فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 60 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 60 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا ماهپور*، امیررضا ممدوحی صفحات 1-22
    عملکرد مناسب شبکه در ارتباط مستقیم با میزان دسترسی و امکان برقرای ارتباط با فعالیت های مختلف است. چنان چه یک شبکه حتی در زمان عادی عملکرد مطلوب و قابل قبولی داشته باشد به دلایل مختلف عملکرد مطلوب آن قابل تسری به وضعیت پس از بحران نخواهد بود. لذا یکی از راه کارهای اصولی برای پیش گیری از آسیب شبکه حمل ونقل و مدیریت اصولی در برابر وقوع بلایای مختلف ازجمله زلزله، مطالعه و بررسی دلایل تنزل عملکرد شبکه حمل ونقل است. از شاخصه های مهم عملکردی یک شبکه می توان به مسئله کوتاه ترین درخت گسترش در شبکه اشاره کرد که پیوستگی شبکه را نشان می دهد. در این پژوهش، با استفاده از مفهوم کوتاه ترین درخت گسترش به بررسی تاب آوری شبکه های حمل ونقل در شرایط بحران پرداخته می شود و هدف از آن تعیین نقاط ضعف و قوت شبکه است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سهم زیادی از کمان های شبکه راه های هر استان در کوتاه ترین درخت گسترش آن استان قرار دارند؛ به طوری که به عنوان نمونه در استان تهران به عنوان پایتخت کشور نسبت کمان های موجود در کوتاه ترین درخت گسترش به کل 73درصد و نسبت طول کمان های استان که در حداقل درخت دربرگیرنده قرار می گیرند به کل طول کمان های استان 78درصد است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، شبکه های حمل و نقل، بحران، کوتاهترین درخت گسترش
  • سعید رمضان زاده*، مصطفی معصومی، علی فتاحی صفحات 23-46
    ویژگی های کالبدی و توپوگرافی شهر ایلام، اهمیت استفاده از سیستم حمل ونقل عمومی درون شهری مناسب را دوچندان کرده است. هدف این پژوهش، شناخت میزان رضایت شهروندان از سیستم اتوبوس رانی و انتخاب وسیله نقلیه حمل ونقل عمومی مناسب شهر ایلام است. این تحقیق از لحاظ روش، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی و روش گردآوری داده ها، پیمایشی با ابزار پرسش نامه سنجش رضایت مندی رمضان زاده و همکاران (1396) است. جامعه آماری تحقیق، شهروندان شهر ایلام و نمونه گیری براساس جدول مورگان به تعداد 384 نفر به روش طبقه ای انجام یافته است. نتایج حاصل آزمون t تک نمونه ای نشان داد که میزان رضایت شهروندان از کیفیت خدمات خطوط اتوبوس رانی شهر ایلام در سطح پایینی قرار دارد. هم چنین نتایج حاصل از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHp) توسط نرم افزار EXPERT CHOICE  نشان داد که براساس شاخص های وضعیت ترافیکی، میزان کرایه، کیفیت و راحتی، ایمنی و امنیت، خودروی ون با وزن 313/0 به عنوان اولویت اول سیستم حمل ونقل عمومی شهر ایلام و تاکسی اینترنتی با وزن 257/0، اتوبوس با وزن 220/0 و تاکسی با وزن 209/0 به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفتند. با توجه به یافته ها، می توان اظهار داشت که سیستم اتوبوس رانی شهر ایلام کارآیی لازم برای حمل ونقل عمومی را ندارد و راه اندازی ناوگان منسجمی متشکل از خودروهای ون می تواند به عنوان گزینه ای بهتر مدنظر مسیولان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، سیستم اتوبوس رانی، حمل ونقل عمومی
  • جهانشاه کاظمی، سید سعید کشفی*، محسن حاجی مقصود صفحات 47-70
    زمینه و هدف

    پلیس راه مهم ترین حلقه از زنجیره سازمان های ایمنی، نقش اصلی را در مدیریت صحنه تصادف به عهده دارد. هدف پژوهش پیش رو بررسی جایگاه پلیس راه در مدیریت حوادث ترافیکی جاده ای محدوده فرماندهی انتظامی ویژه غرب استان تهران می باشد.

    روش

    روش تحقیق از نظر ماهیت کمی، از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل مدیران و نخبگان حوزه تصادفات بوده که با استفاده از جدول گرجسی و مورگان، جامعه محدود به تعداد 180 نفر مشخص گردید. در تحقیق حاضر برای بررسی رابطه بین جایگاه پلیس راه با مدیریت حوادث ترافیکی از ضریب همبستگی پیرسون و به منظور ارزیابی سطح هماهنگی پلیس راه با دستگاه های ذیربط از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته های تحقیق: 

    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد فرضیه اصلی و هر سه فرضیه فرعی تایید گردند. ضریب همبستگی پیرسون به دست آمده به ترتیب برابر 323/0، 299/0، 349/0 و 311/0 است.

    نتایج

    مروری بر تصمیم سازی های صورت گرفته موید این مطلب است که به دو اولویت مدیریت پیش بینی و مدیریت پیشگیری از سوانح ترافیکی کمتر توجه شده است. در بی توجهی به دو مقوله مدیریت پیش بینی و مدیریت پیشگیری از سوانح ترافیکی همین بس که تعداد منابع علمی در این دو حوزه به تعداد انگشتان دو دست نیز نمی رسد. لذا جهت کاهش تلفات ترافیکی در سال های آتی می بایست مسیولین به دو بند مغفول مانده مدیریت پیش بینی و پیشگیری از سوانح ترافیکی توجه بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، مدیریت صحنه تصادف، امداد و نجات، پلیس راه
  • هاجر براتی*، حمیدرضا عریضی صفحات 71-110
    زمینه و هدف

    عوامل شناختی، روانی- حرکتی و شخصیتی در بروز رفتارهای مخاطره آمیز رانندگان موثر هستند. با توجه به این که این رفتارها دارای انواع متفاوت است؛ مشخص نیست کدام نوع از کدام دسته عوامل، تاثیر بیشتری می پذیرد. بنابراین، پژوهش حاضر در پی بررسی تاثیر عوامل شناختی و روانی- حرکتی یعنی چالاکی حرکتی، هماهنگی حرکتی، دقت، استعداد مکانیک، حواس پرتی، خستگی، توجه و عوامل شخصیتی یعنی هیجان خواهی، الگوی رفتاری نوع الف، گشودگی نسبت به احساسات و پرخاشگری بر سه نوع رفتار مخاطره آمیز در رانندگی شامل خطاها، لغزش ها و تخلفات عمدی است.

    روش

    نمونه شامل 440 نفر از رانندگان شهر اصفهان است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه رفتار رانندگی، مقیاس حواس پرتی از آزمون شخصیت مینه سوتا (MMPI)، آزمون های دقت و هماهنگی از آزمون های فلانگان، آزمون تشخیص استعداد (DAT)، پرسش نامه پرخاشگری اهواز، مقیاس هیجان خواهی زاکرمن، فرم کوتاه فعالیت سنج جنگینز، مقیاس خستگی چالدر و تکلیف توجه گزینشی پاسخ دادند.

    یافته ها:

     عوامل شناختی و روانی- حرکتی یعنی استعداد مکانیکی، حواس پرتی و خستگی، از طریق توجه، لغزش ها را و  چالاکی حرکتی، هماهنگی و دقت، از طریق خطرپذیری، خطاها را ایجاد می کنند (01/0=p). اما در تخلفات عمدی تاثیر عوامل شخصیتی مانند هیجان خواهی، گشودگی به احساسات و الگوی رفتاری نوع الف، از طریق خشم، مهم تر است (01/0=p).

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که عوامل متفاوت در انجام رفتارهای مخاطره آمیز دخیل هستند. بر این اساس می توان در پیش گیری و کاهش هر کدام از رفتارهای مخاطره آمیز رانندگی، از روش های متفاوت بهره جست. خطاها و لغزش ها را با بهبود توانمندی های شناختی و روانی-حرکتی، کاهش داد و با مداخله های شخصیتی از میزان تخلفات عمدی کاست.

    کلیدواژگان: خطاها، لغزش ها، تخلفات عمدی، عوامل شناختی، ویژگی های شخصیتی
  • مهدی جمالی، سید یوسف صالحی، آمنه مالمیر* صفحات 111-144

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی و تدوین راهبردها و شاخصه های رشد هوشمند شهری (به طور خاص در حوزه حمل ونقل شهری) در محدوده جغرافیایی منطقه 8 شهرداری تهران است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کارشناسان و اساتید حوزه برنامه ریزی شهری بوده است. با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، 60 نفر از کارشناسان حوزه مطالعات شهری و مدیریت شهری به عنوان نمونه انتخاب شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده، از پرسش نامه پژوهش، از تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Super Decision استفاده شده است. وسایل نقلیه (زیرساخت های ترافیکی) رتبه اول، شاخص های نرم افزاری رتبه دوم و زیرساخت خیابان رتبه سوم را از لحاظ اهمیت در رشد هوشمند حمل ونقل کسب کردند. فراهم آوردن امکان خرید بلیت و سایر خدمات مربوطه به صورت لحظه ای، مهم ترین عامل مورد تاکید، توسط کارشناسان بوده است. این گزینه نشان دهنده اهمیت خدمات الکترونیک در ابعاد اقتصادی- زیست محیطی (کاهش مصرف سوخت و انرژی) در رشد هوشمند شهری در حوزه ترافیک دارد. فراهم کردن دسترسی به مترو و بی آرتی شهری برای تمام گروه های سنی، جنسی، حسی- حرکتی اولویت مهم دیگری است که بر بعد عدالت فضایی و اجتماعی تاکید دارد. درنهایت استفاده از خودروهای پاک، برقی- هیبریدی از سایر مواردی است که مورد توجه قرار گرفته است. اهمیت این گزینه نیز در باب منافع محیط زیستی و اقتصادی است.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند شهری، حمل و نقل عمومی، ترافیک
  • مرتضی چایچیان، نیلوفر شادمهری* صفحات 145-168

    هدف از پژوهش حاضر دستیابی به علل عدم رعایت قوانین ترافیکی از سوی عابران و تاثیر تجهیزات شهری بر رعایت قوانین است، همچنین دستیابی به اصولی در طراحی این تجهیزات که بتواند در ترغیب شهروندان به رعایت قانون موثر باشد. در مرحله اول از مطالعات این پژوهش کاربردی، جهت انتخاب موثرترین گام در شناخت موارد فوق، از روش دلفی، بهره برده شد. سپس جهت پیمایش از پرسشنامه ای با الفای کرونباخ 768/0 استفاده شد که نشان از پایایی بالای آن داشت. حجم نمونه مورد بررسی 1151 نفر از شهروندان تهرانی 18 الی 60 سال بوده اند. نتایج حاصل از مرحله اول نشان داد آیتم "عدم عبور از چراغ قرمز" به عنوان مهمترین معضل فعلی باید مد نظر قرار گیرد که این امر به عنوان "رفتار هدف" برای مرحله دوم این پژوهش انتخاب شد. در مرحله دوم، نتایج نشان داد شهروندان نسبت به لزوم رعایت قانون و دلایل آن باور دارند، اما بی حوصلگی و عجله را موانع اصلی رعایت آن می دانند. آنها معتقدند طراحی محیطی و چراغ راهنمایی در میل به رعایت قانون تاثیر دارد ضمن نمود محصول فعلی را به اندازه کافی کارا نمی دانند. درحالیکه مهمترین معضل در زمینه رعایت قوانین، مربوط به رد شدن از چراغ قرمز است، مهمترین دلیل عدم رعایت قانون از سوی عابرین "بی حوصلگی" و "عجله" برشمرده شده و به همین جهت بر اساس مدل های موجود در برش میانی نمودار نقش آفرینی و روش طراحی مبتنی بر مسئولیت اجتماعی، لازم است در بازطراحی محصول مربوطه از دو رویکرد تحمیل کننده و قانع کننده بودن استفاده نمود.

    کلیدواژگان: رعایت قوانین، تغییر رفتار، طراحی به منظور تغییر رفتار، طراحی مبلمان شهری، طراحی محصول
|
  • Alireza Mahpour *, Amirreza Mamdoohi Pages 1-22
    The network's proper functioning is directly related to the amount of access and the ability to communicate with various activities. If a network, even during regular operation, is desirable and acceptable, its desirable performance cannot be extended to the post-crisis situation for its various reasons. Therefore, one of the principal methods for preventing damage to the transportation network and proper management of various disasters, including earthquakes, is to study the decline in the transportation network's performance. One of the critical characteristics of a network can be the minimum spanning tree problem. As network links connectivity is close to the tree, the network would be more vulnerable to disaster situations. In this study, using the minimum spanning tree concept, we investigate the transportation network’s evolution in crises. The results show that a large proportion of the arterial roads of each province are located in the minimum spanning tree of that province; so, as an example, in the province of Tehran, as the capital of the country, the ratio of the links in the minimum spanning tree comprises a total of links is equal to 73%. The ratio of the length of the province's links, which is included in the minimum spanning tree, is 78%. The results show that a large part of the country's arterial roads' network needs careful planning and improvement before any crises occur.
    Keywords: Resiliency, Transportation Network, Disaster situation, Minimum spanning tree
  • Saeed Ramezanzadeh *, Mostafa Masumi, Ali Fattahi Pages 23-46
    The growing use of private cars has led to a number of issues, including environmental pollution, excessive densities, excessive energy and accidents. As a result, the desired way to serve and function in this sector can satisfy citizens satisfaction and reduce the volume of personal cars in the urban roads. Accordingly, the main objective of this study is to investigate the satisfaction of citizens from bus system and choose the proper public transportation vehicle for the city of Ilam. This research is applicable in terms of method, applied and in terms of descriptive analytical nature and in terms of the method of data collection method. The population of this study is citizens of city of Ilam .The sample size is based on the Morgan table, 384 people and the random sampling method is performed. The results of the One-sample t test by spss software showed that citizens' satisfaction of service quality of bus service service in ilam is at low level. In addition, the results of analytical hierarchy process (Ahp) method by EXPERT choice showed that in terms ofcitizens, internet taxi with 0.359 weight ranked first of public cars in terms of traffic In terms of fare, bus with weight of 0.456, in terms of safety and security, high weight bus, high weight internet taxi, and overall, considering all indicators, the van was the first priority of citizens.
    Keywords: satisfaction, bus system, Public Transportation, Analytical Hierarchy processes
  • Jahanshah Kazemi, Seyyes Saeed Kashfi *, Mohsen Hajimaghsoud Pages 47-70
    Background and Aim

    The purpose of this study is to investigate the position of traffic police in the management of road traffic accidents in the area of ​​the Special Disciplinary Command in the west of Tehran province.

    Method

    The research method is quantitative in nature, applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population included managers and elites in the field of accidents. Using the Georgian and Morgan table, the population was limited to 180 people. In the present study, Pearson correlation coefficient was used to investigate the relationship between traffic police position and traffic accident management and to evaluate the level of traffic police coordination with relevant devices, a one-sample t-test was used.

    Findings

    The results of the research show that the main hypothesis and all three sub-hypotheses are confirmed. The obtained Pearson correlation coefficient is 0.323, 0.299, 0.349 and 0.311, respectively.

    Results

    A review of the decisions made confirms that less attention has been paid to the two priorities of traffic management and traffic accident prevention management. In ignoring the two categories of forecasting management and traffic accident prevention management, it is enough that the number of scientific resources in these two areas does not reach the number of fingers on both hands. Therefore, in order to reduce traffic losses in the coming years, the authorities should pay more attention to the two neglected clauses of traffic accident forecasting and prevention.

    Keywords: Accidents, Scene Management, Rescue, Traffic Police
  • Hajar Bararti *, Hamidreza Oreyzi Pages 71-110

    Cognitive, psychomotor and personality factors are effective in the occurrence of risky behaviors of drivers. Given that these behaviors have different types; it is not clear which type is most affected by which factors. The present study was to investigate the effects of cognitive and psychomotor factors namely motor agility, motor coordination, accuracy, mechanical aptitude, distraction, fatigue, attention, and personality factors namely sensation seeking, type A behavioral pattern, openness to feelings, and aggression on three types of risky behaviors includes errors, lapses and deliberate violations. The sample consisted of 440 drivers of Isfahan city who were selected by convenience sampling method and responded to the research tools include Driving Behavior Questionnaire, Distraction Scale from MMPI Personality Test, Accuracy and Coordination Tests from Flangang Test, DAT Test, Ahwaz Aggression Inventory, Zuckerman Sensation-seeking Scale, short form of Jangins Activity Scale, Chalder Fatigue Scale, and selective attention task. The findings showed that cognitive and psycho-motor factors, namely mechanical aptitude, distraction, and fatigue through attention, and motor agility, motor coordination, and accuracy through risk-taking create errors and lapses (p=0.01). But in deliberate violations, the effect of personality factors such as sensation seeking, openness to feelings and type A behavior patterns through anger is more important The results showed that different factors are involved in drivers' risky behaviors(p=0.01). Accordingly, different methods can be used to prevent and reduce any of the risky driving behaviors. Reduces errors and lapses by improving cognitive and psycho-motor abilities and with personality interventions, the amount of deliberate violations is reduced.

    Keywords: Errors, lapses, Deliberate violations, Cognitive Factors, Personality Traits
  • Mehdi Jamali, Seyed Yusef Salehi, Ameneh Malmir * Pages 111-144

    The purpose of this study is to identify, rank and develop strategies and indicators of smart urban growth (especially in the field of urban transportation) in the geographical area of District 8 of Tehran Municipality. The statistical population of this study was all experts and professors in the field of urban planning. Using purposive non-random sampling method, 60 experts in the field of urban studies and urban management were selected as the sample. In order to analyze the obtained data, the research questionnaire, hierarchical analysis and Super Decision software were used. (Vehicles (traffic infrastructure) ranked first, software indexes ranked second and street infrastructure ranked third in terms of importance in intelligent transportation growth. Providing the opportunity to buy tickets and other related services online has been the most important factor emphasized by experts. This option shows the importance of e-services in economic-environmental dimensions (reduction of fuel and energy consumption) in the smart urban growth in the field of traffic. Providing access to the subway and urban art for all age, gender, sensory-motor groups is another important priority that emphasizes the dimension of spatial and social justice. Finally, the use of clean, electric-hybrid cars is another issue that has been considered. The importance of this option is also in the environmental and economic benefits.

    Keywords: Urban Smart Growth, Public Transportation, traffic
  • Morteza Chaichian, Niloofar Shadmehri * Pages 145-168

    The purpose of this study is to achieve the causes of non-compliance with traffic rules by pedestrians and the impact of urban equipment on compliance. Also, achieving principles in equipment design that can be effective in encouraging compliance with the law. The present applied research is in the category of qualitative research in which we have used the Delphi method and then the questionnaire tool for navigation. This questionnaire has a high validity with Cronbach's alpha of 0.768. The sample size was 1151 citizens of Tehran between 18 to 60 years old. The results showed that the people believe in the need to comply with the law and its reasons, but consider boredom and haste as the main obstacles to complying with it. They believe that the design of the environment and the traffic light affect the desire to obey the law and the current product is not sufficiently visible. The most important problem in the field of law enforcement is related to passing the red light. The most important reason for non-compliance with the law by passers-by is boredom and haste. It is necessary to use both coercive and persuasive approaches in redesigning the relevant product.

    Keywords: Observance of rules, Behavior change, design to change behavior, urban furniture design, product design