فهرست مطالب

آراء - سال چهارم شماره 5 (بهار 1400)

نشریه آراء
سال چهارم شماره 5 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی عابدزاده زوراه* صفحات 7-26

    تحلیل و بررسی شیوه رسیدگی به عنوان یکی از اصلی ترین بخش های نظام عدالت کیفری در جرایم بانکی، یکی از مهم ترین نیازهای نظام حقوقی و اقتصادی کشور، با توجه به وضعیت کنونی نظام بانکی می باشد. تعیین شیوه های رسیدگی متفاوت و پیش بینی کیفرهای گوناگون از سوی قانون گذار در مورد هر یک از جرایم، نشان دهنده وجود رابطه میان درجه اهمیت جرایم با شیوه رسیدگی و اعمال کیفر در خصوص آن هاست. بنابراین تحلیل شیوه های رسیدگی در خصوص جرایم بانکی و دریافت نقطه عزیمت قانون گذار در این موارد، نمایانگر اهمیت این جرایم در نظر قانون گذار می باشد. آنچه در بادی امر به عنوان یک راهکار کارآمد و تخصصی به نظر می رسد؛ اتخاذ سیاست کیفری افتراقی در خصوص جرایم بانکی می باشد. اما عملکرد نظام تقنینی و قضایی ما در به کارگیری چنین سیاستی، چندان قابل دفاع به نظر نمی رسد. ازآنجایی که بررسی شیوه رسیدگی در جرایم بانکی به طورکلی، اثرات و نتایج علمی و مفیدی به دست نمی دهد؛ در مقاله پیش رو درباره هریک از جرایم بانکی، شیوه و شرایط رسیدگی به آن ها به طور دقیق و فنی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: شیوه رسیدگی، جرائم بانکی، پاسخ دهی کیفری
  • امیرمحمد جعفری هرندی*، سیدمهدی علامه صفحات 27-50

    مقوله شخصیت از جمله عناصر بنیادین و حیاتی در هر قراردادی در کلیه سیستم های حقوقی می باشد. این مقاله با رویکردی به حقوق ایران تاثیر شخصیت را در سیستم حقوقی ایران و در پرتو دکترین و آرای حقوقی مورد بحث و بررسی قرار می دهد. در برخی عقود و قراردادها شخصیت طرفین نقش مهمی را ایفاء می نماید؛ اما در همه قراردادها این تاثیر این گونه و به شکل یکسان نیست. برای مثال در این حوزه می توان به ماده 201 قانون مدنی ایران اشاره نمود که به موجب آن اشتباه در شخص طرف معامله به صحت معامله خلل وارد نمی آورد مگر در مواردی که شخصیت طرف علت عمده انعقاد عقد بوده باشد. علاوه بر این بر طبق حقوق کشورهای رومی ژرمنی نیز شخصیت عامل، مهم است. به بیان دیگر وقتی اشتباه در شخصیت طرفین رخ دهد به عنوان اشتباه در جوهره عقد است که می تواند همه این گونه قراردادها را در مجموع مخدوش کند. چرا که در این قراردادها به طور کلی شخصیت از اجزاء و عناصر اصلی و اساسی عقد به شمار می رود و فقدان آن (نبودن شخصیت مقصود) موجب بطلان قرارداد می گردد. در این مقاله نگارنده به شیوه تحلیلی به تبیین این موضوع در نظام حقوقی ایران اشاره داشته است.

    کلیدواژگان: شخصیت، صحت، قرارداد، اعمال حقوقی
  • محمد طاهری* صفحات 51-80

    در حالی که ارتباط تعهد با دین، رابطه عقد و تعهد، آثار تعهد نسبت به اشخاص ثالث و حکم معامله به قصد فرار از دین از اهم مسایلی است که محل بحث بودند، این مسئله مطرح شد که با توجه به گرفتن عین، مثل یا قیمت مال از انتقال گیرنده در معامله به قصد فرار از دین، وضعیت اختصاص حق تعقیب به حقوق عینی در نظم کنونی چگونه است؟ بنابراین در این تحقیق که به شیوه توصیفی و تحلیلی صورت گرفت آشکار شد که رابطه دین و تعهد تساوی نیست و علاوه بر اینکه گاه تعهد به سود شخص ثالث واقع می شود، به اقتضای حق تعقیب طلب که قانون گذار به متعهد له داده است می تواند آثاری علیه ثالث داشته باشد. این اثر که به ستاندن مال از ثالث می انجامد، موجب انفساخ معامله ثالث با مدین باید تفسیر شود و اقتضای پذیرش تعقیب طلب فراتر از ذمه مدین و در ذمه ثالث که به معنی تعقیب جزء مثبت دارایی داین است، معنایی جز تعدیل قاعده اختصاص حق تعقیب به حقوق عینی، ندارد.

    کلیدواژگان: تعهد، حق دینی، حق تعقیب، سقوط تعهد، تبدیل تعهد
  • امین جلیلی* صفحات 81-94

    دادسرا نهادی فرانسوی است که پس از انقلاب مشروطه وارد سازمان قضایی ایران شد. در این میان، عدم وجود نهاد دادسرا در صدر اسلام را نمی توان مستمسکی برای غیر شرعی خواندن این نهاد قرار داد. علت بیان مدعا، ابتنای مشروعیت نهاد دادسرا در چرخه قضایی ایران بر احکام امضایی استوار بر سیره عقلاست. اقدام مشابه عقلاء اقوام مختلف انسانی در بهره بردن از دادسرا در دوران تاریخ، مثبت عقلایی بودن این نهاد می باشد. عقل به عنوان منبع شناخت، نه تنها این نهاد را معارض با شرع مقدس نمی داند که آن را نصرتی برای نظام دادرسی اسلامی جهت برپایی عدالت به حساب می آورد. . در این میان، نگارنده بر آن است تا اولا اثبات نماید که نهاد دادسرا یک نهاد شرعی اسلامی می باشد و در وهله دوم اثبات نماید که شرعی بودن نهاد دادسرا مبتنی بر احکام امضایی متکی بر سیره عقلاست و نه وجود نهادی بنام حسبه در صدر اسلام.

    کلیدواژگان: دادسرا، حسبه، وحدت قاضی، سیره عقلاء
  • سید رضا سجودی* صفحات 95-120

    پس از شناسایی ارزش حیات انسان و ضرورت حمایت از آن از سوی قانون‏گذار ایران، چگونگی شروع و خاتمه زندگی، همواره توسط اندیشمندان مورد بحث و مناقشه قرار گرفته است؛ به عبارت دیگر در فرایند جرم‏انگاری و پاسخ‏گذاری متناسب در قبال جرایم علیه اشخاص و به طور خلاصه در شکل گیری سیاست کیفری تقنینی این حوزه، نحوه بروز مرگ انسان به عنوان یکی از اجزاء رکن مادی جرایم موصوف، محل اختلاف بوده است. این درحالی است که با پیشرفت علم پزشکی و تعریف و دسته بندی انواع مرگ، به مرگ قلبی و مغزی و توجه به مراتبی از نوع اخیر، به ویژه وضعیت زندگی نباتی دایمی، روزآمدی و اعمال تغییرات در رسمیت بخشی آن، از حیث الحاق به زندگی یا پایان حیات، ضرورت یافته است. از سوی دیگر قوه قضاییه در مقام اجرای سیاست مزبور، با اقدامات و به طور خاص در آراء قضایی، سیاست کیفری قضایی این حوزه را متبلور نموده است؛ به بیان روشن‏تر، کیفیت برداشت و طرز تلقی قضات از مقررات قانونی، بعد عینی و ملموس سیاست کیفری را پیرامون این مساله عیان ساخته است. در این پژوهش، ارزیابی سیاست اخیر و نحوه انطباق یا انقطاع رویکرد مقامات قضایی از دیدگاه قانون‏گذار در برابر جنایت غیرعمدی منتهی به حیات نباتی دایمی به عنوان هدف اصلی در نظر گرفته شده است. پس از بررسی به روش توصیفی- تحلیلی، مشخص شد مواضع مقامات قضایی به لحاظ نقص و ابهام در قانون‏گذاری، در تشخیص وضعیت حیات نباتی دایمی و تطبیق آن با حیات یا مرگ، سرگردان و در نتیجه از نظر تعیین ضمانت اجرا در نوسان است و بدین سان اجزاء نظام عدالت کیفری در این عرصه از هم‏گرایی منصفانه برخوردار نیستند؛ از این رو ضرورت اصلاح و تکمیل مقررات جاری، منطبق با داده های جدید پزشکی و اتخاذ یک سیاست کیفری خردمندانه تقنینی و بالتبع قضایی، برای تحقق انصاف، قانون‏مندی و هماهنگی بین ارکان نظام عدالت کیفری بیش از پیش نمایان شده است.

    کلیدواژگان: سیاست کیفری قضایی، مرگ مغزی، حیات نباتی دائمی، در حکم مرده، حیات غیرمستقر
  • سعید نظری شیخی*، حسین سوری صفحات 121-143

    درحالی که چهارچوب های قانونی مشخص و خاصی در اصول حقوق بین الملل درباره بیماری های واگیردار از جمله کروناویروس پیش بینی شده بود، دولت ها بیشتر با توجه به قانون اساسی و مقررات خود این بحران را مدیریت کرده اند. در مورد کشورهای درگیر کرونا گزارشهای رسیده حکایت از نامناسب بودن وضعیت اقتصادی و اجتماعی آنها دارد بالاخص کشورهای درحال توسعه. از اینرو در این مقاله با هدف بررسی بحران کروناویروس در چارچوب حقوق بین الملل، تاثیر آن را بر امنیت اقتصادی تحلیل کردیم؛ که با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای یافته های پژوهش حاکی از آن است که محدودیت های ایجاد شده در نتیجه بحران کروناویروس در روابط تجاری بین المللی و همچنین اجرای قوانین بین الملل اقتصادی، باعث تهدید امنیت سرمایه گذاری و امنیت اشتغال و درآمد شده و در نتیجه تاثیر بر منابع اولیه، تولید، اشتغال، توزیع درآمد و رفاه میگذارد.

    کلیدواژگان: کروناویروس (کووید-19)، حقوق بین الملل، سازمان سلامت جهانی، امنیت اقتصادی
|
  • Pages 7-26

    Analysis and investigation of processing as one of the main parts of the criminal justice system concerning banking crimes is one of the most important needs of the legal and economic system in Iran given the current state of the banking system. Determining the different processing methods and pre-determining different punishments by the legislator for each of the crimes indicates the existence of a relationship between the degree of the importance of the crimes and the method of processing and imposition of punishment concerning them. Therefore, the analysis of the procedures for processing banking crimes and finding the starting point of the legislator in these cases shows the importance of these crimes according to the viewpoint of the legislator. What seems to be an efficient and specialized solution is the adoption of a different criminal policy regarding banking offenses. But the performance of our legislative and judicial systems in applying such a policy does not seem very defensible. Whereas the study of the processing method concerning banking crimes in general does not produce scientific and useful effects and results; In this article about each of the banking crimes, the method and conditions of processing them have been carefully and technically analyzed.

    Keywords: processing method, banking crimes, criminal responding, differential proceedings
  • Pages 27-50

    The issue of personality is one of the fundamental and vital elements in any contract in all legal systems. This dissertation discusses the effect of personality in the Iranian legal system in light of legal doctrines and opinions. In some contracts, personality plays an important role, but in all contracts, this effect is not the same. For example, in this area, we can refer to Article 102 of the Civil Law of Iran according to which ambiguity concerning the party to the contract does not affect the validity of it, except in cases where the personality of the party is the main reason for concluding the contract. In addition, according to the Roman-Germanic countries law, the personality is of significance. In other words, when a confusion occurs concerning the personalities of the parties, it is considered as a mistake in the essence of the contract which can invalidate all such contracts in general. Because in these contracts, in general, personality is one of the main elements that is considered as a contract and it is the absence of intended personality which leads the contract to be invalidated. In this dissertation, the author explains this issue in an analytical way in the system.

    Keywords: personality, validity, Contract, legal acts
  • Pages 51-80

    Whereas the relationships between liabilities and debts, contracts and liabilities, the liabilities effects on the third party, and the legitimacies of deals concluded for evading the fulfillments of liabilities are the most important disputes, the issue is raised: how is the legitimacy of proceeding the real rights in the current order considering obtaining the properties themselves, their similar ones, or their prices from the transactor who had intended to evade fulfilling their liabilities? So in this study, conducted based on a descriptive - analytic method, it is revealed that the relationship between debts and commitments are not equal, besides that sometimes liabilities are in favour of third parties, so considering the right to proceed active debts, they may entail effects against third parties. These effects, which may lead to obtaining the properties themselves from third parties and revoking the deal of the third parties with debtors, should be interpreted. In addition, the nature of recognizing proceeding debpts, beyond the debt of the debtor, and within the rights of third parties, which as far as proceeding is concerned, this is considered as part of the property of the active creditor, indicates nothing but moderating the right of generalizing proceeding to real rights.

    Keywords: transforming liability, liability, liability termination, conversion ofliabilities
  • Pages 81-94

    The prosecutor's office is a French institution that entered the Iranian judiciary after the Constitutional Revolution. In the meantime, the absence of the judiciary system in the early days of Islam can not be used as a pretext to call this institution illegal. The reason for the claim is that the legitimacy of the judiciary in the Iranian judicial cycle is based on signature rulings based on the morals of the wise. A similar action of the wise men of different human races in using the court in the course of history is a positive proof of the rationality of this institution. The intellect, as a source of knowledge,not only does not consider this institution to be in conflict with the holy Shari'a, which considers it a victory for the Islamic judicial system to establish justice but also considers it as a victory for Islamic judiciary system to establish justice. In the meantime, the author intends to prove first, the institution of the judiciary is an Islamic religious institution, and second, to prove that the legitimacy of the judiciary is based on the rules of reasoning and not the existence of an institution called Hasba in the beginning of Islam.

    Keywords: Court, Hasaba institution, Principle of unity of judge Signature rulings, Sira of the wise
  • Pages 95-120

    Recognizing the value of human life and the necessity of protecting it by the Iranian legislator, how life might begin and/or end has always been disputed by intellectuals (On the other hand, in the process of criminizing and appropriately responding to the crimes committed, and generally, in forming the Penal policy in this area, the manner of the occurrence of death as the material component of such crimes). Nevertheless, due to the advances made in the medical science, and the classification of deaths into cardiac and cerebral ones, and in consideration to such the issues, including the status of permanent vegetative state, and making changes to formalize it, in terms of the continuance or the end of life, this subject is significant. On the other hand, the Justice Department, as the executive role-player of this policy through specific actions and specially through verdicts, has highlighted the judicial Penal policy around this issue. To be more clear, the quality of impressions and the attitudes of judges concerning laws have highlighted the material tangible angle of Penal policy concerning this matter. In this study, the later policy and the manner of adaptation or non-adaptation of the attitude of the judicial authorities according to the legislator against the premedidated felonies leading to permanent vegetative state, as the main purpose, been designated. After evaluation in a descriptive-analytic way, it was clear that due to the ambiguous legislation and (consequently) distinguishment of permanent vegetative state and its comparison with life or death, judicial authorities do not have a clear attitude, so it may have no concrete guarantee of execution. Therefore, it is much more required to correct and complement the current law according to the recent medical findings and adopting a wise criminal (and consequently) judicial Penal policy to establish fairness, justice, and the coordination of the organs of criminal justice.

    Keywords: judicial Penal policy, cerebral death, permanent vegetative state, considered as dead, unstable life
  • Pages 121-143

    While specific legal frameworks were provided for in the principles of international law regarding infectious diseases, including coronavirus, governments have managed the crisis more in accordance with their constitutions and regulations. In the case of the countries affected by Covid-12, reports indicate that their economic and social situation is unsatisfactory especially in developing countries. Therefore, in this article, with the aim of examining the coronavirus crisis in the framework of international law, we analyzed its impact on economic security; Using descriptive-analytical method and library studies, the research findings indicate that the restrictions created as a result of the coronavirus crisis in international trade relations as well as the implementation of international economic laws, threaten investment security and employment and income security. As a result, it affects primary resources, production, employment, income distribution and welfare.

    Keywords: Corona virus (Covid-12), International Law, World HealthOrganization, Economic Security