فهرست مطالب

نشریه حکمت اسرا
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 34، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی قاسمی*، غلامرضا بهروزی لک صفحات 5-34

    مرجعیت علمی قرآن کریم، به معنای اثرگذاری معنادار در علوم سیاسی، از مباحث مهم و نیازمند کنکاش فراوان است؛ از جمله پژوهش های مهم، نمایاندن این مرجعیت بر پایه نظریه علم دینی است. در این مقاله نظریه علم دینی آیت الله جوادی آملی به عنوان نظریه ای جامع مورد استفاده قرار گرفته است. مسئله ما این است که نظریه علمی دینی ایشان با چه کاربستی می تواند به مثابه چارچوب نظری مرجعیت علمی قرآن کریم در دانش سیاسی قرار گیرد؟ ادعای مقاله این است که نظریه علم دینی آیت الله جوادی آملی با ویژگی های منحصر به فرد، مناسب ترین چارچوب نظری برای نشان دادن مرجعیت علمی قرآن کریم در علوم انسانی و طبیعی است. تبیین جامع نظریه در مراحل شش گانه، تحلیل محتوایی و تلفیق مراحل هم خوان در چگونگی کاربست آن در مرجعیت علمی قرآن، مهم ترین دستاورد این پژوهش است. این هدف با توسعه در منابع کشف دین، توسعه در مفاهیم علم، عقل و دین؛  و با روش تنفیذ، امضا و استنباط فروعات از اصول کلی صورت گرفته و چگونگی تحقق آن در علوم سیاسی به تصویر کشیده می شود.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مرجعیت علمی، علم دینی، آیت الله جوادی آملی
  • محمدداود مدقق*، حسین شرف الدین صفحات 35-68

    سلطه و رهایی از مفاهیم اصلی در فلسفه و علوم اجتماعی است. در حکمت اسلامی نیز این مسایل نیاز به تبیین و تحلیل دارند.  مسئله این مقاله تبیین سلطه و رهایی در حکمت اسلامی با تقریر و تبیین آیت‎الله جوادی‎آملی است. نوشتار حاضر با روش دیالکتیکی همراه با نقددرون‎ماندگار به تبیین مسئله فوق می پردازد. مراد از سلطه، سلطه ناشی از عقلانیت ابزاری است که هرچند ابتدا در دنیای مدرن با نشانه های چون ازخودبیگانگی و شیءوارگی نمایان شد، اما اینک سراسر جوامع انسانی را درنوردیده و معضلی برای کل انسانیت به شمار می آید. بر مبنای حکمت اسلامی باید ریشه های سلطه و رهایی را در دیالکتیک طبیعت و فطرت جستجو کرد. راهکارهای برون رفت از سلطه را نیز در تعامل عقل و نقل در بعد معرفت شناختی و برساخت‎اجتماعی واقعیت بر مبنای تعامل و تعادل فطرت و طبیعت؛ و تعامل عقل و نقل پی گیری کرد. از این منظر سلطه اجتماعی ناشی از ساختارهای اجتماعی مبتنی بر طبیعت، توحش گرا است و رهایی در صورتی تحقق می یابد که ساختارهای اجتماعی ذیل تعادل فطرت و طبیعت مورد نقددرون ماندگار بر مبنای خواسته های فطری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سلطه، رهایی، فطرت، طبیعت، حکمت اسلامی، جوادی آملی
  • علی قدردان قراملکی* صفحات 69-100

    کیفیت و نحوه وجودی نفس از مسایل چالش برانگیز فلسفی کلامی است. فلاسفه و بیشتر متکلمان با تمسک به ادله عقلی و نقلی از تجرد نفس دفاع کرده‎اند؛ در مقابل، اغلب دین‎پژوهان نقل‎محور نیز با تاکید بر ادله نقلی از جسمانیت نفس جانب داری می کنند. با توجه به این تقابل، در این مقاله تلاش شد تا ادله نقلی مساله به صورت مستقل مورد ارزیابی قرار گیرد. نویسنده برای نیل به این مهم، از نظرات آیت‎الله جوادی آملی بهره جسته و با روش کتابخانه‎ای، ابتدا مهم‎ترین ادله نقلی تجرد نفس را استخراج و سپس تحلیل و ارزیابی نموده است. نتیجه مقاله به روشنی نشان داده است که بر خلاف دیدگاه دین-پژوهان نقل‎محور، بیشتر ادله نقلی مورد استناد فلاسفه، به ویژه با تبیین و تحلیل آیت الله جوادی آملی، بر تجرد نفس دلالت دارند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: تجرد نفس، ادله نقلی تجرد نفس، دین‎پژوهان نقل‎محور، آیت الله جوادی آملی
  • روح الله آدینه*، سیده رقیه موسوی صفحات 101-125

    واقع‎نمایی یافته‎های ذهن و چگونگی آن، از مسایل اساسی معرفت شناسی است. به نظر می‎رسد در فلسفه صدرالمتالهین، واقع‎نمایی ذهن به دو شکل کلی مطرح شده است؛ تطابق عوالم و تطابق ماهوی میان وجود ‎ذهنی و وجود‎ خارجی. اما به دلیل گوناگونی تعابیر از ماهیت در آثار صدرا، شارحان حکمت‎صدرایی به مساله چیستی ماهیت و نوع رابطه آن با وجود توجه ویژه داشته و هر کدام تحلیل و تدقیق خاصی ارایه کرده‎اند. در این مقاله به تقریر و تبیینات آیت‎الله جوادی‎آملی و استاد مصباح‎یزدی متمرکز شده و سعی کرده‎ایم با روش توصیفی‎تحلیلی به چگونگی تطابق ذهن و عین از دیدگاه این دو شارح متاخر حکمت متعالیه بپردازیم؛ یافته های تحقیق چنین است که ایشان با توجه به نقش ماهیت و مفاهیم ماهوی در واقع نمایی ذهن،  ملاک بودن ماهیت برای شناخت، و نوع رابطه ماهیت با وجود درحکمت صدرایی، معتقدند ماهیت صرفا ظهور ذهنی داشته، در خارج هیچ تحققی ولوبالعرض ندارد و جایگاه آن فقط در ذهن است؛ از این رو ماهیت ذهنی فقط حاکی از واقعیت خارجی بوده و مطابقت عینی بین ماهیت ذهنی و واقعیت خارجی معنا ندارد؛ بین ذهن و خارج تنها مطابقت‎حکایی برقرار است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ماهیت، مفاهیم ماهوی، جود ذهنی، مطابقت‎حکایی، جوادی‎آملی، مصباح‎یزدی
  • فائزه سادات فاخری*، نفیسه ساطع صفحات 125-153

    محور اصلی حکمت متعالیه و مبنای بسیاری از نظریات صدرالمتالهین، نظریه اصالت وجود است. این نظریه در آثار متعدد صدرا وجود دارد و نزد شارحین  نیز مورد تفسیر و تبیین‎های گوناگون قرار گرفته است. می‎توان حداقل سه تفسیر مهم از این نظریه را برشمرد که هرکدام تقریر خود را به صدرا نسبت داده‎اند. تفسیر نخست معتقد است ماهیت به تبع وجود در خارج موجود است و تحقق ماهیت در خارج حقیقی است. در تقریر دوم، ماهیت حد وجود دانسته شده است که به عرض وجود، در خارج موجود می‎شود و موجودیت ماهیت در این تفسیر، اعتباری است. برداشت سوم، موجودیت ماهیت در خارج را مجازی و جایگاه ماهیت را ذهن می‎داند به گونه ‎ای که در خارج، تنها و تنها وجود، متحقق است و ماهیت، ظهور عقلی و ذهنی وجودهای محدود است. در پژوهش حاضر، دو فرضیه مطرح و پی-گیری می‎شود: اول اینکه عامل اصلی پیدایش سه دیدگاه متفاوت درباره نظریه‎ی واحد اصالت وجود، عبارات متفاوت خود صدرالمتالهین و تبیین‎های گوناگون ارایه شده از جانب خود ایشان است؛ دوم آنکه شواهد فلسفی دیگری از سایر نظریات صدرا می‎تواند تاییدی بر تفسیر سوم از نظریه اصالت وجود بوده و گویا در دیدگاه نهایی وی ماهیت صرفا، وجودی مجازی دارد. در تبیین فرضیه اول، عبارات همخوان و سازگار با هر دیدگاه را مطرح و منشا آن را در تعابیر صدرا نشان می‎دهیم. در اثبات فرضیه دوم، از مساله وجود رابط از دیدگاه صدرا بهره خواهیم برد. ماهیت نداشتن وجود رابط و ربط بودن ممکنات نسبت به حق تعالی، تفسیر سوم اصالت وجود را به عنوان نزدیکترین تفسیر به رای حقیقی صدرالمتالهین تایید می‎کند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: اصالت‎وجود، صدرالمتالهین، تفسیر‎های سه‎گانه، اعتباریت ماهیت، وجود‎رابط
  • یارعلی کرد فیروزجایی* صفحات 153-172

    در آثار ابن‎سینا، به برهانی بر ضرورت نبوت اشاره شده است که نه خود او و نه حکما و متکلمین دیگر، آن را به صورت کامل تقریر نکرده‎اند؛ اما از آنجا که ابن‎سینا به اصل برهان اشاره نموده و همه مبانی و مقدمات آن را در آثارش آورده، می‎توان برهان را به او نسبت داد. در این مقاله کوشیده‎ایم برهان مذکور را به روش عقلی تقریر و مبانی آن را تحلیل نماییم. این برهان مبتنی بر مبانی ذیل است: وجود کاینات و انسان‎ها، آمیخته بودن آن‎ها به شر، مقصود بالتبع و غایت ضروری بودن شرور، غایت بالذات بودن انسان کامل و عقل قدسی،  مقدمه بودن و سببیت موجودات مادی و عموم انسان‎ها برای وجود پیامبر بعنوان انسان کامل. نظر به مقدمات به کار گرفته شده در این برهان می‎توان آن را استدلال بر ضرورت نبوت ازطریق «مقصود بالعرض (یا: تبعی/ طفیلی) بودن موجودات طبیعی (یا: کاینات)» برشمرد، و یا برهانی از طریق «غایت بالذات بودن وجود نبی»، و یا تبیینی از طریق «وقوع شر» نامید. در این استدلال، وجود شر، تکیه‎گاهی برای اثبات ضرورت نبوت قرار گرفته است و بدین‎ترتیب از آنچه که معمولا چالشی برای دین‎داری تلقی می‎شود به مثابه فرصت استفاده شده است. با توجه به شواهد قرآنی و روایی دال بر مبانی این برهان، می‎توان آن را برهانی ملهم از معارف اسلامی(یا: نقلی) نیز دانست.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: نبوت، ابن‎سینا، شر، انسان کامل، عقل قدسی، غایت ضروری، غایت بالذات
|
  • Mohammad Ali Ghasemi *, غلامرضا بهروزی لک Pages 5-34

    The scientific authority of the Holy Quran, meaning a significant impact on political science, is one of the important issues and requires many processes that rely on the theory of religious science. Ayatollah Javadi's theory of religious science with unique features is the most appropriate theoretical framework for the scientific authority of the Qur'an in the sciences - natural and human -. (Hypothesis) (Method) with the aim of introducing the appropriate framework and its application for scientific authority (purpose), comprehensive explanation of the theory in six stages and how to apply it in the scientific authority of the Holy Quran, is the most important achievement of this research. Concepts such as science, reason, religion, and the method of enforcement, signature, and inference are subtracted from general principles, and how they are realized in the political sciences are illustrated (findings).

    Keywords: Holy Quran, Religious Science, Scientific Authority, Ayatollah Javadi
  • Mohamaddavod Modaghegh *, حسین شرف الدین Pages 35-68

    Explaining domination and liberation in Islamic wisdom by emphasizing the thought of Ayatollah Javadi is the main issue of the article. The present article explains the above problem with a documentary method and a dialectical approach. Dominance refers to the domination of rationality, a tool that, although it first appeared in the modern world with signs such as the meaninglessness of life, alienation, objectivity, and mass culture, has now permeated all human societies and is considered a problem of humanity. According to Islamic wisdom, the roots of domination and liberation must be sought in the dialectic of nature. He also pursued the ways out of domination in the interaction of reason and narration in the epistemological dimension and social construction of reality based on the interaction and balance of nature and nature and the interaction of reason and narration. From this perspective, domination arises from social structures based on a barbaric nature, and liberation is achieved if social structures are reconstructed under the balance of nature.

    Keywords: Emancipation, domination, Islamic Philosophy, Ayatollah Javadi Amoli
  • Ali Ghadrdan Gharamaleki * Pages 69-100

    One of the most important and challenging issues is the knowledge of wisdom, quality and the existence of the soul. Most rational theologians and theologians defend the abstraction of the soul by relying on rational and narrative arguments, while most theologians of the narrative and sectarian school emphasize the physicality of the soul by emphasizing the narrative arguments. Given this contrast, especially in the narrated arguments, the author decided to evaluate the narrated arguments of the issue independently in order to clarify the philosophers' claim that the reason for the abstraction of the soul is not limited to the rational arguments and the support and implication of the narrated arguments on Is celibacy correct or not? Therefore, the purpose of this research is, firstly, to explain the narrated evidences of selflessness in a coherent and independent way in the form of a research, and secondly, to evaluate these evidences whether they imply selflessness or not? For this purpose, Ayatollah Javadi Amoli, a contemporary scholar and commentator, has been discussed. By researching the libraries of narrated evidences that indicate the celibacy of the soul from the point of view of Ayatollah Javadi Amoli, the author has extracted and analyzed them. In this article, it will be clear that most of the narrated evidences of the sages, especially Ayatollah Javadi Amoli, indicate the abstraction of the soul.

    Keywords: Narrative Evidence of Selflessness, Ayatollah Javadi Amoli, Selflessness, Verses of Selflessness, Narrations of Selflessness
  • Rohollah Adineh *, Sayyede Roghaye Mosavi Pages 101-125

    How the findings of the mind are realized is one of the fundamental issues of epistemology. In the philosophy of Sadr al-Muta'allehin, the realism of the mind is explained in two ways: the essential correspondence between mental existence and external existence and the adaptation of the worlds. On the other hand, due to Sadra's various interpretations of nature, commentators on Sadra's wisdom, including Mesbah Yazdi and Javadi Amoli, have discussed the nature and type of its relationship with existence.Therefore, considering the role of nature and essential concepts in the fact of showing the mind and the criterion of nature for cognition in Sadra's wisdom, the issue of realizing mental existence is also affected by what nature is and the type of its relationship with existence. Now, the main issue of the present study is that based on the type of relationship between nature and existence, in the view of Professor Javadi Amoli and Mesbah Yazdi, based on the originality of existence, the essential conformity of mind and object is possible?After reviewing in the present article by descriptive-analytical method, it was concluded that in the view of Mesbah Yazdi and Javadi Amoli, the nature of mental emergence and the place of nature is only in the mind and there is no research outside, hence the nature Mental refers only to external reality, so the objective correspondence between mental and external nature does not make sense, and in order to prove the reality of mental imaginations, another expression must be provided.

    Keywords: nature, mental existence, Javadi Amoli, Mesbah Yazdi, essential concepts
  • Faezeh Sadat Fakheri *, Nafiseh Sate Pages 125-153

    As a consistent philosophical mechanism, transcendental philosophy is celebrated. It has disclosed a new perspective through passing the philosophy of Masha and Eshragh in close cooperation with mysticism and intuition for transcendental philosophy and knowledge seekers.Therefore, it is so amazing for its philosophical followers to observe serious and acute contradictions in philosophical theories of this philosophy owner.Distinct theories of Sadr-Al-Moteallehin in important subjects such as principality of existence and credit of nature could be considered as the indication.The source of conflict is noticeable in the great philosopher's works.This research is going to answer the above inquiry and solve current contradictions through studying Mulla Sandra's expressions relating to the principality of existence and the credit of nature.

    Keywords: Essence, Principality, Fiction, Experience, Copulative Existence, Mulla Sandra
  • Yarali Kordfirozjaei * Pages 153-172

    Ibn Sina's words refer to an argument for the necessity of prophecy that neither he nor other scholars and theologians have fully interpreted. This argument is based on: For the existence of the Prophet as a perfect human being. Since Ibn Sina has referred to the principle of argument and has brought all its principles and preconditions in his works, it can be attributed to him and according to the preconditions used in this argument, it can be argued on He called the necessity of prophecy by means of the transcendental (or: subordinate or: parasitic) nature of natural beings (or: the universe), or by the ultimate essence of the existence of the prophet, or by the occurrence of evil. In this argument, the existence of evil has become a fulcrum for proving the necessity of prophecy, and thus what has often been considered a challenge to religiosity has been used as an opportunity. According to the Qur'anic evidence and the narration of the evidence based on this argument, it can be considered inspired by Islamic teachings. In this article, we tried to interpret this argument rationally and analyze its principles.

    Keywords: prophecy, Ibn Sina, Evil, the perfect man, Sacred Wisdom, Necessary End, Intrinsic End