فهرست مطالب

مدیریت توسعه و تحول - پیاپی 44 (بهار 1400)

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 44 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد بزرگی نژاد، غلامرضا معمارزاده*، ابوالحسن فقیهی صفحات 1-9

    از عوامل مهم در موفقیت سازمان های بخش دولتی مشارکت داوطلبانه و شهروند محوری است که مورد تاکید پارادایم خدمات عمومی نوین می باشد. هدف پژوهش حاضر معرفی پارادایم خدمات عمومی نوین و تاکید بر نقش حیاتی ابعاد خدمات عمومی نوین به عنوان زمینه سازان مشارکت شهروندی در چرخه خط مشی گذاری شهرداری تهران می باشد و ارایه الگویی متشکل از ماتریسی مشمول بر ابعاد خدمات عمومی نوین در محورX و مراحل چرخه خط مشی گذاری در محور Y با هدف تعیین اهمیت و اولویت انواع مشارکت شهروندی در تلاقی دو محور ماتریس است. در این راستا، مدل سازی فازی بر اساس روش نمونه گیری هدفمند توسط 10 خبره مبتنی بر مصاحبه ساختار یافته و تحلیل آن با رویکرد سیستم استنتاج عصبی - فازی توسط نرم افزار Matlab صورت پذیرفت. نتایج تحلیل ما نشان می دهد که مشارکت از نوع ارتباط یک سویه و دیالوگ و بحث عمیق در شش مرحله، مشارکت از نوع مشاوره اجتماعی در پنج مرحله و مشارکت از نوع شراکت کاری در سه مرحله چرخه خط مشی گذاری موثر می باشد

    کلیدواژگان: خدمات عمومی نوین، خط مشی گذاری عمومی، فرایند خط مشی گذاری عمومی، شهروند محوری، مشارکت شهروندان
  • کیومرث امیری*، علی اصغر انواری رستمی، مهرداد قنبری، بابک جمشیدی نوید صفحات 11-20
    نظام مالیاتی ایران به دلایل مختلف از جمله وفور درآمدهای نفتی در برهه های مختلف، متناسب با ظرفیت های اقتصادی کشور توسعه نیافته است و علی رغم تاکیدات مکرر در اسناد بالادستی بر ضرورت قطع اتکای بودجه دولت به درآمدهای نفتی از طریق افزایش سهم درآمدهای غیر نفتی بویژه درآمدهای مالیاتی، این مهم تاکنون محقق نشده است. بنابراین تحول نظام مالیاتی در راستای بهبود وضعیت آن به لحاظ کارکردهای آن و در راستای دستیابی به اهداف مدنظر در قانون برنامه ششم به ویژه اهداف کمی آن، امری ضروری می باشد. هدف این تحقیق بررسی رابطه بین سود نقدی و استقلال هیات مدیره بر اجتناب مالیاتی شرکت در چارچوب نظام مالیاتی کشور می باشد. روش آزمون فرضیه های این تحقیق به روش اقتصادسنجی پانل دیتا و با بهره گیری از نرم افزار ایویوز انجام شده است. یافته های پژوهش نشان میدهد که؛ پرداخت سود نقدی بر اجتناب مالیاتی تاثیر معنی داری دارد. همچنین درصد مدیران غیرموظف بر اجتناب مالیاتی تاثیر معنی داری دارد. و درصد مدیران غیرموظف بر رابطه بین پرداخت سود نقدی و اجتناب مالیاتی تاثیر معنی داری ندارد. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند بر تصمیمات مدیران، سرمایه گذاران، سهامداران، اعتباردهندگان، مقامات مالیاتی، تدوین کنندگان قوانین مالیاتی، سازمان حسابرسی و سایر حسابرسان، سازمان بورس و اوراق بهادار، تحلیل گران و محققین مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: نظام مالیاتی، اجتناب مالیاتی، مدیران غیرموظف، برنامه های توسعه، سیاست های اقتصادی
  • محسن ورزشکار، مرتضی موسی خانی*، علی داوری، کامبیز حیدرزاده صفحات 21-31
    مفهوم فرصت و عوامل اثر گذار بر تشخیص و بهره برداری از فرصتهای کارآفرینانه یکی از جنبه های اساسی قلمرو موضوعی علم کارآفرینی به عنوان یک قلمرو علمی میان رشته ای می باشد. آگاهی از عوامل اثرگذار و روش های شناسایی فرصت های کارآفرینانه به عنوان اولین گام در فرآیند کارآفرینی، از نقش تعیین کننده ای در انتخاب فرصتهای سودآور و اجتناب از شکست در فرایند کارآفرینی برخوردار می باشد. علیرغم مطالعات انجام شده لیکن به علت اثرپذیری آن از متغیرهای محیطی و اقتضایات بومی، ابهاماتی در این خصوص قابل شناسایی می باشد. با توجه به نیاز بسیاری از کارآفرینان بالقوه به شناخت عوامل موثر و همچنین چگونگی تشخیص ، شناسایی و بهره برداری از فرصتها، این پژوهش با هدف ارایه یک مدل منطبق با شرایط زیست بوم کشور ایران در جهت تشخیص و بهره برداری از فرصتهای کارآفرینانه در حوزه تجارت الکترونیک و بطور خاص خرده فروشی آنلاین طراحی و اجرا شده است. برای دستیابی به اهداف پژوهش و پاسخ به سیوالات پژوهش، از روش پژوهش آمیخته استفاده شده است. لذا در گام اول از روش پژوهش کیفی داده بنیاد و ابزار مصاحبه جهت توسعه مدل و در گام دوم از روش پژوهش کمی و ابزار پرسش نامه برای گردآوری اطلاعات از شرکت های فعال در حوزه تجارت الکترونیک به منظور اعتبارسنجی مدل، استفاده شده است. این پژوهش، خرده فروشی آنلاین را به عنوان موضوع مورد مطالعه انتخاب نموده و دستاوردهای آن در این نوع از کسب و کارها و در کانتکست زمینه کشور ایران قابل تحلیل می باشد.
    کلیدواژگان: تشخیص و بهره برداری از فرصت، فرصت های کارآفرینانه، تجارت الکترونیک
  • حمیدرضا تولائی، علیرضا شیروانی*، محمدرضا دلوی صفحات 33-45

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تدوین راهبردهای سرمایه انسانی مبتنی بر فناوری دیجیتال انجام شده است. برای این منظور از طرح آمیخته رویکردی استفاده شد، که در بخش پژوهش کیفی آن بر مبنای مطالعات و تحلیل داده های کیفی مدل مفهومی پژوهش طراحی شد و در بخش کمی آن از تحلیل های آماری برای آزمون مدل پژوهش استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش شامل 4500 نفر از کارشناسان، سرپرستان و مدیران شرکت مخابرات ایران با سطح خبرگی بالا در حوزه های فناوری دیجیتال و منابع انسانی بوده است. برای جمع آوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته و در بخش کمی از ابزار پرسشنامه محقق ساخته با پایایی 98 درصد استفاده شد.پرسشنامه در قالب 98 گویه طراحی شد و بین 360 نفر از خبرگان در مناطق مخابراتی 8 استان توزیع گردید. بمنظور تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل مضمونی یا تماتیک و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری، فرضیات مرتبط با ابعاد مختلف مدل پژوهش را مورد تایید قرار داد. یکی از دستاوردهای کلیدی پژوهش حاضر تبیین و معرفی 6 راهبرد نوآورانه در حوزه مدیریت سرمایه انسانی است.

    کلیدواژگان: راهبردهای نوین سرمایه انسانی، سرمایه انسانی، فناوری دیجیتال، تحول فناوری دیجیتال
  • مهدی پناهی، علی اسماعیل زاده مقری*، غلامرضا فرساد امان الهی صفحات 47-61

    خصوصی سازی در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی، مساله ای مهم و اساسی است که اوضاع اقتصادی کشور به میزان زیادی متاثر از آن است؛ به همین دلیل موضوع پژوهش های زیادی قرار گرفته است. در این زمینه دو موضوع مطرح است: اولا اجرای خصوصی سازی و ثانیا کیفیت اجرای آن. چنانکه در ادامه و با ذکر منابع آمده است، در هر دو زمینه توفیق چشمگیری در کشور حاصل نشده است. در این پژوهش، بررسی دقیقی از پژوهش های گذشته در ارتباط با موانع اجرای اصل قانون و نیز موانع اجرای صحیح خصوصی سازی، با استفاده از روش فراترکیب یا متاسنتز انجام شد و روایی پژوهش نیز به روش دلفی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه ی تحقیق نشان داد که ساختار اقتصادی کشور به عنوان عامل و مانع تاثیرگذار اول و عملکرد اجرایی دولت به عنوان عامل دوم، موانع اجرای خصوصی سازی در ایران هستند. از دیگر عوامل اثرگذاری که با روش متاسنتز به دست آمد می توان به قوانین و مقررات، ساختار سازمانی شرکت های واگذارشونده، عوامل فرهنگی-اجتماعی و روانشناختی، عوامل مالی و حسابداری و عوامل انگیزشی نیز اشاره نمود.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، اصل 44 قانون اساسی، موانع اجرایی، فراترکیب، متاسنتز
  • ندا مظفری، حسن مهرمنش*، محمود محمدی صفحات 63-71

    عدم دستیابی به یک سیستم تولید متعادل به معنای عدم استفاده کامل از ظرفیت های سیستم تولید می باشد و بخاطر هزینه های بسیار زیاد سیستم های تولیدی، متعادل سازی این سیستم ها یکی از مهم ترین مشغله های مدیران تولید می باشد. به همین دلیل این تحقیق با هدف ایجاد تعادل در خطوط مونتاژ مختلط در جهت کاهش هزینه نیروی انسانی و کاهش تعداد ایستگاه های کاری انجام شده است. برای حل مساله دو رویکرد کلی به کار گرفته می شود، برای ارزیابی مساله در شرایط مختلف دو مساله با اندازه متوسط و بزرگ حل می شود. ابتدا یک مساله متوسط را با روش دقیق از طریق نرم افزار گمز (GAMS) و سالور بارون (BARON) حل می شود. سپس یک بار دیگر مساله متوسط با الگوریتم فراابتکاری ملخ حل شده است و نتایج آن ها با روش دقیق مقایسه می شود و از این طریق صحت و دقت روش فراابتکاری سنجیده می شود تا بتوان از آن برای حل مساله با اندازه بزرگ استفاده کرد. در نهایت مقادیر برابر تابع هدف الگوریتم ملخ و تابع هدف در نرم افزار گمز نشان از عملکرد خوب این الگوریتم دارد و در نتیجه مساله بزرگ با الگوریتم فراابتکاری ملخ حل می شود و نتایج نشان از کاهش هزینه و کاهش ایستگاه های کاری دارد.

    کلیدواژگان: بالانس خطوط مونتاژ، خطوط مونتاژU شکل، برنامه ریزی عدد صحیح مختلط، الگوریتم فراابتکاری ملخ
  • مهدی طیبی، مهرداد حسینی شکیب*، مصطفی مبلغی صفحات 73-81

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اهمیت و نقش مسئولیت اجتماعی و عملکرد نوآوری در ارتباط میان سبک رهبری تحول گرا و عملکرد شرکت انجام شده است. این تحقیق پژوهشی کاربردی و توصیفی- پیمایشی است. با توجه به محدود بودن حجم جامعه آماری، از روش کل شمار استفاده شده است و از اینرو کلیه کارشناسان، کارشناسان ارشد و مسولین و روسای سالنهای مونتاژ شرکت ایران خودرو به عنوان اعضای جامعه مورد مصاحبه و پرسش قرار گرفته اند که تعداد آنها برابر با 131 نفر بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در تحقیق حاضر پرسشنامه است که پایایی و روایی آن به ترتیب با استفاده از روش های پایایی ترکیبی و همچنین تکنیک های روایی همگرا و واگرا مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور انتخاب روش تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا نرمال بودن متغیرها از طریق بررسی چولگی و کشیدگی ارزیابی شده و با اتخاذ رویکرد تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار AMOS فرضیه های تحقیق مورد آزمون قرار گرفته اند. بر اساس یافته های تحقیق، بهبود مسئولیت اجتماعی شرکتی موجب افزایش اثرگذاری رهبری تحول گرا بر عملکرد سازمانی خواهد شد. علاوه بر این، یافته های آماری نشان می دهد که بهبود عملکرد نوآورانه منجر به افزایش تاثیر گذاری عملکرد مسئولیت اجتماعی بر عملکرد سازمانی جدید خواهد شد. همچنین، نتایج استنباطی نشان می دهد که هر چه مسئولیت اجتماعی بهبود یابد، عملکرد نوآوری و عملکرد سازمانی در شرکت نیز ارتقا خواهند یافت.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، مسئولیت اجتماعی، عملکرد نوآوری، عملکرد سازمانی، ایران خودرو
  • نیلوفر آموسی، مهدی زکی پور* صفحات 83-91

    چکیده تداعی ذهنی برند تاثیر بسزایی بر ارزش ویژه برند با نقش میانجی اعتماد و رضایت سبز دارد و امروزه مورد توجه بسیاری از سازمانها در سراسر دنیا قرار گرفته است. تحقیقات متعددی در زمینه سنجش و طبقه بندی ابعاد تداعی ذهنی برند توسط محققان مختلف انجام شده اما نظر واحدی در ارتباط با آن وجود ندارد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر تداعی ذهنی برند بر ارزش ویژه برند با نقش میانجی اعتماد و رضایت سبز بانک کشاورزی استان قزوین می باشد. در این تحقیق روش نمونه گیری خوشه ای - تصادفی می باشد که برای انجام آن نمونه ای با تعداد 200 آزمودنی استفاده شده است. برای تایید پایایی ابزار سنجش از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد و نیز روایی پرسشنامه توسط تعدادی از متخصصین و اساتید حوزه بازاریابی مورد تایید قرار گرفت. برای پردازش داده ها از نرم افزار پی ال اس و اس پی اس اس استفاده شده است. یافته ها حاکی از تاثیر مثبت تداعی ذهنی برند بر ارزش ویژه برند است. نتایج حاصل از این تحقیق به مدیران بانک ها این امکان را می دهد تا در راستای تدوین استراتژی های بازاریابی خود، تداعی ذهنی از برند خود را با سایر بانک ها مقایسه و نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنند و در نهایت بتوانند برندی خلق نمایند که از ارزش ویژه بالاتری در بازار رقابتی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: تداعی ذهنی برند، تصویر برند، ارزش ویژه برند، اعتماد سبز، رضایت سبز
|
  • Mehrdad Bozorginejad, Gholamreza Memarzadeh *, Aboulhassan Faghihi Pages 1-9

    One of the important factors in the success of public sector organizations is voluntary and citizen-centered participation, which is emphasized in the new public service paradigm. The aim of this study is to introduce the new public service paradigm and emphasize the vital role of modern public service dimensions as the basis of citizen participation in the policy-making cycle of Tehran Municipality and to provide a model consisting of a matrix including modern public service dimensions in the X axis and line cycle stages. The Y-axis policy aims to determine the importance and priority of different types of citizen participation in the intersection of the two axes of the matrix. In this regard, fuzzy modeling based on purposive sampling method was structured by 10 experts based on interviews and its analysis was performed with the approach of neural-fuzzy inference system by Matlab software. The results of our analysis show that participation in the form of one-way communication and dialogue and in-depth discussion in six stages, participation in the form of social counseling in five stages and participation in the type of work partnership in three stages of the policy cycle are effective.

    Keywords: New public services, Public Policy, public policy process, citizen-centered, citizen participation
  • Kiuomars Amiri *, Ali Asghar Anvaryrostamy, Mehrdad Ghanbari, Babak Jamshidinavid Pages 11-20
    Iran's tax system has not been developed for various reasons, including the abundance of oil revenues at various times, in proportion to the country's economic capacity, and despite repeated emphasis in upstream documents on the need to cut government funding for oil revenues by increasing non-revenue share Oil, especially tax revenues, have not materialized so far. Therefore, the transformation of the tax system is essential in order to improve its situation in terms of its functions and in order to achieve the goals set out in the law of the Sixth Plan, especially its quantitative goals. The purpose of this study is to investigate the relationship between cash profit and the independence of the board of directors on tax avoidance of the company within the framework of the country's tax system. The test method of the hypotheses of this research has been done by the econometric method of data panel and using the Ivyuz software. Research findings show that; Cash payments have a significant effect on tax avoidance. Also, the percentage of non-executive managers has a significant effect on tax avoidance. And the percentage of non-executive managers does not have a significant effect on the relationship between cash dividends and tax avoidance. The results of this study can be useful for the decisions of managers, investors, shareholders, creditors, tax authorities, tax law makers, auditing and other auditors, stock exchange and securities organizations, analysts and researchers.
    Keywords: Tax System, Tax Avoidance, non-executive managers, development programs, economic policies
  • Mohsen Varzeshkar, Morteza Mousakhani *, Ali Davari, Kambiz Heydarzadeh Pages 21-31
    The concept of opportunities and factors influencing the identification and exploitation of entrepreneurial opportunities is one of the central aspects of the subject matter of entrepreneurship as an interdisciplinary scientific domain. Awareness of effective factors and methods of identifying entrepreneurial opportunities as a first step in the entrepreneurial process has a decisive role in choosing profitable opportunities and avoiding failures in the entrepreneurial process. Despite studies on this subject, however, due to its impact on environmental variables and indigenous conditions, ambiguities can be identified in this regard. Considering the need of many potential entrepreneurs to identify effective factors as well as understanding how to identify and exploit opportunities, this study aims to provide a native model that meets the ecosystem conditions of Iran to identify and exploit opportunities. In order to achieve the main and the secondary goals of the research, as well as the response to the research, the mixed method research has been used. So that at the first step, the qualitative method and deep interviews tools used for the generation of the model, and in the second step, the quantitative method and questionnaire tool is used to collect information from companies active in the field of e-commerce in order to validate the model. In This research, online retail is selected as the subject of study and its achievements in these types of businesses and in the context of Iran can be analyzed.
    Keywords: Opportunity recognition, exploitation, entrepreneurial opportunities, E-Commerce
  • Hamid Reza Tavalaei, Ali Reza Shirvani *, Mohammad Reza Delvi Pages 33-45

    This research designed to make Strategies Human Capital Model based on digital technology. For this aim we used mixed approach pattern that in Section of quality research, design research model and also in quantity section apply statistical analysis that use for model testing. Statistical universe contain 4500 expert, supervisor and manager of Iran telecommunication, company that have high skill and knowledge in human resources and digital technology. For gathering data in quality research used deep and semi structure interview and in quantity section we design questionnaire with reliability 98 percent. Questionnaire contain 98 question and distribution between 360 professional, person as sample in 8 province of Iran telecommunication company. In quality Section for data analysis and design research model, we used thematic analysis and in quantity section we used structural equation and confirmatory factor analysis. At the end, modeling results show that all of dimensions and hypothesis is accepted. We design 6 new human capital strategies.

    Keywords: New Strategies Human Capital, Human Capital, Digital Technology, Digital Technology Transformation
  • Mehdi Panahi, Ali Esamailzadeh Mogry *, Golamreza Farsadamanollahi Pages 47-61

    Privatization in line with the implementation of Article 44 of the Constitution is an important issue that is greatly affected by the economic situation of the country and has been the subject of much research. There are two issues in this regard: privatization first and secondly the quality of its implementation. As noted below, there has been no significant success in either country. In this study, a detailed review of past research on the barriers to the implementation of the rule of law as well as the barriers to the proper implementation of privatization was carried out using the Hybrid Synthesis or Metacentrism method. The results of the research showed that the economic structure of the country as the first and effective factor and the executive function of the government as the second factor are the barriers to privatization in Iran. Other influential factors obtained by metacentrism include laws and regulations, organizational structure of the outsourced companies, socio-psychological factors, financial and accounting factors, and motivational factors.

    Keywords: Privatization, Article 44 of the Constitution, Administrative Barriers, Transcendence, metasynthesis
  • Neda Mozaffari, Hasan Mehrmanesh *, Mahmoud Mohammadi Pages 63-71

    Failure to achieve a balanced production system means not fully utilizing the capabilities of the production system, and because of the high cost of production systems, balancing these systems is one of the most important concerns of production managers. Is. For this reason, this study aimed to balance the complex assembly lines in order to reduce the cost of manpower and reduce the number of workstations. There are two general approaches to problem solving, To evaluate the problem under different conditions two problems of medium and large size are solved. First, an intermediate problem is solved by the exact method through the Gaussian software (GAMS) and the Salon Baron (BARON). Then again the intermediate problem is solved with the grasshopper meta-algorithm and their results are compared with the precise method and by this the accuracy and accuracy of the meta-metric method is measured so that it can be used to solve the large size problem. Finally, the values equal to the Grasshopper Algorithm Target Function and the Gaussian Target Function software show that the algorithm performs well, resulting in a large problem solved by the Grasshopper Metabolic Algorithm, resulting in cost savings and reduced workstations.

    Keywords: balancing assembly lines, complex assembly lines, MILP Method, bee meta-heuristic algorithm
  • Mehdi Tayyebi, Mehrdad Hosseini Shakib *, Mostafa Mobaleghi Pages 73-81

    The purpose of this study is to consider the importance and role of social responsibility and innovation in the relationship between transformational leadership and firm performance. This research is an applied and descriptive-survey research. Due to the limited size of the statistical population, the whole population was used and all experts, senior experts and officials of Iran Khodro assembly halls were interviewed and questioned as members of the sample. Data gathering tool in this study is a questionnaire whose reliability and validity was verified and validated by using convergent and divergent validity methods. In order to select the data analysis method, the normality of the variables was first evaluated through skewness and kurtosis and tested by using a path analysis approach using AMOS software. According to the research findings, improving corporate social responsibility will increase the impact of transformational leadership on organizational performance. In addition, statistical findings show that improving innovative performance will increase the impact of social responsibility performance on organizational performance. Inferential results also show that as social responsibility improves, enterprise innovation and organizational performance will improve.

    Keywords: Transformational Leadership, Social Responsibility, Innovation performance, Organizational Performance, Iran khodro
  • Niloofar Amousa, Mehdi Zakipour * Pages 83-91

    Abstract Brand associations has a significant effect on brand equity with the mediating role of trust and green satisfaction and today has been considered by many organizations around the world. Numerous researches in the field of measuring and classifying the dimensions of brand mental association have been done by different researchers, but there is no single opinion about it. The purpose of this study is to investigate the effect of brand mental association on brand equity with the mediating role of trust and green satisfaction of Qazvin Agricultural Bank. In this research, cluster-random sampling method is used to perform a sample of 200 subjects. Cronbach's alpha test was used to confirm the reliability of the assessment tool and also the validity of the questionnaire was confirmed by a number of marketing experts and professors. PLS and SPSS software were used for data processing. Findings indicate a positive effect of brand mental association on brand equity. The results of this study allow bank managers to compare their brand with other banks in order to formulate their marketing strategies, identify their strengths and weaknesses, and finally be able to create a brand of special value. Have a higher competitive market.

    Keywords: Brand associations, brand equity, Green Trust, Green Satisfaction