فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 12 (پیاپی 103، اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • سید حسین حسینی، کرم الله دانش فرد، غلامرضا معمارزاده طهران، هومن بهمن پور* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت مقوله محیط زیست در خط مشی های عمومی کشور و با در نظر گرفتن مشکلات متعدد در حوزه محیط زیست، هدف از این پژوهش ارزیابی و برازش مدل پیشنهادی برای تدوین خط مشی های عمومی محیط زیست در کشور می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی بوده که در بازه زمانی 98-1397 انجام شده است و با استفاده از طراحی مدل مفهومی اولیه و تعیین ابعاد سه گانه اصلی (ساختاری، محتوایی و زمینه ای) و نیز سی مولفه فرعی اقدام به تعیین روایی و پایایی مدل و برازش آن گردید.مدل اولیه تحقیق با استفاده از روش معادلات ساختاری (SEM) و با کمک نرم افزار Smart PLS 2 مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. در ادامه، برازش مدل در سه سطح صورت گرفت: برازش مدل اندازه گیری، برازش مدل ساختاری و برازش کلی مدل (GOF).

    یافته ها: 

    مقادیر t  برای تمام سوالات بزرگ تر از 96/1 بوده و معنی دار بودن روابط تعیین گردید. از سوی دیگر، روایی همگرا (AVE) مدل و روایی واگرا به ترتیب با (91/0 و 8368/0) تایید گردیدند. همچنین؛ مقدار R2 (91/0) نشان از تایید مدل با استفاده از معیار مذکور می باشد و قدرت بالای پیش بینی متغیرهای درون زا را تایید می کند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    «بعد ساختاری» (ضریب مسیر= 5227/0) بیش ترین اثر را بر شبکه خط مشی گذاری عمومی محیط زیست کشور دارد و پس از آن «بعد زمینه ای/محیطی» (با ضریب مسیر= 4597/0) و سپس «بعد محتوایی/رفتاری» (ضریب مسیر= 0397/0) در جایگاه سوم قرار دارد. همچنین مقدار معیار GOF معادل 5235/0 حاصل گردید که نشان از برازش قوی مدل کلی پژوهش دارد.

    کلیدواژگان: خط مشی محیط زیستی، مدل خط مشی گذاری، برازش، معادلات ساختاری
  • کمیل پورضیایی، سید علی هنجنی*، محسن محبی صفحات 17-26

    حاکمیت برمنابع طبیعی، به عنوان یکی از اصول مسلم حقوق بین الملل عمومی، به طور مکرر از دهه پنجاه میلادی در قطعنامه های مجمع عمومی ملل متحد و سایر ارگانهای ملل متحد خصوصا پاراگراف اول ماده 2 منشور حقوق و تکالیف اقتصادی کشورها تصریح و مورد توجه ویژه قرار گرفته است. اصل مزبور دقیقا با عنوان: «حق حاکمیت دایمی کشورها بر کلیه منابع ثروت زیرزمینی و فعالیت های اقتصادی» ذکر شده و بیانگر موضوع حاکمیت کشورها بر منابع طبیعی خود می باشد، به طوری که اصل مزبور تاثیر مستقیمی در اتخاذ تصمیم و اعمال تدابیر اقتصادی در دولت ها و در ارتباط با سایر دولت ها را خواهد داشت همچنین در استیفای حقوق فوق الذکر، هیچ دولتی بر او اولویت نخواهد داشت. مجمع عمومی ملل متحد با تصویب قطعنامه 1803 در سال 1962 حق حاکمیت دایمی دولت ها بر منابع طبیعی شان را به رسمیت شناخت؛ که اعمال این حق را منوط به جبران خسارت دانست و در این خصوص نیز راه حل میانه ای اتخاذ نمود که تقریبا به نظرات دولت های سرمایه فرست نزدیک بود؛ قطعنامه مزبور معیار غرامت مناسب را بعنوان معیار غالب حقوق بین الملل تعیین می نماید. با این وصف، سیر تحول مفهوم حاکمیت بر منابع طبیعی و اعمال این حق توسط دولت ها در اوایل قرن بیستم به عنوان امری غیر مشروع تلقی می شد اما در نهایت با لحاظ برخی محدویت ها به عنوان عملی مشروع قلمداد شد.

    کلیدواژگان: حاکمیت بر منابع طبیعی، سرمایه گذاری بین المللی، جبران خسارت، سلب مالکیت، ملی کردن
  • قدرت برزگری*، علیرضا اسماعیلی، ابراهیم اصغری کلجاهی صفحات 27-37
    زمینه و هدف

    گسترش بی رویه شهرها موجب افزایش تولید انواع پسماند در مناطق شهری شده که علی رغم پیشرفت علوم و فناوری، مدیریت آنها به یک چالش مهم تبدیل شده است. هدف از این تحقیق بررسی و انتخاب محل مناسب برای دفن پسماندهای شهر ملکان می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه ، معیارهای تصمیم گیری مورد نیاز شامل سنگ‎شناسی، کاربری اراضی، پوشش گیاهی، مشخصات خاک، توپوگرافی (شیب)، فاصله از مناطق شهری و فاصله از جاده اصلی، آبراهه های اصلی و فرعی، مناطق مسکونی، چاه و قنات، گسل ها شناسایی و جمع آوری شده اند. به منظور تشکیل ماتریس مقایسه زوجی و وزن دهی لایه های اطلاعاتی از نرم افزار Expert Choice 11 و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. سپس در محیط GIS، با روی هم قرار دادن لایه های اطلاعاتی مختلف، نقشه ی مکان های بهینه دفن مواد زاید شهری در منطقه مدل سازی شده است.

    یافته ها

    مشخص گردید که مکان کنونی جمع آوری پسماند شهر ملکان از شرایط کافی برای دفن پسماند برخوردار نمی باشد و برای انتخاب محل مناسب علاوه بر بررسی تاثیر معیارهای دخیل لازم است از بازدیدهای میدانی و ارزیابی های زیست محیطی هم استفاده گردد تا در نهایت مناسب ترین محل برای دفن پسماند انتخاب گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق 8 پهنه مناسب انتخاب شد که براساس بازدیدهای میدانی 4 مورد از آنها حذف گردید. برای سامان دهی پسماندهای تولیدی منطقه، چهار پهنه انتخاب شده با استفاده از روش ماتریس لیوپولد مورد ارزیابی زیست محیطی قرار گرفت و در نهایت پهنه شماره 4 واقع در شرق روستای قلعه جوق به عنوان گزینه برتر معرفی شد.

    کلیدواژگان: مکان یابی پسماند، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، GIS، ماتریس لئوپولد، شهر ملکان
  • سید علی جعفری، شهریار عصفوری*، رضا آذین صفحات 39-50
    زمینه و هدف

    غلظت دی اکسیدکربن به عنوان مهم ترین گاز گلخانه ای در اتمسفر در حال افزایش می باشد که به عنوان یکی از نگرانی های مهم بشر، روش های زیادی برای  مقابله آن بررسی شده است. اما استفاده از آن در تولید بیومتان اقتصادی تر به نظر می رسد.  هدف اصلی در این تحقیق بررسی مدل سازی فرایند تولید انرژی پاک بیومتان و حذف همزمان دی اکسید کربن از محیط زیست است.

    روش بررسی

    در این مقاله برای فرایند تولید بیومتان در بیوراکتور ناپیوسته، با هدف افزایش حجم بیومس فعال، مدل سازی انتقال جرم انجام شد. دقت نتایج مدل سازی با مقایسه با داده های آزمایشگاهی و سینتیکی در قالب مسئله صفر بعدی و بدون تابعیت مکانی بررسی گردید. سپس مطالعه یک بعدی بیوراکتور به منظور بررسی پروفایل غلظت هیدروژن و بیومس در طول بیوراکتور و محاسبه حجم فعال انجام شد. از روش پاسخ سطح نیز به منظور بررسی تاثیر سه فاکتور دما، فشار و  بر حجم فعال بیوراکتور و یافتن شرایط بهینه استفاده شد. این تحقیق در تابستان 1397 انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج بررسی صفر بعدی تایید کننده دقت مدل سازی بود. بررسی یک بعدی نشان داد که پراکندگی رشد بیومس در فاز مایع تابع پروفایل هیدروژن است به شرطی که ضرایب نفوذ هیدروژن و بیومس در مایع را برابر درنظر گرفت و در شرایط استاندارد مرتبه بزرگی آن  9-10  بود. نتایج آماری حاصل از روش پاسخ سطح نشان داد که هر سه عامل دما، فشار و  تاثیر معنی داری بر میزان حجم فعال بیوراکتور دارند، ضمن این که  بیشترین اثر و فشار و دما در اولویت بعدی تاثیرگذاری بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    راکتور ناپیوسته با ابعاد  در دما و فشار بالا بهینه ترین شرایط را برای تولید بیومتان دارد، ولی اقتصاد فرایند تعیین کننده محدوده عملیاتی است.

    کلیدواژگان: بیومتان، حذف دی اکسیدکربن، انتقال جرم، هیدروژن، مدل سازی ریاضی
  • حسن رضایی*، مختار کرمی، فهیمه شاکری صفحات 51-64
    زمینه و هدف

    محدودیت ذخایر انرژی فسیلی در جهان و افزایش سطح مصرف انرژی، همواره بشر را برای جایگزین کردن منابع انرژی جدید به چالش کشیده است. در این بین، باد به عنوان یکی از مظاهر انرژی های نو از جایگاه ویژه ای برخوردار است. استان سمنان با توجه به وضعیت توپوگرافی و موقعیت نسبی خود یکی از مناسب ترین مکان ها  برای احداث نیروگاه بادی می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش برای تعیین مکان های مناسب جهت احداث نیروگاه بادی در این استان، معیارها و زیر معیارهای مختلفی مد نظر قرار گرفت و با توجه به اهمیت تلفیق اطلاعات، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای وزن دهی به لایه ها انتخاب و به کمک نرم افزار Expert choice پیاده سازی گردید. از نرم افزار Arc GIS، به منظور تحلیل فضایی و همپوشانی لایه ها استفاده شد و بعد از تجزیه و تحلیل اطلاعات، استان سمنان از نظر قابلیت احداث نیروگاه بادی به چهار سطح عالی، خوب، متوسط و ضعیف تقسیم گردید.

    یافته ها

    در نهایت نتایج حاصل نشان گر آن است که سیستم اطلاعات جغرافیایی به عنوان یک سیستم حمایتی تصمیم گیری، می تواند هم در آماده سازی داده ها و هم در مدل کردن اولویت ها و نظرات کارشناسان در رابطه با عوامل مختلف بسیار کارامد باشد و طراحان را در انتخاب مکان مناسب جهت احداث نیروگاه بادی یاری کند.

    بحث و نتیجه گیری

    در این تحقیق، 3 منطقه، با در نظر گرفتن همپوشانی و انطباق نقشه های محدودیت، شرایط اقلیمی و نیز بازدید میدانی تعیین گردیدند که این مناطق به ترتیب دامغان، شمال غرب گرمسار و به صورت رگه هایی در شرق شاهرود می باشند.

    کلیدواژگان: مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، نیروگاه بادی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، سمنان
  • مهدی خزائی*، امیرحسین نیک فال صفحات 65-77
    زمینه و هدف

    بارش های سیل آسا همه ساله خسارات فراوانی را به بخش های مختلف کشور وارد می سازد.هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و بررسی سامانه های سینوپتیک منجر به رخداد سیلاب فراگیر و مخرب منطقه غرب و جنوب غرب کشور در مورخ 11 و 12 فروردین 1398 می باشد.

    روش بررسی

    جهت بررسی شرایط سینوپتیک همزمان با رخداد بارش های شدید منجر به سیلاب های مورد نظر، علاوه بر استفاده از تصاویر ماهواره ای نوآ 18، داده های فشار و نم ویژه تراز دریا، ارتفاع ژیوپتانسیل و امگای فشار تراز 850، 700 و 500 هکتوپاسکل؛ نم نسبی فشار تراز 700 هکتوپاسکال، مولفه باد مداری و نصف النهاری از فشار تراز 1000 تا فشار تراز 200 هکتوپاسکال با تفکیک مکانی 5/2 درجه در 5/2 درجه عرض جغرافیایی از مرکز ملی پیش بینی محیطی و مرکز ملی پژوهش های جوی ایالات متحده (NCEP/NCAR) دریافت و نقشه های مورد نظر ترسیم گردید.

    یافته ها: 

    وجود چرخندی عمیق در فشار تراز دریا تا فشار تراز 500 هکتوپاسکال از شرق دریای مدیترانه تا غرب ایران و همچنین استقرار جت جنب حاره ای با جهت نصف النهاری(جنوب غربی شمال شرقی) در منطقه جنوب غرب و غرب کشور و در نهایت چینش شدید قایم باد افقی از فشار تراز دریا تا فشار تراز 200 هکتوپاسکال در منطقه مورد مطالعه، به عنوان عوامل اصلی موجد ناپایداری در منطقه غرب و جنوب غرب کشور شناخته شده است. وجود نم ویژه 14 تا 18 گرم بر کیلوگرم در فشار تراز دریا و رطوبت نسبی 95 تا 100 درصد در فشار تراز 700 هکتوپاسکال نیز، به عنوان شرایط مناسب رطوبتی در منطقه مورد مطالعه شناسایی شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که در روزهای 11 و 12 فروردین 1398 جو منطقه غرب و جنوب غرب کشور در تمام عمق لایه تروپوسفر، ناپایداری شدیدی را به علت استقرار ضلع شرقی چرخندی عمیق، تجربه کرده است. در بالای چرخند یادشده، جریانات نصف النهاری جت جنب حاره ای واقع شده که سبب تشدید ناپایداری تا عمق لایه وردسپهر شده است. همچنین فرارفت رطوبت از غرب دریای عرب، دریای سرخ و خلیج فارس سبب تشکیل سلول هایی از ابرهای همرفتی ضخیم در تمام منطقه غرب و جنوب غرب کشور شده است. بارش های خیلی شدید منتج از همین ابرهای همرفتی موجب سیلاب های شدید و فراگیر در این منطقه از کشور شده است.

    کلیدواژگان: بارش سیلاب ساز، سامانه های همدیدی، منابع رطوبتی، غرب و جنوب غرب کشور
  • مرضیه ناصح پور*، حسین خزیمه نژاد، الهام فروتن صفحات 79-89
    زمینه و هدف

    در یک حوزه آبخیز طبیعی بیشتر سطح زمین نفوذپذیر و به وسیله پوشش گیاهی پوشیده شده است، به همین جهت مقدار زیادی از بارش از راهگیرشگیاهی، نفوذ در خاک و تبخیر و تعرق از دست می رود. اما در یک حوزه آبخیز شهری به دلیل شهر سازی، سطح نفوذ ناپذیر حوضه افزایش می یابد که افزایش حجم رواناب و دبی اوج،  فرسایش کف و کناره های کانال های پایین دست وکاهش سطح آب زیرزمینی و تخریب کیفیت آب را به دنبال دارد. هدف از این تحقیق، کاربرد شبیه سازی SWMM برای برآورد ارتفاع رواناب و همچنین هیدروگراف رواناب وبررسی اثرات تغییرات پوشش اراضی و موقعیت پوشزش اراضی و ابزارهای توسعه کم اثر بر پاسخ هیدرولوژیکی حوزه آبخیز شهری با استفاده از مدل مورد نظر می باشد.

    روش بررسی

    برای انجام این تحقیقاجرای مدل SWMM در یکی از مناطق شهری شهر قم مد نظر قرار گرفت. حوضه مورد مطالعه با وسعتی معادل 256 هکتار در بخش شمال غربی قم واقع شده است.

    یافته ها

    در این تحقیق نتیجه گیری شد که در دو زیرحوضه دو و شش افزایش 70 و 40 درصدی سطوح نفوذناپذیر موجب افزایش 30 درصد در مقدار رواناب می شود. همچنین افزایش 10 درصد سطح نفوذناپذیر در حوضه آبخیز بالادست و پایین دست حوضه به ترتیب موجب افزایش 51/6 و 87/6 درصد افزایش در دبی اوج می شود. که بیانگر آن است که موقعیت مکانی سطح نفوذناپذیر تاثیر اندکی بر میزان رواناب دارد. استفاده از ابزار ذخیره ای نیز تاثیر چشم گیری برکاهش میزان رواناب شهری داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مدل SWMM در برآورد رواناب شهری بیان می دارد که به منظور مدیریت بهینه رواناب در مناطق خشک بایستی اثرات میزان و موقعیت کاربری اراضی بر میزان رواناب شهری و همچنین استفاده از ابزارهای ذخیره باران در این مناطق مدنظرقرارگیرد.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، رواناب، SWMM، قم
  • منصور پورنوری*، حاتم صادقی زیاری، سولماز صادقی صفحات 91-104

    توسعه اقتصادی وتجارت بین المللی،منجربه شکل گیری یک نظام اقتصادی به هم وابسته جهانی گشت که درحال حاضر،باتوجه به پیشرفت جوامع بشری و نیازهای اساسی مردم،درحال تبدیل شدن به یک سیستم واحد جهانی است؛ودراین میان، نهادهای بین المللی نقش فراوانی را ایفا نموده اند.اگر قوانین تجاری شفاف و قابل پیش بینی باشند،می تواندهمزمان منافع کشورهای واردکننده و صادرکننده انرژی را تامین کنددرواقع،جهانی شدن تجارت انرژی به واسطه سرمایه گذاری های بین المللی،مقررات زدایی دربازارهای داخلی کشورها و ارتباط نوین بخش انرژی کشورها بااقتصاد سیاسی جهان، موجب افزایش اهمیت وجایگاه آن در روابط اقتصادی میان کشورها شده است.این مقاله بیانگرگسترش پوشش نظام چندجانبه تجارت جهانی، ایجادسازمان جهانی تجارت وتغییرو تحول درماهیت تجارت محصولات انرژی درجهان است وتلاش نموده تامشخص کندآیامحصولات انرژی متفاوت از دیگرمحصولات هستندونیازبه قوانین خاص تجارتی دارند. همچنین موانع وضع مقررات در تجارت انرژی سازمان تجارت جهانی را با توجه به خصایص انواع مختلف انرژی بررسی می نماید. ر جایگاه سوم قرار دارد. همچنین مقدار معیار GOF معادل 5235/0 حاصل گردید که نشان از برازش قوی مدل کلی پژوهش دارد.

    کلیدواژگان: سازمان تجارت جهانی، تجارت انرژی، نظام چند جانبه، جهانی شدن
  • عیسی جوکار سرهنگی*، محمدعلی زنگنه اسدی صفحات 105-115
    زمینه و هدف

    تعیین قابلیت ها و توان های اکولوژیکی مناطق برای مکان یابی مناسب پهنه های شهری ضروری است. در پهنه بندی مناطق برای توسعه شهری عوامل متعددی نقش دارند. هدف از این تحقیق اولویت بندی این عوامل و تهیه نقشه پهنه بندی استان مازندران با استفاده از مدل های اکولوژیکی توسعه شهری، ارزش اطلاعات و همبستگی می باشد.

    روش بررسی

    برای این منظور عوامل اکولوژیکی موثر در تعیین پهنه های مناسب برای توسعه شهری به صورت لایه های اطلاعاتی در محیط ArcGIS تهیه شد. برای تعیین حدود طبقات هر یک از عوامل از مدل اکولوژیکی توسعه شهری استفاده گردید. اما محاسبه وزن طبقات هر عامل با بکارگیری مدل ارزش اطلاعات و از طریق مقایسه مساحت سطوح شهری در پهنه ی هر عامل و مساحت آن در کل منطقه انجام شده است. همچنین وزن عوامل موثر در پهنه بندی با استفاده از مدل همبستگی به دست آمد. سپس با اعمال وزن های مناسب برای هر لایه و اجرای مدل های مذکور نقشه پهنه بندی منطقه به دست آمد.

    یافته ها

    نتایج بیان گر این مطلب است که طبقات ارتفاعی 400-0 و 1800-1200 متر، شیب 6-0 درجه، جهت دامنه شمالی، رسوبات آبرفتی کواترنر، بارش کم تر از 500  و بیش تر از 800 میلی متر، رطوبت کم تر از 60 درصد، خاک نیمه تحول یافته با تراکم پوشش گیاهی 60-30 درصد برای توسعه شهری تناسب بیش تری دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    عوامل خاک، جنس، ارتفاع، شیب، پوشش گیاهی، رطوبت، بارش و جهت دامنه به ترتیب بیش ترین نقش را در مکان گزینی شهرها و تهیه نقشه پهنه بندی منطقه دارند. همچنین ارزیابی مدل ها نشان داد که مدل ارزش اطلاعات از میزان دقت بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، مدل اکولوژیکی، ارزش اطلاعات، همبستگی، مازندران
  • احسان اصغرزاد، کامبیز هژبر کیانی*، علی امامی میبدی، فرید عسگری صفحات 117-131
    زمینه و هدف

    با توجه به ضرورت آگاهی شهروندان در خصوص ارزش هوای پاک و شناخت تاثیر آلودگی بر دارایی ایشان و همچنین امکان تحلیل بهتر پروژه ها و مقایسه آن ها با هم و انتخاب بهترین و کم هزینه ترین پروژه برای سیاست گذاران و برنامه ریزان اقتصادی، این مطالعه با هدف برآورد ارزش هوای پاک و میزان تمایل به پرداخت جهت بهبود کیفیت هوا توسط شهروندان در کلان شهر تهران انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در مقابل روش مرسوم اقتصادی که ارزش یک کالا برای تمام موجودیت کالا محاسبه می شود، هدانیک روشی است که به وسیله آن ارزش لذت حس شده را از ویژگی های یک کالا معین می نماید، روش قیمت گذاری هدانیک عبارت است از رگرسیون قیمت مشاهده شده یک کالا بر روی صفات کیفی آن، بنابراین می توان گفت روش هدانیک تقاضای یک محصول و یا نهاده را به صورت تابعی از خصوصیات آن در نظر می گیرد. در این تحقیق با استفاده از داده های معاملات انجام شده در بازار مسکن شهر تهران، در مقطع زمانی سال 1395 و براساس سه دسته ویژگی ساختاری، همسایگی و محیط زیستی به برآورد تابع قیمت هدانیک شهر تهران پرداخته ایم. براین اساس تعداد 7141 نمونه از معاملات واقعی به صورت نمونه گیری تصادفی ساده از میان مناطق 22 گانه شهر تهران جمع آوری گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان می دهد 81 درصد از تغییرات لگاریتم قیمت مسکن به وسیله متغیرهای منتخب در مدل لگاریتمی دو طرفه، توضیح داده می شود. بیشتر متغیرهای به کار گرفته شده معنی دار و دارای علامت مورد انتظار می باشند. همچنین با استفاده از مشتق ضمنی، ضریب شاخص کیفیت هوا از تابع قیمت هدانیک، برآورد گردیده است.

    بحث و نتیجه گیری

    میل نهایی به پرداخت برای یک واحد کاهش در شاخص کیفیت هوا (بهبود شاخص کیفیت هوا) برای هر خانوار، در تهران برابر با رقمی در حدود 3 میلیون ریال است. با توجه به میانگین متراژ خرید 72 متر مربع در شهر تهران، میل نهایی به پرداخت براساس هر متر مربع مبلغ 42 هزار ریال می باشد.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری محیط زیستی، آلودگی هوا، قیمت گذاری هدانیک، بازار مسکن
  • رضا رهسپار منفرد، سعید کاردار*، ایرج شهروز تهرانی صفحات 133-146
    زمینه و هدف

    عدم توجه به ویژگی های اقلیمی مناطق مختلف و نبود شناخت کافی از اصول طراحی مناسب جهت استفاده بهینه از پتانسیل محیط طبیعی، منجر به هدر رفت انرژی و ایجاد هزینه های بالا در زمینه های مختلف می شود. بر همین اساس به دلیل رطوبت زیاد در آمل و هزینه زیاد جهت تهویه و کاهش رطوبت در فصل تابستان ، هدف اصلی این پژوهش ، بررسی و تحلیل بازشوی شبیه سازی شده در بنای مسکونی با رویکرد بهره گیری از تهویه طبیعی می باشد.

    روش بررسی

    درگام نخست با مرور متون موضوع به شناخت مفاهیم و اصول طراحی بنای مسکونی در حوزه انرژی پرداخته شد و سپس با تهیه فایل اطلاعات اقلیمی آمل از سایت سازمان هواشناسی برای نرم افزارClimate Consultant ، مولفه های طراحی ارایه گردید. در ادامه مولفه ها به وسیلهExpert choice  بر مبنای تکنیک AHP مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با محاسبه وزن مولفه ها به تصمیم گیری نهایی در انتخاب مهم ترین مولفه منجر گردید. در نهایت با شبیه سازی ساختمان در نرم افزار Flow Design به بررسی تاثیر تهویه طبیعی در ساختمان های مسکونی با سقف شیبدار پرداخته شد.

    یافته ها

    7 مولفه به عنوان اصول طراحی و جداول تفسیر اقلیم از نرم افزار Climate Consultant استخراج شد. با روش تحلیل سلسله مراتبی AHP مولفه تهویه طبیعی با وزن 399/0 به عنوان اصلی ترین مولفه سامانه خورشیدی ایستا در این پژوهش به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    یک الگوی ایجاد تهویه طبیعی در ساختمانی با ابعاد مشخص و دارای سقف شیبدار در اقلیم آمل طراحی شد. با تغییر جانمایی دو بازشویی به ابعاد 1 متر مربع بر روی دو دیواری با ارتفاع 7/2 متری روبروی هم در دو ارتفاع 1 و 7/1 متری از کف ساختمان 4 حالت گردش هوا با در نظر گرفتن سرعت باد منطقه در نرم افزارFlow Design  شبیه سازی شد . در این شبیه سازی با قرار گیری در تونل باد عمود به دو دیوار ، می توان بیان کرد که بهترین راندمان تهویه طبیعی از بین 4 حالت ارایه شده، دو بازشوی زیر سقف سازه ای در ارتفاع 7/1 متری با بیشترین ضریب مکش باد به میزان 19/1 می باشد که باعث گردش طبیعی  هوا به صورت معقول در بنای مسکونی شبیه سازی شده می گردد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، اصول معماری پایدار، سامانه خورشیدی، تهویه طبیعی
  • حدیث پورجمشیدی*، حسین مهدیزاده، زهره معتمدی نیا صفحات 147-161
    زمینه و هدف

    مطالعه ی حاضر با هدف تعیین میزان اثر عوامل موثر بر مصرف محصولات سبز در بین شهروندان خرم آباد انجام شد.

    روش بررسی

    جامعه آماری ساکنان شهر خرم آباد بودند که نمونه ای به تعداد (386 n=) نفر برای پاسخگویی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه‏ ساخت یافته بود که به منظور سنجش پایایی متغیرهای آن از آلفای کرونباخ استفاده شد و با استفاده از روش معادلات ساختاری تلاش گردید تا با تعیین میزان اثر عوامل منتخب مدلی قابل اتکا برای پیش بینی مصرف محصولات سبز ارایه گردد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آنست که متغیر تناسب قیمت و کیفیت محصول بطور مستقیم (35/0=r)، مسیوولیت پذیری اجتماعی  بطور مستقیم (23/0=r) و بطور غیر مستقیم (06/0=r)، دغدغه سلامت مصرف کنندگان بطور مستقیم (23/0=r)، دانش و اطلاعات زیست محیطی مصرف کنندگان بطور غیر مستقیم (08/0=r) درک و تصور از محصول بطور غیرمستقیم (05/0=r) بر مصرف محصولات سبز اثرگذار باشند. مدل نهایی حاصل از متغیرهای فوق در مجموع 37 درصد از واریانس مصرف سبز را تبیین نمود، همچنین مشخص شد که ضریب مسیر بین دو متغیر دغدغه سلامت و مصرف محصولات سبز در میان افراد دارای سابقه جهان شهری و استفاده کننده از اینترنت بیشتر می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه متغیرهای دغدغه زیست محیطی و نگرش زیست محیطی نیز مورد سنجش قرار گرفتند، اما نتوانستند اثر معناداری برسطح مصرف محصولات سبز داشته باشند. به شرکت های تولیدی فعال در حوزه تولید محصولات سبز پیشنهاد می شود که به تناسب قیمت و کیفیت محصولات خود توجه بیشتری نمایند.

    کلیدواژگان: محصول سبز، مصرف سبز، شهروندان خرم آباد، مدل سازی معادلات ساختاری
  • احسان کمالی مسکونی*، محمدامین کمالی، علی خنامانی صفحات 163-178
    زمینه و هدف

    با توجه به مفهوم بیابان‏زایی که عبارت است از تخریب اراضی در نواحی خشک، نیمه خشک و نیمه مرطوب خشک ناشی از عوامل متعددی چون تغییرات اقلیمی و فعالیت‏های انسانی، این پدیده مدت‏هاست که یک مشکل جدی اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در بسیاری از کشور های شناخته شده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی بیابان زایی شهرستان فاریاب در جنوب استان کرمان با استفاده از روش ایرانی IMDPA می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر به منظور بررسی شدت بیابان‏زایی اراضی حوزه فاریاب در مناطق خشک جنوب استان کرمان با تاکید بر معیارهای خاک و پوشش گیاهی با استفاده از مدل ایرانی بیابان‏زایی صورت گرفت. با استفاده از این مدل امتیازات هر شاخص در معیار مربوطه مشخص و ارزش هر معیار با محاسبه میانگین هندسی امتیاز شاخص‏های آن مشخص گردید و پس از آن هر یک از معیارها به صورت لایه‏های اطلاعاتی وارد ArcGIS 9.3 شدند. با روی هم گذاری و تلفیق لایه‏های رستری معیارهای مذکور و محاسبه میانگین هندسی معیارها به کمک فرمول 2/1(VQI*SQI)DM= و تجزیه و تحلیل آن با استفاده از مدل IMDPA نقشه شدت بیابان‏زایی منطقه بدست آمد.

    یافته ‏ها:

     نتایج نشان می‏دهد از سطح زمین‏های منطقه به ترتیب 53/14 درصد در کلاس کم یا ناچیز، 69/33 درصد در کلاس متوسط و 78/51 درصد در کلاس شدید بیابان‏زایی است. همچنین نتایج نشان داد شاخص تجدید حیات از معیار پوشش گیاهی با ارزش عددی 82/3 بیش‏ترین تاثیر را در بیابان‏زایی منطقه داشته است.

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج بدست آمده در این تحقیق که حاکی بر اهمیت پوشش گیاهی در بیابان‏زایی است پیشنهاد می‏شود در اسرع وقت تحقیقی عمیق‏تر نسبت به تعیین روش‏های مناسب اصلاح و احیاء مراتع منطقه از سوی ادارات منابع طبیعی اقدام گردد. در صورت عدم توجه مسوولین امر حدود 50 درصد دیگر (کلاس بیابان‏زایی متوسط و کم منطقه) در معرض نابودی شدید قرار خواهد گرفت که این مهم باعث صدمه به سایر عناصر اکوسیستم از جمله حیات وحش و غیره منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: بیابان‏زایی، تخریب اراضی، خاک، پوشش گیاهی و حوزه فاریاب
  • فرشته نامدار، شهلا محمودی*، اباذر اسمعلی عوری، ابراهیم پذیرا صفحات 179-190
    زمینه و هدف

    مطالعه میزان تغییرات و تخریب منابع در سال های گذشته می تواند در برنامه ریزی جهت استفاده بهینه از آن و کنترل و مهار تغییرات غیر اصولی در آینده گام مهمی به شمار آید. از آنجا که این تغییرات در سطوح وسیع و گسترده اتفاق می افتد، تکنولوژی سنجش از دور ابزاری ضروری و ارزشمند جهت پایش تغییرات می باشد. هدف از تحقیق حاضر، پایش تغییرات پوشش اراضی در حوضه آبخیز قره سو در استان اردبیل با تکنیک سنجش از دور است.

    روش بررسی

    دراین تحقیق تغییرات پوشش اراضی طی سی سال از سال 1365 الی 1395 مورد پایش قرار گرفت.ابتدا تصاویر ماهواره لندست مربوط به ماه جولای سال های 1985، 2000 و 2015 تهیه و پس از تصحیح هندسی و ارتفاعی، طبقه بندی تصاویر به روش نظارت شده با متد حداکثر احتمال انجام پذیرفت. به منظور افزایش دقت طبقه بندی از  شاخص NDVI، DEM و لایه شیب استفاده شد و دقت طبقه بندی با شاخص کاپا و صحت کلی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج در دوره اول (1380-1365) 43/20 درصد، در دوره دوم (1395-1380) 426/41 درصد و در سی سال (1395-1365) 99/27 درصد از منطقه دچار تغییر کاربری شده است که در هر سه دوره تغییرات کاربری زراعت دیم  بیشترین مقدار را دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان دهنده این امر است که علیرغم بالا بودن قدرت تصاویر ماهواره لندست در تهیه نقشه کاربری اراضی، می توان با استفاده از شاخص ها و لایه های جانبی نظیر NDVI، ارتفاع و درصد شیب قدرت تفکیک کاربری ها از یکدیگر را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، تغییرات پوشش اراضی، حوضه آبخیز قره سو، سنجش از دور
  • لیلا قره آغاجی آذر، محمدتقی وردینی*، میر مهدی ابوالقاسمی صفحات 191-203
    زمینه وهدف

    هیدروکسیدهای دوگانه لایه ای طبقه ای از خاک های رس آنیونی هستند که در چند دهه اخیر به علت داشتن خواص متعدد به عنوان جاذب های سطحی، حامل های دارویی، کاربردهای کاتالیزوری و فتوکاتالیزوری ، بسیار مورد توجه می باشند. هدف کلی این پژوهش سنتز و کاربرد فیبرهایی با ساختاری از هیدروکسیدهای دوگانه لایه ای به عنوان جاذب برای استخراج و شناسایی سموم کشاورزی به روش میکرواستخراج فاز جامد از فضای فوقانی است.

    روش بررسی  :

     در این پژوهش در سال 1397 ، فیبر LDH/DABCO/PW سنتز شد و فیبر تهیه شده با کاراکتر های SEM ، FT- IR  و TGA  مورد بررسی قرار گرفت. سپس کارایی آن برای استخراج سموم کشاورزی در نمونه های آبی  با روش میکرواستخراج فاز جامد از فضای فوقانی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج خوبی در اندازه گیری کمی از فیبر تهیه شده حاصل گردید. شناسایی آنالیت های واجذب شده از سطح فیبر با دستگاه کروماتوگرافی گازی انجام گرفت.  شرایط بهینه سازی برای این کار شامل دمای استخراج 95 درجه سانتی گراد وزمان استخراج 30 دقیقه و دمای واجذب 275 درجه سانتی گرادو زمان واجذب 2 دقیقه می باشد ، محدوده خطی روش برای این نوع آنالیت ها در محدوده µg L−1   100- 001 /0 با ضرایب همبستگی 965/0 - 999/0  R2 =قرار گرفت و حد تشخیص های اندازه گیری (LODs) در محدوده µgL−1 03/0 - 002/0 می باشد. جاذب پیشنهادی بطور موفقیت آمیز برای اندازه گیری سموم کشاورزی در نمونه های آبی آلوده شده ، مورد استفاده قرار گرفت و مقادیر RSD % در محدوده ی 9/4 %و 1/11 %به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان داد که این روش پیشنهادی، دارای یک محدوده خطی خوب، تکرارپذیر و حساسیت بالا است. می تواند برای استخراج سایر آفت کش ها نیز مورد استفاده قرار گیرد. ارزان و سبز  بودن، عدم استفاده از حلال، گزینش پذیری بالا و حد تشخیص های پایین از مزیت های منحصر به فرد روش پیشنهادی ذکر شده می باشد.

    کلیدواژگان: نانوساختارها، LDH، DABCO، PW، میکرو استخراج با فاز جامد، سموم تریآزول ها و پایروتیرویید و ارگانوفسفره ها
  • بهناز منتظر*، جمال الدین سهیلی صفحات 205-219
    زمینه و هدف

    در طی تاریخ، مساجد همواره ابعاد مختلفی از کالبد، کارکرد و معنا را به خود اختصاص داده اند. این 3 پارامتر، همچون لایه هایی بر روی یکدیگر قرارگرفته اند که فقدان هریک، می تواند بر کارایی مساجد معاصر، نسبت به کارایی الگوهای کهن، لطمه واردکند. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی و ارزیابی تطبیقی نمونه های معاصر، در راستای مدل مفهومی پژوهش، مبنی بر «معیارهای تاثیرگذار بر الگوهای طراحی معماری به واسطه ی مفاهیم دینی» در مساجد پرداخته است.

    روش بررسی

    به منظور استخراج مولفه های معماری منتج از مفاهیم دینی، از روش گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و اسنادی با روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بهره گرفته شده است؛ تا بدین ترتیب، ارتباط مفاهیم دینی با پارامترهای معماری موثر در هر 3 بعد مشخص گردد. در گام دوم، پس از تدوین مدل مفهومی پژوهش، به ارزیابی میدانی (سال 97) و امتیازبندی مولفه های معماری در جامعه نمونه (مساجد منتخب معاصر تبریز) که به کمک نمونه گیری هدف دار توسط متخصصان و خبرگان این حوزه انتخاب شده ، پرداخته شده است.

    یافته ها

    مولفه های طراحی معماری مساجد در راستای مفاهیم دینی را می توان در 3 حیطه ی مولفه های کارکردی (ورودی شاخص، همجواری، مکان یابی و طراحی فضاهای مختلف)، مولفه های معنایی (خوانایی، تعلق به مکان و سلسله مراتب) و مولفه های کالبدی (جهت، توجه به نور و طراحی مناسب محراب، گنبد، مناره و صحن) طبقه بندی نمود.

    بحث و نتیجه گیری

    با ارزیابی میزان تاثیرپذیری مساجد معاصر تبریز در هر یک از سه بعد، می توان دریافت که به زیرمولفه وجود "فضاهای مختلف" در بعد کارکردی، زیرمولفه "تعلق به مکان" در بعد معنایی و زیرمولفه "نور" در بعد کالبدی بیشترین توجه شده است. همچنین نتایج نشان می دهد که معماری مساجد معاصر تبریز، از بعد معنایی الگوها، نسبت به 2 بعد دیگر، بیشترین تبعیت را داشته اند. همچنین مسجد امام رضا (ع) دارای بیشترین تطابق با الگوها از منظر الگوهای طراحی معماری مبتنی بر مفاهیم دینی می باشد.

    کلیدواژگان: مساجد معاصر، مولفه های معماری، مفاهیم دینی، مطالعه ی تطبیقی، شهر تبریز
  • شهاب یوسف زاده، ابراهیم اصغری کلجاهی*، نصیر عامل صفحات 221-232
    زمینه و هدف

    در این پژوهش نمونه هایی از رسوبات سطحی رودخانه های عبوری از شهر رشت برای بررسی و تعیین میزان 19 نوع سم ارگانوکلره (OCPs) با هدف مشخص نمودن پروفایل آلودگی، ویژگی های توزیع، عوامل موثر و خطرات ناشی از سرطان زایی این ترکیبات برداشته و آزمایش شده است. آلاینده های آلی کلره (OCPs) با توجه به حضور درهمه بخش های محیطی، پایداری و تجمع در محیط طبقه بندی شده اند. سمیت بالای آن ها تهدیدی قابل توجه برای سلامت انسان و گونه های زیستی است.

    روش بررسی

    شناسایی و تعیین غلظت سموم موجود در نمونه ها، از طریق روش میکرواستخراج مایع- مایع و سپس تجزیه و تحلیل توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی یونیزاسیون شعله (GC-FID) و ترسیم منحنی کالیبراسیون استاندارد خارجی سموم ارگانوکلره انجام شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آنالیزها، غلظت کلی سموم ارگانوکلره در نمونه های رسوب رودخانه های مورد مطالعه در محدوده ng/g 6/2-2/60 با میانگین ng/g20 است. منابع عمده آلودگی مربوط به هپتاکلر HCHs ،DDTs و Endosulfans بوده و بیش ترین آلایش مربوط به آلاینده غالب ایزومر DDE دررسوبات رودخانه پیربازار است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که میزان متفاوتی از ورودی های جدید و مصارف گذشته در منطقه وجود داشته است. تجزیه و تحلیل منابع بالقوه نشان داده که وقوع سطوح بالای باقی مانده DDTs و  HCHsبه کاربرد وسیع این سموم در گذشته باز می گردد.

    کلیدواژگان: سموم ارگانوکلره، رسوبات رودخانه، میکرواستخراج مایع- مایع، خطر سرطان زایی
  • رضا تمرتاش*، زهرا زمانی، محمدرضا طاطیان، محمدرضا ریاحی صفحات 245-256
    زمینه و هدف

    استفاده از آب دریا برای تولید محصول یکی از راه های مبارزه با کم آبی است. جهت استفاده از آب دریا باید گونه های شور پسند را بر اساس شرایط موجود انتخاب نمود. گونه هایی که قادر به رشد و نمو در شرایط شور بوده و عملکرد مطلوبی داشته باشند. هدف از این پژوهش مقایسه عملکرد گونه های شورپسند با آب دریا بوده تا گیاهانی که دارای عملکرد علوفه ای بالا و سازگار با محیط را دارند، جهت کشت در اراضی ساحلی مازندران انتخاب و پیشنهاد شوند.

    روش بررسی

    به منظور بررسی خصوصیات گیاهان علوفه ای شور پسند، آزمایشی در ایستگاه آموزشی پژوهشی دانشکده منابع طبیعی ساری در سال 1395 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور های آزمایش شامل چهار گونه یونجه یک ساله (Medicago polymorpha, Medicag scutellata  ,(Medicago litoralis, Medicago truncatulaوپنج سطح آب شور دریا (dS/m 6/0به عنوان شاهد،  dS/m 8/3، dS/m 4/6،  dS/m 6/9 و dS/m 2/14) بودند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که درصد جوانه زنی در هدایت الکتریکی dS/m 8/3 و dS/m4/6 و dS/m 6/9 اختلاف معنی داری (05/0p ≤) بین دو گونه  M.Polymorpha وM. Scutellata و گونه های M. truncatula و M. litoralis دیده نشد. در طول فاز استقرار (60 روز) بین هریک از گونه ها اختلاف معنی داری (05/0p ≤) مشاهده شد. در هدایت الکتریکی dS/m 8/3، dS/m 4/6، گونه M. polymorpha با سایر گونه ها اختلاف معنی داری را نشان داد ولی بین سه گونه دیگر اختلاف معنی داری مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش بیانگر این است که گونه های  M.polymorha و M.scutellata تحمل بیشتری از خود در شرایط شوری نشان داده و سازگارشده اند (05/0p ≤).

    کلیدواژگان: تنش شوری، آب نامتعارف، یونجه، مازندران
  • سید علیرضا حاجی سید میرزا حسینی*، علی محمدی، عظیمه یکپایی نجف آبادی صفحات 257-271
    زمینه و هدف

    پایانه های اتوبوس نقش کلیدی در سامانه حمل و نقل عمومی کلان شهرها دارد. کیفیت هوا و آلاینده های موجود در محیط پایانه از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا روزانه افراد زیادی در این محل توقف و تردد کرده و هوای آن را تنفس می کنند، لذا بررسی، شناسایی و تعیین میزان  آلاینده های تولید شده در هوای این اماکن گامی اساسی در مدیریت و کنترل آلودگی هوای آن می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی بوده و هدف آن سنجش و تعیین میزان غلظت ذرات معلق PM10 ،PM2.5  ، PM1 و گازهای NO2  ،   SO2 ، CO، HC در هوای آزاد شش پایانه مهم و پر ترافیک کلان شهر تهران می باشد.

    روش بررسی

    از دستگاه پرتابل Met One  برای سنجش ذرات معلق و دستگاه Aeroqual برای سنجش گازها در مدت یک سال از پاییز 94 لغایت تابستان 95 استفاده شد ، نمونه ها با استفاده از نرم افزار SPSS  ،EXEL  تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتیجه این تحقیق نشان داد، بیش ترین میزان غلظت ذرات معلق  PM1 با میانگین 20/1 میکرو گرم بر مترمکعب،  PM2/5 با میانگین 72/6 میکروگرم بر مترمکعب ،PM10  با میانگین 23/100 میکروگرم بر متر مکعب، میزان غلظت گاز CO با میانگینغلظت ppm 95/6 ، NO2 با میانگین غلظت ppm 05/0 ، SO2 با میانگین ppm  05/0 ، HC ، با میانگین ppm 56/2 در فصل زمستان وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    از دلایل افزایش آلاینده ها می توان به پایین بودن دما، عدم وزش باد، وارونگی هوا، موقعیت نامناسب قرار گیری پایانه ، منابع آلاینده اطراف و نوع سوخت و تکنولوژی به کار رفته در اتوبوس ها اشاره کرد. با استفاده از نتایج این تحقیق می توان در تدوین راه کارهای مدیریتی مناسب جهت کنترل و کاهش آلاینده های هوا با هدف بهبود سیستم در این اماکن بهره گرفت.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، تهران، پایانه های اتوبوس، ذرات معلق، گازها
|
  • Seyed Hossein Hosseini, Karam Allah Daneshfard, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Hooman Bahmanpour * Pages 1-15
    Background and Objective

    Considering the importance of environmental issues in public policies of the country and considering the numerous problems in the field of environment, the purpose of this study was to evaluate and fit the proposed model for formulation of public environmental policies in the country.

    Method

    This research is a descriptive and analytical study which was carried out to determine the validity and reliability of the model by designing the basic conceptual model and determining three basic dimensions (structural, content and context) and thirty sub-components. The initial model of the research was investigated and tested using SEM using Smart PLS 2 software. The model was then fitted at three levels: the fitting of the measurement model, the fitting of the structural model, and the general fitting of the model (GOF).

    Findings

    The t-values ​​for all questions were greater than 1.96 and the significance of the relationships was determined. On the other hand, convergent validity (AVE) model and divergent validity were confirmed with (0.91 and 0.8368, respectively). Also, a value of R2 (0.91) indicates the validation of the model using the above criterion and demonstrates the high power of predicting endogenous variables.

    Discussion and Conclusion

    "Structural dimension" (path coefficient= 0.5227) has the highest effect on the public environmental policy network of the country and then "Contextual/Environmental dimension" (with path coefficient= 0.4597) and then "dimension" Content/Behavior (path coefficient= 0.0397) is in third place. Also, the GOF criterion was found to be equal to 0.55235, indicating a strong fit to the overall model.

    Keywords: Environmental Policy, Policy Model, fitting, structural equations
  • Komeil Pourziaei, Seyed Ali Hanjani *, Mohsen Mohebi Pages 17-26

    Sovereignty over natural resources as one of the fundamental principles of international public law has been repeatedly recognized in the resolutions of the General Assembly and other organs of the United Nations since the 1950s, especially in Para 1 under Article 2 of the Charter of Economic Rights and Duties of the Nations. The principle is mentioned precisely as "the full permanent sovereignty [of  a state] including possession, use and disposal, over all its wealth, natural resources and economic activities", and expresses the issue of the sovereignty of states over their natural resources, so that they have a direct impact on decision-making and economic measures adopted by the states and in relation to other states, to the effect that no other state has priority over the host state with regard to exercising this right. Adopting Resolution 1803 in 1962, the United Nations General Assembly recognized the permanent sovereignty of States over their natural resources to be subject only to compensation. However, as to the compensation, it adopted a moderate solution which was almost close to the views of the capital exporting states. This resolution establishes the appropriate compensation criterion as the prevailing norm of international law. Therefore, the evolution of the notion of sovereignty over natural resources and the exercise of this right by states, which was deemed illegitimate at the beginning of the twentieth century, was ultimately recognized as legitimate but subject to some restrictions.

    Keywords: sovereignty over natural resources, international investment, Compensation, Expropriation, nationalization
  • Ghodrat Barzegari *, Alireza Esmaeili, Ebrahim Asghari Kaljahi Pages 27-37
    Background and Objective

    Uncontrolled urban expansion in country cause to increasing of waste production in the cities and became to an important issue despite the progress of science and technology. The purpose of this study is to investigate and select a suitable location for landfill in Malekan city.

    Method

    In this study, the required criteria including lithology, land use, vegetation, soil characteristics, topography (slope), distances from urban areas and away from the main road, the main and secondary canals, residential areas, wells and aqueducts, faults have been identified and collected. To form a pair wise comparison matrix and the weight of information layers determined by using of the Expert Choice 11 software and analytic hierarchy process. Then the appropriate zones have been modeled by overlaying of different layers in GIS media.

    Findings

    It was found that the current waste disposal site of Malekan city does not have sufficient conditions for waste disposal and in order to select a suitable location, in addition to addressing the impact of the included criteria, it is necessary to use field visits and environmental assessments to finally select the most suitable place for landfilling.

    Discussion and Conclusion

    As a result, 8 zones have been selected that 4 of them were eliminated based on field visits. Finally in order to planning of the studied area waste, the candidate zones were evaluated by the Leopold matrix and finally the zone number 4 located on the east of Qalejogh village has been selected as a best location for landfill of Malekan urban waste.

    Keywords: Site selection, Landfill, AHP, GIS, Leopold Matrix, Malekan city
  • Seyed Ali Jafari, Shahriar Osfouri *, Reza Azin Pages 39-50
    Background and Objective

    CO2 concentration, as the main greenhouse gas, is growing in atmosphere and many alternatives have been investigated to deal with it. However, harnessing with the aim of biomethanation seems to be more economic.

    Method

    In this study a mass transfer modeling was conducted for a biomethanation process under a batch strategy aiming at maximizing liquid active volume. The accuracy of modeling results was assessed via comparing with experimental data and kinetic results under zero-dimension study. Then one-dimensional study was conducted in order to investigate biomass and hydrogen concentration profiles within liquid phase of the bioreactor and active volume calculation. Response surface method (RSM) was also served to investigate effect of temperature, pressure and as three main factors on active volume followed by response optimization.

    Findings

    Model accuracy was confirmed by zero-dimension study. One-dimensional study was also revealed that biomass growth dispersion within liquid phase depends on hydrogen profile concentration on condition that both hydrogen and biomass diffusion coefficients were assumed to be equal. Their degree of magnification was 10-9  in standard conditions. RSM showed that the three studied factors significantly affected on bioreactor active volume. Meanwhile, pressure and temperature influenced the most, respectively.

    Discussion and Conclusion

    A batch bioreactor with  and high pressure and temperature met optimal conditions for biomethanation; however, process economy defines operational limitations.

    Keywords: Biomethane, CO2 removal, Mass Transfer, Hydrogen, Mathematical Modeling
  • Hasan Rezaei *, Mokhtar Karami, Fahimeh Shakeri Pages 51-64
    Background and Objective

    Limited fossil energy source and increase of energy demand is always pushed man to search for new energy sources as replacement. In this case the winds always have a special place in the new generation of energy sources. Semnan province with favourable topographical and relativity suitable situation is one of the best places for building a wind farm.

    Method

    Therefore, in this research different criteria and sub criteria have been used to identify the suitable location for building wind farms in Semnan province, As the importance of information fusion, Analytic Hierarchy Process (AHP) method were employed for weighting the layers and the Expert Choice software implemented for this purpose. The Arc GIS program has been used for special analyses and overlapping of layers. After the analysis of information, according to the capacity of building wind farms, province of Semnan has been divided to four parts of great, good, normal and weak.

    Findings

    At last, it is indicated that Geographic Information System as a Supportive Decision making system can be practical both in preparing of data and designing the priorities and giving expert's ideas dealing with different factors and also help the designers to select the proper location for the wind farms.

    Discussion and Conclusion

    In this research, three regions have been determined, considering priority of overlaying and limitation of land and places, survey of priority area also considering the climate condition and personal observation have been determined that this places are Damghan, Nothwestern of Garmsar and and some part of eastern Shahroud.

    Keywords: Site selection, Geographic information system, Wind farm, Analytic Hierarchy Process, Semnan
  • Mahdi Khazaei *, AmirHossain Nikfal Pages 65-77
    Background and Objective

    The purpose of this study is to identify and investigate the synoptic systems that led to the extensive and destructive flood events in the west and southwest of the country on March 31 and April 1, 2019.

    Method

    In order to study the synoptic conditions in coincided with the event of heavy rainfall leading to the floods, in addition to using NOAA18 satellite images, sea level pressure data, sea level specific humidity, geopotential height and omega at pressure level 850, 700 and 500 hPa, Relative humidity pressure  at 700 hPa, U and V component from pressure 1000 to 200 hPa with a resolution of 2.5 ° to 2.5° latitude from the National Center for Environmental Prediction and the National Center for Atmospheric Research (NCEP / NCAR) Received and the maps were plotted.

    Findings

    Existence of a deep cyclone at sea level pressure to 500 hPa pressure from eastern Mediterranean to western of Iran and also the establishment of a subtropical jet stream with meridian direction (southwest - northeast) in the southwest and west of the country and finally the intense vertical shear of horizontal wind from sea level pressure to 200 hPa in the study area, It is known as the main factors of cause of instability in the west and southwest of the country. existence Specific humidity of 14 to 18 g / kg at sea level pressure and relative humidity of 95 to 100% at a pressure of 700 hPa have also been identified as suitable moisture conditions in the study area.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study show that on March 31 and April 1, 2019, the atmosphere of the western and southwestern regions of the country in all depths of the troposphere layer experienced severe instability due to the establishment eastern part of a deep cyclone. Above the cyclone mentioned above, located meridional flows of subtropical jet stream which has intensificated the instability to the depth of the tropospheric layer. Also moisture advection from the western Arabian Sea, the Red Sea and the Persian Gulf has caused form cells from thick convective clouds throughout the west and southwest of the country. The heavy rains resulting from these convective clouds have caused severe and extensive floods in this area of the country.

    Keywords: Flooding rainfall, Synoptic Systems, moisture sources, west, southwest of the country
  • Marziyeh Nasehpour *, Hossein Khozeymehnezhad, Elham Forootan Pages 79-89
    Background and Objective

    In a natural watershed, most of the surface is impervious and covered with vegetation, so a large amount of precipitation is lost through plant interception, infiltration into soil and evapotranspiration. However, in an urban watershed due to urbanization, impervious surface of the watershed increases, which tends to increase the volume of runoff and peak discharge, the erosion of the bed and the edges in the downward of canals, and decrease in water level as well as degradation of water quality. The purpose of this research is to apply SWMM simulation for estimating runoff and runoff hydrograph and the effects of land cover changes and low impact development tools on hydrologic response of urban watersheds.

    Method

    In this research, implementation of SWMM model in one of the urban areas of Qom was considered. The study area is 256 hectares in northwestern part of Qom.

    Findings

    In this study, it was concluded that in sub watershed of 2 and 6, the increase of 70% and 40% in impervious surfaces resulted in 30% increase in runoff volume. Also, 10% increase in impervious area of upstream and downstream of watershed tends to 6/51% and 6/87% increase in peak discharge volume, respectively. The use of storage devices has also had a significant impact on reducing urban runoff.

    Discussion and Conclusion

    The results of SWMM model in urban runoff estimation indicate that in order to properly manage runoff in arid areas, the status and location effects of land use on urban runoff rate as well as the use of rain storage tools in these areas should be considered.

    Keywords: Urban development, Runoff, SWMM, Qom
  • Mansour Pournouri *, Hatam Sadeghi Ziari, Solmaz Sadeghi Pages 91-104

    Economic development and international trade have led to the formation of a global interdependent economic system, which is becoming a unique international system due to the development of human societies and basic needs in the present era, and in this regard, the international institutions have played a major role. If the business rules are clearer and more predictable, they can, at the same time, meet mutual interests of both energy exporting   In fact, globalization of energy trading has increased the importance of its role in economic relations between countries through the international investment,deregulation ofdomestic markets of countries,and a new connection between the area of energy in different countries and the political economy in the word.The present studydescriptive way,explored internat ional  energy rules as well as energy trade multilateral system and tried to determine whether energy products are different from other products and require certain trade rules.It also examines the obstacles to make regulations in the area of trade energy in wto regarding characteristics of different kinds of energy.

    Keywords: World Trade Organization (WTO), Energy Trade, multilateral system, Globalization
  • Eisa Jokar Sarhangi *, Mohmmadali Zangeneh Asadi Pages 105-115
    Background and Objective

    It is important to determine the ecological capacity of zones for appropriate location of urban places. In zonation these are different factor. The study attempts prioritize these factors and to develop the zonation map of the province of Mazandaran using models of ecological urban development, information value and correlation.

    Method

    At first, effective ecological factors in determining appropriate zonation for urban development in the form of information layers were developed in Arc GIS environment the urban development ecological model was used for determining range of each class. However for calculating the weight of classes in each factor model of information value was used through comparing areas of cities in each class with the whole area. The weight of factors effective on zonation was calculated using the appropriate weight for each layer and implementing the above mentioned models.

    Findings

    Results show that elevation of 0-400 and 1200-1800 meters, slope of 0-6 percents, the northern direction, quaternary fluvial, precipitation of less than 500 and higher 800 millimeters, wet of less than 60 percents and vegetation density of 30 -60 percents are appropriate for urban development.

    Discussion and Conclusion

    factors of soil, lithology, elevation, slope, vegetation, wet, rain and aspect received the highest to the lowest priority in location of urban areas and obtaining zonation map respectively. Evaluation of the models indicated the information value is of a higher accuracy.

    Keywords: Urban development, model of ecological, information value, Correlation, Mazandaran
  • Ehsan Asgharzad, Kambiz Hojabr Kiani *, Ali Emami Meybodi, Farid Asgari Pages 117-131
    Background and Objective

    Due to the need for citizens to be aware of the value of clean air and the impact of pollution on their assets, as well as the possibility of better analysis of projects and compare them with each other and selecting the best and least expensive project for policy makers and economic planners, this study The value of clean air and the willingness to pay to improve air quality has been estimated by citizens in the metropolis of Tehran.

    Method

    In contrast to the conventional economic method in which the value of a commodity is calculated for all commodity availability, hedonic is a method by which the value of enjoyment is determined by the characteristics of a commodity. The hedonic pricing method is the observed price of a commodity regression On its qualitative attributes, therefore, it can be said that hedonic method considers the demand of a product or input as a function of its characteristics. In this research, we used the data of the transactions carried out in the housing market of Tehran during the period of 1395 and based on the three structural, neighborhood and environmental characteristics we have estimated the price of the Tehran's hedonic price function. Accordingly, 7141 samples of real transactions were collected by simple random sampling from 22 areas of Tehran.

    Findings

    The results show that 81 percent of logarithmic changes in housing prices are explained by selected variables in a two-way logarithmic model. Most of the variables used are meaningful and have an expected sign. Also, using the implicit derivative, the coefficient of air quality index is estimated from the function of the hedonic price.

    Discussion and Conclusion

    The final desire to pay for a unit of air quality index (improvement of air quality index) for each household in Tehran is equal to the figure of about 3 million rials. According to the average purchase area of ​​72 square meters in Tehran, the final desire to pay per square meter is 42 thousand Rials.

    Keywords: Environmental Valuation, Air pollution, Hedonic Pricing, The Housing Market
  • Reza Rahsepar Monfared, Saeed Kardar *, Iraj Shahrooz Tehrani Pages 133-146
    Background and Objective

    Inattention to the climatic features of different regions and the absence of sufficient knowledge of the design principles for optimal use of the potentials of the natural environment leads to higher costs and waste of energy in various fields. Accordingly, due to high humidity in Amol and high cost of ventilation and reduction of moisture in summer, the main objective of this research is to examine and analyze the simulated openings of a residential building with a natural ventilation approach.

    Method

    the present study was carried out in the first step by reviewing the subject literature on this issue and identifying the concepts and principles of residential building design in the field of energy. Then, by supplying the climate information file of Amol from the Weather Meteorology Center for the Climate Consultant software, Design elements were presented. Subsequently, the components were analyzed by Expert Choice software based on the AHP method and computation of component weight led to the final decision in choosing the most important component. Finally, with the simulation of the building in the Flow Design software, the impact of natural ventilation on residential slopes was investigated.

    Findings

    seven components were extracted from the above software as principles of the design and tables of climate interpretation. In the following, with the hierarchical analysis method (AHP), a natural ventilation component with a weight of 0.399 was found to be the main component of the static solar power system.

    Discussion and conclusion

    A natural ventilation pattern was designed in a building with a sloping roof and specific dimensions in the Amol climate. By changing the layout of two 1-square-meter openings on two walls with a height of 2.7 meters in opposite directions at two heights of 1 and 1.7 meters from the floor of the building, 4 airflow modes were simulated with regard to the wind speed of the area in the Flow Design software. In this simulation, by placing the wind tunnel perpendicular to two walls, it can be stated that the best natural ventilation efficiency from these four conditions, is the one with two under-roof structures at 1.7-meter height with the highest wind-suction coefficient of 1.19, which will make a reasonable ventilation and air flow in the simulated residential building.

    Keywords: Sustainable development, Sustainable architecture, Solar Power, Natural ventilation
  • Hadith Pourjamshidi *, Hossein Mehdizadeh, Zohreh Motamedinia Pages 147-161

    The current study was carried out in the form of a survey aimed at identifying factors affecting the consumption of green products among Khoramabad citizens. The statistical population was the people of Khoramabad, out of which a sample of 386 individuals were randomly selected using multistage random cluster sampling. First, the city was divided into 8 blocks with respect to economics and culture, then a street was selected from each block, and finally all the street residents were studied. The data collection tool used in the study was a questionnaire designed by the researcher. Confirmatory factor analysis (CFA) was used to assess the reliability of the questionnaire’s variables. We attempted to develop a reliable model using structural equation modeling to explore factors affecting the consumption of green products in Khoramabad city. The results of this survey indicated that “price fitness” and “product quality” directly (r =0.35), consumers social responsibility directly (r = 0.23) and indirectly (r = 0.06), consumers “health orientation” directly (r = 0.23), “consumers’ environmental knowledge” indirectly (r = 0.08), and “product image” indirectly (r = 0.05) are associated with the consumption of green products. The final model explains 37% of the variance of green consumption. It also became clear that the coefficient of “health orientation” and “consumption of green products” among individuals with a history of foreign traveling and use of the Internet was higher.

    Keywords: Green Product, citizen, khoramabad, SEM
  • Ehsan Kamali Maskooni *, MohammadAmin Kamali, Ali Khanamani Pages 163-178
    Background and Objective

    According to the concept of desertification, which is land degradation in dry areas, the semi-arid, and dry sub-humid due to many factors such as climate change and human activities, this phenomenon has long been known as a serious problem in terms of economic, social, and environmental in many countries. The purpose of this study was to study the desertification of Faryab city in southern Kerman province using Iranian IMDPA method.

    Method

    The aim of this study was assessed desertification potential of Faryab region in the arid region of south of Kerman province by using the Iranian model of desertification potential assessment (IMDPA) on soil and vegetation cover indicators.Each criterion was assessed based on the selected indices which result in qualitative mapping of each criterion cased on geometric average of the indices. Thematic databases, with a scale of 1:50000 were integrated and elaborated in Arc GIS 9.3. By laminate of thematic databases layers and using this formula DM=(VQI×SQI)1/2 to Calculate the geometric mean Criteria. Then Desertification intensity map was obtained with analysis IMDPA Model.

    Findings

    Results indicated that 14.53% of study area classified as low class, 33.69% is classified as moderate class and 51.78% of area classified as a severe class of desertification. Analysis of desertification criteria in Faryab region showed that among study criteria, regeneration of vegetation of vegetation cover is a major problem with a geometric average of 3.82.

    Discussion and Conclusion

    According to the results of this research, which indicates the importance of vegetation in desertification, it is suggested that a deeper investigation of the appropriate methods of remediation and improvement of the rangelands of the region be undertaken by the Natural Resources Department. In the case of lack of attention from the authorities, about 50% of other (medium and low desertification classes) will be subject to severe destruction, which will lead to damage to other elements of the ecosystem, including wildlife, and so on.

    Keywords: desertification, Land Degradation, soil, vegetation, Faryab region
  • Fereshteh Namdar, Shahla Mahmoudi *, Abazar Esmali Ouri, Ebrahim Pazira Pages 179-190
    Background and Objective

    Studying the extent of change and destruction in resources in previous can contribute to efficient planning and utilization of these resources and limiting similar adverse changes in the future. Since changes in resources occur over large expanses of land, remote sensing technology can serve as a essential and valuable tool for monitoring these changes. The purpose of this study was to monitor the land cover changes in Qaresu watershed in Ardabil province using the remote sensing technique.

    Methods

    In this study land cover changes was consulted in 30 years from 1985 to 2015. Landsat images of the study area pertaining to July 1985, 2000 and 2015 were acquired. After geometric and elevation corrections, the images were classified by the supervised approach using the maximum likelihood method. The NDVI index, DEM, and slope layers were used to enhance the image classification accuracy. Classification accuracy was assessed with Kappa index and overall accuracy indexes.

    Findings

    The results showed 20.43% change in the watershed’s land uses over the period from 1985 to 2000, 41.426% over the period from 2000 to 2015, and 27.99% over the period from 1985 to 2015. In all three periods, the greatest changes were in dry farming.

    Discussion and Conclusion

    Results showed despite high capability of Landsat images in mapping land use, using additional layers like NDVI, elevation and slope percent can improve separation accuracy of land using.

    Keywords: satellite images, land cover changes, Qaresu Watershed, Remote sensing
  • Leila Gharehaghaji Azar, MohammadTaghi Vardini *, MirMehdi Abolghasemi Pages 191-203
    Background and Objective

    Layered double hydroxides are a class of anionic clays that have received many attentions due to their multifunctional properties in numerous fields as drug supports, catalysis application, adsorption and photocatalysts. The main goal of this study is the synthesis and application of nanostructured layered double hydroxides fibers as sorbent for extraction and determination of agriculture pesticides by the headspace solid phase microextraction method.

    Method

    At first part of study, LDH/DABCO/PW fiber was synthesized. The prepared fiber was characterized by SEM, FT-IR and TGA. Then, applicability of fiber for extraction of agriculture pesticides in river water samples by the head space solid phase microextraction method was evaluated.

    Findings

    The results revealed that prepared fiber is appropriate for quantitative determination. Identification of desorbed analytes from the surface of fiber was performed in combination gas chromatography coupled with mass spectrometry. Under the optimized conditions, response was a linear function of concentration over the range0.001-100 µg L⁻¹.Correlation coefficients (R2) ranged from 0.965 to 0.999. And the limits of detection (LOD) were between 0.002-0.03 µgL⁻¹. The proposed fiber was successfully used for the determination of agriculture pesticides in spiked river water samples and RSD values were obtaine in the range of 4.9% - 11.1%.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that this proposed method has a good Dynamic Linear Range, repeatability and high sensitivity. It can also be used to extract other pesticides. Cheap and green, high sensitivity, no solvent use and low diagnostic limit are the unique advantages of the proposed method.

    Keywords: Nanostructure, triazoles, organophosphors, pyrethroids pesticides -LDH, DABCO, PW -solid phase microextraction
  • Behnaz Montazer *, Jamal Al Din Soheyli Pages 205-219
    Background and Objective

    Throughout history, mosques have always provided different aspects of body, function and meaning. These three parameters are put together as layers that the lack of each can undermine the performance of contemporary mosques compared to the performance of ancient templates. In this regard, this study will examine and compare contemporary examples of architectural design patterns in line with the "conceptual model of research" based on "criteria influencing architectural design patterns through religious concepts" in mosques.

    Method

    In order to extract the architectural components derived from religious concepts in all three dimensions, library and documentary studies were used to collect data through descriptive-analytical research method. And in the second step, after developing the conceptual model of the research, it payed to the field evaluation (in 1397) and scoring of the architectural components in the sample community (contemporary selected mosques in Tabriz) which were selected by purposeful sampling by experts in the field.

    Findings

    Architectural design components of mosque in line with religious concepts can be divided into 3 functional components (special entrance, neighborhood, location and design of different spaces), semantic components (readability, sense of place and hierarchy) and physical components (orientation, attention to light, and proper design of the mihrab, dome, minaret, and courtyard).

    Discussion and Conclusion

    By assessing the effectiveness of contemporary Tabriz mosques in each of the three dimensions, it can be concluded that the sub-component of "different spaces" in functional dimension, "sense of place" in semantic dimension, and "light" in physical aspect have been most emphasized. Also, the results show that the architecture of the contemporary mosques in Tabriz was more in line with the semantic dimension of the patterns than the other two dimensions. Also, Imam Reza Mosque (AS) has the most conformity with ancient patterns from the point of view of architectural design patterns based on religious concepts.

    Keywords: Contemporary Mosques, Architectural components, religious concepts, Comparative Study, Tabriz city
  • Shahab Yousefzadeh, Ebrahim Asghari Kaljahi *, Nasir Amel Pages 221-232
    Background and Objective

    In this study, some samples of bed sediments from Rasht rivers were obtained and 19 organochlorine pesticides (OCPs) were determined for specifying the contamination profiles, distribution characteristics, effective factors and hazard of carcinogenic compounds. OCPs as Persistent Organic Pollutants (POPS) haskhown vast distribution, persistence and accumulation in the environment. Their high toxicity to humans and non-target organisms are a significant threat to human health and biodiversity.

    Method

    Identify and determine the concentrations of organochlorine pesticides analysis were conducted on bed sediment samples by liquid-liquid micro extraction method and then by gas chromatography flame ionization (GC-FID) and via external standard calibration curve drawing.

    Findings

    Based on the analysis, total concentration of OCPs is in the range of 2.6-60.2 ng/g, with an average of 20 ng/g. The main sources of pollution are Heptachlor, HCHs, DDTs and Endosulfans and highest contamination of the dominant pollutant DDE isomers belonges to sediments of Pir Bazar River.

    Discussion and Conclusion

    The results are showed that there were various amounts of new and past entries. The analysis shows that the potential source of high levels of DDTs and HCHs residues of pesticides returns to the pastconsumptions.

    Keywords: Organochlorine pesticides (OCPs), River sediments, Liquid-liquid microextraction, Cancer hazard
  • Reza Tamartash *, Zahra Zamani, Mohammad Reza Tatian, Mohammadreza Reyahi Pages 245-256
    Background and Objective

    Using seawater to produce crops is one way to combat this dehydration. For use of seawater, saline species should be selected according to the existing conditions. Species that is able to grow in saline conditions and desirable performance. The purpose of this study was to compare the yield of saline species with seawater so that plants with high forage yield and compatible with the environment can be selected and proposed for cultivation in coastal lands of Mazandaran.

    Method

    In order to survey of halophyte forage plants characteristics, a factorial experiment was conducted at Research Station of Sari Natural Resources Faculty in a randomized complete block design with three replications in 2016. The test factors included four Medicag polymorpha, Medicag scutellata, Medicago litoralis, Medicago truncatula and five sea saline water levels (0.6, 3.8, 6.4, 9.6, and 14.2) ds/m.

    Findings

    The result of Analysis of variance showed that germination percentage in electrical conductivity, 3.8, 6.4 and 9.6 ds/m, there was not seen a significant difference (p ≤ 0.05) between two species (M. polymorpha and M. scutellata) and species (M. truncatula and M. litoralis). During the establishment phase (60 days), there was a significant difference between each species (p ≤ 0.05). In electrical conductivity of 3.8 and 6.4, M. polymorpha species showed a significant difference with other species, but there was no significant difference between the other three species.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study indicate that M. polymorha, M.scutellata species show more tolerance in salinity conditions (p≤0.05).

    Keywords: Salinity Stress, abnormal water, alfalfa, Mazandaran
  • Seyyed Alireza Haji Seyyed Mirza Hosseini *, Ali Mohammadi, Azimeh Yekpaei Najafabadi Pages 257-271
    Background and Objective

    This is a cross-sectional descriptive study with the aim of Measure and determine the concentration of suspended particles: PM10 PM1; PM2.5; And NO2 gases; SO2; CO; HC in open air six important passenger terminals and traffic jams in the metropolis of Tehran.

    Method

    Using portable device MET ONE to measure suspended particles and the portable device Aeroqual to measure gases in the course of one year, from autumn 94 to summer 95. Samples were analyzed using software SPSS; EXEL.

    Findings

    The results of this study showed that the highest concentration of suspended particles was PM1 with an average of 1.20 micrograms per cubic meter; PM2.5 with average of 6.72 micrograms per cubic meter; PM10 with an average of 100.23 micrograms per cubic meter; CO concentration with a mean concentration of 6.95 ppm, NO2 with a mean concentration of 0.05 ppm, SO2 with an average of 0.05 ppm HC, with an average of 2.56 ppm in winter.

    Discussion and Conclusion

    The reasons for the increase in pollutants include: low temperature, no wind blowing, air reversal, terminal location, surrounding pollutants and type of fuel and technology used on buses. Using the results of this research, we can devise appropriate methods for controlling and reducing air pollutants with the aim of improving the system in these sites.

    Keywords: Air pollution, Tehran, Bus terminals, suspend particles, gases