فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 28 (بهار 1400)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 28 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا بیگدلو*، مهدی پرواره صفحات 1-24

    تاریخ نگاری از منظر کارکردهای سیاسی و اجتماعی عمده ای که در زندگی انسانی ایفا می کند به منبعی برای آموزش و انتقال معرفت اجتماعی، هویت سازی، مشروعیت سازی و کنشگری سیاسی و اجتماعی بدل شده است. در اندیشه دولت- ملت، تاریخ نگاری مبنایی برای ایجاد و تقویت مفاهیم اجتماعی، ارزش ها و هنجارهایی است که ساختارهای سیاسی و اجتماعی بر مبانی آنها استوار شده و همبستگی اجتماعی، امنیت و نظم سیاسی را سامان داده است. از سوی دیگر به دنبال تبدیل شدن امر هویت به معضل اساسی بسیاری از جوامع و گروه های اجتماعی، امنیت اجتماعی به یک گفتمان مهم در حوزه امنیت پژوهی تبدیل شده است. موضوع اصلی امنیت اجتماعی معطوف به چگونگی حفظ و تداوم هویت اجتماعی و فرهنگی جامعه، ارزش ها، سنت ها، الگوها، عقاید و مذاهب گروه های اجتماعی در شرایط متغیر و متحول اجتماعی و تهدیدهای متوجه آن است. براین اساس سوال اصلی تحقیق این است که نسبت کارکردهای اساسی تاریخ نگاری با امنیت اجتماعی چیست؟ یافته های این مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی و تحلیل مفاهیم اساسی امنیت اجتماعی و کارکردهای سیاسی و اجتماعی تاریخ نگاری صورت گرفته، نشان گر آن است بین کارکردهای سیاسی و اجتماعی تاریخ نگاری و امنیت اجتماعی رابطه مستقیمی برقرار است. امنیت اجتماعی بر مرجعیت هویت و فرهنگ استوار است و مفاهیم اجتماعی، ارزش ها و هنجارها، عامل اساسی ایجاد و تقویت امنیت اجتماعی به شمار می آیند. تاریخ نگاری با کارکردهایی چون فراهم آوردن معرفت اجتماعی، هویت سازی فردی و جمعی، مشروعیت سازی برای دولت و واحدهای سیاسی و زمینه سازی برای برقراری همبستگی اجتماعی و کنش سیاسی اجتماعی مشترک، سهم چشمگیری در ارتقای امنیت اجتماعی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، امنیت اجتماعی، هویت، مشروعیت
  • جعفر آقازاده*، فرزاد خوش آب، سجاد حسینی صفحات 25-50

    فتحعلی شاه با انتخاب عباس میرزا به عنوان ولیعهد، رقابت و مخالفت سایر شاهزادگان به ویژه محمدعلی میرزا را برانگیخت. او با اعمال سیاست انتصاب فرزندانش به حکومت ایالات و ولایات، ضمن برقراری نظم و امنیت در سرتاسر ممالک محروسه ایران، فضای رقابتی بین شاهزادگان حکمران قاجار را تشدید کرد. در این میان محمدعلی میرزا در سال 1221 ه. ق/1806 م به حکومت کرمانشاهان و مناطق غربی ایران منصوب شد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام گرفته است و در صدد پاسخ به این سوال است که محمدعلی میرزا چه اقدامات امنیتی-انتظامی در غرب ایران انجام داد؟ یافته ها نشان می دهد، محمدعلی میرزا با اقدامات امنیتی-انتظامی متعددی به تثبیت جایگاه خود پرداخت و به رقابت با عباس میرزا پرداخت. او با اصلاحات نظامی در قشون، تثبیت مرزهای ایران در مقابله با عثمانی ها، کنترل ایلات و عشایر و استفاده از توان نظامی آن ها در سرکوب مخالفان و برقراری امنیت در منطقه تحت سلطه اش، خود را به یکی از مقتدرترین شاهزادگان کشور و رقیب جدی عباس میرزا برای قبضه سلطنت تبدیل کرد.

    کلیدواژگان: محمدعلی میرزا، امنیتی، فتحعلی شاه قاجار، عباس میرزا، کرمانشاهان
  • سارا صادقی*، حبیب شهبازی شیران صفحات 51-78

    قلعه ها از بناهایی است که در دوره ساسانیان از ملزومات شهرسازی محسوب می شده و به عنوان سازه ای دفاعی- امنیتی و محل حکمرانی بوده که عموما در ارتفاعات ساخته می شدند. شرایط طبیعی و جغرافیایی در ساخت این آثار بیشترین تاثیر را داشته است. به گونه ای که این بناها، معمولا مشرف بر جلگه ها و راه های ارتباطی احداث می شدند. وضعیت خاص رشته کوه های غرب کشور ایران به ویژه استان لرستان سبب شده تا شاهراه های ارتباطی آن از روزگاران باستان تاکنون چندان تغییر مسیر نیابد. در همین راستا، طی بررسی در شرق پل دختر، به تعدادی سازه و قلاع (سروگل و سروناز) برخورد شد که ترکیبی از قلوه سنگ، خاک رس و آهک بودند. هدف این پژوهش، بررسی سازه های امنیتی- دفاعی ساسانیان در محدوده دره تخت چان است که قلعه های ایجاد شده در دره سیمره را مورد بررسی قرار داده است. روش بررسی پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به دو روش میدانی و کتابخانه ای است. نویسندگان پژوهش با توجه به نوع معماری سازه ها و قلاع، بهره گیری از روایت های شفاهی و کتب تاریخی، راه های مهم باستانی و دیگر قلعه های منطقه به این نتیجه رسیده اند که این نوع سازه ها و قلاع متعلق به ساسانیان می باشد. همچنین نتایج یافته ها نشان می دهد که عملکرد قلعه های یافت شده در دره تخت چان از اقدامات ساسانیان برای دفاع از امنیت شهرهایشان بوده که در حوزه ای ایجاد شده اند که در مسیر شاهراه های باستانی بوده است.

    کلیدواژگان: قلعه، امنیت، تخت چان، سروگل، سروناز
  • رضا معینی رودبالی*، محمد مهدی روشنفکر، حسن قریشی کرین صفحات 79-102

    روزنامه جنوب به مدیریت محمدباقر تنگستانی از روزنامه های مهم و تاثیرگذار در دوره مشروطه بود که با هدف مبارزه با استبداد، بر تحقق قدرت حکومت مرکزی تاکید داشت. این روزنامه ضمن انعکاس سال های هرج ومرج قبل از مشروطه یکی از اهداف مشروطه را حفظ نظم و امنیت و تحقق اقتدار حکومت مرکزی می دانست. مقاله پیش رو با روش توصیفی- تحلیلی و با تحلیل محتوای روزنامه جنوب در صدد یافتن پاسخی برای این سوال می باشد که ضرورت جلب نیروی نظامی از ایلات و عشایر از دیدگاه روزنامه مذکور چه بود؟ یافته ها حکایت از آن دارد که روزنامه با انتقاد از وضعیت ملوک الطوایفی قبل از مشروطه، لزوم استخدام و به کارگیری ایلات در تشکیلات نظامی دولتی به عنوان یک گروه نظامی قدرتمند را یک اقدام عاجل می دانست و تصویب لایحه در مجلس شورای ملی را گامی در جهت ثبات امنیت در داخل و مرزهای کشور می دانست. این موضوع به دلیل بحران های مالی در دولت های مشروطه به سرانجام نرسید و سرانجام با ظهور رضاشاه، جذب سوار از ایلات مسکوت ماند.

    کلیدواژگان: قاجار، مشروطه، روزنامه جنوب، ایلات و عشایر، امنیت، محمدباقر تنگستانی
  • مسلم میرزاوند*، کریم گلشنی راد صفحات 103-122

    اردشیر بابکان با پیروزی بر اردوان پنجم اشکانی در سال 224 میلادی، شاهنشاهی ساسانیان را بنیان گذاشت. موضوع غنایم در سامان دهی به امور اجتماعی، اقتصادی و حتی نظامی - انتظامی در دوره ساسانی نقش مهمی داشت. اردشیر و جانشینان او علاوه بر دریافت مالیات و عوارض، برای تامین مخارج دربار، مواجب سپاهیان و هزینه های امور عام المنفعه به درآمدهای دیگری نیز توجه می کردند. یکی از این درآمدها غنایم جنگی بود. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی، با هدف بررسی چگونگی به دست آوردن غنایم و اهمیت آن در امور اقتصادی و نظامی، در جنگ های دوره ساسانی از جمله میان ایرانیان و رومیان، ترکان و اعراب، از دید شاهان و سپاهیان ساسانی پرداخته است. یافته های این پژوهش مبین آن است که غنایم جنگی گهگاه خزانه خالی را پر، به رونق و ترقی اقتصادی کشور کمک و در مواردی منجر به بخشش مالیاتی و کمک به فقرا و نیازمندان و در مواقعی نیز سبب ایجاد آشوب و بی نظمی اجتماعی و نظامی می شد. به طوری که اختلاف هرمزد چهارم با بهرام چوبین یکی از فرماندهان نظامی در رابطه با غنایم جنگی بوده است.

    کلیدواژگان: غنائم، ساسانیان، دشمنان، جنگ، شورش
  • مهدی صلاح، اسماعیل سپهوند* صفحات 123-148

    پادشاهان قاجار با تاسیس افواج محلی در مناطق مختلف کشور مانند لرستان، آذربایجان، کردستان و غیره، که زیر نظر روسای قبایل بود؛ از توان نظامی و انتظامی آنها بهره می بردند. قاجارها با کسب تابعیت ظاهری این افواج، از آنها در جنگ های خارجی و ایجاد امنیت در مناطق تحت نفوذشان استفاده می کردند. از جمله در لرستان افواج دلفان، سیلاخور، امرایی و بیرانوند شکل گرفت. در میان افواج محلی، فوج بیرانوند جایگاه خاصی دارد؛ زیرا طبق نوشته های منابع درباری و محلی هر موقع این فوج تابع دولت مرکزی بود، کارکرد سودمندی در لرستان و در جنگ های خارجی مانند جنگ هرات در زمان دو پادشاه قاجاری داشت. از سوی دیگر با از بین رفتن نفوذ حکومت مرکزی، این فوج از هم گسیخته و یاغی می شد. ایجاد فوج بیرانوند نقش مهمی در میزان تابعیت روسای این ایل در برابر حکومت مرکزی قاجار داشت. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که حضور رییس فوج بیرانوند در ایجاد امنیت توسط آنها در لرستان و خوزستان، نشان از نقش مثبت آن در سیاست حکومت مرکزی داشت و سرکشی آن موجب ایجاد ناامنی در مناطق نامبرده می شد.

    کلیدواژگان: قاجار، افواج، امنیت، فوج بیرانوند، لرستان
|
  • Reza Bigdelou *, Mehdi Parvareh Pages 1-24

    Historiography has become a source for teaching and transmitting social knowledge, identity building, legitimation, and political and social activism in terms of the major political and social functions it plays in human life. In state-nation thinking, historiography is the basis for creating and strengthening social concepts, values ​​and norms on which political and social structures are based and have organized social solidarity, security and political order. On the other hand, following the issue of identity becoming a major problem of many societies and social groups, social security has become an important discourse in the field of security and research. The main theme of social security focuses on how to maintain and perpetuate the social and cultural identity of society, values, traditions, patterns, beliefs and religions of social groups in changing social conditions and threats to it. Accordingly, the main question of the research is "what is the relationship between the basic functions of historiography and social security?" The findings of this article, which have been done via a descriptive-analytical method and analysis of basic concepts of social security and political and social functions of historiography, indicate that there is a direct relationship between political and social functions of historiography and social security. Social security is based on the authority of identity and culture and social concepts, values ​​and norms are the main factor in creating and strengthening social security. Historiography plays a significant role in promoting social security through functions such as providing social knowledge, individual and collective identity, legitimizing the government and political units, and paving the way for social cohesion and joint socio-political action.

    Keywords: Historiography, Societal Security, Identity, Legitimacy
  • Jafar Aghazadeh *, Farzad Khosh Ab, Sajjad Hoseine Pages 25-50

    By choosing Abbas Mirza as Crown Prince, Fath Ali Shah aroused the rivalry and opposition of other princes, especially Mohammad Ali Mirza. By enforcing the policy of appointing his sons to the government of the states and provinces, while establishing order and security throughout the forbidden countries of Iran, he intensified the competitive atmosphere between the princes of the Qajar ruler. Meanwhile, Mohammad Ali Mirza in 1221 AH. AH / 1806 AD was appointed to the government of Kermanshah and western regions of Iran. This research has been done by descriptive-analytical method and using library resources and seeks to answer the question that what security-disciplinary measures did Mohammad Ali Mirza take in western Iran? The findings show that Mohammad Ali Mirza stabilized his position with several security-disciplinary measures and competed with Abbas Mirza. With military reforms in the army, stabilization of Iran's borders against the Ottomans, control of tribes and nomads and the use of their military power to suppress the opposition and establish security in the region under his control, he became one of the most powerful princes and rivals. Jedi turned Abbas Mirza into a monarch.

    Keywords: Mohammad Ali Mirza, Security, Fath Ali Shah Qajar, Abbas Mirza, Kermanshah
  • Sara Sadeghi *, Habib Shahbazi Shiran Pages 51-78

    Castles are one of the buildings that were considered as urban planning necessities in the Sassanid period and were used as defense-security structures and places of governance that were generally built in the heights. Natural and geographical conditions have had the greatest impact on the construction of these works. In such a way that these buildings were usually built overlooking the plains and communication routes. The special situation of the mountains in the west of Iran, especially in Lorestan province, has caused its communication highways to not change direction since ancient times. In this regard, during the study in the east of Poldakhtar, a number of structures and castles (Sarogol and Saronaz) were encountered, which were a combination of rubble, clay and lime. The purpose of this study is to investigate the security-defense structures of the Sassanids in the area of ​​Takhtchan valley, which has examined the castles created in the valley of Seymareh. The research method is descriptive-analytical and data collection is in two methods field and library. The authors of the study have concluded that this type of structures and castles belong to the Sassanids, considering the type of architecture of structures and castles, the use of oral traditions and historical books, important ancient roads and other castles in the region. . The results also show that the function of the forts found in Takht-e-Chachan valley was one of the Sassanid actions to defend the security of their cities, which were created in areas that were along the path of ancient highways.

    Keywords: Castle, Security, Takhtechan, Sarvgol, Saronaz
  • Reza Moeini Roudbali *, Mohammad Mehdi Roshanfekr, Hasan Quorishi Pages 79-102

    The Southern newspaper, headed by Mohammad Baqer Tangestani, was one of the most important and influential newspapers in the constitutional period, which emphasized the realization of the power of the central government with the aim of fighting tyranny. While reflecting the chaotic years before the constitution, this newspaper considered one of the constitutional goals to be maintaining order and security and exercising the authority of the central government. The present article, via a descriptive-analytical method and through analyzing the content of the Southern newspaper, seeks to find an answer to the question: what was the necessity of withdrawing military forces from tribes and nomads from the perspective of the newspaper? The findings suggest that the newspaper, criticizing the pre-constitutional status of sectarian monarchies, considered the need to recruit and employ tribes in state military organizations as a powerful military group a step in the right direction and passed the bill in the National Assembly as a step towards He knew the stability of security inside and outside the country. This issue did not end due to financial crises in the constitutional governments, and finally with the advent of Reza Shah, the attraction of riders from the tribes remained silent.

    Keywords: Qajar, Constitutional, Southern newspaper, Tribes, nomads, Security, Mohammad Baqer Tangestani
  • Moslem Mirzavand *, Karim Golshanirad Pages 103-122

    Ardeshir Babakan founded the Sassanid Empire with a victory over the Fifth Parthian Army in 224 AD. The issue of trophies played an important role in organizing social, economic and even military-disciplinary affairs in the Sassanid period. Ardeshir and his successors, in addition to receiving taxes and duties, also paid other income to cover the expenses of the court, the expenses of the troops, and the expenses of public affairs. One of these revenues was the spoils of war. This article utilized a descriptive-analytical method, with the aim of examining how to obtain trophies and its importance in economic and military affairs, in the wars of the Sassanid period, including between Iranians and Romans, Turks and Arabs, from the perspective of Sassanid kings and troops. The findings of this study indicate that war booty occasionally fills the empty treasury, contributes to the economic prosperity of the country and in some cases leads to tax exemptions and assistance to the poor and needy and in some cases causes chaos and social and military disorder. Thus, the dispute between Jupiter IV and Bahram Choobin was one of the military commanders regarding the spoils of war.

    Keywords: trophies, Sassanids, enemies, War, insurrection
  • Mahdi Salah, Esmaeil Sepahvand * Pages 123-148

    The Qajar kings established local armies in different parts of the country, such as Lorestan, Azerbaijan, Kurdistan, etc., which were under the supervision of tribal chiefs; they used their military and law enforcement power. By acquiring the apparent citizenship of these armies, the Qajars used them in foreign wars and to create security in the areas under their influence. In Lorestan, for example, Delfan, Silakhor, Amrayi and Biranvand armies were formed. Among the local forces, Biranvand Regiment has a special place; According to court and local sources, whenever this tribe was subordinated to the central government, it had a useful function in Lorestan and in foreign wars such as the Herat war during the time of the two Qajar kings. On the other hand, with the disappearance of the influence of the central government, this regiment became disorganized and rebellious. The formation of the Biranvand Regiment played an important role in the degree of citizenship of the chiefs of this tribe against the central Qajar government. The findings of this study indicate that the presence of the head of Biranvand Regiment in creating security in Lorestan and Khuzestan, showed its positive role in the policy of the central government and its disobedience caused insecurity in these areas.

    Keywords: Qajar, Armed forces, Security, Biranvand tribe, Lorestan