فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه و توسعه
پیاپی 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی ابوترابی*، مهدی حاج امینی، سحر توحیدی صفحات 9-34

    در ادبیات رو به رشد «اقتصاد کلان-مالی» در نظر گرفتن توسعه مالی به عنوان سیاست جانب عرضه کل و بررسی تاثیر آن بر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله رشد، تورم و بیکاری حایز اهمیت است. با توجه به فقدان بررسی تاثیر همزمان توسعه مالی بر تورم و بیکاری، مقاله حاضر شاخص چندبعدی توسعه مالی را برای 20 کشور منتخب طی دوره 1Q1979-4Q2016 با روش تجزیه مولفه ‏های اصلی محاسبه و سپس منحنی فیلیپس تعمیم ‏یافته با توسعه مالی این کشورها را با مدل خودتوضیحی با وقفه ‏های توزیعی برآورد می‏کند. نتایج نشان می‏دهد برخی از کشورهای توسعه ‏یافته و در‏حال ‏توسعه با اعمال سیاست ‏های توسعه مالی توانسته‏ اند شدت مبادله سیاستی تورم-بیکاری را کاهش دهند؛ اما برخی دیگر از درحال‏ توسعه‏ ها (از جمله ایران) همچنان در دوگانه تورم-بیکاری گرفتار مانده‏ اند. در ادبیات رو به رشد «اقتصاد کلان-مالی» در نظر گرفتن توسعه مالی به عنوان سیاست جانب عرضه کل و بررسی تاثیر آن بر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله رشد، تورم و بیکاری حایز اهمیت است. با توجه به فقدان بررسی تاثیر همزمان توسعه مالی بر تورم و بیکاری، مقاله حاضر شاخص چندبعدی توسعه مالی را برای 20 کشور منتخب طی دوره 1Q1979-4Q2016 با روش تجزیه مولفه‏ های اصلی محاسبه و سپس منحنی فیلیپس تعمیم ‏یافته با توسعه مالی این کشورها را با مدل خودتوضیحی با وقفه ‏های توزیعی برآورد می‏کند. نتایج نشان می‏دهد برخی از کشورهای توسعه ‏یافته و در‏حال‏ توسعه با اعمال سیاست ‏های توسعه مالی توانسته ‏اند شدت مبادله سیاستی تورم-بیکاری را کاهش دهند؛ اما برخی دیگر از در حال‏ توسعه ‏ها (از جمله ایران) همچنان در دوگانه تورم-بیکاری گرفتار مانده ‏اند.

    کلیدواژگان: منحنی فیلیپس، توسعه مالی، مبادله تورم-بیکاری، رگرسیون خودبازگشت با وقفه ‏های توزیعی
  • مرتضی عزتی*، لطفعلی عاقلی، وجیهه کرمی صفحات 36-60

    این پژوهش به ارزیابی عوامل نهادی بر توسعه مالی در منتخب کشورهای اسلامی شامل ایران، الجزایر، مصر، عربستان، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، قزاقستان و مالزی می پردازد. نهادهای گوناگونی در جامعه هستند که می توانند بر عملکرد اقتصاد اثر بگذارند. برای نشان دادن این عوامل شاخص هایی در دسترس است، مانند شاخص های حکمرانی خوب، دموکراتیک بودن حکومت، سهولت کسب و کار و باز بودن اقتصاد که به عنوان متغیرهای نشانگر عوامل نهادی یاد می شود. در این بررسی از این شاخص ها استفاده شده است. مدل تجربی این بررسی، با داده های دوره زمانی 2006 تا 2016 و با استفاده از روش رگرسیونی EGLS براورد شده است. نتایج نشان می دهند شاخص های حکمرانی خوب، سهولت کسب و کار، آزادسازی اقتصادی، سهم بخش خصوصی از بخش مالی و نرخ تورم اثر مثبت و معناداری بر شاخص ترکیبی توسعه مالی داشته اند. در برابر، شاخص دموکراسی اثر منفی بر توسعه مالی داشته است.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، حکمرانی خوب، نهادها، عوامل سیاسی
  • مسعوده نیکویی فرد* صفحات 62-95

    صنعتی سازی به عنوان یکی از رویکردهای توسعه روستایی را می توان در دوگروه تقسیم بندی کرد. گروه اول صنایعی هستند که در ارتباط و مکمل فعالیت های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی روستا هستند و می توانند اثرات مثبتی بر جوامع روستایی داشته باشند. دسته دوم در ارتباط با فضای روستا نیستند و معمولا جانشین فعالیت های اقتصادی روستا می شوند. نواحی صنعتی روستایی بر اساس ویژگی هایی که دارند در دسته دوم قرار می گیرند که رویکرد غالب برنامه ریزان کشور ما نیز بوده و تاکنون از این راهکار به کرات بهره گرفته شده است. فرض مقاله حاضر این است که چنین نواحی در حین اینکه کارایی لازم را ندارند، می توانند آثار زیان باری نیز به دنبال داشته باشند. همچنین هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ایجاد نواحی صنعتی بر توسعه روستایی (نمونه موردی: روستای خیرآباد استان مرکزی) است. به همین منظور، به ارزیابی اثر ناحیه صنعتی در روستای خیرآباد واقع در شهرستان اراک پرداخته شده است. روش ارزیابی این پژوهش تجزیه و تحلیل بر اساس پرسش نامه و با استفاده از روش مقایسه ای من ویتنی و تحلیل عاملی بوده است. نتایج حاصله نشان می دهد که اثر صنعتی سازی بر روی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیرساختی مثبت و بر روی ابعاد فرهنگی، کشاورزی، گردشگری، محیط زیستی و کالبدی منفی بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، نواحی صنعتی، تحلیل عاملی، روستای خیرآباد شهرستان اراک
  • بهرنگ اسدی قره جلو*، حسین عبده تبریزی صفحات 97-129

    ارزیابی عملکرد مدیریت سبد اوراق بهادار و مهارت های مدیریت صندوق های سرمایه گذاری، تحت شرایط مختلف زمانی، در بازار مالی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از مهم‎ترین مطالعات انجام شده جهت بررسی مهارت های مدیریت فعال صندوق های سرمایه‎ گذاری، مدل های مبتنی بر قیمت گذاری دارایی سرمایه ای و مدل های مبتنی بر سبد اوراق بهادار نگه‎داری‎ شده می باشد که به ارزیابی مهارت موقعیت‎ سنجی بازار و اوراق ‎گزینی مدیریت صندوق های سرمایه گذاری می پردازد. در پژوهش حاضر به بررسی عملکرد مدیریت صندوق ‎های سرمایه‎ گذاری مشترک بازار سرمایه ایران طی دوره زمانی 1393تا 1396 پرداخته ایم. در این پژوهش با استفاده از تلفیق مدل های مبتنی بر قیمت گذاری دارایی های سرمایه‎ ای که شامل مدل های موقعیت‎ سنجی بازار و اوراق گزینی ترینور- مازوی و هنریکسون- مرتون می باشند، با مدل سه‎ عاملی فاما و فرنچ عملکرد مدیریت صندوق های سرمایه گذاری منتخب و عملکرد مجموع صندوق ها در قالب مدل داده های سری زمانی و پانل، مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج برآورد مدل ها به طور کلی نشان داد که نمی توان در درمورد معناداری عامل‎ های در نظر گرفته شده ادعایی نمود؛ در واقع، بر اساس ادبیات حاضر نوعی نااطمینانی نسبت به عملکرد مدل به وجود می آید. در نهایت با استفاده از رویکرد مدل میانگین‎ گیری بیزین (BMA) با لحاظ نمودن مهارت های موقعیت‎ سنجی بازار و اوراق‎گزینی ارایه شده توسط کاسپرزیک و آلدا، مدل‎های متعددی متشکل از متغیرهای مورد استفاده تصریح و برآورد گردید. نتایج برآورد مدل بهینه نشان داد، صرف ریسک بازار و موقعیت‎ سنجی احتمال پسین بالایی را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: اوراق‎گزینی، صندوق سرمایه گذاری مشترک، رگرسیون داده های پانلی، موقعیت‎سنجی بازار، میانگین‎گیری مدلی بیزین
  • محمد خان عزیزی*، علی اکبر امین بیدختی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، مقصود فراستخواه صفحات 129-167

    پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی عوامل بیرونی ارتقاء دانشگاه ها در رتبه بندی های ملی و بین المللی از طریق روش آمیخته اکتشافی انجام گرفت. جامعه آماری در بخش کیفی شامل سیاست گذاران و خبرگان آموزش عالی و مدیران و اعضای هییت علمی دانشگاه ها بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با تعداد 17 نفر مصاحبه صورت گرفت. همچنین در بخش کمی جامعه آماری شامل 600 نفر از مدیران دانشگاه های دولتی شهر تهران بود که از این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی سهمی طبقه ای 302 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق اجرای مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از طریق اجرای پرسشنامه محقق ساخته بر روی نمونه آماری استخراج و با استفاده از نرم افزار spss و smart-pls تجزیه وتحلیل گردید. روایی پرسشنامه پژوهش با نظر متخصصان و نیز انجام آزمون روایی واگرا و همگرا تایید گردید. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی توسط نرم افزارهای مذکور محاسبه و مورد تایید قرار گرفت.مطابق یافته های به دست آمده، عوامل برون دانشگاهی ارتقاء دانشگاه ها را می توان به ترتیب در پنج عامل شامل: سیاست گذاری بین المللی، ارتباطات دانشگاه با صنایع، پاسخگویی به ذینفعان، قوانین آموزش عالی و نظام رتبه بندی و علم سنجی طبقه بندی نمود.

    کلیدواژگان: عوامل برون دانشگاهی، رتبه بندی، پژوهش اکتشافی، تحلیل عاملی
  • سید جواد امینی*، فرج الله فتح الله پور کامی صفحات 168-198

    آب در مرکز توسعه اقتصادی و اجتماعی قرار دارد و برای حفظ سلامتی، تولید مواد غذایی، تولید انرژی، مدیریت محیط زیست و ایجاد شغل حایز اهمیت است. کشور ایران به دلیل نازل بودن ریزش های جوی و نامناسب بودن پراکنش زمانی و مکانی آن نیازمند مدیریت مناسب در این عرصه است. از آنجاییکه حکمرانی آب مجموعه ای از سیستم های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و اجرایی موجود است که توسعه و مدیریت منابع آب و ارایه خدمات آب در سطوح مختلف جامعه را تنظیم می نماید و در بستر این نظام ها شرایط مدیریت مناسب فراهم می شود و در مقوله حکمرانی آب سه عنصر رعایت قانون، مشروعیت و مشارکت از اهمیت زیادی برخوردار است، لذا کیفیت قوانین و مقررات در مدیریت اثربخش منابع آب کشور حایز اهمیت است. روش تحقیق به صورت کیفی با رهیافت داده بنیاد می باشد و گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای، پرسش نامه های نیمه باز و مصاحبه های نیمه باز انجام شده و مطالعه و فیش برداری متون سیاست های کلی بخش آب و برنامه های توسعه پس از تدوین سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 که شامل برنامه های چهارم، پنجم و ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران می باشد تا حصول به اشباع نظری انجام گردید. سپس از طریق کدگذاری باز، تعداد 72 شاخص در ارتباط با سیاستهای بخش آب استخراج شد و با ترکیب آنها، مولفه ها و ابعاد منتج گردید که نشان می دهد بیشترین تعداد شاخص ها مربوط به بعد اقتصادی و کمترین آن مربوط به بعد فرهنگی می باشد.

    کلیدواژگان: حکمرانی آب، سیاست پژوهی، خط مشی گذاری، مدیریت منابع آب
|
  • MohammadAli Aboutorabi *, Mehdi Hajamini, Sahar Tohidi Pages 9-34

    In the growing literature on “Maco-Financial Economics” it is important to consider financial development as a supply-side policy and investigate its effects on macroeconomic variables such as economic growth, inflation, and unemployment. According to the literature, the simultaneous effect of financial development on inflation and unemployment is missing. This paper calculates a multi-lateral financial development index by Principle Components Analysis (PCA) for 20 selected countries during 1979Q1-2016Q4. Then, the augmented Phillips curve is estimated using ARDL model for each countries. The results reveal that the inflation-unemployment trade-off is significantly reduced in some developed and developing countries by financial policies, while some other developing countries (as Iran) are still encountered with of inflation-unemployment duality. In the growing literature on “Maco-Financial Economics” it is important to consider financial development as a supply-side policy and investigate its effects on macroeconomic variables such as economic growth, inflation, and unemployment. According to the literature, the simultaneous effect of financial development on inflation and unemployment is missing. This paper calculates a multi-lateral financial development index by Principle Components Analysis (PCA) for 20 selected countries during 1979Q1-2016Q4. Then, the augmented Phillips curve is estimated using ARDL model for each countries. The results reveal that the inflation-unemployment trade-off is significantly reduced in some developed and developing countries by financial policies, while some other developing countries (as Iran) are still encountered with of inflation-unemployment duality.

    Keywords: Phillips curve, Financial Development, Inflation-unemployment trade-off, ARDL
  • Morteza Ezzati *, Lotfali Agheli, Vajihe Karami Pages 36-60

    Assessing the impact of institutional and political factors on financial development in selected Islamic countries This study evaluates the institutional factors affecting on financial development in selected Islamic countries including Iran, Algeria, Egypt, Saudi Arabia, Turkey, Pakistan, Bangladesh, Indonesia, Kazakhstan and Malaysia. There are various institutions that can effect on the economy performance. Indicators are available to illustrate these factors, such as indicators of good governance, democratic governance, ease of business, and openness of the economy, which are referred to as institutional variables. In this study, these indicators have been used. The experimental model of this study is estimated using data from the period 2006 to 2016 using the EGLS regression method. The results show that the indicators of good governance, ease of business, economic liberalization, private sector share of financial sector and inflation rate have a positive and significant effect on the combined financial development index. In contrast, the Democracy Index has had a negative impact on financial development.

    Keywords: Financial Development, Good Governance, institutions, political factors
  • Masoudeh Nikooie Fard * Pages 62-95

    Industrialization as one of the rural development approaches can be divided into two groups. The first group are industries that are related to and complementary to the social, economic, and environmental activities of the village and can have positive effects on rural communities. The second category is not related to rural space and usually substitutes for rural economic activities. Rural industrial areas, according to their characteristics, fall into the second category, which is also the dominant approach of our country planners and so far this approach has been used frequently. The assumption of the present paper is that such areas can have harmful effects while not performing well. The purpose of the present study is to investigate the impact of industrial areas on rural development (Case Study: Kheirabad Village of Markazi Province). To this end, the impact of the industrial zone on the village of Kheirabad in Arak city has been evaluated. The evaluation method of this study was questionnaire-based analysis using Mann-Whitney comparative method and factor analysis. The results show that the effect of industrialization on economic, social and infrastructural dimensions is positive and on cultural, agricultural, tourism, environmental and physical dimensions is negative.

    Keywords: Rural development, Industrial areas, Factor analysis, Kheirabad Village of Arak county
  • Behrang Asadi Gharehjeloo *, Hossein Abdo Tabrizi Pages 97-129

    Evaluating portfolio management performance and mutual fund’s active management abilities is of particular importance. Capital asset pricing model and holding portfolios model are among the most important studies to assess the ability of mutual funds market timing and security selection. This study attempts to investigate market timing and security selection ability of Iranian mutual funds during the period of 1393 to 1396. In this research, selected and total mutual funds’ performance in the form of time series and panel data model is evaluated using the combination of capital asset pricing model, including Treynor- Mazuy and Henriksson- Merton, with Fama- French three factor model. In the next step, using holding portfolios model including Kacperczyk and Alda, market timing and security selection ability of mutual funds have been evaluated and related statistics have been extracted. Eventually, using Bayesian Model Averaging approach, by implementing and evaluating numerous models consisting of variables used, posterior probability and probability of the inclusion of each variable in chosen models are presented.

    Keywords: Mutual Fund, Securities Portfolio Management, Market Timing, Security Selection, Panel Regression, Time Series Regression, Baysian Model Averaging
  • Mohammad Khanazizi *, Aliakbar Aminbeidokhti, Abdulrahim Naveh Abraham, Maghsood Farasatkhah Pages 129-167

    The present study aimed at designing the external factors model for promoting universities in national and international Rankings through exploratory mixed method. The statistical population in the qualitative section included policymakers and experts in higher education, university administrators and faculty members who were selected through targeted sampling and 17 interviewes were done. Also, in the quantitative section of the statistical society, 600 university administrators ,state universities of Tehran, among which 302 people by Stratified random sampling method were selected. The data in the qualitative section were analyzed through semi-structured interviews and in the quantitative section, a researcher-made questionnaire was extracted from the statistical sample and analyzed using spss and smart-pls software. Validity of the questionnaire was confirmed by experts and a divergent and convergent validity test. The reliability of the questionnaire was also calculated using Cronbach's alpha and Composite Reliability software. According to the findings, the external factors effecting the university promotion can be categorized into five factors: international policy-making, industry-university collaboration, accountability towards stakeholders, higher education rules and regulations and ranking-scientometrics systems.

    Keywords: Extra-University Factors, Ranking, Exploratory research, Factor analysis
  • Seyed Javad Amini *, Farajollah Fathollahpour Kami Pages 168-198

    Water is at the center of economic and social development and it is important to maintain health, produce food, produce energy, manage the environment and create jobs. Due to low rainfall and inadequate distribution of time and space, Iran needs proper management in this field. Since water governance has a set of political, social, economic and executive systems that regulate the development and management of water resources and provide water services at different levels of society, and in the context of these systems, appropriate management conditions are provided and in the context of water governance The three elements of law enforcement, legitimacy and participation are of great importance, so the quality of laws and regulations in the effective management of water resources of the country is important. The research methodology was qualitative with the GROUNDED THEORY. Data collection was done in the form of library studies, semi-open questionnaires and semi-open interviews, and the study and vectorization of the texts of the general policies of the water sector and development plans after the development of the vision document of the Islamic Republic Iran is on the horizon of 1404, which includes the fourth, fifth and sixth development plans of the Islamic Republic of Iran, to achieve theoretical saturation. Then, through open coding, 72 indicators were extracted in relation to water sector policies, and with their combination, components and dimensions resulted in the highest number of indicators related to the economic dimension, and the least of them related to the cultural dimension.

    Keywords: Water Governance, Policy Studies, Policy making, Water Resource Management