فهرست مطالب

آینده پژوهی ایران - سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه آینده پژوهی ایران
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی نیکویه*، فرهاد درویشی، صفر فضلی، عین الله کشاورز ترک صفحات 1-33
    هدف

    پژوهش حاضر تلاشی است به منظور ارایه ی مدل فرآیندی یکپارچه که مهم ترین ابعاد و مولفه های ارزیابی آینده نگاری راهبردی در سطح ملی است و درنهایت طراحی مدل یکپارچه مناسب ارزیابی آینده نگاری راهبردی در سطح ملی که بتواند به صورت گام به گام پروژه های آینده نگاری راهبردی را مورد ارزیابی قرار دهد.

    روش

    روش تحقیق آمیخته با توجه به هدف پژوهش برگزیده شده است. مقاله حاضر دارای دو بخش است: گام اول شامل بررسی مبانی روش شناختی، رویکردها و مبانی نظری برای شناسایی ابعاد و مولفه های چارچوب ارزیابی آینده نگاری راهبردی و گام دوم تدوین و تحقق الگوی فرآیندی یکپارچه ی ارزیابی آینده نگاری راهبردی بر مبنای روش مدل سازی ساختاری تفسیری.

    یافته ها

    در این الگو با نظر خبرگان و استفاده از پرسشنامه، ارتباط و پیوند 14 فرآیند فرعی ارزیابی آینده نگاری راهبردی شناسایی شده در 7 سطح مشخص و تبیین شده است.

    نتیجه گیری

    برای ارزیابی آینده نگاری راهبردی با استفاده از مبانی نظری ارزیابی سیاست گذاری، ارزیابی و مدیریت پروژه و کنترل راهبردی، ابتدا باید در سطح اول به بررسی معیارهای پروژه ی آینده نگاری راهبردی، تجزیه و تحلیل موقعیت پروژه و شناسایی مشخصه های اصلی پروژه پرداخت و سپس طرح ارزیابی را توسعه داد. ارزیابی مقایسه ای و ارزیابی فرآیند باید در سطح چهارم در نظر گرفته شود و در سطح پنجم ارزیابی نتایج و تاثیرات را مدنظر قرار داد. در سطح ششم و در مرحله ی پسا ارزیابی به بررسی و کنترل ضمانت اجرا، اجرای راهبرد و محتوای راهبرد پرداخته و سپس در سطح هفتم تحلیل سوات و ارایه ی نتایج مدنظر قرار می گیرد و درنهایت ظرفیت سازی پروژه مورد تحلیل قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی آینده نگاری راهبردی، ارزیابی و مدیریت پروژه، کنترل راهبردی، ارزیابی سیاست گذاری
  • بابک محمدحسینی، مرتضی هادی زاده*، سید فهیم قافله باشی صفحات 35-65
    هدف

    با توجه به توسعه ی روزافزون فناوری اطلاعات، این خطر پیش بینی می شود که در آینده ی نزدیک ساختارهای سازمانی از ترس عقب ماندگی شتابزده عمل کرده و بدون توجه کافی به ابعاد امنیتی، صرفا برای سایبری سازی و تخصیص هزینه های کلان جهت آماده سازی زیرساخت های فنی، از توجه به ضرورت برقراری امنیت هوشمند غفلت کنند. در این خصوص این پژوهش سعی دارد تا با رعایت ابعاد امنیتی، به شناسایی و اولویت بندی پیش ران هایی بپردازد که بیشترین قابلیت ارایه ی خدمت در حوزه ی سایبری را داشته باشند.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است و همچنین، روش گردآوری اطلاعات در بخش نظری، مطالعات کتابخانه ای و ابزار گردآوری اطلاعات در بخش تحلیلی، پرسشنامه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای «اس. پی. اس. اس» و«میک مک» انجام شده است.

    یافته ها

    با درنظر گرفتن بعد امنیت بر اساس نظر خبرگان، 12 پیش ران که دارای بیشترین پتانسیل ارایه ی خدمت در حوزه ی سایبری هستند، شناسایی و در 4 محور اولویت بندی شدند. در ادامه با در نظر گرفتن دو شاخص اثرگذاری و اثرپذیری، به کشف روابط بین پیش ران ها پرداخته و در نهایت سعی شد تا با تجویز رویه ی مناسب، سیستم به پایداری نزدیک شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق لازم است که دولت در راستای ارایه ی خدمات سایبری، میزان تاثیرپذیری و تاثیرگذاری سازمان از یکدیگر را در نظر گرفته و از اخذ تصمیمات پراکنده که اولویت بندی مشخصی ندارد، اجتناب کند، و همچنین در تحقق خدمات سایبری بر رعایت بعد امنیت اهتمام ویژه ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، امنیت سایبری، هوش مصنوعی، دولت الکترونیک، میک مک
  • محسن کشاورز ترک، شهریار شیرویه پور*، مهدی قلیزاده زاوشتی صفحات 67-92
    هدف

    طی سال های اخیر، رشد فناوری تاثیر عمیقی بر منابع انسانی داشته است و با توجه به تغییرات سریع فناوری در بخش دولتی، این باور وجود دارد که فناوری بر ماهیت پردازش های منابع انسانی در آیندهتاثیر خواهد گذاشت.هدف این پژوهششناسایی مهم ترینپیامد هایناشیازتغییر فناوریدر آینده مشاغل دولتیایرانو سناریوهای محتمل در این مسیر است.

    روش

    پژوهش حاضراز نظر هدف کاربردی-توسعه ای، از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی و از نظر روش شناسی مبتنی بر آمیخته(کیفی و کمی) است. روش به کار رفته در این پژوهش مبتنی بر سناریوپردازی با استفاده از نرم افزار میک مک جهت شناسایی  پیش ران های کلیدی است.

    یافته ها

    پس از شناخت عوامل شکل دهنده ی آینده، روندهای کلان و  پیش ران های راهبردی در بخش دولتی، چهار سناریو با عناوین مصرف گرایی تمام نشدنی؛ دولت ارزش آفرین؛ معمای حل نشده و در امتداد شب حاصل شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان این نتیجه را بیان کرد که تنها در یک سناریو امکان نیل به آینده ی مطلوب با رشد فناوری و استفاده ی بهینه از آن، کاهش اشتغال دولتی به صورت دایم و چابک سازی دولت وجود دارد. در واقع شناسایی پیش ران ها، برنامه ریزان وسیاست گذاران کلان را متوجه این مسئله می نماید که در حال حرکت به سمت کدام سناریو هستیم و اگر بخواهیم به سمت سناریوی مطلوب، یعنی سناریوی دولت ارزش آفرین حرکت کنیم، باید کدام شاخص ها را تبدیل به شاخص مطلوب نماییم.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، منابع انسانی، فناوری، سناریوپردازی
  • عسکری پورحبیب، علی کریمی مله*، مجید توسلی رکن آبادی صفحات 93-117
    هدف

    جامعه ی ایران پس از چهار دهه به واسطه ی تحولات ژرف ساختاری، تغییرات شتابانی را تجربه کرده است. پیامد این دگرگونی های عمیق، تکوین نظام رفتاری و ارزشی خاصی است که نقش مهمی در پیدایش زمینه های تثبیت مردم سالاری دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی این زمینه ها در دهه ی پنجم انقلاب با رویکرد آینده پژوهانه است.

    روش

    در تحقیق حاضر از میان روش های مختلف آینده پژوهی، روش تحلیل روند برگزیده شد و درروش تحلیل از رویکرد کیفی استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش گزیده ای از خبرگان دانشگاهی و صاحب نظران در موضوع گذار سیاسی است که با نمونه گیری متوالی نظری به تعیین حجم نمونه پرداخته شد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته است که با انجام 16 مصاحبه به اشباع نظری رسید.

    یافته ها

    عواملی چون گسترش کنشگری شبکه های اجتماعی مجازی، کاهش اقتدار حکومت در زمینه ی انحصار اطلاعات، پاسخ گوتر شدن دولت به مردم به واسطه ی کاهش درآمدهای نفتی و گسترش طبقه ی متوسط جدید، از جمله پیشران های تثبیت مردم سالاری در دهه ی پنجم انقلاب خواهد بود.

    نتیجه گیری

    پیشران های مردم سالاری در ایران دهه ی پنجم انقلاب اغلب خصلتی اجتماعی دارد و از متن شناسه های محیط اجتماعی ایران خواهد رویید. این عوامل با تاثیری انباشتی بر یکدیگر و نیز بر ساختار سیاسی روند تحکیم مردم سالاری را موجب خواهد شد.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، آینده پژوهی، پیشران های مردم سالاری، ایران1410
  • مریم عبدوس، حمید شفیع زاده*، نادر سلیمانی صفحات 119-145
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی توانمندی آینده پژوهی مدیران آموزش سازمان تامین اجتماعی، صورت پذیرفت. جهت گیری این مطالعه کاربردی و توسعه ای بوده و مبانی آن فلسفی تفسیری است.

    روش

    این تحقیق رویکردی استقرایی داشته و به منظور اجرای آن، روش کیفی به کار رفته است. این مطالعه از نوع استراتژی نظریه ی داده بنیاد و میدانی می باشد. جهت گردآوری داده ها از مصاحبه ی نیمه ساختار یافته و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند، استفاده شد. از 16 نفر از کلیه مدیران حوزه ی تامین اجتماعی و اعضای هیات علمی مصاحبه شد و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق محوری، انتخابی و کدگذاری باز صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد، توانمندی آینده پژوهی مدیران آموزش، نیازمند عواملی از قبیل رهبری سازمانی، ساختار سازمانی، مدیریت منابع انسانی ، فرهنگ آینده پژوهی، سناریو نویسی، برنامه ریزی استراتژیک، توسعه ی آموزش، تهیه ی امکانات، مدیریت آینده پژوهی، مشارکت کارکنان و حذف عواملی از قبیل جو سازمانی ناسالم و بوروکراسی زاید، جهت دستیابی به توسعه ی سازمانی سازمان تامین اجتماعی می باشد.  

    نتیجه گیری

    توانمندی آینده پژوهی مدیران آموزش، مستلزم توجه به فرهنگ آینده پژوهی، تنوع، جمع گراییو رهبری سازمان بوده و جهت ترسیم و ایجاد آینده ی دلخواه می توان از آینده پژوهیبه عنوان یکحامیبهره برد.  دست اندرکاران با بهره گیری از توانمندی آینده پژوهی مدیران به خوبی می توانند فرصت ها را شناسایی نموده و با پیش بینی آینده بر تهدیدها غلبه نمایند که این مهم در سازمان های دولتی همچون تامین اجتماعیاهمیتی دو چندان دارد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آموزش، توانمندسازی، تامین اجتماعی
  • عباس سلیمانی، علی اصغر پورعزت، محمدرضا اسماعیلی گیوی* صفحات 147-172
    هدف

    آینده ی سازمان تامین اجتماعی همواره به عنوان یکی از دغدغه های اصلی و اثرگذار در عرصه ی ارایه ی خدمات اجتماعی ایران مطرح بوده است. بی توجهی به این آینده می تواند سرنوشت بیش از 43 میلیون نفر از مردم ایران را با چالش جدی مواجه نماید و عواقب جبران ناپذیریی را به دنبال داشته باشد. ما در این پژوهش به دنبال شناسایی عوامل کلیدی هستیم که آینده ی بیش از 53 درصد مردم ایران را تحت تاثیر قرار خواهد داد تا از این طریق آینده ی مطلوب و باور پذیری را برای سازمان تامین اجتماعی رقم بزنیم.

    روش

    ما در این پژوهش در جهت افزایش غنای تحقیق با استفاده از روش فراترکیب مدل سند لوسکی و باروسو و مصاحبه ی نیمه ساختار یافته با خبرگان (اساتید دانشگاه و مدیران سازمان تامین اجتماعی)، اقدام به گردآوری داده نمودیم و برای تجزیه وتحلیل داده ها از تکنیک تحلیل تم استفاده نمودیم.

    یافته ها

    از میان 22 عامل کلیدی شناسایی شده با روش متاسنتز و مصاحبه با خبرگان، پرسشنامه ای تهیه شد که جهت رتبه بندی عوامل کلیدی بر اساس اهمیت و عدم قطعیت در اختیار خبرگان قرار گرفت که در نهایت دو عامل سبک های مدیریتی به ویژه در حوزه ی مالی از نظر اهمیت؛ و سیاست زدگی سازمان از نظر عدم قطعیت، توسط خبرگان رتبه ی بالاتری اخذ نمودند.در مرحله ی بعد، اقدام به سنجش اعتبار عوامل کلیدی از طریق خبرگان نمودیم که در نهایت 11 عامل تایید شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شناسایی میزان سیاست زدگی و توجه به سبک های مدیریتی بعنوان دو عامل کلیدی تاثیر گذار در حوزه خط مشی های آینده سازمان تامین اجتماعی، می توان نتیجه گیری نمود که موفقیت این سازمان در گرو این مسئله است که خط مشی گذاران پرهیز از رفتار های سیاسی و افزایش استفاده از سبک های مدیریتی را مبنای خط مشی گذاری آینده تامین اجتماعی قرار دهند.

    کلیدواژگان: سازمان تامین اجتماعی ایران، آینده تامین اجتماعی ایران، متاسنتز، عدم قطعیت آینده
  • محبوبه خلفی*، محمدرحیم عیوضی، ناصر براتی، روح الله بیات صفحات 173-201
    هدف

    شهر اصفهان، شهری فرهنگی، با قدمت تاریخی، شهرت جهانی دارد و دارای موقعیت استراتژیک ویژه ای در کشور ایران است، لذا آینده نگاری راهبردی می تواند بر مزیت های رقابتی و نسبی این شهر بیافزاید. پژوهش حاضر با هدف استخراج الگوی یکپارچه ی آینده نگاری راهبردی شهر اصفهان انجام گرفته است.

    روش

    در این پژوهش ابتدا با استفاده از روش فراترکیب به استخراج مولفه های الگو به کمک مطالعات و اسناد کتابخانه ای پرداخته شده است. پس آن به کمک سه دور روش دلفی و با استفاده از خبرگان شهر و شهرداری اصفهان به انتخاب مولفه های شهر اصفهان پرداخته شده است. در انتها با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری، اولویت دهی مولفه ها نسبت به هم صورت گرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، الگوی یکپارچه آینده نگاری راهبردی، در مرحله ی ورودی و در سطح اول، چارچوب بندی محتوایی و در سطح نهایی، سوالات راهبردی ارایه می دهد. در مرحله ی آینده نگاری در سطح اول، تحلیل روند و در انتها با چشم انداز خاتمه می یابد. در مرحله ی خروجی آزمون گزینه های راهبردی در کنار نشانک ها و شگفتی سازها برای ورود به برنامه ی راهبردی و ایجاد مشارکت بین ذینفعان قرار می گیرد و در مرحله ی راهبرد، راهبردها برای رسیدن به برنامه ی پابرجا و تحلیل اثر آن ها بر بودجه، بهترین مولفه های الگوی آینده نگاری راهبردی برای شهر اصفهان هستند. همچنین با توجه به ترکیب رویکردهای مختلف آینده پژوهی به صورت گام به گام در سراسر الگو، یکپارچگی الگو نیز مورد توجه است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج تحقیق لازم است تا شهرداری اصفهان به منظور تقویت برنامه ی  راهبردی، ضمن تنظیم سند آینده نگاری با الگویی یکپارچه، نسبت به تهیه ی سناریوها و جهت گیری های کلان اقدام نماید تا ضمن تقویت برنامه ی راهبردی به برنامه ای پابرجا دست یابد.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، یکپارچگی، فراترکیب، برنامه ریزی پابرجا
  • محمدباقر بهشتی*، داود بهبودی، نادر زالی، فهیمه احمدزاده دلجوان صفحات 203-228
    هدف

    بروز بحران آب و گسترش نااطمینانی ها در زمینه ی پایداری و آینده ی تامین منابع آب، مدیران را ملزم به اتخاذ تصمیم های حیاتی در زمینه ی مدیریت منابع آب با توجه به فرایندها و عوامل مختلف موثر و مرتبط در این زمینه به ویژه پیامدهای تغییرات اقلیمی، جمعیت، تصمیمات سیاسی و غیره نموده است. از این رو، هدف این مطالعه بررسی نظام مند عوامل اثر گذار در ابعاد منابع و مصارف آب و تعریف آینده های بدیل در این حوزه بر مبنای عوامل شناخته شده است.

    روش

    تدوین سناریو از جمله ابزارهای پیشنهادی است که می تواند به منظور بررسی پیامدهای آتی، در اتخاذ تصمیم گیری ها و اجرای سیاست های مختلف راهبردی در زمینه ی مدیریت منابع آب، موثر واقع شود. این چارچوب در سطح منطقه ای برای منابع آب شهرستان تبریز مورد ارزیابی قرار گرفته و با توجه به ماهیت پژوهش، از روش های تحلیل ساختاری، سناریو نویسی و دلفی استفاده می شود.

    یافته ها

    طبق نتایج 15 عامل کلیدی در وضعیت منابع آب شهرستان تبریز دخیل هستند. بررسی حالت های احتمالی در هر عامل در نهایت به 47 وضعیت احتمالی انجامید. با تحلیل تمام وضعیت های احتمالی،  7585 سناریو ممکن، 9 سناریو باورکردنی و 4 سناریو با احتمال وقوع قوی در وضعیت آتی منابع آب شهرستان تبریز شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به وضعیت موجود، ملاحظه شد که شکاف قابل توجهی تا تحقق اهداف بنیادین توسعه و دستیابی به سناریوهای مطلوب وجود داشته و از این رو راهبرد ها و تدابیر لازم در دستیابی به مطلوب ترین آینده ها معرفی گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه ی منابع آب. تحلیل ساختاری، برنامه ریزی سناریو مبنا، آینده پژوهی
  • ابوذر پوریانی، هرمز مهزانی*، روح الله سمیعی، سامره شجاعی، محمدرضا امیدخواه نسرین صفحات 229-254
    هدف

    آینده ی هر کسب و کاری متاثر از درک صحیح نیازها و خواسته ها و پیش بینی رفتار مصرف کنندگان است. ارایه ی تصویری از آینده ی محتمل، تصمیم گیری و اتخاذ راهبردهای مناسب جهت اثرگذاری و شکل دهی آینده را میسر می سازد. هدف این پژوهش تدوین راهبردهای آینده بر اساس سناریوهای محتمل رویگردانی مصرف کنندگان گاز طبیعی می باشد.

    روش

    پژوهشحاضرازنوعکاربردیاست و ازنظرماهیت،تحلیلیواکتشافیاستکه در آنترکیبی ازروش هایکمیوکیفیبه کارگیر گرفته می شود. به کمکروشآینده نگاری،یعنیروش تحلیل اثرات متوازن به تدوین سناریوهای رویگردانی مصرف کنندگان  گاز طبیعی پرداخته شد.

    یافته ها

    سناریوهای ممکن این پژوهش 162 سناریو می باشد که صرفا جنبه ی آماری دارد و امکان برنامه ریزی برای آن ها وجود ندارد. بر اساس میزان سازگاری و نمره ی تاثیر کل، تعداد 5 سناریو با احتمال وقوع بالا و12 سناریو ضعیف استخراج شدند.

    نتیجه گیری

    تعداد 5 سناریوی قوی یا محتمل استخراج شد که سناریوی هوای صاف با داشتن 4فرضمطلوب (80 درصد مطلوبیت) مطلوب ترینوضعیت پیش رو به عنوان سناریوی مطلوب، سناریوی هوای طوفانی با داشتن 4 فرضبحرانی (80 درصد شرایط بحرانی) نامطلوب ترینوضعیت پیش رو و سناریوهای هوای ابری، بارش پراکنده و هوای بارانی با داشتن بیشترین وضعیت های ایستا، به عنوان سناریوهای ایستا در نظر گرفته شدند.

    کلیدواژگان: سناریو، رویگردانی، مصرف کنندگان، گاز طبیعی
  • هدایت امیری*، سید اکبر نیلی پور طباطبایی صفحات 255-281
    هدف

    شرایط دنیای امروز با ویژگی هایی ازجمله عدم قطعیت، نوسان، پیچیدگی و ابهام چالش هایی را برای آینده ی نفت خام به وجود آورده است. بنابراین بهره گیری از روش های آینده پژوهی ،به منظور آمادگی در برابر هر نوع رویداد و تغییرات پیش رو، امری ضروری می باشد. بر همین اساس، این پژوهش با هدف شناسایی عدم قطعیت های موثر در راستای تدوین سناریوهای آینده ی جایگاه نفت خام در اقتصاد ایران صورت پذیرفته است.

    روش

    در این پژوهش به منظور تدوین سناریوهایآینده ی نفت خام از روش های ترکیبی پویش محیطی،در جهت شناسایی نیروهای پیش ران، تحلیل اثرات متقاطع، برای سنجش اهمیت پیش ران ها، شاخص اجماع، به منظور سنجش عدم قطعیت های بحرانی و از روش شبکه ی جهانی کسب وکار نیز برای تدوین سناریوها استفاده شده است. جهت تبیین و استخراج عوامل موثر بر جایگاه نفت خام در اقتصاد کشور، ابتدافهرست اولیه ای از پیشران های اثرگذار استخراج گردید. جامعه ی آماری این پژوهش شامل متخصصان حوزه ی نفت، اقتصاد انرژی و آینده پژوهی بوده که از بین آرا جمع آوری شده، نظرات 15 نفر به منظور تبیین پیش ران ها و سنجش شاخص اجماع، انتخاب و سنجش اثرات متقاطع پیش ران ها مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش شامل شناسایی پیش ران ها، عدم قطعیت ها و ترسیم سناریوها می باشد. بر اساس نتایج پویش محیطی، 35 پیش ران در حوزه های اقتصادی ، سیاسی، فناوری، اجتماعی، زیست محیطیشناسایی شد.بر اساس یافته های این پژوهش سه پیش ران الگوی تعاملات بین المللی ایران، سهم انرژی های تجدیدپذیر در سبد انرژی جهانی و قیمت نفت خام، اصلی ترین عدم قطعیت های موثر می باشند. از این رو، سناریوهای چهارگانه جایگاه نفت خام در افق مطالعه (1414) با چنین پیش فرضی تدوین گردید.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش با لحاظ نمودن چالش ها، پیچیدگی ها، عدم قطعیت ها و  بررسی با رویکردی آینده پژوهانه، سناریوهای جایگاه نفت خام ، ترسیم گردید. هرکدام از چهار سناریوی ترسیم شده، تصاویری از آینده ی نفت خام در اقتصاد ایران را در افق 1414 ارایه می دهند.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، سناریو، نیروهای پیش ران، عدم قطعیت
  • عبدالله محمدپور، سید نجم الدین موسوی*، امیرهوشنگ نظرپوری، حجت وحدتی صفحات 283-307
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف طراحی الگوی رفتارهای مسیر شغلی آینده نگر در صنعت نفت با استفاده از رویکرد ساختاری تفسیری انجام پذیرفت.

    روش

    این پژوهش، بر پایه ی پژوهش های آمیخته و به صورت کیفی و کمی است که از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را شرکت های پیمانکاری نفتی در ایران تشکیل می دهد که 30 نفر از خبرگان آن ها براساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی نیز پرسشنامه است. در بخش کیفی، برای شناسایی عوامل، داده ها و اطلاعات به دست آمده از مصاحبه از طریق نرم افزار اطلس.تی و روش کدگذاری تحلیل شد و مولفه ها و شاخص های رفتارهای مسیر شغلی آینده نگر مشخص شدند. از طرفی در بخش کمی پژوهش، با استفاده از نرم افزار  مطلب و روش مدل سازی ساختاری تفسیری، مدل نهایی پژوهش تدوین و ارایه شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش دربرگیرنده ی شاخص ها و مولفه های رفتارهای مسیر شغلی آینده نگر در شرکت های پیمانکاری نفتی است. همچنین نتایج پژوهش در برگیرنده بیست و دو شاخص در پنج سطح و در قالب مدل نهایی تشریح شده است. با بررسی ادبیات و پیشینه ی پژوهش مشخص شد که پژوهشی که مبادرت به ارایه ی مدل رفتارهای مسیر شغلی آینده نگر نموده باشد، وجود ندارد و پژوهش حاضر با ارایه ی مدل رفتارهای مسیر شغلی آینده نگر در صنعت نفت، به این شکاف تحقیقاتی پاسخ داده است.

    نتیجه گیری

    به کارگیری رفتارهای مسیر شغلی آینده نگر، کارکنان را قادر می سازد تا کاملا آگاهانه و هوشمندانه نیازها و خواسته های بازار کار آینده را پیش بینی نموده و قابلیت ها و توانمندی های خود را برای استفاده ی بهینه از فرصت های پیش رو افزایش دهند.

    کلیدواژگان: مسیر شغلی، رفتارهای مسیر شغلی آینده نگر، رویکرد ساختاری تفسیری، شرکت های پیمانکاری نفتی
  • سمیه نظری*، محمدحسین رضوی، سعید امیرنژاد، احد رضاییان قیه باشی صفحات 309-333
    هدف

    برنامه ریزی برای توسعه ی ورزش همگانی یکی از وظایف مهم دولت ها در جهان است. ورزش همگانی با سلامت فیزیکی و روانی جامعه ارتباط تنگاتنگی دارد. برنامه ریزی برای توسعه ی ورزش همگانی تحت تاثیر کلان روندها، اقدامات، رویدادها و عناصر مختلفی است که اغلب با عدم قطعیت همراه هستند و امکان پیش بینی دقیق آن ها وجود ندارد. بنابرین تصمیم گیران نیازمند شناخت فضاهای احتمالی آینده هستند. هدف این پژوهش شناخت فضاهای پیش روی ورزش همگانی ایران است.

    روش

    پژوهش از نوع کیفی و کاربردی است. جامعه ی آماری پژوهش: نخبگان حوزه ی مدیریت ورزشی، جامعه شناسی ورزشی، حقوق ورزشی، فناوری، سیاست، فرهنگی و آینده پژوهی است. برای نمونه گیری از روش گلوله برفی استفاده شده است. بر این اساس، 25 نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند. دراین پژوهش با بهره گیری از الگوی شوارتز، پیش ران ها و مولفه های کلیدی سیستم استخراج شده است. سپس از نرم افزار سناریوویزارد برای تحلیل ساختاری و بررسی چگونگی اثرگذاری و اثرپذیری پیش ران ها نسبت به هم و سپس استخراج فضاهای سناریویی استفاده شده است.

    یافته ها

    در نهایت 4 سناریوی سازگار و محتمل در ارتباط با آینده ی ورزش همگانی- شامل سناریوی زیست بوم نشاط (مطلوب ترین سناریوی محتمل)، سناریوی پویشگران سلامت (توسعه ی ورزش همگانی در قشر متوسط)، سناریوی درجا زنندگان (عدم تغییر در شرایط) و سناریوی فرو افتادگان (نامطلوب ترین سناریوی محتمل) استخراج و توصیف شده است.

    نتیجه گیری

    پس از روایت هر سناریو و از طریق جمع بندی یافته های موجود در پنل های خبرگی، توصیه های راهبردی (منعطف و کاربردی در هر 4 سناریو) درخصوص آینده ی ورزش همگانی ایران برای مدیران و سیاست گذاران مربوط ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی. سناریوپردازی، عدم قطعیت، ورزش همگانی، پیش ران ها، سناریوویزارد
|
  • Mahdi Nikooye *, Farhad Darvishi, Safar Fazli, Einollah Keshavarz Tork Pages 1-33
    Purpose

    The present study is an attempt to provide an integrated process model that identifies the most important dimensions and components of strategic foresight evaluation at the national level capable of step-by-step evaluation of strategic foresight projects.

    Methods

    The mixed research method has been selected according to the purpose of the research. The present paper has two steps: the first step includes examining the methodological foundations, approaches and theoretical foundations to identify the dimensions of the strategic foresight evaluation framework and the second step to provide and implement an integrated strategic foresight evaluation process model based on interpretive structural modeling.

    Findings

    In this model, with the opinion of experts and using a questionnaire, the linkage of 14 sub-processes of strategic foresight evaluation have been identified and explained at 7 levels.

    Conclusion

    In order to evaluate strategic foresight using the theoretical foundations of policy evaluation, project evaluation, and strategic control, we must first examine the criteria of strategic foresight project, analyze the project position and identify its characteristic then must develop the evaluation plan. Comparative evaluation and process evaluation must be considered in the fourth level and in the fifth level the evaluation of results and effects should be considered. In the sixth level, the implementation guarantee, strategy implementation and strategy content are examined and controlled, and then in the seventh level, SWOT analysis and presentation of results are considered, and finally the project capacity building is analyzed.

    Keywords: Strategic Foresight Evaluation, Project Evaluation, Strategic Control, Policy Evaluation
  • Babak Mohammadhosseini, Morteza Hadizadeh *, Sayyed Fahim Ghafelebashi Pages 35-65
    Purpose

    Due to the increasing development of information technology, researchers estimate that in the near future, organizational structures will act hastily for fear of backwardness. Without sufficient attention to the security dimensions, they ignore the need for intelligent security simply by emphasizing cyberization and allocating large costs for preparing the technical infrastructure. In this regard, by observing the security dimensions, our research tries to identify and prioritize the drivers that have the most ability to provide cyber services.

    Method

    Our research is descriptive-analytical. The data collection is done theoretically in accordance with library studies; its tool is analytically questionnaire and data analysis is conducted by SPSS and Mic-Mac software.

    Findings

    Considering the security dimensions according to experts, we identified 12 drivers with the highest potential to provide cyber services and prioritized them in 4 areas. Next, by considering the two parameters of action and reaction, we explored the relationships between the drivers. Finally, we tried to bring the system closer to stability by prescribing an appropriate procedure.

    Conclusion

    According to the results of the research, in order to provide cyber services, the government should consider the degree of the organization's action and reaction and avoid making sporadic decisions that do not have a specific priority. In the realization of its cyber services, it should also pay special attention to the security dimension.

    Keywords: Futures Studies, Cyber Security, artificial intelligence, e-Government, Mic Mac
  • MOHSEN Keshavarz Turk, SHAHRIYAR SHIROOYEHPOUR *, Mahdi Gholizadeh Zavoshti Pages 67-92
    Purpose

    In recent years, the growth of technology has had a profound impact on human resources, and given the rapid changes in technology in the public sector, it is believed that technology will affect the nature of human resource processing in the future .The purpose of this study is to identify the most important consequences of technological change in the future of Iranian government jobs and possible scenarios in this direction.

    Method

    The present research is applied-developmental in terms of purpose, descriptive-analytical in nature and mixed-based methodology (qualitative and quantitative). The method used in this research is based on scenario processing using Mick Mac software to identify key drivers.

    Findings

    After recognizing the factors shaping the future, macro trends and strategic drivers in the public sector, four scenarios were obtained under the titles of inexhaustible consumerism; value-creating government; the unsolved riddle and overnight.

    Conclusion

    It can be concluded that only in one scenario is it possible to achieve a favorable future with the growth of technology and its optimal use, reduction of government employment permanently and agility of the government. In fact, identifying the drivers, planners and macro-policymakers make us wonder which scenario we are moving towards, and if we want to move towards the desired scenario, the value-creating government scenario, which indicators should we turn into the desired one.

    Keywords: Strategic Foresight, Human Resources, Technology, Scenario Planning
  • Askari Pourhabib, Ali Karimi Male *, Maged Tavasooli Pages 93-117
    Purpose

    After almost half a century, Iranian society has been rapidly changing due to deep structural developments. These social transformations have led to a certain behavioral and value system that plays an important role in the emergence of areas of transition to democracy. The purpose of this research is to study the most important areas of transition to democracy in the Iran in the fifth decade of revolution with a futuristic approach.

    Method

     The present study makes use of trend analysis method and qualitative analysis. The statistical population consists of academic experts and authorities on the political transition. The sample size was determined by sequential theoretical sampling. The data-collection tool was a semi-structured interview reaching theoretical saturation through 16 interviews.

    Findings

    Factors such as the expansion of virtual social networks and activism, the reduction of government authority in the field of information monopoly, government accountability to the people due to the reduction of oil revenues and expansion of the new middle-class have strengthened democracy in society in the fifth decade of the revolution.

    Conclusion

    The drivers of democracy in Iran The fifth decade of the revolution is often social in nature and will emerge from the text of Iranian social identities. These factors will have a cumulative effect on each other as well as on the political structure of the process of consolidating democracy.

    Keywords: Futures Studies, Trend Analysis, Drivers of Democracy, Iran 1410
  • Maryam Abdoos, Hamid Shafizadeh *, Nader Soleimani Pages 119-145
    Purpose

    The aim of this study was to design a model for future research ability of education managers of the Social Security Organization. The orientation of this study is applied and developmental and its foundations are philosophical and interpretive.

    Method

    This research has an inductive approach and in order to implement it, a qualitative method has been used. This study makes use of grounded theory and field strategy. Semi-structured interviews were used to collect data and purposive sampling method was used to select the sample. Sixteen of all social security managers and faculty members were interviewed and data were analyzed through pivotal, selective and open coding.

    Findings

    The results show that the future research ability of education managers requires factors such as organizational leadership, organizational structure, human resource management, futuristic culture, scenario writing, strategic planning, training development, facilities, futures management, participation of employees and eliminating factors such as unhealthy organizational climate and redundant bureaucracy to achieve organizational development of the Social Security Organization.

    Conclusion

    Future research capability of education managers requires attention to the culture of futurism, diversity, collectivism and leadership of the organization and futures research can be used as a supporter to draw and create the desired future. Stakeholders can use the ability of managers to study the future well to identify opportunities and overcome threats by predicting the future, which is very important in government organizations such as social security.

    Keywords: Futurology, Education, Empowerment, Social Security
  • عباس Soleimany, Ali Asghar Pourezzat, Mohammadreza Esmaeili Givi * Pages 147-172
    Purpose

    The future of the Social Security Organization has always been raised as one of the serious and effective challenges regarding the provision of social services in Iran. Ignoring this future can lead to irreparable consequences, which would affect the fate of more than 43 million Iranian people. The purpose of this research was to identify the key factors that affect the future of more than 53% of Iranian people to figure out a desired and believable future for the Social Security Organization.

    Method

    In this research, the data were collected through the Meta-Synthesis method of Sandelowski and Barroso model as well as semi-structured interviews with experts (university professors and managers of the Social Security Organization) to increase the richness of the research. The thematic analysis technique was used to analyze the data.

    Findings

    A questionnaire was prepared through the 22 key factors identified by meta-synthesis and interview with experts to rank key factors based on importance and uncertainty. Finally, two factors of management styles, especially in the financial field in terms of importance and Apoliticism of the organization in terms of uncertainty, were ranked higher by experts.

    Conclusion

    The Social Security Organization has put the organization intelligence on its agenda through the factors of attention and the use of management styles, especially in the financial field in terms of importance and avoidance of Apoliticism and political behaviors as the most important key factors in the future of social security to prevent any crisis in the organization.

    Keywords: Iran Social Security Organization, Future Social Security of Iran, Futures, Future Uncertainty
  • Mahboobeh Khalafi *, Mohammadrahim Eivazi, Nasser Barati, Rohullah Bayat Pages 173-201
    Purpose

    The city of Isfahan, a cultural city with a long history, is famous in the world and has a strategic position in Iran, so its future is important for the competitive and relative prosperity of this city. The aim of this study is to extract an integrated model of strategic foresight.

    Method

    First of all, using Meta synthesis method, the components of the model have been extracted from library studies and documents. Then, with three rounds of Delphi method, using the experts of Isfahan city and municipality, the components of Isfahan city have been selected. Finally, the interpretive structural modeling method prioritizes the components over each other.

    Findings

    The results showed that the integrated strategic foresight model presents content model in the input stage and first level and strategic questions in final level. Foresight stage starts with trend analysis in the first stage and ends with vision in final level. In the output stage, the test of strategic options is set along with signals and wildcards to enter the strategic plans and create partnership among stakeholders. In the strategy stage, strategies towards strategic plans and their impact analysis on budget are considered as the best features for strategic foresight model of Isfahan.

    Conclusion

    According to the research results, in order to achieve sustainable plans for the city and the municipality, while preparing a futuristic document with an integrated model, Isfahan Municipality should prepare scenarios for the desired image of the city in order to achieve sustainable plans while strengthening the strategic plan.

    Keywords: Strategic Foresight, Integration, Meta Synthesis, Robust Planning
  • Mohammad Bagher Beheshti *, Davood Behboudi, NADER ZALI, Fahimeh Ahmadzadeh Deljavan Pages 203-228
    Purpose

    The emergence of water crisis and the spread of uncertainties in the context of sustainability and the future of water supply makes managers to make critical decisions about water resources management, taking into account the various processes and factors affecting it, in particular the consequences of climate change, population growth, political decisions, and so on.Therefore, the purpose of this study is to investigate systematically the factors affecting water resources in dimensions of resources together with consumption and define alternative futures in this context based on the considered factors.

    Method

    Scenario development is one of the suggested tools that can be effective in assessing the future consequences of making decisions and implementing various strategic policies in water resourcemanagement field. This framework has been studied at regional level for Tabriz water resources. According to the nature of the research, structural analysis, scenario writing and Delphi methods have been used.

    Findings

    According to the results, 15 key factors are involved in the availability of water resources in Tabriz. Investigating the possible states in each factor eventually led to 47 possible situations. By thoroughly evaluating possible situations, 7585 possible scenarios, 9 plausible scenarios and 4 scenarios with high probability of future condition of water resources in Tabriz were identified.

    Conclusion

    According to the current situation, it was observed that there has been a considerable gap to the achievement of the fundamental goals of development and the desirable scenarios. Therefore, strategies and measures for achieving the most desirable future were introduced.

    Keywords: Integrated Water Resources Management (IWRM), Structural analysis, Scenario Planning, Futures Studies
  • Abouzar Pouryani, Hormoz Mehrani *, Roohalla Samiee, Samereh Shojaei, Mohammad Omidkhah Pages 229-254
    Purpose

    The future of any business is influenced by a correct understanding of the needs and wants and anticipation of consumer behavior. Presenting a picture of a possible future makes it possible to make decisions and adopt appropriate strategies for influencing and shaping the future.

    Method

    The present research method is applied and in terms of nature, analytical and exploratory, a combination of quantitative and qualitative methods is used. With the help of foresight method, ie., balanced-impact analysis method, the consumption reversal scenarios of  natural gas suppliers were formulated.

    Findings

    The possible scenarios for this study are 162 scenarios for which it is not possible to plan and it is only statistical. Based on the degree of adaptation and impact score, a total of 5 scenarios with high probability of occurrence and 12 weak scenarios were extracted.

    Conclusion

    5 strong or probable scenarios have been extracted, of which Clear Air scenario with 4 favorable assumptions (80% of desirability) is the most favorable situation as a desirable scenario, Stormy Weather scenario with 4 critical assumptions (80% of critical conditions) is the most unfavorable situation and Scenarios of Cloudy Weather, Scattered Rain and Rainy Weather with the most static states were considered as static scenarios.

    Keywords: Scenario, Consumer Churn, Natural Gas
  • Hedayat Amiri *, Seyed Akbar Nilipour Tabatabaei Pages 255-281
    Purpose

    Today's world conditions with features such as uncertainty,volatility, complexity and ambiguity have created challenges for the future of crude oil. Therefore, it is necessary to use Futures study methods in order to be prepared for any kind of event and changes ahead. Accordingly, this study has been conducted with the aim of identifying the effective uncertainties in order to formulate future scenarios for the position of crude oil in the Iranian economy.

    Method

    The present study applies a mixed methodology to formulate future crude oil scenarios, namely, environmental scanning to identify the driving forces, cross-impact analysis to measure the importance of drivers,  consensus index to measure critical uncertainties and the global business network method to develop scenarios. In order to explain and extract the factors affecting the position of crude oil in the country's economy, the initial list of effective drivers was extracted. The statistical population of this study included experts in the field of oil, energy economics and futures studies.

    Findings

    The findings of this study include the identification of drivers, the uncertainty and the mapping of scenarios. Based on the results of environmental scanning, 35 pioneers in the fields of economics, politics, technology, social and environmental were identified. According to the findings of this study, the three drivers of Iran's international interaction model, the share of renewable energy in the global energy portfolio and crude oil prices, are the main effective uncertainties. Hence, the four scenarios of crude oil position in the study horizon (2035) were formulated with such a premise.

    Conclusion

    In this study, considering the challenges, complexities, uncertainties and examining with a future research approach, the scenarios of crude oil position were drawn. Each of the four drawn scenarios provides images of the future of crude oil in the Iranian economy on the horizon of 2035.

    Keywords: Foresight, Scenario, Driving forces, Uncertainty
  • Abdollah Mohamadpour, Seyednajmoudin Mousavi *, Amirhoshang Nazarpouri, Hojat Vahdati Pages 283-307
    Purpose

    The present study aims to design proactive career behaviors model in oil industry using ISM approach.

    Method

    This research is based on quantitative and qualitative cross-sectional research that is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of nature.The statistical population of the present study consists of Oil Contracting Companies of Iran of which 30 experts have been selected based on the principle of theoretical adequacy and using a targeted sampling method. The information gathering tool in the qualitative research section is semi-structured interview and in the quantitative section the questionnaire is also used. In the qualitative section, the data and information obtained from the interview were analyzed using Atlas-Ti software and the coding method and components and indicators of Proactive Career Behaviors were identified. Also in the quantitative part of the research, the final model of research has been developed and presented using Matlab software and interpretive structural modeling technique.

    Findings

    The research findings include indicators and components of Proactive Career Behaviors in oil contracting companies. Also, the research results included twenty-two indicators in five levels and described in the final model. Review of the literature and research background shows that there is no research that has attempted to present a model of proactive career behaviors and the present study has responded to this research gap by presenting a model of proactive career behaviors in the oil industry.

    Conclusion

    Applying proactive career behaviors enables employees to fully consciously and intelligently predict the needs and wants of the future labor market and increase their capabilities and abilities to make the best use of opportunities.

    Keywords: Proactive Career Behaviors, Interpretative Structural Approach, Oil Contracting Companies
  • Somaye Nazari *, Mohammad Hossein Razavi, Saeed Amirnejad, Ahad Rezayan Ghayeh Bshi Pages 309-333
    Purpose

    One of the most important duties of governments in the world is planning for the development of public sports. Public sports are closely related to physical and mental health of the community. Developing plans for public sports is influenced by macro-processes, actions, events and various elements that are often uncertain and cannot be accurately predicted. Therefore, decision-makers need to know the possible opportunities of the future. The current study aims to spot the opportunities standing in front of Iranian public sports. 

    Method

    This research is qualitative and applied. The statistical population included elites on sports management, sociology of sports and sports law as well as technology, politics, culture and futures studies.A snowball sampling methods was applied to the research sample and 25 persons were selected purposefully. However, using Schwartz’s model, main drivers and components of the structure were obtained. Next, the wizard-scenario software was employed for structural analysis and examining relationships between uncertainties. Then, spaces of the scenario were extracted.

    Findings

    A number of four probabilistic scenarios were developed compliant with the future of public sports, namely, the happiness ecosystem(the most optimal possible scenario), health scanners (development of public sports in the middle class), stagnators (no change in circumstances) and downsizers (the most unfavorable possible scenario).

    Conclusion

    When each scenario narrated and the findings summarized in expert panels, strategic recommendations(flexible and practical in all 4 scenarios) were provided regarding the future of Iranian public sports for relevant managers and policy makers.

    Keywords: Futures Research, Scenario Planning, Uncertainty, Public Sports, Drivers, Wizard Scenario