فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 140، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی یحیایی، سیدمجید مفیدی شمیرانی*، وحید احمدی صفحات 99-113
    اهداف

    هدف این پژوهش مکان یابی استقرار بادگیر در اقلیم گرم و خشک کشور استان سمنان است.
    روش شناسی: این تحقیق به لحاظ هدف، از نوع کاربردی است. در ابتدا با بررسی مبانی نظری، فهرست اولیه شاخصه ای موثر بر مکان یابی بادگیر تهیه و توسط فن دلفی بازنگری و تایید شد. در ادامه نیز به منظور یافتن مناطق مستعد جهت استقرار بادگیر، از مدل ترکیبی استفاده شد. این مدل دربرگیرنده تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و سیستم مطالعات جغرافیایی (GIS) است. ابزار Expert Choice و نرم افزار ArcGIS, version 9.3 مورد استفاده شامل نرم افزار version 2004 بودند. از روش مقایسه زوجی برای وزن بندی شاخص ها و پهنه ها استفاده شد.
    یافته ها: شش شاخص ساعات آفتابی، باد، ارتفاع، درجه حرارت، رطوبت نسبی و بارندگی برای مکان یابی بادگیر شناسایی شد. شاخص رطوبت نسبی با وزن 0/38 بالاترین و شاخص ارتفاع با وزن 0/154 کمترین امتیاز شاخص ها را کسب کردند. لایه مربوط به هر شاخص برای شهرستان های هشتگانه استان تهیه و ترسیم شد. در نهایت؛ براساس امتیازات کسب شده از مقایسه زوجی شاخص ها و نیز مناطق مورد مطالعه، اولویت بندی شهرستان های استان سمنان به لحاظ استقرار بادگیر بدین ترتیب است: سمنان، گرمسار، آرادان، سرخه، دامغان، شاهرود، میامی و مهدی شهر.
    نتیجه گیری: مکان یابی بهینه بادگیر مستلزم تلفیق شاخصه ای متعدد است که استفاده از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی توام با سیستم مطالعات جغرافیایی، این امکان را فراهم می آورد. الگوی نهایی، کاربردی و قابل تعمیم به اقلیم های مشابه است.

    کلیدواژگان: مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی، اقلیم گرم و خشک، استان سمنان
  • یعقوب زنگنه*، مهدی بروغنی صفحات 115-123
    اهداف

    طوفان گرد و غبار پدیده ای است که تحت تاثیر شرایط جوی مانند سرعت زیاد باد، خشکی هوا و خاک برهنه و آسیب پذیر در مقابل فرسایش ایجاد می شود. یکی از مناطق مهمی که بیش از سایر نقاط ایران متاثر از پدیده گرد و غبار است، منطقه سیستان در جنوب شرق ایران است. این پژوهش با هدف تحلیل رابطه بین گرد و غبار و تغییرات جمعیت روستایی در منطقه سیستان (شامل 5 شهرستان: زابل، هیرمند، زهک، نیمروز و هامون) طی دوره زمانی 25 سال گذشته (95-70) انجام شده است. 

    روش شناسی

     روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و داده های مورد نیاز به روش کتابخانه ای و با استفاده از آمارنامه های جمعیتی و تصاویر ماهوارهای گردآوری شده است. داده های گردآوری شده با استفاده از تحلیل های آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

     نتایج مقایسه نرخ رشد جمعیت روستایی محدوده مورد مطالعه و استان سیستان و بلوچستان نشان داد که در هر 4 دوره زمانی 70-75، 75-85، 85-90 و 95-90 نرخ رشد سالیانه جمعیت روستایی محدوده مورد مطالعه به طور قابل ملاحظه ای از نرخ رشد سالیانه جمعیت روستایی استان کمتر بوده است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که بین میانگین تعداد روزهای گرد و غباری منطقه در 4 دوره زمانی مورد مطالعه و متوسط نرخ رشد سالیانه جمعیت روستایی دهستان های منطقه رابطه معنی دار منفی وجود دارد.

    نتیجه گیری

     براساس یافته های این پژوهش می توان این نتیجه کلی را مطرح کرد که پتانسیل نگهداشت جمعیت در روستاهای منطقه سیستان بیش از هر چیز به شرایط طبیعی به ویژه خشکسالی های پی در پی در منطقه دارد که یکی از پیامدهای زیانبار آن طوفان های ماسه ای و گرد و غبار معلق در هوا است.

    کلیدواژگان: نظریه برنامه ریزی، برنامه ریزی هماهنگ، محیط برنامه ریزی، ساختار رسمی، نظریه داده بنیاد
  • غلامرضا ناظمی، راضیه رضازاده، عمیدالاسلام ثقه الاسلامی*، هادی سروری صفحات 125-136
    اهداف

    چندوچون برنامه ریزی شهری انجام گرفته در هفت دهه گذشته کشور و نپرداختن به چارچوب ندی نظریه بومی همراستا با ویژگی های محیط برنامه ریزی کشور، امروزه ناسازگاری ها و ناهماهنگی های فراوان برنامه ریزی، برنامه ریز و برنامه های شهری را آشکار کرده است؛ هدف این پژوهش دستیابی به نظریه برنامه ریزی شهری همکنش با عناصر ساختار رسمی محیط برنامه ریزی ایران است.

    روش شناسی

     این پژوهش دارای رویکرد انتقادی و در شمار پژوهش های کیفی است و "نظریه داده بنیاد کالسیک" شالوده فراهم سازی آن است. گفتگوهای نیمه ساختاریافته هدفمند با 30 تن خبره و پژوهش اسنادی 100 سند علمی و پژوهشی چاپ شده (1370 تا 1398) داده های بایسته و بسنده را برای کدگذاری به کمک نرم افزار MAXQDA فراهم نمود و در گام های تحلیلی و چرخ های-بازخوردی (گردآوری داده ها و کدگذاری باز، بنیادی، گزینشی، نظری) و مرور ادبیات تخصصی پژوهش انجام شد و روایی آن، با مرور ادبیات و دو شیوه (ارزیابی به کمک (هفت سنجه استراوس و کوربین) و ارزیابی به کمک (پرسش های کرسول) گواهی شد.

    یافته ها

    در فرآیند پیونددهی و مفهوم سازی (860 کد باز) به کمک «خودنوشت ها» و مشارکت گفتگوشوندگان، کدهای بنیادی «ساختار کالن برنامه ریز»، «نظریه ها و چارچوب های نظری و محیط برنامه ریزی» شناسایی و به کمک الگوی گراف، ساختار نهادینه (رسمی) برنامه ریزی، عنصرهای «ساختار نهادینه برنامه ریزی شهری» و کد بنیادی الگوی هماهنگی عناصر ساختار نهادینه برنامه ریزی شهری شناسایی شد و سپس سه مقوله بنیادی ناهماهنگی و ناسازگاری در فرآیند فراهم سازی و انجام برنامه، ناسازگاری و ناهماهنگی چارچوب های نظری الگوی برنامه ریزی و ناهماهنگی در حکمروایی شهری روشن گردید.

    نتیجه گیری

    پژوهش نشان داد؛ انگاره هماهنگی کانون مقوله ها و کدهایی است که به نظریه همکنش با عناصر ساختار رسمی محیط برنامه ریزی ایران رهنمون دارد و پدیده کانونی پژوهش که نظریه پژوهش را نشان می دهد، برنامه ریزی هماهنگ است که راهبردهای «راهبری نظری: هماهنگساز فرآیند برنامه ریزی و راهبری عملی: هماهنگ ساز نقش، دیدگاه، همکنشی و... نهادها و بهره وران برنامه ریزی» را در بر دارد.

    کلیدواژگان: نظریه برنامه ریزی، برنامه ریزی هماهنگ، محیط برنامه ریزی، ساختار رسمی، نظریه داده بنیاد
  • غلامرضا بصیری پور، محمدرحیم رهنما*، محمد اجزاء شکوهی صفحات 137-147
    اهداف

    هدف این پژوهش، طراحی مدلی جامع پیرامون عوامل موثر بر ارتقاء جایگاه استراتژیک شورای عالی استان ها در توسعه ملی ایران است. جنبه های کالبدی و فیزیکی شهر و توسعه بهینه آینده کشور، زمینه مورد مطالعه این تحقیق است.

    روش شناسی

     روش پژوهش در این تحقیق، کیفی و بر مبنای نظرسنجی از خبرگان است. جامعه آماری، خبرگان حوزه شورای عالی استان ها می باشند که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند که تا رسیدن به مرحله اشباع نظری و تعداد 12 نفر ادامه یافت. 

    یافته ها

     یافته های تحقیق نشان داد که مقوله محوری (حکمرانی خوب شهری)، 59 کد، شرایط علی، 12 کد، شرایط زمینه ای، 36 کد، راهبردها، 9 کد، مداخله گرها، 11 کد و پیامدها، 54 کد کشف شده است که تعداد کل کدهای به دست آمده از مصاحبه های تحقیق، 181 کد است. 

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های تحقیق میتوان چنین نتیجه گیری کرد که شرایطی همانند علم و هنر مدیریت، منابع ملی، نگرش مدیریتی باعث می شود که حکمرانی خوب شهری شکل گیرد و باعث می شود که راهبردهایی چون تفکر همراه با خالقیت (تفکر واگرا) و رویکرد صلح محور به عنوان راهبردهای شورای عالی استان ها تعریف گردد. این استراتژی ها قطعا پیامدهایی دارد که از جمله میتوان رویکرد توسعه محور و توسعه پایدار را نام برد.

    کلیدواژگان: توسعه ملی، شورای عالی استان ها، نظریه داده بنیاد، حکمرانی خوب شهری
  • رسول شریفی نجف آبادی* صفحات 149-160
    اهداف

    رودخانه مرغاب یکی از سرشاخه های زاینده رود است. در حوضه این رودخانه مطالعات نوزمین ساختی قابل توجهی صورت نگرفته، اما عبور گسل های شازند، خوانسار و دالان از آن محرز شده است. هدف از این پژوهش، بررسی احتمال فعالیت های نو زمین ساختی در آن بخشی از حوضه ی مرغاب بوده که در مسیر گسل شازند قرار داشته است.

    روش شناسی

     یک مدل رقومی ارتفاع با دقت 30 متر برای این محدوده تهیه شده و لایه های زمین شناسی نیز به آن افزوده شد. سپس، این حوضه به 18 زیر حوضه تقسیم شده و اندازه گیری شاخص های V ،Facet% ،S ،SL ،Af ،Bs ،Hi در محیط های نرم افزاری Arc View ،Arc Map و Global Mapper انجام گرفت و شاخص نسبی زمین ساخت فعال (Iat) محاسبه گردید. برای مطالعات تکمیلی، بازدیدهای میدانی نیز صورت گرفت. در تحلیل نهایی، همه  داده ها تلفیق شد.

    یافته ها

     شاخص نسبی زمین ساخت (Iat) عموم زیر حوضه ها را فعال تا نیمه فعال نشان داده است. در امتداد مسیر گسل شازند، جابجایی هایی در سطوح آیینه گسل مشاهده شد. شبکه  آبراهه های حوضه ی مرغاب، شواهدی از چرخش 90 درجه ای و تغییر مسیر آبراهه ها را نشان می دهد که با فعالیت های نوزمین ساختی و پایین افتادن سطح اساس و گسیختگی دریاچه موجود در منطقه مرتبط است.

    نتیجه گیری

     در ادامه مطالعات صورت گرفته در مناطق همجوار، شواهدی از فعالیت گسل شازند در این منطقه نیز ارایه و اثبات شد. با توجه به اینکه در آینده احتمال ادامه فعالیت های زمین ساختی وجود دارد و میتواند برای انسانها و تاسیسات موجود در منطقه خطرساز باشد، الزم است که سیاستگزاران در برنامه ریزی های آتی خود این موضوع را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: نو زمین ساخت، شاخص های ژئومورفیک، گسل شازند، حوضه ی مرغاب
  • محمود اکبری* صفحات 161-171
    اهداف

    ضرورت اولیه بحث درباره توسعه اقتصادی و اجتماعی، حمل ونقل است. پژوهش حاضر با هدف بررسی شاخص های مرتبط با حمل ونقل در کلان شهرهای ایران انجام شد.

    روش شناسی

    در این پژوهش تحلیلی، داده های مورد نیاز کلان شهرهای تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، قم، کرمانشاه و همدان (از کلاشهرهای رسمی) و رشت، زاهدان و کرمان (از کالنشهرهای غیررسمی)، از طریق آمارنامه تهران در سال 1398 به دست آمد. شاخص های مورد مطالعه تعداد اتوبوس فعال، اتوبوس گازسوز فعال، اتوبوس های بخش خصوصی، خطوط اتوبوس رانی، ایستگاه های اتوبوس، ایستگاه های اتوبوس مسقف، مسیرهای پیش بینی شده مترو، مسیرها و ایستگاه های مترو بهره برداری شده، پارکینگ های روباز، پارکینگ های طبقاتی، پل روگذر، پل روگذر مکانیزه، تقاطع های دارای چراغ، جایگاه های سوخت، زیرگذر عابر پیاده و تقاطع های غیرهمسطح بود. تحلیل شاخص های مرتبط با حمل ونقل با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چندشاخصه ایداس انجام شد.

    یافته ها

     امتیاز ایداس برای شاخص های مرتبط با حمل ونقل در کلانشهر تهران 1.000 به دست آمد که بالاترین امتیاز در بین کلان شهرهای مورد مطالعه بود. کلان شهرهای مشهد (0.549)، اصفهان (0.508) و شیراز (0.456) در رتبه های بعدی قرار گرفتند. امتیاز ایداس برای سایر کلان شهرهای مورد مطالعه وضعیت ضعیفی را نشان داد. 

    نتیجه گیری

     کلان شهرهای ایران به غیر از تهران، از نظر شاخص های حمل و نقل در وضعیت مطلوبی قرار ندارند.

    کلیدواژگان: حمل و نقل، آنتروپی، تکنیک آیداس، کلانشهرهای ایران
  • کرامت الله زیاری*، مارال صراف، احمد پوراحمد، رحمت الله فرهودی صفحات 173-189
    اهداف

    با توجه به اهمیت موضوع کودکان در شهر و زمینه زندگی آنان ضروری است محیط های شهری سالم و ایمنی برای این قشر آینده ساز برنامه ریزی و طراحی شود. با نگاه به مطالعات اخیر نیاز تبیین معیارها و شاخص های بومی شهر دوستدار کودک با محوریت ارتقاء محیط شدیدا احساس شده و ارایه چارچوب مفهومی و ساختار سنجش آن جزو اولویت های اساسی است. هدف این تحقیق تبیین ساختار بهینه و بومی شهر دوستدار کودک در جهت ارتقا کیفی فضای شهری و ارایه معیار و شاخص های ارزیابی شهر دوستدار کودک در فضاهای شهری با در نظر گرفتن مفهوم تفریح و سرگرمی در منطقه 2 تهران است.

    روش شناسی

     این پژوهش تحلیلی- توصیفی بوده و به لحاظ هدف، از جنس ارزیابی و نهایتا توسعه ای-کاربردی محسوب می شود. شیوه گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و پیمایشی است. در این پژوهش با توجه به نوع مسئله و هدف، مقیاس منطقه شهری مطرح شده که نسبت به ابعاد مستخرج و شاخص های بیان شده، تعداد 384 پرسش نامه، در بعد موردی خانواده به شیوه محقق ساخت با ضریب اطمینان 95% که باتوجه به میانگین جمعیت منطقه 2 تهران، به شیوه نمونه گیری تصادفی و تحلیل در محیط SPSS و نیز جهت ارزیابی برخی از متغیرها توزیع گردیده است،که چارچوب پژوهشی توسط نخبگان و کارشناسان امر موضوع تخصصی با استفاده از روش دلفی تبیین و در ادامه برای تعیین سطح معیارها و وزن دهی و نیز اهمیت نسبی مولفه های موثر بر آن مورد تحلیل قرار گرفته است. نهایتا با استفاده از نقشه های GIS و تبیین جغرافیایی شاخص های نهایی با استفاده از روش پهنه بندی بلوک های شهری و نیز سنجش ساختاری و مشابهت سازی و استفاده از میانگین کل شهر به روش شکست طبیعی در هر شاخص بلوک های شهری در 4 طیف طبقه بندی شده است. یافته ها: یافته های این پژوهش حاکی از وجود پهنه های نادوستدار در مرکز و جنوب و در حالت متمرکزی در شمال منطقه 2 تهران بوده که از لحاظ ساختاری عملا هسته های فعالیتی اصلی منطقه را تحت پوشش خود دارند.

    نتیجه گیری

     اینکه ساختار بافت، سیستم دسترسی، کاربری و لایه های مرتبط به قدری در دوستداری شهر برای کودکان در مقیاس کالن اهمیت دارد که عملا کیفیت زندگی آنان را در مقیاس خرد تحت تاثیر قرار میدهد.

    کلیدواژگان: کودک، شهردوستدارکودک، محیط شهری، بلوک شهری، منطقه 2 تهران
  • خدیجه میکائیلی حاجی کندی، بهروز سبحانی*، سعید ورامش صفحات 191-203
    اهداف

    امروزه استفاده از روش های سنجش از دور برای به دست آوردن دمای سطح زمین گسترش یافته است. زیرا سنجش از دور امکان برآورد دمای سطح زمین را در هر ناحیه و با دقت بالا فراهم می کند. هدف از مطالعه حاضر، برآورد دمای سطح زمین در بخش جنوبی دریاچه ارومیه با استفاده از داده های ماهواره ای لندست، مقایسه آن با داده های واقعی و بررسی ارتباط آن با مقادیر پوشش گیاهی است.

    روش شناسی

     به این منظور، تغییرات دمای سطح زمین بین سال های 2000 تا 2017 در ارتباط با تغییرات پوشش منطقه و کاربری اراضی با تاکید بر مناطق کشاورزی بررسی شده است. از این رو، از باندهای حرارتی لندست 7 و لندست OLI برای اندازه گیری دمای سطحی، تبدیل DN به رادیانس و دمای روشنایی استفاده شد. همچنین، شاخص NDVI برای محاسبه گسیل مندی و استخراج کاربری اراضی با روش شی گرا مورد استفاده قرار گرفت. سپس برای بررسی رابطه دما با پوشش گیاهی از آنالیز رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که دمای سطح زمین مشاهده شده و برآورد شده از سال 2000 تا 2017 به دلیل تغییر در کاربری و پوشش گیاهی منطقه افزایش یافته است. براساس رگرسیون خطی ارتباط قابل قبولی بین دمای سطح زمین و دمای مشاهده شده (R2=0/72) وجود دارد. همچنین ارتباط منفی معنی داری بین دمای سطح زمین و پوشش گیاهی وجود دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق بیانگر این مسئله است که روش های سنجش از دوری نتایج قابل اعتماد و مطمینی را در برآورد دمای سطح زمین ارایه میدهد. اطلاع از وضعیت دمای سطح زمین و ارتباط آن با کاربری های اراضی به برنامه ریزان و کارشناسان جهت تصمیمات مدیریتی برای حفاظت از منابع طبیعی و اراضی کشاورزی کمک میکند.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، دمای سطح زمین، شی گرا، NDVI، دریاچه ارومیه
  • حبیب آرین تبار، ایرج جباری*، محمد مهدی فرهپور صفحات 205-216
    اهداف

    دشت خرم آباد در واحد زاگرس چین خورده واقع شده است و رودخانه خرم آباد که یکی از سرشاخه های اصلی رود کرخه است از میان این دشت می گذرد. از آنجا که گسل پنهان و فعال خرم آباد در این منطقه واقع گردیده است این منطقه به شدت تحت تاثیر فعالیت های نوزمین ساختی این گسل قرار دارد. بنابراین در این تحقیق، هدف بررسی تاثیر فعالیت های این گسل بر فعالیت های ریخت شناسی رودخانه خرم آباد است. 

    روش شناسی

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است. ماهیت داده ها و محاسبات کمی و مبتنی بر استفاده از تکنیک های سنجش از راه دور، شاخص های هندسی، عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای و اندازه گیری های میدانی است. در راستای بررسی تاثیر فعالیت های گسل پنهان خرم آباد بر فعالیت های ریخت شناسی رودخانه خرم آباد نخست مسیر رودخانه به پنج زیرپهنه تقسیم و سپس از عکس های هوایی سال 1334 و تصاویر گوگل ارث سال 1395 با پردازش در محیط GIS جهت مقایسه تغییرات استفاده گردید. با رقومی سازی مسیر رودخانه در محیط اتوکد، شاخص های هندسی گرادیان نشیب رود و مقادیر سینوسیتی برای 5 زیرپهنه فوق در امتداد مسیر رودخانه مشخص گردید و با مراجعات میدانی نیمرخ طولی و تغییرات پادگانه های آبرفتی اندازه گیری شد. 

    یافته ها

     مقادیر به دست آمده از شاخص های هندسی رودخانه خرم آباد نشان می دهد در نتیجه تحرکات گسل پنهان خرم آباد، تاقدیس خرم آباد و نواحی بالادست آن درحال فرازگیری و نواحی پایین دست درحال پایین افتادگی یا جاماندگی هستند. این روند، افزایش شیب میانگین در طول مسیر رودخانه را در پی داشته و این روند به صورت تغییر در تعداد و ویژگی های هندسی رودخانه تظاهر پیدا کرده است. 

    نتیجه گیری

     دلیل اصلی تغییرات ریخت زمین ساختی در روخانه خرم آباد جنبش های زمین ساختی است. لذا با توجه به آنچه گفته شد، جنبش های گسل پنهان راندگی خرم آباد، مهم ترین عامل تغییردهنده ریخت شناسی رودخانه خرم آباد است.

    کلیدواژگان: تحولات ریخت شناسی، مورفوتکتونیک، خرم آباد، گسل پنهان، سامانه زهکشی
  • فرهاد کتیرایی، علیرضا قراگوزلو*، علی اصغر آل شیخ، امیرهومن حمصی صفحات 217-232
    اهداف

    گسترش شهرها در سال های اخیر باعث افزایش ساخت وسازهای بی رویه در اطراف بناهای تاریخی شده و در نتیجه سبب بروز مشکلاتی از قبیل نشت رطوبت به داخل پی بناهای تاریخی شده است. استان اصفهان با دارا بودن بناهای تاریخی با قدمت بیش از 400 سال اولین شهری است که شبکه فاضلاب در آن اجرا شده است. در سالیان اخیر برخی از این آثار در معرض رطوبت ناشی از تاسیسات قدیمی و فرسوده قرار گرفته اند؛ بنابراین غلبه بر این مشکل نیازمند طراحی یک مدل مکانی مبتنی بر فناوری هوشمند در بهره برداری از شبکه فاضلاب شهری است. 

    روش شناسی

     این مدل براساس تلفیق فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) براساس شاخص *Getis ord GI طراحی گردید. پس از ترکیب نتایج حاصل از این تلفیق با انجام تحلیل آماری، با استفاده از آزمون های غیرپارامتری کندال و اسپیرمن، حوادث فاضلاب و احتمال وقوع آنها در محدوده بافت های تاریخی مورد ارزیابی قرار گرفت. 

    یافته ها

     این مدل قابلیت ارزیابی حوادث فاضلاب قبلی و پیش بینی احتمال وقوع حوادث آینده در بافت تاریخی شهرها را دارا است. چنین مدلی یک ماهیت تجربی  (Empirical) دارد و در نتیجه در صورت وقوع هرگونه حادثه در آینده قابل به روزرسانی خواهد بود. همچنین این مدل قابل تعمیم به کلیه شهرهای دارای بافت تاریخی است که نفوذ نم و رطوبت ناشی از شبکه های فاضلاب شهری باعث آسیب دیدگی بناهای تاریخی آنها شده است. تلفیق شاخص *Getis ord Gi و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، نوآوری ویژه این پژوهش محسوب می شود. 

    نتیجه گیری

     در منطقه مورد مطالعه، نوع خاک، زیرساخت های نامناسب، لوله های فاضالب فرسوده قطر کم لوله ها و تراکم جمعیت به عنوان مهم ترین عوامل وقوع حوادث در شبکه فاضلاب در منطقه مطالعاتی تعیین گردید.

    کلیدواژگان: مدل مکانی، شبکه فاضلاب، سیستم اطلاعات جغرافیایی، بافت تاریخی، شاخص* Getis ord Gi
|
  • M. Yahyaei, SM. Mofidi Shemirani*, V. Ahmadi Pages 99-113
    Aims

    The purpose of this study was to locate wind-catcher sites in regions with hot and arid climates in the country (Semnan province).

    Methodology

    the current study is empirical in terms of purpose. First, the initial list of indicators affecting the location of the wind-catchers was prepared by reviewing the fundamental theories was approved by the Delphi method. Then, a combined model was used to find the potential areas for wind-catchers establishment. This model includes the Hierarchical Analysis Process (AHP) technique and the Geographic Information System (GIS). The tools used for this purpose were ArcGIS software, version 9.3, and Expert Choice software, version 2004. The pair comparison method was used to weigh the indicators and zones.

    Findings

    Six indicators of sunny hours, wind, altitude, temperature, relative humidity, and precipitation were identified to locate the win-catchers. The relative humidity index with a weight of 0.38 had the highest score and the height index with a weight of 0.154 had the lowest score. The layer for each indicator was prepared and drawn for the eight cities of the province. Eventually, according to the scores estimated by the pairwise comparison of the indicators and the studied areas, the priorities of the cities of Semnan province in terms of the wind-catchers establishment are as follows: Semnan, Garmsar, Aradan, Sorkheh, Damghan, Shahroud, Miami and Mehdishahr.

    Conclusion

    the optimal locating of wind-catchers requires a combination of several indicators that was possible using the hierarchical analysis method combined with GIS. The final model is practical and generalizable to similar climates.

    Keywords: Site Locating, Wind-catcher, Geographic Information System, Hierarchical Analysis Method, Hot, Dry Climate, Semnan Province
  • Y. Zanganeh*, M. Boroughani Pages 115-123
    Aims

    A dust storm is a phenomenon caused by particular conditions such as harsh wind, dry air and bare soil that is prone to erosion. The Sistan region in the southeast of Iran is one of the most affected areas by dust storms. This study was conducted to analyze the relationship between dust and rural population changes in the Sistan region (including 5 cities: Zabol, Helmand, Zahak, Nimroz and Hamoon) over the past 25 years (1991-2016).

    Methodology

    This is a descriptive-analytical study and the required data are collected through desk studies using demographic statistics and satellite images. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistical analyzes including correlation coefficient tests.

    Findings

    The results of comparing the rate of rural population growth in the studied area in Sistan and Baluchestan province showed that in all 4 time periods (1991- 1996, 1996-2006, 2006-2011, and 2011-2016) the annual rate of rural population growth in the studied area had been significantly less than the annual rate of the provincechr('39')s rural population growth. Furthermore, the results of the study showed that there is a significant negative relationship between the average number of dusty days in the region in all four studied periods and the average annual rate of rural population growth in rural areas.

    Conclusion

    according to the findings of the current study, it can be concluded that the villageschr('39') potential to keep the population is highly dependent on natural conditions, especially sand and dust storms as a result of successive droughts in this region.

    Keywords: Dust, Rural Population, Sistan Region
  • Gh. Nazemi, R. Rezazadeh, A. Saghatoleslami*, H. Sarvari Pages 125-136
    Aims

    Today, the inconsistencies range of last seven decades planning and urban plans which were due to the lack of formulating an indigenous theory base on the Iranchr('39')s planning environment characteristics, are visible. Achieving to the interacted urban planning theory with the official structural elements of Iran’s planning environment is the research aim.

    Methodology

    This is a qualitative research with the critical approach. "Classical Grounded theory" is the foundation of research provision. Targeted semi-structured interviews with 30 experts and documentary research of 100 published scientific and research documents (1991-2020) provided the data that coded by the MAXQDA software. The research validity was confirmed by reviewing the literature and "Assessment with the seven criteria of Strauss and Corbin" and "Assessment with the Cresol questions".

    Findings

    In the data linking (860 open cods) and conceptualizing process of this research, with "autographs" and the participation of interviewees, the basic codes of "macro-planning structure", "theories and theoretical frameworks" and "planning environment" were identified. The official planning structure and "the elements of the official urban planning structure" and the basic code of "coordination model of the official planning structure elements" and three basic categories of: "incoordination and inconsistency in the process of providing and implementation the plan", "inconsistency and incoordination of theoretical frameworks of planning model" and "incoordination In the urban governance" with using the "graph model" was clarified.

    Conclusion

    The research showed: the "coordination" concept is the codes and categories central core which lead to the interacted planning theory with the elements of the official structure of Iran’s planning environment. The focal phenomenon that shows "the theory of this research" is "coordinated planning" with the strategies of: "theoretical guidance for organizing a coordinated planning process" and "practical guidance for coordinating the role, viewpoint, interaction, etc. of institutions and users involved in planning".

    Keywords: Theory of Planning, Coordinated Planning, Planning Environment, Official Structure, Grounded Theory
  • Gh. Basiripoor, MR Rahnama*, M. Shokouhi Pages 137-147
    Aims

    This study aims to design a model for the factors influencing the improvement of the strategic position of the supreme council of the provinces in Iranchr('39')s national development. Physical aspects of the city and the countrychr('39')s optimal future development are the studied fields in the current research.

    Methodology

    This is a qualitative study in terms of the methodology according to the grounded theory. The statistical population includes the elites in the provinceschr('39') supreme council that are selected using snowball sampling and continued until the theoretical saturation with 12 people.

    Findings

    There are 59 codes discovered for the main category of the research (good urban governance), 12 codes for the casual data condition, 36 codes for the contextual condition, 9 codes for the strategies, 11 codes for the intervening factors, and 54 codes for the consequences. 181 codes were extracted from the research interviews.

    Conclusion

    according to the research findings, some factors such as the art and science of management, national resources, and managerial attitude can form a good urban governing that highlights strategies such as creativity thinking (divergent thinking) and peaceful approaches as the provincial supreme council strategies. Such strategies may have some results for instance the development-oriented approaches and sustainable development.

    Keywords: National Development, Provincial Supreme Council, Good Urban governance
  • R. Sharifi Najaf Abadi* Pages 149-160
    Aims

    Murghab River is one of the main tributaries of the Zayandeh River.  There have been no significant Neotectonic studies conducted in the riverchr('39')s basin. However, Shazand, Khansar and Dalan faults cross the basin. This study aimed to investigate the possibility of Neotectonic activities in a part of the Murghab basin near the Shazand fault.

    Methodology

    A digital height model with an accuracy of 30 meters was prepared for this area and the geological layers were added afterward. The basin was divided into 18 sub-basins and Hi, Bs, Af, SL, S, Facet%, and V indices were calculated using Arc Map, Arc View and Global Amper software. The relative index of Active tectonics (IAT) was calculated, as well. Field visits were used for the complementary studies. All data were combined in the final analysis.

    Findings

    The relative index of active tectonic (IAT) shows that the majority of the sub-basins are active and semi-active. Along fault, some displacements were observed in the Slikenside of the fault. The network of streams in the Murghab Basin shows evidence that some of the streams have rotated 90-degree, which approves Neotectonic activities and lowering of the lake base level and its rupture in the studied area.

    Conclusion

    other nearby studies provide some evidence of the Shazand fault activity in this area. Highly likely tectonic activities in the future might be dangerous for people and facilities in the area and policymakers need to take it into consideration in future planning.

    Keywords: Neotectonic, Geomorphic indices, Shazand Fault, Morghab River
  • M. Akbari* Pages 161-171
    Aims

    talking about economic and social development, it is essential to mention transportation. The current study is carried out to assess the transportation indicators in Iranchr('39')s metropolises.

    Methodology

    The needed data for Tehran, Mashhad, Isfahan, Shiraz, Qom, Kermanshah, and Hamedan (formal metropolises) and Rasht, Zahedan, and Kerman (informal metropolises) for this qualitative study is collected from Tehran statistics in 2018. The studied indicators are the number of working buses, working gas-fueled buses, private-sector buses, bus lines, bus stops, roofed bus stops, predicted train lanes, operated train stations and lanes, parking lots, vertical parking, overpass bridges, mechanized overpass bridges, crosses with traffic lights, gas stations, pedestrian underpass, and multilevel interchanges. The analysis of the transportation indicators was done using the EDAS multi-criteria decision-making technique.

    Findings

    EDAS score for transportation indicators in Tehran metropolis is 1.000 which is the highest score among the studied metropolises. Mashhad (with 0.549), Isfahan (with 0.508), and Shiraz (0.456) are the next ranks, respectively. According to the scores of the EDAS, other metropolises are in poor condition.

    Conclusion

    Iranchr('39')s metropolises except for Tehran are not in good condition in terms of their transportation indicators.

    Keywords: Urban Transportation, EDAS Technique, Iran’s Metropolises
  • K. Ziari*, M. Sarraf, A. Poorahmad, R. Farhoudi Pages 173-189
    Aims

    Given the importance of the issue of children in the city and their living context, it is necessary to plan and design healthy and safe urban environments for this future generation. According to the recent studies, it is needed to clarify the local criteria and indicators of a child-friendly city with a focus on the improvement of the environment and providing a conceptual framework to evaluate main priorities. This study aimed to explain the optimal local structure of a child-friendly city to improve the quality of urban spaces and to provide the needed criteria and indicators for evaluating the child-friendly cities in urban spaces by considering the concept of recreation and entertainment in District 2 of Tehran.

    Methodology

    the current research is analytical-descriptive and is considered as a development-applied evaluation in terms of its purpose. The data were collected through desk studies and a survey. According to the type of the problem and the purpose of this study, the urban area scale was proposed. Considering the extracted dimensions and indicators, a questionnaire was handed out in a group of 384 households randomly using a researcher-made method with 95% confidence. SPSS software was used for the statistical analysis. Some variables and the research framework were explained by elites and experts in this field using the Delphi method. Then, they were analyzed to determine the level of criteria for weighting and the relative importance of the effective components. Finally, using GIS maps and geographical explanation, the final indicators were classified into four groups using the method of zoning of urban blocks, structural measurement, and the average of the whole city by natural failure method in each index of urban blocks.

    Findings

    The results show that there are child-unfriendly zones in the central, southern, and even northern parts of district 2 of Tehran that cover the main cores of activity.

    Conclusion

    the urban fabric, access, land use, and relevant layers are influential in the friendliness of the city for children and affect their life quality on small scale.

    Keywords: Child, Child-Friendly City, Urban Environment, Urban lock, Tehran District 2
  • Kh. Mikaili Hajikandi, B. Sobhani*, S. Vramesh Pages 191-203
    Aims

    Today, the use of remote sensing methods for measuring land surface temperature has got more popular. Because remote sensing provides the opportunity to estimate the temperature in every region accurately. This study aimed to estimate land surface temperature using remote sensing in the south of Urmia Lake, compare them with observed data, and analyze the relationship between estimated land surface temperature and vegetation cover.

    Methodology

    Changes in temperature of the surface of the earth were investigated from 2000 to 2017 as well as their relationship with changes in vegetation and land use in agricultural regions. Then, thermal bands of Landsat 7 and OLI were used for measuring land surface temperature and converting DN to radians and brightness temperature. Moreover, NDVI was used for calculating emissivity and determining land use based using an object-oriented method. Then, the relationship between vegetation and land surface temperature was investigated using regression analysis.

    Findings

    The results showed that the observed and estimated land surface temperature had increased from 2000 to 2017 due to the changes in land use and vegetation cover. According to the results of linear regression analysis, there is a significant relationship between estimated and observed land surface temperature (R2 = 0.72). Furthermore, there is a significant negative relationship between land surface temperature and vegetation cover.

    Conclusion

    The results showed that remote sensing methods provide accurate results in estimating the surface temperature. Understanding the surface temperature and its relationship with various land uses helps planners and experts to make managerial decisions to protect natural resources and agricultural lands.

    Keywords: Vegetation Cover, Land Surface Temperature, Object Oriented, NDVI, Lake Urmia
  • H. Arian Tabar, E. Jabbari*, MM. Farahpour Pages 205-216
    Aims

    Khorram Abad plain is located in the folded Zagros zone and its River, as one of the main rivers discharging to Karkheh River, flows through this plain. This region is highly influenced by the neotectonic activities of this fault since Khorram Abad’s hidden and active fault is located in this region. Therefore, the current study aimed at the investigation of the effect of this fault’s activities on the morphological activities of Khorram Abad River.

    Methodology

    This is an empirical study that is quantitative in terms of used data and calculations. Remote-sensing techniques, geometrical indices, aerial photos, satellite images, and field studies are used in the current research. For this purpose, the river’s route was divided into five subzones to be more precise. Then, the aerial photos taken in 1955 were compared to Google Earth’s 2016 images in GIS. Geometrical indices such as the gradient of the river’s slope and sinuosity of the mentioned five subzones were calculated by the digitization of the river’s route in AutoCAD; the profiles and the changes in the alluvial terraces were measured through field observations.

    Findings

    Khorram Abad River’s geometrical indices indicated that Khorram Abad’s anticline and its upstream regions are upheaving and the downstream regions are subsiding or staying in their previous positions. This ascending trend has been followed by an increase in the average riverchr('39')s slope has changed the number of the tributaries and geometrical properties of the river.

    Conclusion

    The primary reason for the morphological changes in the Khorram Abad River is the geological movements. Then, the movements of Khorram Abad hidden thrust fault were the most important factors changing the morphology of Khorram Abad River in the studied period.

    Keywords: Morphological Evolutions, Morphotectonic, Khorram Abad, Hidden Fault, Drainage System
  • F. Katiraei, A. Gharagozlu*, AA. Alesheikh, AH. Hemmasi Pages 217-232
    Aims

    The expansion of cities in recent years has led to an increase in uncontrolled construction around historic buildings and as a result has caused problems such as moisture leakage into the foundations of historic buildings. Isfahan province with more historic buildings It is the first city in 400 years that the sewerage network has been implemented. In recent years, some of these works have been exposed to moisture from old and dilapidated facilities. Therefore, overcoming this problem requires designing a spatial model based on smart technology in the operation of the municipal sewage network.

    Methodology

    This model was designed based on the combination of the Analytic Hierarchy Process (AHP) and Geographic Information System (GIS) based on the Getis ord GI* index. After combining the results of this combination with statistical analysis, using non-parametric Kendall and Spearman tests, wastewater accidents and their probability of occurrence in the context of historical regions were evaluated.

    Findings

    This model is capable of evaluating previous sewage accidents and predicting the possibility of future accidents in the historical regions of the cities. Such a model has an empirical nature and as a result, can be updated in the event of an accident in the future. The combination of the Analytical hierarchy process and the Getis ord Gi* index is a special feature of this research.

    Conclusion

    In the study area, soil type, inappropriate infrastructure, worn sewer pipes, small diameter pipes, and population density were identified as the most important causes of accidents in the sewerage network.

    Keywords: Spatial Model, Sewerage Network, Geographic Information System, Historical Region, Getis ord Gi*Index