فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 40 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 40 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانگیر کرمی، برزان سلیمانی*، حسن قربانی، انور دستباز صفحات 1-26

    افرادی دارای اختلال شخصیت مرزی، فشار روانی و عواطف منفی زیادی را تحمل می کنند از همین رو زندگی سرشار از تنشی را تجربه می کنند. هدف از پژوهش حاضر تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر آمیختگی شناختی، استرس ادراک شده و حافظه سرگذشتی بیش کلی گرا در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون، پس آزمون و همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد دارای اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به سه مرکز مشاوره و یک کلینیک روان پزشکی شهرستان سنندج در سال 1397 که جمعا 40 نفر بودند. از این جامعه آماری نمونه ایی 30 نفری که حاضر به همکاری شدند و همچنین در دسترس بودند، انتخاب گردید سپس افراد انتخاب شده به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل، جایگزین شدند. در ابتدا در هر دو گروه پرسشنامه های آمیختگی شناختی، استرس ادراک شده و حافظه سرگذشتی بیش کلی گرا اجرا شد. سپس گروه آزمایش طی 10 جلسه 2 ساعته مورد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) قرار گرفتند اما گروه کنترل درمانی دریافت نکردند. آنگاه برای هر دو گروه پس آزمون اجرا شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) تاثیر معناداری و مثبتی بر حافظه سرگذشتی بیش کلی گرا، گسلش شناختی، آمیختگی شناختی، ادراک منفی از تنیدگی و ادراک مثبت از تنیدگی افراد دارای اختلال شخصیت مرزی دارد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، آمیختگی شناختی، استرس ادراک شده، حافظه سرگذشتی بیش کلی گرا، اختلال شخصیت مرزی
  • مرضیه لقایی*، مهناز مهرابی زاده هنرمند، نسرین ارشدی صفحات 27-46

    ایده پردازی خودکشی نشان دهنده ی یک فوریت بالینی در روانپزشکی است و افراد با ایده پردازی خودکشی نسبت به افراد بدون ایده پردازی خودکشی خطر بالاتری برای اقدام به خودکشی دارند. هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل ساختاری ایده پردازی خودکشی بر اساس مولفه های تاب آوری، راهبردهای مقابله ای مساله مدار و هیجان مدار با در نظر گرفتن نقش میانجی افسردگی در دانشجویان بوده است. طرح پژوهشی ، همبستگی و به شیوه معادلات ساختاری بود. در همین راستا با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، نمونه ای برابر با 372 نفر از میان دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز انتخاب شد. شرکت کنندگان مقیاس ایده پردازی خودکشی بک (BSI)، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RIS)، پرسشنامه مقابله با شرایط استرس زا و پرسشنامه افسردگی بک (BDI-13) را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد . نتایج پژوهش نشان داد که بین تاب آوری و راهبرد مقابله مساله مدار با افسردگی رابطه منفی معنادار وجود دارد، اما بین راهبرد مقابله هیجان مدار و افسردگی رابطه مثبت معنا دار وجود دارد. مهم ترین یافته حاکی از آن است که افسردگی در رابطه بین تاب آوری و راهبردهای مقابله ای مساله مدار و هیجان مدار با ایده پردازی خودکشی به عنوان میانجی گر عمل می کند (0/001>p). بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت تاب آوری، راهبردهای مقابله ای مساله مدار و هیجان مدار و افسردگی از عمده ترین عوامل تاثیرگذار بر ایده پردازی خودکشی هستند و می توانند ایده پردازی خودکشی را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: ایده پردازی خودکشی، افسردگی، راهبردهای مقابله ای، تاب آوری، مدل یابی معادلات ساختاری
  • لادن عراقی، عبدالله شفیع آبادی*، علی دلاور، مژگان مردانی راد صفحات 47-75

    پژوهش حاضر به منظور تدوین مدل ساختاری شکست عشقی بر اساس بر اساس ویژگی های شخصیتی، سبک دلبستگی، طرحواره های ناسازگار اولیه، الگوهای فرزندپروری و حمایت اجتماعی ادراک شده هست. روش پژوهش همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری، شامل کلیه دختران و پسران دارای تجربه شکست عشقی بود که در نیمه نخست سال 1398 به مراکز مشاوره مناطق 1، 2، 3 و 5 شهر تهران مراجعه کرده بودندبه صورت داوطلبانه 200 نفر انتهاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل، پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شاور (AAI)، نشانگان ضربه عشقی(LTSI)، ویژگی های شخصیتی نیو (NEO- FFI-60)، طرحواره های یانگ (فرم کوتاه)، پرسشنامه ادراک والدین گرولنیک (POPS) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) بود. نتایج نشان داد که که مدل آزمون شده، مدل مطلوبی است و از برازش قابل قبولی برخوردار است. همچنین نتایج تحلیل داده ها نشان داد که تاثیر کلی عوامل فردی یعنی سه عامل ویژگی های شخصیتی، سبک دلبستگی و طرحواره های ناسازگار اولیه و همچنین عامل اجتماعی یعنی متغیر حمایت اجتماعی ادراک شده بر شکست عشقی دختران و پسران شهر تهران معنادار بوده است. در ارتباط با فرضیه دوم یعنی عامل خانوادگی یا همان الگوهای فرزندپروری در مطالعه حاضر، نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که تاثیر کلی این متغیر بر شکست عشقی معنادار نبوده است. با این حال، تحلیل دقیق و بیشتر آن نشان داد که از بین خرده مقیاس الگوهای فرزندپروری، سه مولفه اشتغال پدر به فرزند، حمایت از خودمختاری پدر و گرمی پدر اثر معناداری بر شکست عشقی دختران و پسران داشته است.

    کلیدواژگان: شکست عشقی، ویژگیهای شخصیتی، سبک دلبستگی، طرحواره های ناسازگار اولیه، الگوهای فرزندپروری، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • ملیحه امیری راد*، الهه اسلمی، شکوفه موسوی صفحات 77-102

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شفقت به خود بر معنایابی در زندگی و رضایت جنسی زنان دارای همسر معتاد در شهر مشهد بود. روش پژوهش: از نوع نیمه آزمایشی، به شیوه پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان دارای همسر معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس و هدفمند 30 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه آزمایشی شفقت به خود و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه معنای زندگی استایگر و فرایزر (2006) و رضایت جنسی یاوری کرمانی (1386) برای گردآوری داده ها در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. گروه آزمایش در 8 جلسه 120 دقیقه ای آموزش درمان شفقت به خود شرکت کردند. یافته ها در تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره در گروه آزمایش و کنترل نشان داد که آموزش شفقت به خود در افزایش معنایابی در زندگی (01/0p < ،42/12F=)، حضور معنا (05/0p < ،25/4F=) و جستجوی معنا در سطح (01/0 p < ،84/17F=) و رضایت جنسی (51/93)F در سطح (001/0>P) در زنان تاثیر معنادار داشت. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که آموزش شفقت به خود، روش موثری برای افزایش معنای زندگی و رضایت جنسی در زنان دارای همسر معتاد است.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، زنان دارای همسر معتاد، شفقت به خود، معنایابی در زندگی
  • مهناز اتفاقی، مهرداد ثابت*، مالک میرهاشمی صفحات 103-131

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی سه روش درمان فراتشخیص بارلو، درمان هیجان مدار و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر شاخص توده بدنی افراد مبتلا به چاقی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به چاقی شهر تهران بود که از بین آنها با توجه به جدول کوهن 60 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس با توجه به ملاک های ورود انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه درمان فراتشخیص بارلو، درمان هیجان مدار، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی و کنترل گمارده شدند. شاخص توده بدنی شرکت کنندگان در سه مرحله زمانی قبل از شروع درمان، بعد از درمان و سه ماه بعد از درمان به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، نسخه 21 و آزمون تحلیل واریانس مختلط مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد در متغیر شاخص توده بدنی بین میانگین نمرات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در چهار گروه و بین اثر گروه آزمایشی ذهن آگاهی با گروه های فراتشخیص بارلو وگروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (p 0.05). مقایسه میانگین های تعدیل شده نشان داد نمرات این متغیر در گروه آزمایشی ذهن آگاهی، در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به سه گروه دیگر کاهش داشته است. هم چنین با توجه به تفاوت در مرحله پیش آزمون نسبت به پیگیری، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی، پایداری داشته است. بنابراین بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند منجر به کاهش شاخص توده بدنی افراد بزرگسال مبتلا به چاقی شود.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیص بارلو، درمان هیجان مدار، درمان ذهن آگاهی، شاخص توده بدنی، چاقی
  • امیر هاشمی، یاسر رضاپور میرصالح*، فاطمه بهجتی اردکانی صفحات 133-152

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر آرام سازی حالت بر کاهش پرخاشگری نوجوانان پسر تحت پوشش سازمان بهزیستی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی، پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش 38 نوجوان پسر 12 تا 18 ساله تحت پوشش مجتمع فرهنگی-تربیتی آشیانه رحمت الهی در منطقه 11 اصفهان در سال 1398 بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 24 نفر از نوجوانان که نمره بالا در پرسشنامه پرخاشگری کسب کرده بودند، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 12 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه پرخاشگری باس و پری(1992) بود که در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط هر دو گروه تکمیل شد. برنامه درمان مبتنی بر آرام سازی حالت آپشه و دی میو(2012) در 9 جلسه هفتگی 75 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر تحلیل شد. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر آرام سازی حالت در کاهش نمره کلی پرخاشگری(23/23F=، 0001/0P=) و خرده مقیاس های آن شامل پرخاشگری فیزیکی(98/5F=، 005/0P=)، پرخاشگری کلامی(75/3F=، 043/0P=)، خشم(45/8F=، 002/0P=) و خصومت(97/9F=، 0001/0P=) تاثیر داشته و این تاثیر تا مرحله ی پیگیری نیز پایدار مانده است. از آنجا که درمان مبتنی بر آرام سازی حالت مهارت هایی شامل تنفس ذهن آگاهانه، گسلش هیجانی، گسلش شناختی، پذیرش و متعادل کردن باور به سمت باورهای جایگزین کاربردی را به نوجوانان پرخاشگر آموزش می دهد، می تواند در کاهش پرخاشگری و ابعاد آن موثر باشد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، درمان مبتنی بر آرام سازی حالت، نوجوانان پسر
|
  • Jahangir Karami, Barzan Soliemani *, Hasan Ghorbani, Anvar Dastbaz Pages 1-26

    People with borderline personality disorder suffer from a lot of stress and negative emotions, so they experience a stressful life. The aim of the present study was to investigate the effect of acceptance and commitment therapy (ACT) on cognitive fusion, perceived stress and autobiographical memory in individuals with borderline personality disorder. The present study was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group. The statistical population of the study included all people with borderline personality disorder who referred to three counseling centers and a psychiatric clinic in Sanandaj in 1397, which was a total of 40 people. From this statistical population, samples of 30 people who were willing to cooperate and also available were selected, then the selected individuals were randomly assigned to the experimental and control groups. Initially, cognitive fusion, perceived stress and hyper-holistic narrative memory questionnaires were administered in both groups. The experimental group was then treated with Acceptance and Commitment (ACT) for 10 2-hour sessions but the control group did not receive treatment. Then post-test was performed for both groups. Data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that acceptance and commitment-based therapy (ACT) has a significant effect autobiographical memory, cognitive fault, cognitive fusion, negative perception of stress and positive perception of stress in people with borderline personality disorder.

    Keywords: Acceptance, Commitment therapy, Cognitive fusion, Perceived stress, Autobiographical memory, Borderline personality disorder
  • Marziye Laghaei *, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Nasrin Arshadi Pages 27-46

    Suicidal ideation represents a clinical emergency in psychiatry and individuals with suicidal ideation had a higher risk for suicide attempt than ones with non-suicidal ideation. The purpose of this study was to investigate the mediation role of depression in the relationship between resilience and problem-oriented and emotion-oriented coping strategies with suicidal ideation. The present study was a correlational research based on structural equation modeling (SEM). In this regard, using multi-stage random sampling method, a sample of 372 students was selected from the students of Shahid Chamran University of Ahvaz. Participants completed the Beck Suicide Ideation Scale (BSI), the Connor & Davidson Resilience Scale (CD-RIS), the Stress Coping Questionnaire, and the Beck Depression Inventory (BDI-13). Structural equation modeling method was used to analyze the data. The results showed that there is a significant negative relationship between resilience and problem-oriented coping strategy with depression, but there is a significant positive relationship between emotion-oriented coping strategy and depression. The most important finding is that depression acts as a mediator in the relationship between resilience and problem-oriented and emotion-oriented coping strategies with suicidal ideation (p < 0.001). Based on the findings of the present study, it can be concluded that resilience, problem-oriented and emotion-oriented coping strategies and depression are the main factors influencing suicidal ideation and can predict suicidal ideation.

    Keywords: Suicidal ideation, Depression, Coping strategies, Resilience, structural equation modeling
  • Ladan Araghi, Abdollah Shafiabadi *, Ali Delavar, Mojgan Mardani Rad Pages 47-75

    The present study was conducted to develop a structural model of love failure based personality traits, attachment style and early maladaptive schemas, family (parenting patterns) and social (perceived social support) factors.The research method is correlational and structural equation modeling. The statistical population included all girls and boys with experience of love failure who had referred to counseling centers in regions 1. 2, 3 and 5 of Tehran in the first half of 1398. Among them, using voluntary sampling method, individuals who were willing to participate in the study and also met the inclusion criteria were identified. In the next step, 200 of them were randomly selected and evaluated. Research measurement tools included: Hazan and Shaver Attachment Questionnaire (AAI), Love Trauma Symptom Inventory (LTSI), NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI), Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF), Questionnaire Grolnick Parental Perception (POPS) and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS). descriptive statistics and inferential statistics by path analysis and factor analysis. The results of data analysis showed that the overall effect of individual factors, namely the three factors of personality traits, attachment style and early maladaptive schemas, as well as the social factor of perceived social support variable on love failure of boys and girls in Tehran was significant. In relation to the second hypothesis, namely the family factor or parenting patterns in the present study, the results of the structural equation model showed that the overall effect of this variable on love failure was not significant. However, more detailed analysis showed that among the subscales of parenting patterns, the three components of father-child employment, support for father autonomy and father warmth had a significant effect on the love failure of girls and boys. The results also showed that the tested model is a desirable model and has an acceptable fit.

    Keywords: love failure, Personality traits, attachment style, early maladaptive schemas, parenting patterns, Perceived Social Support
  • Malihe Amirirad *, Elahe Aslami, Shoukofeh Mousavi Pages 77-102

    The present research is aimed at investigating the effectiveness of self-compassion focused Therapy on finding meaning in life, and sexual satisfaction in women with addicted husband in the city of Mashhad. The research was a semi-experimental study with pretest-posttest design and control group. The population included all the women with addicted husbands who had referred to addiction treatment centers. 30 people were selected by purposive convenience sampling. 15 people were randomly assigned to the experimental group of self-compassion training and 15 people were randomly assigned to the control group average. The questionnaires included Steger and Frazier’s meaning in life questionnaire (2006) used for measuring finding meaning in life, and Yavari Kermani’s sexual satisfaction questionnaire (2007) used for measuring sexual satisfaction. The mentioned questionnaires were used in two phases of pretest and posttest. The experimental group received self-compassion training program for eight 120-minute sessions. The findings of multivariate and one-way analysis of covariance in the experimental and control groups showed that the effect of self-compassion training was in the subscales of self-compassion training significantly increased the variables of finding meaning in life (F=12/42, P < 0/01), existence of meaning (F=4/25, p < 0/05), seeking for meaning (F=17/84), and sexual satisfaction (F=93/51, p < 0/001) in women. The results of this study suggested that self-compassion training is an effective way of increasing the variables of finding meaning in life, and sexual satisfaction in women with addicted husbands.

    Keywords: Sexual Satisfaction, women with addicted husband, Self-Compassion, finding meaning in life
  • Mahnaz Etefaghi, Mehrdad Sabet *, Malek Mirhashemi Pages 103-131

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of three methods of Barlow`s unified transdiagnostic treatment, Emotion- focused therapy and mindfulness on the body mass index of adults with obesity. The statistical population included all people with obesity in Tehran, that according to Cohen's table, 60 people were selected by available sampling method according to the inclusion criteria and were randomly assigned in four groups of Barlow`s unified transdiagnostic treatment, Emotion- focused therapy, mindfulness and Control. Participants' body mass index was measured as pre-test, post-test, and follow-up at three time stages before treatment, after treatment and three months after treatment. Data were analyzed using SPSS software, version 21 and mixed analysis of variance. The results showed that there was a significant difference in body mass index between pre-test, post-test and follow-up scores in four groups and between the effect of mindfulness experimental group with Barlow`s unified transdiagnostic treatment group and control group (P < 0.05). There was no significant difference between mindfulness and emotion-focused therapy group and between Barlow`s unified transdiagnostic treatment and emotion-focused therapy group and each of them with control group (p > 0.05). Comparison of adjusted averages showed that the scores of this variable in the mindfulness test group decreased in the post-test and follow-up phase compared to the other three groups (Barlow`s unified transdiagnostic, emotion-focused and control groups). Also, with respect to the difference in the pre-test phase compared to the follow-up, mindfulness-based therapy was sustained. Therefore, based on the findings of this study, it can be said that mindfulness based therapy can reduce the body mass index with obesity.

    Keywords: Barlow`s Unified transdiagnostic treatment, emotion- focused therapy, Mindfulness Therapy, body mass index, obesity
  • Amir Hashemi, Yasser Rezapour Mirsaleh *, Fatemeh Behjati Ardakani Pages 133-152
    Aim

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of mode deactivation group therapy (MDT) on reducing aggression of boy adolescents covered by Welfare Organization.

    Method

    The research method was quasi-experimental, pretest-posttest and three-month follow-up with experimental and control groups. The statistical population of the study was 38 adolescent boys, age range 12-18 years, who covered by cultural-educational complex of Ashiyane-Rahmate-Elahi in region 11 of Isfahan, Iran, in 2019. Using purposeful sampling, 24 adolescents who have high score on the aggression questionnaire were selected and randomly assigned into experimental and control groups (12 participants in each group). Research tools included aggression questionnaire (Buss and Perry, 1992) which were completed in three phase by two groups. Apache & Di Meo (2012) Mode Deactivation Therapy program was run for the experimental group in nine weekly 75-minute sessions. Data were analyzed using mixed model repeated measures analysis of variance.

    Results

    Results indicated that the MDT had a significant effect on decreasing reduced general aggression score (F = 23.23, P = 0.0001) and its subscales include physical aggression (F = 5.98, P = 0.005), verbal aggression (F = 3.75, P = 0.043), Anger (F = 8.45, P = 0.002), and hostility (F = 9.97, P = 0.0001) and this effect remained stable at follow- up.

    Conclusion

    Since mode deactivation group therapy teach skills such as mindfulness breathing, emotional defusion, cognitive defusion, acceptance, and balancing beliefs toward alternative beliefs, it can be effective in reducing aggression and its dimensions.

    Keywords: Aggression, Boy Adolescents, Mode Deactivation Therapy