فهرست مطالب

بیمه سلامت ایران - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1400)

مجله بیمه سلامت ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میترا قنبرزاده*، اسماء حمزه، نسرین حضارمقدم صفحات 2-13

    پیشرفت فناوری و استقبال کاربران از آن ها، منجر به تولید و راه اندازی ابزارهای پوشیدنی توسط شرکت های استارتاپی طی چند سال و نیز رواج اینترنت اشیاء شده است که می تواند فرصت های شگفت انگیزی را به ویژه برای بیمه ‎گران ایجاد نماید. هدف این مقاله، ضمن معرفی اینترنت اشیاء و فناوری های پوشیدنی و تبیین دلایل اهمیت استفاده از آن ها در بیمه های زندگی و درمان، معرفی و بررسی شرکت های بیمه استفاده کننده از این فناوری ها در ارایه محصولات خود به منظور ارایه تصویری روشن از کاربرد و قابلیت آن ها است. این پژوهش، با استفاده از روش کیفی از نوع توصیفی-اکتشافی به بررسی کاربردها، قابلیت ها و چالش های استفاده از فناوری های پوشیدنی در بیمه های زندگی و درمان می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد فناوری های مختلفی برای ارزیابی ریسک بیمه شده و آگاهی بیمه گر از وضعیت سلامت بیمه شده وجود دارد که هر کدام، شاخص‎های مختلفی را درنظر می گیرند. نتایج تصریح می نماید که به کارگیری پوشیدنی های سلامت از ابعاد مختلفی مانند ارزیابی ریسک، فرایندهای بیمه گری، کنترل خسارت و کاهش هزینه ها و زمان ، در طراحی محصولات بیمه زندگی و درمان موثر است. لذا، بیمه گران زندگی و درمان، بایستی علاوه بر مدنظر قرار دادن این فناوری ها در طراحی و ارایه محصولات، آمادگی لازم را در مقابله با چالش هایی نظیر مدیریت داده ها، ایجاد زیرساخت های لازم، حفظ حریم خصوصی و امنیت داده ها داشته باشند. در این راستا، ضروری است در مراحل اولیه برنامه ریزی این فناوری ها، استراتژی هایی را مانند افزایش آگاهی و ترغیب مشتریان به استفاده از این فناوری ها، مشارکت با شرکت های حوزه سلامت، امنیت داده ها، نوآوری در محصولات، کنترل خسارت و فرایندهای بیمه گری به کار گیرند.

    کلیدواژگان: بیمه زندگی، بیمه درمان، اینترنت اشیاء، فناوری پوشیدنی
  • سید رضا حسینی، بیژن عباسی*، احسان آقامحمدآقایی صفحات 14-29

    سلامت یکی از اساسی ترین نیازهای همه انسان هاست. اصلی ترین کارکرد نظام سلامت هر کشوری، ارایه خدمات این حوزه است. هدف انجام این تحقیق، این است که خدمات به چه طریقی از سوی چه نهادی و به توجه به چه اصولی ارایه می گردند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گسترش تامین اجتماعی در اصل 29 قانون اساسی با تکیه بر برخورداری همه مردم از مزایای تامین اجتماعی به عنوان حقی همگانی سرلوحه کار قرار گرفت. بر این اساس نهادها، سازمان ها، موسسات و صندوق های اصلی در قلمروهای بیمه ای، حمایتی و امدادی این نظام مکلفند امور اجرایی و تصدی گری خود در زمینه تولید و ارایه خدمات و تعهدات قانونی مربوط را به موجب قراردادهایی که ضوابط آن با پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تصویب شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی تعیین خواهد شد به موسسات کارگزاری محول نمایند. در نظام حقوقی ایران نهادهای مختلفی مسیول ارایه خدمات حوزه سلامت به اقشار مختلف جامعه هستند، اما اصلی ترین نهادهای ارایه دهنده خدمات بیمه ای، سازمان بیمه خدمات درمانی و سازمان تامین اجتماعی هستند. هر یک از این سازمان ها با توجه به وظایف و تعهداتی که بر عهده دارند، اقدام به ارایه خدمات سلامت در جامعه می کنند.

    کلیدواژگان: خدمات سلامت، بیمه سلامت، نظام سلامت، تامین اجتماعی
  • مهرانه شمشیربندی*، سارا امامقلی پور سفیددشتی صفحات 30-39
    مقدمه

    اجرای برنامه تحول سلامت با هدف گسترش افزایش کیفیت خدمات بستری و حفاظت مالی از بیماران بستری در راستای کاهش پرداخت از جیب و تامین خدمات مورد نیاز بیماران بستری توسط بیمارستان سبب افزایش هزینه های بستری در بیمارستان های مجری طرح بوده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر اجرای این برنامه بر هزینه های خدمت بستری بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت در کشور بود.

    روش بررسی

    این مطالعه، مطالعه مقطعی است که به منظور بررسی تعداد مراجعات و هزینه های خدمت بستری بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت با اجرای برنامه تحول سلامت در بازه زمانی فروردین 1391 الی اسفند 1395 انجام شده است. داده های مورد بررسی از کتب گزارش عملکرد سازمان بیمه سلامت در سال های مورد بررسی استخراج و جمع آوری شده است. دسته بندی داده ها با استفاده از نرم افزار Excel نسخه 2013 انجام شده است و تحلیل این داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و E-Views نسخه 8 صورت گرفته است و داده ها با مدل سری زمانی منقطع (ITS) آنالیز شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل سری زمانی منقطع نشان می دهد که سرانه تعداد مراجعات خدمت بستری بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت در کشور متاثر از اجرای برنامه تحول سلامت، بعد از گذشت حدود 4 ماه از آغاز برنامه به طور چشمگیری افزایش داشت. به نحوی که هر ماه به طور متوسط، به ازای هر یک میلیون نفر بیمه شده سازمان بیمه سلامت، 156 بستری به تعداد مراجعات بستری بیمه شدگان این سازمان اضافه شد. همچنین اجرای برنامه تحول سلامت موجب افزایش سرانه هزینه ثابت خدمت بستری بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت در کشور شده است. افزایش سرانه هزینه ثابت بستری بیمه شدگان بیمه سلامت پس از گذشت 4 ماه از شروع برنامه تحول سلامت و همزمان با آغاز اجرای فاز سوم برنامه تحول سلامت، بازنگری کتاب ارزش های نسبی خدمات سلامت، بوده است. یافته ها نشان دادند که اجرای برنامه تحول سلامت، هر ماه به طور متوسط، به ازای هر بیمه شده سازمان بیمه سلامت، مبلغ 8/1.544 ریال به هزینه هر خدمت بستری افزوده است.

     نتیجه گیری

    اجرای برنامه تحول سلامت موجب افزایش سرانه مراجعه بستری بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت شده است. همچنین اجرای این برنامه سرانه هزینه ثابت بستری بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت را افزایش داده است. با عنایت به محدودیت منابع مالی سازمان بیمه سلامت لازم است جهت کنترل و مدیریت منابع مالی، سیاست هایی از قبیل نظام ارجاع و ایجاد لیست انتظار دریافت خدمت بستری در درمان بیماری های غیراورژانسی به فوریت اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: برنامه تحول سلامت، تعداد مراجعات بستری، هزینه بستری، سازمان بیمه سلامت ایران
  • محمود کاظمیان، محمد مسکرپور امیری* صفحات 40-47
    مقدمه

    پیش بینی روند تغییرات مخارج سلامت در ایران، می تواند زمینه لازم برای کنترل و مدیریت هزینه های سلامت و ایجاد یک رشد برنامه ریزی شده و متعادل در هزینه ها را فراهم نماید. هدف از مطالعه حاضر پیش بینی روند رشد مخارج سلامت در ایران تا سال 1404 بود.

    روش بررسی

     پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی-تحلیلی و کاربردی بود. برای پیش بینی روند رشد مجموع مخارج سلامت، با استفاده از روش اقتصادسنجی، یک تابع تعادلی برای تقاضا خدمات سلامت خانوارها برازش گردید. جهت تخمین تابع تعادلی تقاضای خانوار از روش دو مرحله ای حداقل مربعات(2SLS)  استفاده شد. پیش از برازش مدل، وجود مانایی در متغیرهای مورد مطالعه با استفاده از آزمون دیکی-فولر تعمیم یافته(ADF)  مورد تایید قرار گرفت. همچنین عدم وجود مشکل همبستگی سریالی از طریق آزمون دوربین-واتسن  (D-W) مورد بررسی و تایید قرار گرفت. تمامی تخمین ها با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی Eviews 7 انجام شد. 

    یافته ها

     رشد مخارج سلامت طی سه سال اول (1396-1398) بین 3/1 تا 7/4 می باشد و پس از آن در یک دوره 4 ساله (1399-1402) کاهش خواهد یافت و سپس مجددا رشد بلندمدت خود را دنبال می نماید. به طوری که در سال 1403 و 1404 به ترتیب مجددا رشد 3/3 و 6/5 درصدی را تجربه خواهد نمود.

    نتیجه گیری

     ادامه رشد بلندمدت در مخارج سلامت، در شرایط محدودیت تامین مالی دولت، می تواند منجر به افزایش ریسک مواجه خانوارها با هزینه های کمرشکن سلامت گردد. سیاست گذاران سلامت کشور باید با گسترش فضای مالی بخش سلامت، منابع مالی جدیدی را برای تامین مالی هزینه های سلامت خانوارها تخصیص دهند.

    کلیدواژگان: پیش بینی، مخارج سلامت، خانوار، ایران
  • حسین جودکی*، بیتا همت بلند، نجمه سادات میرشفیعی صفحات 48-57
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر پیش بینی سرانه مراجعات سرپایی بیمه شدگان تامین اجتماعی از سال 1399 تا سال 1404 می باشد.

    روش  بررسی

    برای انجام پیش بینی از یک روش پنج مرحله ای شامل تعیین هدف پیش بینی، تعیین افق زمانی، انتخاب مدل پیش بینی، انجام پیش بینی و تعیین دقت آن استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد مراجعات سرپایی بیمه شدگان تامین اجتماعی در انتهای سال 1404، برابر با 553.124.688 مراجعه خواهد بود. از این تعداد  157،843،600مراجعه به مراکز درمانی تامین اجتماعی و  395،281،088 مراجعه به مراکز دولتی و خصوصی خواهد بود. هر بیمه شده به طور متوسط در سال 1398، 10.84 مراجعه سرپایی داشته است. از این مقدار 3.16 مراجعه به مراکز درمانی سازمان تامین اجتماعی و 7.68 مراجعه به مراکز عمومی و خصوصی طرف قرارداد بوده است. پیش بینی می شود در پایان سال 1404، به ازای هر بیمه شده 11 مراجعه سرپایی وجود داشته باشد که از این مراجعات 3.14 مراجعه به مراکز درمانی تامین اجتماعی و 7.86 مراجعه به مراکز درمانی عمومی و خصوصی خواهد بود.

    نتیجه گیری

    هرچند افزایش تعداد مراجعات به دلیل افزایش تعداد بیمه شدگان قابل توجیه می باشد اما صرفنظر از جمعیت، تا سال 1404 به ازای هر 100 نفر 8 مراجعه بیشتر نسبت به سال 1398 وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مراجعه سرپایی، ویزیت سرپایی، پیش بینی
  • فائزه محمدی، سینا نعمتی زاده*، عباس حیدری، حسین صفرزاده صفحات 58-67
    مقدمه

    کوید19 فراگیرترین بحران دهه های اخیر است که عامل تغییرات چشمگیری در رفتار مشتری شده است. چالش های ایجاد شده برای ارایه دهندگان خدمات درمانی به علت افزایش بیمار و استرس شغلی کادر درمان، کاهش مراجعات به بیمه سلامت و در نتیجه عدم دسترسی به مراقبت های مورد نیاز، محدودیت های قانونی و ترس از ابتلاء، تجربه آنلاین مشتری را به عرصه جدی برای ارایه خدمات بهتر در حوزه سلامت بدل ساخته است. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری-تفسیری تجربه آنلاین مشتری در دوره کوید19 انجام شده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با رویکرد پراگماتیک و بهره گیری از روش مروری فراترکیب در مرحله کیفی و مدلسازی ساختاری-تفسیری در مرحله کمی در سال 1399 انجام شد.در بخش کیفی با بررسی نظام مند 326 مقاله، 36 مقاله انتخاب و ابعاد شناسایی شده جهت ارایه مدل نهایی، از تکنیک مدلسازی ساختاری-تفسیری و تحلیل قدرت نفوذ-وابستگی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که این سازه دارای ابعاد تجربه شرکت، تجربه ایمنی بهداشتی، تجربه وب سایت، تجربه احساسی، تجربه پرداخت، تجربه محصول/خدمت و تجربه امنیت می باشد. همچنین تجربه شرکت، مولفه مستقل، تجربه احساسی به عنوان مولفه وابسته و مابقی مولفه های پیوندی می باشند.

    نتیجه گیری

    به سازمان بیمه سلامت پیشنهاد می شود؛ با توجه به اینکه مهم ترین هدف این سازمان منطبق بر اساسنامه حمایت از بیمار است؛ با بهره گیری از یافته های این پژوهش و تمرکز بر رویکرد دوراپزشکی، تجربه آنلاین مشتریان خود در دوره کرونا را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تجربه آنلاین مشتری، خدمات سلامت، دوراپزشکی، کوید19
  • شیرین شعاعی*، محمد مهدی قلی کشمرزی صفحات 68-79
    مقدمه

    شاخص جمعیتی از جمله نرخ مرگ ومیر در سیاست گذاری های مربوط به بهداشت و سلامت، مالی و سیستم بازنشستگی نقش بسیار مهمی دارند. لذا دقت مدل های ریاضی در پیش بینی مرگ ومیر یک چالش مهم است و پیش بینی دقیق تر امید به زندگی تاثیر فزاینده ای بر سیاست گذاری بخش عمده ای از اجتماع دارد. لذا هدف از این پژوهش، پیش بینی نرخ مرگ ومیر بر اساس خانواده مدل های مرگ ومیر تصادفی و مقایسه نتایج با یکدیگر است.

    روش بررسی

    یکی از روش های کاربردی برای پیش بینی مرگ ومیر، مدل لی-کارتر است. اما در این روش همانند سایر روش های برون یابی، اطلاعات پیرامون تاثیرات حاصل از پیشرفت های پزشکی، رفتاری یا اجتماعی روی نرخ مرگ ومیر لحاظ نمی شود. از جمله تعمیم های مدل لی-کارتر، مدل های رینشو-هابرمن و کوری هستند، که اثرات هم گروهی سنین خاص از داده ها را نیز اعمال می کنند. در این پژوهش از یک خانواده از مدل های تصادفی برای براورد پارامترهای مدل، نرخ های مرگ و میر ویژه سنی و پیش بینی نرخ مرگ و میر استفاده می شود. در این راستا، از داده های پایگاه اطلاعات مرگ ومیر انسانی (HMD) استفاده می شود. اما اطلاعات مربوط به کشور ما در این پایگاه وجود ندارد. از آنجاییکه، الگوی مرگ ومیر فرانسه به الگوی ایران بسیار نزدیک است و از جداول عمر این کشور (TD 88-90) در کاربرد های بیمه ایران استفاده می شود، لذا از نرخ فوت خام مردان فرانسه در سال های 1900-2018 بر روی سنین 18، 40 و 65 سال استفاده می کنیم.

    یافته ها

    در این پژوهش سه مدل مختلف از این خانواده مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس براورد پارامترها، مدل های برازش شده به داده ها و در نهایت پیش بینی نرخ مرگ ومیر مشاهده شد که در پیش بینی نرخ مرگ ومیر برای همه سنین تحت بررسی مدل رینشو-هابرمن بهتر از دو مدل دیگر عمل کرده است.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش سعی می شود با تعمیم مدل لی-کارتر به وسیله اعمال اثرات هم گروهی سنین خاص عملکرد مدل بهبود و روش بهینه با ارزیابی این مدل ها ارایه شود.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، پیش بینی مرگ ومیر، مدل مرگ ومیر تصادفی، مدل لی-کارتر، مدل رنشیووهابرمن، مدل کوری
  • جهان آرا ممی خانی* صفحات 80-82
|
  • Mitra Ghanbarzadeh*, Asma Hamzeh, Nasrin Hozarmoghadam Pages 2-13

    Advances in technology and user acceptance have led to the production and launch of wearable devices by startup companies over the years, as well as the spread of the Internet of Things, which can create amazing opportunities, especially for insurers. The purpose of this article, while introducing the Internet of Things and wearable technologies and explaining the reasons for their importance in life and health insurance, is to introduce and review the insurance companies that use these technologies in presenting their products in order to provide a clear picture of their application and capabilities. This research, using a qualitative method of descriptive-exploratory type, examines the applications, capabilities and challenges of using wearable technologies in life and health insurance. The research results show that there are different technologies for assessing the insured risk and the insurer’s awareness of the insured health status, each of which considers different indicators. The results indicate that the use of health wearables from various dimensions such as risk assessment, insurance processes, damage control and cost and time reduction is effective in designing life insurance and treatment products. Therefore, life and health insurers, in addition to considering these technologies in the design and delivery of products, must be prepared to face challenges such as data management, building the necessary infrastructure, privacy and data security. In this regard, it is necessary in the early stages of planning these technologies, strategies such as increasing awareness and encouraging customers to use these technologies, partnerships with companies in the field of health, data security, product innovation, damage control and insurance processes.

    Keywords: Life Insurance, Health Insurance, Internet of Things, Wearable Technology
  • Seyed Reza Hosseini, Bijan Abbasi*, Ehsan Aghamohammadaghaee Pages 14-29

    Health is one of the most basic needs of all human beings. The main function of the health system of any country is to provide services in this field. The purpose of this research is to find out how services are provided by which institution and according to what principles. After the victory of the Islamic Revolution, the expansion of social security became a public right in Article 29 of the Constitution, relying on the enjoyment of social security benefits by all people. Accordingly, the main institutions, organizations, institutes and funds in the areas of insurance, protection and relief of this system are obliged to carry out their executive affairs and tenure in the field of production and provision of services and related legal obligations in accordance with contracts proposed by the Ministry of Cooperatives. Social welfare and the approval of the High Council of Welfare and Social Security will be determined to be delegated to brokerage firms. In the Iranian legal system, various institutions are responsible for providing health services to different segments of society, but the main institutions providing insurance services are the Health Insurance Organization of Iran and the Social Security Organization. Each of these organizations, according to their duties and responsibilities, provide health services in the community.

    Keywords: Health Services, Health Insurance, Health System, Social Security
  • Mehraneh Shamshirbandi*, Sara Emamgholipour Sefid-Dashti Pages 30-39
    Introduction

    The implementation of Health Transformation Plan (HTP) with the aim of expanding the quality of inpatient services and financial protection of inpatients in order to reduce out-of-pocket payments and provide the services required by inpatients by the hospital has increased hospitalization rate and costs in hospitals. The purpose of this study was to investigate the impact of the implementation of this program on the service costs, hospitalization of the insured of Iran Health Insurance Organization (IHIO).

    Methods

    This cross-sectional study was conducted to investigate the hospitalization rate and cost of the insured of IHIO by implementing HTP in the period of April 2012 to March 2016. The data sources were gathered from the books of performance report of the IHIO from 2012-2016. Data was categorized using Excel software version 2013. Then Data was analyzed by SPSS software version 21 and E-Views version 8 using the Interrupted Time Series (ITS) model.

    Results

    The results of ITS showed a significant increase in hospitalization rate per capita after 4 months of the implementation of HTP. So that every month, on average, for every one million people insured, 156 people werr added to the number of hospitalized referrals of the insured of this organization. Also, the implementation of the HTP has increased the per capita fixed cost of service hospitalization of the insured insurance in the country.The increase in the per capita fixed cost of hospitalization after 4 months from the beginning of the Health Transformation Program and at the same time with the start of the third phase of the program has been the reason for reviewing the book Relative Values of Health Services.The Findings showed that the implementation of the program, on average per month, for each insured person, the amount of 1,544.8 Rials has been added to the cost of each hospital service.

    Conclusion

    The implementation of the HTP has increased the hospitalization rate and cost of per- insured of the IHIO.
    Also, the implementation of this program has increased the per capita cost of proving the hospitalization of the insured of the organization. Due to the limited financial resources of the organization, in order to control and manage financial resources, policies such as referral system and creating a waiting list for hospital services in the treatment of non-emergency diseases should be adopted immediately.

    Keywords: Health Transformation Plan, Hospitalization Rate, Hospitalization Cost, Iran Health Insurance Organization
  • Mahmood Kazemian, Mohammad Meskarpour-Amiri* Pages 40-47
    Introduction

    Predicting the trend of changes in health expenditures in Iran can provide the necessary basis for controlling and managing health expenditures and creating a planned and balanced growth in expenditures. The purpose of this study was to predict the growth trend of health expenditures in Iran until 2025.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical and applied research. To predict the growth trend of total health expenditures, an equilibrium function for household health service demand was fitted using the econometric method. Two-stage least squares (2 SLS) method was used to estimate the equilibrium function of household demand. Before fitting the model, the presence of mania in the studied variables was confirmed using the generalized Dickey-Fuller test (ADF). The absence of serial correlation was also assessed and confirmed by the Watson-D-W camera test. All estimates were performed using Eviews 7 econometric software.

    Results

    The growth of health expenditures during the first 3 years (2017-2019) is between 1.3 to 4.7, after which it will decrease over a period of 4 years (2020-2023) and then pursues its long-term growth again; In 2024 and 2025, it will grow again by 3.3 and 5.6 percent, respectively.

    Conclusion

    Continued long-term growth in health expenditures, in conditions of limited government funding, can lead to an increased risk of households facing catastrophic health expenditures. The country’s health policy makers must allocate new financial resources to finance household health expenses by expanding the financial sector of the health sector.

    Keywords: Forecasting, Health Expenditures, Households, Iran
  • Hossen Joudaki*, Bita Hemmat-Boland, Najmeh Sadat Mirshafiei Pages 48-57
    Introduction

    The aim of this study is to predict the per capita outpatient contacts of social security insured from 2020 to 2025.

    Methods

    To perform the prediction, a five-step method including determining the purpose of the prediction, determining the time horizon, selecting the prediction model, performing the prediction and determining its accuracy was used.

    Results

    The number of outpatient contacts of social security insured at the end of 2025 will be equal to 553,124,688. Of these, 157,843,600 will be referred to social security medical centers (28.5%) and 395,281,088 will be referred to public and private centers (71.5%).
    In 2019, each insured person had an average of 10.92 outpatient contacts. Of this amount, 3.24 referred to the medical centers of the Social Security Organization and 7.68 referred to public and private centers of the contracting party. It is predicted that by the end of 2025, each insured person will have 11 outpatient contacts, of which 3.14 contacts will be to social security medical centers and 7.86 will be to public and private medical centers.

    Conclusion

    The per capita number of outpatient contacts of social security insured will increase by 0.08 by 2025. That is, for every 100 people, there will be 8 more contacts than in 2019. Despite the slight increase in per capita outpatient contacts until 2025, per capita contacts in 2025 will still be 0.74 units lower than the maximum per capita contacts in 2009. The estimated per capita is lower than the actual per capita due to the non-registration of claims outside the insurance coverage.

    Keywords: Outpatient Contacts, Outpatients Visit, Predicting, Social Security Organization
  • Faezeh Mohammadi, Sina Nematizadeh*, Abbas Heydari, Hossein Safarzadeh Pages 58-67
    Introduction

    Covi-19 is the most pervasive crises in recent decades that has caused unmissable changes in customer behavior. Increasing patient numbers has created many challenges for health care providers and their staff, reduced referrals to health insurance and consequently lack of access to the care needed, lockdown and fear of infection have made online customer experience a serious issue for providing better health services. The aim of this study was to present a structural-interpretive model of online customer experience in covid-19 period.

    Methods

    The present study is based on pragmatism. In the qualitative part Meta-Synthesis (MS) which is a kind of review study and in quantitative stage, interpretive structural models have been used and it has done in 2020. In the qualitative section, by systematically reviewing 326 articles, 36 articles were selected and the identified dimensions were used to present the final model, structural-interpretive modeling technique and penetration-dependence analysis.

    Results

    The findings indicate that, the structure has the dimensions of company experience, health safety experience, website experience, emotional experience, payment experience, product/service experience and security experience. Also, the company’s experience is independent component, emotional experience as dependent component and the other are related components.

    Conclusion

    Given that the main goal of the health insurance organization is to protect the patient, it is recommended that by utilizing the findings of this research and focusing on the telemedicine approach, improve the online experience of its customers in the time of covid-19.

    Keywords: Online Customer Experience, Health Services, Telemedicine, Covid-19
  • Shirin Shoaee*, ⅯOhaⅿⅿaⅾ ⅯEhⅾi Ghoⅼi Keshⅿarzi Pages 68-79
    Introduction

    Demographic indicators such as mortality rates play a very important role in health, financial and pension policies. Therefore, the accuracy of mathematical models in predicting death is an important challenge, and a more accurate prediction of life expectancy has an increasing impact on the policy-making of a large part of society. Therefore, the purpose of this study is to predict the mortality rate based on the family of stochastic mortality models and compare the results with each other.

    Methods

    One of the practical methods for predicting mortality is the Lee-Carter model. But this method, like other extrapolation methods, does not include information about the effects of medical, behavioral, or social advances on mortality rates. Among the generalizations of the Lee-Carter model are the Renshaw-Haberman and Currie models, which also apply age-specific cohort effects. In this study, a family of stochastic models is used to estimate model parameters, age-specific mortality rates and predict mortality rates. In this regard, human mortality database (HMD) data is used. But there is no information about our country in this database. Since the French mortality model is very close to the Iranian model and the life tables of this country (TD 88-90) are used in Iranian insurance applications, so the crude death rate of French men in the years 1900-2018 on the ages of 18, 40 and 65 years is used.

    Results

    In this study, three different models of this family were evaluated. Based on the parameter estimation, the models fitted to the data and finally, the mortality rate prediction were found  that the Rinshaw-Haberman model performed better in predicting the mortality rate for all ages under study than the other two models.

    Conclusion

    In this study, by generalizing the Lee-Carter model by applying the applying the age-specific cohort effects, the performance of the model was improved and the optimal method was presented by evaluating these models.

    Keywords: Life Expectancy, Mortality Prediction, Stochastic Mortality Model, Lee-Carter Model, Renshaw-Haberman Model, Currie Model
  • Jahanara Mamikhani* Pages 80-82