فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال هجدهم شماره 7 (پیاپی 116، مهر 1400)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هجدهم شماره 7 (پیاپی 116، مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 30
|
  • شهرام مظفر، محسن رادی، صدیقه امیری* صفحات 1-13

    حامل های لیپیدی نانوساختار (NLC) حامل های قوی برای ترکیبات چربی دوست هستند. در این تحقیق، محلول مالتودکسترینNLC: (6:10) در دمای ورودی 110 یا 180 درجه سلسیوس و سرعت جریان خوراک 5 یا 15 میلی لیتر در دقیقه توسط خشک کن پاششی خشک شده و ویژگی های پودرها مورد ارزیابی قرار گرفت. تصاویر به دست آمده از میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که پودر تولید شده از ذرات کروی شکل توخالی با سطوح صاف تشکیل شده اند. بیشینه بازده تولید پودر حدود 66 درصد بود. اندازه ذرات NLC پس از حل کردن مجدد پودرهای به دست آمده افزایش یافت]از 3/57 نانومتر (در بزرگ ترین اندازه قبل از خشک کردن) به 7/93 نانومتر (در بزرگ ترین اندازه بعد از خشک کردن)[، اما در تمام تیمارها کمتر از حد اندازه قابل قبول سیستم های NLC  بود. اندازه گیری شاخص های جریان پذیری مانند شاخص تراکم پذیری (متوسط 21/16)، نسبت هاوسنر (متوسط 20/1) و زاویه قرار (31 تا 42 درجه) نشان داد که نمونه ها به عنوان پودرهایی با قابلیت جریان پذیری خوب دسته بندی می شوند. نتایج این مطالعه نشان داد که سیستم های NLC را می توان با استفاده از ماده مالتودکسترین به عنوان ماده کمکی بدون هیچ گونه تغییر شدید در اندازه ذرات، با خشک کن پاششی خشک کرد.

    کلیدواژگان: حامل های لیپیدی نانوساختار، NLC، نانوذرات چربی، خشک کن پاششی، مالتودکسترین، ریزپوشانی
  • سیده الهام موسوی کلجاهی*، امیر بابایی صدر صفحات 15-27

    کیک از فراورده های پر مصرف در میان اقشار مختلف جامعه است که از معایب مهم آن می توان به کمبود فیبرهای رژیمی و بالا بودن میزان ساکارز در آن اشاره نمود، لذا کاهش میزان ساکارز و افزایش فیبرهای رژیمی به شرط حفظ خواص حسی مطلوب از چالش های مهم صنایع غذایی می باشد؛ از این رو هدف از این مطالعه امکان سنجی تولید کیک روغنی فراسودمند حاوی اینولین (0، 2.5، 5 و 7.5 درصد مقدار آرد گندم) و شیره انگور (0، 20، 40 و 60 درصد مقدار ساکارز) و اثر متغیرهای مورد بررسی بر ویسکوزیته خمیر کیک و خصوصیات فیزیکی، شیمیایی (محتوای رطوبت، افت وزنی، pH، قندهای احیاکننده، ساکارز، خاکستر کل، رنگ و فیبرخام)، ریولوژیکی و حسی کیک روغنی فراسودمند بود. مطابق نتایج به دست آمده افزایش کاربرد اینولین و شیره انگور به ترتیب منجر به افزایش و کاهش ویسکوزیته خمیر کیک گردید؛ همچنین با افزایش میزان جایگزینی آرد با اینولین و ساکارز با شیره انگور، محتوای رطوبت، قندهای احیاکننده، خاکستر کل و فیبرهای رژیمی نمونه های کیک افزایش یافته و میزان افت وزنی بعد از پخت، pH، درصد ساکارز و سفتی بافت نمونه های کیک کاهش یافت. از طرفی نتایج بدست آمده نشان داد که با افزایش غلظت اینولین تا 5 درصد، پارامتر L* نمونه ها افزایش و در غلظت های بالاتر از 5 درصد و با افزایش غلظت شیره انگور پارامتر L* روند کاهشی نشان داد؛ همچنین افزایش غلظت اینولین و شیره انگور باعث افزایش پارامتر *a و کاهش پارامتر *b نمونه ها گردید و در بررسی ویژگی های حسی، تفاوت معنی داری از لحاظ پذیرش کلی در بین نمونه ی شاهد و نمونه های حاوی 5 درصد اینولین و 40 درصد شیره انگور وجود نداشت.

    کلیدواژگان: اینولین، شیره انگور، فراسودمند، کیک
  • ستاره پهلوان زاده، داریوش خادمی شورمستی* صفحات 29-37

    به منظور بررسی تاثیر پرتودهی با دز متوسط اشعه گاما (دز 10 کیلوگری) بر خصوصیات ضد اکسیدانی و ضدباکتریایی آویشن شیرازی، پوشش خوراکی فعال حاوی عصاره آویشن شیرازی (5/1 %) معمولی و پرتودیده بر پایه کازیینات سدیم (8 %) تهیه و ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان پوشش داده شده در آزمایشی با 4 تیمار فیله های فاقد پوشش (شاهد:C)، فیله های حاوی پوشش کازیینات سدیم (تیمار1: T1) و فیله های دارای پوشش حاوی عصاره آویشن شیرازی معمولی (تیمار2: T2) و پرتودیده (تیمار3: T3) بر پایه کازیینات سدیم و 4 تکرار، طی دوره نگهداری 10 روزه در دمای 4 درجه سانتی گراد بررسی شد. آزمایشات شیمیایی (TVN, TBA, PV) و میکروبی (هوازی مزوفیل و سرماگرا) در روزهای صفر، 3، 6 و 10 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد؛ پرتودهی آویشن شیرازی با دز متوسط اشعه گاما، با وجود اثرات مثبت، موجب تغییرات معنی دار بر خواص ضد اکسیدانی و ضد باکتریایی آن نشد. اما در انتهای دوره نگهداری، کمترین مقادیر TBA (mg MDA/Kg 23/0±23/3)، TVN (mg/100g 12/1±23/25) و باکتری های سرماگرا (log cfu/g 13/0±00/5) در فیله های حاوی پوشش فعال کازیینات سدیم و عصاره پرتودیده آویشن شیرازی دیده شد (p<0.05). بنابراین می توان از عصاره آویشن شیرازی به صورت معمولی یا پرتودیده در پوشش فعال کازیینات سدیم، جهت افزایش ماندگاری و کیفیت فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در دمای یخچال حداقل به مدت 10 روز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، اشعه گاما، پرتودهی، کازئینات سدیم، ماندگاری
  • امیر دارایی گرمه خانی*، نرجس آقاجانی، محسن دلوی اصفهان صفحات 39-53

    محصولات سرخ شده سیب زمینی به دلیل خواص کیفی، طعم و بافت مطلوب بسیار محبوب هستند اما میزان چربی بالای آن ها باعث ایجاد نگرانی در جامعه شده است. استفاده از پوشش های خوراکی قبل از سرخ کردن در کاهش جذب روغن موثر است. در این تحقیق اثر غلظت های مختلف صمغ پکتین و کربوکسی متیل سلولز (CMC) به عنوان پوشش (0، 75/0 و 5/1%) بر جذب روغن و خواص کیفی فرنچ فرایز بررسی و با روش سطح پاسخ بهینه یابی شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت صمغ های پکتین و CMC میزان رطوبت نمونه ها روند صعودی داشت اما میزان جذب روغن، اتلاف رطوبت طی سرخ کردن و میزان نیروی لازم برای برش فرنچ فرایز تولیدی کاهش یافت. نتایج رنگ سنجی نشان داد که با افزایش غلظت صمغ CMC (تا غلظت 2/1%) میزان روشنایی (L) و اختلاف رنگ (DE) فرنچ فرایز تولیدی افزایش یافت اما استفاده از غلظت های بالاتر از 2/1 % صمغ CMC موجب کاهش شاخص های رنگی L و DE محصول شد. نتایج نشان داد که استفاده از صمغ های پکتین و CMC، موجب افزایش شاخص های رنگی a و b فرنچ فرایز تولیدی شد. پوشش دهی خلال های سیب زمینی با غلظت 69/0 % صمغ پکتین و غلظت 49/1% صمغ CMC به عنوان شرایط بهینه فرآیند پوشش دهی خلال سیب زمینی بوده و با شرایط مذکور پارامترهای کیفی فرنچ فرایز تولیدی به صورت بهینه حفظ می شود. استفاده از صمغ های پکتین و CMC می تواند منجر به تولید فرنچ فرایز کم چرب با ویژگی های کیفی مناسب بدون تاثیر نامطلوب بر خواص کیفی محصول شود.

    کلیدواژگان: خلال نیمه سرخ شده سیب زمینی، پوشش خوراکی، مواد هیدروکلوئیدی، جذب روغن
  • زهرا لطیفی*، مارال بهزادی نیا، سپیده قرا، پگاه پرهیزکار، محمد عباسی، زهرا جعفری صفحات 55-65

    استفاده از داروهای آنتی بیوتیکی با مشکلاتی نظیر عوارض جانبی ناخواسته و مقاومت دارویی همراه است و کمبود داروهای ضدمیکروبی جدید و طبیعی که دارای اثرات جانبی کمتری نسبت به آنتی بیوتیک ها هستند احساس می شود. هدف از این پژوهش، بررسی اثرات ضدباکتری عصاره هیدروالکلی پوست لیموترش علیه تعدادی از سوش های استاندارد باکتری های گرم منفی و گرم مثبت می باشد. غلظت های 25، 50، 100 و 200 میلی گرم بر میلی لیتر از عصاره استخراج شده به روش پرکولاسیون  به منظور بررسی اثرات ضدباکتریایی تهیه و با استفاده از روش انتشار چاهک علیه ده گونه مختلف از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی بررسی شد، سپس حداقل غلظت مهارکنندگی رشد باکتری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی باکتری (MBC) به روش رقت در لوله ای ارزیابی شد. عصاره الکلی پوست لیموترش بصورت وابسته به دوز، سبب افزایش معنی داری در قطر هاله ممانعت از رشد باکتری ها بویژه باکتری های گرم مثبت در مقایسه با گرم منفی گردید (05/0 >p). در غلظت 200 میلی گرم بر میلی لیتر حداکثر و حداقل قطر هاله عدم رشد به ترتیب مربوط به استرپتوکوکوس پیوژنز برابر با 20 میلی متر و سالمونلا تیفی موریوم برابر با 12 میلی متر بود. روش های MIC  و MBC هم بیش ترین اثر را برروی استرپتوکوکوس پیوژنز و کمترین اثر را بر روی اشریشیاکلی و سالمونلا تیفی موریوم  داشت. عصاره پوست لیموترش دارای اثرات ضدمیکروبی قابل ملاحظه ای می باشد که می تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای آنتی بیوتیک های سنتزی که مقاومت میکروبی به آن ها روز به روز در حال افزایش است، بکار رود.

    کلیدواژگان: عصاره پوست لیموترش، هاله عدم رشد، باکتری های گرم مثبت و گرم منفی
  • دینا سادات موسویان، عبدالرضا محمدی نافچی*، لیلا نوری صفحات 67-80

    سبزیجات عمر انباری پایینی دارند و از آنجا که به صورت تازه خوری مصرف می شوند، استفاده از روش های سالم و طبیعی برای افزایش ماندگاری آن ضروری است. پژوهش حاضر اثر بسته بندی فعال حاوی اسانس تیمول را  بر روی رنگ سنجی و pH، ارزیابی میکروبی مشتمل بر شمارش کل کپک و مخمر و خواص حسی در طول شش روز ماندگاری در دمای یخچال در مدت زمان نگهداری مورد تحقیق قرار می دهد. بدین منظور سالاد فصل با فیلم های پلی پروپیلن اصلاح شده  و پلی اتیلن با چگالی پایین   به مدت 1، 2 و 3 روز غوطه وری در تیمول بسته بندی شدند. نتایج نشان داد که سالادهای فصل بسته بندی شده با فیلم های پلی پروپیلن اصلاح شده و پلی اتیلن با چگالی پایین غوطه ور شده در اسانس تیمول برای 3 روز بیشترین pH و کمترین شمارش کپک و مخمر را نسبت به نمونه کنترل و دیگر تیمارها داشت.  شمارش کپک و مخمر در نمونه های بسته بندی شده با پروپیلن اصلاح شده حاوی اسانس در مقایسه با پلی اتیلن با چگالی پایین/اسانس تیمول به طور معنی داری کمتر بود (05/0 <p). فاکتور های  L*و a*- در طول زمان نگهداری کاهش پیدا کرد. شاخص های L*و a*- سالاد فصل در فیلم های پلی پروپیلن اصلاح شده و پلی اتیلن با چگالی پایین  غوطه ور شده برای 3 روز در مقایسه با نمونه شاهد و دیگر گروها کمتر بود. ارزیابی حسی نمونه های سالاد فصل نشان داد غوطه وری در اسانس تیمول موجب بهبود خواص حسی شده است (05/0 <p).از آنجایی که پوشش دهی فیلم های پلی پروپیلن اصلاح شده  و پلی اتیلن با چگالی پایین  به ویژه فیلم پلی پروپیلن اصلاح شده  سه روز غوطه ور شده در تیمول موجب بهبود رنگ، کاهش تعداد کپک و مخمر و افزایش عمر ماندگاری و بهبود خواص حسی سالاد فصل شد. بنابراین فیلم های تیمار شده با اسانس تیمول می توانند به عنوان بسته بندی فعال عمل کنند.

    کلیدواژگان: اسانس تیمول، بسته بندی فعال، پلی اتیلن، پلی پروپیلن، سالاد فصل
  • سیده مریم علوی، مهدی طبرسا*، حسن احمدی گاولیقی صفحات 81-90

    پلی ساکاریدهای سولفاته موجود در دیواره سلولی جلبک ها و گیاهان آبزی به دلیل ساختار ویژه شیمیایی و مولکولی از فعالیت های زیستی متنوعی برخوردار هستند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی پتانسیل پلی ساکاریدهای سولفاته گیاه آبزیMyriophyllum spicatum L. در جلوگیری از واکنش های اکسایشی و فعالیت آنزیم های گوارشی آلفا-آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز هست. پس از حذف رنگ دانه ها و ترکیبات با وزن مولکولی پایین، پلی ساکارید ها توسط آب مقطر در دمای 60 درجه سانتیگراد به مدت دو ساعت استخراج شدند. تخلیص پلی ساکارید ها بر روی ستون حاوی ژل DEAE Sepharose FF منجر به تولید دو فراکسیون F1 و F2 با بارالکتریکی متفاوت شد. پلی ساکاریدهای به دست آمده به میزان قابل توجهی قادر به مهار رادیکال های آزاد DPPH (62/20-81/64 درصد) و احیاء یون Fe3+ (جذب 24/0-50/0) با بیشترین فعالیت در فراکسیون F1 بودند. بازدارندگی پلی ساکاریدهای بر فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز متفاوت (50/22-20/63 درصد) بود و کمترین IC50 برابر با 31/1 میلی گرم بر میلی لیتر در فراکسیون F2 مشاهده شد. فعالیت آنزیم آلفا-گلوکوزیداز مخمری نیز توسط پلی ساکاریدها در سطوح مختلفی نسبت به کنترل کاهش یافت (30/1-5/89 درصد) و کمترین IC50 برابر با 0/10 میلی گرم بر میلی لیتر در پلی سا کارید خام مشاهده شد. به طورکلی، نتایج نشان داد که بسته به ساختار شیمیایی و مولکولی پلی ساکاریدهای سولفاته M. spicatum L. دارای پتانسیل ضد اکسایشی و بازدارندگی آنزیم های آلفا-آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز بوده و می توانند به عنوان ترکیبات ضد اکسایشی و ضد دیابتی موردتوجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: پلی ساکارید سولفاته، Myriophyllum spicatum، ضداکسایشی، ضد دیابتی
  • هوشنگ کاملان، مصطفی مظاهری طهرانی*، محمدرضا عدالتیان دوم، سید محمدعلی رضوی، محمدحسین حداد خداپرست صفحات 91-102

    در این پژوهش تاثیر افزودن پکتین با گروه های متوکسیل پایین در چهار سطح صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد بر ویژگی‏های ساختاری گویچه های چربی خامه سنگین (45 درصد چربی) بررسی شد. مطالعه ساختاری فاز پراکنده با استفاده از روش اندازه‏گیری توزیع پراکنش ذرات و بررسی مورفولوژی گویچه ها با کمک تصاویر میکروسکوپ نوری صورت گرفت. نتایج نشان‏دهنده تاثیرگذاری حضور پکتین با گروه های متوکسیل پایین بر اندازه و الگوی توزیع گویچه های چربی خامه بود. به طوری که متوسط اندازه حجم- سطح گویچه های چربی از 28/2 (خامه سنگین فاقد پکتین) به 65/4 میکرومتر(نمونه حاوی 6/0 درصد پکتین با گروه های متوکسیل پایین)رسید. تصاویر میکروسکوپ نوری نیز بیانگر تغییر مورفولوژی گویچه ها از فرم کروی و منفرد در محیط به سمت ذرات توده ای تجمع یافته بود. از سوی دیگر تصاویر پردازش شده نشان‏دهنده افزایش ناهمگونی اندازه ذرات با افزایش سطح پکتین با گروه های متوکسیل بود. همچنین بعد برخال به عنوان شاخصی برای کمی کردن بی نظمی بر مبنای تصاویر میکروسکوپی محاسبه شد. نتایج نشان داد بعد برخال  با افزایش سطح پکتین با گروه های متوکسیل پایین در خامه افزایش یافت. در نهایت رابطه ای با ضریب تبیین بالا میان تغییرات در اندازه ذرات اندازه‏گیری شده با بعد برخال محاسبه شده از روی تصاویر میکروسکوپی حاصل شد.

    کلیدواژگان: خامه، پکتین با گروه های متوکسیل پایین، توزیع اندازه ذرات، تصاویر میکروسکوپی، بعد برخال
  • لیلا ناطقی*، شیلا برنجی صفحات 103-115

    ویتامین D برای تنظیم جذب کلسیم و فسفر از رژیم غذایی و قراردهی آن ها در استخوان مورد نیاز می باشد. همچنین مصرف ناکافی کلسیم نیز می تواند منجر به نرمی استخوان در کودکان و بزرگسالان شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی امکان غنی سازی ژله با ویتامین D3 در غلظت های (g 100/IU 100و 70 ، 40) و کلسیم به شکل کربنات کلسیم در سطوح (mg/100g 1000و 750 ، 500) بود. بر این اساس 9 تیمار همراه با نمونه شاهد (ژله بدون ویتامین D3 و کلسیم) مطابق با طرح کاملا تصادفی طراحی گردید. آزمون های شیمیایی (مواد جامد محلول، اسیدیته و خاکستر) و ویژگی های  بافتی (سختی، پیوستگی و قابلیت جویدن) در روز اول و آزمون های پایداری کلسیم و ویتامین D3 و ویژگی های حسی (رنگ، طعم، بافت و پذیرش کلی) طی 60 روز نگهداری با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد استفاده از غلظت های مختلف ویتامین D3 اثر معنی داری بر مقادیر  رطوبت، اسیدیته، آب اندازی، ویژگی های بافتی و ویژگی های حسی ژله های غنی شده در مقایسه با نمونه شاهد نداشت. مطابق نتایج استفاده از غلظت های مختلف کلسیم اثر معنی داری بر میزان کاهش رطوبت، افزایش اسیدیته، کاهش میزان آب اندازی، افزایش سختی، پیوستگی و قابلیت جویدن و کاهش امتیاز رنگ و طعم گردید. امتیاز بافت و پذیرش کلی ژله های غنی شده با کلسیم و ویتامین D3 اختلاف معنی داری با نمونه شاهد نداشت و طی دوره نگهداری نیز کاهش معنی داری نشان نداد. نتایج نشان داد می توان از کلسیم به میزان mg/100g 1000 و ویتامین D3 به میزان IU/100mg 100 بدون تاثیر نامطلوب بر ویژگی های حسی در فرمولاسیون ژله استفاده نمود.  بنابراین می توان با غنی سازی ژله و استفاده از آن در رژیم غذایی کودکان و سالمندان از خواص ارزشمند آن بهره برد.

    کلیدواژگان: ژله، غنی سازی، کلسیم، ویتامین D3
  • انیس سادات جعفری، مهسا تبری*، مژگان امتیازجو صفحات 117-129
    زمینه و هدف

    ماست یکی از محبوبترین فرآورده های لبنی است که در سراسر دنیا به طور وسیعی مصرف می شود که با توجه به بالا بودن ارزش تغذیه ای و اهمیت اقتصادی  مورد توجه فراوانی قرارگرفته است. از این رو در این تحقیق سعی شد با در نظر گرفتن شاخص های کیفی مختلف، در زمینه بهبود خصوصیات تغذیه ای ماست وتولید محصولی با کیفیت مطلوب و یکنواخت، از طریق افزودن اسانس در کنترل اسیدیته، جلوگیری و پوشاندن ترشی در طول زمان همچنین خواص آنتی اکسیدانی دست یابیم.

    روش ها

    در این مطالعه پس از تهیه و آماده سازی ماست های پروبیوتیک حاوی اسانس زعفران، آویشن و زیره سیاه در چهار سطح (0، 5/0، 1 و 2  )، ویژگی های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، رنگ، آب اندازی و ویسکوزیته) و خصوصیات حسی در قالب کاملا تصادفی در سه تکرار در طی 21 روز مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج ارزیابی های حاصل از این پژوهش نشان دهنده تاثیر معنی دار متغیرهای مستقل و همچنین تاثیر سینرژیستی آن ها در سطح 5/0 درصد بر ویژگی های ماست گردید. در بررسی پارامترهای رنگی مشاهده گردید که میزان روشنایی با افزایش غلظت اسانس کاهش یافت به طوری که نمونه شاهد شاخص L*  بالاتری را دارا بود همچنین شاخص a* و b* با افزایش غلظت اسانس افزایش یافت. افزایش شاخص b* به دلیل حضو رنگدانه های کاروتنویید در اسانس زعفران بیشتر بود. تغییرات pH تیمارهای ماست کاملا متاثر از رشد میکروبی در تیمارها بود به گونه ای که به شکل معناداری باعث کاهش و در مقابل افزایش اسیدیته در بازه ی زمانی 21 روزه شد (05/0 ≥ p).

    نتیجه گیری

    غنی سازی ماست پروبیوتیک فرموله شده با اسانس می تواند گزینه مناسب در بهبود خواص عملکردی محصول نهایی و بالا بردن خواص آنتی اکسیدانی آن باشد.

    کلیدواژگان: ماست پروبیوتیک کم چرب، اسانس، خاصیت آنتی اکسیدانی، فراسودمند
  • شیوا قاسمی*، مصطفی قاسمی، محمدعلی نجاتیان، مجید گلمحمدی صفحات 131-141

    زغال اخته میوه ای بسیار فسادپذیر است که برای کاهش ضایعات به مدیریت مناسب پس از برداشت نیاز دارد. این مطالعه با هدف افزایش عمر پس از برداشت و عرضه محصول به بازار با استفاده از تیمارهای پس از برداشت کلرید کلسیم انجام شده است. تحقیق حاضر در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل 3 تیمار غوطه وری کلرید کلسیم (صفر، 60 و 80 میلی مولار)، 4 زمان انبارمانی (صفر، 10، 20 و 30 روز) و دو ژنوتیپ زغال اخته بودند. نمونه های میوه در مرحله بلوغ (بیش از 90 درصد قرمزی پوست) برداشت و تحت تیمارهای غوطه وری قرار گرفتند. در طی و پایان آزمایش، صفات مختلف فیزیکوشیمیایی میوه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در ژنوتیپ KKP2 میانگین سفتی و قند میوه کمتر و درصد ازدست دادن وزن بالاتر از ژنوتیپ Hir بود. نتایج نشان داد دو ژنوتیپ از نظر اسیدیته و اسید قابل تیتر تفاوت معنی داری نشان ندادند. سفتی، اسید قابل تیتر، اسید آسکوربیک، آنتوسیانین و فنل با گذشت زمان کاهش یافتند. در بین تیمارهای غوطه وری، بیشترین و کمترین مقدار سفتی، اسید قابل تیتر و اسید آسکوربیک به ترتیب متعلق تیمار کلرید کلسیم 60 میلی مولار و شاهد (آب مقطر) بودند. تفاوت بین تیمار کلرید کلسیم 60 و 80 میلی مولار معنی دار نبود. کمترین از دست رفتن وزن میوه نیز در تیمار 80 میلی مولار کلرید کلسیم بدست آمد.

    کلیدواژگان: زغال اخته، کاهش وزن، عمر انباری، آنتوسیانین
  • علی گنجلو*، محسن زندی، ماندانا بی مکر، سمانه منجم صفحات 143-159

    در پژوهش حاضر، در قدم اول تاثیر پوشش ژل آلویه ورا (75 درصد حجمی/حجمی) حاوی غلظت های مختلف از روغن شاهدانه (1-5 درصد حجمی/حجمی) بر برخی از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی گوجه فرنگی گیلاسی حین دوره نگهداری در دمای محیط بررسی گردید. نتایج به دست آمده حاکی از توانایی روغن شاهدانه جهت بهبود ویژگی های فیزیکی و شیمیایی گوجه فرنگی گیلاسی حین دوره نگهداری می باشد هرچند اختلاف معنی داری بین سطوح 3 و 5 درصد مشاهده نگردید (05/0>p). تغییر شیب در روند تغییرات شاخص رسیدگی برای نمونه پوشش دار شده با ژل آلویه ورا 75 درصد در روز 12 و برای نمونه پوشش دار شده با ژل آلویه ورا 75 درصد حاوی 3 درصد روغن شاهدانه در روز 16 رخ داد. با استفاده از یک سامانه پردازش تصویر نیز تغییرات نمونه های پوشش دار شده بر اساس خصیصه های رنگی و بافت حاصل از تصویر بررسی و به روش های مختلف درجه بندی شدند. نتایج حاکی از آن است که روش های تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی و شبکه عصبی مصنوعی توانستد گوجه فرنگی گیلاسی را به دو درجه سالم و معیوب تقسیم نماید که روش شبکه عصبی مصنوعی با کمک خصیصه های بافتی نمونه ها را با صحت بالاتری درجه بندی نمود (41/97 درصد). روش انفیس نسبت به دو روش دیگر قدرت تشخیصی بالاتری داشت و توانست با صحت درجه بندی معادل 96/98 درصد نمونه ها را به سه درجه سالم، درجه دو و غیرقابل مصرف درجه بندی نماید.

    کلیدواژگان: پردازش تصویر، گوجه فرنگی گیلاسی، شاخص رسیدگی، منطق فازی
  • مرضیه امیدی میرزایی، محمد حجتی*، بهروز علیزاده بهبهانی، محمد نوشاد صفحات 161-170

    اثر اسانس تخم گشنیز بر میزان pH، محتوی رطوبت، شاخص های رنگی (L*, a*, b*) و خصوصیات حسی (رنگ ظاهری، بو و پذیرش کلی) گوشت چرخ شده بره گوسفندی تلقیح شده با  لیستریا اینوکوا در دماهای مختلف (4، 10، 25و 37 درجه سلسیوس) طی 8 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. تاثیر هم زمان روز و دما بر pH نمونه ها در سطح آماری 5 درصد معنی دار بود به طوری که بیشترین pH در روز هشتم و دمای 37 درجه سلسیوس در نمونه حاوی اسانس (01/0± 50/8) و کمترین pH در نمونه حاوی اسانس در روز هشتم و دمای 10 درجه سلسیوس (01/0± 85/5) مشاهده گردید. نتایج نشان داد که زمان و دما بر رطوبت نمونه ها نیز اثر معنی داری داشت به طوری که بیشترین رطوبت در نمونه شاهد  و در اولین روز نگهداری (03/1±42/80) و کمترین رطوبت در نمونه حاوی اسانس و در روز هشتم و دمای37 درجه سلسیوس  (14/0±68/74) ثبت گردید. شدت روشنایی (L*) نمونه ها طی روزها و دماهای مختلف کاهش پیدا کرد به طوریکه بیشترین روشنی در روز اول و دمای 4 درجه سلسیوس (33/0±88/39) و کمترین روشنی مربوط به نمونه شاهد در روز هشتم و دمای 37 درجه سلسیوس (06/0±70/8) بود. قرمزی (a*) نمونه ها طی روزها و دماهای مختلف کاهش پیدا کرد به طوری بیشترین قرمزی در روز اول و دمای 4 درجه سلسیوس (18/0±50/13) و کمترین قرمزی مربوط به نمونه شاهد در روز هشتم و دمای 37 درجه سلسیوس (16/0±72/2-) بود. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که رنگ ظاهری، بو و پذیرش کلی نمونه ها طی دوره نگهداری و در دماهای مختلف کاهش پیدا کرد ولی نمونه های حاوی اسانس و نگهداری شده در دمای پایین تر از مقبولیت بهتری برخوردار بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از اسانس تخم گشنیز موجب حفظ بیشتر خصوصیات گوشت بره در دمای نگهداری پایین تر می گردد.

    کلیدواژگان: گوشت بره، اسانس، عمر نگهداری، ویژگی های حسی، رنگ
  • محسن دلوی اصفهان*، امیر دارایی گرمه خانی صفحات 171-181

    در این مطالعه، از سه مدل ریاضی (پلانک، فام و مدل عددی (اجزاء محدود)) برای پیش بینی زمان انجماد نمونه های سیب زمینی استفاده شد. به منظور توسعه مدل عددی، خصوصیات ترموفیزیکی (چگالی، هدایت حرارتی و گرمای ویژه) به عنوان تابعی از ترکیب نمونه و دما پیش بینی شد. ضریب انتقال حرارت همرفتی نیز با استفاده از روش مسئله معکوس و اعداد بدون بعد برآورد شد. نتایج نشان داد که زمان محاسبه شده توسط مدل عددی از بین سه مدل دیگر، دقیق ترین بوده و در مرحله بعدی بهترین مدل، مدل پیشنهادی فام است. علاوه بر این، تطابق خوبی بین دمای مشاهده شده و دمای پیش بینی شده توسط روش عددی در روش های مختلف انجماد مشاهده شد. به عنوان نتیجه گیری کلی، مدل عددی توسعه یافته، دمای نمونه های سیب زمینی را به درستی در حین انجماد پیش بینی می کند و می تواند برای شبیه سازی انجماد مواد غذایی معلق در هوا مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، روش مساله معکوس توسعه داده شده برای پیش بینی ضریب انتقال حرارت همرفتی می تواند در سیستم های مختلف انجماد به منظور انتخاب بهترین سیستم یا بهینه سازی روند انجماد مواد غذایی بکارگرفته شود.

    کلیدواژگان: اجزاء محدود، انجماد، زمان انجماد، مدل عددی
  • مریم خاموشی، محمدرضا خانی*، عبدالله قاسمی پیربلوطی صفحات 183-194

    مهمترین مشکل بهداشتی و کیفی در عرصه صادرات پسته ، مساله آلودگی آن به سم آفلاتوکسین و اکسیداسیون و هیدرولیز چربی ها است. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثرات عصاره های الکلی فلفل قرمز ، سیاه و دلمه ای بر میزان تولید آفلاتوکسین و اکسیداسیون در پسته و ویژگی های حسی آن انجام شد. به این منظور ابتدا فعالیت ضد قارچی عصاره های فلفل ارزیابی شد و پس از پوشش دهی نمونه های پسته با هر یک از عصاره های فلفل قرمز، سیاه و دلمه ای با مقادیر 0/1، 0/5 و 1 درصد (حجمی/وزنی) در قالب 9 تیمار و یک نمونه شاهد، نسبت به تلقیح قارچ آسپرژیلوس فلاووس به نمونه ها اقدام شد. سپس اندازه گیری میزان آفلاتوکسین و عدد پراکسید و ارزیابی ویژگی های حسی در روزهای 1، 30 و60 نگهداری انجام شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان رشد شعاعی میسلیوم قارچی در نمونه شاهد و کمترین میزان رشد قارچی در غلظت µL/L 105 عصاره فلفل قرمز مشاهده شد که با سایر غلظت های این عصاره و با غلظت مشابه عصار های فلفل دلمه ای و سیاه اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (P<0.05). میزان آفلاتوکسین در تیمارهای حاوی یک درصد فلفل قرمز و فلفل سیاه دارای کمترین مقدار و در نمونه شاهد دارای بیشترین مقدار بود. همچنین با افزایش میزان درصد عصاره ها، میزان عدد پراکسید و مطلوبیت حسی به طور معنی داری کاهش یافت. میزان 0/5 درصد عصاره فلفل قرمز از بیشترین میزان مطلوبیت حسی برخوردار بود و عصاره های 0/5 درصد فلفل دلمه ای و 0/5 درصد فلفل سیاه نیز بعد از آن قرار داشتند. عصاره های فلفل مورد بررسی نسبت به نمونه شاهد تاثیر معنی داری را بر کاهش میزان آفلاتوکسین و بهبود ویژگی های حسی پسته در طی نگهداری داشته اند و در مجموع تیمار پسته پوشش دهی شده با عصاره 0/5 درصد فلفل قرمز به عنوان تیمار برتر معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: پسته، آفلاتوکسین، عدد پراکسید، عصاره های فلفل قرمز، فلفل سیاه، فلفل دلمه ای
  • رقیه سلطانی، صدیف آزادمرد دمیرچی*، مهدی قره خانی، محمدعلی تربتی صفحات 195-203

    علیرغم اینکه آنتی اکسیدان های سنتزی در پایداری روغن ها در مقابل اکسیداسیون موثر عمل می کنند، اما اثرات منفی آنها بر سلامت مصرف کنندگان مورد بحث و استفاده از  آنها در حال محدود شدن است. بنابراین، استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی همچون اسانس برخی از گیاهان رو به افزایش است. در این پژوهش، اثر سه نوع اسانس گیاهی پونه، آویشن و رزماری به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی در غلظت های 250، 500، 750 و  ppm1000 و آنتی اکسیدان سنتزی هیدروکینون ترشیو بوتیل (TBHQ) در غلظت ppm 100 بر ویژگی های کیفی روغن سیاه دانه (شاخص OSI، عدد پروکسید، عدد اسیدی و مقدار تیموکینون) در روزهای تولید، 30، 60 و 90 بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین عدد پروکسید به ترتیب مربوط به روغن بدون آنتی اکسیدان (meqO2/kg oil13/61) و روغن حاوی ppm750 اسانس رزماری (meqO2/kg oil 7/7) بود. همچنین نتایج نشان داد که نمونه های روغن از لحاظ اسیدیته تفاوت معنی داری (05/0>p) با هم نداشتند. تیموکینون بعنوان ماده موثره روغن سیاه دانه در روغن های حاوی اسانس گیاهی بهتر حفظ شد، بصورتی که بیشترین و کمترین مقدار به ترتیب مربوط به روغن حاوی ppm  500 اسانس رزماری (ppm 1684) و روغن بدون آنتی اکسیدان (ppm 1230) بود. در کل نتایج نشان داد که می توان برای پایدارسازی روغن سیاه دانه و حفظ ویژگی های آن از بین اسانس ها، اسانس رزماری بهترین کارایی را داشت و در غلظت  ppm 750 می توان به جای TBHQ استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان طبیعی، اسانس، پایداری حرارتی، سیاه دانه
  • فاطمه ارمی، الهام آل حسینی، سید مهدی جعفری* صفحات 205-219

    با توجه به عوارض جانبی داروهای شیمیایی موجود و همچنین افزایش آگاهی عمومی در زمینه مزایای استفاده از ترکیبات طبیعی، توجه محققین به ترکیبات موثره موجود در گیاهان جلب شده است. د-لیمونن یک ترکیب مونوترپن، فرار و طعم دهنده است که در پوست مرکباتی مانند پرتقال یافت می شود. گزارش شده است که د-لیمونن، به عنوان یک اسانس، دارای طیف گسترده ای از ویژگی های ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی و درمانی است. د-لیمونن همچنین به عنوان یک ترکیب بی خطر شناخته می شود. این ترکیب به طور گسترده ای در صنایع آرایشی، دارویی، عطرسازی و مواد غذایی و آشامیدنی مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال، به دلیل برخی از ویژگی های ذاتی مانند شاخص حلالیت کم در آب، تخریب شیمیایی در حضور نور و درجه حرارت بالا و حساسیت زیاد به اکسیداسیون، کاربرد آن در مقیاس صنعتی بسیار محدود است. در این مقاله ساختار، روش های استخراج، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، درمانی و سلامتی بخش لیمونن و همچنین کاربردهای آن در صنعت غذا بررسی شده است.

    کلیدواژگان: استخراج، آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی، فعالیت ضدالتهابی، لیمونن
  • فوژان بدیعی* صفحات 221-229
    انجیر تازه میوه ای فسادپذیر است که عمر انباری کوتاهی دارد. از اینرو، خشک کردن روشی مناسب برای افزایش ماندگاری انجیر است. تغییر رطوبت انجیر خشک در مدت نگهداری می تواند تاثیر نامطلوبی بر بافت و رنگ آن بگذارد.  هدف از این تحقیق ارزیابی اثر رطوبت بر ویژگی های انجیر خشک با استفاده از دمای انتقال شیشه ای(Tg) است. Tg، دمای ذوب بخش بلوری (Tm) و انتالپی ذوب (ΔH) انجیر خشک در رطوبت های مختلف با دستگاه گرماسنج پویشی تفاضلی (DSC) اندازه گیری شد. دمانگاشت DSC نشان داد که انجیر خشک ساختاری نیمه بلوری دارد. با افزایش رطوبت نمونه ها، Tg و Tm کاهش یافت و انتالپی ذوب (ΔH)، با افزایش رطوبت افزایش یافت. نتایج نشان داد که آب پلاستی سایزری قوی و مهم برای انجیر خشک است و سفتی بافت را به طور معنی داری کاهش داد. اندازه گیری تغییر رنگ بافت انجیر خشک در رطوبت های مختلف نشان داد که با افزایش رطوبت، بافت انجیر به طور معنی داری تیره شد. برای بررسی تغییر بافت، رنگ و تبلور انجیرخشک در رطوبت های مختلف، فاکتور اختلاف دما (ΔT) بین دمای محیط و Tg تعیین شد. با افزایش مقدار ΔT روند کاهش سفتی بافت بیشترشد و مقدار ΔE و میزان تبلور افزایش یافت.
    کلیدواژگان: انجیرخشک، دمای انتقال شیشه ای، انتالپی ذوب، سفتی بافت، تغییر رنگ
  • پریچهر حناچی*، مرجان حسین پور صفحات 231-246

    در این مطالعه دو گیاه میخک و شاهتره میزان فلاونوییدهای تام و فنل های تام وفعالیت انتی اکسیدانی عصاره متانولی،آبی،اتانولی دو گیاه شاهتره و میخک بررسی و نتایج به دست آمده با هم مقایسه شد. سنجش میزان فنل و فلاونویید تام  و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با استفاده از  روش DPPH،  FRAPاندازه گیری شد. و روش کروماتوگرافی  TLC و HPLC با هدف جداسازی ترکیبات فنولی موجود در گیاه شاهتره و میخک انجام شد. بیشترین مقدار فنول مربوط به گیاه شاه تره درحلال متانولی و روش خیساندن بوده که مقدار 10±0/14 mg/g DW بوده  و بیشترین مقدار فلاونویید مربوط گیاه شاه تره در حلال متانولی و روش خیساندن   9±0/14 mg/g DWبوده و تفاوت معنی داری را در سطح (05/0 <p)نشان داد. بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی مربوط به حلال متانولی شاهتره و روش خیساندن با روشDPPH  به مقدار 0/4±0/14µg/ml  بوده و تفاوت معنی داری را در سطح (05/0 <p)نشان داد.  با استفاده از کروماتوگرافی لایه نازک ترکیبات گالیک اسید و 4 هیدروکسی 3و5 دی متوکسی بنزوییک اسید و4هیدروکسی سینامیک اسید  و وانیلیک اسید شناخته شدند.و با استفاده از کروماتوگرافی با کارایی بالا ترکیبات فنولی گالیک اسیدو 4هیدروکسی سینامیک اسیدو 4هیدروکسی بنزوییک اسید شناسایی شدند.نتایج این مطالعه به خوبی نشان می دهند که فعالیت آنتی اکسیدانی این گیاهان با میزان ترکیبات فنلی و فلاونوییدهای تام رابطه مستقیم دارد. پیشنهاد میشود با انجام ازمایشهای تکمیلی استفاده از انتی اکسیدان های طبیعی موجود در گیاه شاهتره و میخک را  جایگزین آنتی اکسیدان های مصنوعی نمود .

    کلیدواژگان: سرطان، فلاونوئیدی، فنولها، شاه تره، آنتی اکسیدانی، کروماتوگرافی، میخک
  • شهرام سالار، سارا جعفریان*، سید علی مرتضوی، لیلا روزبه نصیرایی صفحات 247-257

    استفاده از آغوز به عنوان منبع طبیعی سرشار از ترکیبات زیست فعال رویکردی نوین در فرمولاسیون های غذایی فراسودمند می باشد. هدف ازاین پژوهش، مطالعه اثرسطوح مختلف آغوز بر ویژگی های کیفی ماست نوشیدنی حاوی عسل و باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بود. تیمارهای تحقیق (4,T3,T2,T1T) را با افزودن سطوح مختلف آغوز (20،10،0 و30 درصد حجمی) به شیرگاومیش آماده نموده و سپس با 2درصد استارترماست و باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس تلقیح شدند.  به تمام تیمارها به جزتیمارشاهد (4T) 5درصد عسل افزوده شد.  نمونه هادرطی 21روزنگهداری در دمای1±4درجه سانتیگراد مورد ارزیابی های فیزیکوشیمیایی، میکربی وحسی قرارگرفتند. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که اثر سطوح مختلف آغوز برشاخص های فیزیکوشیمیایی ماست نوشیدنی شامل pH ، اسیدیته، سینرزیس و پذیرش کلی در سطح 5 درصد معنی دار بوده وباعث کاهش pH  از 4/39 به 4/11 و افزایش اسیدیته از 95/73 به 110 درصد در طی دوره ماندگاری شد. همچنین افزایش غلظت آغوز در تیمارها میزان سینرزیس را از 29/22 به 28/34 درصد کاهش داد. نتایج آزمون حسی نشان داد پذیرش کلی تیمارها با افزایش غلظت آغوز تا 20 درصد افزایش وبا افزودن 30درصد آغوز کاهش یافته است (0/05>p). میزان زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در تیمار3T بیش از سایر تیمارها (108 *1.67) شمارش شد. تعداد باکتری پروبیوتیک از روز14نگهداری یک سیکل لگاریتمی کاهش یافت اما تا 21 روز همچنان در محدوده تعریف شده برای محصولات پروبیوتیک بود (107*1/9).

    کلیدواژگان: آغوزگاومیش، ماست نوشیدنی، سین بیوتیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، عسل
  • زهرا رستمی، یحیی مقصودلو*، مهران اعلمی، محمد قربانی، صدیقه توسلی تالارپشتی صفحات 259-275

    کیک بژی برساق، نوعی کیک سنتی در شهرهای ایلام، کرمانشاه، کردستان و لرستان است که از آرد گندم، روغن مایع، شکر، تخم مرغ، شیر نیم چرب، گلاب و افزودنی های پودری (زیره، رازیانه، بیکینگ پودر، زردچوبه) تشکیل شده است. هدف از انجام پژوهش حاضر تولید کیک کم چرب بژی برساق از طریق جایگزینی جزء چربی فرمولاسیون با کنسانتره پروتئینی سویا [1] در مقدار بهینه (3 درصد) و کربوکسی متیل سلولز [2] در محدوده (3/0، 7/0، 1 درصد) می باشد. اثرات جایگزینی چربی با آزمون های فیزیکوشیمیایی خمیر و کیک و هم چنین ارزیابی حسی نمونه های کیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی ریولوژیکی خمیر کیک، نشان دهنده افزایش معنی دار میزان ویسکوزیته و قوام خمیر با افزایش سطح جایگزین های چربی در فرمولاسیون آن است. با افزایش درصد کربوکسی متیل سلولز در سطح ثابت کنسانتره پروتئینی، محتوای رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل و هم چنین شاخص روشنایی (*L) نمونه های کیک افزایش ولی میزان چربی به طور معنی داری کاهش یافت. افزایش مقدار کربوکسی متیل سلولز در سطح ثابت کنسانتره پروتئین سویا (3 درصد) به عنوان جایگزین چربی سبب افزایش مقدار سفتی، انسجام و فنریت نمونه های مورد بررسی شد؛ درحالی که افزایش فنریت بین نمونه های کم چرب معنی دار نبود. نتایج آنالیز حسی نمونه های کیک نشان داد که نمونه حاوی 3% SPC و 7/0% CMC در سطح جایگزینی 50% از نظر پذیرش کلی به عنوان بهترین نمونه از نظر ارزیاب های حسی بود.

    کلیدواژگان: کیک بژی برساق، جایگزین چربی، کنسانتره پروتئین سویا، کربوکسی متیل سلولز، ارزیابی حسی
  • مریم نکوئیان، درنوش جعفرپور* صفحات 277-292

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر استفاده از آرد موز سبز به عنوان جایگزین چربی بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی ماست کم کالری سین بیوتیک انجام گردید. بدین منظور مقادیر مختلف آرد موز سبز در غلظت های 1، 2 و 3 درصد به ماست افزوده شد. هم چنین پودر باکتری باسیلوس کواگولانس به میزان CFU/g 109  مورد استفاده قرار گرفت. در این پژوهش آزمون های pH، اسیدیته، بافت، ویسکوزیته ظاهری، ارزیابی رنگ و ارزیابی حسی صورت پذیرفت و با دو نمونه ماست شاهد کم چرب و شاهد پرچرب مقایسه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که جایگزینی آرد موز سبز باعث کاهش معنی دار میزان pH و میزان آب انداختگی نمونه های ماست نسبت به نمونه شاهد کم چرب شد. سفتی بافت و ویسکوزیته ظاهری با افزایش درصد آرد موز سبز، به طور معنی داری افزایش پیدا کرده که در این میان، نمونه حاوی 2 درصد آرد موز سبز مشابه نمونه شاهد پرچرب بود. همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که مطلوب ترین نتیجه مربوط به نمونه های حاوی 1 و2 درصد آرد موز سبز بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آرد موز سبز 2درصد به دلیل دارا بودن خصوصیات فیزیکوشیمیایی مطلوب و ایجاد بافت و طعمی قابل قبول می تواند به عنوان جایگزین چربی برای تهیه ماست کم کالری سین بیوتیک مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ماست کم چرب، آرد موز سبز، خواص رئولوژیکی، جایگزین چربی
  • حسن کیانی، بابک بهشتی*، علی محمد برقعی، محمدهاشم رحمتی صفحات 293-303

    سیستم های سه الکترودی، سیستم چشایی زبان انسان را شبیه سازی کرده و می تواند جهت بررسی کیفیت مواد غذایی استفاده گردد. حس چشایی یکی از حواس پنجگانه است و زبان مولکول های خاصی را شناسایی می کند. در سال های اخیر از سیستم های سه الکترودی با آرایه ای از الکترودها جهت شناسایی مولکول های مختلف استفاده می شود. در این تحقیق از یک سامانه سه الکترودی مبتنی بر روش های ولتامتری با سه الکترود گرافیت (Pencil Graphite (PG))، صفحه چاپی (Screen Printed (SP)) و گلسی کربن (Glassy Carbon (GC)) جهت شناسایی فلزات سنگین (کادمیم، سرب، قلع و نیکل) در روغن خوراکی زیتون استفاده گردید. فلزات سنگین در سه غلظت 05/0، 1/0 و 25/0 ppm به روغن خوراکی افزوده شده و سپس خروجی دستگاه توسط روش کمومتریک طبقه بندی شد. بر اساس نتایج PCA، الکترود PG 96% واریانس بین داده ها در روغن های خوراکی زیتون را شامل می شود. همچنین الکترود SP 91% و GC نیز 100% واریانس بین داده ها را در روغن زیتون را شناسایی نموده است. در ادامه روش SVM نیز توانایی بالایی در طبقه بندی فلزات سنگین در روغن های خوراکی از خود نشان داده است. همچنین روش PLS توانست 99% داده ها در روغن زیتون را پیش بینی نماید. در نهایت با توجه به نتایج می توان گفت سامانه سیستم سه الکترودی ساخته شده دارای دقت بالایی در شناسایی فلزات سنگین در روغن های خوراکی است.

    کلیدواژگان: سیستم سه الکترودی، فلزات سنگین، روغن خوراکی، ولتامتری چرخه ای
  • مریم مزرعه سفیدی، سید علی یاسینی اردکانی، ریحانه احترامی، نازگل حق ستان، میترا کیمیایی، سمیه موسوی ندوشن* صفحات 305-312
    مقدمه

    رنگ ها جزو دسته افزودنی های غذایی بوده که برای افزایش جذابیت مواد غذایی به آنها افزوده می شوند و در صنعت برای جذب مشتری اهمیت زیادی دارد. رنگ ها می توانند عوارضی شبیه آسم، هایپراکتیویتی در کودکان، تضعیف سیستم ایمنی، واکنش های آنافیلاکتیک و یا حتی اثرات سرطا نزایی داشته باشند. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت و میزان فراوانی رنگ های مصنوعی به کار رفته در انواع محصولات گوشتی عرضه شده در شهر یزد می باشد.

    مواد و روش ها

    تعداد 299 نمونه از فراورده گوشتی به صورت تصادفی نمونه برداری شد و پس از استخراج رنگ با اسید کلریدریک و تخلیص طبق استاندارد ملی ایران به شماره 2634 با استفاده از روش کروماتوگرافی با لایه نازک مورد آنالیز نوع رنگ قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج حاصله نشان داد که از 127/38 درصد نمونه ها که دارای رنگ بودند  37/47 درصد نمونه ها دارای رنگ مصنوعی، 74/44 درصد از نمونه ها دارای رنگ غیر مجاز و 89/7 درصد از نمونه ها دارای هر دو رنگ می باشند.

    نتیجه گیری

    استفاده غیرمجاز از رنگهای مصنوعی در تهیه مواد غذایی نگرانی های بهداشتی زیادی را بوجود آورده است. اطلاع از دلایل استفاده از این رنگ ها بویژه رنگ غیر مجاز تارتارازین، همچنین بالا بردن آگاهی مردم بویژه افراد مرتبط با تولید محصولات و مواد غذایی می تواند برنامه ریزی و اقدامات مدیریتی و کنترلی لازم را تسهیل نموده و گام مهمی برای حفظ سلامت جامعه باشد.

    کلیدواژگان: رنگ مصنوعی، فراورده گوشتی، تارتارازین، کینولین یلو
  • هایده گرجیان، زینب رفتنی امیری*، جعفر محمدزاده میلانی، نادر غفاری خلیق صفحات 313-325

    در این تحقیق، اثر نگهدارنده های طبیعی، عصاره آزاد برگ مورد، نانولیپوزوم حاوی عصاره مورد، نانونیوزوم حاوی عصاره مورد و بنزوات سدیم به عنوان نگهدارنده سنتزی بر خصوصیات میکروبی، حسی و شیمیایی سس مایونز به مدت 90 روز به صورت دوره ای (هر 15 روزی یکبار)، در دمای 4 درجه سانتی گراد مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون های میکروبی، شیمیایی و حسی نشان داد که، نمونه های سس مایونز حاوی نانونیوزوم و نانولیپوزوم نسبت به نمونه سس شاهد به طور معنی داری (05/0 <p)، باعث کاهش تغییرات شیمیایی (پراکسید، اسید تیوباربیتوریک) شد. بین pH  نمونه های سس تهیه شده در روز اول تفاوت معنی داری وجود داشت، بطوریکه بیشترین pH (2/4) مربوط به نمونه سس حاوی بنزوات سدیم بود. مقدار اسیدیته تمامی نمونه ها در محدوده استاندارد (62/0 تا 4/1) بود. نتایج میکروبی نشان داد که، شمارش اشریشیاکلی و اسید لاکتیک هتروفرمنتیتیو برای تمام تیمارها منفی و مطابق استاندارد بود. نمونه های سس حاوی نگهدارنده های طبیعی، عصاره مورد نانونیوزومی و نانولیپوزومی به طور موثری در کنترل کپک و مخمر و باکتریهای مقاوم به اسید نسبت به نمونه شاهد نقش داشت (05/0 <p)، نتایج ارزیابی حسی در این مطالعه نشان داد که نمونه های سس مایونز از نظر ویژگیهای حسی تفاوت معنی داری داشتند بطوریکه، سس حاوی عصاره آزاد امتیاز رنگ کمتری داشت. همچنین کمترین شاخص روشنایی (03/1±31/74=L*) مربوط به سس حاوی عصاره آزاد بود. نمونه های سس حاوی نانونیوزوم و نانولیپوزوم بالاترین پذیرش را از نظر مالش پذیری داشت. نتایج این مطالعه نشان داد که، با استفاده از نانونیوزوم و نانولیپوزوم حاوی عصاره برگ مورد می توان مصرف افزودنی شیمیایی بنزووات سدیم را کاهش داد و این گامی در بهبود سلامتی جامعه مصرف کنندگان است.

    کلیدواژگان: سس مایونز، عصاره مورد، نانونیوزوم، نانولیپوزوم، فساد میکروبی، فساد اکسیداتیو
  • حسن برزگر*، بهروز علیزاده بهبهانی، محمد نوشاد صفحات 327-335

    امروزه به دلیل اثرات سمی ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی سنتزی، استفاده از انواع طبیعی آن ها از جمله عصاره های گیاهی افزایش یافته است. در این پژوهش، اثر ضد میکروبی عصاره آبی برگ گیاه حنا به 4 روش دیسک دیفیوژن، چاهک آگار، تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی بر باکتری های اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی موریوم، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و لیستریا اینوکوا مورد بررسی قرار گرفت. در تمامی روش ها غلظت های بالاتر عصاره فعالیت ضدمیکروبی بیشتری بر باکتری های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و لیستریا اینوکوا در مقایسه با باکتری های اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی موریوم نشان داد. همچنین میزان فنول و فلاونویید عصاره به ترتیب 12/1±45/59 میلی گرم گالیک اسید در گرم عصاره و 70/0±35/40 میلی گرم کویرستین در گرم عصاره به دست آمد. پتانسیل آنتی اکسیدانی عصاره آبی به دو روش مهار رادیکال آزاد DPPH و مهار رادیکال آزاد ABTS اندازه گیری و مشخص گردید که در هر دو روش افزایش غلظت عصاره به طور معنی داری منجر به افزایش پتانسیل آنتی اکسیدانی شد. با توجه به خاصیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی عصاره برگ حنا، این گیاه می تواند به عنوان یک ترکیب زیست فعال طبیعی در مواد غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برگ حنا، عصاره آبی، فعالیت ضد میکروبی، پتانسیل آنتی اکسیدانی، ترکیبات زیست فعال
  • زهرا خداکرمی فرد*، محمدجواد حسین زاده، علیرضا شیرازی نژاد صفحات 337-346

    در این مقاله به بررسی موضوع انتقال حرارت در اجسام جامد سه بعدی، یه صورت خاص با هندسه استوانه ای، به کمک روش عددی اجزا محدود توسط نرم افزار تجاری آباکوس پرداخته شده است. حرارت دادن و سرد کردن در فراوری مواد غذایی فعالیتهای معمول هستند، حرارت دادن مواد غذایی با اهداف مختلفی نظیر کاهش تجمیع میکروبی، غیرفعال کردن آنزیم ها، کاهش مقدار آب ماده غذایی، اصلاح ویژگی عملکردی یک ترکیب خاص و پختن انجام می شود که انتقال حرارت نقش محوری در تمامی این عملیات ها دارد. در این مقاله به منظور بررسی تغییرات دمایی خلال سیب زمینی واقع در روغن با دمای بالا، نمونه با هندسه استوانه ای برای مدل سازی در نظر گرفته شده است که در دمای روغن برابر دویست درجه سانتی گراد قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از مدل سازی عددی خلال سیب زمینی در روغن با دمای بالا نشان  می هد که آهنگ تغییرات در قسمت های لبه ای مدل بیشتر از سایر قسمت های آن است که این خود عاملی برای سوختگی لبه های خلال سیب زمینی می باشد. همچنین تغییرات دمایی در مرکز مدل کمترین آهنگ تغییرات را دارد به عبارتی توزیع انتقال حرارت در شعاع استوانه به صورت لگاریتمی انجام می شود. بعلاوه با بیشتر شدن زمان در معرض قرار گرفتن نمونه خلال سیب زمینی در روغن با دمای بالا، تقریبا تمام مدل به شرایط دمایی یکسانی می رسد.

    کلیدواژگان: المان محدود، انتقال حرارت، سیب زمینی، مدل سازی عددی، مواد غذایی
  • مهدیس مرادی*، مرضیه بلندی، مهدی کریمی، فریبرز ناهیدی، هما بقایی صفحات 347-356

    بیماری سلیاک یک اختلال خودایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی است. در این بیماری پرزهای روده باریک آسیب دیده و جذب مواد مختل می‏گردد. همپنین ورود گلوتن به سلول‏های روده موجب پاسخ سیستم ایمنی می شود. واکنش التهابی ایجاد شده موجب تحلیل پرزهای روده و کاهش فعالیت آنزیم‏های روده می شود. تنها راه درمان این بیماری مصرف مواد غذایی فاقد گلوتن می‏باشد. لذا استفاده از پودر سیب زمینی در تولید فرآورده‏هایی نظیر نان به عنوان یک منبع غنی فاقد گلوتن به دلیل وجود ترکیبات پروتیینی و هضم آسان از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش اثر استفاده همزمان صمغ گوار، کازیینات سدیم و آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی هر کدام در چهار سطح 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد جهت تولید نان فاقد گلوتن بر پایه پودر سیب زمینی واریته آگریا مورد بررسی قرار گرفت و سپس خصوصیات بافتی، فیزیکوشیمیایی و حسی نان طی مدت زمان 7 روز نگهداری تعیین شد. نتایج این بررسی نشان داد افزودن ترانس گلوتامیناز میکروبی با ایجاد پیوندهای عرضی درخمیر سبب قدرت کشش و پایداری خمیر نان شد. افزودن صمغ گوار سبب افزایش حجم مخصوص و کاهش سفتی نان شد. افزودن کازیینات سدیم منجر به افزایش جذب آب و بازدهی خمیر شد. لذا استفاده ازاین افزودنی ها منجر به افزایش میزان تخلخل، حجم مخصوص و کشش بافت و کاهش میزان شاخص های رنگیa*،L*  و b* در پوسته نان و بافت فرآورده نهایی شد. بنابراین مصرف پودر سیب زمینی واریته آگریا در فرمولاسیون نان تافتون سبب افزایش مدت زمان نگهداری، افزایش بازارپسندی فرآورده توسط مصرف کننده و بهبود ویژگی های بافتی شد. از این رو استفاده همزمان آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی، صمغ گوار و کازیینات سدیم توانست تغییرات مطلوبی را بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی نان تافتون فاقد گلوتن بر پایه سیب زمینی طی مدت زمان ماندگاری بر جا گذارد.

    کلیدواژگان: سلیاک، آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی، صمغ گوار، کازئینات سدیم، آرد سیب زمینی، بیماری سلیاک
  • مهدیه حسینی، حبیب الله میرزایی*، امان محمد ضیائی فر، حسینعلی تاش شمس آبادی، علی معتمدزادگان صفحات 357-369

    تولید غذاهای سرخ شده سالم تر، نیازمند بهینه نمودن فرآیندهای صنعتی است. در این زمینه، سرخ کردن هوا یک جایگزین برای سرخ کردن عمیق، جهت تولید محصولات سیب زمینی مانند چیپس با محتوای چربی کمتر خواهد بود. یکی از مهم ترین نکات در طراحی، مدل سازی و بهینه سازی فرآیندهای سرخ کردن؛ تعیین دقیق پارامترهای انتقال جرم است. بر این اساس، در این پژوهش به بررسی سنتیک خروج رطوبت، محاسبه پارامترهای انتقال جرم ازجمله ضریب نفوذ موثر، عدد بدون بعد بایوت جرمی و ضریب انتقال جرم و همچنین انرژی فعال سازی در سه دما و دو سرعت جریان هوا پرداخته شد. در این پژوهش برای اولین بار از سرعت جریان هوا به عنوان متغیر در سرخ کردن با هوای داغ استفاده شده است که در سنتیک خروج رطوبت تاثیر معنی داری نیز داشت. نتایج نشان داد تمامی پارامترهای انتقال جرم و همچنین ثابت سنتیک کاهش آب با دما نسبت مستقیم داشته و با افزایش دمای فرآیند افزایش یافتند و در سرعت جریان های متفاوت نیز همه پارامترها به جز عدد بایوت، روند افزایشی داشتند. نتایج انرژی فعال سازی به دست آمده با استفاده از معادله آرنیوس نیز در سرعت جریان هوای کمتر، مقادیر بیشتری برآورد شد.

    کلیدواژگان: انتقال جرم، انرژی فعال سازی، سینتیک رطوبت، فرآیند سرخ کردن هوای داغ
  • مسعود کاظمی نیا، حمیدرضا شعبانی خنار، احسان عالی، رزاق محمودی* صفحات 371-389

    آلودگی های محیطی و تقلباتی که در حین تولید عسل رخ می دهد، می تواند سلامت مصرف کننده را به مخاطره بی اندازد بنابراین در این مطالعه بر آن شدیم، عوامل موثر بر کیفیت و ایمنی عسل را از هم تفکیک کنیم تا با شناسایی و کنترل این عوامل، کیفیت و ایمنی عسل حفظ گردد. در مطالعه مروری نظام مند حاضر، اطلاعات لازم با مراجعه به پایگاه های اطلاعاتی Pub Med، Science Direct، Elsevier، Google Scholar، SID، MagIran، Civilica، سازمان جهانی بهداشت، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد بر اساس کلیدواژه های عسل، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، کیفیت، ایمنی، سلامت عمومی، فلزات سنگین و باقی مانده های دارویی طی 10 سال اخیر جمع آوری گردید. عواملی که بر کیفیت عسل تاثیر گذارند شامل میزان کربوهیدرات ها (نسبت فروکتوز به گلوکز)، پرولین، اسید گلوکونیک، اسیدسیتریک، رطوبت، خاکستر (به خصوص پتاسیم)، 5-هیدروکسی متیل فورفورال (5-HMF)، فعالیت دیاستازی (آلفا و بتا آمیلاز)، رنگ، هدایت الکتریکی، pH، اسیدیته و عواملی که بر ایمنی (بی خطری) عسل تاثیر گذارند شامل فلزات سنگین و باقی مانده های دارویی می باشند. خصوصیات فیزیکوشیمیایی شامل میزان کربوهیدرات ها، پرولین، اسید گلوکونیک، اسیدسیتریک، رطوبت، خاکستر، 5-HMF، فعالیت دیاستازی، رنگ، هدایت الکتریکی، pH، اسیدیته فقط بر کیفیت عسل تاثیر گذارند و تهدیدی بر سلامت مصرف کننده نیستند. اما فلزات سنگین و باقی مانده های دارویی علاوه بر کیفیت عسل، ایمنی و سلامت مصرف کننده را نیز به مخاطره می اندازد؛ بنابراین فلزات سنگین و باقی مانده های دارویی نسبت به خصوصیات فیزیکوشیمیایی، کیفیت بهداشتی عسل و سلامت عمومی مصرف کننده را بیشتر به مخاطره می اندازند. درنتیجه شناسایی و کنترل فلزات سنگین و باقی مانده های دارویی در عسل نسبت به خصوصیات فیزیکوشیمیایی از اهمیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: عسل، ایمنی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، فلزات سنگین، باقی مانده های دارویی
|
  • Shahram Mozaffar, Mohsen Radi, Sedigheh Amiri* Pages 1-13

    The NLCs are potent carriers for lipophilic bioactive compounds. The NLC:maltodextrin (6:10) solution at the inlet temperatures of 110 or 180 °C, and the feed flow rate of 5 or 15 mL/min was spray-dried and the powders characteristics were evaluated. The SEM micrographs showed the particle morphologies of hollow spheroids with smooth surfaces. The powder production yields as high as 66% was achieved. The sizes of NLC particles after the redispersion of the spray-dried powders shifted to higher amounts, but were below the acceptable size of NLC systems. The measurement of flowability indices such as Carr’s compressibility index, Hausner ratio, and angle of repose showed that the samples were categorized as the powders with good flowability. The results of this study revealed that NLC systems can be successfully spray-dried by using maltodextrin as the excipient without any drastic changes in the particle size.

    Keywords: nanostructured lipid carrier, NLC, spray-drying, maltodextrin, lipid nanoparticles, encapsulation
  • Seyedeh Elham Mousavi Kalajahi* Pages 15-27

    Cakes, as one of the most widely consumed products in societies, may have some disadvantages such as lack of dietary fibers and high level of sucrose contents. Therefore reducing sucrose and increasing dietary fiber contents of cakes while retaining its favorable sensory properties is one of the major challenges for the food industry. The purpose of this study was to evaluate the feasibility of the production of functional oily cakes containing inulin (0, 2.5, 5 and 7.5% of wheat flour) and grape molasses (0, 20, 40 and 60% sucrose), and to review the effects of the variables on the cake-batter viscosity, physical and chemical (moisture content, weight loss, pH, reducing sugars, sucrose, total ash, color and fiber content), rheological and sensory properties of oily cakes. According to the results, increasing the use of inulin and the grape molasses in cakes would result in increasing and decreasing the viscosity of the cakes respectively. Also, by increasing the amount of substitution of flour with inulin, as well as the substitution of sucrose with grape molasses, the levels of moisture content, reducing sugars, total ash, and dietary fiber in cake-samples were increased and the levels of weight loss after baking, pH, sucrose content and firmness of cake-samples were decreased. The results showed that by increasing the concentration of inulin up to 5%, the L* parameter of the samples were increased and in concentrations above 5% and by increasing the concentration of grape molasses, the L* parameter showed a decreasing trend; Also increasing the concentration of inulin and grape molasses increased the parameter a* and decreased the parameter b* of the samples., so that there was no significant difference in overall acceptability between the control sample and those containing 5% inulin and 40% grape molasses.

    Keywords: Cake, Functional, Grape molasses, Inulin
  • Setare Pahlavanzade, Dariush Khademi Shurmasti* Pages 29-37

    In order to evaluate the effect of moderate dose gamma irradiation (10 KGr) on ​​antioxidant and antibacterial properties of Zataria multiflora Boiss, edible active coating containing normal and irradiated extract (1.5%) on base of Na-caseinate solution (8%) was prepared and shelf life of coated rainbow trout fillet was evaluted. An experiment was carry out with 4 treatments without coating (control), fillets coated with Na-caseinate (T1), and fillets coated with Na-caseinate enriched with  normal (T2) or irradiated (T3) Zataria multiflora Boiss extract and 4 replicates during 10 days at refrigerated (4±1oC) storage. Chemical (TVN, TBA, PV) and microbial (TVC and PTC) tests were measured on days 0, 3, 6 and 10. The results showed irradiation of Zataria multiflora Boiss with a moderate dose of gamma rays, despite the possitive effects, did not cause significant changes in its antioxidant and antibacterial properties. But at the end of the storage period, the lowest levels of TBA (3.23±0.23 mg MDA/Kg), TVN (25.23±1.12 mg/100g) and psychrophilic bacteria counts (5.00±0.13 log cfu/g) was found in fillets containing active coating of Na-caseinate and irradiated Zataria multiflora Boiss extract (p <0.05). Therefore, Zataria multiflora Boiss extract can be used as normal or irradiated in the active coating of Na-caseinate, to increase the shelf life and quality of rainbow trout fillets at refrigerator temperature for at least 10 days.

    Keywords: Zataria multiflora, Gamma rays, Irradiation, Sodium caseinate, Shel life
  • Amir Daraei Garmakhany*, Narjes Aghajani, Mohsen Dalvi Isfahan Pages 39-53

    Fried potato products are very popular due to their desired quality properties, taste and texture, but their high fat content has caused concern in society. The use of edible coatings before frying is effective in reducing oil absorption. In this research, the effect of different concentration (0, 0.5 and 1%) of pectin and carboxymethyl cellulose (CMC) gums as a coating agent on oil absorption and quality properties of French Fries was investigated and optimized by the response surface methodology. Result showed that the moisture content of the samples increased as the concentration of pectin and CMC gums increased, but the amount of oil absorption, water loss during frying and the amount of required maximum shearing force for cuting the produced French fries decreased. Colorimetric results showed that, with increasing CMC gum concentration (Up to 1.2%), the brightness (L) and color difference (DE) of the produced French fries increased, but, the use of CMC gum concentrations higher than 1.2% reduced the color parameters of L and DE of the final product. Results showed that using pectin and CMC gums increased the color parameters a and b of the produced French fries. coating potato stripes with 0.69% pectin gum and 1.49% CMC gum are the optimum conditions for coating process of potato strips and at this condition, the quality parameters of the produced French fries are maintained optimally. Application of pectin and CMC gums lead to produce low fat French fries without adverse effect on quality attributes of final product.

    Keywords: Semi- fried potato strips, Edible coating, Hydrocolloids, Oil absorption
  • Yasamin Latifi*, Maral Behzadinia, Sepide Qara, Pegah Parhizkar, Mohammad Abbasi, Zahra Jafari Pages 55-65

    The use of antibiotic drugs is associated with problems, such as unwanted side effects and drug resistance, and the lack of new and natural antimicrobial drugs that have fewer side effects than antibiotics. The aim of this study, investigating the effects of hydroalcoholic extract of sour lemon peel on a few of standard strains of G+ and G- bacteria. Concentrations of 25,50,100 and 200 mg/ml of extracts by percolation method were prepared to determine antibacterial effects and using a well publication method against ten different species of G+ and G- bacteria, then the Minimum Inhibitory Concentration of bacterial growth (MIC) and Minimum Bacterial Concentration (MBC) were evaluated by dilution in tube. Alcoholic extract of sour lemon peel in a dose-dependent manner significantly increased the diameter of zone to inhibit the growth of  the bacteria, especially G+ bacteria, as compared to G- (p <0.05). In the concentration of 200 mg/ml, the maximum and minimum diameter of the inhibition zone was 20 mm for Streptococcus pyogenes and 12 mm for salmonella typhimurium, respectively. MIC and MBC methods had the strongest effect on Streptococcus pyogenes and had the least effect on Escherichia coli and Salmonella typhimurium. Extract of sour lemon peel has a significant antimicrobial effect, which can be used as an alternative to synthetic antibiotics with increasing microbial resistance.

    Keywords: Extract of sour lemon peel, zone of inhibition, gram positive, gram negative bacteria
  • Dinasadat Mousavian, Abdorreza Mohammadi Nafchi*, Leila Nouri Pages 67-80

    Vegetables have a short shelf life, and because they are eaten fresh, it is necessary to use healthy and natural methods to increase their shelf life. The present study has investigated the effect of active packaging containing the active ingredient of thymol on the color and pH measurements, microbial evaluation, total mold and yeast count, and the sensory properties of seasonal salad during six-day storage refrigerator temperature. For this purpose, seasonal salads were packed with oriented polypropylene (OPP) and low-density polyethylene (LDPE) films immersed in thymol essential oil for 1, 2, and 3 days. Results show that season salads packed with OPP and LDPE films immersed in thymol essential oil for three days had higher pH and lower mold and yeast count than control and other treatments. The mold and yeast count were significantly lower (p < 0.05) in a sample packed with OPP films containing essential oil compared to the LDPE/ thymol essential oil. The L* and a*values decreased during storage time. The L* and -a * indices of season salads were lower in OPP and LDPE films immersed in thymol essential oil for three days than the neat and other groups. Sensory evaluation showed that immersion in thymol essential oil improved sensory attributes (p <0.05).  The coated films, especially OPP, improved the color, reduced the number of mold and yeast, increased the shelf life, and improved the sensory attributes of seasonal salads. Therefore, films treated with thymol essential oil can act as active packaging.

    Keywords: Thymol essential oil, Active packaging, Polyethylene, Polypropylene, Season salad
  • Maryam Alavi, Tabarsa Mehdi*, Hassan Ahmadi Gavlighi Pages 81-90

    Sulfated polysaccharides presenting in the cell wall of seaweeds and aquatic plants exhibit a diverse range of biological functions mainly due to their particular structural and molecular properties. The aim of the current study was to evaluate the inhibition of oxidation reactions and activities of digestive enzymes including α-amylase and α-glucosidase by sulfated polysaccharides from aquatic plant Myriophyllum spicatum. After the removal of pigments and low molecular weight compounds, polysaccharides were extracted by distilled water at 60°C for 2 hours. Polysaccharide purification using DEAE Sepharose FF led to production of two fractions including F1 and F2. Obtained polysaccharides were considerably capable of scavenging DPPH free radicals (20.62-64.81%) and reducing Fe3+ ions (0.24-0.50 Abs) with F1 fraction exhibiting the greatest activity. Polysaccharides inhibitions against α-amylase activity were greatly different (22.50-63.20%) with the lowest IC50 being 1.31 mg/mL for F2 fraction. α-glucosidase activity was reduced to various levels (1.30-89.5%) and the lowest IC50 of 10.0 mg/mL was observed for crude polysaccharide. Overall, these findings indicated that sulfated polysaccharides from M. spicatum L. possess promising antioxidant, α-amylase and α-glucosidase inhibition potentials depending on their chemical and molecular structure and thus could be considered as antioxidant and anti-diabetic agents.

    Keywords: Sulfated polysaccharides, Myriophyllum spicatum, Antioxidant, Anti-diabetic
  • Hooshang Kamelan, Mostafa Mazaheritehrani*, MohammadReza Edalatiane, Seyed MohammadAli Razavi, MohammadHossein Haddad Khodaparast Pages 91-102

    In this study, the effect of low methoxyl pectin addition oi the three levels including 0.2, 0.4 and 0.6% on the structural properties of cream with 45% fat globules was investigated. Structural study of the dispersed phase was performed using particle size distribution method and the morphological properties evaluated by optical microscopic images. The results show the effectiveness of low methoxyl pectin on the size distribution of fat globules in the cream. The mean volume-surface of ​​fat globules in pectin-free cream increased from 2.28 to 4.65 μm in the sample with 0.6% low methoxyl pectin. Optical microscopic images demonstrated the morphological of fat globules change from spherical and solitary to the agglomerated form. On the other hand, increasing of low methoxyl pectin levels caused to increase the irregularity of particles size distribution in the images obtained from microscopic observation. Fractal dimension was calculated as an indicator for complexity quantification based on microscopic images. An increase in fractal parameter observed with increasing levels of low methoxyl pectin in the cream. On the other hand, a relationship with high coefficient of determination was observed between the changes in particle size and fractal dimension.

    Keywords: Cream, Low methoxyl pectin, Particle size distribution, Microscopic imeges, Fractal dimension
  • Leila Nateghi*, Shila Berenjy Pages 103-115

    Vitamin D is needed to adjust the absorption of calcium and phosphorus from the diet and their placement in bone. Inadequate calcium intake can also lead to osteoporosis in children and adults.The aim of the present study was to investigate the possibility of enriching the jelly with vitamin D3 in concentrations (40, 70 and 100 IU /100g) and calcium in the form of calcium carbonate in the levels (500, 750 and 1000 mg /100 g). According to this, 9 treatments with control sample (jelly without vitamin D3 and calcium) were designed according to a completely randomized design. Chemical tests (soluble solids, acidity and ash) and texture properties (hardness, cohesiveness and chewability) on the first day and calcium and vitamin D3 stability tests and sensory properties (color, taste and smell, texture and general acceptability) during 60 Storage days were evaluated with 3 replications. The results showed that the use of different concentrations of vitamin D3 had no significant effect on the amount of moisture, acidity, synersis, texture properties and sensory properties of fortified jellies compared to the control sample. According to the results, the use of different concentrations of calcium had a significant effect on the rate of decrease in moisture, increase in acidity, decrease in synersis, increase in hardness, consistency and chewability and decrease in color and taste points.

    Keywords: Jelly, Enrichment
  • Anis Jafari, Mahsa Tabari*, Mojgan Emtiyazjoo Pages 117-129
    Background and Aim

    Yogurt is one of the most popular dairy products that is widely consumed around the world, which has received much attention due to its high nutritional value and economic importance. Therefore, in this study, by considering different indicators, in order to improve the nutritional properties of yogurt and produce products with desirable and uniform quality, by adding essential oils to control acidity, prevent and cover the acidity over time and also achieving antioxidant properties.

    Methods

    In this study, after preparing probiotic yogurts containing saffron, thyme and black cumin essential oils at four levels (0, 0/5, 1 and 2), physicochemical properties (PH, acidity, color, hydration and viscosity) and sensory properties were studied in a completely randomized manner in three replications over 21 days.

    Results

    The results of the evaluations of this study showed a significant effect of independent variables and also their synergistic effect at the level of 0.5% on the properties of yogurt. In the study of color parameters, it was observed that the brightness decreased with increasing the concentration of essential oil so that the control sample had a higher L* index, also a* and *b index increased with increasing essential oil concentration. The increase in b* index was more due to the presence of carotenoid pigments in saffron essential oil. The pH changes of yogurt treatments were completely affected by microbial growth in the treatments, which significantly reduced and increased the acidity over a period of 21 days (P ≤ 0.05).

    Conclusion

    Enrichment of probiotic yogurt formulated with essential oil can be a good option in improving the functional properties of the final product and enhancing its antioxidant   properties.

    Keywords: low-fat probiotic yogurt, essential oil, antioxidant properties, functional
  • Shiva Ghasemi*, Mostafa Ghasemi, MohammadAli Nejatian, Majid Golmohammadi Pages 131-141

    Cornelean cherry is a very perishable fruit that requires proper postharvest management to reduce losses. This study was aimed to increase the postharvest life and marketability of the product using postharvest calcium chloride treatments. The present study was conducted in a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications. Factors included 3 immersion calcium chloride treatments (0, 60 and 80 mM), 4 storage times (0, 10, 20 and 30 days) and two cornelean cherry genotypes. Fruit samples were harvested at maturity (more than 90% of red skin) and immersion treatments were applied on them. During and after the experiment, different physicochemical traits of fruits were studied. The results showed that KKP2 genotype had lower mean firmness and sugar content and higher weight loss percentage than Hir genotype. The results showed that the two genotypes did not show significant differences in terms of pH and titratable acidity. Firmness, titratable acid, ascorbic acid, anthocyanin and phenol decreased over time. Among immersion treatments, the highest and lowest firmness, titratable acid and ascorbic acid belonged to 60 mM calcium and control (distilled water), respectively. The difference between 60 and 80 mM calcium chloride treatments was not significant. The lowest fruit weight loss was obtained in 80 mM calcium chloride treatment.

    Keywords: Cornelean cherry, weight loss, shelf life, anthocyanin
  • Ali Ganjloo*, Mohsen Zandi, Mandana Bimakr, Samaneh Monajem Pages 143-159

    In the present study, in the first step, the effect of Aloe vera gel (75% v/v) coating containing different concentrations of hemp seed oil (1-5% v/v) on some physicochemical properties of cherry tomatoes during storage at room temperature was investigated. The results revealed the ability of hemp seed oil to improve the physicochemical properties of cherry tomatoes during storage, although no significant difference was observed between 3 and 5% levels of hemp seed oil (p> 0.05). Slope change in the ripening index trend occurred for A. vera gel (75% v/v) coated sample on day 12 and for A. vera gel containing 3% hemp seed oil coated sample on day 16. Using an image processing system, the changes of the coated samples were evaluated based on the color statistical and color texture features extracted from the images and were graded through different procedures. The results showed that the principal component analysis (PCA) and artificial neural network (ANN) methods were able to divide the cherry tomatoes into intact and blemished grades which the ANN method was graded samples using color texture features with higher accuracy (97.41%). The adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS) method had higher diagnostic power than the other two methods and was able to grade the samples into three grades including intact, grade 2 and unusable with accuracy of 98.96%.

    Keywords: Image processing, Cherry tomato, Ripening index, Fuzzy logic
  • Marzieh Omidi Mirzaei, Mohammad Hojjati*, Behrooz Alizadeh Behbahani, Mohammad Noshad Pages 161-170

    The effect of coriander seed essential oil on pH, moisture content, color indices (L*, a*, b*) and sensory characteristics (appearance, odor, and overall acceptability) of ground lamb mutton inoculated with Listeria innocua at various temperatures (4, 10, 25 and 37 °C) during 8 days storage were investigated. The effect of simultaneous day and temperature on the pH and moisture content of the samples was statistically significant (P<0.05). The highest and the lowest pH were observed on the 8th day and 37 °C in the sample containing essential oil (8.50±0.01) and 10 °C (5.85±0.01), respectively. In addition, the highest moisture content was recorded in the control sample on the first day (80.42±1.03%) and the lowest moisture content was observed in the sample containing essential oil on the 8th day at 37 °C (74.68±0.14%). The lightness (L) of the samples decreased during storage days and various temperatures and the highest lightness was on the first day and 4 °C (39.88±0.33) and the lowest brightness was observed to the control sample on the 8th day and 37 °C (8.70±0.06). The redness (a*) of the samples decreased during different days and temperatures so that the most redness was recorded on the first day and 4 °C (13.50±0.18) and the least redness was on the control sample on the 8th day and 37 ° C (-2.72±0.16). The results of the sensory evaluation showed that the appearance, odor, and overall acceptability of the samples decreased during the storage period and at different temperatures, but the samples containing essential oil and stored at a lower temperature were more acceptable. The findings of this study showed that the use of coriander seed essential oil preserves more of the characteristics of lamb at lower storage temperatures.

    Keywords: lamb, essential oil, shelf life, sensory characteristics, color
  • Mohsen Dalvi Isfahan*, Amir Daraei Garmakhany Pages 171-181

    In this study, three mathematical models (Plank, Pham and numerical model (finite element)) were used to predict the freezing time of potato samples. In order to develop the numerical model, thermophysical properties (density, thermal conductivity and specific heat) were predicted as a function of sample composition and temperature. Convective heat transfer coefficient was also estimated using the inverse problem method and dimensionless numbers. The results showed that the time calculated by the numerical model was the most accurate among three models and in the next step the best model was Pham model. In addition, an excellent agreement was obtained between observed temperature and temperature predicted by the numerical method in different freezing methods. In conclusion, the developed numerical model predicts the freezing temperature of potato samples correctly and can be used to simulate the freezing of suspended food in the air. In addition, the inverse problem method developed to predict convective heat transfer coefficient can be used in different freezing systems in order to choose the best system or optimize the process of food freezing.

    Keywords: Finite element, Freezing, Freezing time, Numerical model
  • Maryam Khamoushi, Mohammadreza Khani*, Abdollah Ghasemi Pirbalouti Pages 183-194

    The most important safety and quality concern of pistachio export is its contamination with aflatoxin and oxidation and hydrolysis of fats. Therfore, this study is aimed at investigating the effects of red pepper, black pepper, and bell pepper extracts on the amount of aflatoxin production and oxidation process in pistachio and its sensory properties. For this purpose, the antifungal activity of pepper extracts was first evaluated, and then, after coating pistachio samples with each type of pepper extracts by 0.1, 0.5, and 1 % (v/w) including nine treatments and one control, Aspergillus flavus was inoculated to pistachio samples. Then, aflatoxin amount, peroxide value, and sensory properties were measured and evaluated during the days of first, 30th and 60th of storage. The results showed the highest radial growth of fungal mycelium in control and the lowest radial growth of colonies was observed in red pepper extract at concentration of 105 µL/L, which had a significant difference with other concentration of this extract and with similar concentrations of black and bell pepper extracts (P<0.05). The lowest amount of aflatoxin was obtianed from treatments containing 1% of red pepper and black pepper extracts and highest in the control sample. Also, the results indicated that with increasing the extracts concentration, the peroxide value and sensory desirability decreased significantly. Treatment containing 0.5% of red pepper extract had the highest sensory desirability, and the extracts of 0.5% bell pepper and 0.5% black pepper were afterwards. The studied pepper extracts had a significant effect on reducing the amount of aflatoxin and improving the sensory properties of pistachio compared to the control during storage, and in general, pistachio sample coated with 0.5% red pepper extract is introduced as the best treatment.

    Keywords: Pistachio, Aflatoxin, Peroxide value, Red Pepper, Black Pepper, Bell Pepper Extracts
  • Roghayeh Soltani, Sodeif Azadmard Damirchi*, Mehdi Gharakhani, Mohammadali Torbati Pages 195-203

    Although synthetic antioxidants are effective in stabilizing oils against oxidation, because of their negative effects on the health of consumers, their use are being limited. Therefore, the use of natural antioxidants such as essential oils of some plants is increasing. In this study, the effect of three types of essential oils of  oregano, thyme and rosemary as natural antioxidants at concentrations of  0 (control sample) 250, 500, 750 and 1000 ppm and synthetic antioxidant hydroquinone tertiary butyl (TBHQ) at a concentration of 100 ppm on the oil quality characteristics of Nigella Sative seed oil (OSI index, peroxide value, acidity and thymoquinone content) were evaluated on the extraction days, 30, 60 and 90 days of storage. The results showed that the highest and lowest peroxide values ​​were related to antioxidant-free oil (61.13 meqO2/kg oil) and oil containing 750 ppm rosemary essential oil (7.7 meqO2 / kg oil), respectively. The results also showed that the oil samples did not differ significantly in terms of acidity (p <0.05). Thymoquinone as the active ingredient of the oil was better preserved in oils containing essential oils, so that the highest and lowest values ​​were related to oils containing 750 ppm rosemary essential oil (1684 ppm) and oil without antioxidants (1230 ppm), respectively. In general, the results showed that rosemary essential oil at a concentration of 750 ppm instead of TBHQ can be used to stabilize black seed oil and maintain its properties.

    Keywords: Natural antioxidant, essential Oil, thermal stability, Nigella sativa
  • Fatemeh Erami, Elham Alehosseini, Seid Mahdi Jafari* Pages 205-219

    Due to the identified side effects of current synthetic drugs and growing public awareness in terms of beneficial usage of the natural compounds, the attention of researchers towards effective compounds in plants have recently drawn. D-limonene is a monoterpene, volatile, and aromatic flavor compound which is found in citrus fruits such as orange peel oil. As an essential oil, it has been reported that D-limonene presents a wide spectrum of antimicrobial, antioxidant, and therapeutic properties. D-limonene is also classified as generally recognized as safe (GRAS). This compound is widely used in the cosmetic, pharmaceutical, perfume, food, and beverage industries. However, due to some inherent properties of D-limonene such as low water solubility, chemical destruction in the presence of light and high temperature, and high sensitivity to oxidation, its application is considerably limited at the industrial scale. In this paper, structure, extraction methods, physicochemical, therapeutic and health properties of limonene, as well as its applications in the food industry are investigated.

    Keywords: Anti-inflammatory activity, Antimicrobial, Antioxidant, Extraction, Limonene
  • Fojan Badii* Pages 221-229
    Fresh fig is a highly perishable fruit with a very short storage life. Therefore, drying is the most common method for fig preservation. Changes in water content during storage may lead to undesired physical changes in dried fig which is of great importance in its structure and quality. The objective of this study was to assess the effect of water on the physical properties of dried fig, using glass transition temperature (Tg). Tg, melting temperature (Tm) and the melting enthalpy (ΔH) of dried figs at different moisture contents were measured using differential scanning calorimetry (DSC). DSC thermogram showed that dried fig has a semi-crystalline structure. Tg and Tm decreased while ΔH associated with the melting of the ordered structure increased with increasing moisture content of fig. The results showed that water is a strong plasticizer for dried fig and reduced flesh firmness of fig significantly. Measuring color differences of dried fig at different moisture contents showed that by increasing water, fig flesh became darker significantly. Changes in texture, color and crystallinity of the dried fig as function of moisture were assessed using temperature difference (ΔT) between the fig temperature (T) and Tg. By increasing ΔT, the rate of firmness reduction, ΔE value and the extent of crystallinity increased.
    Keywords: Dried fig, glass transition temperature, melting enthalpy, flesh firmness, color
  • Parichehr Hanachi*, Marjan Hosseinpoor Pages 231-246

    In this study, the extracts of Dianthus and fumaria plants were studied. The total amount of flavonoids and phenolic compounds and antioxidant activities of methanolic, aqueos and ethanolic of the two extracts were studied with TLC and HPLC methods.  Phenol and total flavonoids were measured and the antioxidant activities of the extracts analysed using DPPH and FRAP method. A thin-layer chromatography method and HPLC were conducted to evaluate the quality of phenolic compounds with antioxidant properties. The results showed highest amount of phenol was obtained from the plant in methanol solution and maceration method with the amount of 10±0/14 mg/g DW and highest flavonoid content of the plants was in the methanolic solvent and the maceration method with the amount of 9±0/6 mg/g DW (p<0.05). The highest antioxidant properties was in methanolic solvents and using DPPH method with the value of 0.41 ± 0/14µg/ml (p<0.05).Using thin-layer chromatography, glycine and 4-hydroxy-3 and 5-dimethoxy-benzoic acid, vanilic acid, 4hydroxy cinamic acid and a number of other compounds were identified. Using high-performance chromatography, gallic acid and 4-hydroxy-cinamic acid and 4-hydroxy benzoic acid were detect. The conclusion of this study is that the antioxidant activities of plants have a direct relation with the amount of phenolic compounds and total flavonoids, However Fumaria vaillanti has a higher antioxidant properties compared with Dianthus. The natural antioxidants extracted from the medicinal plants in this research might pose an attractive alternative to synthetic antioxidants.

    Keywords: Antioxidant Cancer, Cromatography, Dianthus L, flavenoids, Fumaria officinalis, Phenol
  • Shahram Salar, Sara Jafarian*, Seyed Ali Mortazavi, Leila Roozbeh Nasiraie Pages 247-257

    Using colostrum as natural source rich in bioactive compounds is a new approach in functional food formulations. The aim of this research was to study the effect of different levels of colostrum on the quality characteristics of beverage yogurt, containing honey and the probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus. The treatments (T0, T1, T2, T3, T4) were prepared by adding different levels of colostrum (0, 10, 20 and 30%) to buffalo milk and then inoculated with 2% yogurt starter culture and Lactobacillus acidophilus. 5% honey was added to all treatments except control (T4). Samples were subjected to physicochemical and sensory evaluations during 21 days of storage at 4 ° C. The results showed that the effect of different levels of colostrum on the physicochemical characteristics of beverage yogurt including pH, acidity, synersis and overall acceptance was significant (p<0.05) and caused a decrease in pH (4.39 to 4.11) and an increase in acidity (95.73 to 110) during the storage. Also, increasing the level of colostrum in the treatments reduced the amount of synersis from 29.22 to 28.34. The results of sensory test showed that the overall acceptability of treatments decreased with increasing colostrum level. The viability of Lactobacillus acidophilus in treatment with 30% colostrum(T3) was counted higher than the other treatments (1.67 *108). The number of probiotic bacteria decreased by one logarithmic cycle from day 14 of storage, but for 21 days it was still in the range defined for probiotic products (1.9 * 107).

    Keywords: buffalo colostrum, beverage yogurt, synbiotic, Lactobacillus acidiphillus, honey
  • Zahra Rostami, Yahya Maghsoudlou*, Mehran Ahami, Mohammad Ghorbani, Sedighe Tavasoli Talarposhti Pages 259-275

    Beji Barsaq is a traditional cake in Ilam, Kermanshah, Kurdistan, and Lorestan cities, made of wheat flour, oil, sugar, eggs, low-fat milk, rose water, baking powder, and various spices (cumin, fennel, and turmeric). The present study aimed to produce a low-fat Beji Barsaq cake with soy protein concentrate (SPC) at the optimal level (3%) and carboxymethyl cellulose (CMC) at the level of 0.3, 0.7, and 1%. The rheological analysis results of dough samples showed a significant increase in their viscosity and consistency with increasing fat substitutes. At the constant level of SPI, the amounts of moisture content, specific volume, porosity, and brightness were significantly increased with increasing CMC levels. In contrast, the fat content was significantly decreased. Moreover, stiffness, cohesiveness, and springiness of the cake samples enhanced with increasing CMC levels at constant SPC level. However, this increase in springiness was not significant. After seven days of storage at room temperature, the stiffness of cake samples increased, and their cohesiveness and springiness decreased significantly, which was attributed to the products’ staleness. Sensory analysis results of cake samples showed that T4 sample (%50% fat replaced with 3% SPC+0.7% CMC ) had the best overall acceptability according to opinion of panelists.

    Keywords: Beji Barsaq cake, Fat replacer, Soy protein concentrate, Carboxymethylcellulose, Sensory analysis
  • Maryam Nekoueian, Dornoush Jafarpour* Pages 277-292

    This study was performed to evaluate the effect of using green banana flour as a fat substitute on the physicochemical, texture and sensory properties of low-calorie synbiotic yogurt. For this purpose, different amounts of green banana flour were added to yogurt in concentrations of 1, 2 and 3%. Also, Bacillus coagulans powder at a concentration of 109 CFU / g was used. In this study, pH, texture, apparent viscosity, color and sensory evaluation were determined and compared with two samples of low fat control and high fat control yogurt. The results of this study showed that the replacement of green banana flour significantly reduced the pH and syneresis of yogurt samples compared to the low-fat control sample. Firmness and apparent viscosity increased significantly with increasing green banana flour; meanwhile, the sample containing 2% green banana flour was similar to the high fat control sample. Also, sensory evaluation results showed that the most favorable results were for samples containing 1 and 2% green banana flour. Therefore, it can be concluded that 2% green banana flour due to its favorable physicochemical properties and the creation of acceptable texture and taste can be used as a fat substitute for the preparation of low-calorie synbiotic yogurt.

    Keywords: Low-Fat yogurt, Green banana flour, Rheological properties, Fat replacement
  • Hasan Kiani, Babak BEHESHTI*, Ali Mohamad Borghei, MohammadHashem Rahmati Pages 293-303

    Three electrode system simulates the human tongue taste system and can be used to assess the quality of food. The sense of taste is one of the five senses and tongue recognizes certain molecules. In recent years, three electrode system with an array of electrodes has been used to identify various molecules. In this research, a three electrode system is used based on voltammetric methods with three graphite electrodes (Pencil Graphite (PG)), Screen Printed (SP) and Glassy Carbon (GC) to identify heavy metals (cadmium , Lead, tin and nickel) in olive oil. Heavy metals are added to the edible oil in three concentrations of 0.05, 0.1 and 0.25 ppm and then the output of the device is classified by chemometric method. According to PCA results, the PG electrode contains 96% of the variance between the data in olive edible oils. Also, SP electrode contains 91% and GC contains 100% of the variance between the data in olive oil. The SVM method showed a high ability to classify heavy metals in edible oils. Also, The PLS method was also able to predict 99% of the data in olive oil for all electrodes. Finally, according to the results, it can be said that the built-in three electrode system has a high accuracy in identifying heavy metals in edible oils.

    Keywords: Three electrode system, Heavy Metals, Edible Oil, Cyclic Voltammetry
  • Maryam Mazrae Sefidi, Seyed Ali Yasini Ardakani, Reyhaneh Ehterami, Nazgol Haghstan, Mitra Kimiaee, Somayeh Mousavi Nodoushan* Pages 305-312
    Introduction

    Colors are among the food additives that are added to increase the attractiveness of food and are very important in the industry to attract customers. Colors can have asthma-like effects, hyperactivity in children, weakened immune systems, anaphylactic reactions, or even cancerous effects. The purpose of this study is to investigate the status and abundance of artificial colors used in various meat products offered in Yazd.

    Materials and methods

    299 samples of meat products were randomly sampled and after extracting the dye with hydrochloric acid and purification according to the national standard of Iran No. 2634, they were analyzed by chromatography with a thin layer of color type.

    Result

    The results showed that out of 38.127% of the samples that had color, 47.37% of the samples had artificial colors, 44.74% of the samples had unauthorized colors and 7.89% of the samples had both colors.

    Discussion

    The unauthorized use of artificial colors in food preparation has raised many health concerns. Knowing the reasons for using these colors, especially the unauthorized color of tartarazine, as well as raising public awareness, especially those related to the production of products and food, can facilitate planning and management and control measures and be an important step to maintain community health.

    Keywords: Artificial color, Tartarazin, Quinoline Yellow, Meat products
  • Hayedeh Gorjian, Zeynab Raftani Amiri*, Jafar Mohammadzadeh Milania, Nader Ghaffari Khaligh Pages 313-325

    In this study, the effect of the free extract, nanoliposome, and nanoniosome containing myrtle extract and sodium benzoate as a preservative on microbial, sensory, and chemical properties of mayonnaise during 90 days at 4 °C was investigated at 15 days intervals. The results of chemical tests showed that mayonnaise samples containing nanoliposome and nanoniosome significantly (p < 0.05) reduced peroxide, thiobarbituric acid compared to the control samples. There was a significant difference between the pH of the sauce samples prepared on the first day so that the highest pH (4.2) was related to the sauce sample containing sodium benzoate. The acidity values of all samples were in the standard range (0.62 to 1.4). Microbial results showed that the counts of Escherichia coli and heterofermentative lactobacilli were negative for all treatments and following the standard. During the storage time, the microbial growth of the sauce containing the natural preservative, nanoliposome, and nanoniosome, was effective in controlling mold and yeast and acid-resistant bacteria compared to the control sample (p <0.05). The results of sensory evaluation in this study showed that mayonnaise samples were significantly different in sensory properties during storage time so that the sauce containing free extract had a lower color score. Also, the lowest brightness index (L* = 74.31 ± 1.03) was related to the sauce containing the free extract. Sauce samples containing nanoniosome and nanoliposome had the highest acceptable spreadable property. The results of this study showed that using nanoniosome and nanoliposome containing the myrtle extract can reduce the use of the chemical additive sodium benzoate and this is a step in improving the health of the consumer community.

    Keywords: Mayonnaise, myrtle extract, Nanoniosome, Nanoliposome, Microbial spoilage, Oxidative spoilage
  • Hassan Barzegar*, Behrooz Alizadeh Behbahani, Mohammad Noshad Pages 327-335

    The toxic effects of synthetic antimicrobial and antioxidant compounds have led to an increase in the use of natural types, such as plant extracts. In this study, the antimicrobial effect of Lawsonia inermis aqueous extract was investigated against Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus epidermidis, and Listeria innocua, by disc diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum bactericidal concentration methods. The higher concentrations of the extract showed higher antimicrobial effects against S. epidermidis and L. innocua compared to E. coli and S. typhimurium. Moreover, the total phenolic and flavonoids contents of the extract were 59.45±1.12 mg gallic acid per gram of extract and 40.35±0.70 mg quercetin per gram of extract, respectively. The antioxidant properties of aqueous extract were measured based on the DPPH and ABTS free radical scavenging activities. It was found that the antioxidant activity increased significantly as a function of L. inermis aqueous extract concentration. The antimicrobial and antioxidant properties of L. inermis leaf aqueous extract could make it a natural bioactive compound to be used as in food and medicinal products.

    Keywords: Lawsonia inermis leaf, Aqueous extract, Antimicrobial property, Antioxidant property, Bioactive compounds
  • Zahra Khodakaramifard*, M.J. Hosseinzadeh, Alireza Shirazinejad Pages 337-346

    In this paper, the issue of heat transfer in three-dimensional solid objects, a special form with cylindrical geometry, is investigated using the numerical finite element method by the commercial software Abaqus. Heating and cooling in food processing are common activities, heating food for a variety of purposes such as reducing microbial aggregation, inactivating enzymes, reducing the amount of nutrient water, modifying the functional properties of a particular compound, and cooking when heat transfer is performed. It plays a central role in all these operations. In this paper, a cylindrical geometry specimen with a temperature of 200 °C is used to investigate the temperature variations of potatoes in high-temperature oil. The results of numerical modeling of potato slices in high-temperature oil show that the rate of changes in the edges of the model is higher than in other parts of the model, which is a factor for the burns of potato edges. Also, the temperature variations in the center of the model have the lowest changes in the logarithmic distribution of heat transfer in the cylinder radius. In addition, with the increase in an exposure time of potato samples in high-temperature oil, almost all models reach the same temperature conditions.

    Keywords: Finite Element, Heat Transfer, Potato, Numerical Modeling, Foodstuffs
  • Mahdis Moradi* Pages 347-356

    Celiac disease is an autoimmune disorder of the small intestine with a genetic background. In this disease, the villi of the small intestine are damaged and impaired in absorption of substances. Also, entrance of gluten to intestinal villus cells, causes the immune response. Inflammatory reaction causes villous atrophy and decreases activity of intestinal enzymes. The only way to treat this disease is a gluten-free diet. Therefore, the usage of potato powder in the production of cereal products e.g. bread as a rich source of gluten is very important because of its protein composition and easy digestion. In this research, the simultaneous usage of guar gum, sodium caseinate and microbial transglutaminase in four levels of 0, 0.5, 1 and 1.5% to make gluten-free bread based on Agria variety of potato powder were evaluated and then the textural, physicochemical and sensory characteristics of the bread were determined over a 7-day shelf life. The results showed that, the addition of microbial transglutaminase causes crosslinking in dough due to its tensile strength and stability of the dough. Adding guar gum increased the specific volume and decreased firmness of the bread. The addition of sodium caseinate resulted in increased water absorption and dough yield. Therefore, these additives led to increase in porosity, specific volume and elasticity and reduced color parameters a*, L* and b* of bread crust and texture of the final products. Therefore, the consumption of Agria variety of potato powder in Taftoon bread formulation increased shelf life, improved consumer marketability and texture characteristics. Hence, the simultaneous usage of microbial transglutaminase enzyme, guar gum and sodium caseinate resulted in favorable changes in physicochemical, textural and sensory attributes of potato-based gluten-free Taftoon bread during storage.

    Keywords: Celiac, Transglutaminase enzyme mycrobi, Guar gum, Sodium caseinate, Potato flour, Celiac disease, Microbial transglutaminase enzyme
  • Mahdieh Hosseini, Habibollah Mirzaei*, Aman Mohamad Ziaiifa, Hosseinali Tash Shamsabadi, Ali Motamedzadegan Pages 357-369

    The production of healthier fried foods requires the adaptation of industrial processes. In this context, air frying is an alternative to deep oil frying to Potato products such as chips to obtain with lower fat content. One of the most important points in designing, modeling and optimizing the frying processes is to precise determination the mass transfer parameters. Accordingly, in this research were investigated, the effects of mass transfer parameters such as effective penetration coefficient, mass dimensionless Biot number and mass transfer coefficient as well as activation energy in three temperatures and two air flow velocities. In this study, for the first time, air flow velocity was used as a variable factor in hot air frying, which also had a significant effect on decreasing moisture content.The results showed that all the mass transfer parameters as well as the relative constant of water reduction were directly proportional to the temperature and increased with increasing process temperature. At different flow velocities, all the parameters in except of the Biot number were increasing. The results of the activation energy obtained using the Arrhenius equation were also estimated at lower airflow velocities.

    Keywords: Hot air Frying Process - Mass Transfer - Moisture Kinetics - Activation Energy
  • MASOUD KAZEMINIA, Hamidreza Shabani, Ehsan Aali, Razzagh Mahmodi* Pages 371-389
    Background and Objective

    Environmental contamination and fraud that occurs during honey production can endanger the health of the consumer. Thus, in this study, we determined the factors affecting the quality and safety of honey to identify and control these factors, quality and Honey safety is maintained.

    Materials and Methods

    In the current review study the information achieved by referring to the databases Pubmed, Science Direct, Elsevier, Google Scholar, SID, MagIran, Civilica, World Health Organization, United Nations Food and Drug Administration collected based on keywords honey, physicochemical properties, quality, safety, public health, heavy metals, pharmaceutical residues during the last 10 years.

    Results

    Factors affecting the quality of honey include the amount of carbohydrates (fructose to glucose ratio), proline, gluconic acid, cystic acid, moisture, ash (especially potassium), 5-hydroxymethylfurfural (5-HMF), diastase activity (alpha and beta amylase) , Color, electrical conductivity, pH, acidity, and factors that affect the safety of honey include heavy metals and drug residues.

    Conclusion

    Physicochemical properties including carbohydrates, proline, gluconic acid, cystic acid, moisture, ash, 5-HMF, diastase activity, color, electrical conductivity, pH, acidity affect only the quality of honey and do not pose a threat to consumer health; however, heavy metals and pharmaceutical residues In addition to honey quality, it also endangers consumer safety and health; therefore, the identification and control of heavy metals and drug residues in honey is more important than physicochemical properties.

    Keywords: Honey, quality, safety, public health, physicochemical properties, heavy metals, pharmaceutical residues