فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال شانزدهم شماره 58 (زمستان 1399)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال شانزدهم شماره 58 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صالحه ایرانمش، شجاع عربان، آرزو آزادی، مهدی یوسف وند*، ندا اسکندری، حیران نادعلی نژاد، سعید شیخی صفحات 1-24

    هدف اصلی این پژوهش، تعیین میزان اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی - فراشناختی بر تغییر سطح رفتارهای خودشکن آموزشی و تفکر خودارزیابانه منفی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر خرم آباد بود. این پژوهش به صورت شبه تجربی بود که در آن از طرح پیش-آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه پژوهش 40 آزمودنی بود که از میان دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر خرم آباد انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (آموزش راهبردهای شناختی - فراشناختی) و گواه گمارده شدند. در مرحله مداخله گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 2 ساعته تحت آموزش راهبردهای شناختی - فراشناختی قرار گرفتند. در طی این مدت گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه تفکر خودارزیابانه منفی رضایی و جوادی (1389) و رفتارهای خودشکن آموزشی کانینگهام (2007) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایشی و گواه استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار (SPSS.21) انجام گرفت. نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت معنی داری بین دو گروه نشان داد. یافته ها حاکی از آن بود که آموزش راهبردهای شناختی - فراشناختی در کاهش سطح تفکر خودارزیابانه منفی و میزان رفتارهای خودشکن آموزشی دانش آموزان، اثربخش است.

    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای شناختی - فراشناختی، تفکر خودارزیابانه منفی، رفتارهای خودشکن آموزشی
  • زهرا براتی*، ولی الله فرزاد، بهرام صالح صدق پور، پریسا تجلی صفحات 25-45

    چکیده هدف از پژوهش حاضر پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی براساس راهبردهای یادگیری و ارزش های تحصیلی با در نظر گرفتن نقش میانجی اهداف پیشرفت بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش کلیه ی دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز در سال تحصیلی 1395-96 بود. تعداد افراد نمونه جمعا 401 دانشجو بود که با روش خوشه ای (20 کلاس کارشناسی از 5 دانشکده ی واحد تهران مرکز) انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی خودکارآمدی تحصیلی اون و فرامن (1988)، مقیاس راهبردهای یادگیری وین اشتاین (1987)، پرسشنامه ارزش های تحصیلی پینتریچ و همکاران (2011) و پرسشنامه اهداف پیشرفت میگلی و همکاران (1988) بودند. داده های گردآوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی براساس راهبردهای یادگیری و ارزش های تحصیلی با در نظر گرفتن نقش میانجی اهداف پیشرفت براساس داده های تجربی از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم راهبردهای یادگیری و ارزش های تحصیلی بر خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان با 95 درصد اطمینان مورد تایید قرارگرفت. اهداف پیشرفت به طور مستقیم بر خودکارآمدی تحصیلی اثر می گذارد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، راهبردهای یادگیری، ارزش های تحصیلی، اهداف پیشرفت
  • احسان کشت ورز کندازی*، مجید برزگر صفحات 47-70
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش بسته مداخله ای سبک زندگی بر زورگویی و تکانشگری دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر شیراز بود. در این راستا، از روش آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر در حال تحصیل در هنرستان های شهر شیراز بودند که به صورت تصادفی ناحیه دو شهر شیراز انتخاب شد و 30 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابتدا اعضای هر دو گروه با به کارگیری مقیاس تکانشگری (باس و پری، 1992) و مقیاس زورگویی (اولویوس، 1996) مورد آزمون قرار گرفتند (پیش آزمون). سپس، گروه آزمایشی به مدت هشت جلسه تحت آموزش بسته مداخله ای سبک زندگی قرار گرفتند درحالی که گروه گواه آموزشی دریافت ننمود. پس از اتمام جلسات گروهی، از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. یافته های پژوهش نشان داد که پس از انجام مداخله، متغیر تکانش گری کلی و مولفه های آن (تکانشگری بدنی، تکانشگری کلامی، خشم و خصومت) و همچنین زورگویی و مولفه های آن (به خصوص شیوع زورگویی) در آزمودنی های گروه آزمایشی به نسبت گروه گواه کاهش معناداری داشته است؛ بر این اساس، می توان گفت آموزش بسته مداخله ای سبک زندگی بر کاهش تکانشگری و زورگویی نوجوانان موثر بوده و بنابراین، توصیه می شود که آموزش بسته مداخله ای سبک زندگی به عنوان بخشی از برنامه آموزشی مدارس در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تکانشگری، آموزش سبک زندگی، زورگویی، دوره دوم متوسطه
  • ناهید شیرانی بیدآبادی*، احمدرضا نصر اصفهانی، ابراهیم میرشاه جعفری، احمد عابدی صفحات 71-93

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش عملی ریاضی بر شایستگی ریاضی و رفتارهای یادگیری کودکان است، روش انجام این پژوهش طرح شبه آزمایشی می باشد. بدین منظور 60 نفر از کودکان (دختر) دوره پیش دبستانی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. در ابتدا از دوگروه آزمون شایستگی ریاضی گرفته شد. سپس آموزش عملی مولفه های مشخص شده ریاضی پیش از دبستان طی 6 ماه در گروه آزمایشی اجرا گردید، و گروه کنترل آموزشهای معمول پیش دبستانیها را دریافت کرد. پس از اتمام برنامه آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. نتایج نشان داد تفاوت میانگین شایستگی ریاضی در دو گروه بطور کلی معنی دار است. بررسی فعالیتهای یادگیری در حین آموزش نشان داد نوع برنامه و روش ارایه در نوع فعالیت، رفتار کلامی و مشارکت کودکان موثر بوده و بیشترین تاثیر را بر نوع فعالیت گذاشته است.

    کلیدواژگان: ریاضی، پیش دبستان، شایستگی ریاضی، رفتارهای یادگیری
  • وحید منظری توکلی* صفحات 95-115

    با توجه به اهمیت نقش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و راهبردهای انگیزشی در عملکرد و پیشرفت تحصیلی فراگیران، پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل تحقیقات انجام شده پیرامون رابطه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و راهبردهای انگیزشی با عملکرد تحصیلی انجام شد. پژوهش حاضر با استفاده از فنون فرا تحلیل با یکپارچه کردن نتایج حاصل از انجام تحقیقات مختلف، میزان اندازه اثر رابطه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی با عملکرد تحصیلی را مشخص نموده است. بدین منظور از بین 31 پژوهش، 16 پژوهش که از لحاظ روش شناسی و ابزار استفاده شده مورد تایید بودند، انتخاب کرده و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. ابزار این پژوهش چک لیست فراتحلیل بود. پژوهش حاضر مبتنی بر 4088 شرکت کننده و 16 اندازه اثر می باشد. نتایج نشان داد رابطه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی با عملکرد تحصیلی به طور کلی 41/0 می باشد. همچنین رابطه راهبردهای شناختی یادگیری خودتنظیمی با عملکرد تحصیلی 41/0 و رابطه راهبردهای فراشناختی یادگیری خودتنظیمی با عملکرد تحصیلی 29/0 به دست آمد. به عبارت دیگر هنگامی که از راهبردهای شناختی به نسبت راهبردهای فراشناختی یادگیری خودتنظیمی استفاده شده رابطه قویتری با عملکرد تحصیلی به دست آمده است. در ادامه با توجه به اینکه از بین تحقیقات انجام شده تعداد 8 پژوهش به بررسی رابطه بین راهبردهای انگیزشی با عملکرد تحصیلی پرداخته بودند، اندازه اثر راهبردهای انگیزشی در رابطه با عملکرد تحصیلی مورد بررسی قرار گرفت. رابطه متغیر پیش بین (راهبردهای انگیزشی) با متغیر ملاک (عملکرد تحصیلی) برابر 34/0 بود.

    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، راهبردهای انگیزشی، عملکرد تحصیلی، فراتحلیل
  • صابر عبدالملکی*، محبوبه خسروی، مصطفی قادری، حسن ملکی صفحات 117-146
    بازی یکی از مولفه ها و شاخص ها مهم در نظام تعلیم و تربیت دوره کودکی است که در دنیای آموزش به علت تعاریف مبهم آن به خصوص وقتی درزمینه کلاسی قرار می گیرد، به یک عمل و مفهوم مبهم تبدیل می شود. هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های بازی آزاد در فرایند یاددهی-یادگیری کودکان بود. روش پژوهش کیفی از نوع سنتز پژوهی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع علمی در زمینه بازی آزاد در بازده زمانی 1950- 2019 بود. روش نمونه گیری هدفمند بود که در آن منابعی که شاخص های لازم را داشتند طی مراحلی انتخاب شدند و درنهایت تا رسیدن به اشباع نظری 59 مقاله شناسایی و بررسی شد. مقالات بر اساس روش سنتز پژوهش سندلوسکی و باروس (2007) مورد سنتز قرار گرفت که یافته ها نشان داد بر مبنای تحلیل و تفسیر یافته ها می توان دوازده مولفه را برای بازی آزاد بیان کرد: انتخاب اختیاری، کودک فعال، انعطاف پذیری قوانین، بدون هدفی مشخص، نامعلوم بودن، فرایند محوری، امنیت، انگیختگی درونی، خیال پردازانه، درگیری همه جانبه، لذت بخش ،روش اجرا .
    کلیدواژگان: بازی آزاد، کودک، یاددهی-یادگیری، برنامه درسی
  • سیده مریم حسینی لرگانی*، رضا میرعرب رضی، محسن حاجی تبار فیروزجایی، مریم طالبی صفحات 147-168
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر محیط یادگیری روانشناختی بر رضایت تحصیلی دانش آموزان با میانجی‏گری معنای شخصی است.

    روش

    روش پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری، دانش‏آموزان مدارس متوسطه دوم شهر بابل به تعداد 956 نفر هستند که با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای 270 نفر انتخاب شده اند. جهت گردآوری داده ها، از پرسشنامه «چه چیزی در این کلاس در حال رخ دادن است» (اسمیت ،2013)، پرسشنامه معنای شخصی عاملی (ریکر، 1992)، و پرسشنامه مقیاس رضایت تحصیلی (اسمیت،2013) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش‎های آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضرایب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری) استفاده شد.

    یافته

    نتایج نشان داد که بین متغیرهای محیط یادگیری روانشناختی با معنای شخصی عاملی و رضایت تحصیلی و همچنین بین رضایت تحصیلی با معنای شخصی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین متغیر محیط یادگیری روانشناختی علاوه بر تاثیر مستقیم بر رضایت تحصیلی، به طور غیرمستقیم با میانجی گری معنای شخصی عاملی رابطه دارد و هم بر رضایت تحصیلی تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    در تحقیقات پیشین نتایج مشابه ای برای رابطه مولفه های این سه حوزه به دست آمده است. نتایج این پژوهش ناظر بر اثربخشی محیط یادگیری بر مولفه های معنای شخصی عاملانه و رضایت از تحصیل در دانش آموزان می‏باشد. بنابراین می‏توان گفت، تاکید بر خود شناسی و توسعه آگاهی متعالی باید یکی از قسمتهای اصلی پارادایم آموزشی مدارس باشد.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری روانشناختی، رضایت تحصیلی، معنای شخصی، معنی زندگی
  • حسن حبیبی، صدیقه احمدی*، کیانوش زهراکار صفحات 169-188

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر سرسختی روانشناختی و روابط والد _ فرزندی نوجوانان پسر مقطع دوم متوسطه سال 1397 بود. روش پژوهش ، از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، نوجوانان پسر مقطع دوم متوسطه شهرستان جعفریه قم بودند. با استفاده از روش نمونه-گیری در دسترس،24 دانش آموز داوطلب که نمرات پایینی در پرسشنامه ها کسب کرده بودند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برنامه آموزشی در هشت جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه، در این مدت، آموزشی را دریافت نکردند. ابزار پژوهش، مقیاس سرسختی روانشناختی اهواز (AHI) و ارزیابی رابطه والد _ فرزند (PCRS) بود. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیره، تحلیل شدند. نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، نقش معناداری در افزایش سرسختی روانشناختی نوجوانان دارد. همچنین این برنامه، بر بهبود روابط والد _ فرزندی (پدر) بجز خرده مقیاس خشم و بهبود روابط والد _ فرزندی (مادر) ، بجزخرده مقیاس تعیین هویت، موثر بوده است (p <0/05).

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد، سرسختی روانشناختی، روابط والد- فرزندی، نوجوانان پسر
  • خاتون میرزایی متین، حسین مرادی مخلص*، وحید صالحی، داود میرزایی فر صفحات 189-216

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش کلاس معکوس بر راهبردهای انگیزشی برای یادگیری درس فیزیک به دانش آموزان بود. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه دهم شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل می دادند. نمونه آماری پژوهش شامل 50 دانش آموز پایه دهم رشته ریاضی بودند که از طریق نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه استاندارد راهبردهای انگیزشی برای یادگیری پینتریچ و دی گروت (1990) بود. پایایی پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری به روش آلفای کرونباخ 81/0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که روش کلاس معکوس موجب افزایش باورانگیزشی و راهبردهای خودتنظیمی نسبت به گروه کنترل در یادگیری مفاهیم فیزیک می شود. با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، به کارگیری روش کلاس معکوس موجب افزایش راهبردهای انگیزشی برای یادگیری درس فیزیک می شود. این روش برای آموزش مفاهیم فیزیک جهت ارتقاء راهبردهای انگیزشی توصیه می شود

    کلیدواژگان: یادگیری معکوس، آموزش فیزیک، راهبردهای انگیزشی، باورهای انگیزشی، راهبردهای خودتنظیمی
  • نسرین علی پور*، داریوش نوروزی، محمد نوریان صفحات 217-242

    هدف از این تحقیق، مطالعه نظام مند خصوصیات یک محیط یادگیری است که در فرایند یاددهی- یادگیری در برنامه درسی و اجرای عملی آن، از تمام جوانب مورد توجه قرار می گیرد. این محیط متاثر از فرهنگ، سنت، تکنولوژی و غنا در طراحی و ساخت است. رویکرد این پژوهش از نوع کمی می باشد. در الگوی طراحی شده، مولفه های محیط یادگیری که با استفاده از تحلیل محتوا، در 7 بعد شناسایی شدند، عبارتند از: یادگیرنده، معلم، فرایند یاددهی- یادگیری، رویکردهای برنامه درسی، محتوای آموزش، فیزیک محیط یادگیری، و ارزشیابی. این الگو توسط پرسشنامه محقق ساخته، اعتباریابی گردید. در بخش اول به ارزیابی مدل بیرونی پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول، با ارایه نتایج روایی همگرایی و روایی واگرایی پرداخته شده است و پس از برقرار بودن شرط روایی، مدل معادلات ساختاری با استفاده از مدل اندازه گیری مرتبه دوم ارایه شده است. برای روایی همگرا، میانگین واریانس استخراج شده (AVE) و پایایی (CR) محاسبه شد و برای ارزیابی مدل طراحی شده، از نرم افزار لیزرل استفاده گردید که براین اساس از شاخص های X2 به درجه آزادی، شاخص برازندگی (GFI)، شاخص تعدیل برازندگی (AGFI)، شاخص نرم شده برازندگی (NFI)، شاخص نرم نشده برازندگی (NNFI)، شاخص برازندگی فزاینده (IFI)، شاخص برازندگی تطبیقی (CFI) و شاخص بسیار مهم ریشه دوم برآورد واریانس خطای تقریب (RMSEA) استفاده گردید.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری، برنامه درسی، الگوی محیط یادگیری، اعتباریابی الگوی محیط یادگیری
  • مدینه رحمانی دریا سری، سونیا یاوری نیا*، فیروزه سپهریان آذر صفحات 243-258

    تحقیق حاضر در صدد بر آمده است تا رابطه ی هوش معنوی، امید و مسئولیت پذیری را با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع سوم متوسطه شهرستان لنگرود بررسی کند. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مقطع سوم متوسطه شهرستان لنگرود تشکیل دادند (1712= N). به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از جامعه آماری تعداد 318 نفر به شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ای و بر اساس جدول جرسی و مورگان انتخاب شدند و به آزمون‎های هوش معنوی کینگ ، امید اسنایدر، خرده مقیاس مسویلیت پذیری شخصیت کالیفرنیا به طور همزمان پاسخ دادند.. داده های حاصل از آزمون ها توسط ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین هوش معنوی ومولفه های آن، امید ومولفه ی کارگزار وگذرگاه و نیز مسئولیت پذیری با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه ی مثبت ومعنا دار وجود دارد. متغیرهای پیش بین 456/ درصد واریانس پیشرفت تحصیلی را تبیین نمودند (68/0= R و 46/0= 2R). بنابراین می توان نتیجه گرفت که برای پیشرفت تحصیلی دانش‎آموزان در کنار آموزش‎های رسمی باید به ابعاد روانشناختی دانش‎آموزان نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: امید، پیشرفت تحصیلی، مسئولیت پذیری، هوش معنوی
  • فریبا عاشوری*، علیرضا صادقی صفحات 259-285
    مقاله حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر آموزش مولفه های چندفرهنگی به دانش آموزان ششم ابتدایی شهر تهران در جهت ارتقای سواد چندفرهنگی انجام شد. این پژوهش از نوع تحقیقات کمی، از جهت اجرا شبه آزمایشی و از نظر هدف کاربردی می باشد. برای گردآوری اطلاعات باتوجه به ادبیات تحقیق مولفه های سواد چندفرهنگی استخراج و به منظور تایید روایی پرسشنامه، مولفه های موثر بر سواد چندفرهنگی براساس نظر خبرگان و صاحب نظران دانشگاهی و اجرایی تعیین شد و اصلاحات لازم براساس نظر ایشان صورت پذیرفت. به منظور تعیین پایایی آزمون از روش آلفای کرونباخ و از نرم افزار SPSS22 استفاده شد و با توجه به ضریب آلفای به دست آمده که بالاتر از 7/0 به دست آمد پایایی پرسشنامه تاییدگردید. این پرسشنامه شامل 23 سوال و دارای شش مولفه است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه ششم دوره ی ابتدایی شهرتهران که در سال تحصیلی97-96 مشغول تحصیل بودند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای چندمرحله ای بوده است. در این پژوهش گروه نمونه در غالب دوگروه آزمایش وگواه مورد بررسی قرارگرفتند که دانش آموزان گروه آزمایش طی 45 روز و در 12 جلسه تحت آموزش قرارگرفتند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد میزان سواد چندفرهنگی دانش آموزان در هرشش مولفه بعد از آموزش ارتقا یافته است که این افزایش در مولفه های "همزیستی مسالمت آمیز" و "ارتقا درک وتحمل" بیشتر از سایر مولفه ها بوده است.
    کلیدواژگان: چندفرهنگی، آموزش چندفرهنگی، سواد چندفرهنگی
  • حسین اسکندری*، الهام اسحقی صفحات 287-313
    گردش مالی صنعت بازی های رایانه ای سه برابر صنعت سینما بوده است. نوجوانان از اصلی ترین مصرف کنندگان این بازارند و در معرض آسیب های آن قرار دارند. پژوهش حاضر به دنبال بررسی میزان مصرف بازیهای خشن و ارتباط آن با میزان و نوع قلدری دانش آموزان دختر و پسر ابتدایی در شهر بجنورد است. داده ها از طریق دو پرسشنامه قلدری ایلینویز و پرسشنامه بازی رایانه ای محقق ساخته جمع آوری شد. یافته ها نشان داد که میزان انجام بازی های خشن در بین پسران به طور معناداری بیش از دختران است و میزان وقوع قلدری، زد و خورد و قربانی شدن نیز در پسران بیشتر است. برخلاف انتظار، مهمترین یافته نشان داد که بین انجام بازی های خشن با بعد قلدری، بعد زد و خورد و بعد قربانی شدن رابطه منفی وجود دارد که در دو مورد نخست، در حد معنادار است. یعنی بازی ها نه تنها با افزایش خشونت بلکه با کاهش آن رابطه معنادار دارند. در تبیین این یافته به نظریه هایی اشاره شده است که معتقدند این بازی ها از طریق تخلیه خشونت نهفته در کودکان، موجب آرامش آنها شده و لذا تاثیر مثبتی بر رفتار آنها دارند؛ بویژه اگر شرایط و سبک زندگی به گونه ای باشد که کودکان و نوجوانان امکان تجربه هیجان را در محیط های واقعی نداشته یا کمتر داشته باشند. یافته های این پژوهش اگرچه جریان اصلی را به چالش می کشد، اما برای کاهش قلدری آموزشگاهی استفاده از بازی های خشن را توصیه نمی کند؛ چراکه آسیب های اخلاقی، روانشناختی و جسمی همچنان باقی است، ضمن آنکه راه های دیگری برای پیش گیری و کاهش قلدری در مدرسه وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، قلدری، خشونت، دوره ابتدایی
  • زهرا بهاری*، علیرضا کیامنش، محمدحسین عبداللهی صفحات 315-337

    خودتنظیمی دانش آموزان را قادر می سازد تا به روشی هدفمند افکار، احساسات و رفتارهای خویش را هدایت کنند. از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر ارتقای سطح خودتنظیمی از طریق آموزش کارکردهای اجرایی بود که بر نقش واسطه ای بازداری تاکید می کرد زیراکه بازداری نوعی خودهشیاری است که می تواند خودتنظیمی را به همراه داشته باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پایه پنجم، ششم و هفتم در سال تحصیلی 98-1397 بودند که از طریق نمونه گیری از نوع در دسترس انتخاب شدند. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری 45 روزه با گروه کنترل بود. در گروه آزمایش 20 دانش آموز 8 جلسه 90 دقیقه ای بر اساس یک بسته آموزشی محقق ساخته آموزش دریافت کردند. در حالی که اعضای گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسش نامه کارکردهای اجرایی (BRIEF) بود. برای تحلیل داده ها از مدل های ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی در قالب الگوی MIMIC استفاده شد. از یافته های قابل توجه این پژوهش می توان به برازش مطلوب مدل مفهومی و نیز تاثیر مستقیم و غیرمستقیم بسته آموزشی ارتقای کارکردهای اجرایی بر خودتنظیمی اشاره کرد. این تاثیرات در مرحله پیگیری پایدار ماند. بنابراین با توجه به اهمیت خودتنظیمی در زندگی تحصیلی و غیر تحصیلی دانش آموزان می توان نتیجه گرفت که می توان از بسته آموزشی محقق ساخته در جهت ارتقای این سازه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازداری، خودتنظیمی، کارکردهای اجرایی
|
  • Saleheh Iranmanesh, Shoja Araban, Arezo Azadi, Mahdi Yousefvand *, Ned Skandari, Hiran Nadalinezhad, Saeed Sheikhi Pages 1-24

    The aim of this study was to determine the Effectiveness of Cognitive – metacognitive strategies instruction the difference of education self-defeating behavior and negative self-assessment thinking in high school female students in the second Khorramabad .This quasi-experimental study in which the pretest - posttest control group was used. The sample consisted of 40 subjects among female high school students of Khorramabad were selected and randomly assigned to experimental groups (Cognitive – metacognitive strategies training) and control group was assigned. Intervention in the experimental group for 8 sessions of 2 hours of teaching cognitive strategies - were metacognitive. During this period, the control group received no intervention. To collect the data from the questionnaire Negative Self-assessment thinking Rezaei and Javadi(1996) and education self-defeating behavior Koninghum(2007) in the pre-test and post-test for both test and control groups were used. A data were analyzed using analysis of covariance. Data analysis software program (SPSS.21) was performed. Covariance analysis showed significant differences between the two groups. Results showed that Cognitive – metacognitive strategies training in decreasing the level of instructional self-defeating behavior and negative self-assessment thinking is effective.

    Keywords: cognitive – metacognitive strategies instruction, negative self-assessment thinking, instructional self-defeating behaviors
  • Zahra Barati *, Valiollah Farzad, Bahram Saleh Sedgh Poor, Parisa Tajalli Pages 25-45

    The purpose of this study was to predict academic self-efficacy based on learning strategies, taking into account the mediating role of achievement goals. The research method is descriptive and is a type of structural equation modeling. The statistical population of the study was all students studying at Azad University of Tehran Markaz Branch in the academic year of 2016-17. The sample size was 401 students who were selected by clustering method (20 undergraduate classes from 5 faculties of Tehran central unit). The research tool was the self-efficacy questionnaire of Own and Feraman (1988), the scale of the Vienna-Stein learning strategies (1987), and achievement goals scale of Migley et al. (1988). The collected data were analyzed using structural equation modeling. Results of data analysis showed that the predictive model of academic self-efficacy based on learning strategies, considering the mediating role of achievement goals based on the experimental data, has a good fit. The direct and indirect effects of learning strategies on academic self-efficacy of students were confirmed with 95% confidence. The achievement goals directly affect academic self-efficacy.

    Keywords: academic self-efficacy, Learning Strategies, achievement goals
  • Ehsan Keshtvatz Kondazi *, Majid Barzegar Pages 47-70
    The aim of the present study was to determine the effectiveness of a lifestyle intervention intervention package on bullying and impulsivity in secondary school male students in Shiraz. In this regard, experimental method with pre-test and post-test design was used. The statistical population of the study consisted of all male students studying in Shiraz high schools in the city of Shiraz randomly selected and 30 of them were selected by convenience sampling method and randomly divided into two groups. The experimental and control groups (each group 15) were included.First, members of both groups were tested using impulsivity scale (Bass & Perry, 1992) and bullying scale (Oliveus, 1996) (pretest). Then, the experimental group received eight sessions of lifestyle intervention training while the control group did not receive any training. At the end of group sessions, posttest was taken from both groups.Findings showed that after intervention, the overall impulsivity variable and its components (physical impulsivity, verbal impulsivity, anger and hostility) as well as bullying and its components (especially bullying prevalence) were significantly reduced in the experimental group compared to the control group. Based on this, it can be said that lifestyle intervention package training is effective in reducing impulsivity and bullying in adolescents and therefore, it is recommended that lifestyle intervention package training be considered as part of the school curriculum.
    Keywords: impulsivity, Lifestyle Education, Bullying, Secondary School
  • Nahid Shirani Bidabadi *, AhmadReza Nasr Esfahani, Ebrahim Mirshah Jafari, Ahmad Abedi Pages 71-93

    This study aims to investigate the effectiveness of practical math education in preschool on math competency and learning behaviors of children. The research method was quasi-experimental. Sixty preschool children (girls) were selected using the accessible sampling method. The children were randomly divided into two experimental and control groups. At first, the mathematical competence test was given to both groups. While the control group received a typical preschool education based on the usual textbooks and worksheets, the practical instruction was used in the experimental group. The learning program was performed over a period of six months. After completing the educational program, both groups were tested. results demonstrated a significant difference between the two groups in math competency. The study of learning activities during education showed that the program was effective in the type of activity, verbal behaviors, and engagement of children. And it has the greatest impact on the type of activity.

    Keywords: Mathemathics, Pre-primary, Math competency, Learning Behaviors
  • Vahid Manzari Tavakoli * Pages 95-115

    The research literature has paid a great deal of attention to the ability of students to self-regulate their learning. Considering the important role of self-regulatory strategies in learning, a meta-analysis was conducted to study the relationship between self-regulatory strategies and academic achievement. In order to conduct meta-analysis technique, the effect size of the relationship of academic achievement and self-regulatory strategies were identified. Among 31 studies, 16 of which were checked against pre-determined criteria for eligibility of relevance. This study was based on 4088 samples and 16 effect size. The effect size of the study was computed by Hunter & Schmdit’s stages of meta-analysis. The results of the study revealed that the mean of effect size of the relationship between cognitive and meta-cognitive strategies with academic achievement based on Cohen’s table (r=0.29). The effect size of cognitive strategies (r=0.41) were established. However the combination of the effect size of cognitive and meta-cognitive strategies (r=0.38) were computed. The effect size of relationship between motivational strategies of self-regulated learning (motivational beliefs, achievement motivation, achievement goals, goals orientation, and self-efficacy) and academic achievement (r=0.34) obtained.

    Keywords: self-regulation strategies, Motivational strategies, Academic Achievement, metaanalysis
  • Saber Abdolmaleki *, Mahboubeh Khosravi, Mostafa Ghaderi, Hassan Maleki Pages 117-146
    Play is one of the significant components and indicators of educating system in early childhood, which is an unclear concept and act especially in the classroom because of its ambiguous definition.The goal of current research is identifying free play components in children educating – learning process. The qualitative research method is research synthesis study.The research universe includes all of the scientific resources in the field of free play during 1950-2019.The sampling method was purposive that includes the sources with enough indicators and to reach to theoretical saturation 59studies were perused.These studies are synthesis with Sandelowski and Barroso(2007)method.At last considering these researches we can provide twelve components for free play:voluntary choice , Child-centered .(active),Flexibility of the rules,Without a specific purpose, .Uncertain,Process oriented,safety,Intrinsic motivation,imagination,Deep physical and mental conflict,Enjoyable and fun,Individual and group.play, free play,. child learning.Identifying .the components of free play during Teaching-learning process in early childhood.play, free play, child learning learning
    Keywords: Play, free play, child learning, Curriculum
  • Seydeh Maryam Hosseini Largani *, Reza Mirarab Razi, Mohsen Hajitabar Firoujaie, Maryam Talebi Pages 147-168
    Purpose

    The purpose of the present study was to investigate the effect of the psychological learning environment on students' academic satisfaction through personal meaning mediation.

    Method

    The research method surveys. The population of the study consisted of 956 students of secondary schools in Babol city who were selected using a cluster sampling method. Data were collected using a questionnaire called "What is Happening in this Class" (Smith, 2013), a Personal Factor Meaning Questionnaire (Riker, 1992), and the Academic Satisfaction Scale (Smith, 2013). Descriptive and inferential statistics (Pearson correlation coefficients and structural equation modeling) were used to analyze the data.

    Results

    The results indicated that there is a positive relationship between the variables of the psychological learning environment with the personal meaning of a factor and academic satisfaction as well as between academic satisfaction with personal meaning. In addition to the direct impact on academic satisfaction, the variable of the psychological learning environment has a direct relationship with the mediating factor of personal meaning and has a positive effect on academic satisfaction.

    Conclusion

    In the previous research, similar results were obtained for the relationship of the components between these three domains. The results of this study are focused on the effect of the learning environment on the components of meaningful personal meaning and students' educational satisfaction. Thus, it can be said that the emphasis on self-knowledge and the development of transcendent consciousness should be a central part of the educational paradigm of schools.

    Keywords: Psychological Learning Environment, Academic Satisfaction, Personal Meaning, Meaning of life
  • Hassan Habibi, Sedigheh Ahmadi *, Kianoosh Zahrakar Pages 169-188

    The purpose of this study was to investigate Effectiveness of Acceptance and Commitment (ACT) Training on psychological hardiness and parent-child relationships in second-year high school male adolescents of 2018. The research method was experimental with pre-test design and post-test with control group. The statistical population was adolescents of high school in Jafariyeh city of Qom. Using the available sampling method, 24 volunteer students who had low scores in the questionnaires were selected and randomly assigned to the experimental and control groups. The training program was performed in eight 90 - minute sessions for the experimental group and the control group did not receive any training during this period. The research tool was Ahvaz Psychological Hardiness Scale (AHI) and Parent-Child Relationship Scale (PCRS). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that Acceptance and Commitment (ACT) Training had a significant role in increasing adolescents' psychological hardiness. Also, this program was effective on improving parent-child (father) relationships except for subscale of anger and improving parent-child relationship (mother), except for identity scale (P <0.05).

    Keywords: Acceptance, Commitment Training, Psychological hardiness, Parent-Child Relationships, Male Adolescents
  • Khatoun Mirzaei Matin, Hossein Moradimokhles *, Vahid Salehi, Davood Mirzaeifar Pages 189-216

    The purpose of this study was The effect of Flipped learning method on motivational strategies in students’ learning physics course. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with test group and control group. The statistical population of the study consisted of all 10th grade female students in Tehran during the academic year of 2017-2018. The sample of the study consisted of 50 10th grade math students who were selected through cluster sampling. The research instrument was the standard questionnaire of motivational strategies for learning (1990) developed by Pintrich and DeGroot.The reliability questionnaire of motivational strategies for learning by Cronbach's alpha was 0.81. Covariance analysis was used to analyze the data. The findings showed that the Flipped Classroom increased the motivational belief and self-regulation strategies Than the control group (P

    Keywords: Flipped learning, Physics Education, Motivational strategies, Motivational beliefs, self-regulation strategies
  • Nasrin Alipour *, Darush Noroozi, Mohammed Nourian Pages 217-242

    The purpose of this research is to systematically study the characteristics of a learning environment that are considered in all aspects of the teaching-learning process in the curriculum and its practical implementation. This environment is influenced by culture, tradition, technology and richness in design and construction. The approach of this research is quantitative. In the designed model, the components of learning environment that were identified using content analysis in 7 dimensions are: learner, teacher, teaching-learning process, curriculum approaches, teaching content, learning environment physics, and evaluation.This model was validated by a researcher-made questionnaire. In the first part, the exterior model of the study is evaluated using first-order confirmatory factor analysis, presenting the results of convergent validity and divergence validity, and after establishing the validity condition, structural equation modeling using second-order measurement model is presented. For convergent validity, mean extracted variance (AVE) and reliability (CR) were calculated and Lisrel software was used to evaluate the designed model based on X2 indices of freedom, fitness index (GFI), adjustment index. Fit (AGFI), Soft fit index (NFI), Soft fit index (NNFI), Incremental fit index (IFI), Adaptive fit index (CFI), and Root estimation of second root estimation error (RMSEA) were used.

    Keywords: : Learning environment, Curriculum, Learning environment model, Learning environment model validation
  • Madineh Rahmani Daryasary, Sonia Yavarinia *, Firouzeh Sepehrianazar Pages 243-258

    This study was an attempt to investigate relationship between spiritual intelligence, hope and responsibility wih academic achievement of high school female students of Langroud city. The population of the study was all third grade high school of female students (1217 persons) in city. Sample of the study were 318 students who selected through random cluster sampling and base of Gessy and Morgan table who respond to spiritual intelligence self-report (king, 2008), hope measure (snyder, 1991) and responsibility California personality measure (1951). Data were analyzed by using descriptive and inferential statistics included Pearson ‘s correlation coefficient and multiple regression. Results showed significant correlation between subscales of spiritual intelligence and subscales of hope and responsibility with academic achievement. Also The result of regression analysis showed that spiritual intelligence, hope and responsibility were predicting to academic achievement (R2= 0.46). So, it can be concluded that in order to improve students 'academic achievement along with formal education, students' psychological dimensions should be considered.

    Keywords: Academic Achievement, Hope, responsibility, spiritual intelligence
  • Fariba Ashouri *, Alireza Sadeghi Pages 259-285
    The current paper is written to study Effect of multicultural education components on multicultural literacy in the 6th grade student of Tehran. This research is quantitative, quasi-experimental and Practical. Regarding to the literature, multicultural Literacy components elicited for data gathering and questionnaire reliability confirmed by academic expert and some corrections considered. To validate the test, Cronbach's alpha and SPSS-22 was used and it is confirmed due to Cronbach's alpha coefficients was more than 0.7. This questionnaire has 23 questions and 6 components. The statistical population is all 6th grade students in Tehran in the year 96-97. Sampling method was multistage cluster random sampling. Sample groups were studied in two groups of control and experimental. The experimental group were educated for 45 days in 12 sessions. Results showed that after the educational sessions, the level of multicultural Literacy in all 6 components raised. The level of this increase in two components was more than others.
    Keywords: multicultural, Multicultural Education, Multicultural Literacy
  • Hossein Eskandari *, Elham Eshaghi Pages 287-313
    Turnover of the video game industry is three times larger than the cinema. Students are the most consumer of this market. Games in addition to theirs benefits can causes many problems as Increasing violence. The study seeks to investigate the using rate of violent games and its relationship with the amount and type of bullying of elementary school male and female students in Bojnord. Data were collected through two questionnaires: Illinois bullying scale and a researcher-made game questionnaire. Findings showed that the rate of violent games among boys is significantly higher than girls. And the rate of bullying fights and victimization is higher among boys too. Contrary to expectations, the most important finding showed that there is a negative relationship between playing violent games with the dimension of bullying, the dimension of fighting and the dimension of victimization that in first two is meaningful. That is, games not only didn’t have a significant relationship with increasing violence, on the contrary have with reducing it. There are theories that can explain this finding, so that these games calm children by discharging the latent violence and therefore have a positive effect on their behavior; especially if the conditions and lifestyle were how they couldn't experience in real environment. The findings of this study, although challenging the mainstream, do not recommend the use of violent games to reduce school bullying; because moral, psychological and physical harms still remain, moreover there are other ways to prevent and reduce bullying at school.
    Keywords: Digital games, Bullying, violence, elementary school
  • Zahra Bahari *, AliReza Kiamanesh, MohammadHossein Abdolahi Pages 315-337

    Self-regulation enables individuals to direct their thoughts, feelings, and behaviors in a purposeful way. The main purpose of the present research was to improve the level of self-regulation through the training of executive functions, which emphasizes the role of inhibition because inhibition is a kind of self-conscious that can lead to self-regulation. The statistical population of this study was all students in the fifth, sixth and seventh grade in the academic year of 2018-19. The sampling method is convenience sampling. The research was a semi-experimental design with a pretest-posttest and 45 days follow up with a control group. In the experimental group, 20 students received 8 sessions of 90 minutes of training base on an educational researcher-made package, while the members of the control group received no training. The research tool was The Behavior Rating Inventory of Executive Function. For analysis of data, structural models with partial least squares approach were used in the form of a MIMIC model. From significant findings of this study, we can mention the fitting of the conceptual model as well as the direct and indirect effect of executive functions education on self-regulation. These effects persisted in the follow-up phase. Therefore, considering the importance of self-regulation in the academic and non-academic life of students, it can be concluded that a researcher-made educational package can be used to improve this concept.

    Keywords: executive functions, inhibition, self-regulation