فهرست مطالب

اکوبیولوژی تالاب - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1400)

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح الله عسکری، جلیل سرهنگ زاده*، اصغر مصلح ارانی صفحات 5-18

    پژوهش حاضر به منظور بررسی جمعیت و تنوع گونه ای پرندگان آبزی و کنار آبزی تالاب گندمان در دوره یک ساله از مهر 1396 لغایت مهر 1397 با استفاده از نرم افزار SDR-IV انجام گرفت. نتایج نشان داد که از تعداد 70 گونه پرنده شناسایی شده، 28 گونه آبزی و 42 گونه کنار آبزی بودند که بیشترین جمعیت متعلق به چنگر معمولی (Fulica atra) بود. بزرگ ترین تیره، مرغابیان (Anatidae) با 19/33 درصد فراوانی و کوچک ترین تیره، چاخ لقیان (Burhinidae) با 01/0 درصد فراوانی بود. فصل زمستان با تعداد 14413 فرد بیشترین و فصل تابستان با تعداد 4039 فرد کمترین تعداد پرنده سرشماری شده را به خود اختصاص داد. فصل بهار بیشترین شاخص تنوع گونه ای شانون - وینر (97/2)، شاخص تنوع مارگالف (69/6)، شاخص سیمپسون (71/10) و شاخص یکنواختی اسمیت- ویلسون (92/0) را بین فصول داشت. ازنظر تعداد و غنای گونه ای فصل بهار با 60 گونه شناسایی شده بیشترین و فصل تابستان با 40 گونه کمترین تعداد گونه شناسایی شده را به خود اختصاص داد. نتایج همچنین نشان داد بیشترین تعداد و فراوانی پرندگان شناسایی شده متعلق به پرندگان آبزی با 57/81 درصد و کمترین فراوانی متعلق به پرندگان کنار آبزی با 43/18 درصد بود، اما ازلحاظ تعداد گونه های پرندگان 60 درصد گونه ها متعلق به پرندگان کنار آبزی و40 درصد گونه ها متعلق به پرندگان آبزی بود. نتایج نشان داد که تالاب گندمان در فصل بهار بیشترین مقادیر عددی شاخص های غنا و یکنواختی گونه ای پرندگان آبزی و کنار آبزی را دارد و این نشان دهنده کیفیت و مطلوبیت تالاب در فصل بهار نسبت به سایر فصول است.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، پرندگان آبزی، پرندگان کنار آبزی، تالاب گندمان
  • سودابه تیموری، بهروز آتشبار کنگرلویی*، احمد ایمانی، زهرا عسل پیشه، علی حقی وایقان صفحات 19-34

    فیتوپلانکتون ها از اجزاء اصلی اکوسیستم های تالابی بشمار می روند که نقش کاربردی مهم و حیاتی را در تامین مواد غذایی و اکسیژن برای سایر جانداران، تثبیت مواد نیتروژن دار و دی اکسید کربن ایفا می کنند. در این میان، وضعیت کنونی دریاچه ارومیه ضرورت حفاظت و حراست از تالاب های مرتبط با این اکوسیستم ها و اجزای زنده و غیرزنده آن را مشخص تر می نماید. ازاین رو این مطالعه در راستای کمک به احیای دریاچه ارومیه از طریق پایش وضعیت هیدرو بیولوژیک تالاب سولدوز انجام گرفت. بررسی های میدانی و نمونه برداری از تالاب سولدوز از 6 ایستگاه و در فصول تابستان و زمستان 1395 انجام گرفت. نمونه برداری از ایستگاه ها با استفاده از روتنر عمودی با قطر دهانه 10 سانتی متر انجام گرفت. همچنین اثر عوامل فیزیکی و شیمیایی و تغییرات زمانی بر تنوع، فراوانی و شاخص های زیستی فیتوپلانکتون های موجود در این اکوسیستم موردبررسی قرار گرفت. درمجموع 49 گونه از فیتوپلانکتون های تالاب سولدوز مورد شناسایی قرار گرفت که 17 گونه متعلق به جلبک های سبز، 16 گونه متعلق به دیاتومه ها و 9 گونه متعلق به جلبک های سبز-آبی و تعدادی گونه دیگر بود. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که حضور و یا عدم حضور جلبک های یادشده در فصول مختلف احتمالا وابسته به تغییرات عوامل فیزیکی و شیمیایی خصوصا دما، نیترات، فسفات، pH و هدایت الکتریکی می باشد که به صورت طبیعی در زیستگاه رخ می دهد. مقدار شاخص های جمعیتی تراکم و شاخص های تنوع زیستی نظیر غنای گونه ای، تنوع گونه ای و غالبیت، در فصل گرم بیشتر از فصل سرد سال مشاهده گردید. نتایج این مطالعه می تواند در راستای طرح های پایش دریاچه ارومیه به مدیریت و بهره برداری بهتر از تالاب های اقماری دریاچه ارومیه به مدیران اجرایی کمک نماید.

    کلیدواژگان: جلبک سبز-آبی، تالاب سولدوز، شاخص تراکم، تنوع زیستی، دریاچه ارومیه
  • مصطفی انصاری نیا، مجید صادقی نیا*، محمدجواد قانعی، یعقوب ایرانمنش صفحات 35-50

    اکوسیستم تالاب ها ازجمله آثار طبیعی و گردشگری هر کشور به شمار می روند. این اکوسیستم ها دارای ویژگی های بوم شناختی ویژه ای بوده که به دلیل شرایط خاص آب وخاک، تالاب ها دارای تنوع زیستی منحصربه فرد می باشد. تالاب گندمان یکی از تالاب های بااهمیت و اکوسیستم های غنی در استان چهارمحال و بختیاری می باشد. کم توجهی به وضعیت این تالاب باعث ایجاد مشکلات و چالش هایی در این اکوسیستم شده است. یکی از این مشکلات ورود پساب های کشاورزی به محیط تالاب و درنتیجه آلودگی تالاب به فلزات سنگین می باشد. رسوبات به عنوان اصلی ترین جاذب آلاینده ها دارای اهمیت بسیاری می باشند. بدین منظور مطالعه حاضر به منظور سنجش فلزات سنگین سرب، کادمیوم، مس و روی در رسوبات ورودی و خروجی تالاب انجام شده است. تعداد 24 نمونه رسوب از ورودی های گاوکش و قلعه ارمنی و خروجی اشکفت زلیخا در دو فصل تابستان و پاییز سال 1397 برداشت گردید. پس از مشخص شدن میزان عناصر در رسوبات جهت تعیین شدت آلودگی از شاخص انباشت ژیوشیمیایی مولر و جهت بررسی حد مجاز آلودگی عناصر در رسوبات از استاندارد کیفیت رسوب آمریکا (NOAA)، کیفیت رسوب کانادا (ISQGs) و استاندارد محیط زیست کانادا استفاده شد. نتایج شاخص انباشت ژیوشیمیایی مولر نشان داد رسوبات تالاب ازنظر عنصر کادمیوم در متوسط تا زیاد قرار داشته ولی ازنظر عناصر سرب، مس و روی در طبقه غیر آلوده قرار می گیرند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین عناصر رسوبات نشان داد که دو شاخص کیفیت رسوب کانادا و شاخص محیط زیست کانادا میزان کادمیوم رسوبات تالاب را بالاتر از حد مجاز تشخیص داده ولی ازنظر سایر عناصر رسوبات تالاب دارای آلودگی نمی باشد. نتایج به دست آمده از آزمون تی تک نمونه نیز تایید کننده نتایج شاخص های استاندارد کیفیت رسوب می باشد.

    کلیدواژگان: استاندارد کیفیت رسوب آمریکا، استاندارد کیفیت رسوب کانادا، استاندارد محیط زیست کانادا، فلزات سنگین، آلودگی رسوبات
  • محمود هوشیار*، اسماعیل آهنگری، نسرین جوانبخت شین آباد صفحات 51-60

    اکو توریسم تالابی از شاخه های اساسی صنعت گردشگری محسوب می شود که با توجه به ظرفیت های طبیعی و فرهنگی موجود در روستاها، می تواند نقش مهمی در تجدید حیات روستاها، ایجاد اشتغال و درآمد برای روستاییان، حفاظت از میراث طبیعی، تاریخی و فرهنگی و درنهایت توسعه یکپارچه و پایدار روستایی داشته باشد. بر این اساس، تحقیق حاضر باهدف شناسایی مولفه های موثر بر مشارکت جوامع محلی در توسعه اکو توریسم تالاب بین المللی کانی برازان مهاباد در سال های 1398-1397 انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل جوامع محلی روستاهای اطراف تالاب کانی برازان مهاباد می باشند که تعداد آن ها در حدود 130 نفر بوده و از بین آن ها 97 نفر به عنوان اعضای نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان، تعیین گردید. جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه بهره گرفته شد که برای تعیین پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. مقدار آلفای کرونباخ برای هرکدام از بخش های پرسشنامه بالاتر از 7/. به دست آمد که بیانگر پایایی مناسب آن بود. همچنین روایی پرسشنامه با استفاده از روش روایی صوری مورد تایید خبرگان قرار گرفت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. تحلیل داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی انجام گرفت. در بخش توصیفی به بررسی ویژگی های جمعیت شناختی افراد موردمطالعه از قبیل سن، جنسیت، تحصیلات و... پرداخته و از آماره های فراوانی و درصد فراوانی بهره گرفته شد. در بخش تحلیلی نیز از روش های مقایسه میانگین، آزمون t و تحلیل رگرسیونی توام استفاده شد. نتایج تحقیق بیانگر این بود که بین زنان و مردان ازلحاظ میزان مشارکت در فعالیت های گردشگری، تفاوت معنی داری در سطح 01/0 (یک درصد) وجود دارد. یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای هنجارها و فرهنگ محلی، دسترسی به سرمایه و مدیریت کارآمد، مهم ترین مولفه های موثر بر مشارکت جوامع محلی در توسعه صنعت گردشگری و طبیعت گردی در تالاب بین المللی کانی برازان می باشند؛ بنابراین، در تدوین طرح های جامع مدیریت تالاب همچون طرح جامع گردشگری همواره بایستی مولفه های مذکور اولویت ویژه ای را به خود اختصاص دهند.

    کلیدواژگان: توسعه ی پایدار، حفظ تالاب، مشارکت جوامع محلی، گردشگری تالابی
  • کیوان عباسی*، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی، محمد صیاد بورانی، حسین رحمانی صفحات 61-80

    مطالعه ساختار وزنی، طولی، سنی، نسبت جنسی، قطر تخمک، هم آوری و فصل تخم ریزی ماهی کپور معمولی باهدف کمک به احیای ذخایر آن صورت گرفت. بدین منظور تعداد 1023 قطعه ماهی از مهر ماه 1394 تا اسفند ماه 1395 به طور ماهانه از تالاب انزلی صید گردید. برای تعیین بالغین مراحل رسیدگی جنسی 3 تا 7 و برای تعیین ماه های تخم ریزی از شاخص گنادی-بدنی و مراحل رسیدگی جنسی استفاده شد. نتایج نشان داد که وزن بدن نرهای بالغ (333 نمونه) 3/54 تا 2264 (3/337±6/687) گرم و ماده های بالغ (367 نمونه) 1/226 تا 5483 (2/543±7/856) گرم بوده و بین آن ها  اختلاف معنی دار مشاهده شد (01/0 P<، 49999 U=). طول کل نرهای بالغ نیز 161 تا 571 (1/63±3/369) و ماده های بالغ 260 تا 761 (2/72±3/391) میلی متر تعیین گردید که بین آن ها اختلاف معنی دار مشاهده شد (01/0 P<، 52040U=). همچنین طول کل بلوغ جامعه (LM50) ماده ها 352 میلی متر محاسبه گردید. سن در نرها و ماده های بالغ به ترتیب 3 تا 10 و 3 تا 12 سال تعیین شد و شروع سن بلوغ مشترک 3 سالگی تعیین شد. در دو فصل غالب تخم ریزی (بهار و تابستان)، نسبت نرهای بالغ 58/1 برابر ماده های بالغ کاملا آماده تا پایان تخم ریزی بوده و با نسبت استاندارد تفاوت داشت (01/0 P<، 8/10 X2=). در تخمدان ماهیان بالغ، حداقل 3 دسته تخمک بزرگ، متوسط و کوچک مشاهده شد. میانگین هم آوری مطلق دسته ای 3/176651±6/170977 عدد تخمک وهم آوری نسبی 62400±132400 عدد تخمک در کیلوگرم وزن ماده محاسبه شد. زمان تخم ریزی کپور در تالاب انزلی از فروردین تا مهر و دمای آب 13 تا 27 درجه سانتی گراد تعیین شد. بررسی حاضر نشان داد که ماهی کپور معمولی در تالاب انزلی تنها تخم ریزی متناوب چندباره در هر فصل تولیدمثل را انتخاب نموده که بازمان تخم ریزی و میزان هم آوری آن که بیشتر از سایر مناطق سواحل جنوبی دریای خزر بود، همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: Cyprinus carpio، کپور معمولی، فصل تخم ریزی، بلوغ، تالاب انزلی
  • شروین سعادت*، احسان عچرش صفحات 81-90

    ترکیبات فنلی نظیر فنل به مقدار قابل توجهی در پساب های کشاورزی و صنایع، به خصوص صنایع نفت و پتروشیمی یافت می شوند. ازآنجایی که این صنایع سهم بزرگی از درآمد ارزی را تشکیل می دهند باعث شده که آلودگی های بسیار زیاد حاصل از آن را نادیده گرفته و مقدار زیادی از پساب های این صنایع را بدون انجام فرآیندهای تصفیه ی مناسب به رودخانه ها، تالاب ها و دریاها ریخته و محیط زیست را آلوده کرده ایم. برای مثال دفع پساب های کشاورزی حاوی آفت کش ها در تالاب شادگان، نظیر پساب توسعه ی نیشکر که طیف وسیعی از ترکیبات فنلی ازجمله فنل را شامل می شود باعث افزایش غلظت فنل تا حدود 05/0-01/0 میکروگرم بر لیتر شده است؛ که به دلیل تاثیر سوء در تولیدمثل جانوران موجب کاهش جمعیت گونه های جانوری در این تالاب شده است. این آلودگی ها از طریق وارد شدن در چرخه ی غذایی آبزیان وارد بدن انسان ها می شوند. این ترکیبات بسیار مقاوم بوده و از طریق فرآیندهای معمول قابل تصفیه نیستند و باعث آلودگی های شدیدی در منابع آب های سطحی و زیرزمینی شده اند ازآنجایی که در کشور با کمبود این منابع روبرو هستیم حفظ این منابع از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا بررسی روش های جدید تصفیه که توانایی حذف این آلاینده ها از پساب ها را دارند اهمیت فراوانی دارد. در بین روش های جدید، حذف فوتوکاتالیستی به وسیله ی نیم رسانا حساس شده با رنگ دانه های طبیعی به دلیل عدم تاثیرات منفی بر اکوسیستم آبی و صرفه ی اقتصادی موردتوجه قرارگرفته است. در این تحقیق که در سال 1395 شروع شد ابتدا به حساس سازی دی اکسید تیتانیوم با رنگ دانه های طبیعی پرداخته و سپس لایه نشانی آن ها بر روی زیر لایه های آلومینیومی که باعث جلوگیری از هدر رفتن آن ها می شود را شرح داده که مدلی برای فیلترهای آینده است. پس ازآن مقادیر بهینه را برای چهار پارامتر که بیشترین تاثیر را بر واکنش در محیط آبی دارند محاسبه کرده که عبارت اند از: غلظت بهینه ی آلاینده ppm 20، غلظت بهینه ی جاذب ppm 2/0، زمان بهینه 120 دقیقه و pH بهینه برابر با 3 در آخر به بررسی راندمان حذف فنل به وسیله ی لایه ی نازک نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم حساس شده با رنگ دانه های طبیعی در شرایط بهینه پرداخته شده است. این فیلتر توانایی حذف ترکیبات آلی دیگر نظیر هیدرازین، تترا کلرید کربن و... را دارد.

    کلیدواژگان: دی اکسید تیتانیوم، فوتوکاتالیست، رنگ دانه های طبیعی، حساس سازی رنگی
  • علی عابدینی*، سیامک باقری، علیرضا میرزاجانی، احمد قانع، محمدرضا طلاکش صفحات 91-104

    دریاچه مصنوعی شهدای خلیج فارس (چیتگر) در شمال غرب تهران واقع شده است و در زمستان 1391 از رودخانه کن آب گیری شده است. در تعیین سطح تغذیه گرایی از عوامل فسفات کل، نیتروژن کل، عمق دیسک سکی و کلروفیل آ استفاده شد. نمونه برداری از ستون آب به وسیله روتنر در 5 ایستگاه در پهنه آبی دریاچه انجام شد. جهت آنالیز آب از روش کار استاندارد برای آزمایش آب ارایه شده توسط انجمن بهداشت عمومی آمریکا استفاده شد. جهت تعیین تفاوت میانگین پارامترهای موردبررسی، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA و آزمون تفاوت زوج میانگین های دانکن در سطح اطمینان 95 درصد مورداستفاده قرار گرفت. نتایج بررسی های هیدرو شیمی آب در سال 1392-1398 نشان داد میانگین سالانه هدایت الکتریکی 65 ± 432 میکرو زیمنس بر سانتی متر، مقدار pH برابر 45/0± 79/7، حد شفافیت دیسک سی چی 9/0±7/3 متر اندازه گیری شد. میانگین سالانه اکسیژن محلول، نیتروژن و فسفر کل، به ترتیب برابر با 4/1± 3/8، 342/1±828/2 و 015/0± 041/0، میلی گرم در لیتر و کلروفیل آ 7/2± 2/5 میکروگرم در لیتر محاسبه گردید. در طی ماه های موردبررسی دمای آب بین 4/0±8/5 درجه تا 2/0±9/28 درجه سانتی گراد متغیر بود. در دریاچه چیتگر نسبت ازت به فسفر بیشتر از 30 بود و بنابراین در سال های موردبررسی فسفر نقش محدودکنندگی را در فرآیند یوتروف شدن داشته است. در طی سال های 98-1392 میانگین شاخص تغذیه گرایی (TSI) برابر 3/6±6/40 با دامنه 29 تا 50 بود. بر مبنای ارزیابی چند پارامتری در ابتدای آبگیری دریاچه مصنوعی چیتگر شاخص تروفیکی در حد دریاچه های اولترااولیگوتروف و طی سال های 1395 و 1396 به سطح مزوتروف نزدیک شده و بعد از تابستان 1397 شاخص تغذیه گرایی طی روند کاهشی تقریبا به تراز اولیه برگشته است. دو عامل معرفی ماهیان (شکارچی و پلانکتون خوار) و عملکرد تصفیه خانه در کاهش سطح تغذیه گرایی این دریاچه موثر بوده است.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، دریاچه چیتگر، عوامل فیزیکی و شیمیایی، TSI
  • وحید رضوانی*، فردین شالویی، فرزانه نیکوخواه، رسول زمانی احمدمحمودی صفحات 105-122

    جوامع پریفیتونی به عنوان جزء اساسی اکوسیستم آب های جاری عمل می کنند و تولیدکنندگان اصلی اکوسیستم رودخانه آبزی هستند. پریفیتون ها به عنوان شاخص های بیولوژیک کیفیت آب مفید هستند. تنوع تاکسونومیک و فراوانی پریفیتون ها به عوامل مختلفی مثل دما، اکسیژن محلول و مواد مغذی قابل دسترس بستگی دارد. تاکنون هیچ مطالعه ای در مورد پارامترهای فیزیکوشیمیایی و تاثیر آن ها بر ترکیب جوامع پریفیتون رودخانه بهشت آباد صورت نگرفته است. هدف از این مطالعه بررسی وجود رابطه بین تنوع و تراکم جوامع پریفیتونی با خواص فیزیکوشیمیایی آب رودخانه بهشت آباد است. نمونه برداری از هفت ایستگاه در طول رودخانه بهشت آباد برای شناسایی و شمارش پریفیتون ها و تغییرات جمعیت آن ها در طی ماه های مختلف در هر ایستگاه طی یک دوره یک ساله از مهرماه 1394 تا آبان ماه 1395 انجام گرفت. بر اساس نتایج حاصل در فصل تابستان بیشترین و در فصل زمستان کمترین تراکم جوامع پریفیتونی مشاهده گردید. به طورکلی بر اساس نتایج تحقیق حاضر جنس های رده دیاتومه در طول سال غالب بودند و جنس Naviculla بیش ترین پراکنش را نشان داد به گونه ای که در تمام ایستگاه ها و در تمام مراحل نمونه برداری حضورداشته و تراکم غالب را به خود اختصاص داد. در کل می توان این گونه بیان داشت که ترکیب اصلی جمعیت پریفیتون در رودخانه بهشت آباد با دیاتومه ها است.

    کلیدواژگان: حوضه کارون شمالی، چهارمحال و بختیاری، پریفیتون
|
  • Roullah Asgari, Jalil Sarhangzadeh*, Asghar Mosleh Arani Pages 5-18

    The objective of this paper was determining population and species diversity of water birds and waders in Gandoman wetland during one year from mid-September 2017 to mid-September 2018 using SDR-IV software. Result showed from 70 identified birds, 28 species were waterfowl and 42 species were waders. The largest population was belong to Fulica atra. Anatidae with 33.19 percent frequency was the largest family and Burhinidae with 0.003 percent was the smallest family. Winter had largest bird counting (14413 birds) and summer had the lowest bird counting (4039). Results obtained using biodiversity index showed that spring had the biggest diversity in terms of Shanon-Winer (2.97), Simpson (10.71) and Margalf (6.69) diversity and biggest evenness (0.92) in terms of Smith & Wilson. The largest species richness was found in spring (60 species) and the lowest one was found in summer (40 species). The largest bird frequency (bird number) was belong to waterfowl (81.57 %) and the lowest frequency was belong to waders (18.43). In contrast, the largest number of species (60 percent) was belong to waders and the lowest one was belong to waterfowl (40 percent). The results showed that Gandoman wetland had the highest numerical values of richness and evenness of water birds and waders in spring, and this indicated the quality and desirability of the wetland in spring compared to other seasons.

    Keywords: Species diversity, Waterfowl, Waders, Gandomman wetland
  • Sudabeh Teymuri Nomandani, Behrooz Atashbar Kangarloei*, Ahmad Imani, Zahra Asalpisheh, Ali Haghi Vayghan Pages 19-34

    Phytoplankton is one of the main components of wetlands, which plays a vital role in providing nutrients, oxygen for other organisms, stabilizing nitrogen and carbon dioxide. In the meantime, the current status of Lake Urmia highlights the need to conserve and protect wetlands related to these ecosystems and their living and non-living components. Therefore, this study was conducted to assist in the restoration of Lake Urmia by monitoring the hydrobiological status of Solduz wetland. Field surveys and sampling of Solduz Wetland were carried out from 6 stations in summer and winter of 2016. Sampling was performed using a vertical rotor with a diameter of 10 cm. The effects of physicochemical factors and temporal variations on the diversity, abundance and biological characteristics of phytoplankton in the ecosystem were investigated. In total, 49 phytoplankton species were identified from the Solduz wetland: 17 species belonging to green algae, 16 species belonging to diatoms and 9 species belonging to cyanobacteria and some others species. The results of this study showed the presence/absence of the mentioned algae may be caused by changes in the physicochemical especially temperature, nitrate, phosphate, pH and electrical conductivity which occur naturally in different seasons. So that the population density index and biodiversity indices such as species richness, species diversity and dominance was observed in the warm season more than the cold season. The results of this study can assist executive managers in Urmia Lake monitoring plans for better management and utilization of related wetlands of Lake Urmia.

    Keywords: Blue green algae, Solduz wetland, density index, biodiversity, Lake Urmia
  • Mostafa Ansari Nia, Majid Sadeghinia*, Mohammad- Javad Ghaneei- Bafghi, Yaghub Iranmanesh Pages 35-50

    Wetlands ecosystem is regarded as one of nature and tourism aspects. These ecosystems are of special ecological properties and unique biodiversity due to specific climate and ground conditions. Gandoman wetland is one of important wetlands and rich ecosystems in Chahar-mahal and Bakhtiari. Not considering the wetland environmental conditions has caused some problems and challenges. One of problems can be mentioned as entering the agricultural wastewater into the wetland leading to the heavy metal contamination. Sediments are important as the most basic absorbent of contaminants. Thus, the current study has been conducted to measure such heavy metals as lead, cadmium, copper and zinc within sediments of wetland entrance and exit. 24 sediment samples have been taken from the entrance of Gavkosh and Ghale-Armani and exit of Ashkoft-Zoleikha in summer and fall in 2018. After specifying the amounts of elements in the sediments, in order to determine the contamination intensity, Muller Geoaccumulation Index was used and National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), Interim Sediment Quality Guidelines (ISQGs) and Ontario Ministry of Environment Screening Level Guidelines (Canada environment standard) were applied to assess the limit of element contamination. Results of Muller Geoaccumulation Index indicated that the wetland sediments are in the moderate-high range of Cadmium but lead, copper and zinc are in the non-contaminated level. Results of sediment elements’ mean comparisons indicated two indices of ISQGs and Canada environment standard showed the amount of Cadmium higher than the specified limit but other elements are not contaminated. Results of t-test confirmed the results of sediment quality standards indices.

    Keywords: National Oceanic, Atmospheric Administration (NOAA), Interim Sediment Quality Guidelines (ISQGs), Ontario Ministry of Environment Screening Level Guidelines (Canada environment standard), heavy metals, sediment contamination
  • Pages 51-60

    Wetland ecotourism is one of the main branches of the tourism industry that can play an important role in revitalizing villages, creating jobs and increasing income for villagers, protecting natural, historical and cultural heritage. Accordingly, the present study was conducted from 2018 to 2019 to identify the components affecting the local communities’ participation to develop the ecotourism in International Kani Barazan Wetland of Mahabad. The statistical population was the local communities of the villages around Kani Barazan wetland in Mahabad. They were 130 people that 97 of them were selected randomly with probability proportionate using the table of Krejcie and Morgan. The required data were collected via questionnaire. The face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. The Cronbachchr('39')s alpha coefficient was used to determine its reliability. The Cronbachchr('39')s alpha value for each section of the questionnaire was higher than 7.7. SPSS software was used to analyze the data. Data analysis was performed in both descriptive and inferential sections. In the descriptive section, the demographic characteristics of the studied individuals such as age, gender, education, etc. were studied. In the analytical section, mean comparison methods, t-test and multiple regression analysis were used. Based on the obtained results there was a significant difference (0.1) between men and women in terms of participation in tourism activities. Also, Findings from multiple regression analysis showed that variables such as local norms and culture, access to capital and efficient management, the most important components affecting the participation of local communities in the tourism industry development in international Kani Barazan wetland. Therefore, in formulating comprehensive plans for wetland management, such as the comprehensive tourism plan, these components should always have a special priority.

    Keywords: Sustainable development, wetland conservation, participation of local communities, wetland
  • Keyvan Abbasi*, Abolghasem Esmaeili Fereidoni, Mohammad Sayyad Bourani, Hosein Rahmani Pages 61-80

    The study of body length and weight, maturity age, sex ratio, egg diameter, fecundity and spawning season of common carp has been done and the main aim was help to its population rebuilding. 1023 specimens were caught in Anzali wetland monthly from October 2015 until March 2017. There was used sexual maturity stages 3-7 for determining adults and, Gonado-somatic index and sexual maturity stages for determining spapwning season. The results showed body weight 54.3-2264 (687.6±337.3) g in adult males (n=333) and 226.1-5483 (856.7±543.2) g in adult females (n=367) with significant difference between them (U=49999, P<0.01).Total length was measured 161-571 (369.3±63.1) mm in adult males and 260-761 (391.3±72.2) mm in adult females with significant difference between them (U=52040, P<0.01). Length maturity in 50% females was calculated 352 mm (TL). Adult males and females had 3-10 and 3-12 years old respectively, thus maturity in both sexes took place in 3 years old. Adult males number was 1.58 times than adult females in running ripe to newly fully spent individuals in spawning season (spring and summer) and it differed from standard value (X^2=10.8, P<0.01). There were 3 different batches of eggs (large, medium and small) in adult female ovaries, at least. The averages of absolute and relative batch fecundity (only large eggs) were estimated 170977.6±176651.3 eggs and 132400±62400 eggs per one kilogram of female body weight, respectively. Common carps spawned from late March until October in Anzali wetland in a water temperature of 13-27 °c. This study showed common carp individuals select only multiple batch spawning model per a spawning period, which according with more spawning months and fecundity than other southern Caspian Sea basin.

    Keywords: Cyprinus carpio, Common carp, Spawning season, Maturity, Anzali wetland
  • Shervin Saadat*, Ehsan Echresh Pages 81-90

    Phenolic compounds, such as phenol, are found to be significant in agricultural and industrial wastewater, especially in petroleum and petrochemical industries. Since these industries make up a large share of foreign exchange earnings, we have ignored from the huge contamination of them. we produces a large amount of wastewater from these industries and dispossessed them without proper purification processes into rivers, ponds and seas. and cause Infect the environment. for example, the disposal of agricultural wastewater in Shadegan pond, such as the sugar cane development effluent, which it contains a wide range from phenolic compounds, including phenol, that it caused increase in phenol concentration up to 0.01-0.05μg/lit. due to the adverse effects on animals reproduction, it has reduced the populations of animal’s species in this pond. These contaminants enter to the human body through entering in the food cycle of aquatics. These compounds are highly resistant and cannot be purified through conventional processes, and they are causing severe pollution in surface waters and underground waters. According to the shortage of these resources in our country, preservation of these resources is the great importance. Therefore, it is important to study of the new Purification methods that can remove these pollutants from wastewater. Among the new methods, photocatalytic removal by the semiconductors sensitized with natural pigments has been considered due to high economic efficiency. In this study which began in 1395, the first investigated the sensitization of titanium dioxide with natural pigments, and then we described how to deposition layers of them on aluminum substrates that prevent from wasting of them, which they are models for future filters. After that, the optimal values for the four parameters that have the greatest effect on the reaction in the aqueous medium are calculated: the optimal concentration of pollutant is 20 ppm, the optimal concentration of adsorbent is 0.02 ppm, the optimal time is 120 min and the optimal pH is 3. and finally, we investigate the removal efficiency of phenol by the thin layer from nanoparticles of titanium dioxide sensitized with natural pigments in optimal conditions. These filters can remove other organic compounds such as hydrazine, Carbon Tetrachloride, ….

    Keywords: Titanium dioxide, Phenol, Natural pigments, dye- sensitization, Photocatalyst, Thin film
  • Ali Abedini*, Siamak Bagheri, Ali Reza Mirzajani, Ahmad Ghane, Mohammad Reza Talakesh Pages 91-104

    Lake of the Martyrs of the Persian Gulf (also known as the Chitgar Lake) is located in the north-western of Tehran. The construction of this artificial lake was done by Tehran Municipality was filled water of the Kan River in 2012. TN, TP, SD and Chl-a was used to determine trophic levels. Water sampling was performed by Rotner sampler and the water quality was investigated on 5 stations site during 2013-2019. Standard methods were used for Analysis of water parameters. To determine the difference between mean of the studied parameters, the One-way ANOVA variance analysis test and Duncan mean pair test was used, and the confidence level was 95%. Based on the study, the results indicated that during 2013-2019 the mean yearly EC was 432±65 µs/cm, pH was 7.79±0.45 and SD was 3.7±0.9 meter. The mean yearly of dissolve oxygen, total phosphorous, total nitrogen, respectively, were 8.3±1.4, 0.041±0.015, 2.828±1.342 as mg/l and chlorophyll-α was 5.2±2.7 µg/l. During the months under study, the water temperature varied between 5.8±0.4 to 28.9±0.2 as °C. The ratio of total nitrogen to total phosphorus was more than 30 which indicated phosphorus is limiting factor in the lake Eutrophication. Based on multivariate evaluation method, during 2013-2019 mean of TSI was 40.6±6.3 with range of 29-50. In the early years, TSI was oltraoligotrogh and during 2016-2017 the eutrophication state close to the mesotrophic state and then it has almost returned to its original level during the downward trend after the summer of 2018. Introducing fishes and refinery performance are two main factors that have contributed to the declining level of eutrophication in the lake.

    Keywords: Water quality, Chitgar Lake, Physical, chemical parameter, TSI
  • Vahid Rezvanipour*, Fardin Shaluei, Farzaneh Nikookhah, Rasool Zamani A.M Pages 105-122

    Periphyton communities serve as vital component of stream ecosystems and they are the principal primary producers of the aquatic river ecosystems. Periphyton is useful as biological indicator of water pollution. Taxonomic diversity and abundance of periphyton depends on a range of factors like; temperature, disolved oxygen and nutrient availability. Yet, no study has been conducted on physicochemical parameters and periphyton composition of the headwater of the Beheshtabad River. Therefore, the present study aims to determine the influence of physicochemical parameters on periphyton composition of the Beheshtabad headwater stream ecosystem, which is prone to anthropogenic pressures. Sampling will be conducted monthly from seven stations along the reservoir. A monthly investigation was carrird out at seven sites over the period October 2015 to September 2016. Accordingly, density of periphyton communities was lowest in winter, with highest production was in summer. Considering the density of periphyton communities along with the dominance of the genus diatoms, the genus Naviculla showed the highest distribution, so that it was present at all stations and in all stages of sampling and constituted the dominant density.

    Keywords: Northern Karoon basin, Chaharmahal, Bakhtiari, Periphyton