فهرست مطالب

مطالعات و سیاستهای اقتصادی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوالفضل شاه آبادی*، محمدرضا شیخ الاسلامی کندلوس، علی مرادی صفحات 3-28

    توسعه صنعت بیمه در جایگاه نهاد محوری تقلیل ریسک مالی و یکی از نهادهای سرمایه گذاری، می تواند مشارکت آحاد جامعه در اقتصاد را افزایش، فرایند تشکیل سرمایه را تسریع و رشد اقتصادی را بهبود بخشد. بنابراین، بررسی عوامل موثر بر توسعه صنعت بیمه جهت افزایش رشد اقتصادی و تامین رفاه اجتماعی در کشورهای درحال توسعه ناموفق در توسعه صنعت بیمه ضروری به نظر می رسد. در این راستا، تحقیق حاضر می کوشد تاثیر مشوق های اقتصادی و رژیم نهادی، سیستم ابداعات و نوآوری، آموزش و توسعه منابع انسانی و زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات را به مثابه مولفه های اقتصاد دانش بنیان بر ضریب نفوذ بیمه به عنوان شاخص جایگزین توسعه صنعت بیمه در کشورهای منتخب درحال توسعه طی دوره 2017-2002 بررسی کند. به همین منظور، مدل تحقیق با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته برآورد شد. نتایج نشان می دهد تاثیر مشوق های اقتصادی و رژیم نهادی، سیستم ابداعات و نوآوری، آموزش و توسعه منابع انسانی و زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات بر ضریب نفوذ بیمه مثبت و معنادار است. البته، تاثیر مولفه مشوق های اقتصادی و رژیم نهادی از سایر مولفه ها بزرگ تر بوده است. همچنین، تاثیر متغیرهای کنترل شامل درآمد سرانه، نرخ تورم و نرخ بیکاری بر ضریب نفوذ بیمه به ترتیب مثبت و معنادار، منفی و معنادار و منفی و معنادار است.

    کلیدواژگان: ضریب نفوذ بیمه، اقتصاد دانش بنیان، نرخ تورم، نرخ بیکاری
  • سید محسن سجادی، محمدرضا یوسفی شیخ رباط*، مجید رضایی صفحات 29-52

    پدیده ربا در دین اسلام به شدت مورد نهی است. در گذشته تفاوت اندیشه زیادی در برداشت مفهومی و مصداقی از ربا وجود نداشت. اما تحولات دوران جدید به طورکلی، گروهی را با همان روش های فقهی متداول، به بازاندیشی در دامنه مفهومی و مصادیق ربا واداشته است. از سوی دیگر مطالعات زبان شناختی نیز نگاهی جدید به متون مقدس و منابع دینی بوده که می تواند با دستاوردهای جدیدی نیز همراه باشد. این نوشتار، نگاه اصولی را با دو روش زبان شناختی ساخت گرا و نقش گرا بررسی، مقایسه و ارزیابی می کند. نوشتار حاضر با روش توصیفی و تحلیل محتوا با استفاده از منابع کتابخانه ای، دامنه ربا را در آیات قرآن با دو روش ساخت گرا و نقش گرا، علاوه بر روش متداول بررسی کرده است. نتایج نشان می دهد علم اصول امکان اطلاق گیری از ربا را به دلیل قدر متیقن در مقام تخاطب و کامل نبودن مقدمات حکمت نمی دهد، بلکه مخاطب آیات حرمت ربا فقط مومنین و ثروتمندان هستند و با تنقیح مناط به کل جامعه قابل تعمیم نیست. «ربا» با «سحت» و مقولاتی این چنینی قابل جانشینی است. بنابراین اضافه ای در اسلام حرام شده که مصداق حرام خواری، رشوه و امثالهم به حساب آید و با چاشنی زور دریافت شود. همچنین طبق روش نقش گرا «ربا» در بافت آن جامعه معلوم بوده و آیات، دوری از ربا را نتیجه واکنش شناختی می دانند و بدون معرفت و ایمان توقع حذف ربا منطقی نیست.

    کلیدواژگان: ربا، روش سنتی استنباط، روش ساخت گرا، روش نقش گرا، تنقیح مناط، مقدمات حکمت
  • عبدالرحیم هاشمی دیزج*، هاتف حاضری نیری، رسول پوروحدانی صفحات 53-80

    با توجه به نوسانات زیاد نرخ ارز در ایران پیش بینی آن یکی از چالش های مهم برای گروه های مختلف در کشور می باشد. این مطالعه به بررسی عملکرد شش شبکه ی عصبی مصنوعی مختلف ایستا و پویا برای پیش بینی نرخ ارز با رویکردهای بنیادی، تکنیکال و ترکیبی و با بکارگیری داده های فصلی طی دوره زمانی (1) 1383-(4) 1396 برای متغیرهای تاثیرگذار روی نرخ ارز شامل تورم، نقدینگی و تولید ناخالص داخلی برای دو کشور ایران و آمریکا، صورت گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از این است تعداد نرون ها اثر منظمی روی بهتر شدن عملکرد شبکه ها نداشته و از طرفی بهترین نتایج در وقفه های سه و چهار اتفاق افتاده است. نتایج نشان می دهد که  بهترین عملکرد مربوط به شبکه ی ایستای تکنیکال و با ساختار شانزده نرون و چهار وقفه میسر شده است که پیش بینی نسبتا دقیقی از نرخ ارز علیرغم تعداد کم داده های ورودی ارایه می دهد. همچنین دومین عملکرد مناسب مربوط به شبکه ی ایستای ترکیبی با ساختار ده نرون و دو وقفه می باشد. با این ملاحظات، سیاست گذاران می توانند با توجه به دسترسی بیشتر و بروزتر به داده های موثر بر نرخ ارز و با پایش لحظه ای متغیرها و ورود آنها به مدل جامع طراحی شده با استفاده از این روش، میزان انحراف نرخ ارز پیش بینی شده توسط مدل و نرخ ارز موجود را مورد بررسی قرار داده و سیاست های مقتضی را بر این اساس اتخاذ نمایند، به طوری که زیان های وارده بر بخش داخلی و خارجی اقتصاد ناشی از شکاف نرخ پیش بینی شده و نرخ ارز موجود در حداقل مقدار باشد.

    کلیدواژگان: سری زمانی، پیش بینی نرخ ارز، شبکه ی عصبی مصنوعی، هوش مصنوعی
  • عطا جلال پور، سید یحیی ابطحی*، جلیل توتونچی، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 81-106

    سیاست پولی مخالف ادوار تجاری، سیاستی است که اقتصاددانان برای کاهش نوسانات اقتصادی پیشنهاد می کنند. هدف مقاله حاضر بررسی همبستگی غیر خطی بین ادوار تجاری و سیاست پولی در اقتصاد ایران بود. برای این منظور از اطلاعات آماری بازه زمانی 1368-1397 بر اساس فراوانی داده های فصلی استفاده شده است. رویکرد مورد استفاده در این مقاله استفاده از فیلتر میان گذر کریستیانو - فیلتزگرالد ((C-F) Christiano-Fitzgerald Filter) برای استخراج ادوار تجاری، استفاد از فیلتر کالمن به منظور برآورد نرخ تورم هدف و روش مارکوف سوییچینگ ((MS) Markov Switching Method) به منظور برآورد تابع عکس العمل مقام پولی در طول ادوار تجاری به شکاف تولید و تورم بود. نتایج بدست آمده از این مطالعه بیانگر این بود که واکنش سیاستگذار پولی به شکاف تولید و تورم منفی و معنی دار بوده است اما شدت این واکنش در دوران رونق و رکود کاملا متفاوت بوده است که بیانگر وجود رابطه غیرخطی بین متغیرهای اقتصادی در طول ادوار تجاری با سیاست پولی در اقتصاد ایران بوده است.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، ادوار تجاری، پایه پولی، نرخ تورم، روش تغییر رژیم مارکوف (MS)
  • علیرضا اقبالی، عبدالخالق غبیشاوی، فرشته عبدالهی* صفحات 107-132
    پیش تر اعتقاد بر این بود که سیاست های مالی نقش موثری را در سیکل های تجاری ایفا نمی کنند اما بحران های به وجود آمده در سراسر دنیا طی دهه اخیر توجه پژوهشگران را به سمت سیاست های مالی جلب کرده است. این مقاله نیز می کوشد به بررسی اثر سیاست مالی بر سیکل های تجاری ایران طی سال های 1396-1344 بپردازد؛ بر این اساس نقش متغیر سیاست مالی در کنار مجموعه ای از متغیرهای کلان اقتصادی در ایجاد سیکل های تجاری، در قالب یک مدل خود توضیح برداری ساختاری (SVAR) بررسی می شود. در این راستا از مخارج دولت به عنوان شاخصی برای سیاست مالی استفاده می شود و متغیرهای نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ رشد حجم حقیقی پول، نرخ رشد واردات کالاها به مثابه متغیرهای کلان در نظر گرفته می شوند. نتایج نشان می دهند که شوک ساختاری مخارج دولت تاثیر منفی بر سیکل تجاری بر جای گذاشته است.
    کلیدواژگان: سیاست مالی، سیکل تجاری، فیلترینگ هادریک - پرسکات، خودرگرسیون برداری ساختاری
  • الهام حسینی، یونس نادمی*، حمید آسایش، سید حسین سجادی فر صفحات 133-164

    نیل به رشد اقتصادی و ثبات قیمت ها از طریق سیاست های پولی، مالی و ارزی نیازمند هماهنگی است. هدف این مقاله بررسی رابطه متقابل بی ثباتی این سیاست ها در ایران در دوره 1396-1357 با استفاده از روش VAR می باشد. بدین منظور بی ثباتی متغیرهای درآمدهای مالیاتی و مخارج دولت، حجم نقدینگی، نرخ بهره و نرخ ارز حقیقی با استفاده از مدل EGARCH برآورد شد. سپس با استفاده از آزمون پاسخ به شوک ها، اثرات متغیرها بر یکدیگر ارزیابی شد. نتایج آزمون پاسخ به شوک ها نشان داد که در بلندمدت بی ثباتی سیاست پولی (حجم نقدینگی) تاثیر مستقیم بر بی ثباتی سیاست مالی دارد. همچنین بی ثباتی سیاست مالی تاثیر منفی بر بی ثباتی سیاست پولی (حجم نقدینگی) دارد ولی بر بی ثباتی نرخ بهره تاثیرگذار نبوده است. بر اساس نتایج بی ثباتی سیاست مالی (مخارج دولت) منجر به افزایش بی ثباتی نرخ ارز حقیقی و بی ثباتی سیاست پولی (حجم نقدینگی) نیز تاثیر منفی بر بی ثباتی نرخ ارز حقیقی دارد. بنابراین ملاحظه می شود سیاست های مالی ناشی از مخارج دولت و سیاست های پولی ناشی از حجم نقدینگی روی هم اثرگذار بوده و در بلندمدت نیز بر بی ثباتی نرخ ارز حقیقی اثرات معناداری دارند.

    کلیدواژگان: بی ثباتی سیاست پولی، بی ثباتی سیاست مالی، بی ثباتی نرخ ارز حقیقی، EGARCH
  • حسین عیوض لو*، مرتضی بکی حسکویی صفحات 165-186
    هدف این مقاله طراحی سازوکار شکل گیری نرخ سود در نظام بانکداری ایران بر پایه اصول شریعت است؛ به گونه ای که کارایی تخصیصی در نظام بانکی را تضمین کند. برای این منظور بر اساس روش تحلیلی- فقهی،  سازوکار تعیین نرخ سود بانکی در چارچوب قیمت گذاری از منظر فقهای عظام و اقتصاد اسلامی مورد بررسی قرار می گیرد. بر اساس نتایج به دست آمده از مبانی فقهی در شرایط طبیعی قیمت گذاری و تعیین دستوری نرخ سود بانکی ممنوع و خلاف اصول شریعت است. با توجه به نتایج مطالعات فقهی-اقتصادی، چارچوب شکل گیری نرخ سود بر  پایه مبانی حق و عدل و در قالب بازار بین بانکی دارایی محور طراحی شده است. در این چارچوب بانک مرکزی کریدور نرخ سود را تعیین و بانک ها بر پایه عقود اسلامی از طریق انتشار اوراق و عرضه آن در بازار بین بانکی به تامین مالی کوتاه مدت و بلندمدت بنگاه ها اقدام می نمایند. نرخ سود اوراق منتظره بر اساس بازدهی در بخش واقعی اقتصاد و نرخ سود بازار بین بانکی بر اساس مبادلات اوراق در بازار تعیین می گردد.
    کلیدواژگان: نرخ سود، بازار بین بانکی دارایی محور، بازدهی واقعی
  • آمنه قائمی دیزجی، حمید کردبچه* صفحات 187-214
    آسیب پذیری، تاب آوری و سازگاری اساسا مفاهیمی مرتبط به هم و پیچیده در بین جوامع تحقیقاتی مانند مخاطرات طبیعی، تغییرات زیست محیطی، پزشکی، مهندسی، مدیریت، علوم اجتماعی، اقتصاد و... هستند، اما ازآنجاکه شامل طیف گسترده ای از موضوعات فوق می باشند، نباید تعجب برانگیز باشد که تعاریف آن ها بسیار متنوع بوده و روابط متقابل آن ها هنوز مشخص نباشد. در این مقاله به منظور رفع شکاف و خلا موجود در خصوص تعاریف و ارتباط مفهومی آسیب پذیری، تاب آوری، سازگاری و اقتصاد مقاومتی، و اجتناب از بروز پارادوکس هایی مانند پارادوکس سنگاپور و دسته بندی و سیاست گذاری های اشتباه، یک بررسی اجمالی در مورد تعاریف اصلی و فرآیندهای تکاملی آن ها انجام شد. همچنین بر اساس دیدگاه چرخه «تکانه-زیان-بهبود-یادگیری» یک چارچوب مفهومی برای ارایه روابط بین آن ها مطرح گردید. این مطالعه در تلاش برای جمع بندی چارچوب های تحلیلی آسیب پذیری، تاب آوری و سازگاری و همچنین اقتصاد مقاومتی به عنوان مفهوم متناظر تاب آوری، نشان می دهد که یک استراتژی توسعه پایدار، نه تنها باید به دنبال کاهش آسیب پذیری یک سیستم اقتصادی باشد، بلکه باید به طور هم زمان تاب آوری و ظرفیت سازگاری آن در برابر تکانه ها، نااطمینانی ها و ریسک های بالقوه آتی را نیز تقویت نماید.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تاب آوری، اقتصاد مقاومتی، سازگاری، چرخه تکانه-زیان-بهبود-یادگیری
  • فرخنده سلیمانی، محمدنبی شهیکی تاش*، غلامرضا زمانیان صفحات 215-238

    هدف محوری این مقاله بررسی ارتباط و اثرات چرخه های مالی بر چرخه های تجاری با تعریف نااطمینانی در مدل مورد نظر است. یکی از تکنیک های متناسب با شرایط عدم اطمینان در مدل، تکنیک میانگین گیری بیزی است. مطالعه حاضر به شناسایی عوامل نیرومند و شکننده موثر چرخه های مالی بر چرخه های تجاری در ایران طی دوره فصلی 1388:1 تا 1397:1 مبتنی بر میانگین گیری بیزی پرداخته است. متغیرهای مورد مطالعه تولید ناخالص داخلی، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران، متوسط هزینه یک مترمربع زیربنا، تسهیلات اعطایی جاری دولتی و غیردولتی، درآمدهای نفتی و پرداخت های جاری دولت می باشند. در این راستا ابتدا با فیلتر هودریک-پرسکات به استخراج چرخه ها پرداخته شده است. سپس برآورد 8 رگرسیون و میانگین گیری بیزی از ضرایب، نشان می دهد هر 5 متغیر توضیحی به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر چرخه های تجاری در ایران شناسایی شده اند. همچنین مشخص شد که متغیرهای چرخه های شاخص بورس اوراق بهادار، تسهیلات و پرداخت های جاری دولت بر چرخه های تجاری اثر مثبت و متغیرهای چرخه های مسکن و درآمدهای نفتی بر شاخص چرخه های تجاری اثر منفی دارند. نتایج این تحقیق می تواند از منظر سیاست گذاری مورد استفاده برنامه ریزان حوزه اقتصاد کلان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چرخه های تجاری، چرخه های مالی، مدل بیزینی (BMA)، بازارهای مالی
  • فواد هاشمی، سید شمس الدین حسینی*، کامبیز هژبر کیانی، محمدرضا فرزین صفحات 239-266

    مقاله حاضر به بررسی رابطه تورم و نرخ ارز با در نظر گرفتن شاخص فشار بازار ارز و درجه مداخله بانک مرکزی در اقتصاد ایران با استفاده از مدل ویلمارک (Weymark, 1995) و مدل خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR) بر اساس داده های فصلی برای سال های 1370-1397 می پردازد. بر اساس نتایج تخمین مدل ویلمارک (Weymark, 1995)، بازار ارز ایران در 91 فصل از 111 فصل، افزایش فشار در بازار ارز را به منظور جلوگیری از کاهش ارزش ریال تجربه نموده است. همچنین طبق نتایج تخمین مدل SVAR یک تکانه وارده از ناحیه درآمد نفت، یک تکانه وارده از ناحیه فشار بازار ارز و یک تکانه وارده از ناحیه مداخله بانک مرکزی، به ترتیب باعث افزایش 26، 28 و 56 درصدی تورم در کشور شده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که با افزایش تکانه در درآمدهای ارزی دولت، رشد ذخایر ارزی بانک مرکزی کاهش می یابد. به بیان دیگر دولت مقدار کمتری ارز خارجی را به منظور مبادله با ریال به بانک مرکزی ارایه می دهد و بانک مرکزی مجبور است برای جلوگیری از حمله سوداگران، میزان مداخله خود را برای کاهش نرخ تورم در بازار ارز افزایش دهد. همچنین محاسبه شاخص فشار بازار ارز حاکی از آن است که بالاترین اعداد به دست آمده برای این شاخص مربوط به زمانی است که شکاف بین نرخ ارز آزاد با نرخ ارز رسمی زیاد شده است.

    کلیدواژگان: تورم، نرخ ارز، مداخله بانک مرکزی، مدل خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR)
  • منوچهر حضرتی لیلان، علیرضا بافنده زنده*، صمد عالی صفحات 267-296
    این مقاله به منظور مدل سازی تحقق مالیات بر درآمد املاک و مستغلات شهر تبریز و با تاکید بر روند فرآیند وصول مالیات انجام گرفته است. بر اساس ادبیات تحقیق متغیرهای «پرداخت مالیات»، «املاک و مستغلات»، «فرار مالیاتی»، «انگیزه سرمایه گذاری»، «رانت و سفته بازی املاک» و «تبلیغات در وصول مالیات» به عنوان متغیرهای کلیدی موثر در مدل مفهومی سیستم مالیات بر درآمد مستغلات و مشاغل در نظر گرفته شده اند. مطابق روش پویایی شناسی سیستم ها، تعامل و روابط بین متغیرها بر اساس نظر خبرگان و ادبیات مسیله، توسط نمودار نقشه های حالت-جریان نشان داده شد و در نهایت توسط نرم افزار ونسیم (Vensim) شبیه سازی گردید. نتایج نشان می دهند که تبلیغات تاثیر قابل توجهی بر میزان مالیات پرداخت شده توسط مشمولین مالیاتی داشته است. همچنین شفافیت مالیاتی، برای مودیان مشمول مالیات به کاهش میزان رانت موجب شده و در نهایت موجب کاهش فرار مالیاتی و وصول مالیات به موقع در بودجه برآورد شده منابع مستغلات و مشاغل واحد یابی شده؛ گردیده است. سناریوها نشان می دهند که کاهش نرخ مالیات در بازار مبادلات و معاملات مشاغل و در آمد اجاره مستغلات، شرکت های بزرگ و کسب وکارهایی که از پرداخت مالیات تاثیر زیادی می گیرند؛ باعث افزایش درآمدهای مالیاتی می گردند.
    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد املاک و مستغلات، مالیات بر درآمد مشاغل، پویایی شناسی سیستم، رانت، سفته بازی
  • فرشته باغبان زاده، هاشم زارع*، عباس امینی فرد، علی حقیقت صفحات 297-328
    هدف این پژوهش اضافه نمودن سرمایه نامشهود به الگوی ادوار تجاری حقیقی تحت یک مدل تعادل عمومی و بررسی پدیده «صرف ارزش» در این چارچوب است. نظر به محدودیت هایی که در مطالعات مشابه برای بازار سهام ایران وجود داشته است، ضروری به نظر می رسد تا از زاویه ای جدید با وارد نمودن سرمایه نامشهود و در چارچوب الگوی تعادل عمومی، بازار سهام ایران و معمای «صرف ارزش» در حالت های مختلف مقایسه و تحلیل گردد. در این راستا با در نظر گرفتن سناریوهای مختلف به واکاوی الگوهای مختلف و تحلیل مسیرهای پویای تعادلی در قالب نظریه ادوار تجاری حقیقی پرداخته شده است. واکاوی داده ها با استفاده از برنامه داینر در فضای نرم افزار متلب بر اساس روش مونت کارلو از زنجیره مارکوف در قالب الگوریتم متروپولیس هستینگز صورت گرفته است. به طورکلی نتایج حاکی از این حقیقت است که الگویی که سرمایه نامشهود در آن لحاظ شده است، بهتر از سایر الگوها می تواند تحولات بازار سهام و به خصوص میزان تفاوت میان سهام رشدی و ارزشی را که بیان کننده صرف ارزش است را توضیح دهد. همچنین نتایج نشان می دهد به دلیل پاسخ متفاوت دو سرمایه مشهود و نامشهود به تکانه های بهره وری در اقتصاد، صرف ریسک بیشتری برای سرمایه فیزیکی نسبت به سرمایه نامشهود قابل مشاهده می باشد. به علاوه در تمام الگوهایی که سرمایه نامشهود در کنار سرمایه مشهود در نظر گرفته شده است، بازدهی بالاتری برای سرمایه مشهود نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: ادوار تجاری حقیقی، تعادل عمومی، سرمایه نامشهود، صرف ارزش
|
  • Abolfazl Shahabadi *, MohammadReza Shikholeslami Kandolusi, Ali Moradi Pages 3-28

    The development of the insurance industry as a central institution of reduction of financial risk and one of the investment institutions can increase community participation in the economy, accelerate the process of capital formation and improve economic growth. Therefore, examine the factors affecting the development of the insurance industry in order to increase economic growth and improving social welfare in developing countries unsuccessful in develop the insurance industry seems necessary. In this regard, the present study tried to investigate the effect of economic incentive and the institutional regimes, innovation systems, education and human resources and ICT infrastructures as components of knowledge-based economy on insurance penetration as an alternative indicator of development of the insurance industry in selected developing countries in the during the period 2002-2017. For this purpose, the research model estimated using panel data and generalized moments method. The results showed that the effect of economic incentive and the institutional regimes, innovation systems, education and human resources and ICT infrastructures on the insurance penetration is positive and significant. Of course, the effect of the component of economic incentive and institutional regime has been greater than other components. Also, the effect of control variables including per capita income, inflation rate and unemployment rate on insurance penetration respectively were positive and significant, negative and significant and negative and significant.

    Keywords: Insurance Penetration, Knowledge-Based Economy, inflation rate, Unemployment Rate
  • Seyed Mohsen Sajjadi, MohammadReza Yousefi Sheikh Robaat *, Majid Rezaei Pages 29-52

    The phenomenon of riba is strictly forbidden in Islam. In the past, there was not much difference of opinion in the conceptual conception of riba. But the developments of the new era, have forced a group to reconsider the conceptual scope riba with the same common jurisprudential methods. Linguistic studies, on the other hand, are a new look at sacred texts and religious sources that can be accompanied by new achievements. This paper examines, the principled view in two ways: structural and functional linguistics. The present article examines the scope of riba in Quranic verses in two ways, in addition to the usual method, using descriptive methods and content analysis using library resources. It is not the authority of the preacher and the incompleteness of the precepts of wisdom, but the addressees of the verses of the sanctity of riba that are only for the believers and the rich, and cannot be generalized to the whole of society by refining manat. "Riba" can be replaced "soht" and... Therefore, it is haraam in Islam to take the example of haraam eating, bribery, and mischief, and to receive it by force. Also, according to the sectarian method, "Riba" is known in the context of that society and the verses consider the avoidance of riba as the result of a cognitive reaction.

    Keywords: riba, traditional method of inference, constructivist method, pattern-oriented method, refutation of manats, preliminaries of wisdom
  • AbdulRahim Hashemi Dizaj *, Hatef Haziri Nairi, Rasool Poorvahdani Pages 53-80

    Given the high exchange rate fluctuations in Iran, its prediction is one of the major issues and challenges for different groups in the country. This study investigates the performance of six different static and dynamic neural networks for forecasting exchange rates using fundamental, technical and hybrid approaches and using seasonal data over the period (1) 2004- (4) 1396 for variables influencing exchange rate including inflation, Liquidity and GDP for the two countries, Iran and the United States. The findings show that the number of neurons did not have a regular effect on the performance of the networks and that the best results occurred at breaks of three and four. The results also show that the best performance of the static neural network is achieved by a technical approach with a structure of sixteen neurons and four interruptions which provides a relatively accurate exchange rate prediction despite the low number of input data.

    Keywords: Time Series, Currency Forecasting, Artificial neural network, artificial intelligence
  • Ata Jalalpoor, Sayed Yahya Abtahi *, Jalil Totonchi, MohamadAli Dehghan Tafti Pages 81-106

    Monetary policy opposed to business cycle is a policy that economists propose to reduce economic volatility. The purpose of this paper is to investigate the nonlinear correlation between business cycle and monetary policy in Iranian economy. For this purpose, statistical data of the period 1368-1397 were used based on the frequency of seasonal data. The approach used in this paper is to use the Cristiano-FiltersGeral (CF) pass-through filter to derive the business cycle, use the Kalman filter to estimate the target inflation rate, and the Markov Switching (MS) method to estimate the monetary response function over the period. The trade was in the gap of production and inflation. The results of this study indicate that the monetary policy maker's reaction to the output gap and inflation was negative and significant, but the intensity of the reaction was quite different during the boom and stagnation period, indicating a nonlinear relationship between economic variables during the business cycle and Monetary policy has been in the Iranian economy.

    Keywords: Monetary policy, Business Cycles, output gap, Inflation, Cristiano-Filzgerald (CF) Pass Filter, Markov Switching Method (MS)
  • Alireza Eghbali, Abdolkhalegh Ghobeyshavi, Fereshteh Abdollahi * Pages 107-132
    In the past, it was believed that fiscal policy did not play an effective role in business cycles. Investigate the effect of financial policy on Iran's business cycles during the years 1344-1396. Therefore, in the present study, the role of financial policy variable along with a set of macroeconomic variables in creating business cycles, in the form of a self-explanatory structural analysis (SVAR) model. In this regard, government spending is used as an indicator for fiscal policy, and the variables of growth rate of GDP, real growth rate of real money volume, growth rate of import of goods are considered as macro variables. The results suggest that the structural shock of government spending has had a negative impact on the business cycle.
    Keywords: Financial Policy, Business Cycle, Hodrick-Prescott, Structural Vector Regression
  • Elham Hosseini, Younes Nademi *, Hamid Asayesh, Seyed Hossein Sajadifar Pages 133-164

    Achieving economic growth and price stability through monetary, fiscal and exchange rate policies requires coordination. The purpose of this paper was to investigate the relationship between the volatility of these policies in Iran over1357-1396 periods. So that VAR approaches was used. Using the EGARCH method, the volatility of tax revenue, government expenditure, liquidity, interest rate and real exchange rate were estimated. The results of the impulse response test showed that in the long run, monetary policy volatility (liquidity) has a direct impact on financial policy volatility. Also, the volatility of fiscal policy has a negative effect on the volatility of monetary policy (liquidity), but it has not affected the volatility of interest rates. According to the results, financial policy volatility (government expenditures) leading to an increase in real exchange rate volatility and monetary policy volatility (liquidity) also has a negative impact on real exchange rate volatility. Thus, it can be seen that the fiscal policies resulting from government spending and the monetary policies resulting from the volume of liquidity affect each other. They also have significant long-term effects on real exchange rate volatility.

    Keywords: Volatility of Monetary Policy, Volatility of Financial Policy, Volatility of Real Exchange Rate policy, EGARCH
  • Hossein Eyvazlou *, Morteza Baky Haskuee Pages 165-186
    The goal of this research is to design mechanism of profit rate formation in Iranian banking system such that guarantees allocation efficiency. To this aim, it analyzes pricing mechanism from point of Islamic Scholars using an Islamic jurisprudential method of research. The results show that in a normal condition, setting the prices including banks profit rates, is forbidden and is in contrast to the Sharia Principles. Accordingly, this research proposes mechanism of profit rate formation based on truth and justice and an asset-based interbank money market. In this framework, central bank sets corridor of rates and banks finance firms by issuing commercial papers. Papers rates set based on return in real sector of economy and profit rate in banking system set by transaction of papers in the market.
    Keywords: Real return, profit rate formation, an asset-based interbank money market
  • Ameneh Ghaemi Dizaji, Hamid Kordbacheh * Pages 187-214
    Vulnerability, resilience, and adaptation are essentially complex and interrelated concepts in research communities such as natural hazards, environmental changes, medical, engineering, management, social science, economics, etc. However, since these concepts encompass a broad range of topics, it should be no surprise that their definitions are very diverse and their interrelationships are still unclear. To remove the gap between different definitions and conceptual relevance of vulnerability, resilience, adaptation, and resistive economy, and to avoid confronting paradoxes such as Singapore paradox, wrong categorizing and policymaking, a brief overview of the main definitions and evolutionary processes of these concepts is performed. Also based on the “Shock-Damage-Recovery-Learning” cycle, a conceptual framework is introduced to present the relationships between them. In order to summarize the analytical framework of vulnerability, resilience, and adaption as well as the resistive economy as a corresponding concept of resilience, this study shows that a sustainable development strategy not only should seek to reduce the vulnerability of an economic system but also it should increase its resilience and adaptive capacity to cope with shocks, uncertainties, and potential future risks.
    Keywords: Vulnerability, resilience, Resistive Economy, Adaptation, Shock-Damage-Recovery-Learning Cycle
  • Farkhondeh Soleimani, MohammadNabi Shahiki Tash *, Gholamreza Zamaniyan, Reza Z Zamani Pages 215-238

    The main purpose of this study is to investigate the relationship and effects of financial cycles on economic growth cycles by using uncertainty in the model. One of the appropriate techniques in the model is the Bayesian Model Averaging.This study consider the strong affecting factors of the financial cycles on the economic growth cycles in Iran during period 2009 to 2018. The studied variables are GDP, Total Index of Tehran Stock Exchange, Average Cost per Square Meter, Govermental and nongovernmental Current Credit, oil Revenues and Government current payments.First, the cycles are extracted by using the Hodrick–Prescott (HP) filter.Then, the relationship between financial cycles and economic growth cycles is investigated using the Granger causality test. The results show bilateral causal relationship between the Variables Exception of current credit with economic growth cycles.Finally, estimation of eight regressions and Bayesian model averaging of the coefficients show that all five explanatory variables have been identified as the most important factors on the economic growth cycles in Iran.Also,we determine the variables of the Stock Exchange Index,current credit and current payments have the positive effect on the economic growth cycles, and the variables of the housing and oil revenues cycles have the negative effect on the economic growth cycles index. The results of this study can be used by macroeconomic planners from a policy viewpoint.

    Keywords: BMA, Business Cycles, financial market, financial cycles
  • Foad Hashemi, Seyyed Shamseddin Hosseini *, Kambiz Hozhabr Kiani, MohammadReza Farzin Pages 239-266

    The present article examines the relationship between inflation and exchange rate by considering the foreign exchange market pressure index and the degree of central bank's intervention in Iran's economy using Weymark model (1995) and SVAR structural self-regression model based on seasonal data for the years 1370-1397. Based on the results of estimating the Weymark model (1995), Iran's foreign exchange market has experienced an increase in pressure in the foreign exchange market in 91 out of 111 chapters in order to prevent the devaluation of the rial. Also, according to the results of SVAR model estimation, a shock from the oil revenue, a shock from the foreign exchange market pressure and a shock from the central bank's intervention have caused an increase of 26%, 28% and 56% increase in inflation in the country, respectively. It can be concluded that as the impulse in government foreign exchange earnings increases, the growth of the central bank's foreign exchange reserves will decrease. the central bank is forced to step up its intervention to reduce inflation in the foreign exchange market to prevent traders from attacking. Also, the calculation of the foreign exchange market pressure index indicates that the highest numbers obtained for this index are related to the time when the gap between the free exchange rate and the official exchange rate has increased.

    Keywords: Inflation, Exchange Rate, central bank intervention, SVAR Model
  • Manouchehr Hazrati Leilan, Alireza Bafandeh Zendeh *, Samad Aali Pages 267-296
    The present study was conducted aiming to design a model for realization of real estate income tax in Tabriz city with due attention to the procedure of tax collection. For the complexity of the issue system dynamics was selected as the appropriate methodology for modeling. According to the mentioned methodology at first the boundary of the model was investigated. At this stage the key variables were identified including “tax payment”, “real estate”, “tax evasion”, “investment motivation”, “economic rent and speculation in properties”, and “advertisement for tax collection”. At the second stage the interaction among research variables dynamic hypothesis of the study was illustrated using subsystem, casual- loop diagrams and stock- flow map. At the third stage benefiting from related literature and expertise opinion, causality relations were defined in the form of mathematical functions and the model was simulated in Vensim software. After testing the model, applicable scenarios were assessed. The results showed that informing related affairs to tax returns had great effect on paid tax by taxable entities. Tax transparency at the face of taxpayers contributed to reduction in economic rent and tax evasion. Also, analysis of the scenarios showed that in spite of current policies, tax rate reduction through self-declaration increased and resulted in increasing tax revenues.
    Keywords: Real Estate Income Tax, Income Tax Jobs, system dynamics, Economic Rent, Speculation
  • Fereshte Baghbanzade, Hashem Zare *, Abbas Aminifard, Ali Haghighat Pages 297-328
    The purpose of this study is to add the intangible capital to real business cycle models in general equilibrium model. In this framework, the dynamics of the economy and value premium puzzle are also examined. Due to the limitations existing in similar studies for the stock market in Iran, it is essential to add the intangible capital to general equilibrium model for Iranian stock market. Then, value premium puzzle in different situations were compared and analyzed. In this regard, four different regressions are carried out. In order to analyze the data, the Dynare program in the MATLAB software environment is used based on the Markov chain Monte Carlo within the framework of the metropolis-Hastings Algorithm. The results indicate that the addition of intangible capital to the real business cycle model can cause the reduction of the volatility in the growth of physical capital as well as the increase of its efficiency. In addition, the results demonstrate that a model employing intangible capital is susceptible to a higher risk premium for the physical capital in comparison to intangible capital. Therefore, it is concluded that a model with intangible capital is better than the other models explaining the value premium of the stock market in Iran.
    Keywords: real business cycle, General Equilibrium, intangible capital, value premium