فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و دوم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا خلیلی، فردانه قلی پور*، عقیل حبیبی سولا صفحات 286-294
    زمینه و هدف

    تاب آوری بعنوان یکی از طبقات رویکرد روانشناسی مثبت گرا، نقش مهمی در مقابله با تنیدگی و تهدیدهای زندگی و آثار نامطلوب آن در زندگی سالمندان دارد. به شکلی که طی یک دهه اخیر جایگاه ویژه ای را در حوزه بهداشت روان به خود اختصاص داده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان تاب آوری و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهر اردبیل در سال 1399 انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 500 سالمند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر اردبیل در سال 1399 که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند، انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه تاب آوری کونر و دیویدسون بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS-22 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین تاب آوری سالمندان شرکت کننده در این مطالعه 17/28±83/10 بود. نتایج آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه حاکی از آن بود که بین تعداد فرزند (0/001=p)، تحصیلات (0/02=p) و شغل (0/08=p) با نمره تاب آوری سالمندان ارتباط آماری معنی داری وجود دارد. آزمون تعقیبی توکی نشان داد بین سالمندان دارای تعداد فرزند 1-4 و بالاتر از 4 (0/001<p)، بین افرادی با تحصیلات خواندن و نوشتن و دیپلم و بالاتر (0/03=p) و سالمندان دارای شغل بازنشسته (0/04=p) تفاوت معنی دار است. بر اساس نتایج آزمون تی مستقل بین وضعیت تاهل و داشتن بیماری مزمن با نمره تاب آوری ارتباط معنی دار وجود داشت (0/05≤p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر عوامل مرتبط بر تاب آوری در سالمندان شهر اردبیل را آشکار ساخت که می تواند به ارایه دهندگان مراقبت ‫های بهداشتی جهت درک منابع موثر بر تاب آوری و برنامه ریزی ‫های مراقبتی جامع برای رشد تاب آوری و به دنبال آن افزایش کیفیت زندگی سالمندان کمک نماید.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سالمندی، بیماری مزمن
  • علی اکبری، فروزان احمدی*، هوشنگ زندی، الهه طالبی قانع، سمیرا یدالهی فر، ابراهیم جلیلی صفحات 295-305
    زمینه و هدف

    سرطان، از دلایل اصلی مرگ و میر کودکان در جهان محسوب می ‫شود. پیشرفت در درمان بیماری موجب شده توجه مراقبین بر مسایل دیگری از جمله تلاش برای کاهش اضطراب مادران کودکان مبتلا به سرطان معطوف گردد. توجه به الگوی توانمندسازی خانواده محور می‫تواند در رسیدن به اهداف مذکور موثر واقع شود. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر اضطراب مادران کودکان مبتلا به سرطان طراحی شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی قبل و بعد با گروه کنترل بود. این پژوهش در بیمارستان بعثت شهرستان همدان اجرا شد. تعداد 60 نفر از مادران کودکان مبتلا به سرطان به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (30 نفر) و آزمون (30 نفر) تقسیم شدند. در ابتدای مطالعه پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر توسط نمونه ها تکمیل گردید و سپس در گروه آزمون، 5 جلسه الگوی توانمندسازی خانواده محور توسط پژوهشگر اجرا شد. پس از گذشت 5 هفته اطلاعات مجددا از دو گروه جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS-25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین میانگین نمره اضطراب آشکار و پنهان در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله، تفاوت معناداری وجود نداشت. در حالی که پس از انجام مداخله، میانگین نمره اضطراب آشکار و پنهان در گروه آزمون به شکل معناداری کاهش یافت (0/05>p). همچنین میانگین نمره اضطراب کلی قبل و بعد از انجام مداخله در گروه آزمون به شکل معناداری متفاوت بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج مطالعه حاضر الگوی توانمندسازی خانواده محور می تواند گام مهمی در جهت بهبود اضطراب مادران کودکان مبتلا به سرطان باشد؛ لذا با توجه به کم هزینه و ایمن بودن و تاثیرگذاری الگوی توانمندسازی خانواده محور پیشنهاد می‫گردد از این الگو در کاهش اضطراب مادران دارای کودک مبتلا به سرطان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: الگوی توانمندسازی خانواده محور، کودک، سرطان، اضطراب، مادر
  • علی اقبالی*، حسین واحدی، رسول رضایی، آیت الله فتحی صفحات 306-317
    زمینه و هدف

    ویروس کووید-19 یکی از مهمترین تهدیداتی است که در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان با آن روبرو هستند. تمرکز بیشتر پژوهش‫ ها بر محور پاتوفیزیولوژی، تشخیص و درمان این بیماری است و از تهدیدهای ناشی از این بیماری بر سلامت روان غفلت شده است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی، اضطراب و استرس افراد در  معرض خطر ابتلا به کووید-19 انجام شد.

    روش کار

    برای این کار، از طرح تک آزمودنی چند خط پایه با پیگیری استفاده شد و از بین مراجعان مرکز خدمات روان‫شناختی آرامش اندیشه تبریز، در فاصله تیر تا شهریور 99، سه نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه افسردگی، اضطراب، استرس (DASS-21) در مراحل خط پایه، مداخله و پیگیری استفاده شد. مداخله با استفاده از روش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و در قالب 8 جلسه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از درصد بهبودی، اندازه اثر و تحلیل نموداری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، تاثیر معناداری در کاهش افسردگی، اضطراب  و استرس افراد در معرض خطر دارد. به این ترتیب، اندازه اثر آموزش در این متغیرها در هر سه شرکت کننده، بالاتر از 1/15 بود و این تاثیر در پایان مرحله پیگیری نیز پابرجا بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می‫توان نتیجه گرفت که کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، می‫تواند به عنوان مداخله ای اثربخش در خدمات روان شناختی افراد در معرض خطر بیماری کووید-19 گنجانده شود.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، افسردگی، اضطراب، استرس، کووید-19
  • احسان محمدپور، فاطمه ابراهیمی بلیل*، سارا اصغری، مهران جباری صفحات 318-326
    زمینه و هدف

    پدیده پرخاشگری و بروز آن، یکی از آسیب ‫ها و مسایل جدی و فراگیر جوامع امروزی است که شناخت عوامل بروز، وسعت و راه‫ های کاهش این معضل اجتماعی بسیار مهم به نظر می‫رسد. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان پرخاشگری و عوامل موثر بر آن در دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل در سال 1398 انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که بر روی کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل در نیم‫سال اول سال‫ تحصیلی 99-1398 انجام گرفت. نمونه ها با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین رشته های مختلف دانشکده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه پرخاشگری آیزنگ و گلاین ویلسون استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  و آمارهای توصیفی و تحلیلی (تی تست و آنوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره پرخاشگری در میان دانشجویان (8/54 ±26/98) بود که نشان دهنده پرخاشگری متوسط در دانشجویان می‫باشد. بر اساس نتایج، میزان پرخاشگری در پسران دانشجو (8/84 ±28/46) بیش از دختران (8/03 ±25/52) و در دانشجویان ترم 4 تحصیلی (9/49 ± 32/78)، بیشتر از سایر دانشجویان بود. همچنین یافته ها نشان داد که دانشجویان مقطع کاردانی رشته فوریت های پزشکی بیشترین میانگین نمرات پرخاشگری را در بین سایر دانشجویان دارا بودند (92/42 ±31/6) (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده سطح متوسط پرخاشگری در میان دانشجویان بود. با توجه به رابطه تاییدشده پرخاشگری با معضلات اجتماعی، بهتر است توجه بیشتری به کاهش آن معطوف شود. همچنین پیشنهاد می‫شود عوامل ایجادکننده پرخاشگری در میان دانشجویان بررسی و آموزش ‫های لازم برای کاهش پرخاشگری در این گروه، ارایه شود.

    کلیدواژگان: پرخاشگری کلامی، پرخاشگری رفتاری، پرخاشگری فیزیکی، دانشجو
  • اعظم زرنشان*، ناصر صفایی، لیلا اسمعلی، بابک اسمعلی صفحات 327-338
    زمینه و هدف

    برقراری اکسیژناسیون کافی و ثبات همودینامیکی از اهداف مهم مراقبت های پرستاری بعد از جراحی بای‫ پس عروق کرونر می‫ باشند. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر تمرینات کششی و تنفسی بر تغییرات همودینامیک و اکسیژناسیون بیماران تحت جراحی بای پس عروق کرونری بود.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1399، تعداد 48 نفر (35 مرد و 13 زن) از بیماران تحت جراحی بای‫پس عروق کرونر غیراورژانسی در بیمارستان شهید مدنی تبریز بصورت تخصیص تصادفی در دو گروه تجربی (24 نفر) و کنترل (24 نفر) قرار گرفتند. ارزیابی های تعداد ضربان قلب، فشارخون و اکسیژناسیون خون شریانی قبل، بلافاصله و پنج روز بعد از تمرینات انجام شد. تمرینات کششی- تنفسی در گروه تجربی به مدت پنج روز و روزانه دو بار (صبح و عصر) اعمال شد و بیماران گروه کنترل نیز مراقبت های معمول را دریافت کردند. داده ها با استفاده از آزمون آنکوا در سطح معناداری 0/05>p مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها

    پس از پنج روز اعمال مداخله تمرینات کششی- تنفسی، متوسط فشار اکسیژن (0/001=p، 12/90=F)، و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی (0/001>p، 16/38=F) افزایش معنادار و تعداد ضربان قلب (0/001>p، 21/01=F) و متوسط فشار دی اکسیدکربن (0/001=p، 11/95=F) کاهش معناداری در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل داشت. بلافاصله بعد از اعمال مداخله تفاوت معناداری بین دو گروه در متغیرهای تحقیق مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق، تمرینات کششی و تنفسی، اثر مفیدی در بهبودی تعداد ضربان قلب و اکسیژناسیون خون شریانی بیماران تحت جراحی بای پس عروق کرونر داشت و می‫تواند به عنوان یک برنامه توانبخشی به بیماران در بهبودی سریعتر کمک کند.

    کلیدواژگان: تمرینات تنفسی، تمرینات کششی، بای پس عروق کرونر، همودینامیک، اکسیژناسیون
  • فاطمه علایی کرهرودی، زهرا آریایی فر*، صدیقه ملکی صفحات 339-347
    زمینه و هدف

     آگاهی والدین به ویژه مادران بیشترین نقش را در تربیت رفتارهای جنسی سالم کودک در سنین خردسالی دارد. هدف مطالعه حاضر مقایسه تاثیر آموزش تربیت جنسی با دو روش بسته آموزشی و بحث گروهی بر آگاهی مادران کودکان خردسال مهدهای کودک منتخب مرکز استان البرز بود.

    روش کار

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی قبل و بعد با سه گروه (گروه های آموزش با بسته آموزشی، آموزش با بحث گروهی و گروه کنترل) بود. جامعه آماری شامل مادران دارای کودک 3 تا 6 سال در مهدهای کودک منتخب مرکز استان البرز طی سال های 98 و 99 بود که از بین آنها تعداد 99 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند که بعد از ریزش 9 نفر، تعداد نمونه به 90 نفر رسید که در سه گروه 30 نفری قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه آگاهی مادران از تربیت جنسی کودکان خردسال مبردی و همکاران (1396) انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون‫ های تی زوجی و کای- دو) و نرم ‫افزار SPSS-19 استفاده شد.

    یافته ها

     در گروه بسته آموزشی، میانگین نمره آگاهی مادران قبل از آموزش 28/63 و بعد از آموزش 30/87 و در گروه بحث گروهی، میانگین نمرات به ترتیب 30/63 و 34/17 بود. مقایسه گروه ها نشان داد که در گروه بحث گروهی، افزایش آگاهی بیشتری نسبت به گروه بسته آموزشی و کنترل اتفاق افتاده و گروه بسته آموزشی افزایش آگاهی بیشتری نسبت به گروه کنترل داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش با بحث گروهی نسبت به بسته آموزشی در جهت افزایش میزان آگاهی مادران دارای کودک خردسال در زمینه تربیت جنسی موثرتر است. لذا، توصیه می‫شود در آموزش جنسی کودکان از این روش ها و بخصوص روش بحث گروهی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی، بحث گروهی، آموزش تربیت جنسی، کودک خردسال، آگاهی مادران
  • زهرا پورموحد، آزیتا آریایی نژاد * صفحات 348-357
    زمینه و هدف

     تولد نوزاد نارس یکی از عواملی است که می‫تواند منجر به اختلال در دلبستگی میان مادر و نوزاد شود. حمایت اجتماعی از والدین، به ویژه مادران نوزادان نارس، نه تنها به سازگاری خانواده با وضعیت نوزاد و بستری بودن وی کمک می ‫نماید، بلکه در ارتقاء رفتارهای دلبستگی مادران تاثیر بسزایی دارد. این پژوهش با هدف مقایسه رفتارهای دلبستگی و حمایت اجتماعی در مادران نوزادان سالم و نارس بستری در بخش ‫های مراقبت ویژه نوزادان انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه یک پژوهش توصیفی- تحلیلی است که با مشارکت 136 نفر از مادران نوزادان سالم و نارس بستری در بخش‫های مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان‫ های شهدای کارگر، افشار و شهید صدوقی یزد در سال 1399 انجام گرفت. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از برگه ثبت رفتار دلبستگی آوانت و پرسشنامه حمایت اجتماعی وین فیلد و تایگمن استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آزمون تی مستقل، کای دو، آنووا و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     میانگین نمرات حمایت اجتماعی در مادران نوزادان نارس (6/47±21/51) بیشتر از نوزادان سالم (5/88±17/36) و میانگین رفتار دلبستگی در مادران نوزادان نارس (13/36±30/79) کمتر از نوزادان سالم (10/43±39/78) بود (0/001p<). همچنین میانگین نمرات رفتارهای هیجانی (10/04±24/11) و مجاورتی (1/01±14/59) در مادران نوزادان سالم و رفتارهای مراقبتی (1/67±2/62) در مادران نوزادان نارس بیش از نوزادان سالم بود (0/05<p).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج، حمایت اجتماعی و رفتارهای مراقبتی در مادران نوزادان نارس و دلبستگی و زیرشاخه های رفتارهای هیجانی و مجاورتی در مادران نوزادان سالم بیشتر بود. لذا، ضروری بنظر می رسد پرستاران بخش های مراقبت ویژه نوزادان اقداماتی را جهت تسهیل فرآیند دلبستگی مادر- نوزاد انجام دهند و فرصت های بیشتری برای حمایت از مادران فراهم کنند.

    کلیدواژگان: رفتارهای دلبستگی، حمایت اجتماعی، مادران، نوزاد سالم، نوزاد نارس
  • شهریار درگاهی، اسماعیل صدری، حسین قمری کیوی، علی رضایی شریف، علی محمد نظری صفحات 358-372
    زمینه و هدف

     امروزه زوجین شاغل در سراسر جهان به طور فزاینده ای شیوع یافته است. این سبک زندگی علی رغم افزایش سطح رفاه اقتصادی، بخاطر فشارها، تعارضات نقشی و ماهیت زندگی، مشکلات زناشویی را برای آنها در پی داشته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تبیین نارضایتی جنسی در زوجین شاغل انجام گرفت.

    روش کار

     پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد پدیدارشناسی تفسیری بود که با مشارکت 13 زوج شاغل انجام شد. شرکت کنندگان به صورت هدفمند و با توجه به معیارهای ورودی، از بین مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره اردبیل انتخاب و قبل از آغاز مصاحبه، ضمن امضای فرم رضایت آگاهانه شرکت در پژوهش، به مقیاس رضایت جنسی لارسون جهت ارزیابی اولیه و ورود به پژوهش پاسخ دادند. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار جمع آوری و با شیوه تحلیل مضمون نسخه دپوی و گیتلین (1993) کدگذاری، دسته بندی و تحلیل شدند.

    یافته ها

     بر اساس پاسخ های شرکت کنندگان در پژوهش، مضامین مرتبط با نارضایتی جنسی زوجین شاغل در 2 مضمون اصلی «رابطه جنسی و زناشویی نامطلوب» و «مشکل در احقاق جنسی»، 7 مضمون فرعی و 19 مقوله طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

     بر اساس تجارب زیسته زوجین شاغل، نارضایتی جنسی دارای مضامین جنسی و زناشویی می‫باشد. یافته های پژوهش حاضر را می توان در زمینه آسیب شناسی، پیشگیری و درمان مشکلات زناشویی و جنسی زوجین شاغل در مراکز مشاوره خصوصی و  سازمان‫ ها به کار بست.

    کلیدواژگان: نارضایتی جنسی، زوجین شاغل، پدیدارشناسی
|
  • Z. Khalili, F .Gholipour*, A. Habibi Sola Pages 286-294
    Background & aim

    Resilience, as one of the classes of positivist psychological approach, has an important role in dealing with stress and life threats and its adverse effects on the lives of the elderly, so that it has occupied a special place in the field of mental health during the last decade. The aim of this study was to determine the rate of resilience and related factors in the elderly in Ardabil in 2021.

    Methods

    This cross-sectional correlational study was performed on 500 elderly people referring to health centers in Ardabil in 2021, who were selected by cluster random sampling. Data collection tools were a two-part questionnaire including demographic information and Connor and Davidson resilience questionnaire. Data analysis was performed using SPSS-22 and using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results showed that the mean and standard deviation of the elderly in this study was 83.10±17.28. The results of one-way analysis of variance showed that there was a statistically significant relationship between the number of children (p=0.001), education (p=0.02) and job (p=0.000) with the resilience score of the elderly. Tukey post hoc test showed significant differences between the elderly with 1-4 children and above 4 (p=0.000), between people with literacy education and diploma and higher (p=0.03) and the elderly with retired employment (p=0.04). According to independent t-test, there was a significant relationship between marital status and having chronic illness with resilience score (p≤0.05).

    Conclusion

    The results of the present study revealed factors related to resilience in the elderly in Ardabil that can help health care providers to understand the resources affecting resilience and provide comprehensive care plans for resilience growth and subsequently increase the quality of life of the elderly.

    Keywords: Resilience, Elderly, Chronic Disease
  • A. Akbari, F .Ahmadi*, H. Zandi, E.Talebi Ghane, S .Yadollahifar, E .Jalili Pages 295-305
    Background & Aim

    Cancer is one of the leading causes of child mortality in the world. Advances in the treatment of the disease have led caregivers to focus on other issues, including efforts to reduce the anxiety of mothers of children with cancer. Paying attention to family-centered care can be effective in achieving these goals. Therefore, the present study was designed to determine the effect of family-centered empowerment model on the anxiety of mothers of children with cancer.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pre-post design and a control group. The study was performed in Besat Hospital in Hamadan. Sixty mothers of children with cancer were randomly divided into two groups: control (n=30) and experimental (n=30). At the beginning of the study, the Spielberger Anxiety Inventory was completed by the samples and then in the experimental group, 5 sessions of family-centered empowerment model were performed by the researcher. After 5 weeks, data were collected from two groups and analyzed by SPSS-25 software.

    Results

    There was no significant difference between the mean scores of state and trait anxiety in the control group before and after the intervention, while after the intervention, the mean score of state and trait anxiety in the experimental group decreased significantly (p<0.05). Also, the mean score of general anxiety before and after the intervention was significantly different in the experimental group (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, the family-centered empowerment model can be an important step in improving the anxiety of mothers of children with cancer; therefore, due to the low cost, safety and effectiveness of the family-centered empowerment model, it is suggested to use this model on other variables of nursing care.

    Keywords: Family-Centered Empowerment Model, Children, Cancer, Anxiety
  • A .Eghbali*, H. Vahedi, R. Rezaei, A .Fathi Pages 306-317
    Background & Aim

    The Covid-19 virus is one of the most important threats currently facing many countries around the world. Most research focuses on the pathophysiology, diagnosis and treatment of this disease and the threats posed by this disease to mental health have been neglected. Therefore, the present study was conducted with the aim of the effectiveness of mindfulness-based stress reduction training on depression, anxiety and stress in people at risk for COVID-19.

    Methods

    For this purpose, a multiple-baseline single-subject design with follow-up was used and from the clients of Aramesh Andisheh Psychological Services Center in Tabriz, between July and September 2020, three people were selected by purposive sampling. The Depression, Anxiety and Stress Questionnaire (DASS-21) were used to collect data at baseline, intervention and follow-up stages. The intervention was performed using mindfulness-based stress reduction method in the form of 8 sessions. Recovery percentage, effect size and graphical analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that mindfulness-based stress reduction training had a clinically significant effect on reducing depression, anxiety and stress in high-risk individuals, and the effect of training on these variables in all three subjects was higher than the effect size (1.15). This effect persisted at the end of the follow-up phase.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that mindfulness-based stress reduction can be included as an effective intervention in the psychological services of people at risk for Covid-19 disease.

    Keywords: Mindfulness-based Stress Reduction, Depression, Anxiety, Stress, Covid-19
  • E. Mohammadpour, F. Ebrahimi Belil*, S. Asghari, M .Jabbari Pages 318-326
    Background & aim

    The phenomenon of aggression and its occurrence is one of the serious and pervasive harms and issues in todaychr('39')s societies that it is very important to know the causes, extent and ways to reduce this social problem. The aim of this study was to investigate the level of aggression and the factors affecting it in students of Ardabil School of Nursing and Midwifery in 2019.

    Methods

    This research is a descriptive-analytical cross-sectional study that was performed on all students of Ardabil School of Nursing and Midwifery in the first half of 2019 by stratified random sampling. Demographic information and Eysenck and Glyn Wilson aggression questionnaire were used to collect data. Data were analyzed using SPSS software and descriptive and analytical statistics.

    Results

    The results showed the mean aggression of 26.98±8.54, which indicated the moderate aggression in students. The mean aggression in boys (28.46±8.84) was higher than girls (25.52±8.03) and 4th semester students had the highest mean anger with mean and standard deviation of 32.78±9.49. The findings also showed that emergency medical students had the highest mean anger among other students (31.92 ± 6.42) (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that the level of studentschr('39') aggression was moderate. Considering the confirmed relationship between aggression and social problems, it is better to pay more attention to reducing it. It is also suggested to study the factors that cause aggression among students and provide the necessary training to reduce aggression in this group.

    Keywords: Verbal Aggression, Behavioral Aggression, Physical Aggression, Student
  • A. Zarneshan*, N. Safaee, L.Esmealy, B .Esmealy Pages 327-338
    Background & aim

    Adequate oxygenation and hemodynamic stability are important goals of nursing care after coronary artery bypass graft (CABG). This study aimed to evaluate the effects of stretching combined with breathing exercise on hemodynamic and oxygenation changes in CABG patients.

    Methods

    In this randomized clinical trial study performed in 2020, 48 patients (35 men and 13 women) undergoing non-emergency CABG surgery at Shahid Madani Hospital of Tabriz were randomly divided into experimental (n=24) and control (n=24) groups. Evaluations of heart rate, blood pressure, and arterial blood oxygenation were performed before, immediately, and five day after exercises. Combined Stretching-breathing exercises were performed in the experimental group for five days and two times a day (morning and evening). The patients in the control group received the usual hospital care. Data were analyzed using ANCOVA at a significant level of p<0.05.

    Results

    After five days of combined stretching-breathing exercise, the mean oxygen pressure (F=12.90, p=0.001) and oxygen saturation (F=16.38, p<0.001) of arterial blood increased significantly, while heart rate (F=21.01, p<0.001) and mean carbon dioxide pressure (F=11.95, p=0.001) decreased significantly in the experimental group compared to the control group. Immediately after the intervention, no significant difference was observed between two groups in the research variables.

    Conclusions

    Based on the research findings, combined stretching-breathing exercise had a beneficial effect on improving heart rate and arterial blood oxygenation in CABG patients and this can speed patient recovery as a rehabilitation program.

    Keywords: : Breathing Exercises, Coronary Artery Bypass, Hemodynamics, Muscle Stretching, Oxygenation
  • F .Alaee karahroudy, Z. Aryaeefar*, S .Maleki Pages 339-347
    Background & Aim

    The parents and especially the mothers’ awareness play a major role in education of healthy sexual behaviors in pre-school children. The present study aims to compare the effects of sex education with two methods of educational pack and group discussion on awareness in mothers of pre-school children in the selected kindergartens of Alborz Province center.

    Methods

    This is a semi-experimental study comparing the before and after education situations in three groups including the educational pack, group discussion and control group. The population includes the mothers with a 3-6-year-old child in the selected kindergartens of Alborz Province center (2019-2020), among them, 99 people were selected by stratified random sampling method. After dropping 9 people, the number of samples reached 90 people who were divided into three groups of 30 people. Data collection was done with using a questionnaire of mothers' awareness of sexual education of pre-school children of Mobaradi, et al. For experimental data analysis, descriptive (frequency, mean and standard deviation) and inferential (paired t-tests and chi-square) statistics were used in SPSS software version 19.

    Results

    In educational pack group, the mothers’ average awareness was reported 28.63 before the education and 30.87 after the education and in group discussion; the mean scores were 30.63 and 34.17 respectively. The comparison of the groups showed that in discussion group, awareness increased more than educational pack group and control. The educational pack group had more awareness than the control group (p<0.05).

    Conclusion

    The results of this research showed that group discussion education is more effective than the educational pack in order to increase the awareness of mothers of pre- school children in the field of sex education. Therefore, in child sex education, it is recommended to use these methods, especially the group discussion method.

    Keywords: Educational Pack, Group Discussion, Sex Education, Pre-school Children, Mothers’ Awareness
  • Z .Pourmovahed, A. Aryaeenezhad * Pages 348-357
    Background & objectives

     The birth of a premature baby is one of the factors that can lead to impaired attachment between them. Social support of parents, especially mothers of premature infants, not only helps the family to adjust to the baby's condition and hospitalization, but also has a great effect on promoting mothers' attachment behaviors. This study was done to compare of maternal-infant attachment behaviors and social support in mothers of healthy newborns and premature newborns hospitalized in neonatal intensive care.

    Methods

     This is a descriptive-comparative study performed on 136 mothers of healthy infants and premature infants admitted to the neonatal intensive care unit of Shohada-e-Kargar, Afshar and ShahidSadoughi hospitals. The samples were selected by convenient sampling method in 2020. A record sheet of Avant maternal- neonatal attachment and the Winfield and Tigman social support questionnaire were completed. Data were analyzed using independent t-test, chi-square, ANOVA and Pearson correlation were in SPSS 16 software. P value less than 0.05 was considered significant.

    Results

     The mean score of social support was higher in mothers of premature infants (21.51±6.47) than healthy infants (17.36±5.88) and a statistically significant difference was observed between the two groups (p<0.001).Also, the mean of attachment behavior in mothers of premature infants (30.7±13.36) was less than healthy newborns (39.78±10.43). In subcategories, the mean score of emotional (24.11±10.04) and proximity behaviors (14.59±1.01) were higher in mothers of healthy infants, but the mean score of caring behaviors subcategory (2.62±1.67) was higher in mothers of premature infants(p<0.05).

    Conclusion

     In this study social support and caring behaviors were higher in mothers of preterm infants. Also, attachment and sub-categories of emotional and proximity behaviors were more observed in mothers of healthy infants. It seems necessary for nurses to doing interventions for facilitating the mother-infant attachment process and provide more opportunities to support mothers in NICU.

    Keywords: Attachment Behaviors, Social Support, Mothers, Healthy Newborn, Premature Newborn
  • Sh .Dargahi, E .Sadri Damirchi, H. Ghamari kivi, A. Rezaei Sharif, A. Nazari Pages 358-372
    Background & objectives

     Today, the number of dual career couples is increasingly prevalent around the world. This lifestyle, despite the increase in the level of economic well-being, has caused marital problems due to pressures, role conflicts and the nature of their lives. Therefore, the present study aimed to explain the sexual dissatisfaction based on the lived experiences of working couples.

    Methods

     The present study was a qualitative study with an interpretive phenomenological approach conducted with the participation of 13 working couples. Participants were purposefully selected from those referred to Ardabil counseling centers according to the inclusion criteria. Prior to the interview, the study participants, after signing the informed consent form, responded to the Larson Sexual Satisfaction Scale for initial evaluation and entry into the study. Data were collected using semi-structured interviews and coded, categorized and analyzed using the thematic analysis method of Depoy and Gitlin (1993).

    Results

     Based on the answers of the participants in the study, the themes of experiences related to sexual dissatisfaction of dual career couples were categorized in 2 main themes of “unfavorable sexual and marital relations” and “difficulty in sexual assertiveness” and 7 sub-themes and 19 categories.

    Conclusion

     Based on the findings of the present study, the sexual dissatisfaction of dual career couples has sexual, functional and marital dimensions. The findings of the present study can be used in the field of pathology, prevention and treatment of marital and sexual problems of working couples in private counseling centers and organizations.

    Keywords: Sexual Dissatisfaction, Dual Career Couples, Phenomenology