فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی سلیمانپور، مسعود طبری کوچکسرایی*، سعید کیان صفحات 1-13
    این پژوهش با هدف بررسی اثر بلوغ بذر بر جوانه زنی، رشد و شاخص کیفیت نهال ون (.Fraxinus excelsior L) در نهالستان جنگلی کلاردشت انجام گرفت. در سال 1396، بذرهای نارس در اواخر مرداد و بذرهای رسیده در اواخر آبان جمع آوری شده و پس از لایه گذاری در ماسه مرطوب، در اوایل اسفند با سه تکرار 100 تایی در بستر خزانه کاشته شدند. از بذرهای رسیده، تعدادی در سال دوم (فروردین 1398) سبز شدند که صفات جوانه زنی بذر، زی توده و شاخص کیفیت نهال های آنها با بذرهای نارس سبزشده در بهار 1397 با استفاده از آزمون t جفتی مقایسه آماری شد. بیشینه درصد جوانه زنی تجمعی به بذور نارس و سپس به بذور رسیده سبزشده در سال دوم اختصاص داشت. به علت قلت سبز شدن بیشتر بذرهای رسیده در بهار 1397 که نشان دهنده خواب آنها بود، صفات جوانه زنی و شاخص های رویشی آنها آزمون نشد. درصد جوانه زنی، میانگین مدت جوانه زنی و سرعت جوانه زنی و نیز زی توده خشک، زی توده ریشه، طول ریشه و شاخص کیفیت نهال در بذر نارس نسبت به بذر رسیده سبزشده در سال دوم بیشتر بود. با توجه به یافته های این تحقیق، برای دستیابی به جوانه زنی بهینه و رویش بهتر نهال های ون بهتر است بذرهای نارس جمع آوری شوند؛ زیرا بذرهای رسیده، در فصل رویش سال اول اغلب در حالت خواب هستند و قادر به جوانه زنی نیستند. در صورت تامین بذر رسیده، بهتر است از بذرهایی استفاده شود که علاوه بر سال اول، در سال دوم نیز دوره لایه گذاری را طی کرده باشند.
    کلیدواژگان: بذر نارس، جوانه زنی، زبان گنجشک، زنده مانی، زی توده
  • شهلا رئیسی، حامد یوسف زاده*، غلامعلی جلالی، امید اسماعیل زاده صفحات 15-29
    تیس درختی است با پراکنش بسیار محدود و در مرز بالای درختی جنگل های شمال کشور پراکنش دارد. در این تحقیق، هفت رویشگاه تیس از شرق به غرب جنگل هیرکانی شناسایی و رفتار جوانه زنی بذر و تنوع در صفات ریختی برگ ارزیابی شد. آنالیز چندمتغیره نشان داد که جمعیت های تحت بررسی از نظر صفات ریختی تحت مطالعه از یکدیگر متمایز نشده اند و تنها برخی از پایه های رویشگاه اندبیل به دلیل داشتن تفاوت معنی دار در قاعده برگ، از درختان دیگر متمایز شدند. نتایج درصد جوانه زنی نشان داد که در تیمار سرد و تیمار ترکیبی سرد و گرم، جوانه زنی بعد از حدود 70 هفته، به حدود 100 درصد رسید. سرعت جوانه زنی در تیمار سرد، در هفته 55 به اوج خود رسید و حدود 90 درصد بذور در این تیمار در هفته 55 جوانه زدند. در تیمار ترکیبی گرم و سرد، قبل از هفته 50، سرعت جوانه زنی به حداکثر خود و با درصد جوانه زنی تجمعی به حدود 40 درصد رسید، ولی از این هفته تا هفته 55 سرعت جوانه زنی مجدد کند شد و از هفته 55 تا هفته 60 نقطه دوم اوج خود را با درصد جوانه زنی حدود 80 درصد تجربه کرد. نتایج تحقیق نشان داد که برگ درخت تیس در شمال ایران از تنوع ریختی زیادی برخوردار نیست و بذر تیس نیز از نظر قوه نامیه و زایایی مشکلی ندارد و خواب طولانی بذر (نیاز به دو زمستان گذرانی) سبب شده است که نهالستان های کوهستانی با ناآگاهی از این موضوع در تولید نهال از بذر آن ناموفق باشند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، تولید نهال، جنگل هیرکانی، حفاظت
  • ژینا خدامی، مهتاب پیر باوقار*، هدایت غضنفری صفحات 31-42

    از جمله مشکلات جنگل های زاگرس پدیده زوال یا خشکیدگی درختان بلوط است که بررسی و کنترل آن از عوامل مهم جلوگیری از نابودی جنگل هاست. یکی از راهکارهای ارایه شده برای کنترل این پدیده، اجرای برش بهداشتی است. داده های سنجش از دور قابلیت پایش مناطق درگیر این پدیده را فراهم آورده است. هدف از این تحقیق بررسی رفتار طیفی جنگل های آلوده به زوال بلوط قبل و بعد از اجرای برش بهداشتی در جنگل های شهرستان گیلانغرب است. برای پایش الگوی رفتار طیفی پس از اجرای برش بهداشتی، از تصاویر ماهواره لندست 8 یک سال قبل از اجرای برش بهداشتی (1392) تا سال 1397 استفاده شد. پس از تصحیح اتمسفری تصاویر، با استفاده از نسبت گیری طیفی شاخص های گیاهی NDVI، WDVI، SAVI و NDWI تهیه شدند. 30 نقطه به صورت تصادفی و پراکنده در سطح منطقه انتخاب و ارزش طیفی باند مادون قرمز نزدیک و شاخص های گیاهی در محل نقاط انتخابی استخراج شد. نتایج نشان دهنده روند صعودی نمودار رفتار طیفی بعد از اجرای برش بهداشتی تا آخرین سال پایش (1397) است. نتایج آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که تفاوت ها از نظر آماری معنی دار است (01/0  <p). رفتار طیفی شاخص های پوشش گیاهی تحت تاثیر تغییرات اقلیمی و مقدار بارندگی نیز قرار می گیرد، اما با توجه به روند افزایشی مقادیر باند مادون قرمز نزدیک و شاخص ها در طول سال های پس از اجرای برش بهداشتی، می توان بخش زیادی از تغییرات را حاصل اجرای برش بهداشتی و بهبود وضعیت جنگل ها قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: برش بهداشتی، زوال بلوط، لندست8
  • افسانه سلمانی، علیرضا پورسعید*، ویلما بایرام زاده، رویا اشراقی سامانی صفحات 43-58
    در حال حاضر تنوع زیستی در منطقه زاگرس با دو تهدید جدی تغییر کاربری و برداشت ناپایدار روبه روست. این موارد هم به تنهایی و هم در ترکیب با یکدیگر سبب تخریب شدید و برگشت ناپذیر جنگل می شوند. از این رو، حفاظت و مدیریت پایدار اکوسیستم های جنگلی در ناحیه رویشی زاگرس همواره دغدغه اصلی کنشگران و مسیولان این حوزه بوده است. تحقیق حاضر با هدف معرفی معیارها و شاخص های مهم مدیریت پایدار جنگل های ناحیه رویشی زاگرس از دیدگاه متخصصان و کارشناسان با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا انجام گرفت. داده های این تحقیق با روش مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری شد. دست اندرکاران تحقیق نیز از میان متخصصان، مدیران، صاحب نظران علمی و اجرایی و کارشناسان مرتبط با جنگل های زاگرس انتخاب شدند. در تحلیل داده ها از نرم افزار MAXqda12 استفاده شد. یافته های تحقیق گویای آن است که مهم ترین معیارهای شناسایی شده به منظور مدیریت پایدار جنگل های ناحیه رویشی زاگرس از دیدگاه متخصصان و کارشناسان عبارت اند از معیارهای وسعت جنگل، معیار کارکردهای حفاظتی، معیار شرایط اکوسیستم، معیار حفظ تنوع زیستی، معیار اقتصادی، معیار اجتماعی، معیار قوانین و تشکیلات و معیار آموزشی و ترویجی. برای هر یک از معیارهای مربوط، شاخص های متناظر به آن معیار نیز شناسایی شد (8 معیار و 18 شاخص). مهم ترین شاخص ها از نظر متخصصان و کارشناسان ناحیه رویشی زاگرس شاخص های وضع قوانین متعلق به معیار قوانین و تشکیلات و شاخص جامعیت جنگل مربوط به معیار شرایط اکوسیستم است. از یافته های این تحقیق در راستای سیاستگذاری های اصولی در منابع جنگلی حوزه زاگرس و برای برنامه ریزی، تصمیم گیری و موفقیت در این زمینه می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت پایدار جنگل، ناحیه رویشی زاگرس، معیارها، شاخص ها، نمونه گیری هدفمند
  • امید مقصودیان، مریم ملاشاهی*، علیرضا مشکی، هومن روانبخش، محمدکیا کیانیان صفحات 59-72
    انتخاب گونه و روش کاشت مناسب از ارکان موفقیت در جنگلکاری و ایجاد فضای سبز است. این مسئله در مناطق خشک و نیمه خشک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رشد و استقرار اولیه چهار گونه درختی با استفاده از تیمارهای اصلاح کننده خاک در شهر سمنان بوده است. این تیمارها برای نهال های دوساله در سه تکرار و هر تکرار پنج مشاهده آزمایش شد و متغیرهای کمی و کیفی نهال ها در طول دوره آزمایش، اندازه گیری و ثبت شد. نتایج نشان داد که تیمار مالچ کاه و کلش (همراه با پوشش سنگ چین)، سبب افزایش معنی دار رشد قطر یقه در همه گونه ها شد، درحالی که تیمارهای هیدروژل و زیولیت تاثیر مثبت معنی دار بر رشد نهال ها نداشتند و در برخی موارد موجب کاهش معنی دار رشد شدند. در مقایسه با خاک شاهد (شنی-لومی)، خاک اصلاح شده (خاک زراعی لومی) تغییری در رویش قطری یقه و رویش ارتفاعی و مجموع طول شاخه های جانبی نهال های زیتون تلخ و زربین ایجاد نکرد، اما سبب کاهش رویش قطری یقه در نهال های بنه و دارمازو شد. بیشترین نرخ زنده مانی در همه گونه ها در تیمارهای شاهد و کاه و کلش مشاهده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که در مجموع، بنه بیشترین زنده مانی و زیتون تلخ کمترین زنده مانی را داشتند. زیتون تلخ بیشترین رویش طولی و قطری را در تیمار کاه و کلش داشته. دارمازو برخلاف گونه های دیگر، بعد از خرداد با کاهش چشمگیر رویش قطری یقه و ارتفاع مواجه شد (در همه تیمارها به ویژه زیولیت و هیدروژل) و به سمت درختچه ای شدن پیش رفت.
    کلیدواژگان: ایران و تورانی، جنگلکاری، سوپرجاذب، مالچ کاه و کلش، مناطق خشک
  • شیرین احراری، اکبر نجفی*، علی حسین زاده کاشان صفحات 73-85

    شبکه جاده های جنگلی، تاثیر مهمی در تحقق اهداف مدیریتی در اکوسیستم های جنگلی دارند و با وجود اجرای طرح تنفس جنگل، حفاظت از آنها را نمی توان متوقف کرد. بنابراین به منظور اولویت بندی برنامه ریزی نگهداری، طراحی مدلی اطمینان بخش برای پیش بینی وضعیت خرابی روسازی جاده از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این تحقیق، پیش بینی عملکرد روسازی جاده برای برنامه ریزی تعمیر و نگهداری از آن با استفاده از تیوری زنجیره مارکوف است. در پژوهش حاضر، 185 قطعه جاده در جاده های جنگلی حوزه غرب هراز انتخاب و داده های وضعیت روسازی و خرابی های سطح جاده (چاله، شیار و بیرون زدگی)، شانه راه و شیروانی های خاک ریزی و خاک برداری جاده در قطعات مشخص شده در نقاط نمونه برداری در طی سال های 1394 و 1397 اندازه گیری شد. کیفیت عملکردی جاده با طبقه بندی شاخص PCI  و FRPCI ارزیابی شد و کیفیت روسازی در پنج گروه عالی، خوب، متوسط، بد و گسیخته طبقه بندی شد. پس از ارزیابی وضعیت جاری، وضعیت جاده با استفاده از زنجیره مارکوف پیش بینی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که روند زوال جاده از کلاسه عالی به خوب از روند تغییر آن از کلاسه متوسط به ضعیف سریع تر است و با توجه به آنکه سرمایه هنگفتی از مدیریت جنگل به ساخت و نگهداری از جاده اختصاص یافته است، لزوم تسریع در حفاظت و نگهداری از جاده به ویژه در جاده های باکیفیت مشخص می شود. براساس پژوهش انجام گرفته مدل زنجیره مارکوف قابلیت کافی را برای پیش بینی فرایند زوال جاده و برنامه ریزی تعمیر و نگهداری از شبکه جاده دارد.

    کلیدواژگان: تعمیر و نگهداری جاده، سیستم پشتیبان تصمیم گیری، زنجیره مارکوف، مدل سازی خرابی جاده، مدیریت روسازی جاده
  • مریم مصلحی*، اکرم احمدی، اصغر بیژنی، ملیحه صادقی، مجید حسنی، سید موسی صادقی صفحات 87-102

    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر دگرآسیبی گونه سمر (Prosopis juliflora (SW) DC) بر سبز شدن، شاخص بنیه بذر، طول ریشه‎چه و ساقه‎چه دو گونه جنگلی مغیر و گبر در استان هرمزگان در جنوب ایران است. در تابستان 1399، 15 بذر از گونه‎ های هدف در خاک جمع ‎آوری شده از زیر، حاشیه و چهار متری لبه تاج از پنچ پایه سمر و همچنین خاک آغشته به پودر برگ سمر (0، 20، 40، 60 و 80 گرم در هر کیلوگرم خاک فضای باز) کشت و با آب مقطر آبیاری شدند و هر دو روز یک‎بار سبز شدن آنها ثبت شد. در انتها طول ریشه‎چه و ساقه‎چه بذرهای سبزشده اندازه‎ گیری و متغیرهای مورد نظر با استفاده از آنالیز آماری GLM، تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که درصد سبز شدن گونه گبر در خاک عرصه (74/20 درصد) به‎ طور معنی ‎داری بیشتر از گونه مغیر است. طول ریشه‎چه در گونه مغیر (14/5 سانتی‎متر) در خاک عرصه بیشتر از گبر بود، ولی در خاک آغشته به پودر برگ 53/0 سانتی‎متر کمتر از گبر بود. طول ریشه‎چه و ساقه‎چه در فضای باز (88/5 و 34/4 سانتی‎متر) به‎ طور معنی ‎داری بیشتر از خاک زیر تاج سمر بود. درصد سبز شدن (5/17 درصد)، شاخص بنیه بذر (40/13) و طول ساقه چه (22/4 سانتی‎متر) نیز در تیمار‎های کنترل بیشتر از غلظت بود. اثرهای متقابل گونه × موقعیت خاک بر شاخص بنیه بذر (4/4)، طول ریشه‎چه (11/3 سانتی‎متر) و ساقه‎چه (48/2 سانتی‎متر) نشان داد که متغیرهای مورد نظر در گونه مغیر تحت تاثیر محل جمع ‎آوری خاک هستند و در زیر تاج کمترین مقدار خود را دارند.

    کلیدواژگان: درصد سبز شدن، دگرآسیبی، طول ساقه‎چه، طول ریشه‎چه، گونه ‎های بومی
  • سمیره رستمی، احمد علیجانپور*، عباس بانج شفیعی، حسام احمدی بیرگانی، هادی بیگی حیدرلو صفحات 103-114
    هدف این پژوهش، بررسی ویژگی های رویشی و خاک توده های طبیعی و دست کاشت گونه قره داغ در حاشیه غربی دریاچه ارومیه است. در بررسی بوته زارهای طبیعی قره داغ (منطقه جبل کندی)، چهل بوته به صورت تصادفی در بخش بوته کاری شده قره داغ (مناطق جبل کندی و سپرغان) و نیز هفت خط نمونه با انتخاب تصادفی (دربرگیرنده پانزده بوته قره داغ) در امتداد ردیف های کاشت انتخاب شدند. سپس مشخصه های ارتفاع کل، قطر یقه، قطر بزرگ و کوچک تاج و خشکیدگی پایه ها بررسی شد. به منظور نمونه برداری از خاک رویشگاه بوته زارهای طبیعی قره داغ هفت نمونه خاک به طور تصادفی از مجاورت هفت بوته برداشت شد. در توده های دست کاشت نیز همزمان با برداشت خط نمونه ها، از مجاورت بوته اول، هشتم (میانی) و آخر هر خط نمونه، نمونه خاک هایی از عمق 20-0 سانتی متر برداشت و پس از آمیختن آنها، یک نمونه تهیه شد و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، بین ویژگی های رویشی ارتفاع کل (متر) و میانگین قطر تاج (سانتی متر) بوته های قره داغ در رویشگاه طبیعی جبل کندی (0/1 ± 03/7 متر و 91/0 ± 20/463 سانتی متر) با دو رویشگاه دست کاشت جبل کندی (0/0 ± 03/99 متر و 37/87 ± 5/287 سانتی متر) و سپرغان (0/0 ± 01/50 متر و 31/50 ± 4/90 سانتی متر) تفاوت معنی داری وجود دارد. رویشگاه های دست کاشت و طبیعی قره داغ منطقه جبل کندی دارای شرایط حاصلخیزی ضعیف خاک، میزان pH زیاد و خاک سبک ترند. نتایج این پژوهش نشان داد که در کاشت گونه قره داغ برای کنترل فرسایش بادی، توجه به وضعیت فیزیکی و شیمیایی خاک اهمیت خاصی دارد و این گونه به بافت سنگین و مقادیر زیاد درصد رس واکنش منفی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رشد ارتفاعی و قطری، فرسایش بادی، مقاومت به شوری و خشکی، ویژگی های فیزیکی- شیمیایی
|
  • M. Soleymanpour, M. Tabari Kouchaksaraei *, S. Kian Pages 1-13
    The aim of this study was to investigate the effect of seed maturation on germination, growth and seedling quality index of common ash (Fraxinus excelsior L.) in Kelardasht forest nursery. In 2017, the seeds of immature in late August and the seeds of mature in late November were collected and following stratification in moist sand were sown in nursery bed in mid-Feberaury each with three 100-replications . From the mature seeds, some of them germinated in 2nd year (April 2018) and the seed germination, biomass and quality indices of their seedlings were statistically (paired t-test) compared with the results of immature seeds germinated in spring 2017. The highest percentage of cumulative germination allocated to the immature seeds, followed by mature seeds germinated in 2nd year. Due to the lack of germination of most of the mature seeds in spring 2017, showed the seed dormancy, their germination traits were not considered in the statistical test. Germination percentage, mean germination time and germination speed and also, dry biomass, root biomass, root length and seedling quality index in immature seeds were greater than those in mature seeds germinated in second year. Generally, it is best to collect the seedlings of immature seed in order to achieve the optimum germination and growth, because the mature seeds are often dormant and unable to germinate during the first growing season. If mature seeds are supplied, it is advisable that these seeds to be stratified until spring of the second year.
    Keywords: Biomass, Fraxinus excelsior, Immature Seed, survival
  • Sh. Raeisi, H. Yousefzadeh *, Gh.A. Jalali, O. Esmailzadeh Pages 15-29
    Rowan is a tree with a very limited distribution in the upper treeline in the Hyrcanian forest. In this study, seven habitats of this tree from east to west of the Hyrcanian forest were identified and seed germination behaviors and diversity in leaf morphological traits were evaluated. Multivariate analysis showed that the studied populations were not differentiated from each other in terms of morphological traits. The results of germination percentage showed that in cold treatment and hot and cold treatment, germination reached about 100% after about 70 weeks. The germination rate in the cold treatment reaches its peak at week 55 and about 90% of the seeds germinate at week 55. In the hot and cold combination treatment, although before week 50 the germination rate reaches its maximum with a cumulative germination percentage of about 40%, but from this week to week 55 the germination rate again slows down and from week 55 to week 60 second drops. It experiences its peak with about 80% germination. The results of the present study showed that the Rowan tree species does not have a high morphological diversity in its habitats in the northern Iran. Due to lack of knowledge on the long-term seed germination of this tree, mountain nurseries have been unsuccessful in producing seedling.
    Keywords: Hyrcanian forest, Conservation, Seed production, genetic diversity
  • Zh. Khodami, M. Pir Bavaghar *, H. Ghazanfari Pages 31-42

    One of the problems of Zagros forests is the phenomenon of oak dieback, that its control is one of the important factors to prevent the destruction of forests. One of the proposed solutions to control this phenomenon is implementation of sanitary cutting. Remote sensing data has made it possible to monitor the areas involved in this phenomenon. The purpose of this study was to investigate the spectral behavior of exposed dieback forests before and after sanitary cutting in Guilan_e_Gharb forests. To monitor the pattern of spectral behavior, Landsat 8 satellite images were used from one year before sanitary cutting (2013) to 2018. After atmospheric correction of satellite images, NDVI, WDVI, SAVI and NDWI vegetation indices were prepared using spectral ratios of the main bands. A total of 30 points were selected scattered throughout the region and the spectral value of near-infrared band and vegetation indices were extracted at the selected points. The results showed that the spectral behavior had an upward trend until the last year of monitoring. The results of comparison of means test on the data of 2013-2018 showed that the differences between the means of all bands were statistically significant. Although the spectral behavior of vegetation indices is also affected by climate change and rainfall, but due to the increasing trend of near-infrared and vegetation indices during the years after sanitation cutting, a large part of the changes can be contributed tothe result of sanitary cutting and improvement of the forest conditions.

    Keywords: Sanitary cutting, Oak dieback, Landsat
  • A. Salmani, A.R. Poursaeed *, V. Bayramzadeh, R. Eshraghi Samani Pages 43-58
    Currently, biodiversity in the Zagros region faces two serious threats including land use changes and unstable harvesting. These factors both alone and in combination, can lead to severe and irreversible damage to the forests. Therefore, the restoration, reconstruction, protection and sustainable management of forest ecosystems in the Zagros vegetation area has always been the main(basic) concern of activists and officials in this basin. Therefore, the present study was conducted to explain the criteria and indicators of sustainable forest management in Zagros vegetation area from the point of view of experts, using content analysis technique. The research data were collected through semi-structured interviews. People involved in research includes specialists, manager scientific and executive experts and experts related to Zagros forests.For data analysis, MAXqda12 software was used. The research findings indicate that among the most important criteria identified for sustainable management of forests in the Zagros vegetation from the point of view of experts are the criteria of forest size and production capacity, conservation functions, ecosystem conditions, conservation criteria biodiversity, economic criteria. Social criteria, criteria of laws and structures and educational and extension criteria. It should be noted that for each of the relevant criteria, the indicators corresponding to that criterion were also identified (8 criteria and 18 indicators). Our findings indicate that, the most important indicators for sustainable management in the Zagros vegetation region are the indicators of law-making and total forest area belonging to the criteria of laws and organization and to the criteria of ecosystem conditions, respectively. The results of this study can be used in line with principled policies in the forest resources of the Zagros Basin and for planning, decision making and success in this field.
    Keywords: sustainable management, Zagros vegetation area, Criteria, Indicators, Judgmental sampling
  • Omid Maghsodian, M. Mollashahi *, A.R. Moshki, H. Ravanbakhsh, M.K. Kianian Pages 59-72
    Species selection and suitable planting methods are essential for creating plantation and green space. This is important specially in arid and semi-arid regions. The object of the present study was to investigate the growth and primary establishment of four tree species using four different soil remediation treatments in Semnan City. These treatments were applied to two-years-old saplings in three replications and five observations in each replication and the quantitative and qualitative characteristics of saplings were measured and recorded during the experimental period. The results showed that straw mulch (together with stone cover) caused the highest collar growth in all investigated species, while the usage of hydrogels and zeolites did not have a significant positive effect on the sapling growth and decreased the growth in some cases. Compared to control soil (sandy-loam), the modified soil texture treatment (loam soil) did not change the collar diameter, height and total length of lateral branches of Melia and Cupressus saplings, but it reduced the diameter growth in Pistacia and Quercus saplings. The highest rate of survival in all investigated species was observed in control and straw treatments. The results of this study showed that Pistacia and Melia had the highest and lowest survival rate, respectively. However, Melia had the highest height and collar diameter growth amongst investigated species with maximum growth under straw treatment. Contrasting other species, Quercus has experienced a significant decrease in collar diameter and height (in all treatments specially hydrogels and zeolites) after June and has progressed to shrub form.
    Keywords: Afforestation, Dryland, Irano-Turanian, Straw Mulch, Superabsorbent
  • Sh. Ahrari, A. Najafi *, A. Hoseinzade Kashan Pages 73-85

    Forest road networks play an important role to achieve management goals in forest ecosystems and despite of implementation of the forest logging ban, their protection and maintenance cannot be stopped. Therefore, in order to allocate budget and prioritize the maintenance planning, designing a reliable model for predicting the condition of road pavement failure has great importance. The purpose of this study is to predict the performance of road pavement for planning its maintenance management using Markov chain theory. In the present study, 185 road sections in the forest roads of West Haraz were selected and the data of pavement, surface and roadside conditions were measured in different plots during 2015-2018. Then, the functional quality of the road was evaluated by the PCI index and the developed index for forest roads (FRPCI). The pavement quality was classified into five classes: excellent, good, average, bad and broken. After assessing the current situation, the road future situation was predicted over a period of ten years using the Markov chain. The results of this study based on the Markov chain model showed that the process of road decline from the upper class to the good is faster than the process of changing it from the middle class to the poor. Given that a large amount of capital is allocated in forest management plans to road construction and maintenance, need to speed up the protection and maintenance of the road, especially on better quality roads is vital. According to the study, the Markov chain model has sufficient capability in predicting the process of road deterioration and road network maintenance programs.

    Keywords: Decision support system, Road break modeling, Road maintenance, Road pavement management.
  • Maryam Moslehi *, Akram Ahmadi, Asghar Bijani, M. Sadeghi, M.Hasani, Seyed Mousa Sadeghi Pages 87-102

    The aim of this study was to investigate the allelopathy effect of Prosopis juliflora species on emergence, vigority, gemole and plumule length of two important forest species in southern Iran, Hormozgan province. For this purpose, in the summer of 2020, 15 seeds of Acacia oerfota and Acacia tortilis were planted in the soil collected under, margin and four meters from the canopy edge of Prosopis juliflora and also in the soil mixed with leaf powder of Prosopis juliflora (0, 20, 40, 60 and 80 gr/kg leaf powder in soil) and irrigated with distilled water and their emergencewas recorded once every two days. Finally, gemole and plumule lengths of germinated seeds were measured and the variables were analyzed using GLM statistical analysis at 95% level. The results showed that the emergence percentage in A. tortilis species (20.74%) was significantly higher than A. oerfota species. The gemole length of A. oerfota species (5.14 cm) was longer than A. tortilis while in the soil mixed with prosopis leaf powder, the gemole length in A. oerfota was lower (0.53 cm) than it in A. tortilis. The length of gemole and Plumule in the open area with values of 5.88 and 4.34 cm was significantly higher than their values in the soil under the crown of Prosopis juliflora. Emergence percentages (17.5%), vigority (13.40) and the length of plumule (4.22 cm) were lower in the soil mixed with prosopis leaf powder than those in control treatment. The interactions of species×soil position on vigority (4.40), gemole and plumule length (3.11 and 2.48 cm) showed that the two variables of gemole and plumule length were affected by the soil collection site and had its lowest value under the canopy which it was observed in prosopis leaf concentration treatments. The results showed that A. oerfota species was strongly influenced by Prosopis juliflora allelopathy, therefore, it is recommended to prioritize afforestation with native species and, if possible, to avoid the plantation of Prosopis juliflora in the southern sensitive ecosystems.

    Keywords: Allelopathy, emergence characteristics, gemole length, Native species, plumule length
  • S. Rostami, A. Alijanpour *, A. Banj Shafiei, H. Ahmadi Birgani, H. Beygi Heidarlou Pages 103-114
    The purpose of this study is to investigate the vegetative and soil characteristics of ‎natural and ‎plantation stands of Nitraria schoberi on the ‎western shore of Lake Urmia. In this study ‎in ‎natural stands of N. schoberi (Jabal Kandi region) 40 plants and in plantation stands of ‎N. ‎schoberi (Jabal Kandi and Seporghan regions) seven transects with unequal lengths (containing ‎‎15 ‎individuals) were randomly selected along the planting rows. The characteristics of total height, ‎collar ‎diameter, large and small diameter of the crown, and the health of seedlings were then measured. ‎In natural stands of N. schoberi, seven soil samples were randomly taken from ‎‎the vicinity of the seedlings. In plantations stands with sampling in each transect, adjacent to the ‎‎first, eighth (middle), and last seedlings of each sample line, soil samples were taken from 0-20 cm ‎‎depth, and after mixing these three soil samples, a sample was prepared, and soil physicochemical ‎‎properties were examined in the laboratory. Results showed that there was a significant difference ‎between the vegetative characteristics of total height (m) and the average crown diameter (cm) of N. ‎schoberi seedlings in Jabalkandi natural stand (7.1±3.0 m and 463.20±0.91 cm) with two other ‎plantation ‎stands, Jabalkandi (99.03±0.0 m and 287.5±87.37 cm) and Seporghan (50.01±0.0 m and ‎‎90.4±50.31 cm). Plantation ‎ and natural habitats of N. schoberi in Jabalkandi region had poor soil ‎fertility, high pH and lighter soil. The results of this study showed that in planting N. schoberi ‎species to control the wind erosion, it is very important to pay attention to the physical and chemical ‎properties of the stand soil, and this species reacts negatively to heavy texture and high amounts of ‎clay.
    Keywords: Diameter, height growth, Physicochemical properties, Salinity, drought resistance, Wind erosion