimed to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and well-being therapy on life expectancy and psychological health in elderly nonclinical depressed patients.

    Materials and Methods

    This study was a semi-experimental study with pretest and posttest design with control group. The research population was elderly nonclinical depressed patients referred to the psychological services clinics and centers of Ahvaz city in the spring season of 2020. 75 people were selected by purposive sampling method and randomly replaced into three equal groups. The experimental groups were separately trained 10 sessions of 90 minutes with the methods of acceptance and commitment therapy and well-being therapy, and the control group did not receive any training. The research instruments were the Scales of Yasavage and Sheikh elderly depression, Snyder and et al. life expectancy and Najarian and Davodi psychological health. Data were analyzed by chi-square, multivariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc tests.

    Results

    The findings showed that groups were not significantly different in terms of gender, age and education (p>0.05). Also, both methods of acceptance and commitment therapy and well-being therapy in comparison with the control group led to a significant improvement in the life expectancy and psychological health (p<0.001), but there was no significant difference between two methods in improving the variables (p>0.05).

    Conclusions

    Based on the results, therapists and health experts can use both methods of acceptance and commitment therapy and well-being therapy to improve health related traits especially the life expectancy and psychological health improvement.

    Keywords: Life Expectancy, Well-being Therapy, Depression, Acceptance, Commitment Therapy, Elderly, Psychological Health
  • E. Shahrabadi, H. Bakhshi Aliabad, M. Mirani Roudbari, V. Mirzaee* Pages 313-324
    Background and Objectives

    Proton pump inhibitors (PPIs) have an important role in stabilizing clots caused by upper gastrointestinal bleeding. The aim of this study was performed to compare and determine the effectiveness of the minimum and maximum dose of pantoprazole in the treatment of patients with hemorrhagic gastric peptic ulcer, referred to Rafsanjan Ali ebn Abitaleb Hospital.

    Materials and Methods

    This randomized clinical trial was performed on 104 patients with upper gastrointestinal bleeding in Rafsanjan Ali ebn Abitaleb Hospital in 2016-2017. Patients were randomly divided into two equal groups. Group A was given a high dose of pantoprazole (80 mg) and group B was given a low dose (40 mg). For gender and age matching, the two groups were compared (p>0.05). Data were analyzed using descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (independent t-test, chi-square test or Fisherchr('39')s exact test). 

    Results

    The mean and standard deviation of patientschr('39') age in group A were 52.96±22.79 years and in group B 52.51± 23.18 years (p=0.921). No significant difference was observed between the sexes in the two groups (p=0.823). PPI dose was not significantly associated with mortality rate, hemorrhage, hospitalization days, drop in hemoglobin, need for surgery (p>0.05).

    Conclusion

    In this study, the efficacy of high-dose pantoprazole compared with low-dose in clinical outcomes including mortality, need for surgery, hemorrhage, number of hospitalization days, and hemoglobin drop did not differ between the two groups. Therefore, for the health of patients at the optimal dose, clinical studies with a larger sample size are recommended.

    Keywords: Pantoprazole, Hemorrhagic gastric ulcer, Upper gastrointestinal bleeding, Peptic ulcer
  • M. Karimifard*, S. Chahkhoei, F. Ebrahimynejad, A.R. Sayadi, A. Rahnama, M.R. Shafiepour, N. Talebizadeh Pages 325-338
    Background and Objectives

    According the importance of iodine monitoring in the prevention of iodine deficiency disorders, this study aimed to evaluate the clinical iodine and goiter deficiency in 7-12 year-old students in Rafsanjan in 2018-19.

    Materials and Methods

    The statistical population of this cross-sectional study included all students of 7-12 years old who were covered by Rafsanjan Education Management in 2018. From 21218 students aged 7 to 12 years living in the city, 1203 students (601 boys and 602 girls) based on inclusion criteria were enrolled in the study. After obtaining informed consent from the parents, the students were examined clinically by an internal trained resident. In this study, the presence and severity of goiter were evaluated based on the World Health Organiaztion classification. Then, 10 ml of the morning urine sample of 10% of all samples was taken to measure iodine by acid digestion method.

    Results

    The mean and standard deviation of age of participants was 9.48±1.71. In addition, mean and standard deviation of urinary iodine was 183.33±80.52 Ug / dl. In the study of the prevalence of goiter in the community, 87.1% (1047 samples) had no goiter, 9.7% (117 samples) had D1 grade and 3.2% (39 samples) had D2 grade. It was also found that the prevalence of goiter was not statistically significant in terms of age and sex.

    Conclusion

    The findings of this study indicate that the iodine deficiency control program and consumption of iodized salt has caused a significant decrease in the prevalence and severity of goiter, and also adequacy of the received iodine, given a marked increase in urinary iodine excretion in Rafsanjan city.

    Keywords: Iodine, Goiter, Students, Rafsanjan
  • P. Iranpour*, M. Ghaderian Jahromi Pages 339-352

    COVID-19 caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) was soon declared a pandemic. Although different complications have been reported following coronavirus infection, lung involvement is the most important cause of death. In many cases, the disease eventually subsides; however, major short- and long-term complications may persist in a minority. Lung fibrosis, secondary bacterial and fungal infections, cardiovascular involvement such as myocarditis, pericarditis and pulmonary artery emboli may occur in the acute phase or present as a sequel. Different imaging modalities, especially chest CT scan, have an essential role in the initial diagnosis and can be used to monitor the clinical course of the disease, evaluate the response to treatment, and detect possible complications. This article reviews the major pulmonary and cardiovascular complications caused by COVID-19 infection, focusing on their radiologic manifestations. Familiarity with such diagnostic imaging hallmarks is crucial for early diagnosis and optimal patient management and prevention or reduction of mortality.

    Keywords: COVID-19, Radiology, Lung Complications, Cardiovascular Complications
  • B. Bijari, Z. Soroosh*, S. Kazemi, F. Shakhs Emampour, A. Abassi Pages 353-364
    Background and Objectives

    Seasonal influenza vaccination is recommended in health care workers. The aim of this study was to evaluate the coverage of influenza vaccine and its related factors in the staff of Birjand teaching hospitals.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, a researcher-made questionnaire including demographic, ward and hospital characteristics of the workplace, regular and annual use of seasonal influenza vaccine, staff knowledge and attitude questions, possible reasons for using or not using the vaccine were completed by 233 participants. The data was analyzed by using chi-square and Mann-Whitney U tests.

    Results

    8.8 percent of the staff had annual vaccine use and 48.5percent had at least one seasonal influenza vaccine. The mean score of knowledge and attitude among the hospital personnel regarding influenza vaccination was 5.5±1.9 out of 9.

    Conclusion

    Influenza vaccination coverage is low in educational hospitals staff in Birjand. Therefore, there is a need for further education to increase staff awareness about the importance of vaccination.

    Keywords: Influenza, Vaccination, Health care personnel
  • M. Mobini Lotfabad, A.M. Fadaei* Pages 365-368