فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 197 (خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • قاسم مسعودزاده، علیرضا براری*، آسیه عباسی دلویی، پروین فرزانگی صفحات 1-11
    سابقه و هدف

    اثر تمرینات با شدت مختلف و رزوراترول (Resveratrol) بر نشانگرهای کبدچرب غیرالکلی (NAFALD) کم تر مطالعه شده است. هدف مطاله حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی با شدت بالا و متوسط و مصرف رزوراترول بر تغییرات سطوحFGF-21 و سایتوکراتین-18در NAFALD بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 48 سر موش صحرایی نر بالغ ویستار (با میانگین وزن 10±210 گرم) به طور تصادفی به 6 گروه: کنترل سالم، بیمار، سالین، تمرین شدید، تمرین متوسط و مصرف رزوراترول تقسیم شدند. دوره تمرین در مدت هشت هفته، 5 جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه انجام شد. القای NAFALD به صورت گاواژ امولسیون پرچرب بود. مصرف رزوراترول نیز روزانه و به میزان 100 میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن بود. سطوح سرمی FGF-21 و سایتوکراتین-18به روش الایزا و سطوح FGF21 mRNA به روش  Rt-PCRاندازه گیری شد. آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی با شرط 05/0< P به کار گرفته شد.

    یافته ها

    سطوح سرمی FGF-21، سطوحFGF21 mRNA کبدی و سطوح سرمی سایتوکراتین-18 در گروه رزوراترول، تمرین شدید و تمرین متوسط در مقایسه با گروه بیمار (شاهد) کاهش معنی داری داشت (001/0< P). البته بین دو گروه تمرینی و رزوراترول تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    استنتاج

    مکمل یاری رزوراترول و تمرین ورزشی با شدت بالا و متوسط با کاهش FGF-21 و سایتوکراتین-18 سرمی موش های صحرایی مبتلا به NAFALD همراه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، رزوراترول، فاکتور رشد فیبروبلاستی-21، سایتوکراتین-18، کبد چرب غیرالکلی
  • امیر فلاح نژاد مجرد، لاله بهبودی*، ساناز میرزایان شانجانی، مجتبی ایزدی صفحات 12-23
    سابقه و هدف

    بیماری کبد چرب غیرالکلی شایع ترین بیماری کبدی در دنیاست. عوامل ژنتیکی، پیدایش و توسعه بیماری را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر هشت هفته تمرین ترکیبی (هوازی، مقاومتی) بر ترکیب بدنی با سه ژنوتیپ (TT،CT،CC) پلی مورفیسم C677T ژن متیلن تترا هیدروفولات ردوکتاز بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی میزان ترکیب بدنی60 بیمار مرد چاق 30 تا 40 ساله با BMI بین30 الی 35 k/m2 مبتلا به کبد چرب غیرالکلی گرید 1 در شش گروه (سه گروه تجربی و سه گروه کنترل) سه ژنوتیپ (TT،CT،CC) قبل و پس از 8 هفته تمرین ترکیبی بررسی و به منظور مقایسه گروه ها ازروش آماری تحلیل واریانس با اندازه های تکراری و میزان خطا (05/0 ˂α) و نرم افزار SPSS19 استفاده شد.

    یافته ها

    شاخص توده بدنی در پایان 8 هفته پروتکل تمرین در گروه ژنوتیپ TT نسبت به دو گروه ژنوتیپ CT (P=0,031) و CC (P=0,023) کاهش معنی دار و چربی احشایی درگروه ژنوتیپ TT نسبت به گروه ژنوتیپ CT (P=0,039) و گروه ژنوتیپ CC (P=0,034) و گروه ژنوتیپ CT نسبت به گروه ژنوتیپ CC کاهش معنی داری داشت (P=0,046).در خصوص نسبت دورکمر به دور باسن اگر چه کاهش در بین گروه های ژنوتیپی معنی دار نبود ولی روند کاهشی در کلیه گروه ها مشاهده گردید.

    استنتاج

    تاثیر پروتکل تمرینی بر ترکیب بدنی در ژنوتیپ TT نسبت به دو ژنوتیپ CT و  CC کاهش بیش تری نشان داد. این یافته بر این نکته اشاره دارد که با توجه به کاهش شاخص توده بدنی و چربی احشایی احتمالا بهبود عملکرد کبد در بیماران کبد چرب غیر الکلی حاصل گردد.

    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، ژن MTHFR، پلی مورفیسم های C677T، شاخص ترکیب بدنی
  • مهرآسا قنبری، سعید ابروتن، ابراهیم وثوقی، پاتریک هنرچیان مسیحی، محمدرضا کاتوزی، نعمت الله آهنگر* صفحات 24-34
    سابقه و هدف

    استاتین ها یکی از پر مصرف ترین داروهای قلبی-عروقی هستند.کاهش عوارض جانبی این داروها در جلوگیری از شکست درمان اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه، بررسی پلی مورفیسم rs4149056 ژن SLCO1B1، در بیماران مصرف کننده آتورواستاتین و ارتباط آن با وقوع میوپاتی در بیماران قلبی-عروقی ساکن غرب استان مازندران می باشد.

    مواد و روش ها

    نوع مطالعه توصیفی-مقطعی و جمعیت مورد مطالعه شامل 161بیمار مصرف کننده آتورواستاتین بود، که در سال 1396 و 1397به درمانگاه قلب و عروق بیمارستان امام سجاد (ع) رامسر و بیمارستان شهید رجایی تنکابن مراجعه کردند. کلیه بیماران آتورواستاتین با دوز 40 میلی گرم روزانه به مدت 8 هفته دریافت کردند و تمامی مارکرهای لیپیدی بیماران و نیز سطح آنزیم کراتین فسفو کیناز (CPK) به عنوان معیاری از میوپاتی پس از طی دوره درمانی اندازه گیری شد. بعد از 8 هفته، بیماران داروی آتورواستاتین را با دوز 20 میلی گرم دریافت کردند و مجددا تمامی مارکرهای فوق اندازه گیری شد. در بررسی تعیین پراکندگی پلی مورفیسم rs4149056 ژن SLCO1B1 از روش PCR-ARMS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که کاهش دوز داروی آتورواستاتین توانست در میزان کلسترول تام و LDL تفاوت معنی داری ایجاد کند(05/0>P)، اما میانگین این تغییرات در بین ژنوتیپ های مختلف معنی دار نبوده است(05/0> P). درخصوص تری گلیسیرید، در بیماران با ژنوتیپ TC و در خصوص HDL در بیماران با ژنوتیپ CC، تغییر دوز دارو سبب ایجاد تفاوت های معنی دار شد شد(05/0>P). علاوه بر این، در بیماران دارای ژنوتیپCC ، درصد بیماران با CPK بالا، 2 برابر بیماران با CPK نرمال بود.

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاضر می تواند در پیش بینی بروز میوپاتی در بیماران دریافت کننده استاتین ها و جلوگیری از عوارض ناشی از آن ها نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: استاتین ها، آتورواستاتین، میوپاتی، ژن SLCO1B1، پلی مورفیسم rs4149056
  • حامد روحانی زاده، سید عباس موسوی، جمشید یزدانی چراتی، فاطمه پورعلی، مجید سعیدی، ابوالقاسم اعجمی، قاسم اویس، تورج اسدی، اکبر هدایتی زاده عمران، رضا علیزاده نوایی، نادر آهنگر، احسان زابلی، سید محسن سلیمانی، سید حسین سیدپور، زهرا بندلی زاده، محمود موسی زاده* صفحات 35-43
    سابقه و هدف

    یکی از متغیرهایی که به عنوان عامل خطر ابتلا به ویروس کووید-19 در چندین مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفته است، گروه خونی می باشد اما تناقضاتی بین این شواهد وجود دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین گروه های خونی ABO با ابتلا به کووید-19 بر اساس نتایج سرولوژی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه سرواپیدمیولوژی از نوع مقطعی است. جامعه پژوهش شامل تعداد 1504 نفر از جمعیت ساکن در استان مازندران بود. از جمعیت شرکت کننده نمونه خون اخذ شد. بررسی آنتی بادی IgG و IgM با تست الیزا انجام گرفت و گروه خونی افراد تعیین شد. داده ها با آزمون کای اسکویر و آزمون دقیق فیشر، رگرسیون لجستیک تک متغیره و چندمتغیره در نرم افزار SPSS ورژن 25 آنالیز شدند.

    یافته ها

    فراوانی IgG مثبت در بین افراد گروه خونی A ، B ، AB و O به ترتیب برابر 7/12 ، 8/11 ، 4/9 و 6/9 درصد بود. پس از تعدیل اثر متغیرهای مظنون به مخدوش کنندگی، شانس ابتلا به کووید- 19 بر اساس نتایج سرولوژی (IgG+/IgM+) با فاصله اطمینان 95 درصد در افراد گروه خونی A برابر(67/1-85/0) 19/1، گروه خونی B برابر (87/1-94/0) 33/1، گروه خونی AB برابر (55/1-44/0)82/0 و گروه خونی O برابر (98/0-50/0)70/0 بود.

    استنتاج

    شانس ابتلا به عفونت کووید- 19 در افراد با گروه خونی O در مقایسه با سایر گروه های خونی به طور معنی داری، 30 درصد کم تر می باشد. بنابراین می توان اظهار داشت که گروه خونی O احتمالایک عامل محافظت کننده در برابر کووید- 19 است.

    کلیدواژگان: گروه خونی، کووید، کووید- 19، عفونت
  • سحر قلی پور، داورخواه ربانی، مهناز نیک آئین* صفحات 44-54
    سابقه و هدف

    آدنوویروس و انتروویروس به عنوان ویروسهای شناخته شده روده ای در فاضلاب به طور متداول شناسایی شده اند. همچنین دفع مدفوعی کروناویروس جدید (SARS-CoV-2) در بعضی از مطالعات گزارش شده است. بنابراین بررسی حضور این ویروس ها در فاضلاب می تواند هم به لحاظ سلامت عمومی و هم به لحاظ  پیش بینی و پیش گیری از شیوع عفونت های ویروسی در جامعه حایز اهمیت باشد.

    مواد و روش ها

    24 نمونه  از فاضلاب ورودی به دو تصفیه خانه بزرگ فاضلاب شهری برداشته شد و نوکلییک اسید ویروسی مورد استخراج قرار گرفت. در نهایت حضور آدنوویروس با Real-time PCR و حضور انترووویروس و کروناویروس (SARS-CoV-2) با RT Real-time PCR بررسی شد.

    یافته ها

     9 نمونه از 24 نمونه فاضلاب خام (5/37%) از نظر حضورکروناویروس جدید مثبت بودند. همچنین 19 نمونه حضورآدنوویروس ها (79%)، و 6 نمونه (25%) حضور انتروویروس ها را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    مشاهده کروناویروس جدید، آدنوویروس و انتروویروس در نمونه های فاضلاب شیوع عفونت این ویروسها در جامعه هدف تصفیه خانه فاضلاب مورد بررسی را نشان می دهد. حضور ویروسها در فاضلاب بیانگر این است که پایش فاضلاب می تواند به عنوان یک ابزار مهم برای بررسی شیوع عفونت های ویروسی در جامعه به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: انتروویروس، آدنوویروس، کروناویروس، فاضلاب
  • غلامرضا پرتوی، سلمان غفاری، رضا علی محمدپور، زهرا مدنی، هانیه ادیب، علی اکبر محمودی، رضا دریجانی* صفحات 55-65
    سابقه و هدف

    تقریبا نیمی از دردهای غیر اختصاصی زانو به سندرم درد پاتلوفمورال (PFPS) نسبت داده می شود. تاکنون اثرات انواع متفاوت درمان های ترکیبی با تمرینات ورزشی و نواربندی و بهینه نمودن متغیرهای تمرینی در آن مورد بررسی قرار نگرفته است. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی ترکیب تمرین های ورزشی قدرتی کوادریسپس، کششی همسترینگ و نواربندی بر درد و پیامد های عملکردی PFPS انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده تعداد60 بیمار مرد 20تا50 سال مبتلا به سندرم درد پاتلوفمورال انتخاب شده و به صورت تصادفی در چهار گروه درمان ترکیبی به مدت 8 هفته جای گرفتند. گروه ها شامل 1) ورزش قدرتی کوادریسپس و نواربندی، 2) ورزش کششی همسترینگ و نواربندی،3) ورزش قدرتی کوادریسپس و ورزش کششی همسترینگ،4) ورزش قدرتی کوادریسپس، کششی همسترینگ و نواربندی بود. ارزیابی درد و پیامدهای عملکردی قبل و بلافاصله بعد از درمان با استفاده از مقیاسVAS، مقیاسKOOS و تست6MWT ارزیابی شدند. داده های مطالعه با نرم افزار آماری SPSS20 آنالیز شدند.

    یافته ها

    در تمامی گروه ها، پس از درمان نسبت به ابتدای مطالعه، کاهش معنادار میانگین نمرات VAS و افزایش معنادار میانگین نمرات KOOS وتست6MWT یافت شد. البته افزایش نمره تست 6MWT در گروه چهارم معنادار نبود.

    استنتاج

    ترکیب آموزش ورزش قدرتی کوادریسپس و کششی همسترینگ موجب بهبود بیماری در هر چهار گروه شد. همچنین با توجه به عدم تفاوت معنادار در نتایج این چهار گروه، به نظر می رسد که ترکیب دو روش درمانی اثری مشابه ترکیب سه روش درمانی دارد.

    کلیدواژگان: سندرم درد پاتلوفمورال، نواربندی، ورزش قدرتی کوادریسپس، ورزش کششی همسترینگ، کارآزمایی بالینی
  • مریم دافعی، حسن زارعی محمود آبادی، علی دهقانی، فرحناز مرادی محمود آبادی* صفحات 65-80
    سابقه و هدف

    نوجوانی دوره مهم وحیاتی است که با تغییرات جسمی، عاطفی و تکاملی همراه است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر مشاوره با رویکرد ذهن آگاهی بر رفتارهای ارتقا دهنده سلامت دانش آموزان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی است که در سال 1398 در دبیرستان های دخترانه میبد انجام شد و 86 دانش آموز مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی به روش تصادفی به دوگروه مداخله (43نفر) و کنترل (43 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله جلسات مشاوره بارویکرد ذهن آگاهی را طی 8 جلسه هفتگی دریافت کردند. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک، رفتارهای ارتقادهنده سلامت والکر و PSST بود، متغیر پیامد مطالعه نمرات رفتارهای ارتقادهنده سلامت بود که در ابتدای مطالعه، اتمام هفته هشتم و دوازدهم اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با 19SPSS، و آزمون های T مستقل، اندازه گیری های مکرر و تعقیبی LSD انجام گرفت.

    یافته ها

    بین گروه ها از نظر متغیرهای دموگرافیک، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد(05/0P>). قبل از مداخله تفاوتی بین دو گروه از نظر میانگین نمره رفتارهای ارتقا دهنده سلامت وجود نداشت (161/0P=) اما بلافاصله بعد و یک ماه بعد از مداخله میانگین نمره در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، (001/0>P) افزایش آماری معنی داری مشاهده شد.

    استنتاج

    بکارگیری مشاوره ذهن آگاهی می تواند تغییراتی موثر و بنیادی در رفتارهای نوجوانان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی ایجاد نموده و دستیابی به جامعه ای سالم را میسر می نماید.
     

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، رفتارهای ارتقادهنده سلامت، سندرم پیش از قاعدگی، دانش آموزان
  • علی دلشاد نوقابی، محمدحسین بیاضی*، علیرضا رجایی صفحات 81-92
    سابقه و هدف

    افزایش کیفیت زندگی، از اهداف مراقبت و پیشگیری از بروز بیماری های مزمن مانند سندرم متابولیک است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش خودمدیریتی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری گروهی برکیفیت زندگی بزرگسالان مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1398 انجام شد. تعداد 80 بزرگسال مبتلا به سندرم متابولیک انتخاب و با روش بلوک های جایگشتی به دو گروه 40 نفره مداخله و کنترل تقسیم شدند. داده ها با پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL-BREF) قبل از مداخله و سه ماه بعد از پایان مداخله گردآوری شد.آموزش مداخلات خودمدیریتی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت دو بار در هفته اجراشد و گروه کنترل فقط مراقبت های روتین را دریافت کردند. داده ها با آمار توصیفی و آزمون های کای اسکویر، تی مستقل و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین کیفیت زندگی کل و همچنین ابعاد سلامت جسمی، سلامت روانی و روابط اجتماعی در گروه آموزش خودمدیریتی در پیش آزمون به ترتیب 18/5 ± 14/42، 32/9 ± 53/45، 44/7 ± 38/40 و43/6 ± 32/43 بود که بعد از مداخله به طور معنی داری به 23/7 ± 38/56، 35/13 ± 22/71، 56/8 ± 29/65 و95/6 ± 76/48 افزایش یافت (001/0> P)، اما در بعد سلامت محیط قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشد(345/0P=). در گروه کنترل تفاوت معنی داری در پیش آزمون و پس آزمون در نمرات کیفیت زندگی و ابعاد آن دیده نشد(05/0<P).

    استنتاج

    آموزش خودمدیریتی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری می تواند باعث بهبود کیفیت زندگی در بزرگسالان مبتلا به سندرم متابولیک شود.

    کلیدواژگان: خودمدیریتی، درمان شناختی رفتاری، کیفیت زندگی، سندرم متابولیک
  • فاطمه منتظر، حسین لمسه چی، رضا ولدان، اکبر هدایتی زاده عمران، محمد اسلامی جویباری، قاسم جان بابایی، ام البنین امجدی، محدثه احمدی، رضا علیزاده نوائی* صفحات 93-100
    سابقه و هدف

    با توجه به نقش مطرح شده برای سلول های بنیادی سرطان در ایجاد سرطان، هدف از این مطالعه تعیین بیان مارکر LGR5 در سرطان معده و ارتباط آن با ژنوتیپ Cag A عفونت هلیکوباکترپیلوری می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی نمونه های بیوپسی معده بیماران مراجعه کننده به کلینیک تخصصی طوبی در بازه زمانی سال 97-96 انجام گرفت. پس از بررسی پرونده های بیماران، افرادی که سن بیش از 50 سال داشتند وارد مطالعه شدند. گروه مورد شامل نمونه های بافت سرطان معده همراه با عفونت هلیکوباکترپیلوری (30 نفر) و گروه کنترل نمونه های بافت غیر مبتلا همراه با عفونت هلیکوباکترپیلوری (30 نفر) بودند. وضعیت بیان مارکر LGR5 توسط روش IHC و ژنوتیپ cagA توسط روش PCR تعیین شد.

    یافته ها

    میانگین سنی در دو گروه مبتلا به سرطان و گروه کنترل به ترتیب 1/10±5/69 و 8/7±3/62سال بود (003/0=P). 23 نفر (7/76 درصد) در گروه مبتلا به سرطان و 24 نفر (80 درصد) در گروه کنترل از نظر ژنوتیپ cagA مثبت بودند. بیان بالای مارکر LGR5 در 15 نفر (7/51 درصد) از بیماران مبتلا به سرطان معده و در 11 نفر (3/39 درصد) از افراد گروه کنترل مشاهده شد (429/0=P). همچنین بیان بالای این مارکر در 18 مورد (9/40 درصد) افراد با ژنوتیپ cagA مثبت و 8 مورد (5/61 درصد) افراد با ژنوتیپ cagA منفی دیده شد (22/0=P).

    استنتاج

    بیان بالای مارکر LGR5 در نیمی از بیماران مبتلا به سرطان معده مشاهده شد و ارتباط معنی داری با ژنوتیپ cagA هلیکوباکترپیلوری یافت نشد.

    کلیدواژگان: سرطان معده، هلیکوباکترپیلوری، LGR5
  • مهدی تقیان، امیرحسین مودبی، جمشید یزدانی چراتی، علیرضا ابراهیم پور* صفحات 101-110
    سابقه و هدف

    به طور سنتی، از ابزارهای چرخش برای جراحی استخوان استفاده می شد. اخیرا تکنیک های جدیدی مثل پیزوسرجری پیشنهاد شده است، لذا با توجه به شیوع دندان های نهفته و لزوم خارج سازی آن ها و همچنین با توجه به وجود تکنیک های مختلف جهت برداشت استخوان و عوارض مختص به خود، این مطالعه با هدف مقایسه عوارض بعد از جراحی خارج سازی مولر سوم نهفته به روش پیزوالکتریک و هندپیس معمولی، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کوهورت، 40 بیمار (20 مرد و 20 زن) با میانگین سنی 13/4 ± 05/22 سال به صورت تصادفی وارد یکی از گروه های پیزوالکتریک (گروه A) و یا هندپیس معمولی (گروه B) شده و مورد جراحی قرار گرفتند. بعد از 3 روز فراخوانده شدند و مورد ارزیابی درد، میزان باز شدن دهان و مقایسه آن با شاخص های نامبرده شده در ابتدای مطالعه و همچنین مورد بررسی حفره خشک قرار گرفتند. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS25 انجام شد.

    یافته ها

    تفاوت میزان باز شدن دهان در گروه پیزوالکتریک به طور معنی داری کم تر از گروه هندپیس بوده است (001/0 P<). تفاوت های میزان درد در مردان، زنان و در کل بین دو گروه تفاوتی مشاهده نشد (05/0 P>) و بیماران گروه پیزوالکتریک رضایت بیش تری نسبت به عمل جراحی خود داشته اند. حفره خشک نیز تنها در دو بیمار که هر دو در گروه استیوتومی به روش هندپیس بودند مشاهده شد.

    استنتاج

    مزیت استفاده از روش هندپیس سرعت عمل و هزینه پایین تر تجهیزات است. اما روش پیزوالکتریک روش جدیدتری می باشد و راحتی بیش تر و تریسموس کم تری نسبت به روش هندپیس دارد.

    کلیدواژگان: درد، کشیدن دندان، جراحی
  • زهرا سلیمانی، علی محمد مصدق راد، معصومه عباس آبادی، مرضیه مرادی، پرنیان عابدی نژاد، علیرضا مصداقی نیا* صفحات 111-122
    سابقه و هدف

    عفونت های بیمارستانی یکی از چالش های مهم نظام سلامت است که منجر به زیان های اقتصادی، اجتماعی و روانی می شود. از آنجایی که کارکنان بالینی نقش مهمی در کنترل عفونت های بیمارستان دارند، این پژوهش با هدف طراحی یک پرسشنامه برای سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان بالینی در مواجهه با عفونت های بیمارستانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع ترکیبی با رویکرد تاییدی جهت ابزار سازی در سال 1398 انجام شد. گویه های پرسشنامه برای کارکنان بالینی با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی SID،Magiran ، PubMed ،Scopus ،Science Direct  و Google Scholar استخراج و پرسشنامه اولیه طراحی شد. روایی پرسشنامه با نظر 10 کارشناس متخصص کنترل عفونت های بیمارستانی بررسی شد. برای محاسبه روایی سازه، پرسشنامه در اختیار 180 نفر از کارکنان بالینی شاغل در بیمارستان های شهر تهران قرار گرفت. برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ وآزمون مجدد استفاده شد.

    یافته ها

    شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا در سه بخش آگاهی، نگرش و عملکرد در محدوده 8/0 تا 1 به دست آمد. روایی صوری سوالات بین 5/4-1/2بود. در قسمت آگاهی سنجی پرسشنامه، ضریب کادر ریچاردسون برابر با 75/0 و آلفای کرونباخ قسمت های نگرش و عملکرد به ترتیب برابر با 71/0 و 82/0 بود. در بررسی پایایی بیرونی همبستگی پیرسون در حیطه آگاهی 81/0، حیطه نگرش 84/0 و حیطه عملکرد 92/0 محاسبه گردید. نتایج تحلیل سه عاملی تاییدی نشان داد که پرسشنامه از برازش مطلوب برخودار است.

    استنتاج

    پرسشنامه طراحی شده برای کارکنان بالینی روایی وپایایی مناسبی دارد و به عنوان یک پرسشنامه معتبر برای سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل بالینی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، عفونت های ییمارستانی، طراحی و روانسنجی، کارکنان بالینی
  • طیب پورفلاح، امیرحسین احمدی، دانیال سیفی ماکرانی*، احسان میهن دوست، سعید داودیان صفحات 123-131
    سابقه و هدف

    تقریبا در 50 تا 60 درصد بیماران مبتلا به سرطان، از پرتودرمانی به عنوان بخشی از فرآیند درمان استفاده می‎‎گردد. در پرتودرمانی سرطان پروستات، حجم وسیعی از لگن مورد تابش قرار می گیرد و در نتیجه حفظ ارگان های حساس اطراف ناحیه درمانی مانند رکتوم و مثانه ضروری می باشد. این مطالعه جهت ارزیابی دز رسیده به استخوان فمور، رکتوم و مثانه انجام شد

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی، تعداد 50 بیمار مبتلا به سرطان پروستات با میانگین سنی 52 سال که در سال 1397 به مرکز پرتودرمانی بیمارستان امام خمینی(ره) ساری مراجعه نمودند، انتخاب شدند و برای هر یک از بیماران، دو طرح درمان (باکس و "چهار فیلد مورب") طراحی و دز کلی 7200 سانتی گری و انرژی باریکه 15 مگالکترون ولت برای آن ها منظور شد. در مطالعه حاضر به منظور ارزیابی و تجزیه و تحلیل نتایج دو طرح درمان، از نرم افزار SPSS و آزمون آماری Paired-T Test استفاده گردید

    یافته ها

    نتایج نشان داد که استفاده از انرژی 15 مگاالکترون ولت برای تابش ناحیه لگن با به کارگیری 4 میدان باکس (طرح درمان رایج) منجر به بیشینه یکنواختی و همگنی دز در بافت تحت تابش می انجامد.همچنین استفاده از انرژی 15 مگاولت برای تابش کل لگن و به کارگیری 4 میدان تابشی با چینش مورب میدان ها، منجر به کاهش میانگین دز رسیده به سر استخوان ران می گردد.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیر قابل توجه انتخاب مناسب طرح درمان بر چگونگی توزیع دز در بافت تومورال و همچنین دز رسیده به بافت های در معرض خطر در پرتودرمانی سرطان پروستات می باشد.

    کلیدواژگان: پرتودرمانی، طراحی میدان تابشی، سرطان پروستات، طراحی درمان
  • فرشته محمدی، سیده آتنا اندرامی، ابراهیم نصیری، رحمت الله مرزبند* صفحات 132-142
    سابقه و هدف

    جمعیت معلمان بازنشسته هر ساله در حال افزایش است. مطالعات بیانگر آن است که عوامل متعددی بر درک و احساس پیری بازنشستگان موثر است. به نظر می رسد معنویت و مذهب یکی از این عوامل باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی رابطه سلامت معنوی با ادراک پیری در معلمان بازنشسته شهرستان ساری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی و تحلیلی با مشارکت 350 نفر از فرهنگیان بازنشسته تحت پوشش کانون بازنشستگان ساری در سال 1398 انجام پذیرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه سلامت معنوی  EllisonوPalutzian و نیز پرسشنامه احساس پیری questionnaire  Ageing Perception بارکر و همکاران جمع آوری شد. همچنین داده ها با آزمون های t-test و من ویتنی Mann Whitney tes و نیز آزمون رگرسیون با استفاده از نرم افزار 16 SPSS ver تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سن شرکت کنندگان 3/4 ± 3/65 سال بود. نتایج نشان دادکه 1/43 درصد شرکت کنندگان در واقع احساس پیری نداشتند ولی 9/56 درصد دارای احساس پیری بودند. میانگین احساس پیری معلمان بازنشسته به طور کلی برابر 9/16±3/99 و نیز میانگین سلامت معنوی آن ها به طور کلی 5/17±1/94 بوده است. به علاوه ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که همبستگی معناداری منفی بین سلامت معنوی با احساس پیری وجود دارد (001/0< P)، (213/0= r).

    استنتاج

    با توجه به رابطه معنادار معکوس میان سلامت معنوی و احساس پیری معلمان بازنشسته، تدوین پروتکل های مناسب برای افزایش سلامت معنوی و در نتیجه کیفیت بهتر سطح ادراک از پیری سالمندان از سوی سیاست گذاران عرصه سلامت سالمندان ضروری است.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، احساس پیری، سالمندان، معلمان بازنشسته
  • محمدرضا منتظریون، روح الله باقری*، جلال حقیقت منفرد صفحات 143-153
    سابقه و هدف

    برای ارزیابی و مقایسه نرم افزارهای مختلف می توان از شاخص های زیادی استفاده نمود، ولی شاخص هایی که مختص مقایسه نرم افزارهای تفکیک بافت توموری از بافت سالم در تصاویر MRI مغز استخراج شده باشند، در حال حاضر موجود نمی باشد. هدف از این مطالعه، تعیین معیارهای مناسب جهت انتخاب نرم افزار بهینه برای تشخیص تومور در تصاویر MRI مغز است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی و از نوع کاربردی است که طی  10مرحله طراحی و اجرا شد. در این مطالعه ابتدا با استفاده از تکنیک دلفی و نظرات خبرگان (30نفر) معیارهای مناسب برای انتخاب نرم افزار بهینه تعیین شد و سپس هر کدام از این معیارها وزن دهی و اولویت بندی شدند.

    یافته ها

    با ارایه پرسشنامه به متخصصین حوزه IT و نرم افزار و تکمیل آن توسط متخصصین، 15 معیار استخراج شد که در این میان معیار " امکان استفاده نتایج در آموزش" با 93 درصد بیش ترین فراوانی موافق و معیار " امکان استفاده از نرم افزار در محیط درمانی" با 47 درصد کم ترین فراوانی موافقت را کسب نمودند. همچین این دو معیار به ترتیب با 1443/0 و 011/0 بیش ترین و کم ترین وزن نسبی را از آن خود نمودند.

    استنتاج

    با توجه به نتایج و نظرات متخصصین می توان به این نتیجه رسید که در حال حاضر متخصصین حوزه فناوری اطلاعات و نرم افزار، این نرم افزارها را بیشتر مناسب حوزه آموزش و پژوهش می دانند تا حوزه تشخیص و درمان. بنابراین با این پیش زمینه ذهنی، نرم افزارها را با توجه به میزان کارآیی در حوزه تحقیق و آموزش دسته بندی و رتبه بندی خواهند نمود.

    کلیدواژگان: مقایسه کیفی، دلفی، نرم افزار پزشکی، AHP فازی
  • رضا شم آبادی، مسعود نصرت آبادی*، سید محسن اصغری نکاح، عبدالله بنی هاشم صفحات 154-161
    سابقه و هدف

    مسایل و مشکلاتی مانند ابتلا به سرطان در کودکی و نوجوانی می تواند تاثیر بلندمدت بر زندگی جسمی، روانی و اجتماعی فرد بگذارند. این مطالعه با هدف تعیین اثر بخشی بازی درمانی گروهی مبتنی بر تیوری انتخاب بر اضطراب، افسردگی و علایم درد کودکان و نوجوانان مبتلا به سرطان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی با گروه های آزمایش و کنترل با پیش آزمون و پس آزمون است که در سال 1398 روی 30 بیمار مبتلا سرطان بستری در بیمارستان دکتر شیخ مشهد انجام شد. فرم دموگرافیک و پرسشنامه های اضطراب و افسردگی بیمارستان (HADS) و پرسشنامه بررسی شدت درد مزمن ون کورف(Van Korf) یک مرتبه قبل از مداخله و یک مرتبه بعد از مداخله تکمیل شد. شرکت کنندگان به طور تصادفی در گروه های مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، 8 جلسه یک ساعته بازی های گروهی مبتنی بر تیوری انتخاب انجام شد و تحلیل ها با آنووا میکس مدل و نرم افزارSPSS v24 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های اصلی مطالعه نشان می دهد که مداخله، اثربخشی معناداری بر متغیرهای اضطراب و شدت درد در سطح (05/0< P) داشته اند.

    استنتاج

    با توجه به یافته های پژوهش، بازی درمانی گروهی مبتنی بر تیوری انتخاب می تواند به عنوان راهکاری موثر برای کاهش اضطراب و شدت درد کودکان و نوجوانان مبتلا به سرطان استفاده شود.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، بازی درمانی، سرطان
  • میثاق شفیع زاد، سجاد شفیعی، سید محمد باغبانیان، مریم خوش نظر*، مریم حسن نژاد رسکتی صفحات 162-169
    سابقه و هدف

    ونتروکولوستومی بطن سوم آندوسکوپیک روشی مهم در درمان اشکال مختلف هیدروسفالی بزرگسالان است و در بسیاری از موارد، اثرگذارتر از شنت های سنتی است. بنابراین به بررسی نتایج ونتریکولوستومی بطن سوم اندوسکوپیک در بیماران مبتلا به هیدروسفالی با فشار نرمال پرداختیم.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی روی 20 بیمار مبتلا به هیدروسفالی با فشار نرمال مراجعه کننده به بیمارستان امام ساری در سال 97 تا 99 پس از لحاظ کردن معیار ورود و خروج صورت گرفت. درجه بندی هیدروسفالی با فشار نرمال در بیماران بر اساس سیستم JCSRIH انجام شد. شاخص های مورد بررسی قبل ETV شامل سن، ICP، بیش ترین قطر شاخ های فرونتال بطن های جانبی، بیش ترین عرض حفره کرانیال، Evans Ratio بود. بیماران قبل و بعد از انجام ETV، یک هفته، یک ماه و 6 ماه بعد ارزیابی شدند. در صورت عدم بهبودی در علایم بالینی بیماران پس از یک هفته، تحت عمل شانت گذاری ونتریکولوپریتونیال قرار گرفتند. 

    یافته ها

    افراد مورد مطالعه، 65 درصد مرد و 35 درصد زن با میانگین سنی 12/4 ± 40/75 سال و ICP برابر mmgh 87/0 ± 35/11 بودند. 55 درصد از آن ها پس از یک هفته، بهبودی در علایم نداشته و مورد شانت گذاری قرار گرفتند. در مقابل در 45 درصد از بیماران پس از یک هفته بین 2 تا 3 گرید (درجه) بهبودی براساس مقیاس درجه بندی JCSRIH مشاهده گردید (05/0 > P).

    استنتاج

    به عنوان یک درمان، ETV می تواند در بیماران مبتلا به هیدروسفالی با فشار نرمال موثر باشد. مطالعات بیش تری در ارتباط با روشن تر شدن پاتوفیزیولوژی بیماری، دینامیک مایع مغزی نخاعی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: هیدروسفالی با فشار نرمال، ونتریکولوستومی بطن سوم اندوسکوپیک، شانت گذاری ونتریکولوپریتونئال
  • فریدون رحمانی سامانی، عباس خدابخشی، غلامرضا مبینی، فریده باقرزاده، مرضیه فرهادخانی، سارا همتی، فاضل محمدی مقدم* صفحات 170-176
    سابقه و هدف

    COVID-19 یک بیماری عفونی است که توسط ویروسی با عنوان سندرم حاد تنفسی (SARS-CoV-2) ایجاد شده است. انتشار سریع ویروس در سراسر جهان نشان می دهد شناسایی روش های انتقال و کنترل آلودگی های محیطی به ویژه در مراکز درمانی نقش مهمی در کنترل شیوع بیماری خواهد داشت. بنابراین در این مطالعه، آلودگی هوا و سطوح در بخش های مختلف بیمارستان هاجر شهرکرد از نظر وجود SARS-CoV-2 مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 13 نمونه از سطوح مختلف با استفاده از سواپ های استریل آغشته به محیط کشت VTM و 15 نمونه هوا به وسیله ایمپینجر استاندارد جمع آوری شدند. شناسایی SARS-CoV-2 با استفاده از روش RT-PCR انجام شد.

    یافته ها

    15/46 درصد از نمونه های سطوح و 66/26 درصد از نمونه های هوا از نظر وجود RNA ویروس SARS-CoV-2 مثبت بودند. در این مطالعه آلودگی SARS-CoV-2 تنها در سطوحی که در تماس نزدیک با بیمار COVID-19 بودند، تشخیص داده شد.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه، آلودگی هوا و سطوح محل بستری بیماران COVID-19 به SARS-CoV-2 در بیمارستان هاجر را تایید کرد. بنابراین شستشوی مرتب دست ها، پوشیدن ماسک و تعویض به موقع آن و استفاده از تجهیزات محافظتی دیگر به عنوان مهم ترین اقدامات احتیاطی فردی به کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی توصیه می گردد. علاوه بر این، ضدعفونی منظم سطوح و تجهیزات، توجه به اقدامات بهداشت محیطی و تهویه اصولی بخش های عفونی در پیشگیری از انتقال بیماری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: COVID-19، کرونا ویروس، انتقال هوابرد، آلودگی سطحی، بیمارستان هاجر (س) شهرکرد
  • مسعود خنده رو، صمد روحانی، جمشید یزدانی چراتی، رضا اسماعیلی* صفحات 177-182
    سابقه و هدف

    هزینه های بستری بخش مهمی از مخارج نظام های سلامت را تشکیل می دهد. هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات سطح و روند هزینه متوسط بستری در بیمارستان امام خمینی شهر بهشهر در مدت اجرای طرح پزشک خانواده و طرح تحول سلامت بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات طولی و مبتنی بر سری زمانی منقطع بود. داده های مطالعه شامل هزینه متوسط بستری در بیمارستان امام خمینی (ره) بهشهر از ابتدای سال 1390 تا پایان سال 1397 بوده است. برای تحلیل داده ها از رگرسیون منقطع در نرم افزار 3.6.1 R استفاده شد.

    یافته ها

    نرخ رشد تعداد موارد بستری در طول 2 سال متوالی بعد از آغاز پزشک خانواده منفی بود. بیش ترین رشد متوسط هزینه بستری در طول مطالعه برابر با 83 درصد و مربوط به دوره زمانی آغاز طرح تحول سلامت در سال 1393 می باشد. تغییر در سطح هزینه متوسط بستری در ابتدای طرح تحول سلامت نسبت به دوره قبل از آن معنی دار بود (001/0< P) و به مقدار 3896826 ریال افزایش یافته است.

    استنتاج

    در طول یک دهه اخیر، تغییر در هزینه متوسط بستری، با تاثیرپذیری از اصلاحات دو طرح پزشک خانواده و طرح تحول سلامت روند ناهمگنی را تجربه کرده است. مطالعات بیش تری در خصوص تاثیر هریک از اجزا و بسته های این اصلاحات بر مخارج نظام سلامت پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مخارج سلامت، مخارج بستری، پزشک خانواده، ایران
  • اقدس عبادی، سپیده خلیلی سوادکوهی، نیکتا مولی زاده، نوشین گردانی، رویا فرهادی، سیاوش مرادی، زهرا ولیان* صفحات 183-189
    سابقه و هدف

    دوره نوزادی از جهت ایجاد سازگاری های فیزیولوژیکی با محیط خارج رحم دوره ای بسیار مهم و آسیب پذیر است و بدون شک اولین قدم در کاهش میزان مرگ نوزادان شناسایی این عوامل می باشد. مهم ترین علت مرگ و میر نوزادان، تولد پره ترم (نارس) است، لذا این مطالعه به بررسی شیوع و عوامل مرتبط با مرگ نوزادان پره ترم پرداخت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی که در بیمارستان امام خمینی ساری در سال 1398 انجام شد، تعداد 150 نوزاد به چهار گروه متولد شده در 24 تا 28 هفته، 28 تا 32 هفته، 32 تا 34 هفته و 34 تا 37 هفته دسته بندی شدند، سپس میزان مرگ و میر و عوامل موثر بر آن مقایسه شد. داده ها با نرم افزار SPSS20 تجزیه و تحلیل شد. 05/0P< سطح معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین مرگ و میر نوزادان و سن حاملگی ارتباط معنی داری وجود دارد(001/0>P). بین مرگ نوزادان و جنسیت (264/0=P)، نوع بارداری (548/0=P)، نوع زایمان مادر(999/0=P) و علل زایمان زودرس (770/0=P) ارتباط معنی داری وجود نداشت.

    استنتاج

    مهم ترین عامل در کاهش مرگ نوزادان جلوگیری از تولد نوزاد پره ترم است که این امر لزوم مداخلات موثرتر در مراقبت های پیش از تولد و پیشگیری از زایمان های زودرس و نیز بهبود مداخلات در پیشگیری و درمان عوارض بارداری و زایمان را می طلبد. درضمن سطح بندی در ارایه خدمات پری ناتال و ایجاد مراکز مراقبت های ویژه نوزادی و تکمیل تجهیزات مراقبتی از نوزادان نارس ضروری است.

    کلیدواژگان: زایمان زودرس، نوزاد پره ترم، مرگ نوزادان
  • کامران ایراندوست، مراد اسماعیل زالی، آرش پروری، فاروق نعمانی* صفحات 190-196
    سابقه و هدف

    شناسایی الگو و علل بروز مرگ و مقابله با عوامل اتیولوژی آن، یکی از مناسب ترین راهبردها برای افزایش طول عمر می باشد. در این مطالعه بر اساس طبقه بندی بین المللی بیماری ها (ICD-10) به بررسی اپیدمیولوژیک شیوع مرگ در بین سالمندان گیرنده خدمات درمان در منزل پرداخته ایم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 744 سالمند فوت شده بالای 60 سال تحت پوشش مرکز درمان در منزل در شهر تهران طی سال های 1395- 1391 از طریق سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست محقق ساخته بود که با بررسی مستندات بر پایه گواهی فوت و پرونده نمونه ها تکمیل شد. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از جداول توزیع فراوانی در سطح توصیفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    در طبقه بیماری های تنفسی، نارسایی حاد تنفسی با 86/65 درصد؛ در طبقه بیماری های گوارشی، سیروز کبدی با 5/47 درصد؛ در طبقه بیماری های قلبی- عروقی، کاهش فشارخون با 33/53 درصد؛ در طبقه بیماری های عصبی، سکته مغزی با100درصد؛ در طبقه بیماری های عفونی- انگلی، شوک سپتیک با 48/85 درصد؛ در طبقه بیماری های سرطانی، سرطان کبد با 62/84 درصد؛ در طبقه بیماری های غدد، تغذیه و متابولیک، کومای هیبوگلایسمیک با 7/66 درصد و در طبقه بیماری های ادراری- تناسلی، نارسایی کلیه با 85/97 درصد بیش ترین عامل مرگ سالمندان بود.

    استنتاج

    در مجموع بیماری های قلبی- عروقی، تنفسی و عفونی- انگلی به ترتیب اصلی ترین عامل مرگ و میر در بین سالمندان گیرنده خدمات درمان در منزل بودند. انتظار می رود تلاش های مراقبتی لازم از طرف سالمندان، خانواده سالمند و مسیولین مربوطه برای کاهش میزان مرگ ومیر ناشی از بیماری ها فوق الذکر انجام گیرد.

    کلیدواژگان: سالمند، علل مرگ، مراقبت در منزل، ICD-10
|
  • Ghasem Masodzade, Alireza Barari*, Asieh Abbasi Daloii, Parvin Farzanegi Pages 1-11
    Background and purpose

    There is little evidence about the effect of exercise trainings with different intensities and resveratrol on Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) indexes. This investigation aimed at studying the effect of 8 weeks of high and moderate intensity exercise training and resveratrol supplementation on alterations of FGF-21 and Cytokeratin-18 levels in NAFLD rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, 48 adult male rats (210±10 gr) were randomly divided into six groups, including a healthy control group, a patient group, rats that received saline, some to do high and moderate intensity exercise trainings, and animals that received resveratrol (10 mg/kg/day). High fat emulsion was used to induce NAFLD. Exercise trainings were performed at 8 weeks, five times a week for 45 minutes. We measured serum levels of FGF-21 and Cytokeratin-18 by ELIZA and FGF21 mRNA by PCR real time method. Data were analyzed by one-way analysis of variance and Tukey’s post-hoc test.

    Results

    The serum levels of FGF21 mRNA, FGF-21, and Cytokeratin-18 showed significant decrease in resveratrol group, and high and moderate intensity exercise groups compared to the patient group (P≤0.001), but were not significantly different among these three groups (P≤0.001).

    Conclusion

    The resveratrol supplementation, and high and moderate intensity exercise trainings could decrease FGF-21 and Cytokeratin-18serum levels in NAFALD rats.

    Keywords: aerobic exercise, resveratrol, fibroblast growth factor 21, Cytokeratin-18, nonalcoholic fatty liver
  • Amir Falahnezhad Mojarad, Laleh Behboudi*, Sanaz Mirzaiyan Shanjani, Mojtaba Izadi Pages 12-23
    Background and purpose

    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common liver disorder in the world. Genetic factors are believed to be associated with development of NAFLD. This research aimed at studying the effect of eight weeks of compound exercises (aerobic and resistance) on human body with three genotypes (TT, CT, CC) of C677T polymorphism of methylenetetrahydrofolate reductase gene.

    Materials and methods

    In this semi-experimental study, human body of grade 1 NAFLD subjects (N=60) were studied in six groups (3 control groups and 3 experimental groups) with three genotypes (TT, CT, CC) for eight weeks. The participants were obese males aged 30-40 years old (BMI= 30-35 kg/m2). Data analysis was carried out in SPSS V19 applying repeated measures analysis of variance.

    Results

    The study showed significant decrease in BMI at the end of 8 weeks of training protocol in TT genotype group compared to those with CT (P= 0.031) and CC (P= 0.023) genotypes. Also, visceral fat showed significant decrease in group with TT genotype compared to the groups with CT genotype (P= 0.039) and CC genotype (P= 0.034) and in CT genotype group compared to CC genotype group (P= 0.046). A decreasing trend was observed in all groups in waist to hip ratio, although the decrease was not significant among the genotypic groups.

    Conclusion

    Training protocol resulted in BMI reduction which was found to be higher in TT genotype compared to CT and CC genotypes. Reduced visceral fat after these exercises along with lower BMI could cause improvements in liver function in patients with NAFLD.

    Keywords: Non-alcoholic fatty liver disease, Gene's MTHFR, Poly-morphism C667T, Body Mass index
  • Mehrasa Ghanbari, Saeed Abrotan, Ebrahim Vosoughi, Patrick Honarchian Masihi, Mohammadreza Katoozi, Nematollah Ahangar* Pages 24-34
    Background and purpose

    Statins are among the most widely used drugs in treatment of cardiovascular diseases. Reducing the side effects of these drugs is of great importance in preventing treatment failure. The aim of this study was to investigate the role of rs4149056 polymorphism in statin-induced myopathy in patients with cardiovascular diseases in West of Mazandaran province, Iran.

    Materials and methods

    A descriptive cross-sectional study was carried out in 161 patients taking atorvastatin who attended Cardiovascular Clinic in Ramsar Imam Sajjad Hospital and Tonekabon Shahid Rajaee Hospital, 2017-2018. All patients were given atorvastatin at 40 mg daily for 8 weeks and all lipid markers and CPK enzyme levels as a measure of myopathy were measured. Then, the patients received atorvastatin at 20 mg for 4 weeks and all lipid markers were measured again. PCR-ARMS method was used to determine the distribution of rs4149056 polymorphism.

    Results

    According to findings, reducing the dose of atorvastatin caused significant differences in total cholesterol and LDL levels (P<0.05), but the mean of these changes was not significant between different genotypes (P>0.05). Drug dose change caused significant differences in levels of triglycerides in patients with TC genotype and HDL in patients with CC genotype (P<0.05). Moreover, in patients with CC genotype, the percentage of those with high levels of CPK was two times higher than patients with normal CPK.

    Conclusion

    Current study could be of help in predicting the incidence of myopathy in patients receiving statins and preventing the side effects of these drugs.

    Keywords: statins, atorvastatin, myopathy, SLCO1B1 gene, polymorphism
  • Hamed Rouhanizadeh, Seyed Abbas Mousavi, Jamshid Yazdani-Charati, Fatemeh Pourali, Majid Saeedi, Abolqasem Ajami, Gasem Ovaise, Touraj Assadi, Akbar Hedayatizadeh-Omran, Reza Alizadeh-Navaei, Nader Ahangar, Ehsan Zaboli, Seyed Mohsen Soleimani, Seyed Hossein Seyedpour, Zainab Bandalizaeh, Mahmood Moosazadeh* Pages 35-43
    Background and purpose

    The association between ABO blood types and Coronavirus disease 2019 (COVID-19) have been investigated in several studies but there are inconsistencies in results. The purpose of this study was to investigate the association between ABO blood types and COVID-19 infection based on serologic results.

    Materials and methods

    A cross-sectional seroepidemiologic study was carried out in 1504 people living in Mazandaran province, north of Iran. Blood samples were drawn to determine blood groups. Also, IgG and IgM antibodies were measured by ELISA. Data analysis was done using Chi-square, Fisher’s exact test, univariate and multivariate logistic regression analyses in SPSS V25.

    Results

    The frequency of IgG positive among blood groups A, B, AB, and O was 12.7%, 11.8%, 9.4%, and 9.6%, respectively. After adjusting for suspicious confounding factors, the odds ratio of COVID-19 infection was 1.19 (95% CI:0.85-1.67) in blood group A, 1.33 (95% CI:0.94-1.87) in blood group B, 0.82 (95% CI:0.44-1.55) in blood group AB, and 0.70 (CI 95%:0.50-0.98) in blood group O based on serologic results (IgG+/IgM+).

    Conclusion

    The odds ratio for COVID-19 was significantly lower (30%) in blood group O compared to other blood groups, so blood group O can be considered as a protective factor against COVID-19.

    Keywords: blood group, COVID, COVID-19, infection
  • Sahar Gholipour, Davarkhah Rabbani, Mahnaz Nikaeen* Pages 44-54
    Background and purpose

    Adenoviruses and enteroviruses as intestinal viruses are detected in wastewater. Fecal shedding of 2019 novel coronavirus (SARS-CoV-2) has been reported in some studies. Therefore, determining the presence of these viruses in wastewater is important to maintain public health and helps in predicting and preventing viral infections in a community.

    Materials and methods

    In this analytical study, 24 raw wastewater samples were taken from two municipal wastewater treatment plants and viral nucleic acids were extracted. Finally, the presence of adenovirus was detected by real-time PCR, and SARS-CoV-2 and enterovirus were detected using RT Real-time PCR.

    Results

    Nine (37.5%) samples were found to be positive for SARS-CoV-2. Also, 19 (79%) and 6 (6%) samples showed the presence of adenovirus and enterovirus, respectively.

    Conclusion

    Detection of SARS-CoV-2, enterovirus, and adenovirus in wastewater samples indicated the prevalence of viral infections in the community served by two wastewater treatment plants studied. The presence of viruses in wastewater shows that monitoring of wastewater could be used as an important tool for the survey of viral infections in the community.

    Keywords: enterovirus, adenovirus, SARS-CoV-2, wastewater
  • Gholamreza Partovi, Salman Ghaffari, Reza Ali Mohammadpoor, Zahra Madani, Hanieh Adib, Seyed Aliakbar Mahmoudi, Reza Darijani* Pages 55-65
    Background and purpose

    Almost half of non-specific knee pain can be attributed to patellofemoral pain syndrome (PFPS). There is paucity of information about the effects of different types of combination therapies including exercise and taping and optimizing training variables. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of combination of taping and quadriceps strengthening and hamstring stretching exercises on PFPS.

    Materials and methods

    In a randomized clinical trial, 60 male patients (20-50 years old) with PFPS were randomly divided into four groups: 1) Quadriceps strengthening exercise and taping, 2) Hamstring stretching exercise and taping, 3) Quadriceps strengthening and hamstring stretching exercise, and 4) Quadriceps strengthening, hamstring stretching exercise, and taping. Pain and functional outcomes were assessed before and immediately after treatment using VAS scale, KOOS scale, and 6 MWT test. Data were analyzed in SPSS V20.

    Results

    Compared to beginning of the study, significant decrease in mean VAS scores (P<0.001) and significant increase in mean KOOS scores and 6 MWT test were found in all groups after treatment (P<0.001). However, the increase in 6MWT test score was not significant in group 4.

    Conclusion

    Combination of quadriceps strength training and hamstring stretching improved PFPS in all four groups. Lack of significant differences between the groups studied suggests that combination of two treatments has a similar effect to the combination of three treatments.
     
    (Clinical Trials Registry Number: IRCT20140708018409N2)

    Keywords: patellofemoral pain syndrome, taping, quadriceps strength, hamstring stretching exercise, clinical trial
  • Maryam Dafei, Hassan Zareei Mahmoodabadi, Ali Dehghani, Farahnaz Morady* Pages 65-80
    Background and purpose

    Adolescence is an important and vital stage of life that is associated with physical, emotional, and evolutionary changes. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based counseling approach on health promoting behaviors in adolescents with premenstrual syndrome (PMS).

    Materials and methods

    A quasi-experimental study was conducted in 86 students with PMS selected from high schools in Meybod, Iran 2019. They were randomly divided into intervention group (n= 43) and control group (n= 43). The intervention group attended counseling sessions based on mindfulness approach for 8 sessions/2 hours/ a week. Demographic characteristics were recorded and Health-Promoting Lifestyle Profile II (HPLP-II) and premenstrual symptoms screening tool (PSST) were administered. The scales were completed in both groups at beginning of the study, and at weeks eight and 12 after the intervention. Data analysis was performed in SPSS V19 applying independent t-test, repeated measures test, and LSD test.

    Results

    There was no significant difference between the two groups in demographic variables (P>0.05). Before the intervention, there was no difference between the two groups in mean scores for health-promoting behaviors (P= 0.161), but, compared to the control group, the mean scores for health-promoting behaviors in intervention group showed significant increase immediately and one month after the intervention (P<0.001).

    Conclusion

    Mindfulness- based cognitive therapy was found to be effective in improving health promoting behaviors in students with PMS which could create effective and fundamental changes in adolescents’ behaviors towards achieving a healthy society.
     

    Keywords: Mindfulness, health-promoting behaviors, premenstrual syndrome, students
  • Ali Delshad Noghabi, MohammadHossien Bayazi*, Alireza Rajaei Pages 81-92
    Background and purpose

    Improving quality of life is one of the goals of care that helps in preventing chronic conditions such as metabolic syndrome. The aim of this study was to determine the effect of self-management training based on group cognitive-behavioral therapy on quality of life in adults with metabolic syndrome.

    Materials and methods

    This randomized clinical was carried out in 80 adults with metabolic syndrome in 2019. They were divided into intervention group and control group (n=40 per group) using permutation block method. The WHOQOL-BREF was administered before and three months after the intervention. Self-management trainings based on cognitive-behavioral therapy were performed twice a week in intervention group during 8 sessions of 90 minutes, while the control group received only routine care. Data were analyzed using Chi-square, independent t-test, paired t-test, and analysis of covariance.

    Results

    The mean scores for quality of life and also dimensions of physical health, mental health, and social relations in intervention group were 42.14±5.18, 45.53±9.32, 40.38±7.44 and 43.32±6.43, respectively before the intervention that increased significantly to 56.38±7.23, 71.22±13.35, 65.29±8.56 and 48.76±6.95 after the intervention (P<0.001). But, no significant difference was observed in environmental health dimension before and after the intervention (P= 0.345). Findings showed no significant differences in pretest and posttest scores for quality of life and its dimensions in the control group (P> 0.05).

    Conclusion

    Self-management training based on cognitive-behavioral therapy can improve the quality of life in adults with metabolic syndrome.
     

    Keywords: self-management, cognitive behavioral therapy, quality of life, metabolic syndrome
  • Fatemeh Montazer, Hossein Lamsehchi, Reza Valadan, Akbar Hedayatizadeh-Omran, Mohammad Eslamijouybari, Ghasem Janbabai, Omolbanin Amjadi, Mohadeseh Ahmadi, Reza Alizadeh-Navaei* Pages 93-100
    Background and purpose

    Given the role of cancer stem cells in cancer, the aim of this study was to determine the expression of LGR5 marker in gastric cancer and its association with cagA genotype of Helicobacter pylori infection.

    Materials and methods

    A case-control study was performed in gastric biopsy specimens from antrum and body during endoscopic examination of patients attending Sari Touba Clinic, 2017-2018. After reviewing the patient records, the samples from those aged 50 and higher were studied. Case group included gastric cancer specimens with H. pylori infection (n=30) and control group included non-cancerous samples with H. pylori infection (n=30). LGR5 expression and presence of cagA were evaluated by IHC and PCR methods, respectively.

    Results

    The mean ages of gastric cancer and control group were 69.5±10.1 and 62.3±7.8, respectively (P= 0.003). Twenty three patients (76.7%) in cancer group and 24 patients (80%) in control group were positive for cagA genotype. Overexpression of LGR5 was observed in 15 patients (51.7%) with gastric cancer and 11 patients (39.3%) in control group (P= 0.429).  LGR5 was also overexpressed in 18 cases (40.9%) with cagA positive genotype and 8 cases (61.5%) with negative cagA genotype (P=0.22).

    Conclusion

    High expression of LGR5 was observed in half of patients with gastric cancer but it was not significantly associated with cagA H.pylori genotype.

    Keywords: gastric cancer, Helicobacter pylori, LGR5
  • Mehdi Taghian, Amirhossein Moaddabi, Jamshid Yazdani Charati, Alireza Ebrahimpour* Pages 101-110
    Background and purpose

    Conventionally, rotary devices were used for bone surgery. Recently, new techniques have been proposed such as piezosurgery. The prevalence of impacted teeth which should be removed is high. There are different techniques for bone removal that are associated with specific complications. This study compared the postoperative complications of impacted third molar extraction between piezoelectric method and conventional surgical handpieces.

    Materials and methods

    A cohort study was done in 40 patients (mean age: 22.05±4.13 years) including 20 men and 20 women. They were randomly assigned into two groups to receive either piezosurgery (group A) or conventional handpiece (group B). The participants were recalled after three days and pain and mouth opening were compared with those of baseline scores as well as dry socket. SPSS v. 25 was used for data analysis.

    Results

    The mean difference in mouth opening was significantly lower in group A than group B (P<0.001). There were no significant differences in pain level between male and female patients and between the two groups (P>0.05). But, patients in piezoelectric group were more satisfied with their surgery. Dry socket was observed only in two cases of group B.

    Conclusion

    The benefits of handpiece method is high speed in operation and lower costs. However, the piezoelectric method is newer, more convenient, and has less trismus than the handpiece method.

    Keywords: pain, tooth extraction, surgery
  • Zahra Soleimani, Ali Mohammad Mosadeghrad, Masoumeh Abbasabadi-Arab, Marziyeh Moradi, Parniyan Abediinjad, Alireza Mesdaghinia* Pages 111-122
    Background and purpose

    Hospital infections are one of the major challenges that health systems are faced with, leading to economic, social, and psychological damages. Clinical staff play an important role in controlling nosocomial infections, so, this study was conducted to design a standard questionnaire to assess the knowledge, attitude, and practice of clinical staff about nosocomial infections.

    Materials and methods

    A mixed method confirmatory study was performed to develop an instrument in Tehran, Iran 2019. The items of the questionnaire were extracted for clinical staff by searching electronic databases, including SID, Magiran, PubMed, Scopus, Science Direct, and Google Scholar. The initial questionnaire was designed and its validity was assessed by 10 experts in hospital infection control. To assess construct validity, the questionnaire was completed by 180 clinical staff working in hospitals in Tehran. Cronbachchr('39')s alpha and retest were used to assess the reliability of the scale.

    Results

    The Content Validity Index and Content Validity Ratio for the questionnaires in three domains of awareness, attitude, and performance ranged 0.8-1. The face validity of the questions ranged 2.1-4.5. In Knowledge about nosocomial infection, Richardsonchr('39')s coefficient was 0.75 and Cronbachchr('39')s alpha of attitude and practice were 0.71 and 0.82, respectively. Pearson correlation coefficient obtained in retest for knowledge, attitude, and performance were 0.91, 0.85, and 0.92, respectively. Three-factor confirmatory analysis showed that the questionnaire has a good fit.

    Conclusion

    The questionnaire designed for clinical staff has good validity and reliability which is suggested as a valid questionnaire in future researches.

    Keywords: knowledge, attitude, practice, nosocomial infections, design, psychometrics, clinical staff
  • Tayyeb Pourfallah, Amirhossein Ahmadi, Danial Seifi Makrani*, Ehsan Mihandoust, Saeed Davodian Pages 123-131
    Background and purpose

    Radiation therapy as a part of cancer treatment is used in almost 50-60% of involved cases. In prostate cancer radiation therapy, a large volume of pelvis is irradiated, so, it is necessary to preserve sensitive organs around the treatment area, especially rectum and bladder. In this study, some dosimetric parameters such as minimum dose (Dmin), maximum dose (Dmax), mean dose (Dmean) to target (PTV) and organs at risk (OAR), Integral dose, Homogeneity Index and Conformity Index were compared between two techniques.

    Materials and methods

    In this analytical study, computed tomography scans of 50 patients (mean age: 52 years) attending Sari Imam Khomeini Hospital were acquired and transferred to the 3D treatment planning system (TPS). For each patient, a conventional plan (Box Fields) and modified oblique four-field (MOFF) plan were prepared using TPS for 15 MV photon energy. A total dose of 7200 cGy was prescribed for each patient. Data analysis was carried out in SPSS applying paired-t-test.

    Results

    In current study, 15-MV energies for radiation of pelvis and bladder using box radiation fields (routine plan) lead to maximum uniformity and homogeneity of dose in irradiated tumor tissue. The results also showed that 15-MV energies for radiation of pelvis and bladder and the new plan could decrease the average integrated dose in femur heads.

    Conclusion

    We observed a significant effect of the geometrics of radiation fields on distribution of dose in tumor tissue and also the amount of dose received by organs at risk in radiotherapy of patients with prostate cancer.

    Keywords: radiotherapy, radiation field, prostate cancer, treatment planning
  • Fereshte Mohammadi, Seyedeh Atena Enderami, Ebrahim Nasiri, Rahmatollah Marzband* Pages 132-142
    Background and purpose

    The population of retired teachers is increasing every year. Studies show that several factors are effective in understanding aging and feelings about that in retirees. One of these factors is spiritual health. This study aimed to determine the relationship between spiritual well-being and perception of aging in retired teachers.

    Materials and methods

    This descriptive analytical study was conducted in 350 retired teachers under the auspices of Sari Retirement Association in Iran, 2019. Data were collected using the Spiritual Well Being Scale and the Aging Perceptions Questionnaire. Data analysis was carried out applying t-test, Mann Whitney test, and regression test in SPSS V16.

    Results

    Mean age of participants was 65.3±4.3 years. The results showed that 43.1% did not actually feel old while 56.9% of those questioned felt aged. The mean scores for perception of aging and spiritual health were 99.3 ± 16.9 and 94.1 ± 17.5, respectively. Pearson correlation coefficient showed a significant negative correlation between spiritual health and the feeling of aging (r = -0.213, P <0.001).

    Conclusion

    We observed inverse relationship between spiritual health and the feeling of aging in retired teachers, so, it is necessary to develop appropriate protocols to increase spiritual health which will consequently lead to better perception of aging in older adults.

    Keywords: spiritual health, perception of aging, aged, retired teachers
  • Mohammad Reza Montazeriyoun, Rouholla Bagheri*, Jalal Haghighat Monfared Pages 143-153
    Background and purpose

    Many indicators can be used in evaluating and comparing any software, but, currently there are no indicators to compare software applications that separate tumor tissue from healthy tissue in magnetic resonance imaging (MRI) of the brain. The aim of this study was to determine appropriate criteria for selecting a proper software for tumor diagnosis in brain MRI.

    Materials and methods

    A qualitative applied research was designed and performed in 10 stages. Appropriate criteria for selecting the software were determined using Delphi technique and expert opinions (30 people). They were then weighted and prioritized.

    Results

    In this study, a questionnaire was developed which was completed by Information Technology (IT) specialists and software engineers. We extracted 15 criteria, among which the "possibility of using the results in education" was the most agreed (93%) criterion and the "possibility of using software in medical environments" was the least agreed (47%) criterion. Also, these two criteria had the highest and lowest relative weights (0.1443 and 0.011, respectively).

    Conclusion

    : According to this study, IT specialists and software engineers believe that current software applications are more suitable for education and research than diagnosis and treatment. Therefore, they will categorize software applications according to their efficiency in research and education.

    Keywords: qualitative comparison, Delphi technique, medical software, fuzzy analytic hierarchy process
  • Reza Shamabadi, Masoud Nosratabadi*, Seyed Mohsen Asgharinekah, Abdollah Banihashem Pages 154-161
    Background and purpose

    Some problems that people face in childhood and adolescence remain throughout their lives. One of these problems is cancer. This study examined the effectiveness of group play therapy based on choice theory on anxiety, depression, and pain symptoms in children and adolescents with cancer.

    Materials and methods

    An experimental study with intervention and control group and pre and post-tests was performed in 30 patients with cancer in Mashhad Dr.Sheikh Hospital, 2019. Demographic form, Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and the Chronic Pain Grade Questionnaire (CPGQ) were completed before and after the intervention. Participants were randomly assigned into an intervention group and a control group. The intervention group, received eight hours of group play therapy based on choice theory in eight sessions. Data analysis was done in SPSS V24 applying Mixed model ANOVA.

    Results

    The intervention was found to have a significant effect on anxiety level and pain intensity (P <0.05).

    Conclusion

    According to this study, group play therapy based on choice theory could be of great help in reducing anxiety and pain intensity in children and adolescents with cancer.

    Keywords: reality therapy, play therapy, neoplasms
  • Misagh Shafizad, Sajad Shafiee, Seyed Mohammad Baghbanian, Maryam Khoshnazar*, Maryam Hasannezhad Reskati Pages 162-169
    Background and purpose

    Endoscopic third ventriculostomy (STV) is an important technique used in treatment of various forms of adult hydrocephalus and, in many cases, is more effective than traditional shunts. This study aimed at investigating the results of ETV in patients with normal pressure hydrocephalus.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in 20 patients with normal pressure hydrocephalus attending Sari Imam Khomeini Hospital (2018-2020) after considering the inclusion/exclusion criteria. All patients were evaluated by the grading system of the Japanese Committee for Scientific Research on Intractable Hydrocephalus (JCSRIH). Pre-ETV indicators included: age, ICP, largest diameter of the frontal horns of the lateral ventricles, maximum width of cranial cavity, and Evans Ratio. The patients were evaluated before and after ETV, and also one week, one month, and 6 months later. Ventriculoperitoneal (VP) shunting was performed after one week, if there was no improvement in clinical symptoms.

    Results

    The participants included 65% men and 35% women (mean age: 75.40 ± 4.12 and ICP: 11.35 ± 0.87 mmgh). VP shunting was carried out in 55% of the patients due to lack of improvements in clinical conditions after a week. In 45% of patients, after one week, 2-3 degrees improvements were seen in symptoms based on the JCSRIH scale (P> 0.05).

    Conclusion

    ETV can be an effective treatment in patients with normal pressure hydrocephalus. Further studies are needed to clarify the pathophysiology of the disease and the dynamics of CSF.

    Keywords: normal pressure hydrocephalus, endoscopic third ventriculostomy, ventriculoperitoneal shunting
  • Fereidoun Rahmani Samani, Abbas Khodabakhshi, Gholam Reza Mobini, Farideh Bagherzadeh, Marzieh Farhadkhani, Sara Hemati, Fazel Mohammadi-Moghadam* Pages 170-176
    Background and purpose

    Coronavirus disease (COVID-19) is an infectious disease caused by severe acute respiratory syndrome (SARS-CoV-2). Rapid spread of the virus around the world shows that identification of transmission routes and preventing environmental contamination, especially in healthcare settings plays a vital role in controlling the disease. In this study, air and surface contamination with SARS-CoV-2 were evaluated in different wards of Hajar Hospital in Shahrekord.

    Materials and methods

    In current study, 13 samples of different surfaces and 15 air samples were taken using sterile swabs impregnated with VTM and standard impinger, respectively. Detection of SARS-CoV-2 was performed using RT-PCR.

    Results

    Findings showed that 46.15% of surface samples and 26.66% of air samples were positive for SARS-CoV-2 RNA. These contaminations were detected only in areas which were in close contact with COVID-19 patients.

    Conclusion

    This study confirmed the contamination of air and surface with SARS-CoV-2 in COVID-19 admitting wards. Therefore, personal precautionary measures, including frequent hand-washing, timely changing of face mask, and using more protective equipment are highly recommended in healthcare settings. Moreover, cleaning and regular disinfection of surfaces and equipment and appropriate ventilation of wards are crucial for preventing the disease transmission.

    Keywords: COVID-19, Coronavirus, airborne transmission, surface contamination, Hajar Hospital
  • Masoud Khandehroo, Samad Rouhani, Jamshid Yazdani Charati, Reza Esmaeili* Pages 177-182
    Background and purpose

    Inpatient costs constitute a major part of health systems expenditure. The aim of this study was to investigate the changes in the level and trends of average inpatient cost in Behshahr Imam Khomeini Hospital during implementation of the Family Physician Plan (FPP) and Health Transformation Plan (HTP).

    Materials and methods

    In this longitudinal study based on Interrupted Time Series (ITS), the data included monthly average inpatient cost in Behshahr Imam Khomeini Hospital during seven years (2011-2018). Data analysis was conducted in segmented regression model in R 3.6.1.

    Results

    The growth rate of the number of inpatient cases was negative for two consecutive years after implementation of the FPP. The highest growth rate of average inpatient cost was 83% that occurred in 2014 (the first year after implementation of HTP). The change in the level of average inpatient cost
    at the beginning of the HTP was significant (P<0.001) compared to before that which increased by 3,896,826 Rials.

    Conclusion

    Over the past decade, change in the average cost of hospitalization has experienced a heterogeneous trend influenced by the FPP and the HTP. Further studies are recommended to investigate the impacts of different components and packages of these reforms on health spending.

    Keywords: health spending, inpatient expenditure, family physician, Iran
  • Aghdas Ebadi, Sepideh Khalili Savadkouhi, Nikta Molazadeh, Noushin Gordani, Roya Farhadi, Siavash Moradi, Zahra Valiyan* Pages 183-189
    Background and purpose

    Neonatal period is a very important and vulnerable period that causes physiological adaptations to the ectopic environment. Undoubtedly, the first step in reducing infant mortality is to identify associated factors. The main cause of infant mortality is preterm birth. This study aimed at investigating the prevalence and factors associated with preterm infant death.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 150 infants were classified into four groups: 24-28 weeks, 28-32 weeks, 32-34 weeks, and 34-37 weeks. Infant mortality rate and related factors were compared between the groups. Data analysis was performed in SPSS V20.

    Results

    Findings showed a significant relationship between infant mortality and gestational age (P<00.01). There were no significant relationships between infant mortality and neonatal gender (P= 0.264), type of pregnancy (P= 0.548), type of maternity delivery (P= 0.999), and causes of preterm delivery (P = 0.770).

    Conclusion

    The most important factor in reducing infant mortality is preventing preterm birth which requires more effective interventions on prenatal care and treatment of complications of pregnancy and childbirth. Prenatal levels of care programs, establishing neonatal intensive care centers, and appropriate premature neonatal care equipment are also necessary in preventing infant mortality.

    Keywords: preterm delivery, premature infants, infant mortality
  • Kamran Irandoust, Morad Esmaiil Zali, Arash Parvari, Faroogh Na'emani* Pages 190-196
    Background and purpose

    Identifying the pattern and causes of death and dealing with its etiological factors is one of the most appropriate strategies to increase life expectancy. In this study, we examined the epidemiological prevalence of death in older adults receiving home treatment using International Classification of Diseases (ICD-10).

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, 744 older adult death cases of over 60 years of age receiving home treatment in Tehran Dam Home Treatment Center, 2012-2016 were selected using census sampling. A researcher-made checklist was completed by reviewing the death certificates and other medical documents. Data analysis was carried out in SPSS V24.

    Results

    The main causes of death were as follows: respiratory diseases (acute respiratory failure=65.86%), gastrointestinal diseases (liver cirrhosis= 47.5%), cardiovascular diseases (hypotension= 53.33%), neurological diseases (stroke= 100%), parasitic infectious diseases (septic shock= 85.48%), cancer (liver cancer= 84.62%), endocrine, nutritional and metabolic diseases (hypoglycemic coma= 66.7%), and urogenital diseases (renal failure= 97.85%).

    Conclusion

    In population studied cardiovascular disease, respiratory and infectious-parasitic diseases were the main causes of death. Necessary care efforts are expected from aged people, their family, and the authorities to reduce the rate of death rate due to the above diseases.

    Keywords: aged, causes of death, home treatment, ICD-10