فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال هشتم شماره 2 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/21
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی اصغر کلاهی صفحات 138-141

    در جعبه بسته بندی و دستورالعمل کارخانه سازنده واکسن AstraZeneca برای ایمن سازی علیه COVID-19 نوشته شده است که هر ویال حاوی 5 میلی لیتر برای 10 نفر است. بر اساس این سند، وزارت بهداشت در ایران نیز استفاده از یک ویال را برای واکسیناسیون 10 نفر در نظر گرفته است. ولی در مشاهدات میدانی دیده می شود که بعد از کشیدن 10 دوز واکسن از هر ویال، هنوز بیش از نیم میلی لیتر از محلول واکسن باقی مانده است، که مطابق دستورالعمل بلااستفاده مانده و هدر می رود. در حالی که می توان از آن به عنوان یک دوز اضافی استفاده نمود. ایران با اینکه چهاردهمین رتبه جهان از نظر ابتلا و دومین رتبه مرگ و میر را دارد و یکی از کشورهای با ابتلا بالا می باشد، ولی میزان واکسیناسیون در آن هنوز پایین است، شایسته است که از واکسن تهیه شده استفاده بهینه به عمل آید. مشاهدات میدانی همچنین نشان می دهد که عوامل اجرایی ایمن سازی اعم از واکسیناتور، مدیران، نیروهای نظارت کننده که در صف مقدم درک کمبود واکسن هستند، از هدر رفت واکسن با ارزش و گران بها رنج می برند. تولیدکنندگان واکسن به طور معمول مقدار اضافی در یک ویال می گذارند. علت آن می تواند پیشگیری از کسری محلول برای مواقعی باشد که در زمان کشیدن واکسن به جای 5/0 مثلا 6/0 میلی لیتر کشیده می شود. این مشکل بیشتر در استفاده از سرنگ های بزرگ تر رخ می دهد. تفاوت در فضای مرده بین سرنگ های 1 و 3 میلی لیتری در واکسیناسیون COVID-19 قبلا در ایالات متحده بحث شده است. نظر به اینکه می توان از سرنگ های نیم میلی لیتر استفاده کرد و امکان بیشتر کشیدن محلول را از بین برد و همچنین مشکلات تهیه واکسن به علت تحریم های غیرانسانی، می توان به جای 10 دوز، از یک ویال 11 دوز استفاده شود که از هدر رفتن واکسنی که با هزینه ها و مشکلات زیاد تهیه می شود، پیشگیری نمود. در مرکز مورد بازدید ما اغلب از سرنگ نیم میلی لیتری استفاده می شود و همه ویال های واکسن بعد از استفاده برای 10 نفر هنوز دارای محلول بیش از نیم میلی لیتر بوده که حداقل برای ایمن سازی یک نفر اضافی کافی می باشد. در حالی که هر روز آسیب های ناشی از اپیدمی همه گیر در ایران ادامه دارد، این واکسن با دوز اضافی در ویال 10 دوز AstraZeneca می تواند جان بیشتری را نجات دهد. ما توصیه می کنیم از دوز اضافی AstraZeneca برای شخص دیگری استفاده کنید و ثبت نام افراد را به جای 10 نفر فعلی به 11 نفر برسانید. اتلاف دوزهای واکسن COVID-19 ممکن است واکسیناسیون افراد در کشورهای در حال توسعه را در مدت زمان کوتاه محدود کند. با استفاده از این سیاست ، تقریبا می توانیم 10 درصد واکسن بیشتری به جامعه ارایه دهیم. چون بسیاری از کشورها هنوز قادر به تامین واکسن COVID-19 کافی برای شروع واکسیناسیون های گسترده نیستند. این روش را می توان به سایر کشورها و سایر واکسن های دارای دوزهای مختلف از جمله Pfizer و Moderna توصیه کرد. بنابراین توصیه می شود که مسیولین اجرایی وزارت بهداشت، بر اساس این واقعیت، موضوع را مورد بررسی قرار داده و با بازنگری در دستورالعمل ها امکان استفاده بیشتر از منابع محدود واکسن را فراهم نمایند تا امکان ایمن سازی 10% افراد بیشتر فراهم شده و از هدر رفتن منابع پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: واکسیناسیون، ایمن سازی، AstraZeneca، COVID-19، دوز اضافی
  • فاطمه فیضی خواه، رمضان حسن زاده*، قدرت الله عباسی صفحات 152-166
    زمینه و هدف

     طلاق عاطفی وضعیتی بین زن و شوهر است که روابطشان دچار اختلال شده و سرمایه عاطفی بین فردی آنان به صورت انفعالی در آمده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با آموزش تاب‌آوری بر حس انسجام فردی و طلاق عاطفی در زنان متقاضی طلاق بود.

    روش و مواد

     روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متقاضی طلاق شهر تهران بود که بین دی ماه 1397 تا اردیبهشت 1398 برای طلاق به دادگاه خانواده شهید باهنر تهران مراجعه کرده بودند. از بین آنها‌ 90 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه، هر گروه 30 نفر جایگذاری شدند. برنامه آموزش تاب‌آوری در 11 جلسه 120 دقیقه‌ای به صورت هفتگی و پروتکل درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 10 جلسه 120 دقیقه‌ای به صورت هفتگی اجرا شد اما گروه گواه مداخله‌ای دریافت نکرد. هر سه گروه در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه‌های احساس انسجام فردی و طلاق عاطفی پاسخ دادند. تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری به کمک نرم افزار SPSS-22 صورت گرفت. 

    یافته ها

     در گروه آموزش تاب آوری، میانگین (انحراف معیار) حس انسجام فردی از (9/8) 5/65 در پیش آزمون به (5/11) 6/79 در پس آزمون و (3/11) 5/79 در پیگیری افزایش یافت (001/0>P). در گروه درمان پذیرش و تعهد میانگین (انحراف معیار) حس انسجام فردی) از (6/9) 4/64 در پیش آزمون به (1/12) 1/78 در پس آزمون و (1/12) 8/77 در پیگیری افزایش یافت (001/0>P). در گروه آموزش تاب آوری، میانگین (انحراف معیار) طلاق عاطفی از (8/3) 2/18در پیش آزمون به (7/3) 6/12 در پس آزمون و (4/3) 4/12 در پیگیری کاهش یافت (001/0>P). در گروه درمان پذیرش و تعهد میانگین (انحراف معیار) طلاق عاطفی از (8/3) 5/18 در پیش آزمون به (7/3) 8/14 و (5/3) 6/14در پیگیری کاهش یافت (001/0>P). در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) نمرات حس انسجام فردی و طلاق عاطفی  در پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی نداشت. آموزش تاب آوری اثر بیشتری در مقایسه با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر طلاق عاطفی داشت (01/0P<) اما بین گروه‌های آموزش تاب آوری با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در متغیر حس انسجام فردی تفاوتی وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری:

     مطالعه نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و آموزش تاب‌آوری هر دو بر افزایش حس انسجام فردی و کاهش طلاق عاطفی زنان متقاضی طلاق موثر بودند ولی آموزش تاب‌آوری بر کاهش طلاق عاطفی موثرتر بود.

    کلیدواژگان: حس انسجام فردی، طلاق عاطفی، درمان پذیرش و تعهد، آموزش تاب آوری
  • زهره نصیری، حسن احدی*، مریم کلهرنیا گلکار، سعید تیموری، نیره خادم غائبی صفحات 167-177
    زمینه و  هدف

     زنان نابارور معمولا برای تحقق آرزوی خود برای فرزندآوری از روش لقاح آزمایشگاهی(IVF ‐ ET)  که یک فرایند استرس‌زاست، استفاده می‌کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر اضطراب حالت در زنان نابارور تحت درمان IVF انجام شد.

    روش و مواد

     پژوهش از نوع پژوهش‌های شبه‌آزمایشی با دو گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری را کلیه زنان نابارور مراجعه کننده به یک مرکز درمان ناباروری در شهر مشهد تشکیل دادند. از این گروه 60 زن با سابقه ناباروری با شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای گروه آزمایش به مدت هشت جلسه دو ساعته آموزش ذهن آگاهی بصورت هفته ای برگزار گردید اما گروه شاهد هیچ گونه خدمات روانشناختی را دریافت نکردند. افراد دو گروه پرسشنامه ها را در مرحله قبل و بعد از مداخله تکمیل کردند. سه ماه بعد به منظور پیگیری اثرات مداخله آموزشی مجددا پرسشنامه توسط افراد گروه ازمایش تکمیل گردید جهت اندازه‌گیری اضطراب از پرسشنامه اضطراب حالت Speilberger استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون کوواریانس تک متغیره به کمک نرم افزار SPSS-21 انجام گردید.  

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) سن گروه آزمایش (9/4) 1/31 و گروه شاهد (1/5) 2/31 سال بود. میانگین (انحراف معیار) اضطراب حالت در گروه آزمایش از (8/12) 1/44 در پیش آزمون به (1/11) 4/41 در پس آزمون و (1/11) 8/40 در مرحله پیگیری کاهش یافت (01/0>P). ولی در گروه گواه، میانگین (انحراف معیار) اضطراب حالت از (3/12) 1/47 در پیش آزمون به (1/12) 5/46 در پس آزمون و (1/12) 2/46 در مرحله پیگیری رسید که تفاوت معنی دار نبود.

    نتیجه‌گیری: 

    مطالعه نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی، موجب کاهش اضطراب حالت در زنان ناباور تحت درمان IVF شد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، اضطراب حالت، زنان نابارور، لقاح آزمایشگاهی
  • فاطمه صدرهاشمی، پرویز عسگری*، بهنام مکوندی، ناصر سراج خرمی صفحات 178-193
    زمینه و  هدف

     دیابت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که جریان منظم زندگی را مختل می کند و می تواند پیامدهای روانی مهمی به دنبال داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر امیدواری، تنظیم هیجان، عملکرد اجتماعی و کنترل قند خون بیماران مبتلا به دیابت بود.

    روش و مواد

     پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه‌کننده به مراکز درمانی و انجمن دیابت شهر اصفهان در دامنه سنی بین 30 تا 60 سال در سال 1398 بودند. به روش نمونه‌گیری هدفمند 60 نفر انتخاب و به طور تصادفی، در دو گروه درمان پذیرش و تعهد و گروه گواه هر گروه 30 نفر، گماشته شدند. پیش از انجام مداخله، پیش آزمون برگزار شد، داده ها با استفاده از آزمایش هموگلوبین A1C، پرسشنامه تنظیم هیجان، پرسشنامه عملکرد اجتماعی و مقیاس امیدواری به دست آمد. سپس پس آزمون اجرا شد و پس از دو ماه از اجرای پس آزمون، دوره پیگیری انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.  

    یافته ها

     در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) تنظیم هیجان مثبت از (4/13) 6/87 در پیش آزمون به (1/17) 3/94 در پس آزمون و (2/17) 8/95 در پیگیری افزایش یافت (001/0>P) و میانگین (انحراف معیار) تنظیم هیجان منفی از (9/8) 6/44 در پیش آزمون به (1/8) 7/35 در پس آزمون و (8/7) 2/33 در پیگیری کاهش یافت (001/0>P). همچنین میانگین (انحراف معیار) عملکرد اجتماعی از (3/9) 58 در پیش آزمون به (9) 4/73 در پس آزمون و (9/9) 1/74 در پیگیری و میانگین (انحراف معیار) امیدواری از (8/6) 31 در پیش آزمون به (9/7) 6/40 در پس آزمون و (6/7) 9/39 در پیگیری افزایش یافت (001/0>P). در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) هموگلوبین A1C از (3/1) 3/7 در پیش آزمون به (1) 1/6 در پس آزمون و (9/0) 3/6 در پیگیری کاهش یافت (013/0=P). نمرات گروه گواه در سه مرحله آزمون در هیچ یک از متغیرها تفاوتی نداشت.

    نتیجه‌گیری: 

    مطالعه نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش امیدواری، افزایش تنظیم هیجان مثبت، کاهش تنظیم هیجان منفی، کنترل قند خون و افزایش عملکرد اجتماعی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو تاثیرگذار بود و می توان از این درمان در جهت بهبود مشکلات روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، امیدواری، تنظیم هیجان، کنترل قندخون، عملکرد اجتماعی، دیابت نوع دو
  • سید محمود طباطبایی*، سهیل صادقی، اکرم محمدی صفحات 194-204
    زمینه و هدف

     بستر اصلی دستیابی به سلامت جسم و فکر در بین جوانان گسترش معنویت مبتنی بر وحی الهی در بین این قشر ارزشمند است که یکی از بهترین مصادیق آن، نگرش و التزام عملی به نماز در بین دانشجویان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نگرش و التزام عملی  به نماز و عوامل موثر بر آن در بین دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد.

    روش و مواد

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 97- 1396 با مشارکت 308 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای متناسب (بر حسب دانشکده و جنس) بود. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه میزان التزام عملی به نماز که از چهار زیر مقیاس تشکیل شده؛ و همچنین پرسشنامه عملکرد دینی همسالان، والدین و دانشگاه (درحوزه نماز) استفاده گردیده است. در این تحقیق، متناسب با متغیرهای مورد مطالعه و نوع داده های جمع آوری شده، به منظور توصیف آنان از شاخص های میانگین، انحراف معیار، حداقل و حداکثر نمره ها استفاده شد. در مرحله تحلیل آماری، با توجه به ماهیت مقیاس اندازه گیری که از نوع فاصله ای است جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون خطی، همبستگی پیرسون و آزمون تی دو گروه مستقل استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج مطالعه نشان داد که بین عملکرد دینی والدین با ضریب همبستگی (58/0)، همسالان با ضریب همبستگی (45/0) و دانشگاه با ضریب همبستگی (36/0) (در حوزه نماز) و نگرش و التزام عملی به نماز رابطه مستقیم با سطح معناداری 00/0 در هر سه متغیر وجود دارد. به عبارتی با افزایش میزان عملکرد دینی والدین، همسالان و دانشگاه (درحوزه نماز)، میزان نگرش و التزام عملی به نماز در بین دانشجویان نیز افزایش می یابد. همچنین با مقایسه ضرایب رگرسیونی استاندارد (Beta)، مشخص شد که بیشترین تاثیر را متغیر عملکرد دینی خانواده (در حوزه نماز) با بتای (46/0) بر نگرش و التزام عملی به نماز دارد . در مرتبه دوم تاثیر گذاری متغیر عملکرد دینی همسالان (در حوزه نماز) با بتای (30/0) و در مرتبه سوم متغیر عملکرد دینی دانشگاه (در حوزه نماز) با بتای (11/0) قرار دارد. آزمون تی دو گروه مستقل نیز نشان داد که بین دو گروه دختران و پسران و همچنین مجردها و متاهل ها از نظر میزان نگرش و التزام عملی به نماز تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد میزان التزام عملی به نماز  توسط گروه نمونه بیشتر از حد متوسط مقیاس بوده بنابراین می توان بیان کرد که گروه نمونه مورد مطالعه از وضعیت نسبتا مطلوبی در التزام عملی به نماز برخوردار می باشد. همچنین خانواده در کنار گروه دوستان و دانشگاه  به عنوان مهم ترین نهاد برای رشد و تعالی فرزندان، دارای جایگاهی بسیار مهم برای ظهور و بروز اعتقادات و میزان پایبندی به واجبات دینی فرزندان می باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد دینی خانوداه، عملکرد دینی همسالان، عملکرد دینی دانشگاه، نگرش و التزام عملی به نماز
  • زری احمدی، سعیده بزازیان*، بیوک تاجری، اسدالله رجب صفحات 205-220
    زمینه

     یکی از مشکلات دیابت در افراد مسن، احتمال ابتلا به بیماری دیگر همزمانی است که کنترل قند خون را مشکل تر می سازد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی خنده درمانی و درمان راه حل محور گروهی بر امید به زندگی، معناجویی، شفقت به خود و کاهش قند خون بیماران سالمند مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش و مواد

     پژوهش حاضر یک تحقیق کاربردی و از نظر روش تحقیق از نوع تحقیقات شبه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران سالمند 60 تا 75 سال مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز درمانی تحت پوشش انجمن دیابت ایران در شهر تهران بودند که از بین آن ها تعداد 90 نفر به صورت تصادفی در سه گروه خنده درمانی (30=n)، درمان راه حل مدار  (30=n) و گروه کنترل (30=n) جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه شفقت به خود، امید به زندگی، معناجویی و آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) به دست آمد. جهت پیگیری و بررسی پایداری تاثیر روش های درمانی، تکمیل پرسشنامه ها و آزمایش A1c دو ماه پس از پایان دوره آموزشی مجددا انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر(repeated measure) و با بهره گیری از نرم افزار SPSS.26 تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که میانگین معناجویی، و شفقت خود در گروه خنده درمانی در پایان پس آزمون بالاتر از گروه راه حل مدار بوده است. اما دو گروه از نظر امید به زندگی و کاهش قند خون تفاوت معناداری تا مرحله پس آزمون با هم نداشتند (05/0<p). با این حال بین هر دو گروه آزمایش و گواه تفاوات معناداری از نظر متغیرهای پژوهش وجود داشت و می توان گفت هر دو گروه خنده درمانی و درمان راه حل محور تاثیر معناداری بر امید به زندگی، معناجویی، شفقت خود و کاهش قند داشتند (01/0>p).

    نتیجه گیری

     می توان نتیجه گرفت گفت هر دو گروه خنده درمانی و درمان راه حل محور تاثیر معناداری بر امید به زندگی، معناجویی، شفقت خود و کاهش قند داشتند و می توان از این دو درمان در مراکز درمانی برای بهبود وضعیت بیماران مبتلا به دیابت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خنده درمانی، امیدواری، معناجویی، شفقت خود، هموگلوبین A1C، سالمندان، دیابت نوع دو
  • هادی فرزدی، علیرضا حیدرئی*، فردین مرادی منش، فرح نادری صفحات 221-231
    زمینه و  هدف

     سندرم روده تحریک‌پذیر یک اختلال کنشی دستگاه گوارش است که ازنقطه‌نظر بالینی، با علایمی چون تغییر وضعیت اجابت مزاج، درد و احساس اتساع شکمی تشخیص داده می‌شود و علاوه بر درمان داوریی، نیازمند انحام مداخلات روانشناختی است. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان روان پویشی کوتاه مدت بر شدت علایم و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر انجام شد.

    روش و مواد

     طرح پژوهش از نوع طرح های کاربردی و شبه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری (سه ماهه) همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک‌پذیر شهر تهران در سال 1399 بود. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر از جامعه مذکور است که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌ صورت تصادفی در دو  گروه آزمایش و شاهد مساوی قرار گرفت. پیش از انجام مداخله، پیش آزمون برگزار شد، پس از آن گروه‌ آزمایش تحت درمان روان پویشی کوتاه مدت در 13 جلسه 90 دقیقه‌ای قرار گرفت اما گروه گواه هیچ‌گونه مداخله‌ای دریافت نکرد. سپس پس آزمون اجرا شد و پس از سه ماه از اجرای پس آزمون، دوره پیگیری انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه شدت علایم سندروم روده تحریک‌پذیر و مقیاس کوتاه شده ادراک بیماری بود. تجزیه‌وتحلیل داده ها توسط نرم‌افزار spss.22 و تحلیل کوواریانس تک متغیره صورت پذیرفت. 

    یافته ها

     در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) شدت علایم از (3/22) 150 در پیش آزمون به (17) 4/124 در پس آزمون و (17) 5/120 در مرحله پیگیری کاهش یافت (001/0>P) و میانگین (انحراف معیار) ادراک بیماری از (5/3) 4/40 در پیش آزمون به (5/3) 4/48 در پس آزمون و (3/3) 7/48 در مرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P) اما در گروه گواه در نمرات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه‌گیری: 

    مطالعه نشان داد درمان روان پویشی کوتاه‌مدت موجب کاهش شدت علایم و افزایش ادراک بیماری در بیماران مبتلابه سندروم روده تحریک‌پذیر شد.

    کلیدواژگان: درمان روان پویشی کوتاه مدت، شدت علائم، ادراک بیماری، بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر
  • امیرعباس بوستانی کاشانی، آناهیتا خدابخشی کولایی*، حسین داوودی، حسن حیدری صفحات 232-246
    زمینه و هدف

    داشتن یک ازدواج پایدار منوط به مهارت های ارتباطی اثربخش، همدلی زوج ها و مهارته ای اجتماعی است. الگوی روایت درمانی با تاکید بر داستان های زندگی می تواند به رشد و ارتقا این مهارت ها یاری برساند. لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی الگوی روایت درمانی بر مهارت های ارتباطی، ابرازگری هیجانی و همدلی در دختران و پسران آماده ازدواج شهر کاشان بود.

    روش و مواد

    این مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دختران و پسران در آستانه ازدواج شهرستان کاشان و مراجعه کننده به کلینیک روانشناسی وستا کاشان در نیمه اول سال 1398 بودند. تعداد 60 نفر از مراجعه کنندگان با روش نمونه گیری تصادفی ساده برای پژوهش انتخاب شدند و گمارش آنها به صورت تصادفی در دو گروه (30نفر در گروه مداخله روایت درمانی و 30 نفر در گروه گواه) بود. گروه آزمایش در 11 جلسه روایت درمانی گروهی شرکت کردند، درحالی که گروه گواه تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه های ابرازگری هیجانی KingوEmmon ، مهارت های ارتباطی Matson و همدلی مهرابیان و Epstein بود. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش از روش تجزیه و تحلیل کوواریانس چند متغیره با ساتفاده از نرم افزار22 -SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) نمره مهارت های ارتباطی از (8/2) 7/46 در پیش آزمون به (2/6) 1/69 در پس آزمون (001/0>P)، ابرازگری هیجانی از (3/3) 4/27 در پیش آزمون به (1/6) 1/56 پس آزمون (001/0>P) و نمره همدلی از (2/20) 5/70 در پیش آزمون به (2/27) 103 در پس آزمون (001/0>P) افزایش یافت، اما در گروه گواه تفاوت معنی داری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون ملاحظه نشد.

    نتیجه گیری

    الگوی روایت درمانی موجب افزایش مهارت های ارتباطی، ابرازگری هیجانی و همدلی در دختران و پسران آماده ازدواج شد.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، مهارت های ارتباطی، ابرازگری هیجانی، همدلی، ازدواج
  • سجاد بشرپور*، سمانه عزیزی آرام، فاضله حیدری صفحات 247-263
    زمینه و هدف

    فجایع طبیعی نظیر زلزله می‌توانند پیامدهای روان‌شناختی بلندمدتی برای افراد داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف مدل‌یابی علی رشد پس‌آسیبی افراد زلزله‌زده بر اساس حمایت اجتماعی، ذهن آگاهی و نشخوار فکری با میانجی گری پذیرش و عمل انجام گرفت.

    روش و مواد

    روش پژوهش حاضرتوصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی افراد بالای 18 سال ساکن در شهر سرپل ذهاب بود که زلزله آبان ماه سال 1396 را تجربه کرده بودند. از میان آنها تعداد 120 نفر به روش نمونه گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه رشد پس آسیبی، مقیاس حمایت اجتماعی، پرسشنامه مهارت‌های ذهن آگاهی کنتاکی، مقیاس پاسخ نشخوار و پرسشنامه پذیرش و عمل استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدل‌یابی معادلات ساختاری و نرم‌افزارهای SPSS-23 و  Lisrel-8.8انجام شد.

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) سن آزمودنی‌ها (9/5) 2/21 بود. با افزایش نشخوار فکری با میانگین (انحراف معیار) (7/12) 7/43، رشد پس‌آسیبی 8/54 (2/14) و پذیرش و عمل (6/17) 8/53 کاهش یافت (01/0>P). با افزایش ذهن‌آگاهی (2/15) 8/62 و حمایت اجتماعی (6/12) 1/53، پذیرش و عمل و رشد پس‌آسیبی افزایش یافتند و رشد پس‌آسیبی نیز با افزایش پذیرش و عمل افزایش یافت (01/0>P)، پذیرش و عمل اثرات تعدیل‌کننده در روابط نشخوار فکری، ذهن‌آگاهی و حمایت اجتماعی با رشد پس ‎آسیبی داشت.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که میزان پذیرش و عمل و رشد پس‌آسیبی افراد زلزله‌زده با افزایش نشخوار فکری کاهش و با افزایش ذهن‌آگاهی و حمایت اجتماعی افزایش یافت. افزایش پذیرش و عمل نیز موجب افزایش میزان رشد پس‌آسیبی شد. همچنین حمایت اجتماعی و ذهن‌آگاهی با افزایش پذیرش و تعهد، رشد پس‌آسیبی را افزایش داد و نشخوار فکری نیز با کاهش پذیرش و تعهد، منجر به کاهش رشد پس‌آسیبی شد.

    کلیدواژگان: رشد پس آسیبی، حمایت اجتماعی، ذهن آگاهی، نشخوار فکری، پذیرش و عمل
  • عفت نوروزی، اکرم دهقانی*، مصطفی نوکنی، سید عباس حقایق صفحات 264-274
    زمینه و هدف

     نقش چاقی در بیماری های مختلف که محور توجه نظام سلامت در سراسر جهان است و پیامدهای اجتماعی و روانی و اقتصادی همراه آن، باعث شده است که این موضوع به عنوان اپیدمی و تهدید جهانی برای سلامتی مطرح شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش پیش بینی کنندگی راهبردهای مقابله ای و سلامت معنوی در کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به چاقی انجام گرفت.

    روش و مواد

     روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان باردار مبتلا به چاقی مراجعه‌کننده به خانه های سلامت و درمانگاه های مامایی شهر اراک در سال 1398 تشکیل دادند، که از میان آن‌ها، تعداد  200 نفر با روش نمونه‌گیری به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، پرسشنامه راهبردهای مقابله‌ای، پرسشنامه سلامت معنوی. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS-24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل رگرسیون) انجام پذیرفت.

    یافته  ها: 

    میانگین (انحراف معیار) سن مشارکت کنندگان (4/4) 1/29 سال بود. نتایج نشان داد با افزایش میانگین (انحراف معیار) نمره مقابله حل مساله (1/4) 1/14 (001/0>P)، و با کاهش میانگین (انحراف معیار) مقابله هیجان مدار (5/9) 3/33 (004/0=P)، میانگین (انحراف معیار) نمره کیفیت زندگی (5/13) 2/92 افزایش یافت. با افزایش سلامت وجودی با میانگین (انحراف معیار) (3/5) 5/45، میانگین (انحراف معیار) نمره کیفیت زندگی (5/13) 2/92  افزایش یافت (002/0=P). متغیرهای راهبردهای مقابله ای و ابعاد سلامت معنوی 22% از واریانس متغیر کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به چاقی را تبین می کنند.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد با افزایش مقابله مسئله مدار و کاهش مقابله هیجان مدار و با افزایش سلامت وجودی، کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به چاقی بهبود یافت.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، راهبردهای مقابله ای، سلامت معنوی، زنان باردار، چاقی
  • زینب عامری، پرویز عسگری*، علیرضا حیدرئی، سعید بختیارپور صفحات 275-287
    زمینه و هدف

    تشخیص سرطان و به دنبال آن تحمل درمان‌های طولانی معمولا تجارب استرس‌زا به حساب می‌آید. لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش معنویت درمانی برتحمل پریشانی و اضطراب مرگ در بیماران مبتلا به سرطان خون بیمارستان ولیعصر شهر خرمشهر در سال 1398 بودند.

    روش و مواد

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به بیماری سرطان خون مراجعه کننده به بیمارستان ولیعصر شهر خرمشهر در سال 1398 به تعداد 98 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند تعداد 30 نفر از آنان انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایشی و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه‌های تحمل پریشانی و اضطراب مرگ استفاده شد. پیش از انجام مداخله، پیش آزمون برگزار شد، سپس گروه‌ آزمایش تحت آموزش معنویت درمانی (12جلسه 90 دقیقه‌ای) قرار گرفت اما گروه گواه هیچ‌گونه مداخله‌ای دریافت نکرد. سپس پس آزمون اجرا شد و پس از یک ماه از اجرای پس آزمون، دوره پیگیری انجام شد. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سنی گروه آزمایش (6/4) 9/32 و گروه گواه (1/5) 3/34 سال بود. مطالعه نشان داد در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) اضطراب مرگ از (4/1) 4/12 در پیش آزمون به (3/1) 9/7 در پس آزمون و (2/1) 7/7 در پیگیری کاهش یافت (001/0>P). اما در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) اضطراب مرگ از (8/1) 6/12 در پیش آزمون به (6/1) 5/11 در پس آزمون و (3/1) 4/11 در پیگیری رسید که تفاوت معنی داری نداشت. در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) تحمل پریشانی از (8/2) 6/24 در پیش آزمون به (3/4) 57 در پس آزمون و (2/4) 8/54 در پیگیری افزایش یافت (001/0>P). اما در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) تحمل پریشانی از (7/5) 8/31 در پیش آزمون به (9/6) 5/30 در پس آزمون و (6/10) 6/32 در پیگیری رسید که تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد معنویت درمانی منجر به کاهش اضطراب مرگ و افزایش تحمل پریشانی در بیماران مبتلا به سرطان خون می گردد.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، مهارت های ارتباطی، ابرازگری هیجانی، همدلی، ازدواج
  • مهدی اسکندری، سیمین دخت رضاخانی*، معصومه بهبودی صفحات 288-304
    زمینه و هدف

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس غیرقابل پیش‌بینی و یکی از مهم ترین بیماری‌های تغییر دهنده زندگی فرد است و به تدریج او را به سمت ناتوانی پیش می‌برد. بین سلامتی و کیفیت زندگی افراد ارتباط نزدیکی وجود دارد با اصلاح کیفیت زندگی می‌توان از بروز حملات بیماری و ناتوانی پیشرونده مرتبط با بیماری جسمانی جلوگیری کرد. لذا این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مثبت‌گرا بر سرمایه‌های روان‌شناختی و سبک‌های ابراز هیجان زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام گرفت.

    روش و مواد

    این مطالعه، پژوهشی نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون و دوره پیگیری دو ماهه با گروه گواه بود. جامعه پژوهش کلیه زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس بود که در سال 1398 عضو انجمن مولتیپل اسکلروزیس شهر تهران بودند که از این تعداد 24 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه (مثبت‌نگر و گروه گواه) گمارده شدند و در سه مرحله به پرسش‌نامه‌های سرمایه روان‌شناختی Luthans و پرسش‌نامه دوسوگرایی در ابراز هیجان Emmons و King پاسخ دادند. داده‌های به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته با اندازه‌گیری مکرر در نرم افزار SPSS-26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) تاب آوری و امیدواری گروه آزمایش به ترتیب از (3/5) 18/7 و (5/1) 20 در پیش آزمون به (2/6) 21/5 و (4/4) 22/5 در پس آزمون و (4) 21/8 و (4/2) 22/7 در پیگیری افزایش یافت (P<0/05) اما نمرات گروه گواه در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوتی نداشت. همچنین میانگین (انحراف معیار) خودکارآمدی و خوش‌بینی گروه آزمایش به ترتیب از (6/9) 22/8 و (3/1) 22/9 در پیش ازمون به (5/9) 22 و (3/6) 22/3 در پس آزمون و (5/5) 22 و(3/9) 22/5 در پیگیری تغییر کرد (P<0/05) اما این کاهش از نظر آماری در مقایسه با گروه گواه معنادار نبود. علاوه بر این، میانگین (انحراف معیار) دوسوگرایی در ابراز هیجان مثبت و منفی و ابراز صمیمیت گروه آزمایش به ترتیب از (3) 20/1 و(1/6) 8 و (2) 16/5 در پیش آزمون به (4/2) 24/9 و (1/4) 6/7 و (2/1) 19/9 در پس آزمون و (3/8) 24/4 و (1/8) 5/4 و (2) 21 در پیگیری تغییر یافت (P<0/001) اما نمرات گروه گواه در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوتی نداشت.

    نتیجه‌گیری: 

    مطالعه نشان داد که درمان مثبت‌نگر، از بین مولفه های سرمایه های روانشناختی تاب‌آوری و امیدواری را افزایش داد شد اما در مولفه‌های خودکارآمدی و خوش‌بینی تغییری ایجاد نکرد، علاوه بر این، درمان‌مثبت‌نگر ابراز هیجان مثبت و ابراز صمیمیت را افزایش و ابراز منفی هیجان را کاهش داد.

    کلیدواژگان: درمان مثبت گرا، سرمایه های روان شناختی، سبک های ابراز هیجان، مولتیپل اسکلروزیس
  • ذبیح الله آرمین، محمدکاظم فخری*، رمضان حسن زاده صفحات 305-319
    زمینه و هدف

    خیانت پیامدهای بسیار مخربی برای فرد درگیر در خیانت و همسر خیانت دیده به دنبال دارد و هنوز هم بیشترین چالش را برای همسران ایجاد می‌کند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش غنی‌سازی روابط زوجین بر اساس مدل Enrich و آموزش سبک‌های حل تعارض بر خوش‌بینی و نگرش به خیانت در زوجین خیانت دیده بود.

    روش و مواد

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش مراجعین از سوی دادگستری جهت ارایه مشاوره پیش از طلاق به مراکز مشاوره و روان‌شناسی شهر سبزوار در طول سال 98-1397 بودند. با روش نمونه گیری هدفمند، 30 زوج (60 نفر) انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه نگرش به خیانت Whitty و پرسشنامه خوش‌بینی Scheier & Carver بود. گروه آزمایش، غنی‌سازی روابط زوجین بر اساس مدل Enrich را طی 6 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفتگی دریافت نمود و گروه دوم آزمایش، سبک های حل تعارض طی هفت جلسه، هفته‌ای یک‌بار و به مدت هر جلسه 90 دقیقه را دریافت نمود. گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه نگرش به خیانت زناشویی و پرسشنامه خوش‌بینی در هر سه گروه اجرا شد. داده‌ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) نگرش به خیانت زناشویی گروه غنی سازی روابط زوجین از (3/4) 7/22 در پیش آزمون به (8/2) 2/14 در پس آزمون کاهش یافت (001/0>P). میانگین (انحراف معیار) نگرش به خیانت زناشویی در گروه سبک های حل تعارض از (3/6)2/22 در پیش آزمون به (2/4) 1/17 در پس آزمون کاهش یافت (001/0>P). در گروه شاهد نمرات پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی نداشت. همچنین میانگین (انحراف معیار) خوش بینی در گروه غنی سازی روابط زوجین از (2/2)3/7 در پیش آزمون به (8/3) 4/15 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P). میانگین (انحراف معیار) خوش بینی در گروه سبک های حل تعارض از (6/1) 9/7 در پیش آزمون به (9/1) 8/12 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P). در گروه شاهد نمرات پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی نداشت.

    نتیجه‌گیری: 

    مطالعه نشان داد که آموزش غنی‌سازی روابط زوجین بر اساس مدل Enrich و آموزش سبک‌های حل تعارض هر دو موجب افزایش خوش‌بینی و کاهش نگرش سهل گیرانه به خیانت در زوجین خیانت دیده شدند. آموزش غنی‌سازی روابط زوجین بر اساس مدل Enrich زوجین نسبت به آموزش سبک حل تعارض تاثیر بیشتری بر کاهش نگرش سهل گیرانه به خیانت زناشویی و افزایش خوش بینی داشت.

    کلیدواژگان: خوش بینی، خیانت زناشویی، حل تعارض، زوجین
|
  • AliAsghar Kolahi Pages 138-141
  • Fatemeh Feizikhah, Ramezan Hasanzadeh*, Ghodratollah Abbasi Pages 152-166
    Background and Objective

     Emotional divorce occurs when the relationship of husband and wife is impaired, and their interpersonal emotional capital has become passive. The aim of this study was to compare the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment therapy with resilience training on sense of coherence and emotional divorce among women.

    Materials and Methods

     The research method was semi-experimental with pre-test, post-test, follow-up, and a control group. Participants included 90 women aged 25-45 years seeking a divorce in Tehran who had been referred to Shahid Bahonar Family Court in Tehran between January 2018 and May 2019, who were selected by convenience sampling method and were randomly assigned to two experimental and one control group (each group containing 30 participants). The resilience training program was performed in 11 weekly 120-minute sessions, and acceptance and commitment treatment protocol was performed in 10 weekly 120-minute sessions. The control group did not receive any intervention. All three groups responded to an individual sense of coherence and emotional divorce questionnaires in the pre-test, post-test, and follow-up. Data were analyzed using univariate analysis of covariance using SPSS software version 22.

    Results

     In the resilience training group, the mean (SD) sense of individual cohesion increased from 65.5 (8.9) in the pre-test to 79.6 (11.5) and 79.5 (11.3) in follow-up (P<0.001). In the acceptance and commitment group, the mean (SD) sense of individual cohesion increased from 64.4 (9.6) in the pre-test to 78.1 (12.1) and 77.8 (12.1) in follow-up (P<0.001). In the control group, the mean (SD) sense of individual cohesion increased from 64.1 (10.6) in the pre-test to 65.6 (9.4) and 65.4 (9.2) in follow-up, which was not significant. In the resilience training group, the mean (SD) of emotional divorce decreased from 18.2 (3.8) in the pre-test to 12.6 (3.7) and 12.4 (3.4) in follow-up (P<0.001). In the acceptance and commitment group, the mean (SD) of emotional divorce decreased from 18.5 (3.8) in the pre-test to 14.8 (3.7) and 14.6 (3.5) in follow-up (P<0.001). In the control group, the mean (SD) of emotional divorce increased from 18.7 (4.7) in the pre-test to 17.9 (4.4) and 17.7 (4.3) in follow-up, which was not significant.

    Conclusion

     Acceptance and commitment therapy and resilience training are effective in increasing the sense of individual cohesion and reducing emotional divorce of women seeking a divorce, and resilience training were more effective on emotional divorce in women.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Emotional divorce, Feeling of individual cohesion, Resilience training
  • Zohreh Nasiri, Hassan Ahadi *, Maryam Kalhornia Golkar, Saeed Teymouri, Nayreh Khadem Ghaebi Pages 167-177
    Background and Objective

    Infertile women often use laboratory fertilization (IVF-ET), a stressful process, to fulfill their desire for childbearing. The aim of this study was to determine the effect of mindfulness-based cognitive therapy training on state anxiety in infertile women undergoing IVF treatment.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted with participation of 60 women with a history of infertility who were referred to an infertility treatment center in Mashhad and were selected via convenience sampling method and then randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received eight sessions of 2-hour mindfulness training weekly, while the control group did not receive any psychological services. The two groups completed the questionnaires before and after the intervention. Three months later, the test group completed the questionnaire again to track the effects of the educational intervention.Spielberger's state anxiety questionnaire was used to measure anxiety. Data analysis was performed using single-variable covariance via SPSS software version 21.

    Results

    The mean (SD) age of the experimental group was 31.1 (4.9), and the control group 31.2 (5.1). The mean (SD) score of state anxiety in the experimental group decreased from 44.1 (12.8) in the pre-test to 41.4 (11.1) in the post-test and 40.8 (11.1) in the follow-up stage (P<0.001). However, the mean (SD) score of state anxiety in the control group decreased from 47.1 (12.3) in the pre-test to 46.5 (12.1) in the post-test and 46.2 (12.1) in the follow-up stage, which was not statistically significant.

    Conclusion

    The study showed that mindfulness-based cognitive therapy training reduced state anxiety among infertile women undergoing IVF treatment

    Keywords: Mindfulness, State anxiety, Infertile women undergoing IVF treatment
  • Fatemeh SadrHashemi, Parviz Asgari*, Behnam Makvandi, Naser SerajKhorami Pages 178-193
    Background and Objective

    Infertile women often use laboratory fertilization (IVF-ET), a stressful process, to fulfill their desire for childbearing. The aim of this study was to determine the effect of mindfulness-based cognitive therapy training on state anxiety in infertile women undergoing IVF treatment.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted with participation of 60 women with a history of infertility who were referred to an infertility treatment center in Mashhad and were selected via convenience sampling method and then randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received eight sessions of 2-hour mindfulness training weekly, while the control group did not receive any psychological services. The two groups completed thequestionnaires before and after the intervention. Three months later, the test group completed the questionnaire again to track the effects of the educational intervention. Spielberger's state anxiety questionnaire was used to measure anxiety. Data analysis was performed using single-variable covariance via SPSS software version 21.

    Results

    The mean (SD) age of the experimental group was 31.1 (4.9), and the control group 31.2 (5.1). The mean (SD) score of state anxiety in the experimental group decreased from 44.1 (12.8) in the pre-test to 41.4 (11.1) in the post-test and 40.8 (11.1) in the follow-up stage (P<0.001). However, the mean (SD) score of state anxiety in the control group decreased from 47.1 (12.3) in the pre-test to 46.5 (12.1) in the post-testand 46.2 (12.1) in the follow-up stage, which was not statistically significant.

    Conclusion

    The study showed that mindfulness-based cognitive therapy training reduced state anxiety among infertile women undergoing IVF treatment.

    Keywords: Mindfulness, State anxiety, Infertile women undergoing IVF treatment
  • Seyed Mahmoud Tabatabai *, Soheil Sadeghi, Akram Mohammadi Pages 194-204
    Background and Objective

    The spread of spirituality could be considered the main approach to achieve physical and mental health among younger generation. Positive attitudes and commitment to saying one’s prayer is among the best examples for spirituality. The aim of this study was to determine the attitudes towards and commitment to prayer and their determinants among the students of Ferdowsi University of Mashhad.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in 2017-2018 with participation of 308 students in Ferdowsi University of Mashhad who were selected via stratified random sampling. Data were collected via commitment to prayer questionnaire, which included four subscales, and religious practice among peers questionnaire. Data were presented in mean, standard deviation, minimum and maximum scores, and were analyzed via linear regression analysis, Pearson correlation, and t-test.

    Results

    There was a direct relationship between attitudes and commitment to prayer and parental religious performance (correlation coefficient=0.58), religious performance among peers (correlation coefficient=0.45), and religious performance at university (correlation coefficient=0.36), P<0.001. Higher scores of religious performance among parents, peers, and that at university were positively correlated with the score of attitude and commitment to prayer among students. No significant differences were found between female and male students and those who were single and married in terms of the score of attitudes and commitment to prayer.

    Conclusion

    The study showed that the level of commitment to prayer among students was higher than medium and religious performance among family, peers and at university werepositively correlated with students' tendency to pray. Therefore, the family peers, and the university could play a significant role in the emergence of religious beliefs and commitment to religious rituals among university students.

    Keywords: Attitudes, Commitment to Prayer, Family Religious Practice, Peer Religious Practice, Religious Practice at University
  • Zari Ahmadi, Saeideh Bazzazian *, Biouk Tajeri, Asadollah Rajab Pages 205-220
    Background and Objective

    Diabetes is an incurable disease among the elderly. Itis estimated that it affects the quality of life, and non-pharmacological and psychological therapies can help reduce the problems of the elderly with diabetes. The objective of this study was to compare the effectiveness of laughter therapy and solution-based therapy on hopefulness, meaningfulness, self-compassion, and hemoglobin A1C elderly patients with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    The present study was quasi-experimental with pretest-posttest, follow-up, and control group. The statistical population of the study included elderly patients 60-75 years old with type 2 diabetes referred to the Iranian Diabetes Association in Tehran. Among them, 54 were randomly selected and replaced in three groups: laughter therapy, solution therapy, and controlgroup. Data were obtained by self-compassion questionnaire, hopefulness scale, meaningfulness questionnaire, and glycated hemoglobin test. Before the beginning of the sessions, the pretest was administered for all three groups. After two months, the posttest was administered. In the first experimental group, laughter therapy, in the second experimental solution-centered intervention, and in the control group, no intervention was done. Glycated hemoglobin test was completed again two months after the end of the training in order to follow up and evaluate the sustainability of treatment effects. Data were analyzed by repeated measure ANOVA and SPSS software.

    Results

    The mean (SD) of self-compassion in the laughter group increased from 67.5 (5.2) at pretest to 85.8 (6.2) at posttest and 86.2 (6.1) at the end of the follow-up period (P<0.001) and increased in solution-based therapy group from 69.2 (4.7) in pretest to 81.3 (8.3) in posttest and 81.7 (8.4) at the end of the follow-up period (P<0.001). The mean (SD) of meaningfulness in the laughter group increased from 43.9 (6.2) at pretest to 50.3 (6.8) at posttest and 50.7 (6.5) at the end of the follow-up period (P<0.001). It increased in the solution-based therapy group, from 44.8 (6.7) at pretest to 49.5 (7.9) at posttest and 49.8 (7.7) at the end of the follow-up period (P <0.001). The mean (SD) of hopefulness in the laughter group increased from 40.3 (8.1) at pretest to 45.6 (8.1) at posttest and 46.1 (7.7) at the end of the follow-up period (P<0.001) and increased in solution-based therapy from 40.2 (7.9) at pretest to 43.7 (8.1) at posttest and 43.7 (7.7) at the end of the follow-up period (P<0.001). The mean (SD) of hemoglobin A1C in the laughter group decreased from 7.3 (1.6) at pretest to 6.4 (1.1) at posttest and 6.3 (0.9) at the end of the follow-up period. (P<0.001). Moreover, it decreased in the solution-based therapy, from 7.2 (1.1) at pretest to 6.6 (1.1) at posttest and 6.6 (1.1) at the end of the follow-up period (P<0.001). In the control group,there was no significant difference in mean (SD) self-compassion, hopefulness, meaningfulness, and A1C hemoglobin levels in pretest, posttest, and follow up. A comparison of two treatments showed that laughter therapy was more effective in self-compassionand meaningfulness in the posttest period than solution-based therapy (P<0.001).

    Conclusion

    The study showed that both laughter therapy and solution-based therapy led to increased hopefulness, self-compassion, and reduced hyperglycemia. Laughter therapy was more effective than solution-based therapy in enhancing self-compassion and meaningfulness in patients with diabetes. However, there was no difference between hope and hyperglycemia in two therapy methods.

    Keywords: Elderly, Diabetes type II, Hyperglycemia, Laughter therapy, Self-compassion
  • Hadi Farzdi, Alireza Heidarei *, Fardin Moradimanesh, Farah Naderi Pages 221-231
    Background and Objective

    Irritable bowel syndrome is a gastrointestinal disorder that is diagnosed from a clinical point of view with symptoms such as changing bowel movements, pain, and feelings of abdominal dilation, and in addition to arbitration therapy, it requires psychological interventions. The aim of this study was to determine the effectiveness of short-term dynamic psychotherapy on the severity of symptoms and the perception of disease among patients with irritable bowel syndrome.

    Materials and Methods

    The research design was applied and quasi-experimental with pretest, posttest, and a three-month follow-up with a control group. Participants included 30 patients with irritable bowel syndrome in Tehran in 2020, who were selected via convenience sampling method and were randomly assigned to one experimental group and one control group, each consisting of 15 people. Before the intervention, a pretest was held, and then the experimental group received 12 90-minute short-term dynamic psychotherapy, while the control group did not receive any intervention. Then, the posttest was performed, and after three months of posttest, a follow-up was included. Data were collected via the Severity of Symptoms of Irritable Bowel Syndrome and theShortened Illness Perception Scale. Data were analyzed by SPSS software via univariate analysis of covariance.

    Results

    In the experimental group, the mean (SD) severity of symptoms decreased from 150.0 (22.3) in the pretest to 124.4 (17.0) in the posttest, and 120.5 (0.2) in the follow-up (P<0.001). Illness perception increased from 40.4 (3.5) in the pretest to 48.4 (3.5) in the posttest, and 48.7 (3.3) in the follow-up (P<0.001).

    Conclusion

    Short-term dynamic psychotherapy reduced the severity of symptoms and increased disease perception among patients with irritable bowel syndrome.

    Keywords: Short-term dynamic psychotherapy, Severity of symptoms, Perception of the disease, Irritable Bowel Syndrome
  • AmirAbbas Boostani Kashani, Anahita Khodabakhshi Koolaee *, Hossien Davoodi, Hasan Heidari Pages 232-246
    Background and Objective

    Having a stable marriage depends on effective communication skills, empathy, and social skills among couples. Narrative therapy with emphasis on life stories can help develop and enhance these skills.The main purpose of this study was to investigate the effect of narrative therapy model on communication skills, emotional expression and empathy among girls and boys whointended to get married in the city of Kashan.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test, and control group. The statistical population consisted of all girls and boys who intended to get married in Kashan city and were referred to Vesta Psychology Clinic in Kashan in 2019. Sixty individuals were selected by simple random sampling method and were randomly assigned into two groups (30 in narrative intervention and 30 in control group). The experimental group participated in 11 sessions of group narrative therapy. The control group did not receive any intervention. The research tools were King and Emmons Emotion Expressions Scale, Matson Communication Skills and Mehrabian and Epstein Empathy questionnaire. Multivariate analysis of covariance was used to test the research hypotheses. The data were analyzed by SPSS software version 22.

    Results

    Narrative therapy was effective in increasing communication skills scores from mean (SD) 46.7 (2.8) in pre-test to 69.1 (6.2) in post-test, P<0.001. In addition, Narrative therapy had increased emotional expression scores from mean (SD) 27.4 (3.3) in pre-test to 56.1 (6.1) in post-test, P<0.001. At last, Narrative therapy had an effect on empathy scores for boys and girls from 70.5 (20.2) in pre-test to 103 (27.2) in post-test, P<0.001). There were no significant differences between pre and post-tests scores in the control group.

    Conclusion

    The narrative therapy approach increased the communication skills, social expressing and empathy skills among couples who intended to get married

    Keywords: Narrative Therapy, Communication Skills, Emotional Expression, Empathy, Marriage
  • Sajjad Basharpoor *, Samaneh Aziziaram, Fazeleh Heidari Pages 247-263
    Background and Objectives

    Natural disasters such as earthquakes might result in long term psychological outcomes. The aim of the current study was to test the causal model of post-traumatic growth among earthquake-stricken persons based on social support, mindfulness, and rumination with the mediating role of acceptance and action.

    Materials and Methods

    The method of this study was descriptive-correlational. Participants included 120 adults who experienced the earthquake of November 2017 in SarpolZahab city, Kermanshah, Iran, who were selected by cluster sampling. Data were collected using the Post-Traumatic Growth Inventory, Social Support Scale, Kentucky Inventory of Mindfulness Skills, Ruminative Response Scale, and Acceptance and Action Questionnaire II. Data analysis was performed using structural equation modeling via SPSS software version 22 and Lisrel software version 8.8.

    Results

    The mean (SD) age of participants was 21.2 (5.9). With the increase in rumination with a mean (SD) 43.7 (12.7), post-traumatic growth with a mean (SD) 54.8 (14.2) decreased. With the increase in mindfulness with a mean (SD) 62.8 (15.1), social support with a mean (SD) 53.1 (12.5) and acceptance and action with a mean (SD) 53.8 (17.6) post-traumatic growth increased (P<0.01). Post-traumatic growth increased with an increase in acceptance and action. Acceptance and action are also modulated in the relations of rumination, mindfulness, and social support with post-traumatic growth.

    Conclusion

    The acceptance and action and post-traumatic growth decreased with increasing rumination and increased with increasing Mindfulness and social support. Furthermore, increasing acceptance and action increased post-traumatic growth. Mindfulness and social support increase post-traumatic growth indirectly with increasing acceptance and action. Rumination led to decreased post-traumatic growth via decreasing acceptance and action.

    Keywords: Acceptance, action, Mindfulness, Post-traumatic growth, Rumination, SarpolZahab earthquake, Social support
  • Effat Noroozi, Akram Dehghani *, Mostafa Nokani, Sayed Abbas Haghayegh Pages 264-274
    Background and Objective

    Obesity, as a predisposing factor for various diseases, has become the focus of the health systems worldwide. Social, psychological, and economic consequences associated with obesity have become a global threat. The purpose of this study was to investigate the predictors of quality of life, based on coping strategies and spiritualhealth among pregnant women with obesity.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted with participation of 200 pregnant women with obesity, who were referred to health centers in Arak in 2019, and were selected via convenience sampling method. Data were collected via World Health Organization Quality of Life, Billings and Moose Coping Strategies, and Spiritual Health of Pullotzin and Ellison Questionnaires. Data were analyzed via SPSS software version 24.

    Results

    The mean (SD) ageof participants was 29.1 (4.4) years. Increased mean (SD) problem-solving score 14.1 (4.1) (P<0.001), and decreased mean (SD) emotion-focused coping score 33.3 (9.5) (P=0.004) were associated with increased mean (SD) score of quality of life 92.2 (13.5). With the increase in physical health with the mean (SD) of 45.5 (5.3), the score of quality of life increased: 92.2 (13.5), P=0.002. Coping strategies and spiritual health dimensions explain 22% of the variance of quality of life among pregnant women with obesity.

    Conclusion

    It can be concluded that the variables of coping strategies and spiritual health could explain the quality of life among pregnant women with obesity.

    Keywords: Quality of Life, Coping strategies, Spiritualhealth, Pregnant women, Obesity
  • einab Ameri, Parviz Askari *, Alireza Heidarei, Saeed Bakhtiarpour Pages 275-287
    Background and Objective

    Diagnosis of cancer following long treatments is usually a stressful experience. The aim of this study was to investigate the effectiveness of spirituality therapy training on distress tolerance and death anxiety among patients with leukemia in Valiasr hospital of Khorramshahr in 2019.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. Participants included 98 people with leukemia referred to Valiasr hospital in Khorramshahr in 2019, selected by purposeful sampling method and randomly assigned to experimental and control groups, each group consisting of 15 people. Data were collected via distress tolerance and death anxiety questionnaires. Before the intervention, a pre-test was held, and then the experimental group received twelve 90-minute spirituality therapy training sessions, but the control group did not receive any intervention. Then, the post-test was performed, and after one month of post-test, the follow-up period was performed. Data were analyzed using covariance analysis using SPSS software version 22.

    Results

    The mean (SD) age of participants was 32.9 (4.6) in the experimental group and 34.3 (5.1) in the control group. In the experimental group, the mean (SD) of death anxiety score decreased from 12.4 (1.4) in the pre-test to 7.9 (1.3) in the post-test and 7.7 (1.2) in the follow-up (P<0.001). However, in the control group, the mean (SD) of death anxiety score increased from 12.6 (1.8) in the pre-test to 11.5 (1.6) in the post-test, and 11.4 (1.3) in the follow-up, which was not significantly significant. In the experimental group, the mean (SD) distress tolerance score increased from 24.6 (2.8) in the pre-test to 0.57 (4.3) in the post-test and 54.8 (4.2) in the follow-up (P<0.001). However, in the control group, the mean (SD) of distress tolerance score increased from 31.8 (5.7) in thepre-test to 30.5 (6.9) in the post-test and 32.6 (10.6) in follow-up, which was not significantly significant.

    Conclusion

    It can be concluded that spiritual therapy reduces death anxiety and increases distress tolerance in leukemia patients.

    Keywords: Death anxiety, Distress tolerance, Leukemia, Spiritual therapy
  • MehdiEskandari, Simindokht Rezakhani *, MasoumehBehboodi Pages 288-304
    Background and Objective

    Multiple sclerosis is an unpredictable life-altering disease gradually leading to disability. Improved quality of life could prevent the onset of disease attacks and progressive disability associatedwith physical illness. The objective of this study was to investigate the effectiveness of positive therapy on psychological capital and emotion expression styles among women with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

    This study was of quasi-experimental design with pre-test, post-test, a 2-month follow-up, and a control group. Participants included 24 women with multiple sclerosis who were members of the MS Association of Tehran in 2019, selected via convenience sampling method and randomly assigned to two groups. The experimental group received eight 90-minute positive therapy sessions. In three steps, participants filled-out the Luthans Psychological Capital Questionnaire and the Amuns & King Ambiguity Questionnaire. The obtained data were analyzed using repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The mean (SD) resiliency and hope of the experimental group increased from 18.7 (3.5) and 20.0 (5.1) in the pre-test to 21.5 (2.6) and 22.5 (4.4) in the post-test, and 21.8 (4.0) and 22.7 (4.2) in the follow-up (P<0.05). The mean (SD) score of the control group did not differ in the pre-test, post-test and follow-up. The mean (SD) efficacy and optimism of the experimental group varied from 22.8 (6.9) and 22.9 (3.1) in the pre-test to 22.0 (5.9) and 22.3(3.6) in the post-test, and 22.0 (5.5) and 22.5 (3.9) in the follow-up (P<0.05); however, the difference was not statistically significant. The mean (SD) scores of the ambivalence of positive and negative emotion and expressing intimacy of the experimental group changed from 20.1 (3.0), 8.0 (1.6), and 16.5 (2.0) in the pre-test to 24.9 (4.2), 6.7 (1.4), and 19.9 (2.1) in the post-test, and 24.4 (3.8), 5.4 (1.8), and 21.0 (2.0) in the follow-up (P<0.001). The mean (SD) scores of the control group did not differ in the pre-test, post-test and follow-up.

    Conclusion

    Positive therapy increased the components of resilience and hope, but no significant change was observed in the components of self-efficacy and optimism among women with multiple sclerosis. Positive therapy increased ambivalence in expressing positive emotion and intimacy and decreased expression of negative emotion among women with multiple sclerosis

    Keywords: Emotion expression styles, Multiple sclerosis, Positive therapy, Psychological capital
  • Zabihollah Armin, MohammadKazem Fakhri *, Ramezan Hasanzadeh Pages 305-319
    Background and Objective

    Paying attention to married life and increasing the components related to married life has been growing because a healthy society cannot be imagined without a healthy family. Accordingly, the aim of this study was to determine the effectiveness of Enrichment training for couples based on the Enrichmodel on optimism, and attitudes toward infidelity amongcouples with infidelity.

    Materials and Methods

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest design, and a control group. Participants included 30 couples referred by the judiciary to pre-divorce counseling centers in Sabzevar during 2018-2019, who were selected via purposeful sampling method. The experimental group received couple Enrichment based on the Enrichmodel for six sessions of 90 minutes per week. Before and after the intervention, the Betrayal Attitude Questionnaire and Optimism Questionnaire were administered in both groups. Data were analyzed by analysis of covariance using SPSS software version 22.

    Results

    The mean (SD) score of attitudes toward marital infidelity in the couples' relationship Enrichment training group in the pretest was 22.7 (4.3), which decreased to 14.2 (2.8) in the posttest (P<0.001). The mean (SD) score of attitudes to marital infidelity in the conflict resolution styles group in the pretest was 22.2 (6.3), which decreased to 17.1 (4.2) in the posttest (P<0.001). In the control group, the scores of pretest and posttest were not different. Also, the mean (SD) of optimism in the couples' relationship Enrichment training group in the pretest was 7.3 (2.2), which increased to 15.4 (3.8) in the posttest (P<0.001). The mean (SD) of optimism in the conflict resolution styles group in the pretest 7.9 (1.6), which increased to 12.8 (1.9) in the posttest (P<0.001). In the control group, the scores of pretest and posttest were not different.

    Conclusion

    The study showed that couple Enrichment training based on the Enrichmodel and teaching conflict resolution styles increased optimism and decreased the negligent attitude to infidelity in couples. Couple relationship Enrichment training based on Enrichmodel of couples had more effect on reducing marital infidelity and increasing optimism than conflict resolution style training.

    Keywords: Attitude to infidelity, Conflict resolution, Enrichment of relationships, Couples Optimism