فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1399)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا افضلی*، رضا محمدرضابیکی صفحات 1-46

    سنن الهی، قوانینی هستند که خداوند بر عالم خلقت حاکم فرموده است و از طریق آنها، تدبیر خود بر عالم تکوین را جاری می سازد. استفاده از این سنن در حوزه های دانشی گوناگون، به ویژه در آینده پژوهی، می تواند مفید واقع شود. سنت پژوهی به عنوان رویکردی نوین در آینده پژوهی در جهت استفاده از سنن برای برآورد و تخمین آینده و همچنین ساخت آن معرفی می شود. سنت پژوهی، پژوهش در سنت های الهی و کشف آنها، تبیین شرایط و چگونگی تحقق آنها و تبیین چگونگی نحوه تعامل سنن با یکدیگر در جهت تحلیل و تبیین وقایع آینده است.   در این تحقیق به عنوان مطالعه موردی از رویکرد سنت پژوهی، سنت رزق موردبحث قرار می گیرد. سنت رزق ازجمله سنت هایی است که خداوند بر عالم خلقت حاکم فرموده است و مبتنی بر آن، روزی بندگان خود را تدبیر می فرماید. جریان سنت رزق در عالم خلقت، براساس خرده سنت هایی تحقق پیدا می کند که در این مقاله مبتنی بر آیات و روایات، این خرده سنت ها در قالب قوانین خداوند در روزی رسانی تبیین شده است. درمجموع این مقاله به 20 قانون مرتبط با رزق و نظام حاکم بر آنها اشاره می کند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی اسلامی، سنت پژوهی، سنن الهی، سنت رزق، خرده سنت
  • بیتا یزدانی*، فهیمه یزدانی، اکرم اکبریان صفحات 47-80

    امروزه به کارگیری سرمایه انسانی به دلیل ورود به عرصه های اقتصادی و حل مشکلات معیشتی از دغدغه های اساسی است. از این منظر مقام معظم رهبری به طور مکرر براشتغال سرمایه انسانی و بالطبع رونق صنایع تولیدی تاکید ویژه داشته اند. این پژوهش با رویکرد کیفی با روش تحلیل مضمون به استخراج مولفه های موثر بر به کارگیری سرمایه انسانی در تولید و اشتغال از دیدگاه مقام معظم رهبری می پردازد. محیط پژوهش شامل کلیه بیانات مقام معظم رهبری در خصوص تولید و اشتغال در سال های 1397-1378 می باشد که از وبگاه دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنه ای و نرم افزار حدیث ولایت استخراج شد و نمونه گیری تا اشباع اطلاعات ادامه یافت که 414 کد استخراج گردید و با کمک نرم افزار MAXQDA12 مورد تحلیل و دسته بندی قرار گرفت. با تحلیل بیانات درنهایت مولفه های استخراج شده به صورت نشانه (زیرکد فرعی)، مفهوم (کد فرعی) و مقوله (کد اصلی) عنوان شدند. سپس مفاهیم در سه مقوله اهمیت، شیوه و نتایج به کارگیری سرمایه انسانی در تولید و اشتغال دسته بندی شد. نتیجه پژوهش نشان داد در زمینه شیوه به کارگیری سرمایه انسانی در تولید و اشتغال لازم است که بیشترین توجه دولت و مسیولین و آحاد مردم بررونق تولیدات باشد و برای رونق دادن به تولیدات مهم ترین کاری که می تواند صورت گیرد جلوگیری از واردات و قاچاق و قوام بخشی به تولید ملی است، تا بدین صورت مهم ترین نتیجه مطلوب از دیدگاه مقام معظم رهبری که اشتغال زایی و کاهش بی کاری قشرجوان است عملی شود.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، تحلیل مضمون، مقام معظم رهبری، تولید، اشتغال
  • حامد رضایی* صفحات 81-100

    یکی از عرصه هایی که بازاریابی در آن ورود کرده است، عرصه تبلیغات دینی است. دانشمندان مسیحی با محوریت کلیسا، تلاش کرده اند تا به منظور رشد و توسعه جامعه مخاطبین خود، از ابزار بازاریابی و مفاهیم آن استفاده کنند. بااین حال هم نشینی دو واژه «بازاریابی» و «دین» به عنوان دو مفهوم منفی و مثبت به دلایلی مانند تفاوت دیدگاه ها به این دو واژه همواره مورد مناقشه بوده است. در این مقاله، تلاش گردیده است تا دیدگاه جامعه مذهبی موردبررسی قرار گیرد. بدین منظور، پرسشنامه ای طراحی و روایی آن توسط 10 نفر از اساتید بازاریابی و بازرگانی آشنا به مسایل دینی تایید شد. این پرسشنامه به صورت الکترونیکی برای حدود 1500 نفر از افراد در شبکه های اجتماعی که دارای مخاطبین هدف بودند، ارسال گردید و 71 پرسشنامه بازگشت داده شد. این مقاله دو فرضیه را موردبررسی قرار داد: فرضیه (1): جامعه مذهبی موافق استفاده از واژه بازاریابی در تبلیغ امور دینی هست، که این فرضیه تایید شد؛ فرضیه (2) افرادی که دانش بالاتری از بازاریابی دارند، موافق استفاده از بازاریابی در مسایل دینی هستند، که این فرضیه تایید نشد. همچنین با بهره گیری از ابزار طراحی شده تلاش گردید تا ابزارهای تبلیغی مساجد نیز شناسایی گردد. در بیش از 60 درصد مساجد از پوستر های کاغذی برای تبلیغات استفاده می شود. پس ازآن 47 درصد مساجد از تبلیغات بنری استفاده می کنند. همچنین تبلیغات روزنامه ای و تبلیغات ایمیلی با 1.5 درصد، تبلیغات رادیویی و تلویزیونی با 6.1 درصد، و تبلیغات اینترنتی و وب سایتی با 10.6 درصد، پایین ترین روش های تبلیغاتی مساجد را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: بازاریابی آیین، بازاریابی دین، بازاریابی مسجد، بازاریابی هیات، بازاریابی کلیسا، بازاریابی اسلام، تبلیغ
  • هلیا بارزانی، اسدالله کردناییج*، سید حمید خداداد حسینی، حسن دانایی فرد صفحات 101-124

    برای سنجش میزان موفقیت و کارآمدی استراتژی ها ابزار مفهومی یکپارچه ای وجود ندارد. این پژوهش قصد دارد با مفهوم سازی ظرفیت استراتژی چارچوب مفهومی نوین و یکپارچه ای برای سنجش استراتژی ارایه کرده و سطوح و ابعاد مترتب بر آن را نیز تبیین نماید. ظرفیت استراتژی مجموعه ای از پیش آیندها و پی آیندها است که موفقیت استراتژی در گرو حضور متوازن آنها است. برای به انجام رساندن این پژوهش 24 شرکت کننده از مدیران ارشد و رهبران صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابعاد و سطوح ظرفیت استراتژی با استفاده از تحلیل تم ها و کدگذاری داده ها تبیین شد. برای تایید روایی مدل مستخرج از مصاحبه ها، پرسشنامه ای طراحی شد و با مشارکت 35 نفر از مدیران ارشد موردبررسی قرار گرفت. سه نوع ظرفیت اعم از تحلیلی، اجرایی-عملیاتی و سیاسی- ارتباطی در سه سطح فردی، سازمانی و محیطی شناسایی و مفهوم سازی شدند. ظرفیت های تحلیلی عمدتا با اطلاعات و توانایی جذب و کاربرد آنها سروکار دارند. ظرفیت های عملیاتی/ اجرایی عمدتا متمرکز بر هماهنگی برای اجرایی کردن استراتژی هستند و ظرفیت های سیاسی-ارتباطی حول محور حمایت و پشتیبانی از استراتژی قرار دارند. طبق اظهارات پاسخ دهندگان مجموعه ای متوازن از ظرفیت های نامبرده برای موفقیت استراتژی حیاتی هستند و شکست استراتژی از توزیع ناموزون این ظرفیت ها ناشی می شود.

    کلیدواژگان: استراتژی، ظرفیت استراتژی، موفقیت استراتژی، برنامه ریزی استراتژیک، سنجش استراتژی.
  • محمدرضا سیمیاری، علی رضاییان، حسین حسن زاده سروستانی* صفحات 125-160

    مدیریت مالی شخصی یکی از اجزای مدیریت بر خویشتن و از سطوح علوم مالی است که در آن مفاهیم و فرآیندهای اداره امور مالی شخصی مانند کسب درآمد، خرید دارایی ها، برنامه ریزی مالی و سرمایه گذاری بررسی می شود. به طورکلی مالی شخصی را می توان به دو بخش کسب درآمد و تخصیص منابع مالی تقسیم بندی کرد. آموزه های دین اسلام-به عنوان دین خاتم و جامع- سرشار از نگرش ها و دستورات مرتبط با مالی شخصی است. مساله این پژوهش استخراج اصولی است که اسلام ناب، برای تخصیص منابع مالی شخصی به مسلمانان ارایه می دهد؛ اصولی که نگرش مسلمین را نسبت به مدیریت مالی شخصی و چگونگی تخصیص اموال، شکل می دهد و سبک مدیریت مالی شخصی را جهت دهی و پشتیبانی می کند. برای استخراج این اصول به مرور بیانات مقام معظم رهبری  آیت الله خامنه ای به عنوان اسلام شناس (مجتهد و فقیه) و آگاه به اقتضایات زمانه پرداخته شد و با روش تحلیل مضمون، اصول نگرشی تخصیص منابع مالی شخصی استخراج شد. اصول مستخرجه شامل سه دسته بنیادین، روبنایی و اقتضایی هستند. اصول بنیادین به مبانی نگرشی و اصول روبنایی به مبانی عملیاتی تخصیص و تجهیز اموال شخصی می پردازد. همچنین اصول اقتضایی باعث تطبیق پذیری اصول با شرایط مختلف هستند و چارچوب ارایه شده را منعطف و پویا می نمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت خویشتن، مالی اسلامی، مالی شخصی، بیانات مقام معظم رهبری آیت الله خامنه ای
  • حسین رحمان سرشت، معصومه تدریس حسنی، اکبر رحیمی پور* صفحات 161-182

    بهره گیری از شهود و تصمیم گیری شهودی به عنوان یک عامل موثر مدیریت، توجه فزاینده ای را در محافل علمی و پژوهش ها در سطح دنیا به خود جلب کرده است. این پژوهش، با بیان نقش اساسی تصمیم گیری شهودی در شرایط پیچیده جهان امروز، و استفاده از مدلی کمی مبتنی بر عدم قطعیت کوشش می کند، تا الگویی کارآمد برای ارتقای اثربخشی تصمیم گیری شهودی مدیران و شناسایی بهترین تصمیم شهودی نسبت به الگوی بهینه، عرضه کند. برای دستیابی به هدف مذکور، ابتدا یک مدل تصمیم گیری شهودی بر اساس چهار مولفه ی تشکیل دهنده آن ارایه و سپس با استفاده از تکنیک های ریاضی یک مدل برنامه ریزی غیرخطی برای تصمیم گیری شهودی بر پایه نظریه دمپستر شافر ارایه گردید. در نهایت با ذکر یک نمونه عملی مدل سازی واقعی از مساله پژوهش انجام و برای تشریح چگونگی استفاده از آن در جهت ارتقای تصمیم گیری، به کمک روش های ریاضی، به حل آن پرداخته شد. مدل مذکور، در شرایطی که داده ها جهت اخذ تصمیم با ابهام مواجه اند و مبنای منطقی ای جهت اخذ تصمیم وجود ندارد، می تواند راهکار مناسبی جهت کاهش ریسک های احتمالی حاصل از اخذ تصمیم گیری های شهودی گردد. در واقع در این مدل، با تجمیع نظرات خبرگان (تصمیم گیرندگان سازمانی)، یک مدل مرجع پیشنهاد می شود که می تواند به عنوان، مبنایی برای اخذ تصمیمات شهودی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری شهودی، نظریه دمپستر شافر، مدل سازی ریاضی، شهود
  • صیدمهدی ویسه*، اردشیر شیری، مریم قبادی صفحات 183-214

    یکی از دلایل رکود اقتصادی در این واقعیت نهفته است که اکثر مقامات و پست های برتر سازمانی توسط افراد ناشایست به دلیل همانندسازی و مشابهت قومیتی، اشغال شده اند. پژوهش حاضر باهدف شناسایی ذهنیت مدیران سازمان های دولتی در ارتباط با اثر منسانی قومی در انتصابات سازمانی با استفاده از روش شناسی کیو، انجام شد. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی و ازنظر جمع آوری و تحلیل داده ها، آمیخته (کیفی - کمی) اکتشافی است. جامعه آماری موردبررسی کلیه مدیران سازمان های دولتی شهر ایلام بوده اند. همچنین نمونه گیری نیز به روش هدفمند قضاوتی بوده و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و جدول کیو است. بخش کیفی با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 10 نفر از مدیران سازمان های دولتی شهر ایلام و تحلیل آنها به روش تماتیک، جهت گردآوری فضای گفتمانی به تعداد 106 گزاره و درنهایت انتخاب نمونه معرف فضای گفتمانی به تعداد 41 گویه انجامید، سپس در بخش کمی با تکمیل جداول کیو به تعداد 10 جدول و تحلیل داده های به دست آمده به روش تحلیل عاملی، ذهنیت افراد هر گروه مورد شناسایی، تحلیل و بررسی قرار گرفت. درنهایت، براساس یافته ها و نتایج تحلیل عاملی کیو، مشخص شد که چهار الگوی ذهنی (انحصارطلبی، خودشیفتگی، تغییر هراسی و تخصص گریزی) مختلف نسبت به منسانی قومی در انتصابات سازمانی در بین مدیران ارشد سازمان های دولتی شهر ایلام وجود دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد الگوی ذهنی انحصارطلبی به دلیل تعداد بیشتر مشارکت کنندگان و جایگاه مهم مشارکت کنندگان نماینده این الگوی ذهنی در مطالعه کیو، نسبت به سایر الگو ها غالب بود.

    کلیدواژگان: اثر منسانی، منسانی قومی، انتصابات قومی و خویشاوندگرایی، پارتی بازی، روش کیو
  • سعید ذبیحی شمس، اعظم میرزمانی* صفحات 215-234

    نظام سیاسی، متغیر بسیار مهمی است که بر خط مشی گذاری عمومی اثر می گذارد و آن را از یک کشور به کشور دیگر متفاوت می کند. اکثر قریب به اتفاق مطالعات موجود در مورد بازیگران مشارکت کننده در فرآیند خط مشی گذاری، مطالعاتی است که در نظام های دموکراتیک غربی انجام شده است. نظام سیاسی ایران یک نظام مردم سالاری دینی است و با نظام های دموکراتیک غربی تفاوت دارد. هدف از این تحقیق شناسایی بازیگران غیررسمی مرحله تصویب خط مشی در ایران بود. برای این منظور ابتدا با استفاده از تحلیل محتوای کمی صورتجلسات مجلس شورای اسلامی از فرودین 1395 تا فرودین 1397 و همچنین فیلم تلویزیونی خانه ملت از فرودین 1396 تا فرودین 1397، بازیگران غیررسمی مرحله تصویب خط مشی های عمومی شناسایی شدند و سپس با استفاده از تحلیل محتوای کیفی مصاحبه با 5 نماینده و یکی از کارکنان مجلس، مهم ترین آنها شناسایی و نقش آنها بیان شد. یافته ها نشان داد که اولا، در نظام مردم سالاری دینی نیز همانند کشورهای دموکراتیک غربی بخش خصوصی، کارگزاران منصوب بازیگران مهم غیررسمی تصویب خط مشی هستند؛ ثانیا، در نظام مردم سالاری دینی ایران برخلاف کشورهای دموکراتیک غربی، آحاد شهروندان، دانشگاهیان و نظامیان بازیگران فرآیند تصویب خط مشی هستند.

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، فرایند خط مشی گذاری عمومی، بازیگران خط مشی، نظام سیاسی، مردم سالاری.
  • مصطفی صفدری رنجبر*، غلامرضا توکلی، جعفر قیدرخلجانی، محمدحسین کریمی گوارشکی، مرتضی معروفانی صفحات 235-270
    نوآوری را می توان توسعه و به کارگیری راه های جدید و به طور چشمگیر بهبود یافته برای پاسخ گویی به نیازها و مسایل اجتماعی و اقتصادی تعریف کرد. تاکنون الگوها و رویکردهای متعددی در سطوح مختلف سازمانی و ملی برای اندازه گیری و ارزیابی نوآوری ارایه شده است. از طرفی، به دلیل ماهیت متفاوت سازمان های دفاعی، نوآوری در این سازمان ها شامل پیشران ها، الزامات و ملاحظات خاصی است. بنابراین، پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد کیفی و استراتژی طرح چندشیوه ای شامل روش تحلیل مضمون و روش مدلسازی ساختاری تفسیری به ارایه چارچوبی متوازن برای اندازه گیری و ارزیابی نوآوری در سازمان های دفاعی پرداخته است. این چارچوب مشتمل بر دو دسته از مضامین فراگیر پیشران (تحلیل های راهبردی مبتنی بر دکترین دفاعی؛ تحلیل سبد محصولات و فناوری های دفاعی؛ شبکه سازی و توسعه همکاری های فناورانه؛ بازطراحی نهادها، فرآیندها و توسعه سرمایه های انسانی؛ مدیریت منابع، زیرساخت ها و ظرفیت ها) و مضامین فراگیر وابسته (نتایج سرمایه های انسانی؛ نتایج شبکه همکاران دفاعی؛ نتایج مشتریان و نیروهای مسلح؛ نتایج عملکردی نوآوری های دفاعی؛ نتایج مالی و ماموریتی؛ نتایج جامعه و امنیت ملی) است. ویژگی اصلی این چارچوب آن است که نوآوری های فناورانه و سازمانی، نوآوری های تدریجی و ریشه ای، افق زمانی گذشته، حال و آینده و ملاحظات اجتماعی، فنی و اقتصادی را به طور همزمان در برمی گیرد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری نوآوری، ارزیابی نوآوری، سازمان های دفاعی، تحلیل مضمون، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • محسن امین، علیرضا رحمانی*، هامون سلامتی صفحات 271-316

    شناخت تصویر از آن دست مفاهیم کمتر شناخته شده در فضای علوم انسانی ایرانی است. مفهومی که البته به سبب تاثیرگذاری تجاری، توجهات اصحاب حرف مشاغل را به خود مشغول ساخته و همه را وادار نموده تا برای کسب منافع بیشتر، به نحوه شکل گیری تصویر خود (کالا/ سازمان) در اذهان مخاطبان حساس باشند.

    مساله

    نهاد علم و دانشگاه نیز گرچه دور از دادوستدها و الزامات معمول بازاری است، اما برای پیشبرد اهداف علمی و فرهنگی خود، نیازمند توجه به تصویر خود در جامعه و خصوصا میان دانش آموزان دبیرستانی که اعضای بالقوه آن محسوب می شوند، هست. لذا در پژوهش حاضر تلاش شده تا ضمن بررسی پیشینه موضوع «تصویرپژوهی دانشگاه»، تصویر داوطلبان از دانشگاه امام صادقعلیه السلام را صورت بندی نماییم.

    روش

    بدین منظور با اتخاذ روش شناسی کیفی در نمونه گیری، 60 مصاحبه کیفی نیمه ساختارمند (متمرکز) با داوطلبان ورود به دانشگاه در سال های 1395 و 1396 انجام پذیرفت و داده های به دست آمده با روش تحلیل مضمون شبکه مضامین پردازش شد. در جمع بندی مقولات نیز به برخی از زوایای تصویر مخاطبان از دانشگاه مبتنی بر مدل های نظری دانشگاه مطلوب، مورد داوری قرارگرفت. یافته ها حکایت از آن داشت که تصویر موجود در محورهایی از قبیل علمی، فرهنگی، وابستگی و... شامل جهت گیری های مختلف مثبت و منفی بوده و مسئولان دانشگاه برای تصحیح و تقویت این تصویر، نیازمند بازنگری جدی در سیاست های تصویری خود هستند.

    کلیدواژگان: تصویرسازمانی، تصویر موسسات آموزشی، داوطلبان ورود به دانشگاه امام صادق علیه السلام، ابعاد تصویر ذهنی، مولفه های تصویر.
  • زینب سادات مصطفوی* صفحات 317-358

    مقاله حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر نوآوری در دانشگاه امیرکبیر انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش، کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه امیرکبیر در 22 دانشکده به تعداد 983 نفر بوده که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، حجم نمونه ای به تعداد 276 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. جهت شناسایی عوامل موثر بر نوآوری در دانشگاه ها از طریق پیشینه پژوهش های انجام شده و مبانی نظری در سازمان های آموزشی (دانشگاه ها) و غیرآموزشی سیزده عامل (رهبری، مدیریت دانش، توانمندسازی سرمایه انسانی، ساختار دانشگاه، فرهنگ دانشگاه، ماموریت و استراتژی، سازمان یادگیرنده، انگیزش، محیط دانشگاه، فناوری اطلاعات و ارتباطات برنامه درسی، ارتباطات و تعاملات، کارآفرینی دانشگاهی) شناسایی شد. سپس عوامل بر مبنای ادبیات پژوهش به سه دسته سازمانی، انسانی و فراسازمانی دسته بندی شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته 78 گویه ای استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ برای عامل های زیربنایی ابزار 3/82 به دست آمد. جهت بررسی روایی پرسشنامه نیز از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد: 1- مدل کلی پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی با ده عامل فرهنگ، ساختار، رهبری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریت دانش، مهارت های فردی، مهارت گروهی، روابط بین الملل، ارتباط با دانشگاه های دیگر و ارتباط با صنعت مورد برازش قرار گرفت. 2- همه نشانگرها به طور معنی داری با عامل زیربنایی خود مرتبط هستند و مدل اندازه گیری طی ارزیابی شاخص های جزیی مطلوب است. 3- جهت رتبه بندی عوامل موثر بر نوآوری در دانشگاه از آزمون فریدمن استفاده شد. آماره خی دو نشان می دهد که بین میانگین های رتبه ای تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود دارد.

    کلیدواژگان: نوآوری، مدیریت نوآوری، دانشگاه، آموزش عالی، نوآوری دانشگاهی
  • هانی نجاری، آزیتا جهانشاد*، فرزانه حیدرپور صفحات 359-388

    با گسترش و افزایش حجم تولید اطلاعات و تنوع نیازهای استفاده کنندگان لازم است از ابزار توانمندی استفاده شود تا به جای انسان بررسی، تحلیل، پیش بینی و سپس تصمیم گیری نماید. یکی از این ابزارهای کارآمد در فرایند تصمیم گیری هوش تجاری است که در راستای پشتیبانی از تصمیم گیری های هوشمندانه است. عدم استفاده از ابزار های نوین گزارش دهی در سازمان ها موجب بروز مشکلات عدیده ای می شود که ازجمله آنها: متفرق و حجیم بودن داده ها، کندی در تهیه گزارشات، گزارش دهی در سطح مدیران میانی، ناتوانی در تهیه گزارشات تحلیلی و چند بعدی است. اطلاعات مالی زمانی می تواند برای تصمیم گیری استفاده کنندگان مفید باشد که دارای کیفیت باشند، یعنی هم زمان دارای ویژگی قابل اتکاء و مربوط بودن باشند. اما آنچه موردتوجه است کاهش کیفیت گزارشات مالی به دلیل تضاد بین ویژگی قابل اتکاء و مربوط بودن اطلاعات است. بر این اساس مساله پژوهش حاضر این است که آیا هوش تجاری می تواند تضاد بین ویژگی های کیفی اطلاعات مالی را برطرف نماید و بر کیفیت آن بیفزاید؟ بدین منظور اطلاعاتی که در مورد ارتباط بین ویژگی های کیفی اطلاعات مالی و شاخص های مربوط به هوش تجاری بوده از جامعه حسابداران رسمی ایران جمع آوری و به روش معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بررسی نشان داد شاخص های هوش تجاری که شامل یکپارچگی، اطلاع رسانی، ارتباطات و استنتاج، تحلیل تجاری، تحلیل فنی، تحلیل تحقیقی، سیستم های هشداردهنده و تصمیم گیری اثربخش است برای اندازه گیری شاخص های مربوط به ویژگی های کیفی اطلاعات مالی که شامل مربوط بودن و قابل اتکاء بودن می باشند مناسب هستند و از بار عاملی مورد قبولی برخوردارند. یافته ها بیانگر این است که، هوش تجاری می تواند 87 درصد از محدودیت های اطلاعات مالی را برطرف نموده و بر کیفیت آن بیفزاید.

    کلیدواژگان: هوش تجاری، محدودیت اطلاعات مالی، قابل اتکاء بودن و مربوط بودن اطلاعات مالی، استفاده کنندگان اطلاعات
|
  • Ali Reza Afzali *, Reza Mohammad Reza Beyki Pages 1-46

    Divine traditions are God's rules of creation. Knowing these in various fields of science, especially in futures studies, are of great assistance. Tradition studies offer a modern approach to futurology by affording how to use traditions to estimate the future and its structure. This is an exploration of divine traditions, explanation of different circumstances and the way of their occurrence and recognition of how they interact for assisting us to understand future events. Sustenance is one of the traditions that God has decreed for His creation and through it He provides the needs of His servants. This article seeks to explain the tradition of sustenance in light of the verses of the Qur'an and the narrations of Ahl al-Bayt (Holy Prophet's Household). Moreover, based on the Holy Verses and Hadiths (Traditions), the sub-traditions that lead to providing sustenance are explained. In total, this article addresses twenty rules associated with sustenance.

    Keywords: Islamic Futurology, Tradition Studies, Divine Traditions, Tradition of Sustenance, Sub-Traditions
  • Bita Yazdani *, Fahimeh Yazdani, Akram Akbarian Pages 47-80

    Today, utilizing human capital has become a major concern due to our dealing with economic issues and finding solutions for people's livelihood difficulties. Iran's Supreme Leader has, therefore, time and again focused on employment and boosting production. This article has a quality approach to the issue and adopted content analytical method to identify effective factors on employing human resources in production from the viewpoint of the Supreme Leader. It has considered all the Supreme Leader's remarks concerning production and employment in the years 2008-2018, extracted from www.Khamenei.ir site, counted to be 414. The software used is MAX QDA12 and the validity of research was approved by the experts. After analyzing the speeches, the extracted components were titled as signs, concepts and categories. Here are some of them:  the importance of knowledge-based production, using knowledge-based human resources, workers' position and entrepreneurs' value, utilizing intellectual elites and the relationship between industry and university, using knowledge-based companies, utilizing educated young people, taking advantage of scientific management, solving the workers' problems, facilitating the employment, culture making, creating work interest, empowering the private sector, making small productive firms active, enriching national production, preventing the import and smuggling of the goods, supporting national production by the government, supporting the production by the people, developing the skills and encouraging the entrepreneurs, exploiting individuals' innovation, wealth creation, increasing non-oil exports and economic growth, increasing quality and quantity of production , preventing social damages and reducing unemployment . These concepts were then studied in three categories including the importance, approach, and outcomes of utilizing the human capital in production and employment.

    Keywords: human capital, content analysis, Supreme Leader, production, employment
  • Hamed Rezaei * Pages 81-100

    One of the areas where marketing has entered is religious propaganda. Christian-centered church scientists have tried to use marketing tools and concepts to grow their audience. Nevertheless, the combination of the two terms of marketing and religion with negative and positive connotations respectively has always been controversial for some reasons like difference in the views about these two words. In this article, effort has been made to examine the views of the religious communities. For this purpose, a questionnaire was designed and validated by 15 professors of marketing and commerce familiar with religious affairs. The questionnaire was sent electronically to about 1,500 individuals on social networks with target audiences and 71 questionnaires were returned. This article has examined two hypotheses: The first hypothesis was that the religious communities agree to use the term "marketing" in promoting religious affairs. This was confirmed. The second hypothesis was that people with higher marketing knowledge agree to use marketing in religious matters. This hypothesis was not approved. Also, using the designed tool, we tried to identify the mosques' propaganda tools. In over 60% of mosques, paper posters are used to advertise. In 47% of the mosques banners are employed for propaganda. Also, newspapers and emails, radio and television, and finally, the Internet and websites comprise the lowest propaganda rates, i.e. 1.5%, 6.1% and 10.6% respectively.

    Keywords: Ritual Marketing, Religion marketing, mosque marketing, Religious Community (Hay'at) Marketing, church marketing, Islam Marketing, Propaganda
  • Helya Barezani, Asad Allah Kordnaeij *, Seyed Hamid Khodadad Hosseini, Hasan Danaei Fard Pages 101-124

    There is no integrated conceptual tool to measure the success and effectiveness of strategies. This research intends to provide a new and integrated conceptual framework for measuring strategy by conceptualizing the capacity of strategy and also explaining the levels and dimensions of it. Deceleration of economic growth and actual economic stagnation necessitates an analysis and explanation of this situation and search of its external and inner organizational reasons. One of the causes for economic slowdown lies in the fact that most of the superior positions are occupied by unqualified people only because of racial similarities. The present research was done with the purpose of identification of public managers’ mindset in regard to racial similar- to- me effect in the context of organizational appointments using Q methodology. This is a methodologically descriptive research in regard to data gathering and analysis and also an exploratory and qualitative-quantitative mixed one. The statistical population was the whole public managers in Ilam city public organizations.  The sampling method was judgmental purposeful methodology. Data gathering tools were semi-structured interview and Q tables. The qualitative part was prepared through semi-structured interviews with 10 public managers and thematic analysis. To gather discourse space 106 subjects were selected. 41 of these were selected as samples. In the qualitative part, with completion of 10 Q tables and data analysis, the individuals’ mindset in every identified group was analyzed. Finally, based on factor analysis results for Q methodology, four mental patterns (demophobia, anthrophobia, metathesiophobia and epistemophobia) were determined in regard to similar- to- me effect in organizational appointment among senior managers of Ilam public organizations. Demophobia was found to be the dominant pattern due to higher number of participants and their dominant position.

    Keywords: Strategy, strategy capacity, strategy success, strategic planning, Strategy Assessment
  • Mohammad Reza Simiari, Ali Rezaeian, Hosein Hasanzadeh Sarvestani * Pages 125-160

    Personal finance Management is one of the components of self-management and of finance levels in which the concepts and processes of managing personal finances such as earnings, asset purchases, financial planning, and investment are reviewed. In general, personal finance can be divided into two parts: earnings and allocation of funds. Meanwhile, teachings of Islam as a comprehensive religion are full of attitudes and orders related to personal finance. The issue of this research is the extrapolation of the principles from pure Islam that contribute to the allocation of personal finance; These principles shape Muslims' attitudes toward personal financial management and the allocation of property and guide and support the style of personal financial management. To elaborate these principles, the statements of the Supreme Leader Ayatollah Khamenei as an Islamologist (mujtahid) and well-informed person about the exigencies of the time have been considered. The extrapolated principles include three categories: fundamental, superstructural, and expedient. Fundamental principles focus on the attitudes and superstructural principles on the operational bases of personal property allocation. The expedient principles help adaptation to different conditions and make the offered framework flexible and dynamic.

    Keywords: Self-management, islamic finance, Personal Finance, Statement by Supreme Leader Ayatollah Khamenei
  • Hossein Rahman Seresht, Masoumeh Tadris Hasani, Akbar Rahimi Poor * Pages 161-182

    The use of intuition and intuitive decision-making as an effective management factor has attracted increasing attention in scientific circles and research at the global level. This research, stating the essential role of intuitive decision-making in today's complex world and using a quantity model based on uncertainty, attempts to provide an effective model for enhancing the effectiveness of intuitive decision-makers and identifying the best intuitive decision in proportion to an optimal model. To achieve this goal, first an intuitive decision-making model based on four of its constituent elements and then a non-linear programing model of intuitive decision-making based on Dempster-Shafer's theory that uses mathematical techniques are presented. In the next step, a practical real-life modeling that utilizes mathematical methods to solve the research problem has been put into effect. This model, in situations where the data are ambiguous and a logical basis is missing, can be a good solution for reducing the potential risks of intuitive decision-making. In fact, in this model, by aggregating the opinions of experts (organizational decision makers), a reference model is proposed that can be used as a basis for making intuitive decisions.

    Keywords: intuitive decision making, Dempester-Shafer's Theory, Mathematical Modeling, Intuition
  • Seid Mehdi Veiseh*, Ardeshir Shiri, Maryam Ghobadi Pages 183-214

    Deceleration of economic growth and actual economic stagnation necessitates an analysis and explanation of this situation and search of its external and inner organizational reasons. One of the causes for economic slowdown lies in the fact that most of the superior positions are occupied by unqualified people only because of racial similarities. The present research was done with the purpose of identification of public managers’ mindset in regard to racial similar- to- me effect in the context of organizational appointments using Q methodology. This research is practical in its objective, methodologically descriptive, and in regard to data collection and analysis an exploratory mixed (quantitative/ qualitative) one .The statistical population was the whole public managers in Ilam city public organizations. The sampling was done with judgmental purposive methodology and data collection tools were semistructured interview and Q tables. The qualitative part was prepared through semi-structured interviews with 10 public managers and a thematic analysis for gathering a discourse space of 106 subjects and ultimately a sampling of 41narratives. In the quantitative part, with completion of 10 Q tables and causal analysis of obtained data, the individuals’ mindset in every group was identified and explored. Finally, based on Q factor analysis results, four mental patterns (monopolism, narcissism, metathesiophobia and epistemophobia) were determined in regard to similar- to- me effect in organizational appointment among senior managers of Ilam public organizations. Monopolism was found to be the dominant pattern due to higher number of participants and their dominant position.

    Keywords: The Similar- to- Me Effect, Racial Similarity, Favoritism, Nepotism, Q Methodology
  • Saeed Shams Zabihi, Azam Mirzamani * Pages 215-234

    Political system is a crucial variable which creates impression on public policies and makes them different from one country to another. The majority of existing studies regarding participant actors in policy making process are those which have been carried out in western democratic systems. Iran has an Islamic democratic system which differs from the western type. The purpose of the current investigation is identifying the unofficial actors who are impressive on this country’s members of parliament. To do this, we have utilized a quantitative and qualitative investigation method. Firstly, we analyzed the parliament’s minutes in the time span between Farvardin, 1395 to Farvardin, 1397 and the TV program, Nation’s House, broadcast from Farvardin, 1396 to Farvardin, 1397. Secondly, 6 parliamentary individuals (MPs and a clerk) were interviewed and their statements were analyzed using qualitative content analysis method. This study demonstrated that in a religious democratic system, the same as in western democratic ones, the private sector and appointed agents are the unofficial crucial actors of policy approval. But in the Iranian religious democracy, contrary to the western type, other actors like citizens, academics and military officials also put their impact on policy making.  The identification of the differences and similarities between religious democratic systems and other democratic systems is strongly vital and it can provide assistance for better understanding of democracies.

    Keywords: Public Policy, Public Policy Process, Unofficial Actors, Political System, Democracy
  • Mostafa Safdari Ranjbar *, Gholam Reza Tavakoli, Jafar Gheydar Kheljani, Mohammad Hossein Karimi Gavareshki, Morteza Maroufani Pages 235-270
    Innovation can be defined as new or significantly improved ways for responding to social and economic needs and problems. So far, various frameworks and approaches have been proposed to measure and assess innovation in different levels including organizational and national. In addition, because of the different nature of defense organizations, innovation there needs specific drivers, concerns and requirements. This paper, therefore, aims at designing and proposing a balanced framework for measuring innovation in defense organizations, through applying a qualitative approach and a mixed method strategy including thematic analysis and interpretive structural modeling (ISM) technique.  This framework includes two categories: comprehensive drivers' subjects (strategic analysis, technologies and products portfolio analysis, networking and technological collaborations, re-designing institutions, processes and human capitals development, managing resources, infrastructures and capacities) and comprehensive dependent subjects (the results of : human capital, partners' network, customers and armed forces, defense innovation performance, financial and mission issues, society and national security). The main feature of this framework is that it simultaneously encompasses technological and organizational innovations, radical and gradual innovations; past, present and future horizons, and technical, economic and social concerns.
    Keywords: Innovation Measurement, Innovation Assessment, Defense Organizations, Thematic analysis, Interpretive Structural Modeling
  • Mohsen Amin, Ali Reza Rahmani *, Hamoon Salamati Pages 271-316

    Image recognition is one of the lesser known concepts in the Iranian view of humanities. This concept has captured the attention of the business communities and compelled everyone to be sensitive to the way their image (product/organization) is formed in the minds of audiences for the sake of greater benefits. The university also needs to pay attention to its created image in society, especially among high school students who are its potential future members, in order to advance its scientific and cultural goals. In the present study, therefore, we have attempted to formulate an image of the applicants of Imam Sadiq University while examining the background of "University Image" issue. For this purpose, 60 semi-structured interviews with university entry volunteers were conducted by using qualitative thematic method in the years 2017 and 2018. In summarizing the categories, some aspects of the audience’s image of the university were judged based on the theoretical models of the desired university. The results indicated that the image in a number of contexts such as scientific, cultural, interdependent, etc. involve various positive and negative orientations, and that university officials need to rethink their policies in order to enhance this image.

    Keywords: Organizational Image, Image of Educational Institutions, Imam Sadiq University Candidates, Image Dimensions, Image components
  • Zeinab Sadat Mostafavi * Pages 317-358

    The purpose of this study is to identify and rank the factors influencing innovation in Amirkabir University. The research method for practical and data collection purposes has been descriptive-correlational and structural equation modeling. The statistical population is all faculty members of Amir Kabir University in 22 colleges with 983 people. Using the Cochran sampling formula, a sample size of 276 people was selected by simple random sampling. Thirteen factors affecting innovation in higher education were identified by going through the history of researches and theoretical foundations in educational organizations (universities) and non-educational ones, namely leadership, knowledge management, human capital empowerment, university structure, university culture , mission and strategy, learner's organization, motivation, university environment, ICT, curriculum, communication and interactions and academic entrepreneurship. The factors were then categorized based on research literature into organizational, human and supra- organizational. To collect data, a 78-item researcher-made questionnaire was used. The Cronbach's alpha coefficient for the infrastructural factors of the tool was 82.3. To verify the validity of the questionnaire, confirmatory factor analysis was used. The results of this study showed that: 1) The overall model of research using confirmatory factor analysis was processed with ten factors of culture, structure, leadership, information and communication technology, knowledge management, individual skills, group skills, international relations, communication with other universities and communication with industry 2) All markers are significantly related to their underlying factors and the model of measurement is desirable during the evaluation of partial indices.3) Friedman test was used to rank the factors influencing innovation in higher education. The Chi-square statistic shows that there is a significant difference between the mean averages at 0.05 level.

    Keywords: Innovation, innovation management, University, Higher education, Academic Innovation
  • Hany Najjary, Azita Jahanshad *, Farzaneh Haydarpoor Pages 359-388

    With the increasing volume of information release as well as the speed to respond to the various needs of the market, it is necessary to utilize tools that can replace humans to analyze, predict and decide. One of the most effective tools in the decision making process is business intelligence. Business intelligence has been adopted as a tool for effective design and management to support intelligent decision-making in organizations that do not use a powerful modern reporting tool in face of many problems like diffuse and voluminous data, slow reporting, reporting at middle managing level and inability to provide analytical and multidimensional reports. Financial data can be useful only when they are of high quality, i.e. having dependability and relevance. Business intelligence is both time and cost-saving because of the structure it creates in the organization and helps the business to provide reliable and relevant information by solving the above problems. For this purpose, the necessary data was collected from the Iranian society of certified accountants and was measured with structural equation method. The review showed the business intelligence indicators like integrity, informative capacity, communication and inference, business analysis, technical analysis, research analysis, warning systems and effective decision-making system are suitable for measuring quality specifications of financial information that have both relevance and dependability and show acceptable functionality. The study also shows that business intelligence can overcome 87% of financial information constraints and add to its quality.

    Keywords: Business Intelligence, Financial Information Constraints, Reliability, Relevance of Financial Information, users of financial information