فهرست مطالب

مخاطرات محیط طبیعی - پیاپی 28 (تابستان 1400)

مجله مخاطرات محیط طبیعی
پیاپی 28 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اکبر مومنی*، مجتبی حیدری صفحات 1-14

    منطقه گنج نامه به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی-فرهنگی و توریستی در غرب ایران بوده که به شدت به خاطر مشکل سقوط سنگ مورد تهدید قرار دارد. جاذبه های این منطقه باعث جذب هزاران گردشگر در سال از سراسر دنیا می گردد. در گذشته چندین مورد سقوط سنگ در این منطقه روی داده است. رخداد سقوط سنگ می تواند امنیت جانی بازدیدکنندگان را حین بازدید و بررسی این منطقه به خطر بیاندازد. هدف اصلی این تحقیق آنالیز مقدماتی از پتانسیل سقوط سنگ در این محل تاریخی می باشد. به همین منظور یک مطالعه بر پایه سه مرحله کاوش صحرایی، انجام آزمون های آزمایشگاهی و شبیه سازی سقوط سنگ صورت گرفت. در مرحله کاوش صحرایی اندازه بلوکهای ناپایدار، هندسه شیب و شرایط هوازدگی اندازه گیری شده و درزه نگاری و نمونه گیری انجام شد. خصوصیات فیزیکی و مکانیکی گرانیتها در آزمایشگاه تعیین گردید. انرژی کنیتیک کلی، ارتفاع جهش، سرعت انتقالی بلوک های سقوط کننده به عنوان خروجی شبیه سازی سقوط سنگ تعیین گردیدند. بر پایه نتایج به دست آمده، مکانیسم های متفاوتی برای ناپایداری تکیه گاه چپ و راست این منطقه به دست آمد. مشکل سقوط سنگ در تکیه گاه راست بیشتر در ارتباط با درزه داری و فرایند یخ زدکی - آب شدگی بوده، در حالی که در تکیه گاه پر شیب سمت چپ فرایند هوازدگی و اشباع شدگی مهمترین فاکتورهای کنترل کننده می باشند. نتایج مشخص نمود که مسیر پیاده رو بین کتیبه های گنج نامه و آبشار که بیشترین تراکم بازدیدکنندگان را نیز دارا می باشد، تحت خطر جدی سقوط سنگ از هر دو تکیه گاه و بخصوص تکیه گاه چپ قرار دارد. در نهایت برای کاهش پتانسیل سقوط سنگ و ریسک آن، روش های بهسازی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: گنج نامه، سقوط سنگ، کاوش صحرایی، هوازدگی
  • سمیه پورنبی درزی، مهدی وفاخواه*، محمدرسول رجبی صفحات 15-28

    در فرهنگ بین المللی، سیلاب به جریان آب با دبی بالا گفته می شود که طی آن آب بالا آمده و زمینهای اطراف را که معمولا زیر آب نیستند غرقاب می کند و به تبع آن مخاطراتی را به همراه خواهد داشت. از دیر باز به علت وجود شرایط مناسب، اکثر فعالیت های اقتصادی و اجتماعی در این گونه مناطق صورت می گیرد. لذا در این مناطق تعیین میزان پیشروی سیلاب و ارتفاع آن نسبت به رقوم سطح زمین با توجه به دبی سیلاب با دوره های برگشت مختلف که تحت عنوان پهنه بندی سیلاب صورت می گیرد حایز اهمیت فراوانی است. در این راستا، رودخانه چشمه کیله شهرستان تنکابن دارای پهنه های وسیع حاشیه رودخانه می باشد و اکثر فعالیت های اقتصادی و اجتماعی در آن صورت می گیرد که با توجه به شرایط طغیانی و سیل های اتفاق افتاده، برای پهنه بندی خطر سیلاب انتخاب شد. در این تحقیق ابتدا مقاطع عرضی با استفاده از نقشه توپوگرافی با مقیاس 1:1000 در محیط Arc/GIS و الحاقیه HEC-GeoRAS استخراج شدند. سپس خروجی های حاصل از HEC-GeoRAS به نرم افزار هیدرولیکی HEC- RAS وارد شد. در مدل HEC-RAS، با وارد کردن ضرایب زبری مانینگ، دبی سیل با پنج دوره بازگشت 2، 5، 10، 25، 50 و 100 ساله مدل اجرا شده، پروفیل سطح آب در مسیر جریان برآورد شده و با استفاده از اطلاعات خروجی این نرم افزار پهنه سیل گیر برای دوره برگشت های مختلف در سیستم اطلاعات جغرافیایی ترسیم شد. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان داد که هر چه دوره بازگشت طولانی تر شود سطح وسیع تری از اراضی تحت تاثیر سیل قرار می گیرد. همچنین بیشترین سطح سیلابی مربوط به اراضی زراعی به وسعت 24/6 هکتار می باشد و بعد از آن اراضی مسکونی با وسعت 94/3 هکتار، جنگلی 92/2 هکتار و باغی 8/0 هکتار می باشد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی سیلاب، HEC-RAS، سیلاب، خسارت سیل، کاربری اراضی
  • فرهاد پیرمحمدی علیشاه*، احمد جهانگیری صفحات 29-52

    مطالعه ساختارهای تکتونیکی مناطق آتشفشانی در کنترل مخاطرات ناشی از فعالیت دوباره آنها بسیار تاثیرگذار می باشد. در این تحقیق ضمن معرفی دقیق انواع مختلف محصول های آتشفشانی سهند و نحوه رسوبگذاری آنها در مناطق اطراف این آتشفشان، چینه شناسی، لیتولوژی و نحوه رسوبگذاری این نهشته ها در دره های مختلف سهند با استفاده از مطالعه های صحرایی و آزمایشگاهی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. بر طبق شواهد صحرایی، مجموعه آتشفشانی سهند در یک محیط قاره ای با دریاچه های محلی کم عمق وآرام به مساحت 7200 کیلومتر مربع با حداکثر ارتفاع 3595 متر از سطح دریا در شمال غرب ایران بین تبریز و مراغه تشکیل شده است .فعالیت این توده آتشفشانی از اواسط میوسن شروع شده و تا اواخر پلییستوسن ادامه دارد. منطقه مورد مطالعه در زون البرزغربی- آذربایجان قرار داشته و بخش مهمی از منطقه برخوردی پلیت های عربی- اوراسیا محسوب می شود. بعد از بسته شدن نیوتتیس در اواخر کرتاسه و ادامه همگرایی پلیت ها و تشدید آن در پلیوسن کوتاه شدگی، ضخیم شدگی و بالاآمدگی قابل توجهی در پوسته شمال غرب ایران و شرق ترکیه بوجود آمد و همزمان فعالیت های آتشفشانی گسترده پلیو- کواترنری شکل گرفت. دراثر بالا آمدگی، شکستگی ها و گسل های متعددی در حد فاصل مناطق خرد شده بوجود آمد و در اثر حاکمیت نیروهای کششی و حرکت در امتداد گسل ها بویژه گسل های امتداد لغز و حوضه های کشیده شده، محل تقاطع گسل ها و محور های چین های جوان فوران های آتشفشانی صورت گرفت. مقادیر برآورد شده ضریب کیفیت در منطقه مورد مطالعه نشان می دهد بیشتر نواحی منطقه مورد بررسی از دید جایگاه زمین ساختی و لرزه زمین ساختی از جمله مناطق فعال به شمار می آیند. رابطه ضریب کیفیت برای گسل شمال تبریز و نواحی پیرامون آن از جمله آتشفشان سهند Qc= 49.00 ƒ132 برآورد شده است که کاهیدگی به مراتب بیشتری از نواحی دیگر دارد که این نشان دهنده ناهمگنی بالا و جریان گرمایی گوشته بالایی در پهنه فعال و لرزه خیز گسل شمال تبریز و نواحی پیرامون آن است.

    کلیدواژگان: ضریب کیفیت، ساختارهای تکتونیکی، سهند، کواترنری، مخاطرات
  • رویا پناهی، محمد مهدی حسین زاده*، سمیه خالقی صفحات 53-66

    سیلاب متداولترین مخاطره طبیعی در جهان است که هر سال افراد زیادی را تحت تاثیر قرار می د هد. در این پژوهش احتمال خطر سیلاب رودخانه گاماسیاب کرمانشاه با کمک سیستم تصمیم گیری چند معیاره (MCDA) مطالعه شده است. بنابراین در این پژوهش از 4 معیار اصلی شامل عامل ارتفاع، شیب، فاصله از رودخانه، کاربری اراضی استفاده گردید. پس از آماده سازی معیارها، هر شاخص به شکلارزش گذاری نزولی به 9 کلاس تقسیم بندی شد و سپس با توجه به تاثیر هر شاخص در احتمال وقوع سیلاب، شاخص وزن نرمال شده (NWI) محاسبه گردید و نقشه نهایی پهنه بندی احتمال خطر سیلاب با تلفیق معیارها به روش ترکیبی وزن دهی خطی (WLC) تهیه شد. نتایج پهنه بندی احتمال خطر سیلاب نشان داد که در حدود 61 کیلومتر مربع (12 درصد) از دو طرف رودخانه گاماسیاب دارای میزان آسیب پذیری زیاد و خیلی زیاد بوده است. محدوده شهر بیستون و محدوده انتهایی رودخانه گاماسیاب دارای بیشترین احتمال خطر زیاد و خیلی زیاد است. این مسئله به دلیل کاهش شیب و کاهش ارتفاع در پایین دست حوضه می باشد نتایج این پژوهش نشان می دهد که سیستم تصمیم گیری چند معیاره، روشی قدرتمند، سریع و کم هزینه در حوضه های فاقد اطلاعات هیدرومتری جهت تهیه نقشه های احتمال خطر سیلاب به شمار می رود.

    کلیدواژگان: سیستم تصمیم گیری چند معیاره، سیلاب، گاماسیاب، (MCDA)
  • شباب شهرکی مقدم، احسان ساده*، زین العابدین امینی سابق صفحات 67-84

    زنجیره تامین بشردوستانه امداد و نجات در حوادث غیرمترقبه به عنوان یک فعالیت مهم مدیریت بحران، می تواند در نجات جان انسان ها، انتقال آسیب دیده گان به مراکز اورژانسی، تخلیه بی خانمان ها از ناحیه حادثه دیده و برآورده کردن نیاز افراد در شرایط بحران، نقش کلیدی ایفا نماید. هدف ازانجام مقاله حاضر ارایه یک مدل ارزیابی لجستیک امداد و نجات در وقوع بحران زلزله محتمل شهر تهران است. ابتدا با استفاده از بررسی مبانی نظری و پیشینه پژوهش به شناسایی ابعاد و شاخص های لجستیک امداد و نجات با نظر خبرگان و روش غربال گری فازی پرداخته شد. جامعه و نمونه آماری بیست نفر از خبرگان و اساتید دانشگاهی مسلط به این مباحث می باشند. پس از شناسایی ابعاد و شاخص های لجستیک امداد و نجات، پرسش نامه های مقایسات زوجی با طیف فازی بین خبرگان توزیع گردید. روایی پرسش نامه ها با استفاده از نظر خبرگان (روایی صوری) و پایایی پرسش نامه ها با استفاده از روش گوگوس و بوچر مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی ابعاد با استفاده از تکنیک آزمایشگاه ارزیابی و تحلیل تصمیم گیری فازی نشان داد، بعد تهیه آب، غذا و خدمات پزشکی بیشترین تاثیرگذاری و تخلیه و پناه دادن به حادثه دیدگان بیشترین تاثیر پذیری را شامل می شود. در بررسی شاخص ها، مقاوم سازی ساختمان های مسکونی، اداری، آموزشی و درمانی، اسکان اضطراری، تهیه ی آب آشامیدنی با کیفیت و میزان استفاده از فناوری های مدرن لجستیک و امداد (ست نجات؛ روبات؛ سگ های نجات و...)، بیشترین تاثیرگذاری و مقاوم سازی نیروگاه ها، پالایشگاه ها، خطوط انتقال برق، نفت، گاز و شریان های فاضلاب، جست و جو و نجات مفقودین، تهیه غذای با کیفیت و رسیدن کمک های امدادی در حداقل زمان ممکن بیشترین تاثیر پذیری را شامل می شود. نتایج مقاله حاضر می تواند دید جامعی را به مدیران بحران کشور در خصوص شناخت مولفه های لجستیک امداد و نجات ارایه نماید.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، لجستیک امداد، زنجیره تامین بشردوستانه، روش غربال گری فازی، تکنیک آزمایشگاه ارزیابی و تحلیل تصمیم گیری فازی
  • محمد دارند*، سمیرا حمیدی صفحات 85-106

    هدف از انجام این پژوهش شناخت و پایش مکانی وردایی دمای کمینه، بیشینه و میانگین هوا بر روی گستره ی ایران زمین بر پایه ی سناریوهای مختلف خط سیر غلظت گازهای گلخانه ای RCP گزارش پنجم هیات بین دول تغییر اقلیم است. برای نیل به این هدف از سه دسته داده، داده های روزانه دمای کمینه، بیشینه و میانگین برای 42 ایستگاه همدید ایران زمین طی دوره ی پایه (1/1/1979) تا (31/12/2005) برابر با 9862 روز، داده های مربوط به 26 سنجه ی جوی مرکز ملی پیش بینی محیطیNCEP طی بازه ی زمانی یاد شده و داده-های مربوط به سناریوهای تغییر اقلیم بر پایه ی بیلان تابش RCP4.5 ,RCP2.6 و RCP8.5 طی بازه ی زمانی(1/1/2006) تا (31/12/2100) بر روی ایران زمین، استفاده شد. در دوره ی پایه، برای ریزمقیاس کردن از روش آماری چندمتغیره و انتخاب متغیرهای پیش بینی کننده بر پایه ی همخطی نبودن آنها و بیشترین نقش بر متغیر پیش بینی شونده(دما) انجام شد. بعد از استخراج میزان خطا در دوره ی پایه، مقادیر خطا در دوره های آتی و دوره ی پایه حذف شد. یافته ها بیانگر آن است که روش گزینش سنجه های پیش بینی کننده جوی بکارگرفته شده برای ریزمقیاس نمایی آماری عملکرد مناسبی در برآورد مقادیر دما دارد و برای حذف همبستگی  خطی بین متغیرهای پیش بین و شناخت بهتر رفتار سنجه های جوی از طریق انتخاب متغیرهای تاثیرگذار و اساسی بسیار مناسب است. به طور کلی نتایج شبیه سازی سناریوهای بیلان تابش بیانگر افزایش معنادار دمای کمینه، بیشینه و میانگین هوای گستره ی ایران زمین طی قرن بیست و یکم است. نیمه ی غربی کشور افزایش دمای بیشتری را تجربه خواهند کرد. برپایه ی سناریوهای بیلان تابشی RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 دمای کمینه ی ایران به ترتیب حدود 35/0 ، 6/0 و بیش از 1 درجه ی سانتی گراد بیشتر از دوره ی پایه را تجربه خواهد کرد. دمای بیشینه ی ایران از سال 2070 به بعد شتاب بیشتری به خود خواهد گرفت و نرخ افزایش نسبت به دوره ی پایه 2005-1979 بیش از 1 درجه ی سانتی گراد خواهد شد. شبیه سازی سناریوی RCP8.5 برای گستره ی ایران نشان داد که نرخ افزایش میانگین پهنه ای تغییرات دمای شبانه روزی ایران از دهه ی 2040 به بعد نسبت به دوره ی پایه از مرز 5/0 درجه ی سانتی گراد خواهد گذشت و در پایان قرن بیست و یکم به سه برابر یعنی 5/1 درجه ی سانتی گراد خواهد رسید.

    کلیدواژگان: تغییراقلیم، سناریوهای بیلان تابشRCP، ریزمقیاس نمایی آماری، دما، ایران
  • شهرام حبیبی مود، محسن جامی*، مسعود سعیدی، غلامحسن کاخا، حسنعلی جامی صفحات 107-130

    آتشفشان بزمان، در جنوب شرق ایران، شمال غربی شهرستان ایرانشهر و در شمال شهر بزمان واقع گردیده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی زمین ساخت فعال حوضه های آبریز نشات گرفته از آتشفشان بزمان (با نگرشی بر شهر بزمان) و محیط پیرامون آن و همچنین سطح بندی فعالیت های زمین ساختی نسبی می باشد. در این راستا به مطالعه شاخص های مورفومتریک پرداخته شده است که عبارتند از: نسبت عدم تقارن حوضه زهکشی (Af)، سینوسیتی جبهه کوهستان (Smf)، شیب طولی رودخانه (SL)، پهنای کف دره به ارتفاع آن(Vf) ، انتگرال هیپسومتری (Hi)، شاخص میانگین شیب محوری کانال(MASC) ، شاخص شکل حوضه آبریز (Bs). نتایج حاصل از تحلیل های زمین ریختی، به صورت شاخص نسبی فعالیت های زمین ساختی (Iat) بیان شده است. این شاخص فعالیت های زمین ساختی یک منطقه را در چهار طبقه فعالیت کم، متوسط، زیاد و بسیار زیاد نشان می دهد. براساس مطالعات انجام شده، رده بندی فعالیت زمین ساختی به صورت ذیل است: گستره با فعالیت زمین ساختی نسبی خیلی بالا در بخش های شمال شمال غربی و شمال شمال شرقی گستره مطالعاتی قرار گرفته اند، این حوضه ها در بخش های شمال- شمال شرق و شرقی منطقه واقع شده اند، که این مسئله عمدتا متاثر از سنگ شناسی (خصوصا پیرامون آتشفشان)، حرکت ساختار های زمین ساختی فعال موجود در این حوضه ها می باشد. پهنه با فعالیت زمین ساختی نسبی متوسط در بخش های میانی و جنوبی منطقه واقع شده و پهنه با فعالیت زمین ساختی نسبی پایین که حوضه های بخش های مرکزی و غرب و جنوب غرب در این پهنه قرار خواهند گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل شاخص ها گویای فعالیت زمین ساختی در محدوده آتشفشان بزمان و پیرامون آن می باشد. به دلیل واقع شدن شهر بزمان و مراکز جمعیتی در محیط اطراف آتشفشان خصوصا بخش جنوب شرقی آن، احتمال وقوع خطرات زمین شناسی در آینده اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: زمین ساخت فعال، آتشفشان بزمان، شاخص های مورفومتری، جازموریان
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، راشد امامی، الناز پیروزی صفحات 131-150

    شهرستان پاوه به دلیل ویژگی های خاص زمین شناسی، ژیومورفولوژیکی و فعالیت های آنتروپیک (انسانی)، مدت زیادی است که از نظر زمین لغزش تحت تاثیر قرارگرفته است. هدف این پژوهش، پهنه بندی خطر زمین لغزش و ارتباط آن ها با عوامل موثر بر وقوع آن و مقایسه مدل (ANN)، با روش (OWA)، جهت ارزیابی خطر زمین لغزش در شهرستان پاوه است. بدین جهت ابتدا موقعیت زمین لغزش های رخداده در منطقه با استفاده از بازدید های میدانی شناسایی شدند و نقشه های عوامل تاثیر گذار بر وقوع زمین لغزش شامل (لیتولوژی، شیب، جهت شیب، طبقات ارتفاعی، بارش، کاربری اراضی، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، فاصله از گسل، خاک) در محیط GIS، تهیه گردید. در راستای انجام مدل OWA، وزن دهی با استفاده از روش کرتیک، ارزش گذاری و استاندارد سازی نقشه های معیار، به صورت توام با استفاده از روش فازی انجام گرفت. به منظور انجام مدل شبکه عصبی مصنوعی، از نرم افزار MATLAB، استفاده شد و هر یک از پارامتر های شبکه عصبی مصنوعی، با روش سعی و خطا، تعیین شده است. سپس با ساختار نهایی شبکه دارای 8 نرون در لایه ورودی، 13 نرون در لایه پنهان و 1 نرون در لایه خروجی گردید. با توجه به نتایج مطالعه عوامل شیب، کاربری اراضی، لیتولوژی و خاک، به ترتیب با ضریب وزنی؛ 156/0، 143/0، 139/0 و 131/0، بیشترین اهمیت را دریافت کردند. با توجه به خروجی مدل OWA، به ترتیب 53/15 و 64/26 درصد از منطقه در دو طبقه بسیار پرخطر و پرخطر قرار دارند و با توجه به خروجی شبکه ی عصبی 88/19 و 82/29 درصد از منطقه در طبقه بسیار پرخطر و پرخطر واقع شده است. مناطق بسیار پرخطر و پرخطر، به طور عمده در شیب 15-30 درصد، کاربری زراعی، سازند های نا مقاوم و سست کواترنری و در خاک هایی با درصد زیاد رس و سیلت و مارن قرار دارند. در نهایت، با مقایسه ی دو روش، مشخص گردید که مدل OWA، دارای دقت بالاتری نسبت به روش ANN بوده است.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، زمین لغزش، OWA، ANN، شهرستان پاوه
  • علی مهرابی*، محسن پورخسروانی، ساناز بازگیر صفحات 151-170

    رانش زمین از جمله مخاطرات طبیعی است که به واسطه حرکات آرام، مستمر و تدریجی آن، پایش جابجایی و تغییرات آن مستلزم استفاده تکنیک های خاصی می باشد. در این راستا تکنیک تداخل سنجی پراکنش کننده های دایمی  با برخورداری از پوشش زمینی وسیع و نیز قدرت تفکیک زمانی و مکانی بالا، یکی از دقیق ترین و کم هزینه ترین فنون سنجش از دور، برای شناسایی و نمایش جابجایی-های بوجود آمده در سطح زمین است. از آنجایی که روستای مشایخ شهرستان ممسنی فارس چندین سال است که با معضل رانش زمین درگیر است و این پدیده باعث تخریب تدریجی خانه ها و مزارع روستاییان شده است، این پژوهش سعی دارد تا با استفاده از تکنیک مذکور جابجایی توده رانشی را مورد ارزیابی و پایش قرار دهد. بدین منظور 75 تصویر راداری از سنجده سنتینل 1 طی 3 دوره از سال 2014 تا 2019 انتخاب و با روش پراکنش کننده های دایمی پردازش گردید. بر اساس نتایج به دست آمده حداکثر نرخ جابجایی صورت گرفته در سطح توده رانشی از تاریخ 2 اکتبر 2014 تا 31 می 2016 به میزان 1/5 سانتیمتر در سال، طی زمان 18 جولای 2016 تا 28 دسامبر 2017 به میزان 3/5 سانتیمتر در سال و در طول زمان 9 ژانویه 2018 تا 27 جولای 2019 به 7/5 سانتیمتر در سال رسیده است. علاوه بر آن مساحت توده رانشی از 5/3 کیلومتر مربع به 4 کیلومتر مربع گسترش یافته است. نتایج پژوهش حاکی از جابجایی مداوم، مستمر و پیشرونده گستره رانشی مشایخ در منطقه مورد مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: رانش زمین، نرخ جابجایی، روش پراکنش کننده های دائمی، روستای مشایخ، تصویر سنتینل 1
  • مرتضی صابری* صفحات 171-186

    مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل ریشه ای نابودی مراتع به روش توصیفی- تحلیلی در منطقه سیستان انجام شد. به این منظور در ابتدا ‏به روش میدانی، مرور منابع ‏و طوفان فکری 81 عامل شناسایی شده و در چهاربخش 1) مدیریتی- سیاسی ، 2) اجتماعی، فرهنگی و ‏آموزشی، 3) اقتصادی و 4) بوم شناختی قرار گرفت.ماتریس اثرات متقابل با عوامل شناسایی شده در قالب پرسشنامه تشکیل و توسط ‏‏36 پاسخگو از متخصصین، کارشناسان و بهره برداران تکمیل شد.عوامل شناسایی شده با استفاده از روش تحلیل ساختاری در نرم افزار ‏MICMAC‏ جهت به دست آوردن عواملی با ‏بیشترین تاثیرگذاری و کمترین تاثیرپذیری غربال شدند. وضعیت پراکندگی عوامل در ‏محورهای تاثیرپذیری و ‏تاثیرگذاری در روش های مستقیم و غیرمستقیم و همین طور اثرات احتمالی مستقیم و غیرمستقیم تحلیل ‏ساختاری نشان داد که سیستم از پایداری برخوردار است. براساس نتایج به دست آمده مهم ترین عواملی که باتوجه به ‏آنها می توان ‏تحولات آینده راکنترل کرد نه مورد بوده که برای هر گونه برنامه و اقدام جهت بازسازی مراتع باید اول وضعیت این عوامل را بهبود ‏بخشید. هشت مورد از این عوامل در بخش مدیریتی- سیاسی و یک مورد در بخش اجتماعی، فرهنگی و آموزشی قرار دارد. از این بین ‏سه عامل عدم انتخاب مسیولین شایسته، حاکم بودن روابط بر ضوابط و بی مسیولیتی نمایندگان مجلس در همه روش ها به عنوان ‏موثرترین عوامل شناسایی شد. عوامل عدم حفاظت صحیح از منابع پایه و ژنتیکی، عدم استفاده صحیح از خدمات و مواهب طبیعی و ‏فرهنگی، و مشکلات مرزنشینی نیز وابسته ترین عوامل بوده و به عنوان شاخص وضعیت مراتع شناسایی شد‏ که پایش وضعیت آنها به-‏عنوان معیاری جهت سنجش میزان موفقیت مدیریت پیشنهاد می شود. ‏نتایج این مطالعه نشان داد که بحران وضعیت مراتع در سیستان ‏بیش از هر چیز یک بحران مدیریتی- سیاسی در سطوح بالای دولتی و نه بوم شناختی در سطوح پایین محلی است.

    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، ناپایداری توسعه پایدار، سیستم های اجتماعی-بوم شناختی پیچیده
|
  • Aliakbar Momeni *, Mojtaba Heidari Pages 1-14

    Ganjnameh area is considered an important historical-cultural and touristic place in the west of Iran, seriously threatened by rockfall problems. Attractions of this area yearly attract several thousand visitors from all over the world. Several rockfall events have occurred in the area in the past. Rockfalls occurrences will threaten the life safety of visitors during visiting and surveying of the place. The primary purpose of this research was a preliminary analysis of rockfall potential for the cultural heritage site. For this purpose, an investigation based on three phases was done, which are included: site investigation, laboratory testing, and rockfall simulation. Unstable blocks size, the geometry of slopes, weathering conditions, joint study, and sampling were measured and done during the site investigation phase. Physico-mechanical properties of granite were determined in the laboratory. Total kinetic energy, bounce height, and translational velocity of fallen blocks were determined as rockfall simulation outputs. Based on the obtained result, different mechanisms were found on the left side and right side of the study area. The rockfall problems on the right side could be related to jointing and freezing-thawing action, whereas on the left side, steep slope, weathering, and saturating are the main controlling factors. The results indicated that the footpath between Ganjnameh inscriptions and waterfall, which has a dense concentration of visitors, is subjected to severe problems of rockfall occurrences from both sides, especially the left side. Eventually, for the reduction of rockfall potential and its risk, remedial works are suggested.

    Keywords: Ganjnameh, rockfall, site investigation, weathering
  • Somaye Pornaby Darzi, Mehdi Vafakhah *, Mohammad Rasol Rajabi Pages 15-28

    Flood is defined as “streamflow with high discharge which spreads temporary on the lands nearby the main river” and consequently there will be some risks. Due to proper conditions, most of the economic and social activities take place in these areas. Therefore, it is important to determine flood zonation due to flood discharge with different return periods in these areas. In this regard, the Cheshmehkileh River located in Tonekabon Township has vast river boundary zones and most of the economic and social activities are carried out in its neighborhood, which is susceptible to flood hazard according to flood conditions and occurred floods. The cross sections were derived using the digital elevation model (DEM) with scale of 1:1000 in Arc/GIS environment and HEC-GeoRAS extension and the obtained outputs were entered into HEC-RAS hydraulic software. Manning roughness coefficients and flood discharge with five return periods of 2, 5, 10, 25, 50 and 100-year were entered into HEC-RAS model and water surface profile was computed  in flow path and flood zonation for different return periods was derived using the HEC-RAS output information through geographical information system. The obtained results showed that the longer the return period, the wider the surface affected by flood. Also, the highest flood area is related to agricultural land use with an area of 6.24 ha and after residential land uses with an area of 3.94 ha, forest with an area of 2.9 ha and orchard of an area of 0.8 ha were located at the following ranks.

    Keywords: flood zonation, HEC-RAS, Flood, flood damage, Land Use
  • Farhad Pirmohammadi Alishah *, Ahmad Jahangiri Pages 29-52

    The study of tectonic structures of volcanic areas is very effective in controlling the hazards caused by their reactivation. In this study, while introducing the different types of Sahand volcanic products and how they are deposited in the areas around the volcano, stratigraphy, lithology and how these deposits are deposited in different Sahand valleys using field and laboratory studies are discussed. According to field evidence, the Sahand volcanic complex is formed in a continental environment with shallow and calm local lakes with an area of 7200 square kilometers with a maximum altitude of 3595 meters above sea level in northwestern Iran between Tabriz and Maragheh. The activity of this volcanic mass began in the mid-Miocene and continues until the late Pleistocene. The study area is located in the West Alborz-Azerbaijan zone and is an important part of the Arab-Eurasian plate collision area. After the closure of Neotetis in the late Cretaceous and the continuation of plate convergence and its intensification in the Pliocene, significant shortening, thickening and elevation occurred in the crust of northwestern Iran and eastern Turkey, and at the same time, extensive Plio-Quaternary volcanic activity formed. Due to uplift, numerous fractures and faults occurred in the area between the broken areas and due to the dominance of tensile forces and movement along the faults, especially the faults along with the slip and stretched basins, the intersection of faults, and fold axes. Estimated values of quality coefficient in the study area show that most of the areas in the study area are active areas in terms of tectonic location and tectonic seismicity. According to the results obtained in this study, the Sahand volcano and its surrounding regions are characterized by relatively low and a high gradient of can be observed in the region. The relationship between quality coefficient for North Tabriz fault and surrounding areas including Sahand volcano Qc = 49.00 ƒ 132 is estimated to have a much greater reduction than other areas, which indicates high heterogeneity and high meat heat flow in the active and seismic zone of the northern Tabriz fault and the surrounding areas.

    Keywords: Quality factor, Tectonics, Sahand, Quaternary, Hazards
  • Roya Panahi, Mohammad Mehdi Hoseinzadeh *, Somaiyeh Khaleghi Pages 53-66

    Flood is the most common natural hazard in the world that affects many people every year. This study aimed to assess the probability of flood hazard in Gamasiab River of Kermanshah using Multi Criteria Decision Making Approach (MCDA). So, four factors such as height, slope, distance from river, and land use were prepared and each factor was subdivided into 9 classes in the form of descending valuation. Then Normalized Weight Index (NWI) was calculated according to the effect of each factor on the probability of flood and Weighted Linear Combination (WLC) method was used to provide the final map of the flood hazard risk zonation. The results of flood risk zonation showed that about 61 square kilometers (12%) on both sides of the Gamasiab River had high and very high vulnerability. The Bistoon City and the lower reaches of the Gamasiab River have the high and very high-risk probability due to the decreasing of slope and height downstream of the Gamasiab basin. According to the results, Multi Criteria Decision Making Approach is a powerful, fast and low cost method in basins without hydrometric information for preparing flood risk maps.

    Keywords: Multi-Criteria Decision Approach, Flood, Gamasiab, (MCDA)
  • Shabab Shahraki Moghadam, Ehsan Sadeh *, Zeynolabdin Aminisabegh Pages 67-84

    The humanitarian relief supply chain and rescue in disasters is critical crisis management to save lives, take injured bodies to emergency facilities, remove homeless people and their belongings from destroyed areas supply necessities of people in calamities. The purpose of this research is to present a model to identify associations between logistic components of relief and rescue in crisis upon happening a likely earthquake in Tehran. Initially upon the literature review and evaluation of theoretical foundations, we identified the dimensions and logistic parameters of relief rescue following the opinion of experts and adopting fuzzy screening method. The statistical population consisted of twenty relief rescue logistics experts and professors predominant in these topics. Fuzzy pairwise comparison questionnaires were distributed among experts once dimensions and logistic parameters of relief and rescue were identified. The face validity and reliability of questionnaire were evaluated and confirmed respectively by opinion of experts and use of Gogoous-Boucher method. Dimensional investigation by analysis of fuzzy decision making trial and evaluation laboratory revealed that water and food supply, and providing medical services have greatest influence, whilst removing and sheltering homeless people Incident comes with the highest susceptibility. In the study of indicators, strengthening of residential, office, educational and medical buildings, emergency housing, provision of quality drinking water and the use of modern logistics and relief technologies (rescue set; robots; dogs Rescue ...), the most effective and resilience of power plants, refineries, power transmission lines, oil, gas and sewage arteries, search and rescue of the missing, providing quality food and arrival Relief aid is most effective in the shortest possible time.  The results can give a full mentality of crisis management to understand the logistic components of relief and rescue.

    Keywords: supply chain, Relief Logistics, Humanitarian Supply Chain, Fuzzy Screening Method, Fuzzy Decision Making Trial, Evaluation Laboratory (FDEMATEL)
  • Mohammad Darand *, Samira Hamidi Pages 85-106

    The aim of the current study is spatiotemporal analysis of changes in minimum, maximum and mean air temperature over Iran based on Representative Concentration Pathway (RCP) of the fifth report of IPCC. To do this, three datasets have been used: 1) Daily maximum, minimum and mean air temperature data for 42 synoptic stations during 1/1/1979 to 31/12/2005, 2) National Center for Environmental Prediction (NCEP) and National Center for Atmospheric Research (NCAR) data for 26 variables, and 3) Representative Concentration Pathway (RCP) scenarios data during 1/1/2006 to 31/12/2100. The model was calibrated using predictors from the NCEP/NCAR reanalysis datasets over the base period 1979–2005. The selected downscaling model structure has been done by a recommended method by Mahmood and Babel (2013) which is a combination of the correlation matrix, partial correlation, and P-value was used. Due to the bias, downscaled temperature data forced by CanESM2 model was corrected using a bias correction technique for each station.  Finally, changes in the characteristics of temperature were estimated for the future period (2006–2100) based on the future scenarios RCP2.6, RCP4.5 and RCP8 compared to the base period (1979–2005). The projected changes were assessed with the nonparametric modified Mann-Kendal trend test and Sen Slope estimator at 95% confidence level. The results showed great reliability of SDSM downscaled model structure and screening of variables. The findings illustrated that minimum, maximum and mean air temperature were projected to increase. The projected increases was larger in semi western part of country. Minimum air temperature projected to increase 0.35, 0.6 and over 1 ℃ based on the RCP2.6, RCP4.5, and RCP8.5 scenarios, respectively. Maximum air temperature increases rapidly after 2070 decade and projected to increase more than 1℃ rather than base period (1979-2005). The projected changes showed that warming of Iran’s air temperature more over 0.5 ℃ after 2040 and reached to 1.5 ℃ by the end of twenty first century.

    Keywords: climate change, RCPs Scenarios, Statistical Downscaling, Temperature, Iran
  • Shahram Habibi Mood, Mohsen Jami *, Masoud Saeedi, Gholam Hasan Kakha, Hassanali Jami Pages 107-130

    Bazman volcano, in the South East of Iran, northwest of the city of Iranshahr and is located in the north of the city Bazman. The aim of this study was active tectonic basinemanating from the Bazman volcano (with a focus over the city Bazman) and its environment as well as the level of tectonic activity in the region is the relative. In this regard has been paid to the study of morphometric indices The morphometric indices which include over Drainage Basin Asymmetry (Af), Sinuosity Front Mountain (Smf), Longitudinal slope gradient of River (SL), Floor width to valley Height (Vf), Hypsometric Integral (Hi), Mean axial tilt channel (MASC), the shape of the basin (Bs) for the study of tectonic activity in the area has been used. These indicators have been studied to evaluate the relative tectonic activity (IAT) of the basins and sub-basins of the region. The results of geomorphic analyzes are expressed as a relative index of tectonic activities (IAT). This index shows the tectonic activities of a region in four categories of low, medium, high and very high activity. on the Base of studies, the classification of tectonic activity is as follows: Area with very high relative tectonic activity in the northwestern and northeastern parts of the study area, These basins are located in the north-northeastern and eastern parts of the region, which is mainly affected by lithology (especially around the volcano), the young vertical movement of faults and active tectonic structures in these basins. The zone with moderate relative tectonic activity is located in the middle and southern parts of the region and the zone with low relative tectonic activity is located in the basins of the central, western and southwestern parts of this zone. The results of the analysis of indicators indicate tectonic activity in the area of Bazman volcano and its surroundings. Due to the located of Bazman city and population centers in the vicinity of the volcano, especially its southeastern part, the possibility of geological hazards in the future is inevitable.

    Keywords: Active Tectonics, Bazman volcano, morphometric indices, Jazmourian
  • Sayyad Asghari Saraskanrood *, Rashed Emami, Elnaz Piroozi Pages 131-150

    Paveh Township has long been affected by landslides due to specific geological and geomorphologic features and anthropic activities. This study aimed to map landslide risk and its relationship with factors affecting their occurrence and compare the ANN model with (OWA) method to assess landslide risk in Paveh Township. Therefore, landslides in the area were first identified using extensive field surveys. Maps of factors affecting landslide occurrence (lithology, slope, slope direction, elevation, precipitation, land use, distance from the waterway, distance from the road, distance from the fault, soil) in GIS software then extract the relevant layers Was done. To perform the OWA model, weighting was performed by the fuzzy method using the Critical and Evaluation and Standardization of benchmark maps and to perform an artificial neural network (MATLAB) software. Each neural network parameter was determined by trial and error method. Then with the final structure of the network with 8 neurons in the input layer, 13 neurons in the hidden layer, and 1 neuron in the output layer. According to the results of the study of slope factors, land use, lithology, and soil, respectively, by weight factor; 0.156, 0.143, 0.139, and 0.131, received the most importance. Which according to the model output (OWA) was 15.53 and 26.64%, respectively, in two very high and high-risk classes, respectively. Due to the output of the neural network 19.88% and 29.82% of the area is located on the high-risk floor. Very high-risk and high-risk areas are mainly located in 15-30% slope, agricultural use, unbearable and weak quaternary structures, and in soils with a high percentage of clay, silt, and marl. The two models were compared and the OWA model had higher accuracy.

    Keywords: Zonation, landslide, OWA, ANN, Paveh Township
  • Ali Mehrabi *, Mohsen Pourkhosravani, Sanaz Bazgir Pages 151-170

    Landslide is one of the natural hazards in which monitoring the displacements and changes requires the use of special techniques due to its slow, continuous and gradual movements. In this regard, the PSI technique with extensive terrestrial coverage as well as high temporal and spatial resolution, is one of the most accurate and low-cost remote sensing techniques to identify and display displacements. Since the village of Mashayekh in the city of Mamasani in Fars has been facing the problem of landslides for several years, and this phenomenon has caused the gradual destruction of the houses and farms of the villagers, so, this research tries to evaluate and monitor the displacement of the landslide mass using the mentioned technique. For this purpose, 75 radar images of Sentinel 1 were selected during 3 periods from 2014 to 2019 and were processed by PSI method. Based on the obtained results, the maximum displacement rate at the landslide mass from October 2, 2014 to May 31, 2016 at the rate of 1.5 cm per year, during the period of July 18, 2016 to December 28, 2017 at the rate of 5.3 cm per year. And during the period from January 9, 2018 to July 27, 2019, it has reached 5.7 centimeters per year. In addition, the area of landslide mass has been expanded from 3.5 Km2 to 4 Km2. The results of the research indicate a continuous and progressive displacement in this mass in the study area.

    Keywords: landslide, Displacement Rate, The Permanent Scatters, Mashayekh Village, Sentinel 1 image
  • Morteza Saberi * Pages 171-186

    The study was performed aimed to determine the root causes of the destruction of rangelands using a descriptive-analytical method in Sistan region. For this purpose, 81 components were identified firstly by field method, literature reviews, and brainstorming in four sections: 1) the political-managerial, 2) the social, cultural and educational, 3) the economic and 4) the ecological. The interaction matrix was formed with the identified components in the form of a questionnaire and was completed by 36 respondents from specialists, experts, and stockholders. Identified components were screened using structural analysis to obtain influential components with high influence and low dependency. The state of dispersion of components in the dependence and influence axes showed that the system is stable in direct and indirect methods, as well as the potential direct and indirect effects methods of structural analysis. Based on the results, nine components identified as the most important components that can control the future, and for any program and action to rehabilitate rangelands, we must improve the state of these components, firstly. Eight of these components are in the political and managerial section and one in the social, cultural and educational part. Among these three components, the unselecting of competent officials, the dominance of relations over the rules, and the irresponsibility of members of parliaments in all methods were identified as the most influential components. Lack of proper protection of basic and genetic resources, lack of proper use of natural and cultural goods and services, border problems identified as the most dependence components, and as indicators of rangeland status that monitoring their status recommended to measure the success of the management. The results of this study showed that the crisis in the rangeland state in Sistan is mostly a managerial-political crisis at the highest levels of government and not ecology at the local low levels.

    Keywords: Structural Analysis, Unsustainable development, Complex social-ecological systems