فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرید دباغیان، مریم حسن‏پور، سامان معروفی زاده، علیرضا خوشدل، نفیسه حسینی‏یکتا، مهناز خانوی* صفحه 225
    سابقه و هدف

    با توجه به قدمت استفاده از گیاهان دارویی در پیشگیری و درمان بیماری‏های مختلف، هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی میزان مصرف گیاهان دارویی و داروهای طبیعی در زمان شیوع کووید-19 در ایران و ارتباط آن با عوامل دموگرافیک می‏باشد.

    مواد و روش‌ها:

    این مطالعه مقطعی مبتنی‏بر وب بر روی 298 فرد در ایران، بین 26 تا 31 فروردین 1399 انجام شد. داده‌ها از طریق پرسشنامه آنلاین از طریق رسانه‌های اجتماعی مانند واتس‌اپ و تلگرام جمع‌آوری شد. به منظور بررسی‏های آماری از مدل‌های رگرسیون لجستیک ساده و چندگانه استفاده و نتایج این روش‌ها به صورت نسبت شانس (OR) و فواصل اطمینان 95 درصد (CI 95 درصد) نشان داده شد.

    یافته‌ها:

    میزان استفاده از گیاهان دارویی و داروهای طبیعی در این مطالعه برابر با 3/50 درصد بود. نتایج نشان داد، افرادی که اعضای خانواده، دوستان و آشنایان آنها به کووید-19 مبتلا بودند (96/2 – 01/1 :CI 95 درصد، 72/1=OR) بیشتر از سایرین از گیاهان دارویی و داروهای طبیعی استفاده می‌کردند. بیشترین میزان استفاده از گیاهان دارویی به ترتیب مربوط به گیاهان آویشن، زنجبیل، دارچین، بابونه و پونه کوهی بود.


    نتیجه ‏گیری:

    با توجه به اعتماد و علاقه حداقل نیمی از مردم جامعه به استفاده از گیاهان دارویی و فرآورده‌های مرتبط خصوصا در پیشگیری و درمان کووید-19، برای استفاده درست از این داروها در جامعه، به‏ نظر می‏رسد اتخاذ سیاست‏هایی به‏منظور اطلاع‏رسانی صحیح در مورد نحوه مصرف، عوارض و تداخلات احتمالی و راه ‏های کسب اطلاعات معتبر در زمینه گیاهان دارویی و داروهای طبیعی در زمان این بیماری ضروری است.

    کلیدواژگان: کووید 19، ویروس SARS-CoV-2، گیاهان دارویی، فرآورده‏های گیاهی
  • زهرا بهاءالدین، مریم ایرانزاد اصل، فرزانه غفاری، واحده ناصری، بابک دانش فرد، فاطمه عمادی، فاطمه علیجانی ها، محسن ناصری* صفحه 237
    سابقه و هدف

    در حال حاضر ریزش موی سر اختلالی شایع و مسئله ای جهانی است. برای درمان این اختلال محبوبیت محصولات طبیعی و داروهای سنتی در حال افزایش است. استفاده از منابع طب سنتی برای یافتن گیاهان مناسب و موثر در سلامت مو و تهیه فراورده های آنها بسیار سودمند است. طب سنتی ایران متشکل از مجموعه دانش‎‏هایی است که نه تنها در تشخیص طبی، پیشگیری و درمان بیماری‏های مختلف راه‏ حل‏های مناسب ارایه داده است بلکه در مورد کاربرد گیاهان مختلف در زینت (کاربرد در آرایش و زیبایی) و از جمله در سلامت مو و درمان بیماری‏های مو هم حاوی اطلاعات باارزشی از تجربیات دانشمندان و حکمای این سرزمین می‏باشد. در این مطالعه به معرفی داروهای مفرده ای که در منابع طب سنتی اسلام و ایران برای درمان ریزش مو توصیه و تاکید شده ‏اند، می‏پردازیم.

    مواد و روش‏ها:

    این مطالعه یک تحقیق کتابخانه‏ای براساس بررسی متون داروسازی سنتی ایرانی است. در این مطالعه مفردات دارویی ذکرشده در درمان ریزش موی سر از جلد دوم کتاب القانون فی الطب ابن سینا جمع‏آوری شده است، سپس این مفردات در کتاب‏های الابنیه عن حقایق الادویه، تذکره اولی الالباب و الجامع للعجب العجاب، تحفه المومنین و مخزن الادویه جست‏وجو شدند. مراحل انجام تحقیق شامل: یافتن کلیدواژه‏ ها، جست‏وجو در منابع، تهیه لیست واحد، یافتن مترادفات، جمع‏ بندی، نمره ‏دهی، اولویت ‏بندی و رسم نمودار بوده است.

    یافته‏ ها:

    در این مطالعه 24 مفرده در درمان ریزش موی سر یافت شدند که دارای منشا گیاهی، حیوانی یا معدنی هستند. براساس نمره ‏های به ‏دست ‏آمده در جدول مفردات، آس (مورد)، پرسیاوشان، سدر، لادن، شنبلیله و مفرده حیوانی خرگوش بالاترین امتیازات را کسب کردند.

    نتیجه‏ گیری:

    لیست مفردات دارویی به‏دست‏آمده در این مطالعه می‏تواند مبنای انجام مطالعات پایه و بالینی برای طراحی و تهیه داروهای گیاهی مناسب و موثر در درمان ریزش مو قرار گیرد.

    کلیدواژگان: طب سنتی، ریزش مو، مفردات دارویی
  • محمد هاشمی ‏مهر، نرجس گرجی*، ریحانه معینی صفحه 251
    سابقه و هدف

    صرع اختلال غیرطبیعی سلول‌های عصبی است که پس از سکته مغزی، دومین عامل بیماری‌های سیستم عصبی مرکزی می‌باشد. هدف از این مطالعه، بازنگری نظرات طب سنتی ایران در خصوص بیماری صرع اطفال و استخراج گیاهان دارویی برای درمان آن است.

    مواد و روش‌ها:

    این تحقیق یک مطالعه کتابخانه‌ای است. با استفاده از نرم‌افزار جامع نور و همچنین مطالعه و بررسی کتب منتخب طب ایرانی، جست‌وجوی کلماتی نظیر گیاهان دارویی، صبیان، صرع، تشنج، نوزاد، طفل، شیرخوار و کودک به‌عنوان کلیدواژه انجام شد. درنهایت جست‌وجو در بانک‌های اطلاعاتی نظیر PubMed, Scopus و Google Scholar با عناوین ذکرشده صورت گرفت و مقالات جدید مرتبط نیز مطالعه شد.

    یافته‌ها:

    در منابع طب سنتی ایران، صرع همراه با اختلال حس و حرکت اندام‌ها که به‌صورت ناگهانی یا با نشانه‌هایی از قبیل ضعف، احساس فشار یا درد در معده، بی‌حسی در زبان، سردرد و فراموشی قبل از وقوع معرفی شده است. پرهیز از نگاه‌‌کردن به اجسام دارای حرکت سریع، دورانی و براق، ایستادن بر مکان‌های بلند و در معرض باد، مطالعه‌ و دویدن طولانی و در صرع شیرخوار، اصلاح غذای مادر شیرده و مواد غذایی لطیف توصیه شده است و معتقدند اکثر موارد صرع پیش از بلوغ، با افزایش سن و تغییر در سبک زندگی بهبود خواهند یافت و افراد مبتلا باید از مصرف لبنیات، گردو، کرفس و سبزیجات به‌جز پونه، بادرنجبویه، کاهو و کاسنی منع شوند. ازجمله گیاهان معرفی‌شده می‌توان به دارچین، انیسون، اسطوخودوس، گل‌گاوزبان، بادرنجبویه، سیاه‌دانه، سنبل‌الطیب، مرزنجوش و زنجبیل اشاره کرد که برخی از آنان در مطالعات آزمایشگاهی و بالینی مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

    نتیجه‌گیری:

    درمان‌ صرع در طب سنتی ایران براساس رفع علت بیماری و در طب نوین، با توجه به نوع صرع می‌باشد. اطبای ایرانی سبب و عامل صرع را تنها مخصوص مغز نمی‌دانند. پژوهش‌های آینده‌نگر برای ارزیابی تعامل بین مادر، جنین و شرایط نوزادان که در رفع وقوع صرع و تشنج نوزادی کمک می‌کنند، ضروری به نظر می‌رسد و توصیه‌ها و گیاهان ذکرشده، ایده مناسبی برای تحقیقات آینده است.

    کلیدواژگان: صرع، تشنج، کودک، طب ایرانی، گیاهان دارویی
  • فاطمه ممشلی، علی اکبر صبوری، سید حسن مقدم نیا، علی اکبر موسوی موحدی* صفحه 263
    سابقه و هدف

    هر علمی می‌تواند از طریق همگرایی نظریه‌ها و تجربه‌های مفید و با استفاده از داده‌های جدید توسعه یابد. علم طب نیز از این قاعده مستثنا نیست. نادیده انگاشتن گنجینه عظیمی از دانش پزشکی که طی قرن‌ها در فرهنگ‌ها و تمدن‌های مختلف شکل گرفته و تکامل یافته است، منطقی به‏نظر نمی‌رسد.

    مواد و روش‌ها:

    این مقاله یک مطالعه مروری و سیاست‌گذاری علمی است. در این مطالعه لغات کلیدی به زبان‌های فارسی و انگلیسی در پایگاه‌های علمی داخلی نظیر SID Magiran, Irandoc, و پایگاه‌های جست‌وجوی علمی بین‌المللی نظیر PubMed Scopus, و Web of Science مورد جست‌وجو قرار گرفت. بازه زمانی مورد جست‌وجو برای مشخص‏کردن مقاله‌های مورد نظر از سال 1995 تا 2020 در نظر گرفته شده است. در این مطالعه مقالات و آثار پژوهشی اصیل و مروری بررسی شده است. در انتها نتایج بر مبنای علوم زیستی پیشرفته جمع‌بندی شده است.

    یافته‏ ها:

    سازمان جهانی بهداشت از سال 1977 خواستار توجه دولت‏ها به کاربرد طب سنتی شد و از سال 2002 میلادی برنامه‌ای را برای الحاق طب سنتی با طب مدرن، که در نهایت به ایجاد طب همگرا منتهی شد، آغاز کرده است. کشور چین در این میان پیشتاز بود و قدم‌های بزرگی در راه همگرا کردن طب سنتی خود با دیدگاه‏ها و رویکردهای طب مدرن برداشته است. ایران با دانشمندانی چون ابن‌سینا که شهرت جهانی دارند از سابقه تاریخی درخشانی در علم طب برخوردار است؛ بنابراین انتظار می‌رود که طب ایرانی با نگاه همگرایی و فراگیر دربرگیرنده تمامی دانش طب از قدیم تا جدید باشد و در طب همگرا در سطح ملی و بین‌المللی پیشتازی کند. یکی از شیوه‌ها برای همگرا شدن طب قدیم با طب جدید، انجام تحقیقات در سطح مولکولی و بیومولکولی در مورد نسخه‏های طب سنتی است. رویکردهایی که اخیرا توسط پژوهشگران در این بررسی‌ها مورد توجه قرار گرفته شامل زیست‏شناسی سامانه‏ای، پروتویومیکس، متابولومیکس و دیگر آنالیزهای شبکه است. 

    نتیجه‏ گیری:

    انسان موجود بسیار ناشناخته‌ای است، بنابراین ‌باید سلامت انسان را در توازن با طبیعت و فطرت او نگریست؛ لذا برای پیشگیری و درمان بیماری‌های او شایسته است از الگوبرداری‌های طبیعی، سبک زندگی سالم، خرد و دانش بر مبنای طبع و فطرت او در کنار پیشرفت‌های پزشکی نوین بهره‏ گرفت.

    کلیدواژگان: طب همگرا، طب سنتی، علوم پایه، زیست شناسی مولکولی، سبک زندگی
  • امین متولیان*، مهنازالسادات مرتضوی صفحه 273
    سابقه و هدف

    طب‏الاجساد، مفهومی است که کیمیاگران دوره اسلامی برای فهم، تشخیص و اصلاح نواقص و زواید عارض بر اجساد (فلزات) سبعه مطرح کرده‏اند. آنها فلزات را هم‏چون بدن انسان، در معرض فساد و مرض می‏انگاشته‏اند و می‏کوشیدند تا براساس روابط علم‏المیزان، انحراف مزاج آنها را تشخیص دهند و براساس تدابیر کیمیایی از جمله ترکیب، این انحراف را برطرف و مزاج جسد را به وضعیت تعادلی خود نزدیک کنند. پیش از این و در بیشتر مطالعات رایج و موجود، مقوله اکسیر، یکی از مقولاتی بوده که بیشتر مورخان علم، برای فهم رابطه طب و کیمیا بر آن متمرکز می‏شدند. اما در این مقاله، مفاهیم و روش‏های رایج دیگر در طب‏الاجساد از جمله مزاج، خاصیت و ترکیب و تدبیر، نیز شرح داده شده است. مطالعات تاریخ‏نگارانه مبتنی بر روش ترکیب که اساس طب‌الاجساد است، دامنه مطالعه در باب تعاملات طب و کیمیا را می‏تواند گسترش دهد.

    مواد و روش‏ها:

    این مقاله یک مطالعه کتابخانه‏ای است که برای سامان‏دادن و نگارش آن چند رساله در صناعت کیمیا از سه حکیم کیمیاگر بزرگ دوره اسلامی یعنی جابربن‏حیان، مویدالدین طغرایی و ایدمر جلدکی، بررسی و بخشی از مباحث آنها در ارتباط با طب‏الاجساد، اصلاح و درمان فلزات ارایه شده است تا مفاهیم پایه و روش‏های اصلی در این دانش استخراج، شرح و تا حد ممکن با یکدیگر، مقایسه شوند. قبل از آن بر مبنای مقالات لاتینی، عربی و فارسی موجود و براساس جست‏وجوی مفهوم ارتباط طب و کیمیا در دوره اسلامی، پیشینه‏ای مختصر از آن گزارش شده است.

    یافته‏ ها:

    بخش قابل‌توجهی از متون معتبرتر در کیمیای دوره اسلامی که متعلق به سه کیمیاگر نام‏دار این دوره است، به طب‏الاجساد اختصاص یافته است. در این بخش‏ها، مواد و روش‏هایی برای مداوا و اصلاح امراض در اجساد سبعه معرفی شده که استفاده از آنها با آنچه طبیبان انجام می‏داده‏اند مشابه است. براساس همین شباهت، در مواردی نیز اعضای بدن به قلم کیمیاگران توصیف و حتی رسم شده، علل امراض شرح داده شده و روش‏هایی نوآورانه برای درمان آنها پیشنهاد شده است.

    نتیجه ‏گیری:

    طب‏الاجساد شاخه‏ای مطرح در متون کیمیاست که به‌واسطه شباهت مفاهیم و روش‏های آن با مفاهیم و روش‏های طب دوره اسلامی، می‏تواند محملی برای بازشناخت رابطه طب و کیمیا به‏ شمار آید.

    کلیدواژگان: اجساد، ترکیب، مزاج، خاصیت، کیمیا، طب
  • روشنک مکبری نژاد، الهام اختری* صفحه 287
    سابقه و هدف

    از میان استادان برجسته‏ای که در دارالفنون آموزش دیده‏اند به‏نام‏ترین‏شان در حوزه درمان با طب تلفیقی (طب مدرن و طب سنتی) عبدالله خان احمدیه است. او در سال 1294 خورشیدی از دارالفنون فارغ‏التحصیل شده است. آنچه در حال حاضر این پزشک به‏نام تاریخ معاصر را مورد توجه دانشکده‏های طب سنتی قرار داده است، نحوه شرح‌حال‌گیری ایشان و برخورد قدم‌به‌قدم بالینی تا درمان بیمار است. هدف از این مطالعه بررسی روش درمان و نحوه گزارش‌گیری دکتر احمدیه است.

    مواد و روش‏ها:

    این مطالعه به روش کتابخانه‏ای انجام شده که یادداشت‏های در دسترس دکتر احمدیه را مورد بررسی قرار داده است. بخشی از این نسخه‏ها و یادداشت‏ها را مرحوم استاد اصفهانی در یک فایل کامپیوتری جمع‌آوری کرده و بخش دیگر در کتاب «راز درمان» به چاپ رسیده است.

    یافته‏ ها:

    دکتر عبدالله خان احمدیه در روال شرح‌حال‌گیری به احوال چهره، زبان و گوارش بیمار توجه عمیقی داشته است. آنچه در یادداشت‌های ایشان بسیار به چشم می‌خورد دقت در شرح‌حال‌گیری، ارتباط روزانه با بیمار، خلق نیکو، صرف وقت زیاد طی معاینه و ویزیت بیمار و نسخه‏های تلفیقی است. او بنا به نیاز، هم داروهای طب رایج و هم گیاهان دارویی را در سبد دارویی بیمار در نظر می‌گرفت. آنچه در روند درمان ارزشمند ایشان بسیار به چشم می‌خورد استفاده از بهبود کارکرد گوارشی و اجابت مزاج بیمار جهت تسریع روند بهبودی است.

    نتیجه‌گیری:

    به‏ نظر می‌رسد بررسی نسخه‏ ها و روش درمانی ایشان در دانشکده‏ های طب سنتی توسط دانشجویان و در جلسات گزارش صبحگاهی در پیشبرد درمان تلفیقی بتواند رهگشا باشد؛ چرا که یادداشت‌های باارزش دکتر احمدیه فقط یک یادداشت روزانه سیر بیماری نیست، بلکه یک تفکر بنیادین در درمان تلفیقی را به عرصه ظهور رسانده است که امروزه جایگاه ویژه‏ای در بهداشت و درمان اکثر کشورهای توسعه‌یافته دارد.

    کلیدواژگان: درمان، طب سنتی، طب ایرانی، طب تلفیقی
  • میثم شیرزاد، روجا رحیمی، سمانه سلیمانی، افسانه حسین سالاری، شیما قدمی، امیر خلج، مریم حمزه‏لو مقدم، امیرمهدی طالب، هما حاجی‏مهدی‏پور، غلامرضا امین* صفحه 295
    سابقه و هدف

    هندباء یا کاسنی یکی از گیاهانی است که طی قرون متمادی مورد توجه حکمای ایران و دیگر کشورها بوده، دارویی مفتح انسدادها و مقوی کبد، تسکین‌دهنده حرارت و تشنگی، و نیز کاهنده تیزی صفرا و التهاب معده است. تا کنون گونه‌های مختلف گیاهی در منابع گوناگون به‌عنوان کاسنی بیان شده‌اند، درحالی‏که توصیف بیان‌شده از ظاهر این گیاهان در منابع مختلف یکسان نیست. هدف از این مطالعه تطبیق خصوصیات ریخت‌شناختی و اثرات دارویی انواع مختلف کاسنی در منابع طب سنتی و تعیین نام علمی آنها با استفاده از اطلاعات به‌دست‌آمده از ویژگی‌های مورفولوژیک و اثرات درمانی آنها در مستندات رایج است.

    مواد و روش‌ها:

    در این مطالعه ویژگی‌های مورفولوژی انواع گیاهان منسوب به هندباء با اسامی علمی Cichorium endiva،Cichorium intybus ، Taraxacum officinale و Chondrilla juncea در منابع معتبر جدید گیاهان دارویی بررسی شد و با ویژگی‌های گیاه‌شناسی مطرح شده برای هندباء در منابع طب سنتی مقایسه شد.

    یافته‌ها:

    طی مطالعات انجام‏شده در منابع طب سنتی و تطبیق ویژگی‌های ظاهری با منابع جدید، کاسنی بری معادل Cichorium intibus وکاسنی بستانی معادل Cichorium endiva  تعیین شد. گونه‌های دیگر شامل: Cichorium pumilum Taraxacum officinale, و Chondrilla juncea تفاوت‌هایی واضح در ویژگی‌های گیاهی با دو گونه اصلی مطرح‌شده به‌عنوان کاسنی داشتند.

    نتیجه‌گیری:

    از آنجایی‏که شناسایی ماهیت دقیق گیاهان دارویی برای انجام پژوهش‌های علمی و نتایج حاصل از آن بسیار مهم است، در این مقاله با مقایسه چندین گونه گیاهی که در منابع طب سنتی به‌عنوان کاسنی بیان شده‌اند و مقایسه ویژگی‌های ظاهری آنها، گیاه کاسنی بری با نام علمیCichorium intibus L. و گیاه کاسنی بستانی با نام علمیCichorium endivia L ،که در منابع از انواع کاسنی یا هندباء بودند، تعیین شد. سایر گونه‌ها نمی‌توانند از منظر طب سنتی به‌عنوان کاسنی یا هندباء در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: هندباء، کاسنی، طب سنتی ایران، Cichorium intibus، Cichorium endiva
|
  • Farid Dabaghiana, Maryam Hasanpourb, Saman Marufizadehc, Alireza Khoshdeld, Nafiseh Hoseyni Yektae, Mahnaz Khanavia Page 225

    Background and Purpose:

    The use of medicinal plants in the prevention and treatment of various diseases has a long history. Due to this, the purpose of this study was to investigate the use of herbs and natural medicines during the outbreak of COVID-19 in Iran and its relationship with demographic factors.
     

    Materials and Methods

    This web-based cross-sectional study was performed on 298 individuals in Iran between April14 to 19, 2020. Data were collected via online questionnaires in social media including WhatsApp and Telegram. Simple and multiple logistic regression models were used for statistical analysis, and the results of these methods were shown as odds ratio (OR) and 95% confidence intervals (95% CI).
     

    Results

    The prevalence rate for use of medicinal plants and natural medicines was 50.3%. The results showed that individuals whose family members, friends, and/or relatives were infected with COVID-19 (OR=1.72, %95 CI: 1.01 - 2.96), were more likely to use medicinal plants and natural medicines than others. The highest rates of use belonged to thyme, ginger, cinnamon, chamomile and oregano, respectively.
     

    Conclusion

    This study indicated the trust and interest of at least half of the population in using medicinal plants and related products, especially in the prevention and treatment of Covid-19. It is therefore necessary to adopt policies to provide accurate information on usage, possible side effects and interactions, and ways to obtain valid information about medicinal plants and natural medicines during the COVID-19 outbreak in order to promote rational use of these drugs in the community.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, Medicinal plants, Plant preparations
  • Zahra Bahaeddina, Maryam Iranzadaslb, Farzaneh Ghaffaric, Vahedeh Naseria, Babak Daneshfarda, Fatemeh Emadia, Fatemeh Alijanihaa, Mohsen Naseria* Page 237


    Background and Purpose:

    Nowadays, hair loss is a prevalent and universal problem. Using traditional medicine resources to find appropriate remedies for hair care is a good approach to produce effective natural products. Persian medicine contains a vast knowledge, which is not only helpful in diagnosing, preventing and treating disease, but also includes valuable experiences and studies about using different herbs in cosmetic applications, such as healthiness of hair and curing its disorders. This article introduces materia medica mentioned in Islamic and Persian medicine as a hair loss treatment.

    Materials and Methods

    This is a library study based on the review of traditional Persian medicine books. We extracted effective drugs for hair loss treatment mentioned in Al Qanun-fi al-Tibb, and then searched in four authoritative reference books of traditional medicine (Al-Abnyia 'an Haqa'iq al-Adwiya, Tadhkirat Ulil al-Albab, Tuhfat ul-Momineen, and Makhzan al-Adwiya). The research steps included finding keywords, searching in the resources, generating unitized lists, finding synonyms, and finally, summarizing, scoring, and prioritizing.

    Results

     In this study, the 24 materia medica -derived from plants, animals or mineral resources- were found as hair loss cure. Based on the obtained scores, Myrtus communis L., both Adiantum capillus-veneris L.and Ziziphus spina-christi L.; and Ladan, both Trigonella foenum-graecum L. and Lepus earned the highest score respectively in the table. 

    Conclusion

    The list of drugs collected in this study can be considered as a basis in further basic and clinical studies to design and produce effective herbal drugs in treating hair loss.

    Keywords: Traditional Medicine, Hair Loss, Materia Medica
  • Mohammad Hashemi Mehra, Narjes Gorjib*, Reihaneh Moeinib Page 251

    Background and Purpose:

    Epilepsy is an abnormal disorder of nerve cells that is second in prevalence of diseases of the central nervous system after stroke. The purpose of this study is to review the perspective of Traditional Iranian Medicine on pediatric epilepsy and the medicinal plants used in its treatment.
     

    Materials and Methods

    This research is a library study. Keywords such as medicinal plants, epilepsy, seizure, neonate, baby, infant and child were queried in Noor software, and selected Iranian medicine textbooks were studied and reviewed. Finally, a search was conducted in databases such as Scopus, PubMed and Google Scholar by the mentioned keywords and related articles were studied.
     

    Results

    Persian Medicine resources have introduced epilepsy as a disturbance of the sense and movement of organs that occurs suddenly and may be associated with prodromal symptoms such as weakness, feeling of pressure or pain in the stomach, numbness in the tongue, headache and forgetfulness. Avoidance of factors such as looking at fast-moving, rotating, shiny objects; standing in high places; being exposed to the wind; studying; and running for a long time are advised. In infants with epilepsy, improving breastfeeding and feeding with soft foods are recommended. Persian scholars believed that most cases of epilepsy improve prior to puberty with growing age and lifestyle changes. Patients should be banned from dairy products, Juglans, Apium graveolens, and vegetables other than Mentha pulegium, Melissa officinalis, Lactuca sativa and Cichorium intybus. Some medicinal herbs mentioned for treatment of this condition include Cinnamomum verum, Pimpinella anisum, Lavandula angustifolia, Echium amoenum, Melissa officinalis, Nigella sativa, Nardostachys jatamansi, Origanum majorana and Zingiber officinale, a number of which have been studied in laboratory and clinical studies.
     

    Conclusion

    The treatment of epilepsy is based on eliminating the cause of the disease in Persian Medicine, and depends on the type of epilepsy in modern medicine. Iranian physicians did not consider the cause of epilepsy to be specific to the brain. Studies are needed to assess the interaction among the mother and fetus and also neonatal factors that help eliminate the occurrence of epilepsy and seizures. Recommendations and mentioned herbs are proposed for future research.

    Keywords: Epilepsy, Seizure, Child, Persian Medicine, Herbal Medicine
  • Fatemeh Mamashli, Ali Akbar Saboury, Seyed Hassan Moghadamnia, Ali Akbar Moosavi-Movahedia Page 263

    Background and Purpose:

    Science and medicine can be developed through convergence of useful theories, experiences, new data and methods. It seems unreasonable to ignore the vast treasure trove of medical knowledge that has evolved over the centuries in different cultures and civilizations.
     

    Materials and Methods

    This is a review and science policy study. Initially, keywords in Persian and English languages were searched in national scientific databases such as SID, MagIran, and Irandoc and international scientific search databases such as Web of Science, Scopus, PubMed. The time period to include the articles in the study comprised years 1995 to 2020. Only original and review research documents could participate in the present study. Finally, the results were summarized based on modern biological science output.
     

    Results

    The World Health Organization (WHO) has called on governments to pay attention to the use of traditional medicine since 1977, and launched a program in 2002 to integrate traditional medicine with modern medicine, which eventually led to the development of integrative medicine. China has been at the forefront, taking great strides in integrating its traditional medicine with the views of modern medicine. Iran has a brilliant history in medicine with wise scholars such as Avicenna who is a world-renowned polymath. Therefore, it is expected that Iranian medicine will include all the knowledge of medicine from the old to the new and to be a leader in integrative medicine at national and international levels. One of the most important ways to converge old medicine with modern medicine is to explore molecular and biomolecular integrative research on prescriptions of traditional medicine. The present article has been prepared as a message for medical, health and hygiene authorities to draw their attention to the need for basic research in the field of traditional medicine in order to update it based on scientific evidence. Recent approaches by scientists in these studies include systems biology, proteomics, metabolomics and other network analysis.
     

    Conclusion

    The human being is a much unknown being; so human health should be considered in accordance with his nature. It is therefore appropriate to follow natural models, a healthy lifestyle, and the wisdom and knowledge based on man’s nature and also modern medicine to prevent and treat disease.

    Keywords: Convergent Medicine, Traditional Medicine, Basic sciences, Molecular biology, Lifestyle
  • Amin Motevallian*, Mahnaz Sadat Mortazavi Page 273

    Background and Purpose:

    Medicine of metals (Tibb al-Ajsad), is a notion Islamic alchemists used to understand and treat metal disease. Metals were assumed to have a temperament (Mizaj) similar to the human body, which could be determined by the science of balance. Any deviation in balance was eliminated by Alchemical modifications like compositions (Tarkib). Before this and in the Islamic era, the science of elixir has been a field showing the relation between alchemy and medicine. In this article, we describe the main notion and method in medicine of metals and suppose this category helps reviewing the relation between medicine and alchemy.
     

    Materials and Methods

    In this library research, we reviewed several alchemical manuscripts belonging to Jabir Ibn Hayyan, Moayyedoddin al-Tughrai and Aydamor al-Jaldaki, three famous and effective Islamic alchemists. Subsequently, retrieved content was analyzed in terms of metal diseases and remedies.
     

    Results

    A significant part of the studied text belonged to medicine of metals that describes disease causations and methods of eliminating or modifying them by human, mineral or planet materials based on composition, similar to what Physicians (Atibba) do. According to this similarity, Islamic Alchemists explain how body parts work and how we can fix them.
     

    Conclusion

    Due to a shared notion and method, the medicine of metals can help the historiographer to review the relations between medicine and alchemy from a new point of view and expand this perspective.

    Keywords: Metal (Ajsad), Composition, Temperament (Mizaj), Property, Alchemy, Medicine
  • Roshanak Mokaberinejad, Elham Akhtari Page 287

    Background and Purpose:

    Abdullah Khan Ahmadieh is one of the prominent professors who have been trained in Dar al-Fonun in the field of integrated medicine (modern medicine and traditional medicine). He graduated from the Academy of Arts in 1294 AH. What this eminent contemporary physician has brought to the attention of the schools of traditional medicine today, is his method of history taking and dealing in a step-by-step manner clinically to treat patients. The purpose of this study was to evaluate how Dr. Ahmadieh reported and treated disease.

    Materials and Methods

    This study was conducted using the library method, via examining available notes of Dr. Ahmadieh. Some of these copies and notes have been collected in a computer file by Professor Esfahani, while some have been published in a book, “The Secret to cure”.

    Results

    Dr. Abdullah Khan Ahmadieh paid close attention to the patient's face, tongue and digestion in routine history taking. What is very noticeable in his notes is the accuracy of patient history, daily communication with the patient, good manners, spending considerable time to examine and consult patients, and integrated prescriptions. As needed, he prescribed both conventional medicines and herbs for a patient. Prominent in his valuable method of treatment was aiming to improve the patients’ digestive function and defecation to accelerate the healing process.

    Conclusion

    It seems that reviewing Dr. Ahmadieh's prescriptions and treatment methods in the schools of traditional medicine by students and in morning report sessions can be helpful in promoting integrated treatment. His valuable notes are not only a daily diary of the disease process, but also a fundamental thought in the field of integrated therapy, which is an important aspect of the health and treatment system in most developed countries.

    Keywords: Treatment, Traditional Medicine, Persian Medicine, Integrative Medicine
  • Meysam Shirzad, Roja Rahimi, Samaneh Soleymani, Afsaneh Hosein Salaric, Shima Ghadamic, Amir Khalaj, Maryam Hamzeloo-Moghadam, Amirmahdi Taleb, Homa Hajimehdipoor, Gholamreza Amin* Page 295

    Background and Purpose:

    Chicory (Cichorium intybus L.), named “Kāsni” in Persian, has been used as a medicinal plant for hepatoprotective, thirst quenching, body heat reducing, bile reducing and activities by traditional Iranian scholars for many centuries. Although chicory is a common plant in traditional medicine, it is attributed to several plant species with different morphologies.

    Materials and Methods

    Herein, plant species attributed to chicory in traditional manuscripts were studied and compared with new botanical references. They included Cichorium endivia, Cichorium intybus, Cichorium pumilum, Taraxacum officinale (syn: Taraxacum camphylodes) and Chondrilla juncea. In this survey, morphological features and therapeutic characteristics mentioned both in traditional and conventional medicine resources were reviewed.

    Results

    The results of morphological assessments showed that Cichorium intybus and Cichorium endivia are Kāsni barri and Kāsni bostāni, respectively. Other species were different in terms of botanical features in comparison with two principal species. 

    Conclusion

    Due to the importance of accurate identification of medicinal plants for research purposes, we identified Cichorium intybus and Cichorium endiva as Kāsni barri and Kāsni bostāni respectively for the plant chicory among the species listed in Persian medicine references.

    Keywords: Chicory, Traditional Persian Medicine, Cichorium intibus, Cichorium endivia