فهرست مطالب

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهری توتونچیان، احمدرضا خزائی* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    مباحث دانش فقه به طورکلی دو گونه است؛ «مسایل فقهی» که از احکام جزیی و موضوعات احکام بحث می کند؛ و «قواعد فقهی»، یعنی اصول و چارچوب هایی کلی که در مسایل جزیی کاربرد فراوان دارد.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    قواعد فقهی به گونه هایی تقسیم می شود؛ برخی از آن ها در همه یا بیشتر ابواب فقه کاربرد دارد، همچون قاعده لاضرر و قاعده لاحرج (قواعد عام)، و برخی دیگر ویژه ابواب معاملات و مسایل اقتصادی است، همچون قاعده اتلاف و عدم ضمان امین. قواعد فقهی اقتصادی، در اقتصاد و جامعه دارای آثار مفیدی است که ازجمله می‏توان به تدوین مقررات اقتصادی، ایجاد نظم و امنیت در تمام شیون اقتصادی و حفظ ثروت ملی اشاره کرد.

    نتیجه گیری: 

    قواعد فقهی زیربنا و شالوده اساسی قوانین هر جامعه اسلامی است که در ایجاد ثبات اقتصادی و تسهیل روابط کاری در جامعه بسیار موثر است. فعالیت های اقتصادی در فضای روابط حقوقی نهادها شکل می گیرد. روابط حقوقی، شکل مالکیت، حدود و ثغور آن و چگونگی حفاظت از آن را روشن، و نظام تولید و توزیع، همپای پیشرفت روابط حقوقی رشد می کند.

    کلیدواژگان: قاعده فقهی، مساله فقهی، فقه اقتصادی
  • ریحانه ظاهری* صفحات 16-27
    زمینه و هدف

    تامین امنیت تجارت الکترونیک به ویژه درزمینه مالکیت ادبی و هنری یکی از موضوعات مهم تجارت الکترونیک است. سوال اساسی که در این خصوص مطرح می شود این است که الزامات حقوقی در حقوق ایران و اسناد حقوق تجارت بین الملل در راستای تضمین امنیت تجارت الکترونیکی برای حمایت از دارندگان حقوق مالکیت فکری در نظر گرفته شده چگونه قابل ارزیابی است؟

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها:

     یافته های تحقیق بیانگر این امر است که قانون گذار ایرانی به منظور تضمین امنیت تجارت در فضای الکترونیکی مجازی باید به قانون گذاری برای عناوینی می پرداخت که پیش از آن در فضای غیرمجازی به حمایت از آن ها پرداخته بود اما تفاوت تجارت الکترونیکی موجب شکل گیری قانون تجارت و قانون جرایم رایانه ای شد که به طور خاص بدین منظور تدوین گشته اند و نشان از جایگاه خاص الزامات در حقوق ایران دارند. در کنوانسیون های بین المللی دستورالعمل هایی در جهت حفظ حقوق مالکیت ادبی و هنری تدوین شده که کشورهای عضو با عضویت در کنوانسیون این دستورالعمل ها را به عنوان قانون داخلی می پذیرند.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد دستورالعمل های کنوانسیون هایی چون تریپس لازم است با توجه به تحولات جدید در تجارت الکترونیک به روز تر شده و در قوانین داخلی، اگرچه قانون گذار ایرانی برای دستیابی به این هدف در برخی موارد به قوانین مربوط به فضای غیرمجازی ارجاع داده است و در برخی موارد اقدام به تدوین مواد قانونی جدید نموده اما در این زمینه همچنان نقض ها و خلاء هایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: امنیت تجارت الکترونیک، حقوق ادبی و هنری، قواعد بین المللی، تریپس
  • علی رضا فرضی*، هانیه اصدقی صفحات 28-39
    زمینه و هدف

    ضمان درک عبارت است از مسئولیت بایع نسبت به ثمنی که گرفته است. در صورتی که مبیع مال غیر درآید. پژوهش حاضر با هدف تبیین مبنای مسئولیت مدنی ناشی از درک موضوع معامله در رویه قضایی ایران انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها:

     بررسی رویه قضایی نشان می دهد؛ در جایی که دادگاه فروشنده را به استرداد ثمن و خسارت تاخیر تادیه آن بر اساس شاخص نرخ بانک مرکزی محکوم می نماید بیشتر به مبنای قهری بودن مسئولیت او توجه دارد ولی دادگاه هایی که فروشنده را به پرداخت بهای روز مبیع محکوم می نمایند در جبران خسارت بیشتر به مبنای قراردادی بودن مسئولیت نظر دارند.

    نتیجه گیری: 

    رویه قضایی خواه به موجب شرط ضمن عقد و خواه به عنوان مسئولیت مدنی اصل جبران خسارت را پذیرفته است، ولی در مورد میزان جبران خسارت رویه قضایی به نظری واحد دسترسی پیدا نکرده و گروهی معتقد به استرداد اصل ثمن به علاوه غراماتی شامل هزینه ثبت و دفترخانه و گروهی استرداد ثمن بعلاوه خسارت تاخیر تادیه بر اساس شاخص نرخ تورم و گروهی به محاسبه ثمن مطابق بهای روز ملک منتهی با دو مبنای متفاوت نظر دارند. رویه قضایی در مورد مبنای مسئولیت مدنی ناشی از درک موضوع معامله دچار تشتت آراء است.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، ضمان درک، جبران خسارت، ثمن، رویه قضایی
  • معصومه رضایی*، محمدرضا آقاجانی صفحات 40-54

    زمینه و هدف:

     قاعده فقهی تبعیت عقد از قصد، به قاعده «العقود تابعهالقصود» شهرت دارد که مورد پذیرش همه مسلمانان است، بلکه این قاعده مورد قبول تمام عقلاست، بنابراین قاعده مذکور یک امر بدیهی است و نیاز به استدلال ندارد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    در فقه امامیه با توجه به اینکه این قاعده در تمام عقود و ایقاعات جریان دارد ولی در بعضی کتب فقهی دیده می شود که موارد نقضی بر قاعده وارد شده است از جمله: عقد مکره بعد از لحوق رضا، متعهد، فروش غاصب برای خود، معاطات و...

    نتیجه گیری

    اهل سنت نیز استثنایاتی بر این قاعده قایل شده اند: از جمله هزل و اکراه و بیع بدون ثمن و اجاره بدون اجرت که دلایلی برای آن ها ارایه داده اند که در ضمن پژوهش آمده است. البته این نقضهای وارد شده مورد اجماع فقها نیست و با توجه به اراده ظاهری و باطنی و رویکرد مذاهب در هنگام تعارض این دو اراده با یکدیگر متفاوت میباشند.

    کلیدواژگان: تبعیت، عقد، قصد، اراده، تعهدات، انشاء
  • مریم احمدی*، اکبر بدرزاده صفحات 55-72

    زمینه و هدف:

     اصل قایم مقامی در واقع همان مساله رجوع بیمه گر به عامل ورود زیان، پس از پرداخت غرامت از سوی بیمه گر است که از مسایل اساسی در حقوق بیمه به شمار می رود. در اکثر نظام های حقوقی دنیا، بیمه گر پس از جبران ضرر، با اقامه دعوای قایم مقامی، برای مطالبه خسارت به عامل ورود زیان مراجعه می کند. اصل قایم مقامی در اثر پرداخت در حقوق بیمه فرانسه و همچنین حقوق بیمه ایران، به عنوان مبنای رجوع بیمه گر برگزیده شده است، چرا که میان غرامتی بودن پرداخت‏ها و اصل قایم مقامی ارتباط مستحکمی وجود دارد؛ کمااینکه هرگونه پرداخت غرامتی بیمه گر، قایم مقامی وی را به دنبال دارد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    می توان گفت حقوق مدنی ایران برخلاف حقوق مدنی فرانسه صراحتا قایم مقامی در اثر پرداخت را به رسمیت نشناخته است؛ چرا که موضوع قایم مقامی در اثر پرداخت ریشه در حقوق کشور فرانسه دارد و در حقوق ایران هیچ اثری از آن دیده نمی شود. لذا شاید بتوان استنباط کرد که پذیرش حق رجوع بیمه گر بر اساس قایم مقامی در اثر پرداخت غرامت، در حقوق ایران غیرممکن است.

    نتیجه گیری

    عده ای در بحث ماهیت رجوع بیمه گر، افزون بر دعوای قایم مقامی، سخن از دعوای مستقیم بیمه گر از باب تسبیب را به میان آورده اند؛ و عده‏ای دیگر آن را از باب دعوای ناشی از پرداخت دین دیگری و گروهی در ردیف دعوای قایم مقامی تلقی کرده‏اند.

    کلیدواژگان: قائم مقامی بیمه گر، اصل جانشینی، عقد بیمه، اصل خسارت
  • زهره روحبخش فعالی*، اعظم امینی صفحات 73-84

    زمینه و هدف :

    یکی از وظایف مهم افراد در جامعه اسلامی، دستگیری نیازمندان و تهیدستان می باشد هر کس به اندازه امکانات و توانمندی خویش وظیفه دارد که خلاء های موجود در زندگی افراد را جبران و کمبودهای آنان را در حد توان رفع کند.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    فقیهان بزرگ شیعه و برخی از طوایف اهل سنت به این امر فتوا داده و گفته‏اند: زن بالغ رشید برای هرگونه تصرفی در اموال خود مجاز است، خواه شوهر داشته باشد یا نداشته باشد.

    نتیجه گیری

    زن نیز همانند مرد شایستگی مالکیت و اداره اموال خود را دارد و می‏تواند نسبت به اموال و املاکی که از طریق کار و تلاش اقتصادی یا ارث یا مهر و نفقه، مالک شده است، هرگونه تصرفی از قبیل خرید و فروش، اجاره، رهن، مزارعه، مساقات، هبه صلح، مضاربه و قرض داشته باشد و نیاز به اجازه گرفتن از کسی، حتی از شوهر، ندارد.

    کلیدواژگان: انفاق، اذن شوهر، زن، رضایت، فقه
|
  • Mehri Toutounchian, AhmadReza Khazaei * Pages 1-15
    Background and Aim

    There are generally two types of jurisprudence knowledge topics; "Jurisprudential issues" that discuss the minor rulings and the issues of rulings; And "jurisprudential rules", ie general principles and frameworks that are widely used in minor issues.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Jurisprudential rules are divided into types; Some of them are used in all or most of the chapters of jurisprudence, such as the rule of no harm and the rule of no harm (general rules), And some are specific to business chapters and economic issues, as a rule of loss and lack of trustworthy guarantee. The rules of economic jurisprudence have beneficial effects on the economy and society, including the formulation of economic regulations, the establishment of order and security in all economic matters, and the preservation of national wealth.

    Conclusion

    Jurisprudential rules are the foundation of the laws of any Islamic society, which is very effective in creating economic stability and facilitating labor relations in society. Economic activities are formed in the space of legal relations of institutions. Legal relations clarify the form of ownership, its boundaries and how to protect it, and the system of production and distribution grows with the development of legal relations.

    Keywords: jurisprudential rule, jurisprudential issue, economic jurisprudence
  • REYHANEH Zaheri * Pages 16-27
    Background and Aim

    Ensuring the security of e-commerce, especially in the field of literary and artistic property, is one of the most important issues in e-commerce. The main question that arises hereof is how the legal requirements in Iran’s law and the international trade law documents that are intended to ensure the security of e-commerce to protect the owners of intellectual property rights, could be assessed?

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The findings of this research suggests that in order to ensure the security of e-commerce (virtual), Iranian lawmakers had to legislate for titles that had previously supported in non-virtual space, but the distinguish of e-commerce led to the formation of trade and the law of computer crime that have been specifically developed for this purpose and indicate the special place of requirements in Iran’s law. International conventions include guidelines for the protection of literary and artistic property rights, that member states by joining the convention accept them as domestic law.

    Ethical Considerations:

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    It seems that the guidelines of conventions such as Thrips need to be updated according to the new developments in e-commerce and in domestic law, although the Iranian legislature, in order to achieve this goal, in some cases refer to laws related to non-virtual space and in some cases it has developed new legal provisions but there are still violations and gaps.

    Keywords: e-commerce security, literary, artistic rights, international rules, Thrips
  • Alireza Farzi *, Haniyeh Asdaghi Pages 28-39
    Background and Aim

    The guarantee of understanding is the responsibility of the seller for the price he has received. If the seller of the property is not. The aim of this study was to explain the basis of civil liability resulting from understanding the subject of the transaction in Iranian judicial practice.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Examination of judicial procedure shows; Where the court sentences the seller to refund the price and damages for late payment based on the central bank rate index, he pays more attention to the coercive basis of his responsibility. However, courts that order the seller to pay the price of the seller's day are liable for more damages on the basis of contract;

    Conclusion

    Judicial practice has accepted the principle of compensation, either as a condition of the contract or as civil liability. However, regarding the amount of compensation, the judicial procedure did not have access to a single opinion and some believe in the return of the original price in addition to indemnities including registration fee and home office and some return the price plus compensation for late payment based on inflation rate and some calculate the price according to the daily price. The resulting property has two different bases. Judicial practice is divided on the basis of civil liability arising from the understanding of the subject matter of the transaction

    Keywords: Civil Liability, guarantee of understanding, Compensation, price, judicial procedure
  • Masome Rezaee *, MohammadReza Aghajan Pages 40-54
    Background and Aim

    accessory contracts are one of the famous jurisprudence regulations that is not only accepted by all Muslim but also by all the wises then this is an obvious factor and doesn't need to be deducted.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    there are some conditions which do not base on this regulation such as contracts which are conducted under threatened conditions, concubinage, sellinsomething under deforcement, Moatelat, ...

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Sonia have considered fallacies such as jocularity, reluctance and sellinwithout pricing and renting without payment which do have some reasons which are provided in following. Of course these are not accepted by all the jurists, and considering the apparent and esoteric intention and religious strategy is defferent when these two argainst each others.

    Keywords: Following the contracts, Decision, will, duties, Composition
  • Maryam Ahmadi *, Akbar Badrzadeh Pages 55-72
    Background and Aim

    The principle of succession is in fact the issue of the insurer referring to the cause of the loss, after the payment of compensation by the insurer, which is one of the basic issues in insurance law. In most of the legal systems of the world, the insurer, after compensating the loss, files a vertical lawsuit to claim damages from the cause of the loss. The principle of succession has been chosen as the basis for the insurer's recourse due to the payment of French insurance law as well as Iranian insurance law, because there is a strong connection between the compensation of payments and the principle of succession; Any payment of compensation by the insurer is followed by his deputy.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    It can be said that Iranian civil law, unlike French civil law, has not explicitly recognized a paid successor; Because the issue of the deputy due to payment is rooted in the law of France and there is no trace of it in the law of Iran. Therefore, it may be inferred that it is impossible in Iranian law to accept the right of recourse of the insurer on the basis of succession due to the payment of compensation.

    Conclusion

    In discussing the nature of the insurer's recourse, some, in addition to the litigant's lawsuit, have spoken of the insurer's direct litigation; And some others have considered it as a dispute over the payment of another religion and a group in the ranks of the deputy

    Keywords: Deputy Insurer, Principle of Succession, insurance contract, Principle of Damage
  • Zohreh Rohbakhsh Faali *, Azam Amini Pages 73-84
    Background and Aim

    one on of the most important duties of the people in Islamic societies is helping needies and indigents. Every one had to compensate the existing shortages of the others depending on her hisown possibilities.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Shia important jurisprudences and some of the Sonnet tribes had accepted this and they have said: Adult women can decide to do everything with her own properties, either she has husband or not.

    Conclusion

    Women, like men, can run her own properties which had acquired by economic working, inheritance, dower and alimony, women can decide what to do with their own properties such as buying and selling, leasing, mortgaging, farm letting, donation, bailment and loaning and they do not need to let anyone even their husband.

    Keywords: Almsgiving, Permission of Husband, wife, consent, Jurisprudence