فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال بیستم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال بیستم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/28
  • تعداد عناوین: 16
|
  • افزایش عمر گلجایی گل شاخه بریده آنتوریوم با استفاده از کیتوزان
    ابوالقاسم رحمانی، موسی سلگی*، علیرضا خالقی، عباس میرزاخانی صفحات 1-15
    این تحقیق در قالب دو آزمایش و به صورت طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. در آزمایش اول اثر چهار سطح کیتوزان (صفر درصد به علاوه ساکارز 2 درصد، 05/0 درصد به علاوه ساکارز 2 درصد، 1/0 درصد به علاوه ساکارز 2 درصد و 2/0 درصد به علاوه ساکارز 2 درصد)، 2 درصد اسید استیک به علاوه ساکارز 2 درصد و آب مقطر به عنوان شاهد به صورت محلول نگهدارنده بر برخی صفات کیفی و فیزیولوژیکی گل شاخه بریده آنتوریوم مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش دوم اثر سه سطح کیتوزان (05/0درصد به علاوه ساکارز 2 درصد، 1/0 درصد به علاوه ساکارز 2 درصد و 2/0 درصد به علاوه ساکارز 2 درصد)، 2 درصد اسید استیک به علاوه ساکارز 2 درصد و آب مقطر به عنوان شاهد به صورت محلول پاشی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیش ترین عمر گلجایی در هر دو روش با کاربرد کیتوزان 2/0 درصد به علاوه ساکارز 2 درصد مشاهده شد. تیمار 2/0 درصد کیتوزان به علاوه ساکارز 2 درصد به صورت محلول نگهدارنده سبب افزایش 5/2 برابری عمر گلجایی (50 روز) نسبت به شاهد گردید. در روش محلول پاشی نیز عمر گلجایی دو برابر (35 روز) بیش تر از شاهد بود. بیش ترین و کم ترین نشت یونی در روش محلول پاشی، به ترتیب در تیمارهای اسید استیک به علاوه 2 درصد ساکارز و کیتوزان 2/0 درصد به علاوه 2 درصد ساکارز حاصل شد و در کاربرد به صورت محلول نگهدارند، به ترتیب در تیمارهای ساکارز 2 درصد و کیتوزان 1/0 و 2/0 درصد به علاوه ساکارز 2 درصد مشاهده گردید. به طورکلی کاربرد کیتوزان جهت افزایش عمر گلجایی گل شاخه بریده آنتوریوم با توجه به سازگار بودن آن با محیط زیست، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: محلول نگهدارنده، ساکارز، نشت یونی، اسید استیک
  • اثر محلول پاشی برگی مس و روی بر ویژگی های زراعی و عملکرد کمی و کیفی ارقام گندم دیم در استان کردستان
    ساناز صفری، شیوا خالص رو*، عادل سی و سه مرده، فرزاد حسین پناهی صفحات 17-30
    گندم از مهم ترین گیاهان زراعی دنیا می باشد که پایین بودن غلظت عناصر غذایی کم مصرف آن، در کشور ایران، مساله ساز شده است. از دلایل این امر کمبود فرم قابل جذب این عناصر غذایی در خاک می باشد. بر این اساس در سال زراعی 93-1392 آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان اجرا شد. در این پژوهش، اثر محلول پاشی عناصر ریزمغذی روی و مس بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و کیفیت و کمیت عملکرد دانه ارقام گندم دیم در منطقه کردستان بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط دیم اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام گندم دیم در چهار سطح (سرداری، ریژاو، کریم و آذر2) و محلول پاشی عناصر کم مصرف در چهار سطح (شاهد، محلول پاشی روی، محلول پاشی مس، محلول پاشی توام روی و مس) در دو مرحله ساقه دهی و سنبله دهی بودند. نتایج آزمایش نشان داد بین ارقام مختلف گندم از لحاظ صفات تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، گلوتن دانه، پروتئین و فسفر دانه اختلاف آماری معنی داری وجود داشت. از بین ارقام موردبررسی، رقم سرداری، بالاترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک را به خود اختصاص داد. محلول پاشی عناصر روی، مس و محلول پاشی توام آن ها نیز موجب افزایش معنی دار تعداد دانه در سنبله، طول سنبله، تعداد سنبلچه در سنبله، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، غلظت روی در دانه و غلظت مس در دانه گردید. به نظر می رسد محلول پاشی عناصر کم مصرف روی و مس می تواند در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گندم موثر باشد.
    کلیدواژگان: آذر2، پروتئین، سرداری، عناصر کم مصرف
  • اثر پیش تیمار هیومات پتاسیم و چای کمپوست بر بردباری آفتابگردان (Hellianthus annuus) به خاک های آلوده به کادمیم
    نجمه افتخار، سینا فلاح* صفحات 31-45

    در خاک های آلوده استقرار ضعیف گیاه و در نتیجه کاهش زیست توده آن، کارآیی گیاه پالایی را کاهش می‎دهد. در این مطالعه اثر پیش‎تیمار بذر آفتابگردان با هیومات پتاسیم (300 میلی‎گرم در لیتر) و چای کمپوست (5:1) بر  میزان بردباری این گیاه تحت غلظت ‏های مختلف کادمیم (صفر، 50 و 100 میلی گرم در کیلوگرم خاک) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به‎صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در سال 1395-1394 انجام شد. نتایج نشان داد که به طور کلی وزن خشک ریشه، ساقه و برگ و هم چنین مقادیر کلروفیل های a و b در پاسخ به افزایش غلظت کادمیم در خاک کاهش و میزان کاروتنویید، پرولین و نشت الکترولیتی افزایش یافتند. پرایمینگ بذر با هیومات پتاسیم و چای کمپوست اثر منفی آلودگی خاک با کادمیم بر پارامترهای مذکور را بهبود داد، اما تاثیر آن ها بر صفات موردبررسی متفاوت بود. تحت آلودگی کادمیم، هیومات پتاسیم باعث افزایش وزن خشک ریشه، وزن خشک ساقه، وزن خشک برگ، کلروفیل b، پرولین، غلظت کادمیم ریشه و اندام هوایی شد، اما چای کمپوست موجب افزایش معنی‎دار کلروفیلa  و کاروتنویید گردید. هر دو تیمار پرایمینگ انتقال کادمیم را در گیاه آفتابگردان به طور معنی‎داری افزایش دادند. به طور کلی نتیجه‎ گیری شد که کاربرد هیومات پتاسیم و چای کمپوست با افزایش میزان رنگدانه‎ های فتوسنتزی و پرولین و کاهش میزان نشت الکترولیتی بردباری آفتابگردان را در خاک های آلوده به کادمیم افزایش داد.

    کلیدواژگان: فتوسنتز، گیاه پالایی، پرولین، نشت الکترولیتی
  • تحلیل عاملی و گروه بندی ژنتیکی ژنوتیپ های گلرنگ (Carthamus tinctorious L.) تحت تنش کم آبی آخر فصل و شرایط نرمال
    سلیمان یارالهی، احمد اسماعیلی*، سید سجاد سهرابی، سیده زهرا حسینی، علیرضا زبرجدی صفحات 47-61

    کاهش محصولات کشاورزی به علت تغییرات جهانی آب وهوا، به ویژه وقوع هم زمان خشک سالی و دمای بالا، رو به افزایش است. از این رو درک روابط بین ویژگی های ژنوتیپ ها تحت شرایط تنش خشکی برای انتخاب و اصلاح ارقام متحمل به خشکی بسیار مهم خواهد بود. در این تحقیق به‎ منظور گروه بندی و بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های گلرنگ، 15 ژنوتیپ تحت شرایط نرمال و تنش کم آبی آخر فصل در قالب طرح بلوک‎ های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان (خرم آباد) کشت شدند. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها اختلاف معنی دار آماری بین ژنوتیپ ها را در هر دو شرایط برای صفات اندازه گیری شده نشان دادند. نتایج تحلیل عاملی در شرایط نرمال سه عامل را شناسایی کرد که در مجموع 40/79 درصد از کل تغییرات داده ها را توجیه نمود. عامل اول و دوم به ترتیب به عنوان عامل اجزای عملکرد دانه و عامل بهره وری نام گذاری شدند. در شرایط تنش کم آبی آخر فصل نیز به طور مشابه 3 عامل شناسایی شد که عامل اول و دوم درمجموع 09/59 درصد از تغییرات کل را توجیه نمودند. عامل اول و دوم در این شرایط به ترتیب به عنوان عامل عملکرد و اجزا عملکرد دانه و عامل موثر بر رشد و نمو شناخته شدند. براساس تجزیه خوشه ای، در هر دو شرایط نرمال و تنش کم آبی آخر فصل ژنوتیپ ها به سه گروه مجزا تقسیم شدند.در مجموع با توجه نتایج تحلیل عاملی، تجزیه خوشه ای و مقایسه میانگین ها و به علت پایداری عملکرد دانه در هر دو شرایط رطوبتی، می توان ژنوتیپ 6 (Syrian) را به عنوان یک ژنوتیپ امیدبخش جهت برنامه های آینده به نژادی و به زراعی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای، اجزای عملکرد دانه، عامل بهره وری
  • اثر دگرآسیبی عصاره آبی نرگس شیراز (Narcissus tazetta L.) بر ویژگی های جوانه زنی بذر و رشد علف های هرز تاج خروس (Amaranthus retroflexus L.) و خرفه (Portulaca oleracea L.)
    حسن بیات*، علی ناصری مقدم، محمدحسین امینی فرد، علی رحیمی صفحات 63-75

    به منظور بررسی اثرات دگرآسیبی عصاره آبی پیاز و برگ نرگس شیراز (Narcissus tazetta L.) بر خصوصیات جوانه زنی بذر و رشد علف های هرز تاج خروس  (Amaranthus retroflexus L.)و خرفه (Portulaca oleracea L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاه و گلخانه در سال 1396 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل اندام نرگس در دو سطح (برگ و پیاز) و غلظت عصاره در چهار سطح (صفر، 1، 2 و 3 درصد وزنی- حجمی بود. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که عصاره برگ و پیاز نرگس باعث کاهش درصد جوانه زنی بذور تاج خروس شدند ولی بر درصد جوانه زنی خرفه تاثیر معنی داری نشان ندادند. غلظت 3 درصد از عصاره های پیاز و برگ درصد جوانه زنی تاج خروس را به ترتیب 97 و 93 درصد در مقایسه با شاهد کاهش دادند. هم چنین سرعت جوانه زنی بذور تاج خروس و خرفه تحت تاثیر غلظت 3 درصد عصاره نرگس، به ترتیب 97 و 53 درصد در مقایسه با شاهد کاهش یافت. نتایج گلخانه ای نشان داد که کاربرد عصاره نرگس باعث کاهش طول ریشه، ارتفاع گیاه، وزن خشک ریشه، شاخساره و کل تاج خروس و خرفه شد. غلظت 3 درصد از عصاره های پیاز و برگ، ارتفاع گیاه تاج خروس را به ترتیب 66 و 60 درصد در مقایسه با گیاهان شاهد کاهش دادند. هم چنین غلظت 3 درصد عصاره، وزن خشک کل تاج خروس و خرفه را به ترتیب 73 و 90 درصد در مقایسه با شاهد کاهش داد. نتایج این تحقیق نشان داد که می توان از اثرات دگرآسیب عصاره پیاز و برگ نرگس برای کنترل بیولوژیکی این دو علف هرز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، برگ، پیاز، گلخانه
  • برآورد پارامترهای ژنتیکی عملکرد میوه در زیتون (Olea europaea L.)
    امیرعباس تقی زاده*، علی اصغر زینانلو، رقیه امینیان، رحیم قره شیخ بیات، راحله خادمیان صفحات 77-83

    این تحقیق به منظور تفکیک واریانس صفت عملکرد به اجزاء آن و تعیین وراثت پذیری این صفت در زیتون انجام شده است. بدین منظور از 105 رقم و ژنوتیپ کشت شده در ایستگاه تحقیقاتی طارم متعلق به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان طی پنج سال باغی، از سال 1393تا 1397 استفاده شد. طرح پایه ی این آزمایش، بلوک های کامل تصادفی بود که با وارد کردن اثر زمان (سال) در مدل، در نهایت داده ها بر اساس طرح کرت های خرد شده در زمان، تجزیه و مورد تحلیل قرار گرفت و سپس براساس امید ریاضی هر یک از اجزا ء، پارامترهای ژنتیکی مربوط به صفت به دست آمد. میزان عملکرد محصول در پنج سال باغی موردمطالعه دارای تفاوت قابل ملاحظه ایی بود به طوری که بیش ترین عملکرد در سال هفتم مطالعه به مقدار 32/32 کیلوگرم به ازای هر درخت به دست آمد. مقدار جزء ژنتیکی صفت عملکرد 81/40 محاسبه گردید، که کوچک بودن این مقدار نشان از تاثیر بالای محیط بر این صفت دارد. مقدار وراثت پذیری خصوصی این صفت 44/53 تخمین زده شد، که با توجه به کمی بودن ماهیت صفت، این برآورد قابل توجه است. بر این اساس و بر مبنای شاخص تنوع بالای مشاهده شده، یکی از روش های مناسب اصلاحی برای صفت عملکرد در زیتون می تواند، در نهایت، انجام عمل "انتخاب" در میان ژنوتیپ های برتر، از میان کل ژنوتیپ های بررسی شده باشد.

    کلیدواژگان: شاخص تنوع، وراثت پذیری صفات، تفکیک واریانس، انتخاب، ژنوتیپهای برتر
  • پاسخ های فیزیولوژیکی و آنتی اکسیدانی گیاه برنج (Oryza sativa L.) در واکنش به کم آبیاری و کاربرد برخی کودهای پتاسیمی
    سید حسین محسنی، محمدعلی اسماعیلی*، همت الله پیردشتی، رحمت عباسی، مرتضی نصیری صفحات 85-98

    به منظور بررسی اثر کم آبیاری و کارآیی برخی کودهای پتاسیمی روی برخی صفات فیزیولوژیکی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی گیاه برنج (رقم طارم هاشمی)، پژوهشی مزرعه ای در سال 1395 در دو ایستگاه آمل و سوادکوه شمالی انجام گرفت. روش های مختلف آبیاری در دو سطح (غرقاب دایم و غرقاب نمودن پس از کاهش ارتفاع آب به پایین تر از 10 سانتی متر از سطح خاک) و کاربرد کودهای مختلف پتاسیمی شامل سولفات پتاسیم، کلریدپتاسیم و کود زیستی پتاسیمی در نه سطح بودند. براساس یافته ها، با اعمال کم آبیاری میزان محتوی نسبی آب (RWC) و پروتئین محلول برگ به طور معنی داری در هر دو ایستگاه کاهش یافت. هم چنین، میزان تجمع پرولین و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز در گیاه برنج تحت کم آبی افزایش یافتند. میزان پراکسیدهیدروژن و نشانگر زیستی مالون دی آلدهید نیز تحت تاثیر تیمار کم آبی به طور معنی داری در ایستگاه آمل افزایش یافت، درحالی که این افزایش در ایستگاه سوادکوه معنی دار نبود. نتایج حاکی از اثر مثبت کاربرد کود پتاسیم در شرایط کم آبی از طریق افزایش پروتئین محلول، در هر دو ایستگاه و RWC و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در ایستگاه آمل بود. هم چنین، بیش ترین میزان عملکرد شلتوک از برهم کنش تیمارهای آبیاری غرقاب دایم و کاربرد نیمی از کود سولفات پتاسیم به صورت پایه و نیمی از کود کلریدپتاسیم در مرحله سرک به دست آمد که به ترتیب 8/22 و 1/25 درصد بیش تر از سطح عدم کاربرد کود در ایستگاه های آمل و سوادکوه بود. در مجموع، نتایج بیانگر اثربخشی مطلوب کاربرد کودهای سولفات پتاسیم و کلریدپتاسیم در تعدیل اثرات نامطلوب تنش کم آبی بر عملکرد شلتوک گیاه برنج بود.

    کلیدواژگان: محتوای نسبی آب، پرولین، سولفات پتاسیم، کلریدپتاسیم
  • اثر آبیاری تلفیقی با آب شور و شیرین بر رشد و گل دهی آهار
    زهرا سپهوند، عبدالحسین رضایی نژاد*، صادق موسوی فرد صفحات 99-110

    به منظور مطالعه اثر آبیاری تلفیقی با آب شور و شیرین بر رشد و گل دهی گیاه زینتی حساس به شوری آهار،آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تیمار به‎صورت آبیاری با آب شیرین به عنوان شاهد (0، بدون کلرید سدیم) و یا تلفیق آب شیرین و شور با غلظت‎های 40 و 70 میلی‎مولار کلرید سدیم درهر بار آبیاری و سه تکرار انجام گرفت. آزمایش از طریق کشت بذر در گلدان‎های حاوی خاک زراعی، ماسه و کود دامی پوسیده در گلخانه طی دو فصل متوالی زمستان و بهار 1 انجام شد. نتایج نشان داد که گیاهانی که همواره و یا دوبار در میان با آب 70 میلی‎مولار کلرید سدیم (70-70-70 و 70-70-0) آبیاری شدند به‏طور کامل از بین رفتند. بر اساس نتایج، گیاهانی که یک بار در هر سه بار آبیاری یا یک‎بار در میان با آب حاوی 70 میلی‎مولار کلرید سدیم (70-0-0 و 70-0-70-0) آبیاری شده بودند رشد و گل دهی بهتری نسبت به گیاهان همواره آبیاری شده با آب حاوی 40 میلی‎مولار کلرید سدیم (40-40-40) نشان دادند. هم چنین این گیاهان از نظر پراکسیداسیون غشای سلولی، میزان کلروفیل و کاروتنویید و تجمع عناصر پتاسیم و سدیم وضعیت بهتری نسبت به گیاهان تیمار 40-40-40 داشتند. براساس نتایج این مطالعه، آبیاری تلفیقی با آب شور و شیرین استفاده از آب‎های شور در فضاهای سبز و پرورش گیاهان زینتی را امکان پذیر می‎کند.

    کلیدواژگان: کلرید سدیم، غشای سلولی، کلروفیل، کاروتنویید
  • اثر بنزیل آدنین (BA) و ساکارز بر رشد گیاه چه و تولید ریزغده در سیب زمینی
    خسرو پرویزی*، شادی سرنج، محمدعلی ابراهیمی، مرضیه قربانی صفحات 111-123

    دستیابی به ترکیب موثر و کارآمد از غلظت ساکارز و تنظیم کننده رشد بنزیل آدنین (BA) از عوامل موفقیت در تولید ریزغده سیب زمینی می باشد. در این آزمایش به منظور بررسی اثر غلظت BA و ساکارز بر صفات رویشی گیاهچه های سیب زمینی و تولید ریزغده چه (میکروتیوبر) از آن ها، گیاهچه های سالم و عاری از بیماری رقم آریندا که در شرایط درون شیشه ای تولید شده بودند، تحت تیمار غلظت های مختلف BA و ساکارز در محیط کشت MS قرار گرفتند. این پژوهش به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول غلظت BA در چهار سطح صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میکرومولار و فاکتور دوم غلظت ساکارز در سه سطح 30، 45 و 60 گرم در لیتر بود. برخی از صفات رشد گیاهچه شامل طول استولون، تعداد برگ، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، تعداد ریزغده، وزن تر ریزغده و درصد ماده خشک ریزغده تولیدی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثرات اصلی تنظیم کننده رشد BA روی تمامی صفات و ساکارز روی برخی از صفات معنی دار بود. اثرات متقابل BA و ساکارز فقط روی طول استولون و وزن ریزغده معنی دار شد. در بیش تر صفات رشد و هم چنین تعداد ریزغده و درصد ماده خشک آن، غلظت 50 میکرومولار بهتر از تیمار شاهد و دو غلظت بالاتر BA (100 و 150 میکرومولار) عمل کرد، اما غلظت 150 میکرومولار BA و تیمار شاهد وضعیتی نسبتا شبیه به هم داشتند. با افزایش غلظت ساکارز از 30 به 60 گرم در لیتر صفات رشد گیاهچه بهتر شد و عملکرد آن ها نیز افزایش پیدا کرد.

    کلیدواژگان: آریندا، میکروتیوبر، استولون، ماده خشک
  • اثر نوع محیط کشت، ساکارز و ترکیب تنظیم کننده رشد بر ریشه زایی گیاهچه های ژربرا در شرایط درون شیشه ای
    احمد شریفی، سیده مهدیه خرازی*، مریم مرادیان، آزاده خادم صفحات 125-135
    ژربرا یکی از مهم ترین گل های شاخه بریده و گلدانی است و به طور معمول به روش های کشت درون شیشه ای تکثیر می گردد. جهت سازگاری مطلوب گیاهچه های کشت بافتی، داشتن سیستم ریشه ای قوی حایز اهمیت می باشد. در پژوهش حاضر تاثیر نوع نمک محیط کشت، ساکارز و ترکیب تنظیم کننده رشد بر ریشه زایی گیاهچه های ژربرا مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. قبل از کشت، گیاهچه ها به مدت 5 دقیقه در محلول های اسید جیبرلیک (5 میلی گرم در لیتر)، ترکیب 5/2 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک به همراه 5 میلی گرم در لیتر اسید ایندول استیک و آب مقطر به عنوان شاهد غوطه ور گردیدند و پس از آن در محیط کشت ½ MS و محیط کشت White تغییر یافته کشت گردیدند. هم چنین در محیط کشت های یاد شده، دو غلظت صفر و 30 گرم در لیتر ساکارز نیز استفاده گردید. در پایان آزمایش پارامترهای رشدی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد گیاهچه های تولید شده در محیط کشت فاقد ساکارز دارای ریشه های کوتا ه تری بودند و کاربرد ساکارز در محیط کشت باعث افزایش بیش از 5/2 برابر طول ریشه تولید شده گردید. هم چنین در شرایط عدم حضور ساکارز، تعداد ریشه اصلی و ثانویه به شدت کاهش یافت و گیاهچه های تولید شده، وزن کم تری را به خود اختصاص دادند. در محیط کشت ½ MS حاوی ساکارز و فاقد ترکیب تنظیم کننده رشد، بیش ترین تعداد ریشه ثانویه و وزن خشک گیاهچه حاصل و تعداد ریشه اصلی قابل قبولی نیز تولید شد. بنابراین جهت ریشه زایی گیاهچه های ژربرا در شرایط درون شیشه ای، کاربرد محیط کشت ½ MS حاوی ساکارز و فاقد تنظیم کننده رشد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، ریشه ثانویه، وزن خشک گیاهچه، محیط کشت MS، محیط کشت White
  • تاثیر زمان تهیه ریزنمونه و شرایط محیط کشت بر استقرار ریزنمونه دو رقم گردو؛ جمال و چندلر
    عبدالله احتشام نیا، منصور غلامی*، محمود اثنی عشری صفحات 137-152

    از موانع اصلی استقرار ریزنمونه در ریزازدیادی گردو، اکسیدشدن ترکیبات فنلی تراوش شده به درون محیط کشت، قهوه ای شدن محیط کشت و توقف رشد ریزنمونه است.این پژوهش، بر اساس یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه فاکتور شامل رقم (جمال و چندلر)، زمان تهیه ریزنمونه (اردیبهشت، تیر و شهریورماه) و شرایط محیط کشت (اضافه کردن ذغال فعالبه محیط کشت، قرارگیری کشت ها در تاریکی 24 و 72 ساعت، واکشت سه مرتبه هر 24 ساعت، دو مرتبه هر 72 ساعت و یک مرتبه بعد از 144 ساعت و شاهد) انجام پذیرفت. نتایج تجزیه واریانس داده های مربوط به استقرار ریزقلمه در محیط کشت نشان داد که رقم، زمان تهیه ریزقلمه و شرایط محیط کشت و اثرات متقابل آن ها به جز اثر متقابل رقم و زمان تهیه ریزقلمه دارای اثر معنی داری در سطح یک درصد  بر استقرار ریزقلمه های دو رقم جمال و چندلر بودند. بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها، به ترتیب تیمارهای واکشت سه مرتبه هر 24 ساعت و اضافه نمودن ذغال فعال بالاترین میزان استقرار ریزقلمه در محیط کشت را نشان دادند و از این نظر اختلاف معنی داری نسبت به سایر تیمارها داشتند. از طرف دیگر، نتایج همبستگی صفات حاکی از آن بود که بین شاخص قهوه ای شدن و میزان استقرار ریزقلمه همبستگی منفی معنی دار (86/0-) وجود داشت. در تیمارهای موردبررسی، رقم چندلر میزان استقرار ریزقلمه بالاتری نسبت به رقم جمال داشت. در نهایت چنین نتیجه گیری شد که تهیه ریزقلمه در اردیبهشت ماه، در شرایط واکشت سه مرتبه هر 24 ساعت و اضافه نمودن ذغال فعال بهترین اثربخشی را در استقرار ریزقلمه های دو رقم چندلر و جمال نشان دادند.

    کلیدواژگان: ریزازدیادی، قهوه ای شدن، ترکیبات فنلی، ذغال فعال
  • اثر اسید سالیسیلیک و تیواوره بر رشد، عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیکی گلرنگ در شرایط تنش خشکی
    حجت الله رحمانی سربنانی، بتول مهدوی*، آرمان آذری، محمد صفائی طرقبه صفحات 153-167
    به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک و تیواوره بر عملکرد و ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی گلرنگ در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل سه سطح (80 (بدون تنش)، 110و 140 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر)، فاکتور فرعی شامل سه سطح تیواوره (صفر، 500 و 1000 پی پی ام) و دو سطح اسید سالیسیلیک (صفر و یک میلی مولار) بودند. بیش ترین ارتفاع بوته (38/71 سانتی متر)، تعداد دانه در طبق (37/32)، وزن هزاردانه (38/22 گرم) و درصد روغن (54/22 درصد) در شرایط بدون تنش به دست آمد. مصرف 1000 پی پی ام تیواوره سبب افزایش 91/17 درصدی تعداد دانه در طبق، 12 درصدی وزن هزاردانه و 03/14 درصدی درصد روغن نسبت به عدم مصرف تیواوره شد. هم چنین اسید سالیسیلیک یک میلی مولار سبب افزایش 05/6 درصدی درصد روغن نسبت به عدم مصرف اسید سالیسیلیک گردید. بیش ترین سطح برگ (2599 میلی مترمربع) و عملکرد بیولوژیکی (8656 کیلوگرم در هکتار) در شرایط بدون تنش و مصرف 1000 پی پی ام تیواوره و یک میلی مولار اسید سالیسیلیک مشاهده شد. در شرایط بدون تنش و تنش 140 میلی متر تبخیر، مصرف تیواوره اختلاف معنی داری از نظر عملکرد دانه با عدم مصرف تیواوره نداشت و در سطح تنش 110 میلی متر تبخیر، مصرف تیواوره سبب افزایش عملکرد دانه شد. در شرایط بدون تنش و تنش 140 میلی متر تبخیر، محلول پاشی با 1000 پی پی ام تیواوره سبب افزایش کلروفیل a نسبت به عدم محلول پاشی تیواوره شد. در سطح تنش 140 میلی متر تبخیر، مصرف تیواوره سبب کاهش محتوای کربوهیدرات کل نسبت به عدم مصرف تیواوره گردید.
    کلیدواژگان: درصد روغن، رنگیزه های فتوسنتزی، عملکرد دانه، کربوهیدرات کل
  • تاثیر سطوح مختلف کلسیم بر آسیب های ناشی از تنش کلرید سدیم در گیاه سیب زمینی (Solanum tuberosum L.)
    الهام امجدی، مهرداد لاهوتی، علی گنجعلی* صفحات 169-176

    کلسیم موثر ترین راه انداز و انتقال دهنده ی پیا م های درون سلولی در پاسخ به تنش های زیستی و غیر زیستی می باشد. به منظور بررسی تاثیر کلسیم بر رشد رویشی و برخی صفات رشد، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) تحت تاثیر تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش از محلول های کلریدسدیم با غلظت های (صفر "شاهد"، 100 و 150 میلی مولار) به عنوان سطوح مختلف شوری و از سولفات کلسیم با غلظت های (صفر "شاهد"، 10 و 15 میلی مولار) به عنوان منبع کلسیماستفاده شد. تیمارهای کلریدسدیم و سولفات کلسیم 20 روز بعد از کاشت غده ها اعمال شدند و 30 روز بعد از تیمار، گیاهان برداشت و ارزیابی صفات رشد، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که با افزایش شوری صفات طول ریشه و بخش هوایی، وزن خشک ریشه و بخش هوایی و میزان پتاسیم و کلسیم کاهش یافتند ولی میزان سدیم و پرولین در برگ و ریشه افزایش نشان دادند (P≤0.05). تیمار کلسیمبه طور معنی داری باعث افزایش صفات رشد، بیوشیمیایی و میزان پتاسیم و کلسیم در گیاه شد ولی میزان سدیم و پرولین را در برگ و ریشه ها به طور معنی داری کاهش داد (P≤0.05). در این آزمایش کلسیم اثرات زیان آور تنش شوری را کاهش داد و تاثیر بهبود دهندهسولفات کلسیمدر غلظت 15 میلی مولار برای اغلب صفات موردبررسی مشهود بود.

    کلیدواژگان: پرولین، پتاسیم، شوری، وزن خشک
  • اثر تاریخ کاشت، رقم و قارچ میکوریزا بر ویژگی های رشد و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در سیب زمینی
    ظهراب اداوی*، ابوالفضل باغبانی آرانی صفحات 177-192

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت، رقم و مایکوریزا بر صفات رشد و آنزیم های آنتی اکسیدان در سیب زمینی، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشگاه پیام نور فریدون شهر انجام گردید. تیمارهای آزمایشی شامل تاریخ کاشت به عنوان کرت اصلی در سه سطح و ترکیب فاکتوریلی از سه رقم سیب زمینی و دو سطح مایکوریزا به عنوان کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثر تاریخ کاشت برتمامی صفات موردمطالعه به جز شاخص سطح برگ معنی دار بود به گونه ای که تاریخ کشت 15 اردیبهشت یا 30 خرداد، بیش ترین عملکرد غده سیب زمینی را با کشت رقم آریندا تولید کرد. مشخص گردید تاریخ کاشت اول خرداد به ترتیب نسبت به تاریخ کشت 15 اردیبهشت و 15 خرداد به دلیل برخورد مرحله گل دهی به حداکثر دمای منطقه، دچار تنش های محیطی گردیده که باتاثیر منفی برطول دوره رویش تا رسیدگی، ازاین طریق باعث کاهش عملکردغده سیب زمینی در ارقام آریندا به مقدار (29/28 و 02/13 درصد)، آگریا (83/20 و 32/21 درصد) و سانته (89/24 و 65/19 درصد) در فریدون شهر گردید. مایکوریزا با تاثیر مثبت بر توسعه ریشه، سبب بهبود فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در ریشه و برگ و هم چنین موجب افزایش ارتفاع، تعداد ساقه اصلی و فرعی، وزن خشک ریشه، برگ و اندام هوایی و تعداد غده سیب زمینی گردید. درمجموع رقم آگریا نسبت به دو رقم دیگر به دلیل تولید کم تر و سیستم آنتی اکسیدان ضعیف تر در ریشه و برگ، تحمل کم تری به تنش های محیطی داشت که منجر به تعداد شاخه اصلی و عملکرد کم تر غده با مایکوریزا (2/39 و 8/9 درصد) یا بدون میکوریزا (3/11 و 9/19 درصد) در هر سه تاریخ کاشت گردید.

    کلیدواژگان: پراکسیداز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، طول دوره رشد
  • تحمل به تنش یخبندان ژنوتیپ های مرکبات تحت دو دمای زیر انجماد
    ابوذر ابوذری، محمود سلوکی، بهروز گلعین*، براتعلی فاخری، عاطفه صبوری صفحات 193-209

    اکثر گیاهان خانواده مرکبات درختانی حساس به یخبندان می باشند که وقوع اجتناب ناپذیر یخبندان های دوره ای، خسارات وسیعی بر عملکرد آن ها به جا می گذارد. به منظور مقایسه 110 ژنوتیپ مرکبات در واکنش به دو سطح تنش سرمایی (C°3- و C°6-)، تعداد 76 ژنوتیپ طبیعی ناشناخته و 34 ژنوتیپ شناخته شده در آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در پژوهشکده تحقیقات مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری رامسر مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس برای هشت صفت مرتبط با تحمل به سرما نشان داد که تفاوت معنی داری بین افراد جمعیت مورد مطالعه وجود داشت. بیش ترین مقدار صفت نشت یونی (84/55 درصد)، آب گزیدگی (70/2) و پراکسیداسیون لیپیدها (12/2 میکروگرم در گرم وزن تر برگ) در دمای C°6- برآورد گردید. بر اساس تجزیه خوشه ای و هم گروهی ژنوتیپ ها، میزان قرابت ژنوتیپ های مجموعه موردمطالعه از جنبه صفات مرتبط با تحمل تنش سرما مشخص شد. بالاترین همبستگی مثبت معنی دار در سطح یک درصد، بین دو صفت نشت یونی و آب گزیدگی برگ مشاهده شد (97/0= r). در بین بیوتیپ های ناشناخته، فقط نمونه های G32 و G71 ارزشی نزدیک به ژنوتیپ های متحمل شناخته شده نشان دادند. همچنین ژنوتیپ های پونسیروس، سیتروملو، نارنج اف تایپ، نارنج معمولی و ارقام نارنگی اونشو و اکیتسو که انحراف از میانگین کل استانداردشده منفی قابل توجه برای صفات نشت یونی (367/1-)، آب گزیدگی برگ (423/1-) و پراکسیداسیون لیپیدها (684/0-)، داشتند، واجد انحراف از میانگین کل استاندارد شده مثبت برای سایر صفات مطلوب (محتوای پرولین، ظرفیت آنتی اکسیدانی، کربوهیدرات های کل و آنزیم های آنتی اکسیدانی) بودند، لذا این ژنوتیپ ها جهت استفاده در برنامه های به نژادی تحمل به سرما می توانند بسیار ارزشمند باشند.

    کلیدواژگان: مرکبات، تحمل به سرما، تنش سرما، صفات فیزیولوژیک، ژنوتیپ های ناشناخته
  • اثر پرایمینگ بذر بر ویژگی های جوانه زنی و بیوشیمیایی بذر و اجزاء عملکرد دانه در ارقام مختلف گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) تحت تنش خشکی
    میترا آئینی، حسین حیدری شریف آباد، مجتبی یوسفی راد*، اسلام مجیدی هروان، حمید مدنی صفحات 211-233

    به منظور بررسی تاثیر شیوه های مختلف پرایمینگ بذر بر شاخص های جوانه زنی، خصوصیات بیوشیمیایی و اجزای عملکرد سه رقم گلرنگ در شرایط تنش خشکی، دو آزمایش به مزرعه ای (به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی) و آزمایشگاهی (به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی) با سه تکرار اجرا گردید. در شرایط مزرعه، عوامل آزمایشی شامل تنش خشکی در دو سطح آبیاری کامل در طول فصل رشد و قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی به عنوان عامل اصلی، پرایمینگ بذر (اسموپرایمینگ، هیدروپرایمینگ، هورموپرایمینگ و شاهد) و ارقام گلرنگ (اصفهان، صفه و گلدشت) نیز به صورت فاکتوریل به عنوان عوامل فرعی در نظر گرفته شدند. کاربرد هم زمان هیدروپرایمینگ و تنش خشکی در رقم اصفهان باعث بیش ترین میزان طول ریشه چه (8/4 سانتی متر) گردید. هیدروپرایمینگ و هورموپرایمینگ ضریب سرعت جوانه زنی را در رقم اصفهان نسبت به گلدشت به میزان 34/52 درصد افزایش دادند. هیدروپرایمینگ درصد جوانه زنی را نسبت به شاهد به میزان 33/11 درصد افزایش داد. بیش ترین میزان عملکرد دانه (72/100 گرم در مترمربع) در رقم صفه هنگام آبیاری کامل و کاربرد هیدروپرایمینگ حاصل گشت. بالاترین میزان کربوهیدرات محلول (14/15 میلی گرم در گرم وزن تر) مربوط به اثر متقابل تنش خشکی با عدم پرایمینگ بود. رقم گلدشت در زمان آبیاری کامل و کاربرد هیدروپرایمینگ بیش ترین میزان عملکرد روغن (93/24 گرم در مترمربع) را به خود اختصاص داد. اعمال تنش در رقم گلدشت هنگام هیدروپرایمینگ بیش ترین میزان پرولین (08/10 میلی گرم در گرم وزن تر) را نشان داد بیش ترین فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز (1/56 میلی گرم پروتئین در دقیقه) در کاربرد هورموپرایمینگ هنگام تنش مشاهده شد.

    کلیدواژگان: سوپراکسیددیسموتاز، عملکرد روغن، کربوهیدرات محلول، پرولین
|
  • Extending Anthurium Cut-flower Vase life by the Use of Chitosan
    Aboulghasem Rahmani, Moosa Solgi *, Alireza Khaleghi, Abbas Mirzakhani Pages 1-15
    This research was conducted as completely randomozed design including two experiments for the first time. The effects of four levels of chitosan (0% plus 2% sucrose, 0.05% plus 2% sucrose, 0.1% plus 2% sucrose and 0.2% plus 2% sucrose), 2% acetic acid plus 2% sucrose and distilled water (control) as presevative solution method was investigated on some qualitative and physiological characteristics of anthurium cut flower in the first experiment. In the secound experiment, the effects of three levels of chitosan (0.05% plus 2% sucrose, 0.1% plus 2% sucrose and 0.2% plus 2% sucrose), acetic acid plus 2% sucrose and distilled water (control) as spray method was evaluated. Results showed that the maximum vase life was observed by chitosan treatments 0.2% plus 2% sucrose in two methods. 0.2% chitosan plus 2% sucrose treatments as preservative solution increased vase life more than 2.5 folds (50 days) in comparison with control. In spray method, vase life enhanced two folds (35 days) in compared with the control, too. The maximum and minimum ion leakage was obtained in acetic acid plus 2% sucrose and 0.2% chitosan plus 2% sucrose treatments in preservative solution method, respectively. In addition, the highest and lowest ion leakage was observed in 2% sucrose and 0.1 and/or 0.2% plus 2% sucrose chitosan treatments in spray method, respectively. In conclusion, in according to environmentally friendly of chitosan the application this compound for extending vase life of anthurium cut flowers are suggested.
    Keywords: Preservative solution, Sucrose, Chitosan, Anthocyanin, Ion leakage
  • Effect of Cu and Zn Foliar Application on Agronomic Traits, Quantitative and Qualitative Yield of Dryland Wheat Cultivars in Kurdistan Province
    Sanaz Safari, Shiva Khalesro *, Adel Siosemarde, Farzad Hosseinpanahi Pages 17-30
    Wheat is one of the most important crops in the world, that it's low concentration of microelements is a serious problem in Iran. One of the reasons of this problem is the deficiency of the absorbable forms of these elements in soil. The field experiment was conducted in the Kurdistan University Research Station in 2013-2014. In this research the effects of zinc and copper foliar application were investigated on some morphological traits, quality and quantity of grain yield of wheat cultivars in Kurdistan region. Experimental design was randomized complete block design with factorial arrangement of treatments with three replications in dryland condition. Experimental factors were four wheat cultivars (sardari, rizhaw, karim and azar2) and four levels of foliar application (0, Zn, Cu, and Zn + Cu) in two stages including stem elongation and booting. The results showed that there were significantly difference between cultivars for plant height, spike number, seed number per spike, 1000 seed weight, grain yield, biological yield, grain protein, grain gluten and grain phosphorus concentration. The highest values of grain yield and biological yield belonged to sardary cultivar in comparison with evaluated cultivars. Foliar application levels including Zn, Cu and Zn+Cu significantly increased spike length, seed number per spike, grain yield, biological yield, grain zinc and copper concentration. It seems that zinc and copper foliar application has positive effect on wheat quantitative and qualitative characteristics.
    Keywords: Azar2, Protein, Sardari, Microelements
  • Pretreatment Effect of Potassium Humate and Compost Tea on Sunflower (Hellianthus annuus) Tolerance to Cadmium Contaminated Soils
    Najmeh Eftekhar, Sina Fallah * Pages 31-45

    In contaminated soils, poor plant establishment and plant biomass reduction decrease the efficiency of phytoremediation. In this study, pretreatment effect of potassium humate (300 mg/L) and compost tea (5:1) on sunflower tolerance under different concentrations of cadmium (0, 50 and 100 mg/kg soil) was evaluated. A factorial experiment based on a completely randomized design was conducted with four replications, in 2016. Results showed that increasing cadmium concentration significantly reduced root, stem and leaf dry weight, as well as the amounts of chlorophyll a and b, and increased carotenoids, proline and electrolyte leakage. Seed priming with potassium humate and compost tea improved the negative effect of contaminated soil with cadmium on the above parameters, but their effects on the measured traits were different. Root , stem  and leaf dry weight, chlorophyll b, proline content and root  and shoot cadmium concentration were increased due to the application of potassium humate under cadmium contamination. However, compost tea significantly increased chlorophyll a and carotenoid as well. Both priming treatments significantly increased cadmium transfer factor for sunflower plant. In general, it can be concluded that, with potassium humate and compost tea the tolerance of sunflower plant improves in contaminated soils through photosynthesis pigments and proline content increment and electrolyte leakage decline.

    Keywords: Phytoremediation, Photosynthesis, Proline, Electrolyte leakage
  • Factor Analysis and Genetic Gouping of Safflower (Carthamus tinctorious L.) Genotypes under Terminal Season Water Deficit Stress and Normal Condition
    Soleiman Yarollahi, Ahmad Ismaili *, Seyed Sajad Sohrabi, Seyedeh Zahra Hosseini, AliReza Zebarjadi Pages 47-61

    Decreasing crop production due to the global climate change, especially simultaneous appearance of drought and high temperature is being rose. Hence, understanding relationships among genotypes characteristics under drought stress will be crucial for selection and breeding of drought tolerant cultivars. In this research, in order to grouping and the study of genetic variability of safflower (Carthamus tinctorious L.) genotypes, 15 genotypes were cultivated based on a completely randomized design in Lorestan University (Khorramabad, Iran) Research Farm under normal and terminal season water deficit condition. Results of ANOVA and mean comparision showed significant differences among genotypes for studied traits under both conditions. The factor analysis technique introduced three factors under non-stress conditions which explained 79.40% of total variation. Factors I and II were named as grain yield component and efficiency, respectively. Similarly, three factors were intrtoduced under stress condition, and 59.09% of total variation was accounted by the first two factors. Factors I and II were described as grain yield and yield component factor, and growth and development factor, respectively. According to the cluster analysis, all genotypes were grouped into 3 groups in both normal and terminal season water deficit stress conditions. Totally, results of factor analysis, cluster analysis and mean comparison and also, stability of grain yield in both humidity conditions showed that genotype 6 (Syrian) could be introduced as a hopefull genotype for future breeding and agronomy programs.

    Keywords: Principal components analysis, Cluster analysis, Grain yield component factor, Efficiency factor
  • Allelopathic Effects of Narcissus (Narcissus tazetta L.) Aqueous Extract on Seed Germination Characteristics and Growth of Redroot Amaranth (Amaranthus retroflexus L.) and Common Purslane (Portulaca oleracea L.)
    Hassan Bayat *, Ali Naseri Moghadam, MohammadHossein Aminifard, Ali Rahimi Pages 63-75

    In order to evaluate the allelopathic effects of bulb and leaf aqueous extracts of narcissus (Narcissus tazetta L.) on seed germination characteristics and growth of two weed species,  redroot amaranth (Amaranthus retroflexus) and common purslane (Portulaca oleracea), a factorial experirent based on completely randomized design was conducted with three replications at University of Birjand Research Laboratory and Greenhouse, in 2017. Experimental treatments included narcissus organs (leaf and bulb) and extract concentrations (0, 1, 2 and 3% w/v). The laboratory results showed that leaf and bulb extracts of narcissus reduced seed germination percentage of redroot amaranth, but had no significant effect on seed germination percentage of common purslane. Results showed that 3% concentration of leaf and bulb extracts of narcissus reduced seed germination percentage of A. retroflexus by 97 and 93% compared to the control, respectively. Germination rate of redroot amaranth and common purslane seeds decreased under concentration of 3% of extract by 97 and 53% compared to the control, respectively. The results of greenhouse experiment showed that the application of narcissus extract decreased root length, plant height and dry weight of root, shoot and their total in redroot amaranth and common purslane. The concentration of 3% of bulb and leaf extracts decreased plant height of redroot amaranth by 66% and 60%, repectively compared to the control plants. Also, the concentration of 3% of the extract decreased total dry weight of redroot amaranth and common purslane by 73 and 90% compared to control plants, respectively. The results of this study showed that the allelopathic effects of leaf and bulb extract of narcissus can be used to biological control of these two weeds.

    Keywords: Plant height, Leaf, Bulb, Greenhouse
  • Estimation of Genetic Parameters for Fruit Yield in Olive (Olea europaea L.)
    AmirAbbas Taghizadeh *, AliAsghar Zinanloo, Roghayeh Aminian Dehkordi, Rahim Gharesheikhbaya, Rahele Khademian Pages 77-83

    This research was conducted to separate variance of yield trait olive into its components and determine the heritability of this trait. To do that, 105 cultivars and genotypes cultivated at Tarom Research Station belonged to the Research and Education Center for Agriculture and Natural resources of Zanjan province, were evaluated for five years from 2010 to 2015. The base design of this experiment was a randomized complete block design with the effect of time on the model. Finally, the data were analyzed based on the split plot design in time. Then, based on the Expected value of each component, the genetic parameters related to the trait were obtained. For the five years of studies significant differences were observed between yield and tree, so that the highest yield (32.32 kg) was obtained from a single three. The value of the genetic component of the attribute was 40.81, which is a small amount indicating the high impact of the environment on this trait. The value of the inheritance of the trait was 53.44, which is significant due to the quantitative nature of the trait. Accordingly, based on the relatively high diversity index obtained from one of the suitable corrective methods for the yield trait in olive, could be "selection" among the elite genotypes.

    Keywords: Diversity Index, Heritability, separation of Variance, Selection, Elite genotypes
  • Physiological and Antioxidant Responses of Rice (Oryza sativa L.) Plant in Response to Deficit Irrigation and Application of Certain Potassium Fertilizers
    Seyed Hossein Mohseni, MohammadAli Esmaeli *, Hemmatollah Pirdashti, Rahmat Abbasi, Morteza Nasiri Pages 85-98

    In order to evaluate the effect of deficit irrigation and certain types of potassium fertilizers on some physiological characteristics and antioxidant enzymes activity in rice (cv. Tarom Hashemi), two field experiments were conducted in the Amol and Savadkouh stations. Treatments were different irrigation methods at two levels (flooding, flooding after falling water depth under 10 cm of soil surface) and the application of different potassium fertilizers including potassium sulphate, potassium chloride and potassium biofertilizer at nine levels. Based on the results, relative water content (RWC) and soluble leaf proteins significantly decreased under deficit irrigation in both two stations as compared to flooding irrigation treatment. Also, the accumulation of proline and the activity of antioxidant enzymes such as catalase, ascorbate peroxidase (APX) and guaiacol peroxidase in both two stations, and the amount of hydrogen peroxide and malondialdehyde in the Amol station increased under deficit irrigation. Results demonstrated a positive effect of potassium fertilizer application through significant increment in soluble leaf proteins in both two stations.  Also, RWC and APX activity were increased in Amol station under limited irrigation condition. The highest amounts of grain yield was obtained from the50% of potassium sulfate (as basal) and 50% of potassium chloride (as top dressing) treatment under deficit irrigation that was around 22.8 and 21.5% higher than the control treatment in both Amol and Savadkouh stations, respectively. Generally, results showed an optimal effectiveness of potassium sulfate and potassium chloride application reducing undesirable effects of water deficit stress on rice grain yield.

    Keywords: Relative water content, Proline, Potassium sulfate, Potassium chloride
  • The Effect of Integrated Irrigation with Saline and Fresh Water on Growth and Flowering of Zinnia
    Zahra Sepahvand, Abdolhossein Rezaei Nejad *, Sadegh Mousavi Fard Pages 99-110

    In order to study the effects of integrated irrigation with saline and fresh water on growth and flowering of Zinnia (Zinnia elegans L.), a sensitive plant to salinity, an experiment was carried out in greenhouse during two successive seasons of winter and spring. The experiment was performed in greenhouse by sowing seeds in plastic pots containing equel proportion of soil, sand and manure compost. The experiment was arranged based on a completely randomized design with nine treatments and three replications. The treatments included irrigation with fresh water (0, no NaCl) as control and integrated irrigation with fresh water and water containing 40 or 70 mM NaCl. The results showed that plants that were repeatedly irrigated with 70 mM NaCl (70-70-70) and plants that were irrigated two out of three times with 70 mM NaCl (0-70-70), died. Plants that were irrigated once in between or one out of three times with 70 mM NaCl (0-70-0-70 or 0-0-70) showed better growth and flowering compared to those repeatedly irrigated with 40 mM NaCl (40-40-40). Furthermore, these plants showed improved cell membrane stability, higher chlorophyll and carotenoids contents and higher potassium/sodium content compared to 40-40-40 treated plants. According to the results of the present study, integrated irrigation with saline and fresh water makes it possible to use saline water for landscaping and ornamental plants cultivation.

    Keywords: Sodium chloride, Cell membrane, Chlorophyll, Carotenoid
  • Effect of Benzyl Adenine (BA) and Sucrose on Plantlet Growth and Microtuber Production in Potato
    Khosro Parvizi *, Shadi Soranj, MohammadAli Ebrahimi, Marzeih Ghorbani Pages 111-123

    Achieving an efficient combination of sucrose and benzyl adenin (BA) concentration is one of the success factors in potato microtuber production. In this experiment in order to study the effect of different concentrations of BA and sucrose on plantlets growth traits and their production of microtubers, healthy plantlets of Arinda cultivar were treated with different concentrations of BA and sucrose in MS culture medium in vitro. This research was conducted as a factorial experiment based on a completely randomized design. BA was used as the first factor with the concentrations of 0 (control), 50, 100 and 150 μM, and the second factor was sucrose at three concentration levels (30, 45 and 60 grams per liter). Some plantlets growth traits including stolon length, leaf number, root fresh and dry weight, stem fresh and dry weight, number of microtuber, fresh microtuber weight and its dry matter percentage were measured. The results showed that the effect of BA on all traits was significant, while sucrose effect was significant on some of traits only. The effect of BA and sucrose interaction was significant only on stolon length and microtuber weight. In most of the growth traits, as well as the number of microtuber and its percentage of dry matter, the concentration of 50 μM BA had the better results compared to the two other concentrations (100 and 150 μM). Nevertheless, there were the same results between 150 µM BA and control treatment in the most traits as well as microtuber productions. Growth traits of plantlet and their yield improved by the change in sucrose concentration, from 30 to 60 grams per liter.

    Keywords: Arinda, microtuber, Stolone, Dry matter
  • Effects of Culture Medium Type, Sucrose and Growth Regulator Combination on Gerbera Plantlets Rooting In Vitro
    Ahmad Sharifi, Seyedeh Mahdieh Kharrazi *, Maryam Moradian, Azadeh Khadem Pages 125-135
    Gerbera is one of the most important cut flower and potted plant that normally propagated via tissue culture tecniques. For the suitable adaptation of plantlets in tissue culture, having a strong rooting system is crucial. So, in this study the effect of culture medium type, sucrose and hormonal combination on rooting of Gerbera plantlets was investigated. Factorial experiment was conducted in a completely randomized design with 3 factors and 4 replications. Before culturing, plantlets were immersed in GA3 (5 mg/l), GA3 (2.5 mg/l) + IAA (5 mg/l) and distilled water for 5 minutes and after that, they were cultured in ½ MS or modified White media. Also, in order to investigate the effect of sucrose on rooting of explants, the concentrations of 0 (control) and 30 g/l sucrose were used in the culture media. At the end of the experiment, different traits were measured. Results showed that the produced plantlet in the non-sucrose medium had the shorter roots and the use of sucrose in the culture medium increased root length by more than 2.5 times. Also, in the absence of sucrose, the primary and secondary root number fell sharply and the weight of plantlet reduced. Hormon-free ½ MS medium containing 30 g/l sucrose led to the production of maximum secondary root number and dry weight as well as an acceptable number of main root. So, for in vitro rooting of gerbera plantlets, application of hormon-free ½ MS medium supplemented with sucrose is recommended.
    Keywords: GA3, Secondry root, Dry weight of plantlet, MS culture medium, White culture medium
  • Effect of Explant Sampling Time and Culture Medium Conditions on Explant Establishment of Two Walnut Cultivars; Chandler and Jamal
    Abdollah Ehteshamnia, Mansour Gholami *, Mahmoud Esna Ashari Pages 137-152

    Oxidation of exuded phenolic compounds into the culture media, culture medium browning and ceasing growth are the main obstacles in explants establishment during walnut micropropagation. This research was performed as a factorial experiment based on a completely randomized design with three factors including cultivar (Jamal and Chandler), shoot sampling time (May, July and September) and medium conditions (adding activated charcoal to the medium, placing cultures for 24 and 72 h in darkness, sub-culturing thrice per 24 h, twice per 72 h and once after 144 h and the control). Results of the variance analysis of the data related to the establishment of micro-cuttings in culture medium showed that cultivar, sampling time and culture medium conditions as well as their interactions, except the interaction between micro-cuttings and sampling time had significant effects on the Jamal and Chander cultivar micro-cuttings establishment. According to the results of the means comparison, regarding treatments including placement of cultures thrice per 24 hours and adding activated charcoal had a highest level of micro-cuttings establishment in culture medium having significant difference with the other treatments. On the other hand, the results showed a highly significant negative correlation (-0.86) between the micro-cuttings browning index and micro-cuttings establishment. In conclusion, the micro-cuttings establishment of Chandler cultivar had the higher rate compared to Jamal cultivar having statistically significant differences. Finally, it can be stated that collection of micro-cuttings in May and sub-culturing them thrice every 24 hours or adding activated charcoal showed the best results in Chandler and Jamal micro-cuttings establishment.

    Keywords: Micropropagation, Browning, Phenolic compounds, Active charcoal
  • Effect of Salicylic Acid and Thiourea on Growth, Yield and Certain Physiological Characteristics of Safflower under Drought Stress
    Hojjatallah Rahmani Sarbanani, Batool Mahdavi *, Arman Azari, Mohammad Safaee Torghabe Pages 153-167
    In order to investigate the effects of salicylic acid and thiourea on yield and morphophysiological characteristics of safflower under drought stress, an experiment was conducted as split plot factorial based on randomized complete block design with three replications. The main factor was three levels (80 (non-stress), 110 and 40mm evaporation from evaporation pan) and sub-factor was three levels of thiourea (zero, 500 and 1000ppm) and two levels of salicylic acid (zero and 1mM). The highest plant length (71.38cm), number of seed per head (32.37), weight of one thousand seeds (22.38g) and oil percentage (22.54%) was obtained under non-stressed condition. Application 1000 ppm thiourea s increased 17.91% number of seed per head, 12% weight of one thousand seeds and 14.03% oil percentage as compared to non-application of thiourea. Also, 1mM salicylic acid showed a 6.05% oil percentage increase as compared to non-application of salicylic acid. The highest of leaf area (2599mm2) and biological yield (8656kg/ha) were observed at 1000ppm thiourea and 1mM salicylic acid under non-stressed condition. In non-stressed and 140mm evaporation condition, there was no significant difference in seed yield among application of thiourea and non-application of thiourea. In 110mm evaporation condition, application of thiourea increased seed yield. In non-stressed and 140mm evaporation condition, 1000ppm thiourea increased chlorophyll a compared to non-application of thiourea. In 140mm evaporation condition, application of thiourea decreased total carbohydrate compared to non-application of thiourea.
    Keywords: Oil percentage, Photosynthetic pigments, Seed yield, Total carbohydrate
  • Effect of Different Calcium Levels on Damages Caused by NaCl Stress in Potato (Solanum tuberosum L.) Plant
    Elham Amjadi, Mehrdad Lahouti, Ali Ganjeali * Pages 169-176

    Calcium is the most effective starter and transmitter of intracellular messages in response to biotic and abiotic stresses. In order to investigate the effects of calcium on vegetative and some growth, physiological and biochemical characteristics of Potato (Solanum tuberosum L.) a factorial experiment was conducted based on a completely random design with three replications under salinity stress. In this experiment, sodium chloride with the concentrations of 0 (control), 100 and 150 mM and calcium sulfate with the concentrations of 0 (control), 10 and 15 mM were used as different salinity levels and source of calcium, respectively 20 days after planting. Plants were harvested 30 days after the application of Sodium chloride and calcium sulfate and some growth and biochemical traits were estimated. Results showed that with increasing salinity, root and shoot length, root and shoot dry weight and K+ and Ca+2 levels were decreased, while sodium and proline levels in leaves and roots increased (P≤0.05). Application of calcium significantly increased growth, biochemical parameters and accumulation of Ca+2 and K+ in plants but the levels of Na+ and proline in the leaves and roots significantly decreased (P≤0.05). In this experiment, calcium reduced the harmful effects of salinity stress and the beneficial effect of using 15 mM calcium sulfate on the most traits was quite obvious.

    Keywords: Proline, Potassium, Salinity, Dry weight
  • Effect of Planting Date, Cultivar and Mycorrhizal Fungus on Growth Traits and Activity of Aanti-oxidant Enzymes in Potato
    Zohrab Adavi *, Abolfazl Baghbani Arani Pages 177-192

    In order to study the effect of planting date, cultivar and mycorrhiza on growth traits and antioxidant activity in potato, a split factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in the of Payame Noor University in Fereidoun Shahr during. The experimental treatments were planting date as the main plot in three levels and the factorial arrangement of three potato cultivars and two levels of fungi as subplots. The results showed that the effect of planting date on all studied traits was significant except for leaf area index. Also, planting at 5 May or 5 June produced the highest potato tuber yield with Arinda cultivar. In general, It was determined that the planting date of 20 May due to the interaction of stages of plant growth to the maximum temperature of the region  affected by environmental stresses, which had a negative effect on the length of the planting period to maturity stage, thereby reducing potato tuber yield in Fereydounshahr region. Mycorrhiza had a positive effect on root development, improved the activity of root and leaf antioxidant enzymes and also increased length, number of main and lateral branches, root and shoot dry weight, and leaf number of potato tubers. Overall, the Agria cultivar had less tolerance to the environmental stresses compared to the other two cultivars due to less production of root and leaf antioxidant systems, which resulted in the short number of the main and minor branches and fewer tuber yields with (39.2% and 9.8%) or without mycorrhiza (11.3% and 19.9%) in all planting dates.

    Keywords: Peroxidaze, Catalaze, Ascorbate peroxidaze, Growth period
  • Frost Stress Tolerance in Citrus Genotypes under Two Subfreezing Temperatures
    Abouzar Abouzari, Mahmood Solouki, Behrouz Golein *, BaratAli Fakheri, Atefeh Sabouri Pages 193-209

    Most of the plants in the citrus family are sensitive to cold stress. Therefore, the inevitable occurrence of periodic frost causes extensive damage to their functions. With the purpose of comparing 110 citrus genotypes’ reaction to the two levels of cold stress (-3°C and -6°C), 76 unknown natural genotypes and 34 known genotypes from Ramsar citrus and sub-tropical fruits research institute were studied based on the split-plot design with three replications. The results of variance analysis for the eight traits related to cold tolerance showed that there was a significant difference between the examined accessions. According to cluster analysis, the genotypes in each temperature demonstrated a relatively different grouping pattern after the employment of Euclidean distance squares and the furthest neighbors’ method. The highest amount of electrolyte leakage (55.84%), leaf water soaking (2.70) and lipid peroxidation (2.12 μg/g leaf fresh weight) were estimated at -6°C and recorded at -3°C for other traits. The relationship between the studied panels was determined by considering the common group and the traits in question. G32 and G71 genotypes were merely found to be close to the tolerant genotypes. Regarding the negative deviation from the standardized mean for electrolyte leakage (-1.367), leaf water soaking (-1.423) and lipid peroxidation (-0.684), along with the positive values of other traits (proline content, antioxidant capacity, total soluble carbohydrates and antioxidant enzymes), genotypes Poncirus, Citrumelo, off type sour orange, Sour orange, Satsuma mandarin, and Okitsu are of great usage value in cold tolerance breeding programs.

    Keywords: Citrus, Cold stress, Cold tolerance, Physiological treats, Unknown genotypes
  • Effect of Seed priming on Germination, Biochemical Indices and yield components of Seed in Different Cultivars of Safflower (Carthamus tinctorius L.) under Drought
    Mitra Aeini, Hossein Heidari Sharif Abad, Mojtaba Yousefi Rad *, Esalam Majidi Heravan, Hamid Madani Pages 211-233

    In order to investigate the effect of different methods of seed priming on germination indices, biochemical characteristics and yield component of three safflower cultivars under drought stress conditions, two experiment was carried out in the form of filed (as split factorial in randomized complete blocks design) and laboratory (as factorial based on completely randomized design) with three replications. The experimental factors included drought stress in two levels of complete irrigation during the growing season and drought stress at the stem elongation as the main factor and seed priming with osmopriming, hydropriming, hormopriming and control (without priming) and safflower cultivars included Isfahan, Sofeh and Goldasht as subplot factor. Simultaneous application of hydropriming and drought stress in Isfahan cultivar resulted in the highest root length (4.8 cm). Hydropriming and hormopriming increased the coefficient of velocity of germination in Isfahan cultivar 52.34% compared to control. Hydropriming increased the germination percentage by 11.33% compared to the control. The highest seed yield (100.72 g / m2) were obtained in Sofeh cultivar during complete irrigation and hydropriming application. The highest soluble carbohydrate amount (15.14mg/g FW) was related to the interaction between stress and no priming. Goldasht cultivar had the highest oil yield (24.93 g / m2) at the time of complete irrigation and hydropriming application. Usage of hydropriming during stress in Goldasht cultivar caused the highest amount of proline (10.08 mg/g FW). The interaction of hormopriming with drought stress causes the most activity of superoxide dismutase enzyme (56.1 mg protein/min).

    Keywords: Superoxide dismutase, Oil yield, Soluble carbohydrate, Proline