فهرست مطالب

صفه - پیاپی 93 (تابستان 1400)

مجله صفه
پیاپی 93 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید صدرام* صفحات 5-22

    تقلید درست پیش نیاز خلاقیت است. تقلید شاگرد از معلم خود در جلسه کرکسیون طراحی معماری می تواند راه انداز خلاقیت او باشد. در مقابل، تقلید معلم از شاگرد نیز به ذهن خوانی معلم از شاگرد کمک می کند و به او در آموزش بهتر شاگردش یاری می رساند. در این مقاله با معرفی «تقلید دوسویه» در کارگاه طراحی معماری، یعنی «تقلید ضمنی» شاگرد از معلم و «تقلید بازگشتی» معلم از شاگرد و با تطبیق نظر دو طراحی پژوه سرشناس، دونالد شون و کیز درست، به دو مفهوم «تقلید توصیفی» و «تقلید توضیحی» دست می یابیم و موضع این مفاهیم را در تعامل طراحانه معلم و شاگرد روشن می کنیم؛ تعاملی که موجب پیشبرد آموزش طراحی معماری می شود. در این پژوهش، به روش «مفهوم سازی» با استدلال منطقی بر تاملات نظری پیشین در ادبیات موضوع، به استنتاج وجوه مختلف تقلید دوسویه معلم و شاگرد در جلسات کرکسیون طراحی معماری می پردازیم و وجوه تقلید را در دستیابی به «طراحی متداول» برخاسته از «آموزش متداول» و «طراحی خلاق» منتج از «آموزش خلاق» شناسایی می کنیم. هدف اصلی در این پژوهش شناسایی و تنویر وجوهی از تقلید دوسویه میان معلم و شاگرد است که می تواند کرکسیون طراحی آن ها را خلاقانه تر پیش ببرد. نتیجه پژوهش به شکل نموداری ظاهر می شود که جایگاه و روابط مفاهیم مختلف تقلید دوسویه را در جلسه کرکسیون طراحی معماری به طور یک جا نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، کارگاه طراحی، کرکسیون طراحی، معلم و شاگرد، تقلید دوسویه، آموزش خلاق، طراحی خلاق
  • فرهاد کاروان* صفحات 23-38

    طراحی معماری یکی از برنامه های درسی هنرجویان معماری است که در سطوح متفاوتی تدریس می شود و شناسایی عوامل و متغیرهای موثر بر طراحی هنرجویان را می طلبد. اندیشمندان ازجمله متغیرهای تاثیرگذار بر روند و شیوه طراحی را تفکر و سبک های یادگیری فراگیران می دانند. هدف در پژوهش حاضر بررسی رابطه تفکر تاملی و سبک های یادگیری با توانایی طراحی هنرجویان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی  همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه هنرجویان رشته نقشه کشی معماری هنرستان های پسرانه (سال تحصیلی 1398-1399) در شهر همدان بود. نمونه مورد نظر در همدان تعداد 120 هنرجوی در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسش نامه سنجش تفکر تاملی کمبر و لیونگ در چهار مولفه عادی شدن، فهمیدن، تاملی، و انتقادی و پرسش نامه سبک یادگیری کلب در چهار مولفه سبک یادگیری واگرا، هم گرا، جذب کننده و انطباق یابنده و آزمون ارزیابی طراحی محقق ساخته بر اساس کتاب درسی رشته نقشه کشی معماری بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام) تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان دادند که بین تفکر تاملی و میزان توانایی طراحی هنرجویان رابطه وجود دارد؛ به عبارتی با تفکر تاملی و توانایی فکری می توان به پیش بینی خوبی برای طراحی معماری دست یافت. همچنین توانایی طراحی و قدرت ترسیم با نوع و سبک یادگیرنده بخصوص سبک یادگیری واگرا ارتباط دارد. بر  اساس نتایج پژوهش پیشنهاد می شود، جهت تربیت و آموزش هنرجویان معماری در زمینه قدرت ایده سازی و نهایتا عرضه و نمایش یک طرح نهایی به زمینه فرایندهای شناختی ازجمله تفکر و سبک یادگیری توجه جدی شود. به این معنی که تدوین کتب درسی به گونه ای باشد که پردازش ذهنی و آموزش تفکر و شیوه یادگیری را در بر داشته باشد.

    کلیدواژگان: تفکر تاملی، سبک یادگیری، فراورده های طراحی، فرایند طراحی، هنرجویان معماری
  • افرا غریب پور*، رامتین میر محمد صادقی صفحات 39-60

    آموزش دانشگاهی معماری به حوزه آموزش معماری وارد شده است و به طور ضمنی بر آموزش معماری تاثیر می گذارد. آموزش معماری در ایران مسئله ای پیچیده است، گواه این ادعا بحث های مداوم میان دانشوران و پژوهشگران و تعدد پژوهش هایی است که به منظور بررسی ناهنجاری های موجود در آموزش معماری انجام شده است. در این پژوهش، که از نوع کاربردی  توسعه ای است، پس از مرور پژوهش های صورت گرفته در حوزه آموزش معماری در داخل و خارج از کشور و استخراج راهکارهای پیشنهادی، با شناسایی مولفه های اصلی آموزش معماری و ساختار برنامه آموزشی و ارتباط دروس با یکدیگر در مقطع کارشناسی در شش دانشگاه ام آی تی امریکا، دانشگاه ملی سنگاپور، دانشگاه پنسیلوانیای امریکا، دانشگاه شفیلد انگلستان، دانشگاه سیدنی در استرالیا، دانشگاه صنعتی دلفت هلند و بررسی تطبیقی موارد آن ها با برنامه آموزشی مقطع کارشناسی معماری در ایران (مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، با استدلال منطقی، علل بروز ناهنجاری های موجود در آموزش معماری ریشه یابی می شود و درنهایت به راهکارهای عملی، ازقبیل تعامل متقابل دروس، افزایش قدرت انتخاب دانشجویان، و توجه به پژوهش و نحوه ارتباط با حرفه، به منظور ارتقای کیفیت آموزش معماری در قالب نظام آموزش دانشگاهی پرداخته می شود. مقایسه برنامه های آموزشی معماری در ایران و شش دانشگاه معتبر جهان نشان داده است که، در عین وجود شباهت های قابل ملاحظه، تفاوت هایی از نظر طول دوره، نسبت دروس، و محتوای دروس دیده می شود که ناشی از عوامل متعددی است. درنهایت، در قالب پنج مولفه تعامل متقابل دروس مختلف در طول دوره، قدرت انتخاب، حرفه محور بودن، پژوهش محور بودن، و هویت محور بودن آموزش، راهکارهایی همچون افزایش ارتباط دروس نظری و کارگاهی از طریق تعامل بیشتر اساتید دروس مختلف، افزایش دروس انتخابی و اختیاری، توجه بیشتر به دوره کهاد، تشویق حرفه ورزان به تدریس در مقام مربی، ایجاد فرصت های تحقیقاتی، و تبادلات دانشجویی عرضه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش دانشگاهی، کارشناسی معماری، سرفصل دروس، هدف آموزش، محتوای آموزش، طرح درس، برنامه آموزشی
  • فرهاد شریعت راد*، منیره آدینه دوست آبادی، رامین دهبندی، فاطمه سنماری صفحات 61-82

    به دنبال شیوع ویروس کرونا در جهان، بسیاری از تعاملات رسمی آموزشی به سمت برگزاری در بستر محیط مجازی سوق یافت و ادامه فرایند آموزش معماری نیز همانند همه دوره های آموزشی، به دلیل تعطیلی دانشگاه ها، تنها در بستر محیط مجازی و برخط ممکن گشت. در این میان کارگاه های طراحی معماری، به منزله کانون آموزش معماری، ویژگی های منحصربه فردی دارند که فرایند این آموزش را از سایر رشته های دانشگاهی جدا کرده است. کارگاه های طراحی معماری نمونه بارزی از یک محیط آموزش مشارکتی، چندحسی، و تجربه گرای مبتنی بر مسئله است. همین ویژگی ها موجب شده است تا در آموزش برخط آن ها، به دلیل وجود نقاط ضعف شاخص، نتوانند جانشین مناسبی برای کارگاه های حضوری باشند. به همین منظور با هدف درک وضعیت موجود و بهبود فرایند آموزشی در شرایط پاندمی کرونا، در پژوهش حاضر به چگونگی بازآفرینی آموزش طراحی معماری در محیط های کارگاهی در شرایط یادگیری و آموزش برخط پرداخته شد. در این تحقیق از روش نظریه زمینه ای در بررسی کارگاه های طراحی معماری دانشگاه شهید بهشتی در نیم سال دوم سال تحصیلی 98-99 و نیم سال اول سال تحصیلی 1399-1400 استفاده شده است. این کارگاه ها به دلیل شیوع کرونا به صورت مجاری برگزار شدند. داده ها با کمک مشاهده و مصاحبه گردآوری و کدگذاری شدند و نشان دادند که 11 عامل در دو گروه «شرایط و امکانات» و «فرایند آموزشی کارگاه» بر عملکرد کارگاه موثر بودند. شرایط و امکانات نگرش به کارگاه مجازی شامل شیوه برگزاری کارگاه، نرم افزار ، سخت افزار، و منابع اطلاعاتی می شود. فرایند آموزشی کارگاه نیز به ساختار آموزشی کارگاه، محتوای برنامه کارگاه، مدیریت زمان، شیوه آموزش، شیوه عرضه، و تعامل مدرس و دانشجو اشاره دارد. در انتها نیز پیشنهادهایی برای مدیریت این عوامل بر اساس تجربه مدرسان بیان گردیده است.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، آموزش برخط، کارگاه مجازی طراحی، کوید 19، نظریه زمینه ای
  • سجاد بهرامی همدانی، سید حسن تقوائی* صفحات 83-110

    در مجموعه آثار شاخص میراث فرهنگی و تاریخی ایران و جهان محوطه طاق بستان نمایش دهنده بسیاری از ارزش های تاریخی و فرهنگی در تعامل با جلوه های ماندگار محیط طبیعی است. از دیدگاه معماری منظر، در روند توسعه شهری کرمانشاه و توام با رشد جمعیت و افزایش تراکم در محیط مصنوع، برخی ناهنجاری ها در جلوه های بصری  محیطی پدید آمده و کیفیت کالبدی در منظر شهری تاریخی و محدوده بلوار طاق بستان تنزل یافته است. هدف در این مقاله بیان نتایج پژوهش در زمینه ارزیابی منظر محوطه و بلوار طاق بستان و سنجش وضعیت این بلوار و درنتیجه ارتقای کیفیت منظر شهری تاریخی کرمانشاه است. در مدت یک سال پیمایش پژوهش کیفی، موردپژوهی بر اساس مدل «ارزش ها و عوامل سازنده منظر (FVFL)» به منزله چارچوب راهبردی برنامه ریزی و طراحی در معماری منظر در تطابق با مفهوم «منظر شهری تاریخی (HUL)» انجام شده است. در این روش تطبیق عوامل و لایه های سه گانه مدل FVFL در زمینه های محیط طبیعی، محیط مصنوع، و مجموعه فعالیت های انسانی و ویژگی های فرهنگی در مفهوم HUL، چارچوب کلی مطالعه اسنادی و میدانی بلوار تاریخی طاق بستان و آسیب شناسی آن در منظر شهری تاریخی کرمانشاه را فراهم کرده است. بنابراین، نتایج پژوهش نشان داد که توجه به کیفیت طراحی منظر و هماهنگی در جلوه های بصری منظر با تکیه بر ارزش های فرهنگی و بومی، به ویژه عوامل محیط طبیعی در کنار ویژگی های ساخت و اجرا، نقش بسیار زیادی در ارتقای کیفیت منظر و هویت منظر شهری تاریخی دارد. به علاوه، مطالعه و ارزیابی نظام مند منظر و آسیب شناسی منظر متکی بر ارزش ها و عوامل اصلی و سازنده آن ها، در تطابق با شرایط متنوع محیطی و تغییرات اقلیمی، لازمه انجام فعالیت های برنامه ریزی و طراحی برای عرضه طرح های بهسازی منظر محوطه ها و بلوارهای تاریخی نظیر محوطه و بلوار طاق بستان است.

    کلیدواژگان: ارزیابی منظر، منظر شهری تاریخی (HUL)، مدل ارزشها و عوامل سازنده منظر (FVFL)، بلوار طاق بستان، کرمانشاه
  • حمید پورحسین روشن*، محمدرضا پورجعفر، صدیقه علی اکبری صفحات 111-127

    با وجود اینکه پنج دهه از شروع طرح های توسعه شهری در ایران می گذرد، این طرح ها هنوز با مسایل متعددی در زمینه تحقق پذیری و موفقیت روبه رو هستند. در این تحقیق با بهره گیری از رویکرد ارزیابی عملکردمحور به این پرسش پاسخ داده می شود که مهم ترین چالش های تحقق پذیری طرح های توسعه شهری در ایران، چیست. روش شناسی پژوهش کیفی است و داده های کیفی در این مطالعه با استفاده از روش مصاحبه و سنجه های غیرواکنشی (ثبت های آرشیوی) گردآوری شدند. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات و بیان نظریه نهایی از روش «نظریه داده بنیاد» استفاده شده است. بر اساس روش نمونه گیری کیفی، نمونه گیری مورد نوعی، و نیز معیار اشباع نظری، از نظرات 30 نفر از صاحب نظران عرصه شهرسازی در این مطالعه بهره گرفته شده و ادراک آن ها نسبت به موفقیت طرح های شهری بررسی و تجزیه وتحلیل شده است؛ با استفاده از روش «نظریه داده بنیاد» و کدگذاری داده ها، هشت مقوله هسته نهایی از یافته های اولیه استخراج شدند. «مقوله هسته» در این بررسی «توجه به بستر های بومی و اجتماعی و اقتصادی کشور در فرایند مشارکتی تهیه طرح» است که سایر مقولات عمده را در بر می گیرد و با پاسخ های به دست آمده ضرورت نگاه به زمینه های اجتماعی  اقتصادی و نهادسازی در جامعه ایران و بهره گیری از مشارکت ذی نفعان گوشزد شده است.

    کلیدواژگان: طرح های شهری، ارزیابی عملکردمحور، تحقق پذیری، نظریه داده بنیاد
  • اکبر حاج ابراهیم زرگر، زهیر متکی، ارزو حسین پور* صفحات 129-147

    طوفان شن یکی از سوانح طبیعی رایج و از مهم ترین مشکلات مناطق کویری است. بروز این مخاطره بخصوص در نواحی روستایی (به دلیل آسیب پذیری بالای این مناطق) خسارات و تبعات فراوانی را در ابعاد مختلف اقتصادی  معیشتی، کالبدی، فرهنگی  اجتماعی و زیست محیطی به همراه دارد. شهرستان ریگان در استان کرمان یکی از بحرانی ترین نقاط کشور در مواجهه با این سانحه است. بنابر اظهارات مسیول‍ان محلی این سانحه در سالیان اخیر موجب تخلیه 50 سکونتگاه روستایی و آسیب به بیش از 150 روستا شده است. همچنین گسترش خشک سالی در دهه های اخیر موجب تشدید طوفان های شن و خسارات گسترده به جوامع عشایری شهرستان ریگان همچون روستای سنگ آباد شده است. با توجه به فراوانی و دوره بازگشت این سانحه، روستای سنگ آباد در معرض آسیب تدریجی و مستمر منابع محلی و منطقه ای طوفان های شن قرار دارد. وجود این مسئله و فقر و محرومیت حاکم بر آن منطقه، برنامه ریزی برای بازتوانی آن روستا را ضرورت می بخشد. در این پژوهش از روش اقدام پژوهی استفاده شده است. پژوهشگران با مشارکت فعال دوساله (مرداد 1395 الی شهریور 1397) در اقدامات بازسازی روستای سنگ آباد و با مداخله در بازتوانی و بازسازی و ارتباط نزدیک با ساکنان روستا، برنامه ریزی بازسازی همه جانبه و یکپارچه روستا را بررسی کرده اند. در انتها اطلاعات به دست آمده با روش اقدام پژوهی ارزیابی و اعتبارسنجی شده است. با توجه تفاوت روش به کاررفته در این پژوهش با رویکردهای معمول مطالعات بازسازی، قابلیت به کارگیری این روش در پژوهش های آتی بازسازی نیز بررسی شده است. نتایج حاصل از ارزیابی اقدامات بازتوانی و بازسازی در آن روستا نشان از اثربخشی این فعالیت ها در کاهش خطر روستا در برابر طوفان شن دارد. بنابر نتایج در برنامه بازسازی سکونتگاه های روستایی در معرض طوفان شن و به طور خاص روستای سنگ آباد، بازسازی اقتصاد و معیشت یکی از مهم ترین اولویت های بازسازی است. همچنین بازتوانی وجوه تفریحی  فرهنگی آسیب دیدگان در تسریع و موفقیت عملیات بازسازی بسیار موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: طوفان شن، اقدام پژوهی، بازتوانی، سکونتگاه های روستایی، سنگ آباد
  • لطف الله کارگری آریان، محمد خزائی*، احمد صالحی کاخکی صفحات 149-162

    مناره فیروزآباد واقع در روستای فیروزآباد بردسکن ازجمله بناهایی است که صاحب نظران به آن کم پرداخته اند و بر سر آنچه انجام شده نیز اختلاف دارند. در هیچ کدام از متون اختصاصی این مناره کتیبه هایش مطالعه و بررسی نشده و در برخی از آن ها متن کتیبه ها و تاریخ گذاری بنا با یکدیگر متفاوت است. شاید بتوان محل قرارگیری مناره را دلیل این کم توجهی دانست؛ چراکه امروزه هیچ مسیری از آن روستا نمی گذرد. سازمان میراث فرهنگی این اثر را به شماره 91 به ثبت رسانده و آن را متعلق به اواخر قرن هفتم و مضامین کتیبه ها را شامل آیات قرآنی، نام بانیان، و تاریخ ساخت می داند. در این مقاله برای رفع اختلاف ها و ابهامات در متن کتیبه ها و تاریخ گذاری بنا به این پرسش پاسخ داده می شود که متن کتیبه های این مناره و تاریخ ساخت آن چیست؟ بدین منظور نگارندگان داده های خود را از طریق مطالعات میدانی در محل مناره و بررسی های تطبیقی و مراجعه به منابع تکمیلی و همچنین نقد و بررسی دستاوردهای پژوهشگران این حوزه به صورت کتابخانه ای و اسنادی گردآوری کرده و به تحلیل پرداخته اند. با خوانش و بازسازی کامل کتیبه های این بنا به روش دیجیتال و تطبیق محتوای آن با منابع تاریخی، در پایان این نتیجه به دست آمده است: «برخلاف نظر کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، مناره فیروزآباد یک مناره مستقل و مربوط به دوره حکومت سلاجقه بر ایران بوده است». این منار به دستور شخصی به نام محمد بن منصور در قرن پنجم بین سال های 447 تا 496ق، بر سر راه مواصلاتی هرات به نیشابور ، در ترشیز ساخته شده است.

    کلیدواژگان: مناره، فیروزآباد، ترشیز، معماری، سلجوقی
|
  • Vahid Sadram * Pages 5-22

    The right imitation is a prerequisite for creativity. A student’s imitation of his or her tutor in architectural design tutorials can ignite their creativity. On the other hand, a tutor’s imitation of his or her student helps them to read the student’s mind, and offer a better teaching. In this paper, ‘reciprocal imitation’ in architectural design studio is introduced, which comprises ‘implicit imitation’ by the student of the tutor and ‘responding imitation’ by the tutor. In this regard, the views of two well-known researchers in design studies, namely, Donald Schön and Kees Dorst, are compared in order to attain two concepts of ‘descriptive imitation’ and ‘explanatory imitation’, clarifying them in the ‘designerly’ interaction between the student and the tutor; the interaction that propers architectural design education. Through ‘conceptualisation’ of the existing literature via rational reasoning, the various aspects of reciprocal imitation are deduced to identify how the ‘mainstream design’ arises from ‘mainstream education’, and ‘creative design’ from ‘creative education’. The overarching aim of the research is to identify and clarify those aspects of reciprocal imitation between the tutor and the student that can make tutorials more creative. The result is a diagram that shows the position and the relationship between different concepts of reciprocal imitation in tutorials.

    Keywords: Architectural Education, Architectural design studio, Tutorial, Tutor, student, Reciprocal imitation, Creative education, Creative design
  • Farhad Karvan * Pages 23-38

    Taught in a variety of levels, the teaching in architectural design studios requires an identification of factors and variables affecting student designs. Influential among parameters in design process and thought is learning styles of students. The purpose of this study is to investigate the relationship between reflective thought and learning styles. The research method is descriptive –correlational, with the studied group being male Architectural Drafting students in Hamedan vocational schools in the academic year 2019-20. A 120-strong community was selected in an accessible manner. Kember and Leung’s Reflective Thought assessment questionnaire (2000) was used for habitual action, understanding, reflection, and critical reflection. Kolb Learning Style questionnaire was used for divergent learning style, convergent learning style, assimilator and accommodator, and the author’s drawing test based on the Architectural Drawing course textbook. For analysis, data was used from descriptive methods (mean and standard deviation) and analytical methods for presumption calculation and for hypothesis analysis from Pearson Coefficient and Stepwise Correlation. The results indicated that there is a relationship between reflective thinking and learning styles on design abilities in students. In other words, reflective thought and intellectual capability can predict design quality. Therefore, one can conclude that the ability to design and draw is related especially to the divergent learning style. On that basis, it is suggested that in order to train students’ idea-making and presentation capabilities, we need to take cognitive processes, including learning style seriously. In this sense text books should be complied in ways to pay due attention to mental development, and teaching thinking and learning methods.

    Keywords: Reflective thought, learning style, Architecture students, Design product, design process
  • Afra Gharibpour *, Ramtin Mir Mohammad Sadeghi Pages 39-60

    University education is an import into architecture education in the higher education system, with implicit impacts on architecture learning. Architecture education in Iran is a problematic and complex issue, as evidenced by the ongoing discussions between scholars and researchers, with a large number of studies conducted to investigate its anomalies. This research, which is of applied-developmental type, is intended to review the research carried out in the field of architecture education inside and outside the country to explore solutions, by identifying the components of architecture education in undergraduate courses of the world’s top universities, and comparing them with the undergraduate curriculum of the Iranian higher education system through logical reasoning, and thereby unearthing the roots of anomalies, eventually providing practical solutions to improve the quality of architectural learning in the form of university education system. The comparison has shown that whilst there are significant similarities, there are also differences in duration, quantities and contents of programmes, resulted from a number of factors. These can be classified into five categories: interaction between courses, choice, and professional-, research-, or identity-oriented nature of the course. In conclusion, remedial recommendations are made including strengthening connections between theoretical and studio courses through stronger interactions between tutors and lecturers, expanding optional courses, paying more attention to minors, encouraging practitioners to teach as lecturers, and creating research and exchange student opportunities.

    Keywords: University education, Bachelor of Architecture, Syllabus, Course programme, curriculum, Pedagogy
  • Farhad Shariatrad *, Monire Adine Doost Abadi, Ramin Dehbandi, Fatemeh Senemari Pages 61-82

    After the COVID-19 pandemic, most educational interactions were redirected towards virtual environments. Architectural education was no exception, and continued in virtual and online environments. But architecture education has architectural design studios at its core, which makes it different from other disciplines. Architectural design studios need a cooperative, multi-sensory, and experimental environment concentrated on multi-faceted problems, which renders virtual environments questionable. These environments are no matching substitutes for physical environments for their shortcomings in providing essential features mentioned above. In response, an investigation was made as to how to recreate architectural education in the current situation, improving educational processes. To do so Grounded Theory method was used in the context of architectural design studios in Shahid Beheshti University held in 2020, all held in a virtual environment because of the pandemic. Structured observation, semi-structured interviews, and group discussions were used to collect data. Open, axial, and selective coding were used to analyse the data. In the end, member checking was used to validate final results and conclusions. Findings show that 11 factors in two broad groups can influence the performance of an architectural design studio, namely, Context and Possibilities, and Educational Processes. Context and Possibilities include attitudes towards the virtual studio, studio-holding methods, software, hardware, and information resources. Educational Processes include educational structure, programme content of the studio, time management, educational methods, presentation methods, and the interaction between students and the tutor. To conclude, recommendations were made to manage these factors based on the experience of the participating tutors.

    Keywords: Architectural Education, Online education, virtual design studio, Grounded theory
  • Sajjad Bahrami Hamedani, Seyed Hassan Taghvaei * Pages 83-110

    Tagh-e Bostan is an outstanding historical site among the cultural and historical heritage of Iran and the world. It is demonstrated numerous historical and cultural values intermingling with durable facets of the natural environment. From landscape architecture’s point of view, anomalies in the town’s visual-environmental features have been degraded the quality of the historic urban landscape and the boulevard due to Kermanshah’s urban development, its increasing population, and congestion in the built environment. This article presents the results of the landscape assessment of the Tagh-e Bostan area and boulevard, and its condition in order to improve the quality of the historic urban landscape of Kermanshah. In this one-year qualitative research, the case study is based on the ‘Fundamental Values and Factors of Landscape’ (FVFL) model as strategic planning and designing framework in landscape architecture under the concept of ‘Historic Urban Landscape’ (HUL). Methodologically, the three factors of the FVFL model which are natural, artificial, and human activities & Behavioral, are in correspondence with the two main layers of natural and cultural features in the concept of HUL. This combination model has provided a general framework of documentary and field studies for Tagh-e Bostan and its pathology in the historic urban landscape of Kermanshah. The results showed that the attention to landscape design quality and harmonizing its visual features can develop construction qualities based on vernacular cultural values and particularly natural environment. Also, harmonizing visual features and cultural-natural values play a key role in the improvement of the quality of the urban landscape and historical identity. A systematic study of landscape and its pathology based on their formational factors with various environmental and climatic conditions are prerequisites of planning and design for improvements in landscape and historic boulevards such as those of Tagh-e Bostan.

    Keywords: Landscape Assessment, Historic Urban Landscape (HUL), Fundamental Values, Factors of Landscape (FVFL) Model, Tagh-bostan Boulevard, Kermanshah
  • Hamid Pourhossein Roshan *, Mohammad Reza Pourjafar, Sedigheh Aliakbari Pages 111-127

    Five decades after the initiation of urban development plans in Iran, these plans still face various challenges to implement and succeed. Using a performance-based evaluation approach, this research seeks to identify the most important challenges for urban development plans in Iran. The methodology of this study is qualitative, with data collected using non-reactive (archival records), interview techniques and measures. To analyse the data and finalise theory, Grounded Theory method was used. Based on Qualitative Sampling, Typical Case Sampling and Theoretical Saturation criteria, the opinions of 30 urban planning experts have been used, and their perceptions about the success of urban plans were studied and analysed. Using Grounded Theory and coding the data, the final eight core categories extracted from the original findings. The core of this paper is to draw attention to the country’s local, social and economic contexts in participatory procedures of planning, which covers other major categories and reminds us of the importance of considering socio-economic context, institutionalising Iranian society, and making use of stake-holders’ participation.

    Keywords: Urban plans, Performance-based approach, Implementability, Grounded theory
  • Akbar Haj Ebrahim Zargar, Zoheir Mottaki, Arezoo Hosseinpoor * Pages 129-147

    Deemed to be one of the most important problems in desert areas, sandstorms are among regularly-occurring disasters. They particularly affect rural areas due to their vulnerability, causing many economic, livelihood-related, physical, social, cultural, and environmental damages. Reagan County in Kerman province is known as one of the country’s most critical areas in this respect, with recent incidents causing 50 evacuations, and damages to a further 150 villages. Widespread droughts in recent decades have caused a lot of damage to the area’s nomadic communities such Sang Abad. Bearing in mind the frequent recurrence of the hazard, the rural settlements of this area are exposed to gradual decay. Exposure to local and regional sources of sandstorms, the high levels of vulnerability, and the poverty and deprivation necessitates the rehabilitation of the village. The action research method is used here. For two years, the researchers have participated in the reconstruction of Sang Abad village (August 2016 - September 2018). Devising a comprehensive and integrated reconstruction planning for the village, they have intervened in rehabilitation and reconstruction keeping in close contact with the residents. The findings have then gone through process of assessment and valuation obtained from the study of the action research methodology. Bearing in mind the differences between the method used here with those of mainstream approaches to reconstruction studies, the feasibility of using this method in future reconstruction studies is also examined. The results of evaluating rehabilitation and reconstruction activities in Sang Abad have shown the effectiveness of these activities in reducing sandstorm hazards. It also seems that rehabilitation of the economy and livelihood is one of the most critical reconstruction priorities in rehabilitation of rural settlements exposed to sandstorms and in particular Sangabad.

    Keywords: Sandstorm, Action research, Rehabilitation, Rural settlements, Sang Abad
  • Lotfolah Kargari Arian, Mohamad Khazaie *, Ahmad Salehi Kaakhki Pages 149-162

    Located in in Firoozabad Bardaskan village, Firoozabad minaret is a neglected building, and there are inconsistencies in the works done on it. None of the existing literature fully reads the inscriptions of the minaret, and there are also inconsistencies about its date. The location of the minaret may be behind this lack of attention, since no roads pass through that village today. The Cultural Heritage Organisation has registered this work under number 91 and considers it to be from the late 7th century, and the inscriptions to be Quranic verses, the names of the creators and the date of construction. This article aims to address the ambiguities about these texts and their dates. To do so, the data were collected and analysed through field studies in the minaret site, as well as comparative surveys and reference to supplementary sources, and also a criticism and review of the findings of the researchers in this field through library and document studies. By thoroughly reading and reconstructing the inscriptions in a digital manner, and comparing its contents with historical sources, the study has concluded that, contrary to the views of the Cultural Heritage Organisation, the Firoozabad minaret was an independent minaret related to the period of Seljuk rule in Iran, built by the order of Muhammad-ibn Mansur between 447 and 496 AH en route connecting Herat to Neyshabur.

    Keywords: Minaret, Firoozabad, Tarizat, Architecture, Seljuk