فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 11 (پیاپی 102، بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • زهرا طاعتی جفرودی، حامد اهری*، نکیسا سهرابی حقدوست صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    پژوهشی که پیش رو دارید، بررسی اثر ضد باکتریایی نانو ذرات نقره بر روی باکتری های گرم منفی و گرم مثبت می باشد که در جهت استفاده از آن ها در تولید نانوکامپوزیت نقره با خاصیت آنتی باکتریال مناسب و زیست تخریب پذیر به روش محلول اجرا درآمده است.

    روش بررسی

    به منظور بررسی خواص ضد میکروبی نانوذرات نقره،در تابستان 1397(تاریخ شروع آزمایش)ابتدا نانو ذره نقره به روش احیای شیمیایی با NaBH4سنتز گردید و پس از انجام آزمون های نانومتریک UV-VIS, DLS, XRD  و TEM  وFTIR ، از باکتری استافیلوکوکس اوریوس به عنوان شاخص گرم مثبت، باکتری اشرشیا کلی به عنوان شاخص گرم منفی استفاده شد و بعد میزان MIC ، MBC و Inhibition Zone محاسبه شد.در مرحله بعد نانوکامپوزیت به روش Solution Blending تولید و آماده گردید و خاصیت آنتی باکتریال آن با روش Inhibition Zone بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که نانو ذرات نقره در غلظت های 50،20  میکروگرم بر میلی لیتر به ترتیب بر روی استافیلوکوکوس آریوس، اشرشیا کلی اثر بازدارندگی(MIC) دارد و همچنین در غلظت های 60 ،40  میکروگرم بر میلی لیتر به ترتیب بر میکروارگانیسم های یادشده اثر کشندگی (MBC) دارد که بیشترین اثر ضد باکتریایی بر اساس نتایج، بر باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس آریوس مشاهده شد و علی رغم این در تست هاله عدم رشد(Inhibition zone)، هاله به قطر mm 3-5  در اطراف دیسک نانوذره نقره در کشت های میکروارگانیسم های ذکر شده،مشاهده گردید و در تست هاله عدم رشد نانوکامپوزیت تولید شده نیز هاله ایجاد شده بر اساس مقادیر مورد انتظار بود. نتایج آزمایش ها با 3 تکرار و مقدار PValue محاسبه شده با روش ANOVA با ارزش 0001/0 P < معنادار بوده  است.

    بحث و نتیجه گیری

    نشان داد نانو ذرات نقره می تواند به خوبی بر روی باکتری های گرم مثبت و گرم منفی اثر مهارکنندگی و کشندگی داشته باشد و  همچنین نانوکامپوزیت تولید شده به روش یادشده،خاصیت آنتی باکتریال بالایی دارد.

    کلیدواژگان: پوشش زیست تخریب پذیر، سنتز شیمیایی، نانو ذره نقره، نانوکامپوزیت نقره
  • محمدحسن خوشگفتارمنش*، محمد تولمی صفحات 17-30
    زمینه و هدف

    پالایشگاه های نفت از جمله انرژی بر ترین صنایع موجود می باشند و آلاینده های زیادی تولید می کنند. لذا شبیه سازی  ترمودینامیکی به منظور بررسی عملکرد  تجهیزات، تخمین آلاینده ها و اثرات زیست محیطی  از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مقاله شبیه سازی و تحلیل ترمودینامیکی و زیست محیطی واحد تولید برق و بخار پالایشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این خصوص دو سناریو برای بهبود عملکرد سامانه تولید همزمان توان و بخار پالایشگاه تهران پیشنهاد شده است. شبیه سازی ترمودینامیکی تجهیزات اصلی سامانه تولید توان و بخار در محیط Matlab انجام شده است. به منظور ارزیابی جوابهای شبیه سازی، از نرم افزار Thermoflex و Star استفاه گردیده است. همچنین برای تخمین اثرات زیست محیطی بر اساس تحلیل چرخه زندگی از نرم افزار Sima Pro استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد دقت شبیه سازی ترمودینامیکی بسیار بالا می باشد. میزان توان توربین های بخار در سناریو دو و سه 87/8 درصد افزایش یافته است. همچنین اثرات زیست محیطی در سناریو دوم 16 درصد و در سناریو سوم حدود 60 درصد کاهش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به سناریوهای پیشنهادی  و بهینه سازی شبکه بخار پالایشگاه تهران، راندمان شبکه افزایش مصرف انرژی و تولید آلاینده ها کاهش چشمگیری می یابد.

    کلیدواژگان: نیروگاه برق و بخار، شبیه سازی ترمودینامیکی، اثرات زیست محیطی، پالایشگاه نفت
  • مهدی فرمانی، محمد غفاری*، مصطفی زندی نسب صفحات 31-46
    زمینه و هدف

    در بازار رقابتی امروز، مسلما شرکت هایی قادر به ایجاد مزیت رقابتی و سود بردن از آن در بلندمدت هستند که به مسایل زیست محیطی توجه بیشتری نشان دهند. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر اطلاعات زیست محیطی بر نگرش و رفتار مصرف کننده آگاه به محیط زیست بوده است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مشتریان شرکت پگاه در سراسر کشور بوده است که در دوره جمع آوری داده های پژوهش در دی ماه 1397 از محصولات این شرکت استفاده کرده اند. به این منظور، تعداد 384 نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای تایید روایی پرسشنامه روایی محتوا، روایی سازه و روایی همگرا بررسی شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، که این ضریب برای کل پرسشنامه 911/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS 22 و  LISREL 8.8استفاده شده است.

    یافته ها:

     تمام فرضیه های پژوهش مورد تایید واقع شد و ضریب تعیین نگرش نسبت به محیط زیست و رفتار مصرف کننده آگاه به محیط زیست به ترتیب برابر 51/0 و 35/0 می باشد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد اطلاعات زیست محیطی عمومی و اطلاعات سازگار با محیط زیست بر نگرش نسبت به محیط زیست تاثیر معنادار دارد و تجربه زیست محیطی بر نگرش نسبت به محیط زیست و رفتار مصرف کننده آگاه بر محیط زیست تاثیر معنادار دارد. همچنین، نگرش نسبت به محیط زیست بر رفتار مصرف کننده آگاه بر محیط زیست تاثیر معنادار دارد.

    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، تجربه زیست محیطی، اطلاعات زیست محیطی، نگرش محیط زیستی، طرفدار محیط زیست
  • رها صالحی، علیرضا قراگوزلو*، سارا یوسفی فر صفحات 47-59
    زمینه و هدف

    غلظت بالای عناصر بویژه عناصر سنگین در محیط زیست همواره مشکلات فراوانی را به دنبال دارد که تهدیدی برای جانوران و گیاهان محسوب می شود به همین دلیل تعیین غلظت عناصرسنگین برای ارزیابی کیفیت محیط زیست و ایجاد محیط امن تر در منطقه لازم وضروری است. بالای عناصر سنگین به صورت زمین زاد (ژیوژنیک) و انتشار آن در منطقه بویژه در مناطق حفاظت شده، لطمات جبران ناپذیری را به محیط زیست وارد میسازد.

    روش بررسی

     در این پژوهش مطالعات دورسنجی با توجه به داده های ETM  و ASTER  برای تعیین آلتراسیون های منطقه و ساختارها و همچنین مطالعات ژیوشیمیایی به منظور تعیین نحوه گسترش و علل پراکندگی عناصر سنگین زیست محیطی و انتشار آن ها در منطقه پلنگ دره و معدن دالی و نهایتا تفسیر زیست محیطی انجام شده است. حدود 471 نمونه مورد پردازش قرار گرفته که 62 نمونه در منطقه پلنگ دره قرار داشت. آنالیز مربوط به نمونه های منطقه پلنگ دره به روش ICP-OES، ICPانجام شده است.

    یافته ها

    پس از پردازش داده های شیمیایی و تجزیه و تحلیل آماری، نمودارها و نقشه های آنومالی عناصر رسم شده اند و در نهایت جوامع آماری نسبت به معیار جهانی WHO (World Health Organization)مورد بررسی قرار گرفته است. 

    بحث و نتیجه گیری

    در نهایت مشخص شده است که میزان بالای عناصر در منطقه به صورت زمین زاد می باشد. لذا با توجه به اینکه این منطقه بعنوان محل حفاظت شده حصار کشی شده است و معدن دالی نیز در این منطقه می باشد، از لحاظ زمین شناسی پزشکی بررسی و راهکارهای مناسب جهت کاهش عوامل محیطی و انسانی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پلنگ دره، کانسار دالی، عناصر سنگین، زمین پزشکی، اثرات زیست محیطی
  • پانیذ مولوی نجومی، سارا جلالیان*، امید دژدار صفحات 61-74
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های کالبدی، غیر کالبدی و ادراکی به منظور به دست آوردن اجتماع پذیر سازی حداکثری در محیط های آموزشی و فرهنگی ویژه نوجوانان است. چرا که نوجوانان نیازمند عمده ترین ویژگی محیطی یعنی نیاز به توان اجتماعی در محیط هستند.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است که در دو بخش انجام شده است، بخش اول با رویکرد کیفی با مروری بر مبانی نظری پژوهش به تدوین چارچوب نظری پرداخته است. بخش دوم با رویکردی کیفی کمی و روش مطالعه موردی در تلفیق با تحلیل عاملی تعداد زیاد متغیرها و استفاده از نرم افزار SPSS و Smartpls در بررسی نتایج پرسشنامه بهره گرفته شده است. پرسش نامه در طیف لیکرت پنج گزینه ای برمبنای شاخص های چارچوب نظری تدوین شده است.

    نتیجه گیری

    فضاهای اجتماع پذیر جزو فضاها و کالبدهایی هستند که کانون هایی را برای فعالیت های پویا، در قسمت های مشخصی از فضا فراهم می آورند. با توجه به این شش عامل "کالبدی"، "غیر کالبدی"، "شخصیتی"، "اجتماعی"، "فرهنگی" و "حسی" به عنوان قابلیت های هر محیط تبیین شد، که نتایج تحقیق نشان می دهد که قابلیت محیطی کالبدی به عنوان اثر گذارترین عاملی است که با کمترین تغییر در آن می توان بیشترین انتظار را در افزایش اجتماع پذیری نوجوانان در فضاهای فرهنگی-آموزشی داشت. طبق مسیرهای استخراج شده از مدل pls مسیر عوامل کالبدی ← اجتماع پذیری با دارا بودن بیشترین ضریب مسیر (516/0)، مسیر بحرانی مدل مفهومی اجتماع پذیری در بین دیگر مسیرهاست.

    کلیدواژگان: قابلیت محیطی، اجتماع پذیری، فضاهای آموزشی- فرهنگی، نوجوان، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
  • شیما محمدزاده، محبوبه سلیمان پورعمران* صفحات 75-90
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر آموزش شهروندی بر مسئولیت پذیری اجتماعی، مهارت اجتماعی و مهارت زیست محیطی کارکنان شهرداری بجنورد انجام گرفت.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری، شامل کلیه کارکنان شهرداری بجنورد به تعداد 810 نفر هست که به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 60 نفر از کارکنان انتخاب و به دو گروه 30 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. سپس از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد و پس از برگزاری 12 جلسه آموزش های شهروندی برای گروه آزمایش، از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای گردآوری داده های مربوط به پیش آزمون و پس آزمون، از پرسشنامه های مهارت اجتماعی ماتسون (1983)، رفتار زیست محیطی امامقلی (1390) و صفات پنج گانه شخصیتی NEO (1985) خرده مقیاس مسئولیت پذیری استفاده شد. روایی پرسشنامه ها از نوع صوری و محتوایی بوده که مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت. پایایی پرسشنامه مهارت اجتماعی ماتسون 859/0، پرسشنامه رفتار زیست محیطی امامقلی 899/0 و پرسشنامه صفات پنج گانه شخصیتی NEO خرده مقیاس مسئولیت پذیری 821/0 است. جهت تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از آمار توصیفی (جدول توزیع فراوانی، میانگین، انحراف معیار)  و آمار استنباطی (بررسی نرمال بودن داده ها از طریق کولموگروف اسمیرنوف، آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون T) و نرم افزار SPSS 22 و PLS 3 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی نشان داد آموزش شهروندی به میزان 25% بر مسئولیت پذیری اجتماعی، 39% بر مهارت های اجتماعی و 79% بر مهارت های زیست محیطی تاثیر دارد. بنابراین می توان گفت آموزش های شهروندی بر مسئولیت پذیری اجتماعی،  مهارت اجتماعی و مهارت زیست محیطی کارکنان شهرداری، تاثیر معناداری نداشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحلیل عاملی در مرحله پس آزمون بر روی گروه آزمایش، آموزش شهروندی بیشترین تاثیر را بر روی مسئولیت پذیری داشته است. بنابراین هرچه آموزش شهروندی افزایش یابد مسئولیت پذیری کارکنان نسبت به دو مولفه (مهارت های اجتماعی و زیست محیطی) بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرد و ارتقا می یابد.

    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، مسئولیت پذیری اجتماعی، مهارت زیست محیطی، مهارت اجتماعی
  • صدیقه آقابکی آلوقره، صدیقه بطالبلوئی*، حکیمه امانی پور، کامران گرایش صفحات 91-105
    زمینه و هدف

    باتوجه به تحرک جیوه و سمیت بالای آن و توانایی تجمع آن در زنجیره غذایی، آگاهی از سطوح جیوه در بخش های مختلف محیط زیستی برای درک و پیش بینی در معرض قرارگیری انسانی و ارزیابی خطر اکولوژیکی جیوه ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین غلظت کل و دست یابی زیستی فلز سنگین جیوه در رسوب خورهای پتروشیمی و جعفری صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    تعداد 27 نمونه رسوب از خورهای پتروشیمی و جعفری برداشت شد. پس از هضم نمونه ها،  محتوی جیوه آن ها با استفاده از دستگاه آنالیز جیوه اندازه گیری شد. استخراج ترتیبی رسوبات با روش BCR انجام شد.

    یافته ها

    داده های غلظت کل جیوه مورد مطالعه در نمونه های رسوب با حداقل 19/2 میلی گرم بر لیتر در ایستگاه 2-8 و حداکثر 71/45 میلی گرم بر لیتر در ایستگاه 1-9 و با میانگین 23/9 میلی گرم بر لیتر، نشان می دهد که رسوبات منطقه نسبت به این عنصر آلوده است. هم چنین میزان جیوه موجود در رسوبات منطقه از حد استانداردهای بین المللی NOAA بیش تر بود. فرم های شیمیایی جیوه با استفاده از روش استخراج ترتیبی  در نمونه های رسوب نشان داد که به ترتیب 10/5 درصد، 57/5 درصد، 51/15 درصد، 79/45 درصد جیوه به ترتیب در بخش تبادل پذیر، کاهنده، اکساینده و فاز باقی مانده است.

    بحث و نتیجه گیری

     بخش اعظم فلز جیوه با بخش غیر تبادل پذیر همراه می باشد و نمی تواند تحت شرایط فیزیکوشیمیایی حاکم (pH قلیایی) بین آب و رسوب مبادله شوند. فلزاتی که در بخش تبادل پذیر قرار می گیرند به علت داشتن پیوندهای الکترواستاتیک ضعیف به راحتی تحت تاثیر فرایندهای تبادل یونی (جذب/ واجذب) قرار می گیرند. مقادیر بالای جیوه ی به  ایستگاه های نزدیک به خروجی پساب واحد کلروآلکالی تعلق داشت که با افزایش فاصله از این ایستگاه ها ، مقدار جیوه کل در رسوبات نسبت به مناطق نزدیک به ساحل، کاهش می یابد. بنابراین جیوه ی تجمع یافته در رسوبات نزدیک به ساحل، از این منابع منشا گرفته و سطح آلودگی فلز سنگین جیوه در رسوبات به شدت وابسته به این منابع است.

    کلیدواژگان: دست یابی زیستی، جیوه، خورپتروشیمی، خور جعفری
  • زینب بحرینی، زینب جعفریان*، مریم شکری صفحات 107-119
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش، استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی در تهیه نقشه پراکنش مکانی گونه های نوعی آویشن وبو مادران در مراتع دونا استان مازندران است.

    روش بررسی

    نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش طبقه بندی تصادفی در 29 واحد همگن انجام شد. در هر واحد همگن، 3 نمونه خاک نیز از عمق 30-0 سانتی متری برداشت شدند. در پژوهش حاضر، از 20 عامل محیطی به عنوان متغیر مستقل و داده های مربوط به حضور گونه های گیاهی مطالعه شده به عنوان متغیر وابسته استفاده گردید. برای تهیه نقشه پیش بینی مکانی گونه ها، اطلاعات محیطی در GIS تبدیل به نقشه شده و با استفاده از روش نسبت فراوانی هر کدام از آن ها کلاسه بندی شدند. در این پژوهش از شبکه پرسپترون چند لایه، متداول ترین شبکه های عصبی مصنوعی پیش خور، استفاده گردید. ساختار بهینه شبکه عصبی مصنوعی، 1، 20، 20 تعیین شد. خروجی به دست آمده از شبکه در نرم افزار GIS تبدیل به نقشه های پهنه بندی گونه های گیاهی با 4 پهنه عدم حضور، حضور کم، حضور متوسط و حضور زیاد شد. ارزیابی مدل به دو روش منحنی ROC و ضریب کاپا انجام شد.

    یافته ها

    با استفاده از روش منحنیROC، مقدار AUC برای گونه بومادران  برابر 8/96،  و برای گونه نوعی آویشن برابر 7/84 شد که نشان دهنده ارزیابی عالی و خیلی خوب مدل در پیش بینی است.

    بحث و نتیجه گیری

    ارزیابی به روش ضریب کاپا نشان داد که این ضریب برای گونه بومادران، و گونه نوعی آویشن، به ترتیب برابر 89/0 و 76/0 بود که نشان دهنده ارزیابی بسیار خوب و خوب مدل است.

    کلیدواژگان: شبکه پرسپترون چند لایه، گونه های دارویی، منحنی ROC، مراتع دونا
  • سهیلا ناصری راد، حامد نقوی*، جواد سوسنی، سید احمدرضا نورالدینی، ساسان وفایی صفحات 121-133
    زمینه و هدف

    ارزیابی و برآورد قابلیت انتقال با صحت بالا، یک گام مهم در روند مدل سازی و پیش بینی تغییرات کاربری اراضی و پوشش زمین است. هدف از این پژوهش، بررسی قابلیت تغییرات کاربری اراضی و پوشش زمین با استفاده از روش های رویه یادگیری بر مبنای نمونه وزنی مشابهت، رگرسیون لجستیک و ژیومد است.

    روش بررسی

    نقشه های کاربری اراضی و پوشش زمین مربوط به یک دوره زمانی 30 ساله (1364 تا1394) با استفاده از تصاویر ماهواره های لندست 5 و 8 تهیه شد. مدل سازی قابلیت انتقال کاربری اراضی و پوشش زمین با استفاده از روش های رویه یادگیری بر مبنای نمونه وزنی مشابهت، رگرسیون لجستیک و ژیومد و متغیرهای تاثیرگذار در روند تغییرات صورت گرفت. میزان صحت نتایج به دست آمده از مدل ها با استفاده از نقشه واقعیت زمینی تعیین شد. مراحل اجرایی این پژوهش در بازه زمانی سال های 1395 تا 1396 انجام شد.

    یافته ها

    میزان ضریب کاپا برای روش های رویه یادگیری بر مبنای نمونه وزنی مشابهت، رگرسیون لجستیک و ژیومد به ترتیب 84/0، 76/0 و 67/0 محاسبه شد. بررسی نقشه های پیش بینی شده برای سال 1409 با استفاده از روش رویه یادگیری بر مبنای نمونه وزنی مشابهت و زنجیره مارکوف نشان داد که مساحت مناطق مسکونی، باغات و اراضی کشاورزی روند افزایشی و مساحت اراضی بایر، جنگل ها، مراتع و منابع آبی روند کاهشی خواهند داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    در نهایت نتایج حاکی از دقت نسبتا بالای سه روش در برآورد قابلیت تغییرات کاربری اراضی و پوشش زمین است پاما با توجه به ضرایب کاپای به دست آمده، دقت روش رویه یادگیری بر مبنای نمونه وزنی مشابهت بیشتر از دو روش دیگر بوده است.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، زنجیره مارکوف، مدل سازی، کاربری اراضی، پوشش زمین
  • فاطمه رزاقیان قادیکلایی، قاسمعلی عمرانی*، امیرحسام حسنی صفحات 135-142
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر باهدف استفاده بهینه از  کلش برنج به عنوان ضایعات کشاورزی که در مزارع برنج سوزانده شده در راستای مدیریت لجن فاضلاب شهری، تولید ورمی کمپوست و جلوگیری از آلودگی محیط زیست  صورت گرفت.

    روش بررسی

    سه تیمار آزمایشی شامل لجن فاضلاب خالص آبگیری شده، لجن وکلش برنج و مخلوط کلش برنج با کود گاوی (T3) درسه تکرار با حضور 15 عدد کرم خاکی آیزنیا فتیدا در هر بستر با دمای  (c 4±21) و pH (5/0±7) طی 8 هفته صورت گرفت. درپایان اندازه گیری و مقایسه میانگین مقدار ازت، فسفر و پتاسیم تیمارهای مخلتف در سطح اطمینان 95% انجام شد.

    یافته ها

    کاهش مقدار ازت ، فسفر و پتاسیم تیمارهای آزمایشی در پایان مطالعه و (p<0.05)تیمارها بایکدیگر برقرار است.  بهترین درصد ازت (22 /0±21/1)، فسفر (03/0±69/0) % و پتاسیم (01/0±07/0) % در تیمار سوم دیده شده است و پس از آن تیمار حاوی مخلوط لجن فاضلاب وکلش برنج از شرایط مطلوبتری نسبت به گروه شاهد به جز در مورد درصد پتاسیم برخودار است. حال آن که در درصد پتاسیم پس از تیمار حاوی کلش برنج و کود گاوی به گروه کنترل اختصاص یافته و مخلوط کلش برنج و لجن فاضلاب در نازل ترین رتبه قرار دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از کارایی بالای  تیمار حاوی لجن و کلش برنج  بوده و کلش برنج شرایط تثبیت، تولید کمپوست مطلوب قابل مصرف در کشاورزی با غنای مناسبی از مواد مغذی خاک را فراهم می آورد .

    کلیدواژگان: لجن فاضلاب، کلش برنج، کودگاوی، ایزنیا فئوتیدا، عناصر مغذی کمپوست
  • مطهره هراتی، روشنک رضایی کلانتری* صفحات 143-155
    زمینه و هدف

    آلودگی ناشی از ترکیبات نفتی (PAHs) و فلزات سنگین به دلیل خاصیت تجمعی و سمیت بالا، باعث مشکلات عمده زیست محیطی می شود. این ترکیبات با آن که در هوا و آب ردیابی شده اند، اما خاک پذیرنده نهایی و اصلی به شمار می رود. شستشوی خاک با استفاده از سورفکتانت ها یک فن آوری فیزیکوشیمیایی با کارایی بالا جهت خروج فنانترن و کادمیوم از محیط خاکی و انتقال آن ها به فاز آبی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه که در سال 1396 انجام شده است، کارایی فرایند با روش طراحی باکس بنکن به همراه روش پاسخ سطح برای طراحی آزمایش و بهینه سازی پارامترهایی چون غلظت سورفکتانت در محدوده mg/L 1000، 1500 و 2000، زمان شستشو برابر 2، 12 و 24 ساعت با نسبت حجم محلول سورفاکتانت به خاک (ml/g) (v/w) 10، 20 و 30 بررسی شد. به نمونه های خاک آلوده با غلظت های بالایی از فنانترن (mg/kg 500) و کادمیوم (mg/kg 80)، سورفکتانت Tween 80 و EDTA اضافه شد. غلظت نهایی فنانترن و کادمیوم توسط دستگاه HPLC و دستگاه طیف سنج جذب اتمی (ASS) سنجش شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کارایی فرایند در شرایط بهینه برای جداسازی 76% فنانترن و 81% کادمیوم در غلظت های جداگانه  Tween 80 و EDTA به مقدار mg/L 2000 ، نسبت محلول سورفکتانت به خاک L/S (v/w) 30، زمان شستشو 2 ساعت به دست آمد. غلظت سورفکتانت (0001/0<p) تاثیرگزارترین متغیر است.

    بحث و نتیجه گیری

    جداسازی فنانترن و کادمیوم از خاک از طریق فرایند شستشوی خاک به کمک سورفکتانت، روشی موثر در پاک سازی خاک های آلوده می باشد.

    کلیدواژگان: فنانترن، کادمیوم، Tween 80، EDTA، فرایند شستشوی خاک
  • ارمغان احمدی ونهری*، علی غفاری، منصوره طاهباز، حسن تقوایی، بهرام صالح صدق پور صفحات 157-170
    زمینه و هدف

    رشد شهرنشینی پیامدهای متعددی به همراه داشته است که از آن جمله افزایش دمای شهرها است. در نتیجه افزایش استفاده از خنک کننده های مکانیکی و مصرف  انرژی، مشکلات زیست محیطی و سلامتی از تبعات گریزناپذیر است. ضرورت استفاده از روش های تعدیل حرارت در طراحی شهرهای پایدار خصوصا تنظیم تابش دریافتی مورد تاکید است. در این راستا شاخص ضریب آسمان قابل رویت (SVF) به عنوان شاخصی کمی پیشنهاد می گردد. این پژوهش به دنبال تبیین نقش این شاخص در اقلیم شهری است. از آنجا که معابر شهری بیش ترین فضاهای شهری را شامل شده و در تنظیم حرارتی شهر اهمیت دارند،  معابر در اقلیم گرم و خشک (اصفهان) در دو راستای شمالی جنوبی و شرقی غربی مورد بررسی قرار گرفته اند.

    روش بررسی

    دو شیوه بررسی های میدانی و شبیه سازی کامپیوتری مورد استفاده قرارگرفت. برداشت میدانی در 17 معبر با عرض، محصوریت ها و میزان پوشش متنوع در تابستان 93 صورت پذیرفت. در نرم افزار ENVI-met، 5 گونه سازمان دهی گیاهی در سه محصوریت 1، 2/1 و 4/1 شبیه سازی شد تا  SVF به تفکیک گیاهی و کالبدی بررسی گردد. سه مرحله جمع آوری داده، محاسبه SVF (در برداشت های میدانی با محاسبه (Rayman، همگن سازی داده ها و در نهایت تحلیل آماری و منطقی در هر دو شیوه انجام شد.

    یافته ها

    حداقل ضریب آسمان قابل رویت مطلوب برای اصفهان 6/0 است که می تواند با گیاه و یا ساختمان ایجاد شود. از طرف دیگر موثر ترین ضریب در کاهش دما ضریب های کم تر از 2/0 می باشند، بنابراین وجود ساباط ها با SVF در حدود صفر در این اقلیم تمهید سنتی هوشمندانه ای بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    از نتایج این پژوهش تاثیر مستقیم و بیش تر SVF بر دمای تابش، دمای سطح، دمای بیولوژیک ، احساس حرارتی و در مقایسه با دمای هوا می باشد. که مبین ناکارا بودن دمای هوا به عنوان تنها متغیر بررسی تعدیل حرارت شهرهاست. تاثیر این شاخص در معابر شرقی غربی بیش تر از شمالی جنوبی بوده و تعدیل حرارتی با شیوه کالبدی (افزایش تراکم و ارتفاع کالبد پیرامون معابر) در معابر شمالی جنوبی و استفاده از پوشش سبز سایه انداز در معابر شرقی- غربی کارا ترین اثر را در تعدیل حرارت دارند.

    کلیدواژگان: طراحی شهری پایدار، تعدیل حرارت، ضریب آسمان قابل رویت، معابرشهری، سبزینگی شهری
  • سید عباس پورهاشمی*، اعظم پرنده مطلق صفحات 171-181

    یکی از ساختارهای مهم بین‏المللی که نقش زیادی در توسعه نهادی حقوق بین‏الملل ‏محیط زیست داشته است، کنفرانس اعضای معاهدات محیط‏زیستی به شمار می‏آید. با این همه، جایگاه و مشروعیت وضع مقررات محیط‏زیستی، توسعه و تضییق الزامات و تعهدات مندرج در معاهدات محیط‏زیستی توسط کنفرانس اعضا و اجرای تصمیمات و مصوبات آن،از مسایل حقوقی مهم می باشد که کم‏تر به آن پرداخته شده است. در این پژوهش تلاش شده است تا جایگاه حقوقی و نقش کنفرانس اعضای معاهدات محیط‏زیستی در توسعه حقوق بین‏الملل ‏محیط زیست مورد بحث و بررسی های حقوقی قرار گیرد. این تحقیق مبتنی بر روش تجزیه و تحلیل استقرایی حقوقی است. بر اساس این روش، برخی از معاهدات محیط‏زیستی از دهه 1970 تا به امروز که دربردارنده ساختار کنفرانس اعضا هستند، گردآوری، تجزیه، تحلیل و مورد بررسی حقوقی قرار گرفته است. این پژوهش، ضمن بررسی فرصت‏ها و ظرفیت‏های حقوقی "کنفرانس اعضا" در توسعه حقوق بین‏الملل ‏محیط زیست، نتیجه گیری کرد که کنفرانس اعضای معاهدات محیط‏زیستی هم‏چنان با ناکارآمدی ها و خلاهای حقوقی و اجرایی مواجه هستند و در نهایت، راه‏کارها و پیشنهاداتی در جهت جبران خلاهای فراروی ساختار کنفرانس اعضا ارایه گردید.

    کلیدواژگان: کنفرانس اعضا، معاهدات محیط‏زیستی، توسعه و تدوین، حقوق بین‏الملل ‏محیط زیست
  • محمدجواد امیری*، افسانه عسگری پور، محمود ذوقی صفحات 183-193
    زمینه و هدف

    با توجه به آثار منفی ناشی از استفاده نامناسب از سرزمین و تغییر کاربری اراضی، آگاهی و شناخت روند تغییرپذیری، در ارزیابی آثار محیط زیستی ناشی از توسعه به منظور طرح ریزی و مدیریت پایدار سرزمین ضروری است. این مطالعه به منظور بررسی روند تغییرات سیمای سرزمین در شهر ملایر انجام شد. شهر ملایر به دلیل عوامل گوناگون مانند افزایش جمعیت، نوسازی محلات گسترش حومه نشینی و... دچار تغییراتی در پوشش اراضی شده است و عوامل وابسته به جمعیت و سیاست های مدیران از جمله موثر ترین آن ها هستند.

    روش بررسی

    به منظور تهیه نقشه های پوشش سرزمین و تحلیل تغییرات، از تصاویر ماهواره ای لندست در فاصله زمانی بین 2000 تا 2014 استفاده شدو از سنجه های مساحت کلاس، تعداد لکه، تراکم لکه، بزرگ ترین لکه و شکل منظراستفاده شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل سنجه های سیمای سرزمین بیان گر جایگزینی گسترده زمین باز در منطقه با مناطق سبز و ساخته شده بوده است. به گونه ای که جمع کل مساحت فضاهای سبز از حدود 396/8775 هکتار در سال 2000 به حدود 740/7900 هکتار در سال 2014 رسیده است و میزان افزایش آن حدود دو برابر بوده است. همچنین میزان اراضی باز نیز از حدود 1400/823 هکتار در سال 2000 به حدود 1400/467 هکتار در سال 2014 رسیده است و نشان دهنده کاهش 50 درصدی آن است و اراضی ساخته شده نیز دارای افزایش حدود 12 هکتاری می باشند. میزان افزایش تعداد لکه ها نیز بیش از دو برابر بوده است که نشان از ریزدانگی سیمای سرزمین در منطقه دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نهایی نشان می دهد که تغییرات فضای سبز روند رو به بهبودی را پشت سر گذاشته که این امر می تواند ناشی از تمرکز مدیریت شهر بر روی مقوله ارتقا فضای سبز در شهر ملایر باشد، البته توصیه می شود که برای دست یافتن به توسعه پایدار این رویه در آینده نیز متداوم باشد.

    کلیدواژگان: تغییرات پوشش اراضی، بوم شناسی سیمای سرزمین، سنجه های سیمای سرزمین، کمی سازی، ملایر
  • مریم احسانی، اکرم الملوک لاهیجانیان*، فرزام بابایی سمیرمی صفحات 195-205
    زمینه و هدف

    با افزایش جمعیت و توسعه و گسترش شهر نشینی انسانها به تدریج از طبیعت دور شده و تراکم بی از حد جمعیت و دخالت در محیط طبیعی و ایجاد محیط های انسان ساخت ،نیاز های محیط زیستی ، و روحی انسان را بیشتر بروز داده است برای رفع این نیاز ها انسان شهر نشین اقدام به ایجاد باغ ها و فضای سبز مصنوعی در داخل شهر ها کرده است. هدف این تحقیق  بررسی شاخص های مدیریت محیط زیستی در  پارک ساعی تهران است

    روش بررسی

    ابتدا جامعه اماری  جامعه آماری از بازدیدکنندگان پارک ساعی تشکیل شده  و حجم نمونه مورد نظر 384 نفر تعیین گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه   شامل  دو بخش با  ویژگی های فردی و حرفه ای پاسخ گویان و شاخص های مدیریت محیط زیستی بوده است.. روایی پرسش نامه با نظرخواهی از اساتید و متخصصین و صاحب نظران مجرب صورت پذیرفت و قابلیت اعتماد و پایایی پرسش نامه از طریق آلفای کرونباخ تعیین گردید .. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 صورت گرفت. جهت رتبه بندی شاخص ها از روش   سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد 

    یافته ها

    نشان داد که  شاخص های "آلودگی های صوتی" و "کیفیت و کمیت کود"  در بالاترین و "وضعیت رسیدگی و نگهداری حیات وحش" و "دفع آب های سطحی و سیستم فاضلاب" در پایین ترین رتبه ها قرار گرفتند. یافته های دیگر تحقیق نشان داد که ویژگی های فردی و حرفه ای شهروندان در شاخص های مدیریت محیط زیست تاثیرگذار بوده است .و  بین دیدگاه های گروه های مختلف نیز بر اساس این ویژگی ها تفاوت وجود داشته است  بین  شاخص های مدیریت محیط  زیستی پارک ساعی تهران رابطه معنی دار وجود داشته و بین میزان مشارکت مراجعه کنندگان در  شاخص های مدیریت زیست محیطی پارک ساعی تهران بر اساس جنسیت و گروه های سنی تفاوت معنی دار بوده  است .

    بحث و نتیجه گیری

    آزمون های مقایسه ای نیز نشان داد بین میزان رضایت شهروندان از شاخص های وضعیت رسیدگی و نگهداری حیات وحش، تنوع گونه های گیاهی، کیفیت و کمیت کود، وضعیت آبیاری و پایه چراغ های سولار تفاوت معنی دار وجود داشت و در نهایت بین میزان رضایت شهروندان از شاخص های کیفیت و کمیت کود، پایه چراغ های سولار، تنوع گونه های گیاهی، وضعیت رسیدگی و نگهداری حیات وحش و دفع آب های سطحی و سیستم فاضلاب تفاوت معنی دار وجود داشت. بنابراین، بایستی در برنامه ریزی های صورت گرفته در حوزه مدیریت محیط زیست به ویژگی های فردی و حرفه ای گروه های مختلف مراجعه کنندگان توجه شود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت محیط زیستی، پارک ساعی، رضایت شهروندان
  • محمد عرب یباراتی، فاطمه کریمی اورگانی* صفحات 206-215
    زمینه و هدف

    منطقه حفاظت شده میشداغ از جمله مناطق ارزشمند درخوزستان ، بدلیل غنای ژنتیکی و ارزش تنوع زیستی گونه هایی چون آهوی ایرانی،  همواره مورد توجه محققان و صاحبنظران علوم زیستی بوده است . لذا بدلیل وجود چنین موهبت خدادادی اقدام به  برآورد ارزش حفاظتی منطقه میشداغ، با استفاده از روش مشروط و تحلیل سلسله مراتبی شد.

    روش بررسی

    جهت برآورد ارزش حفاظتی منطقه مورد نظر ازروش مشروط استفاده شد. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه های پژوهش که توسط 136 نفر پاسخ داده شدند، درسال 1397 جمع آوری گردید. نقش و سهم هریک از عوامل فردی، اجتماعی و اقتصادی و میزان تمایل به پرداخت پاسخ دهندگان براساس مدل لاجیت برآورد گردید و سپس با کمک تحلیل سلسله مراتبی، اولویت بندی عامل های ارزش مصرفی غیرمستقیم، مستقیم، ارزش اختیاری، ارزش وجودی منطقه و ارزش میراثی با یکدیگر براساس درجه اهمیت صورت گرفت.

    یافته ها

    متوسط تمایل به پرداخت افراد  برای حفاظت از منطقه میشداغ 7323 تومان برای هر بازدید کننده به دست آمد و ارزش حفاظتی کل  برابر 284500/743 تومان  تعیین گردید. نتایج  حاصل ازتحلیل سلسله مراتبی درمنطقه  نشان داد ارزش میراثی منطقه در رتبه ی اول و پس از آن به ترتیب ارزش وجودی، ارزش اختیاری، ارزش مصرفی غیر مستقیم و  ارزش مصرفی مستقیم در رتبه های بعدی قرار دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    افزایش سطح تحصیلات، درآمد خانوار و آگاهی بازدیدکنندگان باعث افزایش تمایل به پرداخت آنها می شود. سطح آگاهی بازدیدکنندگان و گردشگران داخلی از منطقه حفاظت شده میشداغ در سطح پایینی بود. با توجه به سهم بالای ارزش میراثی و اهمیت این معیار که سهم عمده ای از ارزش کل منابع طبیعی از جمله مناطق حفاظت شده را شامل میشود، بایستی در سیاست های کلان محیط زیستی نسبت به حفاظت این منطقه ارزشمند زیستی توجه خاص گردد.

    کلیدواژگان: منطقه حفاظت شده میشداغ، روش مشروط، AHP، WTP
  • مریم گندمی، آزیتا بهبهانی نیا*، مریم فراهانی صفحات 217-229
    زمینه و هدف

    در شهرک آسیابک زرندیه واقع در استان مرکزی، تخلیه فاضلاب تصیه نشده درفاصله 20 متری از زمین های زراعی گندم صورت می گیرد. تحقیق حاضر به هدف تعیین غلظت سرب و کادمیوم در خاکهای آلوده ،فاضلاب، آب آبیاری و گیاه گندم کشت شده در منطقه اطراف شهرک آسیابک و بررسی رابطه همبستگی بین آنها و ارزیابی ریسک احتمالی ناشی از مصرف گندم کشت شده دراین منطقه، صورت گرفته است

    روش بررسی

    نمونه برداری از فاضلاب، آب آبیاری ، خاک سطحی وگندم به روش تصادفی انجام گرفت. غلظت سرب و کادمیوم در تمامی نمونه ها اندازه گیری شد. نتایج مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. از نرم افزار GIS نقشه پهنه بندی فلزات فوق در خاک منطقه تهیه گردید.

    یافته ها

    میزان سرب و کادمیوم در نمونه خاک کمتر از حد مجاز و در گندم بیش از حد مجاز استاندارد ملی ایران بود.بین میزان عناصر سرب و کادمیوم در نمونه های گندم ،خاک و آب آبیاری همبستگی مثبت بسیار قوی وجود داشت. در حالیکه بین غلظت این عناصر در گندم و مقدار آنها در فاضلاب رابطه ای وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    عدم همبستگی بین غلظت عناصر سرب و کادمیوم در گندم و مقدار آنها در فاضلاب نشان می دهد،فاضلاب پخش شده در منطقه در روند افزایش غلظت سرب و کادمیوم در گندم تاثیری نداشته و احتمالا افزایش این فلزات در گندم مربوط به آب ابیاری (آب چاه) می باشد. شاخص ریسک (HQ) ناشی از مصرف گندم کوچکتر از یک بدست آمد. میزان سرب و کادمیم در گندم بیش از حد استاندارد بدست آمد.

    کلیدواژگان: سرب، کادمیوم، گندم، فاضلاب، ارزیابی ریسک
  • سارا عباسی، سید محسن حسینی*، نعمت الله خراسانی، عبدالرضا کرباسی صفحات 231-247
    زمینه و هدف

    مطالعه سازگاری های برگ درختان در مواجهه با آلاینده های هوا شاخص خوبی برای عملکرد گیاه در محیط های آلوده است. در مطالعه حاضر اثر آلاینده های فلزی بر تغییر صفات مرفولوژیکی برگ چنار (Platanus orientalis) در دو ناحیه چیتگر و میدان آزادی در تهران بررسی شد.

    روش بررسی

    دو ناحیه برای نمونه برداری انتخاب شد. ناحیه یک از محیط کم ترافیک (از فضای داخلی پارک چیتگر) و محیط پرترافیک (میدان آزادی) بود. در هر ناحیه پنج پایه درختی سالم و فاقد بیماری از گونه چنار (Platanus orientalis) در کم ترین فاصله از خیابان به صورت تصادفی انتخاب شد. برگ های کاملا سالم از خارجی‏ترین قسمت تاج پوشش هر درخت از سمت خیابان، در نیمه دوم شهریورماه جمع آوری شد. برای اطمینان از باز بودن روزنه ها، برگ ها در ساعت 10 الی 11صبح جمع آوری شد. برگ ها در نایلون های لفافه دار در مخزن یخ با حداقل تماس دست قرار داده شد و در کوتاه ترین زمان به آزمایشگاه منتقل شد. صفات مرفولوژیکی برگ  و روزنه چنار اندازه گیری شد. غظت فلزات نیز اندازه گیری شد. 

    یافته ها

    آلایندگی سرب، جیوه، آهن، مس، کروم، کبالت، کادمیوم و نیکل نسبت به دیگر فلزات بیشتر و سمیت این فلزات در آزادی بیشتر از چیتگر بود. در حضور آلاینده های فلزی طول، عرض، مساحت، وزن تر و خشک و محتوی آب نسبی برگ کاهش و دندانه در واحد سطح، توزیع رگبرگ در سطح پهنک و مساحت ویژه برگ افزایش داشت. با افزایش مس، مساحت برگ کاهش یافته و علایم کلروز بروز می کند، تجمع فلزات کادمیوم و سرب و نیکل باعث کاهش اندازه بافت مزوفیل و اندازه سلول های اپیدرمی شد. وزن تر و خشک برگ چنار در آزادی نسبت به چیتگر کاهش یافت. کاهش وزن خشک از عوارض سمیت کادمیوم است. طول و عرض روزنه، سایز روزنه کاهش و تراکم روزنه افزایش یافت. مقاومت روزنه ای، تراکم روزنه، سایز روزنه در سطح فوقانی برگ افزایش داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    چنار با کاهش سطح تماس با آلاینده و تغیر در سایز و تراکم روزنه تبادلات گازی با محیط را تنظیم می نماید. بروز این سازگاری های مرفولوژیکی سبب افزایش پایداری چنار نسبت به  تنش آلاینده های هوا می شود.

    کلیدواژگان: فلزات، مرفولوژی برگ، چنار، تهران
  • گلنار مخفی*، محمود کرمی، مرتضی نادری، علی اکبر یالپانیان صفحات 249-261
    زمینه و هدف

    آگاهی از اندازه جمعیت های جانوران برای مدیریت و حفاظت حیات وحش بسیار مهم و پیش نیاز اصلی مدیریت موثر حیات وحش است. گونه ول  حفار غربی به دلیل استراتژی خاص حیات مثل زندگی زیرزمینی، کم تر مورد توجه متخصصین بوده است و با توجه به این که یکی از اطلاعات اولیه و مورد نیاز برای مدیریت حیات وحش برای هر گونه، تعیین فراوانی آن است، به همین منظور به برآورد جمعیت ول حفار پرداخته شده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش از دو روش فاصله ای (روش T مربع و روش پیت و رایپلی) استفاده شده است. این روش ها نیازمند استفاده از پلات، کوادرات و نشانه گذاری افراد نیستند و به عنوان روش های بدون پلات مشهورند.هم چنین برای تعیین اندازه نمونه از روش سیبر (1982) و برای تعیین طول کلی ترانسکت ها از فرمول بارنهام و همکاران (1980) و از نرم افزار Ecological Methodology    استفاده گردیده است.

    یافته ها

      در روش T مربع با اندازه نمونه 27=n، میزان تراکم 56 فرد در هکتار محاسبه شد که با سطح احتمال 95% دارای بازه ای در حدود 44/38 تا 8/63 (0.0039=S.E) می باشد. در روش پیت و رایپلی، با اندازه نمونه 27=n، میزان تراکم ول حفار غربی 49 فرد در هکتار محاسبه شده که در سطح احتمال 95%  دارای بازه ای در حدود 2/45 تا 6/52 (0.00076 = S.E)می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تجمیع نتایج اخذ شده از این تحلیل ها، جمعیت ول حفار به طور متوسط 50 فرد در هر هکتار برآورد گردید که نشان دهنده تراکم بالای این حیوان نیست اما می توان آن را به عنوان گونه آفت زمین های کشاورزی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: برآورد جمعیت، ول حفار غربی، روش T مربع، روش بیت و رایپلی، شهرستان همدان
  • علی نقی صدیقی چافجیری*، ایرج حسن زاد ناورودی، کامبیز طاهری آبکنار، حسن پوربابائی صفحات 263-275
    زمینه و هدف

    گونه اوری در ارتفاعات فوقانی مناطق جنگلی در شمال ایران گسترش دارد و در حفظ خاک و نفوذ آب نقش موثری را ایفا می کند. بزرگ ترین مشکل در این مناطق چرای دام و حضور جنگل نشینان است. هدف از این پژوهش، بررسی نقش حفاظت بر ویژگی های کمی و کیفی گونه اوری در جنگل های رودبار استان گیلان بود.

    روش بررسی

    در مجموع 40 قطعه نمونه 1000 متر مربعی (20 قطعه نمونه در منطقه حفاظت شده و 20 قطعه نمونه در منطقه حفاظت نشده)  به روش تصادفی- سیستماتیک و با استفاده از شبکه آماربرداری 100 × 100 متر در خرداد 1394 برداشت شدند. در هر قطعه تعداد و نوع گونه های درختی و درختچه ای و همچنین قطر برابر سینه، ارتفاع گیاه، وضعیت تاج و کیفیت تنه پایه های اوری اندازه گیری شدند. همچنین، به منظور بررسی وضعیت زادآوری از یک میکروپلات 100 متر مربعی در مرکز هر قطعه نمونه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تعداد  درختان در هکتار، میانگین قطر برابر سینه، مجموع سطح مقطع برابر سینه، ارتفاع درختان، حجم و زادآوری گونه اوری در منطقه حفاظت شده به صورت معنی داری بیش تر از منطقه حفاظت نشده است. سایر گونه های درختی اختلافی بین دو منطقه نداشتند. تراکم گونه های درختچه ای آلوچه  (Pronus spinosa)، ولیک (Crataeogus microphylla) و زرشک (Berberis integgerima) در منطقه حفاظت  نشده به طور معنی داری بیشتر از منطقه حفاظت شده بود. همچنین، کیفیت تاج و تنه پایه های اوری نیز در منطقه حفاظت شده بهتر از منطقه تخریب شده بود. بررسی طبقات قطری در مثلث ساختار نشان داد که منطقه حفاظت شده در بخش جنگل نامنظم و منطقه تخریب یافته در بخش منظم شده در کم قطر-میان قطر قرار دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اینکه درختان اوری نقش مهمی در بخش های فوقانی جنگل دارند، حفظ این گونه ارزش مند و تداوم برنامه های خروج دام و جنگل نشینان از رویشگاه های طبیعی آن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تخریب، تراکم، چرای دام، توده های طبیعی، جنگل های شمال ایران
|
  • Zahra TaAti Jafroudi, Hamed Ahari *, Nekisa Sohrabi Haghdost Pages 1-15
    Background and Objective

    This study aimed to investigate the antibacterial effect of silver nanoparticles on Gram-negative and Gram-positive bacteria and producing silver nanocomposites with suitable and biodegradable antibacterial properties by Solution Blending method.

    Method

    To investigate the antimicrobial properties of silver nanoparticles, silver nanoparticles were first synthesized by NaBH4 reduciton and after performing UV-VIS, DLS, XRD and TEM and FT-IR  tests, Staphylococcus aureus as a Gram-positive, Escherichia coli as  a Gram-negative bacteri was used, investigated by MIC, MBC and Inhibition Zone. In the next step, the nanocomposite was prepared and prepared by Solution Blending method and its antibacterial activity was evaluated by Inhibition Zone method.

    Findings

    The results showed that silver nanoparticles had inhibitory effect on Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Candida albicans at concentrations of 50, 20 and 355 μg / ml respectively and also at concentrations of MIC. 60, 40 and 370, respectively, have the lethal effect on the aforementioned microorganisms (MFC, MBC). A diameter of 3-5 mm was observed around the silver nanoparticles in the cultures of the mentioned microorganisms and in the test of nanocomposite Inhibiion zone, the halo was created based on expected values.the results of the experiments were calculated with 3 replications and the amount of PValue was significant (P<0/0001)by ANOVA method.we used also 3 antibiotic as control for Inhibition zone test.

    Discussion and Conclusion

    Silver nanoparticles showed good inhibitory and lethal effects on Gram-positive and Gram-negative bacteria and Also, the nanocomposites produced by the mentioned method have high antibacterial and viscolastic properties.

    Keywords: Biodegradable coating, Chemical synthesis, Silver Nanoparticles, Silver nanocomposites
  • MohammadHasan Khoshgoftar Manesh *, Mohammad Tolami Pages 17-30
    Background and Objectives

    Oil refineries are the most energy-intensive industries and produce a lot of pollutions. So, thermodynamic simulation is important for performance analysis of equipment, estimation of emissions and environmental impacts. In this paper, simulation and thermodynamic and environmental analysis of Tehran refinery power and steam plant have been studied.

    Method

    In this regards, two scenarios for performance improvement of steam and power system have been proposed for Tehran refinery. Thermodynamic simulation of each main component has been performed in Matlab Environment. To verification of simulation results, Thermoflex and Star software have been employed. Also, Sima Pro software has been used for estimation of environmental impacts based on Life Cycle Assessment (LCA).

    Findings

    Results show the accuracy of the thermodynamic simulation is very high. The power of steam turbines has been increased by 8.87 % in the second and third scenarios. Also, the environmental impacts have been reduced 16 % in second and 60% in third scenarios.

    Discussion and Conclusion

    According to the proposed scenarios and optimization of Tehran Refinery steam network, the efficiency of the network increases energy consumption and production of pollutants is significantly reduced.

    Keywords: Power, Steam Power Plant, Thermodynamic Simulation, environmental impacts, petroleum refinery
  • Mahdi Farmani, Mohammad Ghaffari *, Mostafa Zandi Nasab Pages 31-46
    Background and Objective

    In today's competitive market, companies are surely able to make competitive advantage and benefit from it in the long run, paying more attention to environmental issues. Therefore, the purpose of this research is to investigate the impact of environmental knowledge on attitudes and behaviors of consumers’ conscious of the environment.

    Method

    This research, is applied in terms of purpose and descriptive in terms of research method. The statistical population of this research includes all customers of Pegah Company throughout the country in January 2019. To this end, 384 samples were selected using available sampling method. In order to confirm the validity of the questionnaire, content validity, construct validity and convergent validity were examined. To assess the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used. Data was analyzed using SPSS 22 and LISREL 8.8 software.

    Finding

    All research hypotheses were approved and the coefficient of determination of attitudes toward the environment and behavior of consumers’ conscious of the environment is 0/51 and 0/35.

    Discussion and Conclusion

    The results of the research show that general environmental knowledge and Eco-friendly knowledge has a significant impact on attitudes toward the environment and environmental experience has a significant impact on attitudes and behaviors of conscious consumers toward environment. Also, attitudes toward environment has a significant impact on behavior of consumers’ conscious of the environment.

    Keywords: Consumer behavior, Environmental experience, Environmental knowledge, Environmental Attitud, Environmentalist
  • Raha Salehi, Alireza Gharagozlu *, Sara Yousefifar Pages 47-59
    Background and objective

     High concentration of elements (particularly heavy elements) have been always associated with environmental problems in terms of threats for local animals and plants, making it necessary to determine the concentration of heavy elements when assessing environmental quality. Geogenically high concentration of heavy elements and their spread across protected zones tend to impose irreparable damages to regional environment.

    Method

     In the present research, remote sensing studies based on ETM and ASTER data were undertaken to determine regional alterations and structures, and geochemical studies were performed to determine how and why environmentally heavy elements are spread across Palang-Darreh region and Dali deposit located in Markazi province, with the results finally compiled into an environmental interpretation. Approximately, a total of 471 samples were processed، of which 62 samples were taken from Palang-Darreh area. The samples taken from Palang-Darreh area were analyzed via ICP and ICP-OES methods.

    Findings

     Once finished with processing and statistically analyzing the chemical data، elemental anomaly diagrams and maps were prepared and, finally, statistical populations were investigated with respect to the international criteria set by WHO (World Health Organization).

    Discussion and Conclusion

    It was indicated that, high concentration of some elements across the area was of geogenic nature. Since this location is a protected area and Dali mine is situated here, so survey of medical geology studies and proper solutions were presented to lower human and environmental of locations.

    Keywords: Palang-Darreh, Dali Deposit, heavy elements, Environmental Impact Assessment
  • Paniz Molavi Nojoumi, Sara Jalalian *, Omid Dejdar Pages 61-74
    Background and Objective

    Adolescents need the most basic environmental features, namely the need for social power in the environment The purpose of this study is to investigate physical, non-physical and perceptual characteristics to explain the optimal environmental affordances in order to obtain maximum socialization in adolescent educational and cultural settings..

    Methods

    This is a descriptive-analytic study carried out in two sections. The first part deals with theoretical framework with a qualitative approach, reviewing the theoretical foundations of the research. The second part uses a qualitative-qualitative approach and case study method in combination with factor analysis of a large number of variables using SPSS and Smart PLS software to examine the results of the questionnaire. Five Likert scale questionnaires have been developed based on the theoretical framework indicators.

    Findings

    Social spaces are among the ones' and bodies that provide the focus for dynamic activities in certain parts. According to the following six factors, "physical", "non-physical", "personality", "social", "cultural" and "emotional" as the capabilities of each environment, The analyzes showed that in the field of environmental capability, four factors were important (physical, personality, social and emotional) in order to socialize adolescent environments, which demonstrates the provision of peripheral- personality capabilities of these group of individuals.

    Discussion and Conclusion

    the results showed that physical environmental capability is as the most effective factor that it can be expected to increase the socialization of adolescents in cultural-educational spaces with the least change. According to the paths extracted from the PLS model, the path to social capital factors having the highest path coefficient (0.516) is the critical one of the conceptual model of socialization among others.

    Keywords: environmental capability, sociability, educational-cultural spaces, adolescents, intellectual development center for children
  • Shima Mohammadzade, Mahboubeh Soleimanpouromran * Pages 75-90
    Background and Objective

    The present study was carried out in order to investigate the influence of citizenship education on social responsibility, social skills and environmental skills of Bojnord municipal employees.

    Method

    This study is practical quasi-experimental pre-test post-test type with a control group. The statistical population includes all the 810 municipal employees of Bojnord, from which 60 employees were chosen using simple random sampling. The chosen employees were divided into two 30-member groups. One group was control and the other was considered the test group. The pre-test was administered for both groups. After holding 12 sessions of citizenship education for the test group, the post-test was administered for both groups. Matsun social skills questionnaires (1983), Emam Goli environmental behavior (2012), Five NEO personality traits of responsibility subscale (1985) were used for data collection. The validity of questionnaires was of face and content validity, which was approved by professors. The validity of Matsun social skills questionnaires (1983), Emam Goli environmental behavior (2012), Five NEO personality traits of responsibility subscale (1985) was 0.859, 0.899, and 0.821, respectively. Descriptive statistics (frequency distribution table, mean, standard deviation), inferential statistics (the investigation of data normality via Kolmogrov-Smirnov, covariance analysis, t-test), SPSS 22 and PLS 3 were used for data analysis.

    Findings

    Factor analysis results revealed that citizenship education influences social responsibility, social skills and environmental skills 25%, 39% and 79%, respectively. Hence, it can be claimed that citizenship education has had a positive meaningful influence on social responsibility, social skills and environmental skills of Bojnord municipal employees.

    Discus s ion and Conclusion

    According to the results of factor analysis in the post-test phase on the experimental group, citizenship education had the greatest impact on responsibility. Therefore, as citizenship education increases, employees' responsibility for the two components (social and environmental skills) is more affected and improved.

    Keywords: citizenship education, Social responsibility, Social skills, environmental skills
  • Sedigheh Aghabaki Alooghareh, Sedigheh Battaleblooie *, Hakimeh Amanipoor, Kamran Gerayesh Pages 91-105
    Background and Objective

    Due to high mobility and toxicity of mercury in environment and also high accumulation of mercury in food chain, it is important to understand and predict human exposure and ecological risk assessment of mercury.  The purpose of this study was to investigate the total concentration of mercury and it's bioavailabilty in sediment of Petrochemical and Ja'fari creeks.

    Method

    In the present study, 27 sediment samples were collected from the sampling sites. Digestion was employed in sample digestion followed by analysis using MOOPAM. samples were analyzed and determined for mercury concentrations by Mercury Analyzer model VM-3000 MERCURY VAPOR MONITOR. Sediments were further investigated for mercury fractions using a three step sequential extraction procedure of BCR.

    Findings

    The concentrations of THg in sediment samples with a minimum of 2.19 and maximum of 45.71 and average of 23.9 milligram per liter show that area is contaminated with mercury according to the National Oceanographic and Atmospheric Administration standard.

    Discussion and Conclusion

    The sequential extraction procedure showed that most Hg in the sediments was largely bound un exchanable phases. Therefore it can not be exchanged between water and sediment under the physicochemical conditions with alkaline pH. The mercury which bound to exchanagble phase can easily desorb and adsorb by sediments. High content of mercury was in station close to chloralkaline factory and with distance, Hg concentration was decreased.

    Keywords: Bioavailability, Mercury, petrochemical creek, Ja'fari creek
  • Zeinab Bahrein, Zeinab Jafarian *, Maryam Shokri Pages 107-119
    Background and Objective

    The purpose of this study was to map the spatial distribution of common yarrow(Achilla millefolium)and thyme (Thymus kotschianus) using artificial neural network model in rangelands Donna, Mazandaran Province.

    Method

    Sampling was carried out with equal random classification in 29 homogenous units. In each unit, 3 soil samples were harvested from depth of 0-30 cm. In this study, 20 environmental factors were the independent variables and the presence of plant species were the dependent variable. For the preparation spatial distribution map of the species, environmental data were converted to maps in GIS. Then each of these factors was classified using the frequency. In this research, network Multilayer Perceptron that is the most common feed forward neural network was used. Optimal structure for the network was determined 1, 20, and 20. Then distribution maps of studied species were prepared with 4 class absence and low presence, medium presence and high presence in the GIS software. Models were evaluated using ROC curves and Kappa coefficient.

    Findings

    AUC were 96.8 and 84.7 for the species Achilla millefolium and Thymus kotschianus was, respectively  that indicates models are excellent or very good for the prediction.

    Discussion and Conclusion

    Also kappa coefficient were calculated as 89.0 and 76.0 for Achilla millefolium and Thymus kotschyanus,  respectively which  indicate very good and good prediction.

    Keywords: Multi-layer perceptron network, Medicinal species, ROC Curve, Donna rangelands
  • Soheila Naseri Rad, Hamed Naghavi *, Javad Soosani, Seyed Ahmadreza Nouredini, Sasan Vafaei Pages 121-133
    Background and Objective

    Assessing and estimating the high-accuracy transmission potential is an important step in the process of land use and land cover changes modeling and predicting. The aim of this study is to investigate the transmission potential of land use and land cover changes using Similarity Weighted Instance based Learning, Logistic regression and Geomod methods.

    Method

    The land use and land cover maps for a 30-year period (1985-2015) were prepared using Landsat 5 and 8 satellite imagery. Land use and land cover transmission potential modeling was done using Similarity Weighted Instance based Learning, Logistic regression and Geomod methods and effective variables in the process of change. The accuracy of the results obtained from the models was determined by comparing with ground reality map for mentioned year.

    Findings

    The Kappa coefficient of Similarity Weighted Instance based Learning, Logistic regression and Geomod were 0.84, 0.76 and 0.67, respectively. The investigating predicted maps for 2030 prepared by Similarity Weighted Instance based Learning and Markov chain showed that the area of residential areas, gardens and agricultural lands is increasing and the area of bare land, forests, pastures and water resources will have a decrease trend.

    Discussion and Conclusion

    Finally, the results indicate a relatively high accuracy of three methods in estimating the transmission potential for land use and land cover changes, but according to the kappa coefficients, the accuracy of Similarity Weighted Instance based Learning method more than the other two methods.

    Keywords: Remote sensing, Markov chain, Modeling, land use, land cover
  • Fatemeh Razzaghian Ghadikolaei, Ghasemali Omrani *, Amirhesam Hassani Pages 135-142
    Background and Objective

    the aim of this survey was prevent the environmental pollutant, urban sewage sludge management and vermicompost production by beneficial usage of rice straw as an agricultural trash which burn in arable rice grounds.

    Method

    This study conduct to evaluate the nutrition matter consist of nitrogen, phosphorus, potash in (21±4˚c) temperature and pH (7±0.5) in urban sewage management, and provided the suitable vermicompost by pure dehydrate urban sewage mixed in rice straw as compared with rice straw and manure complex and pure dehydrate urban sewage (control; PDUS) containing E. feothida from three replication in 8 week. At the end of the test amount of nutrition matter was compared between treatments in (p<0.05) value.

    Findings

    Results shown, significant difference between treatment and reduced the amount of nitrogen, phosphorus, potash (p<0.05).So, the best level of nitrogen (1.21±022)% ,phosphorus(0.69±0.03)% and potash(0.07±0.01)%  was determined in rice chaff and manure complex treatment. After this treatment, the PDUS mixed by rice chaff group had best point than control group innutrition matter except in amount of potassium. In potassium level after rice chaff and manure complex, control group was set in second station and the lower point was in dehydrate urban sewage mixed by rice chaff group.

    Discussion and Conclusion

    Followed our results, we can say that rice chaff was more effective to produce the urban sewage vermicompost. Also this is good agricultural manure cause to best nutritional value and it could be help us in urban sewage management.

    Keywords: Urban Sewage, Rice chaff, Manure (puny cow), Eisenia fotida, Compost nutrition
  • Motahareh Harati, Roshanak Rezaei Kalantary * Pages 143-155
    Background and Objective

    Pollution caused by petroleum compounds (PAHs) and heavy metals due to their properties Cumulative and High toxicity Causing major environmental problems. These compounds, although detected in air and water, are the final and main receptive soil. Soil washing process using surfactants is a high-performance physicochemical technology for the removal of phenanthrene and cadmium from the soil environment and transferring them to the aqueous phase.

    Method

    In this study, the efficiency of the process with the BBD method, with RSM, was designed to optimizing parameters such as surfactant concentration in the range 1000,1500 and 2000 mg/L, washing Time 2,12, 24 hours with L/S 10, 20 and 30 ml/g. To contaminated soil samples were added high concentrations Phenanthrene (500 mg/kg) and Cadmium (80 mg/kg), surfactant Tween 80 and EDTA.

    Findings

    The final concentration of Phenanthrene and Cadmium was measured by HPLC and atomic absorption spectrometry (ASS). The results showed that the efficiency of the process under optimal conditions for the separation of 76% Phenanthrene and 81% Cadmium in separate concentrations of Tween 80 and EDTA was reached in 2000 mg/L, L/S 30 ml/g (v/w), washing time 2 hours. Surfactant concentration was the most influential variable in this regard (p< 0.0001).

    Discussion & Conclusion

    The separation of phenanthrene and Cadmium from the soil through the help of surfactants is an effective technique for remediation of contaminated soil.

    Keywords: Phenanthrene, Cadmium, Tween 80, EDTA, Soil washing
  • Armaghan Ahmadi Venhari *, Ali Ghafari, Mansoureh Tahbaz, Hasan Taghvai, Bahram Saleh Sedghpour Pages 157-170
    Background and Objective

    Growing urbanization has different consequences which one of them is increasing the temperature of cities thus, more usage of mechanical air-condition, more energy consumption and environmental and health consequences are inevitable. The necessity of thermal mitigating methods in designing sustainable cities, especially by adjusting received radiation, has been emphasized. Therefore, Sky View Factor (SVF) as a quantitative index has been proposed.  Considering the fact that, urban streets have the largest area among other urban spaces and play an important role in thermal comfort in cities, streets in hot and dry climate (Isfahan) in two directions of N-S and E-W were selected.

    Method

    In this study, field studies and simulation have been applied. Field study has been conducted in 17 streets with different width, closeness and green coverage, in summer 2014.. In ENVI-met  5 green arrangements in 3 closeness scale (1, 1/2, ¼) were simulated to investigate green and physical SVF separately. Data gathering, calculating SVF (Rayman has been applied in field study), homogenizing data and statistical and logical analysis between variations, in the procedure applied in both methods.

    Findings

    The minimum SVF, which is effective to heat mitigation in Isfahan, is 0.6, which can be greenery or buildings. In addition, the most effective SVF is less than 0.2. As a result, Sabat with SVF equals to zero have been a traditional smart choice in this climate. 

    Discussion and Conclusion:

    Finally, the results indicate a relatively high accuracy of three methods in estimating the transmission potential for land use and land cover changes, but according to the kappa coefficients, the accuracy of Similarity Weighted Instance based Learning method more than the other two methods.

    Keywords: Sustainable urban design, Thermal mitigation, Sky view factor, urban streets, green space
  • Seyed Abbas Poorhashemi *, Azam Parandeh Motlagh Pages 171-181

    One of the most important international structures that play a major role in the development of international environmental law is the Conference of the parties in the environmental treaties. However, the Conference of the Parties’ status and legitimacy for environmental regulations, developing and restricting the parties’ obligations and requirements which contained in the environmental treaties and implementation of the treaties by its decisions and resolutions should be addressed. This study is based on analysis of legal inductive. According to this method, some environmental treaties from the 1970s until today which contained the Conference of the Parties’ structure has been collected, analyzed and evaluated. After studying the opportunities and legal capacity of the "Conference of the Parties" for development of international environmental law, the result of this study showed that the environmental treaties’ Conference of the Parties have faced some gaps and limitation. In this perspective, the paper makes some recommendation to sole these gaps and limitations.

    Keywords: Conference of the Parties, Environmental Treaties, Sustainable development, International Environmental law, International Treaties
  • MohammadJavad Amiri *, Afsaneh Asgaripor, Mahmoud Zoghi Pages 183-193
    Background and Objective

    Due to the negative effects caused by the inappropriate use of land and land use changes, it is necessary to be aware about the variability process in the environmental impacts assessment witch arising from different developments to have the best planning and sustainable management of land. This study was conducted to check the effects of landscape changes in the city of Malayer. Malayer city due to various factors such as population growth, modernization of suburban neighborhoods and etc. is experiencing changes in land cover but among them the most effective factor is policies managers.

    Method

    For achieving the studies objectives first step was mapping land cover change analysis, Landsat satellite images were used in the period between 2000 and 2014 and metrics were: class area (CA), number of patches (NP), patch density (PD), largest patch index (LPI) and landscape shape index (LSI).

    Findings

    Findings like landscape metrics analysis shows wide replacement of open lands in the area with green and built lands. This means that from 2000 to 2014 green space is nearly doubled and open land also have decreased about 50%.  Also the increase of number of patches was more than double that shows the microlithic landscape in the region.

    Discussion and Conclusion

    The final results show that the changes of green lands are promising and improving and behind of this improvement there is nothing except management focus on green space which should continue in the future for sustainable development.

    Keywords: Land Cover Change, Landscape Ecology, Landscape metrics, Quantification, Malayer
  • Maryam Ehsani, Akramolmolok Lahijanian *, Farzam Babaei Pages 195-205
    Background and Objective

    With the increase of population and development and expansion of urbanization, human beings have gradually moved away from nature and excessive population density and interference in natural environment and creation of man-made environments have further expressed the environmental and spiritual needs of human beings to address this. Needs Urban man has created gardens and artificial green spaces inside cities. The purpose of this study is to investigate the indicators of environmental management in Saei Park in Tehran.

    Method

    First of all, the population of the statistical society consisted of Saeif park visitors and the sample size was determined 384 people. The data gathering tool was a questionnaire containing two parts with individual and professional characteristics of respondents and environmental management indicators. Validity of the questionnaire was carried out by a survey of professors and experienced experts and experts. Reliability and reliability the questionnaire was determined through Cronbach's alpha. Data analysis was performed using SPSS software version 20. Hierarchical method (AHP) was used to rank the indices

    Findings

    findingsshowed that the indicators of "noise pollution" and "quality and quantity of fertilizer" were in the highest and "status of care and maintenance of wildlife" and "surface water disposal and sewage system" were in the lowest ranks. Other findings showed that the personal and professional characteristics of citizens have been effective in environmental management indicators. And there was a difference between the views of different groups based on these characteristics. There was a significant relationship between the environmental management of Saei Park in Tehran and there was a significant difference between the level of client participation in the environmental management indicators of Saei Park in Tehran based on gender and age groups.

    Discussion and Conclusion

    Comparison tests showed that there was a significant difference between citizens' satisfaction with indicators of the status of treatment and conservation of wildlife, variety of plant species, quality and quantity of fertilizer, irrigation status and base of solar lights. There was a significant difference between the amount of satisfaction of citizens from the quality and quantity indexes of fertilizers, the basis of solar lights, vegetation diversity, the status of the processing and maintenance of wildlife, and the disposal of surface water and sewage system. . Therefore, it is necessary to consider the individual and professional characteristics of different groups of respondents in the programs carried out in the field of environmental management.

    Keywords: Sustainable development, Environmental Management, Saiga Parks, citizen satisfaction
  • Mohamad Arab Yabarati, Fatemeh Karimi Organi * Pages 206-215
    Background and Objectives

    Mishdagh protected area is located in Khuzestan province. Due to the value and importance of this region and the Iranian deer species protected in this region, as well as the biodiversity of the region, which contains a rich genetic source, has so far Valuation work has not been done for it. Due to its protective importance, the purpose of this study was to estimate the conservation value of protected area using conditional valuation and hierarchical analysis methods.

    Method

    The conditional valuation method was used to estimate the conservation value of the area. Data were collected through questionnaires filled out by 136 people. The role and contribution of each individual, social and economic factor and the willingness to pay respondents based on the Logit model were estimated and then, with the aid of a hierarchical analysis, prioritizing the indirect, direct, indirect, value, direct and indirect values ​​of the value of the area and heritage value Depending on the degree of importance they took.

    Findings

    The average willingness to pay for the protection of the area was 73230 rials per visitor and the total protective value was determined to be 7432845000 rials. The results of hierarchical analysis showed that the legacy value of the region in the first rank and then the existential value, optional value, indirect value of use and direct consumption value are in the next rank.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that increasing the level of education, household income and awareness of the visitors increases their willingness to pay. The level of awareness of visitors and tourists from the protected area was low. Because only 5% of the people already knew the sample of the information provided about the area, this indicates that there should be enough information to identify the area to be made available to the public.

    Keywords: Mishdagh protected area, contingent, Valuation, AHP, WTP
  • Maryam Gandomi, Azita Behbahaninia *, Maryam Farahani Pages 217-229
    Background and Objective

    In Asyabk Zarandieh town, located in Central Province, sewage discharge is released within 20 meter from arable land of wheat. This research is to determine the concentration of lead and cadmium in contaminated soils, sewage, irrigation water and wheat grown in the area around the town Asyabk and the correlation between them and assessing the potential risks arising from the consumption of wheat grown in the region.

    Method

    The sampling of drainage and irrigation water, surface soil, wheat was done by random. Lead and cadmium concentrations in all samples were measured. The results were statistically analyzed. Also the zonation map was prepared by GIS software.

    Findings

    Concentration of lead and cadmium in soil samples obtained less than limit permissible but concentration of Cd and pb in wheat obtained exceeded the national standard of Iran. Based on the correlation results between the amount of   lead and cadmium in the wheat samples, soil and irrigation water, there was a strong positive correlation. While there was no relationship between the concentrations of these elements in the wheat samples and the amount of metals in the wastewater samples.

    Discussion and Conclusion

    The lack of correlation between the concentration of lead and cadmium in wheat and wastewater showed sewage spread in the region unaffected in the process of increasing the concentration of lead and cadmium in wheat. The main reason of increase Pb and Cd in wheat samples is related to irrigation water (well water). The risk index (HQ) of wheat consumption in the region obtained smaller than 1 for lead and cadmium.

    Keywords: Lead, Cadmium, wheat, Wastewater, Risk Assessment
  • Sara Abbasi, Seyed Mohsen Hosseini *, Nematollah Khorasani, AbdAlReza Karbasi Pages 231-247
    Background and Objective

    The study of the response and adaptation of the trees' leaves exposed to air pollutants is a good indicator of plant yield in contaminated environments. In this study, the effect of metal contaminants on changing the morphological traits of platanus orientalis leaves in Chitgar and Azadi Square in Tehran was investigated.

    Method

    Two areas were selected for sampling. Area one was a low-traffic environment (from the interior space of Chitgar Park) and a high-traffic environment (Azadi Square). In each area, five healthy and disease-free tree base of plantain type (Platanus orientalis) were randomly selected at the shortest distance from the street. Completely healthy leaves were collected from the outermost part of each tree canopy from the street side in the first half of September. The leaves were collected at 10 to 11 am. To ensure that the stomata were open. The leaves were put in wrapped nylons in an ice tank with minimal hand contact and transported to the laboratory in the shortest time. Morphological traits of plantain leaves and stomata were measured. Metal concentration was also measured.

    Findings

    Pb, Hg, Fe, Cu, Cr, Co, Cd, and Ni were more polluted than other metals and their toxicity in Azadi was more than Chitgar. The results of the study indicated that in the presence of heavy metal contaminants in the environment, the leaf length, width, area, fresh and dry weight, and the relative water content decreased while the dent per area unit, vein distribution per blade area, and special area of the leaf increased. As Cu increases, the leaf area decreases and the symptoms of Cholosis appear. The accumulation of cadmium, lead and nickel will reduce the size of Mesophile tissue and epidermal cells. Dry and fresh weight of platanus orientalis leaves in Azadi reduced in comparison to Chitgar. The decrease of dry weight is a complication of cadmium toxicity. Stomatal length, width, and size decreased while stomatal density increased. Stomatal strength, stomatal density, and stomatal size increased in upper leaf area.

    Discussion and Conclusion

    By decreasing the contact surface with the pollutant and changing the stomatal size and density, platanus orientalis adjusts gas exchanges with the environment. The occurrence of these morphological adaptations increases the stability of platanus orientalis to the air pollutants stress.

    Keywords: Heavy Metals, leaf morphology, Platanus orientalis, Tehran
  • Golnar Makhfi *, Mahmod Karami, Morteza Nadery, Aliakbar Yalpaniyan Pages 249-261
    Background and Objectives

    knowledge about the animal Population size is important for Wildlife management and is the main requirement tool for management and is the prerequisite for management. Western mole-vole have special life. It has underground life and for this reason the researchers have been little attention to it. Estimating abundance is important and first information that use wildlife management. Therefore study estimating abundance is done for this species.

    Method

    We use to distance models (T-square sampling and Byth and Ripley). This models don’t need plot and quadrats and Using Seber (1982) model for sample size. Also we use Burnham et al. (1980) for total length of transect and using Ecological Methodology software.

    Findings

    The T-square method, the sample size n=27, density was estimated 56 species per hectare that the 95% confidence interval limits of 38/44 to 63/8 species per hectare (SE=0/0039). The Byth and Ripley method, the sample size n=27, density was estimated 49 species per hectare that the 95% confidence interval limits of 45/2 to 52/6 species per hectare (SE=0/00076).

    Discussion and Conclusion

    The final mean population size was considered 50 species per hectare.

    Keywords: Estimating Population Size, Western Mole-vole, T-square, Byth, Ripley, Hamedan Province
  • Ali Naghi Seddighi Chafjiri *, Iraj Hasan Zad Navroudi, Kambiz Taheri Abkenar, Hassan Pourbabaei Pages 263-275
    Background and Objective

    Quercus macranthera is extended in forest areas of the upper elevations in north of Iran and play an effective role in conserving soil and water infiltration. The biggest problem in the regions is livestock grazing and forest dwellers. The aim of this study was to study effects of protection on the quantity and quality characteristics of Persian oak(Quercus macranthera) in Roudbar forests of Guilan province.

    Method

    In total, 40 plots of 1000 m2 (20 plots in protected area and 20 plots in unprotected area) were collected using randomized systematic method and grid sampling of 100 × 100 m. In each plot, number and type of tree and shrub species, diameter in breast height, height, crown position and trunk quality were measured. Also, a micro-plot of 100m2 in center of plots was used to calculate regeneration.

    Findings

    The results showed that density of trees, the average of diameter at breast height, total basal area, plant height, volume and regeneration were significantly were higher in protected than unprotected areas. There were no differences in other tree species. Density of barberry (Berberis vulgaris L.), Crataegus microphylla K. Koch and cherry plum (Prunus divaricata) were significantly higher in unprotected than protected area. Also, quality of crown and trunk were better in protected than unprotected area. Study of diameter classes in structure triangle showed that protected area located in irregular section and degraded area located in small-medium diameter section.

    Discussion and Conclusion

    As Quercus macranthera trees play an important role in upper parts of the forest, maintaining this valuable species and continuity programs of livestock and human emersion is essential.

    Keywords: Degradation, density, livestock grazing, natural stands, North forest of Iran