فهرست مطالب

رسانه - سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 122، بهار 1400)

فصلنامه رسانه
سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 122، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم راودراد*، مرضیه خلقتی صفحات 5-27

    گونه شناسی متناسب با تحول رسانه ها همواره مورد توجه بوده است. ظهور اینترنت و به طور خاص تر شکل گیری رسانه های اجتماعی، زمینه توجه به گونه های جدیدی را فراهم کرده است. با توجه به اینکه یکی از قابلیت های رسانه های اجتماعی ایجاد محملی برای انتشار اخبار و اطلاعات مختلف اعم از درست و نادرست است، در این مقاله تلاش شد گامی برای دسته بندی آرتیفکت های نادرست منتشرشده در رسانه های اجتماعی از جنبه گونه شناسی برداشته شود. سوال های مقاله این است که آیا مجموعه ای از آرتیفکت های نادرست منتشرشده در رسانه های اجتماعی می تواند گونه خاصی را به وجود آورد؟ اگر چنین گونه ای شکل گرفت چه مشخصه هایی دارد؟ آیا می توان برای این گونه " زیرگونه" نیز شناسایی کرد؟ برای پاسخ به این سوال ها، محتواهای نادرست (متنی ویدیویی) منتشرشده در رسانه های اجتماعی بین سال های 95 تا 98 که تارنمای صحت سنجی ویکی هواکس نادرستی آن ها را تایید کرده بود (داده های تحقیق)، با روش نقد رتوریک تحلیل شدند. نتایج این تحلیل، گونه جدیدی را تحت عنوان " ناواقعیت" با مشخصه های سبکی و ذاتی پیشنهاد می دهد. مشخصه های سبکی این گونه، بر اساس نمونه تحقیق، کوتاه بودن، روایت میانه رخداد، دارای متن و ویدیوی جداگانه با رابطه متقابل و مشخصه های ذاتی این گونه، فقدان صحت در عین درست نمایی، فقدان راه صحت سنجی در مواجهه اول، برانگیزاننده احساس و آسیب رسانی در معنای موسع هستند. همچنین چهار زیرگونه ناواقعیت، ناواقعیت خبری، ناواقعیت سرگرم کننده، ناواقعیت هنری و ناواقعیت ماورایی شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: گونه ناواقعیت، اطلاعات غلط، اخبار جعلی، نقد رتوریک
  • بهزاد کریمی، علی دلاور*، علی اکبر فرهنگی صفحات 29-51

    رسانه‎ های اجتماعی، شیوه ارتباطات مردمان امروز را به شکلی چشمگیر تغییر داده‎ اند. بررسی جنبه‎ های مختلف این تغییر و پیامدهای آن نیز، موضوع پژوهش‎های بی‎شماری بوده است. اینستاگرام یکی از محبوب‎ترین بسترهای اشتراک‎ گذاری عکس و ویدیو در سراسر دنیا و ایران است، که درباره آن تحقیقات زیادی در ایران انجام شده است. بیشتر این پژوهش‎ها بر تاثیر اینستاگرام بر کاربران مختلف و نقشی که در تغییر نگرش‎ها و رفتار کاربران ایرانی ایفا می‎کند، متمرکز بوده‎ اند، تا بر تجارب زیسته و معنایی که این کاربران به فعالیت‎هایشان در محیط اینستاگرام نسبت می‎دهند. این تحقیق با ماهیتی اکتشافی، در صدد تجربه زیسته و معناهای برآمده از دنیای ذهنی تعداد معدودی از کاربرانی بوده است که در این تحقیق با عنوان جوانان بزرگسال معرفی شده ‎اند. پژوهش با پدیدارشناسی توصیفی انجام شده است، زیرا این روش با اهداف و پرسش‎های این تحقیق و موضع آن نسبت به فناوری‎های جدید ارتباطی همخوانی داشت و برای توصیف‎های تحلیلی مضامین برآمده از اظهارات شرکت‎کنندگان، مبنایی مناسب فراهم می‎ساخت. در پژوهش حاضر، برخلاف پژوهش‎های پیشین که به بسترها و شرایط تاثیرگذار بر تجارب زیسته کاربران اینستاگرام و همچنین " ذات" تجربه آن ها از این پدیده، بی‎‎اعتنا بوده‎اند، به این دو مسئله توجه ویژه نشان داده است. نتایج تحقیق نشان داد، تجربه اینستاگرام بیش از همه چیز، شیوه جدیدی از دیدن و دیده‎شدن است؛ رسانه‎ای شخصی که به همگان فرصت می‎دهد تا هرطور که دوست دارند دیده شوند. شرایط مرتبطی که امکان می‎دهد تا این " دیده‎شدن" به شکلی تشدید شده پدیدار شود. جریان جمعی بزرگی از دیده‎ شدن در اینستاگرام است که هرکس به نوعی در آن شناور است. ارزیابی کلی آنان از پیامدهای استفاده از اینستاگرام، نشان از احساساتی داشت که میان خشنودی و ناخشنودی همواره در نوسان و تغییر بود. این یافته حاکی از آن است که احساسات آنان نسبت به اینستاگرام، نه یکسره منفی و نه یکسره مثبت است، بلکه بین دو احساس مثبت و منفی نوسان دارد و این شاید از ذات متناقض ‎نمای خود فناوری سرچشمه گیرد که هم جاذبه دارد و هم دافعه.

    کلیدواژگان: اینستاگرام، پدیدارشناسی تکنیک، تجربه زیسته، جوانان بزرگسال
  • مریم فروغی، نسیم مجیدی قهرودی*، محمدرضا رسولی صفحات 53-84

    این تحقیق، با هدف واکاوی عوامل مرتبط با بازنمایی بدن در شبکه های مجازی (مطالعه موردی: کاربران ایرانی اینستاگرام) و به منظور شناسایی نقش استفاده افراد از شبکه اجتماعی اینستاگرام، در میزان بازنمایی بدن اجتماعی، نمایشی و زیباشناختی آن ها صورت گرفته، که محقق درصدد است  با آزمون چهار فرضیه تحقیق اهداف ذکرشده را محقق سازد. در پژوهش حاضر، روش تحقیق تلفیقی بود و از دو روش کیفی با تکنیک های تحلیل محتوا و مصاحبه و روش کمی (پیمایش)  با تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. با توجه به اهداف و ویژگی های پژوهش، در بخش کیفی  نمونه آماری تحقیق، 20 نفر از کاربران اینستاگرام با دنبال کنندگان بالای 1000 نفر (در طول روز حداقل سه بار خود را به نمایش می گذارند) است، که  تعداد 60  عدد عکس از صفحه آن ها  مورد تحلیل قرار گرفت. همچنین حجم نمونه در بخش کمی 384 نفر از شهروندان ساکن شهر تهران در سال 98 است. برای نمونه گیری در روش های کمی  و کیفی به ترتیب  از روش نمونه گیری خوشه ای و  روش اشباع  بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که رابطه معناداری بین میزان استفاده افراد از شبکه اجتماعی اینستاگرام و  میزان بازنمایی بدن اجتماعی، نمایشی و زیباشناختی وجود دارد.  همچنین محقق، در تحلیل بازنمایی عکس ها در شبکه اجتماعی اینستاگرام دریافت، از حیث تکنیک های بازنمایی به کار برده شده، در تیپ بدن اجتماعی از تکنیک های آشکارسازی و پنهان سازی، در الگوی بدن نمایشی از تکنیک های ورزیدگی و اغواگری و درنهایت در الگوی بدن زیباشناختی از تکنیک های زیبایی شناختی و زیبایی مصنوعی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: واکاوی، بدن، بازنمایی، اینستاگرام، شبکه مجازی، بدن اجتماعی، بدن نمایشی، بدن زیباشناختی
  • پیام زین العابدینی*، مریم حشمت نژاد صفحات 85-110

    گذر از تجربه های ابتدایی و سینمای اولیه، فیلم سازان را به سوی مسیری هدایت کرد که برای جلب مخاطب، به چگونگی نمایش داستان در فیلم توجه کنند. سینمای صامت و سینمای ناطق، شیوه های مختلف روایت را در دوره های سینمای کلاسیک، مدرن و پست مدرن در فرم های گوناگون سینمای هنری، جنبش ها و سبک های سینمایی آزموده و تجربه کرده اند؛ که هر کدام ویژگی های منحصربه فردی دارند. سینمای اولیه، به دلیل عدم توانایی استفاده از صدا، قصه های بدون کلام را در تولیداتش مورد توجه قرار می داد، اما سینمای معاصر و به خصوص هنرصنعت رسانه انیمیشن، با در نظر گرفتن ارزش های بصری و خصایل زبیایی شناسی از ساختار بدون کلام، بهره می جوید. سینمای بدون کلام شکلی آگاهانه است که می تواند غالب های روایی گوناگونی را به شکلی تجسمی و بصری تولید کند و مخاطبان رده های سنی و فکری متفاوت را به سوی این نوع سینما جذب کند. این پژوهش با هدف کاربردی، ضمن مرور پیشینه روش های روایت پردازی در سینما، تلاش دارد به این مسئله بپردازد که فیلم های انمیشین معاصر چگونه از کارکردها و تکنیک های بصری در روایت آثار بدون کلام استفاده می کنند. روش تحقیق حاضر کیفی، با رویکردی فرمالیستی و با استفاده از مطالعه منابع کتابخانه ای و آرشیوهای شنیداری و دیداری به تحلیل انیمیشن داستان خرس، به عنوان انتخابی هدفمند از انمیشین های بدون کلام (1990-2017) پرداخته است. نتیجه حاصله نشان از آن دارد که در انیمیشن های بدون کلام، هجوم و انباشت عناصر بصری و صوتی در رساندن اطلاعات روایی تاثیر وافری دارند.

    کلیدواژگان: روایت، فرم، تکنیکهای بصری، انیمیشن، انیمیشن بدون کلام
  • محمودرضا حمیدی فتح آبادی، علی بقائی سرابی*، افسانه وارسته فر صفحات 111-126

    هدف این مقاله، احصای نقش ارتقای بخش متقابل موسیقی و توسعه اجتماعی، با میانجیگری رسانه رادیو به وسیله کنکاش در دورهای مشخص از تاریخ کشور ایران و از زمان تاسیس رادیو تاکنون است. در راستای این هدف، با اتکا به رویکرد جامعه شناسی، ظرفیتهای چندگون رسانه رادیو در تبادل توانمندیهای موسیقی و توسعه اجتماعی، برای ارتقای جایگاه یکدیگر مورد شناسایی قرار گرفت. در این پژوهش از روش تحلیل تاریخی استفاده شده است. با جستوجوی هدفمند در منابع معتبر، نمونه های واقعی از اپیزودهای تاثیرگذاری متقابل موسیقی و جنبه های گوناگون توسعه اجتماعی ایران، با میانجیگری رسانه رادیو استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داد که موسیقی و خرده نظام اجتماعی ایران با میانجیگری فعال رسانه رادیو در ارتقای توان سازگاری و کنترل، هدفگذاری و بسیج توانمندیها و قابلیتها، پیوندیابی و پیوندزنی در میان کنشگران اجتماعی و تقویت حفظ هویت حرفه ای و اجتماعی نقش دارند. رسانه رادیو، به نوبه خود، از ظرفیتهای هنر موسیقی و نظام اجتماعی در راستای هویت یابی، شیوع مصرف، رقابت در پیام رسانی و گسترش ظرفیت نهادی خود بهرهمند شده است.

    کلیدواژگان: رسانه رادیو، موسیقی، توسعه اجتماعی، روش تحلیل تاریخی
  • سیاوش صلواتیان، سعید قنبری*، محمود محمدی، سارا مومنی صفحات 127-149

    شهرت و اعتبار منبع خبری در رسانه اهمیت زیادی دارد و خبرگزاری ها برای حسن شهرت در رقابت مستمر هستند. اما تاکنون مدل مشخصی برای سنجش ارزش برند خبرگزاری ها ارایه نشده است. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدلی برای ارزیابی ارزش ویژه برند خبرگزاری های ایران است. مدل آکر را مبنای توسعه این مدل در نظر گرفته و برای سنجش ارزش خبرگزاری ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده کردیم. داده ها، با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 18 تن از صاحب نظران حوزه برندینگ، خبرگزاری ها و برندینگ رسانه ها، جمع آوری و با دو رویکرد استقرایی و قیاسی و استفاده از نرم افزار MaxQDA کدگذاری و تفسیر شدند. یافته های تحقیق، سنجه های جدیدی مانند "سختی دسترسی"، " هزینه مالی دسترسی"، " هزینه زمانی" و " توصیه استفاده به دیگران"، " رابطه عاطفی با برند" و " تکرار استفاده" را نشان داد. در جمع بندی این تحقیق آمده است خبرگزاری های ایران، برای تقویت برند خود، باید عوامل موثر بر ارزش ویژه برند را در نظر بگیرند و قدرت چانه زنی خود را در بازار کسب وکار افزایش دهند.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، برند خبرگزاریها، برند رسانهای، مدل آکر
  • علیرضا مهدی زاده* صفحات 151-172

    اگرچه ثبت و روایت بی طرفانه و صادقانه وقایع و رویدادهای مهم جوامع انسانی از اهداف عکاسی خبری دانسته می شود، اما عکس های خبری، تنها به بازتولید صرف و گزارش وقایع و رخدادهای گوناگون نمی پردازند. زیرا عکس خبری، به عنوان یک رسانه و واسطه هنری تاثیرگذار، نوعی نظام بازنمایی است که می تواند معانی و پیام های مختلفی را درباره اشخاص، وقایع و رویدادها منتقل کند و مانند زبان، کارکردهای متفاوتی به خود بگیرد. از این رو، هدف این پژوهش، تحلیل کارکردهای زبانی عکس های خبری است. با توجه به جامعیت نظریه ارتباطی یاکوبسن، چارچوب نظری تحقیق را کارکردهای زبانی مورد نظر یاکوبسن تشکیل می دهد. پرسش های مطرح شده عبارت اند از: چه کارکردهای زبانی در عکس های خبری قابل مشاهده است؟ عکاس به واسطه چه عواملی می تواند به عکس خود کارکردهای زبانی متفاوت ببخشد؟ نتایج تحقیق بیانگر این است که انواع کارکردهای ارجاعی، عاطفی، ترغیبی و هنری در عکس های خبری، قابل شناسایی است. بدین شکل که عکس های خبری، مانند گزاره های زبانی، می توانند علاوه بر ارایه اطلاعات پیرامون موضوعی، بیننده را به تامل، تفکر و قضاوت وادارند و حتی واکنش عملی او را نسبت به مسئله ای برانگیزند یا اینکه فقط حظی بصری به مخاطب ببخشد. عکاس خبری به وسیله  قاب (بسته، باز، عمودی، افقی) و لحظه گرفتن عکس ، می تواند به عکس خویش کارکردهای متفاوتی ببخشد.

    کلیدواژگان: عکاسی خبری، عکسهای خبری، عکاسی و زبان، کارکردهای زبان، نظریه یاکوبسن
|
  • Azam Ravadrad *, Marzieh Khelghati Pages 5-27

    Typology, alongside media developments, has always been taken into consideration. The advent of the Internet, and in particular the formation of social media, has paved the way for paying further attention to new forms. Given that one of the potentials of social media is to create a platform for dissemination of news and information, both true and false, this paper is an effort to take a step to classify the false artifacts published on social media from a typological perspective. The questions brought up in this writing are whether a collection of false artifacts published on social media can create a particular species? What are the characteristics if such a species is formed? Is it possible to identify such "subspecies" as well? To answer these questions, the research data, which were false (text-video) content published on social media during the period of 2016-19 and confirmed by the WikiHooks authentication website, were analyzed, using rhetorical critique. Findings of this analysis suggest a new species called "unreality" with stylistic and intrinsic characteristics. The stylistic characteristics of this species, based on the sample of research, broadly speaking are shortness, intermediate narration of the event, have a separate text and video with the interrelationship and intrinsic characteristics of this species, lack of accuracy despite their apparent correctness, lack of validation technique at the first encounter. Also, four sub-types of unreality, Unreal news, Unreal entertaining, Unreal art and Unreal transcendent have been identified for this main species.

    Keywords: Type of Unreality, fabricated Information, Fake News, rhetorical criticism
  • Behzad Karimi, Ali Delavar *, Ali Akbar Farhangi Pages 29-51

    Today, the social media have dramatically changed the way people communicate with each other. Study of various aspects of this change and its effects, has been the subject of numerous studies both in Iran and the world. Instagram is one of the most popular photo and video sharing platforms around the world including Iran, about which a lot of research has kas carried out in Iran. Most of these studies have focused on the impact of Instagram on different users and the role it plays in changing the attitudes and behavior of Iranian users, rather than on the lived experiences and the meaning, that these users have of their activities in Instagram environment and which they attribute them to this social media. This research, with its exploratory nature, seeks to examine the lived experience and the meanings derived from the mental world of a small number of users who are referred in this research work as young adults. The research work is based ob descriptive phenomenology, because this method was consistent with the objectives and questions brought up in this research and its position on new technologies and provides a suitable basis for analytical descriptions of the themes of the statements made by the participants. In the present study, unlike previous studies that have ignored the contexts and conditions affecting the lived experiences of Instagram users, as well as the "essence" of their experience of this phenomenon, special attention has been paid to these two issues. The results of the research showed that the Instagram experience is, above all, a new way of seeing and being seen; A personal medium that gives everyone the opportunity to be seen as they please. The related conditions that allow this "being seen" to appear in an intensified manner. Large number of people are being seen on Instagram, where everyone is somehow floating. Their overall assessment of the consequences of using Instagram showed feelings that fluctuated between contentment and dissatisfaction. This finding suggests that their feelings about Instagram are neither entirely negative nor entirely positive, but fluctuate between positive and negative, and this may stem from the paradoxical nature of the technology itself, which is both attractive and repulsive.

    Keywords: Instagram, Phenomenology of technique, lived experience, young adults
  • MARYAM FOROUGHI, Nassim Majidi *, Mohammadreza Rasouli Pages 53-84

    The aim of this study is to investigate the factors related to body representation in virtual networks (Case study: Iranian Instagram users) and to identify the role of people using Instagram social network in their social, displaying and aesthetic body representation, which the researchers intend to achieve the intented goals by testing four research hypotheses.  In the present study, the research method was integrated and two qualitative type with content analysis and interview techniques and quantitative method (survey) with questionnaire technique. According to the objectives and characteristics of the research, in the qualitative part of the statistical sample of the research, there are 20 Instagram users with more than 1000 followers (they show themselves at least three times during the day), of which 60 photos from their page are were analyzed. Also, the sample size in a small portion of 384 citizens residing in Tehran in 2019. For sampling in quantitative and qualitative methods, cluster sampling method and saturation method have been used, respectively. The results indicate that there is a significant relationship between the number of people using the Instagram social network and the extent of representation of the social, displaying and aesthetic body. Researchers also found in the analysis of the representation of photos on the Instagram social network, in terms of representation techniques used, in the social body type, the disclosure and concealment techniques, in the body display model, the techniques of experience and seduction, and finally in the body aesthetic model, th aesthetic and artificial beauty techniques are used.

    Keywords: : analysis, Body, Representation, Instagram, virtual network, Social body, exposuring body, aesthetic body
  • Payam Zinalabedini *, Maryam Heshmat Nejad Pages 85-110

    Going through elementary experiences and early cinema, led filmmakers to pay attention to how the story is portrayed in the film in order to attract the audience. Silent cinema and sound cinema have tried and experienced different methods of narration in the periods of classical, modern and postmodern cinema in various forms of artistic cinema, movements and cinematic styles; each of which has its unique features. Early cinema, due to its inability to use sound, considered silent stories in its productions, but contemporary cinema, and especially the art of animation, uses silent structure, taking into account the visual values and linguistic features. Silent cinema is a conscious form that can produce various narrative dominances in a visual and pictural way and attract audiences of different age and mindset to this type of cinema. This applied research, while reviewing the background of narrative methods in cinema, tries to address the issue of how contemporary animated films use visual functions and techniques in the narration of silent works. The present qualitative research method, with a formalistic approach and using the study of library resources and audio-visual archives, has analyzed the” Bear Story” animation as a purposeful selection of silent animations (1990-2017). Findings of the study show that in silent animations, the influx and accumulation of visual and audio elements have a great effect on conveying narrative i.

    Keywords: narrative, form, Visual Techniques, animation, Silent Animation
  • Mahmoud Reza Hamidi Fathabadi, Ali Baghaei Sarabi *, Afsaneh Varastefar Pages 111-126

    The purpose of this article is to enumerate the role of promoting the interaction between music and social development, through the mediation of radio, by investigating aspecific periods of Iranian history and since establishment of radio.  In line with this goal, and by employing a sociological approach, the multifaceted capabilities of radio in exchanging potentials of music and social development in enhancing each other's position were identified. We have also employed, historical analysis method in our research work. By purposefully searching reliable sources, real examples of episodes of interaction between music and various aspects of Iranian social evelopment were extracted through the mediation of radio. Findings of this research work showed that Iranian music and social subsystem with the active mediation of radio have played a role in promoting adaptability and control, targeting and mobilization of potentials and capabilities, connection finding and linking social actors together and strengthening preservation of professional and social identity. Radio, in turn, has benefited from the potentials of the art of music and the social system in terms of identity, promotion of usage, ompetition in messaging, and the expansion of its institutional potenyials.

    Keywords: Radio, Music, Social development, Historical Analysis Method
  • Siavash Salavatian, Saeid Ghanbary *, Mahmoud Mohammadi, Sara Momeni Pages 127-149

    The reputation of a news source in the media outlets is very important, and news agencies are in constant competition for good reputation. But so far, no specific model has been proposed to measure the brand value of news agencies. The purpose of this study is to provide a model for evaluating the brand equity of Iranian news agencies. We considered the David Aaker’s Brand Equity model as the basis for the development of this model and used the qualitative content analysis method to measure the value of news agencies. Data were collected using semi-structured interviews with 18 experts in the field of branding, news agencies and media branding, and were coded and interpreted using two inductive and deductive approaches using MaxQDA software. Findings of the study showed new measures such as "difficulty of access", "financial cost of access", "time cost" and "recommending others to use", "emotional relationship with the brand" and "reusing". To strengthen its brand, Iran must consider the factors affecting the brand equity and increase its bargaining power in the business market.

    Keywords: brand equity, news agency brand, media brand, Aaker model
  • Alireza Mehdizadeh * Pages 151-172