فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حشمت الله سعدی*، خلیل میرزایی صفحات 285-300

    آموزش الکترونیکی یک نظام آموزشی هنرمندانه و یک راه حل جامع می باشد برای موسساتی که خواهان حرکت در مسیر فن آوری روز و تغییر روش ها و محیط های آموزشی خود هستند، بلوغ آموزش الکترونیکی، به دنبال شناسایی و آگاهی یافتن از وضعیت موجود آموزش الکترونیکی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی می باشد تا پس از این اقدام، بتواند وضعیت مطلوب را در آن زمینه ترسیم نموده، در عین حال، دلایل عدم توسعه یافتگی آموزش الکترونیکی در آن بخش را بررسی نماید. در این مقاله از مدل شش سطحی میسرا و دینگرا ، استفاده شده است. تحقیق حاضر از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، شامل اعضاء هیات علمی و دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی آموزش عالی کشاورزی ایران هستند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و جامعه نمونه تحقیق که به شیوه نمونه گیری تصادفی در چند مرحله انتخاب شده است، حدود 517 نفر می باشد. در این پژوهش، به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق از پرسشنامه استفاده شده است. دقت شاخص ها و گویه ها در پرسشنامه یا روایی صوری توسط متخصصان فن و اساتید صاحب نظر مورد تایید قرار گرفته است. برای بررسی پایایی و سازگاری درونی ابزار اندازه گیری تحقیق، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، بلوغ الکترونیکی، نرم افزار وکا، آموزش عالی کشاورزی
  • اسکندر فتحی آذر*، غلامحسین میکائیلو، یوسف ادیب، علی اصغر خلاقی صفحات 301-312

    پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی های مطلوب برنامه درسی آموزش همراه با تولید در رشته خیاطی شاخه کاردانش صورت پذیرفته است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و به روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل کل هنرآموزان رشته خیاطی شاخه کاردانش کشور بوده که از مجموع 1720 هنرآموز رشته خیاطی، مطابق با فرمول کوکران 314 نفر به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید، که روایی آن توسط متخصصان برنامه ریزی درسی و آموزشی و هنرآموزان خیاطی تایید و پایایی آن نیز از طریق محاسبه آلفای کرانباخ 845/. به دست آمد. نتیجه پژوهش نشان داد که در تعیین ویژگی های مطلوب برنامه درسی آموزش همراه با تولید باید علاوه بر ویژگی های لازم برای عناصر برنامه درسی از قبیل؛ اهداف، محتوا، روش های یاددهی-یادگیری، ارزشیابی، زمان، مکان و گروه بندی به برخی ویژگی های مولفه های مربوط به این الگو از قبیل؛ میزان تولید، نحوه تامین هزینه، نحوه خرید مواد اولیه و فروش محصولات و شایستگی های غیر فنی نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های مطلوب، آموزش همراه با تولید، هنرستان کاردانش، رشته خیاطی
  • لاله بدری، محمد صالحی* صفحات 313-322
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر منابع و مواد غیردرسی در توسعه انگیزش و بهبود توانایی درک شنیداری زبان آموزان است. تاکید تحقیق حاضر، استفاده از مواد غیردرسی شنیداری و تجربه موقعیت های زندگی واقعی در کلاس درس، به عنوان یک روش ارتباطی است. در این تحقیق ، نمرات پس آزمون و پیش آزمون درک مهارت شنیداری IELTS با هم مقایسه شده اند. علاوه بر این جامعه آماری مورد مطالعه، پرسشنامه ی انگیزش را ، که مقیاس انگیزه تحصیلی هم نامیده می شود، تکمیل کردند. این پرسش نامه برای ارزیابی میزان انگیزش زبان آموزان، برای یادگیری زبان انگلیسی، با استفاده از مواد غیردرسی شنیداری، که خارج از کلاس درس استفاده می شوند، به کار می رود. داده ها با استفاده از آزمون های تی تحلیل شد. نتایج دال بر اثر بخشی استفاده از مواد آموزشی غیر درسی بر میزان انگیزه و همینطور توانایی شنیداری بود. همچنین نتایج این مطالعه، تاییدی بر یافته های اخیر است که بکارگیری مواد غیردرسی شنیداری را روشی مفید برای بهبود مهارت درک شنیداری و توسعه انگیزش می دانند.
    کلیدواژگان: مواد غیردرسی (بکر)، درک شنیداری، انگیزش، مواد درسی، زبان شنیداری
  • معصومه وکیلی صادقی، روح الله نوری*، امید مهدی عبادتی صفحات 323-335
    تجارت و روش های کسب و کار، یکی از مهم ترین حوزه هایی است که با به کارگیری فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی و اینترنت به سرعت و به شدت تحت تاثیر قرار گرفت. بسیاری از روش های سنتی کسب درآمد متحول گشته و روش ها و ارزش های جدید فراوانی پا به عرصه وجود نهادند. در همین راستا مطالعه سیستم مدل های کسب و کار الکترونیکی در جهان پیچیده امروز ضروری است. علی رغم اینکه برخی کسب و کارها در حوزه ی کاری خود به موفقیت نایل می شوند، اما کسب و کارهای زیادی وجود دارند که با شکست مواجه می شوند. علت شکست این کسب و کارها به انتخاب مدل کسب و کار مناسب برمی گردد. لذا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی مدل های کسب و کار الکترونیکی موفق با استفاده از تکنیک های یادگیری ماشین انجام شد. در این پژوهش جهت انتخاب بهترین مدل کسب و کار الکترونیکی موفق، 105 کسب و کار دارای نماد اعتماد مورد بررسی قرار گرفتند. این پژوهش از نوع کاربردی با رویکرد کمی است که به صورت تحقیق میدانی انجام شد. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده های پژوهش، پرسش نامه بوده است. نتایج تحقیق مبین آن است که بهترین مدل در موفقیت کسب وکارها، مدل فروشگاه الکترونیکی و مدل تبلیغات می باشد. نتایج به دست آمده از الگوریتم k-means و ID3 نشان داده اند که از 12 معیار در نظر گرفته شده جهت انتخاب بهترین مدل موفق، دو معیار توسعه ابزارهای IT و استراتژی شرکت مهم ترین نقش را برای موفقیت کسب و کارهای دارای نماد اعتماد دارا هستند.
    کلیدواژگان: مدل کسب و کار الکترونیکی، یادگیری ماشین، نماد اعتماد الکترونیک، فروشگاه الکترونیکی، توسعه ابزارهای IT
  • سمیه سلاجقه تذرجی، اصغر سلطانی*، سید محمدحسین موسوی نسب صفحات 337-346

    اختلال کمبودتوجه / بیش فعالی بر اساس وجود مشکلاتی در توجه، بازداری و جلوگیری از تکانشگری و سطح فعالیت تعریف می گردد. اغلب اوقات مشکلات دانش آموز مبتلا به این اختلال، در تمامی حیطه های تحصیلی، اجتماعی و رفتاری او تبلور می یابد. مدارس هوشمند از جمله مدارسی هستند که می توانند بسترهای آموزشی متفاوتی را برای دانش آموزان دارای این اختلال فراهم آورده به گونه ای که باعث بهبود وضعیت تحصیلی آنان بشوند. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه درسی مدارس هوشمند بر علایم بیش فعالی دانش آموزان مقطع ابتدایی بوده است. روش این پژوهش از نوع شبهآزمایشی و جامعه آماری شامل تمام دانشآموزان مقطع ابتدایی شهر کرمان (68325 نفر) در سال تحصیلی 94-93 بود. نمونه ای 162 نفره شامل 84 دانشآموز تحت آموزش مدارس هوشمند و 78 دانشآموز عادی از دو ناحیه شهر کرمان انتخاب شدند. علایم اختلال بیش فعالی به وسیله پرسشنامه کمبود توجه سوانسون، نولان و پلهام (SNAP) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری میان مدارس هوشمند و عادی در تاثیرگذاری بر علایم بیش فعالی دانش آموزان وجود داشت. بر این اساس، برنامه درسی مدارس هوشمند بر کاهش علایم بیش فعالی، علایم کمبود توجه و تکانشگری دانش آموزان اثر مثبتی داشت به طوری که این علایم در این دانش آموزان بهبود پیدا کرد.

    کلیدواژگان: علایم اختلال کمبودتوجه، بیش فعالی، برنامه ریزی درسی، مدرسه هوشمند، آموزش ابتدایی
  • سعید پورروستایی اردکانی*، زینب عارفی صفحات 347-358
    این پژوهش با هدف مقایسه ی اثربخشی آموزش مبتنی بر بازی های رایانه ای و آموزش مبتنی بر فیلم آموزشی بر خلاقیت و انگیزش دانش آموزان ابتدایی انجام گرفته است. روش پژوهش شبه آزمایشی است که در اجرای آن از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش است. جامعه آماری را کلیه ی دانش آموزان دختر سال ششم ابتدایی شهر قم در سال تحصیلی 95-96 تشکیل داده است. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر (دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش) از دانش آموزان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش آزمون انگیزش کلر و آزمون خلاقیت تورنس بوده است. تحلیل آماری این پژوهش، توصیفی با استفاده از میانگین و انحراف معیار و استنباطی با کوواریانس تک متغیری و چند متغیری بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد استفاده از بازی های رایانه ای آموزشی در مقایسه با فیلم آموزشی بیش تر موجب افزایش انگیزش در مولفه علاقه به مواد آموزشی می شود درحالیکه در رابطه با خلاقیت تفاوت معناداری بین گروه ها وجود ندارد (P>0.05). بنابراین، برای افزایش خلاقیت دانش آموزان با توجه به شرایط و وضعیت موجود در مدرسه می توان از بازی رایانه ای یا فیلم آموزشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بازی های آموزشی رایانه ای، فیلم های آموزشی، خلاقیت، انگیزش
  • داود کریم زادگان مقدم*، فاطمه طالبان، داود وحدت صفحات 359-370

    آموزش یکی از ارکان اساسی توسعه توانمندی ها، مهارت ها و شایستگی ها در بخش های مختلف جامعه است که با ورود فناوری اطلاعات کاملا دگرگون شده است. نرم افزارهای آموزشی به عنوان یکی از وجوه ورود فناوری اطلاعات در حوزه آموزش، در کنار روش سنتی تدریس نتایج یادگیری را بهبود می بخشند. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی میزان اثربخشی آموزش الکترونیکی حفظ و روخوانی قرآن بر روی دانش آموزان می باشد، که برای آزمایش آن دانش آموزان پایه سوم ابتدایی استان تهران انتخاب شدند. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی تعمدی، 60 نفر انتخاب شدند که 30 نفر به عنوان گروه کنترل و 30 نفر به عنوان گروه آزمایش در نظر گرفته شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از نرم افزار محقق ساخته به نام "فرشته های قرآنی" و پرسش نامه منطبق بر اهداف کتاب درسی قرآن استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده های این پژوهش از آزمون t گروه های مستقل و t گروه های وابسته، استفاده گردیده است. نتایج بدست آمده نشان می دهند که اختلاف میانگین نمره پیش و پس آزمون حفظ و روخوانی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، بیشتر بوده و با توجه به ارضا شدن شرط سطح معناداری (p < 0.05)، دریافتیم که آموزش الکترونیکی با استفاده از نرم افزار آموزشی محقق ساخته بر روخوانی و حفظ قرآن دانش آموزان پایه سوم مقطع ابتدایی تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: نرم افزار چند رسانه ای، حفظ و روخوانی قرآن، آموزش الکترونیکی، نرم افزار چند رسانه ای قرآنی
|
  • H. Saadi *, Kh. Mirzaei Pages 285-300

    E-learning is an artistic educational system and a comprehensive solution for those institutions that want to move in the path of technology of the day and change their teaching methods and environments. The purpose of this study is looking for identification and awareness of the current status of e-learning in universities and higher education institutions to draw the desired situation in this field, and at the same time, review the reasons for the lack of development of e-learning in that area. In this article, the maturity six-level model of Misra and Dingra were used (Levels: Closed, Preliminary, Initial presence, Perceived, Institutionalized, Optimized). This research is a survey. The statistical population of the study includes faculty members and postgraduate students in higher education in agriculture in Iran. The sample size is calculated using the Cochran formula and the sample population of the study was selected by random sampling in several steps which is 517 people. In this study, the questionnaire was used in order to collect the required information. The precision of indices and items cited in the questionnaire, or face validity, was confirmed by the specialists and professors. To investigate the reliability and internal consistency of the study instrument, Cronbach's alpha was used. Cronbach's alpha value was 0.86. In order to analyze the collected data Weka software and artificial neural networks were used. In this paper, based on Misra and Dhingra models, the 6 above levels were data analyzed. After analysis by artificial neural networks and communicating between electronic maturity levels, the fourth level or "realized level", with 82.37% accuracy of information, and with the fewest amount of errors (7 %) was more desirable compared to other levels.

    Keywords: E-learning, e maturity, Weka software, agricultural higher education
  • E. Fathiazar *, Gh.H. Mikaeiloo, Y. Adib, A.A. Khallaghi Pages 301-312

    The current study has been done with the aim of determining the desirable features of the curriculum  education along with production in sewing field of vocational schools. This research is practical in purpose and  is done using a descriptive-survey method. The statistical population  includes all the sewing field trainees of vocational schools in Iran. From among a total number of 1720 sewing filed trainees, 314 people were chosen by the random stratified method  according to Cochran formula. In order to gather data, a researcher-made questionnaire was used. The questionnaire’s validity was confirmed by curriculum and educational planners as well as sewing trainees. Its reliability was obtained  by Cronbach's alpha method, 0.845. The results of the research  indicate that in determining the desirable features of the curriculum education along with production, in addition to the required properties for the curriculum elements including purposes, contents, teaching-learning methods, evaluation, time, site and groupings, some properties of the components related to this pattern  including the amount of production, the funding method, the way of buying raw materials and selling the products and non-technical competencies need to be noticed.

    Keywords: Desirable features, Education along with production, Vocational schools, Sewing field
  • L. Badri, M. Salehi * Pages 313-322
    This research was an attempt to examine empirically whether therewas a meaningful relationship between the use of oral authentic materials and EFL learners` motivation and also determine the subsequent effects of them on the communicative competence of learners. Specifically, the purpose of this study was to examine the impact of authentic listening materials on development of motivation and enhancement of listening comprehension ability of forty male and female EFL learners at institutional level. It basically focused on exposing language learners to authentic materials and real life situations in language classroom as part of the communicative approach. The results of listening comprehension post- test were compared with those of the pre- test scores using a t- test. The participants of this study also completed a questionnaire so that we could evaluate the degree of their motivation to learn English using the application of oral authentic materials and real life language which is used outside the classroom. The results of this study pointed to the effectiveness of using authentic materials; therefore corroborating previous findings in application of authentic listening materials as a useful technique to improve learners' listening comprehension skill and development of motivation.
    Keywords: Authentic Materials, Listening Comprehension, motivation, Non- Authentic Materials, Oral Language
  • M. Vakilisadeghi, R. Noori *, O. Ebadati Pages 323-335
    Today, business, economics and society has been transformed by information technology. Many traditional ways of earning money have evolved and new methods and values have come to the fore. In this regard, Study of the e-business system in today's complex and turbulent world is essential. Despite the fact that some businesses succeed in their field of work, there are many businesses that fail, because of selecting inappropriate business model. So, this study which has been done to identify successful e-business models using machine learning techniques. Quantitative survey was used to doing research. 105 businesses with a eTrust were selected to find the best successful electronic business model. The instrument used to collect data was a questionnaire. Analyzing collected data shoes the best business model for the success of businesses in Iran, are e-shop model and the advertising. The results of the k-means algorithm and ID3 show that of the 12 criteria considered in choosing the best model for success, two criteria; including the development of IT tools and company strategy have the most important role for the success of trusted businesses.
    Keywords: e-Business Model, Machine Learning, e-Trust, e-Shop, Development of IT tools
  • S. Salajeghe Tazarji, A. Soltani *, S.M. Mousavi Nasab Pages 337-346

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is defined based on the existence of some implications in attention, inhibition, impulsivity curbing, and the activity level. Often, the problems of children with ADHD in the executive functions may be reflected in all educational, social, and behavioral areas. Smart school is a different educational area that can affect the elementary ADHD students. Accordingly, the main purpose of this study was investigating the effectiveness of smart school curriculum on the hyperactivity symptoms of elementary students. The research method was quasi – experimental and the population included all elementary students of Kerman city (68325 students). The sample includes 162 students (84 student from smart schools and 78 students from public schools) from 2 districts of Kerman. The symptoms of ADHD were evaluated by the parents through Swanson, Nolan and Pelham Questionnaire (SNAP). The results showed that there is a significant difference between the hyperactivity symptoms of the students of smart schools and that of normal schools. Accordingly, smart school curriculum has a positive impact upon the reduction of hyperactivity symptoms, so that it improves the symptoms in these students.

    Keywords: Symptoms of ADHD, Curriculum development, Smart school, Elementary education
  • S. Pourroostaei Aardakani *, Z. Arefi Pages 347-358
    This study aims to compare the effect of educational computer game and video on students' creativity and motivation. This follows a quasi-experiment research pattern in which a pre and post-test is implemented for both the control and experimental groups. The study population covers all the sixth-grade students of elementary school in the city of Qom enrolling over 2016-17 academic year. The experiment sample consists of 30 students (two groups of 15 as control and experimental) selected using a convenience sampling method. The research test focuses on two questionnaires: Clarie motivation and Torrance creativity. Statistical analysis in this research focuses on descriptive using mean and standard deviation and inferential by one-variable and multivariate analysis of covariance. The result shows that the use of educational computer game increases the motivation and interest in educational materials as compared to the educational video whereas there is no significant difference in creativity between the groups (P>0.05). Hence, either educational computer game or educational video can be used to increase the students’ creativity according to the situation and school condition.
    Keywords: Educational Computer Game, Educational Video, Creativity, Motivation
  • D. Karimzadegan Moghaddam *, F. Taleban, D. Vahdat Pages 359-370

    The main purpose of this study is to evaluate the effectiveness of e-Learning on the reading and memorizing the Quran on third year elementary school students in Tehran. The sample included 60 students who are selected by non-random sampling method. 30 students are considered as control group and 30 students are considered as experimental group. To collect data, a Self-made software called “Quran Angels”, and a questionnaire in accordance with the objectives of the third grade textbook are used. Independent samples t test and t affiliates are used to compare the experimental and control groups. The findings show that the difference between the mean scores of pretest and posttest in the experimental group is more than the control group. It is concluded that using the educational software “Quran Angels” has a positive impact on the reading and memorizing the Quran on third grade elementary students.

    Keywords: Multimedia Software, Reading, Memorizing Quran, Education, e-Learning, Quranic multimedia software