فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه و توسعه
پیاپی 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدباقر نوبخت صفحه 7

    در شرح وظایف سازمان برنامه و بودجه، «ماموریت راهبری و رصد توسعه کشور» به مثابه یکی از مهم‌ترین ماموریت‌های راهبردی این سازمان تعیین شده است. همچنین در تفکیک و تشریح دیگر ماموریت‌های سازمان، به منظور انجام برنامه‌ریزی‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت و تحقق اهداف توسعه، مطالعات و پژوهش‌های لازم در عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مورد تاکید قرار گرفته است. از این‌ رو «مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده نگری» با ضوابط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سازمان برنامه و بودجه کشور، تاسیس و پژوهش‌های ضروری در آن انجام می‌شود. علاوه بر بهره‌مندی از نتایج پژوهش‌های علمی این مرکز در تهیه اسناد برنامه و لوایح بودجه، انتشار آن از طریق رسانه‌های مناسب به ویژه فصلنامه‌های علمی و پژوهشی اقدامی بایسته در توسعه کشور محسوب می گردد. لذا سازمان برنامه و بودجه، با اخذ مجوز «مجله پژوهش‌های برنامه و توسعه» فرصت مناسبی را برای انتشار یافته‌های علمی و پژوهشی محققان مرکز و نیز صاحب‌نظران دانشگاهی فراهم نموده است. در این مسئولیت بر خود فرض می‌دانم، از همه اعضای محترم هیات تحریریه و نیز دیگر دست‌اندرکاران فصلنامه، به ویژه نویسندگان محترم و داوران گران‌قدر، به پاس خدمات اثربخش در توسعه ملی، صمیمانه سپاسگزاری نمایم.

  • محمدباقر نوبخت صفحه 8
  • محمدباقر بهشتی، پرویز محمدزاده، خلیل قاسملو* صفحات 11-44

    یکی از مباحث مهم در اقتصاد منطقه ای، چگونگی توزیع منابع و امکانات کشور در بعد فضایی و جغرافیایی می باشد، به گونه ای که منجر به تعادل در بین مناطق گردد و از جمله شاخص های عدم تعادل در بین مناطق، نابرابری درآمد سرانه می باشد. در این خصوص، شناسایی عوامل موثر بر نابرابری درآمدی در بین مناطق، می تواند نقش مهمی را در اتخاذ سیاست مناسب برای ایجاد تعادل منطقه ای ایفا نماید. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی عوامل موثر اساسی در افزایش نابرابری درآمد سرانه در بین استان های کشور در دوره 1379-1393 می باشد. برای رسیدن به هدف تحقیق، نقش عوامل مختلف اقتصادی در افزایش نابرابری درآمد سرانه در بین استان های کشور با استفاده از مدل رگرسیون داده های تابلویی به روش اثرات ثابت بررسی شد. تخمین مدل رگرسیون معرفی شده نشان داد که بین شاخص های مزیت نسبی در صادرات کالاهای صنعتی، ضریب پراکندگی هزینه های بودجه سرانه دولت، ضریب تمرکز فعالیت های صنعتی، اختلاف در میزان سرمایه انسانی و مزیت نسبی در صنعت هتلداری با شاخص نابرابری درآمدی رابطه مثبت برقرار است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری صنعتی، سرمایه انسانی، نابرابری درآمدی، صادرات، مخارج دولت
  • علیرضا امینی* صفحات 47-70

    در این مطالعه نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اشتغال صنعتی طی دوره 1385-1392 آزمون شده است. نتایج برآورد الگو با استفاده از داده های آماری پانل به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) در سطح کدهای دو رقمی ISIC نشانگر آن است که فناوری اطلاعات و ارتباطات در قالب شاخص ترکیبی کاربران رایانه و اینترنت اثر منفی و معناداری بر اشتغال داشته است. بنابراین، اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات بر کاهش مشاغل غیر تخصصی در قیاس با ایجاد مشاغل تخصصی قویتر بوده است. در این مطالعه، از متغیرهای ارزش افزوده واقعی، دستمزد واقعی، نرخ سود واقعی تسهیلات بانکی (به عنوان هزینه استفاده از سرمایه) و اندازه صنعت به عنوان متغیرهای کنترل استفاده شده است. ارزش افزوده و دستمزدهای واقعی مطابق انتظار نظری، بترتیب اثرات مثبت و منفی معنادار بر اشتغال داشته اند. نرخ سود واقعی تسهیلات بانکی به عنوان شاخصی از هزینه استفاده از سرمایه، اثر منفی و معنادار بر اشتغال دارد و بیانگر رابطه مکملی بین کار و سرمایه است. سرانجام، متغیر کنترل اندازه صنعت، تاثیر مثبت و معناداری بر اشتغال دارد. 

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، تقاضای نیروی کار، بهره وری، کاربری
  • یوسف محمدزاده، جعفر یحیوی دیزج* صفحات 73-110

    کسب سهم مناسب از بازارهای اقتصادی، تعاملات سیاسی، فعالیت های اجتماعی و فرهنگی بین المللی نیازمند برقراری شرایط و خصوصیات تقریبا مشابهی در محیط داخلی است. حضور گسترده دولت در بازارهای ملی یکی از مهم ترین عاملی است که مواجهه محیط داخلی علی الخصوص اقتصاد ملی را با رقابت های جهانی تضعیف می کند. مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر اندازه دولت بر شاخص جهانی شدن با تمرکز بر جهانی شدن اقتصاد در 95 کشور منتخب جهان بین سال های 1985-2014 با استفاده از الگوی داده های پانل با رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) انجام گرفته است. در این مقاله شاخص های متعددی مانند شاخص جهانی شدن KOF، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و سهم صادرات کشورها از تولید داخلی موردبررسی واقع شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد افزایش حجم دولت در اقتصاد تاثیر منفی و معنی دار بر روی شاخص جهانی شدن، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و صادرات دارد. لذا می توان گفت حضور گسترده دولت، می تواند موفقیت یک جامعه در تعاملات جهانی و بازارهای بین المللی اقتصاد را تضعیف نماید. همچنین اثرات سایر متغیرهای موجود در مدل ها حاکی از آن است که توسعه انسانی، کنترل فساد، هزینه های تحقیق و توسعه و افزایش تولید داخلی تاثیر مثبت ولی تورم و نرخ بالای تعرفه ها تاثیر منفی بر روی موفقیت اقتصاد در جذب سرمایه های بین المللی و صادرات دارد.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، جهانی شدن، جهانی شدن اقتصاد، توسعه صادرات، رشد اقتصادی
  • سیاوش گلزاریان پور*، حسن گلمرادی، مهدی اسماعیلی صفحات 113-150

    آنچه امروزه به عنوان یکی از مهمترین معضلات پیش روی نظام بانکی کشور مطرح است، افزایش روزافزون مطالبات غیرجاری بانک ها و به تبع آن، کاهش نقدینگی، اخلال در تخصیص منابع و در نهایت کاهش سود بانک است. این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر اعطای تسهیلات بانک ها برای 17 بانک تجاری ایران در سال های 1395- 1388 می پردازد. نسبت تسهیلات، نسبت سپرده، نسبت نقدینگی، نسبت سرمایه، نسبت مطالبات غیرجاری، متوسط نرخ سپرده و تسهیلات، اندازه بانک، نرخ تورم، نسبت ذخیره قانونی و نرخ رشد اقتصادی متغیرهای مطالعه را تشکیل می دهند. روش آماری مورد استفاده در این تحقیق پانل دیتا می باشد. نتایج حاصل شده حاکی از تاثیر منفی نسبت مطالبات غیرجاری، نسبت نقدینگی، متوسط نرخ سود تسهیلات و نرخ ذخیره قانونی بر اعطای تسهیلات بانک ها و تاثیر مثبت نسبت سپرده و نرخ رشد اقتصادی بر اعطای تسهیلات بانک ها است. 

    کلیدواژگان: اعتبارات بانکی، مطالبات غیرجاری، بانک های تجاری، رشد اقتصادی
  • حبیب انصاری سامانی*، ربابه خیل کردی صفحات 151-176

    تامین شغل برای نیروی کار جویای کار یکی از خواسته های اجتماعی و قانونی مردم هر کشوری است. و بیکاری معضلات زیانبار اجتماعی و اقتصادی مختلفی را سبب می شود. تاکنون آثار سیاسی بیکاری و اشتغال کمتر مورد توجه بوده است. ایجاد اشتغال می تواند مشروعیت و مقبولیت دولت ها را افزایش داده و باعث تقویت ثبات سیاسی گردد. هدف این مقاله بررسی اثرات بیکاری بر ثبات سیاسی طی دوره 1364-1394 در ایران است. برای این منظور از روش خودرگرسیون برداری (VAR) ، یوهانسون - جوسیلیوس، مدل تصحیح خطای برداری (VECM) و تابع تجزیه واریانس استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در بلندمدت دو متغیر نرخ بیکاری و ضریب جینی رابطه منفی و معناداری با ثبات سیاسی دارند. همچنین در دوره ی مورد مطالعه افزایش رشد اقتصادی باعث بهبود 10 درصدی در شاخص ثبات سیاسی شده است. مدل تصحیح خطای برداری نشان می دهد که الگوی بلندمدت ثبات سیاسی در هر دوره 9/11 درصد از عدم تعادل را اصلاح نموده به سمت روند بلندمدت خود نزدیک می شود. با توجه به نتایج تابع تجزیه واریانس، تاثیر متغیر نرخ بیکاری در واریانس ثبات سیاسی از 15 درصد در کوتاه مدت به 22 درصد در بلندمدت افزایش می یابد. با توجه به نتایج پژوهش به نظر می رسد که برای برقراری ثبات سیاسی در کشور باید در درجه اول نرخ بیکاری مهار شده و ضریب جینی کاهش پیدا کند و با تقویت تولید داخلی و پیروی از الگوی اقتصاد مقاومتی، رونق اقتصادی در کشور ایجاد شود.

    کلیدواژگان: بیکاری، ثبات سیاسی، خودرگرسیون برداری، اقتصاد ایران، ریسک سیاسی
  • ناهید پورفریدونی*، حسین اکبری فرد، امین قاسمی نژاد صفحات 179-206

    یکی از ملاک های موثر بر اقتصاد ملی، تولید ناخالص داخلی است. اما این تولید تنها ارزش بازاری کالاها و خدمات نهایی تولید شده در اقتصاد را در برمی گیرد و اثرات منفی زیست محیطی را در برنمی گیرد. از طرف دیگر در نتیجه آزاد سازی تجاری، حجم فعالیت های اقتصادی گسترش یافته و استفاده از منابع و انرژی به شکل نامناسبی افزایش می یابد. به همین دلیل از دیدگاه نظری، اثبات شده است که GDP معیار مناسبی برای اندازه گیری رفاه اقتصادی نمی باشد. همواره معیار هایی برای محاسبه درآمدملی جهت رفع این نارسایی مطرح شده است از جمله این معیارهای اندازه گیری، تولید ناخالص داخلی سبز است. در این مطالعه، به منظور ارزیابی تاثیر آزادسازی تجاری برتولید ناخالص داخلی سبز، از روش الگوریتم جستجوی گرانشی و الگوریتم کرم شب تاب در دوره زمانی 2015-1961 استفاده شده است. نتایج حاصل از ارزیابی تاثیر آزادسازی تجاری نشان می دهد،که این متغیر تاثیر مثبت و معناداری بر تولید ناخالص داخلی سبز دارد. بنابراین با توجه به تاثیر مثبت آزادسازی تجاری بر تولید ناخالص داخلی سبز، این متغیر به عنوان یک متغیر کاهش دهنده آلودگی شناخته شده است؛ بدین معنی که افزایش مراودات تجاری در ایران منجر به بهبود کیفیت زیست محیطی می شود.

    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، تولید ناخالص داخلی سبز، آزادسازی تجاری، الگوریتم جستجوی گرانشی، الگوریتم کرم شب تاب
  • رسام مشرفی، مصیب احمدی فرد* صفحات 209-243

    در این مطالعه ابتدا جریان تجارت منطقه خلیج فارس با داده های تابلویی سالهای 2000-2015 تخمین زده شد و سپس الگوی اقتصاد سنجی برای شبیه سازی جریان تجارت ساخته شد. بر اساس نتایج تخمین، قیمت نفت خام، تولید ناخالص داخلی کشورها و صادرات نقتی نقش مهمتر و نقش متغیرهایی نظیر نرخ ارز، جمعیت و تولیدات کشورهای شریک تجاری منطقه در توضیح جریان تجارت کمتر بوده است. بر اساس نتایج شبیه سازی الگو تا افق 1404 در سناریوهای مختلف حجم تجارت منطقه خلیج فارس بین 1500 تا 1900 میلیارد دلار شبیه سازی می شود. از سوی دیگر تراز تجاری منطقه در این سال بین 450 تا 650 میلیارد دلار مثبت می باشد و بین 44 تا 58 درصد کل صاردات نفتی خواهد بود. نتیجه کلی تحقیق وابستگی جریان تجاری منطقه را به وضعیت صادرات نفت نشان می دهد و هر گونه تغییری در جایگاه نفت در بازار جهانی توسعه تجاری منطقه را متاثر می کند. از سوی دیگر وجود این حجم گردش تجاری در منطقه می تواند مبنایی برای برنامه ریزی های لجستیکی برای ایجاد فعالیت و اشتغال و درآمد اقتصادی تلقی شود.

    کلیدواژگان: الگوی جاذبه تجارت، خلیج فارس، داده های تابلویی، سناریوسازی
|
  • MohammadBager Beheshti, Parviz Mohamadzade, Khalil Ghasemloo * Pages 11-44

    One of the important issues in regional economics is how the resources and facilities of the country are distributed in the spatial and geographic dimension, so that it does lead to regional balances. One of the indicators of imbalance between regions is the inequality of per capita income. In this regard, identification of factors affecting income inequalities among regions will play an important role in policy making for regional equilibrium The purpose of this study is to identify the causes of per capita inequality among the provinces of Iran during the period of 2000-2014. To achieve the research goal, the role of various economic factors in increasing income inequality among the provinces with using the fixed effects method of Panel data regression model was studied. The estimated regression model showed that the impact of the relative advantage indexes in industrial goods, the gap in the government spending in the provinces, the concentration of industrial activities, the difference in human capital and relative advantage in the tourism industry on income inequality were positive.

    Keywords: industrial investment, Human capital, income inequality, Industrial exports, Government expenditures
  • Alireza Amini * Pages 47-70

    An Empirical Test about Role of Information and Communication Technology: A case study of Iran industrial establishments 10 employees and more Alireza Amini , Maryam Malakan and Zahra Alizadeh In this study, the role of information and communication technology (ICT) has been tested on industrial employment during the period of 2006-2013. The results of model is estimated by using panel data using generalized moment method (GMM) at the level of two-digit ISIC codes indicate that information and communication technology in the form of a combination of computer and internet users has had a negative and significant effect on employment. Therefore, the effects of information and communication technology on the reduction of non-specialized jobs have been stronger than the creation of specialized occupations. In this study, real value added, real wages, real interest rates of bank facilities (as cost of capital use) and industry size are used as control variables. Value added and real wages, according to theoretical expectations, have had a significant positive and negative impact on employment, respectively. The real interest rate of the banking facility as an indicator of the cost of capital utilization has a negative and significant effect on employment and represents the complementary relationship between labor and capital. Finally, the variable control of industry size has a positive and significant impact on employment.

    Keywords: Information & Communication Technology, Labor Demand, Productivity, Labor Intensity
  • JAFAR Yahyavi Dizaj *, Yosef Mohamadzade Pages 73-110

     Appropriate share of the economic markets, political interaction, social and cultural activities need international contact and properties almost similar conditions in the domestic environment. The presence of government in national markets one of the most important factors that indoor exposure especially with global competition undermines the national economy. This study aimed to investigate the effect of government size on globalization in 95 selected countries around the world between 1985-2014 using dynamic panel model (GMM) was performed. In this paper, multiple indicators for example globalization index KOF, attract foreign direct investment and share of export of domestic production has been studied. The results show that significant negative correlation between government size and globalization of society. It can be said that the widespread presence of government can interact successfully in a global society and international markets to weaken the economy. As well as the effects of other variables in the models suggest that human development, control of corruption, expenditure on research and development and increase domestic production have positive impact but inflation and high rates of tariffs have negative impact on economic success in attracting international investment and exports there.

    Keywords: The size of government, globalization, Economic Globalization, export development, Economic Growth
  • Siavash Golzarian Pour *, Hasan Golmoradi, Mahdi Esmaili Pages 113-150

     Today, one of the most important problems facing the banking system of the country is the increase in non-performing loans, consequently reduction of liquidity, disruption in the allocation of resources and ultimately a decline in bank profit. This study examines the factors (such as the economic growth rate, the average interest rate and etc.) affecting lending for 17 Iran commercial banks in 1388-1395. In the study, the ratio of loans to total assets was used as the dependent variable. The independent variables are deposits ratio, capital ratio, the ratio of non-performing loan, The average interest rate on deposit and loan, bank size, inflation rate, required reserve ratio and the rate of economic growth. In addition, the statistical method and software used in this research is panel data and Eviews8 respectively. The results indicate a negative impact of NPL, liquidity ratio and average interest rate on lending and also positive impact of deposits ratio and economic growth rate. 

    Keywords: Bank credit, non-performing loan, Commercial Banks, Economic Growth
  • Habib Samani *, Robabeh Khilkordi Pages 151-176

    Providing jobs for the recruited workforce is one of the social and legal demands of the people of every country. So far, the political effects of unemployment and employment have been less popular. Creating employment can increase legitimacy and acceptance of governments and enhance political stability. The purpose of this paper is to investigate the effects of unemployment on political stability during the period 1985-2015 in Iran. Vector regression (VAR), Johansson-Juselius, Vector Error Correction Model (VECM), and variance analysis function were used for this purpose. The results show that in the long run, two variables of unemployment rate and Gini coefficient have a negative and significant relationship with political stability. In addition, the increase in economic growth has led to a 10% improvement in the political stability index. The vector error correction model shows that the long-term pattern of political stability in each period corrects 11.9 percent of the imbalance and approaches its long-term trend. Regarding the results of the analysis of variance, the effect of the unemployment rate on political stability variance increases from 15% in the short term to 22% in the long run. According to the results of the study, it seems that in order to establish political stability in the country, the unemployment rate should be restrained in the first place and the Gini coefficient should be reduced and the economic boom in the country should be created by strengthening domestic production and following the pattern of resistance economy.

    Keywords: unemployment, Political stability, Vector Auto Regressive, Iran's economy, political risk
  • Nahid Pourfereidooni *, Hosein Akbarifard, Amin Ghaseminezhad Pages 179-206

    One of the reason affecting on the national economy is, GDP . But it only covers market value of final goods and services produced in the economy;it is not inclusive negative environmental impacts.On the other hand as a result of trade liberalization, economic activity expanded and use of resources and energy inappropriately increases.So theoretically, demonstrate that GDP is not a good criterion for measuring the economic well-being. Consistently, standards for calculating national income has been proposed to raising the inadequacy of these measures standards, is green GDP. In this study, to evaluate the impact of trade liberalization on green GDP, methods gravitational search algorithm and Firefly algorithm that has been used for some given time in the years 1961- 2015. The results of the evaluation of the impact of trade liberalization show that this variable is positive and significant effect on green GDP. The results show that due to the positive impact of trade liberalization on green GDP, this variable as a variable known to reduce pollution; this means that an increase in trade transactions with Iran will lead to improved environmental quality.

    Keywords: GDP, Green GDP, Trade Liberalization, Gravitational Search Algorithm, Firefly Algorithm
  • Rassam Moshrefi, Mosayeb Ahmadifard * Pages 209-243

    In this study, a small econometric model of scale with panel data for the years 2000-2015 is estimated to flow in the Persian Gulf region. The results indicate that in the oil, non-oil, and import equations, the most important variables are the crude oil prices, the country's gross domestic product, and the export of goods, which have the most important role in explaining the oil, non-oil exports and total imports of the region. In order to predict the flow of trade, the first and second scenarios were considered for explanatory variables up to 1404 horizons. In the first scenario, the variables based on the IMF and the World Bank forecasts and their histories, and the only oil price variable in the first scenario based on its history and in the second scenario, are expected to grow ten percent annually. The result of the simulation of the econometric model in the form of these two scenarios is the volume of trade between $ 1500 to $ 1,900 billion for 2025 in the region and, on the other hand, the trade balance of the region in the year 2025 is between 450 to 650 billion positive. Therefore, in 2025, according to the first scenario, about 44% of the region's exports of oil and petroleum products, and according to the second scenario, is about 58%.

    Keywords: Trade Gravity Pattern, Persian Gulf, panel data, Scenario planing