فهرست مطالب

نشریه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی
پیاپی 5 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ثریا ابراهیمی*، عبدالرضا رحمانی فضلی، فرهاد عزیزپور صفحات 1-21

    امروزه برای سازگار شدن با استرس های واقعی یا مورد انتظار و برای مقابله با پیامدها و بحران های طبیعی (خشکسالی، سیل، زلزله و غیره) توجه به ظرفیت سازگاری سکونتگاه های انسانی به ویژه در مناطق روستایی، از اهمیت بی بدیلی برخوردار است. بنابراین، هدف از این مقاله بررسی و سنجش میزان ظرفیت سازگاری نواحی روستایی نسبت به خشکیدن دریاچه ارومیه در شهرستان میاندوآب است. این پژوهش کاربردی و از لحاظ روش توصیفی - تحلیلی و برای جمع آوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. 15 درصد از روستاهای این شهرستان با استفاده از سه  معیار تعداد خانوار روستایی، توزیع جغرافیایی و موقعیت طبیعی به عنوان جامعه آماری انتخاب و سپس از این میان این روستاها با استفاده از فرمول کوکران تعداد 330 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای، مدل تصمیم گیری کوپراس، تحلیل خوشه ای و آماره مورن I در نرم افزار GIS بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد، 10 درصد روستاها (سه روستای گل سلیمان آباد، تازه کند حاصل قوبی و حاجی حسن) با ظرفیت سازگاری بالا، 67/6 درصد در سطح سازگاری متوسط، 33/13 درصد در سطح سازگاری پایین و 67/66 درصد روستاها که 20 روستای نمونه را شامل می شود، در وضعیت خیلی پایین از نظر ظرفیت سازگاری نسبت به خشکیدن دریاچه ارومیه قرار گرفتند. در ضمن الگوی فضایی شاخص های ظرفیت سازگاری در شهرستان میاندوآب بر اساس آماره مورن I از الگوی تصادفی پیروی می کند و روستاهای که دسترسی به منابع آب و سرمایه کافی و دسترسی سریع به شهر میاندوآب دارند از میزان ظرفیت سازگاری بالاتری برخوردار هستند و در کل میزان ظرفیت سازگاری روستاهای مورد مطالعه در سطح متوسط به پایین  قرار دارد. امروزه برای سازگار شدن با استرس های واقعی یا مورد انتظار و برای مقابله با پیامدها و بحران های طبیعی (خشکسالی، سیل، زلزله و غیره) توجه به ظرفیت سازگاری سکونتگاه های انسانی به ویژه در مناطق روستایی، از اهمیت بی بدیلی برخوردار است. بنابراین، هدف از این مقاله بررسی و سنجش میزان ظرفیت سازگاری نواحی روستایی نسبت به خشکیدن دریاچه ارومیه در شهرستان میاندوآب است. این پژوهش کاربردی و از لحاظ روش توصیفی - تحلیلی و برای جمع آوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. 15 درصد از روستاهای این شهرستان با استفاده از سه  معیار تعداد خانوار روستایی، توزیع جغرافیایی و موقعیت طبیعی به عنوان جامعه آماری انتخاب و سپس از این میان این روستاها با استفاده از فرمول کوکران تعداد 330 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای، مدل تصمیم گیری کوپراس، تحلیل خوشه ای و آماره مورن I در نرم افزار GIS بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد، 10 درصد روستاها (سه روستای گل سلیمان آباد، تازه کند حاصل قوبی و حاجی حسن) با ظرفیت سازگاری بالا، 67/6 درصد در سطح سازگاری متوسط، 33/13 درصد در سطح سازگاری پایین و 67/66 درصد روستاها که 20 روستای نمونه را شامل می شود، در وضعیت خیلی پایین از نظر ظرفیت سازگاری نسبت به خشکیدن دریاچه ارومیه قرار گرفتند. در ضمن الگوی فضایی شاخص های ظرفیت سازگاری در شهرستان میاندوآب بر اساس آماره مورن I از الگوی تصادفی پیروی می کند و روستاهای که دسترسی به منابع آب و سرمایه کافی و دسترسی سریع به شهر میاندوآب دارند از میزان ظرفیت سازگاری بالاتری برخوردار هستند و در کل میزان ظرفیت سازگاری روستاهای مورد مطالعه در سطح متوسط به پایین  قرار دارد.

    کلیدواژگان: ظرفیت سازگاری، خشکسالی، دریاچه ارومیه، شهرستان میاندوآب
  • محمدرضا سلیمی سبحان*، محمد یاپنگ غراوی، مریم محمدبیگی سلخوری، مصطفی بالی چلندر صفحات 23-38

    شهرها هرساله پذیرای میلیون ها نفر گردشگرند و گردشگری شهری اکنون به فعالیتی مهم تبدیل شده که جریان کارها، اقدامات اجتماعی و تغییرات فضایی فراوانی به ویژه در کشورها شکل داده است. نقش شهرها در جذب گردشگران و شکل گیری گردشگری شهری به عنوان یک الگوی فضایی گردشگری در عصر حاضر بعد دیگری از اقتصاد شهری را شکل داده است که به نوسازی و توسعه سیمای شهری، سیستم حمل و نقل، اقامت گاه های گردشگری و بهبود و ساماندهی زیرساخت های شهری منتهی می شود رشد و توسعه گردشگری شهری و جذب گردشگر تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله اعتماد اجتماعی  و امنیت فضاهای شهری است، و نقش به سزایی در جذب گردشگر دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر اعتماد اجتماعی و امنیت فضاهای شهری در توسعه گردشگری شهری نگاشته شد. پژوهش حاضر در صورت دسته بندی تحقیقات بر مبنای هدف، در دسته تحقیقات کاربردی و از نظر نحوه روش تحقیق، از نوع تحقیقات توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش حاضر گردشگران ورودی به شهر گرگان تشکیل می دادند. با توجه به این که تعداد حجم جامعه آماری مشخص نبود از فرمول کوکران برای حجم جامعه نامحدود استفاده شد و حجم نمونه 384 نفر برآورد گردید. به منظور پاسخگویی به سوالات پژوهش از نرم افزارهای spss و pls استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که  اعتماد اجتماعی و امنیت فضاهای شهری برتوسعه گردشگری تاثیرمعناداری دارد به گونه ای که میزان تاثیر متغیر امنیت فضاهای شهری بر توسعه گردشگری بیشتر از اعتماد اجتماعی است.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، امنیت فضاهای شهری، گردشگری شهری، گرگان
  • حمید جلالیان*، سعید نصیری زارع صفحات 39-57

    الگوی مکانی سکونتگاه های روستایی مناطق کوهستانی در مقایسه با دیگر مناطق جغرافیایی، محدود و ناپایدار است. با توجه به الگوهای ناپایدار زندگی در این مناطق، شناخت واقعیت های زیستی آنها می تواند نقش مهمی در بازساخت آینده فضاهای زیست پذیر داشته باشد. پژوهش حاضر، با توجه به ادبیات محدود در این زمینه، به تحلیل الگوی مکانی- فضایی زیست پذیری در ناحیه روستایی کوهستانی دهستان چورزق در شهرستان طارم استان زنجان پرداخته است. چارچوب نظری پژوهش مبتنی بر الگوی چهار بعدی از زیست پذیری و توسعه مکان های پایدار است. جامعه مورد مطالعه (سطح تحلیل) شامل سکونتگاه های کوهستانی دهستان چورزق (23 نقطه روستایی) بوده است و حجم نمونه (خانوارها) با توجه به فرمول کوکران 131 نمونه به دست آمد که توزیع آن در میان روستاها براساس انتساب متناسب با تعداد خانوارها در هر روستا بود و نمونه‎گیری نیز با روش تصادفی ساده انجام شد. اطلاعات و داده های لازم به دو روش کتابخانه ای و میدانی (با ابزار پرسشنامه) گردآوری شد. تحلیل آماری داده های پرسشنامه با آزمون T تک نمونه ای انجام گرفت؛ سپس به منظور تعیین الگوی مکانی- فضایی زیست پذیری در سکونتگاه های روستایی، امتیاز زیست پذیری مناطق در مدل ویکور  به دست آمد و با مدل فضایی لکه های داغ تحلیل گردید. نمودارها و نقشه های مورد نیاز در محیط نرم افزاری GIS ترسیم گردید. با توجه به نتایج پژوهش، شاخص های زیست پذیری در تمامی ابعاد از نظر جامعه محلی پذیرفته هستند و مناطق مورد مطالعه از نظر زیست پذیری محیطی در شرایط مطلوبی قرار دارند. به لحاظ زیست پذیری و الگوی فضایی آن تنها مناطق شرقی منطقه مورد مطالعه از یک الگوی منظم خوشه ای برخوردار است. همچنین، میان عوامل مکانی و شاخص های زیست پذیری رابطه معنی داری وجود دارد که در این میان، عوامل مکانی ارتفاع و شیب، نقش بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، کیفیت زندگی، توسعه روستایی، چورزق، طارم
  • معصومه رفیعی*، افسانه مجیدی صفحات 59-75

    امروزه اکوتوریسم طبیعی نه تنها به عنوان منبع درآمدی بی پایان، بلکه در جایگاه مدل توسعه ای پایدار بیش از پیش اهمیت یافته است. مقاله حاضر با تکیه بر فرآیند برنامه ریزی راهبردی، با هدف اساسی شناسایی و اولویت بندی راهبردهای مناسب گردشگری طبیعی روستای قلعه قافه پایین تدوین شده است. طبیعت بکر و فوق العاده کوهستان و پیشینه تاریخی این منطقه، قلعه قافه پایین را به روستایی بسیار توانمند به لحاظ گردشگری روستایی  تبدیل کرده است. لیکن این روستا فاقد امکانات و تجهیزات رفاهی لازم جهت اسکان گردشگران و نیز فاقد توانایی های تبلیغاتی مناسب به منظور جذب گردشگران است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و مشاهدات نگارندگان از منطقه مورد مطالعه بوده است. تجریه و تحلیل بر مبنای الگوی تحلیل SWOT استوار بوده که در نهایت به ارایه راهبردهای چهارگانه منجر گردیده است. با به دست آمدن راهبردهای چهارگانه و با استفاده از ماتریس عوامل داخلی و خارجی موقعیت راهبردی گردشگری روستای قلعه قافه پایین در شهرستان مینودشت تعیین گردیده است.  نتایج این پژوهش حاکی از آن است که راهبردهای تهاجمی-توسعه، مناسبترین روش مدیریت فعالیتها و عملکردهاست و نیز با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی، بهترین راهبردهای تهاجمی-توسعه در قالب نتیجه گیری و پیشنهادهای کاربردی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، قلعه قافه پایین، برنامه ریزی راهبردی، مدل SWOT
  • محمودرضا ایمان پور، علی شمس الدینی، رحیم سرور* صفحات 77-92

    هدف از پژوهش حاضر ضمن بررسی روند اسکان غیررسمی در شهر بجنورد، در مرحله اول شناسایی و تحلیل عوامل کلیدی موثر بر اسکان غیر رسمی و در مرحله دوم ارایه مهمترین سناریوهای پیش روی اسکان غیر رسمی در شهر بجنورد با استفاده از رویکرد تحلیل ساختاری است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است. برای گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه و تکنیک دلفی و مطالعات اسنادی و کتابخانه ای بهره گیری شده است که در سه مرحله تعیین شاخص های کلیدی از طریق روش دلفی و شناسایی پیشران های کلیدی با استفاده از نرم افزار میک مک بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع و در نهایت ارایه سناریوهای اسکان غیررسمی با استفاده از نرم افزار ScenarioWizard انجام گرفته است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که تمامی 26 عامل اصلی بر اسکان غیررسمی بجنورد تاثیرگذار است اما از میان آن ها در مجموع 6 عامل، رشد جمعیت، تداوم مهاجرت به شهرها، دسترسی به مراکز مهم، وجود مزیت های محله برای مهاجرین کم درآمد از قبیل ارزان بودن زمین، وجود جاده اصلی، بیکاری، ضعف مدیریت شهری به عنوان پیشران های کلیدی تاثیرگذار بر اسکان غیررسمی بجنورد مطرح می باشند نتایج بخش دیگر پژوهش نیز حاکی از آن است که به طورکلی 62 سناریو به دست آمده را بر اساس ویژگی های آن ها می توان در 2 گروه قرار داد که این گروه ها نشان دهنده چارچوب کلی وضعیت های حاکم بر اسکان غیررسمی در شهر بجنورد می باشند:گروه اول، سناریوهای اسکان غیررسمی در شهر بجنورد با شرایط نسبتا مطلوب که این گروه شامل 12 سناریو بوده و به نسبت مطلوب ترین شرایط ممکن برای اسکان غیررسمی در شهر بجنورد است گروه دوم، سناریوهای اسکان غیررسمی در شهر بجنورد در آستانه بحران و بحرانی این گروه شامل 50 سناریو بوده و سناریوهایی را شامل می شود که بیشتر پیشران ها، سناریوهای آن در آستانه بحران و یا بحرانی برای تامین امنیت رویدادهای ورزشی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: اسکان غیر رسمی، حاشیه نشینی، رویکرد تحلیل ساختاری، سناریونگاری، بجنورد
  • میرنجف موسوی، کاظم ذوقی بارانی، مریم تک روستا، ساجد بهرامی جاف* صفحات 93-109

    آمایش سرزمین به عنوان مجموعه ای از دانش ها، فنون، اصول، سیاست ها، برنامه ها، اقدامات و عملیات هماهنگ و منسجمی است که به منظور از بین بردن نابرابری ها، ساماندهی و نظم بخشیدن به فضاها و مکان های زیستی و جغرافیایی به کار گرفته می شود. استان کرمانشاه به دلیل واقع شدن در مناطق مرزی غرب کشور و هم جواری با کشور عراق و دارابودن مرزهای طولانی و درعین حال پیچیده، همواره مسایل خاصی به همراه داشته است. تحقیق حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و روش گردآوری کتابخانه ای - پیمایشی با هدف شناسایی معیارهای ژیوپلیتیکی و ژیواکونومیکی موثر تحقق برنامه های آمایشی استان کرمانشاه با استفاده از روش های آماری T تک نمونه ای و رگرسیون خطی صورت گرفته است. نتایج آزمون T تک نمونه ای در بخش شاخصه ای ژیوپلیتیکی نشان داد که نزدیکی به قلمرو سیاسی بی ثبات و بحران زای کشور عراق با امتیاز میانگین 3.84 و در بحث شاخصهای ژیواکونومی عدم توسعه مناسب اقتصادی با امتیاز 3.92  بیشترین اهمیت را از نظر کارشناسان بر روی تحقق پذیری برنامه های آمایشی داشته اند. همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که معیارهای ژیوپلیتیکی دارای تاثیرگذاری بیشتری بر روی تحقق پذیری آمایش سرزمین در استان کرمانشاه بوده است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ژئواکونومیک، آمایش مناطق مرزی، استان کرمانشاه
  • فاطمه رضایی، حامد عباسی*، حوریه مرادی صفحات 111-125

    از عمده ترین محرک های گردشگری در جهان رقابتی امروز نمادها و المان های شهری هستند. شناخت این نمادها و وارد کردن آن ها به حوزه گردشگری می تواند علاوه بر گسترش و صدور فرهنگ و اعتقادات بومی، در پیشبرد اهداف گوناگون این صنعت مثمر ثمر باشد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل نقش نماد و المان های شهری در توسعه گردشگری شهرخرم آباد انجام شد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی همبستگی بوده و نوع تحقیق کاربردی است. جامعه آماری کارشناسان و متخصصان گردشگری شهری است که با توجه به مدل بکارگیری شده تعداد 36 پرسشنامه بین نمونه آماری توزیع شد. ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه بالای 7/0 محاسبه گردید. برای تحلیل داده ها از معادلات ساختاری نرم افزار pls استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که نمادها و المان های شهری 741/0 از تغییرات هویت شهری و 512/0 از تغییرات توسعه گردشگری را به صورت مثبت پیش بینی کرده اند. همچنین هویت شهری 408/0 از تغییرات توسعه گردشگری را پیش بینی کرد. در واقع هویت شهری 302/0 از رابطه نمادها و المان های شهری به توسعه گردشگری را به خود اختصاص داد؛ در نهایت نتایج مدل نهایی تحقیق با توجه به این که هر سه مسیر در حضور متغیر میانجی معنی دار بود حاکی از این است که هویت شهری نقش میانجی گری جزیی را در مدل دارا می باشد.

    کلیدواژگان: المان و نماد، هویت شهری، گردشگری، خرم آباد
  • مصطفی فوادیان، زینب کرکه آبادی*، سعید کامیابی صفحات 127-142

    امروزه شهر ها با باز اندیشی و تامل در فرصت ها و تهدیدهایشان، در پی افزایش قدرت جذب و مطرح کردن خودشان هستند، در این بین برای بسیاری ایده شهر خلاق به شیوه ی نوینی برای نگاه کردن به توسعه شهر تبدیل شده است. از این رو، هدف از پژوهش حاضر تحلیل جایگاه شاخص های شهر خلاق در راستای برندسازی و دستیابی به توسعه پایدار شهری در دامغان می باشد. پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی و از نوع کاربردی است. روش مورد استفاده در مرحله جمع آوری داده ها، مبتنی بر مرور منابع معتبر خارجی و داخلی و میدانی (پرسشنامه) می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، توصیفی و استنباطی از نرم افزار SPSS و مدل SAW استفاده شده است. نتایج آزمون T به منظور بررسی جایگاه شاخص های شهر خلاق در برندسازی شهر دامغان نشان داد در گویه های، شاخص های (سرمایه اجتماعی، نوآوری، کیفیت زندگی، سرمایه انسانی) از عدد مطلوبیت (3)، کمتر ارزیابی شده و در سطح آلفای 000/0 معنادار است. در واقع تحلیل میانگین عددی نشان دهنده جایگاه کم شاخص های شهر خلاق در جهت برندسازی شهر دامغان می باشد. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که ارتباط مثبت و معناداری بین شاخص های شهر خلاق و توسعه پایدار شهر دامغان وجود دارد. در نهایت نتایج مدل SAW نشان داد، ناحیه 5، با امتیاز (670/0)، به عنوان بیشترین میزان تاثیرپذیری و ناحیه 3 با اختلافی قابل توجه با امتیاز (190/0)، به عنوان کمترین میزان توسعه به لحاظ شاخص های شهر خلاق، مطرح می باشند.

    کلیدواژگان: شهر خلاق، برندسازی، توسعه پایدار، شهر دامغان
|
  • Soraya Ebrahimi*, Abdoreza Rahmani Fazli, Farhad Azizpour Pages 1-21

    Today, in order to adapt to real or expected stresses and to deal with natural consequences and crises (drought, floods, earthquakes, etc.), attention to the adaptation capacity of human settlements, especially in rural areas, is of paramount importance. Therefore, the purpose of this article is to investigate and assess the capacity of adaptation of rural areas to the drying of Lake Urmia in Miandoab county. This research was applied in terms of descriptive-analytical method and library and field studies were used to collect data. 15% of the villages of this city were selected as a statistical population using the three criteria of rural household number, geographical distribution and natural location, and then 330 households were selected as the sample size using the Cochranchr('39')s formula. Data were analyzed using one-t-test, Coopras decision model, cluster analysis and Mooren I statistic in GIS software. The results showed that 10% of the villages (three villages of Gol Soleimanabad, Tazehkand Hasloughoubi and Haji Hassan) with high adaptation capacity, 67/6 at medium adaptation level 33/13 at low adaptation level and 67/66 of the villages - which includes 20 sample villages - were in a very low position in terms of adaptive capacity to the drying up of Lake Urmia. In addition, the spatial pattern of adaptation capacity indicators in Miandoab city according to Mooren I statistic follows a random pattern and villages that have access to sufficient water resources and capital and quick access to Miandoab city have a higher adaptation capacity and in The total adaptation capacity of the studied villages is at a moderate to low level.

    Keywords: Adaptation capacity, Drought, Urmia Lake, Miandoab County
  • Mohammadreza Salimi Sobhan*, Mohammad Yapang Gharravi, Maryam Mohammadbeygi Salkhouri, Mostafa Bali Chalandar Pages 23-38

    Cities receive millions of tourists each year, and urban tourism has now become an important activity that has shaped the flow of work, social action, and spatial change, especially in countries.The role of cities in attracting tourists and shaping urban tourism as a spatial model of tourism in the present era has formed another dimension of the urban economy that is the modernization and development of urban appearance, transportation system, tourist resorts and improvement and organization Urban infrastructure leads and is influenced by various factors such as social trust and security of urban spaces, and plays an important role in attracting tourists. This study was designed to investigate the impact of social trust and security of urban spaces in the development of urban tourism. In terms of the purpose of applied research and in terms of research methods, it is a descriptive-analytical research. The statistical population consisted of incoming tourists to Gorgan. Due to the fact that the number of statistical population is unknown, Cochranchr('39')s formula was used for unlimited population and the sample size was 384 people. SPSS and PLS software were used to analyze the data. Findings showed that social trust and security of urban spaces have a significant effect on tourism development so that the impact of the variable security of urban spaces on tourism development is more than social trust.

    Keywords: Social trust, Security of urban spaces, Tourism, Gorgan
  • Hamid Jalaliyan*, Saeed Nasiri Zare Pages 39-57

    The spatial pattern of rural settlements in mountainous areas is limited and unstable compared to other geographical areas. Given the unsustainable patterns of life in these areas, understanding their biological realities can play an important role in the future reconstruction of living spaces. The present study, according to the limited literature in this field, has analyzed the place-spatial pattern of livability in the mountainous rural area of ​​Chorzeq rural district in Tarom county of Zanjan province. The theoretical framework of the research is based on a four-dimensional model of viability and development of sustainable places. The study population (analysis level) included mountainous settlements of Chorzeq district (23 rural points) and the sample size (households) according to Cochranchr('39')s formula was 131 samples, which were distributed among the villages based on the proportional proportion of the number of households in each village. And sampling was done by simple random method. Necessary information and data were collected in two ways: library and field (with a questionnaire). Statistical analysis of questionnaire data was performed by one-sample t-test; Then, in order to determine the spatial-spatial pattern of viability in rural settlements, the viability score of the regions was obtained in the Vickor model and analyzed by the spatial model of hot spots. The required diagrams and maps were drawn in the GIS software environment. According to the research results, bioavailability indices in all dimensions are accepted by the local community and the study areas are in good condition in terms of environmental bioavailability. In terms of biodegradability and its spatial pattern, only the eastern regions of the study area have a regular cluster pattern. Also, there is a significant relationship between spatial factors and biodiversity indices in which spatial factors of altitude and slope have played a greater role.

    Keywords: Livability, Quality of life, Rural Development, Chorzeq, Tarom
  • Masumeh Rafiee*, Afsaneh Majidi Pages 59-75

    Today, natural ecotourism has become more and more important not only as an endless source of income, but also as a sustainable development model. The present article has been compiled based on the strategic planning process, with the basic aim of identifying and prioritizing appropriate natural tourism strategies in the village of Qaleh Qafeh Pachr('39')in. The pristine and extraordinary nature of the mountains and the historical background of this region have made Qaleh Qafeh Pachr('39')in a very powerful village in terms of rural tourism. However, this village lacks the necessary facilities and equipment to accommodate tourists and also lacks the appropriate advertising capabilities to attract tourists. The research method in this study was descriptive-analytical and collecting information from library sources and authorschr('39') observations from the study area. The analysis is based on the SWOT analysis model, which ultimately leads to the presentation of four strategies. By obtaining four strategies and using the matrix of internal and external factors, the strategic tourism position of Qaleh Qafeh Pachr('39')in village in Minoodasht county, has been determined. The results of this study indicate that the vulnerability threshold of this village is very high and needs to be reviewed and appropriate policies to address weaknesses and avoid threats. Also aggressive-development strategies are the most appropriate method of managing activities and practices and also using the strategic planning matrix, the best aggressive-development strategies were presented in the form of conclusions and practical suggestions.

    Keywords: Ecotourism, Qaleh Qafeh Pa'in, Strategic Planning, SWOT Model
  • Mahomoudreza Imanpour, Ali Shamsodini, Rahim Sarvar* Pages 77-92

    The purpose of the current study, in addition to studying the process of informal settlement, is firstly to identify and analyze the key factors and secondly to propose the most important scenarios for informal settlement in Bojnurd using structural analysis approach. The present study is objectively practical and methodologically is based on future studies and an analytical exploratory research. Data was collected through a questionnaire, Delphi techniques, library method and documentary based research. First of all, the identification of key indicators was done utilizing Delphi techniques then the key factors were identified through MicMac based on cross-effect matrix and finally using ScenarioWizard, the scenarios for informal settlement were proposed. The results show that all 26 factors have affected informal settlement in Bojnurd but six factors including population growth, continuous migration to cities, access to important centers, advantages of the area for low income families including affordable housing and existence of roads, unemployment and poor urban management are the key effective factors on informal settlement in Bojnurd. The results of the second part of the study indicated that generally, the resulted 62 factors can be classified in two groups based on their features. These two groups show the general framework of informal settlement in the city. The first group includes informal settlement with relatively desirable conditions which includes 12 scenarios. The second group, however, consisting 50 scenarios, inclues those scenarios whose key factors are critical or on the verge of crisis on the verge of crisis to ensure the security of sorts events.

    Keywords: Informal settlement, Suburbanization, Structural analysis approach, Scenariology, Bojnourd
  • Mirnajaf Mousavi, Kazem Tak Roosta, Maryam Tak Roosta, Sajed Bahrami Jaf* Pages 93-109

    Spatial Planing is a set of coordinated and coherent knowledge, techniques, principles, policies, programs, actions and operations aimed at eliminating inequalities, organizing and regulating biological and geographical spaces and places. Is used. Kermanshah province has always had special problems due to its location in the western border areas of the country and its proximity to Iraq and its long and complex borders. The present research has been done by descriptive-analytical method and library-survey collection method with the aim of identifying effective geopolitical and geoeconomic criteria for the realization of Kermanshah provincechr('39')s beauty programs using one-sample t-test and linear regression statistical methods. The results of one-sample t-test in the section of geopolitical indicators showed that proximity to the unstable and critical political realm of Iraq with an average score of 3.48 and in the discussion of geoeconomic indicators lack of proper economic development with a score of / 92. 3 Experts have been most concerned about the feasibility of beauty programs. Also, the results of regression test showed that geopolitical criteria had a greater impact on the feasibility of land management in Kermanshah province. Also, the results of regression test showed that geopolitical criteria had a greater impact on the feasibility of land management in Kermanshah province.

    Keywords: Geopolitics, Geoeconomics, Land use planning, Border, Kermanshah Province
  • Fatemeh Rezaee, Hamed Abbasi*, Horieh Moradi Pages 111-125

    One of the main drivers of tourism in todaychr('39')s competitive world is urban symbols and elements. Recognizing these symbols and introducing them to the field of tourism can be fruitful in advancing the various goals of this industry, in addition to spreading and exporting indigenous cultures and beliefs. Based on this, the present study was conducted with the aim of identifying and analyzing the role of urban symbols and elements in the development of tourism in Khorramabad. The research method in this research is descriptive-correlation and the type of research is applied. The statistical population is urban tourism experts and specialists, according to the model used, 36 questionnaires were distributed among the statistical sample. Cronbachchr('39')s alpha coefficient for the whole questionnaire was calculated above 0.7. The structural equations of pls software were used to analyze the data. The results showed that urban symbols and elements have positively predicted 0.741 of changes in urban identity and 0.512 of changes in tourism development. Urban identity also predicted 0.408 of changes in tourism development. In fact, urban identity accounted for 0.302 of the relationship between urban symbols and elements to tourism development; Finally, the results of the final research model, considering that all three paths were significant in the presence of the mediator variable, indicate that urban identity has a partial mediation role in the model.

    Keywords: Symbol, element, Urban identity, Tourism, Khorramabad
  • Mostafa Foadiyan, Zeynab Karkehabadi*, Saeed Kamyabi Pages 127-142

    Cities today, by rethinking and contemplating their opportunities and threats, seek to increase their power to attract and present themselves. In the meantime, for many, the idea of a creative city has become a new way of looking at city development. Therefore, the purpose of this study is to Analysis of the position of creative city indicators in the direction of branding to achieve sustainable urban development in Damghan city. The present study is an analytical-applied research. The method used in the data collection stage is based on a review of valid external and internal and field sources (questionnaire).  For data analysis, SPSS software and descriptive and inferential SAW model is used. The results of t-test to evaluate the position of creative city indicators in branding of Damghan city showed that in items, indicators (social capital, innovation, quality of life, human capital) are less evaluated than the utility number (3) and at the level of alpha 0. 000 is significant. In fact, the numerical average analysis shows the low position of the indicators of the creative city in the direction of branding the city of Damghan. The results of Spearman correlation test showed that there is a positive and significant relationship between the indicators of creative city and sustainable development of Damghan city. Finally, the results of SAW model showed area (5), with a score (0.670), as the most affected and area (3), with a significant difference. With a score (0.190), they are considered as the least amount of development in terms of creative city indicators.

    Keywords: Creative city, Branding, Sustainable Development, Damghan City