فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 115، خرداد و تیر 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 115، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/07
  • تعداد عناوین: 16
|
  • رقیه زردشت، حسین کریمی مونقی* صفحات 156-163
    زمینه و هدف

    آموزش بالینی، به عنوان قلب آموزش حرفه ای شناخته شده است. وظایف مربی بالینی اتاق عمل، به دلیل ماهیت تعاملی، پویا و چالش برانگیز محیط، فضای فیزیکی خاص، کار تیمی و کنترل کمتر مربی بر دانشجو، متفاوت و پیچیده تر از سایر بخش های بالینی می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی های مربی بالینی اتاق عمل انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش کیفی حاضر با رویکرد تحلیل محتوای کیفی و مشارکت کنندگان، 34 نفر از ذی نفعان آموزش بالینی در اتاق عمل بودند. داده ها به روش، مصاحبه نیمه ساختارمند، جمع آوری و با استفاده از روش مقایسه ای مداوم و نرم افزار Maxqda ورژن 16 به روش تحلیل محتوای کیفی عرفی، تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    از توصیف های غنی و عمیق مشارکت کنندگان، سه درون مایه و 13 طبقه، شامل مربی کارامد (هماهنگ با تیم جراحی، حضور مداوم و فعال در محیط، آموزش جامع، ارزیابی عینی و شفاف، جایابی دانشجو در تیم و اخلاق مداری)، مربی خنثی (رها نمودن دانشجو، عدم اطلاع از محیط اتاق عمل) و و مربی غیر اثر بخش (عدم هماهنگی با تیم، نداشتن مهارت تخصصی، عدم مقبولیت در تیم جراحی و تزریق استرس به دانشجو، ارزشیابی سلیقه ایی) و یک مضمون کلی تحت عنوان "نقش محوری مربی اتاق عمل" به دست آمد.

    نتیجه گیری

    رشته اتاق عمل، متکی به کار گروهی، بین رشته ای و مهارتی است. از مهم ترین ویژگی های مربی بالینی در اتاق عمل، جایابی و پذیرش دانشجو در تیم های جراحی و خلق فرصت های یادگیری در جهت کسب صلاحیت بالینی بود. توصیه می شود خصوصیاتی مانند تجربه بالینی کار در اتاق عمل، حمایت و اقتدار مربی، مقبولیت، محبوبیت و اخلاق مداری و مهارت ارتباطی قوی مربی اتاق عمل، مورد توجه مسیولین آموزشی برای جذب مربیان، در این محیط بالینی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: معیارها، آموزش حرفه ای، دانشجویان اتاق عمل، معیارهای مربی بالینی، تحقیقات کیفی
  • مهدی زارعی، رحیم گل محمدی، الهام ایزی، سید مهدی بهشتی نصر* صفحات 165-172
    زمینه و هدف

    در مورد ارزیابی تاثیر صرع بر لیپوپروتیین ها و آنزیم های کبدی و تغییرات آن به دنبال تمرینات ورزشی در موش های صرعی شده گزارشی مشاهده نشده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 70 سر موش صحرایی نر، به صورت تصادفی در 7 گروه قرار گرفتند. یک گروه سالم، سه گروه کیندل و سه گروه غیرکیندل که تزریقات پنتلین تترازول یا نرمال سالین را هر 48 ساعت یک بار تا کیندل شدن دریافت می کردند. 24 ساعت پس از کیندلینگ از حیوانات گروه سالم، یک گروه کیندل و یک گروه غیرکیندل خون گیری شد. یک گروه کیندل و یک گروه غیرکیندل از 4 گروه باقی مانده شش هفته تمرینات هوازی را اجرا کردند و دو گروه دیگر شش هفته بی تحرک بودند. بعد از دوره تمرین از چهار گروه خون گیری شد و پارامترهای خونی با گروه های کنترل مقایسه گردید.

    یافته ها

    پس از 4 هفته دوره کیندلینگ، کلسترول تام، تری گلیسرید، لیپوپروتیین با چگالی پایین، آنزیم های کبدی (0/001<p) و ضریب آنتروژنیک (0/01<p) در گروه صرعی بطور معنی داری افزایش یافت. پس از شش هفته تمرین هوازی در موش های کیندل، تری گلیسرید (0/001<p)، آنزیم های کبدی (0/01<p) و ضریب آنتروژنیک به طور معناداری کاهش و لیپوپروتیین با چگالی بالا به طور معناداری افزایش یافت (0/01<p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد تمرینات هوازی در موش های صرعی شده با پنتلین تترازول اختلال نیمرخ لیپیدی و افزایش آنزیم های کبدی ناشی از صرع را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: صرع، تمرین هوازی، نیم رخ لیپیدی، پنتلینتترازول، موش صحرایی
  • مهتاب پورکمال زاده، سید میثم ابطحی فروشانی*، علیرضا محمودیان صفحات 173-181
    زمینه و هدف

     در مطالعات گذشته، به ارتباط برخی از سلول های سرطانی و پلاکت ها اشاره شده است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی تاثیرات پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) بر سلول های سرطانی گلیال رده B92 بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، تعداد 106×1 سلول از رده B92، با درصدهای متفاوت پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) شامل: 0، 5، 10 و 20 درصد، در محیط کشت به مدت 24 ساعت تیمار شدند. تغییرات ریخت شناسی سلول های تیمار شده با استفاده از میکروسکوپ نوری معکوس ارزیابی شد. تاثیرات PRP بر میزان تکثیر سلول ها با استفاده از آزمون احیای نمک تترازولیوم (دی متیل تیازول-دی فنیل تترازولیوم بروماید، MTT) سنجیده شد. به منظور ارزیابی سطح بیان ژن سایتوکاین های TNFα, IL-10 و ژن BCL-2 از تکنیک qRT- PCR استفاده شد.

    یافته ها 

    نتایج آزمون احیای MTT نشان داد که PRP به صورت کاملا وابسته به دوز رشد سلول های گلیال B92 را القا می کند. همچنین PRP به صورت وابسته به دوز، موجبات افزایش بیان ژن BCL-2 را فراهم داشت. میزان بیان ژن سایتوکاین TNF-α به دنبال تیمار سلول های گلیال B92 با PRP به صورت غیروابسته به دوز کاهش یافته بود. همچنین، تیمار سلول های گلیال B92 با PRP به صورت غیروابسته به دوز (بدون تفاوت معنی دار بین درصدهای مختلف PRP) موجب افزایش سطح بیان ژن سایتوکاین ضدالتهابی IL-10 شد.

    نتیجه گیری

    در ریزمحیط سرطان، پلاکت ها موجبات پیش برد رشد و تکثیر سلول های گلیال B92 و فرار آن ها از پاسخ های ایمنی را فراهم می کنند.

    کلیدواژگان: پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)، سلول های گلیال رده ی B92، IL-10، TNF-α و BCL-2
  • یلدا روان شاد، محدثه گلسرخی، الهام بختیاری، عقیل الله کیخسروی، انوش اذرفر*، ملیحه شجاع، محمد به آذین، سحر روان شاد، علیرضا قدسی صفحات 183-188
    زمینه و هدف

     ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی، فرایندی است که طی آن بیمار بدون تکمیل دوره درمان با وجود توصیه های پزشکی، با میل خود بیمارستان را ترک می کند و می تواند نشانگر نارضایتی بیماران و یک معضل قابل توجه مدیران نظام سلامت باشد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی فراوانی علل و پیامدهای ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی در بیماستان دکتر شیخ مشهد به عنوان یک مرکز ارجاع در شمال شرق ایران طراحی و اجرا شده است.

    مواد و روش ها

    تمام بیمارانی که با رضایت شخصی در فاصله زمانی ابتدای مهر تا پایان اسفند سال 1393 از بیمارستان ترخیص شده بودند، وارد مطالعه شدند. برای گردآوری داده ها از چک لیست استفاده شد. پیامد بیماران، یک هفته بعد به صورت تلفنی تکمیل شد. در نهایت، برای بررسی نتایج، از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    51 بیمار در این مطالعه وارد شدند. دلایل عمده ترخیص با رضایت شخصی شامل نارضایتی از پزشک و کادر درمانی در 23 بیمار (45/1%)، ترجیح به اقدام به مراقبت در منزل در 12 بیمار (23/5%)، دور بودن محل زندگی از بیمارستان در 5 بیمار (9/8%)، آموزشی بودن بیمارستان در 3 بیمار (5/9%)، هزینه بالای درمان در 3 بیمار (5/9%)، ازدحام بیش ازحد بیمارستان در 3 بیمار (5/9%) و نبود تخصص مرتبط یا وسایل تشخیصی و درمانی خاص 2 بیمار (3/9%) بود. همچنین در بررسی پیامد بیماران، 21 بیمار (41/1%) مجددا به پزشک مراجعه کردند، 18 بیمار (35/3%) درمان را در منزل ادامه دادند، 9 بیمار (17/7%) مجددا بستری شدند و 2 بیمار (3/9%) فوت شدند.

    نتیجه گیری

    نارضایتی از پزشک و کادر درمانی شایع ترین علت بود. با توجه به اینکه 3/9% بیماران فوت کرده اند و تعداد زیادی از بیماران مجبور به مراجعه مجدد به پزشک و بستری مجدد شده اند، به نظر می رسد توجیه کردن بیماران برای انصراف از ترخیص با رضایت شخصی به سود بیمار می باشد.

    کلیدواژگان: رضایت آگاهانه، ترخیص بیمار، بیمارستان، پزشک
  • شیما آقاحسینی*، ناهید دهقان نیری، محسن نصیری طوسی صفحات 189-196
    زمینه و هدف 

     بیماران نیازمند پیوند کبد به دلیل مشکلات فراوان تبعیت از رژیم درمانی شان مختل می شود که بر نتیجه درمان و عوارض قبل و بعد از پیوند، تاثیرگذار است؛ لذا این مطالعه با هدف تاثیر برنامه مراقبتی بر تبعیت از درمان بیماران در انتظار پیوند کبد انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1397 روی 117 بیمار منتظر پیوند کبد در بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. براساس معیارهای ورود، نمونه ها به صورت هدفمند انتخاب و تبعیت از رژیم درمانی بیماران بررسی شد. سپس آن ها تحت برنامه مراقبتی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه تبعیت از درمان بیماران بود که قبل و شش هفته بعد از مداخله، تکمیل شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین سن بیماران منتظر پیوند کبد 1/39±44/95بود. همچنین تبعیت از درمان در رژیم غذایی و دارویی پس از اجرای برنامه مراقبتی در بیماران نسبت به قبل بهبود یافته بود (P<0/01) ولی با برنامه حرکتی، ارتباط معناداری یافت نشد (0/89=P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه، حاکی از تاثیرات مثبت اجرای برنامه مراقبتی بر ارتقای تبعیت از رژیم غذایی و دارویی در بیماران منتظر پیوند کبد بود. رفع مشکلات این بیماران، نیازمند توجه و حمایت برنامه ریزان و همکاری مدیران می باشد تا بتوان برنامه های مراقبتی را توسعه داد و توسط نیروهای آموزش دیده به خصوص پرستاران به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: پیوند کبد، برنامه مراقبت از بیمار، رعایت بیمار
  • طیبه امیری پارسا، سید رضا عطارزاده حسینی*، ناهید بیژه، محمدرضا حامدی نیا صفحات 197-206
    زمینه و هدف 

     شایع ترین علت بروز پلی نوروپاتی، بیماری دیابت می باشد. تاکنون مطالعات بسیار کمی در زمینه اثر تمرین ترکیبی بر عوارض بیماری دیابت و نوروپاتی محیطی دیابتی انجام شده است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر چهار ماه تمرین ترکیبی (مقاومتی- هوازی) بر هموگلوبین گلیکوزیله، کلسترول تام، تری گلیسرید و مقاومت به انسولین در زنان یایسه مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی بود.

    مواد و روش ها 

    بدین منظور 21 بیمار مبتلا به نوروپاتی محیطی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت چهار ماه تمرینات ترکیبی مقاومتی- هوازی سه جلسه در هفته انجام دادند. نمونه سرم آزمودنی ها قبل و پس از ماه اول، دوم، سوم و چهارم تمرین، در حالت ناشتایی به دست آمد. داده ها با استفاده از روش آماری ANOVA یک طرفه و ANOVA با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    سطوح کلسترول تام، تری گلیسرید، هموگلوبین گلیکوزیله، مقاومت به انسولین، وزن و درصد چربی در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل تغییر معنی داری نداشت (0/05>P).

    نتیجه گیری 

    تثبیت قند و هموگلوبین گلیکوزیله بیماران نوروپاتی دیابتی و افزایش نیافتن سطوح کلسترول تام، تری گلیسرید و مقاومت به انسولین طی چهار ماه به لحاظ بالینی اهمیت زیادی دارد و نشان می دهد تمرین مقاومتی- هوازی منظم می تواند پیشرفت و عوارض بیماری را به تاخیر اندازد.

    کلیدواژگان: مقاومت به انسولین، هموگلوبین گلیکوزیله، کلسترول، نوروپاتی دیابتی، زنان یائسه
  • بهاره امین، لیلا الداغی، حمیده معلم زاده، فاطمه سلطانی* صفحات 207-213
    زمینه و هدف 

     سرطان پستان، دومین سرطان رایج در زنان سراسر جهان می باشد. علاوه بر این، بیماران مبتلا به این سرطان، عموما از طب مکمل و مداخله گر همچون هومیوپاتی استفاده می کنند. مشخص شده است که ترکیبات هومیوپاتی از قبیل سپیا (Sepia)، فسفر(Phosphorus)  و پولستیلا (Pulsatilla) تاثیرات شایانی در انواع بیماری ها از قبیل برخی سرطان ها دارند. به هرحال، تاکنون، سمیت سلولی این ترکیبات در محیط برون تن بر رده سلولی سرطان پستان نظیر MCF-7 مطالعه نشده است. از این رو، هدف این مطالعه، بررسی تاثیر سمیت این ترکیبات هومیوپاتیک بر روی رده سلولی سرطان پستان می باشد.

    مواد و روش ها

    سلول های سرطانی پستان (MCF-7) در محیط کشت DMEM کشت گردیدند و سپس با ترکیبات هومیوپاتیک با پوتنسی های 30 و 200 به مدت 24، 48 و 72 ساعت تیمار گردیدند. سپس پایایی سلول ها از طریق سنجش MTT بررسی شدند.

    یافته ها 

    یافته ها بیان می کنند که هیچ کدام از ترکیبات آزمون شده بر سلول های سرطانی MCF-7 دارای تاثیر سمیت سلولی در محیط برون تن نمی باشند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که سپیا، فسفر و پولستیلا به عنوان سه ترکیب شاخص هومیوپاتی فاقد اثر سمیت سلولی بر رده سلولی سرطانی پستان بود و به نظر می رسد که مطالعات بیشتری بر روی سایر سلول ها و نیز مطالعات درون تن برای ارزیابی بیشتر موردنیاز می باشد.

    کلیدواژگان: هومیوپاتی، سرطان پستان، سپیا، فسفر، پولستیلا
  • علیرضا محمدزاده، رقیه حجت پناه*، سید علی سجادی، جلال مردانه، حسین نظامی، مهدی قاسمی صفحات 214-221
    زمینه و هدف

     عفونت های بیمارستانی، از مهم ترین مشکلات بیمارستان ها و مراکز درمانی هستند و سبب از دست دادن منابع اقتصادی، افزایش مدت زمان بستری بیماران و مرگ ومیر آن ها می گردند. استفاده صحیح و اصولی از گندزداها نقش مهمی در کاهش این عفونت ها دارند. در مطالعه حاضر، اثربخشی گندزداهای رایج در بخش های مختلف یک بیمارستان آموزشی بررسی شد.

    مواد و روش ها 

    در این مطالعه مقطعی، از بخش های مختلف بیمارستان علامه بهلول گنابادی در مجموع 245 نمونه گرفته شد. نمونه برداری قبل و بعد از گندزدایی با گندزداهای دکونکس AF 50، پراناسید M1، میکروزد GPH و سارفوسپت کوییک انجام گرفت. نمونه ها روی محیط های کشت میکروبی کشت داده شد و بعد از شمارش کلنی ها، توسط تست های تشخیصی میکروب شناسی باکتری ها تعیین هویت گردیدند. داده ها با استفاده از آزمون آماری ویلکاکسون آنالیز گردید.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، بیشترین باکتری گرم مثبت جدا شده، استافیلوکوک اپیدرمیدیس و بیشترین باکتری گرم منفی جدا شده، اشرشیا کلی بود. میانگین قبل و بعد از گندزدایی در گندزداهای دکونکس و میکروزد در تمامی بخش ها تفاوت معنی داری داشت (0/05>P). درمورد گندزدای پراناسید در بخش های زایشگاه و NICU و میکروزد در بخش های داخلی و ICU بین میانگین قبل و بعد از گندزدایی، تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که موثرترین گندزداها دکونکس و میکروزد بودند. ماده گندزدای پراناسید در بخش های زنان و زایشگاه و NICU و ماده سارفوسپت کوییک در بخش های داخلی و ICU اثربخشی کمتری داشته اند ولی در سایر بخش ها اثربخشی خوبی داشته اند.

    کلیدواژگان: باکتری، گندزدا، بیمارستان
  • ادریس شریفی، حسین خواستار، بهزاد گرمابی، ویدا حجتی، مهدی خاکساری* صفحات 222-231
    زمینه و هدف

     مت آمفتامین، یک محرک قدرتمند سیستم عصبی مرکزی است. سوءمصرف مت آمفتامین می تواند باعث اختلال در عملکردهای شناختی و آسیب به سیستم عصبی گردد. همچنین، بررسی ها و شواهد بسیاری مبنی بر تاثیرات ضدالتهابی، ضدآپوپتوزی و آنتی اکسیدانی پالماتین در انواع بیماری های عصبی وجود دارد. از این رو این مطالعه در راستای کمک به اثبات عملکرد محافظت نورونی پالماتین در برابر فعالیت نوروتوکسیک مت آمفتامین انجام گرفته است.

    مواد و روش ها 

    سمیت عصبی به وسیله تزریق مت آمفتامین با دوز 40 میلی گرم/کیلوگرم در چهار نوبت با فاصله زمانی دو ساعت هر بار به مقدار 10 میلی گرم/کیلوگرم ایجاد شد. سپس در گروه های تیمار تزریق پالماتین با دوز 50 و 100 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن درون صفاقی انجام گرفت؛ به این صورت که نوبت های تزریق 30 دقیقه، 24 ساعت و 48 ساعت پس از آخرین تزریق مت آمفتامین انجام شدند. برای بررسی حافظه فضایی تست ماز آبی موریس انجام گرفت، سپس مغزها برای رنگ آمیزی نیسل خارج گردیدند.

    یافته ها

    داده های رفتاری نشان داد که در گروه های تیمار شده با پالماتین میزان یادگیری نسبت به گروه مت آمفتامین افزایش می یابد و در آزمون پروب، درصد حضور حیوانات در ربع دایره هدف در گروه های تیمار شده، به طور معناداری از گروه مت آمفتامین بیشتر بود که نشان دهنده بهبود عملکرد حافظه می باشد (P<0.05)، به علاوه در گروه مت آمفتامین، افزایش مرگ سلولی نکروز در ناحیه CA1 هیپوکامپ مشاهده گردید که تیمار با پالماتین، کاهش معناداری در میزان سلول های نکروتیک نشان داد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها پالماتین احتمالا با کاهش مرگ سلولی در برابر سمیت عصبی ناشی از مت آمفتامین باعث بهبود عملکرد حافظه و یادگیری در رت ها گردد.

    کلیدواژگان: سمیت عصبی متامفتامین، پالماتین، نکروز، اختلال یادگیری و حافظه
  • حسن رامشینی* صفحات 232-241
    زمینه و هدف

    رسوب تجمعات آمیلوییدی در مغز، باعث بیماری های متعدد تحلیل برنده سیستم عصبی می گردد. نانوذرات گوناگونی برای درمان این گونه بیماری ها موردمطالعه قرار گرفته است. خواص نانوذرات فلزی، از طریق ساخت ذراتی با دو فلز گوناگون به جای ذراتی که منحصرا از یک ذره تشکیل شده می تواند به صورت موثری بهبود پیدا کند. در مطالعه حاضر، تاثیر نانوذرات دو فلزی طلا- نقره بر تجمع آمیلوییدیپروتئین لیزوزیم تخم مرغ که یک پروتئین مدل تشکیل دهنده آمیلویید است بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، برای القای تشکیل آمیلویید، از دمای بالا و pH اسیدی استفاده شد. لیزوزیم سفیده تخم مرغ به میزان 2 میلی گرم بر میلی لیتر در بافر گلایسین 50 میلی مولار حل شد و در دمای 57 درجه سانتی گراد برای دوره های مشخصی انکوبه گردید. تاثیر مهاری این نانوذرات بر فیبری شدن لیزوزیم با استفاده از روش های سنجش آمیلویید مثل تیوفلاوین T، قرمز کنگو و سنجش MTT مطالعه شد.

    یافته ها 

    مطالعه سنجش ThT نشان داد که این نانوذرات، قادر به مهار تشکیل تجمع آمیلوییدی با الگوی مهار وابسته به غلظت معکوس می باشد و بهترین غلظت مهاری نیز 0/01میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. مطالعه سینیتیک تجمع نشان داد که نانوذرات طلا- نقره بر فاز تاخیری فیبری شدن، تاثیری ندارند ولی فاز تعادلی آن به طور معنی داری کاهش می یابد. همچنین تاثیرات سمیت تجمعات لیزوزیم در حضور نانو ذرات نقره- طلا به طور معنی داری کاهش یافت (05/p˂0).

    نتیجه گیری

    پیش بینی می شود که براساس بینش های به دست آمده در طراحی نانوذرات جدید دو فلزی، ایده استفاده از روش های درمانی مبتنی بر نانوذرات جدید دوفلزی برای درمان بیماری های تحلیل برنده عصبی، چشم انداز واقع بینانه داشته باشد.

    کلیدواژگان: تجمعات آمیلوئیدی، نانوذرات طلا- نقره، لیزوزیم سفیده تخم مرغ، سمیت سلولی
  • حمید آروین، سعید ارشم، حسن رهبان فرد*، مهرزاد مقدسی صفحات 243-249
    زمینه و هدف

     فاکتور نروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) یکی از عوامل موثر بر کارایی سیستم عصبی و افزایش فرایندهای ذهنی می باشد که مقدار آن با غنی سازی محیطی به طور قابل توجهی افزایش می یابد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرینات اسپارک بر BDNF در کودکان با نشانگان داون و کم توان ذهنی آموزش پذیر بود.

    مواد و روش ها

    20 دانش آموز پسر با نشانگان داون و 20 دانش آموز پسر کم توان ذهنی 7 تا 9 ساله شهر شیراز، داوطلبانه در این تحقیق نیمه تجربی شرکت کردند. آزمودنی های هر گروه، به صورت تصادفی به دو زیرگروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. زیرگروه های آزمایش، یک برنامه منتخب اسپارک را به مدت 12 هفته و هر هفته 3 جلسه 45 دقیقه ای اجرا کردند. زیرگروه های کنترل در این برنامه مداخله ای شرکت نداشتند. قبل و بعد از تمرینات اسپارک، از تمام آزمودنی ها (آزمایش و کنترل) نمونه گیری خونی از ورید جلو بازویی به عمل آمد. پس از جداسازی سرم از پلاسما به روش الایزا، سطح BDNF با استفاده از کیت انسانی استبیو فارم ساخت کشور چین با دقت 0/01نانوگرم/ میلی لیتر اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که اثر تعاملی گروه*مرحله معنادار می باشد. بررسی های بیشتر نشان داد در پیش آزمون، تفاوت معناداری بین گروه های چهارگانه در سطوح BDNF وجود ندارد. هرچند در پس آزمون، هر دو زیرگروه تجربی (کم توان ذهنی و نشانگان داون) بطور معناداری BDNF  بالاتری نسبت به زیرگروه های کنترل داشتند. همچنین، سطح BDNF در زیرگروه های تجربی از پیش به پس آزمون پیشرفت معناداری نشان داد، در حالی که در مورد زیرگروه های کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد.

      نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که برنامه منتخب اسپارک باعث افزایش سطح BDNF در کودکان دارای اختلال رشدی می شود. هرچند، این برنامه به طور یکسانی بر هر دو گروه کم توان ذهنی و نشانگان داون، تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: تمرینات اسپارک، عامل نروتروفیک مشتق از مغز، نشانگان داون، کم توان ذهنی، اختلال رشدی
  • رحمت الله فتاحیان دهکردی*، محمدجواد یزدان پناه، رضا ختوان صفحات 250-258
    زمینه و هدف 

     هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی استریولوژیک تاثیر حفاظتی پانکراتین بر تغییرات مورفولوژیک ایجاد شده در ساختارهای کلیوی موش به دنبال تیمار با ال- آرژینین بود.

    مواد و روش ها

    برای انجام تحقیق، 50 موش سوری نر بالغ با وزن 2±30 گرم به 5 گروه (مساوی) دسته بندی شدند. در گروه کنترل، هیچ گونه تجویزی صورت نگرفت. گروه های القای پانکراتیت، 2 دوز 300 و 400 میلی گرم در 100 گرم وزن بدن ال- آرژینین دریافت کردند. به گروه های القای پانکراتیت با 2 دوز متفاوت، داروی درمانی 5/3 واحد لیپاز- پانکراتین تجویز گردید. تمام تیمارها به مدت 3 روز متوالی یک بار در روز، محلول ال- آرژینین دریافت کرده و 72 ساعت بعد، محلول لیپاز- پانکراتین به مدت 20 روز به گروه های پانکراتیت تجویز گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که به دنبال پانکراتیت تجربی، به استثنای حجم بخش مرکزی، کاهش حجم قشر کلیه، حجم لوله های پیچیده نزدیک و دور و نیز گلومرول ها در گروه های تیمار نسبت به گروه کنترل دیده شد. با تجویز لیپاز- پانکراتین همراه با ال-آرژینین، مقادیر میانگین حجم فاکتورهای بخش قشری، لوله های پیچیده نزدیک و گلومرول ها به گروه کنترل نزدیک شده بود.

    نتیجه گیری 

    براساس بررسی نهایی یافته ها، محلول لیپاز- پانکراتین می تواند تا حدی در کاهش تاثیرات پانکراتیت القا شده توسط دوز بالای ال- آرژینین موثر باشد.

    کلیدواژگان: استریولوژی، ال- آرژینین، پانکراتیت، لوله های پیچیده، موش
  • معصومه فخرطه*، آرش جاوری صفحات 259-273
    زمینه و هدف

     سلول های بنیادی مزانشیمی (MSCها) به عنوان یک منبع جذاب برای سلول درمانی بافت های آسیب دیده شناخته شده اند. توانایی تمایز چندگانه، دستیابی آسان، ایمنی زایی پایین و نقش چشمگیر در فیزیولوژی ترمیم زخم باعث استفاده گسترده از این سلول ها در ترمیم زخم شده است. در این مطالعه مروری، نقش MSCها در ترمیم زخم های پوستی مورد بحث قرار می گیرد.

    مواد و روش ها

    این مقاله مروری براساس یافته های حاصل از جستجوی پایگاه داده های PubMed و Google Scholar بین سال های 1990 تا 2020 و سایت اینترنتی ClinicalTrials.gov تهیه شد.

    یافته ها

    MSCها در تمام مراحل ترمیم زخم موثرند. این سلول ها به جایگاه آسیب پوستی مهاجرت می کنند و علاوه بر تمایز به سلول های پوستی، از طریق پیام رسانی پاراکرین، پاسخ های ایمنی و التهابی را مهار و تکثیر و تمایز سلول های پیسشاز ساکن در محل را تحریک می کنند و به رگزایی، تشکیل مجدد اپیتلیوم و شکل گیری بافت گرانوله منجر می شوند. در مرحله بازسازی و بلوغ نیز این سلول ها تشکیل بافت فیبروز و انقباض زخم را کاهش و بیان کلاژن و مقاومت کششی زخم را افزایش می دهند. این سلول ها عملکرد خود را براساس ویژگی های مولکولی محل ضایعه تغییر می دهند و باعث ایجاد ریزمحیط ترمیم کننده زخم به جای ریزمحیط فیبروتیک می شوند.  

    نتیجه گیری

    امروزه پیشرفت های شگرفی در روش های تحویل MSCها به زخم های در حال ترمیم حاصل شده است. این سلول ها با تزریق داخل وریدی یا داخل درمی، همراه با داربست ها، به شکل اسپری پلیمر فیبرین یا همراه با هیدروژل ها استفاده می شوند. علاوه بر این، وزیکول های خارج سلولی و محیط هم افزایی شده این سلول ها به تنهایی نیز موثر است. مطالعات آینده می تواند به راهکارهای درمانی موثرتری در زمینه استفاده از MSCها در ترمیم زخم منتهی شود.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، پاراکرین، تعدیل سیستم ایمنی، ترمیم، زخم پوستی
  • آی سن قهرمانی، ابراهیم گنجی مقدم*، مریم تاتاری، سوسن خسرویار صفحات 274-285
    زمینه و هدف

     گیاه دارویی پنیرباد با دارا بودن اثرات ضدقارچی و ضدباکتریایی، کاهش دهنده قند و کلسترول خون، تقویت کننده سیستم ایمنی و آنتی اکسیدانی اخیرا موردتوجه فارماکولوژیست ها قرار گرفته است و به دلیل سازگاری بسیار وسیع نسبت به شرایط دشوار اکولوژیکی می تواند در مناطق گرمسیر کشور از جمله استان سیستان وبلوچستان رشد کند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، تحت شرایط آزمایشگاهی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی در سال 1397 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار طراحی شد. غلظت های صفر، 2، 4، 6، 8 و 10 بار پلی اتیلن گلایکول برای القای تنش خشکی در محیط کشت MS حاوی بنزیل آدنین پورین بر صفات ثانویه گیاه پنیرباد مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها 

    نتایج نشان داد که تنش خشکی 10 بار منجر به افزایش معنی دار فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز، محتوی پرولین، فنل و فلاونویید و میزان نشتی غشا شد ولی از طرف دیگر، منجر به کاهش معنی دار محتوای رطوبت نسبی، محتوی یون پتاسیم و نسبت یون پتاسیم به سدیم گردید. همچنین بیشتر صفات موردمطالعه، همبستگی معنی دار دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که گیاه دارویی پنیرباد از تحمل قابل قبولی در برابر القای تنش خشکی با پلی اتیلن گلایکول برخوردار است. در کاهش اثرات منفی ناشی از تنش خشکی مکانیسم های آنزیمی (فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت) و غیرآنزیمی (محتوی پرولین، فنل، فلاونویید و غیره) نقش بسیار مهمی دارد. از طرف دیگر، تنش خشکی، منجر به افزایش برخی متابولیت ها همچون فنل و فلاونویید که مصارف دارویی دارند، شد.

    کلیدواژگان: پرولین، پنیرباد، ضدقارچی، فلاونوئید، کاتالاز
  • مجید یوسفی افراشته*، شمسی رضایی، ترانه صادقی پری صفحات 287-293
    زمینه و هدف 

     بهزیستی تحصیلی و شیفتگی تحصیلی، از متغیرهای مهم در حوزه آموزش و یادگیری است که شناخت عوامل زمینه ساز آن ها ضرورت دارد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، تعیین ارتباط بهزیستی تحصیلی با رویکردهای یادگیری و شیفتگی تحصیلی بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مقطعی، از نوع توصیفی- همبستگی در سال 1397، نمونه ای شامل 244 نفر از دانشجویان علوم پزشکی زنجان به روش نمونه گیری طبقه ای برحسب جنسیت از پنج رشته تحصیلی انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسش نامه رویکردهای یادگیری برگرفته از پرسشنامه رویکردها و مهارت های مطالعه برای دانشجویان تیت (Tait) و همکاران، پرسش نامه بهزیستی تحصیلی سالملا- آرو و آپادایا (Salmela-Aro & Upadya) و پرسش نامه شیفتگی تحصیلی مارتین و جکسون (1) گردآوری شد. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد ضریب همبستگی بهزیستی تحصیلی با رویکرد عمیق 0/56، با رویکرد سطحی 0/31- و با رویکرد راهبردی 0/16به دست آمد. همچنین ضریب همبستگی شیفتگی تحصیلی با رویکرد عمیق 61/0، با رویکرد سطحی 0/25- و با رویکرد راهبردی 0/22به دست آمد. همه این ضرایب در سطح خطای کمتر از 0/05معنی دار هستند. نتایج مدل مسیر نیز برازش مطلوبی داشت.

    نتیجه گیری 

    به نظر می رسد برای افزایش بهزیستی تحصیلی و تسهیل تجربه شیفتگی دانشجویان، ارتقای رویکرد یادگیری آنها از سطحی به عمیق می تواند یک راهکار مناسب و مفید باشد؛ بنابراین لازم است رویکردهای مطالعه و یادگیری از طریق مداخلات آموزشی ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، رویکردهای یادگیری، شیفتگی تحصیلی، بهزیستی تحصیلی
  • فرزانه منتظری فر*، مرضیه قاسمی، رسول تقویی فر، مهدیه کیخانژاد، منصور کرجی بانی، ابراهیم علیجانی صفحات 294-301
    زمینه و هدف

     سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، یکی از شایع ترین اختلالات هورمونی در زنان سنین ناباروری است. زنان مبتلا به این بیماری، در معرض خطر زودرس بیماری های قلبی- عروقی قرار دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت استرس اکسیداتیو، فاکتورهای التهابی و سایر عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به PCOS انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد شاهدی،50 زن مبتلا به PCOS و 50 زن سالم مراجعه کننده به کلینیک ناباروری زاهدان که از نظر سن و BMI  همسان شده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در کلیه افراد، شاخص های تن سنجی، بیوشیمیایی، کمپلمان های 3 C،  4C، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC) و سطح مالون دی آلدیید (MDA) اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش های آماری آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس، در سطح معناداری 0/05>p  تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین دور کمر (048/ 0=p)، فشار خون سیستولیک (0/01<p) و دیاستولیک (048/ 0=p)،LDL  کلسترول (0/05=p) و MDA (p>0/0001) سرم در زنان PCOS به طور معناداری بیشتر و میانگین سطح HDL کلسترول (0/03=p) و  TAC (p=0/05) به طور معنی داری، کمتر از گروه کنترل بود. میانگین سطح سرمی 3 C و 4 C در گروه PCOS بیشتر از گروه کنترل بود اما این اختلاف، فقط برای3 C معنادار بود (0/03=p).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که اختلالات لیپید، مارکرهای استرس اکسیداتیو و فاکتورهای التهابی در زنان PCOS با چاقی شکمی، بیشتر بود. بنابراین غربالگری این فاکتورها و مدیریت وزن، به ویژه در زنان چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، در استراتژی درمانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، استرس اکسیداتیو، پروتئین کمپلمان 3 Cو 4 C، اختلالات لیپید، چاقی
|
  • Roghayeh Zardosht, Hossein Karimi Moonaghi * Pages 156-163
    Introduction

    Clinical education is known as a central part of professional training which combines knowledge, skill, attitudes, values and professional philosophies. Clinical instructor aims to develop clinical experience and strengthen educational system. In operation room, clinical instructor roles are more different and sophisticated in comparison to other clinical department because of an interactive, dynamic and challenging atmosphere as well as teamwork, specific physical space, and less instructor control over student practice. To determine the characteristics of clinical instructor in operating room, the current study was conducted.

    Materials and Methods

    This was a qualitative content analysis study conducted from 2015 to 2017. Participants were stakeholders of clinical education in operating room from medical universities of Khorasan Razavi. To collect data, sampling based on purpose was performed by semi-structure interview. Of note, obtained data from participants was analyzed by MAXQDA 2007 software with continuous comparative method.

    Results

    From data analysis, it was reported three themes including effective instructor with 12, neutral instructor with 7, and ineffective instructor with 11 categories as well as a general theme named as a nuclear role instructor.

    Conclusion

    The most important roles of clinical instructor are finding a right place, students' acceptance into the surgical team, providing learning opportunities in order to gain technical skills and clinical competence. Therefore, to develop quality in clinical education, it is strongly recommended that clinical instructor have some vital characteristics in operating room including clinical experience, continuous active presence, communication skills, authority, acceptance and popularity.

    Keywords: properties of clinical instructor, Clinical education, operating room student, content analysis
  • Mehdi Zarei, Rahim Golmohammadi, Elham Iziy, Seyed Mehdi Beheshti Nasr * Pages 165-172
    Introduction

    There has been no report on the effect of epilepsy on liver enzymes and lipoproteins and its changes following exercisetraining in epileptic rats with Pentylenetetrazole.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 70 male rats were placed in 7 groups. An intact group, three groups of Kindle and three groups of non-Kindle who received PTZ or normal saline injections every 48 hours until the animals were kindled. 24 hours after Kindling, blood samples were collected in intact group and two groups of Kindle and non-Kindle. One Kindle group and one non-Kindle group from the remaining four groups performed aerobic exercise for six weeks, and the other two groups were inactive for six weeks. Blood were collected 24 hours after the 6-week period, and were compared with control groups.

    Results

    After 4 weeks of Kindling period, total cholesterol, triglycerides, low-density lipoprotein, liver enzymes (P <0.001) and antigenic coefficient (P <0.01) increased significantly in the epileptic group. After six weeks of aerobic exercise in Kindle animals; Triglycerides (P <0.001), liver enzymes (P <0.01) and antigenic coefficients significantly reduced, and high-density lipoprotein significantly increased (P <0.01).

    Conclusion

    The results showed that aerobic exercise in epileptic rats with Pentylenetetrazole improved lipid profile impairement and increased liver enzymes caused by epilepsy.

    Keywords: epilepsy, Exercise, Lipids, Pentylenetetrazole, rats
  • Mahtab Pourkamalzadeh, Seyyed Meysam Abtahi Froushani *, Alireza Mahmoudian Pages 173-181
    Introduction

    In previous studies, the crosstalk between some cancer cells and platelets have been documented. The purpose of the present study was to evaluate the effects of platelet-rich plasma (PRP) on B92 glial cancer cells.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 1×106 B92 cells were treated with Platelet-rich plasma (PRP) for different of 0, 5, 10 and 20 percent of cutler media for 24 h. The morphological changes of the treated cells were evaluated by inverted light microscopy. The effects of PRP on the proliferation rate of cells were measured using the tetrazolium salt reduction test (dimethyl thiazole-diphenyltetrazolium bromide, MTT). QRT-PCR technique was used to evaluate the expression level of TNFα, IL-10 and BCL-2 genes.

    Results

    The results of the MTT reduction test showed that PRP promotes B92 glial cell growth in a dose-dependent manner. PRP in a dose-dependent manner also increased BCL-2 gene expression. The expression of the TNF-α cytokine gene was decreased in a non- percent -dependent manner after the treatment of B92 glial cells with PRP. Treatment of B92 glial cells with PRP promoted a significant increase in the expression level of the gene of anti-inflammatory IL-10 cytokine.

    Conclusion

    In the microenvironment of cancer, platelets promote the growth and proliferation of B92 glial cells and their escape from immune responses.

    Keywords: Platelet-rich plasma (PRP), B92 glial cells, IL-10, TNF-A, BCL-2
  • Yalda Ravanshad, Mohadese Golsorkhi, Elham Bakhtiari, Aghil Lollah Keykhosravi, Anoush Azarfar *, Malihe Shoja, Mohamad Behazin, Sahar Ravanshad, Alireza Ghodsi Pages 183-188
    Introduction

    The patient’s self-discharge from the hospital is a process in which the patient leaves the hospital voluntarily without completing the course of treatment, despite medical advice, and can indicate patient dissatisfaction and a significant challenge for health system managers. This study was conducted to investigate the causes and consequences of a patient's self-discharge from Dr. Sheikh Hospital as a referral center in the northeast of Iran.

    Material and Method

    All patients who were discharged with the personal consent from the hospital with personal consent between October 2014 and March 2015 were included in the study. A checklist was used to collect data. The patients' outcome was completed by telephone a week later. Finally, SPSS statistical software was used to evaluate the results.

    Results

    Totally, 51 patients were included in this study. The leading causes of discharge with personal consent were including dissatisfaction with the physician and medical staff in 23 patients (45.1%), home care preference in 12 patients (23.5%), distance from the hospital in 5 patients (9.8%), teaching at the hospital in 3 patients (،5.9), the high cost of treatment in 3 patients (9 5.9), the overcrowding of the hospital in 3 patients (9 5.9) and the lack of specialist or diagnostic and therapeutic devices in 2 patients (3.9%). Also, in the study of patients' outcome, 21 patients (41.1%) referred to the doctor again, 18 patients (35.3%) continued treatment at home, 9 patients (17.7%) were readmitted and 2 patients (3.9%) died.

    Conclusion

    The most common cause of discharge with personal consent was dissatisfaction from the treatment team. Given that 3.9% of patients have died and a large number of patients have been re-referred to the doctor and be readmitted, it seems that justifying patients to refrain from self-discharge is in the patient's best interest.

    Keywords: Informed Consent, Patient Discharge, Hospital, Doctor
  • Shima Aghahosseini *, Nahid Dehghan Nayeri, Mohsen Nasiri Tosi Pages 189-196
    Introduction

    Compliance of patients in need of liver transplantation is impaired due to many reasons, and this affects the pre and post outcomes and complications of transplantation. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of a care program on the compliance of patients awaiting liver transplantation.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted in 2018 on 117 patients waiting liver transplantation in Imam Khomeini Hospital of Tehran. Based on entry criteria, the samples were selected purposefully and their compliance was evaluated. Then, a care program was implemented for them. The data collection tool was a compliance questionnaire, which was completed before and six weeks after the intervention. Data analysis was done by SPSS software.

    Results

    The results showed that, the compliance of diet and medication improved after the implementation of care program in patients waiting for liver transplantation (P<0.01). But there was no significant relationship with physical activity.

    Conclusion

    The results of this study indicated a positive effect of the care program on improving the compliance of diet and medication in patients awaiting liver transplantation. Eliminating the problems of these patients requires the attention and support of planners and the cooperation of managers in order to develop care programs that can be used by healthcare professionals, especially nurses.

    Keywords: Liver transplantation, Patient care program, Patient compliance
  • Tayebe Amiri Parsa, Seyyed Reza Attarzadeh Hosseini *, Nahid Bijeh, Mohammadreza Hamedinia Pages 197-206
    Introduction

    The most common cause of polyneuropathy is diabetes. Very few studies have investigated the effects of combined training on diabetes and diabetic-peripheral neuropathy complications. The purpose of this study was to investigate the effect of four months aerobicresistance training on glycosylated haemoglobin, total cholesterol, triglyceride and insulin resistance in postmenopausal women with diabetic-peripheral neuropathy .

    Materials and methods

    For this purpose, 21 patients with diabetic neuropathy, were divided into two groups of control (n =10) and experimental (n =11). The experimental group performed resistance - aerobic training three sessions per week for four months. Subjects’ fasting serum samples were obtained before the start of the study and after the first, second, third and fourth months of training. Data were analyzed by one-way ANOVA and repeated measures ANOVA .

    Results

    Total cholesterol, triglyceride, insulin resistance and glycosylated hemoglobin levels, as well as weight and fat percentage in the experimental group did not change significantly (P> 0.05) .

    Conclusion

    Stabilized glucose and glycosylated hemoglobin in diabetic-neuropathy patients and no increase in total cholesterol, insulin resistance and triglyceride levels within four months is clinically important and indicate that regular resistance - aerobic training can delay progression and complications of the disease.

    Keywords: insulin resistance, Glycated Hemoglobin, CHOLESTEROL, Diabetic Neuropathie
  • Bahareh Amin, LEILA Aldaghi, Hamideh Moalemzadeh, Fatemeh Soltani * Pages 207-213
    Introduction

    Breast cancer is the second common cancer in women at worldwide. Furthermore, patients with breast cancer generally use complementary  and integrative medicine such as homeopathy. It has been shown that homeopathic remedies such as Sepia, Phosphorus and Pulsatilla have great effects in the various diseases such as some of the cancers. However, the cytotoxicity effects of these compounds have not been studied for breast cancer cell lines such asMCF-7. Hence, the aim of this study was to investigate the cytotoxic effects of these homeopathic remedies on breast cancer cell line. 

    Materials & Methods

    Breast cancer cells (MCF-7) were cultured in DMEM medium and treated with different potencies (30 and 200) of remedies for 24, 48 and 72 h. Cell viability was determined by MTT assay.

    Results

    The findings indicate that none of the tested compounds had cytotoxicity effect on MCF-7 cancer cells.

    Conclusion

    This study shows that Sepia, Phosphorus and Pulsatilla as the three of homeopathic remedies have not in vitro cytotoxic effects on breast cancer cell line, and it seems that further studies on different cell lines and also in vivo studies are needed to confirm these findings.

    Keywords: Homeopathy, Breast Cancer, Sepia, Phosphorus, Pulsatilla
  • Alireza Mohammad Zadeh, Rogheye Hojjatpanah *, Seyed Ali Sajjadi, Jalal Mardaneh, Nezami Hossein, Mehdi Ghasemi Pages 214-221
    Introduction

    Nosocomial infections are one of the most important problems in hospitals and medical centers which cause loss of economic resources increased length of stay in hospitals and mortality. Correct and appropriate use of antiseptic and disinfectants play an important role in reducing infections. In this study the efficacy of the Current Disinfectants on Bacteria Isolated from Different Wards of an Educational Hospital has been studied.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, a total of 245 samples were taken from different wards of Allameh Behlul Hospital in Gonabad. Samples were taken before and after disinfection with disinfectants of Deconnex AF50, Peranacide M1, microzed GPH and Sarphosepte Quicks. Samples were cultured on special culture media and identified by biochemical tests and the number of colonies was determined. Data were analyzed using Wilcoxon statistical test.

    Results

    In the present study, microbial contamination of different sections showed that the most gram -positive bacteria were isolated included Staphylococcus epidermidis, and the most Gram -negative bacteria were isolated included, Escherichia coli. Mean before and after disinfection in deconox and microzed disinfection was significantly different in all parts (P <0.05). For peranaside disinfection in Internal and NICU sections, and in ICU and Maternity before and after There was no significant difference in disinfection (P> 0/05).

    Conclusion

    The results of this study showed that Deconex and Microzed were among the most effective disinfectants. Peranaside disinfectant in the maternity and NICU sections, and the Sarphosepte Quicks were also less effective in the Internal and ICU sections, but had good efficacy in other sections.

    Keywords: Bacterium, Disinfectant, Hospital
  • Edris Sharifi, Hossein Khastar, Behzad Gharmabi, Vida Hojati, Mehdi Khaksari * Pages 222-231
    Introduction

    Methamphetamine is a powerful stimulant of the central nervous system Methamphetamine abuse can impair cognitive function and damage the nervous system. Recent studies have shown that methamphetamine result in neuronal damage through several ways such as increased free radicals and oxidative stress, accelerated cell death, and apoptosis. In addition, there are many studies and evidence of antiinflammatory, anti-apoptotic and antioxidant effects of palmatine on various types of neurological diseases. Therefore, this study was designed to help prove the function of palmatine neurotransmitter protection against neurotoxic activity of methamphetamine.

    Materials and Methods

    Methamphetamine neurotoxicity was induced by 40 mg/kg of METH in four intraperitoneally (IP) injections (e.g., 4×10 mg/kg q. 2-h, IP.). Palmatine (50,100 mg/kg) was administered at 30- min, 24-h, and 48 h after the final injection of METH. Spatial memory test was evaluated by Morris water maze then the brains were removed for Nissl staining to assess necrosis neuronal death within the hippocampal CA1 area.

    Results

    Behavioral tests shows that palmatine treatment could significantly improve spatial memory deficits and learning (P<0.05) versus the METH group. Moreover, palmatine could significantly reduce necrosis cell death (P<0.05) in CA1 area of hippocampus.

    Conclusion

    According to the findings, palmatine improve memory and learning function in rats by reducing cell death.

    Keywords: Methamphetamine neurotoxicity, Palmatine, Necrosis, impairment learning, memory
  • Hassan Ramshini * Pages 232-241
    Introduction

    The accumulation of amyloid aggregates in the brain are associated with numerous neurodegenerative disorders. Several nanoparticles (NP) have been using for treatment of neurological disease. Metal nanoparticles can be modified through the construction of bimetallic architectures consisting of two distinct metals that their properties can be dramatically different from those of the corresponding single-component particles. At the present study, we evaluated the effect of the bimetallic Au/Ag nanoparticles on hen lysozyme amyloid aggregation as a model protein for amyloid formation .

    Materials and Methods

    In this experimental study, to induce amyloid formation, Acidic pH and high temperatures were used. Hen egg white lysozyme (HEWL) was dissolved at 2 mg/mL in 50mM glycine buffer (pH 2.5), and then incubated at 57 °C for the specified durations. The inhibitory effect of the nanoparticles against HEWL fibrillation using and ThT (thioflavin T), Congo red and MTT assay was investigated .

    Results

    ThT assay showed that the particles are able to inhibit HEWL aggregation in a pattern of inverse dose-dependent inhibition and with the best inhibitory concentration 0.01 µg/ml. Kinetic study of showed that the particles caused lag phase do not change but stationary phase decreased and also cytotoxic activity of HEWL aggregates in presence of Au/Ag nanoparticleswas significantly diminished (P˂0.05) .

    Conclusions

    We anticipate that based on obtained insights in design of new bimetallic nanoparticles, rationally design of effective NP-based therapeutics for neurodegenerative diseases may be a feasible perspective .

    Keywords: Amyloid aggregation, Gold-silver nanoparticles, Hen egg white lysozyme, Cell toxicity
  • Hamid Arvin, Saeed Arsham, Hassan Rohbanfard *, Mehrzad Moghadasi Pages 243-249
    Introduction

    Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) is one of the factors affecting nervous system efficiency and enhancing mental processes, which is significantly increased by environmental enrichment. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of a SPARK program on BDNF in children with Down’s Syndrome (DS) and those with intellectual disability (ID).

    Materials and Methods

    Twenty male students with DS and twenty male students with ID, aged 7 to 9 years, in Shiraz voluntarily participated in this quasi-experimental study. The participants in each group were randomly divided into two experimental and control subgroups. Experimental subgroups performed a selected SPARK program 3 sessions of 45 minutes per week for 12 weeks. Control subgroups did not participate in this intervention program.  Blood sample were taken from all groups before and after SPARK program. After separation of serum from plasma by ELISA, BDNF levels were measured with a precision of 0.01 ng / ml using a Chinese Eastbiopharm Kit for human samples .

    Results

    Analysis of variance (NOVA) with repeated measures showed a significant phase * group interaction. Further analysis showed no significant differences in BDNF level between the four groups in pretest. However, in post-test, both experimental subgroups (DS & ID) had significantly higher BDNF than control subgroups.

    Conclusion

    According to the results, it can be argued that the selected SPARK program increases the level of BDNF in children with developmental disorders. However, the program has equally affected children with Down’s Syndrome and those with intellectual disabilities.

    Keywords: SPARK Program, BDNF, Down Syndrome‚ Intellectual Disability, Developmental disorders
  • Rahmat Allah Fatahian Dehkordi *, Mohammad Javad Yazdanpanah, Reza Khetvan Pages 250-258
    Introduction

    The aim of this study was to stereological evaluate of the protective effect of pancreatin on morphological changes in mice kidney after treatment with L-arginine .

    Materials and Methods

    To conduct research, 50 adult male rats weighing 30±2 gr were divided into 5 groups (equal). In the control group, no administration was made. The pancreatitis induction groups received 2 doses of 300 and 400 mg/100 g body weight of L-arginine. To the induction groups with two different doses, therapeutic drug was prescribed 3.5 pp. of lipase-pancreatin. All treatments were received for 3 consecutive days once a day from L-arginine solution and 72 hours later, a lipase-pancreatin solution was administered to groups of pancreatitis for 20 days .

    Results

    The results showed that due to experimental pancreatitis, except for medulla volume, decreasing volume of renal cortex, proximal and distal convoluted tubules, and glomeruli was observed in the treated groups compared to the control group. By the administration of pancreatin lipase along with L-arginine, mean volume values of factors such as mean volume of renal cortex, proximal convoluted tubules and glomeruli, have gotten closed to the control group .

    Conclusion

    According to a final review of the findings, lipasepancreatin solution may be partially effective in mitigating the effects of pancreatitis induced by high doses of L-arginine

    Keywords: Stereology, L-Arginine, Pancreatitis, Convoluted Tubules, Mice
  • Masoumeh Fakhr Taha *, Arash Javeri Pages 259-273
    Introduction

    Mesenchymal stem cells (MSCs) have been identified as an attractive source for cell therapy of damaged tissues. The multipotential differentiation capability, easy accessibility, low immunogenicity and significant role in wound healing physiology have led to the widespread use of these cells for wound healing. In this review study, the role of mesenchymal stem cells in repair of skin wounds is discussed .

    Materials and Methods

    This review was written based on findings from a search of the PubMed and Google Scholar databases between 1990 and 2020.

    Results

    Mesenchymal stem cells have important roles at all stages of wound healing. These cells migrate to the site of skin damage and not only differentiate into the skin cells but also through paracrine signalling inhibit the immune and inflammatory responses, induce proliferation and differentiation of resident progenitor cells and result in angiogenesis, epithelialization and granule tissue formation. In the regeneration and maturation phase, the MSCs reduce scar formation and wound contraction and increase collagen expression and wound tensile strength. These cells alter their function based on the biomolecular properties of the lesion site, and create a wound-healing rather than fibrotic microenvironment .

    Conclusion

    Todays, significant advances have been made in the delivery of MSCs into healing wounds. These cells are delivered via intravenous or intradermal injection, or delivered with scaffolds, as a fibrin polymer spray or with hydrogels. In addition, the extracellular vesicles and conditioned medium of MSCs alone are effective. Future studies could lead to more effective strategies for the use of mesenchymal stem cells in wound healing . Received

    Keywords: mesenchymal stem cells, Paracrine, Immunomodulation, HEALING, Skin wound
  • Aysan Ghahremani, Ebrahim Ganji, Moghadam *, Maryam Tatari, Susan Khosroyar Pages 274-285
    Introduction

    Paneer-boot, with its antifungal and antibacterial effects, blood sugar and cholesterol-lowering, immune system, and antioxidant activity, has recently received pharmacologists' attention due to its high compatibility. Due to difficult ecological conditions, it can grow in the country's tropical regions such as Sistan and Baluchestan Province .

    Materials & Methods

    This study was designed in a completely randomized design with four replications under laboratory conditions at Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center. Concentrations of 0, 2, 4, 6, 8, and 10 bar PEG were used to induce the effect of drought stress on MS medium containing BAP on secondary traits of cheese .

    Results

    The results showed that the drought stress significantly increased antioxidant enzymes such as catalase, peroxidase, ascorbate peroxidase, proline, phenol, and flavonoid content membrane leakage. On the other hand, it resulted in a significant decrease in the relative humidity content, potassium ion content and potassium to sodium ratio. Also, most of the studied traits had a significant correlation.

    Conclusion

    The results showed that the Paneer-boot plant had acceptable tolerance to induction of drought stress with polyethylene glycol. Enzymatic and non-enzymatic mechanisms had a significant role in reducing the adverse effects of drought stress. On the other hand, drought stress increased some metabolites, such as phenol and flavonoids, which have medicinal uses .

    Keywords: Proline, Paneer-boot, Antifungal, Flavonoid, Catalase
  • Majid Y A *, Shamsi Rezaei, Taraneh Sadeghi Pages 287-293
    Introduction

    Educational well-being and educational fascination are important variables in the field of education and learning that need to be recognized for their underlying factors. Therefore, the aim of this study was to determine the relationship between learning approaches and educational well-being and educational fascination.

    Materials and Methods

    In this descriptive correlational cross-sectional study, a sample of 244 Zanjan medical sciences students was selected by convenience sampling and proportional sex sampling from five fields of study in 1397.Data were collected through the Learning approaches Questionnaire from the approaches and Study Skills Questionnaire for Tait and Partners, the Salmela-Aro & Upadya educational Well-being Questionnaire, and the Martin and Jackson educational fascination Questionnaire (2008). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient.

    Results

    The results showed that the correlation coefficient between academic well-being and deep approach was 0.56, with surface approach -0.31 and and with strategic approach was 0.16. Also the correlation coefficient of academic fascination with deep approach was 0.61, with surface approach -0.25 and with strategic approach 0.22. All these coefficients are significant at the error level of less than 0.05.

    Conclusion

    It seems to increase educational well-being and Facilitate students' fascination experience Promoting their learning approach from surface to deep can be a useful and effective solution.so, it is necessary to promote studying and learning approaches through educational interventions.

    Keywords: medical education, Learning approaches, educational fascination, educational well-being
  • Farzaneh Montazerifar *, Marzieh Ghasemi, Rasul Taghvaee Far, Mahdieh Keykhahnejad, Mansour Karajibani, Ebrahim Alijani Pages 294-301
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common hormonal disorders in women of infertility. Women with PCOS are at high risk for early cardiovascular disease. The aim of this study was to evaluate the oxidative stress, inflammatory factors and other cardiovascular risk factors in patients with PCOS.

    Materials and methods

    In this case-control study, 50 women with PCOS and 50 healthy women referred to Zahedan Infertility Clinic who were matched for age and BMI were selected by convenient  sampling method. Anthropometric parameters, biochemical tests, C3 and C4 complements, TAC and MDA levels were measured in all subjects. Data were analyzed using independent t-test and analysis of variance at the significant level P

    Results

    Results showed that mean waist circumference (P = 0.048), systolic blood pressure (P <0.01) and diastolic (P = 0.048), serum LDLC levels (P = 0.05) and MDA (P <0.0001) were significantly higher in women with PCOS and serum HDL-C levels (P = 0.03) and TAC (P = 0.05) were significantly lower than   control group. Mean serum levels of C3 and C4 were higher in the PCOS group than in the control group, but this difference was only significant for C3 (P = 0.03) .

    Conclusion

    The findings showed that levels of dyslipidemia, oxidative stress and inflammatory factors were higher in PCOS women with abdominal obesity. Thus, screening of these factors and weight management, especially in obese women with polycystic ovary syndrome, is recommended in treatment strategy.

    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Oxidative stress, complement protein C3, C4, Dyslipidaemia, Obesity