فهرست مطالب

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ناصر صفدریان، نادر جعفرنیا دابانلو* صفحات 1-11
    مقدمه

    امروزه روش ‏های متعددی جهت تشخیص بیماری کووید-19 مانند علایم بالینی مرتبط با بیماری و روش‏ های تشخیصی با دقت بالاتر نظیر تصویربرداری سی‏ تی‏ اسکن از ریه‏ ها استفاده می‏گردد. هدف از انجام این مطالعه دستیابی به یک روش تشخیصی دقیق جهت تشخیص هوشمند و خودکار بیماری کووید-19 با به کارگیری تکنیک‏ های پردازش تصایر سی‏ تی‏ اسکن ریه‏ ها و به کارگیری نتایج این روش به صورت ابزار تشخیصی دقیق به عنوان مکمل دستگاه سی‏ تی ‏اسکن می‏باشد.

    روش

    با به کارگیری الگوریتم ‏های پردازش تصاویر دیجیتال مانند بخش ‏بندی و استخراج ویژگی از تصاویر و استفاده از روش ‏های مختلف تحلیل آماری بر روی ویژگی‏ های مستخرج از تصاویر، به شناسایی بیماری کووید-19 (دیتای 79 نفر) از طریق تصاویر سی ‏تی ‏اسکن نمونه‏ های مرد و زن دارای سنین مختلف پرداخته و به ارزیابی تاثیراتی که این بیماری روی ریه‏ های افراد مبتلا می‏گذارد، پرداخته می‏شود. زمان و مکان انجام پژوهش به ترتیب در بهار سال 1399 و در دانشکده علوم و فناوری‏ های پزشکی واحد علوم و تحقیقات تهران انجام گردیده است.

    نتایج

    این روش هوشمند بر پایه‏ استخراج ویژگی از تصاویر سی‏ تی‏ اسکن ریه ‏ها می‏تواند بر اساس دسته‏ های مختلف (جنسیت، نوع آسیب ایجاد شده در اثر بیماری) با دقت بالا به تشخیص این بیماری بپردازد. با توجه به بررسی موقعیت درگیری بافت ریه در افراد مبتلا به کووید-19، مشخص گردید که اکثر افراد مبتلا در بخش‏ های تحتانی هر دو ریه دچار تخریب بافت به مقدار بیشتر از لب‏ های میانی و فوقانی شده ‏اند.

    نتیجه گیری: 

    الگوریتم ارایه شده در این مطالعه با دقت بالا قادر به تشخیص و تمایزپذیری داده ‏های تصاویر اخذ شده از ریه‏ های افراد سالم و بیماران مبتلا به کروناویروس می‏باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، بیماری ویروسی، آسیب ریه، تجزیه و تحلیل داده ها، تکنیک پردازش تصویر
  • محمد دهقاندار*، عاطفه حسنی بافرانی، محمود دادخواه، مصطفی قربانی، رویا کلیشادی صفحات 12-23
    مقدمه

    چاقی و فشار خون بالا از مشکلات سلامتی جامعه می باشد هدف این مطالعه تشخیص چاقی و فشار خون بالا در دانش آموزان اصفهانی توسط شبکه عصبی مصنوعی است.

    روش

    تحقیق حاضر یک مطالعه تشخیصی و پیش بینی کننده است که با استفاده از اطلاعات 460 نفر از دانش آموزان 18-7 ساله اصفهانی شبکه عصبی که شامل 11 متغیر ورودی (سن، جنسیت، وزن، قد، دور کمر، شاخص توده بدنی، نسبت دورکمر به قد، چاقی شکمی، فعالیت فیزیکی، ژنتیک و رفتارهای تغذیه ای ناسالم) و سه متغیر خروجی چاقی، فشارخون سیستولیک، فشارخون دیاستولیک، طراحی شد. از دو الگوریتم گرادیان مزدوج و لونبرگ-مارکوارت برای آموزش شبکه استفاده گردید.

    نتایج

    شبکه عصبی منتخب با الگوریتم لونبرگ در تشخیص چاقی و فشار خون دیاستولیک بالا دارای 16 نرون مخفی و در تشخیص فشار خون سیستولیک بالا دارای 14 نرون مخفی می باشد. میزان حساسیت، ویژگی و صحت شبکه در تشخیص چاقی به ترتیب 0/9591، 0/9975، 0/9934 به دست آمد و برای فشار خون سیستولیک بالا به ترتیب 0/8461، 0/9949، 0/9739 و برای فشارخون دیاستولیک بالا به ترتیب اعداد 0/7952، 0/9973، 0/9609 می باشد. ملاحظه شد که شبکه طراحی شده با دقت بالای 95 درصد چاقی را در کودکان و نوجوانان و با دقت بالای 84 و 79 درصد به ترتیب فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بالا را تشخیص می دهد.

    نتیجه گیری:

     طبق نتایج حاصل شده حدود 83 درصد از نوجوانان چاق دارای فشارخون بالا هستند؛ لذا ضرورت طراحی برنامه های آموزشی در زمینه تغییرات رفتاری از جمله فعالیت فیزیکی همراه با مداخله در برنامه ریزی تغذیه دانش آموزان احساس می شود.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، چاقی، فشارخون سیستولیک، فشارخون دیاستولیک
  • غلامرضا بیاضیان، مصطفی لنگری زاده*، مهسا صالحی صفحات 24-32
    مقدمه

    جراحی برداشت حنجره تنها در مان شناخته شده سرطان حنجره است. هدف این مطالعه طراحی و ایجاد برنامه کاربردی خودمراقبتی برای بیمارانی بود که عمل برداشت حنجره انجام داده اند.

    روش

    این پژوهش از نوع توسعه ای- کاربردی بود که در دو مرحله انجام شد. مرحله اول شامل نیازسنجی عناصر داده با استفاده از پرسشنامه توسط 14 نفر از متخصصین گوش و حلق و بینی بود. سپس، نمونه اولیه برنامه کاربردی با زبان جاوا ایجاد شد. در مرحله دوم کاربرد پذیری برنامه کاربردی با استفاده از پرسشنامه استاندارد ارزیابی کاربردپذیری انجام شد.

    نتایج

    یافته های مرحله اول در برگیرنده دو بخش اصلی اطلاعات بالینی و قابلیت های برنامه کاربردی بود. اطلاعات بالینی شامل 14 گروه اصلی و 35 زیرگروه با میانگین نمره 9/9 بود. قابلیت های برنامه کاربردی شامل هشدار، یادآوری، پیام رسانی، شبکه های اجتماعی، نوبت دهی درمانگاه و اتصال به اینترنت بود. بر اساس نظرات شرکت کنندگان تمامی اقلام اطلاعاتی پرسشنامه ضروری اعلام شدند. کاربرد پذیری برنامه کاربردی نیز با میانگین کلی 7/6، در سطح خوب ارزیابی شد.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از برنامه کاربردی خودمراقبتی بیماران پس از برداشت حنجره، به افزایش اطلاعات آنان کمک نموده و انجام خود مراقبتی را تسهیل می نماید؛ لذا می توان انتظار داشت که با استفاده از فناوری و برنامه های کاربردی در حوزه خود مراقبتی بیماران پس از عمل جراحی برداشت حنجره، مراجعه آنان به مراکز بهداشتی -درمانی کاهش یافته و سوالات آموزشی و مراقبتی از کادر درمانی کاهش یابد. هرچند پیشنهاد می گردد در این حوزه با جمعیت بزرگ تر و در استان های مختلف مطالعات بیشتری انجام شود.

    کلیدواژگان: برداشت حنجره، خودمراقبتی، خودمدیریتی
  • خدیجه مولایی، بابک باوفا صفحات 33-41
    مقدمه

    فنیل کتونوری یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک مغلوب اتوزومال است که با طیف وسیعی از اختلالات عصبی-روانی و عصبی-شناختی، شناخته می شود. بدون ارایه مراقبت های لازم ، کنترل و مدیریت، این بیماری می تواند به عقب ماندگی ذهنی شدید و ناهنجاری های عصبی رفتاری منجر شود؛ لذا هدف مطالعه حاضر طراحی و ارایه مجموعه حداقل داده فنیل کتونوری برای معرفی فاکتورهای اثربخش در مدیریت، کنترل و نظارت بیشتر بر این بیماری است.

    روش

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در طی دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، برای شناسایی عناصر داده مدیریتی و بالینی بررسی جامعی در پایگاه داده های PubMed, Web of Science و Scopus صورت گرفت. سپس، عناصر داده لازم از مطالعات استخراج و در قالب یک پرسشنامه قرار داده شدند در مرحله دوم، 15 متخصص اطفال، تغذیه، روان پزشکی و روانشناسی پرسشنامه طراحی شده را با استفاده از تکنیک دلفی دو مرحله ای تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده گردید.

    نتایج

    در مجموع 133 عنصر داده مدیریتی و بالینی از مطالعات استخراج شدند. این عناصر داده به سه گروه اطلاعاتی و 14 محور تقسیم شدند. مطابق با نظر متخصصان در مورد 125 عنصر داده در 13 محور اجماع و توافق جمعی کسب شد. محور نقص های مادرزادی تنها محوری بود که تمامی عناصر داده آن از مطالعه کنار گذاشته شدند.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به چالش های بالینی و اقتصادی که بیماران فنیل کتونوری با آن مواجهه هستند، تعیین مجموعه حداقل داده ها می تواند امکان کنترل و مدیریت موثر این بیماری، کاهش هزینه ها و مدیریت بهتر اطلاعات این بیماران را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مجموعه حداقل داده، شاخص های اثربخش، مدیریت، کنترل، فنیل کتونوری
  • مهسا آزادی، آرش رحمان*، فرشته شاه محمدی صفحات 42-54
    مقدمه

    سرطان تخمدان به علت تغییرات بدخیم سلول های تخمدان ایجاد می شود. در مطالعات مختلف، سرطان به عنوان یک سیستم بیولوژیکی مطرح شده است که دارای مجموعه ای از خصوصیات است، پس می توان با مدل سازی به ارایه مدلی از این سیستم پرداخت و کمک فراوانی به مطالعه و پیش بینی پدیده های مرتبط با رشد و گسترش سرطان نمود. این پژوهش به مدل سازی و شبیه سازی رشد و گسترش تومور در وضعیت های مختلف سرطان تخمدان و همچنین بررسی فرآیند متاستاز سرطان تخمدان به بافت ها و اندام های دیگر پرداخته است.

    روش

    در این تحقیق، از روش مدل سازی و شبیه سازی و مطالعات کتابخانه ای استفاده شد. ابتدا به طراحی و مدل سازی آناتومی تخمدان، لوله های فالوپ، رحم، گره های لنفاوی اطراف تخمدان ها، کبد و طحال پرداخته شد. سپس وضعیت های مختلف سرطان تخمدان طبق سیستم TNM مدل سازی و شبیه سازی شد. برای انجام مدل سازی و شبیه سازی از نرم افزار NetLogo استفاده شد.

    نتایج

    این پژوهش توسعه مدلی در جهت شبیه سازی، نمایان سازی و پیش بینی رشد و گسترش تومور در وضعیت های مختلف سرطان تخمدان مطابق با سیستم TNM و همچنین فرآیند متاستاز سرطان تخمدان بود.

    نتیجه گیری: 

    توسعه و بهره گیری از مدل های سرطان تخمدان در وضعیت های مختلف سرطان می تواند با فراهم آوردن امکان مطالعه و بررسی بیشتر، منجر به پیش بینی بهتر توالی رشد و رفتار تومور و انتخاب گزینه درمان بهتر شود.

    کلیدواژگان: سرطان تخمدان، سیستم TNM، مدل سازی سرطان تخمدان، شبیه سازی سرطان تخمدان
  • حسین کریمی، محمدجواد جمشیدی*، مهدی حسین پور صفحات 55-66
    مقدمه

    امروزه استفاده از فناوری اطلاعات سبز، اثرات مثبتی در نظام سلامت به خصوص در زمینه کنترل مصرف بی رویه انرژی، کاهش کاغذبازی، استفاده کم از فناوری و دستگاه های پزشکی و افزایش عملکرد زیست محیطی و اقتصادی دارد. این مطالعه با هدف واکاوی چالش های استقرار فناوری اطلاعات سبز در بیمارستان ها و مراکز درمانی تهیه شده است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی بود که در دو مرحله انجام شد. ابتدا با مرور مبانی نظری و مطالعات پیشین از طریق روش مرور متون، چالش های استقرار فناوری اطلاعات سبز در بیمارستان ها و مراکز درمانی شناسایی شدند؛ سپس برای تایید و اولویت بندی چالش های شناسایی شده، این چالش ها در اختیار 21 نفر از خبرگان دانشگاهی و مسیولان فناوری اطلاعات شاغل در بیمارستان ها قرار گرفت.

    نتایج

    بیمارستان ها و مراکز درمانی در مسیر استقرار فناوری اطلاعات سبز با چالش هایی مربوط به ابعاد نظام مدیریت منابع انسانی (2 مولفه و 10 شاخص)، فشارهای نهادی (4 مولفه و 9 شاخص)، نظام اداری (3 مولفه و 16 شاخص)، نظام مالی (4 مولفه و چهار شاخص)، نظام حقوقی-قانونی (دو مولفه و سه شاخص) و زیرساخت های سازمانی (دو مولفه و دو شاخص) روبه رو هستند.

    نتیجه گیری: 

    استقرار فناوری اطلاعات سبز در بیمارستان ها و مراکز درمانی، پتانسیل بی نظیری در زمینه کاهش انرژی، ترویج قابلیت بازیافت محصولات از بین رفته و زباله های کارخانه، ایجاد محصولات متناسب با محیط زیست، تشویق مردم برای کار از راه دور دارد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات سبز، چالش ها، بیمارستان ها، مراکز درمانی
  • نازنین نقاش زرگر، محمد کریمی مریدانی*، حمیدرضا محمودی صفحات 67-83
    مقدمه

    اکثر سرطان های پوست در مراحل ابتدایی قابل درمان هستند، بنابراین یک تشخیص زودهنگام و سریع می تواند برای نجات جان بیماران بسیار حایز اهمیت باشد. امروزه  با کمک هوش مصنوعی، تشخیص زودهنگام سرطان در مراحل ابتدایی ممکن شده است.

    روش

    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، یک سیستم کامپیوتری تشخیصی بر پایه تکنیک های پردازش تصویر ارایه شد که برای بیمار بسیار سودمندتر است. در این روش، تصاویر درموسکوپی ثبت شده از دو نوع سرطان آکتینیک کراتوزیس و سرطان کارسینومای سلول سنگفرشی توسط تکنیک های پیش پردازش بهبود داده شدند و نویزهای احتمالی موجود در آن ها حذف شد، سپس توسط روش آستانه گذاری بخش بندی شدند تا محدوده ضایعه از پوست زمینه جدا شود. در ادامه از این محدوده بخش بندی شده اطلاعات و ویژگی های بافتی، شکلی و رنگی استخراج شد. در انتها به کمک روش کاهش ویژگی و ماشین بردار پشتیبان (Support Vector Machine) SVM به ارزیابی کیفی و کمی روش پیشنهادی پرداخته شد.

    نتایج

    داده های این مطالعه شامل 100 نمونه تصویر آکتینیک کراتوزیس و 100 نمونه کارسینومای سلول سنگفرشی بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد استفاده از روش الگوریتم ژنتیک به کمک روش ماشین بردار پشتیبان توانست نوع سرطان پوست را با صحت 0/4±99/7% شناسایی کند.

    نتیجه گیری:

     تاثیر حضور ویژگی های بافتی متفاوت در امر تشخیص نوع ضایعه نشان داد هرچه میزان و تنوع ویژگی های استخراج شده از نمونه ها بیشتر باشد، آموزش سیستم بهتر و آنالیز دقیق تری صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: سرطان پوست، آکتینیک کراتوزیس، کارسینومای سلول سنگ فرشی، پردازش تصویر، شناسایی هوشمند
  • معصومه آینه، مهدی حسین پور* صفحات 84-93
    مقدمه

    با توجه به شیوع و همه گیری ویروس کرونا نقش رسانه ها و به ویژه رسانه های اجتماعی جهت اطلاع رسانی و افزایش سواد سلامت بسیار حایز اهمیت می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل موثر در استفاده از رسانه های اجتماعی بر ارتقای سطح سواد سلامت الکترونیک شهروندان در بحران ها مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش

    در این مطالعه تحلیلی- توصیفی 384 نفر از بیماران استان کرمانشاه با استفاده از روش نمونه گیری جدول مورگان انتخاب شدند. به همین منظور از پرسشنامه محقق ساخته دو بخشی شامل بخش دموگرافیک (جمعیت شناختی) و بخش اختصاصی (با استفاده از 5 متغیر) با 40 پرسش مورد بررسی قرار گرفت. نحوه نمره دهی در پرسشنامه مورد استفاده با طیف 5 تایی لیکرت از نمره 1 (کاملا مخالف) تا نمره 5 (کاملا موافق) نمره گذاری شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که 43/1 درصد از شرکت کنندگان بیان داشتند که کرونا تاثیر زیادی بر شغل آن ها دارد و بیش از 40 درصد از شرکت کنندگان نیز بیان نمودند که اطلاعات مربوط به بهداشت را از طریق فضای اینترنت کسب می کنند. همچنین نتایج نشان می دهد که ارتباط بین متغیرها با یکدیگر معنی دار می باشند (0/05<p).

    نتیجه گیری: 

    بالاترین همبستگی بین متغیر دسترسی و محبوبیت مشاهده شد. این امر به این معنی است که افزایش دسترسی به رسانه های اجتماعی منجر به افزایش محبوبیت این رسانه ها می شود. اطلاعات به دست آمده در این پژوهش نشان می دهد که به روز بودن رسانه ها، دسترسی، اعتماد به رسانه های اجتماعی، ارزش درک شده و محبوبیت از جمله عوامل موثر جهت تاثیر رسانه های اجتماعی بر سواد سلامت الکترونیک می باشند.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، سواد سلامت الکترونیک، بحران کرونا، کرمانشاه
  • علیرضا پروین، مهدی نصری*، مجید اسلامی صفحات 94-104
    مقدمه

    در سال های اخیر، با توجه به معضلات حرکتی بیماران یا محدودیت های مراودات اجتماعی که در شرایط همه گیری کرونا پیش آمده است، توانبخشی از راه دور  با استفاده از واقعیت مجازی مورد توجه محققین بسیاری قرار گرفته است.

    روش

    در این پژوهش کاربردی، با استفاده از یک حسگر کینکت و نرم افزار پردازش تصویر، شبیه ساز حرکتی جهت توان بخشی افراد مبتلا به ناتوانی شناختی-حرکتی در اندام بالاتنه یا پایین تنه بسته به مورد، طراحی و پیاده سازی شد. این سامانه، با استفاده از مفهوم آواتار و مقوله بازی-ورزش ایجاد شد. بدین منظور، بیمار باید در بازی طراحی شده اجسام متحرک مانند زنبور را لمس کرده یا بگیرد. حرکت اجسام متحرک می تواند بسته به نظر پزشک انجام گیرد و ضمن مقایسه حرکت انجام شده بیمار با حرکت استاندارد در نرم افزار طراحی شده، بیمار به اصلاح حرکات اشتباه ترغیب می شود، تا در نهایت حرکت را به شکل مطلوب انجام دهد. در سامانه طراحی شده، امکان نظارت و ارزیابی نحوه حرکت بیمار در خارج از محیط بالینی و به صورت توانبخشی از راه دور فراهم شد.

    نتایج

    کارایی سامانه طراحی شده بر روی بیماران مبتلا به ناتوانی شناختی- حرکتی، از طریق تحلیل کمی (از طریق نمودارهای حرکت) و تحلیل کیفی (از طریق پرسشنامه) مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری: 

    نتایج، نشان دهنده کارایی بالای این سامانه در تحلیل کمی حرکت بیمار (از طریق امکان مقایسه آن با حرکات مرجع) و همچنین امکان استفاده عملی از آن در مراکز درمانی توان بخشی به ویژه در شرایط کنونی ناشی از بیماری کرونا با توجه به نتایج پرسشنامه را دارد.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، توانبخشی از راه دور، پردازش تصویر، بازی-ورزش
  • الهام اکبری، محمد تقی زاده*، فهیمه نعمتی صفحات 105-116
    مقدمه

    P53 یک پروتئین سرکوبگر تومور است و جهش های missense زیادی در ژن این پروتئین شناسایی شده است. این جهش ها در تعداد زیادی از سرطان ها مشاهده می شوند. R213G یکی از این موارد است که در ایجاد سرطان های متاستاتیک ریوی نقش دارد. در این پژوهش R213G در مقایسه با گونه وحشی با استفاده از شبیه سازی دینامیک مولکولی مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش

    برای ساختار سه بعدی پروتئین P53 گونه وحشی، زنجیره A از ساختار کریستالوگرافی با pdb ایدی 1TSR استفاده شد. برای جهش R213G، باقیمانده 213 این ساختار به گلایسین تغییر داده شد. شبیه سازی دینامیک مولکولی با استفاده از بسته نرم افزاری گرومکس 5-1-2، میدان نیروی AMBER99SB و مدل آب TIP3P به مدت 15 نانوثانیه و به صورت دو بار تکرار انجام شد. آنالیزهای RMSD، RMSF، شعاع ژیراسیون و انرژی پتانسیل بر روی تراژکتوری های حاصل انجام شد.

    نتایج

    آنالیز RMSF نشان داد جهش R213G باعث تغییر انعطاف پذیری در یازده باقیمانده از جمله R-248 می شود. جالب است که این باقیمانده ها نزدیک محل جهش نیستند؛ اما همه آن ها در قطعه 220-250 از این دومین واقع شده اند و یا باقیمانده های همسایه این قطعه هستند. نتایج شعاع ژیراسیون و انرژی پتانسیل کاهش پایداری پروتئین در اثر این جهش را تایید می کند.

    نتیجه گیری: 

    آنالیز RMSF جهش R213G به همراه تغییرات پایداری و شعاع بیان می کند که این جهش می تواند بر روی برهمکنش P53 با دیگر درشت مولکول ها تاثیر گسترده ای بگذارد.

    کلیدواژگان: ریشه میانگین مربعات نوسان (RMSF)، انعطاف پذیری پروتئین، پروتئین P53، جهش missense، شبیه سازی دینامیک مولکولی
  • نیلوفر محمدزاده، سهیلا سعیدی، ثریا رضایی* صفحات 117-127
    مقدمه

    برنامه کاربرد معنی دار (Meaningful Use) اشاره بر این دارد که سازمان های متولی سلامت به صورت معنی دار از سیستم پرونده الکترونیک سلامت اعتبارسنجی شده، استفاده کنند. هدف از این مطالعه بررسی فرآیند رویکرد برنامه «کاربرد معنی دار» و چالش های مرتبط با آن جهت توسعه پرونده الکترونیک سلامت می باشد.

    روش

    این مطالعه از نوع مروری می باشد که در سال 1399 انجام شد. جهت دستیابی به مطالعات مرتبط پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Science Direct وGoogle scholar  از سال 2010 تا اکتبر 2019 با کلیدواژه های "Meaningful Use Program" و "Electronic Health Record" مورد جستجو قرار گرفت. پس از اعمال معیارهای ورود از کل تعداد مقالات بازیابی شده، در نهایت 20 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    بر اساس بررسی های انجام شده اقدامات مربوط به برنامه «کاربرد معنی دار» شامل 15 اقدام اصلی، 5 اقدام فرعی انتخابی و 6  اقدام کیفی بالینی می باشد. این برنامه شامل سه مرحله ثبت داده ها و اشتراک گذاری، فرآیندهای بالینی پیشرفته و بهبود پیامدهای سلامت می باشد. معیارهای اساسی برای دریافت مبلغ تشویقی برنامه «کاربرد معنی دار» شامل کاربرد ورود کامپیوتری دستورات پزشکی، بررسی تداخلات دارویی، ایجاد نسخه های الکترونیک و ثبت مشخصات دموگرافیک می باشد. از چالش های این برنامه می توان به زمان بر بودن برنامه، عدم کنترل بر توسعه زیرساخت ها، فناوری های غیر قابل استفاده پرونده الکترونیک سلامت و رویکرد همه یا هیچ برای اعطای گواهی اشاره کرد.

    نتیجه گیری:

     استفاده از برنامه ها و راه حل های جدید مانند برنامه «کاربرد معنی دار» منجر به توسعه بهینه پرونده الکترونیک می شود و تبادل اطلاعات به شکل مطمین تر را امکان پذیر می سازد.

    کلیدواژگان: پرونده الکترونیک سلامت، برنامه بهبود تبادل پذیری، برنامه کاربرد معنی دار، اشتراک اطلاعات
  • الهه شفیعی، صدریه حاج اسمعیل گوهری، محمدعلی حق بین، مقدمه میرزایی، کامبیز بهاءالدین بیگی* صفحات 128-139
    مقدمه

    بیهوشی یکی از فرآیندهایی است که خطای دارویی در آن رایج است. یکی از پرتکرارترین خطاهای دارویی در بیهوشی، خطا در محاسبه دوز داروها می‌باشد. سیستم‌های پشتیبان تصمیم یکی از راه‌حل‌های کاهش این خطاها می‌باشند. هدف این مطالعه طراحی و ارزیابی یک نرم‌افزار تلفن همراه پشتیبان تصمیم بیهوشی جهت کمک به متخصصان بیهوشی برای تجویز صحیح و به موقع داروها می‌باشد.

    روش

    این مطالعه مقطعی-کاربردی در سه مرحله نیازسنجی، طراحی و ارزیابی صورت گرفت. نیازسنجی این نرم‌افزار با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با پزشکان انجام شد. بعد از رسم طرح اولیه، نرم‌افزار تلفن همراه برای سیستم عامل اندروید طراحی شد و در انتها در دو شاخص دقت و سرعت محاسبه، ارزیابی شد.

    نتایج

    خروجی مصاحبه در سه دسته دیدگاه پزشکان در مورد ضرورت ساخت نرم‌افزار، امکانات و قابلیت‌های مورد انتظار برای نرم‌افزار و محتوای اطلاعاتی نرم‌افزار طبقه‌بندی شد. نتایج ارزیابی این نرم‌افزار نشان داد در تمامی گروه‌ها به جزء گروه متخصص، زمان محاسبه توسط پزشکان بیشتر از نرم‌افزار بود. همچنین بیشترین پاسخ صحیح توسط گروه کاربر نرم‌افزار و سپس گروه دستیار سال چهارم بود.

    نتیجه‌گیری

    وجود یک نرم‌افزار پشتیبان تصمیم بیهوشی برای پزشکان به طور قابل‌توجهی در افزایش دقت و سرعت محاسبات دارویی پزشکان تاثیرگذار می‌باشد. تا‌کنون در ایران هیچ نرم‌افزار بیهوشی بر اساس دستورالعمل‌های معتبر جهانی ساخته نشده است. بنابراین نتایج این مطالعه می‌تواند مورد توجه ارایه‌دهندگان خدمات سلامت قرار گیرد

    کلیدواژگان: بیهوشی، نرم افزار تلفن همراه، سیستم پشتیبان تصمیم، ارزیابی
|
  • Naser Safdarian, Nader Jafarnia Dabanloo* Pages 1-11
    Introduction

    Today, several methods are used for detecting COVID-19 such as disease-related clinical symptoms, and more accurate diagnostic methods like lung CT-scan imaging. This study aimed to achieve an accurate diagnostic method for intelligent and automatic diagnosis of COVID-19 using lung CT-scan image processing techniques and utilize the results of this method as an accurate diagnostic tool complementing the CT-scan devices.

    Method

    Based on digital image processing algorithms such as segmentation and feature extraction and using various methods of statistical analysis on the features extracted from images, CT-scan images of 79 male and female patients in different ages were analyzed and the effects of this disease on the infected lungs of patients were evaluated. This research was conducted in the spring of 2020 in the Faculty of Medical Sciences and Technologies, Science and Research Branch in Tehran.

    Results

    This intelligent method based on feature extraction from lung CT-scan images can diagnose COVID-19 with high accuracy on different categories (gender, type of injury caused by the disease). The analysis of lung tissue involvement in patients with COVID-19 revealed that most patients had tissue damage in the lower parts of both lungs to a greater extent than the middle and upper lung lobes.

    Conclusion

    The algorithm presented in this study can accurately detect and differentiate the data of images taken from the lungs of healthy people and patients with coronavirus disease.

    Keywords: COVID-19, Viral Disease, Lung Injury, Data Analysis, Image Processing Technique
  • Mohammad Dehghandar*, Atefeh Hassani Bafrani, Mahmood Dadkhah, Mostafa Qorbani, Roya Kelishadi Pages 12-23
    Introduction

    Obesity and hypertension are community health problems. The objective of this study was to diagnose obesity and hypertension in Isfahani students by artificial neural network.

    Method

    The present study was a diagnostic and predictive one that used the information of 460 students aged 7-18 years old in Isfahan to design a neural network with 11 input variables (age, sex, weight, height, waist circumference, body mass index, waist to height ratio, abdominal obesity, physical activity, genetics, and unhealthy eating behaviors) and three output variables of obesity, systolic blood pressure, and diastolic blood pressure. Conjugate Gradient and Levenberg-Marquardt algorithms were used for network training.

    Results

    Selected neural network with the Levenberg algorithm has 16 hidden neurons in the diagnosis of obesity and high diastolic blood pressure and 14 hidden neurons in the diagnosis of high systolic blood pressure. The sensitivity, specificity, and accuracy of the network in the diagnosis of obesity were 0.9591, 0.9975, and 0.9934, respectively, and these values were 0.8461, 0.9949, and 0.9739 for high systolic blood pressure and 0.7952, 0.9973, and 0.9609 for high diastolic blood pressure. It was observed that the designed network detects obesity in children and adolescents with a high accuracy of 95% and diagnoses systolic and diastolic blood pressures with a high accuracy of 84% and 79%, respectively.

    Conclusion

    According to the results, about 83% of obese adolescents have hypertension. Therefore, there it is necessary to design educational programs in the field of behavioral changes, including physical activity along with interventions in nutrition planning for students.

    Keywords: Artificial Neural Network, Obesity, Systolic Blood Pressure, Diastolic Blood Pressure
  • Gholamreza Bayazian, Mostafa Langarizadeh*, Mahsa Salehi Pages 24-32
    Introduction

    Laryngectomy is the only known treatment for laryngeal cancer. The objective of this study was to design and develop a self-care application for patients undergoing laryngeal resection surgery.

    Method

    This study was an applied-developmental one conducted in two stages. The first stage included assessing the need for data elements using questionnaire by 14 ear, nose, and throat (ENT) specialists. Then, the application prototype was developed in Java. In the second stage, the usability of the application was evaluated using standard questionnaire of usability evaluation.

    Results

    The results of the first stage included two main parts of clinical information and application capabilities. The clinical information consisted of 14 main groups and 35 subgroups with a mean score of 9.9. The application capability also included alarm, reminder, messaging, social networks, clinic reservation, and Internet connection. According to the participants, all information items of the questionnaire were declared as necessary. The usability of the application was also evaluated at a good level with an overall average of 7.6.

    Conclusion

    Using a self-care application for post-laryngectomy patients will help increase their knowledge and facilitate self-care. Thus, it could be expected that using self-care technology and applications would reduce patients’ visits to health care centers as well as the number of their educational and care questions asked from health care staff. However, it is suggested that further studies be conducted with larger population and in different provinces.

    Keywords: Laryngectomy, Self-Care, Self-Managements
  • Khadijeh Moulaei, Babak Bavafa Pages 33-41
    Introduction

    Phenylketonuria is one of the most common autosomal recessive metabolic diseases, characterized by a wide range of neuropsychological and neurocognitive disorders. Without proper care, control, and management, this disease can lead to severe mental retardation and neurobehavioral disorders. Therefore, the objective of this study was to design and develop a Minimum Data Set (MDS) for phenylketonuria disease to introduce indicators effective in further management, control, and monitoring of this disease.

    Method

    The present study was a descriptive-analytical one that was conducted in two stages. In the first stage, a comprehensive review of PubMed, Web of Science, and Scopus databases was performed to identify management and clinical data elements. Then, the necessary data elements were extracted from the studies and put into a questionnaire. In the second stage, 15 pediatricians, nutritionists, psychiatrists, and psychologists completed the designed questionnaire using the two-stage Delphi technique. The descriptive statistics as well as SPSS 23 were used to analyze the data.

    Results

    A total of 133 management and clinical data elements were extracted from the studies. These data elements were divided into three groups of information and 14 categories. According to experts, consensus and collective agreement were reached on 125 data elements in 13 categories. The category of congenital defects was the only category all data elements of which were excluded in the study.

    Conclusion

    Given the clinical and economic challenges that phenylketonuria patients face, determining the minimum data set can enable effective control and management of this disease, reduce costs, and improve management of information relevant to these patients.

    Keywords: Minimum data set, Effective Indicators, Management, Control, Phenylketonuria
  • Mahsa Azadi, Arash Rahman*, Fereshte Shahmohamadi Pages 42-54
    Introduction

    Ovarian cancer is caused by malignant changes in the cells of the ovary. In various studies, cancer has been regarded as a biological system that has a set of characteristics; therefore, presenting a model of this system can considerably help to study and predict the phenomena related to the growth and spread of cancer. This study attempted to model and simulate the growth and spread of tumor in different stages of ovarian cancer and investigate the process of metastasis of ovarian cancer to other tissues and organs.

    Method

    In this research, modeling and simulation as well as library studies were used. First, it was attempted to design and model the anatomy of the ovary, fallopian tubes, uterus, lymph nodes of the ovaries, liver, and spleen. Then, different stages of ovarian cancer were modeled and simulated according to TNM system. NetLogo software was used for modeling and simulation.

    Results

    This study developed a model to simulate, visualize, and predict tumor growth and spread in different stages of ovarian cancer according to the TNM system as well as the ovarian cancer metastasis process.

    Conclusion

    By providing the possibility of further study and testing, development and utilization of models of ovarian cancer in its different stages can lead to better prediction of tumor growth sequence and behavior and selection of a better treatment option

    Keywords: Ovarian Cancer, TNM System, Ovarian Cancer Modeling, Ovarian Cancer Simulation
  • Hossein Karimi, MohammadJavad Jamshidi*, Mahdi Hosseinpour Pages 55-66
    Introduction

    Today, the use of green information technology has positive effects on the health system, especially in controlling energy waste, reducing paperwork, lowering the use of technology and medical devices, and enhancing environmental and economic performance. This study aimed to investigate the challenges of implementing green information technology in hospitals and treatment centers.

    Method

    This study was an applied research carried out in two phases: first, by reviewing the theoretical foundations and previous studies through the method of reviewing texts, the challenges of establishing green information technology in hospitals and medical centers were identified; then, to confirm and prioritize the identified challenges, these challenges were provided to 21 academic experts and IT officials working in hospitals.

    Results

    On the path of implementing green information technology, hospitals and treatment centers faced challenges related to Human Resource Management System (2 components and 10 indicators), Institutional Pressures (4 components and 9 indicators), Administrative System (3 components and 16 indicators), Financial System (4 components and 4 indicators), Legal System (2 components and 3 indicators), and Organizational Infrastructure (2 components and 2 indicators).

    Conclusion

    The implementation of green information technology in hospitals and treatment centers has a unique potential in reducing energy, promoting the recyclability of obsolete equipment and hospital waste, creating environmentally friendly products, and encouraging people to work remotely.

    Keywords: Green Information Technology, Challenges, Hospitals, Treatment Centers
  • Naghashzargar Nazanin, Mohammad Karimi Moridani*, Hamidreza Mahmoudi Pages 67-83
    Introduction

    Most skin cancers are treatable in the early stages; thus, an early and rapid diagnosis can be very important to save patients’ lives. Today, with artificial intelligence, early detection of cancer in the initial stages is possible.

    Method

    In this descriptive-analytical study, a computerized diagnostic system based on image processing techniques was presented, which is much more helpful for the patient. In this method, dermoscopic images of actinic keratosis and squamous cell carcinoma were improved by preprocessing techniques and the potential noises were removed. Then, segmentation was performed using the thresholding method to separate the lesion from the underlying skin. Thereafter, from the segmented area, texture, shape, and color information and features were extracted. Finally, the feature reduction method and support vector machine (SVM) were used to evaluate the proposed method qualitatively and quantitatively.

    Results

    The data in this study included 100 samples of actinic keratosis images and 100 samples of squamous cell carcinoma. The results of the present study showed that using the genetic algorithm method together with the support vector machine method could help identify the type of skin cancer with 99.7 ± 0.4% accuracy.

    Conclusion

    The effect of different tissue features in diagnosing the type of lesion showed an increase in the amount and variety of features extracted from the samples would lead to better training and more accurate analysis of the system.

    Keywords: Skin Cancer, Actinic Keratosis, Squamous Cell Carcinoma, Image Processing, Intelligent Diagnosis
  • Masoumeh Ayeneh, Mahdi Hosseinpour* Pages 84-93
    Introduction

    Due to the prevalence of coronavirus, the role of media, especially social media, to inform about and increase health literacy is very important. The objective of this study was to investigate the influence of factors effective in the use of social media on the level of e-health literacy of citizens in crisis.

    Method

    In this descriptive-analytical study, 384 patients in Kermanshah province were selected using Morgan table. For this purpose, a two-part researcher-made questionnaire was used which included a demographic section and a specific section (using 5 variables) with 40 questions. The items in this questionnaire were scored using a 5-point Likert scale ranging from 1 (strongly disagree) to 5 (strongly agree).

    Results

    The findings revealed that 43.1% of the participants believed Corona had a great impact on their job and more than 40% of the participants also stated they obtained health information through the Internet. The results also showed that the relationship between the variables was significant (P <0.05).

    Conclusion

    The highest correlation was observed between accessibility and popularity variables. This suggests that increasing access to social media will enhance the popularity of these media. The information obtained in this study demonstrated that up-to-dateness of media, accessibility, trust in social media, perceived value, and popularity are among the factors effective in the impact of social media on e-health literacy.

    Keywords: Social Media, E-Health Literacy, Corona Crisis, Kermanshah
  • Alireza Parvin, Mehdi Nasri*, Majid Eslami Pages 94-104
    Introduction

    In recent years, due to physical problems of patients or restrictions on social interactions in COVID-19 pandemic, telerehabilitation based on virtual reality (VR) attracted the attention of many researchers.  

    Method

    In this applied research, a Kinect sensor and an image processing software were used to design and implement a motion simulator for rehabilitation of patients with physical problems in upper or lower limb. To do this, the patient was supposed to touch or catch moving objects such as a bee. The movement of objects was based on physician’s decision and while comparing patients’ movements with reference ones in the designed system, the patient was encouraged to correct his/her movements to finally be able to do them in the desired manner. In the designed system, it is possible to monitor the patient’ movements outside the clinical environment and based on telerehabilitation. 

    Results

    The efficiency of the designed system in patients with physical disabilities was investigated based on quantitative analysis (via motion charts) and qualitative analysis (through questionnaire).

    Conclusion

    The results showed the high efficiency of this system in analysis of patients’ movements (through comparing it with reference ones), and the possibility to practically use it in rehabilitation centers especially in recent situation of covid-19 pandemic

    Keywords: Virtual Reality, Telerehabilitation, Image Processing, Exergame
  • Elham Akbari, Mohammad Taghizadeh*, Fahimeh Nemati Pages 105-116
    Introduction

    P53 is a tumor suppressor protein with numerous missense mutations identified in its gene. These mutations are observed in a vast number of cancers. R213G is one of them which has a role in metastatic lung cancers. In this research, R213G was studied in comparison with the wild type via molecular dynamics simulation.

    Method

    For the three-dimensional structure of the wild-type P53 protein, chain A was used from crystallographic structure with PDB ID: 1TSR.  For R213G mutation, residue 213 of this structure was changed to glycine. Molecular dynamics simulation was repeated twice for 15 ns using Gromacs 5.1.2 software package, AMBER99SB force field, and TIP3P as water model. RMSD, RMSF, radius of gyration, and potential energy analyses were performed on resulted trajectories.

    Results

    RMSF analysis showed that the R213G mutation changes the flexibility of 11 residues including R-248. These residues are not near the mutated position, but all of them are located on 220-250 fragment of this domain or are residues in the neighbor of this fragment. The radius of gyration and potential energy results confirmed a reduction in stability of this protein as a result of this mutation.

    Conclusion

    RMSF analysis of R213G mutation beside the changes in stability and radius indicated that this mutation could greatly affect the P53 interactions with other macromolecules.

    Keywords: Root Mean Square Fluctuation (RMSF), Protein Flexibility, P53 Protein, Missense Mutation, Molecular dynamics simulation
  • Niloofar Mohammadzadeh, Soheila Saeedi, Sorayya Rezayi* Pages 117-127
    Introduction

    Meaningful use program indicates that health care organizations make meaningful use of an accredited electronic health record system. The objective of this study was to investigate the process of “meaningful use” program and the related challenges for the development of electronic health record.

    Method

    This review study was conducted in 2020. The PubMed, Scopus, Science Direct, and Google scholar databases were searched from 2010 to October 2019 using “Meaningful Use Program” and “Electronic Health Record” as keywords. After applying the inclusion criteria, 20 articles were reviewed.

    Results

    Based on the studies, the measures related to “Meaningful Use” program included 15 main measures, 5 selected sub-measures, and 6 qualitative clinical measures. The program includes three steps: data recording and sharing, advanced clinical processes, and improving health outcomes. The primary criteria for receiving the incentive amount of “Meaningful Use” program included computerized physician order entry, investigation of drug interactions, creation of electronic prescriptions, and registration of demographic characteristics. The challenges of this program included the time-consuming nature of the program, the lack of control over infrastructure development, unusable technologies of electronic health records, and the all-or-nothing approach to certification.

    Conclusion

    The use of new programs and solutions like “Meaningful Use” program can lead to the development of electronic health record and enables more secure exchange of information.

    Keywords: Electronic Health Record, Promoting Interoperability Program, Meaningful Use Program, Information Sharing
  • Elaheh Shafiei, Sadrieh Hajesmaeel-Gohari, Mohammad Ali Haghbin, Moghaddameh Mirzaee, Kambiz Bahaadinbeigy * Pages 128-139
    Introduction

    Anesthesia is one of the processes in which medication error is common. One of the most frequent medication errors in anesthesia is the error in calculating the dose of drugs. Decision support systems are one of the available solutions to reduce these errors. The purpose of this study was to design and evaluate an anesthesia decision support mobile application to assist anesthesiologists to choose the right and timely prescription of drugs.

    Method

    This practical cross-sectional study was conducted in three stages including needs assessment, design, and evaluation. The needs assessment of this mobile app was performed using semi-structured interviews with physicians. After drawing the initial design, the mobile app was developed for the Android operating system, and in the end, it was evaluated based on accuracy and speed of calculation indicators.

    Results

    The output of the interviews was classified into three categories including physicians’ views on the need to develop the app, the expected facilities and capabilities of the app, and the information content of the app. The evaluation results of this app showed that in all groups, except the expert group, the calculation time required by physicians was longer than the one by the mobile app. Moreover, the highest number of correct answers was given by the app user group and then the fourth-year resident group.

    Conclusion

    An anesthesia decision support mobile app for physicians can significantly increase the accuracy and speed of physicians’ medication calculations. So far, no anesthesia mobile app has been developed in Iran according to valid international guidelines. Therefore, the results of this study can be taken into consideration by health service providers.

    Keywords: Anesthesia, Mobile Application, Decision Support System, Evaluation