فهرست مطالب

فصلنامه مشرق موعود
پیاپی 56 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا بهروزی لک، علیرضا نصرتی * صفحات 7-33

    کیفیت و چگونگی ارتباط جامعه منتظر به جامعه مهدوی موضوعی اساسی است. بازخوانی شاخص های جامعه مهدوی، چارچوب مناسبی برای حرکتی صحیح در امتداد جامعه مهدوی ارایه می دهد. تحقیق، در این راستا به دنبال تصویرسازی جامعه مهدوی با تاکید بر حوزه کارآفرینی و ارایه ویژگی های جامعه منتظر در مسیر تعالی و اتصال به جامعه مطلوب در این زمینه است. این مطالعه به جهت هدف، توسعه ای _ کاربردی است که در آن به صورت کیفی آیات، روایات و دیدگاه های صاحب نظران به گزاره ها و جهت گیری های تجویزی معطوف به آینده کارآفرینی در جامعه منتظر تبدیل شده است. بر این اساس هشت شاخص بنیادین جامعه مهدوی مشتمل بر خدامحوری، سعادت محوری، هادی محوری، شریعت محوری، بلوغ فکری و علمی، وحدت و فراگیری توحید، وفور نعمت و فراگیری عدالت و امنیت فراگیر مبنای طراحی تصویر کارآفرینی در جامعه منتظر قرار گرفته است. در این تصویر، کارآفرینی به عنوان عامل ایجاد ارزش های چندگانه، نقش و تاثیری چشمگیر در ایجاد کانون های پیش برنده جامعه به سمت سعادت و جامعه مهدوی خواهد داشت. البته برای این منظور، سیاست گذاری و طراحی راهبردهایی که جهت گیری های اساسی چنین حرکتی را نظام مند نماید ضروری خواهد بود.

    کلیدواژگان: جامعه مهدوی، جامعه منتظر، کارآفرینی، آینده
  • رحیم کارگر * صفحات 35-57

    این مقاله با هدف ارایه توصیه های سیاستی و راهکارهای اجرایی تبلیغ و ترویج مهدویت در رسانه های دیجیتال و الکترونیک در جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. روش تحقیق توصیفی _ تحلیلی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای بوده و مبتنی بر روش منتخب سیاست گذاری فرهنگی است که با شناسایی مسایل شروع می شود و سپس با تعیین دستور کار و تجزیه و تحلیل و گزینه سازی، به بررسی و ارایه پیشنهادها و انتخاب گزینه سیاستی و طراحی سیاست می پردازد. در این مقاله برای ارتقای جایگاه تبلیغ مهدویت در کشور، توصیه های سیاستی و راهکارهای اجرایی در محورهای مختلف در رسانه های دیجیتال باید مورد توجه جدی سیاست گذاران فرهنگی کشور قرار گیرد؛ مثل: تهیه نقشه راه بیست ساله ترویج مهدویت؛ تدوین و اجرایی کردن نظام جامع آموزش های مجازی مهدویت؛ تاسیس مرکز مجازی ترویج جهانی اندیشه مهدویت؛ تشکیل دانشگاه مجازی جهانی مهدویت و موعودگرایی؛ شبکه سازی اجتماعی و اشتراک گذاری محتواهای فاخر مهدوی؛ راه اندازی شبکه هوشمند مبلغان مهدوی در فضای مجازی؛ تدوین نظام جامع نظارت و هدایت فضای مجازی؛ تشکیل قرارگاه رصد و دیده بانی مداوم فضای مجازی؛ ایجاد پایگاه های اطلاع رسانی چند زبانه مهدوی؛ تدوین دانشنامه مجازی مهدویت و انتظار؛ نشر نمادها و طرح های هنری در فضای مجازی.

    کلیدواژگان: مهدویت، فرهنگ انتظار، سیاست گذاری فرهنگی، رسانه های دیجیتال، رسانه های الکترونیک
  • احمد کریمی * صفحات 59-77

    با ظهور مدرنیته، بحران معنا گریبانگیر انسان آخرالزمانی گشته است. نگرش انسان گرا، معناداری زندگی را عمدتا در گرو خودمختاری و استقلال آدمی می داند و ارزش های دینی را نفی می کند. از سویی رنج و درد در حیات انسانی، پناهگاهی برای ادعاهایی مبنی بر گزاف دانستن جهان، بی معنایی زندگی و حتی الحاد بوده است. با عطف نظر به این مسئله که حکومت موعود، تحقق اراده الهی و وعده خداوند به همه امت های پیشین است این پرسش مطرح می گردد که معنای زندگی در عصر ظهور چیست و با چه مولفه هایی از دوران دیگر حکومت های الهی متمایز است. یافته های پژوهش نشان داد معنای دینی زندگی در آن عصر، در مقایسه با دیگر دوره های تاریخی حاکمیت دین، از رشد کمی و کیفی همه شاخصه ها برخوردار است و تابعی از تحول معرفتی، جامعه شناختی، تکوینی و روان شناختی است که برآیند آنها به پیوند وجودی انسان با امام می انجامد. شبکه هایی از غایات جزیی در فرآیندی معنادار به تولید معنای نهایی دست می زنند و معنای زندگی از وجود یک شخص انسانی برتر، نشات می گیرد، پرسش «معنا چیست؟» جای خود را به «معنا کیست؟» می دهد و با تامین شاخص های وجودی معناداری، حیات طیبه در پناه جویی و ارتباط با امام در حکومت مهدوی تحقق می یابد.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، عصر ظهور، حکومت موعود، وابستگی جهان به حجت، پیوند وجودی با امام مهدی
  • حمیدرضا مطهری، محمدجواد پردل * صفحات 79-96

    در آستانه غیبت امام مهدی4 فرقه هایی در جهان اسلام شکل گرفت که از میان آنها دو فرقه محمدیه و نفیسیه از اهمیت به سزایی برخوردار بودند اینان که در عصر امام عسکری7 و پس از شهادت آن حضرت به وجود آمدند باور به امامت سیدمحمد فرزند دیگر امام هادی7 داشتند. علل شکل گیری این فرقه ها مسئله اصلی پژوهش حاضر است که به روش تحلیل تاریخی و با استناد به گزاره های متعدد آن را کاویده و به این پرسش پاسخ داده است که چه عواملی در شکل گیری فرقه های محمدیه و نفیسیه موثر بوده اند. از این رو مقاله بر این فرضیه استوار است که عواملی مانند روایات موجود درباره جانشینی ایمه: به ویژه امام هادی7، سیره نیکوی سیدمحمد و جایگاه و منزلت او نزد امام هادی7، باور نادرست درباره جانشینی فرزند بزرگ تر و برداشت ناصحیح از روایات در این باره، شبهه بداء، مخفی نگه داشتن امام عسکری7 و بعد از آن پنهان بودن تولد حضرت مهدی4 و اقدامات برخی فرقه های انحرافی مانند فطحیه در شکل گیری این فرقه ها تاثیرگذار بوده اند.

    کلیدواژگان: امام مهدی، محمدیه، نفیسیه، سیدمحمد، فرق شیعه
  • رضا شجاعی مهر*، مصطفی جعفر طیاری، محمدرضا فوادیان صفحات 99-118

    یکی از رسالت های مهم امامان شیعه، تبیین و تقویت باورداشت مهدویت به عنوان آخرین حلقه از زنجیره امامت بود. چیدمان خشت های پایانی این آموزه سترگ، بر دوش امامین عسکریین8 نهاده شده بود. زیست جهان عسکریین از یک سو با فشارهای شدید بر ایشان و شیعیان شان همراه بود و از سوی دیگر به جهت نزدیکی به بازه زمانی غیبت، فرصت زیادی برای پیوند مردم با اقتضایات دوره غیبت وجود نداشت ایشان با اتخاذ راهبردهای مناسب در دو حوزه سلبی و ایجابی به فهم پذیری و رشد آموزه مهدویت کمک نمودند. امامین عسکریین8 با خلق راهبردهای سلبی هم چون راهبرد پیشگیری و هشدار و راهبرد فریب دشمن و اقدامات موثری هم چون برگزاری مجلس عزا برای محمدبن علی، پیشگویی از فرقه جعفریه و انذار شیعیان از مجالست با جعفر، نهی از همنشینی با مدعیان وکالت، به اشتباه انداختن دشمن با اعلان ولادت و فوت فرزندان دیگر، تغییر مکان امام مهدی4، تعیین مادر خویش به عنوان وصی، در تحقق و عملیاتی سازی این راهبردها توانستند جریان های موازی و مدعی آموزه مهدویت را مدیریت و منزوی نمایند و با اتخاذ راهبردهای ایجابی نظیر تقویت شبکه ارتباطی و معرفت‎افزایی و کاربست رفتارهای مناسب در این راستا مانند؛ طرح جانشینی ولایت فقها در عصر غیبت، تولید محتوای پژوهشی در عصر غیبت، مطرح نمودن مسایل مرتبط با امام مهدی4 در قالب نگارش نامه، تصریح به امامت مهدی4، انتقال معارف مهدوی از طریق دعا، تبیین و آموزش رفتاری غیبت، شبهه زدایی و پاسخ به سوالات در زمینه مهدویت توانستند ریشه های اعتقاد به باور مهدویت را در میان توده مردم مستحکم نمایند.

    کلیدواژگان: راهبرد، مهدویت، عسکریین، تعلیم، آموزه غیبت
  • سعیده فیاضی پور*، محمدحسین برومند، امیر جودوی، محمدعلی حیدری مزرعه آخوند صفحات 121-146

    سنت استبدال و استخلاف، از مهمترین سنت های الهی در راستای موعودباوری و مهدویت است. براساس این دو سنت در طول تاریخ افراد و اقوام جایگزین افراد و اقوام دیگر شده تا برجستگانی که از هر نظر بی نظیر هستند، به منصه ظهور برسند. این تبدیل در راستای هدف خلقت و تجلی عبادت عاشقانه توسط آن برجستگان صورت می گیرد. ارتداد، کوتاهی نسبت به احکام الهی و جهاد از مهم ترین عوامل استبدال و استخلاف است. محبوب خداوند، محب خداوند، فروتنی، مجاهدت در راه خداوند و عدم هراس از سرزنش سرزنش کنندگان از مهم ترین ویژگی های قوم جایگزین است. این دو سنت در راستای هدف خلقت است و هدف خلقت انتخاب افراد برگزیده است که با ظهور قایم آل محمد4 به اکمال می رسد.

    کلیدواژگان: قرآن، استبدال، استخلاف، هدف خلقت، مهدویت، موعودباوری
  • محمد امیری قوام*، فتح الله نجارزادگان صفحات 149-162

    از جمله مهم ترین معارف مهدویت که مورد توجه اندیشمندان بسیاری در سراسر دنیا است، تداوم حیات موعود مورد انتظار مسیحیان و یهودیان حضرت مسیح7 و نزول ایشان در زمان ظهور حضرت مهدی4 و اقتدا به آن حضرت به نشانه اعلان حقانیت دین اسلام است. از جمله آیاتی که در این باره مورد بحث و استناد محققین عرصه مهدویت و مفسرین بزرگ قرار گرفته و یکی از ابعاد این مبحث یعنی تایید تداوم حیات و نزول مسیح7 در آخرالزمان و ایمان آوردن همه اهل کتاب به ایشان و در نتیجه پذیرش حقانیت اسلام را تبیین می کند، آیه شریفه 159 سوره مبارکه نساء است. نگارنده کوشیده است به روش توصیفی تحلیلی مهم ترین تفاسیر موجود در بین فریقین را مورد مطالعه و ارزیابی قرار دهد و میزان دلالت آیه مذکور بر ادعای فوق را از دیدگاه صاحبان این تفاسیر ارزشمند ارزیابی نماید و در این مسیر به این نتیجه دست یافته است که با وجود دیدگاه های متعدد و گاه متضاد، اما بسیاری از مفسرین بزرگ شیعه و اهل سنت، دلالت آیه بر معنای فوق را یا به عنوان معنای ظاهر آیه و یا به عنوان یکی از احتمالات برتر یا لااقل موجه پذیرفته اند؛ علاوه بر این که ارزیابی دلایل مطرح در این دیدگاه ها، نشان می دهد که تنها یک دیدگاه توانسته همه اشکالات مطرح را پاسخ گوید و حتی راه حلی برای جمع عرفی معقول و مقبول در بین روایات وارده و نیز اقوال مختلف مطرح نماید.

    کلیدواژگان: حضرت عیسی (ع)، نزول، ظهور، اهل کتاب، حضرت مهدی
|
  • Gholamreza Behrozi Lak *, Alireza Nosrati Pages 7-33

    Quality and connection condition of the waited society toward Mahdavi society is a fundamental issue. Rereading the characteristics of the Mahdavi society provides a suitable framework for the correct movement along the Mahdavi society. in this regard, the research seeks to illustrate the Mahdavi society by emphasizing the field of entrepreneurship and presenting the characteristics of the waited society in the path of excellence and connection to the desired society in this field. This study is a goal-oriented development-application in which the quality of verses, narrations and views of experts has become prescriptive propositions and orientations focused on the future of entrepreneurship in the waited society. Based on this, the eight basic indicators of Mahdavi society including God-centeredness, happiness-oriented, guidance-oriented, Sharia-oriented, intellectual and scientific maturity, unity and learning of monotheism, abundance of blessings and learning of justice and all-encompassing justice are the basis of entrepreneurial image design in society. In this picture, entrepreneurship as a factor in creating multiple values will have a significant role and effect in creating the driving forces of society towards prosperity and Mahdavi society. For this purpose, of course, it will be necessary to policy and design strategies that systematize the basic directions of such a movement.

    Keywords: Mahdavi society, Waited society, Entrepreneurship, future
  • Rahim Kargar Pages 35-57

    This article aims to provide policy recommendations and executive strategies for propagating Mahdaviat in digital and electronic media in the Islamic Republic of Iran. The research method is descriptive-analytical and library information collection and is based on the selected method of cultural policy that starts with identifying issues and then by setting the agenda and analysis and option making, reviewing and presenting suggestions and selecting options. Deals with policy and policy design. In this article, in order to promote the position of propagating Mahdaviat in the country, policy recommendations and executive strategies in various fields in digital media should be seriously considered by the country's cultural policy makers; For example: preparing a twenty-year roadmap to promote Mahdaviat; Develop and implement a comprehensive system of virtual Mahdaviat education; Establishment of a virtual center for the global promotion of Mahdaviat; Establishment of the World Virtual University of Mahdaviat and Promise; Social networking and sharing Mahdavi luxury content; Launching a smart network of Mahdavi missionaries in cyberspace; Develop a comprehensive system for monitoring and directing cyberspace; Establishment of a cyberspace monitoring center; Creating Mahdavi multilingual information databases; Compilation of a virtual encyclopedia of Mahdaviat and waiting; Publishing symbols and art designs in cyberspace.

    Keywords: Mahdaviat, Culture of waiting, Cultural Policy, Digital media, Electronic media
  • Ahmad Karimi * Pages 59-77

    With the advent of modernity, the crisis of meaning has gripped apocalyptic man. Considering the meaning of life to be mainly dependent on human autonomy and independence, the humanistic attitude denies religious values. Suffering in human life, on the other hand, has been a haven for claims such as the world is absurd, that life is meaningless, and even atheism. regarding that the promised government is the fulfillment of God's will and God's promise to all previous nations, the question arises as to what is the meaning of life in the age of Imam Mahdi and what are the components which distinguish it from  divine government in another ages. Findings showed that the religious meaning of life in that era,  compared to other historical periods of religious rule, has a quantitative and qualitative growth of all characteristics and prooduces epistemological, sociological, cosmological and psychological evolution that result in the connection of human existence with the Imam. Networks of partial ends produce the ultimate meaning in a meaningful process, and the meaning of life stems from the existence of a superior human being, the question "What is meaning?"  will be replaced by "Who is the meaning?", and by providing meaningful existential indicators, the good life (Hayaat tayyiba) is realized in recoursing to and connection with the Imam in the Mahdavi government.

    Keywords: Meaning of life, Age of adventure (asre zohour), Promised Government, Dependence of the world on Hojjat, Existential relationship with IMAM MAHDI
  • Hamid Reza Motahari, Mohammad Javad Pordel * Pages 79-96

    On the verge of Imam Mahdi's absence, some sects came up in the Islamic world. Two of them, Muhammadiah and Nafisiyah were very important. These two sects which appeared in the era of Imam Hasan Askari and after his martyrdom, believed that Seyyed Muhammad, the other son of Imam Hasan, is the next Imam. The reason why these sects appeared is the main subject of this article, which is explored through historical analysis concerning multiple related statements. The article is based on the theory that causes like narratives about succession of imams specially succession of Imam Hadi, goodness of Seyyed Muhammad and his position near Imam Hadi, false believes about succession of older son and incorrect perceptions of the relating narratives, misgiving of Badaa, hiddening the birth of Imam Mahdi and some actions of deviant sects like Fatahiah have resulted in forming of these sects.

    Keywords: Imam Mahdi, Muhammadiah, Nafisiyah, Seyyed Muhammad, Shia's sects
  • Reza Shojaiimeher *, Mustafa Ja’Far Tayyari, Mohammadreza Fuadian Pages 99-118

    One of the important missions of the Shiite Imams regarding the position of the Holy Prophet (sa) successor was to explain and promote  Mahdaviat teaching and to introduce the Twelfth Imam as the last link in the chain of Imamate.  preparing  the final stages of this very important teaching was left to Imam Hadi and Imam Askari (as).These two Imams lifetime was accompanied by severe pressures on them and their Shiites, and due to  insufficient time until the  absence period there was not much opportunity for people to get used to its requirements.Therefore, by adopting appropriate negative and positive strategies, they contributed to the understanding and growth of  Mahdaviat Doctrine. These two Imams, by creating negative strategies such as preventing and warning and deceiving the enemy and effective measures such as holding a mourning assembly for Muhammad ibn Ali, predicting the Ja'fariyya sect and warning Shiites not to approach Ja'far, forbidding them from meeting with claimants for representing . Misleading the enemy by announcing the birth and death of other children, changing the location of Imam Mahdi, appointing his mother as a trustee,and by implementing these strategies, they were able to manage and isolate parallel currents claiming  Mahdaviat and by adopting positive strategies such as strengthening the communication network and increasing knowledge and taking appropriate measures in this regard, such as; The plan to replace jurisprudents leadership in the time of absence, to produce research content in the time of absence, to raise issues related to Imam Mahdi (aj) in the form of a letter, to specify the Imamate of Mahdi (aj) , to transfer Mahdavi knowledge through prayer, explanation and behavioral training of absence , And answering questions and ambiguities about Mahdaviat, were able to strengthen the roots of belief in the principle of Mahdaviat among the masses.

    Keywords: strategy, Mahdaviat, Imam Hadi, Askari, Absence Teaching
  • Saeedeh Fayazipour *, Mohammad Hossein Boroumand, Amir Judavi, Mohammad Ali Heidari Mazrae Akhund Pages 121-146

    The tradition of exchange and substitution are one of the most important divine traditions in the course of the belief of the promised and Mahdism. According   to these two traditions, throughout history, individuals and ethic groups have replaced other individuals and groups in order for prominent people who are unique in every way to emerge. This transformation is done in line with the purpose of creation and the manifestation of romantic worship by those eminent people. Apostasy, neglect of divine commandments and jihad are the most important factors of exchange and substitution. Being beloved of Allah, devoted of Allah, having humility, striving in the way of Allah, and not being afraid of blaming the accusers, are the most important characteristics of the alternative people. These two traditions are in the line with the purpose of creation, and the purpose of creation is to select the chosen people, which will be completed with the advent of Qaem Al-Muhammad (Peace Be upon Him).

    Keywords: Quran, substitution, exchange, The purpose of Creation, Mahdism, The Belief of the Promised
  • Mohammad Amiri Qavam *, Fathollah Najjarzadegan Pages 149-162

    One of the most important teachings of Mahdaviat that has attracted the attention of many thinkers around the world,  is the duration of  Jesus Christ life from the perspective of Christians and Jews and his descent  at the time of Imam Mahdi (aj) advent and following him  to declare the legitimacy of Islam.  Verse 159 of Surah An-Nisa 'is one of the verses that has been discussed and cited by scholars on the subject of Mahdaviat and the great commentators of the Holy Quran to prove the truth of this claim according to it all the people of the Book following the Jesus Christ will believe in Islam. The author has tried to study and evaluate the most important interpretations among the two major Schools in a descriptive-analytical method and to evaluate the extent of mentioned verse implication on the above claim from the  viewpoint of  holy Quran interpreters and has  concluded that in spite of numerous and sometimes contradictory views, many great Shiite and Sunni commentators have accepted the implication of the above verse either as the literary meaning  or as a stronger probability  or at least   as a reasonable possibility. In addition, the evaluation of the reasons given in these views shows that only one viewpoint has been able to respond to all the criticisms and even provide a solution for a reasonable and acceptable combination of views derived from narrations with  other different opinions.

    Keywords: Jesus (pbuh), revelation, Advent, People of the Book, Hazrat Mahdi (pbuh)