فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 69 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 69 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا فتحی*، مهدی بهارمقدم، امید پورحیدری صفحات 1-28
    حسابرسان در تمام مراحل حسابرسی از قضاوت حرفه ای استفاده می کنند. درصورتی که تفکر فلسفی حسابرس از جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری لازم برخوردار باشد، قضاوت حرفه ای صحیح تری را به دنبال می آورد. همچنین، به واسطه توجه و اهمیت زیادی که موسسات حسابرسی برای دستیابی به بودجه های زمانی، به عنوان معیاری برای کارایی، قایل هستند، دشواری های آنان برای اندازه گیری کیفیت حسابرسی، تضاد بالقوه بین هزینه های کنترل و دستیابی به حسابرسی هایی با کیفیت بالا، تشدید نموده است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر ذهنیت فلسفی حسابرس بر قضاوت حرفه ای حسابرس و نیز تاثیر فشار بودجه زمانی بر قضاوت حرفه ای حسابرس و تاثیر فشار بودجه زمانی بر رابطه ذهنیت فلسفی حسابرس و قضاوت حرفه ای حسابرس است. روش پژوهش، توصیفی-پیمایشی می باشد و جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای که در بین حسابرسان سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی شامل کلیه شرکا، مدیران و سرپرستان حسابرسی توزیع شد، صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران، بین سه بعد ذهنیت فلسفی و قضاوت حرفه ای رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ و فشار بودجه زمانی بر رابطه ابعاد ذهنیت فلسفی و قضاوت حرفه ای حسابرس تاثیر منفی و معناداری دارد. متناسب با افزایش فشار بودجه زمانی احتمال بروز رفتارهای غیرحرفه ای نیز بیشتر می گردد. بدین صورت که ذهنیت اتمام کار در زمان مقرر به دلیل فشار بودجه زمانی حسابرسان را از بکار بردن ذهنیت فلسفی بهینه دور می سازد؛ و این می تواند موجب شود حسابرس به صورت سطحی قضاوت نماید.
    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، فشار بودجه زمانی، جامعیت، تعمق، انعطاف پذیری و قضاوت حرفه ای حسابرس
  • جواد شکرخواه، فرشته احمدی پاک، اسحاق بهشور* صفحات 29-54
    هدف این پژوهش بررسی نقش حسابرسان مستقل و کمیته حسابرسی در کاهش ریسک تقلب می باشد. مطالعات پیشین نشان می دهند که تمام حسابرسان یا کمیته های حسابرسی به یک اندازه در تشخیص ریسک تقلب با استفاده از معیارهای غیرمالی و کاهش این ریسک مهارت ندارند. بر این اساس، این پژوهش به بررسی اثرات حسابرس مستقل و رییس کمیته حسابرسی بر احتمال بروز تقلب در صورت های مالی می پردازد. در این راستا، اقدام به تدوین فرضیات جهت آزمون ارتباط بین تلاش حسابرس، دوره تصدی حسابرس، دوره تصدی رییس کمیته حسابرسی، تخصص حسابرس و تخصص رییس کمیته حسابرسی با احتمال کاهش ریسک تقلب شده است. قلمرو این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393-1397 می باشد. آزمون فرضیات با استفاده از رگرسیون لوجستیک انجام پذیرفت. یافته ها حاکی از رابطه منفی معنادار بین تلاش حسابرس، دوره تصدی حسابرس و رییس کمیته حسابرسی و تخصص حسابرس و رییس کمیته حسابرسی با ریسک تقلب می باشد. همچنین، رابطه معناداری بین تخصص رییس کمیته حسابرسی و احتمال ریسک تقلب یافت نشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که فرآیند حسابرسی می تواند ریسک تقلب را کاهش دهد اما هر نوع تخصصی در کمیته حسابرسی نمی تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: ریسک تقلب، تلاش حسابرس، تخصص حسابرس، تخصص رئیس کمیته حسابرسی
  • قدرت الله نیک زاد چالشتری، مهدی عربصالحی*، داریوش فروغی صفحات 55-84
    مرور ادبیات نظری حسابداری، موید نقش سرمایه انسانی مدیرعامل به عنوان یک دارایی نامشهود با ارزش و تاثیرگذار برای شرکت است. هدف این پژوهش تعیین معیارهای مهم سنجش سرمایه انسانی مدیرعامل و تبیین مدلی جامع برای سنجش سرمایه انسانی مدیرعامل شرکت های ایرانی و بررسی تاثیر سرمایه انسانی مدیرعامل برکیفیت پیش بینی سود می باشد. به این منظور، ابتدا معیارهای سرمایه انسانی مدیرعامل شناسایی و نظر خبرگان در رابطه با وزن و اهمیت هر یک از این معیارها از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون مدل جامع سرمایه انسانی مدیرعامل تبیین گردید. سپس با کمک مدل پیشنهادی، شاخص سرمایه انسانی مدیرعامل برای نمونه ای متشکل از 70 شرکت بورسی طی سالهای 1391 تا 1396 محاسبه و تاثیر سرمایه انسانی مدیرعامل برکیفیت پیش بینی سود از طریق تخمین مدل رگرسیون، آزمون گردید. نتایج حاصل از انجام پژوهش نشان می دهد سطح تحصیلات، تجربه کاری (دوره تصدی) و رشته تحصیلی مرتبط با صنعت برای مدیرعامل به عنوان معیار های مهم از دیدگاه خبرگان شناخته شده اند. همچنین نتایج تجزیه و تحلیل فرضیه پژوهش نشان داد که بهبود شاخص سرمایه انسانی مدیرعامل بر افق پیش بینی سود تاثیر مثبت و باعث کاهش سوگیری پیش بینی سود می شود در حالیکه فرضیه پژوهش مبنی بر وجود تاثیر منفی سرمایه انسانی مدیر عامل بر خطای پیش بینی سود و دامنه پیش بینی سود تایید نگردید.
    کلیدواژگان: خطای پیش بینی سود، افق پیش بینی سود، سوگیری پیش بینی سود، دامنه پیش بینی سود، آنتروپی شانون
  • وحید منتی*، اخت هارون علی پور صفحات 85-113
    واقع بینی یکی از چهار اصل بنیادی آیین رفتار حرفه ای حسابرسان داخلی است. بر اساس گزاره ارزش افزایی انجمن حسابرسان داخلی (2010) واقع بینی (بی طرفی) یکی از عناصر اصلی سه گانه حسابرسی داخلی، قلمداد می گردد و استاندارد حسابرسی 610 (استفاده از کار حسابرسان داخلی) نیز واقع بینی را از یکی از مولفه های اصلی برای استفاده از کار حسابرسان داخلی برشمرده است. رویکرد استفاده از واحد حسابرسی داخلی به عنوان زمینه ی پرورش مدیر در شرکت هایی استفاده می شود که بعدا حسابرسان داخلی به پست های مدیریت اجرایی، ارتقا می یابند. این موضوع می تواند بی طرفی (واقع بینی) آن ها را خدشه دار نماید و بر اتکای حسابرسان مستقل بر کار آن ها تاثیر بگذارد. ازآنجاکه پژوهش های اندکی تاثیر ناشی از به کارگیری حسابرسان داخلی به عنوان ابزار پرورش مدیر را در شرکت ها موردبررسی قرار داده اند؛ لذا در این رابطه، ارتباط بین حسابرس مستقل و حسابرس داخلی به خوبی تبیین نشده است، بنابراین هدف این پژوهش بررسی میزان اتکای حسابرسان مستقل بر کار حسابرسان داخلی با توجه به راهبرد پرورش مدیر می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، حسابرسان مستقل شامل شرکا، مدیران، سرپرستان ارشد و سرپرست حسابرسی موسسات حسابرسی ایرانی است که صاحبکاران آن ها دارای واحد حسابرسی داخلی فعال هستند. در این پیمایش نهایتا 100 پرسشنامه گردآوری و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که حسابرسان مستقل به دلیل آنکه واقع بینی حسابرسان داخلی در شرکت هایی که از راهبرد پرورش مدیر استفاده می کنند کمتر ارزیابی می کنند؛ بر کار آن ها کمتر اتکا می کنند. با عنایت به نتایج به دست آمده راهبرد پرورش مدیر می تواند به عنوان یکی از خطرهایی که واقع بینی حسابرسان داخلی را تهدید می کند،
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، واقع بینی (بی طرفی)، راهبرد پرورش مدیر، اتکا بر کار حسابرسان
  • نویدرضا نمازی*، پدرام عزیزی صفحات 115-144
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تعدیلی کیفیت حسابرسی بر رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و قیمت گذاری کمتر از واقع عرضه عمومی اولیه سهام است. جامعه این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران است. نمونه آماری متشکل از 230 شرکت در بازه زمانی 18 ساله برای سال های 1380 تا 1397 می باشد. داده ها با استفاده از رگرسیون چندمتغیره و نرم افزار ایویوز مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که به طور متوسط 25 درصد عرضه های اولیه عمومی سهام در بازار سرمایه ایران کمتر از حد قیمت گذاری می شوند. افزون بر این، یافته ها بیانگر این است که کیفیت گزارشگری مالی بر قیمت گذاری کمتر از حد عرضه های اولیه عمومی سهام تاثیر منفی و معناداری دارد. به عبارتی کیفیت بالای گزارشگری مالی، از قیمت گذاری کمتر از حد عرضه های اولیه عمومی سهام جلوگیری می کند. همچنین، مشخص شد که کیفیت حسابرسی از جنبه نوع اظهارنظر حسابرس رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و قیمت گذاری کمتر از واقع عرضه عمومی اولیه سهام را تقویت می کند. اما، جنبه-های اندازه موسسه حسابرسی و دوره تصدی حسابرس، رابطه مذکور را تعدیل نمی کنند. به طور کلی، یافته های پژوهش حاکی از آن است که خرید عرضه های اولیه عمومی سهام از جذابیتی بالایی برخوردار است. همچنین، حسابرسان می توانند با سختگیری بیشتر و ارایه اظهارنظر تعدیل شده، کیفیت حسابرسی را بهبود دهند. به این ترتیب، تاثیر معکوس کیفیت گزارشگری مالی بر قیمت گذاری کمتر از واقع عرضه عمومی اولیه سهام را تقویت نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی، قیمت گذاری کمتر از واقع، عرضه عمومی اولیه سهام
  • سید علی واعظ، رحیم بنابی قدیم*، سجاد چینه کش صفحات 145-173
    ارزش شرکت متاثر از عوامل متعددی است که ضعف کنترل های داخلی و کیفیت اطلاعات ناشی از آن، یکی از این موارد است. در این میان سطح سرمایه گذاری و رتبه اعتباری شرکت، می تواند ضعف ناشی از کنترل های داخلی را جبران و از کاهش ارزش شرکت از این حیث جلوگیری کند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه گذاری و رتبه اعتباری بر رابطه بین ضعف کنترل داخلی و ارزش شرکت می باشد. این پژوهش از نظر ماهیت و روش توصیفی-پس رویدادی و از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی است. برای آزمون فرضیات پژوهش ، 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1391 تا 1397 انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد ضعف کنترل داخلی بر ارزش شرکت تاثیر منفی دارد و سرمایه گذاری بر رابطه بین ضعف کنترل های داخلی و ارزش شرکت بی تاثیر است ولی رتبه اعتباری تاثیر ضعف کنترل های داخلی برارزش شرکت را تحت تاثیر قرار داده و سبب افزایش ارزش شرکت می شود. به عبارتی رتبه اعتباری بالا، به عنوان جایگزینی برای ضعف کنترل داخلی از افزایش هزینه سرمایه جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، رتبه اعتباری، ضعف کنترل داخلی
  • محمد پورسمیعی، محمدرضا عبدلی*، حسن ولیان، مهدی صفری گرایلی صفحات 185-210
    تفکر انتقادی در هر حرفه ای به پویایی آن حرفه در جهت ایجاد مسئولیت پذیری کمک خواهد کرد. حسابرسی نیز جهت پاسخگویی به نیازها و انتظارات ذینفعان در بازار سرمایه، نیازمند تفکر انتقادی می باشد، تفکری که رفتارهای انحرافی کارکنان همچون تحریف و تقلب در عملکرد مالی را بهتر استنباط می نماید و حسابرس در چنین وضعیت هایی از قدرت فهم و شهود تاثیرگذارتری برخوردار خواهد شد. این پژوهش به دنبال شناخت رویکردهای تفکر انتقادی حسابرسان و بازنمایی آن در قالب تحلیل های پیوندی که به دنبال تحلیل پیوندهای درونی و روابط بین پیوندها و تاثیرگذاری سیستمی پیوندهاست ، می باشد. جهت شناسایی رویکردهای تفکر انتقادی در حرفه از جستجوی نظامند در مبانی نظری با کمک متخصصان حسابداری استفاده شده است و از طریق تحلیل فراترکیب، رویکردهای مربوط به تفکر انتقادی در حرفه شناسایی و در نتیجه ، مولفه های قابلیت تحلیلی، قابلیت استنباطی و قابلیت شهودی به عنوان ابعاد مهم در شکل گیری تفکر انتقادی در حرفه حسابرسی تعیین گردیدند و پس از تایید تحلیل دلفی وارد بخش تحلیل روابط بین پیوندها و تاثیرگذاری سیستمی گردیدند. نتایج نشان داد، برای تقویت رویکردهای تفکر انتقادی در قضاوت های حرفه ای، وجود دانش فنی و تخصصی به عنوان محرکی مهم محسوب شده که پیامدهایی همچون ارتقای سطح شهود و قدرت تحلیل های ذهنی را براساس بررسی اسناد و مدارک به حسابرس می دهد .
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، محرک های تفکر انتقادی، تحلیل پیوندی (IQA)
|
  • Zahra Fathee *, Mahdi Bahar Moghaddam, Omid Pourheidari Pages 1-28
    Auditors use professional judgment throughout the audit process. If the auditor's philosophical thinking has the comprehensiveness, reflection, and flexibility, it will lead to more professional judgment. Also, due to the increasing attention paid by audit firms to timing budgets as a measure of efficiency, their difficulties in measuring audit quality have exacerbated the potential conflict between control costs and access to high quality audits. The purpose of this study is to investigate the effect of auditor's philosophical mentality on the auditor's professional judgment as well as the effect of time budget pressure on auditor's professional judgment and the effect of time budget pressure on the relationship between auditor's philosophical mentality and auditor's professional judgment. The research method was descriptive-survey and data were collected from a questionnaire distributed among auditors of auditing organization and auditing institutes member of CAA including all audit partners, managers and supervisors. The results showed that there is a positive and significant relationship between the three dimensions of philosophical mentality and professional judgment in the auditing firms of the member of the Iranian Society of Certified Public Accountants. Due to increased budgetary pressure, non-professional behavior is also more likely to occur. Thus, the mentality of completing the work due to budgetary pressures precludes auditors from applying the optimal philosophical mindset, and this may cause the auditor to judge superficially
    Keywords: Philosophical mindset, time budget pressure, comprehensiveness, Reflection, flexibility, professional judgment of auditors
  • Javad Shekarkhah, Fereshteh Ahmadi Pak, Isaac Behshour * Pages 29-54
    This research aims to investigate the role of independent auditors and audit committees (AC) in mitigating the fraud risks. Prior studies have showed that all auditors or audit committees are not equally adept at identifying and reducing fraud risks by using non-financial measures (NFMs). On this basis, the present research evaluates the effects of independent auditors and AC chairs on likelihood of fraud occurrence on financial statements. In this regard, some hypotheses are formulated to test relationships of auditor efforts, auditor tenure, AC chairs, auditor expertise and AC chair expertise with the likelihood of fraud risk reduction. This study’s research population covers the corporates listed on Tehran Security Exchange in 2014-2018. Hypotheses were tested using logistic regressions. Findings indicate some significantly negative relationships between auditor efforts, auditor tenure, AC chairs, auditor and AC chair expertise with fraud risks. Also, no significant relationship was found between expertise of AC chairs and fraud risk likelihood. The results indicate that audit processes can mitigate fraud risks, however, not all types of AC expertise can be helpful.
    Keywords: Fraud risks, Auditor efforts, Auditor expertise, Audit committee (AC), chair expertise
  • Ghodratollah Nikzad Chaleshtori, Mehdi Arabsalehi *, Daryush Foroghi Pages 55-84
    A review of the accounting theoretical literature confirms the role of CEO human capital as a valuable intangible asset for the company. The purpose of this study is to determine the effective criteria on the CEO human capital and to explain a comprehensive and multi-criteria model for measuring the CEO human capital of Iranian corporate and evaluate the impact of that on the Earnings Forecasts Quality. For this purpose, firstly, the CEO human capital criteria were identified according to Iranian information environment and experts' opinions regarding the weight and importance of each of these criteria collected through a questionnaire and explained using the Shannon entropy technique of comprehensive CEO human capital model. Then, using the proposed model, the CEO human capital index was calculated for a sample of 70 the firms listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2012-2017 and the impact of CEO human capital on Earnings Forecasts Quality was tested by estimating the regression model. The results of the research show that Education level, work experience (tenure) and industry-related field of study are recognized by the CEO as important criteria from the experts' point of view. Also, the results of the analysis of the research hypothesis showed that the improvement of the CEO human capital index has a positive effect on the horizon of earning forecast and reduces the bias of earning forecast. While the impact of the CEO human capital on the error of earning forecast and the range of earning forecast was not confirmed.
    Keywords: CEO human capital, error of earning forecast, horizon of earning forecast, bias of earning forecast, Shannon entropy
  • Vahid Mennati *, Okhtharoon Alipour Pages 85-113
    Objectivity is one of the four fundamental principles of internal auditors Code of Ethics. In 2010, The Institute of Internal Auditors (IIA) introduced the Value Proposition and objectivity is one of the three core elements of it. Also, according to Auditing Standard No. 610, objectivity is one of the main components of internal auditing. Use of internal Audit Function (IAF) as a Management Training Ground (MTG) is in companies that internal auditors are promoted to executive positions. This can impair their objectivity and affect the reliance of independent auditors on their work. So the purpose of this study is to investigate the level of the External Auditor’s Reliance Decision on the Internal Auditors Function as a MTG. Because limited research has examined the impact of using IAF as a MTG, Therefore, in this regard, the relationship between the External and Internal auditor is not well explained, therefore, the purpose of this study is to investigate the reliance of independent auditors on the work of internal auditors according to the strategy of MTG. The statistical population of this study is External auditors including partners, managers, senior supervisors, and senior auditors of Iranian audit firms whose clients have an active IAF. In this survey, 100 questionnaires were collected and analyzed. The results of the study show that external auditors perceive internal auditors employed in an IAF used as a MTG to be less objective. The results also showed that external auditors perceive the competence and due professional care of IAFs used as
    Keywords: Internal Auditing, Objectivity, Management Training Ground, External Auditor’s Reliance
  • Navid Reza Namazi *, Pedram Azizi Pages 115-144
    The purpose of this study is to investigate the moderating effect of auditing quality on the relationship between financial reporting quality and initial public offerings (IPOs) underpricing of stocks. The population of this study is the companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) and OTC of Iran. The statistical sample consists of 230 companies in the period of 18 years, from 2001 to 2019. Data were analyzed using multivariate regression and Eviews software. The results showed that on average, 25% of the initial public offering underpricing of stocks occurs in the Iranian capital market. In addition, the findings of the regression analysis using the Eviews software indicated that the financial reporting quality has a negative and significant effect on the initial public offerings underpricing of stocks. In other words, the high financial reporting quality prevents the initial public offering underpricing. It was also found that audit quality (in terms of the type of auditor's opinions) enhances the relationship between financial reporting quality and the initial public offerings underpricing of stocks. However, the size of the audit firm and the auditor's tenure do not moderate the relationship. In general, study findings suggest that buying stocks in the initial public offering is highly attractive. Auditors can also improve audit quality with greater rigor and modified opinions. In this way, they strengthen the inverse effect of the quality of financial reporting on lower pricing than the actual initial public offering of stocks.
    Keywords: Audit Quality, financial reporting quality, Underpricing, Initial Public Offering
  • Seyed Ali Vaez, Rahim Bonabi Ghadim *, Sajjad Chinekesh Pages 145-173
    The value of a company is influenced by many factors such as the weakness of internal controls and the information quality resulting from it. In the meantime, level of investment and credit rating of the company can offset the weaknesses of internal controls and prevent devaluation of the company in this respect. The purpose of study was to investigate the effect of investment and credit rating on relationship between internal control weakness and firm value.This study was a descriptive- post event one in nature and method, an applied one objectively. To test the research hypotheses, 112 companies listed on the Tehran Stock Exchange for the period 2012 to 2018 were selected and studied. The results of hypothesis testing showed that internal control weakness had a negative effect on firm value and Investment has no effect on the relationship between internal control weakness and firm value but credit ratings has effected relationship between internal control weakness and firm value and increases the Firm value. In other words, a high credit rating, as an alternative to weak internal control, prevents from increase in the cost of capital.
    Keywords: investment, Credit Ratings, Internal Control Weakness
  • Mohammad Poorsamiei, Mohammadreza Abdoli *, Hasan Valiyan, Mehdi Safari Gerayli Pages 185-210
    Critical thinking in any profession will help the dynamism of that profession to create responsibility. Thinking that better understands employees' deviant behaviors such as financial distortion and fraud, and the auditor will have more effective understanding and intuition in such situations. This research seeks to identify the approaches of critical thinking of auditors and its representation in the form of link analysis. In order to identify critical thinking approaches in the profession, systematic search has been used in theoretical foundations with the help of accounting experts. Through link-analysis, critical thinking approaches in the profession have been identified and as a result, components of analytical ability, inferential ability and intuitive ability as Important dimensions in the formation of critical thinking in the auditing profession were identified and after confirmation of Delphi analysis, they entered the section of analysis of relationships between links and systemic effectiveness. The results showed that in order to strengthen critical thinking approaches in professional judgments, the existence of technical and specialized knowledge is considered as an important stimulus that gives consequences such as improving the level of intuition and the power of mental analysis based on the review of documents to the auditor
    Keywords: Critical Thinking, Critical thinking stimuli, link analysis(IQA)