فهرست مطالب

خانواده درمانی کاربردی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

نشریه خانواده درمانی کاربردی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/21
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مریم سرخابی عبدالملکی*، فریده دوکانه ای فرد، معصومه بهبودی صفحات 1-28
    هدف

    هدف این پژوهش ارایه مدلی برای پیش بینی طلاق عاطفی زوجین براساس سبک های دلبستگی، باورهای فراشناختی و راهبردهای نظم جویی هیجانی با میانجی گری فرسودگی زناشویی در زنان متاهل بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی -همبستگی از نوع اکتشافی - متوالی و هدایت شده بود و جامعه آماری 1854 زنزنان متاهل مراجعه کننده به خانه های سلامت شهر تهران در سال 1398 بود که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای 375 زن براساس نرم افزارsample power انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های طلاق عاطفی گاتمن (2008)، باورهای فراشناختی ولز و همکاران(2004)،، راهبردهای نظم-جویی هیجانی گارنفسکی و همکاران (2001) و فرسودگی زناشویی پاینز (1966) بود که بر روی نمونه مورد نظر اجرا شد. به منظور تحلیل داده ها، علاوه بر شاخص های آمار توصیفی، از روش آماری معادلات ساختاری smartpls استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های نتایج ضرایب استاندارد تحلیل مسیر مستقیم نشان داده است که بین باورهای فراشناختی (650/0=β) و راهبردهای نظم جویی هیجانی (694/0-=β) با طلاق عاطفی رابطه معناداری وجود دارد و همچنین نتایج ضرایب استاندارد مسیر غیر مستقیم نشان داده است که بین باورهای فراشناختی (618/0=β) و راهبردهای نظم جویی هیجانی (694/0=β) با میانجی گری فرسودگی زناشویی با طلاق عاطفی زنان متاهل رابطه و شدت اثر مطلوبی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش به مشاوران حوزه خانواده پیشنهاد می شود بمنظور ایجاد انسجام و خلق رابطه آگاهانه به تقابل عناصر درون روانی در جهت بهبود روابط زوج ها در طول ملاحظات درمانی بپردازند.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، باورهای فراشناختی، راهبردهای نظم جویی هیجانی، فرسودگی زناشویی
  • محبوبه سادات مقدسی*، احمد باقری، سید محمدرضا آیتی صفحات 29-45
    هدف

    هدف پژوهش حاضر  شناخت تاثیر زمان و مکان در اختصاص حق طلاق بود.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، انجام شد؛ بحث برابری زن و مرد در حق انحلال نکاح همانند انعقاد آن از نظر فقه و حقوق اسلامی از دیر باز میان اندیشمندان مسلمان مطرح بوده است؛ ولی ایرادات و اعتراضات هیچ گاه به میزان کنونی نبوده، ظهور نهضت های مدنی و فعالان حقوق بشر و افزایش آگاهی زنان از حقو شان سبب شده که این مباحث جدی تر مطرح گردد و فقیهان و قانون گذاران کشورهای اسلامی از افق های نوینی به مساله بنگرند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد: بررسی نقش عرف در اختصاص حق طلاق، از موضوعات مهم در حوزه ی پویایی فقه است و بدون شک نقش عرف زمان و مکان از امور مهم در این امر است. اختصاص حق طلاق به مرد از اموری است که به صراحت در قرآن به آن اشاره نشده است و این حق را از زوجه سلب نکرده است. با بررسی تاریخی جایگاه زنان در زمان جاهلیت و دیدگاهی که اعراب به جنس زن داشتند و انواع طلاق ها در آن روز، با بررسی عرف زمانی و مکانی، عادات و رسوم و تقلیدهای مذهبی متفاوت حکم به درخواست طلاق زوجه داده می شود.

    نتیجه گیری

    بنا بر اصول کلی فقهی و قواعد مربوط به این بحث حق طلاق اختصاص به زوج دارد اما چنین نیست که زوج بتواند بدون قید و شرط و بدون رعایت هیچ ضابط های این حق را اعمال کند. عوامل مختلف قانونی و قضایی و نیز توافقات بین زوجین محدودیت های زیادی برای استفاده و عدم استفاده از حق طلاق ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: عرف، زمان، مکان، اختصاص، حق طلاق
  • سمانه مختاری*، زهرا یوسفی، غلامرضا منشیء صفحات 46-66
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف، شناسایی پدیده تاخیر ازدواج در دختران انجام شد.

    روش

    روش انجام پژوهش، کیفی و از نوع نظریه زمینه ای بود. جامعه پژوهش را دختران مجرد بالای 30سال تشکیل دادند. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد. تعداد شرکت کنندگان 23نفر بود وابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. روند تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس روش ساختارگرای چارمز(2006)، انجام شد.در انتهای مراحل کدگذاری، مدل نهایی پژوهش ارایه شد.

    یافته ها

    نتایج، نشان داد که علل تاخیر در ازدواج عبارت بودند از: داشتن خانواده ضد ازدواج، شخصیت فردیت طلب، و زندگی در جامعه مشوق تجرد. چگونگی شکل گیری این عوامل حاوی سه فرآیند بود برداشتهای غلط مرتبط به ازدواج،ویژگیهای تسهیل گر تجرد و مواجهه با افراد تضعیف کننده زوجیت طلبی. تاخیر در ازدواج منجر به ایجاد آثاری شده که عبارتند از تجارب هیجانی منفی،کسب موفقیت در ابعاد مختلف و نارضایتی از وضعیت موجود و در نهایت دختران مجرد به شیوه های انطباقی درونی و بیرونی با این تاخیر کنار آمده بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان چنین استنباط کرد که پدیده تاخیر در ازدواج تحت علل و فرآیندهای خاصی رخ می دهد و با خود تبعات آزاردهنده ای را به دنبال دارد. بنابراین تغییراتی در سازماندهی الگوهای اجتماعی و خانوادگی و شخصیتی افراد را می طلبد. این مطالعه می تواند مورد استفاده مشاوران و روانشناسان جهت تدوین و طراحی محتوای متناسب با ارزش های جامعه و مشکلات در این حوزه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: ازدواج، تاخیر در ازدواج، نظریه زمینه ای
  • بهزاد تریوه، کیومرث کریمی*، مریم اکبری، امید مرادی صفحات 67-85
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی موثر تعهد زناشویی و تعیین اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر الگو بر رضایت زناشویی زوجین بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود و جامعه آماری جامعه آماری 746 فرد متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1397 بود که بر اساس نرم افزار سمپل پاور 350 نفر (196 زن و 154 مرد متاهل) به صورت در دسترس انتخاب شدند؛ همچنین به منظور بررسی اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر الگو 10زوج از زوج هایی که نمره پایینی در رضایت زناشویی انریچ (1989) کسب کرده بودند انتخاب و به دو گروه آزمایش (5 زوج) و کنترل (5 زوج) به صورت تصادفی کاربندی شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های تعهد زناشویی آدام و جونز (1997)، باورهای ارتباطی زناشویی ایدلسون (1982)، درگیری عاطفی و انتقاد در خانواده شیلدس (1994) و صمیمیت باگاروزی (2001) بود. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 120 دقیقه ای در جلسات برنامه آموزشی تعهدزناشویی شرکت کردند. هر دو گروه در سه مرحله به پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و تحلیل واریانس اندازه های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تفاوت معناداری را بین عملکرد دو گروه در رضایت زناشویی (48/35=F، 001/0=P) در مرحله پس آزمون و پس از سه ماه پیگیری نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیری که الگوی تعهد بر رضایت زناشویی دارد؛ توصیه می شود روانشناسان و مشاوران از این روش آموزشی برای اصلاح تعامل و آموزش نحوه ارتباط زوج ها استفده کنند و انسجام زوج ها را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: تعهدزناشویی، رضایت زناشویی، زوجین
  • فرحناز تحویلیان*، احمد برجعلی، مریم مشایخ، آدیس کراسکیان صفحات 86-102
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر سرمایه روان شناختی مثبت گرا بر سبک زندگی توسعه دهنده سلامت و خودتنظیمی در دختران نوجوان افسرده بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه است؛ جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر متوسطه یک و دو شهر تهران در سال تحصیلی 98-97 بودند که پس از غربالگری با استفاده از پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پینتریچ (1990) و سبک زندگی توسعه دهنده سلامت (1997) 30 دختر نوجوان افسرده انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 دختر) و گرواه (15 دختر) کاربندی شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی مداخله مبتنی بر آموزش سرمایه روان شناختی مثبت گرا لوتانز و یوسف (2004) را دریافت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله سرمایه روانشناختی مثبت گرا بر سبک زندگی سلامت (32/5=F و 029/0=P)، نمره کل راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (74/6=F و 015/0=P)، مولفه باورهای انگیزشی (65/4=F و 040/0=P) و مولفه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (82/5=F و 023/0=P) موثر است؛ و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که جلسات هشتگانه سرمایه روانشناختی مثبت گر توانسته است به میزان قابل توجهی راهبردهای یادگیری خودتنظیمی در نوجوانان را افزایش دهد و در نتیجه موجب بهبود سبک زندگی توسعه دهنده سلامت نوجوانان شود؛ با توجه به موثر واقع شدن این روش درمانی، استفاده گسترده از آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، مثبت گرا، خودتنظیمی، سبک زندگی، سلامت
  • سمیرا سادات رسولی، محسن گل پرور*، محمدآرش رمضانی، جعفر حسنی صفحات 103-123
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی آموزش رضایت مندی جنسی ایرانی و رویکرد مسترز و جانسون بر سازگاری و تعارض زناشویی اجرا شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی سه گروهی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. از میان 60 زوج مراجعه کننده به دو مرکز روان شناسی و مشاوره شهر تهران در زمستان 1397، 45 زوج به صورت هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. پرسشنامه تعارض زناشویی (ثنایی و همکاران، 1386) و مقیاس سازگاری زوجی (اسپانیر، 1976) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. دو گروه آموزش رضایت مندی جنسی ایرانی و آموزش رویکرد مسترز و جانسون طی 6 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. داده ها از طریق تحلیل واریانس مختلط با اندازه های تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در سازگاری زناشویی، فقط گروه آموزش رضایت مندی جنسی ایرانی با گروه گواه (01/0>p) و در تعارض زناشویی، گروه آموزش رضایت مندی جنسی ایرانی با گروه مسترز و جانسون و با گروه گواه دارای تفاوت معنادار هستند (05/0>p). همچنین فقط در تعارض زناشویی گروه آموزش مسترز و جانسون با گروه گواه دارای تفاوت معنادار بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که آموزش رضایت مندی جنسی ایرانی برای کاهش تعارض و افزایش سازگاری و آموزش رویکرد مسترز و جانسون در کاهش تعارض زناشویی، آموزش های موثری هستند.

    کلیدواژگان: آموزش رضایت مندی جنسی ایرانی، آموزش رویکرد مسترز و جانسون، تعارض زناشویی، سازگاری زناشویی
  • ژاله بحرایی *، سید علی حسینی المدنی، احمد باصری صفحات 124-149
    هدف

     هدف از این پژوهش بررسی نقش میانجی استقامت در رابطه بین شادمانی زناشویی، نیازهای بنیادین روانشناختی و معنویت با تاب‏آوری خانواده بود. 

    روش

     روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است و جامعه آماری کلیه زنان و مردان متاهل شاغل در کادر آموزشی سازمان آموزش و پرورش شهر تهران در سال 1399 به تعداد 46257 نفر (32046 نفر زن و 14211 نفر مرد) بودند. حجم نمونه 420 نفر از این‏ افراد بر اساس دیدگاه کلاین (2016) و به شیوه نمونه‏گیری غیرتصادفی در دسترس به شیوه آنلاین انتخاب‌ و به مقیاس تاب‌آوری خانواده سیکبی (2005)، مقیاس شادمانی زناشویی آزرین و همکاران (1973)، مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی لاگاردیا و همکاران (2000)، پرسشنامه معنویت پارسیان و دونینیگ(2009) و فرم کوتاه مقیاس استقامت (GRIT-S) داکوورث و کوین (2009) پاسخ دادند. الگوی پیشنهادی از طریق مدل معادلات ساختاری با استفاده از SPSS و AMOS نسخه 24 تحلیل شد.

     یافته‌ها

    نتایج نشان داد مسیرهای مستقیم شادمانی زناشویی (309/0=β و 002/0=P)، نیازهای بنیادین روانشناختی (556/0=β و 001/0=P)، معنویت (309/0=β و 001/0=P) و استقامت (632/0=β و 001/0=P) بر تاب‏آوری خانواده معنادار بودند؛ همچنین اثرات غیرمستقیم شادمانی زناشویی، نیازهای بنیادین روانشناختی و معنویت از طریق نقش میانجی استقامت بر تاب‌آوری خانواده معنادار بود (01/0=P). 

    نتیجه‌گیری

    مدل ساختاری اصلاح شده پژوهش برازش مطلوب و قابل قبول با داده‌های پژوهشی داشت و این گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر تاب‌آوری خانواده در افراد متاهل است.

    کلیدواژگان: تاب آوری خانواده، شادمانی زناشویی، نیازهای بنیادین روانشناختی، معنویت، استقامت
  • ریحانه نظیری راد*، سوزان امامی پور، فریبا حسنی صفحات 150-172
    هدف

    مطالعه حاضر با تدوین مدل سازگاری زناشویی بر اساس امنیت روانی، صفات شخصیت و سبک های دلبستگی با میانجیگری رشد روانی در زنان و مردان انجام پذیرفت.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه زنان و مردان متاهل(25 تا 45سال) در منطقه 8 تهران در سال 1399 - 1398بود، که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 600 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر (1976)، پرسشنامه امنیت روانی مزلو (2004)، پرسشنامه صفات شخصیتی نیو مک کری و کاستا (1985)، پرسشنامه سبک های دلبستگی کولینز و رید (1990) و پرسشنامه سنجش رشد روانی اریکسون (1969) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    ضرایب رگرسیونی مدل نشان می‎ دهد که متغیرهای ذکر شده بخوبی رابطه سازگاری زناشویی بر اساس امنیت روانی، صفات شخصیت و سبک های دلبستگی با میانجیگری رشد روانی در زنان و مردان را تبیین می‎ کند و مقادیر شاخص های برازش نشان داد که مدل اندازه گیری این پژوهش از وضعیت قابل قبولی برخوردار است (897/0= GFI). بنابر نتایج مهمترین تاثیرپذیری سازگاری زناشویی شامل امنیت روانی، صفات شخصیت، رشد روانی و سبک های دلبستگی است.

    نتیجه گیری

    در نتیجه پیشنهاد می شود برای کمک به سازگاری زناشویی زنان و مردان از نتایج این پژوهش استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، امنیت روانی، صفات شخصیت، سبک های دلبستگی، رشد روانی
  • عفت عدل پرور، ایرج صفائی راد *، نصرالله عرفانی، هوشنگ جدیدی صفحات 173-199
    هدف

     هدف این پژوهش تدوین مدل علی تعارضات زناشویی بر اساس سبک‌های دلبستگی با نقش واسطه‌ای طرحواره‌های بریدگی/طرد و خودگردانی/عملکرد مختل در زنان در آستانه طلاق بود. 

    روش

     روش پژوهش توصیفی از نوع مطالعه همبستگی و جامعه آماری زنان دارای تعارضات زناشویی در آستانه طلاق شهر تهران بود که در بازه زمانی اردیبهشت تا آبان 1399 به مراکز شورای حل اختلاف خانواده منطقه سه شهر تهران مراجعه کرده بودند که با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی چندمرحله‌ای از بین هفت مرکز شورای حل اختلاف خانواده سه مرکز انتخاب و حجم نمونه براساس نرم افزار آماری سمپل پاور 440 زن انتخاب شد. سپس پرسشنامه‌های تعارضات زناشویی براتی و ثنایی، 1379، دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید 1990 و طرحواره‌های ناسازگار اولیه یانگ 1988 توسط آن‌ها تکمیل و داده‌ها با استفاده از معادلات ساختاری تحلیل شد. 

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که مسیر مستقیم برازش مدل از دلبستگی ایمن با طرحواره های بریدگی/طرد (24/0-=β) و خودگردانی/عملکرد مختل (27/0-=β) و سبک دلبستگی اجتنابی با طرحواره بریدگی/طرد (16/0=β) و طرحواره خودگردانی/عملکرد مختل (11/0=β)؛ و همچنین از سبک دلبستگی دوسوگرا با طرحواره بریدگی/طرد (50/0=β) و طرحواره خودگردانی/عملکرد مختل (30/0=β؛ بین سبک دلبستگی ایمن با تعارض زناشویی (17/0-=β) و سبک دلبستگی اجتنابی (23/0=β) و دوسوگرا (56/0=β) تعارض زناشویی شدت اثر مطلوبی دارد. همچنین بین طرحواره بریدگی/طرد(39/0=β) و طرحواره خودگردانی/عملکرد مختل (40/0=β) با تعارضات زناشویی اثر مستقیم مطلوبی داشته است. 

    نتیجه‌گیری

    برآیند پژوهش نشان داده است که طراحی مدل ساختاری مناسب برای پیش بینی تعارضات زناشویی بر اساس سبک‌های دلبستگی و با نقش واسطه‌ای طرحواره‌های بریدگی/طرد و خودگردانی/عملکرد مختل در زنان در آستانه طلاق با مدل نظری مطابقت داشته و از برازش مطلوبی برخوردار است؛

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، سبک های دلبستگی، طرحواره، طرد، بریدگی، خودگردانی، عملکرد مختل
  • مهناز شاه مرادی، مژگان نیکنام *، رضا خاکپور صفحات 190-210
    هدف

    هدف این پژوهش، مقایسه تاثیر زوج درمانی شناختی- رفتاری و زوج درمانی هیجان مدار بر طرحواره های عشق زنان متاهل بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماه اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش زنان متاهل 40-25 سال مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1397 بود که 60 زن متاهل به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه طرحواره عشق سینگلیز و همکاران (1995) بود. گروه آزمایش زوج درمانی شناختی-رفتاری شادیش و بالدوین (2005) 10 جلسه و گروه آزمایشی زوج درمانی هیجان مدار جانسون (2004) را در هشت جلسه به مدت 90 دقیقه دریافت کردند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از واریانس اندازه‌های مکرر تحلیل شد.

    یافته‌ها

    مداخله زوج درمانی شناختی-رفتاری بر طرحواره عشق ایمن (F=5.98، P=0.019)، طرحواره عشق چسبیده (F=9.20، P=0.004)، طرحواره عشق کناره‌گیر (F=8.55، P=0.006)، طرحواره عشق بی‌ثبات  (F=8.15، P=0.007)، طرحواره عشق غیرجدی (F=5.71، P=0.022)، و طرحواره عشق بی‌علاقه (F=9.99، P=0.003) و در مداخله زوج درمانی هیجان‌مدار بر طرحواره عشق ایمن (F=9.18، P=0.004)،  طرحواره عشق چسبیده (F=8.23، P=0.007)، طرحواره عشق کناره‌گیر (F=5.21، P=0.028)، طرحواره عشق بی‌ثبات (F=12.81، P=0.001)،  طرحواره عشق غیرجدی  (F=6.01، P=0.019) و طرحواره عشق بی‌علاقه (F=10.65، P=0.002) موثر بوده است و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار بود.

    نتیجه‌گیری

     زوج درمانی شناختی-رفتاری و زوج درمانی هیجان‌مدار از مداخلات موثر بر طرحواره‌های عشق زنان است؛ لذا این یافته ها تلویحات مهمی در زمینه آموزش و ارتقای بهداشت روانی زنان متاهل ارایه می کنند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، شناختی- رفتاری، هیجان مدار، طرحواره های عشق
  • کامیار عظیمی *، سیروس مرادی زاده صفحات 211-233
    هدف

    این مطالعه یک مدل علی را به منظور واکاوی رابطه بین انگیزه های والدین برای مشارکت و پیشرفت تحصیلی از طریق نقش واسطه ای مشارکت والدین در امور مدارس مورد آزمون قرار داد.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش تمامی والدین و دانش آموزان پایه ششم ابتدایی مدارس دولتی استان لرستان بود که در سال تحصیلی 99-1398 به تحصیل اشتغال داشتند. از این جامعه تعداد 768 نفر شامل 384 والد (69 نفر مرد، 315 نفر زن) و 384 دانش آموز (200 نفر پسر، 184 نفر دختر) با روش نمونه‌گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه مورد هدف انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ابزارهای مشارکت والدین (استریکلند، 2015)، مشارکت والدین مدرسه-محور (پارک و هالووی، 2017) و آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته جمع آوری و به کمک نرم افزارهای SPSS و AMOS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مدل یابی معادلات ساختاری حاکی از نقش مثبت و معنی دار انگیزه های والدین برای مشارکت در پیش بینی مشارکت والدین در امور مدارس و پیشرفت تحصیلی بود. افزون بر این، یافته ها بیانگر آن بود که مشارکت والدین در امور مدارس به طور مستقیم و مثبت پیشرفت تحصیلی را پیش‌بینی کرد. همچنین، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل غیرمستقیم نشان داد که مشارکت والدین در امور مدارس نقش واسطه ای مثبتی در ارتباط بین انگیزه های والدین برای مشارکت و پیشرفت تحصیلی ایفا نمود.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج نشان می دهد که تاثیر واسطه ای مشارکت والدین در امور مدارس در رابطه بین انگیزه های والدین برای مشارکت و پیشرفت تحصیلی وجود دارد و مدل پیشنهادی یک الگوی مناسب برای پیش بینی پیشرفت تحصیلی در بین دانش آموزان دبستانی است. مفاهیم کاربردی این یافته ها و پیشنهادات بالقوه برای تحقیقات بیشتر مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: انگیزه های والدین برای مشارکت، مشارکت والدین در امور مدارس، پیشرفت تحصیلی، دبستان
  • زلیخا رئیسی پور *، عبدالله شفیع آبادی، جلیل یونسی بروجنی صفحات 234-249
    هدف

    پژوهش حاضر به بررسی نقش واسطه‌ای پریشانی روان‌شناختی در رابطه بین ترس و کیفیت روابط زوجین در والدین کودکان سرطانی می پردازد.

    روش

    مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل‌سازی معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش حاضر را والدین تمامی کودکان سرطانی مراجعه کننده به بیمارستان کودکان بندرعباس در سال 1398 در بر می‌گیرد که از این بین با روش نمونه‌گیری هدفمند تعداد 200 والد به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه کیفیت روابط زوجین پرسشنامه خوشکام و همکاران (1386)، پرسشنامه ترس مارکس و ماتیوس (1979)، و پرسشنامه پریشانی روان‌شناختی کسلر و همکاران (2002) بود. تحلیل داده‌ها از طریق روش‌های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با بهره-گیری از نرم افزار AMOS انجام شد.

    یافته‌ها

    نتایج پژوهش نشان دادکه ترس و پریشانی روانشناختی با کیفیت روابط زوجین دارای رابطه منفی معنادار هستند؛ همچنین ضریب همبستگی بین کیفیت روابط زوجین با پریشانی روانشناختی (**44/0-) و ترس (**30/0-) در سطح 01/0 معنادار است و ضریب همبستگی بین ترس با پریشانی روانشناختی (**34/0) در سطح 01/0 معنادار است.

    نتیجه گیری

    بر این اساس در زمینه طراحی اقدامات لازم به منظور ارتقای کیفیت روابط زوجین در والدین دارای کودک سرطانی می‌توان به تدوین برنامه‌هایی در جهت کاهش ترس و پریشانی روانشناختی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: ترس، پریشانی روانشناختی، کیفیت روابط زوجین
  • میترا میرلوحیان، زهرا علیزاده، زهره زارع حسین زادگان، زهرا آشکار، آدینه بازگونه، اسحاق سام خانیانی * صفحات 250-269
    هدف

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و واقعیت درمانی در کاهش نشانه‌های افسردگی و انعطاف پذیری‌کنشی زوجین با مشکلات زناشویی در زنان شهر تهران بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه است. جامعه آماری 106 زوج مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در شش ماهه اول سال 1400 بودند که از پس از غربالگری با مقیاس افسردگی بک (2001) و انعطاف پذیری کنشی کانر و دیویدسون (2001)، 30 زوج (60 زن و شوهر) به صورت هدفمند انتخاب و در سه گروه مداخله درمان هیجان مدار (10 زوج)، درمان واقعیت درمانی (10 زوج) و گروه گواه (10 زوج) به صورت تصادفی کاربندی شدند. گروه آزمایشی زوج درمانی هیجان مدار بسته آموزشی جانسون (2012) را به مدت ده جلسه و گروه آزمایشی واقعیت درمانی بسته گلاسر (2003) را به مدت نه جلسه دریافت کردند و گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکرد و در لیست انتظار قرار قرار گرفت. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس اندازه‌های مکرر مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر بخشی درمانی هیجان مدار و واقعیت درمانی در بهبود افسردگی (74/55=F، 001/0=P) و انعطاف پذیری کنشی (18/76=F، 001/0=P) زوجین موثر بود و این تاثر در مرحله پیگیری پایدار گزارش شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش می‌توان مدعی شد که اثربخشی درمان هیجان مدار و واقعیت درمانی دو روش موثر برای کاهش نشانه های افسردگی و انعطاف پذیری کنشی زوجین با مشکلات زناشویی در زنان است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، هیجان مدار، واقعیت درمانی، افسردگی، انعطاف پذیری کنشی
  • مجتبی قربانزاده، فریبا حافظی *، رضا پاشا، پروین احتشام زاده صفحات 270-283
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تصمیم گیری تکانشی و افکار خودکشی وابستگان به مواد بود.

    روش پژوهش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی باطرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود و جامعه آماری 1700 نفر از زنان و مردان وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز درمان سوء مصرف مواد شهر ساری بودند که پس از غربالگری به صورت هدفمند 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش (15نفر) و گواه (15نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس تکانش گری پاتون، استانفورد و بارت (1995) و مقیاس افکار خودکشی بک (1961) بود. گروه آزمایش هشت جلسه درمان پذیرش و تعهد مبتنی بر بسته درمانی هیز و همکاران (1999) را دریافت کرد و گروه گواه در حالت انتظار قرار گرفت؛ داده‌ها با استفاده از واریانس اندازه‌های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تصمیم‌گیری تکانشی (87/4=F، 036/0 =P) و نمره افکار خودکشی (02/5=F، 033/0 =P) موثر بود و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار گزارش شد (01/0=P).

    نتیجه‌گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد راهبردی مناسب برای کاهش تکانشگری و افکار خودکشی زنان و مردان وابسته به مواد است و می‌توان از آن به عنوان یک شیوه مداخله موثر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، تصمیم گیری تکانشی، افکار خودکشی، سوء مصرف مواد
  • لیلا جامعی، محمدرضا زربخش * صفحات 284-305
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین شیوه‌های والدگری ادراک شده با نشانه‌های وسواس با میانجیگری کمال‌گرایی بود.

    روش پژوهش

    برای این منظور طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی از میان دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد واحد تنکابن 258 دانشجو به روش در دسترس انتخاب و به پرسشنامه‌های‌ سبک فرزندپروری بامیرند (1972)، غربالگری وسواس مادزلی (1977) و کمال‌گرایی هیل (2004) پاسخ دادند. داده‌های جمع آوری شده به روش معادلات ساختاری و با نرم افزارهای SPSS26 و AMOS24 تحلیل شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد، مدل ساختاری شیوه‌های والدگری ادراک شده با نشانه‌های وسواس از طریق میانجیگری کمال‌گرایی در دانشجویان برازش داشت (01/0=P)؛ همچنین کمال‌گرایی مثبت و منفی در رابطه بین شیوه‌های والدگری آزاد منشانه و کمال‌گرایی منفی در رابطه بین شیوه ‌‌والدگری مستبدانه و وسواس و کمال‌گرایی مثبت در رابطه بین شیوه‌ والدگری مستبدانه و در نهایت کمالگرایی منفی در رابطه بین شیوه والدگری مقتدرانه نقش میانجی داشت (01/0=P).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش می‌توان گفت سبک‌های والدگری در شکل‌گیری الگوی شخصیتی کمال‌گرا نقش داشته که پیامدها و الگوهای بر گرفته از آنها، بر نشانگان وسواس نیز تاثیرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: شیوه های والدگری ادراک شده، وسواس، کمال گرایی
  • علی سیاها*، پری ناز بنی سی، علیرضا محمدی آریا صفحات 306-323
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش مقایسه سبک های فرزندپروری، احساس تنهایی و مهارت های ارتباطی زنان بی سرپرست و عادی بود

    روش پژوهش

    جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان سرپرست خانوار مراجعه کننده به سرای محله شهر تهران بود که تعداد آن ها برابر با 360 نفر بوده و تعداد تقریبی حجم نمونه، با توجه به حجم جامعه و مراجعه به جدول کرجسی و مورگان، برابر با 186 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند (1991)، پرسشنامه مهارت های ارتباطی جرابک (2004) و پرسشنامه احساس تنهایی راسل، پیلوا وکورتونا (1980): بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی فراوانی، درصد فراوانی، جدول توزیع فراوانی، ترسیم نمودارها و توصیف ویژگی های پاسخ دهندگان به پرسشنامه استفاده شد و از طریق آمار استنباطی آزمون کلموگروف - اسمیرنوف برای تعیین نرمال بودن متغیرهای پژوهش و همچنین برای تحلیل داده ها در این تحقیق با توجه به نوع اطلاعات و اهداف مورد نظر به منظور تایید یا رد سوال ها از آزمون تی مستقل استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‏ها نیز توسط نرم‏ افزار SPSS 24 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که احساس تنهایی و مهارت های ارتباطی در زنان بی سرپرست و عادی تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر زنان عادی در متغیر مهارت های ارتباطی نمرات بیشتر و زنان بی سرپرست در متغیر احساس تنهایی نمرات بیشتری کسب کردند و این تفاوت معنادار است. با توجه به اندازه اثر این تفاوت در مهارت های ارتباطی کمترین تفاوت وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین سبک های فرزندپروری زنان بی سرپرست و عادی در سطح 05/0 = α تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر زنان عادی در متغیر سبک های فرزندپروری نمرات بیشتری کسب کردند و این تفاوت معنادار است .

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق توسعه و گسترش مداخلات روان شناختی می تواند به ارتقای سبک های فرزندپروری، مهارت های ارتباطی و کاهش احساس تنهایی در زنان سرپرست خانوار کمک نماید.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، احساس تنهایی، مهارت های ارتباطی، زنان بی سرپرست
  • فاطمه سلگی، طهمورث آقاجانی *، نصرالله انصاری نژاد صفحات 324-340
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی تکانشگری در نوجوانان بر اساس صفات شخصیت و مهارت های حل مساله اجتماعی بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دختر متوسطه اول و دوم مدارس منطقه 10 شهر تهران در سال 1398 به تعداد 600 نفر تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از روش کوکران به مقدار 155 نفر به دست آمد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه تکانشگری بارات (1959)، ویژگی های شخصیتی نیوکاستا و مک کری (1992) و مهارت های حل مساله اجتماعی دزوریلا و همکاران (2002) بودند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها در دو بخش توصیفی و استنباطی ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه انجام شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد مولفه های حل مسئله اجتماعی در مجموع 3/34 درصد از واریانس تکانشگری را در نوجوانان تبیین نموده است؛ همچنین از بین مولفه های حل مسئله اجتماعی، جهت گیری مثبت نسبت به مسئله به صورت منفی و جهت گیری منفی و سبک تکانشی/ بی دقتی آن به صورت مثبت و معنادار تکانشگری در نوجوانان را پیش بینی می کند. همچنین با ورود صفات شخصیت در معادله پیش بینی و با کنترل اثر مولفه های حل مسئله اجتماعی، مقدار واریانس تبیین شده تکانشگری 8/5 درصد افزایش یافته است.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های این پژوهش مشخص کرد که از بین صفات شخصیت، روان رنجورخویی به صورت مثبت و برونگرایی و توافق پذیری به صورت منفی و معنادار تکانشگری را در نوجوانان پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: تکانشگری، صفات شخصیت، مهارت های حل مساله اجتماعی
  • اکرم اکبری، نادر منیرپور *، حسن میرزاحسینی صفحات 341-358
    هدف

     هدف این مطالعه تعیین اثربخشی بازی ‌درمانی با و بدون آموزش والدین مبتنی بر دلبستگی بر میزان پرخاشگری کودکان مبتلا به نافرمانی مقابله‌ای بود.

     روش پژوهش

    روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش-پس‌آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش کودکان 4 الی 6 ساله شهر تهران بود؛ روش نمونه‌گیری به شکل تصادفی چندمرحله‌ای بود که ابتدا از میان مناطق 22 گانه شهر تهران یازده منطقه به‌طور تصادفی انتخاب و سپس از بین مهدکودک‌های یازده منطقه با روش تصادفی ساده از هر منطقه یک مهدکودک انتخاب شد و پس از غربالگری چک لیست اختلالات رفتاری کودکان آخنباخ (1990) و مصاحبه بالینی 45 کودک انتخاب و در سه گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 کودک) به صورت تصادفی کاربندی شدند. گروه آزمایش بازی درمانی تحد مداخله بسته آموزشی بارکلی (2006) و گروه آزمایش بازی درمانی آموزش والدین مبتنی بر دلبستگی به مدت هشت جلسه 90 دقیقه‌ای قرار گرفتند و گروه گواه در حالت انتظار قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از واریانس اندازه‌های مکرر تحلیل شد. 

    یافته‌ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که بازی ‌درمانی (57/8=F، 001/0=P) و بازی درمانی آموزش والدین مبتنی بر دلبستگی (88/7=F، 001/0=P) بر کاهش پرخاشگری کودکان مبتلا به بی‌اعتنایی مقابله‌ای موثر است و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود. همچنین آزمون تعقیبی نشان داد بازی درمانی مبتنی بر دلبستگی موثرتر است. 

    نتیجه‌گیری

    نتایج نشان داد  بازی درمانی همراه با مداخلات دلبستکی محور در کاهش پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای موثر است و می‌توان از این دو روش در کاهش پرخاشگری این کودکان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، دلبستگی، رفتار پرخاشگرانه، اختلال نافرمانی مقابله ای
|
  • Maryam Sarkhabi Abdolmaleki *, Farideh Dokanei Fard, Masomeh Behbodi Pages 1-28
    Aim

    The aim of this study was to present a model for predicting couples' emotional divorce based on attachment styles, metacognitive beliefs and emotional regulation strategies mediated by marital burnout in married women.

    Method

    This descriptive-correlational exploratory study was consecutive and guided and the statistical population was 1854 married women referring to health centers in Tehran in 1398. Using multi-stage random sampling method, 375 women were selected based on sample power software. Were. The research instruments were Guttman (2008) Emotional Divorce Questionnaire, Wells et al. (2004), Metacognitive Beliefs, Garnfsky et al. (2001), and Pinez (1966) on Marital Burnout (1966). The desired sample was executed. In order to analyze the data, in addition to descriptive statistics, the statistical method of structural equations smartpls was used.

    Results

    The findings of the results of standard direct path coefficients have shown that there is a significant relationship between metacognitive beliefs and emotional regulation strategies with emotional divorce and also the results of indirect path standard coefficients have shown that between metacognitive beliefs and emotional and mediating regulation strategies There is a relationship and intensity of marital burnout with the emotional divorce of married women.

    Conclusion

    Based on the research findings, it is suggested to family counselors in order to create cohesion and create a conscious relationship to confront the psychological elements in order to improve the relationship between couples during treatment considerations.

    Keywords: emotional divorce, Metacognitive Beliefs, Emotional Regulation Strategies, Marital Burnout
  • Mahbobeh Sadat Moghadasi *, Ahmad Bagheri, Seyed Mohammadreza Ayati Pages 29-45

    The aim of this study was to identify the effect of time and place on the allocation of divorce rights by descriptive-analytical method. The issue of equality between men and women in the right to dissolve marriage, as well as its conclusion in terms of Islamic jurisprudence and law, has long been raised among Muslim thinkers; But the objections and protests have never been as high as they are now, the emergence of civil movements and human rights activists and the increasing awareness of women about their rights have caused these issues to be raised more seriously and jurists and legislators of Islamic countries look at the issue from new horizons. The findings show: The study of the role of custom in allocating the right to divorce is one of the important issues in the field of jurisprudence dynamics and without a doubt the role of custom of time and place is one of the important issues in this regard. Assigning the right to divorce to a man is one of the matters that is not explicitly mentioned in the Qur'an and does not deprive the wife of this right. A historical study of the status of women in the time of ignorance and the view that the Arabs had of women and the types of divorces in that day, by examining different temporal and spatial customs, customs and religious imitations, is ordered to divorce the wife. 

    Keywords: custom, time, Place, assignment, right to divorce
  • Samane Mokhtari *, Zahra Yosefi, Gholamreza Manshi Pages 46-66
    Aims

    The aim of this study was to identify the phenomenon of delayed marriage in girls.

    Method

    The research method was qualitative and of the grounded theory approach. The study population consisted of single girls over 30 years old. Sampling was done purposefully. The number of participants was 23 and the research tool was a semi-structured interview.The data analysis process was performed based on the structuralist method of Charms (2006).At the end of the coding stages. Finally, research model designed based on the theoretical framework.

    Results

    The results showed three categories in identifying the phenomenon of marriage, which were: the causes of "delay" in girls' marriage, how they were formed, and the effects of "delay" in marriage. Reasons for delaying marriage were: having an anti-marital family, an individualistic personality, and living in a society that encourages celibacy.How these factors were formed included three processes: Misconceptions about marriage, the facilitating characteristics of celibacy, and dealing with people who undermine matrimonialism; finally, the effects of delay in marriage were: Negative emotional experiences, success in various dimensions and dissatisfaction with the current situation, eventually, single girls coped with this delay internally and externally.

    Conclusions

    According to the findings, it can be concluded that the phenomenon of delay in marriage occurs under certain causes and processes and has disturbing consequences. It therefore requires changes in the organization of individuals' social, family, and personality patterns. This study can be used by counselors and psychologists to develop and design content appropriate to the values of society and problems in this area.

    Keywords: Marriage, Delay in Marriage, Grounded Theory Approach
  • Behzad Tariveh, Qumars Karimi *, Maryam Akbari, Omid Moradi Pages 67-85
    Aims

    The aim of this study was to develop an effective model of marital commitment and determine the effectiveness of a model-based educational program on marital satisfaction of couples.

    Method

    The present study was a correlational and quasi-experimental study with a pre-test and post-test design with a quarterly control and follow-up group. The statistical population was 746 married people referring to counseling centers in Tehran in 1397 based on Sample Power 350 software (196 females and 154 married males) were randomly selected; Also, in order to evaluate the effectiveness of the educational program based on the pattern, 10 couples were selected from the couples who obtained low scores in Enrich (1989) marital satisfaction and were randomly assigned to two experimental groups (5 couples) and control (5 couples). The research instruments were Adam and Jones (1997) Marital Commitment Questionnaire, Idelson (1982) Marital Communication Beliefs, Emotional Conflict and Criticism in the Shields Family (1994) and Bagarozi Intimacy (2001). The experimental group participated in 10 sessions of marital commitment training program for 10 sessions of 120 minutes. Both groups responded to the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire in three stages. Structural equations and repeated measures analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The results showed a significant difference between the performance of the two groups in marital satisfaction (F = 35.48, P = 0.001) in the post-test stage and after three months of follow-up.

    Conclusion

    Considering the effect that the commitment model has on marital satisfaction; It is recommended that psychologists and counselors use this educational method to improve interaction and teach couples how to communicate and increase couples' cohesion. 

    Keywords: Marital Commitment, marital satisfaction, Couples
  • Farahnaz Tahvilian *, Ahmad Borjali, Maryam Mashayekh, Adis Kraskian Pages 86-102
    Objective

    The aim of this study was to determine the effect of positive psychological capital on the lifestyle of developing health and self-regulation in depressed adolescent girls.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of method with pre-test, post-test and follow-up with a control group; The statistical population of this study was female high school students one and two in Tehran in the academic year of 1997-98. They were randomly assigned to two experimental groups (15 girls) and a control group (15 girls). The experimental group received 8 sessions of 90 minutes as a group intervention based on positive psychological capital training Luthans and Joseph (2004). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that the intervention of positive psychological capital on health lifestyle (F = 5.32 and P = 0.029), the total score of motivational strategies for learning (F = 6.74 and P = 0.015), The component of motivational beliefs (F = 4.65 and P = 0.040) and the component of self-regulated learning strategies (F = 5.82 and P = 0.023) are effective; And this effect was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    The results of this study showed that eight sessions of positive psychological capital has been able to significantly increase self-regulatory learning strategies in adolescents and thus improve the lifestyle of adolescent health developers; Due to the effectiveness of this treatment, its widespread use is recommended.

    Keywords: psychological capital, Positivism, self-regulation, Lifestyle, Health
  • Samiraalsadat Rasouli, Mohsen Golparvar *, Mohammad Arash Ramezani, Jafar Hasani Pages 103-123
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Iranian sexual satisfaction training and Masters and Johnson's approach to marital adjustment and conflict.

    Method

    The research method was semi-experimental three groups design with three stages of pre-test, post-test and two months follow-up. Out of 60 couples referring to two centers of counseling and psychology service in Tehran in the winter of 2018, 45 couples were selected and then randomly assigned into two groups of experimental and one control group (each group was 15). Marital conflict questionnaire (Sanaei et al, 2007) and dyadic adjustment scale (Spanier, 1976) was used in the pretest, post-test and two months follow-up. The two groups of Iranian sexual satisfaction training and training of the Master and Johnson approach were trained in 6 sessions. The data were analyzed by repeated measure analysis of variance and post-hoc Bonferroni test.

    Results

    The results revealed that, in marital adjustment variable, only there is a significant difference between Iranian sexual satisfaction training and control group (P<0.01), and in marital conflict variable, there is a significant difference between Iranian sexual satisfaction training with Master and Johnson approach and control group (P<0.05). Also, there was a significant difference in marital conflict between Masters and Johnson and the control group (p < 0.05).

    Conclusion

    The findings of this study showed that training Iranian sexual satisfaction to reduce conflict and increase adaptability and training the approach of Masters and Johnson in reducing marital conflicts are effective training.

    Keywords: Iranian sexual satisfaction training, Master, Johnson approach, marital adjustment, Marital conflict
  • Zhaleh Bahraei *, seyedali hosseinialmadani, Ahmad Baseri Pages 124-149
    Aim

     The present study aimed to investigate the mediating role of grit in the relationship between marital happiness, basic psychological needs, and spirituality with family resilience. 

    Methods

     The research had a descriptive correlational method, and its statistical population consisted of all 46257 married men and women working in the teaching staff of the department of education in Tehran in 2020 (32046 women and 14211 men). A sample of 420 individuals was selected according to Klein's theory (2016) using online non-random convenience sampling and they responded to the Sikbi Family Resilience Scale (2005), the marital happiness scale by Azarin et al. (1973), the basic psychological needs questionnaire by Lagarde et al. (2000), The spirituality questionnaire by Parsian and Dunning (2009), and the grit scale- short form (GRIT-S) by Dakworth and Quinn (2009). The proposed model was analyzed by a structural equation model using SPSS and AMOS 24. 

    Results

     The results indicated that direct paths of marital happiness (β= 0.309, and P=0.002), basic psychological needs (β=0.555 and P=0.001), spirituality (β=0.309 and P=0.001), and grit (β=0.632 and P=0.001) were significant on family resilience. Furthermore, indirect effects of marital happiness, basic psychological needs, and spirituality were significant on family resilience through the mediating role of grit (P= 0.01). 

    Conclusion

     The modified structural model of the research had a desirable and acceptable fit with the research data and it was an important step in identifying determinants of family resilience in married individuals.

    Keywords: family resilience, marital happiness, basic psychological needs, spirituality, grit
  • Reyhaneh Nazirirad *, Susan Emamipour, Fariba Hassani Pages 150-172
    Aims

    The aim of this study was to develop an effective model of marital commitment and determine the effectiveness of a model-based educational program on marital satisfaction of couples.

    Method

    The present study was a correlational and quasi-experimental study with a pre-test and post-test design with a quarterly control and follow-up group. The statistical population was 746 married people referring to counseling centers in Tehran in 1397 based on Sample Power 350 software (196 females and 154 married males) were randomly selected; Also, in order to evaluate the effectiveness of the educational program based on the pattern, 10 couples were selected from the couples who obtained low scores in Enrich (1989) marital satisfaction and were randomly assigned to two experimental groups (5 couples) and control (5 couples). The research instruments were Adam and Jones (1997) Marital Commitment Questionnaire, Idelson (1982) Marital Communication Beliefs, Emotional Conflict and Criticism in the Shields Family (1994) and Bagarozi Intimacy (2001). The experimental group participated in 10 sessions of marital commitment training program for 10 sessions of 120 minutes. Both groups responded to the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire in three stages. Structural equations and repeated measures analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The results showed a significant difference between the performance of the two groups in marital satisfaction (F = 35.48, P = 0.001) in the post-test stage and after three months of follow-up.

    Conclusion

    Considering the effect that the commitment model has on marital satisfaction; It is recommended that psychologists and counselors use this educational method to improve interaction and teach couples how to communicate and increase couples' cohesion. Keywords: Marital commitment, Marital satisfaction, Couples.

    Keywords: marital adjustment, mental security, personality traits, Attachment Styles, Mental development
  • effat Adlparvar, Iraj safaeirad *, Nasrollah Erfani, Hoshang jadidi Pages 173-199
    Aim

    The present study aimed to develop a causal model of marital conflict based on attachment styles with the mediating roles of disconnection/rejection and impaired autonomy/performance schemas in women on the verge of divorce. 

    Method

     The study was descriptive and correlational, and its statistical population consisted of women with marital conflict on the verge of divorce who visited the Family Dispute Resolution Council Center in District 3 of Tehran from May to November 2020. Using multi-stage random sampling, we selected three out of seven centers of the Family Dispute Resolution Council Center and the sample size of 440 was selected based on the sample power software. They responded to the Barati and Sanaei Marital Conflict Questionnaire (2000), Collins and Read adult attachment Scale (1990), and the Young Schema Questionnaire (1988), and they analyzed data using structural equations. 

    Results

     The results indicated the direct path of fitting the model from secure attachment with disconnection/rejection schema (β=-0.24)  and impaired autonomy and performance (β=-0.27), and avoidant attachment style with disconnection/rejection schema (β=0.16), and the impaired autonomy/performance schema (β=0.11), as well as ambivalent attachment style with disconnection/rejection schema (β= 0.50), and the impaired autonomy/performance schema (β=0.30), and between secure attachment style and marital conflict (β=-0.17) and avoidant attachment style (β=0.23) and ambivalent style (β=0.56) marital conflict with a positive effect size. Furthermore, the disconnection/rejection schema (β=0.39), and impaired autonomy/performance schema (β=0.40) had a positive direct effect on marital conflicts. 

    Conclusion

     The research results indicated that the design of an appropriate structural model for predicting marital conflict based on the attachment styles with the mediating roles of disconnection/rejection and impaired autonomy/performance schema in women on the verge of divorce complied with the theoretical model and had a good fit. To create a coherent and favorable marital relationship, we can improve the couples' relationship by understanding their schemas, types of attachment styles, and confrontation of their mental elements.

    Keywords: Marital conflict, Attachment styles, Disconnection, rejection, Impaired autonomy, performance, Divorce
  • Mahnaz. Shahmoradi, Mojgan. Nicknam *, Reza. Khakpour Pages 190-210
    Aim

    The present study aimed to compare the effects of cognitive-behavioral couple therapy and emotionally-focused couple therapy on the love schemes of married women.

    Methods

    The present quasi-experimental study had a pretest-posttest design with a control group and a two-month follow-up. The statistical population consisted of married 25-40-year-old women who visited counseling centers in Tehran in 2018. Among them, 60 married women were selected after screening with the love schema questionnaire by Singelis et al. (1995) using the convenience sampling method and were randomly divided into two groups, experimental and control (20 women per group). The experimental group received the cognitive-behavioral couple therapy by Shadish and Baldwin (2005) in 10 sessions, and the emotionally-focused couple therapy by Johnson (2004) in eight sessions for 90 minutes. The.

    Results

    The cognitive-behavioral couple therapy intervention affected secure love schema (P=0.019, F=5.98), clingy love schema (P=0.004, F=9.20), skittish love schema (P=0.006, F=8.55), fickle love schema (P=0.007, F=8.15), casual love schema (P=0.022, F=5.71), and disinterested love schema (P=0.003, F=9.99). The emotionally-focused couple therapy intervention also affected secure love schema (P=0.004, F=9.18), Clingy love schema (P=0.007, F=8.23), Skittish love schema (P=0.028, F=5.21), Fickle love schema (P=0.001, F=12.81), Casual love schema (P=0.019, F=6.01), and disinterested love schema (P=0.002, F=10.65), and the effect was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    Cognitive-behavioral couple therapy and emotionally-focused couple therapy are effective interventions in improving women's love schema; hence, the findings provide important implications for the education and promotion of mental health in married women.

    Keywords: Couple therapy, Cognitive-behavioral, Emotionally-focused, Love schemas
  • kamyar Azemi *, Sirus Moradizadeh Pages 211-233
    Aim

    The present study aimed to examine a causal model to investigate the relationship between parents' motivations for involvement and academic achievement with the mediating role of parental involvement in school affairs. 

    Methods

    The present study was descriptive and its statistical population consisted of all parents and sixth-grade students at public primary schools of Lorestan province in the academic year of 2019-2020. From the population, 768 individuals including 384 parents (69 males, 315 females), and 384 students (200 males, 184 females) were selected as target samples by multi-stage random sampling. Data were collected using the Parental Involvement Tool by Strickland (2015), the School-Based Parental Involvement tool by Park & Holloway (2017), and the researcher-made academic achievement test, and they were analyzed using SPSS and AMOS. 

    Results

    The results of structural equation modeling (SEM) indicated a positive and significant role of parents' motivations for predicting parental involvement in school affairs and academic achievement (P= 0.01). Furthermore, parental involvement in school affairs directly and positively predicted academic achievement (P=0.01), The results of the indirect analysis indicated that parental involvement in school affairs played a positive mediating role in the relationship between parents' motivation for involvement and academic achievement (P=0.01).  

    Conclusion

    The results indicated that there was a mediating effect of parental involvement in school affairs in the relationship between parental motivation for involvement and academic achievement. The proposed model was suitable for predicting academic achievement among primary school students. The practical implications of the findings and potential suggestions for further research are also discussed.

    Keywords: Parents' motivation for involvement, Parental involvement in school affairs, Academic achievement
  • Zoleikha Raeisipour *, Abdollah Shafiabadi, Jalil Younesi Brojeni Pages 234-249
    Aim

    The present study aimed to investigate the mediating role of psychological distress in the relationship between fear and the quality of marital relationships in parents of children with cancer. 

    Methods

    The present study was descriptive-correlational and had a structural equation modeling type, and its statistical population consisted of parents of all children with cancer who visited Bandar Abbas Children's Hospital in 2019. Among whom, 200 parents were selected as the sample group using the purposive sampling method. Data collection tools included the Quality of Couple Relationship Questionnaire by Khoshkam et al. (2007), the Fear Questionnaire by Marks & Mathews (1979), and the Psychological Distress Scale by Kessler et al. (2002). Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient, and path analysis according to AMOS. 

    Results

    The results indicated that psychological fear and anxiety had a significant negative relationship with the quality of couples' relationships. Furthermore, the correlation coefficients between the quality of couples' relationships with psychological distress (r=-0.44) and fear (r=-0.30) were significant at a level of 0.01, and the correlation coefficient between fear and psychological distress (r= 0.34) was significant at a level of 0.01. 

    Conclusion

    Accordingly, programs can be developed to reduce fear and psychological distress in designing the necessary measures to improve the quality of couple relationships in parents of children with cancer.

    Keywords: Fear, Psychological distress, Cancer, Quality of couples' relationships
  • Mitra mirlohian, Zahra Alizadeh, zohreh zareh hoseinzadeghan, Zahra Ashkar, Adine Bazgouneh, Eshagh samkhaniani * Pages 250-269
    Aim

    This study was conducted to compare the effectiveness of emotionally-focused couple’s therapy (EFCT) and reality therapy in reducing the symptoms of depression and resilience of couples with marital problems in women in Tehran.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and follow-up with a control group. The statistical population included 106 couples referring to counseling centers in Tehran in the first six months of 2021, of which 30 couples were purposefully selected and randomly assigned to EFCT group (10 couples), reality therapy group (10 couples), and control group (10 couples) after screening with Beck Depression Inventory (BDI) (2001) and Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC) (2001). The EFCT group received the Johnson (2012) training package for ten sessions, and the reality therapy group received the Glasser (2003) training package for nine sessions. The control group received no intervention and was placed on a waiting list. Data were analyzed by repeated-measures ANOVA.

    Results

    The results indicated that EFCT and reality therapy affected the improvement of depression (F = 4.21, P = 0.020) and resilience (F = 10.75, P = 0.001) of couples and that this effect was stable at the follow-up phas.

    Conclusion

    According to the findings, EFCT and reality therapy are two effective methods to reduce the symptoms of depression and resilience of couples with marital problems.

    Keywords: couple therapy, emotionally-focused couples therapy (EFCT), reality therapy, depression, resilience
  • mojtaba ghorbanzadeh, fariba Hafezi *, Reza Pasha, Parvin Ehteshamzadeh Pages 270-283
    Aim

     The present study aimed to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) in improving impulsive decision-making and suicide ideation of addicts. 

    Methods

     The research method was quasi-experimental with a pretest-post-test design, and follow-up stage with a control group, and its statistical population consisted of 1700 female and male addicts who visited substance abuse treatment centers in Sari. After the purposive screening, 30 individuals were selected as samples and were randomly assigned to experimental (n=15) and control (n=15) groups. The research tools included Barratt Impulsiveness Scale (BIS) by Patton, Stanford, & Barratt (1995), and Beck Scale for Suicide Ideation (1961). The experimental group received eight sessions of acceptance and commitment therapy based on the treatment package of Hayes et al. (1999), and the control group was put on the waiting list; Data were analyzed using the repeated-measures analysis of variance. 

    Results

     The results indicated that acceptance and commitment therapy was effective in reducing impulsive decision-making (F=4.87, P=0.036), and suicide ideation score (F=0.02, P=0.033), and the effects were stable in the follow-up phase (P=0.01). 

    Conclusion

     Acceptance and commitment therapy was an appropriate strategy to reduce impulsivity and suicide ideation in female and male addicts and could be used as an effective intervention.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy (ACT), Impulsive decision-making, Suicide ideation, Substance abuse
  • Leila Jamei, Mohamad Reza Zarbakhsh * Pages 284-305
    Aim

    The present study aimed to determine the relationship between perceived parenting styles and obsessive-compulsive disorder with the mediating role of perfectionism.

    Methods

    Using a descriptive-correlational study among male and female students of Islamic Azad University of Tonekabon, 258 students were selected by the convenience method and responded to Baumrind's Parenting style Inventory (1972), the Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (MOCI) (1977), and Hill perfectionism Inventory (2004). The collected data were analyzed by structural equation modeling using SPSS26 and AMOS24.

    Results

    The results indicated that the structural model of perceived parenting styles had a fit with obsessive-compulsive disorders with the mediation of perfectionism in students (P=0.01). Furthermore, positive and negative perfectionism also mediated in the relationship between democratic parenting styles; the negative perfectionism mediated in the relationship between authoritarian parenting and obsessive-compulsive disorder; the positive perfectionism mediated in the relationship between authoritarian parenting styles; and finally, negative perfectionism mediated in the relationship between authoritative parenting styles (P=0.01).

    Conclusion

    Given the research findings, parenting styles were involved in the creation of perfectionism personality patterns in a way that consequences and patterns derived from them also affected obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Perceived parenting styles, obsession, perfectionism
  • Ali Siaha *, Parinaz Banisi, Alireza Mohammadiariya Pages 306-323
    Objective

    Women heads of households are considered as vulnerable groups in society due to problems in parenting. The aim of this study was to compare parenting styles, loneliness and communication skills in homeless and normal women.

    Method

    The statistical population of this study included all female-headed households who referred to Sarai Mahalla in Tehran, whose number was equal to 360 people and the approximate number of sample size, according to the size of the population and referring to Krejcie and Morgan table, is equal to 186 N was estimated. Data collection tools included Bamrind (1991) Parenting Beck Questionnaire, Jarabek Communication Skills Questionnaire (2004) and Russell, Pilva and Cortona (1980) Loneliness Questionnaire. Data analysis method was used through descriptive statistics of frequency, frequency percentage, frequency distribution table, drawing diagrams and describing the characteristics of respondents to the questionnaire and through inferential statistics of Kolmogorov-Smirnov test to determine the normality of research variables and also to analyze Data In this study, according to the type of information and objectives, independent t-test was used to confirm or reject the questions. Data analysis was performed by SPSS 24 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between loneliness and communication skills in homeless and normal women. In other words, normal women scored higher in the communication skills variable and homeless women scored higher in the loneliness variable, and this difference is significant. Due to the size of the effect, there is little difference in communication skills. The results also showed that there is a significant difference between parenting styles in homeless and normal women. In other words, normal women scored higher in the parenting style variable, and this difference is significant.

    Keywords: parenting styles, Loneliness, Communication skills, Homeless women
  • Fatemeh. Solgi, Tahmors. Aghajani *, Nasrollah. Ansarinejad Pages 324-340
    Aim

    The present study aimed to predict impulsiveness in adolescents based on personality traits and social problem-solving skills.

    Method

    The research was descriptive-correlational, and its statistical population consisted of 600 female students of the first and second secondary schools in district 10 of Tehran in 2019. The sample size was equal to 155 using Cochran's method. The research tools included Barratt Impulsiveness Scale (BIS) (1959), the personality traits questionnaire by McCrae & Costa (1992), and the social problem-solving skills questionnaire by D'Zurilla et al. (2002). Analysis of data obtained from the questionnaires was performed in descriptive and inferential phases of Pearson correlation coefficient, and Multiple regression.

    Results

    Social problem-solving components explained a total of 34.3% of the variance of impulsiveness in adolescents. Among the components of social problem-solving, positive problem orientation (PPO), and negative problem orientation (NPO), and its impulsive/carelessness style positively and significantly predicted impulsiveness in adolescents. The inclusion of personality traits in the prediction equation and controlling the effects of social problem-solving components also increased the rate of explained variance of impulsiveness by 5.8%.

    Conclusion

    Among the personality traits, neuroticism positively, extroversion and agreeableness negatively and significantly predicted impulsiveness in adolescents.

    Keywords: Impulsiveness, Personality traits, Social problem-solving skills
  • Akram Akbari, Nader Monirpour *, Hassan Mirzahoseini Pages 341-358
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of play therapy with and without parental education based on attachment on the level of aggression in children with confrontational disobedience.

    Methods

    This research method was quasi-experimental with pre-test design and follow-up with a control group. The statistical population of the study was children aged 4 to 6 years in Tehran; The sampling method was multi-stage random. First, eleven districts were randomly selected from the 22 districts of Tehran, and then one kindergarten was selected from each district in 11 districts by simple random sampling method. 1990) and clinical interviews of 45 children were selected and randomly assigned to three experimental and control groups (15 children in each group). The Barclays Training Package (2006) and the parent-child play therapy therapy intervention group were placed in eight 90-minute sessions, and the control group was placed on standby. Data were analyzed using repeated measures variance.

    Results

    The results of this study showed that play therapy (F = 8.57, P = 0.001) and play therapy of attachment-based parent education (F = 7.88, P = 0.001) on reducing aggression in children with Ignorance is an effective coping, and this effect was sustained during the follow-up phase. Post hoc test also showed that attachment-based play therapy is more effective.

    Conclusion

    The results showed that play therapy combined with attachment-based interventions is effective in reducing aggression in children with confrontational disobedience disorder and these two methods can be used to reduce aggression in these children.

    Keywords: Play ‌ Therapy, attachment, aggressive behavior, coping disobedience disorder