فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 58، ربیع 2021)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالنبی الاشقر* صفحات 1-20

    یعتبر المثل مجالا بحثیا عابرا للاختصاصات، سیما وانه تراث لغوی بقدر ما هو ثقافی، یستخدم لتبریر وتدعیم اقوالنا وافکارنا فی جمیع المجالات ومختلف الازمنه والعصور. فالمثل بیان بلاغی یتمیز بمضمونه ومصادره ورمزیته وقواعده بل وحتی بإیقاعه وموسیقاه. وهو ایضا خطاب ذو نفوذ یعکس حقیقه عامه تعبر عن ممارسه لغویه وخطابیه وعن تجارب جماعیه ثقافیه واجتماعیه. وتدعیما للابحاث السابقه فی مجال الامثال والنمطیات (الاشقر Lachkar ، 2004، 2013 2014، 2016 و 2019 و انسکومبر Anscombre ، م 1994؛ کلیبر Kleiber ،1994 م ؛ العطارEl Attar ، 1999م) ، نهدف هنا دراسه الامثال والتراکیب اللغویه المسکوکه والنمطیه من جانبها اللسنی والتعلیمی. وبانتمایها إلی حقلی علم الدلاله المعجمیه وعلم اللهجات العربیه، ستحاول هذه الدراسه وفقا للمنهج الوصفی- التحلیلی تعریف مفهوم المثل وعما یمیزه عن سایر الاقوال النمطیه من اقوال ماثوره وحکم شعبیه ومواعظ وما إلی ذلک. ثم فی مرحله ثانیه، وبغض النظر عما یحمله المثل من منطق وقیاس منطقی وما ینجم عن کل هذا من دلالات وتعزیز للصور المرافقه لفرد او جماعه ما، نتوخی دراسه العلاقات بین النوع والجنس الموجوده داخل الامثال العربیه والمغربیه. من شان هذا ان یساعدنا علی فهم الطریقه التی یری من خلالها کل نوع او فیه الفیه الاخری وکیف یودی ذلک إلی تاسیس حاله من الفیویه واللا امن اللغویین. بمعنی آخر، کیف یری الذکر الانثی (والعکس بالعکس) فی الخطاب والموروث الثقافی. نعتزم کذلک دراسه الطریقه التی یری فیها افراد فیه ما بعضهم البعض، اعتمادا علی تاویل دوافعهم ونوایاهم.

    کلیدواژگان: علم الدلاله، المثل العربی، دلاله، تسمیه، تصنیف، تنوع، امن لغوی
  • علیرضا روستایی، علی اصغر روان شاد*، وصال میمندی، علی بیانلو صفحات 21-42

    انسجام آوایی از گذر نظم موجود در صفات حروف کلمات نمایان می‌گردد، به‌گونه ای‌که با مفهوم برداشت شده از متن سازگاری دارد. از این رو، بررسی هماهنگی های صوتی در قرآن کریم با هدف کشف زیبایی‌های ساختاری و زبانی این کتاب آسمانی همواره کانون توجه پژوهشگران بوده است؛ چرا که واکاوی و تبیین این زیبایی‌ها، از جنبه‌های اعجاز هنری قرآن پرده برمی‌دارد. یکی از وجوه اعجاز قرآن کریم، ساختار موسیقایی آن است که مهم ترین سطح در بررسی سبک‌شناسی و نخستین محور برای ورود به دنیای متن آیات، سبک و فضای آن به شمار می‌رود؛ چرا که پیوند میان موسیقی و مفهوم، منجر به رساندن بهتر مضمون به مخاطب و برانگیختن احساسات وی می‌گردد. بر این اساس، پژوهش حاضر، سعی دارد سطح آوایی سوره ابراهیم (ع) بر اساس روش توصیفی - تحلیلی و آماری مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. نتیجه پژوهش، بیانگر پیوند میان معنی و موسیقی حروف این سوره در پیش روی مخاطب است؛ زیرا زمانی‌که بافت زبانی آیه در صدد القای مفاهیمی باشد که بیان آنها نیازمند به شدت و قوت است، واژگانی انتخاب شده که موسیقی حروف بکار رفته در آن، همراه با شدت و قوت است. اما هنگامی‌ که سیاق آیه در پی بیان مفاهیمی همچون حس آرامش و اطمینان به مخاطب باشد، در می‌یابیم که گزینش واژگان به‌صورتی است که کاربست حروف بی واک و سایشی و حروف ما بین شدت و رخاوت در آن نمود بیشتری دارد. بنابراین، موسیقی حاصل از ویژگی‌های حروف از نظر جهر، همس، شدت، رخاوت و چگونگی ترازبندی آنها در متن آیه از جمله ویژگی‌های معجزه‌آسای قرآن کریم است، به‌طوری‌که همه این ویژگی‌ها با فضایی که این موسیقی در آن جریان دارد، هماهنگ است.

    کلیدواژگان: سوره إبراهیم (ع)، التناسق الصوتی، الاصوات، الدلاله
  • پیمان صالحی* صفحات 43-70

    تداعی آزاد از جمله تکنیک هایی است که داستان سرایان از آن برای تعبیر از حوادث داستان و معرفی شخصیت های آن به خواننده، استفاده می کنند. عملیاتی که طی آن، افکار و خاطرات بر اساس اصول مشابهت و مجاورت و تضاد، موجب یادآوری یکدیگر می شوند. با توجه به اینکه از یک طرف، اهمیت تداعی آزاد، غالبا در تنظیم جریان سیال ذهن، نمود پیدا می کند و از طرف دیگر، رمان «ذاکره الجسد» اثر احلام مستغانمی نویسنده الجزایری بر اساس تکنیک جریان سیال ذهن نوشته شده است، بنابراین تداعی آزاد در آن جایگاه بالایی دارد؛ به همین دلیل، این پژوهش بر اساس تکنیک تداعی آزاد و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، رمان مذکور را مورد بررسی قرار داده است و به نتایجی دست یافته است که مهمترین آنها عبارتند از: تداعی آزاد باعث زیبایی فراوان، تنوع محتویات و رنگارنگی تصاویر این اثر ادبی شده است و آن را از حالتی تکراری که باعث خستگی خواننده می شود، درآورده است. نویسنده با یادآوری خاطرات شخصیت های رمان و با استفاده از اصل مشابهت که بیشترین کاربرد را در این رمان داشته باشد، جزییات شخصیت های داستان، مشکلات، آرزوها و ویژگی های روحی و رفتاری آنان را بیان کرده است. او با استفاده از مجاورت زمانی و مکانی که از اصول تداعی آزاد هستند، افراد مشهور فراوانی، از جمله؛ افراد انقلابی الجزایر، نقاشان، شاعران و بسیاری از جریان های تاریخی و مصیبت های آن و نیز مکان هایی که این حوادث در آنجا به وقوع پیوسته را به خواننده معرفی می کند. علی رغم اینکه محور اصلی تداعی های داستان غالبا بر اساس دو اصل مشابهت و مجاورت است؛ اما در برخی مواقع، راوی داستان بدون تصمیم قبلی، خاطرات را بر اساس تضادی که در آنها وجود دارد به خاطر می آورد؛ ولی یادآوری این خاطرات، همیشه بر اساس تضادهای معروف و سنتی نیست.

    کلیدواژگان: احلام مستغانمی، روایه ذاکره الجسد، التداعی الحر، تیار الوعی، الادب القصصی
  • یوسف نظری*، دانش محمدی، حمید زارعی فرد صفحات 71-92

    این پژوهش به بررسی انگیزش یادگیری زبان عربی به عنوان زبان خارجی در میان دانشجویان این رشته در دانشگاه شیراز می پردازد و بر پایه نظریه «سیستم خودهای انگیزشی زبان دوم» دورنیه انجام شده است. برای شناسایی عوامل انگیزشی، متغیرهای شانزده گانه دورنیه مطالعه گردید. ابزار این بررسی پرسشنامه ای است که دورنیه (2010) برای سنجش یادگیری زبان دوم ارایه داده است. به این منظور 96 دانشجوی رشته زبان و ادبیات عربی دانشگاه شیراز که بین سالهای 94 تا 97 وارد دانشگاه شده اند مورد بررسی قرار گرفته اند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد و مدل ساختاری روابط بین متغیرها با نرم افزار AMOS طراحی گردید. یافته های پژوهش نشان داد که عامل «تلاش هدف» به ترتیب بیشترین همبستگی مثبت را با متغیرهای «مشوق های ابزاری»، «نگرش به فرهنگ و جامعه زیان عربی»، «نگرش به یادگیری زبان عربی» و «خود آرمانی» فرد دارد. از سوی دیگر «نفوذ خانواده» بیشترین همبستگی منفی را با این عامل نشان داده است. تلاش هدف بیشترین اثرپذیری مستقیم را از عامل «رویکرد به یادگیری زبان عربی» داشته است و ما بقی تاثیرات مستقیم آن ناشی از عامل «مشوق های ابزاری» است. برهم کنش عوامل غالبا به صورت مثبت بوده و صرفا متغیر «نفوذ خانواده» ضمن اثرپذیری کاهشی از متغیر «رویکرد به یادگیری زبان عربی» اثری کاهنده بر روی متغیر «مشو ق های ابزاری» داشته است.

    کلیدواژگان: انگیزش، خودهای انگیزشی زبان دوم، زبان و ادبیات عربی، دانشگاه شیراز
  • مسعود فکری، سعدالله همایونی، عبدالحسین فقهی، اعظم خواجه تاج یزدی* صفحات 93-114

    آموزش زبان دوم با توجه به ماهیت فرهنگی و ایدیولوژیک آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. همچنین اهداف خرد و راهبردهای آموزشی و فرهنگی هر زبان خارجی در چارچوب سیاست های کلی یک نظام آموزشی تعریف می گردد. با بررسی کتاب های "عربی زبان قرآن" در مقطع متوسطه دوم به نظر می رسد که این منابع نه با هدف آموزش زبان عربی با رویکردی کاربردی، بلکه با اهدافی خاص از قبیل فهم زبان قرآن، متون دینی و زبان فارسی تدوین شده است. این پژوهش با روش تحلیل محتوا، کتاب های فوق را بر اساس 7 شاخص اصلی و 32 شاخص فرعی، در سطح واژه ها، متون، قواعد، تمرین ها، مهارت های زبانی و فرهنگ بررسی کرده و میزان انطباق آن ها را از یک سو با اهداف برنامه درسی و از سویی دیگر با معیارهای رویکرد ارتباطی ارزیابی نموده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که کتاب های نونگاشت عربی در مجموع 45% شاخص ها را در حد خوب، 39% را درحد متوسط و16% را ضعیف، پوشش داده است. این کتاب ها با تمرکز بر واژه های قرآنی، مفاهیم دینی اخلاقی و فرهنگ اسلامی ایرانی و با بهره گیری از 190آیه و120حدیث در بیشتر متون، تمرین ها و تصاویر درصدد پوشش اهداف برنامه درسی است و به معیارهای ارتباطی مانند بافت مندی، تمرین های گروهی و آموزش هماهنگ مهارت های زبانی کمتر توجه نموده است.

    کلیدواژگان: عربی زبان قرآن، تحلیل محتوا، برنامه ی درسی، رویکرد ارتباطی
  • اعظم دهقانی نیسیانی*، خدیجه (ندا) شاه محمدی، سید حسین مرعشی صفحات 115-130

    رسم الخط هر زبان بخشی از هویت و تاریخ فرهنگی آن است و بیانگر تغییراتی است که آن زبان در گذر زمان بدان دچار شده است. قاعده در رسم الخط این است که واژه همان گونه که تلفظ می شود نوشته شود، البته گاهی هنجارگریزی هاییدر رسم الخط نیز به وجود می آید. گروهی از زبان شناسان، هنجارگریزی های رسم الخطی زبان عربی و فارسی را بی مفهوم و اتفاقی دانسته اند و آن را نتیجه بی نظام بودن قواعد خط می دانند. اما برخی دیگر بر این باورند که نظم گریزی های خط فارسی کاملا تحت تاثیر خط عربی بوده است. وجود چنین دیدگاه هایی و کشف جنبه های تفاوت آن ها بر اهمیت پژوهش در این زمینه می افزاید. این مقاله با تکیه بر روش توصیفی _ تحلیلی به مطالعه هنجارگریزی های رسم الخطی مشترک میان فارسی و عربی و نیز هنجارگریزی های مخصوص فارسی پرداخته و با استفاده از تحلیل تطبیقی به این نتیجه رسیده است که علاوه بر زیبایی خط، دلایلی چون تاثیرپذیری از شیوه های کتابت قدیمی، اصل تمییز بین صورت های مشابه، حفظ ساختار ظاهری واژه و تاثیرات صوتی، در شکل گیری این هنجارگریزی ها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: رسم الخط فارسی، رسم الخط عربی، تحلیل تطبیقی، هنجارگریزی های رسم الخطی مشترک و مخصوص
  • طیبه فتحی ایرانشاهی، سید محمود میرزایی الحسینی*، شیرین بورابراهیم صفحات 131-154

    طرحواره های تصویری یکی از موضوعات مطرح در زبان شناسی شناختی است. در این طرحواره ها انسان براساس تجارب خود از امور عینی، ساخت هایی را برای امور انتزاعی در ذهن خود متصور می شود که فهم آن ها را ممکن می سازد. این سازوکار ذهنی و شناختی و تحلیل آن در متن روایی سبب می شود، دستیابی به ویژگی های فکری نویسنده و نمایش محتوای ذهنی و ملموس ساختن آن از یک سو و چگونگی فهم و درک دنیای درونی نویسنده توسط مخاطب، از سوی دیگر، تسهیل شود. بنابراین پژوهش حاضر بر آن است با تکیه بر آراء شناختی جانسون و لیکاف و با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به بررسی طرحواره های تصویری حوزه احساسات در رمان «حکایات یوسف تادرس» اثر عادل عصمت، نویسنده مصری بپردازد. به این صورت که طرحواره هایی که قالب شکل گیری مفاهیم احساسی چون رغبت، ترس و عشق... در داستان بودند، از کل متن استخراج گردید. با توجه به گستردگی طرحواره های تصویری و محدودبودن فضای مقاله، سه نوع طرحواره حجمی، حرکتی و مقدار مورد کنکاش قرارگرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد اگرچه رمان از داستان های کوتاه و تقریبا مرتبط با هم تشکیل شده است، اما بیان احساسات و ملموس ساختن آن ها یکی از اهداف نویسنده و موضوع غالب بر تفکر اوست. همچنین طرحواره های حجمی نسبت به دیگر انواع، بسامد بیشتری دارند که در بیشتر موارد به وسیله حرف "فی" بیان شده اند. رغبت، بالاترین بسامد طرحواره ها و غضب، کمترین میزان را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، طرحواره تصویری، حوزه مفهومی احساس، حکایات یوسف تادرس، عادل عصمت
  • مصطفی عزیزی شمامی، مهدی شاهرخ*، نیلوفر محرمی صفحات 155-180

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نیازهای آموزشی، مهارتی و نگرشی اعضای هیات علمی رشته زبان و ادبیات عربی از دیدگاه دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد گرایش ادبیات عربی در دانشگاه های دولتی کشور انجام گرفت. روش پژوهش ترکیبی از نوع کیفی- کمی است که در دو مرحله انجام گرفت. در مرحله اول جهت شناسایی مهم ترین نیازهای آموزشی، مهارتی و نگرشی اساتید به گونه ای هدفمند از 25 نفر از متخصصان و اساتید حوزه زبان و ادبیات عربی مصاحبه ای نیمه ساختاریافته به عمل آمد و اطلاعات گردآوری شده با استفاده از روش کدگذاری موضوعی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته و مولفه های مربوطه در 6 حیطه کلی دسته بندی شد. در مرحله دوم جهت اولویت بندی هریک از حیطه ها از میان 6000 نفر از دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد گرایش ادبیات عربی در 31 دانشگاه دولتی کشور، ابتدا 10 دانشگاه به صورت هدفمند انتخاب و سپس با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتساب متناسب 486 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج نشان داد که در حوزه دانش مورد نیاز اساتید، تسلط کافی بر زبان و واژگان عربی، در حوزه مهارت های موردنیاز، مهارت های چهارگانه زبانی، در حوزه شیوه تدریس، رعایت اخلاق علمی و دانشگاهی، در حوزه مسایل مرتبط با دانشجویان و کلاس، رعایت فاصله لازم استاد و دانشجو جهت حفظ حریم اخلاقی، در حوزه محتوای آموزشی، تلاش در جهت انتقال شایسته محتوای دروس با دانشجویان و در حوزه شیوه ارزشیابی، ارزیابی به دور از ایجاد ترس و حواشی جانبی و به عنوان مهم ترین نیازهای آموزشی اساتید محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، اعضای هیات علمی، الویت بندی نیازها، آموزش زبان و ادبیات عربی
|
  • Abdol Nabi Alashghar* Pages 1-20

    The proverb is the subject of a transient study of specializations, especially since it is a linguistic heritage as much as it is cultural. We use it to justify and support our words and ideas in all fields, different times and ages. The proverb is a rhetorical statement characterized by its content, sources, symbolism, rules, and even its rhythm and music. It is also an influential discourse that reflects a general reality that expresses linguistic and rhetorical practice and collective cultural and social experiences. For all these reasons, this paper aims to study the linguistic and educational aspect of proverbs and linguistic and stereotypical structures (Lachkar 2004, 2013, 2014, 2016 & 2019, Anscombre 1994 ; Kleiber, 1994; El Attar,1999). By registering it in the field of lexical semantics and Arabic dialectology, this study will start by defining the concept of proverb and what distinguishes it from other stereotypes such as the ancient sayings, popular judgment… etc. Then, whatever the logic contained in the proverb and the resulting connotations that may reinforce the representations of an individual or a group, the aim is to study the relations between gender and sex that exist within Arab and Moroccan proverbs. This would help to understand the way in which each category or class sees the other and how this leads to the establishment of a linguistic class and linguistic insecurity. In other words, how does a male see a female (and vice versa) in Moroccan speech and culture? The objective is thus to analyze the way in which members of a class perceive each other and how they interpret their motives and intentions.

    Keywords: Semantics, Arabic Proverb, significance, naming, classification, linguistic security
  • Alireza Roustaei, AliAsghar Ravan Shad, Vesal meymandi, Ali Bayanlu Pages 21-42

    Phonetic consistency is manifested by the order in the character of letters in words; To the extent that this arrangement is consistent with the concept derived from the text. Relying on this approach and in order to discover the structural and linguistic beauties hidden in the Holy Quran, this divine book has always been the focus of scholars; Analyzing and explaining these beauties to the audience is one of the things that reveal the aspects of the artistic miracle of the Qur'an. One of the miraculous aspects of the Holy Quran is its musical structure, which is the most important level in the study of stylistics and the first axis for entering the study of literary texts. In a way, the fit and connection between music and the concept leads to a better transmission of meaning to the audience and arouses their feelings. The purpose of this study is to analyze Surah Ibrahim based on descriptiveanalytical and statistical methods, and focusing on its phonetic level. The result of the analysis of the surah in this research shows the connection between the meaning and the music of the letters in front of the audience; Because the thematic atmosphere of Surah Ibrahim is drawn in line with the controversy between the divine messengers and the infidels. For this reason, when the context of the verse seeks to instill fear and warning of the disbelievers, it chooses words in which the music of the letters corresponds to their meaning in the verse. Also, in the context of such verses with the subject of fear and warning, in order to have a greater impact on the ears and minds of the audience, the choice of unknown and explosive letters prevails over other sounds. But when the context of the verse seeks to instill concepts such as a sense of calm and serenity in the audience, such as the atmosphere of prayers and conversations of the prophets with God Almighty, the context of the verse chooses words whose music also inspires peace; In addition, the frequency of emission of tangible sounds and occurrences and moderate sounds between intensity and occurrence in these verses have a more significant application.

    Keywords: Surah Ibrahim, Audio consistency, Sounds, meaning
  • Payman Salehi* Pages 43-70

    The Free association is one of the techniques that novelists use to interpret the events of the story and introduce its characters to the reader. Operations in which thoughts and memories recall each other based on the principles of similarity, proximity and contrast. Considering that free association in the novel "Zakerat-al-Jasad" by Algerian author Ahlam Mostaghanemi has a high place; therefore, this study investigates the novel based on the free association technique using descriptive-analytical method and it's got the following results Free association has created a lot of beauty, diversity of contents and colorfulness of images to this literary work, and it has taken it from a repetitive state that makes the reader tired. Recalling the memories of the novel's characters and using the similarity principle that seems to be most applicable to the novel, the author details the characters' personalities, problems, wishes, and psychological and behavioral characteristics. Using the principle of temporal and spatial proximity, she introduces many celebrities, including the real people of the Algerian revolution, painters, poets and many historical trends and disasters, as well as the locations of these events to the reader. Despite the fact that the main axis of fiction is often based on two types of similarity and proximity, in some instances the narrator of the story remembers the memories based on the contradiction in them without prior decision, but recalling those memories is not always based on famous and traditional contrasts.

    Keywords: Ahlam Mostaghanemi, Zakerat-al-Jasad, Free Association, Mental fluid flow, Fictional literature
  • Yusuf Nazari *, Danesh Mohammadi, Hamid Zareifard Pages 71-92

    This study was conducted aimed at investigating the motivation of learning Arabic as a foreign language (L2) among the students of this field at Shiraz University based on the Dörnyei's L2 Motivational Self System (L2MSS) Theory. Dörnyei's 16 variables were studied to identify motivational factors using a questionnaire developed by Dörnyei (2010) to measure learning the L2. To this end, 96 students of Arabic Language and Literature at Shiraz University, who were admitted to the university between 2015 and 2018, were examined. Data were analyzed using SPSS software, and the structural model of the relationships between variables was designed with AMOS software. According to the findings, criterion measures had the most positive correlation with the variables of instrumentality promotion, attitudes toward L2 community, attitudes toward learning Arabic, and ideal self, respectively. Moreover, parental encouragement had the most negative correlation with this factor. The criterion measures were most directly affected by the attitudes toward learning Arabic and then by the instrumentality promotion. There was often a positive interaction between the factors, and only the parental encouragement had a declining effect on the instrumentality promotion while being affected by the attitudes toward learning Arabic.

    Keywords: motivation, L2 Motivational Self, Arabic Language andLiterature, Shiraz University
  • Masuod Fekri, Sadolah Homayooni, Abdol hosien feghhi, Azam khaje taj yazdi* Pages 93-114

    Teaching a second language is an important issue due to its cultural and ideological nature. Within general policy framework of any educational system micro-goals and cultural- educational strategies of any foreign language are defined. Looking through Secondary school text book of "Arabic Quran, language ", it seems they have not been compiled aiming at teaching Arabic Language with a practical approach. In fact, it seems as if they were compiled with specific purposes of understanding the language of the Quran, religious texts and Persian language. In this research, the mentioned text books are evaluated using content analysis method, based on 7 main indicators and 32 subindicators, at the level of words, texts, grammar, exercises, language skills and culture & evaluate the amount conformity of these books with the objectives of the curriculum and the criteria of the communication approach. The results shows the new edition Arabic text book covers 45% of the indicators in the desired level, 39% in the average level and 16% in the low level. The writers try to cover the objectives of the curriculum, by focusing on Quranic words, religious-moral concepts, Islamic-Iranian culture, by using 190 verses and 120 hadiths in most texts, exercises and illustrations & less attention to communication criteria such as text based, team exercise, and coordinated training of language skills.

    Keywords: Arabic Quran, s Language, content analysis, Curriculum, ommunication Approach
  • Azam Dehghani Nisyani*, Khadijeh Shah Mohammadi, Seyyed Hosein Marashi Pages 115-130

    The calligraphy of any language is part of its identity and cultural history and represents changes of the language over time. The rule in calligraphy is that the word should be written as it is pronounced, although sometimes there are deviations from the norm in calligraphy. Some Persian and Arabic linguists have considered the aberrations of calligraphy of these two languages as incomprehensible and accidental and consider it as a result of the unsystematic rules of calligraphy. And some of them also believe that the irregularities of the Persian script have been completely influenced by the Arabic script. Therefore, it is very important to study this issue. This article studies the anomalies of common calligraphy between Persian and Arabic, as well as Persian-specific anomalies by adopting a descriptive-analytical method. The reasons such as the influence of old writing methods, the principle of distinguishing between similar forms, preserving the apparent structure of the word and sound effects, and the beauty of the line have been influential in this issue.

    Keywords: Persian calligraphy, Arabic calligraphy, comparative analysis, common, special calligraphy anomalies
  • Tayyebe Fathi Iranshahi*, Seyyed Mahmoud Mirzaee Al Hoseini Pages 131-154

    Image schemas are among the subjects of investigation in cognitive semantics. The analysis of this cognitive device in narrative texts help us discovering the ideas and ideologies of the author from its language. Therefore, the present study intends to examine the image schemas of the field of emotions in the novel "Tales of Yusuf Tadres" by Adel Esmat, the Egyptian author, based on the views proposed by Lakoff and Johnson. To do so, the image schemas underlying 10 emotion concepts were extracted from the novel of Yousef Tadres Then, they were categorised and analysed in three schema s categories of containment, movement and quantity. The results showed that although the novel is composed of short but related stories, expressing the emotions of the narrator is the common element in all. The narrator tried to make the emotions more tangible and concrete and in doing so image schemas are beneficial cognitive and linguistic devices.

    Keywords: Cognitive Semantics, Image Schemas, Emotions, Joseph TuddersAnecdotes, Adel Esmat
  • Mostafa Azizi Shamami, Mehdi Shahrokh*, Nilufar Moharami Pages 155-180

    The aim of this study was to identify the educational, skill and attitude needs of faculty members in the field of Arabic language and literature from the perspective of undergraduate and graduate students majoring in Arabic literature in public Universities. The research method is a qualitative-quantitative combination that was performed in two stages. In the first stage, in order to identify the most important educational needs of professors, semi-structured interviews were conducted with 25 specialists and professors in the field of Arabic language and literature. The collected information was analyzed using thematic coding method and the relevant components were classified into 6 general areas. In the second stage, in order to prioritize each of the domains, among 6000 undergraduate and graduate students majoring in Arabic literature in 31 public universities of the country, first 10 universities were purposefully selected and then 486 people were selected as a sample using proportional classification sampling method. The results showed that in the field of knowledge required by teachers, sufficient mastery of Arabic language and vocabulary, in the field of required skills, quadriceps skills, in the field of teaching methods, observance of scientific and academic ethics, in the field of issues related to students and class, observing the necessary distance In order to maintain moral privacy, professors and students in the field of educational content, efforts to properly convey the content of courses with students and in the field of evaluation methods, evaluation away from creating fear and side margins and are considered as the most important educational needs of teachers. Also, there is no significant difference between the educational level and students' views on the needs of professors, except for the two components of educational content and evaluation method.

    Keywords: Educational Needs Assessment, Faculty Members, NeedsPrioritization, Arabic Language, Literature