فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه و توسعه
پیاپی 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود متوسلی، اسماعیل بیگی هرچگانی*، بهراد فرمهینی فراهانی صفحات 10-35

    قرار گرفتن در مسیر توسعه، غایتی از پیش تعیین شده نبوده است و در کشورهای مختلف به دلیل زمینه های تاریخی و اجتماعی مختلف متفاوت است. ازجمله نهادگرایانی که دستاوردشان میتواند راهنمای برنامه ریزی توسعه باشد، الینور استروم است. در این مقاله به این پرسش پاسخ داده میشود نگرش نهادی استروم چیست و چه کاربردی در برنامه ریزی توسعه دارد؟ نگرش چندمرکزی، عقلانیت محدود و توانایی خودسازماندهی که بنیان های فلسفی استروم را شکل میدهند، به ساختاری از تدبیر امور میانجامد که الزاما یک کنش جمعی دموکراتیک، پایین به بالا، غیرمتمرکز و اجتماعا ساخته شده است که محتوای آن را فرایندی نظاممند از توانایی حل اجتماعی مسایل، یادگیری و خلاقیت شکل میدهند که همانا فضای کنش متقابل اجتماعی و بسط سرمایه های اجتماعی است. لذا ساختار برنامه ریزی متناسب با دیدگاه استروم، متکی بر حکمرانی (تدبیر امور) اجتماعات محلی، غیرمتمرکز و برآمده از تعاملات اجتماعی در دل یک فرایند  یادگیری اجتماعی است که جایگزینی تحلیل های قطعی بالابه پایین میشود.

    کلیدواژگان: الینور استروم، نهادگرایی، یادگیری اجتماعی، توسعه، برنامه ریزی
  • جعفر عبادی، احسان برین* صفحات 36-78

    یکی از چالش های سیاست پولی، وقوع شوکها و تورشهای تورمی است. اقتصاددانان دو نوع رویکرد به سیاست پولی دارند: الف) صلاحدیدی؛ ب) قاعده پولی. در حال حاضر، دو مکتب اصلی کینزیهای جدید و کلاسیک های جدید، بر به- کارگیری قاعده پولی در بلندمدت توافق دارند؛ اما در کوتاه مدت، کینزیهای جدید، گاهی سیاست صلاحدیدی را تجویز کرده، حال آنکه کلاسیک های جدید، حتی در کوتاه مدت نیز قاعده پولی را تجویز میکنند. اگر مبنا را گرایش فکری کلاسیک های جدید در نظر گرفته و قایل به برتری قاعده پولی در کوتاه و بلندمدت باشیم، آنگاه میتوان علت شوکها و تورشهای تورمی را تخطی از قاعده پولی دانست. طبق نظریه کلاسیک های جدید، هرگونه سیاست پولی اعلام شده، با فرض عقلایی بودن انتظارات کارگزاران اقتصادی، تاثیر حقیقی نداشته و صرفا تورمزا خواهد بود. یک تلاش اقتصاددانان، میتواند مبنی بر این باشد که انگیزه های دولتها برای تخطی از قاعده پولی را تبیین کنند و بر مبنای آن، توصیه های سیاستی ارایه بدهند. در این راستا، توسعه علمی این مقاله، به کارگیری و کاربردی کردن «مکانیسم کلارک») است و همچنین طراحی پایه های خردی برای 2) مکانیسم پیووتال یا فردمحوری رفتار دولتها و کارگزاران عقلایی را با تکیه بر مساله شهرت دولتها، تبیین کند و راه حل جدیدی برای جلوگیری از تخطی از قاعده پولی، ارایه دهد.

    کلیدواژگان: قاعده پولی، طراحی مکانیسم، مکانیسم کلارک، مکانیسم پیووتال، مکانیسم فردمحوری
  • احمد مرکزمالمیری* صفحات 79-122

    شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی از ابتدای سال 1390 به موجب ماده 75 قانون برنامه پنجم توسعه تشکیل شد و به موجب بند «الف» ماده (11») قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار»  مصوب بهمن 1390  موظف شد در جهت بهبود محیط کسب و کار در ایران اصلاح، حذف یا وضع مقررات یا رویه اجرایی به مسیولان مربوطه پیشنهاد دهد. با توجه به مندرجات موجود در وبسایت شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی، دستاورد قطعی این شورا در طول هشت سال و نیم فعالیت در اصلاح، حذف یا وضع مقررات یا رویه اجرایی تا دی ماه 1398، صرفا اصلاح یک رویه اجرایی به موجب صدور یک بخشنامه، اصلاح یک بخشنامه و اصلاح یک نظام نامه بوده است. بررسی دستور جلسات و مصوبات شورای گفت و گو، نشان میدهد نهاد مذکور توفیقی در مشارکت در مقررات گذاری و مقرراتزدایی نداشته است. عدم اقدام شورای گفت و گو برای ورود به فرایند اصلاح مقررات و همچنین دستاوردهای معدود شورا در مواردی که به موضوع اصلاح یا حذف مقررات ورود کرده است، نشانگر موانع متعدد در انجام این تکلیف است که موضوع بحث مقاله پیش روست. سوال اصلی نوشتار حاضر این است که دلیل یا دلایل عدم توفیق شورای گفت و گو در انجام کارکرد پیشنهاد و اصلاح، حذف یا وضع مقررات چیست؟ تلاش شده به سوال مذکور، بدون ورود به سطح تحلیل نظری، و صرفا از طریق تحلیل عملکردی شورای گفت و گو، پاسخی ارایه شود. روش تحقیق، روش مبتنی بر موردکاوی و تلفیقی از روش های اسنادی، هنجاری و تحلیل محتوا است.

    کلیدواژگان: شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی، محیط کسب وکار، مقرراتگذاری، مقررات زدایی، قانونگذاری
  • قهرمان عبدلی، تیام مهاجرشجاعی* صفحات 123-166

    آب، عنصر حیات بشر، از دو منظر کمبود عرضه و توزیع نامتوازن جغرافیایی بر روی کره زمین، سال ها است منشاء مناقشات و چالش های سیاسی و اقتصادی داخلی و خارجی کشورها شده است. یک نگاه کاربردی به موضوع تخصیص بهینه منابع آب در نظریه بازی به وسیله توضیح و تفسیر شرایط موجود در بستر یک بازی همکارانه و تبیین یک راه حل بهینه، می تواند بسیار راهگشا باشد. در بازی های همکارانه از آن جهت که بازیکنان می توانند در فضایی شفاف، از تصمیمات و استراتژی های دیگر بازیکنان آگاه باشند، بازی بر پایه همکاری و تقسیم سود حاصل از ایتلاف میان بازیکنان شکل خواهد گرفت. و بر خلاف تصور به دلیل وجود ایتلاف های گوناگون مابین بازیکنان فضای تصمیم گیری در آن بسیار رقابتی است. در این مقاله، حوضه آبریز رودخانه اترک مورد مطالعه قرار گرفته است و با طرح یک بازی همکارانه میان بازیکنان ذی نفع و بسط استراتژی های آنان و درنهایت حل بازی به روش برآورد ارزش شپلی برای هر بازیکن، سناریوی بهینه برآورد شده است. بر اساس سناریو تخصیص بهینه منابع آب در استان های شمال شرقی کشور می توان شاهد بهبود وضعیت زیست محیطی و افزایش درآمد ملی در این منطقه بود.

    کلیدواژگان: اقتصاد محیط زیست، بحران آب، تخصیص بهینه منابع آب، بازی همکارانه، ارزش شپلی
  • شعله باقری پرمهر*، نگار زاهدی آزاد صفحات 167-210

    مرور ادبیات رشد اقتصادی نشان میدهد، عواملی که تحت عنوان موتور رشد معرفی شده اند، تاثیر یکسانی را در کشورها با ساختار اجتماعی و اقتصادی متفاوت، ندارد. در این جهت تفاوت نهادی را میتوان یکی از اصلیترین عامل بهره گیری از عوامل رشد و توسعه اقتصادی نظیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی برشمرد. به منظور ارزیابی عملکرد نهادها، شاخص های متعددی وجود دارد یکی از این شاخصها، شاخص نظام تدبیر شایسته است. این شاخص به عنوان عاملی تاثیرگذار در بهبود رشد اقتصادی، بهبود محیط کار و جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی شناخته شده است. نظام تدبیر شایسته از شش زیر شاخه حق اظهار نظر و پاسخگویی، ثبات سیاسی، کارایی و اثربخشی دولت، کیفیت قوانین و مقررات،حاکمیت قوانین وکنترل فساد تشکیل شده است. فرضیه اصلی ما در این تحقیق این است که آیا کیفیت قوانین و مقررات به عنوان یکی از زیر شاخه های نظام تدبیر شایسته در کشورها با چهار گروه درآمدی تاثیر معنیداری بر بهره وری سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارد یا خیر؟ بنابراین در این مقاله ارتباط میان کیفیت قوانین و مقررات در اثرگذاری سرمایه گذاری مستقیم خارجی در رشد اقتصادی در کشورها با چهار گروه درآمدی در دوره زمانی 2016 - 2002 با کمک روش رگرسیون انتقال ملایم تابلویی بررسی شده است. نتایج نشان میدهد که:- ارتباط مثبت و معناداری میان کیفیت قوانین و مقررات و رشد اقتصادی وجود دارد. - فرضیه اصلی تحقیق در دو گروه درآمدی متوسط پایین و متوسط بالا معنی دار است.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، حکمرانی خوب، کیفیت قوانین و مقررات
  • احمد صلاح منش، سید عزیز آرمن، وحید کفیلی*، احمد دهقانی احمدآباد صفحات 211-234

    هدف پژوهش: 

    یکی از تحولات مهم در نظام پرداختها، ظهور ابزارهای نوین پرداخت است که به ابزارهای پرداخت الکترونیک شهرت دارند. با وجود ابزارهای پرداخت الکترونیک، امکان کسب درآمد از راه سرقت کاهش پیدا میکند؛ بنابراین کاهش میزان سرقت یک پیشبینی ناشی از افزایش دسترسی به ابزارهای پرداخت الکترونیک است. در این پژوهش این فرضیه برای فاصله زمانی 1386 تا 1394 با استفاده از داده های استانهای ایران مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش پژوهش:

     برای برآورد معادله رگرسیونی از روش GMM پانلی استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج نشان میدهد که گسترش ابزارهای پرداخت الکترونیک در استانهای ایران تاثیر منفی بر سرقت داشته است. همچنین نرخ شهرنشینی، نرخ فلاکت، صنعتی شدن و نابرابری درآمدی تاثیر مثبت بر سرقت داشته است. بر همین اساس برخی پیشنهادت سیاستی برای گسترش استفاده از این ابزارها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سرقت، پرداخت الکترونیک، داده های پانلی، GMM، ایران
|
  • Mahmoud Motvaseli, Esmaill Beigi *, Behrad Farmahini Farahani Pages 10-35

    Being on the development path is not a predetermined goal and isdifferent in various countries due to their different historical and socialbackgrounds. Elinor Ostrom is one of the Institutional economistswhose achievement can be a development planning guide. Thequestion of this research is that what are Ostrom's institutional attitudeand its application in development planning? Polycentric attitude,Bounded rationality, and Self-organizing ability that form Ostrom'sphilosophical foundations would lead to a structure of governancewhich is necessarily a democratic collective action, bottom-up,decentralized, and socially constructed that a systematic process of theability to solve social problems, learning, and creativity form itscontent and indeed, it is social interaction and the expansion of socialcapital. Therefore, according to Ostrom’s view of planning, itsframework relies on the governance of local and decentralizedcommunities which are derived from social interactions in the contextof a social learning process that replaces absolute bottom-up analysis.

    Keywords: Elinor Ostrom, Institutionalism, Social Learning, Development, planning
  • Jafar Ebadi, Ehsan Barin * Pages 36-78

    One of the most challenging issues related to the monetary policy is the causes and origins of inflationary shocks and biases. There are two approaches to the monetary policy in general: first, monetary policy based on discretion, and second, monetary policy based on a specific rule. Economists of New Classical School believe that monetary policy should be based on a monetary rule. Accordingly, the cause of inflationary shocks and biases can be considered as a violation of the monetary rule. They believe that economic agents make their expectations rationally. Therefore, an announced monetary policy will not have a real impact and will only cause inflation. As a result, an economists' effort could be to explain the government's motives for violating the monetary rule and to make policy recommendations based on it. This article tries to provide a new solution to the problem of violation of the monetary rule by using a special type of mechanism so called "Clark mechanism" (pivotal or person-centered mechanism) as well as designing micro-bases for the government behavior and rational agents and relying on the issue of government reputation.

    Keywords: Monetary rule, Mechanism Design, Clarke Mechanism, Pivotal Mechanism
  • Ahmad Markaz Malmiri * Pages 79-122

    Iran’s Public-Private Dialogue Council was established in 2011 according to article (75) of the Law for theFifth Development Plan. According to the law for the Continuous Improvement of Business Environment (Article 11 (a)) the Council was obliged to propose modification, abolishment or regulation or applying procedure to related officials in order to improve the business environment in Iran. According to the available content in the Council's website, the definite achievement of this council during 8 and a half years of activity on the grounds remarked was just modifying a procedure as a result of issuing a directive, modifying a directive and a regulation. Configuring agendas and enactments (of the Council), indicates that it has not been successful in regulation and deregulation. The council has not taken any action to get into modifying rules and the fact that it has not got much success in the cases contributed in regulation and deregulationreveals that there are many obstacles in performing this task which is the topic of this article. The main question of the present text is that, what are the reasons for the Council's failure in not getting any achievements in the functions of purpose, modification, abolishing or setting rules? This paper aims to answer this question without getting into the theoric analyse level and solely by functional analyses of the Council. The research method is based on the case study and a combination of documentary, normative and content analysis.

    Keywords: Public, Private Section Dialogue Council, business environment, Regulation, Deregulation, legislation
  • Ghahreman Abdoli, Tiam Mohajershojaee * Pages 123-166

    Water as a vital element has been a rout of political, national and international challenges for years due to its unequal supply and geographical distribution. A practical approach for optimal allocation of water resources in game theory through explanation and interpretation of current situation in a cooperative game framework and building up an efficient solution could be helpful. Since in the cooperative game, players can be aware of other players’ decisions and strategies clearly, game will be performed based on the profit sharing between players’ coalition and controversially there will be a competitive decision-making situation due to various coalitions between players. In this study, Atrak river drainage basin has been investigated. A cooperative game between beneficiaries has been introduced, their strategies have been explained and finally “Shapley Value” has been evaluated for each player and efficient scenario is assessed. Based on optimal allocation of water resources scenario in north east provinces, environmental improvement and national income increase will be expected.

    Keywords: Environmental Economics, water crisis, Efficient Allocation of Water Resources, cooperative game, Shapley value
  • Sholeh Bagheri Pormehr *, Negar Zahedi Azad Pages 167-210

    The literature review of economic growth shows that the factors which are known as the growth engine do not have the same impact on countries with different socioeconomic structures. In this way, the different levels of institutional quality can be considered as the main determinants of exploiting of economic growth factors such as foreign direct investment (FDI). In order to evaluate the performance of institutions, there are several indicators. One of them is “good governance”. A good governance is known as an effective factor to develop the economic growth, improve the work environment and absorb domestic and foreign investment. “Good governance” indicator comprises six components: Voice & Accountability, Political stability, Government Effectiveness, Regulatory Quality, and Rule of Law & Control of corruption. Our main purpose in this study is to evaluate the effect of regulatory quality indictor as a representative of good governance on FDI in four different country groups classified by income Levels. Therefore, in this paper, the effect of the regulatory quality indictor on the relationship between foreign direct investment and economic growth in four different country groups classified by income level is investigated. The panel smooth transition method over the period of 2002-2016 is applied. The result shows that: 1- There is a positive and significant relation between regulatory quality and economic growth. 2- The main hypothesis is confirmed in the Lower Middle income countries and Upper Middle income countries

    Keywords: Economic Growth, Foreign direct investment, Good Governance, Quality of Laws, Regulations
  • Ahmad Salahmanesh, Seyed Aziz Arman, VAHID KAFILI *, Ahmad Dehghani Pages 211-234
    Purpose

    One of the important developments in the payment system is the emergence of new payment tools known as electronic payment instruments. With the help of electronic payment tools, the possibility of earning money by stealing is reduced; Thus reducing the amount of theft is a predicted resultof increased access to electronic payment instruments. In this research, this hypothesis has been investigated for the period between 1386- 1394 using data from Iran's provinces.

    Methodology

    Panel GMM method is used to estimate the regression equation.

    Results

    The results show that the expansion of electronic payment tools in Iranian provinces has had a negative effect on theft. Also, the rate of urbanization, the misery index (sum of the unemployment rate and inflation rate), industrialization and income inequality have had a positive impact on theft. Accordingly, some policy suggestions have been offered to extend the use of these tools. 

    Keywords: Thief, Electronic payment, panel data, GMM, Iran