فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال نهم شماره 2 (پیاپی 44، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهراالسادات حاجی سید تقیا تقوی، حمید پورشریفی*، فرحناز مسچی، حمیدرضا حسن آبادی، منصور رضایی صفحات 1-10
    مقدمه

    پرخوری به عنوان یک معضل بهداشتی شایع در جهان، با عوارض و پیامدهای منفی متعددی در حوزه سلامت همراه است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل کننده سبک های مقابله ای در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و اختلال پرخوری بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان و مردان 23 تا 65 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در شهر تهران و هم چنین کاربران اینترنتی این مراکز و رسانه های اجتماعی مرتبط در سال 1398و 1399 بود. 409 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مقیاس پرخوری، سیاهه اجتناب یانگ-ریگ، پرسش نامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ و سیاهه جبران افراطی یانگ برای جمع آوری داده ها استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل، رگرسیون چندگانه با استفاده  SPSS نسخه 25 شد.

    یافته ها

    طبق نتایج حاصل، اختلال پرخوری رابطه مثبت و معناداری با طرحوارهای ناسازگار اولیه و سبک های مقابله ای در سطح 01/0 داشت.  همچنین، نقش های تعاملی سبک مقابله ای اجتنابی × خودگردانی و عملکرد مختل (19/0=β و 03/0=P) و اجتنابی × گوش بزنگی بیش از حد و بازداری (23/0-=β و 01/0=P) و سبک مقابله ای جبران افراطی × حوزه بریدگی و طرد (16/0-=β و 001/0=P) در پیش بینی اختلال پرخوری معنادار بودند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، متغیر سبک های مقابله ای در نقش تعدیل کننده بر رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و اختلال پرخوری عمل می کند. به عبارت دیگر، طرحواره های ناسازگار اولیه در سطوح بالای سبک های مقابله ای اجتنابی و جبران افراطی، با افزایش اختلال پرخوری همراه است.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، اختلال پرخوری، سبکهای مقابله ای، با افزایش اختلال پرخوری
  • مریم بهرامی، فلور خیاطان*، هادی فرهادی، اصغر آقایی صفحات 11-19
    مقدمه

    تشکیل خانواده های بازساختاریافته، اثرات متعددی را به دنبال دارد، اما یکی از اثرات نگران کننده ، عواقب این خانواده ها برای کودکان است که می تواند آن ها را در معرض اختلالات هیجانی مانند افسردگی قرار دهد و عدم درمان به موقع این افسردگی، می تواند بر کیفیت زندگی کودک اثراتی پایدار داشته باشد. بنابراین پژوهش حاضر قصد داشت تا اثربخشی درمان شناختی رفتاری را  بر افسردگی کودکان خانواده های بازساختاریافته بررسی نماید.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود. حجم نمونه شامل 20 کودک بود که این افراد به صورت هدفمند از میان کودکان واجد شرایط ورود به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 کودک) و کنترل (10 کودک) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه آخنباخ (فرم والدین)، استفاده گردید. داده های به دست آمده، توسط نرم افزار  SPSS-22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین کودکان گروه آزمایش و کنترل در متغیر وابسته یعنی افسردگی، تفاوت معناداری را نشان دادند (05/0 ≥ P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، به نظر می رسد که رویکرد شناختی رفتاری، توانسته است با استفاده از فنون خود مانند بازسازی شناختی، کاهش نشخوار فکری، آموزش حل مسیله، بهبود آگاهی و انعطاف پذیری روان شناختی و نیز مهارت شناسایی و برخورد با هیجانات، میزان افسردگی ناشی از رویدادهای محیطی مرتبط با وضعیت خانواده ی باز ساختاریافته را در کودکان کاهش دهد. بنابراین این درمان، می تواند به عنوان درمانی موثر برای کاهش افسردگی کودکان در این خانواده ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، خانواده های بازساختاریافته، درمان شناختی-رفتاری، کودکان
  • فرشته میرزایی، علی دلاور*، فاطمه قائمی، فریبرز باقری صفحات 20-29
    مقدمه

    ناباروری با عوارض و پیامدهای منفی متعدد همراه است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل کننده تاب آوری خانوادگی در رابطه بین سلامت روان و دلزدگی زناشویی در زنان نابارور بود.
     

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنان نابارور مراجعه کننده به بخش ناباروری بیمارستان خاتم الانبیا تهران درسال 1399-1397 بود. از طریق نمونه گیری در دسترس 361 نفر برای شرکت در مطالعه، انتخاب شدند. پرسشنامه دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996)، مقیاس سنجش تاب آوری خانواده (سکسیبی، 2005) و پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلر، 1979) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. از روش رگرسیون و 23-SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح معناداری 01/0  استفاده شد.

    یافته ها

    طبق نتایج حاصل، ضریب همبستگی بین سلامت روان و دلزدگی زناشویی (46/0-) و بین تاب آوری خانواده و دلزدگی زناشویی (31/0-) به دست آمد که همگی در سطح 01/0 معنادار بود. ضریب تشخیص R2-Change  در سطح  5 0/0<p   معنادار بود که بیانگر نقش تعدیل گر تاب آوری خانوادگی در رابطه سلامت روان و دلزدگی زناشویی بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، متغیر تاب آوری خانواده در نقش تعدیل کننده بر رابطه بین سلامت روان و دلزدگی زناشویی زنان نابارور اثر مثبت دارد. به عبارت دیگر، سلامت روان در سطوح بالای تاب آوری خانواده، کاهش دلزدگی زناشویی این افراد را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، تاب آوری خانوادگی، دلزدگی زناشویی، ناباروری
  • شهناز فرجی، مژگان آگاه هریس*، حسین شیبانی صفحات 30-40
    مقدمه

    رضایت زناشویی در تداوم زندگی زناشویی اصلی مهم است و شناسایی عوامل و مداخلات موثر در تقویت آن حایز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر طرحواره های ناسازگار اولیه زنان با مشکلات زناشویی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1398 بود. از این بین تعداد 32 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس ملاک های ورود به مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (16 نفر در هر گروه). گروه آزمایش تحت 12 جلسه 90 دقیقه ای درمان شناختی رفتاری قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بود از پرسشنامه طرحواره یانگ و مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر. داده ها با استفاده از نرم افزار 21-SPSS و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان شناختی-رفتاری در کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه در زنان دارای مشکلات زناشویی اثربخش است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج می توان در طراحی برنامه های مرتبط با ارتقای سلامت خانواده و روابط زوجین از درمان شناتی رفتاری به عنوان مداخله ای موثر در بهبود طرحواره های ناسازگار اولیه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شناختی-رفتاری، زنان، رضایت زناشویی، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • روح الله چراغپور، ناصر حجازی*، اصغر محمدی صفحات 41-51
    مقدمه

    سلامت اجتماعی یکی از ابعاد سلامت محسوب می شود، که با ابعاد جسمی و روانی سلامت اثر متقابل دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سلامت اجتماعی با هوش فرهنگی و ارزش های دینی پرستاران صورت گرفت.

    روش کار

    این پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری است.  نمونه آماری این تحقیق شامل 350 نفر از پرستاران مراکز بهداشت و درمان جنوب استان کرمان در سال  1397 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه هوش فرهنگی ANG  و همکاران ، سلامت اجتماعی Keyes و مقیاس محقق ساخته ارزش های دینی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، بوت استراب و سوبل مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    اثر مستقیم هوش فرهنگی (25/0) و ارزش های دینی (28/0) بر میزان سلامت اجتماعی  پرستاران مراکز بهداشتی و درمانی معنی دار می باشد (01/0> P). همچنین اثر غیر مستقیم هوش فرهنگی (2= t-value) با میانجی گری ارزش های اخلاقی  معنی دار بوده است. یافته ها همچنین نشان داد که بین هوش فرهنگی (289/0 =r)، مولفه انگیزه  (211/0 =r)، مولفه شناختی (308/0 =r)، مولفه رفتاری (217/0 =r)، ارزش های دینی (286/0 =r)، مولفه اخلاقی (217/0 =r)، مولفه عبادی (257/0 =r) و مولفه اعتقادی (216/0 =r) با سلامت اجتماعی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد اجتماعی شان نیز ارتقا می یابد. نتایج نشان داد که مقدار ضریب R2  برابر با 180/0 می باشد که به این معناست، هوش فرهنگی و ارزش های دینی 18 درصد از واریانس سلامت اجتماعی پرستاران را تبیین می کنند. همچنین یافته ها مربوط به رگرسیون چندگانه همزمان نشان داد که هر دو متغیر پیش بین سهم معناداری در پیش بینی سلامت اجتماعی پرستاران دارند، به گونه ای که هوش فرهنگی (005/0p=، 457/0β=) و ارزش های دینی (005/0p=، 398/0β=) به طور مثبت، سلامت اجتماعی پرستاران را پیش بینی کرده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر مستقیم و غیرمستقیم عامل های هوش فرهنگی و ابعاد ارزش های دینی بر میزان سلامت اجتماعی پرستاران، به نظر می رسد با تقویت هوش فرهنگی و ارزش های دینی می توان سلامت اجتماعی پرستاران را  افزایش داد.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، ارزش های دینی، سلامت اجتماعی، پرستاران، بهداشت، درمان
  • حکیمه حیدرپور، علی زینالی*، صفر حامدنیا صفحات 52-59
    مقدمه

     پرستاران بخش‌های روان‌پزشکی با مشکلات زیادی به‌ویژه در زمینه سلامت مواجه هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش فراهیجان‌ها و فراشناخت‌های مثبت در پیش‌بینی بهزیستی ذهنی پرستاران بخش‌های روان‌پزشکی انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش پرستاران بخش‌های روان‌پزشکی شهرهای ارومیه و تبریز در فصل‌های بهار و تابستان سال 1397 به تعداد 196 نفر بودند. همه آنها با روش نمونه‌گیری تمام‌شماری به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه‌های فراشناخت‌ها و فراهیجان‌های مثبت بیر و مونتا (2010) و بهزیستی ذهنی کی‌یز و ماگیار-مو (2003) بودند. داده‌ها با روش‌های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم‌افزار SPSS-21 در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته‌ ها: 

    یافته‌ها نشان داد که فراشناخت‌ها و فراهیجان‌های مثبت (55/0=r) و مولفه‌های اعتماد به تفسیر هیجان‌های خود (51/0=r) و اعتماد به تنظیم اهداف (44/0=r) با بهزیستی ذهنی پرستاران بخش‌های روان‌پزشکی رابطه مثبت و معنادار داشتند (01/0>P)، اما مولفه اعتماد به خاموش‌سازی افکار (08/0-=r) با بهزیستی ذهنی آنان رابطه معناداری نداشت (05/0P>). همچنین فراشناخت‌ها و فراهیجان‌های مثبت و مولفه‌های آنها به‌ترتیب توانستند 30 و 39 درصد از تغییرات بهزیستی ذهنی پرستاران بخش‌های روان‌پزشکی را پیش‌بینی نمایند (001/0>P).

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به نتایج، برنامه‌ریزی برای بهبود بهزیستی ذهنی پرستاران بخش‌های روان‌پزشکی از طریق ارتقای فراهیجان‌ها و فراشناخت‌های مثبت ضرروی است. در نتیجه، متخصصان سلامت می‌توانند از طریق افزایش فراهیجان‌ها و فراشناخت‌های مثبت میزان بهزیستی ذهنی آنها را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: فراهیجان های مثبت، فراشناخت های مثبت، بهزیستی ذهنی، پرستاران، روان پزشکی
  • سارا ناصری گرگون، سیده مریم موسوی*، رضا شباهنگ، فرزین باقری شیخانگفشه صفحات 60-71
    مقدمه

     تاب آوری و امید به زندگی بیماران از جمله حیاتی ترین سازه های روانشناختی به حساب می آیند که  به اهمیت آن ها برای مقابله موثر با مشکلات مرتبط با بیماری سرطان در پژوهش های پیشین اشاره شده است. پژوهش حاضر در نظر داشت که تاثیر مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری و امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان های گوارشی را بررسی نماید.

    روش کار

     پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون–پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به انواع سرطان های گوارشی شهر رشت بودند که در بازه زمانی مهر تا بهمن ماه سال 1398 به مراکز درمانی  (مرکز آموزشی درمانی رازی و کلینیک بعثت) مراجعه نمودند. 60 شرکت کننده به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و کنترل (30 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، 8 جلسه مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی دریافت کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری کانر-داویدسون (کانر و داودسون، 2002) و مقیاس امیدواری (اسنایدر و همکاران، 1991) بودند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده با روش تحلیل چندمتغیره کوواریانس (مانکوا) انجام گردید.

    یافته ها

     بر اساس نتایج، مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به بهبود تاب آوری و امید به زندگی شرکت کنندگان گروه آزمایش گردید (01/0 >p).

    نتیجه گیری

     بهبود تاب آوری و امید به زندگی به عنوان بخشی حیانی در فرآیند درمان بیماری سرطان شناخته می شود. پژوهش حاضر نشان می دهد که مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی با تاکید بر روش های آرام سازی مثل مدیتیشن می تواند روشی کارآمد در بهبود تاب آوری و امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان های گوارشی باشد که در نهایت منجر به افزایش انطباق بیماران گردد. از این رو، پیشنهاد می گردد که از مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن اگاهی برای افزایش توانایی مقابله بیماران مبتلا به سرطان استفاده شود.

    کلیدواژگان: سرطان، ذهن آگاهی، تنیدگی، تاب آوری، امید به زندگی
  • سارا شمس، هادی فرهادی* صفحات 72-84
    مقدمه

    ترس از ظهور در اجتماع و سخنرانی های اجتماعی از شایع ترین نوع هراس های اجتماعی به شمار می آید. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته واقعیت مجازی بر هراس اجتماعی و سخنرانی های اجتماعی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از مدیران صنف فناوری اطلاعات شهر تهران در سال  1399 بود که از بین آنها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند،گروه آزمایش طی مدت 12 جلسه (هر جلسه 15دقیقه) تحت پروتکل درمانی مبتنی بر واقعیت مجازی قرار گرفتند. اما برای گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. هر دو گروه در مراحل مختلف به سیاهه هراس اجتماعی کانر و همکاران (2000) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 23 استفاده شد.

    یافته ها

      نتایج بیانگر این بود که بسته واقعیت مجازی توانسته است ترس (08/23=F؛ 001/0>P)، اجتناب (590/13=F؛ 001/0>P)، ناراحتی فیزیولوژیک ی(88/23=F؛ 001/0>P) و هراس اجتماعی به طور کلی (54/67=F؛ 001/0>P) به طور معناداری بهبود بخشیده و نتایج در دوره پیگیری نیز ماندگار بوده است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اثربخشی پروتکل درمانی مبتنی بر واقعیت مجازی بر کاهش علایم هراس اجتماعی و سخنرانی های اجتماعی بود. بنابراین، از این روش می توان به عنوان یک روش درمانی نوین در جهت درمان اختلال هراس اجتماعی و سایر اختلالات مشابه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، هراس اجتماعی، سخنرانی های اجتماعی
|
  • Zahra Alsadat Haji Seyed Taghiya Taghavi, Hamid Poursharifi*, Farahnaz Meschi, Hamidreza Hassanabadi, Mansour Rezaei Pages 1-10
    Introduction

    Overeating as a common health problem in the world is associated with several negative health effects and consequences. The aim of the study was to investigate the moderating role of coping styles in the relationship between early maladaptive schemas and binge eating disorder.

    Methods

    The present study was a correlational study. The statistical population of the study included men and women aged 23 to 65 years who referred to health centers in Tehran and also Internet users of these centers and related social media in 1398 and 1399. 409 people were selected by convenience sampling method. Bing Eating Scale, Young- Rygh Avoidance Inventory, Young Compensation Inventory and Yang early maladaptive schemas questionnaire were used to collect data. Analysis method was multiple regression using SPSS version 25.

    Results

    According to the results, overeating disorder had a positive and significant relationship with early maladaptive schemas and coping styles at the level of 0.01. Also, the interaction of avoidance style and impaired autonomy and performance (β = 0.19 and P = 0.03), avoidance style and approval-seeking/recognition-seeking (β = -0.23 and P = 0.01) and extreme compensation and scope disconnection and rejection (β = -0.16 and P = 0.001) were significant in predicting binge eating disorder (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results, the variable of coping styles in a moderating role acts on the relationship between early maladaptive schemas and binge eating disorder. In other words, early maladaptive schemas at high levels of avoidance and extreme compensation styles are associated with increased overeating disorder.

    Keywords: Early maladaptive schemas, Overeating disorder, Coping styles
  • Maryam Bahrami, Flour Khayatan*, Hadi Farhadi, Asghar Aghaei Pages 11-19
    Introduction

    The formation of restructured families has many effects, but one of the worrying effects is the consequences of these families for children, who can expose them to emotional disorders such as depression, and failure to treat this depression in a timely manner, it can have lasting impacts on the childchr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s quality of life. The present study aims to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on the depression of children in restructured families.

    Method

    This research is a quasi-experimental (pre-test, post-test, follow-up with control group).Sample size consists of 20 children who were selected using purposeful sampling among eligible children and randomly assigned to two experimental groups (10 child) and control (10 child).The Achenbach questionnaire (parental form), was used to collect data.The obtained data were analyzed by SPSS-22 software.

    Results

    The results of variance analysis with repeated measurements between the subjects of the experimental group and the control group showed a significant difference in the dependent variable, i.e., depression.

    Conclusions

    According to the results of the study, it seems that cognitive-behavioral therapy has been able to reduce the rate of depression caused by environmental events related to the restructured family situation in children, using its techniques such as cognitive reconstruction, rumination reduction, problem-solving training, improving psychological awareness and psychological resilience as well as the ability to recognize and deal with emotions. Therefore, this treatment can be used as an effective treatment to reduce depression in children in these families.

    Keywords: Depression, Restructured Families, Cognitive-Behavioral Therapy, Children
  • Fereshteh Mirzaei, Ali Delavar*, Fatemeh Ghaemi, Fariborz Bagheri Pages 20-29
    Introduction

    Infertility is associated with numerous complications and negative consequences. The aim of this study was to investigate the moderating role of family resilience in the relationship between mental health and marital boredom in infertile women.

    Methods

    The present study was a correlational study. The statistical population included infertile women referring to the infertility ward of Khatam Al-Anbia Hospital in Tehran in 1397-1397. Through available sampling, 361 people were selected to participate in the study. The Couple burnout measure (Pines, 1996), Family Resilience Assessment Scale (Sixbey, 2005) and the General Health Questionnaire (Goldberg and Hiller, 1979) were used to collect data. Regression and 23-SPSS methods were used to analyze the data at a significance level of 0.01.

    Results

    According to the results, the correlation coefficient between mental health and (-0.46) and family resilience (-0.31) with marital boredom were all significant at the level of 0.01. The R2-Change detection coefficient was significant at the level of P <0.05, indicating the moderating role of family resilience in the relationship between mental health and marital boredom.

    Conclusion

    According to the results, family resilience variable in a moderating role has a positive effect on the relationship between mental health and marital boredom of infertile women. In other words, mental health at high levels of family resilience predicts a reduction in marital boredom.

    Keywords: Mental health, Family resilience, Marital boredom, Infertility
  • Shahnaz Faraji, Mojgan Agahheris*, Hosein Sheybani Pages 30-40
    Introduction

    Marital satisfaction is important in the continuation of the main marital life and it is important to identify the factors and effective interventions in strengthening it. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on early maladaptive schemas of women with marital problems.

    Method

    The present study was a quasi-experimental with pre-test-post-test design and control group. The statistical population included all women referring to counseling centers in Tehran in 1398. Among them, 32 people were selected by purposive sampling method based on the inclusion criteria and randomly assigned to the experimental and control groups (16 people in each group). The experimental group underwent 12 sessions of 90 minutes of cognitive-behavioral therapy. Data collection tools were the Young Schema Questionnaire and the Spanier Dyadic Adjustment Scale. Data were analyzed using SPSS 21 software and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy is effective in reducing early maladaptive schemas in women with marital problems (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results, behavioral cognitive therapy can be used as an effective intervention in improving early maladaptive schemas in designing programs related to promoting family health and couple relationships.
    Keywords: Cognitive-Behavioral, Women, Marital Satisfaction, Early Maladaptive Schemas

    Keywords: Cognitive-Behavioral, Women, Marital Satisfaction, Early Maladaptive Schemas
  • Ruhollah Cheraghpour, Seyed Nasser Hejazi*, Asghar Mohammadi Pages 41-51
    Introduction

    Social health is one of the dimensions of health, which interacts with the physical and mental dimensions of health. The aim of this study was to design a structural model of social health of employees of health centers in the south of Kerman province based on cultural intelligence variables and religious values.

    Methods

    This is a correlational study of structural equations. The statistical sample of this study included 350 employees of health centers in the south of Kerman province in 1397 who were selected by multi-stage cluster sampling. To collect the data, Ang et al. Cultural Intelligence Questionnaire, Keyes Social Health Questionnaire and the Researcher-Scale Religious Values Scale were used. Data were analyzed using Pearson, Bootstrab and Sobel correlation coefficient tests.

    Finding

    The direct effect of cultural intelligence (0.25) and religious values ​​(0.28) on the social health of nurses in health centers is significant (P<0.01). Also, the indirect effect of cultural intelligence (t-value=2) mediated by moral values ​​was significant. Findings also showed that between cultural intelligence (r= 0.289), motivation component (r=0.211), cognitive component (r=0.308), behavioral component (r= 0.217), religious values (R= 0.286), moral component (r = 0.217), devotional component (r=0.257) and belief component (r=0.216) have a positive and significant relationship with social health. The results showed that the value of the R2 coefficient is equal to 0.180, which means that cultural intelligence and religious values ​​explain 18% of the variance of nurseschr('39') social health. Findings related to simultaneous multiple regression showed that both predictor variables have a significant role in predicting nurseschr('39') social health, so that cultural intelligence (p=0.005, β=0.457) and value Religious students (p= 0.005, β=0.398) positively predicted the social health of nurses.

    Conclusion

    Considering the direct and indirect effects of cultural intelligence factors and dimensions of religious values on the level of social health of employees, it seems that by strengthening cultural intelligence and religious values, the social health of employees can be increased.

    Keywords: cultural intelligence, religious values, social health, staff, health, treatment
  • Hakimeh Heydapour, Ali Zeinali *, Safar Hamednia Pages 52-59
    Introduction

    Psychiatric wards nurses are face many problems, especially in the field of health. Therefore, present research aimed to investigate the role of positive meta-emotions and meta-cognition in predicting subjective well-being of psychiatric wards nurses.

    Method

    This study was a cross-sectional from type of correlation. The research population was nurses of psychiatric wards of Urmia and Tabriz cities in the spring and summer seasons of 2018 year with number of 196 people. All of them were selected as a sample by census sampling method. The research tools were the questionnaires of Beer & Moneta positive meta-cognitions and meta-emotions (2010) and subjective well-being Keyes & Magyar-Moe (2003). Data were analyzed by methods of Pearson correlation coefficient and multiple regression in SPSS-21 software at the significance level of 0.05.

    Results

    The finding showed that positive meta-cognitions and meta-emotions (r=0/55) and the components of confidence to interpreting own emotions (r=0/51) and confidence to setting of goals (r=0/44) had a positive and significant relationship with subjective well-being of psychiatric wards nurses (P<0.01), but the component of confidence to extinguishing thoughts (r=-0/08) hadn’t significant relationship with their subjective well-being (P>0.05). Also, the positive meta-cognitions and meta-emotions and their components were able to predict 30 and 39 percent from the variance of subjective well-being of psychiatric wards nurses, respectively (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results, planning to improve the subjective well-being of psychiatric wards nurses is essential through the promotion of positive meta-emotions and meta-cognition. As a result, health professionals can improve their subjective well-being through increasing positive meta-emotions and meta-cognition.

    Keywords: Positive Meta-Emotions, Positive Meta-Cognition, Subjective Well-Being, Nurses, Psychiatric
  • Sara Naseri Garagoun, Seyedeh Maryam Mousavi *, Reza Shabahang, Farzin Bagheri Sheykhangafshe Pages 60-71
    Introduction

     Resilience and life expectancy of patients are among the most crucial psychological concepts that have been mentioned in previous research for their importance in effectively dealing with cancer-related problems. The present study aimed to investigate the effect of mindfulness-based stress reduction intervention on resilience and life expectancy of gastrointestinal cancers patients.

    Methods

     The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included patients with various gastrointestinal cancers in Rasht who referred to medical centers (Razi hospital and Beasat clinic) in the period from September to January 2019-2020; 60 participants were selected by random sampling method and randomly assigned to experimental (n = 30) and control (n = 30) groups. The experimental group received 8 sessions of mindfulness-based stress reduction intervention compared to the control group. Research tools included the Connor-Davidson Resilience Questionnaire (Connor & Davidson, 2002) and the Hope Scale (Snyder et al., 1991). Data were analyzed by SPSS24 by using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

     Based on the findings, mindfulness-based stress reduction intervention improved resilience and life expectancy of the experimental group participants (p<0.01).

    Conclusion

     Improving resilience and life expectancy is recognized as a critical part of the cancer treatment process. The present study shows that mindfulness-based stress reduction intervention with emphasis on relaxation techniques such as meditation can be an effective way to improve resilience and life expectancy in patients with gastrointestinal cancers which ultimately lead to increased patient adaptation. Therefore, it is recommended to utilize mindfulness-based stress reduction intervention to enhance coping capability of the cancer patients.

    Keywords: Cancer, mindfulness, stress, resilience, life expectancy
  • Sara Shams, Hadi Farhadi* Pages 72-84
    Introduction

    Fear of emergence in society and social discourse is one of the most common types of social fears and this disorder is recognized as a multifaceted disorder. Therefore, the present study was conducted to determine the effectiveness of virtual reality package on social panic and social lectures.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a two-month follow-up with a control group. The statistical population of the present study consisted of managers of the IT department in Tehran in 2020, from which 30 people were selected by convenience sampling and randomly divided into two groups of experimental (15 people) and control (15 people). The experimental group underwent a virtual reality treatment protocol for 12 sessions (15 minutes each session). But no intervention was done for the control group. Both groups responded to Conner et al.chr('39')s (2000) list of social phobias at different stages. Analysis of variance mixed with repeated measures and Bonferroni post hoc tests using SPSS software version 23 were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the virtual reality package was able to fear (F = 23.08; P <0.001), avoidance (F = 13.590; P <0.001), physiological discomfort (F = 23.88; 001 P <0.05) and social phobia in general (F = 67.54; P <0.001) significantly improved and the results were lasting in the follow-up period (P <0.05).

    Conclusions

    The results showed the effectiveness of virtual reality therapy protocol in reducing social phobia and social speech symptoms. Therefore, this method can be used as a new treatment method to treat social phobia and other similar disorders.

    Keywords: Virtual Reality, Social panic, social lectures